Slim eten, lekker weten

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Slim eten, lekker weten"

Transcriptie

1 Slim eten, lekker weten Vis eten met een goed geweten. Doelgroep: onderbouw - bovenbouw Benodigdheden per kind: 13 prints van de vissoorten op A4(zie bijlage) 1 stok (bamboo of tak) 50 cm dun touw paperclip (11 stuks) kleurpotloden schaar lijm Doelstelling: Kinderen laten kennismaken met de vissoorten die op de Belgische markt beschikbaar zijn en leren welke van deze vissen op een duurzame manier gevangen worden. Werkwijze: Print of kopieer de 13 vissen. De kinderen kunnen deze inkleuren. Vouw de pagina op de stippellijn en knip het stuk voor de muil weg (1). Neem een paperclip en plooi één been van de clip in een hoek van 90 (2) Kleef de paperclip vast tussen de uitgesneden vishelften aan de muil. Kleef de vishelften nu op elkaar (3). Ziezo je eerste vis is klaar. Knip de vis nu verder uit (4). Bevestig het touwtje aan je stok. Plooi van een paperclip een vishaakje en bind dit aan het touwje (5). Leg de 13 uitgesneden vissen op de grond in je klaslokaal. Probeer de vissen te vangen en lees de informatie over de vissoort op de achterzijde.

2 Tonijn Er bestaan heel wat soorten tonijn: de blauwvintonijn, geelvintonijn, witte tonijn, de skipjack tonijn (ook wel bonito of gestreepte tonijn genoemd). Er wordt sterk afgeraden om sommige tonijnsoorten nog te vangen. Je kiest best voor de witte tonijn of de skipjack uit de Stille Oceaan. Een blauwvintonijn kan tot 4 à 5 meter worden en weegt meer dan 500 kg. De witte tonijn, geelvintonijn en de skipjack zijn heel wat kleiner. De tonijn is erg gespierd (vandaar ook de rode kleur van het visvlees) en een heel snelle zwemmer. Sommige soorten bereiken een snelheid van 75 km/u zijn zo heel wat sneller dan de snelste haai. + Witte tonijn en skipjack uit de Stille Oceaan - Geelvintonijn, Witte tonijn uit de Atlantische of Stille Oceaan en Middelandse Zee (Dit is afgeleid van de viswijzer, een initiatief van Stichting De Noordzee en het Wereld Natuur Fonds)

3 Kabeljauw De kabeljauw is een rondvis * die meestal tussen de 50 cm en 80 cm lang maar hij kan tot 1,5 meter worden. Tijdens het paaiseizoen (paren en leggen van eitjes) van februari tot mei vangt men deze vis beter niet omdat de kwaliteit niet zo goed is en omdat zo het aantal vissen beter in stand blijft. De kabeljauw heeft vast, helder, wit visvlees en wordt meestal verkocht als filet of vismoot. Het is één van de meest gebruikte vissen in gerechten. * Een rondvis is een vis die rechtop zwemt. Wanneer je de vis dwars doorsnijdt zie je een min of meer elliptische of ovale vorm. Naast de rondvissen is er de groep van platvissen. + Barentszzee, Alaska, Oostzee, Ijsland / - Noordzee, Kattegat, Noorse kust (Dit is afgeleid van de viswijzer, een initiatief van Stichting De Noordzee en het Wereld Natuur Fonds)

4 Schelvis De schelvis behoort tot de familie van de kabeljauw, met iets zachter visvlees. De visvangst vindt vooral plaats in het Noorden van de Noordzee en het Noordoosten van de Atlantische oceaan. Net zoals veel andere vissen heeft hij een zesde zintuig namelijk een zijlijn die dienst doet als antenne om bijvoorbeeld andere vissen op te merken. Meestal is hij ongeveer 35 cm lang maar sommige exemplaren worden wel tot 1 meter lang. Bij ons is de schelvis iets minder bekend, maar vooral in het Verenigd Koninkrijk zijn er heel wat liefhebbers van fish and chips waar dikwijls schelvis voor wordt gebruikt. Schelvis wordt dikwijls gebruikt bij vissoep. De lever van schelvis bevat zeer veel gezonde vetten en is een ware delicatesse. + Noorwegen, Ijsland, Noordzee - Noordzee (bodemsleepnet), Skagerrak (Dit is afgeleid van de viswijzer, een initiatief van Stichting De Noordzee en het Wereld Natuur Fonds)

5 Zalm Vrijwel alle zalm die je kan kopen is gekweekt. We maken een onderscheid tussen de Atlantische zalm en de Pacific zalm. De zalm is ongeveer 65 cm en heeft roos, oranje visvlees. Opvallend: De zalm is een trekvis. Hij zwemt tegen de richting van zijn geboorterivier op om daar de eitjes te gaan leggen. Het is één van de enige vissen die zowel in zoet als zoutwater voorkomt. Ze worden geboren in zoet water, na enkele jaren gaan ze naar oceanen om hierna terug te keren naar zoet water. Na het leggen van de eieren (paaien) in zoet water sterven de ouders meestal omwille van uitputting. + Alaska - Stille oceaan, Chili, Canada, Europa (Dit is afgeleid van de viswijzer, een initiatief van Stichting De Noordzee en het Wereld Natuur Fonds)

6 Koolvis Behoort tot de familie van de kabeljauwachtigen en komt enkel voor in zoutwater. Meestal wordt hij niet groter dan 60 cm, maar sommige koolvissen worden wel 130 cm. Koolvissen kunnen wel 25 jaar oud worden. De witte koolvis wordt ook wel pollak genoemd en is één van de belangrijkste vissen voor het maken van fish sticks. Aan boord van het schip wordt de vis onmiddellijk verwerkt en meestal ook ingevroren, je vindt dus niet zo snel verse koolvis. Een koolvis is niet zo duur en hij kan in kabeljauwgerechten de kabeljauw perfect vervangen. In Duitsland noemt men de koolvis ook wel eens Seelachs ( zeezalm ). + Noordzee, Arctische Zee, Skagerrak en eventueel Ijsland indien op de juiste manier gevangen - Ijsland met bodemsleepnetten, Faroer (Dit is afgeleid van de viswijzer, een initiatief van Stichting De Noordzee en het Wereld Natuur Fonds)

7 Marlijn De marlijn herken je aan zijn speervormige snuit en kan wel 4,5 meter kan worden. Het is één van de snelste vissen en kan een snelheid bereiken van wel 100 km/uur. Hij leeft vooral in warmere zeeën. Zijn voeding bestaat uit andere vissen die hij danzij zijn hoge snelheid kan vangen. De marlijn is overbevist en staat op verschillende lijsten als te vermijden. Het blijft echter voor sportvissers een geliefde vis om op te vangen. Visvangst op grote schaal is zeker te vermijden. De blauwe marlijn lijkt op de zwaardvis, dit is een vis van dezelfde familie. - Visvangst op grote schaal is te vermijden

8 Zeebaars Een zilverkleurige vis met erg lekker en stevig visvlees. De kleine vissen kunnen in hun geheel verkocht en bereid worden. De grotere worden gefileerd waar men het vel meestal niet verwijderd zodat het visvlees niet uit elkaar valt. Het zilvere vel is trouwens erg mooi op het bord. Vooral in Frankrijk wordt de zeebaars erg gesmaakt. Wist je dat de zeebaars een erg slimme vis is, bij helder weer (overdag en s nachts) kan hij de boten goed onderscheiden en laat hij zich veel moeilijker vangen dan bij bijvoorbeeld stormachtig weer. + Noordzee met de hengel - Noordzee met staande netten (Dit is afgeleid van De Kust kijkt verder )

9 Pladijs De pladijs is een platvis die je herkent die aan één zijde groenbruin is met oranje stippen en aan de andere zijde zuiver wit. Voor de Belgische vissers is het één van de belangrijkste vissen. Wij eten pladijs van ongeveer 30 à 45 cm, maar hij kan wel één meter worden. Pladijs is het lekkerst in de zomer omdat hij in de winter eitjes legt en daarom magerder is. Je kan de pladijs op heel veel manieren bereiden: gebakken, gepocheerd of gestoofd. In België is de pladijs al vrij bekend, maar zeker nog niet bij iedereen. P.S.: in Nederland noemt men een pladijs een schol. + Noordzee - Noordzee (pulskor of boomkor) (Dit is afgeleid van de viswijzer, een initiatief van Stichting De Noordzee en het Wereld Natuur Fonds)

10 Haai Een haai is een erg bekend roofdier. Er bestaan echter honderden soorten, van 20 cm tot de walvishaai van maar liefst 15 meter. Slechts enkele soorten zijn gevaarlijk voor de mens. Ze verschillen van andere vissen omdat hun skelet is opgebouwd uit kraakbeen. Dit is zachter dan de harde botten van andere vissen. Haaien zijn bedreigd, ze worden soms nog per ongeluk gevangen (bijvangst) omdat ze in het visnet zitten wanneer men andere vissen wil vangen. In Europa, Amerika en nog veel andere landen is het verboden haaien te vangen om alleen de haaienvin te gebruiken. Het haaienvlees op zich is niet lekker en wordt niet gebruikt in gerechten. Om haaienvinnensoep, een typisch chinees gerecht, te maken, heb je helemaal geen echte haaienvinnen nodig. Dit wordt gemaakt van aardappelmeel of maïzena, ei en bouillon. Mag niet gevangen worden

11 Haring De haring is de meest verbruikte vis, vroeger nog meer dan nu. Hij is bovendien erg voedzaam en in vergelijking met andere vissen vrij goedkoop. Een maatje is een haring die zich nog niet heeft voortgeplant en meest voorkomt tussen mei en juni. Haring vind je op alle mogelijke manieren te koop: in bokaal, gemarineerd, als rolmops, gerookt, vers, in het zuur. Weetje: waarom leeft een haring met duizenden in een school? Om zo andere vissen af te schrikken zich dus te beschermen. + Noord Oost Atlantische Oceaan

12 Tong De Noordzeetong is erg typisch en zeer bekend voor Belgische vissers. Hij is langgerekt ovaalvormig, zijn rug is donkerrood met stipjes aan de onderzijde wit is. Hij leeft op de bodem van de zee en gebruikt zijn kleur als camouflage. Men vangt meestal tong van ongeveer 40cm. Tong is het best van juli tot januari, hiervoor schieten ze kuit (= eitjes leggen) en dus vangen we ze beter niet. Tong is een echte lekkernij maar is niet zo goedkoop. Erg bekend is de tong meunière. Hierbij wordt de tong met bloem bedekt en nadien in boter gebakken. + Noordzee (Dit is afgeleid van de viswijzer van het WWF)

13 Mosselen De mossel is een weekdier die erg veel voorkomt aan de Belgische en Nederlandse kust en vooral in de Oosterschelde. De mosselen die we eten zijn in feite door de mens gekweekt. Meestal gaat het om bodemcultuur mosselen. De zaadjes worden op de bodem uitgezet en na ongeveer twee jaar opgehaald. Zeeuwse mosselen zijn het meest bekend in onze winkels. Mosselen bereiden is niet zo moeilijk. Ze worden bereid in een kookpot met uitjes, selder en wat boter. Door ze enkele minuten te koken gaan de schelpen openstaan en zijn de mosselen gaar. Proef zeker ook eens van het vocht dat is overgebleven in de kookpot... heerlijk! + Oosterschelde van juli tot eind maart of soms zelfs april (maw de zomer, herfst en winter is de beste periode)

14 + Niet aan te raden, maar indien toch: Noordoost Atlantische oceaan Rog (Bron: De Veldverkenners, een initiatief van VILT) Er bestaan wel 500 soorten roggen. De rog is een verre familie van de haai, eigenlijk is het een platte haai. In tropische zeeën vindt men gevaarlijke soorten zoals de pijlstaartrog met een scherpe staart of roggen die met stroomschokken tot 220 V (= zoals in een stopcontact) hun prooien vangen. Roggen komen niet veel voor in de Noordzee. De stekelrog is de meest verkochte soort. Deze rog met stekels (ongevaarlijk voor de mens) is bruingrijs met donkere vlekken en stipjes, de buikzijde is lichter. Ze kunnen groter dan 1 meter worden, maar in de vismijn zijn ze meestal ongeveer 60 cm. Van rog wordt vrijwel enkel de vleugels gegeten. Een rog heeft een zeer typische smaak en wordt meestal gebakken of gepocheerd. Een klassieker is rog met hazelboter en kappertjes.

Haring. Atlantische Oceaan. www.cookingclass.be

Haring. Atlantische Oceaan. www.cookingclass.be Haring Atlantische Oceaan Haring De haring is de meest verbruikte vis, vroeger nog meer dan nu. Hij is bovendien erg voedzaam en in vergelijking met andere vissen vrij goedkoop. Een maatje is een haring

Nadere informatie

De zee heeft jou nodig!

De zee heeft jou nodig! De zee heeft jou nodig! Je houdt van producten die uit de zee komen en die doen je goed. Maar de vangst en zelfs de kweek van bepaalde vissoorten heeft nare gevolgen: overbevissing, bedreiging met uitsterven,

Nadere informatie

Werkstuk Biologie Vissen uit de Noordzee

Werkstuk Biologie Vissen uit de Noordzee Werkstuk Biologie Vissen uit de Noordzee Werkstuk door een scholier 1335 woorden 5 juni 2005 6 116 keer beoordeeld Vak Biologie INHOUD HOOFDSTUK 1 INLEIDING HOOFDSTUK 2 PLATVISSEN HOOFDSTUK 3 RONDVISSEN

Nadere informatie

De vissen. Tarbot!! Griet!! Tonijn

De vissen. Tarbot!! Griet!! Tonijn Verlies bij vis Plat vis Rondvis + Bruto netto + Bruto 2/3 verlies netto Kop 1/2 verlies Graten Vel Huid Tarbot!! Griet!! Tonijn zeebaars Leeft in diepe wateren & zoute wateren, 60 cm lengte, rondvis,

Nadere informatie

Ik ben het Net. Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! VISSERIJ 7 8 GROEP. Dit verhaal is onderdeel van de Europese Verhalenkoffer.

Ik ben het Net. Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! VISSERIJ 7 8 GROEP. Dit verhaal is onderdeel van de Europese Verhalenkoffer. VISSERIJ Ik ben het Net Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! Aangeboden door Dit verhaal is onderdeel van de Europese Verhalenkoffer. www.eu.nl -> onderwijs Europese Unie Haring! Verse

Nadere informatie

Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp!

Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! Haring! Verse haring! Wie maakt me los! Ik heb verse haring! Ha... ja, nou heb ik jullie aandacht, hè? Sorry, ik ben uitverkocht. Vandaag geen haring

Nadere informatie

Ik ben het Net. Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp!. VISSERIJ 5 6 GROEP. Dit verhaal is onderdeel van de Europese Verhalenkoffer.

Ik ben het Net. Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp!. VISSERIJ 5 6 GROEP. Dit verhaal is onderdeel van de Europese Verhalenkoffer. VISSERIJ Ik ben het Net Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp!. Aangeboden door Dit verhaal is onderdeel van de Europese Verhalenkoffer. www.eu.nl -> onderwijs Europese Unie Haring! Verse

Nadere informatie

Mul Mul wordt het hele jaar door in de Noordzee gevangen, maar is in de zomer op zijn best. Wordt ook wel koningspoon genoemd, maar is geen familie van de poon. Het visvlees is stevig en een beetje zoet

Nadere informatie

Cursistenmateriaal Werkblad 4 Niveau A2 / 1F ... Opdracht 1, Lezen Lees de tekst. Beantwoord daarna de vragen op bladzijde 3.

Cursistenmateriaal Werkblad 4 Niveau A2 / 1F ... Opdracht 1, Lezen Lees de tekst. Beantwoord daarna de vragen op bladzijde 3. Opdracht 1, Lezen Lees de tekst. Beantwoord daarna de vragen op bladzijde 3. Tekst Vaker vette vis! Nederland is een echt waterland: de Noordzee, de Waddenzee, het IJsselmeer en alle rivieren en meren.

Nadere informatie

W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N

W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N UNIVERSITEIT GENT Vragenlijst 136 Vakgroep Nederlandse Taalkunde AUGUSTUS 2002 Blandijnberg 2 9000 Gent VOEDSEL 5: VISSEN Dialect van :..................................................(stad,

Nadere informatie

NAVIGO NATIONAAL VISSERIJMUSEUM 1

NAVIGO NATIONAAL VISSERIJMUSEUM 1 NAVIGO NATIONAAL VISSERIJMUSEUM 1 COLOFOON Concept - Danny Vanthournout, aquariumtechnicus - Ann Legein, educatief medewerker Realisatie - Danny Vanthournout, aquariumtechnicus - Ann Legein, educatief

Nadere informatie

Vis. Toepassing. Wijting

Vis. Toepassing. Wijting Wijting Tranche (moot) Darne (middenstuk) Tronçon (staartstuk) Kabeljauw Kabeljauw is een zeevis. De kabeljauw is een rondvis met drie rugvinnen en twee buikvinnen. Zijn lichaam is groenbruin gevlekt en

Nadere informatie

vierde leerjaar www.lessenpakket.be

vierde leerjaar www.lessenpakket.be vierde leerjaar 4 Vissen op zee De meeste vis die je in de winkels ziet, komt uit de zee. Hoe komt die vis dan in de winkel? Door de vissers natuurlijk. Schepen varen uit om de vis te vangen. Vandaag vertrekt

Nadere informatie

DE GEWONE ZEEHOND. Huiler

DE GEWONE ZEEHOND. Huiler DE GEWONE ZEEHOND Huiler Je gelooft het bijna niet als je in die mooie zwarte ogen kijkt, maar een gewone zeehond is een echt roofdier. Zijn scherpe tanden en gestroomlijnde lichaam zijn perfect voor het

Nadere informatie

Een vis met vleugels. Dit is een uitgave van: Strandweg 13 (boulevard) 2586 JK Den Haag 070-3542100. www.sealife.nl

Een vis met vleugels. Dit is een uitgave van: Strandweg 13 (boulevard) 2586 JK Den Haag 070-3542100. www.sealife.nl Een vis met vleugels Dit is een uitgave van: Strandweg 13 (boulevard) 2586 JK Den Haag 070-3542100 www.sealife.nl 1 Roggen zijn rare snuiters Stel je eens voor. Je ligt met je neus en mond in het zand

Nadere informatie

inhoud blz. Inleiding 1. De bouw van haaien 2. Drijven 3. De zintuigen 4. Bedreigingen 5. Haaien en mensen 6. Soorten haaien Pluskaarten

inhoud blz. Inleiding 1. De bouw van haaien 2. Drijven 3. De zintuigen 4. Bedreigingen 5. Haaien en mensen 6. Soorten haaien Pluskaarten Haaien inhoud blz. Inleiding 3 1. De bouw van haaien 4 2. Drijven 6 3. De zintuigen 7 4. Bedreigingen 9 5. Haaien en mensen 11 6. Soorten haaien 12 Pluskaarten 17 Bronnen en foto s 19 Colofon en voorwaarden

Nadere informatie

Werkstuk ANW Visserij

Werkstuk ANW Visserij Werkstuk ANW Visserij Werkstuk door een scholier 2066 woorden 1 augustus 2003 6,1 57 keer beoordeeld Vak ANW Geschiedenis Vroeger al was de visserij erg belangrijk voor Nederland. Er zijn heel veel plaatsen

Nadere informatie

Beet! 1. Aanzetten. 1a. Beet! Jij gaat aan de slag met het dossier Beet!. Welke onderdelen van het dossier ga jij maken? Overleg met je docent.

Beet! 1. Aanzetten. 1a. Beet! Jij gaat aan de slag met het dossier Beet!. Welke onderdelen van het dossier ga jij maken? Overleg met je docent. 1. Aanzetten Beet! 1a. Beet! Jij gaat aan de slag met het dossier Beet!. Welke onderdelen van het dossier ga jij maken? Overleg met je docent. GA IK DOEN 2 UITNODIGING 15 minuten 3 UITZOEKEN 30 minuten

Nadere informatie

Een handboek voor het helpen van haaien

Een handboek voor het helpen van haaien Een handboek voor het helpen van haaien Eerst roofdier nu prooi Wist jij dat... Oost west, thuis best! In de Noordzee en de andere zeeën van Europa wonen wel 130 verschillende soorten haaien en hun neefjes,

Nadere informatie

De visserij. Frank Beens Groep 7

De visserij. Frank Beens Groep 7 De visserij Frank Beens Groep 7 Inhoud Inleiding Hoofdstukken 1. Geschiedenis 2. Waar wordt op gevist? 3. De Genemuider vissers 4. De visafslag 5. Vis is gezond 6. Vragen Eigen mening Bronvermelding Inleiding

Nadere informatie

ZEEHONDEN informatiepakket

ZEEHONDEN informatiepakket ZEEHONDEN informatiepakket In Nederland leven zeehonden in de Noordzee en de Waddenzee. Als je met de boot naar een van de eilanden gaat, kan je ze op de zandbanken zien liggen. Op de zandbanken worden

Nadere informatie

Schaal- en schelpdieren. Waar gaat deze kaart over? Garnalen. Wat wordt er van jou verwacht? Schelpdieren

Schaal- en schelpdieren. Waar gaat deze kaart over? Garnalen. Wat wordt er van jou verwacht? Schelpdieren Waar gaat deze kaart over? Deze kaart gaat over schaal- en schelpdieren. We behandelen drie soorten garnalen en mosselen. Je leert hoe deze garnalen en mosselen eruit zien en waar ze leven. Ook leer je

Nadere informatie

KOKEN MET PLADIJS. met recepten van NorthSeaChef Filip Claeys

KOKEN MET PLADIJS. met recepten van NorthSeaChef Filip Claeys KOKEN MET PLADIJS met recepten van NorthSeaChef Filip Claeys Een smaakvolle vis, steeds beschikbaar en makkelijk te bereiden. Kortom, pladijs is een echte topper. En toch zetten we hem te weinig op het

Nadere informatie

GEWONE ZEEHOND. Huiler

GEWONE ZEEHOND. Huiler GEWONE ZEEHOND Huiler Je zou het bijna niet geloven, maar een gewone zeehond is een echt roofdier! De zeehond is met zijn gestroomlijnde lichaam, speciale neus en handige snorharen helemaal aangepast op

Nadere informatie

Voor vele mensen zijn haaien gemene en angstaanjagende dieren. Haaien zijn roofdieren, maar de meeste zijn voor de mens ongevaarlijk.

Voor vele mensen zijn haaien gemene en angstaanjagende dieren. Haaien zijn roofdieren, maar de meeste zijn voor de mens ongevaarlijk. Hamerhaai Inleiding Voor vele mensen zijn haaien gemene en angstaanjagende dieren. Haaien zijn roofdieren, maar de meeste zijn voor de mens ongevaarlijk. Soorten Er bestaan ongeveer 375 soorten haaien.

Nadere informatie

Week van de smaak. Verantwoord gevangen vis, schaal- en schelpdieren

Week van de smaak. Verantwoord gevangen vis, schaal- en schelpdieren Week van de smaak 2015 Verantwoord gevangen vis, schaal- en schelpdieren Puur genieten! Gezond, eerlijk én lekker De Week van de Smaak is een jaarlijks evenement waarin gezond en eerlijk eten extra onder

Nadere informatie

Koninkrijk België. iii ni s teri e van Economische Zaken NATIONAAL INSTITUUT VOOR DE STATISTIEK Leuvensewey 44 - ÏÜUO BRUSSEL

Koninkrijk België. iii ni s teri e van Economische Zaken NATIONAAL INSTITUUT VOOR DE STATISTIEK Leuvensewey 44 - ÏÜUO BRUSSEL Koninkrijk België iii ni s teri e van Economische Zaken NATIONAAL INSTITUUT VOOR DE STATISTIEK Leuvensewey 44 - ÏÜUO BRUSSEL LE BELGISChE ZEEVISSERIJ in 1973 U ittreksel "Landbouwstatistieken" nr 5-6 mei-juni

Nadere informatie

INHOUD. Inleiding Mensapen Haaien Wolven Walvissen Vleermuizen Kwallen Panda s...

INHOUD. Inleiding Mensapen Haaien Wolven Walvissen Vleermuizen Kwallen Panda s... INHOUD Inleiding...6 1 Mensapen...8 2 Haaien... 10 3 Wolven... 12 4 Walvissen... 14 5 Vleermuizen... 16 6 Kwallen... 18 7 Panda s... 20 8 Olifanten... 22 9 Uilen... 24 10 Dolfijnen... 26 11 Spinnen...

Nadere informatie

Over haaien, vissen en bruinvissen. Leerlingen ontdekken het verschil tussen hondshaaien, bruinvissen en vissen.

Over haaien, vissen en bruinvissen. Leerlingen ontdekken het verschil tussen hondshaaien, bruinvissen en vissen. VO Werkblad Doel: Leerlingen ontdekken het verschil tussen hondshaaien, bruinvissen en vissen. Materialen: - Werkblad 3: - Potlood - Filmpjes: Dolfijnen, bruinvissen en vissen. De filmpjes zijn te vinden

Nadere informatie

Pinguïns. Inhoud. Waarom de naam? Bouw van een pinguïn

Pinguïns. Inhoud. Waarom de naam? Bouw van een pinguïn Pinguïns Inhoud Waarom de naam? bouw van een pinguïn leefgebied wat eet een pinguïn? paartijd, eieren leggen, broeden en jongen grootbrengen soorten nawoord literatuurlijst Waarom de naam? Sommige soorten

Nadere informatie

Duurzaamheid van vis in sterrenrestaurants.

Duurzaamheid van vis in sterrenrestaurants. Good Fish Foundation Duurzaamheid van vis in sterrenrestaurants. Een onderzoek naar het aanbod van vis, schelp- en schaaldieren op de menukaarten van Nederlandse restaurants met Michelin onderscheiding.

Nadere informatie

Leuke weetjes, puzzels, een kleurplaat en meer!

Leuke weetjes, puzzels, een kleurplaat en meer! Alles over HAAIEN Leuke weetjes, puzzels, een kleurplaat en meer! Haaienweetjes Vinnen De meeste haaien hebben acht vinnen. Deze gebruiken ze om vooruit te komen en om rechtop te zwemmen. De vorm van de

Nadere informatie

Goedkope vis is duurkoop

Goedkope vis is duurkoop Goedkope vis is duurkoop VISFRAUDE IN BRUSSEL November 2015 WAT WEET U OVER DE VIS DIE U EET? Visproducten moeten voldoen aan Europese etiketteringsvoorschriften voor levensmiddelen en aan specifieke voorschriften

Nadere informatie

KONINKRIJK BELGIE MINISTERIE VAN ECONOMISCHE ZAKEN. NATIONAAL INSTITUUT VOOR DE STATISTIEK Leuvenseweg DE BELGISCHE ZEEVISSERIJ IN 1979

KONINKRIJK BELGIE MINISTERIE VAN ECONOMISCHE ZAKEN. NATIONAAL INSTITUUT VOOR DE STATISTIEK Leuvenseweg DE BELGISCHE ZEEVISSERIJ IN 1979 KONINKRIJK BELGIE MINISTERIE VAN ECONOMISCHE ZAKEN 1 i NATIONAAL INSTITUUT VOOR DE STATISTIEK Leuvenseweg 44-1000 BRUSSEL 1 DE BELGISCHE ZEEVISSERIJ IN 1979 ''1 «i T Uittreksel "Landbouwstatistieken" nr

Nadere informatie

Internationale handel visproducten

Internationale handel visproducten Internationale handel visproducten Marktmonitor ontwikkelingen 27-211 en prognose voor 212 Januari 213 Belangrijkste trends 27-211 Ontwikkelingen export De Nederlandse visverwerkende industrie speelt een

Nadere informatie

DE CALIFORNISCHE ZEELEEUW

DE CALIFORNISCHE ZEELEEUW DE CALIFORNISCHE ZEELEEUW Zwemmende acrobaat De Californische zeeleeuw is één van de meest elegante waterdieren die er bestaat. Met snelheden van wel 40 kilometer per uur schiet hij als een pijl door het

Nadere informatie

BELGISCHE ZEEVISSERIJ

BELGISCHE ZEEVISSERIJ NATIONAAL INSTITUUT VOOR DE STATISTIEK Leuvenseweg 44 000 BRUSSEL Tel. : 53.9.50 BELGISCHE ZEEVISSERIJ JAAR 984 Uittreksel "Landbouw/statistieken nr 4, 5, 98". I N H O U D S O P G A V E ZEEVISSERIJ Jaar

Nadere informatie

Zeeduivel, Vis van het jaar 2018

Zeeduivel, Vis van het jaar 2018 Zeeduivel, Vis van het jaar 2018 Zeeduivel wordt door VLAM uitgeroepen tot vis van het jaar 2018. Maar wat zijn de biologische kenmerken van deze soort? Wat is de herkomst van onze Belgische zeeduivel?

Nadere informatie

inh oud 1. Leven onder water 3 2. Dieren en planten 3. Vissen 4. Kwallen 5. Zoogdieren 6. Schaaldieren 7. Stekelhuidigen 8. Zeewier 9.

inh oud 1. Leven onder water 3 2. Dieren en planten 3. Vissen 4. Kwallen 5. Zoogdieren 6. Schaaldieren 7. Stekelhuidigen 8. Zeewier 9. Leven onder water inhoud 1. Leven onder water 3 2. Dieren en planten 4 3. Vissen 5 4. Kwallen 7 5. Zoogdieren 8 6. Schaaldieren 9 7. Stekelhuidigen 10 8. Zeewier 11 9. Weekdieren 12 10. Filmpje 13 Pluskaarten

Nadere informatie

Uitkomsten enquête over de Noordzee visbestanden 2011

Uitkomsten enquête over de Noordzee visbestanden 2011 Uitkomsten enquête over de Noordzee visbestanden 2011 Inger Wilms, Pvis. Dit artikel beschrijft de uitkomsten van de Noordzee enquête die afgelopen zomer gehouden is onder Noordzee vissers uit België,

Nadere informatie

LEERLINGENBLAD VAN:... NAAR DE HAAIEN! DOE-HET-ZELF LES BASISONDERWIJS GROEP 7 & 8 EEN WERELD VOL WATER

LEERLINGENBLAD VAN:... NAAR DE HAAIEN! DOE-HET-ZELF LES BASISONDERWIJS GROEP 7 & 8 EEN WERELD VOL WATER LEERLINGENBLAD VAN:...... DOE-HET-ZELF LES BASISONDERWIJS GROEP 7 & 8 EEN WERELD VOL WATER 2 EEN WERELD VOL WATER Als je vanuit de ruimte naar de aarde kijkt zie je heel veel blauw. Dat komt omdat onze

Nadere informatie

Productboekje. Oesters, fruits de mer, mosselen, lamsoor en zeekraal

Productboekje. Oesters, fruits de mer, mosselen, lamsoor en zeekraal Productboekje Oesters, fruits de mer, mosselen, lamsoor en zeekraal esters Fine de Bretagne Bretagne, Frankrijk Deze dichte oester heeft een mooie, witte schelp. De Fine de Bretagne smaakt licht ziltig.

Nadere informatie

derde leerjaar www.lessenpakket.be

derde leerjaar www.lessenpakket.be derde leerjaar 3 Een dag bij de vishandelaar In deze tekst lees je wat Marc zoal doet om zijn vis aan de man te brengen. Zoek op de volgende bladzijde welke prent naast de tekst past. Schrijf daarna bij

Nadere informatie

Kreeftachtigen hebben meestal kleine ogen, waar ze maar weinig mee zien. Ze kunnen wel bijzonder goed ruiken.

Kreeftachtigen hebben meestal kleine ogen, waar ze maar weinig mee zien. Ze kunnen wel bijzonder goed ruiken. Kreeftachtigen Er zijn veel verschillende soorten kreeftachtigen. Van ieder soort leven er vaak zeer grote aantallen in zee. Kreeftachtigen zijn bijvoorbeeld de roeipootkreeftjes, de zeepissebedden en

Nadere informatie

Bekijk de werkbladen ( vanaf pagina 3) en lees deze lesbeschrijving door. Zorg voor de benodigde beschreven materialen.

Bekijk de werkbladen ( vanaf pagina 3) en lees deze lesbeschrijving door. Zorg voor de benodigde beschreven materialen. Les 2: Lekker vis! Lesbeschrijving voor de leerkracht groep 5-6 Voorbereiding Bekijk de werkbladen ( vanaf pagina 3) en lees deze lesbeschrijving door. Zorg voor de benodigde beschreven materialen. Nodig:

Nadere informatie

ID PASSEPORT POISSON

ID PASSEPORT POISSON ID VISPASPOORT ID PASSEPORT POISSON Kies bewust! Motivatie Compass duurzaamheidfiches Om u te helpen bewuste keuzes te maken aangaande uw voeding, heeft Compass, in samenwerking met zijn partners, een

Nadere informatie

CALIFORNISCHE ZEELEEUW

CALIFORNISCHE ZEELEEUW CALIFORNISCHE ZEELEEUW Zwemmende acrobaat De Californische zeeleeuw is een van de meest elegante waterdieren die er bestaan. Met snelheden van wel 40 kilometer per uur schieten ze als een pijl door het

Nadere informatie

NAAR DE HAAIEN! SPEURBLAD VAN:... GROEP 7 & 8. Opdracht - voorbeeldvraag VOORBEELDVRAAG

NAAR DE HAAIEN! SPEURBLAD VAN:... GROEP 7 & 8. Opdracht - voorbeeldvraag VOORBEELDVRAAG SPEURBLAD VAN:... GROEP 7 & 8 Opdracht - voorbeeldvraag Bij elke vraag over een dier staat een rode lijst vraag die je kunt herkennen aan de thermometer naast de vraag. Kies steeds het goede antwoord uit

Nadere informatie

WERKBUNDEL SEAFRONT ZEEBRUGGE Niveau 2 (3-6 de leerjaar)

WERKBUNDEL SEAFRONT ZEEBRUGGE Niveau 2 (3-6 de leerjaar) GEBOUW 1 1. De cyclus van water 1.1 Vul de volgende tekst aan. Maak gebruik van onderstaande woorden: rivieren wolken zee regen afkoeling zon beken ondergronds wind 1. Water verdampt door de warmte van

Nadere informatie

Opdracht 1b. Welk soort afval is het meest schadelijk voor de natuur?

Opdracht 1b. Welk soort afval is het meest schadelijk voor de natuur? Opdracht 1a. In de tabel hieronder staan een aantal materialen. Bedenk per type materiaal 3 soorten afval die je tegenkomt onderweg naar school of op het schoolplein. Zoek per categorie van 1 soort afval

Nadere informatie

Wageningen IMARES Harder en zeebaars

Wageningen IMARES Harder en zeebaars Harder en zeebaars Biologie en visserij in Nederland en Europa Tammo Bult, Floor Quirijns, Harriët van Overzee, Stijn Bierman is een samenwerkingsverband tussen Wageningen UR en TNO Harder en Zeebaars

Nadere informatie

7,6. Werkstuk door een scholier 2535 woorden 12 mei keer beoordeeld. Aardrijkskunde

7,6. Werkstuk door een scholier 2535 woorden 12 mei keer beoordeeld. Aardrijkskunde Werkstuk door een scholier 2535 woorden 12 mei 2003 7,6 22 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Kokkelvisserij 3. Garnalenvisserij 4. Rondvisserij 4.1. Kabeljauw 4.2 Wijting

Nadere informatie

Werkstuk Biologie Zee-otter

Werkstuk Biologie Zee-otter Werkstuk Biologie Zee-otter Werkstuk door een scholier 1340 woorden 8 maart 2003 5,8 129 keer beoordeeld Vak Biologie Waar leeft de zee-otter? Vroeger kwamen ze nog in het grootste deel van de grote oceaan

Nadere informatie

Vis & groenten de perfecte partners

Vis & groenten de perfecte partners Vis & groenten de perfecte partners bij aankoop van 1 verpakking diepgevroren vis of zeevruchten ** Omdat we altijd reageren op de prijzen en promoties in de andere winkels, kunnen de prijzen in uw Colruyt-winkel

Nadere informatie

GEROOKTE ZALM WILDE ZALM. 500 gram. 1200 gram

GEROOKTE ZALM WILDE ZALM. 500 gram. 1200 gram SCHMIDT ZEEVIS ROTTERDAM MET SMAAK Schmidt-zalmen worden direct na de vangst aangeleverd op ijs. De vissen worden gefileerd en met de hand drooggezouten. Na het zouten wordt de zalm gedurende twaalf uur

Nadere informatie

NAAR DE HAAIEN! SPEURBLAD VAN:... GROEP 7 & 8 DOE-HET-ZELF LES. Opdracht - voorbeeldvraag VOORBEELDVRAAG

NAAR DE HAAIEN! SPEURBLAD VAN:... GROEP 7 & 8 DOE-HET-ZELF LES. Opdracht - voorbeeldvraag VOORBEELDVRAAG SPEURBLAD VAN:... GROEP 7 & 8 DOE-HET-ZELF LES Opdracht - voorbeeldvraag Bij elke vraag over een dier staat een rode lijst vraag die je kunt herkennen aan de thermometer naast de vraag. Kies steeds het

Nadere informatie

NAAR DE HAAIEN! SPEURBLAD VAN:... GROEP 7 & 8 DOE-HET-ZELF LES. Opdracht - voorbeeldvraag VOORBEELDVRAAG

NAAR DE HAAIEN! SPEURBLAD VAN:... GROEP 7 & 8 DOE-HET-ZELF LES. Opdracht - voorbeeldvraag VOORBEELDVRAAG SPEURBLAD VAN:... GROEP 7 & 8 DOE-HET-ZELF LES Opdracht - voorbeeldvraag Bij elke vraag over een dier staat een rode lijst vraag die je kunt herkennen aan de thermometer naast de vraag. Kies steeds het

Nadere informatie

1. Rare tenen. Heel wat dieren die in en op het water leven zoals. eenden, meeuwen, otters hebben zwemvliezen

1. Rare tenen. Heel wat dieren die in en op het water leven zoals. eenden, meeuwen, otters hebben zwemvliezen Al deze dieren hebben zwemvliezen. Wie is wie? Zet de juiste naam bij het juiste dier (meeuw, otter, eidereend). 1. Rare tenen Wild Wonders of Europe /Orsolya Haarberg / WWF Heel wat dieren die in en op

Nadere informatie

inhoud blz. 1. Prikken en steken 2. De bij 3. De brandenetel 4. De mug 5. De kwal 6. De pieterman 7. De rode mier 8.

inhoud blz. 1. Prikken en steken 2. De bij 3. De brandenetel 4. De mug 5. De kwal 6. De pieterman 7. De rode mier 8. Ik prik! inhoud blz. 1. Prikken en steken 3 2. De bij 4 3. De brandenetel 5 4. De mug 6 5. De kwal 7 6. De pieterman 8 7. De rode mier 9 8. De pijlstaartrog 10 9. De schorpioen 11 10. De cactus 12 11.

Nadere informatie

Praatplaat op het digibord Lied De blauwe vissenclub op het digibord https://fishandkids.msc.org/nl/spelletjes/zingen-dans

Praatplaat op het digibord Lied De blauwe vissenclub op het digibord https://fishandkids.msc.org/nl/spelletjes/zingen-dans Muziekles Lesbeschrijving voor de leerkracht groep 3-4 Voorbereiding Lees deze lesbeschrijving door. Luister naar het liedje en kijk naar het clipje. Oefen de bewegingen van het dansje. Zet de praatplaat

Nadere informatie

paling onderzoek Prosea Eerste leerjaar

paling onderzoek Prosea Eerste leerjaar paling onderzoek Prosea Eerste leerjaar http://vistikhetmaar.nl/lesprogramma/paling-onderzoek/ Introductie op het lesprogramma Docent: Jerry Lust Contact: jerry@prosea.info PALING ONDERZOEK 2 / 15 Lesmodules

Nadere informatie

North Sea Charters Prijslijst Sportvissen 2016

North Sea Charters Prijslijst Sportvissen 2016 Prijslijst Sportvissen 2016 Wrakvissen Korte tocht van 7.00u tot 17.000u aa11 zzzz zzz Lange tocht van 6.00u tot 18.00u Extra lange tocht van 6.00u tot 22.00u 900 euro - max. 12 personen 90 euro per persoon

Nadere informatie

DUIKEN.NL Paniek om blauwe haaien. 20 Augustus Katrien Vandevelde BlueShark

DUIKEN.NL Paniek om blauwe haaien. 20 Augustus Katrien Vandevelde BlueShark DUIKEN.NL Paniek om blauwe haaien 20 Augustus 2014 Katrien Vandevelde BlueShark www.blueshark.be De laatste weken werden verschillende blauwe haaien gespot voor Spaanse, Corsicaanse en Franse stranden.

Nadere informatie

De orka. De geschiedenis van de orka. Kenmerken van de orka

De orka. De geschiedenis van de orka. Kenmerken van de orka De orka De orka is de grootste soort uit de familie van de dolfijnen. De orka heeft een gezet lichaam, met een stompe snuit. Het dier heeft één spuitgat, en grote peddelvormige buikvinnen. Wil je zelf

Nadere informatie

CALIFORNISCHE ZEELEEUW

CALIFORNISCHE ZEELEEUW CALIFORNISCHE ZEELEEUW Zwemmende acrobaat De Californische zeeleeuw is één van de meest elegante waterdieren die er bestaat. Zo slank als het vrouwtje is, zo blubberig is de man. Maar de harembaas is natuurlijk

Nadere informatie

Skrei. Toonbeeld van duurzame visserij

Skrei. Toonbeeld van duurzame visserij Skrei Toonbeeld van duurzame visserij In de Barentszzee zwemt meer Noordoost-Arctische kabeljauw rond dan sinds de laatste wereldoorlog. Dat is mede te danken aan een strak visserijbeheer dat onder meer

Nadere informatie

visbijbel Werken met vis

visbijbel Werken met vis VISBIJBEL Bart van olphen Werken met vis Eerste druk juni 2014 Tweede druk november 2014 2014 Bart van Olphen 2014 Uitgeverij Carrera, Amsterdam Fotografie Daniel Patriasz, m.u.v. p.6 (Chris Arend), p.436

Nadere informatie

inhoud 1. Dolfijnen 2. De bouw van een dolfijn 3. De zintuigen 4. De school 5. Voedsel 6. Sprongen en spel 8. Gevaar! 9.

inhoud 1. Dolfijnen 2. De bouw van een dolfijn 3. De zintuigen 4. De school 5. Voedsel 6. Sprongen en spel 8. Gevaar! 9. Dolfijnen inhoud 1. Dolfijnen 3 2. De bouw van een dolfijn 4 3. De zintuigen 6 4. De school 7 5. Voedsel 8 6. Sprongen en spel 9 8. Gevaar! 10 9. Soorten dolfijnen 11 10. Filmpje 15 Pluskaarten 16 Bronnen

Nadere informatie

LESBESCHRIJVING GROEP 1-2

LESBESCHRIJVING GROEP 1-2 LESBESCHRIJVING GROEP 1-2 DOELEN: Leerlingen weten welke walvissen er in de Noordzee leven. Leerlingen weten welk voedsel de walvissen eten. Leerlingen weten op welke manier de walvissen met elkaar communiceren.

Nadere informatie

Vlinder maken met een koffiefilter

Vlinder maken met een koffiefilter Kinderactiemodel klimaatcampagne 2011 Knutseltips vlinders maken Maak een vlinder-knutselhoek waar kinderen allerlei vlinders kunnen knutselen. Hierna geven we een overzicht van enkele concrete voorbeelden

Nadere informatie

vers opgevist door onze vissers ROG smaakt naar nog

vers opgevist door onze vissers ROG smaakt naar nog vers opgevist door onze vissers ROG smaakt naar nog Zomerse rog, lekker met de frisse smaak van venkel. rog met zuiderse venkel, kaascrumble en limoen ingrediënten voor 4 personen bereidingstijd 25 minuten

Nadere informatie

Bewuste Vis. Aldi kiest voor duurzame vis 2.79 1.99 1.59. kabeljauw HOGE KWALITEIT - LAGE PRIJS. Recept: met notenkorst en quinoa

Bewuste Vis. Aldi kiest voor duurzame vis 2.79 1.99 1.59. kabeljauw HOGE KWALITEIT - LAGE PRIJS. Recept: met notenkorst en quinoa Bewuste Vis Aldi kiest voor duurzame vis WIJ HEBBEN EEN RUIME KEUZE AAN DUURZAME VIS. WIJ STREVEN ERNAAR OM ONS VOLLEDIGE ASSORTIMENT OM TE ZETTEN NAAR DUURZAME PRODUCTEN. Recept: kabeljauw met notenkorst

Nadere informatie

VERORDENING (EU) 2017/1398 VAN DE RAAD

VERORDENING (EU) 2017/1398 VAN DE RAAD L 199/2 29.7.2017 VERORDENINGEN VERORDENING (EU) 2017/1398 VAN DE RAAD van 25 juli 2017 tot wijziging van Verordening (EU) 2017/127 wat bepaalde vangstmogelijkheden betreft DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Nadere informatie

Info voor de leerling

Info voor de leerling INFORMATIE BUNDEL Info voor de leerling Beste leerling, Mijn naam is Rocky! Ik ben een zeeleeuw en woon in SEA LIFE. Dit pakket zal je helpen om je spreekbeurt vlotter en makkelijker te laten verlopen.

Nadere informatie

Noa Bastiaans. 27 Maart 2012

Noa Bastiaans. 27 Maart 2012 Ontwikkelingen Vis, schaal- en schelpdieren Nederland 1 Noa Bastiaans 27 Maart 2012 Agenda 2 1 GfK: Generieke Trends 2011 2 Visconsumptie 2011 3 Conclusie 3 1 GfK: Generieke Trends 2011 Totale Foodmarkt

Nadere informatie

vijfde leerjaar www.lessenpakket.be

vijfde leerjaar www.lessenpakket.be vijfde leerjaar 5 Begrijpend lezen: wat doet die tong op je bord? Amai, het was me het dagje wel vandaag! Toen ik gisterenavond, na wat luieren onder het zand van de zeebodem ontwaakte, liet niets vermoeden

Nadere informatie

Drie bereidingen van zalm; - Bonbon van gerookte zalm. Ingrediënten; 200 gr Roomkaas Fijn gesneden bieslook Peper en zout Evt iets citroen sap.

Drie bereidingen van zalm; - Bonbon van gerookte zalm. Ingrediënten; 200 gr Roomkaas Fijn gesneden bieslook Peper en zout Evt iets citroen sap. Drie bereidingen van zalm; - Bonbon van gerookte zalm Ingrediënten; 200 gr Roomkaas Fijn gesneden bieslook Peper en zout Evt iets citroen sap. Bereiden van de bonbon; - Draai de room kaas glad en vermeng

Nadere informatie

Huisgemaakte bouillabaisse (vissoep) 6.50 Huisgemaakte kreeftensoep (soepen worden geserveerd met stokbrood en aioli)

Huisgemaakte bouillabaisse (vissoep) 6.50 Huisgemaakte kreeftensoep (soepen worden geserveerd met stokbrood en aioli) Soepen Huisgemaakte bouillabaisse (vissoep) 6.50 Huisgemaakte kreeftensoep 6.50 (soepen worden geserveerd met stokbrood en aioli) Lunch Salades Caesar Salad met gerookte zalm 9.95 Caesar Salad met Hollandse

Nadere informatie

6.5. Boekverslag door J woorden 12 juni keer beoordeeld

6.5. Boekverslag door J woorden 12 juni keer beoordeeld Boekverslag door J. 2224 woorden 12 juni 2006 6.5 59 keer beoordeeld Vak Economie Visserij Hoofdstukindeling 1. Geschiedenis 2. Kotters 3. Trawlers 4. Het leven aan boord van een kotter 5. Hoe ziet een

Nadere informatie

Duurzame vis. Stand van zaken augustus 2013 Stand van zaken mei 2012. alle visproducten samengevat in de viswijzer lekkere en duurzame visrecepten

Duurzame vis. Stand van zaken augustus 2013 Stand van zaken mei 2012. alle visproducten samengevat in de viswijzer lekkere en duurzame visrecepten Duurzame vis Stand van zaken augustus 2013 Stand van zaken mei 2012 alle visproducten samengevat in de viswijzer lekkere en duurzame visrecepten Heerlijke, duurzame vis bij DekaMarkt! Vis is ontzettend

Nadere informatie

Wil jij dit helpen voorkomen? Kruis aan wat volgens jou bijdraagt tot een beter milieu.

Wil jij dit helpen voorkomen? Kruis aan wat volgens jou bijdraagt tot een beter milieu. Welkom in SEAFRONT, hét themapark over zee en zeevaart, over vis en visserij! Ik ben de mascotte van SEAFRONT. Vandaag gaan wij samen op stap. Kijk straks goed rond tijdens je bezoek, als je mij ziet is

Nadere informatie

Stijgende visbestedingen maar dalend aankoopvolume Buitenshuisconsumptie neemt toe

Stijgende visbestedingen maar dalend aankoopvolume Buitenshuisconsumptie neemt toe Stijgende visbestedingen maar dalend aankoopvolume Buitenshuisconsumptie neemt toe We aten in 2018 thuis gemiddeld 7,5 kg vis, week- en schaaldieren. Dit is 5% minder dan het jaar voordien. In Vlaanderen

Nadere informatie

DE HUMBOLDT PINGUÏN. Een levend kostuum

DE HUMBOLDT PINGUÏN. Een levend kostuum DE HUMBOLDT PINGUÏN Een levend kostuum Er zijn verschillende soorten pinguïns. Die verschillen maar weinig van elkaar. Ze hebben immers allemaal een donkere rug en een witte buik. Toch zie je, als je goed

Nadere informatie

Naam: Werken voor geld

Naam: Werken voor geld Naam: Werken voor geld Dat niet alle Nederlanders koeien melken en kaas maken voor hun werk wist je waarschijnlijk al. Maar wat doen Nederlanders nog meer en wat maakt Nederland zo bijzonder om in te werken?

Nadere informatie

groep 5 en 6 Aan tafel! Dure gerechten

groep 5 en 6 Aan tafel! Dure gerechten groep 5 en 6 Aan tafel! Dure gerechten Dit is een uitgave van Eduboek ter ere van de Kinderboekenweek 2009. Bezoek nu: www.eduboek.nl En download twee gratis e-boeken voor de kinderboekenweek voor de groepen

Nadere informatie

Praktische opdracht Biologie De Haai

Praktische opdracht Biologie De Haai Praktische opdracht Biologie De Haai Praktische-opdracht door een scholier 1440 woorden 22 maart 2005 5,6 59 keer beoordeeld Vak Biologie DE HAAI INHOUDSOPGAVE Inleiding Hfdst.1: Wat zijn haaien? Hfdst.2:

Nadere informatie

Vismateriaal:30/50lbs hengels, reels, jig-hengels, molens, lures, teasers, rapalas,...

Vismateriaal:30/50lbs hengels, reels, jig-hengels, molens, lures, teasers, rapalas,... De aanloop naar het vissen. Vertrek op 19 november om 6h15 vanuit Zaventem via Lisbon. Aankomst in Mindelo op 19 november om 14h45 met 2 uur vertraging wegens technische problemen met het vliegtuig. Na

Nadere informatie

vers opgevist door onze vissers ZEEWOLF afschuwelijk lekker!

vers opgevist door onze vissers ZEEWOLF afschuwelijk lekker! vers opgevist door onze vissers ZEEWOLF afschuwelijk lekker! Een krokant slaatje gecombineerd met het zachte maar stevige visvlees van zeewolf: heerlijk! witloofslaatje met kerstomaat, gebakken zeewolf

Nadere informatie

Een vis met vleugels. Informatie over roggen

Een vis met vleugels. Informatie over roggen Een vis met vleugels Informatie over roggen 1 Roggen zijn rare snuiters Stel je eens voor. Je ligt met je neus en mond in het zand op de bodem van de zee; je handen zitten vast aan je zij en je ogen zitten

Nadere informatie

Zalm in Alaska, gelukkig nog in overvloed, van levensbelang voor velen

Zalm in Alaska, gelukkig nog in overvloed, van levensbelang voor velen Zalm in Alaska, gelukkig nog in overvloed, van levensbelang voor velen In juli-augustus is in de kustgebieden van Alaska de zee dik van de zalmen. Ze verzamelen zich om de rivieren op te zwemmen waar ze

Nadere informatie

Bever. Laatste bever in Nederland. Over de bever

Bever. Laatste bever in Nederland. Over de bever Bever Laatste bever in Nederland Om te beginnen vertel ik jullie een verhaal over de laatste bever in Nederland! We gaan een eind in de geschiedenis terug, naar het jaar 1825. Een visser voer op de IJssel

Nadere informatie

HAAIEN INFOBLAD. Dwergen en reuzen. Verschillend gebekt

HAAIEN INFOBLAD. Dwergen en reuzen. Verschillend gebekt INFOBLAD HAAIEN De schrik van de zeeën, de moordenaar van het rif. De haai heeft niet zo n beste naam. Veel mensen denken dat haaien onze ergste vijanden zijn. De werkelijkheid is precies andersom: vissers

Nadere informatie

pladijs vers opgevist door onze vissers zonnige zomervis

pladijs vers opgevist door onze vissers zonnige zomervis pladijs vers opgevist door onze vissers zonnige zomervis Lekker licht en extra smaakvol. gestoomde pladijsspiesjes met gegrilde groenten en krieltjes ingrediënten voor 4 personen bereidingstijd 35 minuten

Nadere informatie

Culinaire VisSpecialiteiten

Culinaire VisSpecialiteiten Culinaire VisSpecialiteiten Voor iedere organisatie in Nederland kunnen wij visproducten maken waarbij rekening wordt gehouden met uw individuele wensen. Service en kwaliteit zijn ons succes! VisSpecialist

Nadere informatie

LESMAP BIJ POPPENSPEL ALS EEN VIS IN DE ZEE

LESMAP BIJ POPPENSPEL ALS EEN VIS IN DE ZEE LESMAP BIJ POPPENSPEL ALS EEN VIS IN DE ZEE Poppenspel met muziek en leuke meezingliedjes voor kleuters en kinderen tot 8 jaar. CD met de liedjes: Bellen blazen en Zwemmen in de zee Alles loopt op rolletjes

Nadere informatie

Kijk uit! Pas OP! LEERlingenblad van:... speurles. basisonderwijs groep 4, 5 & 6

Kijk uit! Pas OP! LEERlingenblad van:... speurles. basisonderwijs groep 4, 5 & 6 LEERlingenblad van:... Kijk uit! Pas OP! speurles basisonderwijs groep 4, 5 & 6 weetje Professoren hebben uitgerekend dat er op de aarde 1.386.000.000.000.000.000.000 liter water is. 2 Kijk uit! Loop jij

Nadere informatie

vers opgevist door onze vissers schelvis hemelse delicatesse

vers opgevist door onze vissers schelvis hemelse delicatesse vers opgevist door onze vissers schelvis hemelse delicatesse Verras je vrienden met deze heerlijke combinatie van smaken. schelvis met gremolata en crunchy puree ingrediënten voor 4 personen bereidingstijd

Nadere informatie

WERKBUNDEL SEAFRONT ZEEBRUGGE Niveau 1 (1-2 de leerjaar)

WERKBUNDEL SEAFRONT ZEEBRUGGE Niveau 1 (1-2 de leerjaar) GEBOUW 1 WATER We volgen eens een druppeltje water: 1. een druppeltje water zit in de zee en hij krijgt het zo warm dat het naar boven stijgt. 2. Dat druppeltje water kruipt in een wolk. 3. Als de wolk

Nadere informatie

zesde leerjaar www.lessenpakket.be

zesde leerjaar www.lessenpakket.be zesde leerjaar 6 We zochten het woord vis op in het woordenboek! Opdracht Bespreek, zoek en los op in groep. Daarna vergelijk je de antwoorden klassikaal. Als je met aandacht leest, is het niet moeilijk

Nadere informatie

North Sea Charters Prijslijst Sportvissen 2017

North Sea Charters Prijslijst Sportvissen 2017 Prijslijst Sportvissen 2017 Wrakvissen Afhuur Boot Lange tocht van 6.00u tot 17.00u Opstappers* aa11 zzzz zzz Afhuur Boot Extra lange tocht van 6.00u tot 22.00u Opstappers* 1000 euro max. 12 personen 100

Nadere informatie