NOTULEN VERGADERING GEMEENTERAAD UTRECHT

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "NOTULEN VERGADERING GEMEENTERAAD UTRECHT"

Transcriptie

1 NOTULEN VERGADERING GEMEENTERAAD UTRECHT 19e vergadering 15 september 2016 Openbare vergadering van de gemeenteraad, gehouden op donderdag 15 september 2016 te uur. Voorzitter: Voorzitter: de heer mr. J.H.C. van Zanen, burgemeester. Aanwezig zijn de leden: Baş, De Boer, Bollen, Bos, Bouazani, Brussaard, Van Corler, Dibi, Van Eijndhoven, Eggermont, Ferket, Freytag, Van Esch, Van Gemert, Gilissen, Işik, Haage, Kleuver, Knip, Koelmans, Koning, Meijer, Metaal, Van Ooijen, Oost, Paardekooper, Podt, Post, Rajkowski, De Regt, Roodenburg, Te Ronde, Scally, Van Schie, Schilderman, Schipper, Scholten, Sienot, Tielen, Uringa, De Vries, Verschuure, Van Waveren, Weistra en Zwanenberg. Kreijkamp. Tevens zijn aanwezig de wethouders: Diepeveen, Everhardt, Geldof, Van Hooijdonk, Jansen en Griffier: mevrouw mr. M. van Hall, griffier. Opening van de vergadering door de voorzitter. De VOORZITTER: Dames en heren! Ik open hierbij de raadsvergadering van de gemeenteraad van Utrecht op donderdag 15 september Ik heet u vandaag allemaal officieel voor de eerste keer na het zomerreces van harte welkom in de zogenaamde A-raadsvergadering in de nieuwe vorm. Raadsleden kunnen via moties actuele onderwerpen aan de orde stellen. Ook kunnen zij stemverklaringen geven. Ik hoop dat er belangstelling is via internet en televisie, maar ook in de zaal. Wij wisten het niet, maar ze zijn er wel: de School voor Journalistiek! (Applaus.) De gemeenteraad mag wel applaudisseren, maar u niet. Overigens wordt mij nu ingefluisterd dat u van de Hogeschool Utrecht Journalistiek bent. U bent niet aangekondigd, waarschijnlijk gaat het daarom helemaal mis. Wij zijn erg blij dat wij niet wisten dat u kwam en dat u helemaal spontaan bent gekomen. Misschien komt u volgende week opnieuw. Dan is de vergadering nog interessanter. In de zaal is een fotograaf aanwezig. Hij is lid van de Dutch Professional Photographers. Hij maakt voor de gemeente Utrecht foto's om overeenkomsten weer te geven tussen Utrecht en Portland, Oregon USA. Wij horen graag wat de overeenkomsten en verschillen zijn. Ja, het is hier dank zij de Hogeschool veel drukker. Wij hebben de bijeenkomst goed georganiseerd. Er zijn geen laatkomers en afmeldingen. Het is bekend dat wij strak moeten omgaan met de tijd. Er zijn hierna immers nog raadsinformatiebijeenkomsten. Houdt u zich aan de spreektijden. U mag het zelfs korter doen. Ik zal zo vriendelijk mogelijk zijn. Tot leden van het stembureau benoem ik mevrouw Tielen en de heren Bos en Van Corler.

2 Avondvergadering van 15 september Agenda vaststellen en inventarisatie. De agenda wordt z.h.o. ongewijzigd vastgesteld. Lijst van ingekomen stukken. 1. Een ingekomen brief d.d. 27 juni 2016 van RUD Utrecht, alhier, over de Aanbieding ontwerp eerste bestuursrapportage 2016 RUD Utrecht (16br1) ( ). Besloten wordt deze brief in handen te stellen van Burgemeester en Wethouders, om advies en het voorstel te behandelen in de raad van 15/22 september Een ingekomen brief d.d.15 juli 2016, van C.v.O., alhier, over bewaar tegen het besluit fietsstraat Cremerstraat (16br2). Besloten wordt deze brief in handen te stellen van Burgemeester en Wethouders, ter afdoening, en een kopie van het antwoord te sturen aan de raad. 3. Een ingekomen brief d.d. 14 juli 2016, van de Universiteit van Utrecht, alhier, over de Metaal Kathedraal (16br3) ( ). Besloten wordt deze brief in handen te stellen van Burgemeester en Wethouders, ter afdoening, en een kopie van het antwoord te sturen aan de raad. 4. Een aan de voorzitter van de gemeenteraad aangeboden petitie op 7 juli 206, van Steun aan RASA die een unieke plek in neemt voor wereldmuziek, alhier (16br5) ( ). Besloten wordt deze brief in handen te stellen van Burgemeester en Wethouders, ter afdoening, en een kopie van het antwoord te sturen aan de raad. 5. Een aan de voorzitter van de gemeenteraad aangeboden petitie op 7 juli 206, m.b.t. terug draaien vergunning ontheffing sportschool, alhier (16br4) ( ). Besloten wordt deze brief in handen te stellen van Burgemeester en Wethouders, ter afdoening, en een kopie van het antwoord te sturen aan de raad. 6. Een ingekomen brief d.d. 3 augustus 2016, afdeling Strategie Maatschappelijke Ontwikkeling, te Nieuwegein, over de sanering van de Nedereindse Plas ( ). 7. Een ingekomen brief d.d. 9 augustus 2016, van de Rekenkamer Utrecht, alhier, over Klachtenbehandeling ( ).

3 Avondvergadering van 15 september Besloten wordt deze brief voor kennisgeving aan te nemen en de inhoud te betrekken bij de behandeling in de commissie Mens en Samenleving van 6 oktober Lijst van ingekomen raadsbrieven. 1. Een ingekomen brief d.d. 5 juli 2016, van het college van Burgemeester en Wethouders, alhier, over de Stand van zaken Bewonersbod (nieuwe Utrechtse naam voor right to challenge) juli 2016 ( ). 2. Een ingekomen brief d.d. 5 juli 2016, van het college van Burgemeester en Wethouders, alhier, over Benoeming gemeentesecretaris ( ). 3. Een ingekomen brief d.d. 15 juli 2016, van het college van Burgemeester en Wethouders, alhier, over de Aanslagen in Nice 14 juli 2016 ( ). 4. Een ingekomen brief d.d. 15 juli 2016, van het college van Burgemeester en Wethouders, alhier, over Skaeve Huse en tijdelijke studentenhuisvesting, Leidsche Rijn Centrum Oost ( AL). 5. Een ingekomen brief d.d. 24 augustus 2016, van het college van Burgemeester en Wethouders, alhier, over het Initiatiefvoorstel Referendumverordening ( ). Besloten wordt deze brief voor kennisgeving aan te nemen en de inhoud te betrekken bij de behandeling in de commissie Mens en Samenleving van 8 september Een ingekomen brief d.d. 24 augustus 2016, van het college van Burgemeester en Wethouders, alhier, Scenario's toekomst tippelzone "De Baan" ( ). 7. Een ingekomen brief d.d. 30 augustus 2016, van het college van Burgemeester en Wethouders, alhier, over de Sportnota ( ). Besloten wordt deze brief voor kennisgeving aan te nemen en de inhoud te betrekken bij de behandeling in de commissie Mens en Samenleving van 6 oktober Een ingekomen brief d.d. 30 augustus 2016, van het college van Burgemeester en Wethouders, alhier, over Keuzedocumenten Nieuwe Centrum ( ).

4 Avondvergadering van 15 september Een ingekomen brief d.d. 6 september 2016, van het college van Burgemeester en Wethouders, alhier, over Rekenkamer klachtbehandeling ( ). Besloten wordt deze brief voor kennisgeving aan te nemen en de inhoud te betrekken bij de behandeling in de commissie Mens en Samenleving van 6 oktober Notulen van de openbare vergadering van 9 juni, 30 juni en 7 juli Deze notulen worden z.h.o. ongewijzigd vastgesteld. Notulen van het Vragenuur van 1 september Deze notulen worden z.h.o. ongewijzigd vastgesteld. 1. Voorstel tot wijziging van de Verordening op de Commissie Personeelszorg Raadsfunctionarissen (Jaargang 2016, nr. 69). Z.h.o. wordt overeenkomstig dit voorstel besloten. 2. Instructie voor de Griffier en commissiegriffiers van de gemeente Utrecht (Jaargang 2016, nr. 70). Z.h.o. wordt overeenkomstig dit voorstel besloten. 3. Vaststelling verordening Routering vervoer gevaarlijke stoffen 2016 (Jaargang 2016, nr. 66). Z.h.o. wordt overeenkomstig dit voorstel besloten. 4. Voorstel inzake de technische wijziging Beheerverordening gemeentelijke begraafplaatsen (Jaargang 2016, nr. 67). Z.h.o. wordt overeenkomstig dit voorstel besloten. 5. Voorstel inzake de uitgifteovereenkomst hotel-woningen Amrâth (Jaargang 2016, nr. 68). Mevrouw VAN ESCH (PvdD): Voorzitter! Wij zullen niet met dit voorstel instemmen. De PvdDfractie houdt vast aan haar idealen voor het Stationsgebied. Wij vinden het argument dat voor dit hotelprogramma een markt is verkeerd om met de bouw van het hotel door te gaan. Mevrouw BOLLEN (GroenLinks): Voorzitter! De GroenLinks-fractie zal met het voorstel instemmen. De GroenLinks-fractie wil de wethouder ervoor bedanken dat hij wil bekijken of de energieprestatie te verbeteren is met als doel het hotel energieneutraal te maken.

5 Avondvergadering van 15 september Mevrouw HAAGE (PvdA): Voorzitter! Ook de PvdA-fractie zal met het voorstel instemmen. Ze wil nog één keer zeggen dat het goede plek is voor de social return on investment, oftewel dat in dit bedrijf ook sociale projecten voor de stad zullen plaatsvinden. De heer VAN SCHIE (VVD): Voorzitter! De VVD-fractie zal met het voorstel instemmen. Wij zijn blij met de toezeggingen van de wethouder dat hij zal onderzoeken of het mogelijk is om voor het complex geothermie toe te passen. Wij zijn vooral blij met het feit dat de welstandscommissie een experiment begint, zodat geen dubbele welstandstoets nodig is, maar een enkele. Wij wachten met spanning op de parkeerbalans. Hierna wordt het voorstel bij handopsteken aangenomen, waarbij de voorzitter constateert dat de fracties van GroenLinks, PvdA, ChristenUnie, Student & Starter, CDA, D66, SP, Stadsbelang Utrecht en VVD ervoor hebben gestemd en de PvdD-fractie ertegen. 6. Voorstel inzake de gemeenschappelijke regeling Het Utrechts Archief (HUA) (Jaargang 2016, nr. 71). Z.h.o. wordt overeenkomstig dit voorstel besloten. 7. Gemeenschappelijke regeling GGD regio Utrecht (Jaargang 2016, nr. 72). Z.h.o. wordt overeenkomstig dit voorstel besloten. Actuele moties. Moties van de heer Işik van de PvdA-fractie en de heer Sienot van de D66-fractie inzake blokverwarming. De heer IŞIK (PvdA): Voorzitter! In Utrecht zijn veel woningen aangesloten op blokverwarming. Om technische en administratieve redenen betalen de bewoners veel stookkosten. Wij zijn blij met het onderzoek dat is gedaan naar de oorzaken van de hoge naheffingen. De zaak is in de commissievergadering behandeld. De wethouder heeft geprobeerd om aan te geven wat zij zal doen. De beantwoording was echter voor de PvdA-fractie niet voldoende, maar ik maak de wethouder een compliment voor de wijze waarop zij met dit probleem aan de gang is gegaan. Wij weten dat veel mensen in de stad financiële problemen hebben. Daarom dient de PvdA-fractie twee moties in. Deze moties kan de wethouder zien als een steun in de rug. "Motie 165 Particuliere eigenaren/verhuurders en beleggers dragen bij aan de verlaging van hoog verbruik van blokverwarming De gemeenteraad van Utrecht, in vergadering bijeen op 15 september 2016, Constaterende dat: - hoge naheffingen ook bij particuliere eigenaren/verhuurders en beleggers voorkomen, het onderzoekbureau Royal Haskoning DHV in haar rapport aangeeft dat er (bouwtechnisch) gebreken zijn in de woningen en aan het leidingwerk,

6 Avondvergadering van 15 september vermindering van CO2-uitstoot en energiebesparing belangrijke aspecten zijn in het Utrechtse energieplan, - Het onderzoek ook stelt dat een deel van de hoge naheffingen te maken heeft met achterstallig onderhoud Overwegende dat: - er veel commerciële verhuurders/eigenaren zijn die als gevolg van hoge naheffingen in de financiële problemen raken, - ook onderzoekbureau Royal Haskoning DHV duidelijk aangeeft dat de voorgestelde verbetermaatregelen uitgevoerd moeten worden zodat het probleem kan worden opgelost of geminimaliseerd; - te veel warmte verloren gaat en dat dit in strijd is met de duurzaamheidsdoelstellingen van het college en de raad; - in de raadscommissie S&R van l september de beantwoording van het college met betrekking tot de gestelde vragen over dit onderwerp niet bevredigend was. Verzoekt het college om: - met particuliere eigenaren/verhuurders en beleggers in gesprek te gaan; - deze stakeholders verleiden en indien nodig en mogelijk juridische middelen (aanschrijving) in te zetten om de voorgestelde verbetermaatregelen in het rapport uitgevoerd te krijgen. - de raad over de voortgang te informeren. en gaat over tot de orde van de dag." Motie 165 is ondertekend door mevrouw Van Esch en mijzelf. "Motie 166 Maak onderzoekrapport van blokverwarming een onderdeel van prestatieafspraken met corporaties. De gemeenteraad van Utrecht, in vergadering bijeen op 15 september 2016, Constaterende dat: - het college op stedelijk niveau prestatieafspraken heeft gemaakt met Utrechtse corporaties, die jaarlijks wordt geactualiseerd; - de vermindering van CO2-uitstoot en energiebesparing belangrijke aspecten zijn in het Utrechtse energieplan en in de afspraken; - Onderzoekbureau Royal Haskoning DHV in haar rapport aangeeft dat er (bouwtechnisch) gebreken zijn in de woningen en aan het leidingwerk; - Er veel sprake is van hoge naheffingen; Overwegende dat: - In de sociale huursector veel huurders zijn die als gevolg van hoge naheffingen in de schuldsanering terecht komen; - onderzoekbureau Royal Haskoning DHV duidelijk aangeeft dat de bouwkundige/fysische staat van de gebouwen en installaties matig is en dat zij gebreken vertonen. - Royal Haskoning DHV adviseert deze gebreken te herstellen zodat het probleem kan worden opgelost of wordt geminimaliseerd, - het onderzoek ook stelt dat een deel van de hoge naheffingen te maken heeft met achterstallig onderhoud, - te veel warmte verloren gaat en dat in strijd is met de duurzaamheidsdoelstellingen van het college en de raad;

7 Avondvergadering van 15 september Verzoekt het college om: - het onderzoeksrapport en de daarin voorgestelde verbetermaatregelen te betrekken bij de eerste volgende actualisatie van de prestatieafspraken, - concrete aanvullende afspraken te maken over wanneer de voorgestelde verbetermaatregelen uitgevoerd kunnen worden op zowel de korte als de lange termijn, - de raad over de voortgang te informeren. en gaat over tot de orde van de dag." Motie 166 is ondertekend door mevrouw Van Esch en mijzelf. Ik wil niet dat wij pas over twee jaar over deze problemen spreken. Daarom hebben wij de moties ingediend, samen met de PvdD-fractie. De heer EGGERMONT (SP): Voorzitter! Ik zie dat de heer Işik zich druk maakt over de financiële problemen waarin commerciële verhuurders kunnen terechtkomen. Dat kan natuurlijk. Is de PvdAfractie het met de SP-fractie eens dat vooral de huurders de financiële problemen zullen krijgen? De heer IŞIK (PvdA): Voorzitter! De PvdA-fractie wil dat de bewoners in de winter thuis geen dikke jas aantrekken, maar fatsoenlijke stookkosten betalen. Wij willen dat er sprake is van eerlijke stookkosten en niet op basis van geïsoleerde energierekeningen. De heer SIENOT (D66): Voorzitter! Wij kunnen ons heel goed vinden in wat de heer Işik te berde brengt en beoogt. Als men de eigenaren van de gebouwen echt wil aanschrijven of juridische stappen zetten, dan moet de afdeling Vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH) daarvoor iets doen. Daarvoor is budget nodig. Is dit een ongedekte motie of heeft de heer Işik daarvoor een plan? De heer IŞIK (PvdA): Voorzitter! Wij moeten in eerste instantie de particuliere eigenaren verleiden. Ik zie liever dat wij in een fatsoenlijk gesprek tot elkaar komen. Als het nodig is, kan een aanschrijvingsprocedure plaatsvinden, maar als de heer Sienot en ik constateren dat er sprake is van hoge afrekeningen van stookkosten en dat er gebreken zijn aan de leidingen of de gebouwen, dan moet daarmee iets gebeuren, ongeacht dat via een fatsoenlijk gesprek of via een aanschrijving gebeurt. Dat laat ik over aan het college. De heer VAN EIJNDHOVEN (VVD): Voorzitter! Samen met de SP vind ik het interessant om te constateren dat het bootje van de PvdA-fractie in Utrecht met de zorgen over de financiële positie van verhuurders definitief is aangemeerd bij de bezittende klasse. Ik vraag mij af wat de PvdA-fractie heeft gemist in de toezegging van de wethouder? De VVD-fractie vindt dat de wethouder op dit punt goed bezig is. De heer IŞIK (PvdA): Voorzitter! In de voorbereiding op deze bijeenkomst heb ik zowel met de corporaties als met particuliere verhuurders gesproken. Die zeggen duidelijk concrete opdrachten te willen hebben en te willen zien wat het college verwacht. Dat is het doel van de motie. De heer BOS (Stadsbelang Utrecht): Voorzitter! Men zal pas investeren als men dat kan terugverdienen. Dat betekent dat er split incentive moet zijn. Die kan men niet afdwingen, maar daarvoor bestaan zowel duidelijke wetgeving als een goed kader, waaronder de Wet op het overleg huurders verhuurder. Daarmee kan men tot afspraken komen.

8 Avondvergadering van 15 september Er komt ook wetgeving over het mogelijk maken van huurverhoging als wordt geïnvesteerd en energiebesparende maatregelen worden genomen. Wat de heer Işik wil, is partijen aanschrijven. Dat kan helemaal niet. Ik heb dat nagekeken. Ik vraag mij af wat de heer Işik, die dit verhaal kent, bezielt om deze moties in te dienen. De heer IŞIK (PvdA): Voorzitter! Ik denk dat de heer Bos het met mij eens is dat het niet wenselijk is dat hij plotseling 3.000,00 moet betalen terwijl hij daarvoor niet heeft gestookt. Wij willen met de prestatieafspraken en het rapport in de hand de corporaties zeggen dat wij precies zien wat aan hun woningen mankeert. De PvdA-fractie wil dat de mankementen worden hersteld. Wij willen betere kwaliteit. Het kan mij niet schelen dat ik een kleine huurverhoging moet betalen waar een besparing van 3.000,00 tegenoverstaat. De VOORZITTER: Dames en heren! Wij hebben twee moties voor de prijs van één. Het is op het randje of dat kan. Ik vind het wel geestig. Men heeft daarover niets gezegd. Dat valt weer mee. Mijnheer Sienot, is het denkbaar dat wij dit doen? De heer SIENOT (D66): Voorzitter! Krijg ik de spreektijd van de heer Işik erbij? De VOORZITTER: Niets ervan. Niet zeuren. Vragen stellen. De heer SIENOT (D66): Voorzitter! De heer Işik zei al dat door blokverwarming sommige huurders voor hun warmtegebruik torenhoge rekeningen krijgen, zelfs als zij de verwarming uit hebben staan. Andere huurders in hetzelfde blok betalen bijna niets. Dat komt door gebrekkige isolatie en door warmtemeters die niet het juiste energieverbruik van individuele bewoners bijhouden. De D66-fractie vindt dat men alleen hoort te betalen voor stookkosten die men zelf maakt. De bewoners en het milieu zijn gebaat met goede isolatie van de flatgebouwen. Voor een structurele oplossing van dit probleem hebben wij de huurders, de eigenaren van de gebouwen en de warmteleveranciers nodig. De herziening van de Warmtewet biedt een belangrijk aanknopingspunt om in de gesprekken met de gebouweigenaren te gebruiken. Daarom dient de D66-fractie de volgende motie in. "Motie 167 Grip op wat je verstookt, ook met blokverwarming De gemeenteraad van Utrecht, in vergadering bijeen op l S september 201 6, Constaterende dat: - huurders in flatgebouwen met blokverwarming geconfronteerd kunnen worden met onrealistisch hoge energierekeningen; - dit te wijten is aan onder meer een gebrek aan goede isolatie van de woningen door achterstallig onderhoud en een oneerlijk meetsysteem op basis van warrntekostenverdeling; - hierdoor bewoners van hoek- of zijappartementen met onevenredig veel stookkosten worden geconfronteerd, terwijl de bewoners die in het midden wonen juist profiteren van de warmte van hun buren; - het Ministerie van Economische Zaken in paragraaf 4.8 van de memorie van toelichting bij de herziening van de Warmtewet stelt dat 'de gebouweigenaar die eigenaar is van een inpandig warmtenet dat wordt gebruikt voor de levering van warmte aan verbruikers, verantwoordelijk wordt gesteld voor het onderhoud van dit net'. Overwegende dat:

9 Avondvergadering van 15 september iedereen alleen hoort te betalen voor de stookkosten die hij zelf maakt; - alle bewoners en het milieu gebaat zijn bij een goede isolatie van de flatgebouwen; - stookkosten van duizenden euro's per jaar voor een appartementje, bij normaal gebruik, absurd zijn; - mensen buiten hun eigen schuld in financiële problemen komen door een torenhoge energierekening; - er al gesprekken gevoerd worden met gebouweigenaren over de aanpak van de problemen met blokverwarming: bij deze gesprekken kan de herziening van de Warmtewet heel goed betrokken worden, gezien de verantwoordelijkheid die de gebouweigenaren mogelijk krijgen. Roept het college op: - bij de gesprekken met gebouweigenaren de voorliggende herziening van de Warmtewet aan te kaarten en te spreken over de wettelijke verantwoordelijkheid die zij hiermee kunnen krijgen; - van deze gelegenheid gebruik te maken om gebouweigenaren nu alvast te bewegen om, vooruitlopend op de wetswijziging, hun verantwoordelijkheid te nemen en nu alvast te zorgen voor een oplossing waarmee huurders grip krijgen op hun warmterekening, zodat ze alleen gaan betalen wat ze zelf verstoken; - bij deze gesprekken ook de warmteleveranciers zoals Eneco te betrekken. En gaat over tot de orde van de dag." Motie 167 is ondertekend door de heer Bos, mevrouw Van Esch en mijzelf. De heer VAN EIJNDHOVEN (VVD): Voorzitter! Het is bekend hoe na deze week na wetswijzigingen zaken kunnen lopen. Het is maar de vraag of dit er door komt. Is motie 167 niet een beetje prematuur? De heer SIENOT (D66): Voorzitter! Er ligt een serieuze wetswijziging voor. In de toelichting wordt de rolwijziging letterlijk genoemd. Het is mij niet bekend dat de VVD-fractie in Den Haag dit wetsvoorstel wil torpederen. Ik hoop niet dat ze dat zal doen. Ik weet dat de heer Van Eijndhoven heeft gezegd dat er sprake is van schrijnende gevallen. Wij willen de schrijnende gevallen aanpakken. Wij willen dat elke kans die zich voordoet om met de partijen die het verschil kunnen maken de dialoog constructief wordt aangegaan. Dit is zo'n kans. Wij gaan met elkaar open in gesprek. Er komt waarschijnlijk een wetswijziging waarin de eigenaren van de gebouwen belangrijke nieuwe verantwoordelijkheden krijgen. Wij moeten bespreken hoe wij daarmee omgaan en hoe de gemeente daarbij kan helpen. De heer EGGERMONT (SP): Voorzitter! Het is de heer Sienot bekend dat het college de nodige gesprekken al voert. Is deze oproep vooral een aanvulling op hetgeen al plaatsvindt? Hoe moeten wij dat zien? Als de wethouder bereid is om dit onderdeel bij de gesprekken mee te nemen, is de heer Sienot dan bereid om motie 167 in te trekken? De heer SIENOT (D66): Voorzitter! Ik zou het fantastisch vinden als de wethouder mij vanavond ruiterlijk zegt dat dit een goed punt is en dat hij het zelf niet helemaal scherp op de radar heeft, dat het fijn is dat ik dit het college meegeef en dat het college hetgeen de motie opdraagt vanzelfsprekend doet; het college ziet dit als een kans om voor de bewoners die torenhoge rekeningen betalen een verschil te maken.

10 Avondvergadering van 15 september De VOORZITTER: Dan zegt de wethouder "mijnheer" tegen u. De heer JANSEN (wethouder): Voorzitter! Ik beantwoord de vragen mede namens wethouder Van Hooijdonk. De wethouder Duurzaamheid gaat over alles vóór de meter en de wethouder Bouwen over alles achter de meter. Wij doen dat in vruchtbare samenwerking. Wij vinden allebei zowel duurzaamheid als betaalbare woonlasten heel belangrijk. Net als de heer Van Eijndhoven zijn wij erg verrast door de drie moties over dit onderwerp. Wij veronderstelden dat na de commissiebehandeling op 1 september jl. het iedereen duidelijk was dat alles wat in het dictum van de drie moties staat al gebeurt of is toegezegd. Als wij de raad een goed gevoel geven door dat te beklemtonen, dan wil ik dat met alle plezier doen. Ik zet een dikke streep onder de ambitie van alle drie de moties die wethouder Van Hooijdonk in de commissievergadering van 1 september jl. naar eer en geweten heeft verwoord. Ik plaats een paar kleine kanttekeningen. Het college zal niets zeggen over de constateringen en de overwegingen van de moties. Die doen er in wezen niet toe. Als ik dat zou doen, zou ik minder enthousiast lijken over de moties. Dat wil ik niet. Motie 165 is ingediend door de heer Işik. Wij gaan niet alleen in gesprek met particuliere eigenaren, maar het eerste resultaat is inmiddels geboekt. De eigenaar Lisman heeft vanmorgen aangekondigd dat hij het eerste complex aan de Zeemanlaan zal renoveren. Een meerderheid van de huurders is daarvan voorstander. Hij heeft een voldoende meerderheid om dat uit te voeren. Dat is een goede zaak. Over de overige projecten van vastgoedbeheerkantoor De Elf Provinciën is op dit moment een bouwtechnisch onderzoek gaande. Dat is een uitermate positieve ontwikkeling. Wij hebben ons voorgenomen om systematisch van groot naar klein te werken en zo het rijtje af. De heer Işik weet ongetwijfeld dat men voor aanschrijven bijzonder stevige middelen nodig heeft. Zeker in het licht van hetgeen ik zojuist heb verteld, is het begrijpelijk dat wij dat alleen willen inzetten als ultieme remedie. Ook motie 166 is ingediend door de heer Işik. Het rapport is betrokken bij de lopende prestatieafspraken. Wij zijn bezig met een update. De corporaties hebben gezegd graag bereid te zijn voor alle relevante zaken die daar uitkomen, ook voor projecten die niet zijn onderzocht. Zij hebben natuurlijk meer complexen. Inclusief die kanttekening zijn wij positief over motie 166. De heer Sienot heeft motie 167 ingediend. Deze motie gaat over de warmteverdeelsystemen. Het is onze inschatting dat particuliere eigenaren van complexen daar zeker geen bezwaren tegen hebben. Het probleem is vooral om de huurders er unaniem vóór te krijgen. Het is duidelijk dat degene die teveel betaalt dat morgen wil veranderen, maar degene die te weinig betaalt, is daarover minder enthousiast. Er zijn wettelijke procedures om een bestaand verdeelmodel te veranderen. Op 20 september a.s. is in Overvecht een bewonersbijeenkomst. Daar kunnen wij veel mensen laten zien hoe het werkt. Ook verhuurders worden ervoor uitgenodigd. Het college is actief bezig om te bevorderen dat voor de verdeelmeters er zo snel mogelijk een logisch en eerlijk systeem is. Dat is ook belangrijk om bij investeringen ervoor te kunnen zorgen dat iedereen er belang bij heeft om met energiebesparing mee te doen. De heer IŞIK (PvdA): Voorzitter! Ik complimenteer de wethouder met zijn beantwoording en het overnemen van onze moties. Bij dezen trek ik de moties in. De VOORZITTER: Dames en heren! Ik constateer dat de moties 165 en 166 zijn ingetrokken.

11 Avondvergadering van 15 september De heer SIENOT (D66): Voorzitter! Het punt van motie 167 is niet alleen het andere meetsysteem, maar ook dat een wetswijziging aanstaande is die ons de manier waarop wij het gesprek kunnen aangaan en de houding die wij daarbij kunnen aannemen nogal anders maakt. Dat feit noemt de wethouder niet. Dat vind ik jammer, want dat is een wezenlijk onderdeel van motie 167. De heer JANSEN (wethouder): Voorzitter! Dat feit wordt wél betrokken bij de genoemde gesprekken. Eigenaren zijn zich daarvan bewust, ongeacht de vraag of de wet wordt aangenomen of niet. De heer SIENOT (D66): Voorzitter! Als dat betekent dat het is zoals ik zojuist gloedvol heb betoogd, trek ik motie 167 in. De VOORZITTER: Dames en heren! Ik constateer dat motie 167 is ingetrokken. Motie van de heer Van Schie van de VVD-fractie inzake parkingday. De heer VAN SCHIE (VVD): Voorzitter! Morgen is het parkingday. Parkingday is reuze gezellig. Dan kan men in de stad op allerlei plekken picknicktafels, kunstgrasveldjes en glijbaantjes zien. Daarvan is de VVD-fractie vanzelfsprekend een groot voorstander. Er is echter één aspect van parkingday dat ons dwarszit. Om de VVD-fractie te sarren, hebben de initiatiefnemers bedacht om parkingday op parkeerplaatsen te vieren. Dat vinden wij jammer. Op een parkeerplaats kan men ook gewoon auto's neerzetten. Dat is veel beter voor de parkeerplaats. Vanmiddag hebben wij hierover mondelinge vragen gesteld. Wij hebben gevraagd of er sprake is van een evenement dat aangekondigd had moeten zijn. Nou nee, zei de burgemeester. Het is waarschijnlijk een openbare manifestatie, want de initiatiefnemers zijn door onze vragen wakker geworden en hebben een manifestatie aangekondigd. Wij leggen ons daarbij neer. Wij zullen geen motie indienen. Wij gaan ervan uit dat de wethouders en de burgemeester vol aandacht artikel 2.4 en 2.5 van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) hebben gelezen, waarin staat hoe men in dergelijke gevallen moet handelen met manifestaties die niet op tijd zijn ingediend. De VOORZITTER: Dames en heren! Mevrouw Paardekooper heeft een punt van orde. Mevrouw PAARDEKOOPER (GroenLinks): Voorzitter! Ik wil de heer Van Schie graag morgen uitnodigen om langs te komen. Hij weet nu waar het is. Ik zal persoonlijk zorgen voor een blikje Cola Zero met een ballonnetje erbij. Ik weet dat de heer Van Schie daar van houdt. De VOORZITTER: Dames en heren! Dat is geen punt van orde. Het is wel geestig. Bovendien is de heer Van Schie morgen jarig. Mevrouw HAAGE (PvdA): Voorzitter! Deze raad is een mooi podium. Wij hebben echter afspraken gemaakt. Als men een actuele motie indient, is het niet de bedoeling om algemene statements uit te wisselen. Als men dat wil doen, moet men dat anders afspreken. Dat is ook goed. Ik voel mij nu een beetje gepiepeld. De heer VAN SCHIE (VVD): Voorzitter! Ik heb mondelinge vragen gesteld en had een motie achter de hand. Als ik hetgeen ik de burgemeester vanmiddag heb horen zeggen recht wil doen, moet ik daarvoor de raad gebruiken. Bij het stellen van mondelinge vragen kan dat niet.

12 Avondvergadering van 15 september Ik ben het met mevrouw Haage eens dat het leuk is om daarover een ordedebat te voeren, maar wij vinden ook dit een chique manier om te zeggen wat wij ervan vinden en om de motie niet in te dienen. De heer EGGERMONT (SP): Voorzitter! Ik had de heer Van Schie graag willen vragen hoe hij aankijkt tegen het organiseren van openbare manifestaties en op welke manier de VVD-fractie dat graag wil frustreren. Echter, door het niet indienen van de actuele motie kan ik de heer Van Schie deze vraag niet stellen. De heer VAN SCHIE (VVD): Voorzitter! Op de niet gestelde vraag kan ik het antwoord geven dat de VVD-fractie vindt dat de manifestatie heel belangrijk is, maar dat die wél volgens de spelregels van de gemeente moet verlopen. De spelregels zijn er niet voor niets. De APV is recent aangepast. De VOORZITTER: Dames en heren! Het vragenuur was vanmiddag. Ik kan enig begrip opbrengen voor het feit dat wordt uitgelegd waarom de aangekondigde actuele motie niet wordt ingediend. Ik kan echter ook begrip opbrengen voor de essentie van de opmerking van mevrouw Haage. Aan het begin van de avond heb ik gevraagd of de agenda aanleiding geeft tot het maken van opmerkingen. Ik had mij kunnen voorstellen dat de heer Van Schie het inventariseren gebruikte om te zeggen dat zijn aangekondigde actuele motie niet langer deel uitmaakt van de beraadslagingen. Dank u wel, mijnheer Van Schie, een prettige verjaardag toegewenst, maar wij doen dit de volgende keer anders. Wij moeten dit de volgende keer anders doen. De tijd is duur. Wij hebben afgesproken dat actuele moties kunnen worden besproken. Ik heb begrepen dat er nog een motie is aangekondigd, maar op mijn horloge is het nu uur. Wij zijn vijf minuten te laat begonnen. Volgende week gaan wij op dit punt verder. 8. Benoeming van 1 lid van de Bezwaarschriftcommissie en 2 plaatsvervangende leden. Mevrouw Tielen deelt de uitslag van de stemmingen mede. Benoeming de heer Van Eijndhoven tot lid van de Bezwaarschriftencommissie. is benoemd. Uitgebracht zijn 45 stemmen, waarvan 1 in blanco en 44 op de heer Van Eijndhoven, zodat deze Benoeming de heer Brussaard tot plaatsvervangend lid van de Bezwaarschriftencommissie. Uitgebracht zijn 45 stemmen, alle op de heer Brussaard, zodat deze is benoemd. Benoeming mevrouw Bouazani tot plaatsvervangend lid van de Bezwaarschriftencommissie. benoemd. Uitgebracht zijn 44 stemmen, waarvan 1 in blanco en 44 op mevrouw Bouazani, zodat deze is het. De voorzitter dankt de leden van het stembureau voor de verrichte werkzaamheden en ontbindt Hierna sluit de voorzitter, aangezien niets meer aan de orde is, de vergadering.

13 Avondvergadering van 15 september INHOUD Opening van de vergadering Pag. 1 Agenda vaststellen en inventarisatie Pag. 1 Lijst van ingekomen stukken Pag. 1 Lijst van ingekomen raadsbrieven Pag. 2 Notulen van de openbare vergaderingen van 9 juni, 30 juni en 7 juli 2016 Pag. 3 Notulen van het Vragenuur van 1 september 2016 Pag. 3 Actuele moties Pag. 4 AAN DE ORDE 1. Voorstel tot wijziging van de Verordening op de Commissie Personeelszorg Raadsfunctionarissen (Jaargang 2016, nr. 69) Pag Instructie voor de Griffier en commissiegriffiers van de gemeente Utrecht (Jaargang 2016, nr. 70) Pag Vaststelling verordening Routering vervoer gevaarlijke stoffen 2016 (Jaargang 2016, nr. 66) Pag Voorstel inzake de technische wijziging Beheerverordening gemeentelijke begraafplaatsen (Jaargang 2016, nr. 67) Pag Voorstel inzake de uitgifteovereenkomst hotel-woningen Amrâth (Jaargang 2016, nr. 68) Pag Voorstel inzake de gemeenschappelijke regeling Het Utrechts Archief (HUA) (Jaargang 2016, nr. 71) Pag Voorstel inzake de wijziging Gemeenschappelijke regeling GGD regio Utrecht (Jaargang 2016, nr. 72) Pag Benoeming van 1 lid van de Bezwaarschriftencommissie en 2 plaatsvervangende leden Pag. 12

IN RAADSVERGADERING VAN 28 FEBRUARI 2013 HEEFT DE RAAD BESLOTEN DEZE NOTULEN OPENBAAR TE MAKEN

IN RAADSVERGADERING VAN 28 FEBRUARI 2013 HEEFT DE RAAD BESLOTEN DEZE NOTULEN OPENBAAR TE MAKEN G E H E I M 2012 IN RAADSVERGADERING VAN 28 FEBRUARI 2013 HEEFT DE RAAD BESLOTEN DEZE NOTULEN OPENBAAR TE MAKEN Nr. 3 Bekrachtiging geheimhouding van geheime brief inzake portefeuilleonderdeel Openbare

Nadere informatie

Gemeentebestuur 2014 2018

Gemeentebestuur 2014 2018 Gemeentebestuur 2014 2018 Gekozen Raad; na installatie maart 2014 Iedere gemeente wordt bestuurd door een gemeenteraad en een college van burgemeester en wethouders. De gemeenteraad is de volksvertegenwoordiging,

Nadere informatie

Agenda commissie Mens en Samenleving van 8 en 10 september 2015

Agenda commissie Mens en Samenleving van 8 en 10 september 2015 Griffie Gemeenteraad Utrecht Secretariaat raadscommissie Mens en Samenleving Postbus 16200 3500 CE Utrecht Telefoon 030-286 10 64 / 286 10 94 E-mail commissiemensensamenleving.secr@utrecht.nl www.utrecht.nl/gemeenteraad

Nadere informatie

NOTULEN VERGADERING GEMEENTERAAD UTRECHT

NOTULEN VERGADERING GEMEENTERAAD UTRECHT 2 0 1 6 NOTULEN VERGADERING GEMEENTERAAD UTRECHT 13e vergadering 26 mei 2016 Openbare vergadering van de Gemeenteraad, gehouden op donderdag 26 mei 2016 te 14.00 uur. Voorzitter: de heer mr. J.H.C. van

Nadere informatie

NOTULEN VERGADERING GEMEENTERAAD UTRECHT

NOTULEN VERGADERING GEMEENTERAAD UTRECHT 2 0 1 7 NOTULEN VERGADERING GEMEENTERAAD UTRECHT 6e vergadering - 1 juni 2017 Openbare vergadering van de Gemeenteraad, gehouden op donderdag 1 juni 2017 te 12.30 uur. Voorzitter: de heer mr. J.H.C. van

Nadere informatie

NOTULEN VERGADERING GEMEENTERAAD UTRECHT

NOTULEN VERGADERING GEMEENTERAAD UTRECHT 2 0 1 6 NOTULEN VERGADERING GEMEENTERAAD UTRECHT 6e vergadering 10 maart 2016 Openbare vergadering van de gemeenteraad, gehouden op donderdag 10 maart 2016 te 19.30 uur. Voorzitter: de heer mr. J.H.C.

Nadere informatie

AFSPRAKENLIJST PRESIDIUM 20 APRIL 2015

AFSPRAKENLIJST PRESIDIUM 20 APRIL 2015 AFSPRAKENLIJST PRESIDIUM 20 APRIL 2015 Aanwezig de leden: Tevens aanwezig: Afwezig: Rollingswier (voorzitter), De Boer (GroenLinks), Gilissen (VVD), Schipper (SP), Van Waveren (CDA), Haage (PvdA), Bos

Nadere informatie

NOTULEN VERGADERING GEMEENTERAAD UTRECHT

NOTULEN VERGADERING GEMEENTERAAD UTRECHT 2 0 1 6 NOTULEN VERGADERING GEMEENTERAAD UTRECHT 20e vergadering 22 september 2016 Openbare vergadering van de gemeenteraad, gehouden op donderdag 22 september 2016 te 20.00 uur. Voorzitter: de heer mr.

Nadere informatie

Agenda commissie Mens en Samenleving van 22/24 november 2016

Agenda commissie Mens en Samenleving van 22/24 november 2016 Griffie Gemeenteraad Utrecht Secretariaat raadscommissie Mens en Samenleving Postbus 16200 3500 CE Utrecht Telefoon 030-286 10 64 / 286 10 94 E-mail commissiemensensamenleving.secr@utrecht.nl www.utrecht.nl/gemeenteraad

Nadere informatie

Agenda commissie Mens en Samenleving van 12 mei 2016

Agenda commissie Mens en Samenleving van 12 mei 2016 Griffie Gemeenteraad Utrecht Secretariaat raadscommissie Mens en Samenleving Postbus 16200 3500 CE Utrecht Telefoon 030-286 10 64 / 286 10 94 E-mail commissiemensensamenleving.secr@utrecht.nl www.utrecht.nl/gemeenteraad

Nadere informatie

NOTULEN VERGADERING GEMEENTERAAD UTRECHT

NOTULEN VERGADERING GEMEENTERAAD UTRECHT 2 0 1 4 NOTULEN VERGADERING GEMEENTERAAD UTRECHT 22 e vergadering 2 oktober 2014, avond Openbare vergadering van de gemeenteraad, gehouden op donderdag 2 oktober 2014 te 19.30 uur. Voorzitter: de heer

Nadere informatie

Gemeente Utrecht. Raadsbesluit. Voorjaarsnota Opgesteld door. Bestuurs-en Concernstaf Draad, S.M. (Sylvia) Kenmerk Vergadering

Gemeente Utrecht. Raadsbesluit. Voorjaarsnota Opgesteld door. Bestuurs-en Concernstaf Draad, S.M. (Sylvia) Kenmerk Vergadering Gemeente Utrecht Raadsbesluit Opgesteld door Bestuurs-en Concernstaf Draad, S.M. (Sylvia) Kenmerk 4422592 Vergadering Genneenteraad Vergaderdatum 29 juni 2017 Jaargang en nummer 2017 60 Portefeuille Financier)

Nadere informatie

Deze vergadering vindt plaats in de raadzaal van het stadhuis. Op de agenda is per vergaderpunt indicatief het behandeltijdstip opgenomen.

Deze vergadering vindt plaats in de raadzaal van het stadhuis. Op de agenda is per vergaderpunt indicatief het behandeltijdstip opgenomen. Griffie Gemeenteraad Utrecht Secretariaat raadscommissie Stad en Ruimte Postbus 16200 3500 CE Utrecht Telefoon 030-286 10 94 E-mail commissiestadenruimte.secr@utrecht.nl www.utrecht.nl/gemeenteraad Agenda

Nadere informatie

Agenda commissie Mens en Samenleving van 3 maart 2016

Agenda commissie Mens en Samenleving van 3 maart 2016 Griffie Gemeenteraad Utrecht Secretariaat raadscommissie Mens en Samenleving Postbus 16200 3500 CE Utrecht Telefoon 030-286 10 64 / 286 10 94 E-mail commissiemensensamenleving.secr@utrecht.nl www.utrecht.nl/gemeenteraad

Nadere informatie

NOTULEN VERGADERING GEMEENTERAAD UTRECHT

NOTULEN VERGADERING GEMEENTERAAD UTRECHT 2 0 1 6 NOTULEN VERGADERING GEMEENTERAAD UTRECHT 1e vergadering 14 januari 2016 Openbare vergadering van de gemeenteraad, gehouden op donderdag 14 januari 2016 te 14.00 uur. Voorzitter: mevrouw J. Ferket,

Nadere informatie

Gemeentebestuur

Gemeentebestuur Gemeentebestuur 2014 2018 Gekozen Raad; na installatie maart 2014 Iedere gemeente wordt bestuurd door een gemeenteraad en een college van burgemeester en wethouders. De gemeenteraad is de volksvertegenwoordiging,

Nadere informatie

U kunt de volledige raadsvergaderingen bekijken via

U kunt de volledige raadsvergaderingen bekijken via Gemeenteraadsvergadering datum 27 maart 2014 U kunt de volledige raadsvergaderingen bekijken via www.harderwijk.nl/vergaderingen Presentielijst De heer J.D. Aikema, de heer B.J. van Bijsteren, de heer

Nadere informatie

Aan de orde is het VAO Persoonsgebondenbudget (AO d.d. 21/11).

Aan de orde is het VAO Persoonsgebondenbudget (AO d.d. 21/11). Persoonsgebondenbudget Aan de orde is het VAO Persoonsgebondenbudget (AO d.d. 21/11). Mevrouw Bergkamp (D66): Voorzitter. Eigen regie en keuzevrijheid voor de zorg en ondersteuning die je nodig hebt, zijn

Nadere informatie

Commissie Mens & Samenleving

Commissie Mens & Samenleving Besprekingsschema PGB 2016 in de beide raadscommissies (De bespreking van de PGB in de commissies is zoveel mogelijk ingedeeld aan de hand van de in de PGB gehanteerde programma indeling) Commissie Mens

Nadere informatie

NOTULEN VERGADERING GEMEENTERAAD UTRECHT

NOTULEN VERGADERING GEMEENTERAAD UTRECHT 2 0 1 6 NOTULEN VERGADERING GEMEENTERAAD UTRECHT 4e vergadering 11 februari 2016 Openbare vergadering van de gemeenteraad, gehouden op donderdag 11 februari 2016 te 14.00 uur. Voorzitter: de heer mr. J.H.C.

Nadere informatie

Verordening op de Burgeragendering en het Burgerinitiatief gemeente Utrecht 2018

Verordening op de Burgeragendering en het Burgerinitiatief gemeente Utrecht 2018 Initiatiefvoorstel Opgesteld door Kenmerk Vergaderdatum Portefeuille Geheim Has Bakker (raadslid D66) 0000 27 september (aanbieding) Wijkgericht werken en participatie Nee Verordening op de Burgeragendering

Nadere informatie

Reglement van orde voor de raad, verordening op de raadscommissies en huishoudelijk reglement van het presidium

Reglement van orde voor de raad, verordening op de raadscommissies en huishoudelijk reglement van het presidium Reglement van orde voor de raad, verordening op de raadscommissies en huishoudelijk reglement van het presidium Inleiding In het presidium van 31 maart 2016 is afgesproken dat de voorstellen m.b.t.: Reglement

Nadere informatie

PS-besluitenlijst d.d. 25 en 26 juni 2008

PS-besluitenlijst d.d. 25 en 26 juni 2008 PS-besluitenlijst d.d. 25 en 26 juni 2008 Aan deze openbare besluitenlijst kunnen geen rechten worden ontleend. Alleen de tekst van het door provinciale staten vastgestelde verslag bevat de formele besluitvorming

Nadere informatie

* IJsselstein. Besluitenijst

* IJsselstein. Besluitenijst Besluitenijst ^ Gemeente * IJsselstein Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente IJsselstein, gehouden op donderdag 24 september 2015, om 20.00 uur in de raadzaal van het stadhuis

Nadere informatie

Agenda commissie Mens en Samenleving van 22/24 november 2016

Agenda commissie Mens en Samenleving van 22/24 november 2016 Griffie Gemeenteraad Utrecht Secretariaat raadscommissie Mens en Samenleving Postbus 16200 3500 CE Utrecht Telefoon 030-286 10 64 / 286 10 94 E-mail commissiemensensamenleving.secr@utrecht.nl www.utrecht.nl/gemeenteraad

Nadere informatie

Programma van de vergadering, lijst met onderwerpen die op de vergadering worden behandeld.

Programma van de vergadering, lijst met onderwerpen die op de vergadering worden behandeld. Begrippenlijst gemeenteraad Absolute meerderheid Manier van besluiten waarbij een voorstel is aangenomen als meer dan de helft van alle uitgebrachte stemmen vóór is. Agenda Programma van de vergadering,

Nadere informatie

Concept-Besluitenlijst

Concept-Besluitenlijst Registratienummer: 2015173765 Uitnodiging tot het bijwonen van de openbare vergadering van de gemeenteraad van Bloemendaal 16 december 2015 om 20.00 uur in de raadszaal van het gemeentehuis te Overveen

Nadere informatie

Lijst van nevenfuncties raadsleden

Lijst van nevenfuncties raadsleden Lijst van nevenfuncties raadsleden Overzicht van functies, als bedoeld in de artikelen 12, eerste lid, 41b, tweede lid en 67, derde lid Gemeentewet.*** (stand per 17 maart 2016) *) Bezoldiging van q.q.

Nadere informatie

1. Vragenuur De vragen van mevr. Gesthuizen (SP) inzake ontwikkelingen DSK terrein/van Zeggelenplein worden beantwoord door wethouder Nieuwenburg.

1. Vragenuur De vragen van mevr. Gesthuizen (SP) inzake ontwikkelingen DSK terrein/van Zeggelenplein worden beantwoord door wethouder Nieuwenburg. De hierna vermelde raadsstukken liggen ter visie en zijn verkrijgbaar bij de stadhuisbibliotheek, tel. 5113150 Datum donderdag 7 december 2006 om 19.30 uur 1. Vragenuur De vragen van mevr. Gesthuizen (SP)

Nadere informatie

2. Instrumentenoverzicht Gemeenteraad Utrecht

2. Instrumentenoverzicht Gemeenteraad Utrecht 2. Instrumentenoverzicht Gemeenteraad Utrecht Instrument Wat wil ik? Welke procedure? AMBTELIJKE BIJSTAND Verordening op de ambtelijke bijstand Gemeenteblad van Utrecht 2009, nr. 45 AMENDEMENT Artikel

Nadere informatie

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 19 mei 2015 in de raadzaal

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 19 mei 2015 in de raadzaal Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 19 mei 2015 in de raadzaal Voorzitter: M.A.P. Michels Griffier: J. van der Meer Aanwezig: Gemeentebelangen: G. Kersaan,

Nadere informatie

De Gemeenteraad van Wijchen

De Gemeenteraad van Wijchen De Gemeenteraad van Wijchen Besluitenlijst van de openbare raadsvergadering van de gemeenteraad van Wijchen gehouden op 30 juni 2016 1. Vaststellen notulen van de vergadering van 12 mei 2016, voorgezet

Nadere informatie

Nr. Voorstel Onderwerp Actie

Nr. Voorstel Onderwerp Actie Aan: de fractievoorzitters, collegeleden en sectordirecteuren Van: de raadsgriffier Datum: 20 februari 2008 I.a.a.: Concernstaf, Communicatie, R. ter Braak, website-beheer, infranet-beheer, raadsgriffier

Nadere informatie

Vergadering Provinciale Staten van Overijssel op woensdag 24 mei 2017

Vergadering Provinciale Staten van Overijssel op woensdag 24 mei 2017 BESLUITENLIJST Vergadering Provinciale Staten van Overijssel op woensdag 24 mei 2017 U kunt de Statenvoorstellen en ingezonden brieven via het Staten Informatie Systeem inzien op de website van de provincie

Nadere informatie

Besluitenlijst van de vergadering van de raad van de gemeente Eemsmond gehouden op donderdag 23 april 2015 in het gemeentehuis te Uithuizen.

Besluitenlijst van de vergadering van de raad van de gemeente Eemsmond gehouden op donderdag 23 april 2015 in het gemeentehuis te Uithuizen. Besluitenlijst van de vergadering van de raad van de gemeente Eemsmond gehouden op donderdag 23 april in het gemeentehuis te Uithuizen. Aanwezig: Voorzitter Griffier mevrouw M. van Beek mevrouw H. Hoekstra

Nadere informatie

NOTULEN VERGADERING GEMEENTERAAD UTRECHT

NOTULEN VERGADERING GEMEENTERAAD UTRECHT 2 0 1 7 NOTULEN VERGADERING GEMEENTERAAD UTRECHT 7e vergadering 29 juni 2017 Openbare vergadering van de gemeenteraad, gehouden op donderdag 29 juni 2017 te 13.00 uur. Voorzitter: de heer mr. J.H.C. van

Nadere informatie

SUGGESTIES VOOR INHOUD PRESTATIE-AFSPRAKEN. TUSSEN GEMEENTE en WONINGCORPORATIES en HUURDERS

SUGGESTIES VOOR INHOUD PRESTATIE-AFSPRAKEN. TUSSEN GEMEENTE en WONINGCORPORATIES en HUURDERS SUGGESTIES VOOR INHOUD PRESTATIE-AFSPRAKEN TUSSEN GEMEENTE en WONINGCORPORATIES en HUURDERS Colofon Meer informatie over mogelijke ondersteuning op de verschillende onderwerpen: Ieke Benschop, NMU (i.benschop@nmu.nl;

Nadere informatie

VERGADERDATUM STUKDATUM AFDELING NAAM STELLER. 19 november november 2014 Bedrijfsbureau/Heffen S.Stiphout/M.Vliegenthart

VERGADERDATUM STUKDATUM AFDELING NAAM STELLER. 19 november november 2014 Bedrijfsbureau/Heffen S.Stiphout/M.Vliegenthart Algemeen bestuur VERGADERDATUM AFDELING NAAM STELLER Bedrijfsbureau/Heffen S.Stiphout/M.Vliegenthart AGENDAPUNT ONDERWERP 6 Voorstel wijziging Reglement van orde voor de vergadering van het algemeen bestuur

Nadere informatie

Dhr. S. Nieuwkoop (gemeentesecretaris) wethouders drs. P.W.J. Hoek, F.J.A. Hommel, mr. G.J. Harmsen, Wethouder C.L. van Dis MBA

Dhr. S. Nieuwkoop (gemeentesecretaris) wethouders drs. P.W.J. Hoek, F.J.A. Hommel, mr. G.J. Harmsen, Wethouder C.L. van Dis MBA BESLUITEN- EN ACTIELIJST GEMEENTERAADSVERGADERING Datum vergadering Aanwezig: Voorzitter: Griffier: College: Afwezig: 2 november 2017 Mw. G. Boelhouwers-Stigter, Ing R.M.M.J. Duijm, A.C. Fase, H. Geluk,

Nadere informatie

Kort verslag. 7. Wabo-projectbesluit bouw zorgkliniek aan de Schipholweg (023) (2013/23263) Besluit: conform

Kort verslag. 7. Wabo-projectbesluit bouw zorgkliniek aan de Schipholweg (023) (2013/23263) Besluit: conform Kort verslag Datum: raadsvergadering 21 maart 2013 1. Vragenuur De vragen gesteld door de fractie D66 inzake provinciale herverdeling worden beantwoord door burgemeester Schneiders De vragen gesteld door

Nadere informatie

NOTULEN VERGADERING GEMEENTERAAD UTRECHT

NOTULEN VERGADERING GEMEENTERAAD UTRECHT 2 0 1 5 NOTULEN VERGADERING GEMEENTERAAD UTRECHT 21 e vergadering 12 november 2015, avond Openbare vergadering van de gemeenteraad, gehouden op donderdag 12 november 2015 te 20.00 uur. Voorzitter: de heer

Nadere informatie

NOTULEN VERGADERING GEMEENTERAAD UTRECHT

NOTULEN VERGADERING GEMEENTERAAD UTRECHT 2 0 1 6 NOTULEN VERGADERING GEMEENTERAAD UTRECHT 23 e vergadering 10 november 2016, middag en avond 13.00 uur. Openbare vergadering van de gemeenteraad, gehouden op donderdag 10 november 2016 te Voorzitter:

Nadere informatie

De volgende wethouders zijn aanwezig: mevr. A.P.L.M. Slenter-Jamar en de heren A.G. van der Maas en W.H.M.J. Schenkelaars.

De volgende wethouders zijn aanwezig: mevr. A.P.L.M. Slenter-Jamar en de heren A.G. van der Maas en W.H.M.J. Schenkelaars. Notulen van de besluitvormende raadsvergadering van de gemeenteraad van Noord-Beveland, gehouden op donderdag 29 mei 2019 in het gemeentehuis van Noord-Beveland. Aanvang: 19.30 uur Aanwezig: Mevr. J.H.J.B.

Nadere informatie

NOTULEN VERGADERING GEMEENTERAAD UTRECHT

NOTULEN VERGADERING GEMEENTERAAD UTRECHT 2 0 1 4 NOTULEN VERGADERING GEMEENTERAAD UTRECHT 8e vergadering - 27 maart 2014, middag Buitengewone openbare vergadering van de Gemeenteraad, gehouden op donderdag 27 maart 2014 te 15.00 uur. Voorzitter:

Nadere informatie

Nr. Voorstel Onderwerp Actie

Nr. Voorstel Onderwerp Actie Aan: de fractievoorzitters, collegeleden en sectordirecteuren Van: de raadsgriffier Datum: 28 mei 2008 I.a.a.: Concernstaf, Communicatie, R. ter Braak, website-beheer, infranet-beheer, raadsgriffier en

Nadere informatie

Besluitenlijst RAADSVERGADERING

Besluitenlijst RAADSVERGADERING Besluitenlijst RAADSVERGADERING Besluitenlijst openbare vergadering van de raad van de gemeente Brummen op donderdag 26 maart 2015 om 20.40 uur in het gemeentehuis van Brummen AGENDA BESLUIT 1. Opening

Nadere informatie

NOTULEN VERGADERING GEMEENTERAAD UTRECHT

NOTULEN VERGADERING GEMEENTERAAD UTRECHT 2 0 1 5 NOTULEN VERGADERING GEMEENTERAAD UTRECHT 8 e vergadering 21 mei 2015, avond Openbare vergadering van de gemeenteraad, gehouden op donderdag 21 mei 2015 te 19.30 uur. Voorzitter: de heer mr. J.H.C.

Nadere informatie

CVDR. Nr. CVDR418063_1

CVDR. Nr. CVDR418063_1 CVDR Officiële uitgave van Veenendaal. Nr. CVDR418063_1 27 juni 2017 Verordening op de raadscommissies Veenendaal 2016 De raad van de gemeente Veenendaal; gelezen het voorstel van voorzitter en de griffier

Nadere informatie

2. Vaststelling agenda. De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.

2. Vaststelling agenda. De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld. * Besluitenlijst raadsvergadering van 30 maart 2017. De heer G. Polinder, raadslid namens de SGP-fractie, is afwezig. Nr. ONDERWERP BESLISSING/TOEZEGGINGEN 1. Opening. De voorzitter opent de vergadering.

Nadere informatie

REGLEMENT VAN ORDE 2. Jongeren Organisatie Vrijheid en Democratie. Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE

REGLEMENT VAN ORDE 2. Jongeren Organisatie Vrijheid en Democratie. Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE REGLEMENT VAN ORDE 2 HOOFDSTUK I: ALGEMENE BEPALINGEN... 2 artikel 1: Toepassing van dit reglement 2 artikel 2: Definitiebepalingen 2 artikel 3: Handhaving van de orde 2 artikel 4: Amendementen

Nadere informatie

Overzicht van functies gemeentraadsleden Utrecht. - zelfstandig ondernemer, hypotecair planner/financieel adviseur;

Overzicht van functies gemeentraadsleden Utrecht. - zelfstandig ondernemer, hypotecair planner/financieel adviseur; GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Utrecht (Utr). Nr. 27297 16 mei 2014 Overzicht van functies gemeentraadsleden Utrecht Overzicht van functies, als bedoeld in de artikelen 12, eerste lid, 41b,

Nadere informatie

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 25 september 2018 in de raadzaal

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 25 september 2018 in de raadzaal Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 25 september 2018 in de raadzaal Voorzitter Griffier : M.A.P. Michels : S.P. van Hemmen Aanwezig: Gemeentebelangen: G. Kersaan,

Nadere informatie

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 11 mei 2010 om uur in de raadzaal

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 11 mei 2010 om uur in de raadzaal Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 11 mei 2010 om 19.30 uur in de raadzaal Voorzitter: M.A.P. Michels griffier: J. van der Meer Aanwezig: PvdA: J.W. Nanninga,

Nadere informatie

Binnenlandse Zaken en de Hoge Colleges van Staat / Algemene Zaken en Huis der Koningin (BZK/AZ)

Binnenlandse Zaken en de Hoge Colleges van Staat / Algemene Zaken en Huis der Koningin (BZK/AZ) Overzicht van stemmingen in de Tweede Kamer afdeling Inhoudelijke Ondersteuning aan De leden van de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken en de Hoge Colleges van Staat / Algemene Zaken en Huis der Koningin

Nadere informatie

BESLUITENLIJST. Vaststelling agenda

BESLUITENLIJST. Vaststelling agenda BESLUITENLIJST Vergadering van Provinciale Staten van Overijssel Woensdag 17 februari 2016 U kunt de Statenvoorstellen en ingezonden brieven via het Staten Informatie Systeem inzien op de website van de

Nadere informatie

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 13 september 2016 in de raadzaal

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 13 september 2016 in de raadzaal Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 13 september 2016 in de raadzaal Voorzitter: M.A.P. Michels Griffier: J. van der Meer Aanwezig: Gemeentebelangen: J. Hoekzema,

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Betreft openbare vergadering van 18 februari 2014, locatie Raadszaal, aanvang 20:30 uur tot 23:30 uur

gemeente Eindhoven Betreft openbare vergadering van 18 februari 2014, locatie Raadszaal, aanvang 20:30 uur tot 23:30 uur A gemeente Eindhoven Griffie gemeenteraad Commissiesecretariaat Besluitenlijst Gemeenteraad Betreft openbare vergadering van 18 februari 2014, locatie Raadszaal, aanvang 20:30 uur tot 23:30 uur Definitieve

Nadere informatie

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 6 november 2018 in de raadzaal

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 6 november 2018 in de raadzaal Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 6 november 2018 in de raadzaal Voorzitter Griffier : M.A.P. Michels : S.P. van Hemmen Aanwezig: Gemeentebelangen: G. Kersaan,

Nadere informatie

Tweede Kamer, 57e vergadering, donderdag 23 februari 2017

Tweede Kamer, 57e vergadering, donderdag 23 februari 2017 Tweede Kamer, 57e vergadering, donderdag 23 februari 2017 Besluit vergoedingen rechtsbijstand 2000 en Besluit rechtsbijstand- en toevoegcriteria o Termijn inbreng o Termijn antwoord o stemmingen Aan de

Nadere informatie

De burgemeester, Mr. J.H.C. van Zanen

De burgemeester, Mr. J.H.C. van Zanen voorstel aan de raad Opgesteld door Vergunningen, Toezicht en Handhaving Houten, L.S.A. van den (Leonard) Kenmerk 16.508837 Vergadering Gemeenteraad Vergaderdatum 22 december 2016 Jaargang en nummer 2016

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel Beter debatteren in commissie en raad

Initiatiefvoorstel Beter debatteren in commissie en raad 1 gemeente Eindhoven Griffie gemeenteraad Raadsnummer O4.RZOP8.OOZ Initiatiefvoorstel Beter debatteren in commissie en raad Samenvatting Door GroenLinks is in een motie aan de deelnemers van de debattraining

Nadere informatie

BESLUITENLIJST VERGADERING VHL-BERAAD

BESLUITENLIJST VERGADERING VHL-BERAAD BESLUITENLIJST VERGADERING VHL-BERAAD Datum vergadering: woensdag 17 januari 2018 Locatie vergadering: Tijdstip: Voorzitter: Secretaris: Raadzaal, Stadhuis Vianen 19.30 uur A.F. Bonthuis, wnd. burgemeester

Nadere informatie

Op grond van art. 60 van het reglement van orde kunnen raadsleden gebruik maken van het vragen-half-uur.

Op grond van art. 60 van het reglement van orde kunnen raadsleden gebruik maken van het vragen-half-uur. Vergadering Gemeenteraad 19-06-2008 Plaats: Nieuwveen Tijd: 16:00 Voorzitter: Frans Buijserd 0 BESLUITVORMENDE RAADSVERGADERING 19 JUNI 2008 1 Opening 2 Vaststellen agenda Agendapunten 7, 10 en 12 worden

Nadere informatie

1. Vaststelling agenda Op verzoek van de IPV-fractie wordt de motie Containerruil als agendapunt 13 aan de agenda toegevoegd.

1. Vaststelling agenda Op verzoek van de IPV-fractie wordt de motie Containerruil als agendapunt 13 aan de agenda toegevoegd. RAADSVERGADERING Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Brummen op donderdag 28 januari 2010 om 20.00 uur in het gemeentehuis van Brummen AGENDA 0. Opening en mededelingen

Nadere informatie

NOTULEN VERGADERING GEMEENTERAAD UTRECHT

NOTULEN VERGADERING GEMEENTERAAD UTRECHT 2 0 1 4 NOTULEN VERGADERING GEMEENTERAAD UTRECHT 26 e vergadering 6 november 2014, avond Openbare vergadering van de gemeenteraad, gehouden op donderdag 6 november 2014 te 20.00 uur. Voorzitter: de heer

Nadere informatie

Lijst van nevenfuncties raadsleden

Lijst van nevenfuncties raadsleden Lijst van nevenfuncties raadsleden Overzicht van functies, als bedoeld in de artikelen 12, eerste lid, 41b, tweede lid en 67, derde lid Gemeentewet.*** (stand per 17 november 2016) *) Bezoldiging van q.q.

Nadere informatie

College. Verhinderd. Onderwerp. Agendapunt. 1. Opening De voorzitter opent om uur de vergadering.

College. Verhinderd. Onderwerp. Agendapunt. 1. Opening De voorzitter opent om uur de vergadering. CONCEPT BESLUITENLIJST BEHORENDE BIJ DE OPENBARE VERGADE- RING VAN DE RAAD VAN DE GEMEENTE GULPEN-WITTEM, GEHOUDEN IN DE RAADZAAL VAN HET GEMEENTEHUIS TE GULPEN DATUM 23 juni 2016 AANWEZIG wnd. Voorzitter

Nadere informatie

NOTULEN VERGADERING GEMEENTERAAD UTRECHT

NOTULEN VERGADERING GEMEENTERAAD UTRECHT 2 0 1 6 NOTULEN VERGADERING GEMEENTERAAD UTRECHT 17e vergadering 30 juni 2016 Openbare vergadering van de gemeenteraad, gehouden op donderdag 30 juni 2016 te 13.00 uur. Voorzitter: Voorzitter: de heer

Nadere informatie

De agenda wordt gewijzigd vastgesteld: het als agendapunt 13 geagendeerde voorstel PS/2016/763 HMO wordt omgezet naar hamerstuk.

De agenda wordt gewijzigd vastgesteld: het als agendapunt 13 geagendeerde voorstel PS/2016/763 HMO wordt omgezet naar hamerstuk. BESLUITENLIJST Vergadering van Provinciale Staten van Overijssel Woensdag 28 september U kunt de Statenvoorstellen en ingezonden brieven via het Staten Informatie Systeem inzien op de website van de provincie

Nadere informatie

NOTULEN VERGADERING GEMEENTERAAD UTRECHT

NOTULEN VERGADERING GEMEENTERAAD UTRECHT 2 0 1 4 NOTULEN VERGADERING GEMEENTERAAD UTRECHT 29 e vergadering 4 december 2014, avond Openbare vergadering van de gemeenteraad, gehouden op donderdag 4 december 2014 te 19.30 uur. Voorzitter: de heer

Nadere informatie

Datum 2 mei 2018 Behandeld door Cass Kamp

Datum 2 mei 2018 Behandeld door Cass Kamp Maatschappelijke ondersteuning Raadhuisstraat 1 Postbus 500, 5800 AM Venray Telefoon (0478) 52 33 33 Telefax (0478) 52 32 22 E-mail gemeente@venray.nl Internet www.venray.nl KvK-nummer 14132389 IBAN IBAN

Nadere informatie

Besluitenlijst raadsvergadering d.d. 8 en 12 november 2018

Besluitenlijst raadsvergadering d.d. 8 en 12 november 2018 Besluitenlijst raadsvergadering d.d. 8 en 12 november 2018 Aanwezig: mw. Bette van de Nadort (ChristenUnie), dhr. Blad (ChristenUnie) dhr. Both (SGP), mw. Bottema (VVD), dhr. Van de Braak (PvdA), dhr.

Nadere informatie

REGLEMENT VAN ORDE VOOR DE VERGADERINGEN VAN DE ACHTERHOEK RAAD, vastgesteld d.d. 8 april 2019

REGLEMENT VAN ORDE VOOR DE VERGADERINGEN VAN DE ACHTERHOEK RAAD, vastgesteld d.d. 8 april 2019 REGLEMENT VAN ORDE VOOR DE VERGADERINGEN VAN DE ACHTERHOEK RAAD, vastgesteld d.d. 8 april 2019 Hoofdstuk I Artikel 1 Artikel 2 Artikel 3 Hoofdstuk II Paragraaf 1 Artikel 4 Artikel 5 Artikel 6 Paragraaf

Nadere informatie

Besluitenlijst Gemeenteraad

Besluitenlijst Gemeenteraad Griffie gemeenteraad Commissiesecretariaat Besluitenlijst Gemeenteraad Betreft openbare vergadering van 21 juni 2016, locatie Raadszaal, aanvang 19:00 uur tot 21:45 uur Definitieve agenda 1 Opening en

Nadere informatie

De Gemeenteraad van Wijchen

De Gemeenteraad van Wijchen De Gemeenteraad van Wijchen Besluitenlijst van de openbare raadsvergadering van de gemeenteraad van Wijchen gehouden op 8 juni 2017 1. Vaststellen notulen van de vergadering van 18 mei 2017 De notulen

Nadere informatie

Besluitenlijst Gemeenteraad Montferland

Besluitenlijst Gemeenteraad Montferland Besluitenlijst Gemeenteraad Montferland Besluiten van de openbare (en voor wat betreft agendapunt 17 besloten en geheime) vergadering van de raad van de gemeente Montferland, gehouden op donderdag 26-5-2016

Nadere informatie

agendanummer afdeling Simpelveld VI- Dienstverlening 1 juli 2013 Eerste wijziging Gemeenschappelijke Regeling RUD Zuid-Limburg 7637

agendanummer afdeling Simpelveld VI- Dienstverlening 1 juli 2013 Eerste wijziging Gemeenschappelijke Regeling RUD Zuid-Limburg 7637 Aan de raad agendanummer afdeling Simpelveld VI- Dienstverlening 1 juli 2013 onderwerp Eerste wijziging Gemeenschappelijke Regeling RUD Zuid-Limburg 7637 zaakkenmerk Inleiding Eind vorig jaar is de Gemeenschappelijke

Nadere informatie

NOTULEN VERGADERING GEMEENTERAAD UTRECHT

NOTULEN VERGADERING GEMEENTERAAD UTRECHT 2 0 11 NOTULEN VERGADERING GEMEENTERAAD UTRECHT 24e vergadering 10 november 2011, middag Extra buitengewone openbare vergadering van de Gemeenteraad, gehouden op donderdag 10 november 2011 te 17.00 uur.

Nadere informatie

CONCEPT - Besluitenlijst van de raadsvergadering van de gemeente Haren van dinsdag 19 juni 2012 met vervolg op maandag 25 juni 2012

CONCEPT - Besluitenlijst van de raadsvergadering van de gemeente Haren van dinsdag 19 juni 2012 met vervolg op maandag 25 juni 2012 CONCEPT - Besluitenlijst van de raadsvergadering van de gemeente Haren van dinsdag 19 juni 2012 met vervolg op maandag 25 juni 2012 Aanwezige raadsleden: de heer H. Frima (VVD), de heer P.R.A. Terpstra

Nadere informatie

Kort verslag. De mondelinge vragen van de fractie SP over de Remise worden beantwoord door wethouder Van Spijk.

Kort verslag. De mondelinge vragen van de fractie SP over de Remise worden beantwoord door wethouder Van Spijk. Kort verslag Datum raadsvergadering: woensdag 31 maart 2016 1. Vragenuur De mondelinge vragen van de fractie VVD over transformatie van noodopvanglocatie naar asielzoekerscentrum worden behandeld door

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2014/67

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2014/67 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 7-10-2014 Nummer voorstel: 2014/67 Voor raadsvergadering d.d.: 07-10-2014 Agendapunt: 4 Onderwerp:

Nadere informatie

Polderen voor beginners

Polderen voor beginners Jongerenkamer Polderen voor beginners Voorwoord De Tweede Kamer is het hart van de Nederlandse democratie. De 150 gekozen Kamerleden gaan met elkaar en de regering in debat over de toekomst van Nederland.

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2016 2017 34 228 Wijziging van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek en de Uitvoeringswet huurprijzen woonruimte in verband met de mogelijkheid voor verhuurder

Nadere informatie

Vergadering Provinciale Staten van Overijssel op woensdag 26 september 2018

Vergadering Provinciale Staten van Overijssel op woensdag 26 september 2018 BESLUITENLIJST Vergadering Provinciale Staten van Overijssel op woensdag 26 september 2018 1.Opening en vaststelling van de agenda De voorzitter opent de vergadering en heet iedereen van harte welkom.

Nadere informatie

GEMEENTERAAD. itel. Besluitenlijst openbare raadsvergadering. november Agenda. raadzaal, gemeentehuis Markt 7 in Aalten

GEMEENTERAAD. itel. Besluitenlijst openbare raadsvergadering. november Agenda. raadzaal, gemeentehuis Markt 7 in Aalten Besluitenlijst openbare raadsvergadering gemeente Aalten 25 november 2014. Plaats Begintijd Voorzitter Griffier raadzaal, gemeentehuis Markt 7 in Aalten 19.30 uur Burgemeester G. Berghoef voorzitter de

Nadere informatie

U kunt de volledige raadsvergaderingen bekijken via

U kunt de volledige raadsvergaderingen bekijken via Gemeenteraadsvergadering datum 27 november 2014 U kunt de volledige raadsvergaderingen bekijken via www.harderwijk.nl/vergaderingen Presentielijst De heer J.D. Aikema, de heer B.J. van Bijsteren, de heer

Nadere informatie

Wooncorporaties en aanpassing woningwaarderingsstelsel

Wooncorporaties en aanpassing woningwaarderingsstelsel 72 Aan de orde is het debat naar aanleiding van een algemeen overleg op over wooncorporaties en aanpassing van het. De heer Monasch (PvdA): Voorzitter. Ik heb een aantal moties. overwegende dat de brede

Nadere informatie

CONCEPT-NOTULEN COMMISSIE SENIORENCONVENT. Datum vergadering : 10 juni 2004

CONCEPT-NOTULEN COMMISSIE SENIORENCONVENT. Datum vergadering : 10 juni 2004 CONCEPT-NOTULEN COMMISSIE SENIORENCONVENT Datum vergadering : 10 juni 2004 Tijdstip : 19.00 uur Aanwezig voorzitter : mevr. J.A. Ie/de heer J.M. Janssen notulist : mevr. W. van de Laar leden : de heer

Nadere informatie

VERORDENING VAN UTRECHT

VERORDENING VAN UTRECHT GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Utrecht Nr. 1 Besluit van de gemeenteraad van de gemeente Utrecht houdende regels omtrent de gemeenteraad Reglement van Orde voor vergaderingen en andere

Nadere informatie

31 Stemmingen moties Begroting Sociale Zaken en Werkgelegenheid

31 Stemmingen moties Begroting Sociale Zaken en Werkgelegenheid 31 Aan de orde zijn de stemmingen over moties, ingediend bij de behandeling van het wetsvoorstel Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (XV) voor het

Nadere informatie

De Raad Aanvang: 19:00

De Raad Aanvang: 19:00 De Raad 06-12-2016 Aanvang: 19:00 Tijd Collegekamer 1.25 17:30 Presidium 18:30 Tijd Raadzaal 1.02 Molendijkzaal 0.01 Vermeerzaal 1.03 19:00 Parkeerverordening 2017 en Verordening Parkeerbelastingen 2017:

Nadere informatie

SUGGESTIES VOOR INHOUD PRESTATIE-AFSPRAKEN. TUSSEN GEMEENTE en WONINGCORPORATIES en HUURDERS

SUGGESTIES VOOR INHOUD PRESTATIE-AFSPRAKEN. TUSSEN GEMEENTE en WONINGCORPORATIES en HUURDERS SUGGESTIES VOOR INHOUD PRESTATIE-AFSPRAKEN TUSSEN GEMEENTE en WONINGCORPORATIES en HUURDERS Colofon Meer informatie over mogelijke ondersteuning op de verschillende onderwerpen: Ieke Benschop, NMU (i.benschop@nmu.nl;

Nadere informatie

Stemmingen moties begroting Veiligheid en Justitie. Stemmingen Begroting Veiligheid en Justitie. De heer Voordewind (ChristenUnie)

Stemmingen moties begroting Veiligheid en Justitie. Stemmingen Begroting Veiligheid en Justitie. De heer Voordewind (ChristenUnie) Tweede Kamer, 30e vergadering, donderdag 27 november 2014 Stemmingen o o o Stemmingen moties Veiligheid en Justitie Stemmingen moties begroting Veiligheid en Justitie Stemmingen Begroting Veiligheid en

Nadere informatie

Bundel van de Commissie Mens en Samenleving van 5 oktober 2017

Bundel van de Commissie Mens en Samenleving van 5 oktober 2017 Bundel van de Commissie Mens en Samenleving van 5 oktober 2017 1 Opening en mededelingen 2 Vaststellen agenda en inventarisatie te bespreken agendapunten 3 Verslagen - Het verslag van de openbare commissie

Nadere informatie

12 Stemmingen Onderwijswetten

12 Stemmingen Onderwijswetten 12 Stemmingen Onderwijswetten Aan de orde zijn de stemmingen in verband met het wetsvoorstel Wijziging van enkele onderwijswetten in verband met een herziening van de organisatie en financiering van de

Nadere informatie

Bundel van de Vragenuur van 8 september 2016

Bundel van de Vragenuur van 8 september 2016 Bundel van de Vragenuur van 8 september 2016 1 Opening 2 Mondelinge vragen nr. 1 van mevrouw Van Esch (PvdD) inzake Eet geen Dierendag mv 1 Eet geen Dierendag (06092016) 3 Mondelinge vragen nr. 2 van de

Nadere informatie

Besluitenlijst RAADSVERGADERING

Besluitenlijst RAADSVERGADERING Besluitenlijst RAADSVERGADERING Besluitenlijst openbare vergadering van de raad van de gemeente Brummen op donderdag 18 september 2014 om 20.00 uur in het gemeentehuis van Brummen AGENDA BESLUIT 1. Opening

Nadere informatie

U kunt de volledige raadsvergaderingen bekijken via

U kunt de volledige raadsvergaderingen bekijken via Gemeenteraadsvergadering datum 29 september 2016 U kunt de volledige raadsvergaderingen bekijken via www.harderwijk.nl/vergaderingen Presentielijst Raadsleden De heer J.D. Aikema, de heer B.J. van Bijsteren,

Nadere informatie

Verslag openbare vergadering commissie Mens & Samenleving d.d. 15 december 2016

Verslag openbare vergadering commissie Mens & Samenleving d.d. 15 december 2016 10 20 30 40 Griffie Gemeenteraad Utrecht Secretariaat raadscommissie Mens & Samenleving Postadres Postbus 16200 3500 CE Utrecht Telefoon 030-286 10 69 Fax 030-286 15 18 www.utrecht.nl/gemeenteraad Verslag

Nadere informatie

NOTULEN VERGADERING GEMEENTERAAD UTRECHT

NOTULEN VERGADERING GEMEENTERAAD UTRECHT 2 0 1 5 NOTULEN VERGADERING GEMEENTERAAD UTRECHT 20 e vergadering 12 november 2015, middag Openbare vergadering van de gemeenteraad, gehouden op donderdag 12 november 2015 te 13.00 uur. Voorzitter: de

Nadere informatie