Kunst in kerken. langs oude dijken

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Kunst in kerken. langs oude dijken"

Transcriptie

1 Kunst in kerken langs oude dijken 2016

2 Kunst in kerken langs oude dijken Iedere zaterdag van 2 juli t/m 10 september 2016 van uur, toegang gratis. Twee aantrekkelijke fiets-, loop-, rij- en vaarroutes voeren u over eeuwenoude zeedijken, langs pronkjes van kerken en tonen u hedendaagse kunst van Friese kunstenaars. De oostelijke route (lengte 21 km) loopt van Berltsum, Wier, Minnertsga, via de Beintenwei naar Ried, door Peins en via Skingen en Slappeterp weer terug naar Berltsum. De kerk in Slappeterp is wel open maar exposeert geen kunst. De kerk van Peins is gesloten. Overige bezienswaardigheden op de route zijn: de Buorren in Berltsum (straat met middeleeuws verleden) en het Hemmemapark (historische boomgaard), het astronomisch uurwerk in Wier en de oudste Friese zeedijk uit de 2e eeuw voor Christus die tussen Peins en Skingen is opgegraven. De westelijke route (lengte 21 km) loopt van Dongjum via Tzummarum naar Oosterbierum, waar ook de pas aangelegde Kloostertuin te bezichtigen is. Via de Hoarnestreek en de Latsmaleane naar Sexbierum (geen expo, wel open). Vervolgens via Pietersbierum naar Wijnaldum en van daar langs de Getswerdersyl terug naar Dongjum. Een fraaie omweg kunt u nemen vanaf Tzummarum via Firdgum (kerktoren, museum en zodenhuis) naar Oosterbierum (Kloostertuin) en over de Hoarnestreek rechtdoor langs Liauckamastate (poortgebouw en stinzenterrein) naar Sexbierum. Bij de start in Berltsum is er naast de kerk gelegenheid om bij rijwielhandel J. Feenstra een goede fiets te huren. In Slappeterp kunt u genieten in een gezellige theetuin. De kunstroute door het oude Noord West Friese land is in alle opzichten een verrijking voor hart en ziel. Culturele initiatiefnemers van deelnemende kerken en Stichting Keunstwurk hebben nauw samengewerkt aan deze kunstroute. Een project als dit is alleen mogelijk door de medewerking van sponsoren die kerk en kunst een warm hart toedragen. Met dank aan: de plaatselijke kerkgemeenschappen en alle vrijwilligers FGD Assurantiën, Leeuwarden Stichting Keunstwurk Provinsje Fryslân Gemeente Franekeradeel Gemeente Menameradiel Fonds Nij Bethanië Minicamping & Theetuin, Slappeterp Rijwielhandel J. Feenstra, Berlikum Stichting Tsjerkepaad Stichting Alde Fryske Tsjerken Fonds Nij Bethanië

3 Kunst in kerken langs oude dijken Iedere zaterdag van 2 juli t/m 10 september 2016 van uur, toegang gratis Firdgum N393 Minnertsga Wier Berltsum N383 N393 Tzummarum fietsverhuur Oosterbierum Pietersbierum N393 N384 Sexbierum Boer Dongjum Ried Peins theetuin Menaam Slappeterp Skingen Wijnaldum Schalsum A31 A31 Franeker Dronryp Twee aantrekkelijke fiets-, loop-, rij- en vaarroutes voeren u over eeuwenoude zeedijken, langs pronkjes van kerken en tonen u hedendaagse kunst van Friese kunstenaars: De westelijke route (21 km) loopt van Dongjum via Tzummarum naar Oosterbierum, waar ook de pas aangelegde Kloostertuin te bezichtigen is. Via de Hoarnestreek en de Latsmaleane naar Sexbierum (geen expo, wel open). Vervolgens via Pietersbierum naar Wijnaldum en van daar langs de Getswerdersyl terug naar Dongjum. Een fraaie omweg kunt u nemen vanaf Tzummarum via Firdgum (kerktoren, museum en zodenhuis) naar Oosterbierum (Kloostertuin) en over de Hoarnestreek rechtdoor langs Liauckamastate (poortgebouw en stinzenterrein) naar Sexbierum. De oostelijke route (21 km) loopt van Berltsum, Wier, Minnertsga, via de Beintenwei naar Ried, door Peins en via Skingen en Slappeterp weer terug naar Berltsum. De kerk in Slappeterp is wel open maar exposeert geen kunst. De kerk van Peins is gesloten. Overige bezienswaardigheden op de route zijn: de Buorren in Berltsum (straat met middeleeuws verleden) en het Hemmemapark (historische boomgaard), het astronomisch uurwerk in Wier en de oudste Friese zeedijk uit de 2e eeuw voor Christus die tussen Peins en Skingen is opgegraven.

4 Donatuskerk, Dorpsstraat 8, 8808 HL Dongjum De oude kerk, een groot gebouw met stompe toren is in 1776 afgebroken en in 1777 vervangen door een bakstenen kerk met spitse toren. Pronkstuk is de tegen de oostwand gesitueerde graftombe voor S. van Goslinga en Joh. Is van Schwartzenberg. Het eenklaviersorgel is in 1849 gemaakt door L. van Dam & Zonen uit Leeuwarden. Hanny de Beer Hanny de Beer (Drachten, 1979) schildert voornamelijk mensen. Aanvankelijk staat vooral de oudere mens op de voorgrond maar tegenwoordig ook steeds vaker jonge mensen. Hanny is gefascineerd door rimpels, plooien, vouwen en patronen in stoffen. Huid en stof zijn in haar werken een belangrijke bron van inspiratie. De portretten zijn vaak ten voeten uit en geschilderd op linnen dat bewerkt is met een transparante onderlaag. De afgelopen jaren heeft Hanny veel getekend en in de tekeningen komen dezelfde fascinaties naar voren. Sint Joriskerk, Haerdawei 1, 8854 AA Oosterbierum De Sint Joriskerk van Oosterbierum is gebouwd in de 13e eeuw. Het interieur dateert grotendeels uit de 18de eeuw. Bijzonder is het bord met de tien geboden en de engel met bazuin daarboven. Tijdens Tsjerkepaad zijn oude vondsten te zien van voor de reformatie, o.a. een stuk vloer uit midden 1300 en de piscine, gebruikt door de priester bij de eucharistie. Het orgel, een Van Dam, is onlangs prachtig gerestaureerd. Dolph Kessler Dolph Kessler (Amsterdam, 1950) is fotograaf en woont en werkt in Friesland. Naast het vastleggen van de moderne mens in zijn sociale en culturele hedendaagse context, fotografeert hij landschappen en is hij gefascineerd door de betekenis die aan landschap en natuur wordt gegeven. Daarnaast onderzoekt hij het gebied tussen autonome en documentaire fotografie. Hij laat foto s zien van de Atlantische Oceaan en van de dramatische geschiedenis van de Habsburgse stad Lviv in Oekraine (het voormalige Lemberg).

5 Petruskerk, Tsjerkhofspaed 1, 8856 BZ Pietersbierum Na een blikseminslag is het schip van de kerk herbouwd in 1845 volgens het plan van de de neoclassicistische bouwmeester Thomas Romein. Met grote gietijzeren ramen wat voor veel licht zorgt en als het donker werd kon de gasverlichting aan: ook in Pietersbierum brak de nieuwe tijd aan. Het interieur is dat van de zogenaamde waterstaatskerk: een zaalkerk met romaanse (neoklassieke) elementen. De toren is in 1878 gebouwd in neogotische stijl. In 2012 zijn grafzerken ontdekt uit eind 15e eeuw. Klaas Werumeus Buning Klaas Werumeus Buning (Workum,1955) heeft in het schip van de kerk van Pietersbierum zijn atelier en galerie. Zijn werk is figuratief en waaiert uit over allerlei terreinen: naast paarden, kathedralen, groepsportretten, literaire verbeeldingen en losse lippen zijn er ook stedelijke fantasieën zonder perspectief. In zijn schilderijen zijn allerlei lagen (in onderwerp en techniek en concept) te ontdekken en het beweegt op allerlei nivo s (verfhuid, voorstelling en worsteling). De kijker wordt meegenomen op een tocht door alledaagse maar ook ongewone geschiedenissen en verbeeldingen. Andreaskerk, Buorren 2, 8857 BL Wijnaldum De laat gotische kerk werd in de 15e eeuw gebouwd. De toren stortte in 1684 ineen en werd in dat jaar vervangen. In 1904 werd de toren samen met de westzijde van de kerk opnieuw vervangen. In 1931 werd o.l.v. Hendrik Hendriks Kramer de kerk ingrijpend gerestaureerd. De kerk is een rijksmonument. De preekstoel is in 1728 vervaardigd door Arjen Lous uit Harlingen en de kerkbanken dateren ook uit de 18e eeuw. Het orgel is gemaakt door Van Dam. Freark van der Wal Freark van der Wal (Oppenhuizen, 1955) onderzoekt hoe kleur werkt op het doek en in de ruimte in een installatie van vijf werken uit zijn lopende project Wintertuin (installatie Gouden licht). Freark woont en werkt in Zurich.

6 Koepelkerk, Tsjerkestrjitte 2, 9041 AV Berltsum De koepelkerk met de achtkantige koepel werd gebouwd tussen 1777 en 1779 op de fundamenten van de oude kruiskerk uit de 14e eeuw. In de lantaarn (de koepel bovenop de kerk) hangt een kleine luidklok (1593), nog afkomstig uit die eerste kerk. De versiering op de kathedervormige preekstoel is uitgevoerd in Louis XVI-stijl, maar de versiertrant uit de tijd daaraan voorafgaand komt naar voren in de symbolen van de vier jaargetijden met o.a. landbouwgewassen en fruit (een verwijzing naar de vele hofkers (fruittelers) in de 18e en19e eeuw). Het orgel stamt uit 1780 en is gebouwd door Johannes Mitterreither uit Leiden. Gert Jan Slotboom Gert Jan Slotboom (Wageningen, 1957) heeft door de jaren heen een machtig schilderoeuvre opgebouwd. Dit kenmerkt zich door verwondering, desolaatheid en eenzaamheid. Zijn doeken zijn overweldigend (ook in omvang), geschilderd vanuit de verwondering van een kind. Een kind dat overdonderd is door de onbevattelijke grootheid van de bouwwerken en structuren; een buitenstaander in de haast mystieke wereld van de grote mensen. De desolaatheid van de leegstaande kassen, waar de thans in IJlst wonende schilder als kind in speelde, roepen als schilderij een unheimische melancholie op. Ioannis Theatertsjerke, Lautawei 5a, 9043 VN Wier De kerk stamt uit de 12e eeuw en heeft een spitsbogig eikenhouten tongewelf uit de 15e eeuw. Bijzonder is de avondmaalsruimte in het koor. Het orgel van Radersma dateert uit de 19e eeuw. Het astronomisch uurwerk aan de toren is in de tweede wereldoorlog door een onderduiker gemaakt. Hannie Kamstra Midden in een overdaad aan bloeiende planten en bomen heeft Hannie Kamstra (Makkum, 1943) haar atelier. Geen wonder dat die tuin ook een inspiratiebron is voor haar schilderijen. Schilderijen waarin ze de betoverende werking van de natuur probeert vast te leggen.

7 Meinardskerk, Meinardswei 3, 9047 KD Minnertsga De eenbeukige kerk uit de 16e eeuw (met delen uit de 13e eeuw) was oorspronkelijk gewijd aan de heilige Martinus. De toren uit 1505 had een spits die in 1552 door bliksem werd getroffen. Omstreeks 1590 kreeg de toren een zadeldak. Naast het noorderpoortje is een dichtgemetseld raam met een laag venster dat het tegenovergelegen hoofdaltaar verlichtte. Mensen met een besmettelijke ziekte of geëxcommuniceerden konden de mis zo van buitenaf bijwonen. In 1955 werd het orgel vervangen door een orgel uit foto: John Stoel Gerrit Offringa Walburgakerk, Kerkepad 1, 8811 HE Ried Gerrit Offringa (Drachten,1943), woont en werkt in Nes, achter de dijk bij de Waddenzee. Hier hebben de elementen vrij spel en maakt hij zijn beelden. Beelden die zich niet zo gemakkelijk laten indelen in stijl of type, maar wel heel verrassend en direct zijn. Met simpele middelen geeft Offringa het menselijk lichaam weer. Leidend motief in zijn werk is de spagaat tussen geest en materie. Een permanente balans tussen figuratief en abstract, tussen ideaal en werkelijkheid, tussen droom en realiteit. De oorspronkelijke kerk is van omstreeks 1100 en de toren uit In 1653 volgde een ingrijpende verbouwing, waarbij grote ramen werden aangebracht en de ramen aan de noordzijde dichtgezet. In 1871 werd de kerk voorzien van ijzeren spitsboogvensters en witte bepleistering. In de 19e en 20e eeuw volgenden meerdere verbouwingen en restauraties en in 2015 zeer groot onderhoud aan ramen, muren, leiendak en toren. De kerk heeft een rijkelijk met houtsnijwerk versierde preekstoel met trap, achterschot en klankbord. Het door Jan Franssen (orgelmaker in Zweins) begin 18e eeuw gebouwde orgel is in 1829 gerestaureerd door L.J. en J. van Dam. Bartle Laverman In zijn expressieve handschrift laat Bartle Laverman (Leeuwarden, 1948) verbeeldingen van het Friese landschap en de zee zien.

8 Stevenskerk, Buorren 29, 8816 HT Skingen Op de plaats van de huidige kerk heeft vanaf de elfde of twaalfde eeuw een kerk gestaan, waarvan eigenlijk alleen bekend was dat die waarschijnlijk in Romaanse stijl was opgetrokken. Deze werd in 1600 vervangen door een kerk met een zadeldaktoren. In 1878 is er een nieuwe kerk gekomen in neoklassieke bouwstijl. In 2003 is de kerk na een grondige restauratie weer in gebruik genomen. Kaneli & Smit Het landschap en het licht van het noorden: de klei, het oneindige blikveld. In hun atelier werkt kunstenaarsduo Kaneli & Smit (Constantinopel, 1970 en Schingen, 1976) met de meest uiteenlopende materialen om zich uit te drukken en het samenvallen van incidenten te manipuleren. Op het wad zoeken ze de synergie met de zee, waar ze eb en vloed laten inwerken op hun doeken, om zo de onbepaalde grens tussen zee en land te accentueren. Het schilderij is het landschap; ontstaan onder de invloed van natuurlijke krachten, waaronder menselijk ingrijpen. Dionysiuskerk, Menamerdyk 3, 9037 JV Slappeterp (geen expositie) De recht gesloten zaalkerk in expressionistische vormen werd in 1926 gebouwd naar plannen van Hendrik Hendriks Kramer. De hervormde kerk verving een oudere kerk. Het schip en pseudo dwarsschip zijn voorzien van smalle getrapte vensters. De zadeldaktoren heeft een torenuurwerk met keramische wijzerplaten. De gewelfribben op consoles zijn versierd met afbeeldingen van de vier evangelisten, mogelijk vervaardigd door W.C. Brouwer. Het orgel uit 1927 is gemaakt door Bakker & Timmenga.

Kunst in kerken. langs oude dijken

Kunst in kerken. langs oude dijken Kunst in kerken langs oude dijken Koepelkerk, Tsjerkestrjitte 2, 9041 AV Berlikum De koepelkerk met de achtkantige koepel werd gebouwd van 1777 tot 1779 op de fundamenten van de oude kruiskerk uit de 14e

Nadere informatie

Kunst in kerken. langs oude dijken en paden

Kunst in kerken. langs oude dijken en paden Kunst in kerken langs oude dijken en paden 2018 Kunst in kerken langs oude dijken en paden Iedere zaterdag van 7 juli t/m 8 september 2018 van 13.30-17.00 uur, toegang gratis. Kunst in Kerken is een jaarlijks

Nadere informatie

Kunst in kerken. langs oude paden

Kunst in kerken. langs oude paden Kunst in kerken langs oude paden 2018 Vaste Burchtkerk, Menno van Coehoornweg 2, 8563 AD Wijckel Sinds 2004 heet de kerk Vaste Burchtkerk. De toren dateert uit de 14e eeuw en bezit een luidklok uit 1388,

Nadere informatie

Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 1. Geschiedenis...3 2. Interieur...4 3. Copy...5

Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 1. Geschiedenis...3 2. Interieur...4 3. Copy...5 De Kerk Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 1. Geschiedenis...3 2. Interieur...4 3. Copy...5 2 1. Geschiedenis De grote bevolkingsgroei in de tweede helft van de 14de eeuw maakte het noodzakelijk nieuwe kerken

Nadere informatie

Over de kerk van Marum

Over de kerk van Marum Over de kerk van Marum De kerk van Marum is een van de oudste bakstenen kerken in Groningen. Het oudste gedeelte, het koor, dateert uit de 12 e eeuw. De toren is 13 e -eeuws. De preekstoel werd in 1826

Nadere informatie

De Mariakerk te Blessum

De Mariakerk te Blessum De Mariakerk te Blessum Dorp De oudste vermelding van de dorpsnaam Blesingum dateert uit de 13 de eeuw. Deze wijst op een combinatie van een familienaam Blesing(a) met heem (erf), dat later um werd. Ook

Nadere informatie

Bouwstijlen van kerken in Nederland. De volgende bouwstijlen worden kort toegelicht met tekst en beeldmateriaal:

Bouwstijlen van kerken in Nederland. De volgende bouwstijlen worden kort toegelicht met tekst en beeldmateriaal: Bouwstijlen Bouwstijlen van kerken in Nederland De volgende bouwstijlen worden kort toegelicht met tekst en beeldmateriaal: Oudste stenen gebouw Romaans Gotiek Neogotiek Renaissance Neorenaissance Classicisme

Nadere informatie

Programma Open Monumentendag Giessenlanden zaterdag 9 september 2017 van uur Thema: Boeren, burgers en buitenlui

Programma Open Monumentendag Giessenlanden zaterdag 9 september 2017 van uur Thema: Boeren, burgers en buitenlui Programma Open Monumentendag Giessenlanden zaterdag 9 september 2017 van 10.00-16.00 uur Thema: Boeren, burgers en buitenlui De BankGiro Loterij Open Monumentendag wordt jaarlijks georganiseerd door Comité

Nadere informatie

De protestantse kerk van Rinsumageest

De protestantse kerk van Rinsumageest De protestantse kerk van Rinsumageest De vermoedelijk aan Johannes de Doper of aan Sint Alexander gewijde kerk van Rinsumageest zal gebouwd zijn rond 1100 van tufsteen, een steensoort die via Deventer

Nadere informatie

Kerken. 1. Sint-Laureins. Sint-Laurentiuskerk

Kerken. 1. Sint-Laureins. Sint-Laurentiuskerk Kerken Het cultureel erfgoed van de gemeente Sint-Laureins wordt weerspiegeld in de vele kerken die onze gemeente rijk is. In elke kerk is er een folder te bekomen met heel wat kunsthistorische informatie.

Nadere informatie

TE KOOP - KERK Dorpsweg Twisk. Vraagprijs:

TE KOOP - KERK Dorpsweg Twisk. Vraagprijs: TE KOOP - KERK Dorpsweg 121 - Twisk Vraagprijs: 475.000 www.reliplan.nl 1 2 Object Ligging - De locatie is gelegen aan de Dorpsweg 121 Twisk. Veel gebouwen een de Dorpsstraat zijn een Rijksmonument. Er

Nadere informatie

Alle kerktorens zijn verschillend. Ze zitten vast aan de kerk of staan er los naast.

Alle kerktorens zijn verschillend. Ze zitten vast aan de kerk of staan er los naast. De geschiedenis van onze toren Alle kerktorens zijn verschillend. Ze zitten vast aan de kerk of staan er los naast. De vorm is spits of rond. Soms zit er een dakruiter op. Hoe ziet de kerktoren bij jou

Nadere informatie

De gebouwen en stijlen in chronologische volgorde

De gebouwen en stijlen in chronologische volgorde De gebouwen en stijlen in chronologische volgorde STIJL GEBOUW LOCATIE Romaans Oude Kerk (toren) Naaldwijk Gotisch Oude Kerk (kerkgebouw) Naaldwijk Renaissance Oude Raadhuis Naaldwijk Classicisme Nederhof

Nadere informatie

Maand Datum Dag Plaats Categorie Soort wedstrijd. April za Menaam VvK Ledenw. Heren 50+ DEL za Holwerd Heren 1e klas DEL

Maand Datum Dag Plaats Categorie Soort wedstrijd. April za Menaam VvK Ledenw. Heren 50+ DEL za Holwerd Heren 1e klas DEL Maand Datum Dag Plaats Categorie Soort wedstrijd. April 20-4-2019 za Menaam VvK Ledenw. Heren 50+ DEL 27-4-2019 za Holwerd Heren 1e klas DEL 28-4-2019 zo Weidum Heren Hoofdklas Afd Mei 4-5-2019 za Pingjum

Nadere informatie

12 en 13 september 2015

12 en 13 september 2015 12 en 13 september 2015 fietsroute en bezienswaardigheden in Smallingerland 2 zaterdag 12 september Drachtster Compagnie, Rottevalle en Houtigehage hebben samen een leuk programma weten op te stellen.

Nadere informatie

ROUTEBESCHRIJVING STADSWANDELING OIRSCHOT

ROUTEBESCHRIJVING STADSWANDELING OIRSCHOT ROUTEBESCHRIJVING STADSWANDELING OIRSCHOT Een van de mooiste marktpleinen van Brabant ligt in Oirschot. Dit marktplein is beschermd dorpsgezicht en de kastanje- en lindebomen, de gaaf bewaarde oude huizen,

Nadere informatie

Drempt. Rapport Ned. 52. Gld. 4.

Drempt. Rapport Ned. 52. Gld. 4. Drempt. Rapport Ned. 52. Gld. 4. Vraagstelling. Wat zijn de maten, versieringen en vorm van de van de kerk van Drempt (kaart afb. 1) gerapporteerde grafplaat uit de (ruim te nemen) 12 e eeuw? Wat is zijn

Nadere informatie

TE KOOP. Wetsens (Fr.l.), Hervormde kerk Sint. Vitus.

TE KOOP. Wetsens (Fr.l.), Hervormde kerk Sint. Vitus. TE KOOP Wetsens (Fr.l.), Hervormde kerk Sint. Vitus. Omschrijving In het schitterende open landschap van Friesland staat, dominant op een terp, de eeuwenoude Hervormde kerk van het dorpje Wetsens. Deze

Nadere informatie

1 ste OPDRACHT - Maquette

1 ste OPDRACHT - Maquette Naam... Klas... 1 ste OPDRACHT - Maquette 1a Zet de maquette van de Domkerk voorzichtig in elkaar, zoals hij te zien is op de plattegrond hieronder. 1b Zet de nummers op de juiste plaats in de tekening

Nadere informatie

Dag van de Trage Wegen 2015 - Route 2 - Limburgs landschap Tösch route - 13 Km

Dag van de Trage Wegen 2015 - Route 2 - Limburgs landschap Tösch route - 13 Km Dag van de Trage Wegen 2015 - Route 2 - Limburgs landschap Tösch route - 13 Km Het Lemke Bergerkampstraat 18 A 3650 Dilsen-Stokkem - 089/562646 VZW Trage Wegen - www.tragewegen.be www.hetlemke.be www.tragewegen.be

Nadere informatie

Kerkenexcursie 17 maart uur

Kerkenexcursie 17 maart uur Kerkenexcursie 17 maart 2012 12.00 17.00 uur Kortezwaag Wolvega Nijeholtpade DE PROTESTANTSE KERK VAN WOLVEGA Bouwgeschiedenis Al in de 13 de eeuw stond er op de kerkheuvel in Wolvega een kerkgebouw, gewijd

Nadere informatie

Kerkenexcursie 17 maart uur

Kerkenexcursie 17 maart uur Kerkenexcursie 17 maart 2012 12.00 17.00 uur Kortezwaag Wolvega Nijeholtpade DE NICOLAASKERK VAN NIJEHOLTPADE (rijksmonument) Bouwgeschiedenis Nijeholtpade; (in het Stellingswerfs: Ni'jhooltpae, in het

Nadere informatie

1. Wat is architectuur?

1. Wat is architectuur? Architectuur 1. Wat is architectuur? Alles in Nederland is bedacht. Door wie? 1.Planologen: denken na over grote gebieden 2.Civiele techniek: houdt zich bezig met het ontwerpen van bruggen, viaducten,

Nadere informatie

Redengevende omschrijving

Redengevende omschrijving R.K. Johannes de Doper kerk, Markt Standdaarbuiten Kenmerken Adres Markt 25 Postcode/plaats 4758 BL Standdaarbuiten Huidige functie kerk Oorspronkelijke functie kerk Bouwjaar 1924 MIP-code Redengevende

Nadere informatie

De Kapelle van Haskerdijken

De Kapelle van Haskerdijken De Kapelle van Haskerdijken van kapel tot De Kapelle Volgens de schaarse middeleeuwse bronnen zou op de plek van het huidige kerkje van Haskerdijken rond 1200 al een kleine kapel hebben gestaan met daarin

Nadere informatie

Korte geschiedenis van de parochie

Korte geschiedenis van de parochie Korte geschiedenis van de parochie Het dorp Schin op Geul is zeer oud. Onder de naam Schina komt het reeds voor in het oudste gedenkboek der abdij van de H.Remigius te Reims, dat omstreeks 847 werd opgesteld.

Nadere informatie

Begraafplaats Groene Kerk Oegstgeest

Begraafplaats Groene Kerk Oegstgeest Begraafplaats Groene Kerk Oegstgeest De Begraafplaats Groene Kerk te Oegstgeest De (oorspronkelijke) begraafplaats is een lieflijke en daardoor geliefde begraafplaats rondom het historische Groene kerkje

Nadere informatie

- 1 - Afb. 1. Kathedraal St. Pierre in Beauvais. Foto: Bony 1983, p. 294.

- 1 - Afb. 1. Kathedraal St. Pierre in Beauvais. Foto: Bony 1983, p. 294. Een kleine 100 km boven Parijs ligt de plaats Beauvais met zijn bijzondere kathedraal St. Pierre. Het is één van de hoogste gotische kathedralen ter wereld, een laatste stuiptrekking uit de middeleeuwen

Nadere informatie

Herinneringen verbinden. Begraafplaatsen gemeente Heerenveen

Herinneringen verbinden. Begraafplaatsen gemeente Heerenveen Herinneringen verbinden Begraafplaatsen gemeente Heerenveen Begraven in gemeente Heerenveen Als een dierbare overlijdt dan hebben de nabestaanden een emotionele taak om de begrafenis of crematie te regelen.

Nadere informatie

BIJLAGE 1 BEELD BEZOEK DE KERK in Ede

BIJLAGE 1 BEELD BEZOEK DE KERK in Ede BIJLAGE 1 BEELD BEZOEK DE KERK in Ede voor groep 5 t/m 8 1.1 DE OUDE KERK IN EDE IN 1910 Toelichting bij de praatplaten bij het thema ARCHEOLOGISCHE VONDSTEN 1.1 DE OUDE KERK IN EDE IN 1910 1.2 EEN KERK

Nadere informatie

Werkgroep Bouwhistorie Zutphen. Informatiekaart St. Janskerk. St. Janskerk

Werkgroep Bouwhistorie Zutphen. Informatiekaart St. Janskerk. St. Janskerk Informatiekaart St. Janskerk St. Janskerk De spits van deze lange slanke toren staat al eeuwen scheef. Hoe dat komt weten we niet, maar het zal tot in lengte van dagen wel zo blijven. De toren heeft niet

Nadere informatie

TE KOOP - KERK Hauwert 95 - Hauwert. Vraagprijs:

TE KOOP - KERK Hauwert 95 - Hauwert. Vraagprijs: TE KOOP - KERK Hauwert 95 - Hauwert Vraagprijs: 265.000 www.reliplan.nl 1 2 Object Ligging - De locatie is gelegen aan de Hauwert 93 Hauwert. Op het terrein zijn ook aanwezig een begraafplaats, kosterswoning

Nadere informatie

Opmerkingen Datum Dag Code ver. Plaats Code wedstr. Categorie Soort wedstrijd

Opmerkingen Datum Dag Code ver. Plaats Code wedstr. Categorie Soort wedstrijd Opmerkingen Datum Dag Code ver. Plaats Code wedstr. Categorie Soort wedstrijd April Mei 27-4-2018 vr 1052 Holwerd B Heren 1e klas DEL 28-4-2018 za 1039 Goënga F Heren 50+ DEL 29-4-2018 zo 1113 Weidum A

Nadere informatie

Monumenten fietsroute Nijbroek

Monumenten fietsroute Nijbroek Monumenten fietsroute Nijbroek Ter gelegenheid van de Open Monumentendag op 12 september 2015 is voor de Nijbroekse polder een speciale fietsroute samengesteld die u langs tal van rijks- en gemeentelijke

Nadere informatie

Broederenkerk. Ω Bouwjaar: 1772

Broederenkerk. Ω Bouwjaar: 1772 Informatiekaart Broederenkerk Broederenkerk De Broederenkerk is een van de drie grote kerken in de binnenstad van Zutphen. De toren van de kerk bevat een klok die elke avond om tien voor tien wordt geluid

Nadere informatie

De aanzetsteentjes van de toren van de Dorpskerk van IJsselmuiden door Gerard Bastiaan

De aanzetsteentjes van de toren van de Dorpskerk van IJsselmuiden door Gerard Bastiaan De aanzetsteentjes van de toren van de Dorpskerk van IJsselmuiden door Gerard Bastiaan De gemeente Kampen heeft een grote diversiteit aan monumenten zowel in vorm, functie als leeftijd. Eén van de oudste

Nadere informatie

Complexnummer:

Complexnummer: Complexnummer: 508565 Smallepad 5 3811 MG Amersfoort Postbus 1600 3800 BP Amersfoort www.cultureelerfgoed.nl T 033 421 74 21 F 033 421 77 99 E info@cultureelerfgoed.nl Complexnaam Heilige Willibrordus

Nadere informatie

Menameradiel, terpen en de Friese beschaving. Dr. Johan Nicolay Rijksuniversiteit Groningen Groninger Instituut voor Archeologie

Menameradiel, terpen en de Friese beschaving. Dr. Johan Nicolay Rijksuniversiteit Groningen Groninger Instituut voor Archeologie Menameradiel, terpen en de Friese beschaving Dr. Johan Nicolay Rijksuniversiteit Groningen Groninger Instituut voor Archeologie Vragen, voorgelegd door gemeenteraad - Wie is dhr. Nicolay. Is hij echt de

Nadere informatie

De geschiedenis van de Onze- Lieve-Vrouwkerk van Herent & Toelichting bij de kunstwerken. Tentoonstelling

De geschiedenis van de Onze- Lieve-Vrouwkerk van Herent & Toelichting bij de kunstwerken. Tentoonstelling Tentoonstelling 14 maart tot 5 april 2010 O.L.Vrouwkerk, Herent-centrum De geschiedenis van de Onze- Lieve-Vrouwkerk van Herent & Toelichting bij de kunstwerken Teksten: Erfgoedcel Herent, M. Piot (Geschiedenis

Nadere informatie

HET WITTE KERKJE VAN NOORDWIJKERHOUT

HET WITTE KERKJE VAN NOORDWIJKERHOUT HET WITTE KERKJE VAN NOORDWIJKERHOUT Midden in het dorp Noordwijkerhout ligt een alleraardigst witgepleisterd zaalkerkje, waarvan de ingebouwde, door een zeer hoge spits gedekte Westtoren uit de eeuw stamt

Nadere informatie

GENTSE PAROCHIEKERKEN ANALYSE & WAARDEBEPALING

GENTSE PAROCHIEKERKEN ANALYSE & WAARDEBEPALING GENTSE PAROCHIEKERKEN ANALYSE & WAARDEBEPALING PAROCHIEKERK Heilig Kruis Op basis van METHODOLOGIE THOMAS COOMANS Kerken in neostijlen in Vlaanderen. Ontwikkeling en implementatie van een methodologie

Nadere informatie

VAARTWEG 108 5106 NE DONGEN

VAARTWEG 108 5106 NE DONGEN TE KOOP VAARTWEG 108 5106 NE DONGEN Omschrijving Object Uniek, spectaculair, monumentaal en gelegen in een prachtige landelijke omgeving. De Hubertuskerk in Dongen Vaart betreft een zeer

Nadere informatie

Kijkwijzer HAVO / VWO. Joep Nicolas. 11 juni 2014 t/m 11 januari 2015. Pierre Cuypersstraat 1, 6041 XG Roermond, 0475 359102, www.cuypershuis.

Kijkwijzer HAVO / VWO. Joep Nicolas. 11 juni 2014 t/m 11 januari 2015. Pierre Cuypersstraat 1, 6041 XG Roermond, 0475 359102, www.cuypershuis. Kijkwijzer HAVO / VWO Joep Nicolas 11 juni 2014 t/m 11 januari 2015 Pierre Cuypersstraat 1, 6041 XG Roermond, 0475 359102, www.cuypershuis.nl Welkom in het Cuypershuis Het museumgebouw is een uniek complex

Nadere informatie

LANDGOED VILSTEREN - GRANDTOUR

LANDGOED VILSTEREN - GRANDTOUR LANDGOED VILSTEREN - GRANDTOUR ROUTE 14 km Flinke wandeling op landgoed Vilsteren, met onderweg o.a. het graf van de kluizenaar, een fraai uitzichtpunt en een kijkje achter de schermen van het beleid en

Nadere informatie

Kerkenexcursie 17 maart uur

Kerkenexcursie 17 maart uur Kerkenexcursie 17 maart 2012 12.00 17.00 uur Kortezwaag Wolvega Nijeholtpade DE PROTESTANTSE KERK VAN KORTEZWAAG Bouwgeschiedenis In de Middeleeuwen werd op de plaats van de huidige kerk een kapel gebouwd

Nadere informatie

Open. Monumentendagen. Westerwolde 10 &

Open. Monumentendagen. Westerwolde 10 & Open Monumentendagen Westerwolde 10 & 11 09 2016 Open Monumentendagen Westerwolde 10 & 11 09 2016 De Open Monumentendagen hebben dit jaar als thema Iconen & Symbolen. Dit thema vindt u terug in de tentoonstellingen

Nadere informatie

Brugge, Sint-Salvatorskathedraal

Brugge, Sint-Salvatorskathedraal Komvest 45 8000 Brugge T +32 [0]50 44 50 44 F +32 [0]50 61 63 67 E info@raakvlak.be www raakvlak.be Brugge, Sint-Salvatorskathedraal Dossiernr. 2010/067 onderzoek t.h.v. het koorgestoelte Elisabeth Van

Nadere informatie

JOS VAN DEN HEUVEL OPLEIDINGEN TENTOONSTELLINGEN HAAGSE KUNSTENAARS. haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag

JOS VAN DEN HEUVEL OPLEIDINGEN TENTOONSTELLINGEN HAAGSE KUNSTENAARS. haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag JOS VAN DEN HEUVEL HAAGSE KUNSTENAARS Experimentele objecten in het natuurlijke landschap Jos van den Heuvel: "De onderwerpen voor de schilderijen

Nadere informatie

CULTUURHISTORISCHE GEGEVENS SINT AGATHAPLEIN-PRINSENHOFTUIN

CULTUURHISTORISCHE GEGEVENS SINT AGATHAPLEIN-PRINSENHOFTUIN CULTUURHISTORISCHE GEGEVENS SINT AGATHAPLEIN-PRINSENHOFTUIN OVERZICHT GEBIED 2014 Luchtfoto HISTORISCHE KAARTEN 1536 Kaart stadsbrand 1557 Kaart Jacob van Deventer 1581 Kaart Braun en Hogenberg 1654 Kaart

Nadere informatie

OPEN MONUMENTENDAG 2019

OPEN MONUMENTENDAG 2019 OPEN MONUMENTENDAG 2019 Plekken van Plezier Zaterdag 14 september van 10.00 uur tot 17.00 uur Opening om 10.00 uur in de Wintertuin in het Cantonspark Voorwoord Tijdens Open Monumentendag staan de deuren

Nadere informatie

DR WILLEM VAK DER HELM. VAN LANSCHOT, 110

DR WILLEM VAK DER HELM. VAN LANSCHOT, 110 DE EN HAAR WINDVAAN De Koepoort, afgebroken in 1864, was niet de eerste poort van die naam doch de tweede. In gaf Hertog verlof aan de stad Leiden tot het optrekken van muren en poorten rondom de stad.

Nadere informatie

Hoofdstuk 14: De romaanse en gotische kunst

Hoofdstuk 14: De romaanse en gotische kunst Hoofdstuk 14: De romaanse en gotische kunst Inleiding Inleidende oefening: bespreek met je buur de chronologische volgorde van deze zes gebouwen en noteer de corresponderende letters in die volgorde A

Nadere informatie

Op bezoek in de Sint Bavo Basiliek aan de Leidsevaart.

Op bezoek in de Sint Bavo Basiliek aan de Leidsevaart. Op bezoek in de Sint Bavo Basiliek aan de Leidsevaart. Via de Nederlandse Genealogische Vereniging, afd. Kennemerland zijn we in de gelegenheid gesteld om een rondleiding in de Sint Bavo Basiliek bij te

Nadere informatie

BIJLAGE 2 LESBRIEF BEZOEK DE KERK!

BIJLAGE 2 LESBRIEF BEZOEK DE KERK! EDE VROEGER EN NU Erfgoedleerlijn Ede BIJLAGE 2 LESBRIEF BEZOEK DE KERK! voor groep 5 t/m 8 EDE VROEGER EN NU Erfgoedleerlijn Ede MONUMENTEN bezoek de kerk Lesbrief Tijdens je bezoek aan de kerk onderzoek

Nadere informatie

DE HERVORMDE KERK SCHERPENZEEL

DE HERVORMDE KERK SCHERPENZEEL DE HERVORMDE KERK SCHERPENZEEL AANLEIDING De vloer van de rijksmonumentale Hervormde kerk (Grote Kerk) in Scherpenzeel heeft te kampen met constructieve problemen. Op meerdere plekken is de vloer aan het

Nadere informatie

In Münster volg je een route met behulp van een routebeschrijving en een plattegrond.

In Münster volg je een route met behulp van een routebeschrijving en een plattegrond. Naam: Klas: Fotozoektocht Opdracht In Münster volg je een route met behulp van een routebeschrijving en een plattegrond. In deze werkbladen vind je vragen en fotofragmenten. Ook heb je een los blad gekregen

Nadere informatie

Ontwerp Bankenplan - Hervormde kerk te Bovensmilde

Ontwerp Bankenplan - Hervormde kerk te Bovensmilde Ontwerp Bankenplan - Hervormde kerk te Bovensmilde Het huidige bankenplan in de Hervormde kerk te Bovensmilde heeft een monumentale status en kan daardoor niet zonder goede onderbouwing aangepast worden.

Nadere informatie

Wandelend langs de kerken en plaatsen van voormalige kerken van Gorredijk

Wandelend langs de kerken en plaatsen van voormalige kerken van Gorredijk Wandelend langs de kerken en plaatsen van voormalige kerken van Gorredijk Wandelroute van ongeveer een uur en een kwartier. Van de Ontmoetingskerk naar de voormalige Evangelische Gemeente Eben Haëzer Vanuit

Nadere informatie

Reisverslag Heidelberg 2016 Deel 7 (2 augustus 2016) [1]

Reisverslag Heidelberg 2016 Deel 7 (2 augustus 2016) [1] Gepubliceerd op Willem-Jan van der Zanden (http://www.wjvanderzanden.nl) Home > Reisverslag Heidelberg 2016 Deel 7 (2 augustus 2016) Reisverslag Heidelberg 2016 Deel 7 (2 augustus 2016) [1] Door wjvanderzanden[2]op

Nadere informatie

Toen al 7 km afgelegd, in Tzummarum pauzeerden we bij een snackbar t.o. de kerk gedurende 20 min., tot uur.

Toen al 7 km afgelegd, in Tzummarum pauzeerden we bij een snackbar t.o. de kerk gedurende 20 min., tot uur. Verslag van Franeker St Jacobiparochie Santiago aan het Wad, regio Noord-Holland benoorden het Y Op de feestdag van Sint Jacobus, 25 juli, starten we in de Martinikerk in Franeker. Voor de ca. 44 deelnemers

Nadere informatie

gelegen in het groene landschap van de forten

gelegen in het groene landschap van de forten Fort de Roverweg in Halsteren gelegen in het groene landschap van de forten 8 riante bouwkavels in Halsteren ruime bouwkavels in landelijk Brabant Halsteren ligt in het westen van Noord-Brabant en maakt

Nadere informatie

6Plekjes met voelbare historie

6Plekjes met voelbare historie 6Plekjes met voelbare historie Waterwegen hebben in heel veel belangrijke gebeurtenissen in de geschiedenis een rol gespeeld. Voor aanval en verdediging tijdens oorlogen, voor het vervoer van goederen

Nadere informatie

SPEURTOCHT ARCHITECTUUR & DESIGN

SPEURTOCHT ARCHITECTUUR & DESIGN SPEURTOCHT ARCHITECTUUR & DESIGN Deze speurtocht is geschikt voor kinderen van 8 t/m 11 jaar. Dit jaar is door het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen uitgeroepen tot het jaar van Architectuur

Nadere informatie

Op reis door de hedendaagse kunst

Op reis door de hedendaagse kunst Op reis door de hedendaagse kunst Bijna iedereen gaat graag op reis; je ziet eens wat anders, ontmoet nieuwe mensen, beleeft avonturen en hebt plezier. Eigenlijk hoef je helemaal niet zo ver weg om die

Nadere informatie

Heilig Hart Kerk en Kapucijnen klooster te Langeweg. Kloosterlaan 6; 8; 10

Heilig Hart Kerk en Kapucijnen klooster te Langeweg. Kloosterlaan 6; 8; 10 Heilig Hart Kerk en Kapucijnen klooster te Langeweg Kloosterlaan 6; 8; 10 Foto's Heilig Hart Kerk en Kapucijnen klooster te Langeweg Kenmerken Postcode/plaats Kloosterlaan 6;8;10 4772 RA Langeweg Oorspronkelijke

Nadere informatie

Typering van het monument: Restant van de oude parochiekerk, bekend onder de naam De Klockeberg, thans ingericht als plantsoen.

Typering van het monument: Restant van de oude parochiekerk, bekend onder de naam De Klockeberg, thans ingericht als plantsoen. Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM004 Naam monument : De Klockeberg Adres : Dorpsstraat bij 2 Postcode en plaats : 6095 AH Baexem Kadastrale aanduiding : BXM00 sectie E nr(s) 955 Coördinaten

Nadere informatie

Functies en Invalshoeken Kunst

Functies en Invalshoeken Kunst Inleiding Kunst Algemeen Functies en Invalshoeken Kunst Overal om ons heen zien we kunst: of het nou in de gangen van school is, in het museum, of in een kerk het hangt er vol mee. In heel uiteenlopende

Nadere informatie

Dorpsstraat 25 Ilpendam

Dorpsstraat 25 Ilpendam Dorpsstraat 25 Ilpendam opmerkingen: Voormalige pastorie, begin 19 de eeuw. Schilddak met geglazuurde oude Hollandse pannen en voorop origineel dakkapel. Originele wanden met origineel voegwerk. Imposant

Nadere informatie

De toren van de Oude Kerk weer in de steigers.

De toren van de Oude Kerk weer in de steigers. RESTAURATIE VAN DE TOREN VAN DE OUDE KERK door J.E.J. Hilhorst De toren van de Oude Kerk zal voor het verrichten van restauratiewerkzaamheden, na een periode van ca. 85 jaar, weer in de steigers worden

Nadere informatie

Ontdekkingstocht door de kerk

Ontdekkingstocht door de kerk Ontdekkingstocht door de kerk Eerst een stukje geschiedenis over Heinenoord De eerste belangrijke naam voor Heinenoord is Wouter van de Wale. Wouter van de Wale had gronden(land) langs de Wale. De Wale

Nadere informatie

Kruittoren. Ω Hoogte: ca. 18 m Ω Bouwjaar: ca Ω Muurdikte: ruim 1 m Ω Basisvorm: vierkant

Kruittoren. Ω Hoogte: ca. 18 m Ω Bouwjaar: ca Ω Muurdikte: ruim 1 m Ω Basisvorm: vierkant Informatiekaart Kruittoren Kruittoren De Kruittoren staat aan de noordzijde van de Nieuwstad, naast het spoor, in een verloren hoekje. Circa 700 jaar geleden werd deze hoektoren gebouwd bij het verbeteren

Nadere informatie

Nationale tocht Aangepast Roeien

Nationale tocht Aangepast Roeien 9 juni 2012 Nationale tocht Aangepast Roeien De beschrijvingen van bezienswaardigheden langs de route zijn ontleent aan het boekje Voetsporen uit een ver verleden; stadswandeling door Zwolle, een uitgave

Nadere informatie

Wandelroute over park Rosendael Lengte: 3 km

Wandelroute over park Rosendael Lengte: 3 km Welkom in Park Rosendael Wandelroute over park Rosendael Lengte: 3 km Park Rosendael is een van de oudste parken van ons land. Vijvers, watervallen en fonteinen zijn in de 17de eeuw in formele stijl aangelegd,

Nadere informatie

FOTOREPORTAGE SINT-MARTINUSKERK BEEK EXTERIEUR INTERIEUR

FOTOREPORTAGE SINT-MARTINUSKERK BEEK EXTERIEUR INTERIEUR FOTOREPORTAGE SINT-MARTINUSKERK BEEK EXTERIEUR INTERIEUR FOTO S KERK F1: zuidzijde romaanse toren in zwerfkeien F2: noordzijde romaanse toren in zwerfkeien F3: verjonging van de toren F4: detail verjonging,

Nadere informatie

Rondwandeling Wieringen (20 km), zaterdag 7 juli 2018

Rondwandeling Wieringen (20 km), zaterdag 7 juli 2018 Rondwandeling Wieringen (20 km), zaterdag 7 juli 2018 Op deze prachtige zaterdagmorgen vond de rondwandeling op Wieringen plaats, etappe 5 van Camino aan het Wad - Noord Holland benoorden t IJ. De start

Nadere informatie

V4 cp3 Romaans Gotiek

V4 cp3 Romaans Gotiek ART HISTORY De middeleeuwen 500-1400 V4 cp3 Romaans 1000-1200 Gotiek 1200-1400 Tijdlijn Vroege middeleeuwen Gotiek RomaRoans Romaans Christendom als bindende factor Doordat het centrale gezag in Europa

Nadere informatie

Staatsbosbeheer Bouvignelaan 35 4836 AA Breda www.staatsbosbeheer.nl. Verrassende kunst. Boswachterij Dorst, een spannend bos voor iedereen

Staatsbosbeheer Bouvignelaan 35 4836 AA Breda www.staatsbosbeheer.nl. Verrassende kunst. Boswachterij Dorst, een spannend bos voor iedereen Staatsbosbeheer Bouvignelaan 35 4836 AA Breda www.staatsbosbeheer.nl Verrassende kunst Boswachterij Dorst, een spannend bos voor iedereen Verrassende kunst Lopend door de uitgestrekte boswachterij Dorst

Nadere informatie

Onderzoek Groep energieke restauratie

Onderzoek Groep energieke restauratie Onderzoek Groep energieke restauratie Energie Karakteristieken Boerderijen en Kerken Advies rapport Kerk Thema: 4.3 /4.4 Afstuderen Project: Energieke restauratie Opdrachtgever: B. Boschma Datum: 4-6-2012e

Nadere informatie

Archeologische waarneming Sint Joriskerk Haerdawei 1 Oosterbierum 2017

Archeologische waarneming Sint Joriskerk Haerdawei 1 Oosterbierum 2017 Archeologische waarneming Sint Joriskerk Haerdawei 1 Oosterbierum 2017 Door: Jan Veltman, Henk Baron en Akkie Visser leden Archeologisch Wurkverban en werkgroep Archeologie Leeuwarden. Wanneer: woensdag

Nadere informatie

Vallis ❿ 61. Prachtige gebouwen en panorama's

Vallis ❿ 61. Prachtige gebouwen en panorama's Route 6 60 Vallis 61 Prachtige gebouwen en panorama's In Vaals en Lemiers getuigen monumentale gebouwen van een bewogen verleden. De groene heuvels in de omgeving bieden allerlei fascinerende vergezichten.

Nadere informatie

Monumentnummer*:

Monumentnummer*: Monumentnummer*: 526557 Smallepad 5 3811 MG Amersfoort Postbus 1600 3800 BP Amersfoort www.cultureelerfgoed.nl T 033 421 74 21 F 033 421 77 99 E info@cultureelerfgoed.nl Status: rijksmonument Inschrijving

Nadere informatie

TE KOOP. Ds H van Eyck van Heslingastrjitte K.K EG Berltsum. Makelaardij Op Maat

TE KOOP. Ds H van Eyck van Heslingastrjitte K.K EG Berltsum. Makelaardij Op Maat TE KOOP 99.500 K.K. Makelaardij Op Maat Hartman Sannesstraat 14 9076 EB Stiens 0518-403490 info@makelaardijopmaat.nl Ds H van Eyck van Heslingastrjitte 23 9041 EG Berltsum Ligging en indeling KOPEN IS

Nadere informatie

Te koop Hoekwoning met houten chalet in de zuid gerichte achtertuin

Te koop Hoekwoning met houten chalet in de zuid gerichte achtertuin Te koop Hoekwoning met houten chalet in de zuid gerichte achtertuin Admiraal de Ruyterstraat 109, 3262 XC Oud-Beijerland Algemeen Bent u opzoek naar een sfeervolle, authentieke woning, maar heeft u geen

Nadere informatie

Informatiekaart Sint Walburgiskerk. Werkgroep Bouwhistorie Zutphen. Walburgiskerk

Informatiekaart Sint Walburgiskerk. Werkgroep Bouwhistorie Zutphen. Walburgiskerk Informatiekaart Sint Walburgiskerk Walburgiskerk De Walburgiskerk is de oudste kerk van Zutphen en heeft daarmee ook de oudste toren van de stad! Een landmark in de stad, bekroond met een gouden bol en

Nadere informatie

Op 29 september zijn we met de hele klas naar Leuven geweest. We hebben heel veel gezien en bijgeleerd en daar gaan we nu wat meer over vertellen.

Op 29 september zijn we met de hele klas naar Leuven geweest. We hebben heel veel gezien en bijgeleerd en daar gaan we nu wat meer over vertellen. Op 29 september zijn we met de hele klas naar Leuven geweest. We hebben heel veel gezien en bijgeleerd en daar gaan we nu wat meer over vertellen. Andreas,Ward,Karijn Dit gebouw is in gotische stijl gebouwd.

Nadere informatie

STAD EN TAAL ONTMOET KUNST

STAD EN TAAL ONTMOET KUNST STAD EN TAAL ONTMOET KUNST OPTIONELE OPDRACHTEN EN HUISWERKOPDRACHTEN 1 WAT WILT U? (voorbereiding op het bezoek) A. Wat wilt u graag in het Stedelijk Museum zien? (welke soort kunst, welke kunstenaar,

Nadere informatie

Barcelona. Barcelona. Montjuïc

Barcelona. Barcelona. Montjuïc Montjuïc De Montjuïc is een heuvel gelegen in de buurt van het centrum van. De heuvel, waarop zowel een wereldtentoonstelling als de Olympische Spelen gehouden werden, heeft een heel aantal bezienswaardigheden

Nadere informatie

maart 2016 in Noardwest Fryslân april 2016 in Noardwest Fryslân

maart 2016 in Noardwest Fryslân april 2016 in Noardwest Fryslân maart 2016 in Noardwest Fryslân 12 maart Johannes Passion - J.S. Bach in Franeker 26 maart Wandelexcursie Stinzenflora, Martenastate Koarnjum 26 maart Paasactiviteit Harlinger Ondernemersvereniging 26

Nadere informatie

Sparrenlaan 9 (uitbreiding bestaande beschrijving)

Sparrenlaan 9 (uitbreiding bestaande beschrijving) Sparrenlaan 9 (uitbreiding bestaande beschrijving) Straat en huisnummer : Sparrenlaan 9 Postcode en plaats : 2111 AE Aerdenhout Kadastrale aanduiding : B3856 Complexonderdeel : Naam object : Antonius van

Nadere informatie

WERKHOVEN WANDELROUTE IN DE KROMME RIJNSTREEK

WERKHOVEN WANDELROUTE IN DE KROMME RIJNSTREEK WERKHOVEN WANDELROUTE IN DE KROMME RIJNSTREEK WANDELROUTE AFSTAND: 5,5 KM TIP: COMBINEER MET DE KASTELEN- ROUTE! KASTELENROUTE KROMME RIJNSTREEK / WIJK BIJ DUURSTEDE FIETS OF AUTO AFSTAND: 35 KM OMMETJE

Nadere informatie

Holwert oan See. Annabel van de Sande Dirk Hogewoning Mia Rosa Hupkens Niels Langeveld Sjoerd de Boer. 13/06/2017, Delft

Holwert oan See. Annabel van de Sande Dirk Hogewoning Mia Rosa Hupkens Niels Langeveld Sjoerd de Boer. 13/06/2017, Delft Holwert oan See Annabel van de Sande Dirk Hogewoning Mia Rosa Hupkens Niels Langeveld Sjoerd de Boer 13/06/2017, Delft Visie Holwerd aan Zee, het begin van de perfecte vakantie naar Ameland. Laat je geheel

Nadere informatie

De Vecht fortenfietsroute

De Vecht fortenfietsroute De Vecht fortenfietsroute Fietsen langs de Bezienswaardigheden Forten Fietsknooppunt Fietsknooppunten op deze route 44 45 49 48 47 47 37 38 39 1 41 42 44 pagina 1 / 5 Omschrijving De Vecht fortenfietsroute

Nadere informatie

Giardino NL 4/1 14-06-2006 12:14 Pagina 1

Giardino NL 4/1 14-06-2006 12:14 Pagina 1 Giardino NL 4/1 14-06-2006 12:14 Pagina 1 1 Giardino NL 4/1 14-06-2006 12:14 Pagina 2 Panta rhei alles stroomt; Mijn schilderijen zijn in beweging, ze lijken te stromen, zoals ook het leven zich geen stilstand

Nadere informatie

Gaudi Parc Guel Barcelona

Gaudi Parc Guel Barcelona voorkant Gaudi Parc Guell Barcelona 12 Gaudi De architectuur die te vinden is Architectuur in het park zegt veel over het werk van Antonio Gaudi. De architectuur is herkenbaar en opvallend. De architectuur

Nadere informatie

Werkstuk CKV Rijksmuseum

Werkstuk CKV Rijksmuseum Werkstuk CKV Rijksmuseum Werkstuk door een scholier 1342 woorden 5 april 2004 5,5 34 keer beoordeeld Vak CKV Bezoek aan Het Rijksmuseum Opdracht 1: Vooronderzoek ter voorbereiding op de culture activiteit.

Nadere informatie

BURGERMEESTER ROMEIJNSTRAAT 4 OUWERKERK

BURGERMEESTER ROMEIJNSTRAAT 4 OUWERKERK BURGERMEESTER ROMEIJNSTRAAT 4 OUWERKERK BROCHURE In het landelijk gelegen kindvriendelijke dorpje Ouwerkerk bieden wij deze ruime goed onderhouden twee-onder-een kap woning met garage aan. De woning is

Nadere informatie

De Kerk - Geschiedenis (Van deze kerk heb ik de DTB boeken ingezien)

De Kerk - Geschiedenis (Van deze kerk heb ik de DTB boeken ingezien) De Kerk - Geschiedenis (Van deze kerk heb ik de DTB boeken ingezien) Kerkgeschiedenis Hervormde Gemeente Oldemarkt - Paasloo c.a. De Hervormde Gemeente omvat vier kerkdorpen. Allen met een eigen kerk en

Nadere informatie

Complexnummer:

Complexnummer: : 515519 Smallepad 5 3811 MG Amersfoort Postbus 1600 3800 BP Amersfoort www.cultureelerfgoed.nl T 033 421 74 21 F 033 421 77 99 E info@cultureelerfgoed.nl Rusthoven Aantal complexonderdelen Monumentnummers

Nadere informatie

Stadswandeling. Kruispoort

Stadswandeling. Kruispoort Brugge Brugge is de hoofdstad van de provincie West-Vlaanderen. De gemeente telt bijna 117.000 inwoners. Ongeveer 20.000 daarvan wonen in het historisch centrum. In 2002 was Brugge Culturele hoofdstad

Nadere informatie

Competentie: Leergebied: Zuid Nederland. In bijna elke stad en elk dorp vind je wel een oud gebouw. Soms is dit het station, soms het stadhuis.

Competentie: Leergebied: Zuid Nederland. In bijna elke stad en elk dorp vind je wel een oud gebouw. Soms is dit het station, soms het stadhuis. Techniekkit: Domein: Competentie: Leergebied: Zuid Nederland Constructies Ontwerpen Geschiedenis In bijna elke stad en elk dorp vind je wel een oud gebouw. Soms is dit het station, soms het stadhuis. 1.

Nadere informatie