INDIRECTE BELASTINGEN EN DOUANE

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "INDIRECTE BELASTINGEN EN DOUANE"

Transcriptie

1 INDIRECTE BELASTINGEN EN DOUANE

2 1. Regeling Landsverordening belasting op bedrijfsomzetten Belastingplichtigen De krachtens deze landsverordening verschuldigde belasting wordt geheven terzake van: 1. bedrijfsomzetten die door in de eilandgebieden Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten wonende of gevestigde ondernemers in het kader van hun onderneming binnen genoemde eilandgebieden worden gerealiseerd door het leveren van goederen en het verrichten van diensten; 2. bedrijfsomzetten die door buiten de eilandgebieden Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten wonende of gevestigde ondernemers in het kader van hun onderneming worden gerealiseerd door het leveren van goederen en het verrichten van diensten binnen genoemde eilandgebieden. 3. Grondslag De belasting wordt berekend over de bedrijfsomzet die de ondernemer in het kader van zijn onderneming in de eilandgebieden Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten heeft gerealiseerd. De landsverordening kent een belangrijk aantal vrijstellingen van belasting die grotendeels overeenkomen met die in de Landsverordening omzetbelasting Aparte vermelding verdient de vrijstelling van belasting voor dat gedeelte van de bedrijfsomzet waarvan een exportondernemer kan aantonen dat hij dat heeft gerealiseerd door de levering van goederen aan buiten voornoemde eilandgebieden wonende of gevestigde afnemers. Deze vrijstelling geldt echter niet voor leveringen aan het Franse deel van het eiland Sint Maarten. Verder kan nog worden vermeld dat de landsverordening een interinsulaire vrijstelling van belasting kent. 4. Tarief Het tarief van de belasting bedraagt 3 percent. 5. Wijze van heffing Aanslagheffing De belasting wordt verschuldigd op het tijdstip dan wel de tijdstippen waarop de vergoedingen voor de leveringen en diensten waarmee de bedrijfsomzet wordt gerealiseerd, worden ontvangen. De belasting wordt geheven van de ondernemer die de bedrijfsomzet realiseert. De in een tijdvak verschuldigde belasting dient op aangifte te worden voldaan. De Inspecteur der Belastingen op Sint Maarten stelt voor de drie eilandgebieden het te betalen bedrag van de aanslag vast. De Ontvanger is belast met de invordering van de belasting.

3 1. Regeling Landsverordening omzetbelasting Belastingplichtigen De krachtens deze landsverordening verschuldigde belasting wordt geheven terzake van: 1. leveringen van goederen en verrichtingen van diensten, welke in de eilandgebieden Bonaire en Curaçao door ondernemers in het kader van hun onderneming worden verricht; 2. de invoer van goederen 3. Grondslag De belasting wordt berekend over de vergoeding van de belastbare handeling die de ondernemer verricht. De landsverordening kent een belangrijk aantal leveringen en diensten, zoals interinsulaire leveringen, openbaar personenvervoer, niet-commerciële onderwijs, van nutsbedrijven, ontwikkelingshulp, medische verzorging en in het kader van de export, die vrijgesteld zijn van belasting. Bij invoer van goederen wordt de belasting berekend over de waarde bij invoer. Deze waarde wordt vastgesteld overeenkomstig de bepalingen inzake de douanewaarde bij invoer. Vrijstelling terzake van de invoer wordt verleend in de gevallen waarin overeenkomstig de Landsverordening tarief van invoerrechten vrijstelling van invoerrechten wordt verleend. De landsverordening verleend vrijstelling voor de invoer van handelsgoederen door aangewezen ondernemers. Hoofdregel is dat de belastbare handeling plaats vindt waar de ondernemer woont of is gevestigd. De heffing wordt verlegd naar de afnemer wanneer de ondernemer niet in het heffingsgebied gevestigd is. De Inspecteur der Belastingen op Bonaire kan aan de ondernemer ontheffing van belasting verlenen indien de ondernemer een natuurlijke persoon is, op Bonaire woont of is gevestigd dan wel aldaar een vaste inrichting heeft en hij kan aantonen dat hij in het voorafgaande kalenderjaar een omzet exclusief omzetbelasting heeft behaald van NAf ,00 of minder. 4. Tarief Het tarief van de belasting bedraagt 5 percent. Een uitzondering geldt ten aanzien van verzekeringen waarvan het tarief bedraagt 6 percent. 5. Wijze van heffing Voldoening op aangifte De belastingplichtige dient de in een tijdvak verschuldigde belasting onder aftrek in voorkomende gevallen van de terzake van invoer van

4 handelsgoederen door hem verschuldigde belasting, op aangifte te voldoen. Aangifte ten invoer Terzake van de heffing van de belasting bij invoer zijn de bepalingen van de Algemene Verordening I. U. en D van overeenkomstige toepassing. De Inspecteur der Invoerrechten en Accijnzen is belast met de heffing van de belasting bij invoer. Heffing geschiedt bij de aangifte ten invoer door de aangever. Naheffing Van naheffing is sprake wanneer de aangifte die op aangifte moet worden voldaan niet wordt aangegeven en niet of niet geheel wordt betaald. De Landsontvanger is belast met de invordering van de belasting.

5 1. Regeling Overdrachtsbelastingverordening Belastingplichtigen De krachtens deze landsverordening verschuldigde belasting wordt geheven op de akten en de vonnissen van overdracht van onroerende zaken en van schepen. Met overdracht wordt gelijkgesteld: 1.inbreng in naamloze vennootschappeen of besloten vennootschap, zedelijke lichamen, coöperatieve en andere verenigingen; 2.inbreng door de commanditaire vennoot in commanditaire vennootschappen op aandelen. De belasting is mede schuldig op verdelingen, in de gevallen bij deze verordening bepaald. De belasting is niet verschuldigd in een aantal gevallen, bijvoorbeeld bij verkrijging door het Land of de eilandgebieden, bij schenkingen. De belasting komt ten laste van de verkrijgers elk voor een gelijk deel. 3. Grondslag De belasting is verschuldigd wegens elke overdracht afzonderlijk. Onroerende zaken: Grondslag is de waarde dat krachtens de Grondbelastingverordening 1908 aan de goederen is toegekend, tenzij de waarde in de akte van overdracht hoger is. Schepen: Grondslag is de algemene verkoopwaarde, tenzij de waarde in de akte van overdracht hoger is. De Inspecteur kan de waarde ambtshalve schatten, indien hij meent dat de in de akte uitgedrukte waarde hem te laag voorkomt. 4. Tarief Het tarief van de belasting bedraagt 4 percent van de waarde van de goederen. 5. Wijze van heffing De belasting wordt geheven bij wege van voldoening op aangifte. De Inspecteur kan een naheffingsaanslag opleggen. De Landsontvanger is belast met de invordering van de belasting.

6 1. Regeling Gedistilleerdverordening Belastingplichtigen De krachtens deze verordening verschuldigde accijns wordt geheven terzake van: 1.de invoer tot verbruik van gedistilleerd in een van de eilandgebieden Bonaire of Curaçao; 2.de uitslag tot binnenlands verbruik uit een bergplaats of entrepot. De landsverordening bevat een aantal vrijstellingen, bijvoorbeeld voor het gedistilleerd dat bestemd is voor beroepsconsuls van vreemde mogendheden op basis van reciprociteit. Verder is gedistilleerd dat onder ambtelijk toezicht is vermengd en ongeschikt gemaakt om dranken daaruit te vervaardigen, vrijgesteld van accijns. In de Landsverordening tarief van invoerrechten, Hoofdstuk III Vrijstellingen, wordt onder het begrip invoerrechten tevens begrepen de ter zake van de invoer verschuldigde accijns. 3. Grondslag Als grondslag wordt aangenomen de hectoliter gedistilleerd, bij een warmte van 15ºC graden van de honderddelige thermometer, die vijftig liters zuivere alcohol bevat. 4. Tarief Het tarief van de accijns bedraagt NAF.1150,-- 5. Wijze van heffing Voor de accijns verschuldigd wegens invoer tot verbruik dient aangifte bij de Inspecteur der Invoerrechten en Accijnzen te worden gedaan. Houders van bergplaatsen genieten onder zekerheidstelling (verlengbaar) krediet voor de accijns. Door voormelde Inspecteur wordt voor elke bergplaats een rekening gehouden. De houder van een bergplaats is aansprakelijk voor de accijns van het gedistilleerd waarvoor hij in de rekening door de Inspecteur wordt aangeslagen. De Landsontvanger is belast met de invordering van de accijns. NB: Verdeling opbrengst: 50% van de opbrengst die in het eilandgebied Curaçao is verkregen, komt aan dat eilandgebied ten goede. Het eilandgebied Bonaire en de Bovenwindse eilanden krijgen niets uit deze heffing.

7 1. Regeling Landsverordening op Distilleerderijen 2. Korte inhoud In artikel 62, eerste lid, van de Gedistilleerdverordening 1908 wordt vermeld dat de nodige bepalingen omtrent branderijen en distilleerderijen bij landsverordening worden vastgesteld. Bedoelde bepalingen voor distilleerderijen zijn opgenomen in de Landsverordening op Distilleerderijen. Laatstgenoemde verordening bevat de hoofdlijnen van het stelsel van formaliteiten en toezicht die de distillateur in acht moet nemen bij de oprichting, voortzetting en beëindiging van een distilleerderij. Met dit stelsel worden de maatregelen aangeduid die moeten waarborgen dat distilleerderijen en daarin aanwezige goederen onder douanetoezicht komen en blijven totdat de goederen met de vereiste documenten zijn uitgeslagen. De Landsverordening op Distilleerderijen bevat daarmee verband houdende verplichtingen van distillateurs alsmede bepalingen ten aanzien van verboden goederen, ambtelijke verrichtingen, toezicht, strafvordering en strafrecht met betrekking tot inbreuken op de landsverordening. De Landsverordening op Distilleerderijen bevat een delegatiebepaling waarbij aan de Minister van Financiën de mogelijkheid wordt gegeven om nadere voorschriften vast te stellen voor de uitvoerbaarheid van de bepalingen van deze landsverordening.

8 1. Regeling Landsverordening accijns op bier Belastingplichtigen De krachtens deze landsverordening verschuldigde bieraccijns wordt geheven terzake van: 1.de invoer van bier in een van de eilandgebieden Bonaire of Curaçao; 2.leveringen van bier door fabrikanten die in de uitoefening van hun bedrijf bier vervaardigen in de eilandgebieden Bonaire en Curaçao. De accijns op de invoer van bier wordt geheven als ware deze opgenomen in het tarief van invoerrechten, opgenomen in de bijlage bij de Landsverordening tarief van invoerrechten. In de Landsverordening tarief van invoerrechten, Hoofdstuk III Vrijstellingen, wordt onder het begrip invoerrechten tevens begrepen de ter zake van de invoer verschuldigde accijns. 3. Grondslag De accijns wordt geheven per hectoliter. 4. Tarief Het tarief van de accijns bedraagt NAF. 120,-- Echter, de accijns voor brouwerijen met een productie per kalenderjaar: tot hectoliter bedraagt: NAF. 60,- ; tot hectoliter bedraagt: NAF. 70,- ; tot hectoliter bedraagt: NAF.80,- ; tot hectoliter bedraagt: NAF. 90,- ; tot hectoliter bedraagt: NAF.100,- ; tot hectoliter bedraagt: NAF.110,- ; 5. Wijze van heffing Het begrip levering is ruim gedefinieerd. Onder levering van bier wordt mede begrepen: 1.het verbruik door de fabrikant zelf; 2.het kosteloos verstrekken door de fabrikant; 3.het geven van bier in depot aan een handelaar. De accijns op het in voormelde eilandgebieden vervaardigde bier is verschuldigd door de fabrikant. Hij dient een maandaangifte te doen. Indien de fabrikant nalaat maandaangifte te doen, dan legt de Inspecteur der Invoerrechten en Accijnzen hem een aanslag op. De Landsontvanger is belast met de invordering van de accijns. NB: Verdeling opbrengst: 50% van de opbrengst die in het eilandgebied Curaçao is verkregen, komt aan dat eilandgebied ten goede. Het eilandgebied Bonaire en de Bovenwindse eilanden krijgen niets uit deze heffing.

9 1. Regeling Landsverordening accijns van sigaretten Belastingplichtigen De krachtens deze landsverordening verschuldigde accijns wordt geheven terzake van: 1.de invoer (brengen in het vrije verkeer) van sigaretten in een van de eilandgebieden Bonaire of Curaçao; 2. de uitslag tot verbruik door fabrikanten die in de uitoefening van hun bedrijf sigaretten vervaardigen in de eilandgebieden Bonaire en Curaçao. De landsverordening voorziet niet in een vrijstelling van de accijns. Echter, op basis van de Landsverordening tarief van invoerrechten, Hoofdstuk III Vrijstellingen, wordt onder het begrip invoerrechten tevens begrepen de ter zake van de invoer verschuldigde accijns. 3. Grondslag De accijns wordt geheven per honderd stuks. 4. Tarief Het tarief van de accijns bedraagt voor wat betreft: 1. in voormelde eilandgebieden vervaardigde sigaretten: NAF.8,75; 2. in voormelde eilandgebieden in licentie vervaardigde sigaretten van een buitenlands merk: NAF. 11,75 3. in te voeren sigaretten: NAF.13,75 5. Wijze van heffing De accijns wordt voldaan door middel van accijnszegels. Het bedrag van de accijns dat de accijnszegels vertegenwoordigen, wordt voldaan bij de aanvraag ter verkrijging van die zegels. De Landsontvanger verstrekt de accijnszegels. NB: Verdeling opbrengst: 50% van de opbrengst die in het eilandgebied Curaçao is verkregen, komt aan dat eilandgebied ten goede. Het eilandgebied Bonaire en de Bovenwindse eilanden krijgen niets uit deze heffing.

10 1. Regeling Landsverordening van de 1 ste november 1932 tot heffing van een bijzonder invoerrecht op benzine (P.B no.107) 2. Belastingplichtigen Het krachtens deze landsverordening verschuldigd bijzonder invoerrecht wordt geheven terzake van: 1.de invoer van benzine in een van de eilandgebieden Bonaire of Curaçao; 2.het in het vrije verkeer brengen van benzine na in een van voornoemde eilandgebieden uit ruwe aardolie of andere grondstoffen te zijn gewonnen. In voormelde landsverordening is een teruggaafregeling opgenomen voor het bijzonder invoerrecht dat geheven is op door de Gouverneur van de Nederlandse Antillen ten behoeve van diens automobielen verbruikte benzine. In de Landsverordening tarief van invoerrechten, Hoofdstuk III Vrijstellingen, wordt onder het begrip invoerrechten tevens begrepen het terzake van de invoer verschuldigde bijzonder invoerrecht. 3. Grondslag Het bijzonder invoerrecht op benzine wordt geheven per hectoliter. 4. Tarief Het tarief van het bijzonder invoerrecht bedraagt NAF. 61,35 voor wat betreft het eilandgebied Bonaire en NAF. 63,-- voor wat betreft het eilandgebied Curaçao. 5. Wijze van heffing Het bijzonder invoerrecht wordt geheven na aangifte van de aangever door de Inspecteur der Invoerrechten en accijnzen boven dat, hetwelk verschuldigd is volgens het tarief opgenomen in de bijlage van de Landsverordening tarief van invoerrechten als ware het mede in genoemd tarief opgenomen. De Landsontvanger is belast met de invordering van de belasting.

11 1. Regeling Regeling bijzonder invoerrecht op benzine Bovenwindse Eilanden (P.B no.151) 2. Belastingplichtigen Het krachtens de Regeling verschuldigd bijzonder invoerrecht wordt geheven terzake van: 1.benzine die in één van de eilandgebieden Saba, Sint Eustatius of Sint Maarten ingevoerd zal worden, zodra zij daartoe binnen het tot een van die eilandgebieden behorende gebied van de Nederlandse Antillen wordt gebracht; 2.het in het vrije verkeer brengen van benzine in één van de eilandgebieden Saba, Sint Eustatius of Sint Maarten na in een van voornoemde eilandgebieden uit ruwe aardolie of andere grondstoffen te zijn gewonnen. De Regeling kent een beperkt aantal vrijstellingen o.a. voor het eigen gebruik van het schip waarmee benzine wordt ingevoerd. 3. Grondslag Het bijzonder invoerrecht op benzine wordt geheven per hectoliter. 4. Tarief Het tarief van het bijzonder invoerrecht bedraagt NAF. 29, Wijze van heffing Het bijzonder invoerrecht wordt geheven en betaald na aangifte van de aangifteplichtige bij de douaneautoriteiten. Dit is een afwijking van het principe dat betalingen aan een Landsontvanger dienen te geschieden. De Landsontvanger is wel belast met de invordering van het bijzonder invoerrecht in de overige gevallen.

12 1. Regeling Landsverordening tarief van invoerrechten 2. Belastingplichtigen De landsverordening bevat slechts het materiële recht van de douanewetgeving. Het materiële recht omvat met name het douanetarief, de douanewaarde en de oorsprong van goederen, de vrijstellingen en de teruggaaf van belastingen. De landsverordening geldt weliswaar formeel voor alle eilandgebieden van de Nederlandse Antillen, maar de invoerrechten zijn vastgesteld op nihil voor de invoer van goederen in de eilandgebieden Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten. Het tarief van invoerrechten met de naamlijst van goederen en algemene regels voor de interpretatie daarvan, onder vermelding van de bedragen en percentages, is opgenomen in een aparte bijlage bij de landsverordening. De methoden van bepaling van de douanewaarde zijn gebaseerd op de GATT- code. In de landsverordening is een speciale regeling opgenomen voor goederen die van oorsprong zijn uit de eilandgebieden Saba, Sint Eustatius of Sint Maarten. Ter zake van de invoer van goederen in de eilandgebieden Bonaire en Curaçao zijn geen rechten verschuldigd indien de goederen aantoonbaar van oorsprong zijn uit de eilandgebieden Saba, Sint Eustatius of Sint Maarten. Het stelsel van formaliteiten en toezicht is opgenomen in de Algemene Verordening I.U. en D Grondslag Ter zake van de invoer van goederen zijn invoerrechten naar de waarde van de goederen, tenzij anders is bepaald, verschuldigd. 4. Tarief Het invoerrecht kan een specifiek recht of een recht naar de douanewaarde van het te importeren goed betreffen. De invoerrechtpercentages variëren van 0 (levende runderen) tot en met 62 (vuurwerk). 5. Wijze van heffing Van alle goederen die ingevoerd worden zijn invoerrechten verschuldigd door de aangever. Hij dient een aangifte ten invoer te doen hetzij schriftelijk hetzij elektronisch. De Landsontvanger is belast met de invordering van invoerrechten. NB: Verdeling opbrengst: 50% van de opbrengst die in het eilandgebied Curaçao is verkregen, komt aan dat eilandgebied ten goede. Het eilandgebied Bonaire krijgt niets uit deze heffing.

13 Bijzondere aandachtspunten: Ingevolge de Samenwerkingsregeling Nederlandse Antillen en Aruba dienen de Regeringen elkaar te informeren of overleg te plegen over de hoogte van de door elk der landen vast te stellen invoerrechten en accijnzen op producten afkomstig uit andere landen. Tot de competentie van de Ministeriële Samenwerkingsraad behoort het beleid ten aanzien van de vrijhandelszone voor lokaal geproduceerde goederen, de restitutie van invoerrechten en accijnzen bij doorvoer van goederen naar het andere land en het vrije onderlinge verkeer van diensten.

14 Inventarisatie fiscale regelgeving NA 1. Regeling Algemene Verordening In- Uit- en Doorvoer 1908 (hierna: Algemene Verordening I.U en D. 1908) 2. Korte inhoud In de Algemene Verordening I.U.en D zijn opgenomen de hoofdlijnen van het stelsel van formaliteiten en toezicht die in acht moeten worden genomen bij de in-, uit- en doorvoer van goederen. Met dit stelsel worden de maatregelen aangeduid die moeten waarborgen dat binnengebrachte goederen in de Nederlandse Antillen zodra ze de grens overschrijden onder douanetoezicht komen en blijven totdat in voorkomende gevallen een douaneschuld is geformaliseerd dan wel totdat de goederen zijn (weder)uitgevoerd. De Algemene Verordening I.U.en D bevat daarmee verband houdende verplichtingen van aangevers en vervoerders alsmede de regelgeving op het terrein van de douaneopslag, controlebevoegdheden, verschuldigdheid, zekerheidstelling, invordering, bezwaar en verder sanctiebepalingen en bepalingen van strafvordering met betrekking tot inbreuken op de douane- en accijnswetgeving. Het stelsel van formaliteiten en toezicht dient te worden onderscheiden van het recht om te heffen. In die benadering dient de Algemene Verordening I.U.en D ter aanvulling op de Landsverordening tarief van invoerrechten en voor de accijnzen. De Algemene Verordening I.U.en D is van toepassing op alle goederen, die zich bevinden binnen het gebied van de Nederlandse Antillen en is mede van toepassing op de accijnzen bij de in-, uit- en doorvoer van goederen. Uitgangspunt van deze verordening is dat de controlebevoegdheden van de douane mede kunnen worden gebruikt ten dienste van het toezicht op de naleving van niet-fiscale wetgeving in het kader van de bescherming van de samenleving. De Algemene Verordening I.U.en D bevat voorts een kaderbepaling voor de berekening van huur van Gouvernementsentrepot en Gouvernementsbergplaatsen alsmede voor de berekening van kosten van ambtelijke werkzaamheden door de Douane.

15 1. Regeling Landsverordening uitvoerrecht op delfstoffen 2. Belastingplichtigen Het krachtens deze landsverordening verschuldigde uitvoerrecht wordt geheven vanwege het uitvoeren van delfstoffen. Belastingplichtig is de uitvoerder van de delfstoffen. Tot op heden wordt het uitvoerrecht slechts geheven over de door de N.V. Mijnmaatschappij Curaçao uitgevoerde fosforzure kalk. 3. Grondslag Het uitvoerrecht wordt geheven over de fiscale winst verminderd met een vergoeding voor het geïnvesteerd kapitaal en met de over het betreffende jaar verschuldigde winstbelasting. 4. Tarief Het uitvoerrecht bedraagt een bij landsbesluit houdende algemene maatregelen vast te stellen percentage van ten hoogste 50%van de waarde (zie 3.Grondslag), welk percentage voor ieder bij dat landsbesluit aan te wijzen delfstof, verschillend kan zijn. 5. Wijze van heffing De uitvoerder dient aangifte te doen door invulling van het aangiftebiljet. De vaststelling van het verschuldigd uitvoerrecht geschiedt door de Inspecteur der Belastingen op Bonaire, op Curaçao dan wel op St. Maarten door middel van een aanslag. De Landsontvanger is belast met de invordering van het uitvoerrecht. NB: Verdeling opbrengst: 50% van de opbrengst die in het eilandgebied Curaçao is verkregen, komt aan dat eilandgebied ten goede. Het eilandgebied Bonaire en de Bovenwindse eilanden krijgen niets uit deze heffing.

Wijzigingen: AB 1994 no. 3; AB 1997 nos. 33 en 34; AB 2002 no. 87 (inwtr. AB 2003 no. 78); AB 2010 no. 100; AB 2013 no. 46

Wijzigingen: AB 1994 no. 3; AB 1997 nos. 33 en 34; AB 2002 no. 87 (inwtr. AB 2003 no. 78); AB 2010 no. 100; AB 2013 no. 46 Intitulé : Landsverordening accijns op bier Citeertitel: Landsverordening accijns op bier Vindplaats : AB 1993 no. GT 20 Wijzigingen: AB 1994 no. 3; AB 1997 nos. 33 en 34; AB 2002 no. 87 (inwtr. AB 2003

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Uitvoeringsregeling fiscaal stelsel BES in overgangsperiode

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Uitvoeringsregeling fiscaal stelsel BES in overgangsperiode STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 15646 8 oktober 2010 Uitvoeringsregeling fiscaal stelsel BES in overgangsperiode 4 oktober 2010 Nr. AFP 2010/477M Directoraat-Generaal

Nadere informatie

: Landsverordening accijns minerale oliën. Citeertitel: Landsverordening accijns minerale oliën

: Landsverordening accijns minerale oliën. Citeertitel: Landsverordening accijns minerale oliën Intitulé : Landsverordening accijns minerale oliën Citeertitel: Landsverordening accijns minerale oliën Vindplaats : AB 1989 no. GT 56 Wijzigingen: AB 1994 no. 3; AB 1997 nos. 33, 34; AB 2002 no. 87(inwtr.

Nadere informatie

A 2012 N 18 (G.T.) PUBLICATIEBLAD

A 2012 N 18 (G.T.) PUBLICATIEBLAD A 2012 N 18 (G.T.) PUBLICATIEBLAD LANDSBESLUIT van de 7 de maart 2012 no. 12/1758, houdende vaststelling van de geconsolideerde tekst van de Landsverordening ter bevordering van grondontwikkeling. DE GOUVERNEUR

Nadere informatie

************************* AB 1989 no. GT 31 *CENTRAAL WETTENREGISTER* 21 oktober 2013 *************************

************************* AB 1989 no. GT 31 *CENTRAAL WETTENREGISTER* 21 oktober 2013 ************************* Intitulé : Landsverordening accijns op sigaretten Citeertitel: Landsverordening accijns op sigaretten Vindplaats : AB 1989 no. GT 31 Wijzigingen: AB 1994 no. 3; AB 1997 nos. 33, 34; AB 2002 no. 87(inwtr.

Nadere informatie

A 2012 N 20 (G.T.) PUBLICATIEBLAD

A 2012 N 20 (G.T.) PUBLICATIEBLAD A 2012 N 20 (G.T.) PUBLICATIEBLAD LANDSBESLUIT van de 7 de maart 2012, no. 12/1760, houdende vaststelling van de geconsolideerde tekst van de Landsverordening belastingfaciliteiten industriële ondernemingen

Nadere informatie

De Douane verandert Nieuwe wetgeving vanaf 1-1-2011

De Douane verandert Nieuwe wetgeving vanaf 1-1-2011 Douane Belastingdienst De Douane verandert Nieuwe wetgeving vanaf 1-1-2011 Ondernemers Bonaire 1 De Douane verandert Vanaf 01-01-2011 zal in de openbare lichamen, Bonaire, Sint Eustatius en Saba nieuwe

Nadere informatie

A 2001 N 18 PUBLICATIEBLAD

A 2001 N 18 PUBLICATIEBLAD A 2001 N 18 PUBLICATIEBLAD LANDSVERORDENING van de 12de februari 2001 houdende regels inzake de instelling van economische zones in de Nederlandse Antillen (Landsverordening economische zones 2000) en

Nadere informatie

A 2011 N 17 (G.T.) PUBLICATIEBLAD

A 2011 N 17 (G.T.) PUBLICATIEBLAD A 2011 N 17 (G.T.) PUBLICATIEBLAD LANDSBESLUIT van de 19 de april 2011, no.11/0892, houdende vaststelling van de geconsolideerde tekst van de Landsverordening economische zones 2000 DE GOUVERNEUR van Curaçao,

Nadere informatie

A 2012 N 19 (G.T.) PUBLICATIEBLAD

A 2012 N 19 (G.T.) PUBLICATIEBLAD A 2012 N 19 (G.T.) PUBLICATIEBLAD LANDSBESLUIT van de 7 de maart 2012, no. 12/1759, houdende vaststelling van de geconsolideerde tekst van de Landsverordening ter bevordering van bedrijfsvestiging en hotelbouw.

Nadere informatie

Mededeling nr. 18. Kolenbelasting. Douane Belastingdienst

Mededeling nr. 18. Kolenbelasting. Douane Belastingdienst Douane Belastingdienst Mededeling 26 maart 2013 Mededeling nr. 18 Kolenbelasting DO 118-1Z*1FD 18.1 Inleiding Met ingang van 1 januari 2008 is onder de naam kolen belasting een nieuwe belasting ingesteld

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Belastingstelsel Caribisch Nederland; nadere invulling

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Belastingstelsel Caribisch Nederland; nadere invulling STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 17540 27 september 2011 Belastingstelsel Caribisch Nederland; nadere invulling 23 september 2011 Nr. DV2011/430M Directoraat-Generaal

Nadere informatie

A 2017 N 62 PUBLICATIEBLAD. De Minister van Financiën,

A 2017 N 62 PUBLICATIEBLAD. De Minister van Financiën, A 2017 N 62 PUBLICATIEBLAD MINISTERIËLE REGELING MET ALGEMENE WERKING van de 17 de juli 2017 tot wijziging van de Ministeriële regeling omzetbelasting 1 Overwegende, dat het wenselijk is om de Ministeriële

Nadere informatie

A 2002 N 74 PUBLICATIEBLAD IN NAAM DER KONINGIN! DE GOUVERNEUR van de Nederlandse Antillen,

A 2002 N 74 PUBLICATIEBLAD IN NAAM DER KONINGIN! DE GOUVERNEUR van de Nederlandse Antillen, A 2002 N 74 PUBLICATIEBLAD LANDSVERORDENING van de 25 ste maart 2002 tot aanmelding van geldtransporten in het kader van maatregelen tegen het witwassen van geld (Landsverordening aanmeldingsplicht van

Nadere informatie

2016 no. 77 AFKONDIGINGSBLAD VAN ARUBA

2016 no. 77 AFKONDIGINGSBLAD VAN ARUBA 2016 no. 77 AFKONDIGINGSBLAD VAN ARUBA LANDSVERORDENING van 22 december 2016 tot wijziging van de Motorrijtuig- en motorbootbelastingverordening (AB 1988 no. GT 23) Uitgegeven, 28 december 2016 De minister

Nadere informatie

A 2014 N 11 (G.T.) PUBLICATIEBLAD. De Gouverneur van Curaçao, Artikel 7A van de Algemene overgangsregeling wetgeving en bestuur Land Curaçao;

A 2014 N 11 (G.T.) PUBLICATIEBLAD. De Gouverneur van Curaçao, Artikel 7A van de Algemene overgangsregeling wetgeving en bestuur Land Curaçao; A 2014 N 11 (G.T.) PUBLICATIEBLAD LANDSBESLUIT van de 27 ste maart 2014, houdende vaststelling van de geconsolideerde tekst van de Landsverordening op het beroep in belastingzaken De Gouverneur van Curaçao,

Nadere informatie

Op het bovenstaande geldt een aantal uitzonderingen. Niet verzekerd zijn de volgende categorieën ingezetenen:

Op het bovenstaande geldt een aantal uitzonderingen. Niet verzekerd zijn de volgende categorieën ingezetenen: Basisverzekering ziektekosten Per 1 februari 2013 is de Landsverordening basisverzekering ziektekosten (hierna: BVZ) van kracht geworden. Dit memo behandelt uitsluitend de heffing en inning van de inkomensafhankelijke

Nadere informatie

IN NAAM DER KONINGIN! stellen inzake het beheer van domein gronden en van andere domaniale rechten;

IN NAAM DER KONINGIN! stellen inzake het beheer van domein gronden en van andere domaniale rechten; Landsverordening van de tot regeling van het beheer van de domaniale gronden en van andere domaniale rechten (Landsverordening domaniale gronden). ================================= IN NAAM DER KONINGIN!

Nadere informatie

Van de Nederlandse Antillen naar Caribisch Koninkrijk: fiscale historie / 25

Van de Nederlandse Antillen naar Caribisch Koninkrijk: fiscale historie / 25 Voorwoord / 15 Lijst van gebruikte afkortingen / 19 1 1.1 1.2 1.3 1.4 1.5 1.5.1 1.5.2 1.5.3 1.5.4 1.6 1.6.1 1.6.2 1.7 Van de Nederlandse Antillen naar Caribisch Koninkrijk: fiscale historie / 25 Inleiding

Nadere informatie

De Douane verandert Nieuwe wetgeving vanaf 1-1-2011

De Douane verandert Nieuwe wetgeving vanaf 1-1-2011 Douane Belastingdienst De Douane verandert Nieuwe wetgeving vanaf 1-1-2011 Particulieren Saba & Sint Eustatius 1 De Douane verandert Per 01-01-2011 zal het Nieuw Fiscaal Stelsel (NFS), waaronder de Douane-

Nadere informatie

Hoofdstuk 3 Verboden en beperkingen / 101. Hoofdstuk 4 Vrije zones en vrije entrepots / 109

Hoofdstuk 3 Verboden en beperkingen / 101. Hoofdstuk 4 Vrije zones en vrije entrepots / 109 INHOUD Voorwoord / 5 Algemene douanewet / 13 Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen / 16 Afdeling 1.1 Toepassingsgebied en basisdefinities / 16 Afdeling 1.2 Diverse algemene bepalingen betreffende met name rechten

Nadere informatie

AFKONDIGINGSBLAD VAN SINT MAARTEN

AFKONDIGINGSBLAD VAN SINT MAARTEN AFKONDIGINGSBLAD VAN SINT MAARTEN Jaargang 2012 No. 14 Landsverordening van de 28 ste maart 2012 tot wijziging van de Landsverordening belasting op bedrijfsomzetten 1997 IN NAAM VAN DE KONINGIN! DE GOUVERNEUR

Nadere informatie

Art. 3. Elke belastingplichtige, gehouden tot het indienen

Art. 3. Elke belastingplichtige, gehouden tot het indienen K.B. nr. 10 KONINKLIJK BESLUIT NR. 10 VAN 29 DECEMBER 1992, MET BETREKKING TOT DE UITOEFENINGSMODALITEITEN VAN DE KEUZEN, BEDOELD IN DE ARTIKELEN 15, 5, DERDE LID EN 25TER, 1, TWEEDE LID, 2, TWEEDE LID,

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2009 2010 32 276 Vaststelling van de Wet invoeringswet fiscaal stelsel BES (Invoeringswet fiscaal stelsel BES) Nr. 2 VOORSTEL VAN WET Wij Beatrix, bij de

Nadere informatie

A 2017 N 84 PUBLICATIEBLAD. In naam van de Koning! De Gouverneur van Curaçao,

A 2017 N 84 PUBLICATIEBLAD. In naam van de Koning! De Gouverneur van Curaçao, A 2017 N 84 PUBLICATIEBLAD LANDSVERORDENING van de 15 de september 2017 tot wijziging van de Landsverordening tarief van invoerrechten 1 en de Landsverordening omzetbelasting 1999 2 In naam van de Koning!

Nadere informatie

Definitief aangiftebiljet winstbelasting 2004

Definitief aangiftebiljet winstbelasting 2004 Definitief aangiftebiljet winstbelasting 2004 Kalenderjaar 2004 of boekjaar eindigend in 2004 Eilandgebied: Uiterste inleverdatum: Terugontvangst: Dit aangiftebiljet is bestemd voor: Binnenlandse belastingplichtigen.

Nadere informatie

==================================================================== : Landsverordening overdrachtsbelasting

==================================================================== : Landsverordening overdrachtsbelasting AB 1989 no. GT 73 Intitulé : Landsverordening overdrachtsbelasting Citeertitel : Landsverordening overdrachtsbelasting Vindplaats : AB 1989 no. GT 73 Wijzigingen : AB 1997 nos. 33, 34; AB 2004 no. 11 (inwtr.

Nadere informatie

Koninkrijksdeel Curaçao. Wetstechnische informatie. Zoek regelingen op overheid.nl

Koninkrijksdeel Curaçao. Wetstechnische informatie. Zoek regelingen op overheid.nl Zoek regelingen op overheid.nl Koninkrijksdeel Curaçao Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl! LANDSVERORDENING van de 27 ste juli 1998 houdende regels, ter uitvoering

Nadere informatie

Transparante Vennootschap

Transparante Vennootschap Transparante Vennootschap Er is een Transparante Vennootschap (hierna: TV) ingevoerd. Een TV is een naamloze vennootschap (hierna NV) of een besloten vennootschap (hierna: BV) die verzcht heeft om voor

Nadere informatie

A 2007 N 110 PUBLICATIEBLAD IN NAAM DER KONINGIN! DE GOUVERNEUR van de Nederlandse Antillen,

A 2007 N 110 PUBLICATIEBLAD IN NAAM DER KONINGIN! DE GOUVERNEUR van de Nederlandse Antillen, A 2007 N 110 PUBLICATIEBLAD LANDSVERORDENING van de 17 de december 2007 tot wijziging van de Landsverordening op de Scheepsregistratiebelasting 1987 1, de Landsverordening op de winstbelasting 1940 2 en

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2009 2010 32 190 Vaststelling van de Wet Douane- en Accijnswet BES (Douane- en Accijnswet BES) Nr. 4 ADVIES RAAD VAN STATE EN NADER RAPPORT 1 Hieronder zijn

Nadere informatie

2018 no. 81 AFKONDIGINGSBLAD VAN ARUBA

2018 no. 81 AFKONDIGINGSBLAD VAN ARUBA 2018 no. 81 AFKONDIGINGSBLAD VAN ARUBA LANDSVERORDENING van 21 december 2018 tot wijziging van de Landsverordening grondbelasting (AB 1995 no. GT 3), de Landsverordening belasting over bedrijfsomzetten

Nadere informatie

Provinciewet. Provinciewet

Provinciewet. Provinciewet Wet van 10 september 1992, houdende nieuwe bepalingen met betrekking tot provincies, laatstelijk gewijzigd bij Stb. 2009, 609 1 Algemene bepalingen Titel IV De financiën van de provincie HOOFDSTUK XV DE

Nadere informatie

Vindplaats : AB 2000 no. 28 (Inwtr. AB 2001 no. 106) ==================================================================== Artikel 1

Vindplaats : AB 2000 no. 28 (Inwtr. AB 2001 no. 106) ==================================================================== Artikel 1 Intitulé : Landsverordening vrije zones 2000 Citeertitel: Landsverordening vrije zones 2000 Vindplaats : AB 2000 no. 28 (Inwtr. AB 2001 no. 106) Wijzigingen: AB 2005 no. 76 Artikel 1 1. Voor de toepassing

Nadere informatie

: MINISTERIËLE REGELING ter uitvoering van artikel 8 van de Landsverordening in-, uit- en doorvoer

: MINISTERIËLE REGELING ter uitvoering van artikel 8 van de Landsverordening in-, uit- en doorvoer Intitulé : MINISTERIËLE REGELING ter uitvoering van artikel 8 van de Landsverordening in-, uit- en doorvoer Citeertitel: Geen Vindplaats : AB 1989 no. GT 85 Wijzigingen: Geen = Artikel 1 Bij het doen van

Nadere informatie

************************* AB 1990 no. 24 *CENTRAAL WETTENREGISTER* May 4, 2005 ************************* ===========================================

************************* AB 1990 no. 24 *CENTRAAL WETTENREGISTER* May 4, 2005 ************************* =========================================== Intitulé : Citeertitel: Landsverordening grondbelasting Landsverordening grondbelasting Vindplaats : AB 1995 GT 3 Wijzigingen: AB 1997 34; 1998 18; 2002 124; 2004 11 (inwtr. 2004 12) === = ALGEMENE BEPALING

Nadere informatie

A 2010 N 91 PUBLICATIEBLAD

A 2010 N 91 PUBLICATIEBLAD A 2010 N 91 PUBLICATIEBLAD LANDSBESLUIT, HOUDENDE ALGEMENE MAATREGELEN, van de 28 ste september 2010 ter uitvoering van de artikelen 2, 3 en 4 van de Sanctielandsverordening 1, houdende de implementatie

Nadere informatie

Wijzigingen: AB 1997 no. 34; AB 1998 no. 18; AB 2002 no. 124; AB 2004 no. 11 (inwtr. AB 2004 no. 12); AB 2009 no. 75; AB 2012 no.

Wijzigingen: AB 1997 no. 34; AB 1998 no. 18; AB 2002 no. 124; AB 2004 no. 11 (inwtr. AB 2004 no. 12); AB 2009 no. 75; AB 2012 no. Intitulé : Landsverordening grondbelasting Citeertitel: Landsverordening grondbelasting Vindplaats : AB 1995 no. GT 3 Wijzigingen: AB 1997 no. 34; AB 1998 no. 18; AB 2002 no. 124; AB 2004 no. 11 (inwtr.

Nadere informatie

Datum ondertekening. Bron bekendmaking

Datum ondertekening. Bron bekendmaking Zoek regelingen op overheid.nl Nederlandse Antillen Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl! LANDSBESLUIT, HOUDENDE ALGEMENE MAATREGELEN, van de 16de september 1970 ter

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2009 2010 32 190 Vaststelling van de Wet Douane- en Accijnswet BES (Douane- en Accijnswet BES) Nr. 3 MEMORIE VAN TOELICHTING Inhoudsopgave blz. I. ALGEMEEN

Nadere informatie

(de bank/borgmaatschappijen hebben de keuze of zij enkel het totaalbedrag opnemen of dat zij dit uitsplitsen per douaneregeling/vergunning)

(de bank/borgmaatschappijen hebben de keuze of zij enkel het totaalbedrag opnemen of dat zij dit uitsplitsen per douaneregeling/vergunning) AKTE VAN BORGTOCHT NO. 1 De ondergetekende,.... gevestigd te...., mede kantoorhoudende te...., stelt zich borg en verbindt zich hoofdelijk bij het kantoor van zekerheidstelling van

Nadere informatie

A 2011 N 72 PUBLICATIEBLAD IN NAAM DER KONINGIN! De Gouverneur van Curaçao,

A 2011 N 72 PUBLICATIEBLAD IN NAAM DER KONINGIN! De Gouverneur van Curaçao, A 2011 N 72 PUBLICATIEBLAD LANDSVERORDENING van de 21 ste december 2011 tot wijziging van de Algemene landsverordening Landsbelastingen 1, de Landsverordening op de inkomstenbelasting 1943 2, de Landsverordening

Nadere informatie

IN NAAM DER KONINGIN! DE GOUVERNEUR van de Nederlandse Antillen,

IN NAAM DER KONINGIN! DE GOUVERNEUR van de Nederlandse Antillen, LANDSBESLUIT, HOUDENDE ALGEMENE MAATREGELEN, van de tot wijziging van het Landsbesluit houdende algemene maatregelen van de 21ste december 1965 ter uitvoering van artikel 26 lid 7 van de Landsverordening

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2009 2010 32 415 (R1915) Bepalingen omtrent de verlening van visa voor de toegang tot de landen van het Koninkrijk (Rijksvisumwet) Nr. 2 VOORSTEL VAN RIJKSWET

Nadere informatie

Type belastingen in het systeem van nationale rekeningen Curaçao, 2013

Type belastingen in het systeem van nationale rekeningen Curaçao, 2013 Type belastingen in het systeem van nationale rekeningen Curaçao, 2013 Lorette Ford Inleiding Belastingen worden gezien als de belangrijkste inkomstenbron voor de overheid, mede ter financiering van de

Nadere informatie

SERVISIO DI IMPUESTO ANTIANAN HULANDES Belastingdienst der Nederlandse Antillen. Omzetbelasting

SERVISIO DI IMPUESTO ANTIANAN HULANDES Belastingdienst der Nederlandse Antillen. Omzetbelasting SERVISIO DI IMPUESTO ANTIANAN HULANDES Belastingdienst der Nederlandse Antillen Omzetbelasting Januari 2003 1. Voor wie is deze brochure? Op 1 maart 1999 is op Bonaire en Curaçao de omzetbelasting (OB)

Nadere informatie

Definitief aangiftebiljet winstbelasting 2010

Definitief aangiftebiljet winstbelasting 2010 Definitief aangiftebiljet winstbelasting 2010 Kalenderjaar 2010 of boekjaar eindigend in 2010 Uiterste inleverdatum: Terugontvangst: Dit aangiftebiljet is bestemd voor: Binnenlandse belastingplichtigen.

Nadere informatie

De Douane verandert Nieuwe wetgeving vanaf 1-1-2011

De Douane verandert Nieuwe wetgeving vanaf 1-1-2011 Douane Belastingdienst De Douane verandert Nieuwe wetgeving vanaf 1-1-2011 Ondernemers Saba & Sint Eustatius 1 De Douane verandert De openbare lichamen Saba en Sint Eustatius staan aan de vooravond van

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2010 462 Beschikking van de Minister van Justitie van 31 augustus 2010 tot plaatsing in het Staatsblad van de tekst van de Wet grensoverschrijdende

Nadere informatie

Richtlijn 2006/112/EG betreffende het gemeenschappelijke stelsel van belasting over de toegevoegde waarde / 19

Richtlijn 2006/112/EG betreffende het gemeenschappelijke stelsel van belasting over de toegevoegde waarde / 19 INHOUD Richtlijn 2006/112/EG betreffende het gemeenschappelijke stelsel van belasting over de toegevoegde waarde / 19 Inleiding / 19 Titel I Voorwerp en toepassingsgebied / 30 Titel II Geografisch toepassingsgebied

Nadere informatie

************************* AB 2014 no. 59 *CENTRAAL WETTENREGISTER* 05 oktober 2016 *************************

************************* AB 2014 no. 59 *CENTRAAL WETTENREGISTER* 05 oktober 2016 ************************* Intitulé : LANDSVERORDENING van 27 november 2014 houdende instelling van een heffing ten behoeve van het Algemeen Fonds Ziektekosten, alsmede daarmee samenhangende regels Citeertitel: Landsverordening

Nadere informatie

HET SPEELVELD VAN DE FAIR TRADE AUTHORITY CURAÇAO

HET SPEELVELD VAN DE FAIR TRADE AUTHORITY CURAÇAO HET SPEELVELD VAN DE FAIR TRADE AUTHORITY CURAÇAO BEVORDEREN VAN DE CONCURRENTIE EN TEGENGAAN VAN AFSPRAKEN DIE DEZE BEPERKEN Curaçao, oktober 2016 1. INTRODUCTIE Op 29 maart 2016 zag de Fair Trade Authority

Nadere informatie

Art. 39 Algemene wet inzake rijksbelastingen In de gevallen waarin het volkenrecht, dan wel naar het oordeel van Onze Minister het internationale

Art. 39 Algemene wet inzake rijksbelastingen In de gevallen waarin het volkenrecht, dan wel naar het oordeel van Onze Minister het internationale Art. 39 Algemene wet inzake rijksbelastingen In de gevallen waarin het volkenrecht, dan wel naar het oordeel van Onze Minister het internationale gebruik, daartoe noopt, wordt vrijstelling van belasting

Nadere informatie

Het hoe en waarom van de belastingheffing

Het hoe en waarom van de belastingheffing Hoofdstuk 1 Het hoe en waarom van de belastingheffing 1.1 Onderscheid in belastingen De sociale, economische maar ook de juridische gevolgen van de belastingheffing verschillen naar gelang het type belasting.

Nadere informatie

BIJLAGE BIJLAGE VIII

BIJLAGE BIJLAGE VIII EUROPESE COMMISSIE Brussel, 10.3.2014 COM(2014) 148 final ANNEX 8 BIJLAGE BIJLAGE VIII Associatie-overeenkomst tussen de Europese Unie en de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie en hun lidstaten, enerzijds,

Nadere informatie

Presentatie belastingopbrengsten. Stichting BAB

Presentatie belastingopbrengsten. Stichting BAB Presentatie belastingopbrengsten Totaal aantal afgeronde onderzoeken vanaf 1993 2000 1800 1600 1400 1200 1000 800 600 400 200 0 1,787 1,581 1,652 1,336 1,064 621 607 499 475 536 301 273 140 112 101 93

Nadere informatie

IN NAAM DER KONINGIN. DE GOUVERNEUR van de Nederlandse Antillen,

IN NAAM DER KONINGIN. DE GOUVERNEUR van de Nederlandse Antillen, Landsverordening van 4 december 1989 houdende regelen met betrekking tot het ter beschikking stellen van arbeidskrachten: tekst in P.B. 1989, no 73; gewijzigd bij: 1. Landsverordening van de 11de september

Nadere informatie

A 2018 N 83 PUBLICATIEBLAD. In de naam van de Koning! De Gouverneur van Curaçao

A 2018 N 83 PUBLICATIEBLAD. In de naam van de Koning! De Gouverneur van Curaçao A 2018 N 83 PUBLICATIEBLAD LANDSVERORDENING van de 27 ste december 2018 tot wijziging van de Algemene landsverordening Landsbelastingen 1, de Landsverordening op de winstbelasting 1940 2, de Landsverordening

Nadere informatie

Belastingdienst/Directie Vaktechniek Belastingen. Besluit van 26 maart 2013, nr. BLKB/2013/400M,

Belastingdienst/Directie Vaktechniek Belastingen. Besluit van 26 maart 2013, nr. BLKB/2013/400M, Omzetbelasting. Kleine ondernemersregeling Belastingdienst/Directie Vaktechniek Belastingen Besluit van 26 maart 2013, nr. BLKB/2013/400M, De Staatssecretaris van Financiën heeft het volgende besloten.

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 21101 29 december 2010 Vaststelling van de Uitvoeringsregeling investeringsaftrek Aruba, Curaçao, Sint Maarten en de BES

Nadere informatie

A 2010 N 92 PUBLICATIEBLAD

A 2010 N 92 PUBLICATIEBLAD A 2010 N 92 PUBLICATIEBLAD LANDSBESLUIT, HOUDENDE ALGEMENE MAATREGELEN, van de 28 ste september 2010 ter uitvoering van de artikelen 2, 3 en 4 van de Sanctielandsverordening 1, houdende de implementatie

Nadere informatie

Inhoudsopgave BELASTING OVER DE TOEGEVOEGDE WAARDE. BTW-Wetboek. Uitvoeringsbesluiten. Inhoudsopgave

Inhoudsopgave BELASTING OVER DE TOEGEVOEGDE WAARDE. BTW-Wetboek. Uitvoeringsbesluiten. Inhoudsopgave Inhoudsopgave BELASTING OVER DE TOEGEVOEGDE WAARDE BTW-Wetboek Wet 3 juli 1969 tot invoering van het Wetboek van de belasting over de toegevoegde waarde, zoals gewijzigd bij wet 28 december 1992 (B.S.,

Nadere informatie

A 2012 N 2 PUBLICATIEBLAD

A 2012 N 2 PUBLICATIEBLAD A 2012 N 2 PUBLICATIEBLAD MINISTERIËLE REGELING, MET ALGEMENE WERKING, van de 17 de januari 2012 tot wijziging van de Gezamenlijke beschikking AOV/AWW en loonbelasting 1976 1 DE MINISTER VAN FINANCIËN

Nadere informatie

Directie Douane en Verbruiksbelastingen Ons kenmerk Uw brief (kenmerk) Bijlagen

Directie Douane en Verbruiksbelastingen Ons kenmerk Uw brief (kenmerk) Bijlagen > Retouradres Postbus 20201 2500 EE Den Haag Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Directie Douane en Verbruiksbelastingen Korte Voorhout 7 2511 CW Den Haag

Nadere informatie

LANDSVERORDENING van de 13de december 1976 houdende regelen ten aanzien van het onderzoek naar en de winning van petroleum in of op de Saba Bank

LANDSVERORDENING van de 13de december 1976 houdende regelen ten aanzien van het onderzoek naar en de winning van petroleum in of op de Saba Bank Zoek regelingen op overheid.nl Koninkrijksdeel Curaçao Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl! LANDSVERORDENING van de 13de december 1976 houdende regelen ten aanzien

Nadere informatie

2011 STAATSBLAD No. 129 VAN DE REPUBLIEK SURINAME

2011 STAATSBLAD No. 129 VAN DE REPUBLIEK SURINAME 2011 STAATSBLAD No. 129 VAN DE REPUBLIEK SURINAME WET van 5 september 2011, houdende nadere wijziging van de Wet houdende bepalingen omtrent de accijns op het hier te lande vervaardigd en ingevoerd gedistilleerd

Nadere informatie

Verordening op de heffing en de invordering van leges 2017

Verordening op de heffing en de invordering van leges 2017 Verordening op de heffing en de invordering van leges 2017 Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Gemeente Brummen Officiële naam regeling Verordening op de heffing en de invordering van leges Citeertitel

Nadere informatie

HOOFDSTUK II BELASTINGPLICHT. Artikel 1

HOOFDSTUK II BELASTINGPLICHT. Artikel 1 WET van 30 januari 1973 betreffende de heffing van dividendbelasting (G.B. 1973 no. 8), gelijk zij luidt na de daarin aangebrachte wijzigingen bij S.B. 1981 no. 184, S.B. 1984 no. 109. HOOFDSTUK I BELASTINGPLICHT

Nadere informatie

Verordening (EEG) nr. 2913/92 van de Raad, tot vaststelling van het communautair douanewetboek (CDW) Titel I. Algemene bepalingen

Verordening (EEG) nr. 2913/92 van de Raad, tot vaststelling van het communautair douanewetboek (CDW) Titel I. Algemene bepalingen INHOUDSOPGAVE CDW Verordening (EEG) nr. 2913/92 van de Raad, tot vaststelling van het communautair douanewetboek (CDW) Titel I. Algemene bepalingen Hoofdstuk 1. Toepassingsgebied en basisdefinities Artikel

Nadere informatie

BTW BIJ IN- en UITVOER. Marja van den Oetelaar/Samatha Speelman

BTW BIJ IN- en UITVOER. Marja van den Oetelaar/Samatha Speelman BTW BIJ IN- en UITVOER Marja van den Oetelaar/Samatha Speelman Douaneschuld Douaneschuld ontstaat: - Invoer (in vrije verkeer brengen) - Onttrekking aan het douanetoezicht - Niet voldoen aan verplichtingen

Nadere informatie

WET DOUANE- EN ACCIJNSWET BES

WET DOUANE- EN ACCIJNSWET BES WET DOUANE- EN ACCIJNSWET BES Memorie van toelichting Inhoudsopgave Pagina I. ALGEMEEN 1) inleiding 2 2) Inhoud van de verschillende hoofdstukken 5 2.1) Formeel douanerecht 5 2.2) Materieel douanerecht

Nadere informatie

************************* AB 2007 no. 24 *CENTRAAL WETTENREGISTER* 16 april 2014 *************************

************************* AB 2007 no. 24 *CENTRAAL WETTENREGISTER* 16 april 2014 ************************* Intitulé : LANDSVERORDENING houdende regels met betrekking tot het treffen van maatregelen ter voldoening aan of uitvoering van internationale verplichtingen Citeertitel: Sanctieverordening 2006 Vindplaats

Nadere informatie

: Landsbesluit, houdende algemene maatregelen, ter uitvoering van artikel 128, zevende lid, van de Landsverordening in-, uit- en doorvoer

: Landsbesluit, houdende algemene maatregelen, ter uitvoering van artikel 128, zevende lid, van de Landsverordening in-, uit- en doorvoer Intitulé : Landsbesluit, houdende algemene maatregelen, ter uitvoering van artikel 128, zevende lid, van de Landsverordening in-, uit- en doorvoer Citeertitel: Vrijstellingenbesluit Vindplaats : AB 1989

Nadere informatie

De Douane verandert Nieuwe wetgeving vanaf 1-1-2011

De Douane verandert Nieuwe wetgeving vanaf 1-1-2011 Douane Belastingdienst De Douane verandert Nieuwe wetgeving vanaf 1-1-2011 Particulieren Bonaire De Douane verandert Per 01-01-2011 zal het Nieuw Fiscaal Stelsel (NFS), waaronder de Douane- en Accijnswet

Nadere informatie

EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL BELASTINGEN EN DOUANE-UNIE

EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL BELASTINGEN EN DOUANE-UNIE EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL BELASTINGEN EN DOUANE-UNIE Brussel, 11 september 2018 KENNISGEVING AAN BELANGHEBBENDEN TERUGTREKKING VAN HET VERENIGD KONINKRIJK EN EU-REGELS OP HET GEBIED VAN DE

Nadere informatie

Wetswijzigingen per 1 juli 2018

Wetswijzigingen per 1 juli 2018 Wetswijzigingen per 1 juli 2018 Om de openbare financiën van land Aruba op orde te brengen werden op 22 maart 2018 enkele maatregelen aangekondigd door de Minister President. Op 22 mei 2018 hebben in verband

Nadere informatie

: LANDSVERORDENING houdende regels inzake een belasting op bedrijfsomzetten, alsmede houdende daarmee samenhangende bijzondere bepalingen

: LANDSVERORDENING houdende regels inzake een belasting op bedrijfsomzetten, alsmede houdende daarmee samenhangende bijzondere bepalingen Intitulé : LANDSVERORDENING houdende regels inzake een belasting op bedrijfsomzetten, alsmede houdende daarmee samenhangende bijzondere bepalingen Citeertitel: Landsverordening belasting over bedrijfsomzetten

Nadere informatie

AFKONDIGINGSBLAD VAN SINT MAARTEN

AFKONDIGINGSBLAD VAN SINT MAARTEN AFKONDIGINGSBLAD VAN SINT MAARTEN Jaargang 2016 No. 48 Besluit van 13 september 2016 tot afkondiging van de Rijkswet van 23 augustus 2016 houdende bepalingen omtrent de verlening van visa voor de toegang

Nadere informatie

De wijzigingsregeling van 13-9-1989 (Monumentenverordening 1989, P.B. 1989, no. 55) is in werking getreden voor:

De wijzigingsregeling van 13-9-1989 (Monumentenverordening 1989, P.B. 1989, no. 55) is in werking getreden voor: Zoek regelingen op overheid.nl Koninkrijksdeel Curaçao Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl! LANDSVERORDENING van de 8ste september 1976, houdende voorschriften betreffende

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2007 2008 31 065 Aanpassing van de wetgeving aan en invoering van titel 7.13 (vennootschap) van het Burgerlijk Wetboek (Invoeringswet titel 7.13 Burgerlijk

Nadere informatie

====================================================================

==================================================================== AB 1991 no. GT 63 Intitulé : Landsverordening loonbelasting Citeertitel: Landsverordening loonbelasting Vindplaats : AB 1991 no. GT 63 Wijzigingen: AB 1993 no. 73; AB 1997 nos. 34, 80; AB 2000 no. 101

Nadere informatie

Wijzigingen: AB 1988 no. 103; AB 1997 no. 34; AB 2012 no. 53; AB 2012 no. 54; (inwtr. AB 2013 no. 15)

Wijzigingen: AB 1988 no. 103; AB 1997 no. 34; AB 2012 no. 53; AB 2012 no. 54; (inwtr. AB 2013 no. 15) Intitulé : LANDSVERORDENING houdende regelen ten aanzien van het onderzoek naar en de winning van petroleum in de wateren rondom Aruba alsmede in de ondergrond daarvan Citeertitel: Petroleumverordening

Nadere informatie

A. 1999 43. HOOFDSTUK I Inleidende bepalingen. Artikel 1

A. 1999 43. HOOFDSTUK I Inleidende bepalingen. Artikel 1 Landsverordening omzetbelasting 1999 Landsverordening van de 1ste maart 1999 houdende regels inzake een omzetbelasting, zoals gewijzigd het laatst bij P.B. 2011/72. Vetgedrukt en cursief: wijzigingen per

Nadere informatie

DE PENSHONADO REGELING (tekst 2008)

DE PENSHONADO REGELING (tekst 2008) KPMG Tax & Legal Services Kantooradres Kaya Flamboyan 7 Curaçao Nederlandse Antillen Postadres Postbus 3766 Curaçao Nederlandse Antillen Telefoon (599-9) 732-5400 Telefax (599-9) 737-3409 DE PENSHONADO

Nadere informatie

VERTALING. Artikel 2 van de Overeenkomst wordt opgeheven en vervangen door het volgende :

VERTALING. Artikel 2 van de Overeenkomst wordt opgeheven en vervangen door het volgende : VERTALING Aanvullende Overeenkomst tot wijziging van de Overeenkomst en tot opheffing van het Protocol tussen het Koninkrijk België en de Republiek Korea tot het vermijden van dubbele belasting en tot

Nadere informatie

====================================================================

==================================================================== AB 2006 no. 83 Intitulé : LANDSVERORDENING houdende regels inzake een belasting op bedrijfsomzetten, alsmede houdende daarmee samenhangende bijzondere bepalingen Citeertitel: Landsverordening belasting

Nadere informatie

TEKST van de Gedistilleerdverordening 1908 (P.B. 1908, no. 34), zoals deze luidt na wijzigingen, het laatst bij Landsverordening van de 8 ste

TEKST van de Gedistilleerdverordening 1908 (P.B. 1908, no. 34), zoals deze luidt na wijzigingen, het laatst bij Landsverordening van de 8 ste TEKST van de Gedistilleerdverordening 1908 (P.B. 1908, no. 34), zoals deze luidt na wijzigingen, het laatst bij Landsverordening van de 8 ste november 2002 (P.B. 2002, no. 109). HOOFDSTUK I Algemene bepalingen

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 1999 461 Wet van 28 oktober 1999, houdende uitbreiding van de kring van verzekerden ingevolge de Ziekenfondswet met zelfstandigen voor wie, gelet

Nadere informatie

ARREST VAN HET HOF (Zesde kamer) 20 juni 1991 *

ARREST VAN HET HOF (Zesde kamer) 20 juni 1991 * ARREST VAN 20. 6. 1991 ZAAK C-60/90 ARREST VAN HET HOF (Zesde kamer) 20 juni 1991 * In zaak C-60/90, betreffende een verzoek aan het Hof krachtens artikel 177 EEG-Verdrag van het Gerechtshof te Arnhem,

Nadere informatie

A 2014 N 115 PUBLICATIEBLAD IN NAAM VAN DE KONING! De Gouverneur van Curaçao,

A 2014 N 115 PUBLICATIEBLAD IN NAAM VAN DE KONING! De Gouverneur van Curaçao, A 2014 N 115 PUBLICATIEBLAD LANDSVERORDENING van de 30 ste december 2014 regelende de inhouding van de IN NAAM VAN DE KONING! De Gouverneur van Curaçao, In overweging genomen hebbende: dat het wenselijk

Nadere informatie

1.2 Tegen de navorderingsaanslag is appellante tijdig in beroep gekomen bij de Raad. De Inspecteur heeft een vertoogschrift ingediend.

1.2 Tegen de navorderingsaanslag is appellante tijdig in beroep gekomen bij de Raad. De Inspecteur heeft een vertoogschrift ingediend. BESCHIKKING RAAD VAN BEROEP 15 oktober 1999 Vindplaats : 1998/044 Datum : 15 oktober 1999 Rechters : mrs. A.W.M. Bijloos, J.W. Ilsink en C.W.M. van Ballegooijen Middel : Winstbelasting Artikel : 33 Belastingjaar

Nadere informatie

A 2010 N 93 PUBLICATIEBLAD

A 2010 N 93 PUBLICATIEBLAD A 2010 N 93 PUBLICATIEBLAD LANDSBESLUIT, HOUDENDE ALGEMENE MAATREGELEN, van de 28 ste september 2010 ter uitvoering van de artikelen 2, 3 en 4 van de Sanctielandsverordening 1, houdende de implementatie

Nadere informatie

Hoofdstuk I Algemene bepalingen

Hoofdstuk I Algemene bepalingen LANDSVERORDENING van de 22ste december 1989 houdende regelen met betrekking tot het verbranden van lijken en tot wijziging van enige algemene verordeningen in verband met die regelen (Crematielandsverordening)

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2009 2010 32 217 Regels met betrekking tot het geldstelsel van de openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba (Wet geldstelsel BES) Nr. 9 NOTA VAN

Nadere informatie

PUBLICATIEBLAD A 2013 N 75 (G.T.) De Waarnemende Gouverneur van Curacao, Gelet op: artikel III, eerste lid, van de Landsverordening van de 21

PUBLICATIEBLAD A 2013 N 75 (G.T.) De Waarnemende Gouverneur van Curacao, Gelet op: artikel III, eerste lid, van de Landsverordening van de 21 geconsolideerde tekst van de Eilandsverordening passagiersfaciiteitengelden 1988. de juni 2013, no. 13/1342, houdende vaststeffing van de LANDSBESLUIT van de 17 PUBLICATIEBLAD 2 P.13. 2012, no. 76. Land

Nadere informatie

Datum ondertekening. Bron bekendmaking A.B. 2010, no. 86 en A.B. 2010, no. 87

Datum ondertekening. Bron bekendmaking A.B. 2010, no. 86 en A.B. 2010, no. 87 Zoek regelingen op overheid.nl Koninkrijksdeel Curaçao Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl! LANDSBESLUIT, HOUDENDE ALGEMENE MAATREGELEN, van de 19de januari 2001 ter

Nadere informatie

TRACTATENBLAD VAN HET

TRACTATENBLAD VAN HET 49 (2009) Nr. 2 TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN JAARGANG 2010 Nr. 123 A. TITEL Verdrag ter bevordering van de economische betrekkingen tussen het Koninkrijk der Nederlanden, ten behoeve

Nadere informatie

Besluit van PM datum tot wijziging van de Belastingregeling voor het land Nederland

Besluit van PM datum tot wijziging van de Belastingregeling voor het land Nederland Besluit van PM datum tot wijziging van de Belastingregeling voor het land Nederland Op de voordracht van de Staatssecretaris van Financiën van PM; Gelet op artikel 37 van de Algemene wet inzake rijksbelastingen

Nadere informatie

A 2012 N 49 (G.T.) PUBLICATIEBLAD

A 2012 N 49 (G.T.) PUBLICATIEBLAD A 2012 N 49 (G.T.) PUBLICATIEBLAD LANDSBESLUIT van de 13 de juni 2012, no. 12/3129, houdende vaststelling van de geldende tekst van de Algemene landsverordening Landsbelastingen. DE GOUVERNEUR VAN CURAÇAO,

Nadere informatie