STATUTEN van de stichting Stichting EDS Pensioenfonds

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "STATUTEN van de stichting Stichting EDS Pensioenfonds"

Transcriptie

1 EPF STATUTEN van de stichting Stichting EDS Pensioenfonds Artikel 1. Naam, zetel en duur 1. De stichting draagt de naam: Stichting EDS Pensioenfonds. 2. De stichting is gevestigd te Utrecht. 3. De stichting wordt hierna genoemd: EPF. Artikel 2. Begripsomschrijvingen In deze statuten wordt verstaan onder: bestuur : het bestuur van EPF; vennootschap : Electronic Data Systems (EDS) International B.V., gevestigd te Leidschendam; groep : een groep van ondernemingen zoals bedoeld in artikel 24b van boek 2 van het Burgerlijk Wetboek; werkgever : de vennootschap, alsmede de eventueel met de vennootschap in een groep verbonden ondernemingen, welke door de vennootschap als zodanig bij EPF zijn aangemeld en door het bestuur zijn toegelaten; werknemer : een medewerker in dienst van de werkgever op basis van een arbeidsovereenkomst; deelnemer : de in artikel 4 lid 1 genoemde deelnemer; gewezen deelnemer : de persoon die na de beëindiging van zijn deelnemerschap aanspraken jegens EPF heeft behouden, maar nog geen pensioenuitkering geniet; gepensioneerde : de pensioengerechtigde voor wie het ouderdomspensioen is ingegaan en uit dien hoofde een uitkering ontvangt van EPF; pensioengerechtigde : de persoon voor wie op grond van een pensioenreglement van het fonds het pensioen is ingegaan; aanspraakgerechtigde : de persoon die op grond van een pensioenreglement van het fonds begunstigde is voor een nog niet ingegaan pensioen. Artikel 3. Doel Het pensioenfonds stelt zich ten doel het verlenen of doen verlenen van pensioenen aan pensioen- en aanspraakgerechtigden, één en ander overeenkomstig de bepalingen van deze statuten en de reglementen van EPF.

2 Artikel 4. Deelnemers EPF Deelnemers van EPF zijn de werknemers, die op grond van de bepalingen in het pensioenreglement van EPF door de werkgever als deelnemer zijn aangemeld en die conform een bij de werkgever geldende collectieve arbeidsovereenkomst een pensioenovereenkomst hebben. 2. Door zijn toetreding tot EPF onderwerpt de deelnemer zich aan de bepalingen van de statuten en het voor hem geldende pensioenreglement respectievelijk de voor hem geldende pensioenreglementen. 3. Het bestuur zorgt ervoor dat de deelnemer bij toetreding in het bezit wordt gesteld van een exemplaar van de statuten en het voor hem geldende pensioenreglement, respectievelijk de voor hem geldende pensioenreglementen. Uiterlijk binnen drie maanden na een wijziging van het geldende pensioenreglement worden de deelnemers van de wijzigingen daarin op de hoogte gesteld alsmede van het recht om het gewijzigde pensioenreglement op te vragen bij het fonds. Het bestuur zorgt er tevens voor dat overige belanghebbenden bij EPF op gemakkelijke wijze van de geldende statuten en de pensioenreglementen kennis kunnen nemen, onverminderd de verplichtingen om op verzoek deze stukken te verstrekken, met inachtneming van het bepaalde bij en krachtens artikel 46 van de Pensioenwet. Artikel 5. Middelen, inkomsten en uitgaven 1. De middelen en inkomsten van EPF bestaan uit: a. bijdragen conform de uitvoeringsovereenkomst met de werkgever; b. betalingen ter zake van individuele of collectieve waardeoverdrachten door verzekeringsmaatschappijen of andere pensioenfondsen; c. inkomsten uit beleggingen; d. eventuele vrijwillige stortingen van de werkgever of van de deelnemers of gewezen deelnemers; e. hetgeen EPF bij erfenis, legaat of schenking mocht verkrijgen; EPF zal een nalatenschap niet anders aanvaarden dan onder het voorrecht van boedelbeschrijving; f. inkomsten uit anderen hoofden. 2. De uitgaven van EPF bestaan uit: a. betaling van pensioenen en/of andere uitkeringen; b. betalingen ter zake van individuele of collectieve waardeoverdrachten naar verzekeringsmaatschappijen en andere pensioenfondsen; c. afkoopsommen; d. uitgaven ter zake van beheer, welke het bestuur noodzakelijk of wenselijk acht.

3 EPF Artikel 6. Beheer 1. De middelen van EPF zullen worden belegd en bewaard, afgezonderd van die van de werkgever. Betalingen door de werkgever zullen plaatsvinden door storting of overschrijving op een afzonderlijke ten name van het fonds staande bank- en/of girorekening. 2. Beleggingen in een werkgever worden beperkt tot ten hoogste 5% van de portefeuille als geheel, en in geval de werkgever tot een groep behoort, worden beleggingen in de ondernemingen die tot dezelfde groep behoren beperkt tot ten hoogste 10% van de portefeuille. Wanneer een groep van ondernemingen aan het fonds premies betaalt, geschieden beleggingen in deze ondernemingen prudent, waarbij rekening wordt gehouden met de noodzaak van een behoorlijke diversificatie. 3. Belegging van de daartoe beschikbare gelden van EPF zal door het bestuur geschieden met inachtneming van de prudent-person regel volgens het bepaalde bij en krachtens artikel 135 van de Pensioenwet. Het bestuur kan zich daarbij door deskundigen doen bijstaan. Artikel 7. Grondslagen van EPF 1. Het bestuur van EPF stelt een actuariële en bedrijfstechnische nota vast waarin in elk geval een omschrijving is opgenomen van de wijze waarop uitvoering wordt gegeven aan de uitvoeringsovereenkomst en het financieel toetsingskader voor pensioenfondsen. De nota bevat voorts een verklaring inzake beleggingsbeginselen en een beschrijving van de sturingsmiddelen. De nota voldoet aan het bepaalde bij en krachtens artikel 145 van de Pensioenwet. Voor zover risico s zijn overgedragen, herverzekerd of ondergebracht kan de omschrijving beperkt blijven tot een verwijzing naar hetgeen in de betreffende overeenkomsten is opgenomen. 2. Het bestuur legt de in de vorige lid bedoelde nota alsmede iedere wijziging daarvan binnen twee weken na tot stand komen daarvan over aan De Nederlandsche Bank N.V.

4 Artikel 8. Bestuur EPF EPF wordt beheerd door een bestuur bestaande uit zes leden. Drie bestuurders worden benoemd door de vennootschap; deze bestuurders behoeven geen (gewezen) deelnemer te zijn; de overige bestuurders worden op voordracht van de ondernemingsraad door de deelnemersraad benoemd. Een bestuurder kan niet tevens lid zijn van de deelnemersraad. 2. Het bestuur heeft een voorzitter, een plaatsvervangend voorzitter, een secretaris en een plaatsvervangend secretaris. De vennootschap wijst één van de bestuurders aan als voorzitter. Indien de voorzitter behoort tot de door de vennootschap benoemde bestuursleden, behoort de secretaris tot de door de deelnemersraad benoemde bestuursleden en omgekeerd. Hetzelfde geldt ten aanzien van hun plaatsvervangers. 3. Tweejaarlijks treden een door de vennootschap benoemde bestuurder en een door de deelnemersraad benoemde bestuurder af volgens een door het bestuur op te maken rooster. Het lidmaatschap van het bestuur eindigt: a. indien het een door de vennootschap benoemde bestuurder betreft, door een besluit tot ontslag door de vennootschap; b. indien het een door de deelnemersraad benoemde bestuurder betreft, door ontslag door de deelnemersraad; c. indien en zodra een bestuurder in staat van faillissement of schuldsanering geraakt; d. indien en zodra een bestuurder surséance van betaling aanvraagt; e. indien en zodra een bestuurder overlijdt; f. op verzoek van de betreffende bestuurder; g. indien en zodra een bestuurder of onder curatele of bewind wordt gesteld; h. indien een door de deelnemersraad benoemde bestuurder, die ten tijde van zijn benoeming deelnemer was, ophoudt deelnemer te zijn; i. indien sprake is van ontslag conform lid 14. In het één na laatste geval eindigt het lidmaatschap van het bestuur op dat tijdstip van rechtswege. Betrokkenen kunnen echter wel terstond worden herbenoemd door de deelnemersraad respectievelijk de vennootschap. In bestaande vacatures moet binnen drie maanden na het ontstaan daarvan worden voorzien. Een bestuurder, die is benoemd in een tussentijdse vacature, treedt af op het ogenblik waarop de bestuurder, in wiens plaats hij is getreden, volgens het

5 EPF rooster zou zijn afgetreden. Gedurende het bestaan van een vacature blijft het bestuur wettig samengesteld en behoudt het zijn volledige bevoegdheid. 4. Het bestuur kan een administrateur benoemen, die, onder verantwoordelijkheid van het bestuur, administratieve werkzaamheden voor EPF zal verrichten. De administrateur is van al zijn daden en werkzaamheden met betrekking tot EPF verantwoording verschuldigd aan het bestuur. De aanstelling geschiedt schriftelijk en gaat vergezeld van een instructie voor de administrateur. 5. Het bestuur heeft de gehele leiding van zaken, Het bestuur is, met inachtneming van de statuten en de reglementen, bevoegd tot alle daden, zowel van beheer als van beschikking, welke verband houden met de doelstelling van EPF. 6. EPF wordt vertegenwoordigd door het bestuur of door twee gezamenlijk handelende bestuurders, van wie één moet behoren tot de bestuurders, benoemd door de deelnemersraad en één tot de door de vennootschap benoemde bestuurders. Daarnaast kan EPF worden vertegenwoordigd door de in lid 4 bedoelde administrateur, mits gezamenlijk handelend met een bestuurder. Het bestuur kan aan een bestuurder, de administrateur of een derde procuratie verlenen. 7. Het bestuur is bevoegd te besluiten tot het aangaan van overeenkomsten tot verkrijging, vervreemding of bezwaring van registergoederen. 8. Ieder der bestuurders is bevoegd een deskundige te raadplegen alsmede zich krachtens een bestuursbesluit, waarbij ten minste één vierde der bestuurders zich daarvoor heeft uitgesproken, ter vergadering van het bestuur door een deskundige te laten bijstaan. 9. Alle bestuurders en de administrateur zijn geheimhouding verschuldigd ten aanzien van alle persoonlijke gegevens van de deelnemers, gewezen deelnemers, gepensioneerden en andere belanghebbenden, waarvan zij uit hoofde van hun functie kennis dragen, ook na beëindiging van hun functie. 10. De bestuurders genieten als zodanig geen enkele bezoldiging; reis- en blijfkosten en andere uitgaven, in het belang van EPF gedaan, welke naar het oordeel van het bestuur hiervoor in aanmerking komen, worden evenwel door EPF vergoed. 11. Het bestuur zorgt er bij het vervullen van zijn taak voor dat alle belanghebbenden zich door het bestuur op evenwichtige wijze vertegenwoordigd kunnen voelen.

6 EPF Het bestuur oefent zijn taak uit met in achtneming van de eisen te stellen aan goed pensioenfondsbestuur. Het bestuur neemt een beschrijving van de wijze waarop het hieraan invulling geeft op in het jaarverslag. 13. Het bestuur stelt een reglement vast voor een periodieke zelfevaluatie van het functioneren van het bestuur als geheel en van de individuele bestuursleden. 14. Indien de periodieke zelfevaluatie of andere aanwijzingen het bestuur aanleiding geven tot de conclusie dat een bestuurslid niet of niet langer voldoet aan de eisen te stellen aan een goed bestuurslid, zal het bestuur aan het betrokken bestuurslid om een reactie hierop vragen. Indien de reactie het bestuur niet tot een andere conclusie brengt, geeft het bestuur het betrokken bestuurslid in overweging ontslag te nemen. Indien het betrokken bestuurslid hieraan geen gevolg geeft kan het bestuur de geleding die het bestuurslid heeft benoemd verzoeken het bestuurslid te ontslaan en een ander bestuurslid te benoemen. 15. EPF beschikt over een door het bestuur opgesteld deskundigheidsplan dat voldoet aan het bepaalde krachtens artikel 105 van de Pensioenwet. Het deskundigheidsplan wordt door het bestuur herzien wanneer daartoe aanleiding bestaat. 16. EPF beschikt over een door het bestuur opgestelde gedragscode voor de bestuurders en medewerkers van het fonds ter voorkoming van belangenconflicten en van misbruik en oneigenlijk gebruik van de bij het fonds aanwezige informatie. Die gedragscode voldoet aan de eisen die De Nederlandsche Bank N.V. daaraan stelt. 17. Een lid van het bestuur dat een bepaling van deze Statuten overtreedt, kan door een besluit van het bestuur in de uitoefening van zijn functie als bestuurslid worden geschorst. 18. EPF beschikt over een door het bestuur opgesteld uitbestedingsplan. Dit uitbestedingsplan voldoet aan het bepaalde krachtens artikel 34 van de Pensioenwet.

7 Artikel 9. Vergaderingen van het bestuur EPF Vergaderingen van het bestuur vinden plaats volgens het daartoe door het bestuur opgestelde reglement. 2. Iedere bestuurder kan een andere bestuurder schriftelijk, waaronder ook e- mail wordt verstaan, machtigen hem ter vergadering te vertegenwoordigen en voor hem stem uit te brengen. Een bestuurder kan ten hoogste één andere bestuurder vertegenwoordigen. 3. Geldige besluiten kunnen slechts worden genomen, wanneer ten minste de helft plus één der zittende bestuurders ter vergadering aanwezig of vertegenwoordigd is. 4. Alle bestuursbesluiten worden genomen bij gewone meerderheid van stemmen uitgebracht door de ter vergadering aanwezige en vertegenwoordigde bestuurders. Een besluit is slechts geldig indien dit door ten minste één bestuurder, benoemd door de vennootschap en één bestuurder, benoemd door de deelnemersraad, wordt ondersteund. Bij staking van stemmen over zaken wordt het voorstel geacht te zijn verworpen; bij staking van stemmen over personen beslist het lot. 5. Een bestuursbesluit kan buiten vergadering worden genomen, mits dat schriftelijk, of per of ander electronisch communicatiemiddel geschiedt en alle bestuurders met dat besluit instemmen. Artikel 10. Deelnemersraad 1. EPF kent een Deelnemersraad. 2. Het bestuur stelt een reglement op waarin in ieder geval bepalingen worden opgenomen inzake: a. De samenstelling en omvang; b. De wijze waarop de leden worden benoemd en ontslagen; c. De wijze waarop aspirant-leden worden gekozen en/of voorgedragen; d. De rechten en bevoegdheden; e. De verenigbaarheid van het lidmaatschap met andere functies binnen EPF. Artikel 11. Verantwoordingsorgaan 1. EPF kent een Verantwoordingsorgaan.

8 EPF Het bestuur stelt een reglement op waarin in ieder geval bepalingen worden opgenomen inzake: a. De samenstelling en omvang; b. De wijze waarop de leden worden benoemd en ontslagen; c. De wijze waarop aspirant-leden worden gekozen en/of voorgedragen; d. De rechten en bevoegdheden; e. De verenigbaarheid van het lidmaatschap met andere functies binnen EPF. Artikel 12. Visitatiecommissie 1. EPF kent een Visitatiecommissie. 2. Het bestuur stelt een reglement op waarin in ieder geval bepalingen worden opgenomen inzake: a. De samenstelling en omvang; b. De wijze waarop de leden worden benoemd en ontslagen; c. De rechten en bevoegdheden; d. De werkwijze en manier van rapporteren. Artikel 13. Reglementen 1. Pensioenreglementen van EPF worden door het bestuur vastgesteld op basis van de pensioenovereenkomsten tussen de werkgevers en hun werknemers. 2. Het bestuur wijzigt een pensioenreglement als de pensioenovereenkomst wijzigt die ten grondslag ligt aan het betreffende pensioenreglement. 3. Vaststelling en wijziging van een pensioenreglement vindt plaats met inachtneming van de procedure en voorwaarden zoals deze zijn opgenomen in de geldende uitvoeringsovereenkomst tussen EPF en de werkgever. 4. De pensioenreglementen houden nadere bepalingen in omtrent onder meer: a. de tijdstippen van begin en einde van het deelnemerschap; b. de wijze waarop en de gevallen waarin recht op pensioen ontstaat; c. de aard en de grootte der pensioenen; d. de financiële verplichtingen van de werkgever en de deelnemers.

9 Artikel 14. Vermindering van aanspraken en rechten EPF Indien: a. de technische voorzieningen en het minimaal vereist eigen vermogen niet meer volledig door waarden zijn gedekt, overeenkomstig de voorschriften van de Pensioenwet; b. EPF niet in staat is binnen een redelijke termijn de onder a) genoemde dekking te herstellen, zonder dat de belangen van pensioen- en aanspraakgerechtigden of de werkgever onevenredig worden geschaad; en c. alle overige beschikbare sturingsmiddelen, met uitzondering van het beleggingsbeleid, zijn ingezet om uiterlijk binnen drie jaar te voldoen aan artikel 131 van de Pensioenwet, worden alle rechten en aanspraken van pensioen- en aanspraakgerechtigden naar rato van het tekort verminderd, met dien verstande dat vermindering van de rechten en aanspraken opgebouwd over achterliggende jaren het laatst zal geschieden. Deze vermindering leidt tot een wijziging van de pensioenreglementen. Artikel 15. Wijziging van de statuten 1. Wijziging van de statuten kan geschieden door een besluit van het bestuur. 2. Voor de totstandkoming van een statutenwijziging is een notariële akte vereist. Elke bestuurder afzonderlijk is gerechtigd zodanige akte te verlijden. Artikel 16. Boekjaar Het boekjaar loopt van de eerste januari tot en met de één en dertigste december daaropvolgend. Artikel 17. Accountant, actuaris 1. EPF heeft een accountant en één of meer actuarissen, die worden benoemd en ontslagen door het bestuur. 2. De actuaris die het actuarieel verslag waarmerkt: a. is onafhankelijk van het fonds; en b. behoort niet tot dezelfde organisatie als een andere actuaris of deskundige die andere werkzaamheden verricht voor het fonds, tenzij die organisatie een door De Nederlandsche Bank N.V. goedgekeurde gedragscode heeft over de onafhankelijkheid van de waarmerkende actuaris; en c. verricht geen andere werkzaamheden voor het fonds.

10 EPF De accountant dient te zijn ingeschreven als registeraccountant; de actuaris dient lid te zijn van het Actuarieel Genootschap. Artikel 18. Jaarverslag 1. Het bestuur stelt binnen zes maanden na afloop van het boekjaar de jaarrekening en het jaarverslag vast overeenkomstig titel 9, boek 2 van het Burgerlijk Wetboek. Daarbij zijn de vrijstellingen voor stichtingen met een lage omzet en de vrijstellingen vanwege de omvang van de stichting zoals verwoord in artikel 2:360 lid 3, 2:396 en 2:397 niet van toepassing. 2. De jaarrekening en het jaarverslag liggen voor pensioen- en aanspraakgerechtigden ter inzage ten kantore van EPF en worden hun op verzoek toegezonden. Artikel 19. Zelfstandige voortzetting; ontbinding 1. Het bestuur is bevoegd een besluit tot ontbinding van EPF te nemen. 2. Het bestuur zal in elk geval een besluit tot ontbinding nemen indien geen pensioen- of aanspraakgerechtigden meer aanwezig zijn. 3. Indien de werkgever ophoudt te bestaan zonder dat zijn bedrijf in enigerlei vorm wordt voortgezet zal EPF zelfstandig worden voortgezet, tenzij het bestuur besluit tot ontbinding van EPF. Voor zelfstandige voortzetting dient te worden voldaan aan de volgende voorwaarden: a. het besluit tot zelfstandige voortzetting, de voorwaarden waaronder de voortzetting kan voortduren alsmede de aangepaste statuten en reglementen van EPF dienen door de deelnemersraad te zijn goedgekeurd, en b. De Nederlandsche Bank N.V. heeft noch bezwaar tegen de aangepaste actuariële en bedrijfstechnische nota betreffende het te voeren beleid, noch tegen de aangepaste statuten en reglementen van EPF, noch tegen de voorwaarden waaronder de voortzetting kan plaatshebben. 4. Elk besluit tot ontbinding behoeft instemming van de deelnemersraad. 5. Vanaf het tijdstip waarop het besluit tot ontbinding van kracht is geworden wordt EPF geacht in liquidatie te zijn. Artikel 20. Liquidatie 1. Bij liquidatie van EPF is het bestuur met de vereffening van de zaken van EPF belast en is het bestuur verplicht de belangen van de pensioen- en aanspraakgerechtigden te regelen op basis van de geldende statuten en

11 reglementen. EPF Indien gedurende de tijd, dat EPF in liquidatie verkeert, een vacature in het bestuur ontstaat, zal hierin voor zover mogelijk worden voorzien op de in de artikel 8 en 10 omschreven wijze. Indien in een bestuursvacature op deze wijze niet kan worden voorzien, zal het bestuur zichzelf aanvullen door coöptatie, met dien verstande dat in de vacature van een uit de deelnemers benoemde bestuurder slechts kan worden voorzien door iemand, die laatstelijk vóór het besluit tot liquidatie, als vertegenwoordiger van de deelnemers in het bestuur had kunnen fungeren. 3. De bepalingen van deze statuten ten aanzien van de bevoegdheden van het bestuur en de besluitvorming in het bestuur blijven gedurende de tijd, dat EPF in liquidatie verkeert, van kracht. Indien dit niet mogelijk is, wordt zoveel mogelijk in de geest van deze bepalingen gehandeld. 4. De pensioen- en aanspraakgerechtigden zullen in het bezit gesteld worden van een bewijsstuk van hun tot datum van opheffing aan de deelneming in EPF te ontlenen aanspraken of rechten op pensioen. In dit bewijsstuk zal tevens melding worden gemaakt van de instantie resp. instanties, jegens welke zij die aanspraken of rechten geldend kunnen maken. Deze instanties kunnen zijn verzekeraars als bedoeld in artikel 1 van de Pensioenwet, alsmede pensioenfondsen, waarop deze wet van toepassing is. De vaststelling van die aanspraken of rechten en de veiligstelling daarvan zal niet plaatsvinden in strijd met enig bindend voorschrift van de Pensioenwet. 5. Voor zover terzake van de in lid 4 bedoelde aanspraken of rechten op pensioen verzekeringsovereenkomsten zijn of zullen worden gesloten en deze aan de betrokkenen zelf dan wel aan de pensioenverzekeraar van een (nieuwe) werkgever worden overgedragen, zal de begunstiging ten name gesteld worden van verzekerden resp. hun nabestaanden. Op de door de verzekeraar uit te reiken polissen zal door hem worden aangetekend dat ten aanzien van de daarin belichaamde verzekeringen, voor zover deze betrekking hebben op aan de deelneming in het pensioenfonds te ontlenen aanspraken of rechten op pensioen als bedoeld in lid 4, de voorschriften van de Pensioenwet voor zover nog van toepassing uitsluitend en onverminderd van kracht blijven. 6. Indien na vereffening van alle verplichtingen van EPF enig saldo overblijft, zal dit als volgt worden aangewend: a. Indien EPF wordt ontbonden omdat er geen pensioen of aanspraakgerechtigden aanwezig zijn zal het saldo worden overgedragen aan een charitatieve instelling. b. Indien EPF wordt ontbonden omdat er geen werkgever als bedoeld in artikel 2 meer is zal het saldo worden aangewend in overeenstemming

12 met het doel van EPF. EPF EPF zal niet zijn opgeheven dan nadat in het kader van de Pensioenwet bericht is ontvangen, dat geen bezwaar bestaat tegen het door het bestuur in overeenstemming met de accountant en de actuaris opgestelde liquidatierapport. Artikel 21. Geschillen Het bestuur stelt reglementen vast inzake de behandeling van (interne) klachten en geschillen. Alle geschillen welke ontstaan tussen EPF en belanghebbenden bij EPF zullen in eerste instantie worden beslecht volgens dit reglement. In tweede instantie kunnen deze worden voorgelegd aan de bevoegde rechter. Artikel 22. Onvoorziene gevallen In gevallen, waarin de statuten en reglementen niet voorzien, beslist het bestuur.

STATUTEN PER 1 JULI 2014

STATUTEN PER 1 JULI 2014 STATUTEN PER 1 JULI 2014 Begripsbepalingen Artikel 1. In deze statuten wordt verstaan onder: fonds: de stichting waarop deze statuten betrekking hebben; bestuur: het bestuur van het fonds; werkgever: Abbott

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement Verantwoordingsorgaan Stichting Pensioenfonds Deutsche Bank Nederland.

Huishoudelijk Reglement Verantwoordingsorgaan Stichting Pensioenfonds Deutsche Bank Nederland. Stichting Pensioenfonds Deutsche Bank Nederland. Artikel 1. Begripsomschrijvingen De definities als opgenomen in Artikel 1 van de statuten van het pensioenfonds zijn van overeenkomstige toepassing op dit

Nadere informatie

Reglement Verantwoordingsorgaan Stichting Brocacef Pensioenfonds

Reglement Verantwoordingsorgaan Stichting Brocacef Pensioenfonds Reglement Verantwoordingsorgaan Stichting Brocacef Pensioenfonds Artikel 1 Begripsomschrijvingen Voor dit reglement zijn de begripsomschrijvingen van de statuten van Stichting Brocacef Pensioenfonds van

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds Wolters Kluwer Nederland. Reglement Verantwoordingsorgaan

Stichting Pensioenfonds Wolters Kluwer Nederland. Reglement Verantwoordingsorgaan Stichting Pensioenfonds Wolters Kluwer Nederland Reglement Verantwoordingsorgaan In werking 01-01-2010 Artikel 1. Begripsbepalingen De begripsbepalingen als opgenomen in artikel 1 van de statuten van het

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds Buizerdlaan. Statuten

Stichting Pensioenfonds Buizerdlaan. Statuten Stichting Pensioenfonds Buizerdlaan Statuten STATUTEN VAN STICHTING PENSIOENFONDS BUIZERDLAAN Begripsomschrijvingen Artikel 1 In deze statuten wordt verstaan onder: a. fonds : Stichting Pensioenfonds Buizerdlaan,

Nadere informatie

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Statuten:

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Statuten: DOORLOPENDE TEKST van de volledige statuten van de te Breda gevestigde stichting: Stichting Pensioenfonds "Protector", van welke stichting de statuten laatstelijk werden gewijzigd bij akte van statutenwijziging

Nadere informatie

Reglement Verantwoordingsorgaan. Stichting-Telegraafpensioenfonds 1959

Reglement Verantwoordingsorgaan. Stichting-Telegraafpensioenfonds 1959 Reglement Verantwoordingsorgaan 1 REGLEMENT VERANTWOORDINGSORGAAN Artikel 1. Begripsomschrijvingen De definities als opgenomen in artikel 1 van de statuten van het fonds zijn van overeenkomstige toepassing

Nadere informatie

Stichting IKEA Pensioenfonds. Reglement Verantwoordingsorgaan

Stichting IKEA Pensioenfonds. Reglement Verantwoordingsorgaan Stichting IKEA Pensioenfonds Reglement Verantwoordingsorgaan Artikel 1. Definities In dit reglement wordt verstaan onder: a) Bestuur: het bestuur van het fonds. b) Code Pensioenfondsen: de Code opgesteld

Nadere informatie

Statuten van de Stichting Pensioenfonds APF gevestigd te Arnhem. De Stichting draagt de naam Stichting Pensioenfonds APF en is gevestigd te Arnhem.

Statuten van de Stichting Pensioenfonds APF gevestigd te Arnhem. De Stichting draagt de naam Stichting Pensioenfonds APF en is gevestigd te Arnhem. Statuten van de Stichting Pensioenfonds APF gevestigd te Arnhem 1 Naam en zetel De Stichting draagt de naam Stichting Pensioenfonds APF en is gevestigd te Arnhem. 2 Begripsbepalingen In deze statuten wordt

Nadere informatie

20100203 Statuten 2010 - versie definitief schoon. Statuten 2010. Stichting Pensioenfonds Randstad

20100203 Statuten 2010 - versie definitief schoon. Statuten 2010. Stichting Pensioenfonds Randstad Statuten 2010 Stichting Pensioenfonds Randstad 1 ARTIKEL 1. Naam en zetel. 1. De stichting draagt de naam "Stichting Pensioenfonds Randstad". 2. De stichting is gevestigd te Amsterdam. 3. De stichting

Nadere informatie

Reglement Verantwoordingsorgaan Stichting-Telegraafpensioenfonds 1959 Januari 2018

Reglement Verantwoordingsorgaan Stichting-Telegraafpensioenfonds 1959 Januari 2018 Januari 2018 1 Artikel 1. Begripsomschrijvingen De definities als opgenomen in artikel 1 van de statuten van het fonds zijn van overeenkomstige toepassing op dit reglement. Daarnaast gelden de volgende

Nadere informatie

4. Bestuurders van het fonds kunnen geen lid zijn van het Verantwoordingsorgaan.

4. Bestuurders van het fonds kunnen geen lid zijn van het Verantwoordingsorgaan. Reglement Verantwoordingsorgaan Stichting Pensioenfonds Astellas Definities Artikel 1 a. (Pensioen)fonds: Stichting Pensioenfonds Astellas; b. Bestuur: Het bestuur van het fonds; c. Verantwoordingsorgaan;

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds Sligro Food Group. Reglement Verantwoordingsorgaan

Stichting Pensioenfonds Sligro Food Group. Reglement Verantwoordingsorgaan Stichting Pensioenfonds Sligro Food Group Reglement Verantwoordingsorgaan Artikel 1 Begripsomschrijvingen Voor dit reglement zijn de begripsomschrijvingen van de statuten van de Stichting Pensioenfonds

Nadere informatie

Reglement Verantwoordingsorgaan Stichting Pensioenfonds F. van Lanschot

Reglement Verantwoordingsorgaan Stichting Pensioenfonds F. van Lanschot Versie: 2014-01 Pagina 1/8 INHOUDSOPGAVE Artikel 1. Definities...3 Artikel 2. Samenstelling van het Verantwoordingsorgaan...3 Artikel 3. Taken en bevoegdheden van het Verantwoordingsorgaan...4 Artikel

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds Capgemini Nederland Statuten

Stichting Pensioenfonds Capgemini Nederland Statuten Stichting Pensioenfonds Capgemini Nederland Statuten Artikel 1: DEFINITIES 1. Bestuur: het bestuur van de stichting; 2. Deelnemer: degene, die overeenkomstig het pensioenreglement deelnemer is; 3. Gewezen

Nadere informatie

Statuten van de Stichting Pensioenfonds APF gevestigd te Arnhem. De Stichting draagt de naam Stichting Pensioenfonds APF en is gevestigd te Arnhem.

Statuten van de Stichting Pensioenfonds APF gevestigd te Arnhem. De Stichting draagt de naam Stichting Pensioenfonds APF en is gevestigd te Arnhem. Statuten van de Stichting Pensioenfonds APF gevestigd te Arnhem 1 Naam en zetel De Stichting draagt de naam Stichting Pensioenfonds APF en is gevestigd te Arnhem. 2 Begripsbepalingen In deze statuten wordt

Nadere informatie

Het fonds draagt de naam Stichting Pensioenfonds SMIT, en is gevestigd te Rotterdam.

Het fonds draagt de naam Stichting Pensioenfonds SMIT, en is gevestigd te Rotterdam. Stichting Pensioenfonds SMIT Statuten V120215 definitief Artikel 1. Begripsomschrijvingen In deze statuten wordt verstaan onder: a. Fonds: de Stichting Pensioenfonds SMIT; b. Bestuur: het bestuur van het

Nadere informatie

de aangesloten onderneming volgens de statuten van het pensioenfonds; de personen, in dienst van de werkgever.

de aangesloten onderneming volgens de statuten van het pensioenfonds; de personen, in dienst van de werkgever. REGLEMENT VERANTWOORDINGSORGAAN Van Stichting Pensioenfonds Holland Casino Artikel 1. Definities Bestuur: Ondernemingsraad: Pensioenreglement: Statuten: Uitvoeringsovereenkomst: Vereniging van gepensioneerden:

Nadere informatie

AKTE VAN STATUTENWIJZIGING (Stichting Pensioenfonds Equens)

AKTE VAN STATUTENWIJZIGING (Stichting Pensioenfonds Equens) 1 Stichting Pensioenfonds Equens - CONCEPT AKTE VAN STATUTENWIJZIGING (Stichting Pensioenfonds Equens) Op l tweeduizend veertien is voor mij, mr. Christiaan Maria Stokkermans, notaris te Amsterdam, verschenen:

Nadere informatie

Beheer van het fonds en handelingsbevoegdheid van het bestuur... 6

Beheer van het fonds en handelingsbevoegdheid van het bestuur... 6 statuten Inhoudsopgave Artikel 1 Definities... 5 Artikel 2 Naam en zetel... 5 Artikel 3 Doel... 5 Artikel 4 Inkomsten... 5 Artikel 5 Pensioenreglement.... 5 Artikel 6 Gevolgen toetreding... 5 Artikel

Nadere informatie

BEGRIPSOMSCHRIJVINGEN

BEGRIPSOMSCHRIJVINGEN BEGRIPSOMSCHRIJVINGEN In deze statuten wordt verstaan onder: 1. de stichting: "Stichting Pensioenfonds Hewlett-Packard Nederland", gevestigd te Amstelveen; 2. Hewlett-Packard: Hewlett-Packard Nederland

Nadere informatie

STATUTEN. Stichting Pensioenfonds Openbare Apothekers

STATUTEN. Stichting Pensioenfonds Openbare Apothekers STATUTEN Stichting Pensioenfonds Openbare Apothekers Versie 13 maart 2019 Artikel 1 Naam en Zetel 1. De Stichting draagt de naam: Stichting Pensioenfonds Openbare Apothekers. 2. De Stichting is gevestigd

Nadere informatie

STATUTEN STICHTING PENSIOENFONDS ERNST & YOUNG, ROTTERDAM. 25 juni 2009

STATUTEN STICHTING PENSIOENFONDS ERNST & YOUNG, ROTTERDAM. 25 juni 2009 STATUTEN STICHTING PENSIOENFONDS ERNST & YOUNG, ROTTERDAM 25 juni 2009 INHOUDSOPGAVE 1 Definities 2 2 Naam en zetel 2 3 Doel 2 4 Werkwijze 2 5 Pensioenreglement 3 6 Inkomsten en uitgaven 3 7 Belegging

Nadere informatie

Reglement Verantwoordingsorgaan Stichting Pensioenfonds Equens

Reglement Verantwoordingsorgaan Stichting Pensioenfonds Equens Reglement Verantwoordingsorgaan Stichting Pensioenfonds Equens 1 Artikel 1. Definities Fonds Stichting Pensioenfonds Equens Werkgever Equens SE Bestuur Het bestuur van het Fonds Verantwoordingsorgaan Het

Nadere informatie

STATUTEN VERSIE 2014 Artikel 1 Definities

STATUTEN VERSIE 2014 Artikel 1 Definities STATUTEN VERSIE 2014 Artikel 1 Definities In deze statuten wordt verstaan onder: a. pensioenfonds Stichting Pensioenfonds Sappi Netherlands; b. statuten de statuten van het pensioenfonds; c. pensioenreglementen

Nadere informatie

STATUTEN. van. Stichting VUT-fonds ECI

STATUTEN. van. Stichting VUT-fonds ECI STATUTEN van Stichting VUT-fonds ECI DEFINITIES Artikel 1 1. In deze statuten wordt verstaan onder: stichting: Stichting VUT-fonds ECI; bestuur: het bestuur van de stichting aangesloten ondernemingen:

Nadere informatie

STATUTEN. Stichting Pensioenfonds Openbare Apothekers

STATUTEN. Stichting Pensioenfonds Openbare Apothekers STATUTEN Stichting Pensioenfonds Openbare Apothekers Versie 27 maart 2014 Artikel 1 Naam en Zetel 1. De Stichting draagt de naam: Stichting Pensioenfonds Openbare Apothekers. 2. De Stichting is gevestigd

Nadere informatie

REGLEMENT VERANTWOORDINGSORGAAN Stichting Pensioenfonds Thales Nederland. Artikel 2. Samenstelling van het Verantwoordingsorgaan

REGLEMENT VERANTWOORDINGSORGAAN Stichting Pensioenfonds Thales Nederland. Artikel 2. Samenstelling van het Verantwoordingsorgaan REGLEMENT VERANTWOORDINGSORGAAN Stichting Pensioenfonds Thales Nederland (versie definitief 31 maart 2016) Artikel 1. Definities Voor dit reglement zijn de begripsomschrijvingen van de statuten van Stichting

Nadere informatie

REGLEMENT RAAD VAN TOEZICHT. [Versie 1 januari 2019]

REGLEMENT RAAD VAN TOEZICHT. [Versie 1 januari 2019] REGLEMENT RAAD VAN TOEZICHT [Versie 1 januari 2019] ARTIKEL 1 BEGRIPSOMSCHRIJVINGEN Voor dit reglement zijn de begripsomschrijvingen zoals opgenomen in de statuten van Stichting Pensioenfonds Achmea van

Nadere informatie

Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Schoen-, Leder- en Lederwarenindustrie. Reglement Verantwoordingsorgaan

Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Schoen-, Leder- en Lederwarenindustrie. Reglement Verantwoordingsorgaan Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Schoen-, Leder- en Lederwarenindustrie Pagina: 2 Artikel 1. Begripsomschrijvingen Voor dit reglement zijn de begripsomschrijvingen van de statuten en het pensioenreglement

Nadere informatie

STATUTEN. januari 2015. Statuten Stichting Pensioenfonds Flexsecurity 1

STATUTEN. januari 2015. Statuten Stichting Pensioenfonds Flexsecurity 1 STATUTEN januari 2015 Statuten Stichting Pensioenfonds Flexsecurity 1 Artikel 1 Artikel 4 Begripsomschrijvingen Doel en werkwijze In deze statuten wordt verstaan onder: a. de stichting: Stichting Pensioenfonds

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement van het verantwoordingsorgaan (definitief) Bedrijfstakpensioenfonds voor de drankindustrie

Huishoudelijk reglement van het verantwoordingsorgaan (definitief) Bedrijfstakpensioenfonds voor de drankindustrie Huishoudelijk reglement van het verantwoordingsorgaan (definitief) Bedrijfstakpensioenfonds voor de drankindustrie Juli 2014 Artikel 1 Begripsbepalingen Definities Dit reglement verstaat onder: fonds:

Nadere informatie

Stichting Bedrijfspensioenfonds voor medewerkers in het Notariaat. Reglement Verantwoordingsorgaan

Stichting Bedrijfspensioenfonds voor medewerkers in het Notariaat. Reglement Verantwoordingsorgaan Stichting Bedrijfspensioenfonds voor medewerkers in het Notariaat Reglement Verantwoordingsorgaan Artikel 1. Begripsomschrijvingen Dit reglement verstaat onder: fonds : de Stichting Bedrijfspensioenfonds

Nadere informatie

Artikel 1 - Definities

Artikel 1 - Definities Reglement Verantwoordingsorgaan Versie BV 21 december 2016 Artikel 1 - Definities In dit reglement wordt verstaan onder: Pensioenfonds: Bestuur: het bestuur van het Pensioenfonds Verantwoordingsorgaan:

Nadere informatie

AKTE VAN OPRICHTING STICHTING HET MEERLANDENFONDS. De comparant verklaart een stichting op te richten, die wordt geregeerd door de volgende

AKTE VAN OPRICHTING STICHTING HET MEERLANDENFONDS. De comparant verklaart een stichting op te richten, die wordt geregeerd door de volgende AKTE VAN OPRICHTING STICHTING HET MEERLANDENFONDS De comparant verklaart een stichting op te richten, die wordt geregeerd door de volgende S T A T U T E N : Naam. Zetel. Artikel 1. De stichting draagt

Nadere informatie

Stichting Metro Pensioenfonds, gevestigd te. STATUTEN. BEGRIPSOMSCHRIJVINGEN Artikel 1. In deze statuten wordt verstaan onder:

Stichting Metro Pensioenfonds, gevestigd te. STATUTEN. BEGRIPSOMSCHRIJVINGEN Artikel 1. In deze statuten wordt verstaan onder: Blad 1 Stichting Metro Pensioenfonds, gevestigd te Amsterdam STATUTEN. BEGRIPSOMSCHRIJVINGEN Artikel 1. In deze statuten wordt verstaan onder: stichting: Stichting Metro Pensioenfonds, gevestigd te Amsterdam;

Nadere informatie

STATUTEN STICHTING AANVULLINGSFONDS MEUBELINDUSTRIE EN MEUBILERINGSBEDRIJVEN. november 2004

STATUTEN STICHTING AANVULLINGSFONDS MEUBELINDUSTRIE EN MEUBILERINGSBEDRIJVEN. november 2004 STATUTEN STICHTING AANVULLINGSFONDS MEUBELINDUSTRIE EN MEUBILERINGSBEDRIJVEN november 2004 ARTIKEL 1 Naam en zetel 1. De Stichting draagt de naam: Stichting Aanvullingsfonds Meubelindustrie en Meubileringsbedrijven,

Nadere informatie

Reglement Verantwoordingsorgaan

Reglement Verantwoordingsorgaan Reglement Verantwoordingsorgaan Artikel 1 Definities In dit reglement worden geacht te zijn overgenomen de definities van de statuten, terwijl voorts wordt verstaan onder: a. Selectiecommissie De commissie

Nadere informatie

STATUTEN STICHTING MEESMAN BELEGGINGSFONDSEN

STATUTEN STICHTING MEESMAN BELEGGINGSFONDSEN 20140163 1 STATUTEN STICHTING MEESMAN BELEGGINGSFONDSEN doorlopende tekst van de statuten van de stichting: Stichting Meesman Beleggingsfondsen (vóór statutenwijziging genaamd: Stichting Bewaarder Meesman

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN HET VERANTWOORDINGSORGAAN

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN HET VERANTWOORDINGSORGAAN HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN HET VERANTWOORDINGSORGAAN STICHTING BEDRIJFSTAKPENSIOENFONDS VOOR DE DRANKINDUSTRIE mei 2009 B EGRIPSBEPALINGEN Artikel 1 Definities Dit reglement verstaat onder: fonds: bestuur:

Nadere informatie

2. Het Verantwoordingsorgaan bestaat uit drie personen. Het bestuur benoemt de leden van het Verantwoordingsorgaan.

2. Het Verantwoordingsorgaan bestaat uit drie personen. Het bestuur benoemt de leden van het Verantwoordingsorgaan. Stichting Pensioenfonds Hunter Douglas Reglement voor het Verantwoordingsorgaan 1. Het bestuur legt verantwoording af aan het Verantwoordingsorgaan over het beleid, de wijze waarop het beleid is uitgevoerd

Nadere informatie

REGLEMENT VERANTWOORDINGSORGAAN STICHTING PENSIOENFONDS OPENBARE BIBLIOTHEKEN

REGLEMENT VERANTWOORDINGSORGAAN STICHTING PENSIOENFONDS OPENBARE BIBLIOTHEKEN REGLEMENT VERANTWOORDINGSORGAAN STICHTING PENSIOENFONDS OPENBARE BIBLIOTHEKEN VERSIE 28 APRIL 2015 Definities Op dit reglement zijn de begripsbepalingen van de statuten van Stichting Pensioenfonds Openbare

Nadere informatie

2004B4458JB VOLLEDIGE EN DOORLOPENDE TEKST VAN DE STATUTEN VAN STICHTING PRIORITEITSAANDELEN EUROCOMMERCIAL PROPERTIES

2004B4458JB VOLLEDIGE EN DOORLOPENDE TEKST VAN DE STATUTEN VAN STICHTING PRIORITEITSAANDELEN EUROCOMMERCIAL PROPERTIES 2004B4458JB VOLLEDIGE EN DOORLOPENDE TEKST VAN DE STATUTEN VAN STICHTING PRIORITEITSAANDELEN EUROCOMMERCIAL PROPERTIES STATUTEN Naam en zetel Artikel 1. De stichting draagt de naam: Stichting Prioriteitsaandelen

Nadere informatie

Statuten. Stichting Pensioenfonds ARCADIS Nederland. Artikel 1 - Begripsomschrijvingen

Statuten. Stichting Pensioenfonds ARCADIS Nederland. Artikel 1 - Begripsomschrijvingen Statuten Stichting Pensioenfonds ARCADIS Nederland Artikel 1 - Begripsomschrijvingen De stichting: Stichting Pensioenfonds ARCADIS Nederland, gevestigd te Arnhem. De werkgever: ARCADIS Nederland B.V.,

Nadere informatie

2.1. De stichting heeft ten doel het doen van uitkeringen met een ideële of sociale strekking.

2.1. De stichting heeft ten doel het doen van uitkeringen met een ideële of sociale strekking. STATUTEN VAN STICHTING BEHEER SNS REAAL met zetel te Utrecht, zoals deze luiden na het verlijden van de akte van statutenwijziging verleden op 30 januari 2015 voor mr. M.A.J. Cremers, notaris te Amsterdam.

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds A.C. Nielsen (Nederland) B.V.

Stichting Pensioenfonds A.C. Nielsen (Nederland) B.V. Stichting Pensioenfonds A.C. Nielsen (Nederland) B.V. Statuten 1 juli 2017 INHOUDSOPGAVE ARTIKEL 1 BEGRIPSOMSCHRIJVINGEN... 1 ARTIKEL 2 NAAM EN ZETEL... 1 ARTIKEL 3 DOEL EN WERKWIJZE... 1 ARTIKEL 4 MIDDELEN...

Nadere informatie

: de werknemer die deelnemer is in de pensioenregeling van het pensioenfonds. : de Centrale Ondernemingsraad Wolters Kluwer Holding Nederland b.v.

: de werknemer die deelnemer is in de pensioenregeling van het pensioenfonds. : de Centrale Ondernemingsraad Wolters Kluwer Holding Nederland b.v. In werking 01-01-2017 Artikel 1. Begripsbepalingen De begripsbepalingen als opgenomen in artikel 1 van de statuten van de Stichting Pensioenfonds Wolters Kluwer Nederland zijn van overeenkomstige toepassing

Nadere informatie

Wolters Kluwer Nederland B.V. Reglement Sociale Pensioencommissie

Wolters Kluwer Nederland B.V. Reglement Sociale Pensioencommissie Wolters Kluwer Nederland B.V. Reglement Sociale Pensioencommissie In werking 01-07-2014 Artikel 1. Begripsbepalingen De begripsbepalingen als opgenomen in artikel 1 van de statuten van de Stichting Pensioenfonds

Nadere informatie

STICHTING PLATFORM DUURZAAMHEID DORDRECHT (11 januari 2013)

STICHTING PLATFORM DUURZAAMHEID DORDRECHT (11 januari 2013) STATUTEN STICHTING PLATFORM DUURZAAMHEID DORDRECHT (11 januari 2013) Definitie Artikel 1 Schriftelijk 1. Onder schriftelijk wordt in deze statuten tevens verstaan een langs elektronische weg toegezonden

Nadere informatie

REGLEMENT VERANTWOORDINGSORGAAN STICHTING PENSIOENFONDS ERNST & YOUNG ROTTERDAM. 1 juli 2014

REGLEMENT VERANTWOORDINGSORGAAN STICHTING PENSIOENFONDS ERNST & YOUNG ROTTERDAM. 1 juli 2014 REGLEMENT VERANTWOORDINGSORGAAN STICHTING PENSIOENFONDS ERNST & YOUNG ROTTERDAM 1 juli 2014 06-06-2014 INHOUDSOPGAVE Artikel 1 Begripsbepalingen 2 Artikel 2 Samenstelling van het Verantwoordingsorgaan

Nadere informatie

STATUTEN STICHTING PENSIOENFONDS PENSURA. (versie 2015)

STATUTEN STICHTING PENSIOENFONDS PENSURA. (versie 2015) STATUTEN STICHTING PENSIOENFONDS PENSURA (versie 2015) Inhoudsopgave Artikel 1. Begripsomschrijvingen... 3 Artikel 2. Naam en zetel... 3 Artikel 3. Doelomschrijving en werkwijze... 4 Artikel 4. Reglementen...

Nadere informatie

Reglement van het Verantwoordingsorgaan

Reglement van het Verantwoordingsorgaan Reglement van het Verantwoordingsorgaan Per 3 december 2014 Inhoudsopgave Hoofdstuk I Algemene bepalingen 3 Artikel 1 Begripsbepalingen 3 Artikel 2 Voorzitter en plaatsvervangend voorzitter 4 Artikel 3

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds Avery Dennison. Reglement Verantwoordingsorgaan

Stichting Pensioenfonds Avery Dennison. Reglement Verantwoordingsorgaan Reglement Verantwoordingsorgaan Versie 01-07-2014 Artikel 1. Definities Bestuur: Intern Toezicht: Verantwoordingsorgaan: Het bestuur van het pensioenfonds. De visitatiecommissie van het pensioenfonds.

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds Ricoh Nederland Statuten

Stichting Pensioenfonds Ricoh Nederland Statuten Stichting Pensioenfonds Ricoh Nederland Statuten BEGRIPSOMSCHRIJVINGEN Artikel 1 In deze statuten en de krachtens deze statuten vastgestelde reglementen wordt verstaan onder: a. het fonds: de stichting

Nadere informatie

Reglement van het Verantwoordingsorgaan. Stichting Personeelspensioenfonds APG (PPF APG)

Reglement van het Verantwoordingsorgaan. Stichting Personeelspensioenfonds APG (PPF APG) Reglement van het Verantwoordingsorgaan Stichting Personeelspensioenfonds APG (PPF APG) Versie: 1 januari 2018 SAMENSTELLING Artikel 1 1. Het verantwoordingsorgaan bestaat uit 7 leden, waarvan 2 leden

Nadere informatie

Reglement Verantwoordingsorgaan Stichting Pensioenfonds Capgemini Nederland

Reglement Verantwoordingsorgaan Stichting Pensioenfonds Capgemini Nederland Reglement Verantwoordingsorgaan Stichting Pensioenfonds Capgemini Nederland 1 Reglement Verantwoordingsorgaan Artikel 1. Definities Voor dit reglement zijn de begripsomschrijvingen van de statuten van

Nadere informatie

S T A T U T E N : 1. Naam. Zetel. 1.1 De stichting draagt de naam: Stichting Solus Non Solus. 1.2 Zij is gevestigd te Amsterdam. 2. Doel. 2.

S T A T U T E N : 1. Naam. Zetel. 1.1 De stichting draagt de naam: Stichting Solus Non Solus. 1.2 Zij is gevestigd te Amsterdam. 2. Doel. 2. S T A T U T E N : 1. Naam. Zetel. 1.1 De stichting draagt de naam: Stichting Solus Non Solus. 1.2 Zij is gevestigd te Amsterdam. 2. Doel. 2.1 De stichting heeft ten doel: (a) het goed functioneren van

Nadere informatie

REGLEMENT REGLEMENT VAN HET VERANTWOORDINGSORGAAN VAN STICHTING PENSIOENFONDS ECOLAB / 11

REGLEMENT REGLEMENT VAN HET VERANTWOORDINGSORGAAN VAN STICHTING PENSIOENFONDS ECOLAB / 11 REGLEMENT REGLEMENT VAN HET VERANTWOORDINGSORGAAN VAN STICHTING PENSIOENFONDS ECOLAB 01-07-2014 1 / 11 Begripsbepalingen Artikel 1 Definities Dit reglement verstaat onder: Fonds: Bestuur: Statuten: Pensioenreglement:

Nadere informatie

- 1 - STICHTING BEHEER SNS REAAL

- 1 - STICHTING BEHEER SNS REAAL - 1 - STATUTEN VAN STICHTING BEHEER SNS REAAL PHK/6006588/10100283.dlt met zetel te Utrecht, zoals deze luiden na een akte van statutenwijziging verleden op 30 september 2009 voor mr. M.A.J. Cremers, notaris

Nadere informatie

Reglement Verantwoordingsorgaan Stichting Pensioenfonds Transavia Vliegers

Reglement Verantwoordingsorgaan Stichting Pensioenfonds Transavia Vliegers Dec 2014 Reglement Verantwoordingsorgaan Stichting Pensioenfonds Transavia Vliegers Artikel 1. Begripsomschrijvingen Voor dit reglement zijn de begripsomschrijvingen van de statuten van Stichting Pensioenfonds

Nadere informatie

Reglement verantwoordingsorgaan 2014

Reglement verantwoordingsorgaan 2014 Reglement verantwoordingsorgaan 2014 Artikel 1 Definities Het pensioenfonds De statuten De Stichting Pensioenfonds Delta Lloyd; De statuten van het pensioenfonds; Het verantwoordingsorgaan Het verantwoordingsorgaan

Nadere informatie

Reglement Verantwoordingsorgaan Stichting Pensioenfonds Autoriteit Financiële Markten

Reglement Verantwoordingsorgaan Stichting Pensioenfonds Autoriteit Financiële Markten Reglement Verantwoordingsorgaan Stichting Pensioenfonds Autoriteit Financiële Markten Artikel 1. Begripsomschrijvingen In dit reglement wordt verstaan onder: a. bestuur: het bestuur van het fonds; b. deelnemer:

Nadere informatie

REGLEMENT VERANTWOORDINGSORGAAN. Stichting Pensioenfonds NIBC

REGLEMENT VERANTWOORDINGSORGAAN. Stichting Pensioenfonds NIBC REGLEMENT VERANTWOORDINGSORGAAN Stichting Pensioenfonds NIBC 1 juli 2014 Artikel 1. Definities Voor dit reglement zijn de begripsomschrijvingen van de statuten van Stichting Pensioenfonds NIBC van toepassing.

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds Caribisch Nederland. Uitvoeringsreglement als bedoeld in artikel 11f van de Pensioenwet ambtenaren BES

Stichting Pensioenfonds Caribisch Nederland. Uitvoeringsreglement als bedoeld in artikel 11f van de Pensioenwet ambtenaren BES Stichting Pensioenfonds Caribisch Nederland Uitvoeringsreglement als bedoeld in artikel 11f van de Pensioenwet ambtenaren BES Juni 2017 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen... 3 Artikel 1 Algemene

Nadere informatie

REGLEMENT RAAD VAN TOEZICHT STICHTING PENSIOENFONDS ACHMEA

REGLEMENT RAAD VAN TOEZICHT STICHTING PENSIOENFONDS ACHMEA REGLEMENT RAAD VAN TOEZICHT STICHTING PENSIOENFONDS ACHMEA Reglement Raad van Toezicht SPA Versie 1 juli 2016 ARTIKEL 1 BEGRIPSOMSCHRIJVINGEN Voor dit reglement zijn de begripsomschrijvingen zoals opgenomen

Nadere informatie

Reglement Verantwoordingsorgaan Stichting Personeelspensioenfonds APG

Reglement Verantwoordingsorgaan Stichting Personeelspensioenfonds APG Reglement Verantwoordingsorgaan Stichting Personeelspensioenfonds APG Laatstelijk gewijzigd door het bestuur van Stichting Personeelspensioenfonds APG op 27 november 2013 1 REGLEMENT VOOR HET VERANTWOORDINGSORGAAN

Nadere informatie

Statuten van. Stichting Pensioenfonds TDV. gevestigd te Deventer. Versie Stichting Pensioenfonds TDV

Statuten van. Stichting Pensioenfonds TDV. gevestigd te Deventer. Versie Stichting Pensioenfonds TDV Versie BV 18 december 2017 van gevestigd te Deventer Versie 18-12-2017 Zutphenseweg 51 Postbus 318 7400 AH Deventer Telefoon : 0570-682116 Fax : 0570-682019 Email : info@sptdv.nl Internet : www.sptdv.nl

Nadere informatie

REGLEMENT VERANTWOORDINGSORGAAN. Stichting Pensioenfonds NIBC

REGLEMENT VERANTWOORDINGSORGAAN. Stichting Pensioenfonds NIBC REGLEMENT VERANTWOORDINGSORGAAN Stichting Pensioenfonds NIBC 1 januari 2019 Artikel 1. Definities Voor dit reglement zijn de begripsomschrijvingen van de statuten van Stichting Pensioenfonds NIBC van toepassing.

Nadere informatie

d. de werknemer : ieder in dienst van de werkgever conform de begripsomschrijving in het pensioenreglement van Stichting Pensioenfonds

d. de werknemer : ieder in dienst van de werkgever conform de begripsomschrijving in het pensioenreglement van Stichting Pensioenfonds S T A T U T E N : Begripsomschrijvingen. Artikel 1. In deze statuten wordt verstaan onder: a. het fonds : Stichting Pensioenfonds ANWB; b. het bestuur : het bestuur van het fonds; c. de werkgever : de

Nadere informatie

Bestuursreglement van Stichting Pensioenfonds Haskoning

Bestuursreglement van Stichting Pensioenfonds Haskoning Bestuursreglement van Stichting Pensioenfonds Haskoning Artikel 1. Begripsbepalingen. Administrateur: de administrateur van het Pensioenfonds als bedoeld in artikel 10 lid 5 van de Statuten; Algemeen Bestuur:

Nadere informatie

Reglement verantwoordingsorgaan van Stichting Pensioenfonds HaskoningDHV

Reglement verantwoordingsorgaan van Stichting Pensioenfonds HaskoningDHV van Stichting Pensioenfonds HaskoningDHV Artikel 1. Begripsbepalingen Bestuur Het bestuur van het pensioenfonds Code Pensioenfondsen De Code Pensioenfondsen van september 2013 zoals opgesteld door de Pensioenfederatie

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds Sligro Food Group. Statuten

Stichting Pensioenfonds Sligro Food Group. Statuten Artikel 1 Begripbepalingen In deze statuten wordt verstaan onder: - Stichting: de ; - Bestuur: het bestuur van de stichting; - Sligro Food Group Nederland B.V.: de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid:

Nadere informatie

Statuten van. Stichting Pensioenfonds TDV. gevestigd te Deventer. Versie 16-06-2014. Stichting Pensioenfonds TDV

Statuten van. Stichting Pensioenfonds TDV. gevestigd te Deventer. Versie 16-06-2014. Stichting Pensioenfonds TDV Versie BV 16 juni 2014 van gevestigd te Deventer Versie 16-06-2014 Zutphenseweg 51 Postbus 318 7400 AH Deventer Telefoon : 0570-682116 Fax : 0570-682019 Email : info@sptdv.nl Internet : www.sptdv.nl Pagina

Nadere informatie

Reglement Verantwoordingsorgaan, d.d. 25 september Reglement Verantwoordingsorgaan. Stichting Pensioenfonds Equens

Reglement Verantwoordingsorgaan, d.d. 25 september Reglement Verantwoordingsorgaan. Stichting Pensioenfonds Equens Reglement Verantwoordingsorgaan Stichting Pensioenfonds Equens 1 Artikel 1. Definities Fonds Werkgever Bestuur Verantwoordingsorgaan Visitatiecommissie Deelnemer Pensioengerechtigde Aangesloten onderneming

Nadere informatie

STATUTEN STICHTING TENNISPARK EINSTEIN

STATUTEN STICHTING TENNISPARK EINSTEIN STATUTEN STICHTING TENNISPARK EINSTEIN Naam en Zetel Artikel 1 1. De stichting draagt de naam: STICHTING TENNISPARK EINSTEIN. 2. Zij heeft haar zetel in de gemeente Zevenaar. Doel Artikel 2 1. De stichting

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds British American Tobacco STATUTEN: Artikel 1 Definities

Stichting Pensioenfonds British American Tobacco STATUTEN: Artikel 1 Definities - 1 - DOORLOPENDE TEKST van de statuten van Stichting Pensioenfonds British American Tobacco, statutair gevestigd te Amstelveen, na akte houdende partiële statutenwijziging op 16 oktober 2017 verleden

Nadere informatie

Reglement verantwoordingsorgaan Stichting Pensioenfonds voor Dierenartsen

Reglement verantwoordingsorgaan Stichting Pensioenfonds voor Dierenartsen Reglement verantwoordingsorgaan Stichting Pensioenfonds voor Dierenartsen 9 september 2014 Reglement verantwoordingsorgaan SPD 1 van 7 Artikel 1. Definities Bestuur: Deelnemer: Pensioengerechtigde: Intern

Nadere informatie

STATUTEN Naam en Zetel: Artikel De vereniging is genaamd: Volleybal Club Oegstgeest V.C.O.. 2. Zij is gevestigd te Oegstgeest.

STATUTEN Naam en Zetel: Artikel De vereniging is genaamd: Volleybal Club Oegstgeest V.C.O.. 2. Zij is gevestigd te Oegstgeest. STATUTEN Naam en Zetel: Artikel 1. 1. De vereniging is genaamd: Volleybal Club Oegstgeest V.C.O.. 2. Zij is gevestigd te Oegstgeest. Duur: Artikel 2. 1. De vereniging is opgericht te OEGSTGEEST op 1 september

Nadere informatie

Reglement Verantwoordingsorgaan Stichting Brocacef Pensioenfonds

Reglement Verantwoordingsorgaan Stichting Brocacef Pensioenfonds Reglement Verantwoordingsorgaan Stichting Brocacef Pensioenfonds Reglement verantwoordingsorgaan 23-11-2015 1 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Artikel 1 Begripsomschrijvingen... 3 Artikel 2 Samenstelling van

Nadere informatie

STATUTEN STICHTING PENSIOENFONDS ERNST & YOUNG ROTTERDAM. 1 juli Statuten Stichting Pensioenfonds Ernst & Young

STATUTEN STICHTING PENSIOENFONDS ERNST & YOUNG ROTTERDAM. 1 juli Statuten Stichting Pensioenfonds Ernst & Young STATUTEN STICHTING PENSIOENFONDS ERNST & YOUNG ROTTERDAM 1 juli 2014 04-2014 INHOUDSOPGAVE 1 Definities 2 2 Naam en zetel 2 3 Doel 2 4 Werkwijze 3 5 Pensioenreglement 3 6 Inkomsten en uitgaven 3 7 Belegging

Nadere informatie

Reglement Verantwoordingsorgaan. Stichting Pensioenfonds Transavia Grond & Cabinepersoneel

Reglement Verantwoordingsorgaan. Stichting Pensioenfonds Transavia Grond & Cabinepersoneel Reglement Verantwoordingsorgaan Stichting Pensioenfonds Transavia Grond & Cabinepersoneel 1 juli 2014 Artikel 1. Begripsomschrijvingen Voor dit reglement zijn de begripsomschrijvingen van de statuten van

Nadere informatie

STATUTENWIJZIGING STICHTING PENSIOENFONDS ECI

STATUTENWIJZIGING STICHTING PENSIOENFONDS ECI 1 1225675/JWO STATUTENWIJZIGING STICHTING PENSIOENFONDS ECI Heden, vijfentwintig juni tweeduizend acht, verscheen voor mij, mr. Joannes Antonius Henricus Gerardus van Tuijl notaris te Tilburg: mevrouw

Nadere informatie

Stichting IKEA Pensioenfonds Statuten

Stichting IKEA Pensioenfonds Statuten Stichting IKEA Pensioenfonds Statuten Opgericht 24.09.2007 Laatste statutenwijzing 25.06.2014 Statuten Stichting IKEA Pensioenfonds Pagina 1 van 16 Naam. Aard. Zetel. Duur. Artikel 1 1.1 De stichting draagt

Nadere informatie

S T A T U T E N van: Stichting Jubileumfonds 1948 en 2013 voor het Concertgebouw statutair gevestigd te Amsterdam d.d.

S T A T U T E N van: Stichting Jubileumfonds 1948 en 2013 voor het Concertgebouw statutair gevestigd te Amsterdam d.d. S T A T U T E N van: Stichting Jubileumfonds 1948 en 2013 voor het Concertgebouw statutair gevestigd te Amsterdam d.d. 1 september 2011 Naam. Zetel. Artikel 1. De stichting draagt de naam: Stichting Jubileumfonds

Nadere informatie

REGLEMENT VOOR HET VERANTWOORDINGSORGAAN VAN STICHTING PENSIOENFONDS ABP

REGLEMENT VOOR HET VERANTWOORDINGSORGAAN VAN STICHTING PENSIOENFONDS ABP REGLEMENT VOOR HET VERANTWOORDINGSORGAAN VAN STICHTING PENSIOENFONDS ABP Het bestuur van Stichting Pensioenfonds ABP, Gelet op artikel 18 lid 4 laatste zin, van de statuten van Stichting Pensioenfonds

Nadere informatie

Reglement deelnemersraad BPF Bouw

Reglement deelnemersraad BPF Bouw Reglement deelnemersraad BPF Bouw Artikel 1 Begripsomschrijvingen In dit reglement wordt verstaan onder: Stichting: Bestuur: Statuten: Pensioenreglement: Deelnemers: Pensioengerechtigden: Stichting Bedrijfstakpensioenfonds

Nadere informatie

Stichting Administratiekantoor van aandelen Telegraaf Media Groep N.V.

Stichting Administratiekantoor van aandelen Telegraaf Media Groep N.V. - 1 - Doorlopende tekst van de statuten van Stichting Administratiekantoor van aandelen Telegraaf Media Groep N.V., gevestigd te Amsterdam, per 23 december 2005 Naam en zetel. Artikel 1. 1. De Stichting

Nadere informatie

STATUTEN. van de STICHTING HET VRIJE UNIVERSITEITSFONDS AMSTERDAM

STATUTEN. van de STICHTING HET VRIJE UNIVERSITEITSFONDS AMSTERDAM STATUTEN van de STICHTING HET VRIJE UNIVERSITEITSFONDS te AMSTERDAM STATUTEN van de STICHTING HET VRIJE UNIVERSITEITSFONDS te AMSTERDAM Laatstelijk gewijzigd bij notariële akte op 10 april 2001 1 2 STATUTEN

Nadere informatie

Fondsdocumenten SNPF. Reglement Raad van toezicht

Fondsdocumenten SNPF. Reglement Raad van toezicht Fondsdocumenten SNPF Reglement Raad van toezicht Reglement raad van toezicht Artikel 1. Samenstelling, benoeming en ontslag 1. De raad van toezicht bestaat uit drie onafhankelijke deskundige personen die

Nadere informatie

Reglement Verantwoordingsorgaan

Reglement Verantwoordingsorgaan Reglement Verantwoordingsorgaan Artikel 1. Definities Het fonds: De werkgever: Werknemer: Deelnemer: Pensioengerechtigde: Gepensioneerde: Accountant: Actuaris: Het bestuur: De visitatiecommissie: Stichting

Nadere informatie

Regeling van werkzaamheden van het Verantwoordingsorgaan van de. lnstelling Pensioenfonds van de Nederlandse Bisdommen;

Regeling van werkzaamheden van het Verantwoordingsorgaan van de. lnstelling Pensioenfonds van de Nederlandse Bisdommen; Regeling van werkzaamheden van het Verantwoordingsorgaan van de lnstelling Pensioenfonds van de Nederlandse Bisdommen Het bestuur, gelet op artikel 33 van de Pensioenwet; gelet op de Code Pensioenfondsen,

Nadere informatie

Naam en Zetel Artikel

Naam en Zetel Artikel Naam en Zetel---------------------------------------------------- Artikel 1-------------------------------------------------------------- 1. De stichting draagt de naam: Stichting JCS.------------------

Nadere informatie

OPRICHTING STICHTING Stichting Beheer Derdengelden

OPRICHTING STICHTING Stichting Beheer Derdengelden Zaaknummer: @ OPRICHTING STICHTING Stichting Beheer Derdengelden (@) Op @ verscheen voor mij, @, notaris te @: @ hierna te noemen: 'de oprichter'. De verschenen persoon verklaarde bij deze akte een stichting

Nadere informatie

Statuten van Total pensioenfonds Nederland Juli 2014

Statuten van Total pensioenfonds Nederland Juli 2014 van Total pensioenfonds Nederland Juli 2014 juli 2014 blad 1 van 14 Inhoudsopgave ARTIKEL 1 Naam en zetel... 3 ARTIKEL 2 Doel... 3 ARTIKEL 3 Aangesloten ondernemingen... 3 ARTIKEL 4 Deelnemers, gewezen

Nadere informatie

4. Bestuurders van de fondsen kunnen geen lid zijn van het Verantwoordingsorgaan.

4. Bestuurders van de fondsen kunnen geen lid zijn van het Verantwoordingsorgaan. Reglement Verantwoordingsorgaan Stichting Pensioenfonds Astellas Definities Artikel 1 a. (Pensioen)fonds: Stichting Pensioenfonds Astellas; b. Bestuur: Het bestuur van beide fondsen; c. Verantwoordingsorgaan;

Nadere informatie

Reglement van het verantwoordingsorgaan

Reglement van het verantwoordingsorgaan Stichting Bedrijfspensioenfonds voor de Rijn- en Binnenvaart Reglement van het verantwoordingsorgaan Artikel 1 Begripsbepalingen Voor dit reglement zijn de volgende begripsomschrijvingen van toepassing:

Nadere informatie

STATUTEN Artikel 1 - Naam en zetel Stichting Het Nutshuis Artikel 2 - Doel Artikel 3 - Bestuur: samenstelling, benoeming, beloning, ontslag

STATUTEN Artikel 1 - Naam en zetel Stichting Het Nutshuis Artikel 2 - Doel Artikel 3 - Bestuur: samenstelling, benoeming, beloning, ontslag STATUTEN Artikel 1 - Naam en zetel 1. De naam van de stichting is: Stichting Het Nutshuis. 2. De stichting is gevestigd in de gemeente 's-gravenhage. Artikel 2 - Doel 1. Het doel van de stichting is -

Nadere informatie

De Bilt, 3 april Statuten 2014

De Bilt, 3 april Statuten 2014 De Bilt, 3 april 2014 Statuten 2014 INHOUD Pagina 2 van 17 Artikelen 1 Definities 2 Naam, zetel en doel 3 Aangesloten ondernemingen 4 Middelen 5 Beheer van het fonds 6 Bestuur 7 Verkiezing van de vertegenwoordigers

Nadere informatie

Reglement Verantwoordingsorgaan 1

Reglement Verantwoordingsorgaan 1 Reglement Verantwoordingsorgaan Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Groothandel in Vlakglas, de Groothandel in Verf, het Glasbewerkings- en het Glazeniersbedrijf Reglement Verantwoordingsorgaan

Nadere informatie

Statuten. van de. Stichting Pensioenfonds voor Dierenartsen

Statuten. van de. Stichting Pensioenfonds voor Dierenartsen Statuten van de Stichting Pensioenfonds voor Dierenartsen Oprichtingsakte : 30 december 1974 Laatste statutenwijziging : 17 februari 2016 1 statuten - 2 STICHTING PENSIOENFONDS VOOR DIERENARTSEN STATUTEN

Nadere informatie