Patiënt / cliënt en de verpleegkundig specialist samen naar de toekomst!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Patiënt / cliënt en de verpleegkundig specialist samen naar de toekomst!"

Transcriptie

1 Rede van Odile Frauenfelder, voorzitter V&VN Verpleegkundig Specialisten (V&VN VS), ter gelegenheid van haar afscheid als voorzitter. Uitgesproken te Arnhem, 8 oktober Patiënt / cliënt en de verpleegkundig specialist samen naar de toekomst! Daar sta je dan! Na bijna 10 jaar besturen is het dan zover dat ik afscheid ga nemen van het bestuur van V&VN Verpleegkundig Specialisten. Als ik iets geleerd heb in die afgelopen tien jaar, is dat dromen werkelijkheid kunnen worden en dat als je het kunt dromen het ook bereikbaar is. If you can dream it, you can do it! Deze afscheidsrede heeft de titel gekregen: patiënt / cliënt en de verpleegkundig specialist samen naar de toekomst. Toen ik bijna 9 maanden geleden de uitnodiging kreeg van het bestuur en de congresorganisatie om een praatje te houden op ons congres, wist ik dat het congres samen zou vallen met mijn afscheid. Ik wilde een presentatie voorbereiden over het toekomstperspectief van de patiënt in relatie tot het toekomstperspectief van de verpleegkundig specialist (VS). Maar toen ik enkele weken geleden zag dat mijn presentatie was omgezet in een afscheidsrede bekroop mij een lichte paniek.

2 Na even gegoogeld te hebben op het woord afscheidsrede, kwam ik bij grote speeches terecht van belangrijke hoogleraren, politieke figuren of wereldleiders. Daar was ik mooi klaar mee! Maar na enkele dagen bedacht ik mij dat het ook een heel mooi gebaar was van de congresorganisatie en het bestuur, en ook een enorme eer voor mij persoonlijk om voor dit publiek mijn visie te mogen delen. Niet alleen voor u als verpleegkundig specialisten, maar ook voor al die mensen die in de zaal zitten met wie ik de afgelopen jaren heb mogen werken aan het dossier taakherschikking. Ik wil u graag meenemen naar de patiënt van de toekomst. Recente studies laten zien dat in de nabije toekomst ons land verder vergrijst. In 2030 zal het grootste gedeelte van de bevolking ouder zijn dan 50 jaar en heeft een op de twee mensen een chronische aandoening. De kosten nemen hierdoor toe. Dit jaar heeft de Rijksbegroting een bedrag van 74,6 miljard euro begroot voor onze gezondheidszorg. Ter vergelijking: in 1970 werd 1/12 van ons bruto nationaal inkomen uitgegeven aan gezondheidszorg, in 2013 was dat 1/7 en de verwachting voor 2040 is dat dit 1/3 zal zijn. Tot zover geen nieuwe inzichten, want bij de meesten van u zal dit bekend zijn. Maar er veranderen meer dingen, zoals onze visie op gezondheid. Tot voor kort werd gezondheid gedefinieerd naar de mate van wel of niet ziek zijn.

3 In 2013 heeft de nationale denktank (een groep van jonge slimme studenten) de opdracht gekregen van de politiek om vanuit hun optiek te kijken naar de toekomst van de gezondheidszorg. De denktank kwam tot een nieuwe definitie van gezondheid, namelijk: Gezondheid is het vermogen van mensen zich aan te passen en om eigen regie te voeren over hun lichamelijke, sociale en geestelijke uitdagingen in het leven. Het gaat dus niet om ziekte en beterschap, maar om veerkracht, het vermogen om klappen op te vangen. Met dit gegeven als uitgangspunt verandert de zorgvraag van patiënten. De zorgvraag stijgt, maar patiënten willen eigen regie, en willen leren omgaan met hun beperkingen om zo lang mogelijk optimaal te kunnen functioneren. Lichamelijk, sociaal en geestelijk. De huidige praktijk is hier echter niet op ingericht! Wij professionals in de gezondheidszorg zijn nog steeds heel erg gericht op de aandoening van de patiënt, hetzij lichamelijk hetzij geestelijk. En zorgprofessionals, zorgverzekeraars en de politiek bepalen nog altijd welke professional de regie moet voeren of wie hoofd behandelaar mag zijn. Commissies buigen zich daarover en komen met adviezen. Wij in de zorg vinden dat heel belangrijk. Zo belangrijk zelfs dat er een handreiking is gemaakt. De handreiking Verantwoordelijkheidsverdeling in de zorg.

4 Als je deze handreiking bekijkt, gaat deze nog altijd uit van de zorgprofessional en niet van het vermogen van de patiënt om zijn eigen regie te voeren. Toch is dit een van de documenten die op dit moment leidend zijn voor de IGZ in het kader van regievoering. Ik besef natuurlijk ook dat dit niet direct kan veranderen, maar ik ben wel van mening dat nieuwe beroepen in de zorg zoals de verpleegkundig specialist een belangrijke rol kunnen spelen in deze transitie. Waarbij de verpleegkundig specialist naast de patiënt kan staan en hem of haar kan helpen zo lang mogelijk de regie in eigen hand te houden of juist te leren hoe de regie te voeren. Dat brengt mij bij ons beroep. Verpleegkundig specialist. Een beschermde titel die je alleen mag voeren als je ingeschreven bent in het BIG-register verpleegkundig specialismen. Met een Master of Science, voorheen Master Advanced Nursing Practice mag je je inschrijven. Na inschrijving mag je je Specialist noemen. Een specialist is een artikel-14-beroep en vraagt competenties op hoog specialistisch niveau. Door de inschrijving in het register krijg je ook bepaalde bevoegdheden. Zelfstandige bevoegdheden waarbij je zelf verantwoordelijk bent voor je beslissingen, de uitvoering ervan en voor de opdrachten die je anderen geeft. De minister heeft bij de invoering van artikel 36a de VS en de PA 1 dezelfde verantwoordelijkheden gegeven als de arts. Natuurlijk ieder binnen de begrenzing van zijn eigen bekwaamheid. Het is belangrijk te beseffen dat daarmee supervisie vervalt en dat de relatie met andere professionals gebaseerd is op intervisie of consultatie. 1 Physician Assistant.

5 In de afgelopen jaren heeft V&VN VS opdracht mogen geven, en mee kunnen kijken naar een aantal belangrijke studies die onder meer gekeken hebben naar hoe de rollen van verpleegkundig specialisten eruit zien en hoe deze zich ontwikkelen. En wat blijkt? De praktijk blijft weerbarstig. Het gaat meer om het vertrouwen in de persoon dan om het vertrouwen in het beroep. Dat moet veranderen! De praktijk is nog niet zover, en misschien zijn de nieuwe professionals ook nog niet zover. Daar moeten wij als verpleegkundig specialisten de komende jaren aan werken. De jaren van pionieren zijn voorbij. Nú moet het beroep van verpleegkundig specialist grond krijgen en wortelen. Daar heb je een beroepsvereniging voor nodig, maar ook vooral jezelf en je collega s. In mijn tijd als bestuurslid en voorzitter is mijn persoonlijke missie vooral geweest: onderbouwen, vertrouwen winnen en met elkaar in dialoog gaan. Eerst met artsen en verpleegkundigen, later met instanties, politiek, opleidingen, maar ik denk dat de tijd nu rijp is om ons veel te meer te gaan richten op die belangrijkste schakel, de patiënt! In 2006 heeft het VBOC-rapport Verpleegkundige toekomst in goede banen een belangrijk fundament gelegd voor de tweedeling binnen het verpleegkundig beroep. Namelijk de verpleegkundige aan de ene kant en de verpleegkundig specialist aan de andere kant, waarbij de verpleegkundige zich toelegt op het gebied van expert binnen de care en de verpleegkundig specialist cure en care kan combineren. Bij de verpleegkundig specialist ligt de nadruk op twee deelgebieden: medisch én verpleegkundig.

6 De verpleegkundig specialist begeeft zich namelijk voor een groot deel in het medisch domein, maar combineert dat met zijn verpleegkundige expertise. Een uniek concept! Er horen verschillende opleidingsniveaus bij de twee verpleegkundige beroepen, Bachelor en Master. Op dit ogenblik wordt veel gediscussieerd over het uitbreiden van bevoegdheden van gespecialiseerde Bachelor-verpleegkundigen, onder meer over voorschrijfbevoegdheid. Ik ben daar persoonlijk best kritisch over. Niet omdat ik het de verpleegkundigen niet gun, maar omdat een medicatievoorschrift meer inhoudt dan alleen een recept schrijven. De indicatiestelling, het vermogen afwegingen te maken alsook een risicoanalyse te doen, vraagt mijns inziens andere competenties dan de Bachelorverpleegkundige nu heeft. In het Verenigd Koninkrijk worstelt de politiek hiermee. Nurse prescribing is voor alle verpleegkundigen haalbaar op voorwaarde dat je aanvullend onderwijs volgt. Maar in de praktijk en ook in studies toont men aan dat de kwaliteit van het voorschrijven enorm omhoog gaat als ook het opleidingsniveau omhoog gaat. En dan vooral op het gebied van analyse, klinisch redeneren en afwegingen maken. Maar ook het lef hebben om een beslissing te nemen! Immers, zachte heelmeesters maken stinkende wonden. En in het Verenigd Koninkrijk ziet men dat juist nurse practitioners zeer kundig voorschrijven in vergelijking met de gewone verpleegkundige. Dat geeft stof tot nadenken! De vraag is ook wie daar uiteindelijk beter van wordt. Want wat is nu eigenlijk taakherschikking?

7 Als je de definities leest, is taakherschikking het structureel overdragen van taken aan iemand anders. Verleden week was ik op het symposium taakherschikking in Utrecht en daar sprak onder meer Katja Mur, leidinggevend ambtenaar van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van de afdeling MEVA 2. Eén van de eerste dingen die zij zei was gericht op de grootste vorm van taakherschikking, namelijk die van de zorgprofessional naar de mantelzorger! Waarbij conform de nieuwe definitie van gezondheid eerst gekeken wordt naar de directe omgeving en de eigen regie van de patiënt alvorens professionals in te schakelen; of juist de zorg van de professional over te dragen aan de mantelzorgers. Heb ik de verpleegkundigen dan niet hoog zitten? Jawel, heel hoog zelfs! In het prachtige verpleegkundige vak liggen nog ontzettend veel uitdagingen en zorgstandaarden die verbeterd moeten worden, alvorens uit te breiden naar nieuwe verantwoordelijkheden. Verpleegkundigen moeten zich mijns inziens gedragen als een volwassen beroepsgroep. Zij moeten de underdogpositie die ze zichzelf hebben toebedeeld omzetten in beroepstrots. Bij het afscheid onlangs van Helma Zijlstra als directeur van V&VN sprak Pauline Meurs uit dat bestuurders met een verpleegkundige achtergrond meestal hun verpleegkundig verleden niet benoemen terwijl artsen altijd nog even zullen zeggen: oh ja en ik ben ook medisch specialist. Wat is er mis met het imago van de verpleegkundige in het algemeen? 2 Macro-Economische Vraagstukken en Arbeidsmarkt.

8 Verpleegkundig specialisten worstelen daar zelf ook mee. Wie zijn wij? Ik zie nog veel verpleegkundig specialisten vooral hun rol als medisch/ klinisch expert naar buiten toe uitdragen. Verpleegkundig specialisten zijn het product van de opleidingen. En de individuele opleidingen leggen hun eigen accenten. Bijna allemaal ligt er veel nadruk op de rollen van klinisch / medisch expert en natuurlijk ook op de wetenschappelijke competenties. Die zijn zeker nodig voor het opleidingsniveau en de mogelijkheid tot het onderbouwen van je werkzaamheden. Maar waar kan de verpleegkundig specialist zich nu echt onderscheiden? In mijn optiek niet binnen het medisch of wetenschappelijk domein. Natuurlijk zijn er uitzonderingen. Maar als iemand echt in het medisch domein wil schitteren, dan had deze beter geneeskunde kunnen studeren. Binnen het wetenschappelijk domein zijn er verpleegkundig specialisten met zeer goede promoties geweest, maar ook daar ben ik van mening dat je beter kunt kiezen voor een andere studie, zoals verplegingswetenschappen, als je wetenschapper wilt worden. Ik ben ervan overtuigd dat als de verpleegkundig specialist zich meer gaat richten op leiderschap en innovatie, dit kan bijdragen aan het verbeteren van de beroepstrots, ook van verpleegkundigen in het algemeen. Ik hoor veel, en ik heb de laatste tijd uit diverse hoeken gehoord dat bestuurders, instanties en ziekenhuizen zich zorgen maken over de zichtbaarheid van de verpleegkundig specialist in de instellingen. Daar ligt een uitdaging! Als dit niet gebeurt, is dit een groot gevaar voor de toekomst van de verpleegkundig specialist.

9 Gelukkig hoor ik ook steeds meer verpleegkundig specialisten zeggen, ik ben gelijkwaardig aan een medisch specialist, maar ik heb een ander beroep en ik voer mijn beroep ook anders uit. Daardoor ben ik in staat om vanuit een ander perspectief samen met die patiënt te kijken hoe hij of zij de regie kan voeren en voor zichzelf weer kan hervinden. En soms kan je de regie als patiënt niet meer voeren en dan moet vertrouwen op iemand die vanuit de hele mens naar je kijkt. Niet alleen of je je veilig voelt, maar ook iemand die beslissingen met en voor je kan nemen. Bijvoorbeeld over je medicatiebeleid, omdat je zoveel last hebt van bijwerkingen. Of zoals in mijn dagelijkse werk op de afdeling neonatologie, omdat je als patiënt kwetsbaar bent en je naasten, in dit geval de ouders, klappen moeten incasseren. Want kwetsbaar ben je niet alleen als je ouder bent. De harde werkelijkheid van dit moment laat dat weer zien. Gisteren hadden wij het eerste gevluchte Syrische kind op onze afdeling. Ik weet uit de praktijk dat juist in dit soort situaties verpleegkundig specialisten het verschil kunnen maken. Werken bij Artsen zonder Grenzen, een gezondheidscentrum opzetten, spreekuren voor dak- en thuislozen, opvanghuizen voor jonge alleenstaande moeders. Allemaal voorbeelden die ik heb gezien en die succesvol zijn. Dat is wat verpleegkundig specialisten doen! Hun verpleegkundig hart blijft op de goede plaats zitten en met dat hart geven ze uitstekende medische zorg.

10 Maar ik hoop dat ze dat steeds meer en beter de inhoud leren te beschrijven. Zodat ze aan anderen, zoals patiëntenorganisaties, instellingen, raden van bestuur, politiek en verzekeraars als volwassen beroepsgroep hun rol kunnen onderbouwen en zichzelf kunnen verkopen. Dat kan alleen als je trots bent! Heel trots op wat je kunt en doet. Met het oog op de toekomst, advies voor de verpleegkundig specialisten: Lees! Informeer jezelf! Werk mee aan onderzoek, zoals het onderzoek van KIWA dat binnenkort in opdracht van het capaciteitsorgaan zal inventariseren wie waar werkt en wat de VS doet in relatie tot de medisch inhoudelijke zorg. Schuif die vragenlijsten niet weg, maar vul ze in! Laat je zien in de organisatie waar je werkt! Gebruik bijvoorbeeld organen als de Verpleegkundige Advies Raad (VAR) om gehoord en gezien te worden. En gebruik je eigen verpleegkundige beroepsgroep om samen te professionaliseren. Zo langzamerhand kom ik aan het einde van mijn afscheidsrede en wil ik ook stilstaan bij mijn vertrek. Ik kan heel veel mensen bedanken, maar dan zou ik hier nog een hele tijd staan dus ik ga het kort houden; wat overigens best een lastige opdracht is voor mij. Ik wil beginnen mijn twee voorgangers te bedanken: Arjen de Vries, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Nurse Practitioners (NVNP) en toentertijd mijn grote voorbeeld, en Karin Timm, voorzitter van V&VN Nurse Practitioners (V&VN NP). Met de fundamenten die jullie hebben gelegd, heb ik mogen oogsten.

11 En ook Ben Lijten, voorzitter van de V&VN Verpleegkundig Specialisten GGZ. Met hem heb ik de twee afdelingen geruisloos met elkaar kunnen laten fuseren tot V&VN VS. Natuurlijk alle bestuursleden die in al die jaren in het bestuur hebben gezeten. Want een voorzitter heeft goede mensen naast zich nodig. In dat kader wil ik mijn bijzondere dank uitspreken voor Erna Vrijland, trotse verpleegkundig specialist in de eerste lijn. Zonder haar zou het er daar heel anders uit zien. Ik heb heel veel steun aan je gehad, niet alleen als bestuurslid maar ook als vriendin. Erna heeft gisteren ook afscheid genomen als bestuurslid, dus we vertrekken samen. Ik wil terugkomen op het begin van deze afscheidsrede. Zoals jullie waarschijnlijk weten, rijd ik graag paard. En eigenlijk werkt het met paardrijden net zoals bij de ontwikkeling van ons beroep. Ik ben geen topruiter, maar heb wel ambities en door hard trainen en iedere keer de lat een beetje hoger leggen, heb ik inmiddels een niveau bereikt waar ik eerder alleen van kon dromen. If you can dream it, you can do it! Ik wens het bestuur en de nieuwe voorzitter Irma de Hoop heel veel succes en wijsheid toe. Het was een eer jullie voorzitter te zijn. Dank voor jullie vertrouwen!

Nothing about us without us! Beleidsvoornemens 2016 en verder

Nothing about us without us! Beleidsvoornemens 2016 en verder Toespraak van Irma de Hoop, voorzitter V&VN Verpleegkundig Specialisten (V&VN VS) tot de afdelingsvergadering, ter gelegenheid van haar verkiezing als voorzitter door het bestuur. Uitgesproken te Arnhem,

Nadere informatie

Van wens naar werkelijkheid. Dr. Ada ter Maten-Speksnijder, februari 2018

Van wens naar werkelijkheid. Dr. Ada ter Maten-Speksnijder, februari 2018 Van wens naar werkelijkheid Dr. Ada ter Maten-Speksnijder, februari 2018 Is onze wens/droom/ambitie al werkelijkheid? 2 Nieuwe rollen NIEUWE AMBITIES Advanced practitioner Verpleegkundig specialist Master

Nadere informatie

Verpleegkundige functies Op zoek naar grenzen

Verpleegkundige functies Op zoek naar grenzen 24 mei 2005 Jaarbeurs Utrecht Verpleegkundige functies Op zoek naar grenzen Drs. M. de Wee Verpleegkundig hoofd Oncologie TweeSteden ziekenhuis Tilburg Aanleiding tot taakherschikking Tekort aan medisch

Nadere informatie

VS en PA op eigen benen

VS en PA op eigen benen VS en PA op eigen benen De wettelijke regeling van bevoegdheden per 1-1-2012 Context Toenemende en complexer wordende zorgvraag, groeiende personeelstekorten, groeiende behoefte aan kostenbeheersing en

Nadere informatie

Verpleegkundig specialisten in de eerste lijn: Wat voegen ze toe?

Verpleegkundig specialisten in de eerste lijn: Wat voegen ze toe? Verpleegkundig specialisten in de eerste lijn: Wat voegen ze toe? Naast gelijk regievoerder! Riet van Dommelen Opleidingsmanager, hoofdopleider Master Advanced Nursing Practice, verpleegkundig specialisten

Nadere informatie

Verpleegkundig Specialist binnen de arbeidsgerelateerde zorg. Marijke Roseboom- Coenen, MSc Petra Jonker-Jorna, MSc Mathilde Melis, Drs

Verpleegkundig Specialist binnen de arbeidsgerelateerde zorg. Marijke Roseboom- Coenen, MSc Petra Jonker-Jorna, MSc Mathilde Melis, Drs Verpleegkundig Specialist binnen de arbeidsgerelateerde zorg Marijke Roseboom- Coenen, MSc Petra Jonker-Jorna, MSc Mathilde Melis, Drs Wie zijn wij? Petra Jonker-Jorna, MSc, jonkerjorna@gmail.com Marijke

Nadere informatie

Sport en Welzijn. Physician Assistant Masteropleiding Amsterdam

Sport en Welzijn. Physician Assistant Masteropleiding Amsterdam Gezondh Sport en Welzijn Physician Assistant Masteropleiding Amsterdam Gezondheid, Sport en Welzijn Masteropleiding Physician Assistant De Physician Assistant (PA) is een hoogopgeleide medische professional

Nadere informatie

De toekomst van de verpleegkundig specialist Een verpleegkundig specialist doet dat wat een dokter niet kan

De toekomst van de verpleegkundig specialist Een verpleegkundig specialist doet dat wat een dokter niet kan De toekomst van de verpleegkundig specialist Een verpleegkundig specialist doet dat wat een dokter niet kan Drs. Riet van Dommelen Opleidingsmanager MANP/ Hoofdopleider Verpleegkundig specialisten Inhoud

Nadere informatie

Eindelijk VS en andere belangrijke zaken.

Eindelijk VS en andere belangrijke zaken. Waar staan we nu? Eindelijk VS en andere belangrijke zaken., MANP (bestuurslid ) NP nu 12 jaar in Nederland 26 maart 2010 eerste Verpleegkundig Specialisten geregistreerd in art. 14 BIG-register Alleen

Nadere informatie

Sport en Welzijn. Advanced Nursing Practice Masteropleiding Amsterdam

Sport en Welzijn. Advanced Nursing Practice Masteropleiding Amsterdam Gezondh Sport en Welzijn Advanced Nursing Practice Masteropleiding Amsterdam Gezondheid, Sport en Welzijn Masteropleiding Verpleegkundig Specialist De masteropleiding Advanced Nursing Practice (ANP) leidt

Nadere informatie

De Zorgmeetlat. Wat belooft de regering aan verpleegkundigen en verzorgenden in 2015? De Rijksbegroting VWS 2015 langs de meetlat van V&VN

De Zorgmeetlat. Wat belooft de regering aan verpleegkundigen en verzorgenden in 2015? De Rijksbegroting VWS 2015 langs de meetlat van V&VN De Zorgmeetlat Wat belooft de regering aan 300.000 verpleegkundigen en verzorgenden in 2015? De Rijksbegroting VWS 2015 langs de meetlat van V&VN 1 Inhoudsopgave Inleiding 3 Hoe is de Zorgmeetlat opgebouwd?

Nadere informatie

Huidige stand van zaken

Huidige stand van zaken Huidige stand van zaken > 3.600 geregistreerde verpleegkundig specialisten, Groeiend aantal Wetenschappelijk bewijs; inzet VS/PA succesvol en nodig! Toenemend aantal ouderen, verschuiving ziekte op gezondheid,

Nadere informatie

Sport en Welzijn. Advanced Nursing Practice Masteropleiding Amsterdam

Sport en Welzijn. Advanced Nursing Practice Masteropleiding Amsterdam Gezondh Sport en Welzijn Advanced Nursing Practice Masteropleiding Amsterdam Gezondheid, Sport en Welzijn Masteropleiding Verpleegkundig Specialist De masteropleiding Advanced Nursing Practice (ANP) leidt

Nadere informatie

Factsheet Verpleegkundig Specialisten

Factsheet Verpleegkundig Specialisten en Utrecht, maart 2012 Sinds 1 januari 2012 zijn de wettelijke regelingen rondom de verpleegkundig specialist door de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport erkend. In dit document worden de belangrijkste

Nadere informatie

Taakherschikking in de Nederlandse gezondheidszorg; De experimenteerfase voorbij

Taakherschikking in de Nederlandse gezondheidszorg; De experimenteerfase voorbij Taakherschikking in de Nederlandse gezondheidszorg; De experimenteerfase voorbij INHOUD 1. Zorg op de juiste plek 2. Hoofdlijnakkoorden 3. Taakherschikking ZORG OP DE JUISTE PLEK Urgentie om te veranderen

Nadere informatie

V&VN we gaan ervoor. Onderwerpen. 10 november 2015. drs. Myriam L.A. Crijns, hoofdvereniging V&VN V&VN. Hot issues / actualiteit

V&VN we gaan ervoor. Onderwerpen. 10 november 2015. drs. Myriam L.A. Crijns, hoofdvereniging V&VN V&VN. Hot issues / actualiteit V&VN we gaan ervoor 10 november 2015 drs. Myriam L.A. Crijns, hoofdvereniging V&VN Onderwerpen V&VN Hot issues / actualiteit Kwaliteitsregister Verpleegkundigen & Verzorgenden 2 1 Beelden over V&VN? 3

Nadere informatie

1 Samenvatting: een nieuw beroepenhuis V&V

1 Samenvatting: een nieuw beroepenhuis V&V 1 Samenvatting: een nieuw beroepenhuis V&V 1.1 V&V 2020 heeft op basis van: de rondetafelgesprekken met vele honderden beroepsbeoefenaren; de achtergrondstudies met een review van wetenschappelijk onderzoek

Nadere informatie

Dr. Petrie Roodbol, Hoofd Wenckebach UMCG, lector VIP Hanzehogeschool, bestuurslid V&VN, past Chair ANP/NP ICN

Dr. Petrie Roodbol, Hoofd Wenckebach UMCG, lector VIP Hanzehogeschool, bestuurslid V&VN, past Chair ANP/NP ICN Dr. Petrie Roodbol, Hoofd Wenckebach UMCG, lector VIP Hanzehogeschool, bestuurslid V&VN, past Chair ANP/NP ICN Artificiële verschillen tussen medisch en verpleegkundig Hoe de verpleegkundige een verpleegkundige

Nadere informatie

Werken als. Informatie voor de. verpleegkundig specialist

Werken als. Informatie voor de. verpleegkundig specialist Werken als verpleegkundig specialist Informatie voor de verpleegkundig specialist Versie december 2018 1 Inhoud Inleiding 3 1. De verpleegkundig specialist 4 2. College en Registratiecommissie 4 3. De

Nadere informatie

Navigeren door het zorglandschap De ontwikkeling van de VS en PA. Dr. Iris Wallenburg

Navigeren door het zorglandschap De ontwikkeling van de VS en PA. Dr. Iris Wallenburg Navigeren door het zorglandschap De ontwikkeling van de VS en PA Dr. Iris Wallenburg wallenburg@bmg.eur.nl Onderzoeken naar taakherschikking EU (FP7) onderzoek (MUNROS): kosten en effecten van taakherschikking

Nadere informatie

Juridisch kader en nieuwe ontwikkelingen in regelgeving NVMDL 24 maart 2017

Juridisch kader en nieuwe ontwikkelingen in regelgeving NVMDL 24 maart 2017 Juridisch kader en nieuwe ontwikkelingen in regelgeving NVMDL 24 maart 2017 drs. B.W.H. (Belinda) van de Lagemaat Senior adviseur Federatie Medisch Specialisten Beleidscontext van taakherschikking Taakherschikking

Nadere informatie

Bijlage Monitor Taakherschikking

Bijlage Monitor Taakherschikking Bijlage Monitor Taakherschikking Profiel, verantwoording en bronnenlijst maart 2019 Inhoud Bijlage 1. Profiel verpleegkundig specialist en physician assistant 3 Bijlage 2. Verantwoording aantal respondenten

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 39930 18 juli 2018 Regeling van de Minister voor Medische Zorg van 9 juli 2018, kenmerk 1376127-178814-WJZ, houdende de

Nadere informatie

Onderzoek naar voorschrijven door Verpleegkundig Specialisten. Anneke Francke, mede namens Marieke Kroezen (NIVEL) 19 juni 2014

Onderzoek naar voorschrijven door Verpleegkundig Specialisten. Anneke Francke, mede namens Marieke Kroezen (NIVEL) 19 juni 2014 Onderzoek naar voorschrijven door Verpleegkundig Specialisten Anneke Francke, mede namens Marieke Kroezen (NIVEL) 19 juni 2014 In de praktijk horen we niet alleen dat de kwaliteit van het voorschrijven

Nadere informatie

Advanced Practice Nursing

Advanced Practice Nursing Workshop Advanced Practice Nursing Prof. dr. Ann Van Hecke, UGent, Universitair Centrum voor Verpleegkunde en Vroedkunde Miguel Lardennois, FOD DG Gezondheidszorg Waar hebben we het over? Waar hebben we

Nadere informatie

Eigen Regie Maakt Zorg Beter

Eigen Regie Maakt Zorg Beter Eigen Regie Maakt Zorg Beter 31 maart 2011 Siska de Rijke Beleidsmedewerker Zorg CG-Raad Termen Zelfmanagement Eigen regie Eigen verantwoordelijkheid Deelnemer in plaats van afnemer Verbindende schakel

Nadere informatie

De verpleegkundig specialist van de toekomst (?!) Marjolein Schouten Jeroen Bosch Academie, JBZ 1-9-2015

De verpleegkundig specialist van de toekomst (?!) Marjolein Schouten Jeroen Bosch Academie, JBZ 1-9-2015 De verpleegkundig specialist van de toekomst (?!) Marjolein Schouten Jeroen Bosch Academie, JBZ 1-9-2015 DELEN Informatie Ervaring Kennis Functies Opleiding & onderzoek Historie taak herschikking Van

Nadere informatie

Niels Oerlemans. Functieprofielen Belang en landelijke implementatie

Niels Oerlemans. Functieprofielen Belang en landelijke implementatie Niels Oerlemans Functieprofielen Belang en landelijke implementatie Nederlands elftal in topvorm Excellent team is de norm Landelijke context Functiedifferentiatie Geen doel op zich, maar een middel 1

Nadere informatie

Nota van toelichting. Algemeen

Nota van toelichting. Algemeen Nota van toelichting Algemeen Met de onderhavige algemene maatregel van bestuur wordt uitvoering gegeven aan artikel 36a van de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg (Wet BIG) om voor een

Nadere informatie

Taakherschikking binnen de Maag Darm Leverziekten

Taakherschikking binnen de Maag Darm Leverziekten Taakherschikking binnen de Maag Darm Leverziekten Symposium taakherschikking MDL 09.30 Inleiding 09.40 PA, VS en VE: wat houden de functies in? 09.50 Juridisch Kader en nieuwe ontwikkelingen in regelgeving

Nadere informatie

Nieuwe beroepen in de Nederlandse

Nieuwe beroepen in de Nederlandse Nieuwe beroepen in de Nederlandse gezondheidszorg en taakherschikking Dr Lode Wigersma, arts, voormalig algemeen directeur KNMG Nu voorzitter Raad van Toezicht, Flevoziekenhuis Almere, en adviseur gezondheidszorgvraagstukken

Nadere informatie

Saxion@ 2020. Alice Bomers Coördinator Master Advanced Nursing practice 12 mei 2011. http://www.youtube.co m/watch?v=rqeq7wa4 YBE&feature=related

Saxion@ 2020. Alice Bomers Coördinator Master Advanced Nursing practice 12 mei 2011. http://www.youtube.co m/watch?v=rqeq7wa4 YBE&feature=related Saxion@ 2020 R3 Kom verder. Saxion. Alice Bomers Coördinator Master Advanced Nursing practice 12 mei 2011 http://www.youtube.co m/watch?v=rqeq7wa4 YBE&feature=related Dia 1 R3 Leuke titel, maar moer er

Nadere informatie

Aanvullende informatie over Taakherschikking. Verschillende verpleegkundige disciplines

Aanvullende informatie over Taakherschikking. Verschillende verpleegkundige disciplines Aanvullende informatie over Taakherschikking Verschillende verpleegkundige disciplines Juli 2012 Aanvullende informatie over Taakherschikking Verschillende verpleegkundige disciplines Inleiding Zowel Verenso

Nadere informatie

Veldraadpleging Zorg voor gezondheid Hans Boutellier

Veldraadpleging Zorg voor gezondheid Hans Boutellier Veldraadpleging Zorg voor gezondheid 2030 Hans Boutellier Twee rondes van focusgroepen 2013 en 2014 2013: Visies vanuit de zorgsector op gezondheid in 2030 2014: Wat doet de zorgprofessional in 2030? 62

Nadere informatie

Nieuwsbrief Evaluatieonderzoek Art. 36a Wet BIG

Nieuwsbrief Evaluatieonderzoek Art. 36a Wet BIG Juni 2014 Jaargang 3, editie 7 Nieuwsbrief Evaluatieonderzoek Art. 36a Wet BIG Stilte voor de storm... In het evaluatieonderzoek heerst nu een betrekkelijke stilte. Betrekkelijk, omdat achter de schermen

Nadere informatie

Besluit van. Op de voordracht van Onze Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, kenmerk ;

Besluit van. Op de voordracht van Onze Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, kenmerk ; Besluit van houdende tijdelijke regels inzake de zelfstandige bevoegdheid tot het verrichten van voorbehouden handelingen van verpleegkundig specialisten (Besluit tijdelijke zelfstandige bevoegdheid verpleegkundig

Nadere informatie

NIVEL Panels. Gezondheidszorgonderzoek. vanuit het perspectief van. de Nederlander. Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg

NIVEL Panels. Gezondheidszorgonderzoek. vanuit het perspectief van. de Nederlander. Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg NIVEL Panels Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg Gezondheidszorgonderzoek vanuit het perspectief van de Nederlander nivel panels Het Nivel onderzoekt met behulp van een aantal panels

Nadere informatie

TRIADISCHE ZORG: WAT BETEKENT DIT IN DE PRAKTIJK? SUSAN WOELDERS, ANNETTE HENDRIKX AFDELING METAMEDICA, VUMC

TRIADISCHE ZORG: WAT BETEKENT DIT IN DE PRAKTIJK? SUSAN WOELDERS, ANNETTE HENDRIKX AFDELING METAMEDICA, VUMC Morele dilemma s in de afstemming van zorg tussen cliënten met NAH, mantelzorgers en zorgprofessionals TRIADISCHE ZORG: WAT BETEKENT DIT IN DE PRAKTIJK? SUSAN WOELDERS, ANNETTE HENDRIKX AFDELING METAMEDICA,

Nadere informatie

Positionering & Profilering. Petra van Bemmelen Aty Dobbenberg

Positionering & Profilering. Petra van Bemmelen Aty Dobbenberg Positionering & Profilering Petra van Bemmelen Aty Dobbenberg 1 Onderwerpen; Salaris Ontwikkeling als professional Specialist - Generalist 2 SALARIS 3 Stelling 1 Ik weet in welke salarisschaal ik ingedeeld

Nadere informatie

Dé Verpleegkundig. Mijn waardering voor verpleegkundig specialisten is alleen maar groter geworden. Klinisch handelen. Maatschappelijk handelen

Dé Verpleegkundig. Mijn waardering voor verpleegkundig specialisten is alleen maar groter geworden. Klinisch handelen. Maatschappelijk handelen Dé Verpleegkundig SPECIALIST JAARGANG 9 NR 2 Herfst 2014 geheel vernieuwd! Klinisch Heelkundige verrichtingen in de huisartsenpraktijk Maatschappelijk Hartpatiënt over de andere kant van hulpverlening

Nadere informatie

Grenzen aan verantwoordelijkheid. Symposium taakherschikking 1 oktober 2015 Mr. Diederik van Meersbergen KNMG

Grenzen aan verantwoordelijkheid. Symposium taakherschikking 1 oktober 2015 Mr. Diederik van Meersbergen KNMG Grenzen aan verantwoordelijkheid Symposium taakherschikking 1 oktober 2015 Mr. Diederik van Meersbergen KNMG Waar ga ik het over hebben? Wat is de juridische context? Wat betekent dit voor Zelfstandige

Nadere informatie

Ondersteuning, zorg en behandeling thuis

Ondersteuning, zorg en behandeling thuis Bij u thuis Ondersteuning, zorg en behandeling thuis Beschut thuis Overdag bij ons Herstel bij ons Tijdelijk bij Behandeling en expertise Bij u thuis Nie Aangenaam en veilig thuis blijven wonen Van huishoudhulp

Nadere informatie

actieplan

actieplan actieplan waarom? "Betere zorg voor acuut zieke ouderen" hoe? Door wetenschappelijke onderbouwing van zorg, organisatie, beleid, onderwijs en opleiding. Met diversiteit aan expertise, in de hele zorgketen

Nadere informatie

Symposium Grenzen aan de betaalbaarheid van de zorg 6 september 2013

Symposium Grenzen aan de betaalbaarheid van de zorg 6 september 2013 Symposium Grenzen aan de betaalbaarheid van de zorg 6 september 2013 VERONIQUE ESMAN DIRECTEUR CURATIEVE ZORG MINISTERIE VAN VWS WE MOGEN BEST TROTS ZIJN Commonwealth Fund 2010 In vergelijking met 7 westerse

Nadere informatie

Workshop APN congress Future of Nursing. 1/12/17, verslag BVVS. A. Van Hecke - M. Lardennois. APN = advanced practice nurse

Workshop APN congress Future of Nursing. 1/12/17, verslag BVVS. A. Van Hecke - M. Lardennois. APN = advanced practice nurse Workshop APN congress Future of Nursing 1/12/17, verslag BVVS A. Van Hecke - M. Lardennois APN = advanced practice nurse Belangrijke evolutie in de ziekenhuizen is de introductie/ontwikkeling van advanced

Nadere informatie

Taakherschikking Theorie en praktijk Landelijke OK dagen Veldhoven

Taakherschikking Theorie en praktijk Landelijke OK dagen Veldhoven Taakherschikking Theorie en praktijk Landelijke OK dagen Veldhoven Door Harry Zonneveldt, MPA PhD Student Anesthesiologie en Pijnbestrijding Westfriesgasthuis Hoorn VUmc Amsterdam Inhoud Introductie Geschiedenis

Nadere informatie

Toekomstbestendig verplegen Samen het verschil maken. Jolanda ter Sluysen Regiehouder zorg Opleidingsdirecteur

Toekomstbestendig verplegen Samen het verschil maken. Jolanda ter Sluysen Regiehouder zorg Opleidingsdirecteur Toekomstbestendig verplegen Samen het verschil maken Jolanda ter Sluysen Regiehouder zorg Opleidingsdirecteur Ontwikkelingen Veranderende zorgvraag Zorglandschap verandert Personeelstekorten in de zorg

Nadere informatie

Functieprofielen Belang en landelijke implementatie. Dewi Stalpers PhD, RN-ICU

Functieprofielen Belang en landelijke implementatie. Dewi Stalpers PhD, RN-ICU Functieprofielen Belang en landelijke implementatie Dewi Stalpers PhD, RN-ICU Wie ben ik? Van 2003-2011: IC-verpleegkundige St. Antonius Ziekenhuis en Gezondheidswetenschappen (ibmg) Van 2011-2016: promotietraject

Nadere informatie

Intro 1. Waarom is taakherschikking zo belangrijk? Voor VWS en naar mijn mening voor de samenleving.

Intro 1. Waarom is taakherschikking zo belangrijk? Voor VWS en naar mijn mening voor de samenleving. Toespraak drs. H.C.M. Middelplaats (hoofd afdeling Beroepen, Opleidingen en Arbeidsmarkt van het ministerie van VWS) ten behoeve de opening NAPAcongres INVEST 2012 d.d. 9 november 2012. Intro - Het ministerie

Nadere informatie

Veranderende rollen in de afstemming van zorg tussen cliënten met NAH, mantelzorgers en zorgprofessionals

Veranderende rollen in de afstemming van zorg tussen cliënten met NAH, mantelzorgers en zorgprofessionals Veranderende rollen in de afstemming van zorg tussen cliënten met NAH, mantelzorgers en zorgprofessionals Karen Schipper, Susan Woelders en Annette Hendrikx Aanleiding Context: veranderingen in het zorgstelsel

Nadere informatie

Factsheet Beroepsregistratie voor psychologen, (ortho)pedagogen en psychotherapeuten werkzaam in jeugdhulp en jeugdbescherming

Factsheet Beroepsregistratie voor psychologen, (ortho)pedagogen en psychotherapeuten werkzaam in jeugdhulp en jeugdbescherming Factsheet Beroepsregistratie voor psychologen, (ortho)pedagogen en psychotherapeuten werkzaam in jeugdhulp en jeugdbescherming Bent u psycholoog, (ortho)pedagoog of psychotherapeut in het jeugddomein?

Nadere informatie

Bekostigingsproblematiek. Van de congrescommissie. Na zes jaar heeft Henk de Visser, helaas, afscheid genomen van ons bestuur.

Bekostigingsproblematiek. Van de congrescommissie. Na zes jaar heeft Henk de Visser, helaas, afscheid genomen van ons bestuur. Winter 2012 Na zes jaar heeft Henk de Visser, helaas, afscheid genomen van ons bestuur. We zullen Het onderscheidende profiel van physician assistants en verpleegkundig specialisten. Contributie 2013,

Nadere informatie

Visie Dimence Groep op VerpleGinG en VerzorGinG

Visie Dimence Groep op VerpleGinG en VerzorGinG Visie Dimence Groep op verpleging en verzorging Visie Dimence Groep op verpleging en verzorging De zorg verandert en vindt zoveel mogelijk thuis of dichtbij huis plaats. Er worden minder mensen opgenomen

Nadere informatie

Kwaliteitsregister Verpleegkundigen & verzorgenden. Laat zien wat je waard bent!

Kwaliteitsregister Verpleegkundigen & verzorgenden. Laat zien wat je waard bent! Kwaliteitsregister Verpleegkundigen & verzorgenden Laat zien wat je waard bent! Deskundig zijn en blijven voor je patiënt of cliënt voor je vak 17 mei 2017 voor jezelf Drijfveren De best mogelijke zorg

Nadere informatie

Verslag BVVS peer session. functie- en competentieprofiel gespecialiseerde verpleegkundige

Verslag BVVS peer session. functie- en competentieprofiel gespecialiseerde verpleegkundige 9 januari 2018 Verslag BVVS peer session functie- en competentieprofiel gespecialiseerde verpleegkundige 1. Korte voorstelling aanwezigen Zie deelnemerslijst 2. Situering werkkader Zie hand-outs Uit het

Nadere informatie

Specialisten of generalisten? Bachelor of Master?

Specialisten of generalisten? Bachelor of Master? Presentatie, 9 december 2004 Specialisten of generalisten? Bachelor of Master? Dr. Marieke Schuurmans Zij studeerde Gezondheidswetenschappen, afstudeerrichting erplegingswetenschap, aan de Universiteit

Nadere informatie

Voorwoord door staatssecretaris Martin van Rijn van het ministerie van VWS

Voorwoord door staatssecretaris Martin van Rijn van het ministerie van VWS Inhoud Voorwoord door staatssecretaris Martin van Rijn van het ministerie van VWS DEEL I: Inleiding 1. Een vak met geschiedenis en toekomst 1.1 Begeleiding van ziekte en zorg thuis 1.2 Leren balanceren

Nadere informatie

Zelfmanagement, gedeelde zorg of ontzorgen. Congres Chronische zorg Jacques Loomans (ZB NH) Jeanny Engels (Vilans) 29 juni 2012

Zelfmanagement, gedeelde zorg of ontzorgen. Congres Chronische zorg Jacques Loomans (ZB NH) Jeanny Engels (Vilans) 29 juni 2012 Zelfmanagement, gedeelde zorg of ontzorgen. Congres Chronische zorg Jacques Loomans (ZB NH) Jeanny Engels (Vilans) 29 juni 2012 Programma Inleiding Inleefoefening zelfmanagement met nabespreking Rol patiëntenverenigingen

Nadere informatie

De Physician Assistant

De Physician Assistant De Physician Assistant Taakherschikking KNMG district Limburg 19 nov 2013 Wijnand van Unen MPA vicevoorzitter NAPA disclosure geen belangenverstrengeling te vermelden NAPA enige beroepsvereniging geen

Nadere informatie

Stewardessen doen het beter

Stewardessen doen het beter Stewardessen doen het beter BIR Themadag 25 april 2012 Hoe serieus nemen wij onszelf als professionals? Bas Vogel, verpleegkundige Hoofd Registers V&VN Doel Informeren over wet- en regelgeving in relatie

Nadere informatie

Naar toekomstgericht opleiden in zorg en welzijn. Commissie Innovatie Zorgberoepen & Opleidingen Kete Kervezee December 2015

Naar toekomstgericht opleiden in zorg en welzijn. Commissie Innovatie Zorgberoepen & Opleidingen Kete Kervezee December 2015 Naar toekomstgericht opleiden in zorg en welzijn Commissie Innovatie Zorgberoepen & Opleidingen Kete Kervezee December 2015 Voorbeeld actualiteit 2 miljoen Nederlanders kampen met chronische pijn. De oorzaken

Nadere informatie

Landelijk Opleidingscompetentieprofiel. Master Physician Assistant

Landelijk Opleidingscompetentieprofiel. Master Physician Assistant Landelijk Opleidingscompetentieprofiel Master Physician Assistant Dit Landelijk Opleidingscompetentieprofiel van de Physician Assistant is tot stand gekomen door samenwerking tussen de 5 PA opleidingen

Nadere informatie

Thesaurus: afkortingenlijst Versie 4.3a

Thesaurus: afkortingenlijst Versie 4.3a Thesaurus: afkortingenlijst Versie 4.3a NIVEL 13 mei 2013 Colofon Dit is een rapport van het Capaciteitsorgaan Postbus 20051 3502 LB Utrecht info@capaciteitsorgaan.nl www.capaciteitsorgaan.nl T 030-2823840

Nadere informatie

Physician assistants en verpleegkundig specialisten wettelijk op eigen benen 1

Physician assistants en verpleegkundig specialisten wettelijk op eigen benen 1 Physician assistants en verpleegkundig specialisten wettelijk op eigen benen 1 Inleiding Sinds 1 januari 2012 geldt een aangepast wettelijk kader voor de bevoegdheden van twee betrekkelijk nieuwe professionals

Nadere informatie

Beroepsregistratie voor psychologen, (ortho)pedagogen en psychotherapeuten werkzaam in jeugdhulp en jeugdbescherming

Beroepsregistratie voor psychologen, (ortho)pedagogen en psychotherapeuten werkzaam in jeugdhulp en jeugdbescherming Beroepsregistratie voor psychologen, (ortho)pedagogen en psychotherapeuten werkzaam in jeugdhulp en jeugdbescherming Inhoud Bent u psycholoog, (ortho)pedagoog of psychotherapeut in het jeugddomein? 4 Waarom

Nadere informatie

SPECIALIST. Dé Verpleegkundig. Vorderingen van de VS-raad in het Amphia Ziekenhuis na de innovatiefase. Kennis & wetenschap.

SPECIALIST. Dé Verpleegkundig. Vorderingen van de VS-raad in het Amphia Ziekenhuis na de innovatiefase. Kennis & wetenschap. SPECIALIST Dé Verpleegkundig JAARGANG 10 NR 1 Lente 2015 Kennis & wetenschap How to best treat your patient based on evidence based practice Klinisch Is primaire erotomanie liefdeswaan of hechtingsstoornis?

Nadere informatie

Doel. Inhoud. Echte zorgprofessionals blijven deskundig. VBG-dag. De rol van het Kwaliteitsregister bij deskundigheidsonderhoud

Doel. Inhoud. Echte zorgprofessionals blijven deskundig. VBG-dag. De rol van het Kwaliteitsregister bij deskundigheidsonderhoud VBG-dag Echte zorgprofessionals blijven deskundig 12 december 2012 De rol van het Kwaliteitsregister bij deskundigheidsonderhoud Bas Vogel, verpleegkundige - Hoofd Registers V&VN Irene Lubberink Secretaris

Nadere informatie

Achtergrondinformatie werkprocesonderzoek capaciteitsorgaan beroepen GG

Achtergrondinformatie werkprocesonderzoek capaciteitsorgaan beroepen GG Achtergrondinformatie werkprocesonderzoek capaciteitsorgaan beroepen GG Het capaciteitsorgaan heeft het CAOP gevraagd onderzoek te verrichten naar veranderingen in de inzet van de 5 beroepen Geestelijke

Nadere informatie

Hart voor je patiënt, goed in je vak, trots op je werk

Hart voor je patiënt, goed in je vak, trots op je werk Visie Verpleging & Verzorging VUmc 2015 Preventie Zorg plannen Pro-actief State-of-the-art zorg Samen Zorg uitvoeren Gezamenlijk verant wo or de lijk Screening & diagnostiek Efficiënt Zinvolle ontmoeting

Nadere informatie

De behandelbevoegdheid van De behandelbevoegdheid van de verpleegkundig specialiste

De behandelbevoegdheid van De behandelbevoegdheid van de verpleegkundig specialiste Home no. 3 Juni 2015 Juridische aspecten Eerdere edities Verenso.nl De behandelbevoegdheid van De behandelbevoegdheid van de verpleegkundig specialiste Dr. Corry Ketelaars, coördinerend specialistisch

Nadere informatie

ONDERWIJSCONGRES GEZONDHEIDSZORG Paramaribo, Suriname 20/21 maart 2013

ONDERWIJSCONGRES GEZONDHEIDSZORG Paramaribo, Suriname 20/21 maart 2013 ONDERWIJSCONGRES GEZONDHEIDSZORG Paramaribo, Suriname 20/21 maart 2013 TRENDS IN HET VERPLEEGKUNDIG ONDERWIJS COVAB In de spiegel van een voorbij wandelende PUM expert André Kurvers PUM Netherlands senior

Nadere informatie

De kunst van elkaar begrijpen

De kunst van elkaar begrijpen De kunst van elkaar begrijpen Omgaan met beperkte gezondheidsvaardigheden in de dagelijkse praktijk Congres De patiënt aan het roer in de zorg!? Utrecht, 12 april 2019 2 Zorg op maat; beter aansluiten

Nadere informatie

Update m.b.t. aanvraag erkenning specialisme Klinisch Verloskundige

Update m.b.t. aanvraag erkenning specialisme Klinisch Verloskundige Update m.b.t. aanvraag erkenning specialisme Klinisch Verloskundige Inleiding Met deze notitie wil ik u informeren over de stand van zaken met betrekking tot de noodzakelijke voorbereidingen voor de aanvraag

Nadere informatie

Toekomstbestendige zorgondersteuning, bent u al klaar?...

Toekomstbestendige zorgondersteuning, bent u al klaar?... ebook Toekomstbestendige zorgondersteuning, bent u al klaar?... Voortschrijdende vergrijzing, de daarmee samenhangende complexiteit van de zorgvraag en de te verwachten schaarste aan verpleegkundig en

Nadere informatie

Kansen en uitdagingen van de verpleegkundig specialist: profilering

Kansen en uitdagingen van de verpleegkundig specialist: profilering Disclosure belangen spreker (potentiële) belangenverstrengeling Geen Multidisciplinair symposium MS Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties met bedrijven Sponsoring of onderzoeksgeld Honorarium of

Nadere informatie

I.P.C. SINDRAM VERWEIJ ADVOCATEN NIJMEGEN 024-324 37 09 / 06-49968172 SINDRAM@VERWEIJADVOCATEN.NL

I.P.C. SINDRAM VERWEIJ ADVOCATEN NIJMEGEN 024-324 37 09 / 06-49968172 SINDRAM@VERWEIJADVOCATEN.NL 1 I.P.C. SINDRAM VERWEIJ ADVOCATEN NIJMEGEN 024-324 37 09 / 06-49968172 SINDRAM@VERWEIJADVOCATEN.NL 2 ONDERWERPEN Aansprakelijkheid Titelbescherming wet BIG Voorbehouden handelingen Experimenteerartikel

Nadere informatie

Samen Beter. Op weg naar 2020

Samen Beter. Op weg naar 2020 Samen Beter Op weg naar 2020 Ambitie BovenIJ ziekenhuis 2020 Op weg naar 2020 wil het BovenIJ ziekenhuis met en voor alle bewoners van Amsterdam-Noord e.o. bijdragen aan een betere gezondheid en een betere

Nadere informatie

V&VN PALLIATIEVE ZORG JAARPLAN 2019

V&VN PALLIATIEVE ZORG JAARPLAN 2019 V&VN PALLIATIEVE ZORG JAARPLAN 2019 INLEIDING Dit V&VN Palliatieve zorg jaarplan 2019 is het resultaat van een periode van reflectie en onderzoek door het bestuur V&VN Palliatieve zorg. De aanleiding was

Nadere informatie

De Zorgmeetlat. Wat belooft het kabinet aan 300.000 verpleegkundigen en verzorgenden in 2014? De Rijksbegroting VWS 2014 langs de meetlat van V&VN

De Zorgmeetlat. Wat belooft het kabinet aan 300.000 verpleegkundigen en verzorgenden in 2014? De Rijksbegroting VWS 2014 langs de meetlat van V&VN De Zorgmeetlat Wat belooft het kabinet aan 300.000 verpleegkundigen en verzorgenden in 2014? De Rijksbegroting VWS 2014 langs de meetlat van V&VN 1 Inhoudsopgave Inleiding 3 Hoe is de zorgmeetlat opgebouwd?

Nadere informatie

De Zorgmeetlat. Wat belooft het kabinet aan verpleegkundigen en verzorgenden in 2012? De Rijksbegroting VWS 2012 langs de meetlat van V&VN

De Zorgmeetlat. Wat belooft het kabinet aan verpleegkundigen en verzorgenden in 2012? De Rijksbegroting VWS 2012 langs de meetlat van V&VN De Zorgmeetlat Wat belooft het kabinet aan 300.000 verpleegkundigen en verzorgenden in 2012? De Rijksbegroting VWS 2012 langs de meetlat van V&VN 19 september 2011 1 Inhoudsopgave Inleiding 3 Hoe is de

Nadere informatie

Kwaliteitsregister Verpleegkundigen & verzorgenden

Kwaliteitsregister Verpleegkundigen & verzorgenden Kwaliteitsregister Verpleegkundigen & verzorgenden Deskundig zijn en blijven voor je patiënt of cliënt voor je vak voor jezelf 11 mei, Dag van de verpleging defensie Lidmaatschap V&VN Je wilt deskundig

Nadere informatie

Verpleegkundige Innovatie & Positionering (VIP) Functiedifferentiatie verpleegkundigen umc s

Verpleegkundige Innovatie & Positionering (VIP) Functiedifferentiatie verpleegkundigen umc s Verpleegkundige Innovatie & Positionering (VIP) Functiedifferentiatie verpleegkundigen umc s Voorjaar 2019 In de Nederlandse ziekenhuizen werken mbo- en hbo opgeleide verpleegkundigen ongeveer op hetzelfde

Nadere informatie

Workshop communicatie

Workshop communicatie Workshop communicatie Feedback is collegiale ondersteuning of toch niet? Wat wil de beroepsvereniging betekenen voor Verzorgenden en Verpleegkundigen? Wij willen onze beroepsgroepen in staat stellen hun

Nadere informatie

A. Hieronder is voor zover van toepassing nadere facultaire invulling per artikel gegeven:

A. Hieronder is voor zover van toepassing nadere facultaire invulling per artikel gegeven: 10 FACULTAIRE BEPALINGEN Faculteit Gezondheidszorg A. Hieronder is voor zover van toepassing nadere facultaire invulling per artikel gegeven: Artikel 20 Inschrijving voor cursussen 3A De student is zelf

Nadere informatie

Kwaliteitsstandaard Organisatie van Intensive Care. De kwaliteitsstandaard voor de organisatie van de intensive care in het landelijk Register

Kwaliteitsstandaard Organisatie van Intensive Care. De kwaliteitsstandaard voor de organisatie van de intensive care in het landelijk Register Kwaliteitsstandaard Organisatie van Intensive Care De kwaliteitsstandaard voor de organisatie van de intensive care in het landelijk Register Kwaliteitsstandaard voor de organisatie van de IC Een kwaliteitsstandaard

Nadere informatie

Toekomstbestendige zorgondersteuning, bent u al klaar?...

Toekomstbestendige zorgondersteuning, bent u al klaar?... ebook Toekomstbestendige zorgondersteuning, bent u al klaar?... Voortschrijdende vergrijzing, de daarmee samenhangende complexiteit van de zorgvraag en de te verwachten schaarste aan verpleegkundig en

Nadere informatie

NVVC Document Taakherschikking in het hart van de Zorg

NVVC Document Taakherschikking in het hart van de Zorg NVVC Document Taakherschikking in het hart van de Zorg Tijdens de parallelsessie voor Verpleegkundig Specialisten (VS) en Physician Assistants (PA) op het voorjaarscongres van de Nederlandse Vereniging

Nadere informatie

Toekomstbestendige zorgondersteuning, bent u al klaar?...

Toekomstbestendige zorgondersteuning, bent u al klaar?... ebook Toekomstbestendige zorgondersteuning, bent u al klaar?... Voortschrijdende vergrijzing, de daarmee samenhangende complexiteit van de zorgvraag en de te verwachten schaarste aan verpleegkundig en

Nadere informatie

Kwaliteit van casemanagement in de regio Haarlemmermeer. Anita Peters en Esther Tetteroo Ketenzorg dementie Haarlemmermeer,

Kwaliteit van casemanagement in de regio Haarlemmermeer. Anita Peters en Esther Tetteroo Ketenzorg dementie Haarlemmermeer, Kwaliteit van casemanagement in de regio Haarlemmermeer Anita Peters en Esther Tetteroo Ketenzorg dementie Haarlemmermeer, 30-10-2017 Workshop Welkom namens Dementiezorg voor Elkaar Presentatie 2000 tot

Nadere informatie

Zorggebruikers zien patiëntenorganisatie als belangrijke bron voor lotgenotencontact Anne Brabers, Wouter van der Schors en Judith de Jong

Zorggebruikers zien patiëntenorganisatie als belangrijke bron voor lotgenotencontact Anne Brabers, Wouter van der Schors en Judith de Jong Dit factsheet is een uitgave van het NIVEL. De gegevens mogen met bronvermelding (Anne Brabers, Wouter van der Schors en Judith de Jong. Zorggebruikers zien patiëntenorganisatie als belangrijke bron voor

Nadere informatie

JEZELF ONTWIKKELEN TOT VERPLEEGKUNDIG SPECIALIST GGZ? DAT KAN BIJ DE DIMENCE GROEP! Dimence Groep Pagina 1

JEZELF ONTWIKKELEN TOT VERPLEEGKUNDIG SPECIALIST GGZ? DAT KAN BIJ DE DIMENCE GROEP! Dimence Groep Pagina 1 JEZELF ONTWIKKELEN TOT VERPLEEGKUNDIG SPECIALIST GGZ? DAT KAN BIJ DE DIMENCE GROEP! Dimence Groep Pagina 1 Ben jij een gedreven senior- of gespecialiseerd psychiatrisch verpleegkundige, werk je al geruime

Nadere informatie

Uw gezondheid, Ons specialisme. De koers van Amphia van 2017 naar 2022

Uw gezondheid, Ons specialisme. De koers van Amphia van 2017 naar 2022 Uw gezondheid, Ons specialisme De koers van Amphia van 2017 naar 2022 In Amphia draait het om mensen en hun gezondheid. Iedereen heeft recht op uitstekende zorg én uitstekende service en aandacht: patiënten,

Nadere informatie

We lichten de onderwerpen uit de kwaliteitsagenda hieronder verder toe.

We lichten de onderwerpen uit de kwaliteitsagenda hieronder verder toe. Kwaliteitsagenda Zorg Thuis 2016 Mensen met een kwetsbare gezondheid blijven langer zelfstandig thuis wonen. Dat kan alleen als zorg thuis goed geregeld is. Mensen hebben recht op maatwerk van goede kwaliteit

Nadere informatie

Welkom bij Centrum Jeugd. Informatie voor kinderen, jongeren en hun familieleden

Welkom bij Centrum Jeugd. Informatie voor kinderen, jongeren en hun familieleden Welkom bij Centrum Jeugd Informatie voor kinderen, jongeren en hun familieleden Welkom bij Centrum Jeugd Je gaat deelnemen aan een van de behandelingen bij Centrum Jeugd van GGz Breburg. De behandelaren

Nadere informatie

People formerly known as patiënts. Bedrijfsgeneeskundige dagen, 23 mei 2019

People formerly known as patiënts. Bedrijfsgeneeskundige dagen, 23 mei 2019 People formerly known as patiënts Bedrijfsgeneeskundige dagen, 23 mei 2019 Wie bent u? Waarom bedrijfsgeneeskunde? Wie ben ik? Lea Bouwmeester, 39 jaar, woonplaats den Haag Drijfveer Mensen een stem geven

Nadere informatie

Raadsledendag 20 september

Raadsledendag 20 september Raadsledendag 20 september Wet langdurige zorg & Zorgverzekeringswet Marlies Kamp Manon Jansen Programmamanagement HLZ 3 Presentatie 1. Wet langdurige zorg 2. Zorgverzekeringswet 3. Implementatie 4. Communicatie

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 40723 20 juli 2018 Besluit van de Minister voor Medische Zorg van 12 juli 2018, kenmerk 1380947-179257-MEVA, houdende

Nadere informatie

uitdagingen en ambities

uitdagingen en ambities Ouderenzorg van de toekomst; uitdagingen en ambities Prof. dr. Niek J de Wit, huisarts Julius Centrum voor Eerstelijns Geneeskunde UMC Utrecht Achtergrond Agenda Oud worden ; trends en feiten Maatschappelijk

Nadere informatie

Taakherschikking; vanuit de buidel, beurs of broekzak? Macro-economische effecten vertaald naar de werkvloer

Taakherschikking; vanuit de buidel, beurs of broekzak? Macro-economische effecten vertaald naar de werkvloer Taakherschikking; vanuit de buidel, beurs of broekzak? Macro-economische effecten vertaald naar de werkvloer Symposium Taakherschikking 01 oktober 2015, Utrecht. Wijnand van Unen MPA Houdbaarheidstekort.

Nadere informatie

Pilot nieuwe functie: Het concept ziekenhuisarts Het belang van generalisten in het ziekenhuis. Abe Meininger UMCG

Pilot nieuwe functie: Het concept ziekenhuisarts Het belang van generalisten in het ziekenhuis. Abe Meininger UMCG Pilot nieuwe functie: Het concept ziekenhuisarts Het belang van generalisten in het ziekenhuis Abe Meininger UMCG Vergrijzing, multimorbiditeit en chronische zorg Zorgcomplexiteit neemt toe Te hoge kosten,

Nadere informatie