Pasen 2015 Jezus krijgstrofee Johannes 20: 18

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Pasen 2015 Jezus krijgstrofee Johannes 20: 18"

Transcriptie

1 Pasen 2015 Jezus krijgstrofee Johannes 20: 18 Orde van dienst: Welkom mededelingen. Zingen: GK 95 GK 97 Votum en zegengroet NLB 633 Gebed Voor de kinderen: Graankorrel. Gk 44 (De Heer is waarlijk opgestaan.) Lezen: Johannes 20: 1-18 NLB 624 Tekst: Johannes 20: 18 Preek N:B 626 Wet + Psalm 16: 4, 5 Gebed Collecte Uit het paasoratorium Ik ben de opstanding en het leven. GK 99 Zegen Voor de kinderen: Graankorrel. Mieren zijn echte verzamelaars. Ze leggen grote voorraden aan. Ze slepen zich een breuk. Ook Maarten de mier is druk bezig met het aanleggen van een wintervoorraad. Hij heeft een grote graankorrel op zijn rug. Eigenlijk is de graankorrel te groot voor Maarten. "Wat loop je te zeulen", hoort Maarten. Hij blijft staan. Hij legt de graankorrel neer en kijkt verbaasd om zich heen. Hij ziet niemand. Misschien heeft hij het gedroomd dat hij iemand hoorde. Hij wil de graankorrel weer op zijn rug sjorren. "Lieve mier, waarom neem je me eigenlijk mee?" Tot zijn stomme verbazing merkt Maarten dat het de graankorrel is die tegen hem praat. "Wil je weten waarom ik je meeneem?" vraagt Maarten. 'Snap je dat dan niet. Wij hebben je nodig voor de winter. Ik breng je naar onze voorraadkamer." "Ja maar..," zei de korrel,"ik wil niet opgegeten worden. Ik wil verder leven." "Dat kan wel zijn",zei Maarten, "maar alle korrels die achterblijven op het veld zijn voor de dieren. Dat is altijd zo geweest." "Luister", zei de graankorrel. "Ik doe je een voorstel. Als je mij hier laat geef ik je volgend jaar honderd graankorrels voor je voorraadkamer." Ongelovig kijkt Maarten de graankorrel aan. Honderd korrels in ruil voor één? Zou dat kunnen? Stel je voor! "Hoe weet ik dat je me niet voor de gek houdt?" vraagt Maarten. "Dat moet je geloven", zegt de graankorrel."het is een geheim. Doe nu maar wat ik je zeg. Stop me onder de grond en kom volgend jaar terug." Het is te proberen. Daarom graaft Maarten een kuiltje en stopt de graankorrel onder. Bij de plek legt hij drie steentjes. Dan kan hij de graankorrel terugvinden. Glimlachend gaat hij terug naar de andere mieren. "Er valt niets te lachen", zeggen ze boos als Maarten zonder iets terug komt. "Moet je niet voor morgen zorgen?" Maarten zegt niets. "Wacht maar", denkt hij." Ik heb straks meer gespaard dan jullie allemaal bij elkaar." Elke dag gaat hij kijken, maar er gebeurt niets. Het wordt winter. Het vriest, het sneeuwt. Er is niets te zien. Maar dan wordt het lente. Het wordt elke dag een beetje warmer. En toen gebeurde het. Bij de drie steentjes komt een groen sprietje uit de grond. Het is anders dan hij verwachtte, maar Maarten voelt dat het het begin is van iets groots. Zo is het met Pasen: het lichaam van Jezus wordt in de aarde gelegd. Als een korrel graan. Hij draagt veel vrucht.

2 Preek: Er is een mens opgestaan uit het graf. En zijn lichaam is mooi en gaaf. Stralend gezond en sterk. Wat een nieuws voor onze wereld! Een wereld, die zucht onder de enorme druk van ziekte, aanslagen en sterven. Een moeder huilt bij het graf van haar kind. Ontroostbaar huilt zij. Een kind voelt hoe koud het lichaam van haar gestorven vader is en schrikt. Een man begraaft zijn vrouw en aan de rand van het graf bedenkt hij als in een flits, wat zij al die jaren samen hadden. En dat is nu voorbij. De wereld zucht onder het gewicht van de dood. Wat een nieuws klinkt er dan op Pasen: Er is een mens opgestaan uit de dood!. Het zou breaking news moeten zijn. Op alle TV-zenders. In alle kranten. In wetenschappelijke bladen. Op de podia van cabaretiers en popconcerten. Dit is het nieuws waar de wereld op wacht! Maar om je heen merk je dat de wereld het moeilijk heeft met dit grote nieuws. Hoe komt dat? Omdat we leven in een wereld van wetenschap. We geloven bijna alleen nog maar wat we in het laboratorium kunnen testen. In wat we zien door onze microscopen en telescopen. Omdat we leven in een wereld waarin mensen alleen maar sterven. Er blijft niets van over. Nooit weer stond een dode op uit het graf. Dat is voor veel mensen het wereldbeeld. Het is niet mooi, niet hoopvol, maar dit is wel wat het is. Dood is dood. Dat was in de tijd van Jezus niet zoveel anders. Mensen geloofden nog wel in een soort van hemel of Nirwana. Maar dat een dode weer leeft. Nee, dat kan gewoon niet. Dat zie je ook terug in wat Johannes schrijft. Jezus heeft al heel wat keren verteld, dat hij zou sterven aan een kruis en na drie dagen weer opstaan. Maar zijn leerlingen denken daar niet aan. Ze leven zonder verwachting. De vrouwen lopen op zondagmorgen naar het graf. Dat doen ze niet om de opstanding te vieren. Ze hebben geen champagne bij zich. Ze hebben doeken en specerijen bij zich. Geurige olie. Allemaal dingen om een dode te verzorgen. Ze verwachtten geen levende Jezus, maar een lijk. Niemand van de leerlingen staat op zondagmorgen bij het graf te wachten totdat het graf open gaat en Jezus weer leeft. Alleen Petrus en Johannes gaan kijken als ze een verward verhaal horen over een steen, engelen en een leeg graf: Wat is er gebeurd!??. Ze weten niet hoe hard ze lopen moeten. Ze staan op zondagmorgen midden in het lege graf, maar ze geloven niet, dat Jezus is opgestaan. Ze hadden hem aan het kruis zien hangen. Ze hebben gezien, dat een romein zijn speer bijna achteloos door zijn hart stak. Hun Jezus was dood. Opstanding? Kletspraat.

3 En dat is natuurlijk nog steeds heel moeilijk. De opstanding uit de doden is niet vanzelfsprekend. De meeste mensen in Nederland vinden dit een totaal belachelijk idee. En die begrijpen niet, dat er intelligente, hoogopgeleide mensen zijn, die hier serieus in geloven. Die hier hun leven op bouwen zelfs. Het is absurd. Hoe kun je dat nu geloven: dat iemand dood gaat en weer tot leven komt? Misschien dat mensen dat in die tijd konden geloven, maar wij in 2015 Maar we zagen al: toen geloofden ze dit ook niet! Maar wat gebeurt er: al deze mensen waren een paar dagen later totaal veranderd. Ze waren er allemaal, van de eerste tot de laatste, van overtuigd, dat Jezus leefde. Eerst zaten ze bang verborgen in kleine achterkamertjes. Ramen dicht. Deuren dicht. Uit angst voor de overheid. Sceptisch tot en met. Opstanding? Kletspraat. En nu staan ze het open te vertellen op de markt. Hoe kan dat? Omdat het echt gebeurd is. Want ze wonnen er niets mee bij de mensen. Ze werden uitgelachen. Ze verloren hun werk. En sommigen werden zelfs geëxecuteerd en verloren hun leven. Maar ze deden het. In een paar dagen tijd veranderden ze van angstige mensen in mensen, die open, moedig en hoopvol waren. Hoe kon dat? Er is maar een verklaring: de opstanding. Ze hebben Jezus echt gezien. ***** De eerste die tot geloof komt is Maria. Maria van Magdala. Waarom zij? Maria was een van de vele Maria s. Vandaar haar bijnaam. Zij is Maria van Magdala. Ze komt uit het plaatsje Migdol, Magdala, vlak bij het meer van Galilea. En Jezus was haar tegengekomen op zijn zwerftochten door het land. Maar, ach, Maria, wat was je er vreselijk aan toe! Je was bezeten door wel 7 boze geesten. Een overmacht. Eén dwingende stem in je hoofd kan je al wanhopig maken, maar 7! Haar leven was een hel. Schreeuwend liep ze door de straten van Migdal. Door iedereen veracht. Uitgestoten. Verwond. Totdat ze Jezus tegenkwam. En die heeft haar bevrijd. Met één machtswoord. Wat moet dat voor Maria geweest zijn! Stel je voor: in één keer brak er licht door haar duisternis. Opeens was ze vrij. Ja, en vanaf die dag is ze Jezus gevolgd. Elke dag. Ze heeft hem nooit meer losgelaten. Zelfs toen hij gevangen werd genomen, was zij er. Toen hij aan het kruis hing, was zij er. Toen zijn lichaam in het graf werd gelegd. Steeds dichtbij. Maar wat moet dat moeilijk voor haar geweest zijn. Want hoe zou het gaan als ze weer alleen was? Zonder haar beschermer, Jezus. Zouden die demonen weer terugkomen? Weer zo donker?

4 Huilend buigt ze zich voorover om in het donkere graf te kijken. Maar het graf is leeg. Door haar tranen ziet ze het licht van de engelen niet. Ze heeft maar één gedachte: Ze hebben mijn heer weggehaald. Als ze zich omdraait, staat Jezus in de hof, maar ze herkent hem niet direkt. Ze denkt alleen maar aan een dode Jezus en daarom ziet ze de levende Jezus niet. Pas als Jezus haar naam noemt: Maria!. Dan kijkt ze op en ziet dat het Jezus is. Rabboeni. Mijn meester!. En ze klemt zich aan hem vast. Alsof ze hem nooit meer kwijt wil. Misschien denkt ze: Het wordt weer als vroeger! Mijn Jezus is er weer!. Het vasthouden is dus maar niet een beetje vasthouden, maar zó vasthouden, dat je die ander niet meer los kunt laten. Als je dit leest, denk je bij jezelf: Ach, Heer, laat Maria u even vasthouden. Ze was zó wanhopig. En ze is zó blij, dat ze u weer ziet! Troost haar toch even!. Het klinkt zo kil: Houd me niet vast!. Maar het mooie is, dat Jezus haar met die woorden juist trooswt!. Hij geeft haar een veel grotere troost, dan ze zelf op dat moment doorheeft. Want Maria denkt misschien vooral aan vroeger. En dat begrijp je heel goed. Jezus maakte haar vrij van haar demonen. Haar leven werd toen een paradijs. En op weg met Jezus ziet ze hoe honderden mensen genezen worden en bevrijd. Alsof de deur van het paradijs op een kier staat. En daar verlangt Maria naar terug. De tijd met Jezus. Maar Jezus wil niet terug. Hij wil vooruit. Er komt veel meer, Maria! De deuren van het paradijs moeten niet op een kier, maar die moeten wagenwijd open. Niet een paar doden moeten opgewekt. Maar alle doden moeten opgewekt. Niet één bezetene moet bevrijd, maar het hele rijk van Satan moet eraan. En dan het mooiste: Ik wil dat mijn vader ook jullie vader is. Mijn God jullie God. Dat was het doel van Jezus sterven: de weg openen naar het koninkrijk van God. Een nieuw koninkrijk op een nieuwe aarde. Laten zien, dat God geen verre, kille God is, maar een Vader. Hij wil het vertrouwen terugbrengen. Daarvoor is zijn lichaam als een graankorrel in de aarde gelegd. En nu gaat hij de oogst binnenhalen. Houd mij niet vast, Maria. Maar ziet u: Maria komt tot geloof, omdat zij Jezus echt ontmoet. Zoals dat later met Thomas gebeurt en alle andere discipelen. Zij geloven, omdat zij Jezus zien. Mensen zitten gevangen in de ervaring van deze wereld: doden staan niet op! Daarom kun je denken: Ik wil Jezus zien! Dán kan ik misschien wel geloven!. Dat is waar. Maar we zien Jezus door de ogen van die eerste ooggetuigen.

5 Neem zo n Maria. Aan de ene kant een slechte getuige. Ze is een vrouw en ze is nog behoorlijk gek geweest ook. Kletspraat, zeggen de discipelen dan ook. Als je een boek zou schrijven over het leven van Jezus en over zijn opstanding, zou je dus zeker Maria niet als ooggetuige hebben gekozen. Toch wordt zij de eerste die Jezus echt ontmoet. Waarom zij? Waarom niet eerst aan Petrus en Johannes? Of de joodse leiders of Pilatus? Omdat het Maria is. Maria uit Magdala. Omdat haar leven zo veranderd is door Jezus. Hij heeft haar bevrijd van wel 7 demonen. Een overmacht. Zij is het levende bewijs van de macht van Jezus. Zij is een indrukwekkende krijgstrofee in Jezus strijd tegen het rijk van satan. De leerlingen en vele anderen hadden met eigen ogen gezien, hoe Jezus haar bevrijdde van een legioen demonen. Zij is het levende bewijs van Jezus macht over de duisternis en juist zij vertelt: `ik heb de Heer gezien!!. Wat een getuige! En zo gaat dat met al die ooggetuigen. Allemaal komen ze tot geloof, omdat ze Jezus echt hebben gezien. Petrus, Johannes, Thomas En dat is ook de enige reden, dat er een christelijke kerk bestaat. De opstanding. Als Jezus niet echt was opgestaan, waren er geen ooggetuigen geweest en was er nooit een kerk geweest. ***** Kort gezegd: Jezus keert Maria om. Zij wil terug naar vroeger. Maar Jezus wil, dat zij oog krijgt voor zijn Koninkrijk van licht. Als heel het leven verlost is en de nieuwe aarde bloeit. Hij keert ons wereldbeeld om. Zijn opstanding laat zien, dat de dood niet het laatste woord meer heeft. Ook al lijkt dat in onze oude wereld nog steeds zo te zijn. Zijn opstanding breekt door onze oude wereld heen. Keert alles om: deze wereld gaat voorbij. Er komt een nieuwe wereld, een nieuwe schepping. Dat is de opstanding: het is geen absurd gebeuren in onze oude wereld, maar het symbool en startpunt van de nieuwe wereld. Ik las een mooi voorbeeld over de opstanding: Stel je voor, dat een heel rijk lid van de gemeente de kerk een mooi, duur schilderij wil geven. Een schilderij zo groot en kostbaar als de nachtwacht van Rembrandt. Waar zouden we zo n groot schilderij moeten ophangen? Onze muren zijn laag. Het dak is schuin. Het past niet in onze kerk! Dan kun je twee dingen doen.

6 Je kunt zeggen: Heel erg bedankt, lieve broeder, maar het schilderij past niet in onze kerk. Neem het maar weer mee. Maar je kunt dit ook doen: als het schilderij echt heel mooi en duur is, maar niet in dit kerkgebouw past, dan breek je het helemaal af en je bouwt een nieuw kerkgebouw, waar dat mooie schilderij wel in past. En wat blijkt: je kunt dat nieuwe gebouw tegelijk ook nog beter aanpassen aan de behoeften van de gemeente en van deze tijd. Alle andere kostbaarheden komen nog beter tot hun recht. Er valt een nieuw licht naar binnen. Zo kun je ook met de opstanding van Jezus omgaan. Je kunt zeggen: dit is niet waar, dit past niet in mijn wereldbeeld. Je kunt ook zeggen: als dit echt gebeurd is en als dit betekent, dat er een nieuwe aarde mogelijk is zonder zonde en dood, dan moet ik mijn wereldbeeld aanpassen. Dat is Pasen: Jezus is opgestaan. Als het begin van een nieuwe wereld vol leven en bloei. Keer je om en ga Jezus volgen en geloof in zijn beloften. Er zal nieuw licht in je leven vallen. Amen.

1

1 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 https://www.youtube.com/watch?v=chxaeh_ NWbA 21 22 Wij gaan voor even uit elkaar 1. Wij gaan voor e-ven uit el-kaar en de-len nu het licht... Licht ver

Nadere informatie

Liturgie voor de kerkdienst op 27 maart Welkom en mededelingen en aansteken van de kaarsen. Muziek. De gemeente gaat staan.

Liturgie voor de kerkdienst op 27 maart Welkom en mededelingen en aansteken van de kaarsen. Muziek. De gemeente gaat staan. Liturgie voor de kerkdienst op 27 maart 2016 Welkom en mededelingen en aansteken van de kaarsen De gemeente gaat staan Votum en groet Gez. 630 Sta op een morgen ongedacht De gemeente gaat zitten Inleiding/

Nadere informatie

Samen met Jezus op weg

Samen met Jezus op weg Samen met Jezus op weg KERK & WERELD Korte Schipstraat 16 2800 Mechelen Tekst: Myrjam De Keyser 1. De laatste keer samen Jezus en zijn leerlingen willen graag het paasfeest vieren. Daarvoor zijn ze naar

Nadere informatie

Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft!

Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft! Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft! Gezinsdienst Liturgie Zingen: - EL 478 Zing, zing, zingen maakt blij - Weet je dat de lente komt? Stil gebed Votum / groet Zingen: Gez 94,1.3.6

Nadere informatie

ORDE VAN DIENST ZONDAG 21 APRIL 2019 MARTINIKERK PASEN. Muziek van chr.muz.ver.harmonie

ORDE VAN DIENST ZONDAG 21 APRIL 2019 MARTINIKERK PASEN. Muziek van chr.muz.ver.harmonie ORDE VAN DIENST ZONDAG 2 APRIL 209 MARTINIKERK PASEN Muziek van chr.muz.ver.harmonie Lezing: Genesis : 5: In het begin schiep God de hemel en de aarde. De aarde was nog woest en doods, en duisternis lag

Nadere informatie

GK 206: 1a, 2v, 3m, 4v, 5m, 6a, 7a (De Heer is waarlijk opgestaan; = GK06 44)

GK 206: 1a, 2v, 3m, 4v, 5m, 6a, 7a (De Heer is waarlijk opgestaan; = GK06 44) 1 april 2018 17.00 uur GP Hommes orgel: Harry Kroeske; piano: Theo van Bokkem schriftlezing: Rinke Larooy Belijdenis van afhankelijkheid en groet GK 206: 1a, 2v, 3m, 4v, 5m, 6a, 7a (De Heer is waarlijk

Nadere informatie

- Zingen, uit het Nieuwe Liedboek, 95: 1,2 Steek nu voor God de loftrompet

- Zingen, uit het Nieuwe Liedboek, 95: 1,2 Steek nu voor God de loftrompet DE DIENST VAN PASEN 2018 IN DE HOEKSTEEN - Lied voor de dienst, uit de bundel van Johannes de Heer, 210 Kom tot uw Heiland, toef langer niet, kom nu tot Hem, Die redding u biedt, Die ook voor u de hemel

Nadere informatie

De Heer is waarlijk opgestaan!

De Heer is waarlijk opgestaan! De Heer is waarlijk opgestaan! Binnenkomst kerkenraad en voorganger Wij zingen voor de dienst 3 liederen: -Gezang 221 : 1, 2 en 3 (Wees gegroet, gij eersteling der dagen) -Lied 122 (ELB) : 1, 2, 3 en

Nadere informatie

Pasen 2019: De taal van de linnen doeken.

Pasen 2019: De taal van de linnen doeken. Pasen 2019: De taal van de linnen doeken. Welkom. Zingen: Sela: Sanctus O, kom nu en jubel Votum en zegengroet ZG 160 Nu is het Pasen, Jezus leeft Gebed. Kindmoment zingen: Projectlied Inleiding: Pasen

Nadere informatie

Pasen in het Kruispunt paasmorgen 21 april Lezing OT. Lied. Lezing Epistel. Rejoice zingt. Lezing Evangelie. Rejoice zingt.

Pasen in het Kruispunt paasmorgen 21 april Lezing OT. Lied. Lezing Epistel. Rejoice zingt. Lezing Evangelie. Rejoice zingt. Pasen in het Kruispunt paasmorgen 21 april 2019 Lezing OT Jesaja 51, 9-11 Lied Liedboek 608 De steppe zal bloeien... Lezing Epistel Kolossenzen 3, 1-4 Rejoice zingt Jezus Christus is verrezen Lezing Evangelie

Nadere informatie

Johannes 20,5-9 Ik ben de opstanding en het leven

Johannes 20,5-9 Ik ben de opstanding en het leven Johannes 20,5-9 Ik ben de opstanding en het leven Pasen 2012 Gezamenlijke dienst met de Christelijke Gereformeerde Kerk in Franeker < Liturgie Binnendragen twee brandende nieuwe paaskaarsen (CGK en GKv)

Nadere informatie

Wat doen als je Jezus mist

Wat doen als je Jezus mist Wat doen als je Jezus mist Het evangelie naar Johannes 20:1-18 Terugblik Na drie jaar dienen, genezen en preken wordt de Koning der Joden veroordeeld en gedood De Koning van het rijk van de waarheid wordt

Nadere informatie

ORDE VOOR DE PAASDIENST op zondag 21 april 2019 in de Slangenburgse kerk. Thema: EEN NIEUW BEGIN. de cantorij Gaanderen/Slangenburg

ORDE VOOR DE PAASDIENST op zondag 21 april 2019 in de Slangenburgse kerk. Thema: EEN NIEUW BEGIN. de cantorij Gaanderen/Slangenburg ORDE VOOR DE PAASDIENST op zondag 21 april 2019 in de Slangenburgse kerk Thema: EEN NIEUW BEGIN voorganger organist m.m.v. ds. Helma van Loon Theo Rougoor de cantorij Gaanderen/Slangenburg VOORBEREIDING

Nadere informatie

Organist: Gerrit Spijkerboer, Korianderhof 56, 0546-577636, spiekerboer@hotmail.com VOORBEREIDING

Organist: Gerrit Spijkerboer, Korianderhof 56, 0546-577636, spiekerboer@hotmail.com VOORBEREIDING 27 maart 2016 (1 ste Paasdienst) Lucas 23:56-24:12 De opstanding van Jezus Thema: Liefde is vertel het maar Organist: Gerrit Spijkerboer, Korianderhof 56, 0546-577636, spiekerboer@hotmail.com Welkom door

Nadere informatie

Orde van dienst voor het feest van Pasen op 21 april 2019 in de Remonstrantse Gemeente Twente

Orde van dienst voor het feest van Pasen op 21 april 2019 in de Remonstrantse Gemeente Twente Orde van dienst voor het feest van Pasen op 21 april 2019 in de Remonstrantse Gemeente Twente voorganger: ds Kirsten Slettenaar organist: Paul Kuiper lector: Tineke Staring cantorij o.l.v. Shaya van den

Nadere informatie

Pasen 2016 Hij is niet hier Mattheus 28

Pasen 2016 Hij is niet hier Mattheus 28 Pasen 2016 Hij is niet hier Mattheus 28 Orde van dienst: Welkom Zingen: LB 637 O vlam van Pasen steek ons aan LB 624 Christus, onze Heer, verrees. Votum en zegen Psalm 108: 1 Wet GK 103: 5, 6 Gebed Kinderen:

Nadere informatie

zondag 27 maart 2016 Welkom in Het Centrum Pasen dienst voor jong & oud Voorganger: ds. J.A. Wegerif Ouderling van dienst: Piet Jansen Organist:

zondag 27 maart 2016 Welkom in Het Centrum Pasen dienst voor jong & oud Voorganger: ds. J.A. Wegerif Ouderling van dienst: Piet Jansen Organist: zondag 27 maart 2016 Welkom in Het Centrum Pasen dienst voor jong & oud Voorganger: ds. J.A. Wegerif Ouderling van dienst: Piet Jansen Organist: Gerjan Kamerling Foto bloemstuk Liturgische bloemschikking.

Nadere informatie

Intochtslied: lied 630: 1 ( Sta op een morgen ongedacht )

Intochtslied: lied 630: 1 ( Sta op een morgen ongedacht ) Orde van dienst voor 16 april 2017 in de Gudulakerk te Lochem Pasen: Ben ik het? Voorganger: ds. Jan Willem Drost Organist: Els Dijkerman Trompet: Harry ten Brinke Lector: Yvonne Lamberts Namens de kerkenraad:

Nadere informatie

Goede vrijdag Zie Het Lam!

Goede vrijdag Zie Het Lam! Goede vrijdag 2019 Zie Het Lam! Voorganger: Organist: ds. A. Baas Arjen van Vliet Orgelspel In stilte komen we de kerk binnen. We groeten elkaar en denken aan dat wat de Heere Jezus op die Vrijdag lang

Nadere informatie

Johannes 20,1-18 Jezus is opgestaan en zoekt ons!

Johannes 20,1-18 Jezus is opgestaan en zoekt ons! Johannes 20,1-18 Jezus is opgestaan en zoekt ons! Liturgie Voorzang: - Gez 96,1-3 - Weet je dat de lente komt Aansteken nieuwe kaars Zingen: Gez 95,1.2.4 Stil gebed Votum / groet Zingen: Opw 488 Gebed

Nadere informatie

Paasgezinsdienst 6 april 2015

Paasgezinsdienst 6 april 2015 Welkom in de Paasgezinsdienst 6 april 2015 God wint, dat geloven wij 1. Samenzang Opwekking 167 (2 en 3 bovenstem) 2. Welkom en gebed 3. Samenzang Opwekking voor kids 85 4. Uitleg paasproject 5. Samenzang

Nadere informatie

Johannes 8:12 Jezus is de sleutel tot echt leven

Johannes 8:12 Jezus is de sleutel tot echt leven Johannes 8:12 Jezus is de sleutel tot echt leven In het donker zie je niets. Niet waar je bent, niet hoe de wereld er uit ziet, niet wat je moet doen. In het licht ga je het allemaal begrijpen. Jezus zegt:

Nadere informatie

3 Jullie moeten jezelf niet beter vinden dan een ander, of opscheppen

3 Jullie moeten jezelf niet beter vinden dan een ander, of opscheppen 3 Jullie moeten jezelf niet beter vinden dan een ander, of opscheppen over jezelf. Nee, jullie moeten bescheiden zijn, en een ander belangrijker vinden dan jezelf. 4 Denk niet alleen aan jezelf, maar zorg

Nadere informatie

Johannes 20:16 - Jezus leeft, en hij kent mij!

Johannes 20:16 - Jezus leeft, en hij kent mij! Johannes 20:16 - Jezus leeft, en hij kent mij! Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

Johannes 20:16 Jezus leeft, en hij kent mij!

Johannes 20:16 Jezus leeft, en hij kent mij! Johannes 20:16 Jezus leeft, en hij kent mij! Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

DORPSKERK WASSENAAR ZONDAG PAASZONDAG 2019

DORPSKERK WASSENAAR ZONDAG PAASZONDAG 2019 DORPSKERK WASSENAAR ZONDAG PAASZONDAG 2019 Klokluiden Orgelspel Welkom en mededelingen -allen gaan staan- Intochtspsalm 139: 1 & 2 Votum en groet: vg: Onze hulp is in de naam van de Heer gm: die hemel

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Lucas 24, Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Lucas 24, Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Lucas 24, 30-31 Ochtenddienst H. Avondmaal Broeders en zusters, 1 Votum 2 Zegengroet 3 Zingen: Gezang 95 : 1-4 4 Lezing van de wet 5 Zingen: Lied 449 : 1, 3 en 5

Nadere informatie

Liturgie 19 maart 2017

Liturgie 19 maart 2017 Liturgie 19 maart 2017 Votum en Groet Zingen Psalm 42: 1, 3 Evenals een moede hinde naar het klare water smacht, schreeuwt mijn ziel om God te vinden, die ik ademloos verwacht. Ja, ik zoek zijn aangezicht,

Nadere informatie

EEN MAN DOOR GOD GESTUURD

EEN MAN DOOR GOD GESTUURD Bijbel voor Kinderen presenteert EEN MAN DOOR GOD GESTUURD Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Byron Unger en Lazarus Aangepast door: E. Frischbutter en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Marcus 16, 9-14 Ochtenddienst H. Avondmaal

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Marcus 16, 9-14 Ochtenddienst H. Avondmaal Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Marcus 16, 9-14 Ochtenddienst H. Avondmaal Broeders en zusters, de Here heeft ons hier vanmorgen bij elkaar gebracht om met Hem de opstanding van zijn Zoon uit de

Nadere informatie

Daar juicht een toon, daar klinkt een stem, Die galmt door heel Jeruzalem; Een heerlijk morgenlicht breekt aan; De Zoon van God is opgestaan!

Daar juicht een toon, daar klinkt een stem, Die galmt door heel Jeruzalem; Een heerlijk morgenlicht breekt aan; De Zoon van God is opgestaan! Pasen 2016 Daar juicht een toon, daar klinkt een stem, Die galmt door heel Jeruzalem; Een heerlijk morgenlicht breekt aan; De Zoon van God is opgestaan! Geen graf hield Davids Zoon omkneld, Hij overwon,

Nadere informatie

Preek Pasen 2019 Lieve Gemeente, Opstaan en verder gaan. Dat is het thema vanmorgen op deze Paasmorgen. En het verhaal dat we zojuist in het evangelie

Preek Pasen 2019 Lieve Gemeente, Opstaan en verder gaan. Dat is het thema vanmorgen op deze Paasmorgen. En het verhaal dat we zojuist in het evangelie Lieve Gemeente, Opstaan en verder gaan. Dat is het thema vanmorgen op deze Paasmorgen. En het verhaal dat we zojuist in het evangelie van Johannes gelezen hebben over de Opstanding van Jezus en over Maria

Nadere informatie

Lezing van het Paasevangelie naar Johannes 20 : Als nooit bang bent, kun je ook niet dapper zijn.

Lezing van het Paasevangelie naar Johannes 20 : Als nooit bang bent, kun je ook niet dapper zijn. 1 e Paasdag 2017 Sterk en dapper Lezing van het Paasevangelie naar Johannes 20 : 1-18 Als nooit bang bent, kun je ook niet dapper zijn. Woorden die op sommige zondagen bij de schikking hebben gestaan.

Nadere informatie

PASEN 2015 5 april 10.00 uur AA Kramer

PASEN 2015 5 april 10.00 uur AA Kramer PASEN 2015 5 april 10.00 uur AA Kramer Orde van dienst: Welkom mededelingen. Zingen: GK gezang 95 GK gezang 97 Votum en zegengroet LB 633 Gebed Voor de kinderen: de engelen bij het graf GK gezang 44 Lezen:

Nadere informatie

In deze dienst wordt gedoopt: Tijn Bouter. Van harte welkom!

In deze dienst wordt gedoopt: Tijn Bouter. Van harte welkom! In deze dienst wordt gedoopt: Tijn Bouter Van harte welkom! Welkom en gebed Weet Je Dat De Lente Komt Weet je dat de lente komt, lente komt, lente komt Weet je dat de lente komt, alles loopt weer uit De

Nadere informatie

Johannes 20, 1-18 20 april Pasen 2014 Wehl. (ds. A. Oude Kotte-de Boon) Thema: 'Het verhaal van Maria van Magdala ' Gemeente,

Johannes 20, 1-18 20 april Pasen 2014 Wehl. (ds. A. Oude Kotte-de Boon) Thema: 'Het verhaal van Maria van Magdala ' Gemeente, Johannes 20, 1-18 20 april Pasen 2014 Wehl (ds. A. Oude Kotte-de Boon) Thema: 'Het verhaal van Maria van Magdala ' Gemeente, We zijn er doorheen gegaan, Veertig dagen en nachten, Tijd van voorbereiding...

Nadere informatie

Johannes 20,17 Hemelvaart: Jezus is onze weg naar de Vader!

Johannes 20,17 Hemelvaart: Jezus is onze weg naar de Vader! Johannes 20,17 Hemelvaart: Jezus is onze weg naar de Vader! Hemelvaart en Alphadienst Liturgie Voorzang Opw 488 Kaars aansteken Stil gebed Votum Zegengroet Zingen: Gez 167 Gebed Schriftlezing: - Hand 1,1-14

Nadere informatie

1e paasdag 2015 Met open handen

1e paasdag 2015 Met open handen 1e paasdag 2015 Met open handen In de vroege morgen, na de diepe duisternis van die vreselijke dagen, is Maria van Magdala naar het graf van haar geliefde Heer gegaan. Het is nog donker, en alles lijkt

Nadere informatie

Liturgie bij de Kinderdienst op zondagochtend 19 april 2015

Liturgie bij de Kinderdienst op zondagochtend 19 april 2015 Liturgie bij de Kinderdienst op zondagochtend 19 april 2015 Psalm 75 : 1 (NB) U alleen, U loven wij, U loven wij, onze Heer, want uw naam zo rijk van eer is tot onze vreugd nabij. Men vertelt in heel het

Nadere informatie

Ruimte voor verstilling

Ruimte voor verstilling Ruimte voor verstilling Mededelingen door de ouderling van dienst Anke Penning Pastoraal Ouderling, sectie 6 Lied 624 vers 1, 2 en 3 Lied 624 vers 1, 2 en 3 Lied 624 vers 1, 2 en 3 Lied 624 vers 1, 2 en

Nadere informatie

Cadeautjes. Aangepaste dienst Zondag 27 november 2016 Ds. Henk Bondt

Cadeautjes. Aangepaste dienst Zondag 27 november 2016 Ds. Henk Bondt Cadeautjes Aangepaste dienst Zondag 27 november 2016 Ds. Henk Bondt Welkom Mededelingen Votum en groet Zingen: Opwekking 32 Dit is de dag, dit is de dag, die de Heer ons geeft, die de Heer ons geeft. Wees

Nadere informatie

Weet jij wat je viert??

Weet jij wat je viert?? Weet jij wat je viert?? Tweede Paasdag 2019 Aanvang: 10.00 uur Met medewerking van: Jeugdclubs, zondagsschool en band The Extra Mile Meditatie: Marco van der Spek Organist: Arie van Dijk 1 BIJ BINNENKOMST

Nadere informatie

18 februari uur A Koster orgel: Harry Kroeske schriftlezing: Anny Runhaar

18 februari uur A Koster orgel: Harry Kroeske schriftlezing: Anny Runhaar 18 februari 2018 17.00 uur A Koster orgel: Harry Kroeske schriftlezing: Anny Runhaar Votum Groet LB 705:1, 3, 4 = GK gezang 107:1,3,4 Ere zij aan God, de Vader Gebed voor de preek Johannes 1:1-18 LB 838:4

Nadere informatie

Pasen middagdienst De Heer is waarlijk opgestaan!

Pasen middagdienst De Heer is waarlijk opgestaan! Pasen middagdienst De Heer is waarlijk opgestaan! Ds. Maurits Oldenhuis Votum/groet Weerklank 172 Gebed Johannes 20, 1-10 Nieuw Liedboek 632 Johannes 20, 8-9 Preek Liedboek 215 Geloofsbelijdenis Gezang

Nadere informatie

zondag 27 maart 2016 Liturgie

zondag 27 maart 2016 Liturgie zondag 27 maart 2016 Liturgie Koor en samenzang Gezang 95,1.2.3.4 [koor zet in, koor en gemeente zingen Gz. 95, koor sluit af] Daar juicht een toon, daar klinkt een stem, die galmt door gans Jeruzalem;

Nadere informatie

Marcus 14,1-11 Maak Jezus blij met jouw liefde

Marcus 14,1-11 Maak Jezus blij met jouw liefde Marcus 14,1-11 Maak Jezus blij met jouw liefde Aangepaste dienst met medewerking van de Bliid Boadskip Sjongers uit Berlikum Liturgie Voorzang Gez 132 Dank u voor deze nieuwe morgen Stil gebed Votum Zegengroet

Nadere informatie

Corja Menken-Bekius schreef:

Corja Menken-Bekius schreef: 1 Rol de steen weg Overdenking 2013, Silo, W.B. Zou het de supermarkten lukken om van Pasen ook een eetfeest te maken? vroeg men zich een 4tal jaar geleden af. Als we nu in de winkels kijken en de reclamefolders

Nadere informatie

Paaswake voor kinderen 31 maart 2018

Paaswake voor kinderen 31 maart 2018 We luisteren: - Veldhuis & Kemper is het mooi Is het constant een zooi Er is lief Er is leed Er is zuinig of breed Er is kort Er is lang Vrolijk en bang Er is hoop Er is stil Er is zang Er is langzaam

Nadere informatie

HET DOCHTERTJE VAN JAÏRUS

HET DOCHTERTJE VAN JAÏRUS Bijbel voor Kinderen presenteert HET DOCHTERTJE VAN JAÏRUS Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

Sterker dan de dood Paasprogramma 2016 Groep 1 t/m 4 Joh. Bogermanschool Houten

Sterker dan de dood Paasprogramma 2016 Groep 1 t/m 4 Joh. Bogermanschool Houten Sterker dan de dood Paasprogramma 2016 Groep 1 t/m 4 Joh. Bogermanschool Houten Kinderen zingen Vertel me eens Heer Jezus Toen u op aarde was Waarom geloofde niemand toen Dat u de koning was? Ze wilden

Nadere informatie

Liturgie. Pasen 2019

Liturgie. Pasen 2019 Liturgie voor Pasen 2019 (Zondag 21 april) Protestantse Gemeente Oudenbosch c.a. Voorganger: ds. Charlotte Inkelaar-de Mos Organist: Hans de Gruyter M.m.v. het Protestants Kerkkoor Oudenbosch o.l.v. Ger

Nadere informatie

Orde van dienst. Pasen

Orde van dienst. Pasen Orde van dienst Pasen Maranathakerk Lunteren 21 april 2019 Voorganger ds. J.A. van den Berg, Amersfoort Orgel/piano Marco Bouw Trompet Hans en Marco Klomp M.m.v. projectkoor o.l.v. Jan Hendrik van Schothorst

Nadere informatie

15 februari: Ik ben het brood dat leven geeft (Johannes 6:32-40)

15 februari: Ik ben het brood dat leven geeft (Johannes 6:32-40) Liturgisch bloemstuk bij de 40 dagen tijd en Pasen 2015 Elke week wordt één kaars gedoofd, van de kandelaar met 8 kaarsen. Er is elke week een boog bekleed met klimop, als beeld van het verbond van God

Nadere informatie

BLIJF IN DE HERE! Liturgie:

BLIJF IN DE HERE! Liturgie: BLIJF IN DE HERE! 1 Joh. 2:28 / gehouden op 31-05-2009 (openbare geloofsbelijdenis) p.1 Liturgie: Votum en groet Zingen: Gezang 147:1.3.4 Gebed Openbare geloofsbelijdenis Zingen: Gezang 10:1 Voorbede Schriftlezing:

Nadere informatie

Wie is Jezus, deel 2. les 5b FOLLOW

Wie is Jezus, deel 2. les 5b FOLLOW Wie is Jezus, deel 2 les 5b DEEL 2B FOLLOW JEZUS, DE REDDER Joh 4:7-9,22 Jezus deed in dit verhaal een aantal dingen die niet gebruikelijk waren. Hij sprak alleen met een vrouw. Dit was ook nog eens een

Nadere informatie

Paasviering 2016 ds Jonkersschool. Pasen, het verhaal van Jezus leven, sterven en opstaan. Het leven, sterker dan de dood.

Paasviering 2016 ds Jonkersschool. Pasen, het verhaal van Jezus leven, sterven en opstaan. Het leven, sterker dan de dood. Paasviering 2016 ds Jonkersschool Pasen, het verhaal van Jezus leven, sterven en opstaan. Het leven, sterker dan de dood. 1. Welkom door meester Joop Het dochtertje van Jaïrus. Zij is niet dood, zij slaapt.

Nadere informatie

Gemeente van de HEER JEZUS CHRISTUS, gasten & luisteraars,

Gemeente van de HEER JEZUS CHRISTUS, gasten & luisteraars, Preek over Johannes 20 vers 18: Ik heb de HEER gezien! Paasfeest 2011 Gemeente van de HEER JEZUS CHRISTUS, gasten & luisteraars, Hoe zou Jezus eruit zien? Wat denken jullie? Ik heb hier een paar plaatjes

Nadere informatie

2. Geen graf hield Davids Zoon omkneld, Hij overwon, die sterke Held, Hij steeg uit t graf door s Vaders kracht, want Hij is God, bekleed met macht!

2. Geen graf hield Davids Zoon omkneld, Hij overwon, die sterke Held, Hij steeg uit t graf door s Vaders kracht, want Hij is God, bekleed met macht! Liturgie voor de avonddienst op eerste Paasdag, 19.00 uur, in de Hervormde Kerk te Den Ham. Voorganger: Ds. H. de Haan. Ouderling van dienst: Hans Bosch Organist: Henk Dubbink Welkom en mededelingen Zingen

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Afgelopen maandag hebben we met de deelnemers van de kring Eigentijds Bijbellezen Paasverhalen gelezen. Vier verhalen van de opstanding, verteld door

Nadere informatie

Johannes 12:1-8 Dichtbij Jezus

Johannes 12:1-8 Dichtbij Jezus Johannes 12:1-8 Dichtbij Jezus Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint toe.

Nadere informatie

21 april 2019 PASEN uur J Boersma piano: Piet Noort schriftlezing: Jaap Wolters

21 april 2019 PASEN uur J Boersma piano: Piet Noort schriftlezing: Jaap Wolters 21 april 2019 PASEN 17.00 uur J Boersma piano: Piet Noort schriftlezing: Jaap Wolters Votum en groet Lied: GK06 gz171 (Opw464) (Wees stil voor het aangezicht van God) Lezing: Opb. 20,11 21,5 Lied: GK 209:1,

Nadere informatie

Pasen met de Samenleesbijbel. Materiaal voor kinderen van 8-12 jaar Johannes 20:1-18 uit de Samenleesbijbel

Pasen met de Samenleesbijbel. Materiaal voor kinderen van 8-12 jaar Johannes 20:1-18 uit de Samenleesbijbel Pasen met de Samenleesbijbel Materiaal voor kinderen van 8-12 jaar Johannes 20:1-18 uit de Samenleesbijbel Samenleesbijbel De Samenleesbijbel is de Bijbel in Gewone Taal, aangevuld met ruim 500 pagina

Nadere informatie

Hosanna. Hosanna! Hosanna! De Heer komt voorbij. Zwaai met de takken en zing nu blij.*

Hosanna. Hosanna! Hosanna! De Heer komt voorbij. Zwaai met de takken en zing nu blij.* & speelblad Hosanna Hosanna! Hosanna! De Heer komt voorbij. Zwaai met de takken en zing nu blij.* Hosanna! Hosanna! Hij is onze Heer. Leg alle jassen maar voor Hem neer. ** * Doe of je een palmtak in je

Nadere informatie

Johannes 18,1-11 Jezus begint het gevecht, wij gaan vrijuit

Johannes 18,1-11 Jezus begint het gevecht, wij gaan vrijuit Johannes 18,1-11 Jezus begint het gevecht, wij gaan vrijuit Liturgie Voorzang: Ps 134,1.2 Stil gebed Votum en zegengroet Zingen: Ps 134,3 Wet Zingen LB 169,2.4.5 Gebed Lezen: - Joh 18,1-11 - Joh 10,11-15

Nadere informatie

Liturgie Votum en Groet. Hemelhoog 561 Ik ben zo dankbaar

Liturgie Votum en Groet. Hemelhoog 561 Ik ben zo dankbaar Liturgie 21-05-2017 Votum en Groet Zingen Hemelhoog 561 Ik ben zo dankbaar Jezus, hij kwam om ons leven te geven, Daarom verliet Hij zijn Vaderlijk huis. Hij gaf aan mij het eeuwige leven, Door te sterven

Nadere informatie

Orde van dienst voor de morgendienst op Eerste Paasdag 2019

Orde van dienst voor de morgendienst op Eerste Paasdag 2019 Orde van dienst voor de morgendienst op Eerste Paasdag 2019 Met medewerking van Predikant : Ds.T.Pleizier Organist : dhr.t.oldenhuis Koortje o.l.v. mw.c.schep Plaats : Hervormde kerk Siddeburen Aanvang

Nadere informatie

Pasen Mandylion, Titia v/d Haar. Oosterlichtkerk Huizen

Pasen Mandylion, Titia v/d Haar. Oosterlichtkerk Huizen Pasen 2015 Mandylion, Titia v/d Haar Oosterlichtkerk Huizen Lied 630: 1, 2 en 3 (staande) v. De Heer is waarlijk opgestaan! allen Halleluja! Lied 637 v. Genade zij u en vrede van God onze Vader en van

Nadere informatie

Denk je eens in. God bestaat en houdt van mensen. Hij schiep de hemel en de aarde om met ons op te trekken.

Denk je eens in. God bestaat en houdt van mensen. Hij schiep de hemel en de aarde om met ons op te trekken. Denk je eens in. God bestaat en houdt van mensen. Hij schiep de hemel en de aarde om met ons op te trekken. God wilde mensen die het goed zouden hebben met elkaar en met de rest van zijn schepping. Daarom

Nadere informatie

Het leven krijgt weer kleur.

Het leven krijgt weer kleur. Het leven krijgt weer kleur. Geel van de zon, de warmte die je nodig hebt, het licht voor jou en mij: het donker gaat voorbij. Rood van de liefde, die mensen aan elkaar verbindt. Die is oneindig groot

Nadere informatie

Baalderdienst Zondag 27 maart 2016

Baalderdienst Zondag 27 maart 2016 Baalderdienst Zondag 27 maart 2016 Welkom! Opgebloeid! 1 Lyza & Tess Ouders; Maurice Oostenbrink & Maureen Borneman Boet Jurgens Ouders; Patrick & Tineke Jurgens 2 Nadine Boelens Ouders; Sander Boelens

Nadere informatie

PROTESTANTSE - GEMEENTE - HUISSEN PAASMORGEN

PROTESTANTSE - GEMEENTE - HUISSEN PAASMORGEN PROTESTANTSE - GEMEENTE - HUISSEN PAASMORGEN Voorganger : Ds. Matthijs Glastra Welkom Zingen: Lied 634 - we gaan staan 1.U zij de glorie, opgestane Heer, U zij de victorie, U zij alle eer! Alle mens'lijk

Nadere informatie

Ontmoetingskerk - Laren NH - 20 april 2014 - Pasen Mattheüs 28: 1-10

Ontmoetingskerk - Laren NH - 20 april 2014 - Pasen Mattheüs 28: 1-10 Ontmoetingskerk - Laren NH - 20 april 2014 - Pasen Mattheüs 28: 1-10 Zondagsnacht, terwijl soldaten op wacht staan bij het graf, komt er een luide stem uit de hemel. Ze zien hoe de hemelen zich openen

Nadere informatie

Dankgebed Collecte Slotzang Ps 150 Zegen

Dankgebed Collecte Slotzang Ps 150 Zegen 160327 1700 Votum- groet Zingen Ps 9: 1,7,8 Gebed Lezen Matt 28: 1-10 Zingen LB 217: 1,4 Lezen 1 Kor 15: 12-29 Zingen Ps 16: 3,5 Preek 1 Kor 15: 20-22 Zingen Ps 100 na inl 1 en na punten Belijden GK 179b

Nadere informatie

Liturgie Pasen

Liturgie Pasen Liturgie 16-4-2017 Pasen De Heer is waarlijk opgestaan 1 Zingen Hemelhoog 721 Er is een dag Er is een dag, waar al wat leeft al lang op wacht, een dag van blijdschap, als heel de schepping wordt bevrijd.

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen. presenteert JEZUS EN LAZARUS

Bijbel voor Kinderen. presenteert JEZUS EN LAZARUS Bijbel voor Kinderen presenteert JEZUS EN LAZARUS Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door: Bible

Nadere informatie

Zondag 21 oktober Zuiderkerk. Voorganger: ds Harmen Jansen Organist: E. Bremer. Orgelspel. Welkom. Zingen: lied 217 vers 1, 3, 4 en 5

Zondag 21 oktober Zuiderkerk. Voorganger: ds Harmen Jansen Organist: E. Bremer. Orgelspel. Welkom. Zingen: lied 217 vers 1, 3, 4 en 5 1 Zondag 21 oktober Zuiderkerk Voorganger: ds Harmen Jansen Organist: E. Bremer Orgelspel Welkom Zingen: lied 217 vers 1, 3, 4 en 5 1 De dag gaat open voor het woord des Heren, zon die wij zoeken, kracht

Nadere informatie

21 mei 2017 AM Wierden Viering HA generatiedienst Marcus 16:9-11 Geloven in delen Orgelspel. Aanvangslied met het combo: PKN-themalied 'Deel je leven'

21 mei 2017 AM Wierden Viering HA generatiedienst Marcus 16:9-11 Geloven in delen Orgelspel. Aanvangslied met het combo: PKN-themalied 'Deel je leven' 21 mei 2017 AM Wierden Viering HA generatiedienst Marcus 16:9-11 Geloven in delen Orgelspel Welkom en mededelingen Aanvangslied met het combo: PKN-themalied 'Deel je leven' 2. Wij delen met jou en met

Nadere informatie

1 e Paasdag 2019 Een nieuw begin. Lezing Paasevangelie : Johannes 20 : 1-18

1 e Paasdag 2019 Een nieuw begin. Lezing Paasevangelie : Johannes 20 : 1-18 1 e Paasdag 2019 Een nieuw begin Lezing Paasevangelie : Johannes 20 : 1-18 Afgelopen vrijdag, Goede Vrijdag, hebben we stilgestaan bij de weg die Jezus is gegaan, zijn kruisweg, in 14 afbeeldingen. De

Nadere informatie

Uitleg van het thema. De Bijbel wereldwijd

Uitleg van het thema. De Bijbel wereldwijd Uitleg van het thema De Bijbel wereldwijd Gedicht: Een Boek De buurvrouw heeft een mooi boek met allemaal mooie verhalen Ik wil ook graag zo één mama, ik zal het zelf betalen Verhalen over lang geleden,

Nadere informatie

30 augustus uur Leen Baan (prof dr J van Bruggen)

30 augustus uur Leen Baan (prof dr J van Bruggen) 30 augustus 17.00 uur Leen Baan (prof dr J van Bruggen) Votum, Zegengroet, Amen Zingen: GK psalm 16:1,3 (Ik weet bij U mijn toekomst eeuwig zeker) Gebed voor de eredienst Schriftlezing: Johannes 11:17-27;

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen presenteert HET EERSTE PAASFEEST

Bijbel voor Kinderen presenteert HET EERSTE PAASFEEST Bijbel voor Kinderen presenteert HET EERSTE PAASFEEST Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Lyn Doerksen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door:

Nadere informatie

Lucas 24: Geloof jij het?!

Lucas 24: Geloof jij het?! Lucas 24:13-35 - Geloof jij het?! Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen presenteert JEZUS EN LAZARUS

Bijbel voor Kinderen presenteert JEZUS EN LAZARUS Bijbel voor Kinderen presenteert JEZUS EN LAZARUS Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door: Bible

Nadere informatie

Lezing van het Paasevangelie naar Johannes 20 : 1-18

Lezing van het Paasevangelie naar Johannes 20 : 1-18 1 e Paasdag 2016 Stap voor stap op weg naar Pasen Lezing van het Paasevangelie naar Johannes 20 : 1-18 Afgelopen vrijdag, Goede Vrijdag, hebben we stilgestaan bij de weg die Jezus is gegaan, zijn kruisweg,

Nadere informatie

Binnenkomst in stilte in de donkere kerk. We zingen:

Binnenkomst in stilte in de donkere kerk. We zingen: Jaargang 8, nummer 19 Voorganger: ds. Piet Jan Rebel Koor o.l.v. Tanja van Dijk Piano: Myrre van Dijk, David van Dijk Zaterdag 20 april 2019 Paaswake Een nacht vol hoop Binnenkomst in stilte in de donkere

Nadere informatie

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg Pasen met peuters en kleuters Beertje Jojo is weg Thema Maria is verdrietig, haar beste Vriend is er niet meer. Wat is Maria blij als ze Jezus weer ziet. Hij is opgestaan uit de dood! Wat heb je nodig?

Nadere informatie

Getuige zijn geeft de opdracht tot verantwoording, tot verantwoordelijkheid. Jij daar, ja jij, zeg het maar, waarvan ben jij nu getuige?

Getuige zijn geeft de opdracht tot verantwoording, tot verantwoordelijkheid. Jij daar, ja jij, zeg het maar, waarvan ben jij nu getuige? Overweging in de Oecumenische viering 24 januari 2010: Lezing uit Lucas 24 (stemmenspel) Geliefde zusters en broeders, getuigen van onze Heer, Jij bent mijn getuige. Je zult maar zo n opdracht krijgen,

Nadere informatie

IN GESPREK MET Nieuwe Testament

IN GESPREK MET Nieuwe Testament IN GESPREK MET Nieuwe Testament Ontdekkingsreis 11: Jezus, Gods Zoon Goed nieuws! Keziah en haar moeder en vader (Alison en Peter) lezen samen dit bijbelverhaal. De 7 jaar oude Keziah heeft allerlei vragen

Nadere informatie

Jeugddienst 1 oktober 9.30 uur Vrouw met de kruik

Jeugddienst 1 oktober 9.30 uur Vrouw met de kruik Jeugddienst 1 oktober 9.30 uur Vrouw met de kruik Zingen voor de dienst: Schrijvers van gerechtigheid - Wat een wonder dat ik meewerken mag Wat een wonder dat ik meewerken mag in Uw koninkrijk, dat ik

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Psalm 25, 14 Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Psalm 25, 14 Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Psalm 25, 14 Ochtenddienst H. Avondmaal Broeders en zusters, 1 Votum 2 Zegengroet 3 Zingen: Lied 457 : 1, 2 en 3 4 Lezing van de wet 5 Zingen: Psalm 51 : 4 en 5 6

Nadere informatie

Liturgie zondagmorgen 16 oktober - Jeugddienst DROOM, DURF, DOE, DEEL

Liturgie zondagmorgen 16 oktober - Jeugddienst DROOM, DURF, DOE, DEEL Liturgie zondagmorgen 16 oktober - Jeugddienst DROOM, DURF, DOE, DEEL Refrein komt op meerdere momenten van de dienst terug. Vier het leven om je heen Hang de slingers op en dans met iedereen Het leven

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen. presenteert DE VERLOREN ZOON

Bijbel voor Kinderen. presenteert DE VERLOREN ZOON Bijbel voor Kinderen presenteert DE VERLOREN ZOON Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Lazarus Aangepast door: Ruth Klassen en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd door: Bible

Nadere informatie

Voorganger : ds. Bertine van de Weg Organist : Ineke ten Brug

Voorganger : ds. Bertine van de Weg Organist : Ineke ten Brug Welkom in de avonddienst van 1 e Paasdag zondag 16 april 2017 Voorganger : ds. Bertine van de Weg Organist : Ineke ten Brug Ouderling van dienst : Gerhard Nijhoff Thema : Wie zoek je? We zingen : Joh.

Nadere informatie

JEREMIA, DE MAN VAN TRANEN

JEREMIA, DE MAN VAN TRANEN Bijbel voor Kinderen presenteert JEREMIA, DE MAN VAN TRANEN Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Jonathan Hay Aangepast door: Mary-Anne S. Vertaald door: Erna van Barneveld Geproduceerd door:

Nadere informatie

Liturgie Kom-in-de-kerk/aangepaste dienst Emmen, 14 april 2019 thema: wie is Jezus voor jou? m.m.v. De Notenkrakers

Liturgie Kom-in-de-kerk/aangepaste dienst Emmen, 14 april 2019 thema: wie is Jezus voor jou? m.m.v. De Notenkrakers Liturgie Kom-in-de-kerk/aangepaste dienst Emmen, 14 april 2019 thema: wie is Jezus voor jou? m.m.v. De Notenkrakers 1. Votum 2. Vredegroet Genade voor u en vrede van God onze Vader in de Heer Jezus Christus.

Nadere informatie

1 Tessalonicenzen 1. Begin van de brief

1 Tessalonicenzen 1. Begin van de brief 1 Tessalonicenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Tessalonica 1 Dit is een brief van Paulus, Silvanus en Timoteüs, aan de christenen in de stad Tessalonica. Jullie horen bij God, de

Nadere informatie

DE WONDEREN VAN JEZUS

DE WONDEREN VAN JEZUS Bijbel voor Kinderen presenteert DE WONDEREN VAN JEZUS Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Byron Unger en Lazarus Aangepast door: E. Frischbutter en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

Liturgie zondagmorgen 8 januari 2017 Jeugddienst 12-

Liturgie zondagmorgen 8 januari 2017 Jeugddienst 12- Liturgie zondagmorgen 8 januari 2017 Jeugddienst 12- Voorganger: ds W.G. Teeuwissen Samen in de naam van Jezus 1 Samen in de naam van Jezus heffen wij een loflied aan, want de Geest spreekt alle talen

Nadere informatie

Liturgie preek over Hand 1,1-12 -Loppersum-Westeremden, , 09.30u. Mededelingen van de kerkenraad

Liturgie preek over Hand 1,1-12 -Loppersum-Westeremden, , 09.30u. Mededelingen van de kerkenraad Liturgie preek over Hand 1,1-12 -Loppersum-Westeremden, 17-05-2012, 09.30u Mededelingen van de kerkenraad Komen tot de Here Votum/zegengroet Aanbidding: -Psalm 47,1-3 'Juicht, o volken juicht' -GK 71 'De

Nadere informatie

Lieve mensen, gemeente van de Opgestane Heer

Lieve mensen, gemeente van de Opgestane Heer Overdenking zondag 27 maart 2016, 1 e Paasdag, in de Terskflierkerk Lezing Lucas 24:13-33 Door Ds. A.J.Wouda Lieve mensen, gemeente van de Opgestane Heer Hebben jullie de Passion gezien, donderdag? Is

Nadere informatie