Cornelis Springer Nieuwsbrief 3 Sept./Okt. 2013

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Cornelis Springer Nieuwsbrief 3 Sept./Okt. 2013"

Transcriptie

1 Cornelis Springer Nieuwsbrief 3 Sept./Okt Veelvuldig wordt via de site en het adres springercornelis@gmail.com de vraag gesteld, hoe omvangrijk het oeuvre van Springer eigenlijk is. Voor wat betreft de schilderijen is het antwoord op deze vraag niet al te moeilijk. Immers Springer hield vanaf 1852 bij welke schilderijen hij maakte en aan wie hij deze schilderijen verkocht. De aantekenboekjes daarvan bevinden zich thans in de collectie van het Prentenkabinet van het Rijksmuseum in Amsterdam. Uit die aantekeningen is zijn artistieke productie in olieverf nauwkeurig te volgen. Tabel 1 Overzicht van de door Springer gemaakte schilderijen ¹. Alhoewel in deze jaartabel ook een aantal aquarellen en houtskoolschetsen voorkomen, heeft Springer in de jaren maar liefst ruim 475 schilderijen gemaakt.

2 Pagina 2 Dit aantal gevoegd bij de naar schatting 150 schilderijen uit de periode , - hiervan zijn er intussen meer dan 120 gecatalogiseerd-, brengt het totale oeuvre van Springer op circa 625 (!) schilderijen. Echter wie het oeuvre van Springer nauwkeurig bestudeert, zal direct de enorme hoeveelheid reisschetsen, functionele tekeningen, figuurstudies en compositietekeningen opvallen. Vrijwel tot aan het einde van zijn leven, - zijn laatste schets dateert van 6 oktober 1890-, trok hij naar buiten om te tekenen. Overeenkomstig de heersende opvattingen van die tijd, werden deze tekeningen, samen met studies van figuren en/of figuurgroepen op het atelier samengevoegd in compositieschetsen, meestal uitgevoerd in houtskool en van dezelfde grootte als het op deze houtskooltekening gebaseerde schilderij. Deze studies en tekeningen opgeteld bij zijn schilderijen, brengt het totale oeuvre van Springer op circa 2500(!) werken. Alleen hieruit blijkt al dat Springer tijdens zijn werkzame leven er een ijzeren discipline en enorm werktempo op na hield. In een van de volgende Nieuwsbrieven komen we hier nader op terug. Tijdens zijn leven werden deze tekeningen nauwelijks als zelfstandig onderdeel van zijn oeuvre beschouwd. Springer was daar zelf mede verantwoordelijk voor. In het begin van zijn artistieke loopbaan maakte hij een aantal tekeningen, - meestal in Oost-Indische Inkt-, voor een de atlassen van welgestelde Amsterdamse verzamelaars, echter de verkoop van zijn houtskooltekeningen kwam, zij het nog sporadisch, op gang in 1859 toen hij een tekening in kleuren, voorstellende een straatje in Oudewater verkocht aan de Amsterdamse kunsthandelaar J.C. van Pappelendam voor de somma van fl. 100,-. Destijds was dat een flink bedrag, het dagloon van de gemiddelde Amsterdammer bedroeg namelijk nauwelijks meer dan één gulden². Vanaf dat moment verkocht Springer zijn houtskoolschetsen wel vaker, meestal slechts één per jaar en dan ook nog aan handelaren en verzamelaars die het schilderij dat naar de schets was vervaardigd, hadden gekocht. Pas na zijn overlijden in 1891, toen zijn artistieke nalatenschap werd geveild bij het Amsterdamse veilinghuis Frederik Muller, werd zijn getekende oeuvre op waarde geschat.

3 Pagina 3 En niet alleen waren het Springer s schilderijen die zoo bijzonder gewild bleven, maar ook evenzeer zijne teekeningen in sapverf en zijne houtskoolschetsen. Zijn lenig, vlug penseel muntte bijzonder uit in waterfverfteekenen: het vloog en huppelde over t papier, en wist, door des kunstenaars vaste hand geleid, verwonderlijk rap diepte en wijking op het maagdelijk wit te tooveren. Springer s houtskoolteekeningen zijn een feest voor de oogen. Met de hem eigene zekerheid, een groote architectonische kennis, was iedere lijn raak en wist Springer de illusie van ruimte en diepte met zóó weinig te wekken, dat de leek zich het wonder niet verklaren kan. In menige deftige zijkamer onzer Amsterdamse patriciërs vindt men dergelijke prachtige houtskoolteekeningen, welke door den kunstvriend zelfs hooger dan de schilderijen van deze vruchtbaren meester geschat worden. Over het algemeen waren deze houtskoolteekeningen de voorbereiding voor zijne schilderijen. Op het eigenhandig gelijmde vel zette hij zijne schilderij in elkaar, hetgeen vooral met het oog op zijn stoffage van groot belang was. Hier kon hij wijzigen zoo veel hij wenschte, en behoefte dan later in zijne schilderij niet telkens veranderingen aan te brengen. Was de schets klaar en eischte zij een rijkdom van figuren op den voorgrond, dan liet hij menigmaal deze of gene in zijn atelier voor hem poseeren. Meermalen moesten zijn huisgenooten in de bres springen, wanneer er niet dadelijk een model van professie bij de hand was, en herhaaldelijk hebben Springer s kinderen hun vader tot model gediend. Groot is dan ook Springer s fantasie en smaak in het aanbrengen der stoffage, welke in overstemming met het onderwerp door hem gekozen is ³. Zoals de criticus Johan Gram hierboven omschreef, werd tijdens deze veiling pas echt duidelijk hoe Springer te werk ging en welke artistieke kwaliteiten in de schetsen verborgen lagen. Dat is ook niet zo verwonderlijk, aangezien Springer in deze schetsen, vooral wat de figuurschetsen betreft, niet gehinderd werd door mogelijke opdrachtgevers en spontaan en onbekommerd voor zichzelf kon werken.. In de groepering van figuren blijkt namelijk vaak Springers inventiviteit om herhaling en eenvormigheid te voorkomen; een gevaar dat bij grotere groep samenstellingen zoals hij die veelvuldig toepaste, reëel aanwezig is. Steeds zet hij andere poses tegen over elkaar: een profielstand tegenover en face of en dos, bewegende tegenover stilstaande personen, achterschikking en oversnijding in plaats van een gerijde opstelling. Een meervoudig bewegingspatroon versterkt bovendien deze schijnbare tegenstellingen, zie afbeelding op pagina 4.

4 Pagina 4 Bezoek van de schout Dr. J. ten Grootenhuys aan het Gilde der Handboogschutters aan de Kloveniersburgwal te Amsterdam in 1645 Olieverf op doek, 70 x 124 cm. Monogram linksonder, gedateerd Particuliere collectie. Springer schilderde deze voorstelling in 1864 ten behoeve van de zogenaamde Historische Galery van het kunstenaarsgenootschap Arti et Amicitiae, gevestigd aan het Rokin in Amsterdam. Toen in 1860 op initiatief van Springer en zijn collega L.Lingeman ( ) een commissie werd samengesteld om plannen te maken voor de decoratie van de tentoonstellingszaal van het kunstenaarsgenootschap, werd in de algemene vergadering 4 besloten deze vooral te gebruiken als een ultieme poging Neerlands roem op het gebied van geschiedenis, kunst, handel en nijverheid voor een breder publiek zichtbaar en begrijpelijk te maken.

5 Pagina 5 In maart 1862 werd een eerste reeks van 52 schilderijen door koning Willem III ingewijd. Tweeëneenhalf jaar later werden er in december 1864, nog eens vijftig schilderijen aan toegevoegd. Springer leverde aan beide series een bijdrage: in 1862 met Het Valkhof te Nijmegen omstreeks 800, thans deel uitmakend van de kunstcollectie van de gemeente Nijmegen en in 1864 met het op de vorige pagina afgebeelde schilderij. De historische gewaden waarin Springer zijn personages heeft gestoken, pasten overigens precies in het tijdsbeeld. Beide werken werden uitvoerig beschreven en afgebeeld in Nederlands geschiedenis en volksleven in schetsen, een uitgave die in Leiden tussen 1869 en 1872 verscheen onder redactie van ondermeer J. van Lennep 5. Later zou Springer deze historiserende stoffage vaker toepassen, hetgeen niet altijd even positief werd beoordeeld 6. Na de aanvankelijke grote belangstelling voor de Historische Galery, nam de interesse al snel terug en in 1895 verkocht Arti de complete Galery aan de Londense kunsthandelaar en telg uit een bekend schilders geslacht, H. Koekkoek jr. Dit leverde de nodige protesten op. Door toedoen van de verzamelaar J. C. van Hattem van Ellewoutsdijk uit Scheveningen is de collectie nog wel bijna vijf jaar lang ( ) tentoongesteld geweest in het Haags Gemeentehuis. Uiteindelijk is de gehele collectie toch uiteengevallen. Het initiatief van Springer en Lingeman mag dan uiteindelijk op een mislukking zijn uitgelopen, de invloed van en de carrière van Springer leed er nauwelijks onder. Tussen 1861 en 1877 doorliep hij alle bestuursfuncties. Van was hij zelfs voorzitter van het genootschap. De bestuurlijke bekroning was wel het erelidmaatschap dat hem in 1877 werd verleend. Maatschappelijk ging het Springer dus zeker voor de wind. Door zijn technische vaardigheid en zijn artistiek vermogen prachtige stadsbeelden te schilderen, mag hij in financieel opzicht ook zeker tot één van de betere kunstenaars uit de 19 e eeuw worden gerekend. Uit de door mij samengestelde tabel, gebaseerd op de reeds eerder gememoreerde aantekenboekjes, blijkt overduidelijk dat Springer een gezocht kunstenaar was.

6 Pagina 6. In een volgende Nieuwsbrief komen we op de werkwijze van Springer nader terug. Overigens kunnen geïnteresseerden zich nog steeds aanmelden voor gratis toezending van de Nieuwsbrief per mail. Noten: 1. C. Springer, Verkoopboekjes van schilderijen, aquarellen etc; Rijksprentenkabinet Amsterdam, inv.nr. K 326 D. 2. A.Hoogenboom, De stand des kunstenaars. De positie van kunstschilders in de 19 e eeuw, Leiden, 1993, pag J.Gram, Elseviers Maandschrift, 1899, deel XVIII, pag. 202, Vergadering van 22 mei 1860; zie ook W.J. Hofdijk, Tafereelen uit de geschiedenis van het Nederlandse volk., pag J. van Lennep, W. Moll en J. ter Gouw, Nederlandse geschiedenis en volksleven in schetsen, Leiden, , deel 1, plaat XIV en deel 2, plaat XXII. 6. Lord Ronald Gower, A pocket guide to the public and private galleries of Holland and Belgium, 1875, pag. 128.

CORNELIS SPRINGER

CORNELIS SPRINGER CORNELIS SPRINGER 1817-1891 Nieuwsbrief 2 Juni 2013 De reacties op onze vorige nieuwsbrief waren in het algemeen lovend en vooral ook stimulerend. Uiteraard hopen wij dat ook deze Tweede Nieuwsbrief positief

Nadere informatie

Afkomstig uit de nalatenschap van

Afkomstig uit de nalatenschap van in de etalage Afkomstig uit de nalatenschap van Op woensdag 23 januari 2013 vond er een bijzondere onthulling plaats in het Stedelijk Museum Kampen. Een onthulling die werd verricht door Herman Krans,

Nadere informatie

A-tekst. De aquarel. Mesdag Israëls Mauve Breitner Mondriaan

A-tekst. De aquarel. Mesdag Israëls Mauve Breitner Mondriaan A-tekst De aquarel Mesdag Israëls Mauve Breitner Mondriaan In de 19de eeuw maakte de Nederlandse aquarel een ongekende bloeiperiode door. De artistieke idealen van die tijd vonden in dit medium een perfecte

Nadere informatie

Co Westerik - Dagelijkse verwondering

Co Westerik - Dagelijkse verwondering 29 november 2018, 09:10 (CET) Co Westerik - Dagelijkse verwondering 9 februari tot en met 26 mei 2019 Beeldmateriaal In 2019 brengt Museum Boijmans Van Beuningen een hommage aan de onlangs op 94-jarige

Nadere informatie

Archief en collectie Salomon Garf

Archief en collectie Salomon Garf Nummer Toegang: NL-HaRKD-0069 Archief en collectie Salomon Garf Marcia Zaaijer, 2001; Lidy Visser, 2004-2006 RKD - Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis 2001 This finding aid is written in Dutch.

Nadere informatie

Willem Maris (1844-1910)

Willem Maris (1844-1910) Willem Maris (1844-1910) Willem Maris behoort tot het bekende schildersgeslacht Maris. Hij was de jongste van drie broers die allen in het schildersvak gingen, gestimuleerd door hun vader, boek- en steendrukker

Nadere informatie

Het Frans Walkate Archief, de nalatenschap van Henk van Ulsen en een verrassende ontdekking

Het Frans Walkate Archief, de nalatenschap van Henk van Ulsen en een verrassende ontdekking in de etalage Het Frans Walkate Archief, de nalatenschap van Henk van Ulsen en een verrassende ontdekking Op 28 augustus 2009 overleed geheel onverwacht op een logeeradres in Bussum de in 1927 in Kampen

Nadere informatie

Rubens wordt getatoeëerd

Rubens wordt getatoeëerd 10 december 2018, 09:15 (CET) Rubens wordt getatoeëerd Drie nimfen met de hoorn des overvloeds van Peter Paul Rubens wordt getatoeeërd op de huid, tussen zijn olieverfschetsen in de succesvolle tentoonstelling

Nadere informatie

Kunstproject Voerman en Voerman & Co

Kunstproject Voerman en Voerman & Co Kunstproject Voerman en Voerman & Co Voor groep 7 of 8 van het basisonderwijs in Hattem e.o. 1 Kunstproject Voerman en Voerman & Co Kunsthistorisch project voor groep 7 of 8 van het basisonderwijs van

Nadere informatie

Rembrandt en de Bijbel

Rembrandt en de Bijbel Rembrandt en de Bijbel POSE CHRISTENDOM HAV0/VWO 4 - CSG CALVIJN GODSDIENST De profetie van Simeon aan Maria olieverf op paneel (55 44 cm) 1628 Kunsthalle, Hamburg - Duitsland 1 Wat gaan jullie doen? Als

Nadere informatie

Rembrandt vanaf 9 september te zien in Museum Boijmans Van Beuningen. Virtuositeit en verbeeldingskracht: Rembrandt-etsen uit eigen collectie

Rembrandt vanaf 9 september te zien in Museum Boijmans Van Beuningen. Virtuositeit en verbeeldingskracht: Rembrandt-etsen uit eigen collectie Rembrandt vanaf 9 september te zien in Museum Boijmans Van Beuningen Virtuositeit en verbeeldingskracht: Rembrandt-etsen uit eigen collectie 07 SEPTEMBER 2017 SAMENVATTING Museum Boijmans Van Beuningen

Nadere informatie

Dit is een portret van een oude man, geschilderd door Johan Christiaan Kerkmeijer

Dit is een portret van een oude man, geschilderd door Johan Christiaan Kerkmeijer 1 Dit is een portret van een oude man, geschilderd door Johan Christiaan Kerkmeijer 2 En dit is ook een portret van een oude man, geschilderd door dezelfde kunstenaar, maar dan zo n dertig jaar later.

Nadere informatie

Het stadsgezicht in de kunstwerken van Willem Witsen, Isaac Israëls en George Hendrik Breitner

Het stadsgezicht in de kunstwerken van Willem Witsen, Isaac Israëls en George Hendrik Breitner Het stadsgezicht in de kunstwerken van Willem Witsen, Isaac Israëls en George Hendrik Breitner Het stadsgezicht in de kunstwerken van Willem Witsen, Isaac Israëls en George Hendrik Breitner Zoals al eerder

Nadere informatie

THE FORMER KAMERBEEK COLLECTION

THE FORMER KAMERBEEK COLLECTION PERSBERICHT AMSTERDAM 14 APRIL 2017 ISAAC ISRAELS MOULIN DE LA GALETTE LEIDT DE VEILING VAN THE FORMER KAMERBEEK COLLECTION Isaac Israels (1865-1934), Moulin de la Galette, Parijs ( 300.000-500.000) Amsterdam

Nadere informatie

Thema. 13 januari Jonathan Bikker Conservator Onderzoek Schilderijen en Anna Krekeler Restaurator Schilderijen

Thema. 13 januari Jonathan Bikker Conservator Onderzoek Schilderijen en Anna Krekeler Restaurator Schilderijen Programma Reeks 1 Rijkscollege Het Rijksmuseum College biedt inzicht en verdieping bij tentoonstellingen en de collectie van het Rijksmuseum wordt gegeven door conservatoren en restauratoren van het Rijksmuseum.

Nadere informatie

Collectie Herman Ouwersloot geveild

Collectie Herman Ouwersloot geveild Collectie Herman Ouwersloot geveild In zijn jonge jaren was Herman Ouwersloot, dressman en model. Later acteerde hij, speelde in enkele films, maar fotograferen was zijn voornaamste bezigheid. Hij werkte

Nadere informatie

Artistieke toelatingsproef Omschrijving en praktische informatie. Bacheloropleiding in de Beeldende Kunsten

Artistieke toelatingsproef Omschrijving en praktische informatie. Bacheloropleiding in de Beeldende Kunsten Artistieke toelatingsproef Omschrijving en praktische informatie Bacheloropleiding in de Beeldende Kunsten Data artistieke toelatingsproef 2016: 2 mogelijkheden: 4 en 5 juli 2016 (tweedaagse proef inclusief

Nadere informatie

George Hendrik Breitner (1857-1923)

George Hendrik Breitner (1857-1923) George Hendrik Breitner (1857-1923) George Hendrik Breitner (1857-1923) George Hendrik Breitner werd op 12 september 1857 in Rotterdam geboren. Al van kleins af aan wilde hij het liefst historieschilder

Nadere informatie

Persbericht: 15 november 2017

Persbericht: 15 november 2017 Persbericht: 15 november 2017 Auguste Renoir, Jeune fille à la rose, 1907, olieverf op doek, 42 x 37,5 cm Impressionism & beyond. A Wonderful Journey Singer Laren toont van 16 januari t/m 6 mei 2018 een

Nadere informatie

Kunst zonder beperking!

Kunst zonder beperking! Kunst zonder beperking! BROCHURE 2018-2019 Bomen - Lisette Koppejan - acryl op doek - 100 x 160 cm INHOUD Oorspronkelijke Kunst Dienstverlening Tarieven Contact & over OriginArt pagina 3 pagina 4 pagina

Nadere informatie

Gelderse portretkunst

Gelderse portretkunst Gelderse portretkunst Nummer: 25 kijk op www.gratisaanbiedingen.nl voor meer gratis downloads Gelderse portretkunst Colofon Dit is een uitgave van: Absolute Figures Margrietstraat 4, 6921 ZD Duiven Telefoon:

Nadere informatie

De schilders en schrijvers van Tachtig

De schilders en schrijvers van Tachtig De schilders en schrijvers van Tachtig De schilders en schrijvers van Tachtig De oude Haagse en jonge Haagse en Amsterdamse kunstenaars In de eerste helft van de jaren tachtig van de negentiende eeuw eindigde

Nadere informatie

beeldende vormgeving Naam:...Klas... Deze periode gaan we ons bezig houden met het menselijk lichaam en met enkele details.

beeldende vormgeving Naam:...Klas... Deze periode gaan we ons bezig houden met het menselijk lichaam en met enkele details. beeldende vormgeving Naam:...Klas... thema 6: De mens Deze periode gaan we ons bezig houden met het menselijk lichaam en met enkele details. Zolang de mens zich bezig gehouden heeft met kunst, heeft hij

Nadere informatie

Wilem de Kooning Academie Hogeschool Rotterdam ( Art media design & leisure ) Over Henk Fortuin (1916-2007) oud-student in de jaren dertig

Wilem de Kooning Academie Hogeschool Rotterdam ( Art media design & leisure ) Over Henk Fortuin (1916-2007) oud-student in de jaren dertig Boek over Henk Fortuin: oud-student in de jaren dertig eigenzinnig kunstenaar in Maassluis Eind november 2007 verscheen een boek over kunstenaar Henk Fortuin (1916-2007), die in de jaren dertig studeerde

Nadere informatie

beeldende vakken CSE GL en TL

beeldende vakken CSE GL en TL Examen VMBO-GL en TL 2008 tijdvak 1 maandag 19 mei 13.30-15.30 uur beeldende vakken CSE GL en TL Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 32 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 67 punten

Nadere informatie

Het geduld en de choreografie van Han Singels

Het geduld en de choreografie van Han Singels Land of water, jaargang 2 (oktober 2008) pag. 74-89 Koeien in het landschap Het geduld en de choreografie van Han Singels Anton Kos 74 Kerklaan, Polder Holland, 2006. 75 Het Nederlandse landschap was en

Nadere informatie

toegeschreven aan Anselm van Hulle

toegeschreven aan Anselm van Hulle RKDimages toegeschreven aan Anselm van Hulle Ruiterportret van Willem I 'de Zwijger' van Oranje-Nassau (1533-1584), 1647 Amsterdam,, inv./cat.nr. 53 + Leaflet Map data OpenStreetMap contributors, CC-BY-SA,

Nadere informatie

RKD explore. Rkd Explore http://rkd.nl/ Samuel van Hoogstraten

RKD explore. Rkd Explore http://rkd.nl/ Samuel van Hoogstraten Rkd Explore http://rkd.nl/ RKD explore 4048 Samuel van Hoogstraten Groepsportret van muntmeesters en waardijns van de unt van Holland te in 1674 (met op de voorgrond Samuel van Hoogstraten zelf), 1674

Nadere informatie

ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW MASSACULTUUR. H5 CKV-profiel Cobra en Karel Appel Moderne Amerikanen in musea

ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW MASSACULTUUR. H5 CKV-profiel Cobra en Karel Appel Moderne Amerikanen in musea ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW MASSACULTUUR H5 CKV-profiel Cobra en Karel Appel Moderne Amerikanen in musea Tijdsbeeld tweede helft 20ste eeuw Vrijheid na WOII-Europa ligt in puin.. Koude oorlog: angst

Nadere informatie

schilderen in opdracht

schilderen in opdracht schilderen in opdracht schilderen in opdracht Colofon keesvandewetering / schilderen in opdracht Hardcover, 80 pagina s ISBN 978 940 215 159 6 Uitgave: Uitgeverij Brave New Books 2016 Schilderijen, tekst,

Nadere informatie

Bijschriften persbeelden Het Verhaal van Brabant

Bijschriften persbeelden Het Verhaal van Brabant Bijschriften persbeelden Het Verhaal van Brabant Hieronder het beeldmateriaal (lage resolutie) met bijschriften dat op dit moment beschikbaar is. Voor meer informatie over dit persbericht of hoge resolutie

Nadere informatie

Onderzoeksvraag: Welke ontwikkelingen in de Republiek stimuleerden de wetenschap en de cultuur?

Onderzoeksvraag: Welke ontwikkelingen in de Republiek stimuleerden de wetenschap en de cultuur? Onderzoeksvraag: Welke ontwikkelingen in de Republiek stimuleerden de wetenschap en de cultuur? De bijzondere plaats in staatskundig opzicht en de bloei in economische en cultureel opzicht van de Nederlandse

Nadere informatie

Johan Bernard Scheffer

Johan Bernard Scheffer RKDimages Johan Bernard Scheffer Portret van Gerrit van der Pot (1732-1807) met een portretminiatuur van Maria Catharina Pelerin (1773-1799), ca. 1800-1807 Amsterdam,, inv./cat.nr. SK-A-4151 + Leaflet

Nadere informatie

DIEDERIK GERLACH TENTOONSTELLINGEN OPLEIDINGEN HAAGSE KUNSTENAARS. haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag

DIEDERIK GERLACH TENTOONSTELLINGEN OPLEIDINGEN HAAGSE KUNSTENAARS. haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag DIEDERIK GERLACH HAAGSE KUNSTENAARS De schilderijen en gouaches van Diederik Gerlach (1956) zou men kunnen typeren als geconstrueerde herinneringen.

Nadere informatie

Artistieke toelatingsproef Omschrijving en praktische informatie. Bacheloropleiding in de Beeldende Kunsten

Artistieke toelatingsproef Omschrijving en praktische informatie. Bacheloropleiding in de Beeldende Kunsten Artistieke toelatingsproef Omschrijving en praktische informatie Bacheloropleiding in de Beeldende Kunsten Data artistieke toelatingsproef 2017: 2 mogelijkheden: 3 en 4 juli 2017 (tweedaagse proef inclusief

Nadere informatie

Werkstuk CKV Museum moderne kunst Arnhem

Werkstuk CKV Museum moderne kunst Arnhem Werkstuk CKV Museum moderne kunst Arnhem Werkstuk door een scholier 1193 woorden 8 februari 2005 4 15 keer beoordeeld Vak CKV Inhoudsopgave Algemene gegevens Verwachtingen van de expositie Opbouw van de

Nadere informatie

Opdracht door Kimberly 1213 woorden 30 september keer beoordeeld. Beeldende vorming

Opdracht door Kimberly 1213 woorden 30 september keer beoordeeld. Beeldende vorming Opdracht door Kimberly 1213 woorden 30 september 2017 6 2 keer beoordeeld Vak Beeldende vorming Dit schilderij heet De onverschrokkenheid van Gaius Fabricius Luscinus in Pyrrhus legerkamp. De kunstenaar

Nadere informatie

B E L E I D S P L A N S T I C H T I N G J A C O B S P I N 2 0 1 3 2 0 1 5. De schoenerbrik Jan Freseman in 1860

B E L E I D S P L A N S T I C H T I N G J A C O B S P I N 2 0 1 3 2 0 1 5. De schoenerbrik Jan Freseman in 1860 B E L E I D S P L A N S T I C H T I N G J A C O B S P I N 2 0 1 3 2 0 1 5 De schoenerbrik Jan Freseman in 1860 INHOUD Voorwoord.. 3 Inleiding.. 4 Doelstellingen.. 5 Missie... 6 Beleid en beheer... 7 Gegevens

Nadere informatie

Tijdloze schoonheid. Tijdloos gevoel.

Tijdloze schoonheid. Tijdloos gevoel. VERZAMELGEBIED GESTEUND PRENTEN EN TEKENINGEN Tijdloos mooi Aquarellen voor het Rijksmuseum Een gevoel voor schoonheid en besef van tijd. Dat is het motto van het Rijksmuseum en het concept achter de nieuwe

Nadere informatie

China. Met Fan Kuan op stap. 3 lessen rond kunst in China. Vakgebied: Beeldende Vorming. Lesduur: 60 minuten per les

China. Met Fan Kuan op stap. 3 lessen rond kunst in China. Vakgebied: Beeldende Vorming. Lesduur: 60 minuten per les China Met Fan Kuan op stap 3 lessen rond kunst in China Vakgebied: Beeldende Vorming Lesduur: 60 minuten per les China Pagina 1 - Met Fan Kuan op stap - Colofon Met Fan Kuan op stap Les voor groep 7/8

Nadere informatie

In één oogopslag zag ik: dit is een Rembrandt

In één oogopslag zag ik: dit is een Rembrandt AiA Art News-service In één oogopslag zag ik: dit is een Rembrandt Interview Jan Six Jaren van Rembrandt-studie betaalde zich uit voor kunsthandelaar Jan Six. Op een Londense veiling ontdekte de nazaat

Nadere informatie

Wie heeft niet weder Schinkel s kinematograaf bezocht? Neen maar, dringen en nog eens dringen om er in te komen.

Wie heeft niet weder Schinkel s kinematograaf bezocht? Neen maar, dringen en nog eens dringen om er in te komen. Cinema Schinkel Wie heeft niet weder Schinkel s kinematograaf bezocht? Neen maar, dringen en nog eens dringen om er in te komen. De kermisbioscoop van Schinkel circa 1910 Om een goed plaatsje te krijgen

Nadere informatie

Jules De Bruycker te gast bij Frank Brangwyn

Jules De Bruycker te gast bij Frank Brangwyn persinfo TENTOONSTELLING 11/10/ 13 > 12/01/ 14 Arentshuis, Dijver 16 I B- 8000 Brugge Jules De Bruycker liet zich in zijn etsen met sterke lichtcontrasten inspireren door het werk van Frank Brangwyn. Deze

Nadere informatie

Den Haag Scheveningen Delft

Den Haag Scheveningen Delft Den Haag Scheveningen Delft Zaterdag en zondag 21 en 22 juni 2008 met bezoek aan Mauritshuis Museum Beelden aan zee Vermeercentrum V.V.A. afdeling Brussel G. Gilsonstraat 55, 1090 Brussel tel. 02-479.32.32

Nadere informatie

Lancelot Volders. RKDimages

Lancelot Volders. RKDimages RKDimages Lancelot Volders Portret van Henriette Amalia van Anhalt-Dessau (1666-1726) met haar dochter Henriette Casimira van Nassau-Dietz (1696-1738), 1696-1697 Veenklooster (Kollumerland en Nieuwkruisland),

Nadere informatie

p Martijn Sanders: Bouwstenen voor de toekomst p Rudi Ekkart geeft een toelichting op de successieregeling p Henk van Os over verzamelwoede

p Martijn Sanders: Bouwstenen voor de toekomst p Rudi Ekkart geeft een toelichting op de successieregeling p Henk van Os over verzamelwoede bulletin van de Vereniging Rembrandt Jaargang 19 n0 2 zomer 2009 p Martijn Sanders: Bouwstenen voor de toekomst p Rudi Ekkart geeft een toelichting op de successieregeling p Henk van Os over verzamelwoede

Nadere informatie

PERSBERICHT 16 januari 2015

PERSBERICHT 16 januari 2015 Van: Carina Blokzijl Museum Gouda [Carina.Blokzijl@museumgouda.nl] Verzonden: vrijdag 16 januari 2015 12:36 Onderwerp: van Michel tot Israels Bijlagen: GeorgesMichel_Gezicht_op_de_heuvel_van_Montmartre.jpg;

Nadere informatie

Jeanette aan de Stegge. Schilderen met emoties

Jeanette aan de Stegge. Schilderen met emoties Jeanette aan de Stegge Schilderen met emoties 2 Jeanette aan de Stegge is als schilderes voornamelijk bekend vanwege haar treffende portretten. Ze heeft als bijna geen ander de gave om de persoonlijkheden

Nadere informatie

Kunst in de 20 e eeuw

Kunst in de 20 e eeuw Kunst in de 20 e eeuw De onderwerpen: Kubisme 1907-1914 een ander gezichtspunt Surrealisme 1924-1945 leven in een droom Abstract Expressionisme 1943-1970 het grote gebaar Minimalisme 1960-1975 zonder titel

Nadere informatie

Archief Kunsthandel Goupil (Den Haag)

Archief Kunsthandel Goupil (Den Haag) Nummer Toegang: NL-HaRKD-0355 Archief Kunsthandel Goupil (Den Haag) Marcia Zaaijer, 1933, 1999; Lidy Visser, 2013 RKD (Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie) 1933, 1999, 2013 This finding aid

Nadere informatie

ILJA WALRAVEN OPLEIDINGEN TENTOONSTELLINGEN HAAGSE KUNSTENAARS. haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag

ILJA WALRAVEN OPLEIDINGEN TENTOONSTELLINGEN HAAGSE KUNSTENAARS. haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag ILJA WALRAVEN HAAGSE KUNSTENAARS Aanvankelijk schilderde Walraven vooral abstract, maar vanaf een bepaald moment is figuratie een dominante plaats

Nadere informatie

Spiekkaart Kunst. Pagina 1 van 5. 1. Over kunst en kunstenaars. U t o p i a r t 2 7 S p i e k k a a r t K u n s t. www.utopiart27.

Spiekkaart Kunst. Pagina 1 van 5. 1. Over kunst en kunstenaars. U t o p i a r t 2 7 S p i e k k a a r t K u n s t. www.utopiart27. Pagina 1 van 5 Spiekkaart Kunst 1. Over kunst en kunstenaars 1.1. Wat is kunst? Wat zijn kunstwerken? Wat is een kunstenaar? Als mensen creatief aan de slag gaan maken ze kunstwerken. Mensen die kunst

Nadere informatie

TIEN TIPS WANNEER JE EEN KUNSTWERK WILT AANSCHAFFEN

TIEN TIPS WANNEER JE EEN KUNSTWERK WILT AANSCHAFFEN TIEN TIPS WANNEER JE EEN KUNSTWERK WILT AANSCHAFFEN Het is een feest om een echt kunstwerk in huis te hebben! Toch denken veel mensen dat ze zich dat niet kunnen veroorloven. Of dat het ingewikkeld is

Nadere informatie

Artistieke wisselwerking

Artistieke wisselwerking Wapens Wapens uit de islamitische wereld stonden in hoog aanzien. De technische kwaliteit was superieur. Een term als damasceren (sabels vlammend etsen, letterlijk: op de manier van Damascus ) herinnert

Nadere informatie

Paul Cezánne, de vader van de moderne kunst.

Paul Cezánne, de vader van de moderne kunst. Paul Cezánne, de vader van de moderne kunst. Post Impressionist, vereenvoudigde onderwerpen tot geometrische vormen, was revolutionair met zijn Nature morte avec pommes et pêches in 1905, Schilderde in

Nadere informatie

Artistieke toelatingsproef Omschrijving en praktische informatie. Bacheloropleiding in de Beeldende Kunsten

Artistieke toelatingsproef Omschrijving en praktische informatie. Bacheloropleiding in de Beeldende Kunsten Artistieke toelatingsproef Omschrijving en praktische informatie Bacheloropleiding in de Beeldende Kunsten Data artistieke toelatingsproef 2018: 2 mogelijkheden: maandag 2 en dinsdag 3 juli 2018 (tweedaagse

Nadere informatie

Fabritius, schilder van Het puttertje

Fabritius, schilder van Het puttertje Fabritius, schilder van Het puttertje www.meulenhoff.nl Deborah Davis Fabritius, schilder van Het puttertje Leven en werk van een zeventiende-eeuwse meester Uit het Engels vertaald door Annemie de Vries

Nadere informatie

WIM BETTENHAUSEN TENTOONSTELLINGEN OPLEIDINGEN HAAGSE KUNSTENAARS. haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag

WIM BETTENHAUSEN TENTOONSTELLINGEN OPLEIDINGEN HAAGSE KUNSTENAARS. haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag WIM BETTENHAUSEN HAAGSE KUNSTENAARS Wim Bettenhausen: "Tegenlicht, lange schaduwen, huizen die de tand des tijds hebben doorstaan, krullen van

Nadere informatie

Geef om. Museum Belvédère

Geef om. Museum Belvédère Geef om Museum Belvédère 1 Geef om Museum Belvédère In Museum Belvédère vindt u het beste van de Friese moderne schilderkunst. Ruim 300 topstukken van noordelijke kunstenaars en hun geestverwanten uit

Nadere informatie

Nieuwsbrief januari 2013

Nieuwsbrief januari 2013 Nieuwsbrief januari 2013 Algemene Ledenvergadering Het bestuur van de Historische Vereniging Den Dolder nodigt alle leden van onze vereniging uit voor de jaarlijkse Algemene Leden Vergadering die wij zullen

Nadere informatie

TWEE PORTRETTEN DOOR PIETER VAN SLINGELANDT

TWEE PORTRETTEN DOOR PIETER VAN SLINGELANDT TWEE PORTRETTEN DOOR PIETER VAN SLINGELANDT door R.E.O. Ekkart Tot de schilderijen die de Amerikaanse verzamelaar William T. Blodgett in 1870 in Europa verwierf en die de basis vormen voor de collectie

Nadere informatie

Door emoties gedreven perfectionisme

Door emoties gedreven perfectionisme kunst Door emoties gedreven perfectionisme Liz Strick Liz Strick heeft een bewogen en rusteloos leven achter de rug. Mede door de internationale carrière van haar man, heeft ze over de hele wereld gezworven.

Nadere informatie

WAARNEMEN SCHETS DE LIJN PERSPECTIEF EN RUIMTELIJKHEID COMPOSITIE KLEUR MUZIEK EN ABSTRACTIE

WAARNEMEN SCHETS DE LIJN PERSPECTIEF EN RUIMTELIJKHEID COMPOSITIE KLEUR MUZIEK EN ABSTRACTIE WAARNEMEN SCHETS DE LIJN PERSPECTIEF EN RUIMTELIJKHEID COMPOSITIE KLEUR MUZIEK EN ABSTRACTIE Concept: Annelinde de Jong Tekst: Annelinde de Jong en Kevin Aerts Annelinde de Jong, 2012 1 WAARNEMEN Check,

Nadere informatie

125 jaar. Geïnspireerd door de beroemde werken van Nederlands schilder. Vincent van Gogh (1853-1890)

125 jaar. Geïnspireerd door de beroemde werken van Nederlands schilder. Vincent van Gogh (1853-1890) 125 jaar Geïnspireerd door de beroemde werken van Nederlands schilder Vincent van Gogh (1853-1890) WWW.BNWALLCOVERINGS.COM 125 JAAR GEÏNSPIREERD DOOR DE WERKEN VAN KUNSTSCHILDER VINCENT VAN GOGH De collectie

Nadere informatie

TACO EISMA TENTOONSTELLINGEN OPLEIDINGEN HAAGSE KUNSTENAARS. haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag

TACO EISMA TENTOONSTELLINGEN OPLEIDINGEN HAAGSE KUNSTENAARS. haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag TACO EISMA HAAGSE KUNSTENAARS Mijn werk is een samengaan van de Noorderlijke Renaissance schilderkunst/reliëfs en de strip. Door beeld en tekst

Nadere informatie

Koningsstraat 20. Brussel

Koningsstraat 20. Brussel Koningsstraat 20 Brussel De Koningsstraat nr. 20 is gelegen in de nabijheid van het Koninklijk Paleis en het Parlement in Brussel. Hier zijn de Directie en enkele afdelingen van de bank gevestigd en op

Nadere informatie

Dick Bruna en de post

Dick Bruna en de post Dick Bruna en de post Als eenvoud het kenmerk is van het ware, zoals het spreekwoord luidt, dan is het werk van de Nederlandse grafisch ontwerper Dick Bruna bijzonder "waar". Er zijn weinig andere kunstenaars

Nadere informatie

Vincent van Gogh. Hier zie je er een afbeelding van.

Vincent van Gogh. Hier zie je er een afbeelding van. Vincent van Gogh Een van de beroemdste schilders die Nederland heeft gehad was Vincent van Gogh. Deze kunstenaar heeft zelfs zijn eigen museum gekregen in Amsterdam. Toch wel heel bijzonder, zeker als

Nadere informatie

H e t v e r h a a l v a n V i c t o r V i s c h

H e t v e r h a a l v a n V i c t o r V i s c h Het verhaal van Victor Visch V i c t o r V i s c h e n h e t g e h e i m v a n M i l l i n g e n H et is al meer dan een kwart eeuw geleden dat de Haarlemse kunstschilder Victor Visch werd uitgenodigd

Nadere informatie

Werkstuk CKV Rijksmuseum

Werkstuk CKV Rijksmuseum Werkstuk CKV Rijksmuseum Werkstuk door een scholier 1342 woorden 5 april 2004 5,5 34 keer beoordeeld Vak CKV Bezoek aan Het Rijksmuseum Opdracht 1: Vooronderzoek ter voorbereiding op de culture activiteit.

Nadere informatie

Catalogus Marco Grunbauer (1963, Amsterdam)

Catalogus Marco Grunbauer (1963, Amsterdam) Catalogus 2010 Marco Grunbauer (1963, Amsterdam) Inhoudsopgave Catalogus 2010...1 Inhoudsopgave...2 Inleiding...3 Jeugd...4 Opleidingen...5 Schilderijen...6 Adresgegevens...20 2 Inleiding Voor u ligt de

Nadere informatie

Amsterdam 30 Nov. 91. Amice

Amsterdam 30 Nov. 91. Amice 30.11.1891, Leo Simons aan Emmanuel de Bom 1 Amice Amsterdam 30 Nov. 91 Je zult nu mijn brief wel in handen hebben, 1 denk ik en je eerste vraag beantwoord vinden. 't Doet me goed te hooren dat je flink

Nadere informatie

Simon Maris. RKDartists& man / Nederlands. aquarellist, etser, graficus, kunsthandelaar, schilder, tekenaar. Naamvarianten

Simon Maris. RKDartists& man / Nederlands. aquarellist, etser, graficus, kunsthandelaar, schilder, tekenaar. Naamvarianten RKDartists& Simon Maris man / Nederlands aquarellist, etser, graficus, kunsthandelaar, schilder, tekenaar 14 afbeeldingen Naamvarianten Maris, Simon Willem Maris, Simon Wzn signeerde: Simon Maris Kwalificaties

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 4

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 4 Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 4 Samenvatting door een scholier 990 woorden 24 februari 2018 4,2 7 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Feniks Geschiedenis samenvatting hoofdstuk 3 + kenmerkende

Nadere informatie

MIJN VERZAMELING. Door Scott Sharp (UK)

MIJN VERZAMELING. Door Scott Sharp (UK) MIJN VERZAMELING Door Scott Sharp (UK) Als we het over een duiven verzameling hebben, is onze eerste gedachte Karl- Heinz Sollfrank in Neurenberg, die de grootste verzameling van duivengerelateerde voorwerpen

Nadere informatie

Onderwerp Invalshoek Actie leerlingen Opmerkingen

Onderwerp Invalshoek Actie leerlingen Opmerkingen Museumles Skyline Scheveningen Lesbeschrijving voor museumdocenten voor intern gebruik. Onderwerp Invalshoek Actie leerlingen Opmerkingen 1. Inleiding Heet de groep welkom en start met de les Powerpoint

Nadere informatie

Nummer Toegang: 176 Plaatsingslijst van de collectie van der lely, 18de-19de eeuw

Nummer Toegang: 176 Plaatsingslijst van de collectie van der lely, 18de-19de eeuw Nummer Toegang: 176 Plaatsingslijst van de collectie van der lely, 18de-19de eeuw Archief Delft 176 Collectie Van der Lely 3 I N H O U D S O P G A V E Inhoudsopgave BESCHRIJVING VAN HET ARCHIEF...5 BESCHRIJVING

Nadere informatie

B E L E I D S P L A N S T I C H T I N G J A C O B S P I N Het stoomschip Macassar in 1851

B E L E I D S P L A N S T I C H T I N G J A C O B S P I N Het stoomschip Macassar in 1851 B E L E I D S P L A N S T I C H T I N G J A C O B S P I N 2 0 1 6 2 0 1 8 Het stoomschip Macassar in 1851 INHOUD Voorwoord.. 3 Inleiding.. 4 Doelstellingen.. 5 Missie... 6 Beleid en beheer... 7 Gegevens

Nadere informatie

RKDimages. Arnold van Ravesteyn. Portret van Jacob Cats ( ), 1660 gedateerd Amsterdam,, inv./cat.nr. AA 741

RKDimages. Arnold van Ravesteyn. Portret van Jacob Cats ( ), 1660 gedateerd Amsterdam,, inv./cat.nr. AA 741 RKDimages Arnold van Ravesteyn Portret van Jacob Cats (1577-1660), 1660 gedateerd Amsterdam,, inv./cat.nr. AA 741 + Leaflet Map data OpenStreetMap contributors, CC-BY-SA, Imagery Mapbox herkomst verblijfplaats

Nadere informatie

De werkplaats van Jacob

De werkplaats van Jacob De werkplaats van Jacob Opdrachten bij de tentoonstelling VMBO 4, onderbouw havo / vwo Stedelijk Museum Alkmaar Jacob Cornelisz van Oostsanen In deze tentoonstelling ga je kennis maken met Jacob Cornelisz

Nadere informatie

Onderwerp: Bewijsvoering Meijering in de civiele zaak afgerond. Zaaknummer: /01

Onderwerp: Bewijsvoering Meijering in de civiele zaak afgerond. Zaaknummer: /01 Onderwerp: Bewijsvoering Meijering in de civiele zaak afgerond Rechtszaak: Meijering/Van Loenen Eiser: Drs. J.L. Meijering Gedaagden: Echtpaar Van Loenen Transacties: Vijf Ploegschilderijen Zaaknummer:

Nadere informatie

WAARD OM TE WETEN CORNELIS BOEKSCHOTEN ( ) door. Dr. P.W. de Lange. Als dit stukje verschijnt zal het bijna vijf

WAARD OM TE WETEN CORNELIS BOEKSCHOTEN ( ) door. Dr. P.W. de Lange. Als dit stukje verschijnt zal het bijna vijf WAARD OM TE WETEN CORNELIS BOEKSCHOTEN (1906-1978) Een laat in memoriam en nog wat door Dr. P.W. de Lange Als dit stukje verschijnt zal het bijna vijf jaar geleden zijn dat Cornelis Boekschoten na een

Nadere informatie

TON OF HOLLAND TENTOONSTELLINGEN OPLEIDINGEN HAAGSE KUNSTENAARS. haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag

TON OF HOLLAND TENTOONSTELLINGEN OPLEIDINGEN HAAGSE KUNSTENAARS. haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag TON OF HOLLAND HAAGSE KUNSTENAARS Ton of Holland: ""In mijn werken hebben alle beelden met elkaar te maken, alleen moet je wel de tijd nemen dit

Nadere informatie

Archiefnummer 0662. Inventaris van het archief van. Anna Bergman. (leefjaren onbekend) 1932-1939, 1942, 1944-1949, 1954-1956.

Archiefnummer 0662. Inventaris van het archief van. Anna Bergman. (leefjaren onbekend) 1932-1939, 1942, 1944-1949, 1954-1956. Archiefnummer 0662 Inventaris van het archief van Anna Bergman (leefjaren onbekend) 1932-1939, 1942, 1944-1949, 1954-1956 Wietse Coppes Den Haag 2008 INHOUD 1. Inleiding 2 2. Inventaris 2.1. Correspondentie

Nadere informatie

IN Augustus 1940 constitueerden Burgemeester en Wethouders

IN Augustus 1940 constitueerden Burgemeester en Wethouders DE GEMEENTE EN DE BEELDENDE KUNST IN 1941 DOOR MR. J. C. J. VAN SCHAGEN IN Augustus 1940 constitueerden Burgemeester en Wethouders de Gemeentelijke Commissie voor de Beeldende Kunst. Blijkens haar verslag

Nadere informatie

beeldende vakken CSE GL en TL

beeldende vakken CSE GL en TL Examen VMBO-GL en TL 2018 tijdvak 2 dinsdag 19 juni 13.30-15.30 uur beeldende vakken CSE GL en TL Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 37 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 61 punten

Nadere informatie

Goudse Rembrandts bekend!

Goudse Rembrandts bekend! PERSBERICHT 17 juli 2014 Goudse Rembrandts bekend! De jury (directeur Museum Gouda, Gerard de Kleijn) heeft ruim honderd tekeningen en schilderwerken ontvangen voor de tekenwedstrijd: Wie is de beste Rembrandt

Nadere informatie

Persbericht: 22 mei 2017

Persbericht: 22 mei 2017 Persbericht: 22 mei 2017 JEFF, Playa Mi Cayito, 1996, olieverf op doek, 90 x 117 cm, particuliere collectie CUBAN ART NOW: CUBAANSE TOP KUNSTENAARS IN NEDERLAND In Cuban Art Now toont Singer Laren een

Nadere informatie

Tentoonstelling CKV De Ringeloor

Tentoonstelling CKV De Ringeloor Tentoonstelling CKV De Ringeloor Tentoonstelling door een scholier 1359 woorden 1 mei 2001 6 4 keer beoordeeld Vak CKV Inleiding Op vrijdagmiddag 17 november ben ik samen met Marcel naar galerie De Ringeloor

Nadere informatie

beeldende vakken CSE GL en TL

beeldende vakken CSE GL en TL Examen VMBO-GL en TL 2016 tijdvak 1 dinsdag 17 mei 9.00-11.00 uur beeldende vakken CSE GL en TL Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 38 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 63 punten

Nadere informatie

Fons Gieles en de Maria- Ommegang te Bergen op Zoom.

Fons Gieles en de Maria- Ommegang te Bergen op Zoom. Fons Gieles en de Maria- Ommegang te Bergen op Zoom. Dit jaar trekt de Ommegang voor de 70- e maal door de straten van Bergen op Zoom. De stoet vindt zijn oorsprong in de Middeleeuwen en werd na de Tweede

Nadere informatie

Interessant is ook het postale strookje "Vertrokken" op de voorzijde, met daarop geschreven "Europa".

Interessant is ook het postale strookje Vertrokken op de voorzijde, met daarop geschreven Europa. Kom over de brug! Enige t i j d geleden wist ik op een clubbijeenkomst de bij dit artikel afgebeelde brief te verkrijgen. Filatelistisch maakwerk! Daar ziet het wel naar uit. Maar toch, wanneer we de frankeerwaarde

Nadere informatie

KUNSTDAG 4 de jaars. Praktijk Nee 1. Diverse workshops Theoretische opdracht 1

KUNSTDAG 4 de jaars. Praktijk Nee 1. Diverse workshops Theoretische opdracht 1 Leerweg: basis, kader en mavo Klas: 4 Vak: Culturele en Kunstzinnige Vorming (KV1) Het vak CKV (KV1) is een verplicht vak dat met voldoende (V) of goed (G) afgesloten moet worden om je diploma te halen.

Nadere informatie

ONTDEKKINGSTOCHT IN S.M.A.K GENT RAOUL DE KEYSER OEUVRE

ONTDEKKINGSTOCHT IN S.M.A.K GENT RAOUL DE KEYSER OEUVRE ONTDEKKINGSTOCHT IN S.M.A.K GENT RAOUL DE KEYSER OEUVRE 22.09.2018 27.01.2019 Welkom in S.M.A.K.! Dit boekje is jouw handleiding tijdens het bezoek in het museum. Verbaas je opa met leuke weetjes, daag

Nadere informatie

Verslag CKV museum Rijksmuseum

Verslag CKV museum Rijksmuseum Verslag CKV museum Rijksmuseum Verslag door D. 1044 woorden 20 juni 2016 3,9 13 keer beoordeeld Vak CKV Informatie Museumstraat 1, 1071 XX Amsterdam Het Rijksmuseum is een heel belangrijk museum voor Nederland.

Nadere informatie

9. 00. in kunstschildermaterialen. Gratis DVD. Nu of nooit. bij aankoop van 3 tuben Amsterdam acrylverf. Atelierezel Corona. Canson acrylverfblok

9. 00. in kunstschildermaterialen. Gratis DVD. Nu of nooit. bij aankoop van 3 tuben Amsterdam acrylverf. Atelierezel Corona. Canson acrylverfblok SPECIAL EDITION - MET REMBRANDT EN AMSTERDAM EXPERT SERIES in kunstschildermaterialen Gratis DVD bij aankoop van 3 tuben Amsterdam acrylverf Bekijk de DVD en laat u inspireren door de mogelijkheden van

Nadere informatie

Anoniem Noordelijke Nederlanden (historische regio) 1638 gedateerd

Anoniem Noordelijke Nederlanden (historische regio) 1638 gedateerd RKDimages Anoniem Noordelijke Nederlanden (historische regio) 1638 gedateerd Portret van een familie, 1638 gedateerd Antwerp,, inv./cat.nr. 986 Verder zoeken in RKDimages kunstenaar Anoniem kunstenaar

Nadere informatie

Les 6 Tegeltjes leggen

Les 6 Tegeltjes leggen Les 6 Tegeltjes leggen Kern In deze les maken en onderzoeken de leerlingen patronen vanuit één eenvoudige basistegel. De focus ligt op kenmerken van (regelmatige) patronen, zoals vormen van herhaling,

Nadere informatie

Creatures. Formaat: 50x40 cm Gerda van Leeuwen

Creatures. Formaat: 50x40 cm Gerda van Leeuwen Dat een kunstenaar op zoek is naar de kern der dingen is een open deur. Het fascinerende is dat het zich steeds op een andere manier aandient en het niet verzadigd lijkt te raken. Dat is ook meteen de

Nadere informatie