Welk wijkteam doet wat?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Welk wijkteam doet wat?"

Transcriptie

1 Welk wijkteam doet wat?

2 Waarom deze transitie? Van Verzorgingsstaat naar Participatiemaatschappij.

3 Waarom wijkteams? Januari 2015: Het rijk belegt bij de gemeenten een aantal taken die zij moeten gaan uitvoeren met minder financiële middelen dan het rijk er zelf aan uitgaf.

4 26 maart 2014: De verantwoordelijke bestuurders van 9 gemeenten in de regio Zaanstreek-Waterland ondertekenen de 'regionale inkoop sociaal domein'. De gedachte is de sociale teams als gemeente zelf te regelen en voor de inkoop van zorg de regionale samenwerking te zoeken. (Met de Jeugdhulpzoeker kan door de gemeenten Zaanstreek- Waterland en Amsterdam Amstelland gecontracteerde, specialistische Jeugdhulp worden gevonden per aanbieder.)

5 Zaanstreek Waterland De regio Zaanstreek-Waterland bestaat uit acht gemeenten met in totaal 321,955 inwoners (januari 2011): Waterland Edam-Volendam ( Zeevang.) Landsmeer Beemster Purmerend Oostzaan 9114 Wormerland Zaanstreek Zaanstad

6

7 Wat is de opdracht van de wijkteams? 1. Preventie 2. Burgers meer eigen verantwoordelijkheid en meer op eigen kracht 3. Integrale aanpak. Ontschotting, meer samenwerking, minder versnippering. Thema: van zorgen voor naar zorgen dat.

8 Verschillen per gemeente?! Elke gemeente geeft op eigen wijze uitvoering aan deze opdracht teams Jeugdteams (0-18) Sociaalwijkteams. (18+) Samen doen teams Handen uit de mouwen teams OKT s (ouder-kind teams) Middelpunt Breed Sociaal loket Kernteam Jeugd en gezin.

9 Zaanstreek (Incl. Oostzaan/Wormerland) Jeugdteams apart georganiseerd van Sociaal Wijkteams met een duidelijke opdracht en eigen verantwoordelijkheden. Jeugdteams (0-18) hebben naast preventieve opdracht, ook een curatieve (begeleidende/behandelende) opdracht. De Sociaal Wijkteams (18+) bieden naast de preventie vooral ondersteuning.

10 Wanneer verwijzen jeugd? Een verwijzing naar het jeugdteam is altijd goed. Het is de opdracht om heel veel mensen zelf te helpen en anders toe te leiden naar een passend hulpaanbod. Denk aan ondersteuning in de opvoeding, diagnostiek naar ADHD, autisme, ondersteuning bij (v)echtscheiding, schoolverzuim, gedragsproblemen, angstige en, of sombere kinderen/jongeren, PGB. Ook gewoon blijven nadenken. Bij suïcidaliteit of verdenking daarvan gewoon direct naar de GGZ verwijzen! Bij twijfel; even bellen.

11 JBRA Wie werken er eigenlijk? In de Zaanse jeugdteams werken hulpverleners vanuit allerlei verschillende organisaties die in de regio al bekend waren. SPIRIT GGD ALTRA Lucertis Triversum Indigo Ipsy MEE Odion Prinsenstichting etc.

12 Zaanse Sociaal Wijkteams In Zaanstad zijn 10 Sociaal Wijkteams die veel bewoners ondersteunen bij: * Het aanvragen van voorzieningen. * Schulddienstverlening * Jongerenoverlast * Eenzaamheid * Hulp na/bij echtscheiding * Verhelderen zorgen/problemen. * Indicaties * Mantelzorgers * Etc.

13 Wanneer verwijzen? Wanneer je als huisarts vermoedt dat klachten samenhangen met andere dan lichamelijke oorzaken. (Huiselijk geweld, armoede, schulden, eenzaamheid, middelen gebruik.)

14 Wijkteams jaar Laura van der Kooij Expertise oa: Voorveld Purmerend Maatschappelijk werk Cliëntondersteuning (oa MEE) Jongerenwerk Thuiszorg Sociaal raadslieden Wijkmanager / gemeente Wijkagent Vrijwilligerswerk Begeleiding voor mensen met psychische klachten Jeugdteams 0 18 (23) jaar Wieteke van Espen w.v.espen@purmerend.nl Expertise oa: Jeugdverpleegkundige Cliëntondersteuning Basis GGZ Drang/ dwang Jeugdhulpverlening Welzijnswerk School maatschappelijk werk Praktijkondersteuner huisartsen Gemeente Purmerend Toegang specialistische jeugdhulp Voor alle vragen rondom specialistische jeugdhulp en kennis van het voorveld. toegangjeugdhulp@purmerend.nl S P E C I A L I S T I S C H E J E U G D H U L P

15 Beemster 0-18 Het jeugdteam is een multi-disciplinair team dat bestaat uit deskundigen van verschillende organisaties met deskundigheid op het gebied van verstandelijke beperking, geestelijke gezondheidszorg (GGZ) problemen en jeugd- en opvoedhulp. Naast de ondersteuning dat het team zelf kan bieden, kan het jeugdteam ook (tijdelijk) andere professionals betrekken om de ondersteuning vanuit het jeugdteam te versterken. Het jeugdteam vormt de toegang tot jeugdhulp en kan dit, zo nodig, inschakelen. Het WMO loket is ook vertegenwoordigd in het team zodat er 1 loket is wanneer er meerdere soorten hulpvragen tegelijk spelen. Projectleider Leida Prins lprins@ggdzw.nl

16 Beemster 18 + Loket Wmo Openingstijden: Maandag tot en met donderdag van 9.00 tot uur vrijdag van 9.00 tot uur. Purmersteenweg 42, 1441 DM Purmerend Telefoon en (0299) loketwmo@purmerend.nl Voor 18+ worden de oude wegen nog bewandeld. Op dit moment wordt onderzocht wat nodig is.

17 Edam Volendam AWBZ, Jeugdzorg of Werk en inkomen (participatiewet): Het Breed sociaal loket Edam Volendam: U kunt ook op afspraak langskomen bij het Breed Sociaal Loket, belt u dan met Maandag Dinisdag Woensdag Donderdag Vrijdag Ochtend gesloten Middag gesloten gesloten gesloten gesloten

18 Edam Volendam 18- Het zorgteam Edam-Volendam is er voor zorgcoördinatie en het inzetten van zorg omtrent complexe en/of meervoudige casuïstiek. Voor vragen en het inbrengen van casuïstiek kunnen professionals terecht bij het zorgteam per telefoon of per mail. Leerplicht, jeugdarts, jbra, (Spirit en Lucertis op afroep.) Tel Coördinator: Lilian Migdesyan

19 Zeevang Breed Loket jaar, Raadhuisstraat 24 U kunt een afspraak maken via telefoonnummer tel bsl@edam-volendam.nl Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Op afspraak gesloten

20 SMD Zaanstreek Waterland Het Algemeen maatschappelijk werk van de SMD is dagelijks bereikbaar via de Bureaudienst in Purmerend van 9.00 uur tot uur op tel.nr doorkiezen optie overige gemeenten. Uitgangspunt is dat zowel in Edam, Oosthuizen als in Volendam gewerkt zal worden. In Edam is op dinsdagochtend een inloopspreekuur in het Wijksteunpunt in de Meerwijk Bibliotheek, Dijkgraaf Poschlaan 8 te Edam.

21 Landsmeer Jong en oud Middelpunt is er voor alle inwoners van Landsmeer in de leeftijd van -9 maanden tot 100+ jaar. Kinderen, jongeren, ouders en opvoeders, mensen met een beperking of chronische ziekte, zelfstandig wonende ouderen, mantelzorgers en vrijwilligers; iedereen kan hier terecht met vragen en/of problemen. Taken De belangrijkste taak van Middelpunt is het organiseren van de toegang tot adequate zorg en ondersteuning in Landsmeer. Daarnaast verzamelt en deelt Middelpunt informatie op het gebied van Jeugd & Gezin, Participatie & Werk, Zelfstandig Wonen & Leven en Mantelzorg & Vrijwilligerswerk.

22 Wat doet Middelpunt? Heeft u een vraag of een probleem? Aanmelden via de site van de gemeente. Eenvoudige hulpvragen worden direct door de medewerkers van Middelpunt beantwoord. Kernteam Bij complexe hulpvragen wordt het Kernteam ingeschakeld. Dat bestaat uit Wmoconsulenten van de gemeente en medewerkers van de GGD, de SMD en MEE. Indien nodig wordt een beroep gedaan op een professionele zorgverlener van één van de samenwerkende organisaties. Het Kernteam wordt aangestuurd door een zorgregisseur. Keukentafelgesprek Na een melding bij het Kernteam komt een lid van dit team op huisbezoek voor een keukentafelgesprek. Er wordt samen met u gekeken wat uw vraag is, hoe u dit zelf en/of met uw directe omgeving kunt oplossen en welke professionele ondersteuning er eventueel nodig is. U krijgt een vaste contactpersoon die de dienstverlening aan u coördineert. Dat is wel zo gemakkelijk en vertrouwd. De openingstijden van Middelpunt zijn: Maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot uur. Voor spoedgevallen kunt u daarna binnen kantoortijden terecht op het Gemeentehuis, Raadhuisstraat 1 te Landsmeer. Tel Contactgegevens Telefoonnummer: middelpunt@landsmeer.nl Bezoekadres: Dr. Martin Luther Kingstraat CP Landsmeer Postadres: Postbus AA Landsmeer

23 Waterland WMO-loket Heeft u het gevoel dat u door bepaalde lichamelijke, verstandelijke, psychische of sociale problemen niet actief mee kan doen aan de maatschappij? En vindt u - of iemand uit uw omgeving - dat u wat hulp of ondersteuning kunt gebruiken? Vraag dan een gesprek aan met één van onze consulenten van het Wmo-loket. De Wmoconsulenten komen bij u thuis en bespreken met u uw problemen en helpen u met het vinden van een oplossing voor uw problemen. U kunt iedere werkdag tussen 9.00 uur en uur contact opnemen met de Wmo-medewerkers. Op woensdag kan dat tussen 8.00 uur en uur. Aanmelden voor een gesprek kan ook via het meldingsformulier Wmo op de site van de gemeente.

24 Waterland Consulenten jeugd en kernteam jeugd en gezin: Voor kleine opvoed- en/of opgroeivragen kunt u terecht bij het Centrum voor Jeugd en Gezin Waterland. Als u meer ondersteuning nodig heeft bij de opvoeding van uw kinderen kunt u bij de gemeente terecht. Ook als je als jongere problemen ondervindt met opgroeien kun je hiervoor bij de gemeente aankloppen. U kunt op de site het meldformulier jeugd vinden. Bij de gemeente Waterland houden de consulenten jeugd zich bezig met de vragen van ouders en jeugdigen voor ondersteuning. Zij kunnen doorverwijzen naar het kernteam jeugd en gezin. Dit team vormt de spil van de jeugdhulp in Waterland en bestaat uit professionals die qua expertise het hele jeugdhulpveld bestrijken. Het kernteam gaat aan de slag met het gezin en vormt de toegang tot de jeugdzorg in Waterland.

25 Het kernteam Jeugd en Gezin Waterland Het kernteam jeugd en gezin vormt de spil van de jeugdhulp in Waterland en bestaat uit professionals die qua expertise het hele jeugdhulpveld bestrijken. Als het om complexere problematiek gaat, beoordeelt het kernteam jeugd en gezin gezamenlijk de hulpvraag. Zij gaan op huisbezoek, maken een inschatting van de situatie in het gezin en adviseren de gemeente over de in te zetten hulp. Wij beslissen, op basis van het advies, uiteindelijk (samen met het gezin) wat nodig is. Het kernteam wordt gecoördineerd door een gemeentelijke regisseur. Het kernteam jeugd en gezin bestaat uit: SPIRIT, GGD, JBRA, SMD POH.

26 Gemeente Leeftijd? naamgeving bereikbaar Zaanstad + OZ/WL P end Purmerend: Wisselend opererende wijkteams Jeugdteams SWT Contactpersonen W. Van Espen 18- L vd Kooij tad.nl toegangjeugdhulp@ purmerend.nl Beemster Beemster: wordt onderzocht wat nodig is. JeugdTeam Leida Prins lprins@ggdzw.nl loketwmo@purmeren d.nl

27 Gemeente Leeftijd? naamgeving bereikbaar Edam Volendam Waterland Zorgteam Breed Sociaal Loket Coördinator: Lilian Migdesyan Tel Kernteam Jeugd WMO Loket Toegang via de website van de gemeente en gemeente Consulenten. Landsmeer Kernteam toegang via Middelpunt (website gemeente) Beemster Loket WMO Centrum Jeugd en gezin. d.nl

28

Thema 3 D s Zaanstreek Waterland. De lokale inrichtingskeuzes in het sociaal domein

Thema 3 D s Zaanstreek Waterland. De lokale inrichtingskeuzes in het sociaal domein Thema 3 D s Zaanstreek Waterland De lokale inrichtingskeuzes in het sociaal domein PGB hoogte Maar eerst: Wat delen we met elkaar? Uitgangspunten van de decentralisaties Versterken eigen kracht samenleving

Nadere informatie

Jeugdarts en de Jeugdwet 2015

Jeugdarts en de Jeugdwet 2015 Factsheet Jeugdarts en de Jeugdwet 2015 Gemeenten worden vanaf 2015 verantwoordelijk voor alle jeugdhulp: ondersteuning, hulp en zorg aan jeugdigen en ouders bij opgroei- en opvoedproblemen, en geestelijke

Nadere informatie

Medisch specialist ziekenhuis

Medisch specialist ziekenhuis Factsheet Medisch specialist ziekenhuis en de Jeugdhulp Almere 2015 Gemeenten worden vanaf 2015 verantwoordelijk voor alle jeugdhulp: ondersteuning, hulp en zorg aan jeugdigen en ouders bij opgroei- en

Nadere informatie

Advies en Meldpunt Huiselijk geweld en Kindermishandeling. Sociaal medische contractering Jeugd. Organisatie wijkteams

Advies en Meldpunt Huiselijk geweld en Kindermishandeling. Sociaal medische contractering Jeugd. Organisatie wijkteams Vangnet 0-99 Onafhankelijke regie Advies en Meldpunt Huiselijk geweld en Kindermishandeling Sociaal medische contractering Jeugd Organisatie wijkteams Lokaal beeld van de transities Wilt u wijkgericht

Nadere informatie

Factsheet Verwijzing Gecertificeerde instellingen

Factsheet Verwijzing Gecertificeerde instellingen Factsheet Verwijzing Gecertificeerde instellingen Versie 16/04/2015 Check deze factsheet regelmatig voor aanpassingen in de werkprocessen en afspraken. De contactgegevens van de backoffices, contractmanagers

Nadere informatie

Hoe regelt Heerlen de toegang tot zorg?

Hoe regelt Heerlen de toegang tot zorg? Hoe regelt Heerlen de toegang tot zorg? Zo regelt Heerlen de toegang tot de Wmo, jeugdhulp en participatie Bent u professional in de zorg of heeft u in uw (vrijwilligers)werk met de zorg te maken? Wilt

Nadere informatie

Verslag informatiebijeenkomstjeugdzorg Winsum, 3 juni 2015

Verslag informatiebijeenkomstjeugdzorg Winsum, 3 juni 2015 Verslag informatiebijeenkomstjeugdzorg Winsum, 3 juni 2015 Op 3 juni jl. was er op het AOC Terra college een informatiebijeenkomst over de jeugdzorg. De bijeenkomst werd georganiseerd door de WMO-adviesraad

Nadere informatie

Decentralisaties Ook de gemeente Waddinxveen heeft er mee te maken. Wat houden de decentralisaties in? Waar komt het vandaan? Waarom? 7 Oktober 2014 Waar komt het vandaan? Samen voor elkaar: de samenleving

Nadere informatie

Factsheet Verwijzing Gecertificeerde instellingen

Factsheet Verwijzing Gecertificeerde instellingen Factsheet Verwijzing Gecertificeerde instellingen Versie 22/01/2015 Check deze factsheet regelmatig voor aanpassingen in de werkprocessen en afspraken. De contactgegevens van de backoffices, contractmanagers

Nadere informatie

De 5 hoek in Amsterdam werkt samen!

De 5 hoek in Amsterdam werkt samen! Er zijn 27 Ouder- en Kindteams. 22 teams zitten in de wijken, vier teams zijn er voor het voortgezet onderwijs en één team is er speciaal voor het MBO. We werken samen vanuit een aantal functies: ouder-

Nadere informatie

Jeugdhulp in Nissewaard

Jeugdhulp in Nissewaard Jeugdhulp in Nissewaard Projectleider decentralisatie jeugdhulp Angela van den Berg Regisseur jeugd en gezin JOT kernen Jolanda Combrink Inhoud 1. Wat verandert er? 2. Beleidskaders 3. Jeugdhulpplicht

Nadere informatie

HET WIE-WAT-WAAROM VAN DE TILBURGSE AANPAK ZORG, WERK EN JEUGDHULP IN TILBURG

HET WIE-WAT-WAAROM VAN DE TILBURGSE AANPAK ZORG, WERK EN JEUGDHULP IN TILBURG PRIMAIR ONDERWIJS HET WIE-WAT-WAAROM VAN DE TILBURGSE AANPAK ZORG, WERK EN JEUGDHULP IN TILBURG WAAROM DE TRANSFORMATIE? Het zorgstelsel in Nederland is in de loop der jaren complex en duur geworden. Bovendien

Nadere informatie

Toegang tot de zorg: hoe is het geregeld en hoe loopt het in de praktijk?

Toegang tot de zorg: hoe is het geregeld en hoe loopt het in de praktijk? Toegang tot de zorg: hoe is het geregeld en hoe loopt het in de praktijk? Presentatie voor het Achterhoeks Netwerk door Lisette Sloots, manager Adviespunt Zorgbelang Gelderland 29 oktober 2015 Achtergrond

Nadere informatie

Algemene vragen van ouders over de transitie jeugdhulp

Algemene vragen van ouders over de transitie jeugdhulp Algemene vragen van ouders over de transitie jeugdhulp Voor welke vormen van jeugdhulp wordt de gemeente verantwoordelijk? In het nieuwe jeugdstelsel wordt de gemeente verantwoordelijk voor: - alle vormen

Nadere informatie

Uitgangspunten lokale teams Regio Amsterdam-Amstelland & Zaanstreek-Waterland Versie november 2017

Uitgangspunten lokale teams Regio Amsterdam-Amstelland & Zaanstreek-Waterland Versie november 2017 In dit document staan alle beleidsuitgangspunten van de veertien lokale teams over de werkwijze jeugdtoegang. Hierin staat omschreven hoe het lokale team is georganiseerd, en hoe het proces van aanmelding

Nadere informatie

Toekomstige ontwikkelingen transitie jeugdzorg Rotterdam

Toekomstige ontwikkelingen transitie jeugdzorg Rotterdam Toekomstige ontwikkelingen transitie jeugdzorg Rotterdam Decentralisaties Versterken zelfredzaamheid Wet werken naar Vermogen Jongere met ondertoezichtstelling en verstandelijke beperking Jongere met gedragsproblemen

Nadere informatie

Centrale toegang. Commissie sociaal 15 oktober 2013

Centrale toegang. Commissie sociaal 15 oktober 2013 Centrale toegang Commissie sociaal 15 oktober 2013 Aanleiding Beleidsplan maatschappelijke ondersteuning Hengelo 2012-2015 (d.d. 9 oktober 2012) Model 5: de gemeente verzorgt zelf de toegang Toegang tot

Nadere informatie

De vraag is: Wat heeft u werkelijk nodig? Met hulp uit Mijn omgeving red ik Mijzelf prima. In deze brochure leest u hoe u uw zorg In eigen hand neemt.

De vraag is: Wat heeft u werkelijk nodig? Met hulp uit Mijn omgeving red ik Mijzelf prima. In deze brochure leest u hoe u uw zorg In eigen hand neemt. De vraag is: Wat heeft u werkelijk nodig? Met hulp uit Mijn omgeving red ik Mijzelf prima In deze brochure leest u hoe u uw zorg In eigen hand neemt. Wat heb ik werkelijk nodig? Niet uw beperking, maar

Nadere informatie

Het Sociaal Buurtteam Stand-By in uw buurt

Het Sociaal Buurtteam Stand-By in uw buurt Het Sociaal Buurtteam Stand-By in uw buurt Op 1 januari 2015 hebben alle gemeenten nieuwe taken gekregen op het gebied van werk, participatie, begeleiding, zorg en jeugdzorg. Tegelijk is er minder geld

Nadere informatie

Hoe staan we ervoor? Transformatie in wording. Inge Bakker Kennispunt Twente

Hoe staan we ervoor? Transformatie in wording. Inge Bakker Kennispunt Twente Hoe staan we ervoor? Transformatie in wording Inge Bakker Kennispunt Twente 1 Met Respect Versterken eigen kracht Zorg op maat Eén gezin, één plan Behoud het goede Ontwikkelen van werkwijze eigen kracht

Nadere informatie

Integrale toegang Best, Oirschot en Veldhoven

Integrale toegang Best, Oirschot en Veldhoven Integrale toegang Best, Oirschot en Veldhoven Integrale toegang vanuit perspectief inwoners Laagdrempelige toegang voor hulpvragen 1 contactpersoon (casemanager) Inwoner behoudt zelf de regie Snel hulp,

Nadere informatie

Kadernota Sociaal Domein. Managementsamenvatting. Kadernota Sociaal Domein. Managementsamenvatting DOEN. wat nodig is. Managementsamenvatting -

Kadernota Sociaal Domein. Managementsamenvatting. Kadernota Sociaal Domein. Managementsamenvatting DOEN. wat nodig is. Managementsamenvatting - Kadernota Sociaal Domein Managementsamenvatting Kadernota Sociaal Domein Managementsamenvatting DOEN wat nodig is Managementsamenvatting - 1 - Kadernota sociaal domein 2 Doen wat nodig is De gemeente Almere

Nadere informatie

Over zorg voor de jeugd en de Jeugdwet. hoorn.nl

Over zorg voor de jeugd en de Jeugdwet. hoorn.nl Over zorg voor de jeugd en de Jeugdwet hoorn.nl Wmo Partici patiewet Jeugdwet gemeente Aanleiding Jeugdwet huidige stelsel versnipperd samenwerking rond gezinnen schiet tekort druk op gespecialiseerde

Nadere informatie

Zorg of ondersteuning nodig? Kom naar het raadhuis!

Zorg of ondersteuning nodig? Kom naar het raadhuis! Zorg of ondersteuning nodig? Kom naar het raadhuis! De weg naar zorg en ondersteuning loopt altijd via het raadhuis Als u vragen heeft of hulp kunt gebruiken, betrek dan eerst de mensen om u heen. Misschien

Nadere informatie

Transitie sociaal domein Haarlem Basisinfrastructuur, subsidies en inkoop

Transitie sociaal domein Haarlem Basisinfrastructuur, subsidies en inkoop Transitie sociaal domein Haarlem Basisinfrastructuur, s en Piet Haker Platform Netwerk Vrijwilligerswerk 13 mei 2014 2 Aanleidingen transitie Nieuwe taken voor gemeenten per 2015 Decentralisatie Awbz Decentralisatie

Nadere informatie

HET WIE-WAT-WAAROM VAN DE TILBURGSE AANPAK ZORG, WERK EN JEUGDHULP IN TILBURG

HET WIE-WAT-WAAROM VAN DE TILBURGSE AANPAK ZORG, WERK EN JEUGDHULP IN TILBURG HET WIE-WAT-WAAROM VAN DE TILBURGSE AANPAK ZORG, WERK EN JEUGDHULP IN TILBURG WAAROM DE TRANSFORMATIE? Het zorgstelsel in Nederland is in de loop der jaren complex en duur geworden. Bovendien krijgen mensen

Nadere informatie

Sociale Gebiedsteams gemeente Nijkerk. 16 maart 2016

Sociale Gebiedsteams gemeente Nijkerk. 16 maart 2016 Sociale Gebiedsteams gemeente Nijkerk 16 maart 2016 1 Professionals vanuit verschillende moederorganisaties Amaris Lindenhout Stimenz Icare Welzin / Beweging 3.0 MEE Veluwe Sustvarius Philadelphia Ambulante

Nadere informatie

Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken

Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken (in)formatieblad - eenvoudig verteld Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken november 2014 4 De Jeugdwet 32 Ben je jonger dan 18 jaar en heb je begeleiding nodig? Dan krijg je te maken

Nadere informatie

Algemene vragen van ouders over de transitie jeugdhulp

Algemene vragen van ouders over de transitie jeugdhulp 1 Algemene vragen van ouders over de transitie jeugdhulp 1. Voor welke vormen van jeugdhulp wordt de gemeente verantwoordelijk? In het nieuwe jeugdstelsel wordt de gemeente verantwoordelijk voor: alle

Nadere informatie

Bijeenkomst thematafel sociale (wijk)teams

Bijeenkomst thematafel sociale (wijk)teams Bijeenkomst thematafel sociale (wijk)teams 27 maart, Oegstgeest Sociale Wijkteams Leiden, Oegstgeest, Leiderdorp, Zoeterwoude Jeannette Vader manager Coöperatie Sociale Wijkteams Leiden Programma Presentatie

Nadere informatie

Toegang Sociaal Domein & Sociaal wijkteam Velsen

Toegang Sociaal Domein & Sociaal wijkteam Velsen Toegang Sociaal Domein & Sociaal wijkteam Velsen Toegang (Harry Verheul, senior beleidsadviseur Werk, Inkomen en Zorg) Sociaal wijkteams (Inger Poorta, projectleider) Toegang sociaal domein in de gemeente

Nadere informatie

Overgewichtcijfers 2016

Overgewichtcijfers 2016 Overgewichtcijfers 2016 Tijdens diverse contactmomenten met de jeugdarts of -verpleegkundige worden kinderen gemeten en gewogen. De metingen van 2016 zijn gebruikt om het overgewichtpercentage van heel

Nadere informatie

De slimste route? Vormgeven toegang

De slimste route? Vormgeven toegang De slimste route? Vormgeven toegang Grote veranderingen in zorg en ondersteuning Taken vanuit AWBZ, Jeugdzorg, Werk en inkomen. Passend onderwijs (toegang tot onderwijs) De slimste route (voor Hengelo)

Nadere informatie

Het gesprek met het Wijkteam

Het gesprek met het Wijkteam Het gesprek met het Wijkteam Stad met een hart Het gesprek met het Wijkteam (keukentafelgesprek) U heeft zich aangemeld bij het Wijkteam. Binnenkort heeft u een gesprek met een medewerker van het Wijkteam.

Nadere informatie

Perceelbeschrijving. Jeugd en gezinsteam

Perceelbeschrijving. Jeugd en gezinsteam Perceelbeschrijving Jeugd en gezinsteam Samenwerkende gemeenten Holland Rijnland: Alphen aan den Rijn Hillegom Kaag en Braassem Katwijk Leiden Leiderdorp Lisse Nieuwkoop Noordwijk Noordwijkerhout Oegstgeest

Nadere informatie

Ik krijg ondersteuning bij de opvoeding en zorg voor mijn kind. Wat verandert er in 2015?

Ik krijg ondersteuning bij de opvoeding en zorg voor mijn kind. Wat verandert er in 2015? Ik krijg ondersteuning bij de opvoeding en zorg voor mijn kind Wat verandert er in 2015? Meestal kunt u op eigen kracht of met hulp van familie, vrienden of buren uw leven prima organiseren. Maar soms

Nadere informatie

Versie 2.0 Laatste aanpassing 15/12/2014 Check regelmatig deze factsheet op aanpassingen in de werkprocessen en afspraken.

Versie 2.0 Laatste aanpassing 15/12/2014 Check regelmatig deze factsheet op aanpassingen in de werkprocessen en afspraken. Factsheet Verwijzing Versie 2.0 Laatste aanpassing 15/12/2014 Check regelmatig deze factsheet op aanpassingen in de werkprocessen en afspraken. Verwijsroutes naar ingekocht jeugdhulpaanbod In deze factsheet

Nadere informatie

Dienstverlening. Zo doen we dat in Landsmeer! Duidelijkheid over wat u van ons mag verwachten! Gemeente Landsmeer

Dienstverlening. Zo doen we dat in Landsmeer! Duidelijkheid over wat u van ons mag verwachten! Gemeente Landsmeer Dienstverlening Zo doen we dat in Landsmeer! Duidelijkheid over wat u van ons mag verwachten! Gemeente Landsmeer Dienstverlening Landsmeer De gemeente Landsmeer is er voor u: inwoners en ondernemers van

Nadere informatie

Zelfstandig Wonen & Leven Opvoeden & Jeugdhulp Werk & Inkomen

Zelfstandig Wonen & Leven Opvoeden & Jeugdhulp Werk & Inkomen Zelfstandig Wonen & Leven Opvoeden & Jeugdhulp Werk & Inkomen INHOUDSOPGAVE 1. Hulp of ondersteuning nodig? 4 Waarvoor kunt u bij t Loket terecht? 5 Wie werken er bij t Loket? 5 Hoe werken we? 5 2. Ik

Nadere informatie

Richtlijn Angst (2016)

Richtlijn Angst (2016) Richtlijn Angst (2016) Onderbouwing Uitgangsvragen Hoe kunnen rollen en taken optimaal worden verdeeld tussen betrokken zorgverleners bij jeugdigen (0-18 jaar) met angst, ter voorkoming van dubbelingen,

Nadere informatie

Stelselwijziging & Jeugdzorg

Stelselwijziging & Jeugdzorg Stelselwijziging & Jeugdzorg Summersymposium 9 juni 2016 Henrique Sachse Arts M&G, jeugdarts, vertrouwensarts 1 Disclosure belangen spreker (potentiële) belangenverstrengeling Geen Voor bijeenkomst mogelijk

Nadere informatie

Wmo beleidsplan 2013 INLEIDING

Wmo beleidsplan 2013 INLEIDING December 2012 INLEIDING Het beleidsplan Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) 2008-2011 heeft een wettelijk bepaalde werkingsduur van vier jaren. In 2012 is besloten dit beleidsplan met één jaar te

Nadere informatie

Factsheet Veranderingen in de Zorg 2015 (AWBZ, LIZ, Zvw en Wmo):

Factsheet Veranderingen in de Zorg 2015 (AWBZ, LIZ, Zvw en Wmo): Factsheet Veranderingen in de Zorg 2015 (AWBZ, LIZ, Zvw en Wmo): Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ): Collectieve Volksverzekering voor ziektekostenrisico s, waarvoor je je niet individueel kunt

Nadere informatie

Het Wijkteam Hulpverlening dichtbij

Het Wijkteam Hulpverlening dichtbij Het Wijkteam Hulpverlening dichtbij Het Wijkteam: hulpverlening dichtbij Het Wijkteam biedt ondersteuning, op een nieuwe manier. Dichtbij huis, snel en met vaste contactpersonen. Voor uw vragen en zorgen

Nadere informatie

Kind en Adolescent. Informatie voor ouders

Kind en Adolescent. Informatie voor ouders Kind en Adolescent Informatie voor ouders Kind(eren) en Adolsecent Het is lang niet altijd gemakkelijk om jong te zijn. En het is ook niet altijd gemakkelijk om ouder / verzorger te zijn. Er zijn veel

Nadere informatie

Dilemma s in de toegang Jeugd

Dilemma s in de toegang Jeugd Dilemma s in de toegang Jeugd Inrichting Toegang In Zwolle werken we met 5 sociale wijkteams, gekoppeld aan 5 stadsdelen Deze wijkteams geven uitvoering aan de Jeugdwet, WMO en participatiewet. Dit zijn

Nadere informatie

PRAKTIJK INFORMATIE. Huisartsenpraktijk Dolium. Adres Gebint 1b 5521 WD Eersel. Telefoon Huisartsen spoednummer

PRAKTIJK INFORMATIE. Huisartsenpraktijk Dolium. Adres Gebint 1b 5521 WD Eersel. Telefoon Huisartsen spoednummer PRAKTIJK INFORMATIE Huisartsenpraktijk Dolium Adres Gebint 1b 5521 WD Eersel Telefoon 0497 598360 Huisartsen spoednummer 0497 598368 Receptenlijn 0497 598369 www.huisartsendolium.nl Na 17.00 uur en in

Nadere informatie

Overgewichtcijfers 2017

Overgewichtcijfers 2017 Overgewichtcijfers 2017 Tijdens diverse contactmomenten met de jeugdarts of -verpleegkundige worden kinderen gemeten en gewogen. De metingen van 2017 zijn gebruikt om het overgewichtpercentage van heel

Nadere informatie

Gemeenten krijgen vanaf 2015 veel meer verantwoordelijkheid:

Gemeenten krijgen vanaf 2015 veel meer verantwoordelijkheid: 2 juni 2014 Sociaal Domein Gemeenten krijgen vanaf 2015 veel meer verantwoordelijkheid: Jeugdzorg, AWBZ-begeleiding naar Wmo, Participatiewet. Samenhang met ontwikkelingen Publieke Gezondheidszorg en Passend

Nadere informatie

Wet maatschappelijke ondersteuning. Zorg goed voor elkaar. Informatie over ondersteuning voor u of uw naaste

Wet maatschappelijke ondersteuning. Zorg goed voor elkaar. Informatie over ondersteuning voor u of uw naaste Wet maatschappelijke ondersteuning Zorg goed voor elkaar Informatie over ondersteuning voor u of uw naaste Heeft u onder steuning nodig? U heeft hulp nodig Wat kunt u zelf? Wie kan u helpen? Familie, vrienden,

Nadere informatie

het gesprek over ondersteuning en zorg

het gesprek over ondersteuning en zorg het gesprek over ondersteuning en zorg Het gesprek over ondersteuning en zorg Wet maatschappelijke ondersteuning Gemeenten hebben de taak om inwoners te ondersteunen bij hun deelname aan de samenleving.

Nadere informatie

Vragen en antwoorden over het Persoonsgebonden budget (PGB) jeugdhulp, Inhoudsopgave

Vragen en antwoorden over het Persoonsgebonden budget (PGB) jeugdhulp, Inhoudsopgave Vragen en antwoorden over het Persoonsgebonden budget (PGB) jeugdhulp, Inhoudsopgave 1. Wijzigingen per 1 januari 2015 Algemeen 2. Meest gestelde vragen van mensen die nu een PGB hebben 3. PGB trekkingsrecht

Nadere informatie

Aan de raad van de gemeente Wormerland

Aan de raad van de gemeente Wormerland RAADSVOORSTEL Aan de raad van de gemeente Wormerland Datum aanmaak 10-09-2014 Onderwerp Beleidsplan Jeugdhulp Wormerland 2015-2017 Programma en portefeuillehouder E. Fens Raadsvergadering 21 oktober 2014

Nadere informatie

Wouter Snel en Eelco Steenvoorde

Wouter Snel en Eelco Steenvoorde Wie zijn wij? Wouter Snel en Eelco Steenvoorde agenda Organisatie van de wijkteams Hoe werken sociale wijkteams? Schulddienstverlening in de wijkteams Vroegsignalering huurachterstanden Zelfredzaamheidsmatrix

Nadere informatie

Mantelzorg en ander vrijwilligerswerk

Mantelzorg en ander vrijwilligerswerk Mantelzorg en ander vrijwilligerswerk Wat is mantelzorg? Mantelzorgers zorgen langdurig en onbetaald voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende partner, ouder, kind of ander familielid, vriend

Nadere informatie

Zelfstandig Wonen & Leven Opvoeden & Jeugdhulp Werk & Inkomen

Zelfstandig Wonen & Leven Opvoeden & Jeugdhulp Werk & Inkomen Zelfstandig Wonen & Leven Opvoeden & Jeugdhulp Werk & Inkomen 1. Hulp of ondersteuning nodig? 4 Waarvoor kunt u bij t Loket terecht? 5 Wie werken er bij t Loket? 5 Hoe werken we? 5 2. Ik heb een probleem,

Nadere informatie

Betreft: Veranderingen in de jeugdhulp en het overgangsrecht - informatie voor ouders en verzorgers van kinderen in jeugdhulp

Betreft: Veranderingen in de jeugdhulp en het overgangsrecht - informatie voor ouders en verzorgers van kinderen in jeugdhulp 10 november 2014 Betreft: Veranderingen in de jeugdhulp en het overgangsrecht - informatie voor ouders en verzorgers van kinderen in jeugdhulp Geachte heer, mevrouw, Op 1 januari 2015 gaat de nieuwe Jeugdwet

Nadere informatie

centrum voor verstandelijke beperking en psychiatrie MAAK KENNIS MET DE SWAAI

centrum voor verstandelijke beperking en psychiatrie MAAK KENNIS MET DE SWAAI centrum voor verstandelijke beperking en psychiatrie MAAK KENNIS MET DE SWAAI De Swaai is een samenwerking tussen GGZ Friesland en Talant en biedt jongeren en volwassenen met zowel een verstandelijke

Nadere informatie

Lokale toegang tot jeugdhulp in de Regio IJsselland januari 2015

Lokale toegang tot jeugdhulp in de Regio IJsselland januari 2015 Lokale toegang tot jeugdhulp in de Regio IJsselland januari 2015 Dalfsen Deventer Hardenberg Naam toegang Doelgroep Deelnemers Contactpersoon: Beleidsniveau casusniveau CJG Dalfsen en sociaal kernteam

Nadere informatie

Van theorie naar de dagelijkse praktijk van de Wmo, De Kanteling en Welzijn Nieuwe Stijl in Wielwijk

Van theorie naar de dagelijkse praktijk van de Wmo, De Kanteling en Welzijn Nieuwe Stijl in Wielwijk Van theorie naar de dagelijkse praktijk van de Wmo, De Kanteling en Welzijn Nieuwe Stijl in Wielwijk Pamela van der Kruk Interim manager WijkInformatiePunt en Sociaal Wijkteam Wielwijk INDELING PRESENTATIE

Nadere informatie

Veranderingen in de Jeugdzorg Zeeland: Vraag- en antwoord

Veranderingen in de Jeugdzorg Zeeland: Vraag- en antwoord Veranderingen in de Jeugdzorg Zeeland: Vraag- en antwoord Algemeen Wat verandert er vanaf volgend jaar in de jeugdzorg? Per 1 januari 2015 wordt de gemeente in plaats van het Rijk en de provincie verantwoordelijk

Nadere informatie

COLLEGEVOORSTEL. Onderwerp KST Basisteam Complexe Volwassenen Zorg

COLLEGEVOORSTEL. Onderwerp KST Basisteam Complexe Volwassenen Zorg COLLEGEVOORSTEL Onderwerp KST Basisteam Complexe Volwassenen Zorg Te besluiten om 1. Binnen het KST een basisteam Complexe Volwassenen Zorg op te richten. 2. Aan de Zellingen en Leliezorggroep een projectsubsidie

Nadere informatie

Informatie 2017 over de WMO. Maatschappelijke ondersteuning

Informatie 2017 over de WMO. Maatschappelijke ondersteuning Informatie 2017 over de WMO Maatschappelijke ondersteuning WMO, wet maatschappelijke ondersteuning Het uitgangspunt van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is dat u zo lang mogelijk zelfstandig

Nadere informatie

STAP IN KLANTROUTE Knelpunten Wmo Knelpunten Jeugdwet Positieve punten Aanbevelingen

STAP IN KLANTROUTE Knelpunten Wmo Knelpunten Jeugdwet Positieve punten Aanbevelingen BUNDELING SIGNALEN, door de Adviesraad Wmo & Jeugd Dordrecht verzameld in de periode medio 2017- medio 2018 1 Gepresenteerd aan de beleidsadviseurs gemeente op 5 juni 2018 STAP IN KLANTROUTE Knelpunten

Nadere informatie

Overzicht inrichting en stand van zaken lokale teams per gemeente t.bv. inkoop Jeugdhulp FoodValley 2016 e.v.

Overzicht inrichting en stand van zaken lokale teams per gemeente t.bv. inkoop Jeugdhulp FoodValley 2016 e.v. Overzicht inrichting en stand van zaken lokale teams per gemeente t.bv. inkoop Jeugdhulp FoodValley 2016 e.v. Toelichting document In de FoodValley verschilt de inrichting en plek van lokale teams (of

Nadere informatie

Wouter Snel en Hugo de Haan

Wouter Snel en Hugo de Haan Wie zijn wij? Wouter Snel en Hugo de Haan 11 wijkteams Momenteel zijn er 11 wijkteams, per januari 2015 is één wijkteam gesplitst in twee wijkteams. 5 Jeugdteams Er 5 jeugdteams in de gemeente Zaanstad.

Nadere informatie

Sociaal Wijkteam Zaandam Zuid en Rosmolenwijk. Mirjam Goorhuis Cecilia Kos

Sociaal Wijkteam Zaandam Zuid en Rosmolenwijk. Mirjam Goorhuis Cecilia Kos Sociaal Wijkteam Zaandam Zuid en Rosmolenwijk Mirjam Goorhuis Cecilia Kos Wat is een sociaal wijkteam? Eén loket voor alle wijkbewoners Hulpvragen over (bv) schulden, hulpmiddelen, psychiatrie, hoe organiseer

Nadere informatie

Sociale wijkteams: een vak apart. Workshop BTG tweedaagse 23 november 2016

Sociale wijkteams: een vak apart. Workshop BTG tweedaagse 23 november 2016 Sociale wijkteams: een vak apart Workshop BTG tweedaagse 23 november 2016 11/24/2016 Opbouw workshop 1. Presentatie Sociale wijkteams in beeld 2. Inzoomen op kerntaken wijkteamleden 3. Bepalen noodzakelijke

Nadere informatie

Onderstaand wordt op inhoud een korte samenvatting gegeven per inkoopdocument.

Onderstaand wordt op inhoud een korte samenvatting gegeven per inkoopdocument. Samenvatting inkoopdocumenten Jeugdhulp Inleiding / proces De gemeenten uit de regio s Amsterdam-Amstelland en Zaanstreek-Waterland hebben ervoor gekozen de voorzieningen van de jeugdhulp gezamenlijk in

Nadere informatie

Collegevoorstel. Zaaknummer: vragen art. 61 Rvo H. Vonk D66 over beleidsplan Wmo

Collegevoorstel. Zaaknummer: vragen art. 61 Rvo H. Vonk D66 over beleidsplan Wmo Zaaknummer: 00419678 Onderwerp: vragen art. 61 Rvo H. Vonk D66 over beleidsplan Wmo Collegevoorstel Inleiding Raadslid H. Vonk van D66 Heusden stelt in een brief van 24 december 2014 vragen op grond van

Nadere informatie

Jeugdhulp. Transitie Jeugdzorg Zuid-Holland Zuid

Jeugdhulp. Transitie Jeugdzorg Zuid-Holland Zuid Jeugdhulp Transitie Jeugdzorg Zuid-Holland Zuid Jeugdgezondheidszorg gemeentelijke opgroei- en opvoedondersteuning. Gesloten jeugdzorg Provinciale jeugdzorg Jeugdbescherming jeugdreclassering Jeugd - ggz

Nadere informatie

1 e Begrotingswijziging Voorlopig vastgesteld door Algemeen Bestuur op 25 januari 2018 Versie voor zienswijze

1 e Begrotingswijziging Voorlopig vastgesteld door Algemeen Bestuur op 25 januari 2018 Versie voor zienswijze 1 e Begrotingswijziging 2018 Voorlopig vastgesteld door Algemeen Bestuur op 25 januari 2018 Versie voor zienswijze 1. Inleiding Voor u ligt de van de GGD Zaanstreek-Waterland. De begroting 2018 is in maart

Nadere informatie

Weten wat er verandert in de jeugdhulp in 2015? Deze lijst geeft antwoord op de meest gestelde vragen.

Weten wat er verandert in de jeugdhulp in 2015? Deze lijst geeft antwoord op de meest gestelde vragen. Weten wat er verandert in de jeugdhulp in 2015? Deze lijst geeft antwoord op de meest gestelde vragen. Vanaf 1 januari 2015 zijn wij als gemeente verantwoordelijk voor de jeugdhulp in Hendrik-Ido- Ambacht.

Nadere informatie

: Gemeenteraad. : Edith van Rossum. Datum : 19 augustus Betreft : Inrichting toegang jeugdzorg. MEMO nummer

: Gemeenteraad. : Edith van Rossum. Datum : 19 augustus Betreft : Inrichting toegang jeugdzorg. MEMO nummer MEMO nummer 110-48 Aan Van : Gemeenteraad : Edith van Rossum Datum : 19 augustus 2014 Betreft : Inrichting toegang jeugdzorg 1. Inleiding Inrichting toegang jeugdzorg De gemeente Waterland staat aan de

Nadere informatie

Het gaat om de vent niet om de tent

Het gaat om de vent niet om de tent Haren Vitaal Het gaat om de vent niet om de tent Waar gaat mijn bijdrage over? Wat is de opdracht aan de gemeente volgens de conceptwet Wmo 2015 Wat doen de Groninger gemeenten samen en wat doen wij in

Nadere informatie

De transities in vogelvlucht en hoe de toegang tot zorg georganiseerd is. ZorgImpuls maart 2015

De transities in vogelvlucht en hoe de toegang tot zorg georganiseerd is. ZorgImpuls maart 2015 De transities in vogelvlucht en hoe de toegang tot zorg georganiseerd is ZorgImpuls maart 2015 Inleiding Vanaf 1 januari 2015 is er veel veranderd in de zorg en ondersteuning. Het Rijk heeft veel taken

Nadere informatie

Rode draad voor kindveiligheid in Amsterdam

Rode draad voor kindveiligheid in Amsterdam Rode draad voor kindveiligheid in Amsterdam Vijfhoek & Ronde Tafel, versie 31 juli 2017 1 Introductie De Vijfhoek Kindveiligheid (Ouder- en Kind Teams, Samen DOEN, Veilig Thuis, de William Schrikker groep,

Nadere informatie

Ik verwijs regelmatig patiënten naar het Sociaal Plein

Ik verwijs regelmatig patiënten naar het Sociaal Plein Wegwijzer voor huisartsen Ik verwijs regelmatig patiënten naar het Sociaal Plein Marieke De Graaff-Buijs, huisarts Casa Cura www.hilversum.nl/sociaalplein we Wat doet het Sociaal Plein? Heeft u als huisarts

Nadere informatie

Zelftest Basisteam Jeugd -

Zelftest Basisteam Jeugd - Zelftest Basisteam Jeugd - Realisatie doelen van de jeugdwet 2015 Universitair Medisch Centrum Groningen Afdeling Gezondheidswetenschappen Ant. Deusinglaan 1 9713 AV Groningen Uitvoeringsteam C4Youth Contactpersoon:

Nadere informatie

KUNNEN WIJ U VAN DIENST ZIJN?

KUNNEN WIJ U VAN DIENST ZIJN? KUNNEN WIJ U VAN DIENST ZIJN? Het Rijk heeft een aantal belangrijke (zorg)taken overgedragen aan de gemeenten. Zo is de gemeente sinds 1 januari 2015 verantwoordelijk voor de nieuwe Wet maatschappelijke

Nadere informatie

Afdeling Beleid Wierden, januari Beleidskader jeugd en onderwijs 2018 e.v.

Afdeling Beleid Wierden, januari Beleidskader jeugd en onderwijs 2018 e.v. Afdeling Beleid Wierden, januari 2018 Beleidskader jeugd en onderwijs 2018 e.v. Beleidskader jeugd en onderwijs 2018 e.v. Afdeling Beleid Inleiding Met dit beleidskader legt de gemeente Wierden de basis

Nadere informatie

FACTSHEET SAMENWERKING COA

FACTSHEET SAMENWERKING COA FACTSHEET SAMENWERKING COA LOCATIE EN GEMEENTE VOOR JEUGDHULP AAN ASIELZOEKERSKINDEREN INLEIDING ALGEMEEN Met de inwerkingtreding van de nieuwe Jeugdwet zijn sinds 1-1-2015 de gemeenten verantwoordelijk

Nadere informatie

Het Sociaal domein - Jeugd. stand van zaken

Het Sociaal domein - Jeugd. stand van zaken Het Sociaal domein - Jeugd stand van zaken Presentatie Jeugd stand van zaken Historie Van vraag naar oplossing Preventie Sociaal Team SPOT Sociaal Team Jeugdgroepenoverleg Ondersteuningsteam Preventie

Nadere informatie

ALLES OVER DE WET MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING

ALLES OVER DE WET MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING ALLES OVER DE WET MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING DE WMO IS ER OOK VOOR HULP IN HET HUISHOUDEN Eén van de prestatievelden binnen de Wmo betreft de hulp in het huishouden. Onlangs zijn met acht organisaties

Nadere informatie

OCE NIJMEGEN PRAKTIJKONDERSTEUNING. Profiel POH-GGZ in het sociaal wijkteam. Een omschrijving van de rol, verantwoordelijkheden en taken

OCE NIJMEGEN PRAKTIJKONDERSTEUNING. Profiel POH-GGZ in het sociaal wijkteam. Een omschrijving van de rol, verantwoordelijkheden en taken OCE NIJMEGEN PRAKTIJKONDERSTEUNING Profiel POH-GGZ in het sociaal wijkteam Een omschrijving van de rol, verantwoordelijkheden en taken COLOFON Uitgave OCE Praktijkondersteuning Tekst OCE Praktijkondersteuning

Nadere informatie

Gemeenteraadsverkiezingen 2018: Wmo-raad Sittard-Geleen doet politieke partijen suggesties

Gemeenteraadsverkiezingen 2018: Wmo-raad Sittard-Geleen doet politieke partijen suggesties Geleen, 05 augustus 2017 Gemeenteraadsverkiezingen 2018: Wmo-raad Sittard-Geleen doet politieke partijen suggesties Aan: Voorzitter gemeenteraadsfractie XXX in Sittard-Geleen Geachte Heer / Mevrouw YYY,

Nadere informatie

Ondersteuningsteam Bestwijzer

Ondersteuningsteam Bestwijzer Ondersteuningsteam Bestwijzer 1 Als er meer nodig is Wat is het Ondersteuningsteam? Iedereen heeft wel eens een vraag of hulp nodig. Meestal kunt u met uw vraag terecht bij mensen die u al kent. Zoals

Nadere informatie

De Wmo: een kans voor de fysiotherapeut?!

De Wmo: een kans voor de fysiotherapeut?! De Wmo: een kans voor de fysiotherapeut?! RGF Zuidwest Nederland 24 september 2013 Cor Langedijk Gerrold Verhoeks Aantal maatschappelijke ontwikkelingen komen samen Afname sociale cohesie: proces van 50

Nadere informatie

Toegang tot Wmo en jeugdhulp

Toegang tot Wmo en jeugdhulp Toegang tot Wmo en jeugdhulp Wat is toegang Toegang breed: - informatie & advies - algemene voorzieningen - signaleren en doorverwijzen Toegang smal: - voorzieningen die alleen toegankelijk zijn met een

Nadere informatie

Vragen en antwoorden over het Persoonsgebonden budget (PGB) jeugdhulp, Inhoudsopgave

Vragen en antwoorden over het Persoonsgebonden budget (PGB) jeugdhulp, Inhoudsopgave Vragen en antwoorden over het Persoonsgebonden budget (PGB) jeugdhulp, Inhoudsopgave 1. Wijzigingen per 1 januari 2015 algemeen 2. Meest gestelde vragen van mensen die vóór 2015 een PGB hadden 3. PGB:

Nadere informatie

Zr, 2-L)C4.A.8 GESCAND OP 1 4 SEP. 2012. Gemeente Wormerland

Zr, 2-L)C4.A.8 GESCAND OP 1 4 SEP. 2012. Gemeente Wormerland BINNENGEKOMEN 1 4 SEP, 2012 Zr, 2-L)C4.A.8 - Integraal Toezicht Jeugdzaken Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport - cot_ Lete > Retouradres Postbus 19201 3501 DE Utrecht Gemeente Wormerland t.a.v.

Nadere informatie

OPVOEDEN EN OPGROEIEN, NIET ALTIJD VANZELFSPREKEND

OPVOEDEN EN OPGROEIEN, NIET ALTIJD VANZELFSPREKEND OPVOEDEN EN OPGROEIEN, NIET ALTIJD VANZELFSPREKEND Uitgave voor ouders Uitgave gemeente Schouwen-Duiveland, april 2017 NB. Aan deze folder kunt u geen rechten ontlenen Kinderen grootbrengen is leuk, maar

Nadere informatie

Eerste Kwartaalrapportage Sociaal Domein (januari-maart 2015)

Eerste Kwartaalrapportage Sociaal Domein (januari-maart 2015) Eerste Kwartaalrapportage Sociaal Domein (januarimaart 2015) Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude Eerste Kwartaalrapportage Sociaal Domein (januarimaart 2015) Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude

Nadere informatie

Landelijke Contactdag Tourette 2016. Ed Carper

Landelijke Contactdag Tourette 2016. Ed Carper Landelijke Contactdag Tourette 2016 Ed Carper d Voorstellen Laura d Programma 10:15 Peter van der Zwan / Marjan Maarschalkerweerd 10:45 Pauze met Ed Citroen 11:30 Daniëlle Cath 12:15 Jolande van de Griendt

Nadere informatie

Budgetplan Begeleiding

Budgetplan Begeleiding Budgetplan Begeleiding Omschrijving Als u zich bij de gemeente Etten-Leur meldt met een hulpvraag en uit ons onderzoek blijkt dat een voorziening op grond van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

Nadere informatie

Dit is het vastgestelde perspectiefplan met daarin de afspraken die wij hebben gemaakt.

Dit is het vastgestelde perspectiefplan met daarin de afspraken die wij hebben gemaakt. Beste... Dit is het vastgestelde perspectiefplan met daarin de afspraken die wij hebben gemaakt. Als er specialistische jeugdhulp nodig is, is dat in dit perspectiefplan vastgelegd. De zorgaanbieder heeft

Nadere informatie

Jeugdhulp. Regio Gooi en Vechtstreek. Marjet van Elten Beleidsadviseur Jeugd en Onderwijs

Jeugdhulp. Regio Gooi en Vechtstreek. Marjet van Elten Beleidsadviseur Jeugd en Onderwijs Jeugdhulp Regio Gooi en Vechtstreek Marjet van Elten Beleidsadviseur Jeugd en Onderwijs m.vanelten@regiogv.nl 06-13122989 1 Regio Gooi en Vechtstreek 29 maart 2016 programma 1. Ingewikkelde tijd 2. Regio

Nadere informatie

Sociaal Plein voor inkomen, zorg en werk. Wat doet het Sociaal Plein voor u?

Sociaal Plein voor inkomen, zorg en werk. Wat doet het Sociaal Plein voor u? Sociaal Plein voor inkomen, zorg en werk Wat doet het Sociaal Plein voor u? Wat kan het Sociaal Plein voor u doen? Het Sociaal Plein is er voor alle inwoners in Hilversum. U kunt bij ons terecht met élke

Nadere informatie

STAND VAN ZAKEN ONTWIKKELING SOCIALE WIJKTEAMS GEMEENTEN IN DRENTHE

STAND VAN ZAKEN ONTWIKKELING SOCIALE WIJKTEAMS GEMEENTEN IN DRENTHE STAND VAN ZAKEN ONTWIKKELING SOCIALE WIJKTEAMS GEMEENTEN IN DRENTHE Gemeente Naam Soort Inrichtingsvariant Ontwikkelingsfase Toelichting Aa en Hunze wijkteam Assen Buurtteams Ontwikkeling sociaal team

Nadere informatie