RUD West- en Midden- Brabant i.o.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "RUD West- en Midden- Brabant i.o."

Transcriptie

1 RUD West- en Midden- Brabant i.o. Gemeante Drimmaisn ROQ. nr. ~~} i I Kfess. nr. 1 Ingekomen op. f 2QH Aan College van Burgemeester en Wethouders Gemeente Drimmelen Postbus AA MADE MID MA PZ OW BRW BMO i j Diverse Paraaf J * V VERZONDEN 2 9 JULI 2011 contactpersoon doorkiesnummer onderwerp R. Verschoor (projectleider) Roosendaal ons kenmerk Verzoek aan colleges tot ondertekening bijlage bestuurlijke intentieverklaring RUD West- en Midden-Brabant 27 juli 2011 Bestuurlijke'mtentieverklaring RUD West- en Midden-Brabant Geacht college, De vorming van Regionale Uitvoeringsdiensten (RUD's) in de provincie Noord-Brabant is in een volgende en beslissende fase terecht gekomen. In de afgelopen periode is een brede verkenning uitgevoerd die helderheid geeft over de bestuurlijke en ambtelijke wensen, ambities en randvoorwaarden van alle partners over de vorming van een RUD in de verschillende regio's. In zowel West- als Midden-Brabant zijn hiervoor projectorganisaties ingericht die de RUD-vorming in beide regio's voorbereidt. In beide regio's is een vergelijkbaar proces doorlopen en beide regio's zijn afzonderlijk van elkaar tot dezelfde conclusie gekomen dat samenvoeging tot een robuustere RUD leidt. De projectorganisatie wordt op dit moment aangepast aan deze nieuwe situatie. Voortvarendheid op dit dossier wordt gevraagd. Per 1 oktober 2011 moet er namelijk van staatssecretaris Atsma een compleet stappenplan gereed zijn. Het stappenplan beschrijft de stappen om te komen tot de realisatie van een RUD per uiterlijk 1 januari Het ministerie van Infrastructuur en Milieu gaat per RUD ter beschikking stellen ter ondersteuning van deze voorbereiding. Het proces van de vorming van de RUD is tot op heden op een zeer constructieve manier verlopen. De inzet is vooral gericht op een kwaliteitsimpuls voor de VTH-taken (Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving) met de focus op milieuwinst, betere dienstverlening, innovatie en doelmatigheid. Om de samenwerking in de regio West en Midden m.b.t. de RUD vorming goed te borgen wordt aan u voorgelegd de "Bestuurlijke Intentieovereenkomst RUD West- en Midden-Brabant". Met ondertekening van deze intentieverklaring geeft u richting aan het verdere proces om te komen tot een RUD in West- en Midden-Brabant. Hierbij wordt benadrukt dat formele politieke besluitvorming over de vorming en inrichting van een RUD niet nu, maar in een volgende fase aan de orde is.

2 bladaanduiding : 2/5 ons kenmerk Een korte terugblik In 2008 constateerde de commissie Mans dat het toezicht in Nederland te versnipperd is en de samenwerking tussen de toezichthouders te vrijblijvend. Het kabinet bepleitte destijds - op advies van Mans - de vorming van 25 Regionale uitvoeringsdiensten (RUD's) en het stellen van kwaliteitseisen aan de uitvoeringsorganisaties als geheel. Tevens werd de mogelijkheid van regionaal maatwerk via een 'proces van onderop' geboden. In 2009 hebben in Brabant de gemeenten, provincie, waterschappen en andere betrokken instanties een bestuurlijke verkenning uitgevoerd naar de wijze waarop dat zou kunnen worden ingevuld. Deze verkenning resulteerde eind 2009 in het rapport 'Van Brabants bont naar Brabants maatwerk'. Het rapport stelt voor in Brabant drie of vier RUD's op te richten. De focus van deze diensten moet daarbij enerzijds komen te liggen op de expertise die nodig is voor vergunningverlening en toezicht bij de bedrijven met de meeste milieurisico's en anderzijds op de aanpak van hardnekkige bovenlokale milieuproblemen en milieucriminaliteit. Het staat gemeenten in regio West en Midden vrij om ook uitvoering van andere taken bij de RUD West- en Midden-Brabant onder te brengen (de zogenaamde verzoektaken). In alle gevallen blijft het bevoegd gezag bij de gemeente / provincie. Takenpakket RUD West- Midden-Brabant De RUD West- en Midden-Brabant neemt het takenpakket uit 'Brabants Bont' als vertrekpunt. Dit betekent het volgende: Uitvoering alle VTH taken waarvan het bevoegd gezag is overgedragen gemeenten (de zogenaamde VVGB - bedrijven). van provincie naar Aanpak van ketenvraagstukken en milieucriminaliteit (regio-overstijgende taken) Er komt een team voor een gezamenlijke aanpak van ketenvraagstukken en milieucriminaliteit. Het team moet zicht en grip krijgen op ketenvraagstukken en milieucriminaliteit. Hiermee krijgt het Functioneel Parket één ambtelijk aanspreekpunt. Uitvoering Milieudeel IPPC en BRZO-bedrijven De IPPC en BRZO-bedrijven worden door alle deelnemende partners voor wat betreft het milieudeel ondergebracht bij de RUD. In totaal gaat het om circa 337 bedrijven. Innovatie in aanpak en organisatie en coördinatie gezamenlijke uitvoering De RUD krijgt ook een innovatie- en coördinatieopdracht. Naast het ondersteunen van de innovatie en het verhogen van de doelmatigheid, heeft deze voorziening een belangrijke rol in de coördinatie en afstemming van de activiteiten onder de vlag van de RUD.

3 bladaanduiding : 3/5 ons kenmerk Deelname afstemmingsplatform RUD's Noord-Brabant Zowel de positionering van de unit ketenvraagstukken/milieucriminaliteit als de innovatie- en coördinatievoorziening en het afstemmingsplatform wordt in een vervolgfase bepaald. Voor de langere termijn is de verbreding van het takenpakket van de RUD interessant. Veel gemeenten en de provincie willen de dienstverlening integraal inrichten. Er is en wordt door hen geïnvesteerd in één integrale aanpak van de Wabo (omgevingrecht), terwijl de focus bij de afspraken over de vorming van RUD's slechts op één facet van de Wabo ligt: milieu. Bij de verdere doorontwikkeling van de RUD wordt een vinger aan de pols gehouden met betrekking tot dit facet. Besturingsmodel Uit de verkenning blijkt een breed gedragen voorkeur voor een Gemeenschappelijke Regeling of een vergelijkbaar juridische constructie als bestuurlijke basis voor de RUD West- Midden-Brabant. Hierin wordt vastgelegd het doel, de opdracht, verantwoordelijkheden, kwaliteitsborging, financiële bepalingen en de besturing van de RUD. Nadere voorstellen hiertoe zullen de komende periode aan u worden voorgelegd. Tussen de RUD en het OM worden afspraken gemaakt over de aanpak van milieucriminaliteit. Kosten Uitgangspunt voor de RUD-vorming blijft budgettaire neutraliteit: de structurele kosten voor de uitvoering van de VTH-taken stijgen niet ten opzichte van Het streven is juist om de totale uitvoeringskosten aanmerkelijk te verlagen. Enerzijds door innovatie. Anderzijds door waar het kan de bedrijfsvoering te optimaliseren. De belangrijkste 'nieuwe kosten' zullen worden gemaakt voor het aanpakken van ketenvraagstukken en milieucriminaliteit. We beogen deze extra kosten te financieren door de efficiencyvoordelen, maar als het nodig is zal er voor nieuwe activiteiten dekking moeten worden gevonden door verschuivingen in de prioriteitstelling. Wel zullen er reorganisatiekosten ontstaan, in het bijzonder door de overdracht van personeel van de provincie naar de RUD. De financiële consequenties van de RUD West- en Midden-Brabant kunnen in kwantitatieve zin pas in beeld worden gebracht als het inrichtingsplan wordt uitgewerkt (3 e 2011 / 1 ste kwartaal 2012). kwartaal Vervolgtraject De realisatie van de RUD zal gefaseerd plaatsvinden. Globaal kan daarbij de volgende fasering worden aangehouden: Fase 1: voorbereiding en inventarisatie (afgerond 2 de kwartaal 2011) Afronding : tekenen intentieovereenkomst

4 bladaanduiding : 4/5 ons kenmerk Fase 2: opstellen businesscase RUD inclusief voorstel juridische constructie (juli-september 2011) Afronding : Bestuurlijke besluitvorming grondvorm RUD-organisatie, principebesluit aangaan WGR of vergelijkbare juridische constructie en vaststellen stappenplan. Fase 3: uitwerking inrichting RUD/opstellen reorganisatieplan (oktober 2011 tot medio 2012) Afronding : definitieve besluitvorming over oprichten RUD besluitvorming over WGR of vergelijkbare juridische constructie Fase 4: inrichting organisatie (2012) Fase 5: start (uiterlijk 1 januari 2013) Fase 6: consolidatie (evaluatie, bijstelling en doorontwikkeling; 2014/2015) In fase 2 ontstaat een meer gedetailleerde planning over de periode tot 1/1/2013. Vanaf fase 3 gaat ook het reorganisatieproces lopen tussen de RUD en de organisaties die personeel overdragen aan de RUD. Na ondertekening van de intentieovereenkomst door de deelnemers van de RUD en het instemmen met het vervolgtraject wordt fase 1 afgerond. Aangezien er nog geen definitief besluit wordt genomen met financiële, organisatorische en juridische consequenties, is het voorstel om in deze fase de gemeenteraad alleen te informeren. Definitieve besluitvorming ("go - no go") vindt plaats na fase 2 van het inrichtingsplan. Financiering projectkosten De kosten van de verkenningsfase uit 2011 zijn door de deelnemende gemeenten en de provincie gedragen. Het voorstel is om voor het vervolgtraject (fase 2, opstellen businesscase) vooralsnog gebruik te maken van de implementatiesubsidie van het ministerie van Infrastructuur en Milieu (l&m). Tot slot Gelet op de voortgang van het project is het van belang om fase 1 (de ondertekening van de intentieovereenkomst en de vervolgaanpak) op korte termijn af te ronden. Ons verzoek is om vóór 1 september 2011 van alle colleges een reactie te mogen ontvangen. Aangezien alle betrokken partners al in een eerder stadium steun voor de deelname aan de RUD hebben uitgesproken, gaan wij uit van een positieve reactie uwerzijds. Ondergetekenden zijn beschikbaar voor een toelichting of voor het beantwoorden van eventuele vragen.

5 bladaanduiding : 5/5 ons kenmerk Uw reactie kunt u richten aan: RUD West- en Midden Brabant i.o. p/a Remco Verschoor Postbus KA Roosendaal r.verschoor@roosendaal.nl Met vriendelijke groet, namens de bestuurlijke vertegenwoordiging regio West en Midden, M. de Bruijn (wethouder Rucphen), B. de Vries (wethouder Tilburg), J. van Groos (wethouder Waalwijk), C. Punt (wethouder Moerdijk), W. Willems (wethouder Breda), Kopie aan: Dagelijks Bestuur van Waterschap Brabantse Delta, Bouvignelaan 5, Postbus 5520, 4801 DZ te Breda; Dagelijks Bestuur van Waterschap Rivierenland, De Blomboogerd 1,Postbus 599, 4000 AN te TIEL; Dagelijks Bestuur van Waterschap De Dommel, Bosscheweg 56, Postbus , 5280 DA te Boxtel; Dagelijks Bestuur van Waterschap Aa en Maas Pettelaarpark 70, Postbus 5049, 5201 GA 's-hertogenbosch.

6 Bestuurlijke Intentieverklaring RUD West- en Midden-Brabant Voornemen tot de oprichting van de RUD West- en Midden-Brabant op 1 januari 2013 Overwegingen: a) dat de rijksoverheid aanstuurt op de landelijke vorming van regionale uitvoeringsdiensten (RUD) die ketentoezicht en vergunningverlening, toezicht en handhaving voor onderdelen van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht en de Wet milieubeheer uitvoeren; b) dat de landelijke kaders onder andere bepalen dat de regionale uitvoeringsdiensten een gebiedsomvang hebben die aansluit op de Veiligheidsregio (=regio West- en Midden-Brabant), een gemeenschappelijke regeling aanhouden, een basistakenpakket uitvoeren en robuust zijn; c) dat de Minister vooralsnog het verplichtend karakter voor de vorming van de regionale uitvoeringsdiensten los heeft gelaten en provincies en gemeenten de ruimte hebben om met maatwerkoplossingen te komen die passen binnen de landelijke kaders of daarvan op onderdelen gemotiveerd afwijken; d) dat eind 2009 in Noord-Brabant onder de gemeenten, provincie, waterschappen en andere betrokken partijen een bestuurlijke verkenning is uitgevoerd naar de wijze waarop invulling zou kunnen worden gegeven aan de vorming van regionale uitvoeringsdiensten in Noord-Brabant. Dit heeft geresulteerd in het rapport "Van Brabants bont naar Brabants maatwerk"; e) dat het rapport "Van Brabants bont naar Brabants maatwerk" aangeeft dat in Noord- Brabant 3 of 4 RUD's kunnen worden opgericht; f) dat er in Noord-Brabant bestuurlijke consensus is over het inhoudelijke takenpakket dat Brabants Bont voorstelt; g) dat regio Midden (8 gemeenten) 2e kwartaal 2011 heeft aangegeven te willen samenwerken met de regio West (18 gemeenten) en zo samen 1 RUD West- en Midden-Brabant te vormen; h) dat in juni 2011 door Gedeputeerde Staten, na bestuurlijk overleg met gemeenten en waterschappen, aan staatssecretaris Atsma is medegedeeld dat in Noord-Brabant de voorbereidingen van de vorming van RUD's voortvarend wordt opgepakt; i) dat staatsecretaris Atsma aangeeft dat vóór 1 oktober 2011 een stappenplan naar een RUD per 1 januari 2013 bestuurlijk moet zijn vastgesteld; j) dat de gemeenten en de provincie hebben aangegeven welke taken zij wensen over te dragen aan de RUD en dat dit minimaal het basistakenpakket uit Brabants Bont betreft;

7 k) dat waterschappen willen afwachten met aansluiting op de RUD tot na de oprichting van de RUD; I) dat het portefeuillehouders overleg RUD in West-Brabant haar instemming heeft gegeven over het opgaan van de huidige RMD in de nieuw te vormen RUD; m) dat de deelnemers aan een RUD ieder bevoegd blijven voor de taken en zelfstandig besluiten kunnen blijven nemen ten aanzien van beslissingen op vergunningsaanvragen, bezwaar- en beroepprocedures, het opleggen van vergunningsvoorschriften en de uitoefening van bestuurlijke handhaving; n) dat de deelnemers aan een RUD in meerderheid geen bezwaar hebben tegen deelname aan een WGR-constructie, maar dat in de komende periode verder gezocht zal worden naar een alternatief en/of een invulling van de WGR die voor alle partijen acceptabel is; o) dat voor de voorbereiding van de oprichting van een RUD het rijk voor onze regio ter beschikking stelt en dat de voorbereidingskosten hier vooralsnog uit zullen worden gedekt. Bepalingen: De partijen verklaren 1. te streven naar de oprichting van een RUD West -en Midden-Brabant uiterlijk op 1 januari 2013 die verantwoordelijk wordt voor de uitvoering van tenminste het basistakenpakket voor elke deelnemer met als uitgangspunt het rapport "Van Brabants bont naar Brabants maatwerk"; 2. dat de provincie Noord-Brabant en de 26 gemeenten in de regio West- en Midden- Brabant samen de RUD West- en Midden-Brabant vormen; 3. dat bij de verdere uitwerking van de RUD het uitgangspunt is dat de RMD geheel opgaat in de nieuw te vormen RUD West- en Midden-Brabant; 4. dat de bestuurlijke bevoegdheden bij het bevoegd gezag blijven; 5. dat mandatering van deze bevoegdheden aan de RUD West- en Midden-Brabant mogelijk moet zijn; 6. een pakket (zoals genoemd in "Van Brabants bont naar Brabants maatwerk") onder de verantwoordelijkheid van de RUD West- en Midden-Brabant te brengen dat in ieder geval bestaat uit: a: Ketentoezicht op grond, bouwstoffen (inclusief asbest) en afval; b: Vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH) Wabo-Milieu voor bedrijven waarop BRZO of IPPC van toepassing is; c: VTH Wabo-Milieu taken voor bedrijven waarvoor de provincie Noord-Brabant vóór 1 oktober 2010 bevoegd gezag was; de zogenaamde VVGB bedrijven; 7. de RUD West- en Midden-Brabant in staat te stellen om zelfstandig uitvoering te geven aan overgedragen VTH-taken door capaciteit en/of budget over te dragen dat de deelnemers in de huidige situatie inzetten voor de betreffende taken;

8 8. dat de RUD West- en Midden-Brabant aan gemeenten en de provincie de mogelijkheid moet bieden voor haar de uitvoering te verzorgen voor andere dan de onder punt 6 genoemde basistaken zoals in "Van Brabants bont naar Brabants maatwerk" is weergegeven; 9. een stappenplan voor de vorming van een RUD per 1 januari 2013 vóór 1 oktober 2011 vast te stellen; 10. dat in het stappenplan als doel opgenomen wordt dat de RUD uiterlijk per 1 januari 2013 moet voldoen aan de landelijke eisen en criteria (de kwaliteitscriteria) die zijn vastgelegd voor de uitvoering van taken die vallen onder de verantwoordelijkheid van de RUD West- en Midden-Brabant; 11. in het stappenplan te voorzien dat in de 2 e helft 2011 en 2012 gezamenlijk gewerkt wordt aan de inrichting van de RUD West- en Midden-Brabant volgens de uitgangspunten die worden vastgelegd in een op te stellen Gemeenschappelijke Regeling of een vergelijkbare constructie. De inrichting zal plaatsvinden door een in het 3 e kwartaal 2011 aan te stellen kwartiermaker en onder nader uit te werken ambtelijke en bestuurlijke aansturing; 12. dat in het stappenplan de resultaten zijn opgenomen van de businesscase RUD. Van een tweetal organisatiemodellen wordt een businesscase opgesteld : 1 - de klassieke uitvoeringsorganisatie (met en zonder decentrale werkstations) en 2- de netwerkorganisatie. Bij het vaststellen van het stappenplan wordt tevens over de grondvorm van de RUD besloten; 13. de RUD West- en Midden-Brabant te toetsen aan de criteria die zijn vastgelegd in de landelijke checklist voor RUD-vorming; 14. medio 2012 verdere besluiten te nemen over de inrichting van de RUD West- en Midden-Brabant waaronder: juridische verankering, organisatiestructuur, huisvesting en locatie, verantwoordelijkheden en bevoegdheden, aansturing, personeel, financiën, kwaliteitsborging en andere noodzakelijke punten. Hierbij ook de samenwerking met andere RUD's en het te vormen afstemmingsplatform voor de bovenregionale thema's, zoals ketentoezicht en handhaving, betrekken; 15. bij de inrichting van de RUD maximaal gebruik te maken van bestaande voorzieningen, uitvoeringscapaciteit en expertise bij de deelnemers om zoveel als mogelijk de transitiekosten en frictiekosten te beperken; 16. in 2012 een uitvoeringsprogramma 2013 op te stellen voor de gehele taakuitvoering van de RUD West- en Midden-Brabant en waarin voor de RUD en voor elke deelnemer is vastgelegd wat het uitvoeringsniveau is voor het basistakenpakket en voor de verzoektaken die een deelnemer laat uitvoeren door de RUD West- en Midden-Brabant; 17. dat vanzelfsprekend bij de vorming van de RUD West- en Midden-Brabant zorgvuldig wordt omgegaan met het belang van het personeel dat betrokken is bij de transitie. Landelijke afspraken/sociale kaders worden hierbij in acht genomen.

9 Verbindendheid: Deze intentieverklaring beoogt uitdrukkelijk inspanningsverplichtingen over en weer en is niet in rechte afdwingbaar. Ondertekening: Namens college GS Provincie Noord-Brabant J.A.M.E. Iding, Gedeputeerde Names college B&W Gemeente Breda W.J. Willems, Wethouder Names college B&W Gemeente Roosendaal J.J.C. Adriaansen, Wethouder Names college B&W Gemeente Bergen op Zoom A. van der Wegen, Wethouder Xjjgl Gemeente Breda Gemeente ( Roosendaal Gemeente ê Bergen op Zoom Names college B&W Gemeente Woensdrecht M.A. Franzel, Burgemeester Names college B&W Gemeente Etten-Leur A.P.M.A. Schouw, Wethouder Names college B&W Gemeente Tilburg B. de Vries, Wethouder ETTEN1LEUR 1 n Names college B&W Gemeente Oisterwijk K. Rijnen, Wethouder gemeente j^^^^ Oisterwijk Names college B&W Gemeente Rucphen M. de Bruijn, Wethouder Gemeente Rucphen

10 Names college B&W Gemeente Loon op Zand J. Broeders, Wethouder Names college B&W Gemeente Waalwijk J. van Groos, Wethouder Iffijj gemeente ^ip loon op zand Gemttnte «W Names college B&W Gemeente Moerdijk C. Punt, Wethouder Names college B&W Gemeente Steenbergen A.M.C. van Kesteren, Wethouder Names college B&W Gemeente Oosterhout J.W.M. Peters, Wethouder Names college B&W Gemeente Dongen J. Velthoven, Wethouder Names college B&W Gemeente Hilvarenbeek R.F.I. Palmen, Burgemeester Names college B&W Gemeente Alphen-Chaam A.L.J. Braspenning, Wethouder Names college B&W Gemeente Baarle Nassau J.J.M. van Tilburg, Wethouder gemeente ^ Moerdijk gemeente Steenbergen W w W gemeente QOSterhOUt Osrnt-er.iv Dongen ^BË gemtvn'f Htlvaprnbwk gtrrstietiie Alphen Chaam J q^minip^^j ~ - - Baarle-Nassau Names college B&W Gemeente Zundert J.C.M. de Beer, Wethouder Names college B&W Gemeente Goirle M.G. Rijsdorp, Burgemeester V **** ^Zün'dert jtrmetnir *^ goirle

11 Names college B&W Gemeente Drimmelen M. Vos-Kroeze, Wethouder Names college B&W Gemeente Halderberge J.A. Akkermans, Wethouder GEMEENTE Drimmelen f Names college B&W Gemeente Gilze en Rijen L.C. Lavooij, Wethouder Names college B&W Gemeente Aalburg A.M.T. Naterop, Burgemeester Names college B&W Gemeente Woudrichem F.A. Petter, Burgemeester Hp HaWcrbcrgc Gi(ze en Ri)en gemeente I? aalburg.. \ Names college B&W Gemeente Werkendam C.G.J. Breuer, Burgemeester /*@ gemeente werkendam Namens college B&W Gemeente Geertruidenberg M. Meijer, Burgemeester Gemeente Gccrtruidcrtbery 1 1 Ter kennisname gezonden aan: - Dagelijks Bestuur van Waterschap Brabantse Delta, Bouvignelaan 5, Postbus 5520, 4801 DZte Breda; Dagelijks Bestuur van Waterschap Rivierenland, De Blomboogerd 1,Postbus 599, 4000 AN te TIEL; Dagelijks Bestuur van Waterschap De Dommel, Bosscheweg 56, Postbus , 5280 DA te Boxtel; Dagelijks Bestuur van Waterschap Aa en Maas Pettelaarpark 70, Postbus 5049, 5201 GA 's-hertogenbosch.

Raadsinformatiebrief 07-12 inzake vorming RUD Midden- en West-Brabant.

Raadsinformatiebrief 07-12 inzake vorming RUD Midden- en West-Brabant. CorsaInhoud De leden van de raad van de gemeente Waalwijk ons kenmerk behandeld door Mr. E.J.G. Bliek-Rennenberg doc.nr. VEH/ uw schrijven d.d. e-mail ebliek@waalwijk.nl bijlage(n) uw kenmerk telefoonnummer

Nadere informatie

Ontwikkelingen Regionale Uitvoeringsdienst Steenbergen, 13 maart 2012

Ontwikkelingen Regionale Uitvoeringsdienst Steenbergen, 13 maart 2012 gemeente Steenbergen De Heen Dinteloord Kruisland Nieuw-Vossemeer Steenbergen Welberg min ini ons kenmerk zaaknummer uw kenmerk uw brief van afdeling contactpersoon telefoonnr. bijlage(n) UM1202046 Ruimtelijke

Nadere informatie

Voorlopige uitslagen per gemeente op lijstniveau. Gemeente: Alphen-Chaam Kiesgerechtigden: Opkomstpercentage: 47,68%

Voorlopige uitslagen per gemeente op lijstniveau. Gemeente: Alphen-Chaam Kiesgerechtigden: Opkomstpercentage: 47,68% Voorlopige uitslagen per gemeente op lijstniveau Gemeente: Alphen-Chaam Kiesgerechtigden: 7.882 Opkomstpercentage: 47,68% * 1 CDA 1.169 2 Water Natuurlijk 347 3 Ons Water 327 4 West-Brabant Waterbreed

Nadere informatie

Programma bijeenkomst Transitieteam Midden- en West Brabant

Programma bijeenkomst Transitieteam Midden- en West Brabant Programma bijeenkomst Transitieteam Midden- en West Brabant 14:00 14:15 Opening algemene stand van zaken SVB-BGT, Ingrid Hugen 14:15 15:00 De rol van RWS, Rob van der Schoot rol van RWS binnen de BGT (m.n.

Nadere informatie

Provinciaal blad van Noord-Brabant

Provinciaal blad van Noord-Brabant Provinciaal blad van Noord-Brabant ISSN: 0920-1408 Onderwerp Besluit van de directeur van de Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant, houdende de aanwijzing van toezichthouders van de Omgevingsdienst Middenen

Nadere informatie

Register artikel 27 Wet gemeenschappelijke regelingen Gemeente Waalwijk. 1 november 2016

Register artikel 27 Wet gemeenschappelijke regelingen Gemeente Waalwijk. 1 november 2016 Register artikel 27 Wet gemeenschappelijke regelingen Gemeente Waalwijk 1 november 2016 Gemeenschappelijke regeling veiligheidsregio Midden- en West-Brabant GR Veiligheidsregio MWB Tilburg Colleges van

Nadere informatie

Aan de Staatssecretaris van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu Dhr. J.J. Atsma Postbus EZ S-GRAVENHAGE

Aan de Staatssecretaris van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu Dhr. J.J. Atsma Postbus EZ S-GRAVENHAGE Aan de Staatssecretaris van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu Dhr. J.J. Atsma Postbus 20951 2500 EZ S-GRAVENHAGE Brabantlaan 1 Postbus 90151 5200 MC s-hertogenbosch Telefoon (073) 681 28 12 Fax

Nadere informatie

Onderwerp: Informatie m.b.t. vorming RUD in de regio Brabant Noordoost. I

Onderwerp: Informatie m.b.t. vorming RUD in de regio Brabant Noordoost. I Onderwerp: Informatie m.b.t. vorming RUD in de regio Brabant Noordoost. I De leden van de raad van de gemeente Cuijk uw kenmerk: uw brief van: ons kenmerk: I/RB/AvH bijlagen:1 behandeld door: Fons van

Nadere informatie

MWB - norm. Inhoud en kwaliteit. Van historie naar toekomst. Toelichting aan het AB. Bijlage Adviesbrief

MWB - norm. Inhoud en kwaliteit. Van historie naar toekomst. Toelichting aan het AB. Bijlage Adviesbrief MWB - norm Inhoud en kwaliteit Van historie naar toekomst Toelichting aan het AB Bijlage Adviesbrief Agenda Blok A - Huidige situatie Blok B - Gewenste situatie Blok C - Opzet MWB-norm Blok D Programmering

Nadere informatie

Register artikel 27 Wet gemeenschappelijke regelingen Gemeente Waalwijk

Register artikel 27 Wet gemeenschappelijke regelingen Gemeente Waalwijk Register artikel 27 Wet gemeenschappelijke regelingen Gemeente Waalwijk 20-1-2015 Gemeenschappelijke regeling veiligheidsregio Midden- en West-Brabant GR Veiligheidsregio MWB Tilburg College van Waalwijk

Nadere informatie

Overzicht reacties gemeenten op jaarrekening 2015 begroting 2017, versie 7 juli 2016

Overzicht reacties gemeenten op jaarrekening 2015 begroting 2017, versie 7 juli 2016 Overzicht reacties gemeenten op jaarrekening 2015 begroting 2017, versie 7 juli 2016 Nr. Gemeente Zienswijze Reactie Algemeen Bestuur VR MWB 1 Aalburg Gemeenteraad vergadert 21 juni. De raad gaat er vanuit

Nadere informatie

register gemeenteschappelijke regelingen gemeente s- als bedoeld in artikel 27 Wet Gemeenschappelijke regelingen

register gemeenteschappelijke regelingen gemeente s- als bedoeld in artikel 27 Wet Gemeenschappelijke regelingen Register van Gemeenschappelijke regelingen gemeente s-hertogenbosch als bedoeld in artikel 27 Wet Gemeenschappelijke regelingen stand van zaken 2016 Toelichting Ter behartiging van één of meerdere doelstellingen

Nadere informatie

Zundertse Regelgeving Zaaknummer: Z Documentnummer: ZD

Zundertse Regelgeving Zaaknummer: Z Documentnummer: ZD *ZD17012158* Zundertse Regelgeving Rubriek: Algemeen Naam Register Citeertitel: grondslag, artikel 27 lid 1 Vastgesteld door College Datum vaststelling 30 november 1999 Kenmerk besluit Datum publicatie

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Onderwerp. Status. Voorstel. Inleiding. Ag. nr.: Reg. nr.: Datum:

Raadsvoorstel. Onderwerp. Status. Voorstel. Inleiding. Ag. nr.: Reg. nr.: Datum: Datum: 26-2-13 Onderwerp Oprichting Omgevingsdienst Brabant Noord per 1 april 2013 Status Besluitvormend Voorstel 1. Toestemming te verlenen voor het aangaan van een Gemeenschappelijke regeling ter oprichting

Nadere informatie

TT Midden- en West Brabant 18 december 2014 Etten-Leur

TT Midden- en West Brabant 18 december 2014 Etten-Leur TT Midden- en West Brabant 18 december 2014 Etten-Leur Agenda 10:00-11:00 Algemene deel. Huidige stand van zaken regio Afstemmen bronhouders ICT Bijhouding.. Pauze.. 11:15-12:15 Opsplitsing. Facility Minicompetitie

Nadere informatie

register gemeenteschappelijke regelingen gemeente s- als bedoeld in artikel 27 Wet Gemeenschappelijke regelingen

register gemeenteschappelijke regelingen gemeente s- als bedoeld in artikel 27 Wet Gemeenschappelijke regelingen Register van Gemeenschappelijke regelingen gemeente s-hertogenbosch als bedoeld in artikel 27 Wet Gemeenschappelijke regelingen stand van zaken 2017 Toelichting Ter behartiging van één of meerdere doelstellingen

Nadere informatie

Gemeenschappelijke regeling Regionale Ambulancevoorziening Brabant Midden-West-Noord vergelijking oud-nieuw

Gemeenschappelijke regeling Regionale Ambulancevoorziening Brabant Midden-West-Noord vergelijking oud-nieuw Gemeenschappelijke regeling Regionale Ambulancevoorziening Brabant Midden-West-Noord vergelijking oud-nieuw In dit overzicht staan alleen de (onderdelen van) artikelen uit de regeling met een inhoudelijke

Nadere informatie

Zundertse Regelgeving

Zundertse Regelgeving Zundertse Regelgeving Zaaknummer: Z16-001872 Documentnummer: ZD17012158 Rubriek: Algemeen Naam regeling: Register Citeertitel: telijke grondslag, artikel 27 lid 1 Vastgesteld door College Datum vaststelling

Nadere informatie

Voorstel Kennis te nemen van de stand van zaken inrichting van Regionale Uitvoeringsdienst (RUD).

Voorstel Kennis te nemen van de stand van zaken inrichting van Regionale Uitvoeringsdienst (RUD). Reg. Nr 1210202: Onderwerp Inrichting van Regionale Uitvoeringsdienst (RUD) Status Informerend Voorstel Kennis te nemen van de stand van zaken inrichting van Regionale Uitvoeringsdienst (RUD). Inleiding

Nadere informatie

Aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Valkenswaard Postbus GA VALKENSWAARD. Interbestuurlijk Toezicht 2017

Aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Valkenswaard Postbus GA VALKENSWAARD. Interbestuurlijk Toezicht 2017 Brabantlaan 1 Postbus 90151 5200 MC s-hertogenbosch Aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Valkenswaard Postbus 10100 5550 GA VALKENSWAARD Telefoon (073) 681 28 12 Fax (073) 614

Nadere informatie

Aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Asten Postbus AG ASTEN. Interbestuurlijk toezicht 2017.

Aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Asten Postbus AG ASTEN. Interbestuurlijk toezicht 2017. Aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Asten Postbus 290 5720 AG ASTEN Brabantlaan 1 Postbus 90151 5200 MC s-hertogenbosch Telefoon (073) 681 28 12 Fax (073) 614 11 15 www.brabant.nl

Nadere informatie

Zundertse Regelgeving

Zundertse Regelgeving Zundertse Regelgeving Zaaknummer: Z16-001872 Documentnummer: ZD17012158 Rubriek: Algemeen Naam Register Citeertitel: grondslag, artikel 27 lid 1 Vastgesteld door College Datum vaststelling 30 november

Nadere informatie

GEMEENSCHAPPELIJKE REGELINGEN. 5) Regionale Ambulancevoorziening Brabant Midden-West-Noord (RAV)

GEMEENSCHAPPELIJKE REGELINGEN. 5) Regionale Ambulancevoorziening Brabant Midden-West-Noord (RAV) GEMEENSCHAPPELIJKE REGELINGEN Toelichting Overzicht aantal leden en aan te wijzen door wie Overzicht leden voor de periode 2014-2018 Gemeenschappelijke regelingen 1) Streekarchief Langstraat Heusden Altena

Nadere informatie

Datum: 24 augustus 2012 Nummer raadsnota: BI Onderwerp: Aangaan Gemeenschappelijke Regeling Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant

Datum: 24 augustus 2012 Nummer raadsnota: BI Onderwerp: Aangaan Gemeenschappelijke Regeling Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant NOTA VOOR DE RAAD Datum: 24 augustus 2012 Nummer raadsnota: BI.0120066 Onderwerp: Aangaan Gemeenschappelijke Regeling Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant Portefeuillehouder: Peters Bijlagen: 1. Tekst

Nadere informatie

C O N V E N A N T R E G I O N A A L D E T A I L H A N D E L S B E L E I D W E S T B R A B A N T

C O N V E N A N T R E G I O N A A L D E T A I L H A N D E L S B E L E I D W E S T B R A B A N T C O N V E N A N T R E G I O N A A L D E T A I L H A N D E L S B E L E I D W E S T B R A B A N T CONVENANT REGIONAAL DETAILHANDELSBELEID WEST-BRABANT december 2009 Pagina 1 De colleges van Burgemeester

Nadere informatie

register gemeenteschappelijke regelingen gemeente s- als bedoeld in artikel 27 Wet Gemeenschappelijke regelingen

register gemeenteschappelijke regelingen gemeente s- als bedoeld in artikel 27 Wet Gemeenschappelijke regelingen Register van Gemeenschappelijke regelingen gemeente s-hertogenbosch als bedoeld in artikel 27 Wet Gemeenschappelijke regelingen stand van zaken 2019 Toelichting Ter behartiging van één of meerdere doelstellingen

Nadere informatie

Onderwerp Voorstel tot vaststellen Verordening kwaliteit vergunningverlening, toezicht en handhaving omgevingsrecht Goirle

Onderwerp Voorstel tot vaststellen Verordening kwaliteit vergunningverlening, toezicht en handhaving omgevingsrecht Goirle Raadsvoorstel Agendapunt: 11 Onderwerp Voorstel tot vaststellen Verordening kwaliteit vergunningverlening, toezicht en handhaving omgevingsrecht Goirle Datum voorstel Datum raadsvergadering Bijlagen Ter

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Sinds de behandeling in het kabinet wordt de term Regionale Uitvoeringsdienst (RUD) gehanteerd.

gemeente Eindhoven Sinds de behandeling in het kabinet wordt de term Regionale Uitvoeringsdienst (RUD) gehanteerd. gemeente Eindhoven Raadsnummer Inboeknummer 12R5082 12bst01807 Beslisdatum B&W 30 oktober 2012 Dossiernummer 12.44.351 RaadsvoorstelOprichting Regionale Uitvoeringsdienst (RUD): toestemming verlenen tot

Nadere informatie

BRZO zowel BRZO als VT-CHEMIE. Provincie Provincie Provincie Totaal

BRZO zowel BRZO als VT-CHEMIE. Provincie Provincie Provincie Totaal PROJECTOPDRACHT Naam deelproject : VORMGEVING BRZO-RUD NOORD-NEDERLAND (LAT-RB) Opdrachtgever : Dick Bresser, namens de noordelijke regisseurs RUD Projectleider : Jan Smittenberg Organisatie : Provincie

Nadere informatie

Bijlage D Raads- en statenvoorstel 1 en besluit GR RUD LN

Bijlage D Raads- en statenvoorstel 1 en besluit GR RUD LN Bijlage D Raads- en statenvoorstel 1 en besluit GR RUD LN 1 T.b.v. het statenvoorstel moet daar waar Raad is opgenomen dit vervangen worden door Provinciale Staten, daar waar het college van burgemeesters

Nadere informatie

VERSLAG VAN DE VERGADERING VAN HET ALGEMEEN BESTUUR VAN DE OMGEVINGSDIENST MIDDEN- EN WEST-BRABANT

VERSLAG VAN DE VERGADERING VAN HET ALGEMEEN BESTUUR VAN DE OMGEVINGSDIENST MIDDEN- EN WEST-BRABANT VERSLAG VAN DE VERGADERING VAN HET ALGEMEEN BESTUUR VAN DE OMGEVINGSDIENST MIDDEN- EN WEST-BRABANT Datum: 25 september 2013 Tijd: 09.30 11.30 uur Locatie: Gebouw OMWB, Spoorlaan 181, Tilburg Aanwezig:

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst BOA s Domein III Onderwijs (leerplicht) gemeenten regio West-Brabant

Samenwerkingsovereenkomst BOA s Domein III Onderwijs (leerplicht) gemeenten regio West-Brabant Samenwerkingsovereenkomst BOA s Domein III Onderwijs (leerplicht) gemeenten regio West-Brabant Partijen: De burgemeesters van de navolgende gemeenten: 1 Aalburg 2 Alphen-Chaam 3 Baarle-Nassau 4 Bergen

Nadere informatie

Register van gemeenschappelijke regelingen als bedoeld in artikel 27 van de Wet gemeenschappelijke regelingen

Register van gemeenschappelijke regelingen als bedoeld in artikel 27 van de Wet gemeenschappelijke regelingen Register van gemeenschappelijke regelingen als bedoeld in artikel 27 van de Wet gemeenschappelijke regelingen Documentnaam Opgesteld door Register gemeenschappelijke regelingen Juridische Zaken Versie

Nadere informatie

Bouwaanvragen agrarische bedrijven t/m 20 september 2013 aanvragen per gemeente per week. week 13 (t/m 29-3) week 11 (t/m 15-3) week 12 (t/m 22-3)

Bouwaanvragen agrarische bedrijven t/m 20 september 2013 aanvragen per gemeente per week. week 13 (t/m 29-3) week 11 (t/m 15-3) week 12 (t/m 22-3) Bouwaanvragen agrarische bedrijven t/m 20 september 203 aanvragen per gemeente per 4- ) 2 -) 3 8-) 4 25-) 5 6-8- 2) 2) 7 5-2) 8 22-2) 9-0 8-5- 2 22-3 29-4 5-4 7-5 4-6 2-7 28-8 5-5) 9 2-5) 20 9-5) West

Nadere informatie

Omgevingsdienst Midden- en West- Brabant: bedrijfsplan en GR. Raadsinformatieronde 4 oktober 2012

Omgevingsdienst Midden- en West- Brabant: bedrijfsplan en GR. Raadsinformatieronde 4 oktober 2012 Omgevingsdienst Midden- en West- Brabant: bedrijfsplan en GR Raadsinformatieronde 4 oktober 2012 Opbouw en toelichting Achtergrond Bedrijfsplan Gevolgen gemeente Drimmelen GR Vervolg OMWB: achtergrond

Nadere informatie

Besluitenlijst College van B&W

Besluitenlijst College van B&W Besluitenlijst College van B&W Gemeente Drimmelen 05/07/2016 Smits C. (Secretaris), aanwezig Kok G.L.C.M. de (Burgemeester), aanwezig Bakker H.T.M. (Wethouder), aanwezig Kuijpers J.B.M. (Wethouder), aanwezig

Nadere informatie

VERSLAG VAN DE VERGADERING VAN HET ALGEMEEN BESTUUR VAN DE OMGEVINGSDIENST MIDDEN- EN WEST-BRABANT

VERSLAG VAN DE VERGADERING VAN HET ALGEMEEN BESTUUR VAN DE OMGEVINGSDIENST MIDDEN- EN WEST-BRABANT *OMWB775982* VERSLAG VAN DE VERGADERING VAN HET ALGEMEEN BESTUUR VAN DE OMGEVINGSDIENST MIDDEN- EN WEST-BRABANT Datum: 12 oktober 2018 Tijd: 09.30 10.45 uur Locatie: Gemeentehuis Moerdijk Aanwezig: Gemeente

Nadere informatie

VERSLAG VAN DE VERGADERING VAN HET ALGEMEEN BESTUUR VAN DE OMGEVINGSDIENST MIDDEN- EN WEST-BRABANT

VERSLAG VAN DE VERGADERING VAN HET ALGEMEEN BESTUUR VAN DE OMGEVINGSDIENST MIDDEN- EN WEST-BRABANT *OMWB655293* VERSLAG VAN DE VERGADERING VAN HET ALGEMEEN BESTUUR VAN DE OMGEVINGSDIENST MIDDEN- EN WEST-BRABANT Datum: 18 april 2018 Tijd: 09.30 11.30 uur Locatie: Gemeentehuis Moerdijk Aanwezig: Gemeente

Nadere informatie

Gemeenteraad Aanbieden via de Griffie aan commissie en raad

Gemeenteraad Aanbieden via de Griffie aan commissie en raad Onderwerp Besluitvorming GR RUD LN 2018 en inrichting organisatie RUD LN Zaaknummer 339727 Teammanager Hank Velthuis a.i. B & W datum 19 juni 2017 Afdeling/Team Wonen Werken en Leven/Vergunningverlening

Nadere informatie

De gemeenschappelijke regeling schoolverzuim en VSV regio West-Brabant wordt als volgt gewijzigd:

De gemeenschappelijke regeling schoolverzuim en VSV regio West-Brabant wordt als volgt gewijzigd: De colleges van burgemeester en wethouders van de Gemeenten Aalburg, Alphen-Chaam, Baarle- Nassau, Bergen op Zoom, Breda, Drimmelen, Etten-Leur, Geertruidenberg, Halderberge, Moerdijk, Roosendaal, Rucphen,

Nadere informatie

Uitwerking beheer inrichtingenbestand

Uitwerking beheer inrichtingenbestand Uitwerking beheer inrichtingenbestand 1. Aanleiding Op 19 januari jl. is aan het Ambtelijk Overleg een presentatie gegeven over hoe het inrichtingenbestand IB 2.0 tot stand is gekomen en hoe dit bestand

Nadere informatie

Voorstel algemeen bestuur

Voorstel algemeen bestuur *OMWB576877* Voorstel algemeen bestuur Datum vergadering: 15 december 2017 Datum: 30 oktober 2017 Agendapunt: 06 Datum DB-besluit: 27 november 2017 Aantal bijlagen: 1 Portefeuillehouder: P. Depla Onderwerp:

Nadere informatie

Beslisdocument college van Peel en Maas

Beslisdocument college van Peel en Maas Beslisdocument college van Peel en Maas Document openbaar: Ja Zaaknummer: 1894/2016/884364 Documentnummer: 1894/2016/884448 Besluitnummer: 51 6.3 Onderwerp: Samenwerking binnen de Regionale Uitvoeringsdienst

Nadere informatie

IVBOB. Illlllllll IIII llllllll II. Platform Samenwerkende Ouderenorganisatíes Brabant IO16004186 21/01/2016. VBOB Project Cliëntondersteuning

IVBOB. Illlllllll IIII llllllll II. Platform Samenwerkende Ouderenorganisatíes Brabant IO16004186 21/01/2016. VBOB Project Cliëntondersteuning Illlllllll IIII llllllll II IO16004186 21/01/2016 IVBOB Stichting Verenigde Bonden Overleg Brabant Gemeente Oosterhout T.a.v. College van Burgemeesters en Wethouders Postbus 10150 4900 GB OOSTERHOUT NB

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT PURHEREHO RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad: 1d 11flflO Datum: 23 januari 2014 Behandeld door: G. van der Meer-Trompetter Afdeling / Team: VTH / VTS Onderwerp: toestemming aansluiting

Nadere informatie

A.S. Wedzinga raad00386

A.S. Wedzinga raad00386 Agendapunt commissie: steller telefoonnummer email A.S. Wedzinga 040-2083573 swe@valkenswaard.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering onderwerp 12raad00386 Gemeenschappelijke Regeling Regionale Uitvoeringsdienst

Nadere informatie

Register Gemeenschappelijke Regelingen en Verbonden Partijen van de Gemeente Woensdrecht

Register Gemeenschappelijke Regelingen en Verbonden Partijen van de Gemeente Woensdrecht Register Regelingen en Verbonden Partijen van de Gemeente Woensdrecht (versie juli 2017) Naam Regeling Deelnemers Wettelijke voorschriften met de bevoegdheden van het samenwerkingsverband Regeling GGD

Nadere informatie

De vergaderdatum is: Woensdag, 28 april De locatie waar de vergadering plaatsvindt is: Politiebureau Altena te Nieuwendijk

De vergaderdatum is: Woensdag, 28 april De locatie waar de vergadering plaatsvindt is: Politiebureau Altena te Nieuwendijk District Oosterhout Team Altena Behandeld door E-mail MAAM de Brouwer marck.de.brouwer@mw-brabant.politie.nl Datum 28 april 2010 Blad 1 van 1 Raadsledenavond Politie team Altena Kopie aan Nieuwe raadsleden

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Aan de raad, Zaaknummer Portefeuillehouder Voorstel

Raadsvoorstel. Aan de raad, Zaaknummer Portefeuillehouder Voorstel Raadsvoorstel Zaaknummer Portefeuillehouder Voorstel 67285 De heer drs. C.H. Boland, wethouder Vaststellen Verordening kwaliteit vergunningverlening, toezicht en handhaving omgevingsrecht Gooise Meren

Nadere informatie

Gemeenschappelijke regeling Regionale Ambulancevoorziening Brabant Midden-West-Noord

Gemeenschappelijke regeling Regionale Ambulancevoorziening Brabant Midden-West-Noord Gemeenschappelijke regeling Regionale Ambulancevoorziening Brabant Midden-West-Noord De colleges van de gemeenten Aalburg, Alphen-Chaam, Baarle-Nassau, Bergen op Zoom, Bernheze, Boekel, Boxmeer, Boxtel,

Nadere informatie

IVBOB. pagina 1 van 1. Gemeente Drimmelen - VBOB Cliëntondersteuning

IVBOB. pagina 1 van 1. Gemeente Drimmelen - VBOB Cliëntondersteuning pagina 1 van 1 Gemeente Drimmelen - VBOB Cliëntondersteuning - 4 2 0 JAN. 2016 Van: kbo-brabant Aan: kbo-brabant Datum: 20-1-2016 14:04 v\mo\ 6g Onderwerp: VBOB

Nadere informatie

Stand van zaken Q-koorts

Stand van zaken Q-koorts Stand van zaken Q-koorts 22-11-2010 Dit is een Q-koortsnieuwsbrief van de GGD Hart voor Brabant en GGD West-Brabant. Meldingen GGD Hart voor Brabant in 2010 De GGD Hart voor Brabant kreeg in de afgelopen

Nadere informatie

VERSLAG VAN DE VERGADERING VAN HET ALGEMEEN BESTUUR VAN DE OMGEVINGSDIENST MIDDEN- EN WEST-BRABANT

VERSLAG VAN DE VERGADERING VAN HET ALGEMEEN BESTUUR VAN DE OMGEVINGSDIENST MIDDEN- EN WEST-BRABANT VERSLAG VAN DE VERGADERING VAN HET ALGEMEEN BESTUUR VAN DE OMGEVINGSDIENST MIDDEN- EN WEST-BRABANT Datum: 15 december 2017 Tijd: 09.00 10.00 uur Locatie: Gemeentehuis Oosterhout Aanwezig: Gemeente Aalburg:

Nadere informatie

Conform deze nieuwe nota zijn er richtlijnen voor de ontwerpbegroting 2017 opgesteld die ter vaststelling aan de raad worden voorgelegd.

Conform deze nieuwe nota zijn er richtlijnen voor de ontwerpbegroting 2017 opgesteld die ter vaststelling aan de raad worden voorgelegd. Raadsvoorstel Datum (datum) Agenda nr.: (in te vullen door griffie) raadsvergadering: Portefeuillehouder: Dhr. Theunis Registratiecode: (in te vullen door griffie) Onderwerp: Nota Verbonden Partijen Aan

Nadere informatie

RUD GRONINGEN - Samen werken aan kwaliteit - Informatiebijeenkomst raadsleden Westerkwartier- en BMW-gemeenten 24 september 2012

RUD GRONINGEN - Samen werken aan kwaliteit - Informatiebijeenkomst raadsleden Westerkwartier- en BMW-gemeenten 24 september 2012 RUD GRONINGEN - Samen werken aan kwaliteit - Informatiebijeenkomst raadsleden Westerkwartier- en BMW-gemeenten 24 september 2012 Even voorstellen Dick Bresser Programma- en projectleider provincie Groningen

Nadere informatie

VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE ROERMOND

VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE ROERMOND VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE ROERMOND datum indiening: 19 mei 2014 datum/agendapunt B&Wvergadering: 270514/304 afdeling: Bouwtoeziciit Onderwerp: Jaarprogramma Wet algemene bepalingen

Nadere informatie

Inwonertal Brabant groeit met ruim 9000

Inwonertal Brabant groeit met ruim 9000 Inwonertal Brabant groeit met ruim 9 s-hertogenbosch, 7 maart 212 - In 211 is de Brabantse bevolking met 9.3 mensen toegenomen. Daarmee ligt de bevolkingsgroei vrijwel op hetzelfde niveau als de laatste

Nadere informatie

Onderwerp Verordening kwaliteit vergunningverlening, toezicht en handhaving omgevingsrecht

Onderwerp Verordening kwaliteit vergunningverlening, toezicht en handhaving omgevingsrecht Raadsvoorstel Datum raadsvergadering : 7 juli 2016 Agendanummer : Datum : 17 mei 2016 Onderwerp Verordening kwaliteit vergunningverlening, toezicht en handhaving omgevingsrecht Aan de leden van de raad,

Nadere informatie

Onderwerp: Ontwerp 2e begrotingswijziging 2011 Regionale Milieudienst West-Brabant (RMD)

Onderwerp: Ontwerp 2e begrotingswijziging 2011 Regionale Milieudienst West-Brabant (RMD) RAADSVOORSTEL Verseon kenmerk: 314540 Raadsvergadering van 2 februari 2012 Agendanummer: 10.4 Onderwerp: Ontwerp 2e begrotingswijziging 2011 Regionale Milieudienst West-Brabant (RMD) Verantwoordelijk portefeuillehouder:

Nadere informatie

Kaarten Sociale Veerkracht

Kaarten Sociale Veerkracht Kaarten Sociale Veerkracht Auteurs Drs. Wim Haarmann Ruben Smeets, MSc Tilburg, 30 april 2014 Documentnummer: 14.096 Warandelaan 2 5037 AB Tilburg Postbus 90153 5000 LE Tilburg T 013-466 87 12 F 013-466

Nadere informatie

Beslisdocument college van Peel en Maas

Beslisdocument college van Peel en Maas Beslisdocument college van Peel en Maas Document openbaar: Ja Zaaknummer: 1894/2015/702597 Documentnummer: 1894/2015/702777 Besluitnummer: 50 6.4 Onderwerp: Samenwerking binnen de Regionale Uitvoeringsdienst

Nadere informatie

Voorstel. Agendapunt. Het Algemeen Bestuur van de BWB. Projectplan Transitie naar waarderen op gebruiksoppervlak 9 november 2018

Voorstel. Agendapunt. Het Algemeen Bestuur van de BWB. Projectplan Transitie naar waarderen op gebruiksoppervlak 9 november 2018 Voorstel Aan Het Algemeen Bestuur van de BWB Agendapunt 6b Onderwerp Datum Projectplan Transitie naar waarderen op gebruiksoppervlak 9 november 2018 Inleiding De deelnemers Bergen op Zoom, Dongen, Etten-Leur,

Nadere informatie

VERSLAG VAN DE VERGADERING VAN HET ALGEMEEN BESTUUR VAN DE OMGEVINGSDIENST MIDDEN- EN WEST-BRABANT

VERSLAG VAN DE VERGADERING VAN HET ALGEMEEN BESTUUR VAN DE OMGEVINGSDIENST MIDDEN- EN WEST-BRABANT *OMWB576865* VERSLAG VAN DE VERGADERING VAN HET ALGEMEEN BESTUUR VAN DE OMGEVINGSDIENST MIDDEN- EN WEST-BRABANT Datum: 25 oktober 2017 Tijd: 13.30 15.35 uur Locatie: Gemeentehuis Drimmelen Aanwezig: Gemeente

Nadere informatie

Landelijke actualiteit: wetsvoorstel VTH, Amvb VTH, Modelverordening kwaliteit Collegiale toets en Evaluatie VTH-stelsel

Landelijke actualiteit: wetsvoorstel VTH, Amvb VTH, Modelverordening kwaliteit Collegiale toets en Evaluatie VTH-stelsel Landelijke actualiteit: wetsvoorstel VTH, Amvb VTH, Modelverordening kwaliteit Collegiale toets en Evaluatie VTH-stelsel Aris Blok Mirjam Hassing Marc du Maine Wat bespreken: Wetsvoorstel VTH Amvb VTH

Nadere informatie

register gemeenteschappelijke regelingen gemeente s- als bedoeld in artikel 27 Wet Gemeenschappelijke regelingen

register gemeenteschappelijke regelingen gemeente s- als bedoeld in artikel 27 Wet Gemeenschappelijke regelingen Register van Gemeenschappelijke regelingen gemeente s-hertogenbosch als bedoeld in artikel 27 Wet Gemeenschappelijke regelingen stand van zaken 2015 Toelichting Ter behartiging van één of meerdere doelstellingen

Nadere informatie

19.30 uur Opening en welkom Hendrik Hoeksema, wethouder gemeente Oss en voorzitter van de bestuurlijke kopgroep

19.30 uur Opening en welkom Hendrik Hoeksema, wethouder gemeente Oss en voorzitter van de bestuurlijke kopgroep 19.30 uur Opening en welkom Hendrik Hoeksema, wethouder gemeente Oss en voorzitter van de bestuurlijke kopgroep Dhr Hoeksema heet alle aanwezigen welkom namens alle gemeenten en namens gedeputeerde Van

Nadere informatie

Raadsvergadering van 28 april 2011 Agendanummer: 10.1

Raadsvergadering van 28 april 2011 Agendanummer: 10.1 RAADSVOORSTEL Verseon kenmerk: 275417 Raadsvergadering van 28 april 2011 Agendanummer: 10.1 Onderwerp: Regionale samenwerking leerplicht en voortijdig schoolverlaten (administratie en uitvoering) Verantwoordelijk

Nadere informatie

FTRPI IPUT'REGIONĤĤL BUREĤU

FTRPI IPUT'REGIONĤĤL BUREĤU FTRPI IPUT'REGIONĤĤL BUREĤU LLLľll LIUI I /WEST-BRĤBĤNT Bezoekadres: Claudius Prinsenlaan 10 4811 DJ Breda Postadres: Postbus 90156 4800 RH Breda Gemeente Steenbergen T.a.v. B en W en de Raden Postbus

Nadere informatie

Raadsvergadering van 14 maart 2013 Agendanummer: 9.1. Onderwerp: Inrichting stelsel Zorg voor jeugd (transitie jeugdzorg)

Raadsvergadering van 14 maart 2013 Agendanummer: 9.1. Onderwerp: Inrichting stelsel Zorg voor jeugd (transitie jeugdzorg) RAADSVOORSTEL Verseon kenmerk: 386736 Raadsvergadering van 14 maart 2013 Agendanummer: 9.1 Onderwerp: Inrichting stelsel Zorg voor jeugd (transitie jeugdzorg) Verantwoordelijk portefeuillehouder: A. Grootenboer-Dubbelman

Nadere informatie

onderwerp: Verordening kwaliteit vergunningverlening, toezicht en handhaving omgevingsrecht gemeente Winterswijk

onderwerp: Verordening kwaliteit vergunningverlening, toezicht en handhaving omgevingsrecht gemeente Winterswijk Mirtfóiswjjk zaaknummer: 123090 blad: 1/7 datum nota: 6 oktober 2016 programma: 2. Vergunningveriening en handhaving werkdoel: 1526 - Advisering & Beleid Wabo onderwerp: Verordening kwaliteit vergunningverlening,

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Agendanummer 9.7. Onderwerp: Jaarverslag 2007 van de Regionale Milieudienst West-Brabant

RAADSVOORSTEL Agendanummer 9.7. Onderwerp: Jaarverslag 2007 van de Regionale Milieudienst West-Brabant RAADSVOORSTEL Agendanummer 9.7 Raadsvergadering van 13 november 2008 Onderwerp: Jaarverslag 2007 van de Regionale Milieudienst West-Brabant Verantwoordelijke portefeuillehouder: W.J.M. Vissers SAMENVATTING

Nadere informatie

B&W-Aanbiedingsformulier

B&W-Aanbiedingsformulier B&W.nr. 09.0305, d.d. 31 maart 2009 B&W-Aanbiedingsformulier Onderwerp Oprichting N.V. Beheer Openbare Ruimte BESLUITEN Behoudens advies van de commissie 1. Behoudens advies van de Ondernemingsraad als

Nadere informatie

Projectenoverzicht Bijlage 1

Projectenoverzicht Bijlage 1 Infrastructurele projecten regio Noord-Oost Brabant N-F-001-15 Herinrichting centrum Heesch - fietsenstallingen 5.400,00 50,00% 10.800,00 Bernheze N-W-001-15 Reconstructie kruising Losplaats Velmolenweg

Nadere informatie

Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Uitgangspunten Regionale Uitvoeringsdienst (RUD) binnen de MARN-regio

Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Uitgangspunten Regionale Uitvoeringsdienst (RUD) binnen de MARN-regio Openbaar Onderwerp Uitgangspunten Regionale Uitvoeringsdienst (RUD) binnen de MARN-regio Programma / Programmanummer Klimaat & Energie / 1022 BW-nummer Portefeuillehouder J. van der Meer Samenvatting Naar

Nadere informatie

Regionale Impact Participatiewet. 1. Participatiewet West-Brabant 2. Gecoördineerde werkgeversbenadering

Regionale Impact Participatiewet. 1. Participatiewet West-Brabant 2. Gecoördineerde werkgeversbenadering Regionale Impact Participatiewet 1. Participatiewet West-Brabant 2. Gecoördineerde werkgeversbenadering Regionale Impact Participatiewet (3D) Gemeenteraden West-Brabant Programma op 19 november 2014 1.

Nadere informatie

Agendapunt het Algemeen Bestuur van de BWB 5. Vaststelling jaarverslag en jaarrekening 2015 BWB 15 april 2016

Agendapunt het Algemeen Bestuur van de BWB 5. Vaststelling jaarverslag en jaarrekening 2015 BWB 15 april 2016 Voorstel Aan Agendapunt het Algemeen Bestuur van de BWB 5 Onderwerp Datum Vaststelling jaarverslag en jaarrekening 2015 BWB 15 april 2016 Inleiding Bijgaand treft u het jaarverslag en de jaarrekening 2015

Nadere informatie

""'~ ~Q~ Gemeente Breda. College van Burgemeester en Wethouders. De leden van de gemeenteraad. Geachte dames en heren,

'~ ~Q~ Gemeente Breda. College van Burgemeester en Wethouders. De leden van de gemeenteraad. Geachte dames en heren, ~Q~ Gemeente Breda ""'~ College van Burgemeester en Wethouders De leden van de gemeenteraad www.breda.nl gemeentebreda@breda.nl Twitter@breda Telefoon 14 076 Postadres Postbus 90156, 4800 RH Breda Bezoekadres

Nadere informatie

Gemeente jļj Bergen op Zoom

Gemeente jļj Bergen op Zoom Gemeente jļj Bergen op Zoom Voorlegger I Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Portefeuillehouder(s) Contactpersoon Afdeling Contactpersoon Email Contactpersoon Telefoon Programmanummer en -naam : Benoeming

Nadere informatie

Voorgenomen wijziging Gemeenschappelijke Regeling RUD NHN

Voorgenomen wijziging Gemeenschappelijke Regeling RUD NHN AB-Besluit Aan: AB RUD NHN Datum vergadering: 15 mei 2015 (Schriftelijke ronde) Auteur: Onderwerp: Damir Štajcer Voorgenomen wijziging Gemeenschappelijke Regeling RUD NHN Agendapunt: -- Aanleiding / Kern

Nadere informatie

SEPH MIDDEN- EN WEST-BRABANT. Vergadering ARHO dd 23 april 2009. Agendapunt 4: DigiSeph. Opinierend/besluitvormend

SEPH MIDDEN- EN WEST-BRABANT. Vergadering ARHO dd 23 april 2009. Agendapunt 4: DigiSeph. Opinierend/besluitvormend SEPH MIDDEN- EN WEST-BRABANT Vergadering ARHO dd 23 april 2009 Agendapunt 4: DigiSeph Status: Opinierend/besluitvormend Door het Seph is een enquête uitgezet over DigiSeph. Daarnaast is gekeken naar het

Nadere informatie

De tekst van de Gemeenschappelijke regeling Omgevingsdienst Midden en West Brabant, zoals die luidt na de 1 e herziening.

De tekst van de Gemeenschappelijke regeling Omgevingsdienst Midden en West Brabant, zoals die luidt na de 1 e herziening. De tekst van de Gemeenschappelijke regeling Omgevingsdienst Midden en West Brabant, zoals die luidt na de 1 e herziening. Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Waar in de regeling met betrekking tot personen,

Nadere informatie

GEMEENTE ROERMOND. Raadsvoorstelno. : 2012/014/1 Agendapuntno.: Datum : 12 december 2011 Portefeuille: RU

GEMEENTE ROERMOND. Raadsvoorstelno. : 2012/014/1 Agendapuntno.: Datum : 12 december 2011 Portefeuille: RU GEMEENTE ROERMOND Raadsvoorstelno. : 2012/014/1 Agendapuntno.: Datum : 12 december 2011 Portefeuille: RU Onderwerp: Regionale Uitvoeringsdienst (netwerkrud) Limburg-Noord. Aan de Gemeenteraad 1 SAMENVATTING

Nadere informatie

MKB-vriendelijkste gemeente van Nederland 2012/2013. Gemeente Oss

MKB-vriendelijkste gemeente van Nederland 2012/2013. Gemeente Oss MKB-vriendelijkste gemeente van Nederland 2012/2013 Gemeente Oss Voorwoord Groningen, september 2013 Voor u ligt het resultaat van het in 2012 en 2013 gehouden onderzoek naar de MKBvriendelijkste gemeente

Nadere informatie

Raadsvoorstel

Raadsvoorstel gemeente Raadsvoorstel 2016.0018300 onderwerp Verordening kwaliteit vergunningverlening, toezicht en handhaving omgevingsrecht Portefeuilehouder drs Theo Weterings / dr. Derk Reneman steiler Bianca Smal

Nadere informatie

De burgemeester en het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Boxtel;

De burgemeester en het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Boxtel; Mandaatbesluit Omgevingsdienst Brabant Noord 2014 De burgemeester en het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Boxtel; gelet op afdeling 10.1.1. van de Algemene wet bestuursrecht; overwegende

Nadere informatie

Verordening kwaliteit vergunningverlening, toezicht en handhaving omgevingsrecht gemeente Berg en Dal

Verordening kwaliteit vergunningverlening, toezicht en handhaving omgevingsrecht gemeente Berg en Dal GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Berg en Dal. Nr. 103855 28 juli 2016 Verordening kwaliteit vergunningverlening, toezicht en handhaving omgevingsrecht gemeente Berg en Dal De raad van de gemeente

Nadere informatie

Raadsvergadering Onderwerp Verordening kwaliteit vergunningverlening, toezicht en handhaving omgevingsrecht Bunnik 2017.

Raadsvergadering Onderwerp Verordening kwaliteit vergunningverlening, toezicht en handhaving omgevingsrecht Bunnik 2017. RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 15-12-2016 16-085 Onderwerp Verordening kwaliteit vergunningverlening, toezicht en handhaving omgevingsrecht Bunnik 2017. Aan de raad, Onderwerp Verordening kwaliteit

Nadere informatie

WA/Vi Brabant Midden-West-Noord

WA/Vi Brabant Midden-West-Noord WA/Vi Brabant Midden-West-Noord Gemeenschappelijke regeling Regionale Ambulancevoorziening Brabant Midden-West-Noord De raden en de colleges van de gemeenten Aalburg, Alphen-Chaam, Baarle-Nassau, Bergen

Nadere informatie

Arbeidsmarktinformatie. Noord-Brabant, september 2012

Arbeidsmarktinformatie. Noord-Brabant, september 2012 Arbeidsmarktinformatie Noord-Brabant, september 2012 Stijging aantal niet-werkende werkzoekenden in Noord-Brabant Het aantal nww dat ingeschreven staat bij UWV in Noord-Brabant kwam aan het einde van september

Nadere informatie

Groeimodel kwaliteit VTH gemeente Bergen 2016

Groeimodel kwaliteit VTH gemeente Bergen 2016 Groeimodel kwaliteit VTH gemeente Bergen 2016 (Kwaliteitscriteria gemeente Bergen voor thuistaken) Definitie van thuistaken Met thuistaken wordt bedoeld: alle werkzaamheden die verband houden met de taken

Nadere informatie

S. van Dongen 3411

S. van Dongen 3411 steller telefoonnummer email Agendapunt commissie: 3.1 S. van Dongen 3411 Stephan.van.dongen@valkenswaard.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering 38095/38097 portefeuillehouder H. Tindemans onderwerp

Nadere informatie

INHOUDELIJKE TOELICHTING

INHOUDELIJKE TOELICHTING Agendapunt: 6.2 No. 63/ 16 Dokkum, 11 oktober 2016. ONDERWERP: Verordening kwaliteit VTH Omgevingsrecht SAMENVATTING: De nieuwe Wet Vergunningen, Toezicht en Handhaving (Wet VTH) bepaalt dat het bevoegd

Nadere informatie

Gemeente Roosendaal - " «n Raadsmededeling

Gemeente Roosendaal -  «n Raadsmededeling Gemeente Roosendaal - " «n Raadsmededeling Datum: 2 december 2014 Nr.: Van: het college van burgemeester en wethouders Aan: Kopie aan: de raad van de gemeente Roosendaal Onderwerp Implementatietraject

Nadere informatie

Arbeidsmarktinformatie. Noord-Brabant, september 2013

Arbeidsmarktinformatie. Noord-Brabant, september 2013 Arbeidsmarktinformatie Noord-Brabant, september 2013 Aantal WW-uitkeringen in Noord-Brabant onveranderd Nederland heeft al geruime tijd te maken met moeilijke en onzekere economische omstandigheden. Momenteel

Nadere informatie

Raadsmededeling - Openbaar

Raadsmededeling - Openbaar Raadsmededeling - Openbaar Nummer : 16/2012 Datum : 31 januari 2012 B&W datum : 31 januari 2012 Portefeuillehouder : T.M.M. Kok Onderwerp : RUD Achterhoek Aanleiding Op het gebied van milieutaken wordt

Nadere informatie

Gemeenschappelijke regeling Regionale Ambulancevoorziening Brabant Midden-West-Noord

Gemeenschappelijke regeling Regionale Ambulancevoorziening Brabant Midden-West-Noord STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 25730 17 mei 2016 Gemeenschappelijke regeling Regionale Ambulancevoorziening Brabant Midden-West-Noord besluitnummer AB

Nadere informatie

Arbeidsmarktinformatie. Noord-Brabant, juni 2013

Arbeidsmarktinformatie. Noord-Brabant, juni 2013 Arbeidsmarktinformatie Noord-Brabant, juni 2013 Aantal niet-werkende werkzoekenden in Noord-Brabant blijft gelijk Het aantal niet-werkende werkzoekenden (nww) in Noord-Brabant is in juni 2013 nagenoeg

Nadere informatie

Jaarplan September Postbus KA ROOSENDAAL.

Jaarplan September Postbus KA ROOSENDAAL. September 2017 Postbus 5000 4700 KA ROOSENDAAL www.rekenkamerwestbrabant.nl 2 Inhoudsopgave 1. Inleiding 5 1.1. Inleiding 5 2. Samenstelling 6 2.1. Organisatie 6 2.2. Samenstelling Rekenkamer 6 3. Missie

Nadere informatie

Samenwerking Maasgouw, Echt-Susteren, Roerdalen. Presentatie commissies Maasgouw, Echt-Susteren, Roerdalen 29 augustus, 3 september 2012

Samenwerking Maasgouw, Echt-Susteren, Roerdalen. Presentatie commissies Maasgouw, Echt-Susteren, Roerdalen 29 augustus, 3 september 2012 Samenwerking Maasgouw, Echt-Susteren, Roerdalen Presentatie commissies Maasgouw, Echt-Susteren, Roerdalen 29 augustus, 3 september 2012 1 MER-samenwerking Agenda Aanleiding Doelen Uitgangspunten Succesfactoren

Nadere informatie