landmark global COUNTRY FACTSHEET I JANUARI 2017 Brazilië

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "landmark global COUNTRY FACTSHEET I JANUARI 2017 Brazilië"

Transcriptie

1 landmark global COUNTRY FACTSHEET I JANUARI 2017 Brazilië

2 Inhoud 01 Inleiding Hoe groot is de e-commercemarkt in Brazilië? Wie is de Braziliaanse e-commerceklant? Wat en hoe kopen de Braziliaanse klanten online? Hoe krijgen de Braziliaanse e-shoppers hun aankoop het liefst geleverd? Hoe sterk is de internationale e-commercemarkt? 09 Bronnen 11

3 HOOFDSTUK Inleiding Brazilië kreeg onlangs veel internationale aandacht door het wereldkampioenschap voetbal in 2014 en nog recenter de Olympische Spelen in Maar als economische entiteit wordt Brazilië wereldwijd erkend als een van de meest prominente landen in ontwikkeling. Brazilië maakt ook deel uit van de BRIC groep, het acroniem voor Brazilië, Rusland, India en China. Brazilië Portugees km² R$ /jaar = $ of 8.657

4 HOOFDSTUK Hoe groot is de e-commercemarkt in Brazilië? 10 de e commerceland ter wereld Brazilië is de grootste e commercemarkt in Latijns Amerika en heeft een waarde van R$ 69,2 biljoen ($ 20 biljoen, 18,8 biljoen). Analisten voorspellen dat dit bedrag zal oplopen tot 93,4 biljoen ($ 27 biljoen, 25,4 biljoen) tegen Wat de bevolking betreft, shoppen 37 miljoen Brazilianen reeds online. Tegen 2018 zullen daar naar verwachting nog eens 10 miljoen mensen bij komen. Bovendien is Brazilië vanwege zijn grote oppervlakte, groeiende middenklasse en prominente locatie in Zuid Amerika een topkeuze voor retailers die hun producten ook online willen verkopen. In 2016 vormde e commerce 3% van de algemene retailmarkt. Toch is Brazilië het tiende grootste e commerceland ter wereld. 37 miljoen Brazilianen koopt online 2016 R$ 69,2 biljoen ($ 20 biljoen, 18,8 biljoen) 2018 R$ 93,4 biljoen ($ 27 biljoen, 25,4 biljoen) Hierbij moet ook worden vermeld dat Brazilië als opkomende economie nog over grote stukken onbewerkt land beschikt vooral in het Amazonegebied en het regenwoud. Daardoor is het internet in Brazilië minder doorgedrongen dan in zijn meer ontwikkelde bondgenoten. In 2013 bedroeg de internetpenetratie in Brazilië meer dan 50%, maar het penetratiepercentage voor mobiel internet ligt nog veel hoger: bijna 90% voor dezelfde periode. Dat geeft aan dat e commerce hier zal blijven groeien, vooral naarmate er betere internetinfrastructuur wordt ontwikkeld en er meer e tailers klanten binnenhalen die online winkelen via mobiele toestellen. Hoewel Brazilië nu al de grootste e commercemarkt van Latijns Amerika is, zal e commerce er blijven groeien naarmate er betere internetinfrastructuur wordt ontwikkeld.

5 HOOFDSTUK Wie is de Braziliaanse e commerceklant? +87% Groei van de Braziliaanse inkomensmediaan per gezin van 2003 tot 2013 Tussen 2003 en 2013 steeg de Braziliaanse inkomensmediaan per gezin met 87% terwijl de middenklasse bijna verdubbelde. Dankzij de explosie van rijkdom groeide het aantal consumenten, en de e commercemarkt kon er wel bij varen. Vandaag bevindt 45% van de bevolking zich in de leeftijdsgroep van 25 tot 54 jaar, en de gemiddelde leeftijd is iets ouder dan 31 jaar een ideale groep voor online aankopen. 86% woont in de stad, waardoor het gemakkelijker is om leveringen te ontvangen. 113 miljoen 64% 113 miljoen Braziliaanse internetgebruikers, waarvan 73 miljoen (64%) via een smartphone 65% van de Brazilianen omschrijft zichzelf als katholiek. Brazilië heeft de grootste rooms katholieke bevolking ter wereld. Daarom vormen de kerstdagen een belangrijke periode voor de e commerceverkoop. In 2015 brachten de feestdagen tussen Black Friday en Cyber Monday meer dan R$ biljoen ($ 850 miljoen, 799 miljoen) op. Brazilianen zijn goed verbonden met het internet, vooral via hun mobiele toestellen. Van de 113,7 miljoen Braziliaanse internet gebruikers in 2015 surften 73 miljoen mensen online met hun smartphone. Tegen 2019 kan dat aantal stijgen tot bijna 100 miljoen mensen. Brazilianen spenderen ook meer tijd op het internet dan mensen in andere landen, inclusief de VS, het VK, Duitsland, Japan, Rusland, China, India, Nigeria en Zuid Afrika. Meer dan 50% van de Brazilianen beweert de hele dag verbonden te blijven, in vergelijking met gemiddeld 28% wereldwijd. Dat hoge percentage kan ook te maken hebben met de relatief jonge gemiddelde leeftijd in Brazilië. Brazilianen spenderen meer tijd online dan mensen in andere landen, inclusief de VS, het VK, Duitsland, Japan, Rusland, en China.

6 HOOFDSTUK Wat en hoe kopen de Braziliaanse klanten online? 51% Boeken, muziek en films In vergelijking met andere landen is er in Brazilië weinig verschil tussen de verschillende populaire productcategorieën. De populairste producten (boeken, muziek en films) komen slechts 12% vaker voor dan de minst populaire producten (kleine huishoudapparaten). Het overzicht van de zeven populairste categorieën ziet eruit als volgt: Boeken, muziek en films 51% Kledij 50% Kledij 50% Speelgoed en spelletjes 46% Schoenen 43% Tv s, fototoestellen, spelconsoles 43% Computers 42% Kleine huishoudapparaten 39% 46% Speelgoed en spelletjes Hoe shoppen de Brazilianen online? Aangezien veel Brazilianen mobiele toestellen gebruiken, doet ook een hoog percentage van de e shoppers zijn aankopen via een mobiel toestel zoals een smartphone of tablet. In 2015 telden de aankopen via mobiele toestellen mee voor 12% van alle online transacties. In 2016 kan de verkoop via mobiele toestellen de grens van R$ 380 miljoen ($ 11 miljoen, 10 miljoen) overtreffen.

7 HOOFDSTUK Welke betaalmethoden genieten de voorkeur? Twee derde van de Braziliaanse e shoppers betalen met een debet of kredietkaart terwijl net geen 1 op 5 klanten opteren voor een Boleta Bancario betaling, een soort overschrijving. Daarnaast geeft een groot aantal e shoppers gezien de ontwikkelende economie in Brazilië de voorkeur aan afbetalingen in plaats van grotere sommen onmiddellijk te betalen. 80% van alle e commercebetalingen wordt gespreid, wat de Braziliaanse klanten flexibiliteit biedt. 20% geldoverschrijving 20% Boleta Bancario 60% debet /kredietkaart Een groot aantal e shoppers koopt op afbetaling: 80% van alle e commercebetalingen wordt gespreid over een bepaalde periode.

8 HOOFDSTUK Hoe krijgen de Braziliaanse e shoppers hun aankoop het liefst geleverd? Correios 90% van de Braziliaanse e shoppers kiest voor leveringsmethoden via Correios Braziliaanse e shoppers hechten doorgaans meer belang aan de prijs en de waarde dan aan andere factoren. 59% gaf aan dat de leveringskost een belangrijke factor is bij de beslissing om iets online te kopen. 20% geeft daarentegen aan dat de leveringstermijn een grote rol speelt. Daardoor biedt 45% van de Braziliaanse e tailers nu gratis leveringen aan. Tegen de verwachtingen in worden er in Brazilië aanzienlijk weinig leveringen teruggestuurd: slechts 15,6% in vergelijking met het wereldwijde gemiddelde van 27,5%. Enkele belangrijke e tailers hebben al geëxperimenteerd met leveringen op dezelfde dag, maar enkel voor bepaalde producten. Algemeen genomen geven Brazilianen de voorkeur aan Correios, de nationale post. Bijna 90% van de e shoppers kiest voor leveringsmethoden via Correios, 36% maakt gebruik van koeriers en net geen 13% kiest voor motorfietskoeriers. 45% van de e shoppers wil dat de aankopen niet aan huis worden geleverde Brazilianen stellen dan misschien geen hoge verwachtingen aan de leveringstermijn, ze verwachten wel een uitstekende klanten. Wat e mailcommunicatie betreft verwacht 80% diezelfde dag een antwoord te krijgen en wil 90% zijn probleem binnen de 24 uur opgelost zien. Iets minder dan 80% verklaart dat een slechte klantendienst hem ervan zou weerhouden ooit nog iets bij die e tailer te kopen. Daarnaast wil 45% van de Braziliaanse e shoppers dat zijn levering niet aan huis wordt geleverd. Dat percentage overlapt misschien met de 38% die een product laat leveren in een retailerwinkel. Toch geeft slechts 8% van de Braziliaanse klanten aan dat de mogelijkheid om het product op te halen op een gemakkelijke locatie een belangrijke rol speelt wanneer hij het aanbod van twee verschillende e tailers vergelijkt.

9 HOOFDSTUK Hoe sterk is de internationale e commercemarkt? 49% van de Braziliaanse e shoppers koopt producten uit het buitenland Brazilië heeft een sterke internationale e commercemarkt: 49% van de e shoppers koopt producten uit het buitenland. Er wordt het meest aangekocht uit de VS en China, die respectievelijk 31% en 29% van de Braziliaanse internationale e commercemarkt uitmaken. De populairste productcategorie van de internationale e commercemarkt is kleding en accessoires, goed voor 36% van de volledige internationale e commerceverkoop. Internationale e commerce is niet ongewoon, maar de Brazilianen verwachten toch een lokale aanpak gezien hun voorkeur voor een levering met de nationale post. Brazilianen willen ook dat webshops in het Portugees worden weergegeven en willen dat e tailers lokale gebeurtenissen promoten, zoals het carnaval in Rio de Janeiro, de Copa Americana en de Braziliaanse onafhankelijkheidsdag. 36% mode is de populairste productcategorie van de internationale e commercemarkt Ontdek hier in welke landen Brazilianen bij voorkeur e-shoppen Internationale e commerce is niet ongewoon, maar de Brazilianen verwachten toch een lokale aanpak gezien hun voorkeur voor een levering met de nationale post en hun voorkeur voor websites in het Portugees.

10 HOOFDSTUK In welke landen doen de Brazilianen hun online aankopen? 31% Verenigde Staten 29% China

11 BRONNEN Global+Perspective.pdf/cee8c1c1-a39f-4753-a81d-e e

12 landmark global Wenst u meer informatie? Contacteer ons sales@landmarkglobal.com ENABLING GLOBAL COMMERCE

landmark global COUNTRY FACTSHEET I AUGUSTUS 2017 Verenigd Koninkrijk

landmark global COUNTRY FACTSHEET I AUGUSTUS 2017 Verenigd Koninkrijk landmark global COUNTRY FACTSHEET I AUGUSTUS 2017 Verenigd Koninkrijk Inhoud 01 Inleiding: het Verenigd Koninkrijk 03 02 Hoe groot is de e-commercemarkt in het Verenigd Koninkrijk? 04 03 Wie is de Britse

Nadere informatie

landmark global COUNTRY FACTSHEET I NOVEMBER 2016 Zweden

landmark global COUNTRY FACTSHEET I NOVEMBER 2016 Zweden landmark global COUNTRY FACTSHEET I NOVEMBER 2016 Zweden Inhoud 01 Inleiding 03 02 Wie is de Zweedse e-shopper? 05 03 Wat en hoe kopen Zweedse e-shoppers? 06 04 Welke leveringsvoorkeuren hebben de Zweedse

Nadere informatie

landmark global COUNTRY FACTSHEET I AUGUSTUS 2016 Finland

landmark global COUNTRY FACTSHEET I AUGUSTUS 2016 Finland landmark global COUNTRY FACTSHEET I AUGUSTUS 2016 Finland Inhoud 01 Inleiding 03 02 Wie is de Finse consument? 05 03 Wat en hoe kopen Finse e-shoppers? 06 04 Welke leveringsmethoden verkiezen de Finnen?

Nadere informatie

landmark global COUNTRY FACTSHEET I SEPTEMBER 2016 Portugal

landmark global COUNTRY FACTSHEET I SEPTEMBER 2016 Portugal landmark global COUNTRY FACTSHEET I SEPTEMBER 2016 Portugal Inhoud 01 Inleiding 03 02 Wie is de Portugese consument? 05 03 Wat en hoe kopen Portugese e-shoppers? 06 04 Welke leveringsmethoden verkiezen

Nadere informatie

COUNTRY FACTSHEET I APRIL België

COUNTRY FACTSHEET I APRIL België COUNTRY FACTSHEET I APRIL 2016 België INHOUD 02 Inhoud 01 Inleiding 3 02 Wie is de Belgische consument? 5 03 Wat en hoe kopen Belgische e-shoppers? 7 04 Welke leveringsmethoden verkiezen de Belgen? 9 05

Nadere informatie

Country factsheet - April 2016. België

Country factsheet - April 2016. België Country factsheet - April 2016 België Inhoud Inleiding 3 Wat kopen de Belgische klanten online? 4 Populaire betaalmethodes 4 Populaire leveringsmethodes 5 Populaire online platformen 5 Over de grenzen

Nadere informatie

landmark global COUNTRY FACTSHEET I MAART 2017 Nederland

landmark global COUNTRY FACTSHEET I MAART 2017 Nederland landmark global COUNTRY FACTSHEET I MAART 2017 Nederland Inhoud 01 Inleiding 03 02 Hoe groot is de e-commercemarkt in Nederland? 04 03 Wie is de Nederlandse e-commerceklant? 05 04 Wat kopen de Nederlandse

Nadere informatie

landmark global COUNTRY FACTSHEET I JULI 2017 Duitsland

landmark global COUNTRY FACTSHEET I JULI 2017 Duitsland landmark global COUNTRY FACTSHEET I JULI 2017 Duitsland Inhoud 01 Inleiding: Duitsland 03 02 Hoe groot is de e-commercemarkt in Duitsland? 04 03 Wie is de Duitse online shopper? 05 04 Wat kopen de Duitse

Nadere informatie

Country factsheet - Oktober De Verenigde Staten

Country factsheet - Oktober De Verenigde Staten Country factsheet - Oktober 2015 De Verenigde Staten Inhoud Inleiding 3 Wat kopen Amerikaanse e-shoppers? 4 Favoriete betaalmethodes 4 Cross-border 5 Belang van sociale media 6 Vakantiepieken 7 Markt van

Nadere informatie

landmark global COUNTRY FACTSHEET I JULI 2016 Denemarken

landmark global COUNTRY FACTSHEET I JULI 2016 Denemarken landmark global COUNTRY FACTSHEET I JULI 2016 Denemarken Inhoud 01 Inleiding 03 02 Wie is de Deense consument? 05 03 Wat en hoe kopen Deense e-shoppers? 07 04 Welke leveringsmethoden verkiezen de Denen?

Nadere informatie

Country factsheet - September 2013. Frankrijk

Country factsheet - September 2013. Frankrijk Country factsheet - September 2013 Frankrijk Frankrijk is een van de grootste e-commercemarkten ter wereld, met een enorm groeipotentieel. Wereldwijd staat het land op de 6e plaats en in Europa zijn alleen

Nadere informatie

Country factsheet - Januari 2014 Verenigd Koninkrijk

Country factsheet - Januari 2014 Verenigd Koninkrijk Country factsheet - Januari 2014 Verenigd Koninkrijk Inkomsten uit e-commerce bedragen 109 miljard euro Aan superlatieven geen gebrek als we de e-commerce van het Verenigd Koninkrijk moeten kwalificeren!

Nadere informatie

Country factsheet - Februari 2015. Italië

Country factsheet - Februari 2015. Italië Country factsheet - Februari 2015 Italië Hoewel de Italiaanse e-commerce wat achterloop in vergelijking met de buurlanden, heeft ze toch veelbelovende cijfers te bieden: Eind 2013 waren er 14 miljoen online

Nadere informatie

Country factsheet - Mei 2015. India

Country factsheet - Mei 2015. India Country factsheet - Mei 2015 India De digitale boom die India momenteel beleeft, is hoogst opmerkelijk. Volgende cijfers tonen aan dat je onmogelijk blind kan blijven voor het potentieel van het land:

Nadere informatie

M-commerce, sociale media en veranderend winkelgedrag beïnvloeden de ontwikkelingen in de globale retailmarkt. Dat blijkt uit de enquête

M-commerce, sociale media en veranderend winkelgedrag beïnvloeden de ontwikkelingen in de globale retailmarkt. Dat blijkt uit de enquête DigitasLBi presenteert nieuwe enquête over wereldwijd winkelgedrag en onthult enkele belangrijke trends voor Belgische markt Brussel, 24 april, 2014 M-commerce, sociale media en veranderend winkelgedrag

Nadere informatie

Country factsheet - Oktober 2013. De Verenigde Staten

Country factsheet - Oktober 2013. De Verenigde Staten Country factsheet - Oktober 2013 De Verenigde Staten De Verenigde Staten zijn reeds lang nummer één op de international e-commercemarkt. Eind 2013 zal hen dat waarschijnlijk 193,3 miljard euro aan inkomsten

Nadere informatie

Country factsheet - Juni 2015. Zuid-Korea

Country factsheet - Juni 2015. Zuid-Korea Country factsheet - Juni 2015 Zuid-Korea Zuid-Korea wordt een van de vier Aziatische Tijgers genoemd en het land neemt de tiende plaats in op de wereldranglijst van e-commercemarkten. Deze cijfers bewijzen

Nadere informatie

E-commercetrends in. België

E-commercetrends in. België E-commercetrends in België We kunnen er niet meer omheen, e-commerce is overal aanwezig. Steeds meer winkels openen een onlineshop. Steeds meer mensen kopen online, over alle leeftijdscategorieën heen.

Nadere informatie

PayPal. Ervaar vandaag de betaalmogelijkheden van morgen

PayPal. Ervaar vandaag de betaalmogelijkheden van morgen PayPal Ervaar vandaag de betaalmogelijkheden van morgen Over PayPal 148M actieve gebruikers $ 6.6 miljard omzet (+20%YoY) 52% internationale betalingen $1 van elke $6 die online wordt besteed, gaat via

Nadere informatie

Consumententrends: ROPO is essentieel deze kerst

Consumententrends: ROPO is essentieel deze kerst Consumententrends: ROPO is essentieel deze kerst Deze feestdagen zal 85% van de consumenten hun aankopen deels online doen. We kiezen massaal voor online shoppen vanwege de grote verscheidenheid aan producten

Nadere informatie

Country factsheet - Mei 2015. Polen

Country factsheet - Mei 2015. Polen Country factsheet - Mei 2015 Polen Polen, dat in het hart van Centraal-Europa ligt, heeft de voorbije jaren een sterk economisch parcours afgelegd. Met positieve gevolgen voor de e-commerce. Dat bewijzen

Nadere informatie

Country factsheet - November 2014. Zweed

Country factsheet - November 2014. Zweed Country factsheet - November 2014 Zweed Wie Zweden zegt, zegt digitaal. En wie digitaal zegt, zegt e-commerce. Inderdaad, e-commerce maakt gewoonweg deel uit van de dagelijkse routine van de Zweed. De

Nadere informatie

Hoofdstuk 27 Landenrisico

Hoofdstuk 27 Landenrisico Hoofdstuk 7 Landenrisico Open vragen 7. Het IMF verdeelt de wereldeconomie in industrielanden, opkomende industrielanden en ontwikkelingslanden. Binnen de opkomende industrielanden en ontwikkelingslanden

Nadere informatie

1. Kaartbeeld van de wereld 1

1. Kaartbeeld van de wereld 1 Beeldvorming Brazilië 1. Kaartbeeld van de wereld 1 Hieronder staan 20 landen die je bekend moeten zijn vanuit de aardrijkskundelessen en de media. Verenigde Staten Zuid-Afrika Argentinië Thailand Turkije

Nadere informatie

Country factsheet - December 2014. Mexico

Country factsheet - December 2014. Mexico Country factsheet - December 2014 Mexico E-commerce staat in Mexico nog in haar kinderschoenen. Laat dat duidelijk zijn. Onderstaande cijfers tonen echter aan dat er zeker potentieel zit in deze markt:

Nadere informatie

Connect to Digital #feweb roadshow Hoe digitaal is uw (nieuwe) klant? - Start to 'E-Commerce'

Connect to Digital #feweb roadshow Hoe digitaal is uw (nieuwe) klant? - Start to 'E-Commerce' Connect to Digital #feweb roadshow Hoe digitaal is uw (nieuwe) klant? - Start to 'E-Commerce' 1 Digitale adoptie van Belgische KMO s Digitale economie G20 + 8% 963 K KMO s in België 2 Legal 3 Online markt

Nadere informatie

Country factsheet - Juli 2014. Canada

Country factsheet - Juli 2014. Canada Country factsheet - Juli 2014 Canada Wie voortgaat op de onderstaande cijfers, kan niet anders dan besluiten dat Canada wel een koploper moet zijn in de wereld van de e-commerce: 23,6 miljoen internetgebruikers

Nadere informatie

RAPPORT E-COMMERCE IN BELGIË. Zo scoor je als buitenlandse webshop bij de Belgische consument

RAPPORT E-COMMERCE IN BELGIË. Zo scoor je als buitenlandse webshop bij de Belgische consument RAPPORT E-COMMERCE IN BELGIË Zo scoor je als buitenlandse webshop bij de Belgische consument Inhoud Dé Benelux Bezorgers bpost en DHL slaan de handen in elkaar voor bezorgingen in de Benelux HOOFDSTUK

Nadere informatie

Country factsheet - April 2014. Brazilië

Country factsheet - April 2014. Brazilië Country factsheet - April 2014 Brazilië We kennen Brazilië vooral van zijn carnaval, zijn samba en zijn voetbalhelden. Ook op vlak van e-commerce blijven de Brazilianen niet achter, het land maakt zelfs

Nadere informatie

E-commercetrends in. België

E-commercetrends in. België E-commercetrends in België We kunnen er niet meer omheen, e-commerce is overal aanwezig. Steeds meer winkels openen een onlineshop. Steeds meer mensen kopen online, over alle leeftijdscategorieën heen.

Nadere informatie

Europeanen sluiten nieuwe betaalmethodes in de armen: goed nieuws voor mobiele betalingen

Europeanen sluiten nieuwe betaalmethodes in de armen: goed nieuws voor mobiele betalingen P E R S B E R I C H T Europeanen sluiten nieuwe betaalmethodes in de armen: goed nieuws voor mobiele betalingen Het aantal Europeanen dat regelmatig gebruikmaakt van een mobiel apparaat voor betalingen

Nadere informatie

Mode en trends in online winkelen. Een nieuwe catwalk voor modemerken. tradedoubler.com

Mode en trends in online winkelen. Een nieuwe catwalk voor modemerken. tradedoubler.com Mode en trends in online winkelen Een nieuwe catwalk voor modemerken tradedoubler.com Consumenten zijn de manier waarop zij mode ervaren en kopen opnieuw aan het uitvinden; merken die weigeren om zich

Nadere informatie

Centraal Bureau voor de Statistiek

Centraal Bureau voor de Statistiek Centraal Bureau voor de Statistiek Persbericht PB09-068 27 oktober 2009 9.30 uur www.cbs.nl Consument koopt graag via internet Driekwart internetgebruikers koopt online Gemak en flexibiliteit belangrijkste

Nadere informatie

Wereldwijd E-Commerce Onderzoek 2001

Wereldwijd E-Commerce Onderzoek 2001 nipo het marktonderzoekinstituut Postbus 247 00 ae Amsterdam Grote Bickersstraat 74 Telefoon (0) 522 54 44 Fax (0) 522 53 33 E-mail info@nipo.nl Internet http://www.nipo.nl Rapport Wereldwijd E-Commerce

Nadere informatie

De smartphone gaat de retail redden.

De smartphone gaat de retail redden. De smartphone gaat de retail redden. Natuurlijk er wordt steeds meer op internet gekocht en deze ontwikkeling zal nog veel verder doorgaan. Maar tegelijkertijd zien we ook dat winkels en winkelgebieden

Nadere informatie

We love what we do. Het eenvoudiger maken voor consumenten om in uw webwinkel te shoppen.

We love what we do. Het eenvoudiger maken voor consumenten om in uw webwinkel te shoppen. We love what we do Het eenvoudiger maken voor consumenten om in uw webwinkel te shoppen. Het vertrouwen opbouwen tussen verkopers en klanten. Het verhogen van uw omzet. Misschien komt het hierdoor dat

Nadere informatie

Enkele observaties over de Detailhandel in december januari 2018 prof Dr C.N.A. Molenaar

Enkele observaties over de Detailhandel in december januari 2018 prof Dr C.N.A. Molenaar Enkele observaties over de Detailhandel in december 2017. 21 januari 2018 prof Dr C.N.A. Molenaar Voordat de decembermaand begonnen was, werden er verwachtingen uitgesproken over een topmaand, de beste

Nadere informatie

Het Grote Shopper Onderzoek. Mening van Nederland #1

Het Grote Shopper Onderzoek. Mening van Nederland #1 Het Grote Shopper Onderzoek Mening van Nederland #1 Mening van Nederland Welkom bij de allereerste Mening van Nederland! Een regelmatig terugkerend online onderzoek over wat de Nederlander denkt, vindt

Nadere informatie

Internationale varkensvleesmarkt 2012-2013

Internationale varkensvleesmarkt 2012-2013 Internationale varkensvleesmarkt 212-213 In december 212 vond de jaarlijkse conferentie van de GIRA Meat Club plaats. GIRA is een marktonderzoeksbureau, dat aan het einde van elk jaar een inschatting maakt

Nadere informatie

Country factsheet - November 2013. Nederland

Country factsheet - November 2013. Nederland Country factsheet - November 2013 Nederland Nederland mag dan een klein landje zijn, het beschikt over een indrukwekkende internetmaturiteit en vormt daardoor een zeer interessante markt voor e-tailers.

Nadere informatie

5. De overheidsbril - Hoe is kinderarbeid in Nederland afgeschaft en wanneer wat waren de maatregelen van onze overheid?

5. De overheidsbril - Hoe is kinderarbeid in Nederland afgeschaft en wanneer wat waren de maatregelen van onze overheid? Boekverslag door S. 1702 woorden 8 maart 2004 6.3 168 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer 1: Inhoud. 2. inleiding. 3. normen en waarden bril -waar komt kinderarbeid voor en in welke soort ervan. 4. De

Nadere informatie

China. Country factsheet - Augustus 2013

China. Country factsheet - Augustus 2013 Country factsheet - Augustus 2013 China Een e-commerce markt met het grootste potentieel ter wereld? Dat spreekt natuurlijk tot de verbeelding van elke e-tailer en werpt spontaan de vraag op of er commerciële

Nadere informatie

ECONOMISCHE ONTWIKKELINGEN

ECONOMISCHE ONTWIKKELINGEN VOORWOORD Een nieuwsbrief maken is toch een hele opgave als er eigenlijk weinig nieuws te melden valt. Wij verkeren momenteel in een fase waar veel werk op de achtergrond gebeurd. De vergunningprocedure

Nadere informatie

ZA6284. Flash Eurobarometer 413 (Companies Engaged in Online Activities) Country Questionnaire Belgium (Flemish)

ZA6284. Flash Eurobarometer 413 (Companies Engaged in Online Activities) Country Questionnaire Belgium (Flemish) ZA8 Flash Eurobarometer (Companies Engaged in Online Activities) Country Questionnaire Belgium (Flemish) FL - Companies engaged in online activities BEN A Doet uw bedrijf aan online verkoop en/of maakt

Nadere informatie

landmark global COUNTRY FACTSHEET I MEI 2016 China

landmark global COUNTRY FACTSHEET I MEI 2016 China landmark global COUNTRY FACTSHEET I MEI 2016 China Inhoud 01 Inleiding 3 02 E-commerce is stuwende kracht voor Chinese retail 5 03 Logistieke uitdaging 6 04 Aan China verkopen vanuit het buitenland is

Nadere informatie

Online winkelen. & conversie. Affiliate marketing van de eerste impressie tot de laatste klik. tradedoubler.com

Online winkelen. & conversie. Affiliate marketing van de eerste impressie tot de laatste klik. tradedoubler.com Online winkelen & conversie Affiliate marketing van de eerste impressie tot de laatste klik Europese winkelaars richten zich eerst tot kanalen voor affiliate marketing wanneer zij inspiratie zoeken met

Nadere informatie

Country factsheet - Juni 2014. Singapore

Country factsheet - Juni 2014. Singapore Country factsheet - Juni 2014 Singapore 55% van de e-commercetransacties in Singapore zijn crossborder transacties. Singapore is 700 km² groot en telt zo n vijf miljoen inwoners. Maar wanneer het op modernisering

Nadere informatie

Dressing the dragon 1.Executive summary

Dressing the dragon 1.Executive summary Dressing the dragon 1.Executive summary De opkomst van de Chinese middenklasse en de kansen voor Nederlandse schoenenretailers Vicky Berendse Amsterdam Fashion Institute China is het land met de meeste

Nadere informatie

Country factsheet - Februari 2014 Spanje

Country factsheet - Februari 2014 Spanje Country factsheet - Februari 2014 Spanje Spanje, het vijfde grootste land van Europa, is Zuid-Europees marktleider inzake e-commerce en heeft het stadium van rijpheid nog niet bereikt. Dat zijn allemaal

Nadere informatie

Presentatie HISWA. Marktentree Brazilië. >> Als het gaat om internationaal ondernemen en samenwerken

Presentatie HISWA. Marktentree Brazilië. >> Als het gaat om internationaal ondernemen en samenwerken Presentatie HISWA Marktentree Brazilië 2 NL EVD Internationaal stimuleert internationaal en een positieve beeldvorming van Nederland in het buitenland. 3 Kerntaken Stimuleren en ondersteunen van Nederlandse

Nadere informatie

Country factsheet - Maart 2015. Japan

Country factsheet - Maart 2015. Japan Country factsheet - Maart 2015 Japan Het land van de rijzende zon heeft een van de meest aantrekkelijke online-economieën en de maturiteit van de markt versterkt dat alleen maar. Deze cijfers tonen duidelijk

Nadere informatie

Statistisch Magazine Internationale economische ontwikkelingen in de periode 2010 tot en met 2012

Statistisch Magazine Internationale economische ontwikkelingen in de periode 2010 tot en met 2012 Internationale economische ontwikkelingen in de periode 2010 tot en met 2012 Inleiding Lorette Ford De economische ontwikkeling van een land kan door middel van drie belangrijke economische indicatoren

Nadere informatie

Tien feiten over de fysieke shopper van :42

Tien feiten over de fysieke shopper van :42 Tien feiten over de fysieke shopper van 2016 12-01-2017 09:42 Door Huib Lubbers Directeur Bureau RMC Voor het eerst in negen jaar(!) zien we het aantal bezoekers in winkelstraten licht stijgen. Bureau

Nadere informatie

De importen van Latijns-Amerika en het Caribische gebied (LAC),

De importen van Latijns-Amerika en het Caribische gebied (LAC), De importen van Latijns-Amerika en het Caribische gebied (LAC), - Inleiding Joyce Mahabali De internationale handel is de handel tussen landen. Hiervan is sprake wanneer landen bepaalde goederen en diensten

Nadere informatie

Nederlandse shopper in internationaal perspectief. EMEA Retail The World Shopper Nederlandse shopper in internationaal perspectief

Nederlandse shopper in internationaal perspectief. EMEA Retail The World Shopper Nederlandse shopper in internationaal perspectief Nederlandse shopper in internationaal perspectief EMEA Retail 2016 1 Nederlandse shopper in internationaal perspectief Shoppen is een universeel aspect van het leven. Niet alleen voor de primaire levensbehoeften,

Nadere informatie

Wat kan B2B leren van B2C

Wat kan B2B leren van B2C Wat kan B2B leren van B2C De 8 belangrijkste learnings over e-commerce en online marketing Dylan Mouthaan & Martijn Stomphorst 17-09-2015 Agenda Totale ontwrichting B2B commerce? Waarom online verkopen?

Nadere informatie

BACK TO SCHOOL ONDERZOEK 2015. Een onderzoek uitgevoerd door MWM² in opdracht van Spotta

BACK TO SCHOOL ONDERZOEK 2015. Een onderzoek uitgevoerd door MWM² in opdracht van Spotta BACK TO SCHOOL ONDERZOEK 2015 Een onderzoek uitgevoerd door MWM² in opdracht van Spotta Inhoudsopgave Management Summary Resultaten Achtergrond 2 3 Management summary Management summary (1/3) De zomerperiode

Nadere informatie

De route van een pakket

De route van een pakket landmark global WHITEPAPER I DECEMBER 2016 De route van een pakket Welke weg legt een product af van het verkooppunt naar de klant- en terug? Inhoud Inleiding 03 Stap 01 I De bestelling verwerken 04 Stap

Nadere informatie

FLANDERS INVESTMENT & TRADE MARKTSTUDIE

FLANDERS INVESTMENT & TRADE MARKTSTUDIE TREN : E C R E M M E-COLEMENTERING G E R DS EN I L I H C IN FLANDERS INVESTMENT & TRADE MARKTSTUDIE FIT Santiago / Marktstudie ///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

vidaxl zet nieuwe stappen in snelle groei

vidaxl zet nieuwe stappen in snelle groei persbericht vidaxl zet nieuwe stappen in snelle groei Populair vidaxl-platform nu ook open voor andere verkopers Start bouw nieuw distributiecentrum van 100.000 m² Kan niet, echt wel tv-campagne in Nederland

Nadere informatie

Uitgevers zetten in op e-commerce als nieuwe B2C inkomstenbron 26/11/2014 2

Uitgevers zetten in op e-commerce als nieuwe B2C inkomstenbron 26/11/2014 2 SHOPPEN IN 2020 Uitgevers zetten in op e-commerce als nieuwe B2C inkomstenbron 26/11/2014 2 Is e-commerce een geschenk van God? 26/11/2014 3 Uitgevers zijn retailers geworden 26/11/2014 4 en retailers

Nadere informatie

PERSBERICHT Brussel, 24 februari 2012

PERSBERICHT Brussel, 24 februari 2012 PERSBERICHT Brussel, 24 februari 12 STEEDS MEER BELGEN HEBBEN TOEGANG TOT INTERNET In 11 had 77% van de huishoudens internettoegang, meestal via breedband. Dat blijkt uit de resultaten van de ICT enquête

Nadere informatie

Internationale vorderingen Nederlandse banken onder druk

Internationale vorderingen Nederlandse banken onder druk Internationale vorderingen Nederlandse banken onder druk De vorderingen van Nederlandse banken op het buitenland zijn onder invloed van de financiële crisis en de splitsing van ABN AMRO in 2007 en 2008

Nadere informatie

ZeelandNet.nl Bezoekersprofiel

ZeelandNet.nl Bezoekersprofiel ZeelandNet.nl Bezoekersprofiel 22 mei 2014 Walter Bil Marketing Services 1 Korte samenvatting 2 Bezoekers van ZeelandNet.nl komen uit Zeeland en zijn voornamelijk mannen van gemiddeld 58 jaar die klant

Nadere informatie

e-commerce Barometer 2017 België

e-commerce Barometer 2017 België e-commerce Barometer 2017 België Agenda 1. Waarom deze e-commerce Barometer? 2. Payment Service Providers 3. Diepte analyse van de online handel in België 4. Appendix Deel 1 Waarom deze e-commerce Barometer?

Nadere informatie

Country factsheet - Januari 2015. Noorwegen

Country factsheet - Januari 2015. Noorwegen Country factsheet - Januari 2015 Noorwegen Noorwegen is heer en meester over het Scandinavische e-commercelandschap. Het land staat zelfs in de top 10 van de Forresters-lijst landen met het grootste e-commerce-potentieel.

Nadere informatie

Retourpinnen: verslag van 2 onderzoeken

Retourpinnen: verslag van 2 onderzoeken Retourpinnen: verslag van 2 onderzoeken 1. Onderzoek door Multiscope onder 750 consumenten 2. Onderzoek door INretail onder bijna 500 ondernemers in mode, sport etc. Onderzoeksgegevens Retourpinnen, oktober

Nadere informatie

Winkelen in het Internettijdperk

Winkelen in het Internettijdperk Winkelen in het Internettijdperk De ruimtelijke gevolgen van internet winkelen dr. Jesse Weltevreden, Hoofd Onderzoek BOVAG 1 Inhoud Internet winkelen in Nederland Leidt internet winkelen tot meer of minder

Nadere informatie

Country factsheet - Juli 2013. België

Country factsheet - Juli 2013. België Country factsheet - Juli 2013 België Meertalig, multicultureel en gelegen in het hart van Europa. E-commerce in België blijft verder groeien en legt heel wat potentieel bloot voor zowel nationale als internationale

Nadere informatie

De Binnenstad in het Internettijdperk

De Binnenstad in het Internettijdperk NETHERLANDS INSTITUTE FOR SPATIAL RESEARCH RUIMTELIJK PLANBUREAU De Binnenstad in het Internettijdperk Dr. Jesse Weltevreden NRW Lunchbijeenkomst, 02-02 02-2007, 2007, Zwolle Inhoud Presentatie 1. Internet

Nadere informatie

01/05. Websites Nederland over. Mobile marketing. Whitepaper #03/2013. Mabelie Samuels internet marketeer

01/05. Websites Nederland over. Mobile marketing. Whitepaper #03/2013. Mabelie Samuels internet marketeer 01/05 Websites Nederland over Mobile marketing Mabelie Samuels internet marketeer 02/05 Mobile marketing Kunt u zich uw eerste mobiele telefoon nog herinneren? Die van mij was een Motorola, versie onbekend,

Nadere informatie

Bewonerspanel over Fairtrade

Bewonerspanel over Fairtrade Onderzoek, Gemeente Utrecht onderzoek@utrecht.nl / 030 286 1350 www.utrecht.nl/onderzoek Bewonerspanel over Fairtrade Junipeiling 2013: Fairtrade Utrecht is sinds 2010 Fairtrade gemeente en hiermee de

Nadere informatie

Het Mobiele Web Waarom is dit belangrijk voor het mkb en in het bijzonder voor uw bedrijf

Het Mobiele Web Waarom is dit belangrijk voor het mkb en in het bijzonder voor uw bedrijf Het Mobiele Web Waarom is dit belangrijk voor het mkb en in het bijzonder voor uw bedrijf OpJeFoon om uw klanten te bereiken: altijd en overal. Bent u klaar voor het Mobiele Web? Technologie ontwikkelt

Nadere informatie

Retail2020 en de effecten op de binnenstad

Retail2020 en de effecten op de binnenstad Vereniging van Onroerend Goed Onderzoekers Nederland Retail2020 en de effecten op de binnenstad Drs. M.H.J. Evers Manager Leden & Advies bij CBW Mitex Retail 2020 en de effecten op de binnenstad VOGON

Nadere informatie

Global Investor Study Hoe komen gevorderde beleggers tot hun beleggingsbeslissingen?

Global Investor Study Hoe komen gevorderde beleggers tot hun beleggingsbeslissingen? Global Investor Study Hoe komen gevorderde beleggers tot hun beleggingsbeslissingen? Global Investor Study 2018 1 Marketingmateriaal Inhoud 3 4 5 Overzicht Een korte samenvatting van onze bevindingen Gevorderde

Nadere informatie

Zo staat het met de internationalisering van retail :42

Zo staat het met de internationalisering van retail :42 Zo staat het met de internationalisering van retail 07-06-2016 11:42 Door Nick MÃ ller Redactie RetailWatching 2013 was het jaar van de internationalisering van de Nederlandse winkelstraat. Van Marks &

Nadere informatie

Kris Peeters: Voor 13 miljoen euro aan namaakproducten in beslag genomen in 2018

Kris Peeters: Voor 13 miljoen euro aan namaakproducten in beslag genomen in 2018 Vice-Premier Ministre et Vice-eersteminister en Ministre de l Emploi, de l Economie et minister van Werk, Economie en des Consommateurs, chargé du Consumenten, belast met Commerce Extérieur, de la Lutte

Nadere informatie

WHITEPAPER AUTOMOTIVE

WHITEPAPER AUTOMOTIVE WHITEPAPER AUTOMOTIVE 42% VAN NEDERLANDSE MANNEN IS GEÏNTERESSEERD IN AUTO S NEDERLANDERS ORIËNTEREN ZICH OP AUTO S VIA VERSCHILLENDE KANALEN Nederlanders houden zich graag bezig met de aanschaf van een

Nadere informatie

MEDIABRANDS RETAIL BUYING STUDY

MEDIABRANDS RETAIL BUYING STUDY MEDIABRANDS RETAIL BUYING STUDY LEGT KOOPGEDRAG EN DE ROL VAN MEDIA BLOOT IN DE NIEUWE OMNI CHANNEL REALITEIT ORIËNTATIE EN KOOPGEDRAG WAS NOG NOOIT ZO COMPLEX Retail zit in een turbulente periode. Winkelketens

Nadere informatie

Arm en Rijk. Hoofdstuk 2: Arm en rijk in de Verenigde Staten

Arm en Rijk. Hoofdstuk 2: Arm en rijk in de Verenigde Staten Arm en Rijk Hoofdstuk 2: Arm en rijk in de Verenigde Staten 2.1 Rijk en arm in de Verenigde Staten De rijke Verenigde Staten Je kunt op verschillende manieren aantonen dat de VS een rijk land is. Het BNP

Nadere informatie

Trends in Digitale Media december 2014. SPOT publicatie GfK onderzoek in samenwerking met KVB SMB, PMA, RAB, en SPOT

Trends in Digitale Media december 2014. SPOT publicatie GfK onderzoek in samenwerking met KVB SMB, PMA, RAB, en SPOT Trends in Digitale Media december 2014 SPOT publicatie GfK onderzoek in samenwerking met KVB SMB, PMA, RAB, en SPOT TV kijken via smartphone 75% gegroeid Vorig jaar december concludeerde SPOT dat TV kijken

Nadere informatie

Vreugdenhil Yachts. presents: Brazil and the YACHT INDUSTRY

Vreugdenhil Yachts. presents: Brazil and the YACHT INDUSTRY 1 Vreugdenhil Yachts presents: Brazil and the YACHT INDUSTRY Onderdelen Brazilië Algemeen São Paulo Jachtindustrie Vreugdenhil Yachts Brazilië algemeen Yachting in BRIC-landen China: Yachting is verspreid

Nadere informatie

Uitzonderlijke prestaties: Hoe topmarketeers excelleren op social media

Uitzonderlijke prestaties: Hoe topmarketeers excelleren op social media Salesforce Uitzonderlijke prestaties: Hoe top excelleren op social media Belangrijkste cijfers en bevindingen uit het vierde jaarlijkse 'State of Marketing' onderzoek 2300 Over dit rapport 2 Deze vierde

Nadere informatie

ideal Vandaag en morgen

ideal Vandaag en morgen ideal Vandaag en morgen Onderzoek bij webwinkels en online shoppers 2011 ideal Mobiel Max Geerling Manager Cards & ideal Thuiswinkel Update 29 september 2011 1 ideal vandaag en morgen Max Geerling 29 september

Nadere informatie

De digitale customer journey

De digitale customer journey De digitale customer journey 1 Inhoudsopgave Search Informatie zoeken voor aankoop p.3 Belangrijkste informatiebron p.4 Gezochte informatie tijdens oriëntatieproces p.5 Shop Voorkeur voor manier van aankoop

Nadere informatie

BELEGGEN IN HET AMAZON VAN 10 JAAR GELEDEN

BELEGGEN IN HET AMAZON VAN 10 JAAR GELEDEN BELEGGEN IN HET AMAZON VAN 10 JAAR GELEDEN VALUE JAGERS JD.com (Nasdaq: JD) E-commerce is een van de snelst groeiende sectoren in onze economie. We kopen steeds meer online. Om te winkelen gaan we steeds

Nadere informatie

Toerisme in perspectief. NBTC Holland Marketing Afdeling Research

Toerisme in perspectief. NBTC Holland Marketing Afdeling Research Toerisme in perspectief NBTC Holland Marketing Afdeling Research Inleiding In dit rapport wordt op hoofdlijnen een beeld geschetst van trends en ontwikkelingen in het (internationaal) toerisme en de factoren

Nadere informatie

Persbericht. Sterke groei elektronisch betalen in 2015. Kenmerk 16-01. Datum 25 januari 2016

Persbericht. Sterke groei elektronisch betalen in 2015. Kenmerk 16-01. Datum 25 januari 2016 Datum 25 januari 2016 Kenmerk 16-01 Gustav Mahlerplein 33-35 1082 MS Amsterdam Postbus 83073 1080 AB Amsterdam Sterke groei elektronisch betalen in 2015 www.betaalvereniging.nl T 020 305 19 00 F 020 305

Nadere informatie

Vraag en Aanbod in de Goudmarkt

Vraag en Aanbod in de Goudmarkt Vraag en Aanbod in de Goudmarkt Beleggen in goud is een populair onderwerp sinds de financiële crisis zijn intrede heeft gedaan. In 2011 bereikte de goudprijs een all time high van $1900 per troy ounce.

Nadere informatie

De honden en katten van de Belgen

De honden en katten van de Belgen ALGEMENE DIRECTIE STATISTIEK EN ECONOMISCHE INFORMATIE PERSBERICHT 13 juli 2010 De honden en katten van de Belgen Enkele conclusies Ons land telde in 2008 1.167.000 honden en 1.974.000 katten; In vergelijking

Nadere informatie

Whitepaper: Klaar om te winnen met Mobile?

Whitepaper: Klaar om te winnen met Mobile? Whitepaper: Klaar om te winnen met Mobile? Stationsplein 12-1 1211 EX Hilversum +31 (0) 35 531 1115 Klaar om te winnen met Mobile? De invloed van mobile op de conversie wordt door veel bedrijven nog altijd

Nadere informatie

Bestudeer de bronnen 1 en 2 uit het bronnenboekje die bij deze opgave horen.

Bestudeer de bronnen 1 en 2 uit het bronnenboekje die bij deze opgave horen. Wereld Opgave 1 Globalisering van IKEA Bestudeer de bronnen 1 en 2 uit het bronnenboekje die bij deze opgave horen. In 1963 opende IKEA zijn eerste buitenlandse vestiging. Daarna volgden er nog veel meer.

Nadere informatie

Een online onderzoek naar kennis, houding en gedrag ten aanzien van veilig online

Een online onderzoek naar kennis, houding en gedrag ten aanzien van veilig online ConsuWijzer / Shopscan Een online onderzoek naar kennis, houding en gedrag ten aanzien van veilig online shoppen ODETTE VLEK KJELL MASSEN AMSTERDAM, OKTOBER 2012 2 ConsuWijzer / Shopscan Een online onderzoek

Nadere informatie

GROTE WOONONDERZOEK. Hoe woonwinkelt Nederland in 2015? WHITEPAPER

GROTE WOONONDERZOEK. Hoe woonwinkelt Nederland in 2015? WHITEPAPER GROTE WOONONDERZOEK Hoe woonwinkelt Nederland in 2015? 01 WHKMP S GROTE WOONONDERZOEK van inspiratie tot aankoop DirectResearch heeft meer dan 750 respondenten ondervraagd in opdracht van wehkamp Toen

Nadere informatie

Online Retail: een introductie

Online Retail: een introductie Online Retail: een introductie Projectbureau A7/Westergo 14 november 2011 Programma vanavond Introductie online retail - Trends; - Marktomvang en marktontwikkeling; - Kansen en bedreigingen - Nabije toekomst

Nadere informatie

Global Investor Study

Global Investor Study Global Investor Study Sparen voor een comfortabel pensioen Marketingmateriaal Global Investor Study 2018 1 Inhoud 3 4 Overzicht Een korte samenvatting van onze bevindingen 5 7 Gepensioneerden hebben minder

Nadere informatie

Vraag je je af via welke platformen en devices je de consument kunt bereiken? En hoe? Zes marketingtrends.

Vraag je je af via welke platformen en devices je de consument kunt bereiken? En hoe? Zes marketingtrends. Vraag je je af via welke platformen en devices je de consument kunt bereiken? En hoe? Zes marketingtrends. Door: Patricia Redsicker Bron/voor u gelezen: www.marketingonline.nl Volgens het Infinite Dial

Nadere informatie

Fast Checkout. Snelkassa T: 020-8500 500. Meer omzet met een eenvoudige checkout. Online shoppen leuker en eenvoudiger!

Fast Checkout. Snelkassa T: 020-8500 500. Meer omzet met een eenvoudige checkout. Online shoppen leuker en eenvoudiger! Fast Checkout Snelkassa T: 020-8500 500 Meer omzet met een eenvoudige checkout Betaal na Ontvangst 25 50 CadeauKaarten InCasso MultiSafepay is dé partner als het gaat om online betalen. Met 14 jaar ervaring

Nadere informatie

Aankomsten en overnachtingen Oost-Vlaanderen Januari-juli

Aankomsten en overnachtingen Oost-Vlaanderen Januari-juli Aankomsten en overnachtingen Oost-Vlaanderen Januari-juli 2016-2017 Bron: Cijfers FOD Economie-Algemene Directie Statistiek 2016: definitieve cijfers 2017: voorlopige cijfers Studiecel Toerisme Oost-Vlaanderen,

Nadere informatie

Totaal 2,0 11,0 27,8 33,9 44,2 52,6 59,2 67, ,4 102,1 114,3 125,0 134,0 7,2% LIS Consult, 24 februari /- t.o.v.

Totaal 2,0 11,0 27,8 33,9 44,2 52,6 59,2 67, ,4 102,1 114,3 125,0 134,0 7,2% LIS Consult, 24 februari /- t.o.v. 1a. Wereldwijd areaal genetisch gemodificeerde gewassen naar gewas 1996 9 (in mln. ha.) 1996 1997 1998 1999 1 2 3 4 5 6 7 8 9 % +/- t.o.v. 8 Soja,4 5,1 14,5 21,6 25,8 33,3 36,5 41,4 48,4 54,4 58,6 58,6

Nadere informatie