Onderzoek naar de overhead Rekenkamercommissie Nieuwegein

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Onderzoek naar de overhead Rekenkamercommissie Nieuwegein"

Transcriptie

1 Onderzoek naar de overhead Rekenkamercommissie Mei 2014

2 Berenschot ^egem JÉQ \«Onderzoek naar de overhead Rekenkamercommissie Inhoud Pagina Voorwoord 3 1. Aanleiding en opdracht Aanleiding Doelstelling en onderzoeksvragen Afbakening Werkwijze Wijze van beoordelen Leeswijzer 6 2. Bestuurlijke rapportage Kernbevindingen Conclusies Aanbevelingen Bestuurlijke reactie Nawoord Rekenkamercommissie 22 Bijlagen: 1. Overzicht van geraadpleegde documentatie. 2. Overzicht van gesprekspartners. 3. Onderbouwing

3 BerenSChot ^gj Voorwoord Rekenkamercommissie.

4 Berenschot we^em /tfg l V\> s 1. Aanleiding en opdracht 1.1 Aanleiding Elke organisatie bestaat uit een deel dat dat zich bezig houdt met het primaire proces en een deel dat het primaire proces ondersteunt. Bij primaire processen valt bijvoorbeeld te denken aan beleidsambtenaren, vergunningverlening of toezichthouders. De ondersteuning, ofwel overhead, is erop gericht het primaire proces zo goed mogelijk te laten functioneren. Hierbij valt te denken aan management, personeel en organisatie of facilitaire zaken. Verwacht mag worden dat deze overhead blijft aansluiten bij een krimpende of groeiende organisatie. Dit hoeft overigens niet altijd te betekenen dat de overhead volledig meebeweegt. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van een minimale omvang van een functie, die ook bij een krimpende organisatie niet kleiner kan zijn. Een groeiend takenpakket hoeft net zo goed niet te betekenen dat ook de overhead moet meegroeien. Ook in zijn er vragen hoe dit zijn uitwerking heeft binnen de ambtelijke organisatie na bezuinigingsronden. Overhead heeft een negatieve gevoelswaarde. Vaak wordt het in één adem genoemd met bureaucratie en verspilling. Maar zonder ondersteuning, sturing en beheersing zouden veel primaire taken niet of niet doelmatig of doeltreffend kunnen worden uitgevoerd. Daarnaast is de overhead onderdeel van de bedrijfsvoering, en valt dit dus primair binnen het domein van de gemeentesecretaris en het college. Echter ten aanzien van de bedrijfsvoering kan de raad een aantal kaderstellende uitspraken doen en via het budgetrecht ook invloed uitoefenen op de hoogte en de toerekening van de overhead. Daarnaast heeft de raad het recht te weten hoe de omvang van de overhead wordt bepaald en hoe deze wordt aangestuurd. Dit is voor de rekenkamercommissie aanleiding geweest om een onderzoek te starten naar de absolute en relatieve omvang van de overhead en de ontwikkeling daarvan over de jaren. 1.2 Doelstelling en onderzoeksvragen In dit onderzoek staat de volgende vraagstelling centraal: 'Wat is de absolute en relatieve omvang van de overhead, op welke wijze wordt de overhead aangestuurd, welke kaders zijn daarvoor gesteld door de raad en hoe wordt hierover verantwoording afgelegd en welke rol speelt de overhead bij bezuinigingen en taakoverhevelingen?' Inventarisatie van omvang en ontwikkeling 1. Wat verstaat de organisatie momenteel onder het begrip overhead en (welke taken / activiteiten worden daartoe gerekend)? Met daarbij onze toevoeging: als de definities intern verschillen, welke definitie kan dan het beste worden gehanteerd.

5 Berenschot 2. Wat is de absolute omvang van de overhead en hoe is deze verdeeld over de componenten, zoals door gehanteerd? 3. Hoe heeft de overhead zich zowel kwantitatief als kwalitatief sinds 2005 ontwikkeld en in hoeverre kunnen wijzigingen in het takenpakket van de gemeente (bezuinigingen, in- en uitbesteding, taakuitbreidingen) hiervoor een verklaring vormen? 4. Hoe is de relatieve omvang van de overhead vergeleken met andere gemeenten (benchmark)? Systematiek van interne sturing / kostentoerekening 5. Hoe wordt op de overhead gestuurd (centraal / decentraal; aanbodgericht / vraaggericht; kostentoerekening / interne tarieven; gedwongen winkelnering / keuzevrijheid gebruikers)? 6. Welke systematiek wordt gehanteerd voor kostentoerekening c.q. tariefberekening en zijn er sinds 2005 systeemwijzigingen aangebracht? Rol raad 7. Op welke wijze wordt de raad geïnformeerd over overheadtaken, de daarmee gepaard gaande kosten en de systematiek van kostentoerekening c.q. tarievenberekening? 8. Wat is de kaderstellende en controlerende rol van de raad geweest sinds 2005? Toekomst 9. Geef scenario's op welke wijze overhead een plaats kan krijgen in de Strategische Heroriëntatie? 10. Welke rol heeft de raad bij de verschillende scenario's? Onderzoeksvragen 9 en 10 worden meegenomen in de aanbevelingen. 1.3 Afbakening Er is voor dit onderzoek gekozen om terug te kijken naar de omvang van de overhead sinds het jaar 2005, maar met betrekking tot de aansturing voornamelijk te kijken naar de huidige situatie. 1.4 Werkwijze Onderstaande processtappen zijn doorlopen tijdens het onderzoek: Voorbereiding Documentenstudie Interviews en groepsgesprek Rapportage In bijlage 1 is een overzicht opgenomen van de documenten die zijn bestudeerd tijdens de documentenstudie. In bijlage 2 is een overzicht opgenomen van de gesprekspartners van de interviewronde en het groepsgesprek (met vertegenwoordigers van de politieke fracties).

6 BerenSChot / gj A 1.5 Wijze van beoordelen De aanpak van dit onderzoek stoelt op zowel een kwalitatieve als een kwantitatieve analyse. Een benchmark biedt hiervoor een basis, maar het zijn slechts cijfers die afwijkingen tonen. Met name de kwalitatieve analyse waarin wordt geanalyseerd op welke wijze er sturing wordt gegeven aan de overhead geeft richting voor aanbevelingen. De volgende uitgangspunten zijn gehanteerd gedurende dit onderzoek: Beoordeling in retrospectief. Het is van belang om bepaalde zaken in de heersende tijdgeest te plaatsen. De situatie in 2005 is niet geheel vergelijkbaar met de huidige situatie, zowel in kwalitatieve als kwantitatieve zin. Cijfers bieden slechts afwijkingen en zijn niet direct 'goed' of 'fout'. Het is van belang dat het takenpakket in lijn ligt met de personele capaciteit. Gebruik maken van een generieke en breed geaccepteerde definitie van 'overhead'. Er mag geen twijfel zijn tussen de betrokken stakeholders (college, raad en ambtelijke organisatie) over 'wat' de overhead precies is. Dat zou de discussie na afloop kunnen vervuilen waardoor het effect van het rapport kleiner wordt. Oog voor de impact van bezuinigingsronden. De overhead van een organisatie dient in verhouding te staan tot de omvang van het primaire proces ('de uitvoering'). De overhead moet dus passend blijven indien de organisatie als totaal krimpt. Aandacht voor de positie van de gemeenteraad ten opzichte van de bedrijfsvoering (kaderstelling en budgetrecht). De werkwijze waarop de benchmark is uitgevoerd is opgenomen in bijlage Leeswijzer In hoofdstuk 2 treft u het eindoordeel, de conclusies en aanbevelingen van de rekenkamercommissie aan. Hoofdstuk 3 omvat de bestuurlijke reactie. Bijlage 1 bestaat uit een overzicht van de gehanteerde documenten. In bijlage 2 is een overzicht opgenomen van de gesprekspartners. De nadere onderbouwing voor de conclusies en aanbevelingen treft u aan in bijlage 3.

7 Berenschot ^««egem ^ gj, * V 2. Bestuurlijke rapportage 2.1 Kernbevindingen De conclusies van dit onderzoek stellen wij vast op basis van 31 apart geformuleerde kernbevindingen. Per deelvraag gaan wij hier op in. De nadere onderbouwing (per deelvraag) is opgenomen in hoofdstuk 3. Onderzoeksvraag 1: Wat verstaat de organisatie momenteel onder het begrip overhead en welke taken en bevoegdheden worden daartoe gerekend? 1. De gemeente hanteert een scheiding tussen het primaire proces en de overhead.;. Onder de overhead - die ingericht is volgens de PIOFACH principes - worden de volgende posten gerekend: Directie/ management Facilitair bedrijf Financiën Huisvesting (stadhuis en gemeentewerf) Automatisering Personeelszaken (onderdeel van CJP) Communicatie (onderdeel van CJP) Overige facilitaire zaken Daarbij is in het verleden (2011) ook onderzoek gedaan naar de relatieve omvang van deze overheadonderdelen, waarbij de definitie van bureau Berenschot is gehanteerd als leidend begrip. Alle bovenstaande onderdelen vallen binnen deze definitie. 2. In de definitie van Berenschot - waarbij de overhead direct ten dienste staat van het primaire proces - worden de volgende generieke taken onderverdeeld: a. Gemeentesecretaris/Directie, lijnmanagement. b. Personeel en Organisatie. c. Informatisering en Automatisering. d. Financiën en Control. e. Juridische Zaken. f. Bestuurszaken en Bestuursondersteuning. g. Communicatie.

8 Berenschot ^««egem / gj h. Facilitaire Dienst. Alle secretariaten in het 'primaire proces'. 3. Het gaat hierbij in om zowel decentrale als centrale overhead. Dat wil zeggen dat bijvoorbeeld zowel overheadfuncties binnen een gecentraliseerde afdeling Juridische Zaken worden meegerekend, als een jurist die onderdeel uitmaakt van een afdeling uit het primaire proces (bijvoorbeeld in een team ruimtelijke ordening). 4. Binnen de Berenschot-definitie wordt de omvang van de overhead uitgedrukt als percentage van de omvang van de organisatie als geheel. Daarbij worden het aantal formatieplaatsen als primaire meeteenheid gebruikt. [ : bepaalt immers het aantal interne klanten en is daarmee de belangrijkste werklastbepalende factor voor de overheadafdelingen. 5. Naast de formatie zijn in de benchmark ook kosten opgenomen. Met betrekking tot deze overheadkosten wordt binnen de Berenschot definitie rekening gehouden met kosten op het gebied van: a. Salaris b. Uitbesteding c. Automatisering d. Huisvesting 6. In het kader van dit onderzoek is de gemeente gevraagd gegevens over de overhead over de periode 2005 tot en met 2014 aan te leveren. De betrokken ambtenaren zijn in staat gebleken snel aan dit verzoek te voldoen en hebben de juiste kwaliteit en detail van data geleverd. Onderzoeksvraag 2: Wat is de absolute omvang van de overhead en hoe is deze verdeeld over de componenten zoals door gehanteerd? 7. De absolute omvang van de overhead binnen ziet er per 1 januari 2014 als volgt uit: a. Directie/lijnmanagement 18,9 fte b. Personeel & Organisatie 8,7 fte a Informatisering & Automatisering 16,4 fte d. Financiën & Control 25,7 fte e. Juridische Zaken 4,7 fte f. Bestuurszaken/ondersteuning 10,2 fte g. Communicatie & Kwaliteitszorg 9,6 fte h. Facilitaire Dienst 46,1 fte i. Secretariaten in het primaire proces 8,1 fte

9 Berenschot we^gem De totale absolute omvang van de overhead bedraagt daarmee 148,41 fte, ten opzichte van de totale (begrote) formatie van 448,82 fte (peildatum 1 januari 2014). Binnen de formatie van facilitaire zaken zit tevens een deel opgenomen dat taken uitvoert voor de huurders in het stadhuis. De ambtelijke organisatie van de gemeente is niet in staat geweest deze formatie te splitsen. De kosten voor de werkzaamheden zijn wel verrekend (met de huur die de huurders betalen), waardoor de vergelijking van de totale overheadkosten zuiver blijft. Onderzoeksvragen 3 en 4: Hoe heeft de overhead zich zowel kwantitatief als kwalitatief ontwikkeld? En hoe is de relatieve omvang in vergelijking met andere gemeenten? Formatie 8. Onderstaande grafiek toont de ontwikkeling van het gemiddelde overheadpercentage (ten opzichte van de gehele organisatie) sinds 2005: Figuur 1 Overheadformatie per fte, % 35% 30% 25% 20% 15% 10% 5% 0% ! mrt.-14 ^^Referentiegroep Het overheadpercentage sinds 2005 laat een wisselend beeld zien. scoort over de gehele periode gezien rond het gemiddelde, maar laat een grotere afwijking zien in de jaren 2013 en Respectievelijk 33,1% aan overhead ten opzichte van het gemiddelde in de referentiegroep van 30,3%. In de cijfers van maart 2014 is de afname naar aanleiding van de WIL en bezuinigingen volledig verwerkt. Het gelijkblijvende percentage van de overhead ten opzichte van peildatum 1 januari 2014 toont aan dat de overhead meebeweegt met de omvang van het primaire proces.

10 Berenschot m v. 9. Onderstaande tabel toont de afwijking van de overheadformatie ten opzichte van de referentiegroep. Daaruit blijkt dat de afwijking voor 2014 circa 9% betreft, dat resulteert in een absolute afwijking van circa 12,4 fte. Tabel 1 Overheadformatie per fte, Overheadformatie per fte jan 1 mrt 32,8% 33,0% 32,9% 31,3% 33,1% 30,7% 30,6% 30,9% 33,1% 33,1% 33,1% Referentiegroep 33,9% 31.9% 32,3% 32,3% 33,0% 31,9% 31,3% 30,0% 30,6% 30,3% 30,3% Verschil % -3,2% 3,6% 1.7% -3,1% 0,4% -3,9% -2.3% 3,1% 8,7% 9,7% 9,7% Verschil in fte's -5,50 5,70 2,80-5,26 0,62-6,50-3,72 4, ,38 12, De overhead is relatief stabiel gebleven, ongeacht de wijzigingen die zich hebben voorgedaan door taakverschuivingen en/of bezuinigingen zijn te verklaren vanuit bewegingen zoals bezuinigingsronden en uitbestedingen. Dit is te zien in onderstaande grafiek. We laten hierin zowel de overhead van de gemeente als van de referentiegroep zien. Dit is relevant omdat een organisatiewijziging binnen weliswaar kan leiden tot (bijvoorbeeld) een daling van de overhead, maar als de overhead in der referentiegroep ook daalt is het maar de vraag hoe groot het effect van de organisatiewijziging daadwerkelijk is. Hierin heeft de overheadformatie zich tussen 2005 en 2011 adaptief meebewogen met ontwikkelingen, waaronder: toetreding tot de Regionale Milieudienst (per 2008) en de regionalisering van de brandweer. Er lag in deze periode ook een taakstelling op de overhead vanuit ' kiest op maat'. Vanaf 2011 laat zich een forsere afwijking zien waarin de overhead minder is meebewogen met een dalende formatie van het primaire proces. Dit heeft deels een relatie met achterblijvende overhead na toetreding tot de WIL (2013), maar heeft ook relatie met een hoge formatie voor facilitaire zaken die in de loop der jaren (ook bij de totstandkoming van het nieuwe stadhuis) niet is afgenomen. Schematisch zien deze ontwikkelingen er als volgt uit in de tijd: 10

11 Berenschot m v. Figuur 2 Overheadformatie in relatie tot organisatieveranderingen, ,0% 34,0% 33,0% 32,0% 31,0% 30,0% 29,0% 28,0% Ta-aksteüing op overhead aan de hand van Nieuwegain kiest op Maai i; Referentiegroep 11. Met het oog op de specifieke overheadonderdelen worden de volgende relatieve en absolute afwijkingen geconstateerd in 2014 a. Directie/lijnmanagement b. Personeel & Organisatie c. Informatisering & Automatisering d. Financiën & Control e. Juridische Zaken f. Bestuurszaken/ondersteuning g. Communicatie & Kwaliteitszorg h. Facilitaire Dienst Afwijking in % 2,8% -7,4% 1,6% -13,2% -13,5% 13,8% 18,5% 55,7% Afwijking absoluut 0,51 fte - 0,70 fte 0,25 fte - 3,89 fte - 0,72 fte 1,24 fte 1,49 fte 16,45 fte i. Secretariaten in het primaire proces -21,8% -2,25 fte Vrijwel alle overheadonderdelen scoren rond het gemiddelde in de referentiegroep, waardoor zich beperkte afwijkingen laten zien in absolute zin. Uitzonderingen zijn Financiën en control waar zich een forsere afwijking laat zien (bijna 4 fte onder het gemiddelde) en de Facilitaire dienst (circa 16,5 fte meer dan het gemiddelde in de referentiegroep). 12. De afwijking op het gebied van facilitaire zaken zit in de hoge afwijkingen op de onderdelen: leidinggevenden (+1,4 fte absoluut), beheer van gebouwen/schoonmaak (+4,8 fte), restauratieve voorziening (+5,0 fte), beveiliging/bodes (+4,0 fte) en secretariaat van de facilitaire dienst (+2,3 fte). De complete verdeling is opgenomen in hoofdstuk 3. 11

12 Berenschot Kosten De totale overheadkosten per fte - dus inclusief alle later specifiek te noemen kosten voor de formatie (salaris), automatisering, huisvesting en uitbesteding - laat het volgende beeld zien: Figuur 3 Totale overheadkosten per fte, Referentiegroep Daarmee scoort de gemeente in % meer dan de gemiddelde gemeente in de referentiegroep. Het absolute verschil in 2014 tussen de kosten van en het gemiddelde uit de benchmark is 3,9 min, waarvan 2,8 min relatie heeft met het verschil in (moeilijk te beïnvloeden) huisvestingslasten ten opzichte van de referentiegroep. 14. De huisvestingskosten in vergelijking met de referentiegroep laat het volgende beeld zien: Figuur 4 Huisvestingskosten per fte, Referentiegroep Rondom de automatisering-, uitbesteding-, huisvesting- en salariskosten zijn referentiecijfers opgenomen vanaf 2010, Voor de jaren ervoor was geen representatieve vergelijkingsgroep beschikbaar. 12

13 Berenschot Nieuwen / M * \ o " Binnen deze kosten zijn meegenomen de afschrijvingen, kosten voor onderhoud, wettelijke heffingen, energie en water, schoonmaak en verzekeringen. Tevens is een correctie gepleegd op de inkomsten die worden gehaald via huurders (zoals de bibliotheek en de Wereldwinkel). Daarmee scoort de gemeente circa 170% hoger dan het gemiddelde in de referentiegroep. Het absolute verschil in 2014 tussen en het gemiddelde in de benchmark bedraagt 2,8 min, 15. De benchmark brengt in kaart wat de totale personele lasten zijn van de overheadmedewerkers als deze gedeeld worden door het totale aantal fte van de organisatie. Met andere woorden: wat is de 'personele overheadopslag' voor elke fte. Deze personele kosten per fte van de gehele organisatie zijn 16% hoger dan het gemiddelde in de referentiegroep. Dat komt enerzijds doordat er sprake is van meer fte in de overhead en anderzijds doordat van de medewerkers in de overhead de salarislasten hoger liggen dan gemiddeld. De forse afwijkingen in aantallen fte zitten in de onderdelen bestuurszaken/bestuursondersteuning (+40%), communicatie en kwaliteitszorg (+25%) en de facilitaire dienst (+62%). Indien wordt gekeken naar de gemiddelde salarislasten inclusief uitbestedingslasten per fte van deze betreffende overheadfuncties zijn de afwijkingen beperkter (+ 14%). Voor bestuurszaken/bestuursondersteuning (+25%), communicatie en kwaliteitszorg (+3%) en de facilitaire dienst (+4%). De uitgebreide tabellen vindt u in de onderbouwing en bijlagen. 16. Om een goed beeld te krijgen van de totale overhead is ook de uitbestedingslast onderzocht. Immers kan een hogere of lagere inzet van het aantal fte voor de overhead relatie houden met de mate van uitbesteding. heeft 26% minder kosten aan uitbesteding dan het gemiddelde in de referentiegroep. Daarentegen hebben zij een hogere personele inzet via de eigen ambtelijke organisatie. Het totaalbeeld van de salarislasten + uitbestedingslasten ziet er dan als volgt uit: Figuur 5 Salaris + uitbestedingskosten per fte Referentiegroep 13

14 BerenSChot /f Daarmee scoort met circa ,- aan salaris + uitbestedingskosten perfte 13,9% hoger dan het gemiddelde in de referentiegroep. In totaal zijn de salaris- en uitbestedingskosten van in 2014 circa 1,3 min hoger dan het gemiddelde in de benchmark. 17. De overheadkosten op het gebied van automatisering laten het volgende beeld zien: Figuur 6 Automatiseringskosten per fte, Referentiegroep De automatiseringskosten zitten daarmee, ondanks de stijgende lijn, onder het gemiddelde in de referentiegroep, over de gehele reeks sinds In absolute zijn de automatiseringskosten van in 2014 ruim 10( 00 lager dan gemiddeld. Onderzoeksvraag 5: Hoe wordt op de overhead gestuurd? 18. Binnen de organisatie is sprake van verplichte afname van de overheaddiensten (gedwongen winkelnering). Dat gebeurt in de regel ook, mede gelet op de lage uitbestedingslasten in vergelijking met referentiegemeenten. De geïnterviewden beschouwen deze constructie (gedwongen winkelnering) als vanzelfsprekend. Wel uiten zij enig ongenoegen over de hoge lasten die in rekening worden gebracht voor gebruik van de overhead, terwijl zij het niveau van deze lasten wel kunnen begrijpen. 19. De sturing op de overhead binnen de gemeente is niet gemeentebreed formeel vastgelegd. Er zijn, zo vermelden de geïnterviewden, geen structurele dienstverleningsovereenkomsten (DVO's) of service level agreements (SLA's) waarin afspraken worden gemaakt over de afname, kwaliteit en levering van diensten. Dit is met name informeel geregeld tussen de overheadafdelingen en de afdelingen in het primaire proces. Op een aantal specifieke (beperkte) productonderdelen is dit wel het geval, waaronder de postvoorziening. 14

15 Berenschot Nieuwegem / ^ J \ m 20. Uit de benchmark blijkt dat er op Financiën structureel (over de jaren heen sinds 2005) in verhouding met andere gemeenten minder fte wordt ingezet. Desondanks is daar in kwantitatieve zin niet direct op gestuurd. Dit is binnen de organisatie een herkenbaar beeld en heeft ook zijn uitwerking op de gepercipieerde werkdruk en gepercipieerde kwaliteit van de dienstverlening. Men ervaart dat (mogelijk als gevolg hiervan) met enige regelmaat fouten of slordigheden in financiële stukken voorkomen. De geïnterviewden uiten de verwachting dat de verdergaande automatisering binnen Financiën zal leiden tot het vrijvallen van capaciteit waarmee de kwaliteit verhoogd worden. Desgevraagd kunnen de geïnterviewden hier geen termijn (tijd) aan verbinden noch een uitspraak over het op termijn te verwachten kwaliteitsniveau Er is sprake van een gecentraliseerde overhead waarbij de diensten werken vanuit centrale teams. Overheadtaken zijn in zeer beperkte zin belegd binnen de teams van de primaire afdelingen. Er is wel sprake van een nauwe connectie tussen de medewerkers die overheadtaken uitvoeren en de medewerkers in het primaire proces, zowel in formele als informele zin. 22. Binnen de gemeente wordt overwegend aanbodgericht gewerkt rondom de overhead. Er is enigszins sprake van een vraag vanuit het primaire proces bij de afstemming van de jaarplannen, echter is de mate van dienstverlening met name aanbodgericht vanuit de overhead ingericht. Uitzondering hierop zijn taken op het gebied van communicatie of juridisch advies die in veel sterkere mate vraaggestuurd zijn georganiseerd. 23. Er vindt geen structurele afstemming plaats over de kwaliteit van de overhead, zowel niet vooraf als achteraf. Er vindt tevens geen structurele meting plaats (bijvoorbeeld in de vorm van een breed gestructureerd klanttevredenheidsonderzoek) van de ervaren kwaliteit. Geïnterviewden benoemen een systeem van impliciete waardering of een piepsysteem. De overhead levert en bij dienstverlening die voor de gebruikers afwijkt van de verwachtingen trekt men aan de bel. Over het algemeen is er bij de gebruikers van overhead tevredenheid over de geleverde diensten. 24. Er is binnen de gemeente niet vastgesteld welke kwaliteit en omvang van de overhead past bij de formatie en kosten die de gemeente daarvoor inzet. De in 2011 uitgevoerde benchmark kan daarbij als een eerste aanzet worden gezien. Maar zonder een beeld van de kwaliteit van de overhead leidt een dergelijke benchmark niet tot stuurinformatie. 25. De geïnterviewden ervaren geen urgentie tot aanpassingen in de inrichting, aansturing of organisatie van overhead, tenzij er noodzaak toe is bijvoorbeeld als gevolg van bijgestelde 2 Ten tijde van de wederhoor is hierover vermeld: 'Eind 2013 is een plan van aanpak opgesteld om enerzijds actuele knelpunten in de bezetting op te lossen en anderzijds om op de afdeling een kwaliteitsslag te realiseren. Met als einddoel in de loop van 2015 met de beschikbare formatie in staat te zijn adequate ondersteuning te kunnen leveren. Naast digitalisering wordt daarbij ook ingezet op heroriëntatie van het takenpakket (in overleg met de organisatie) en het stroomlijnen van processen.' 15

16 BerenSChot prioriteiten door een nieuw college en/of raad. De richting hierbij is dat eerst de wijzigingen in het primaire proces worden ingezet en dat dan de meest passende inrichting van de overhead wordt bepaald. Onderzoeksvraag 6: Welke systematiek wordt gehanteerd voor kostentoerekening c.q. tariefberekening en zijn er sinds 2001 systeemwijzigingen aangebracht? 26. De kostentoerekeningssystematiek in is bij de verandering van het sectoren- naar een directiemodel vereenvoudigd. Daarbij wordt momenteel een toerekening gehanteerd op basis van het aantal fte van een afdeling, inclusief nacalculatie achteraf. De totale overheadkosten (circa 13,5 miljoen euro in 2014 ten opzichte van 14,6 miljoen in 2013) worden middels deze maatstaf evenredig verdeeld, ongeacht verschillen tussen de mate waarin gebruik wordt gemaakt van overheaddiensten. Zo maken bijvoorbeeld buitendienstmedewerkers doorgaans minder gebruik van overheaddiensten als ambtenaren die binnen het stadskantoor werken. 27. Omdat de overheadkosten gelijkmatig worden verdeeld over alle afdelingen op basis van fte kan de 'kostprijs' van een individuele functie (bijvoorbeeld een medewerker uitvoering en toezicht) hoger zijn dan gebruikelijk in de markt. Omwille van deze reden hanteert de gemeente afzonderlijke tarieven bij 'werken voor derden' (in de regel zijn dit nabije gemeenten) waarbij deze (evenredige) overheadtoeslag eruit wordt gefilterd. Onderzoeksvragen 7 en 8: Op welke wijze wordt de raad geïnformeerd over de overheadtaken, de daarmee gepaard gaande kosten en de systematiek van kostentoerekening c.q. tarievenberekening? Wat is de kaderstellende en controlerende rol van de gemeenteraad geweest? 28. De gemeenteraad wordt jaarlijks geïnformeerd over de bedrijfsvoering bij de jaarrekening en de programmabegroting. Hiervoor is een paragraaf opgenomen waarin wordt beschreven welke ontwikkelingen hebben plaatsgevonden. Hierbij wordt in enkele gevallen ook afzonderlijk ingegaan op de overhead en de ontwikkelingen op dat vlak (bijvoorbeeld rondom de plannen om hier bezuinigingen op uit te voeren). Vervolgens wordt dit ook opgenomen in de verantwoordingsdocumentatie. 29. De gemeenteraad3 ziet het onderwerp overhead met name als een taak voor het college van B&W en de gemeentesecretaris. De gemeenteraad ziet met name de rol weggelegd rondom het budgetrecht. De 'hoe'-vraag rondom de overhead, bijvoorbeeld rondom inrichting, ligt daarmee (zo vermelden zij in het gesprek) dus expliciet niet bij hen. 30. Ondanks de relatieve afstand die de gemeenteraad voelt ten opzichte van het onderwerp is deze wel geïnteresseerd in de ontwikkeling rondom de overhead. De raadsleden willen graag op 3 Tijdens het onderzoek is een interview gehouden met een delegatie vanuit de gemeenteraad, waarbij 11 fracties waren vertegenwoordigd. 16

17 Berenschot we^gem g^ A \ 's de hoogte blijven van de omvang, zowel in kosten als in formatie. Tevens hebben zij interesse in de gepercipieerde kwaliteit. Er heerst een algemeen beeld dat er voldoende informatie wordt vertrekt via de verantwoordingsdocumentatie over de bedrijfsvoering, uitzonderingen daargelaten op de momenten waarop bepaalde detailinformatie rondom de overhead niet direct beschikbaar is. De gemeenteraad kijkt met name naar de totale bedrijfsvoering en of de totale salarislast in lijn is met het budgetrecht dat zij behouden, meer dan naar de specifieke overheadonderdelen. De controlerende taak heeft zich daarom sinds 2005 voornamelijk geuit door controle op de (financiële) kaders die zij vooraf hebben meegegeven aan het college en de ambtelijke organisatie. 31. De gemeenteraad spreekt de voorkeur uit voor een apart programma rondom overhead, bijvoorbeeld bij de begrotingsbehandeling (onder bedrijfsvoering). Hiermee willen zij zelf een beeld behouden van de ontwikkeling van de overhead, waarbij 'transparantie' voor hen de kern is. Tevens willen zij hiermee inzicht creëren voor zichzelf of er geen sprake kan zijn van dubbeltellingen bij eventuele bezuinigingen. 2.2 Conclusies Aan de hand van de bevindingen en het gehanteerde normenkader komen wij tot de volgende conclusies: 1. De overhead heeft in de periode de omvang van het primaire proces gevolgd. In is de omvang van de overhead relatief toegenomen. De overhead laat sinds 2005 een stabiele ontwikkeling zien waarin tussen 2005 en 2012 wordt meebewogen met de omvang van het primaire proces, naar aanleiding van bezuinigingsronden en heroverwegingen. Met de daling van de formatie in het primaire proces in 2013 en 2014 is de relatieve omvang van de overhead gestegen, waarmee de overhead circa 9,1% afwijkt van het gemiddelde in de referentiegroep (peildatum: 1 januari 2014). Dit is grotendeels te verklaren vanuit de achterblijvende overhead na de toetreding tot de WIL en de mate waarin er formatie noodzakelijk is voor facilitaire zaken (nieuwbouw sinds 2011). De formatie voor facilitaire zaken voert daarbij ook taken uit voor huurders van het stadskantoor. Deze kosten voor deze werkzaamheden worden met de huur verrekend, maar zijn in het kader van dit onderzoek niet gefilterd uit de formatie. 2. Er is sprake van een gemiddelde omvang van de overhead op vrijwel alle onderdelen, met uitzondering van facilitaire zaken (hoger) en financiën en control (lager). Vrijwel alle overheadonderdelen scoren rond het gemiddelde in de referentiegroep, waardoor zich beperkte afwijkingen laten zien in absolute zin. Uitzonderingen zijn Financiën & Control waar zich een forsere afwijking laat zien (bijna 4 fte onder het gemiddelde) en de Facilitaire dienst (circa 16,5 fte meer dan het gemiddelde in de referentiegroep). 3. Gemeente heeft hoge kosten in vergelijking met de gemiddelde gemeente in de referentiegroep veroorzaakt door de hoge facilitaire lasten. 17

18 BerenSChot / j s\ V' V \ \ ' Gemeente scoort in % meer dan de gemiddelde gemeente in de referentiegroep ten aanzien van de totale overheadkosten per fte. Het absolute verschil in 2014 tussen de kosten van en het gemiddelde uit de benchmark is 3,9 min, waarvan 2,8 min relatie heeft met het verschil in (moeilijk te beïnvloeden) h uisvestingslasten ten opzichte van de referentiegroep. Het overige deel is grotendeels te verklaren door de hogere gemiddelde formatie, waarbij tevens facilitaire zaken de grootste afwijking vertoond. 4. Er is sprake van een informele sturing op de centraal georganiseerde overheaddiensten. Binnen de organisatie is sprake van verplichte afname van de overheaddiensten (gedwongen winkelnering) die centraal zijn georganiseerd. De sturing op de overhead binnen de gemeente is niet gemeentebreed formeel vastgelegd. Tevens vindt er geen structurele toetsing van de kwaliteit plaats. Daarnaast wordt er overwegend aanbodgericht gewerkt (beperkte afstemming tussen ondersteunende diensten en het primaire proces), met uitzondering van de functies communicatie en juridische zaken waarin voornamelijk vraaggericht wordt gewerkt. Van sturing is op informele manier wel sprake, doordat directie en managers onderling veel contact hebben. Binnen de organisatie heerst dan ook geen urgentie tot aanpassingen in de inrichting, aansturing of organisatie van de overhead, tenzij er noodzaak toe is. 5. De gemeenteraad speelt een beperkte kaderstellende rol op de omvang en kwaliteit van de overhead. De gemeenteraad wordt jaarlijks geïnformeerd over de bedrijfsvoering bij de jaarrekening en de programmabegroting. Hiervoor is een paragraaf opgenomen waarin wordt beschreven welke ontwikkelingen hebben plaatsgevonden. Hierbij wordt in enkele gevallen ook afzonderlijk ingegaan op de overhead en de ontwikkelingen op dat vlak (bijvoorbeeld rondom de plannen om hier bezuinigingen op uit te voeren). De rol van de gemeenteraad blijft grotendeels beperkt tot de controlerende rol van deze onderdelen, zonder interventie door middel van moties of amendementen. Indirect is er wel sprake van kaderstelling door de goedkeuring van de begroting. 2.3 Aanbev elingen Aan de hand van de bevindingen uit het onderzoek en de bijbehorende conclusies komen wij tot de volgende aanbevelingen: 1. Parallel ontwikkelen van het primaire proces en de overhead met een kostenverdeelsystematiek die passend is bij de sturingsfilosofie. De ambtelijke organisatie is continu in beweging. Als veranderingen aan de orde zijn (in het kader van inrichting of ontwerp) is het noodzakelijk om het primaire proces en overhead parallel door te ontwikkelen in plaats van volgtijdelijk. Dit betekent gelijktijdig meebewegen, niet alleen van de omvang van de formatie, maar ook van de visie op kwaliteit, inrichting en dienstverlening. Een heldere visie op de overhead geeft ook deze onderdelen van de organisatie de mogelijkheid om op 18

19 BerenSChot / ^ J 'V-N. _ langere termijn plannen te ontwikkelen om adequate ondersteuning te bieden, meer dan ad-hoc afhankelijk te zijn van bewegingen in het primaire proces. Bij het opstellen van de visie op de overhead dient tevens aandacht te worden geschonken aan een kostenverdeelsystematiek die passend is bij de mate van sturing op de overhead. Daarin kan worden gekozen voor een vereenvoudigd systeem (op basis van fte of in zijn geheel te plaatsen in één post zonder toedeling) of een systematiek waarin een prikkel is ingebouwd voor de afnemers (op basis van noodzakelijke uren). De laatste variant brengt daarin meer administratieve lasten met zich mee. Daarnaast zijn ook verdere samenwerkingsvormen en uitbestedingen aan de orde van de dag. Wij bevelen daarom aan om bij een visie op de overhead ook mee te nemen op welke wijze er wordt omgegaan met overhead in geval van samenwerkingsverbanden. Tot slot dient (in het kader van het hiervoor benoemde) de visie op kwaliteit, inrichting en organisatie van de overhead op te worden genomen in de paragraaf bedrijfsvoering van de meerjarenbegroting (als uitgangspunt). Vervolgens kan in het jaarverslag verantwoording worden afgelegd. 2. Organiseer een kwaliteitscontrole die passend is op de visie en sturingsfilosofie van de overhead. De commissie constateert dat er geen duidelijk en geobjectiveerd beeld is van de tevredenheid over overhead. Dit brengt risico's met zich mee, bijvoorbeeld een 'overpresteren' van de overhead (leidend tot hoge kosten) of een 'onderpresteren' van de overhead (leidend tot ontevredenheid). Een objectief beeld kan leiden tot een overhead die kwalitatief op maat is. Om die reden adviseert de commissie om bij de aanstaande organisatiewijzigingen een passende methode van kwaliteitsmeting te organiseren, waarin in gezamenlijkheid met de afnemers en aanbieders van de overhead moet worden bepaald of het huidige 'piepsysteem' voldoende is. Een alternatief zou zijn om een formeel klanttevredenheidsonderzoek te houden (per twee of drie jaar).. Hiermee kan een gedegen beeld worden verkregen van de mate waarin klanten tevreden zijn met de diensten en waar de diensten nader aandacht aan kunnen besteden. Dit kan tevens dienen ter input van de jaarlijkse gesprekken tussen de afdelingshoofden vanuit het primaire proces en de overheaddiensten waarin capaciteit wordt afgestemd op wensen en behoeften. 3. Stimulering beïnvloedbare inkomsten op huisvesting. De afwijking in de overheadkosten per fte is gelegen in de forse afwijkingen vanuit facilitaire zaken. De rekenkamer constateert dat de kosten op dit niveau door alle betrokkenen als niet beïnvloedbaar worden gezien. De rekenkamer beveelt aan om een risicoanalyse uit te voeren en strategie te ontwikkelen om tegenover de niet-beïnvloedbare kosten wel beïnvloedbare inkomsten te stellen. Daarin kan onder meer in worden betrokken de mogelijkheden voor de gemeente om een lager aantal vierkante meters in gebruik te nemen en om een groter percentage beschikbaar te stellen voor commerciële verhuur. Gezien de omvang van de kosten dienen ook zaken als onderhoud en energie aan de orde te komen in de risicoanalyse. 4. Aandacht voor omvang en toekomstige taken financiën & control. 19

20 BerenSChot Het onderzoek leert ons dat er een kwetsbaarheid aanwezig is op het vlak van financiën en control. Dit uit zich zowel in de relatief beperkte omvang en incidentele kwaliteitsproblemen. Wij adviseren daarom specifiek in beeld te brengen welke eisen nu en de toekomst (denk daarbij ook aan de decentralisaties) aan de financiële functie gesteld worden. Vervolgens is het zaak objectief te bepalen in hoeverre de financiële functie kan voldoen en wat er eventueel nodig is om deze op niveau te brengen. Het antwoord op de vraag welke eisen aan de financiële functie kan mede worden gegeven op basis van de resultaten van het onder 2) gesuggereerde interne klanttevredenheidsonderzoek. 20

21 BerenSChot /f J \ \ * v 3. Bestuurlijke reactie Na bestuurlijk wederhoor toevoegen. 21

22 Berenschot ^uwege* /,f A V* Nawoord Rekenkamercommissie Rekenkamercommissie; 22

23 Berenschot Nie«we fl.m Jg \ ^'* ' *<. _-. Bijlage 1 Overzicht geraadpleegde documenten 23

24 BerenSChot / g A Overzicht geraadpleegde documenten De volgende documenten zijn geraadpleegd tijdens het onderzoek: Berenschot benchmark: ingevulde vragenlijsten ambtelijke organisatie (fte en kosten) voor de jaren 2005 t/m Programmabegrotingen 2005 t/m 2014 Jaarverslagen 2005 t/m 2014 Voorjaars- en najaarsnota's 2005 t/m 2014 Strategisch Kader Kiest - 6 januari 2004 Keuzenota Kiest - 5 oktober 2004 Tweede wijziging programmabegroting 2005 (Keuzenota Kiest) - 18 januari 2005 kiest op Maat - 4 augustus 2005 Sturingsfilosofie - 22 september 2005 Reorganisatie Veiligheidsregio Utrecht 2008 Financiële beheersverordening 2010 Ontwikkeling afdeling Toezicht, Veiligheid & Leefbaarheid (TVL) - oktober 2011 Vaststellen Ontwikkelplan afdeling Support - November 2011 Strategische heroriëntatie - september 2011 Reorganisatie WIL - Gemeenschappelijke regeling Werk & Inkomen Lekstroom - december 2012

25 Berenschot Ni. w Ḃ e.n /$gj \ v- Bijlage 2 Overzicht van gesprekspartners

26 Berenschot we^gem / J Overzicht van gesprekspartners Gemeente De heer P. Van Elteren De heer S. Hazebroek De heer M. Schermer De heer R. Hunting Mevrouw M. Van Kuier Mevrouw A. Bruin Mevrouw P. De Jong De heer H. Beumer De heer A. Hensbergen Mevrouw A. Barink De heer F. Roodenburg College van B&W: De heer J. Gadella Delegatie van gemeenteraadsleden in een groepsgesprek: A.A.C.M. Visschers (Fractie ONS) E. van Straten (Fractie WD) G. Bamberg (Fractie PvdA) H. de Jong (Fractie ieders Belang) C. van Rooijen (Groen Links) H.J. Troost (Herman Troost) M.C. Stekelenburg (fractie SP) M.J. Monrooy (fractie CU / SGP) W.G.J. Wijntjes (fractie CDA) R.J. van der Zalm (fractie van der Zalm)

27 Berenschot Nieuwe fl.m ^ gj Bijlage 3 Onderbouwing

28 BerenSChot Onderbouwing Inleiding In dit hoofdstuk wordt nader ingegaan op de nadere onderbouwing van de kernbevindingen en conclusies uit het vorige hoofdstuk. Definitie van overhead en werkwijze De kracht van benchmarking ligt in het objectiveren van beeldvorming. Veelal bestaan oordelen uit beelden die er zijn over een organisatie of een organisatieonderdeel. In onze praktijk komt het ook veelvuldig voor dat bijvoorbeeld managementteams 'iets' vinden van een afdeling, zoals 'het is veel te groot' of 'te inefficiënt'. Een benchmark helpt om dit soort beelden te bevestigen of te ontkrachten door middel van een objectieve vergelijking te maken met andere gemeenten. Met een benchmarkonderzoek krijgt de gemeente duidelijke en betrouwbare vergelijkingsinformatie over de relatieve omvang van de staf en ondersteuning en de bijbehorende kosten van uw organisatie. Voor een zuivere discussie over de overhead, is het wel van belang dat iedereen daaronder hetzelfde verstaat. Het is immers moeizaam discussiëren, wanneer de ene gesprekspartner bij overhead denkt aan alle niet direct productieve uren, terwijl een andere gesprekspartner het heeft over alle centrale staffuncties. En een derde rekent ook de decentrale staffuncties en het management tot de overhead. Daarbij is nog niet eens zo belangrijk wat goed of fout is, maar wel dat een gemeenschappelijke taal nodig is om de discussie generiek te kunnen voeren. De literatuur biedt in eerste instantie geen oplossing voor dit probleem, maar er zijn wel kaders (zoals de PIOFACH) die de overhead kunnen duiden. Bij de gemeente wordt - volgens deze kaders - onder de overhead verstaan de volgende onderdelen: Directie/ management Facilitair bedrijf Financiën Huisvesting (stadhuis en gemeentewerf) Automatisering Personeelszaken (onderdeel van CJP) Communicatie (onderdeel van CJP) Overige facilitaire zaken De totale overheadkosten op deze onderdelen bedragen zo'n 13,5 miljoen euro per jaar. En om ook de overhead in perspectief te plaatsen heeft de gemeente eerder (in 2011) een benchmark uit laten voeren waarbij een eenduidige definitie is gehanteerd voor het begrip overhead. De definitie van bureau Berenschot.

29 Berenschot Nieuwe9ein /$fj Zij hebben gekozen voor een gedetailleerde omschrijving van het begrip overhead. Onder overhead verstaan zij alle centrale en decentrale formatie van de volgende functies: a. Gemeentesecretaris/Directie, lijnmanagement. Personeel en Organisatie. c. Informatisering en Automatisering. d. Financiën en Control. e. Juridische Zaken. f. Bestuurszaken en Bestuursondersteuning. g. Communicatie. h. Facilitaire Dienst. i. Alle secretariaten in het 'primaire proces'. Binnen deze definitie wordt de omvang van de overhead uitgedrukt als percentage van de omvang van de organisatie als geheel. Daarbij worden het aantal formatieplaatsen als primaire meeteenheid gebruikt. Dit bepaalt immers het aantal interne klanten en is daarmee de belangrijkste werklastbepalende factor voor de overheadafdelingen. Met betrekking tot de overheadkosten wordt binnen de Berenschot definitie rekening gehouden met kosten op het gebied van: Salaris Uitbesteding Automatisering Huisvesting Bovenstaande definitie is ook leidend geweest in het voorliggende onderzoek. Op basis van de hiervoor benoemde generieke structuur van de overhead is vergeleken met een referentiegroep. Deze referentiegroep is geselecteerd op basis van schaalgrootte. Een gemeente met inwoners is nu eenmaal niet goed vergelijkbaar met een gemeente die meer dan inwoners heeft. Om hieraan recht te doen, is de gemeente niet alleen met de groep gemeenten als geheel, maar ook met gemeenten in de grootteklasse (klasse d) vergeleken. Daarbij is uitgegaan van vijf grootteklassen: a. Tot inwoners. b. Van tot inwoners. c. Van tot inwoners. d. Van tot inwoners. e. Meer dan inwoners.

30 Berenschot Resultaten benchmark In dit onderzoek is gekeken naar de formatie en kosten van de overhead in vergelijking met de referentiegroep. Onderstaand wordt op beide aspecten ingegaan: Formatie Onderstaande grafiek toont de ontwikkeling van het gemiddelde overheadpercentage (ten opzichte van de gehele organisatie) sinds 2005: Figuur 7 Overheadformatie per fte, % 35% 30% 25% 20% 15% 10% 5% 0% mrt.-14 'Referentiegroep Het overheadpercentage sinds 2005 laat een wisselend beeld zien. scoort over de gehele periode gezien rond het gemiddelde, maar laat een grotere afwijking zien in de jaren 2013 en Respectievelijk 33,1% aan overhead ten opzichte van het gemiddelde in de referentiegroep van 30,3%. Onderstaande tabel toont de afwijking van de overheadformatie ten opzichte van de referentiegroep. Daaruit blijkt dat de afwijking voor 2014 circa 9% betreft, dat resulteert in een absolute afwijking van circa 12,4 fte. Tabel 2 Overheadformatie per fte, Overheadformatie per fte 1 jan 1 mrt 32,8% 33,0% 32,9% 31,3% 33,1% 30,7% 30,6% 30,9% 33,1% 33,1% 33,1% Referentiegroep 33,9% 31,9% 32,3% 32,3% i 33,0% 31.9% 31,3% 30,0% 30,6% 30,3% 30,3% Verschil % -3,2% 3,6% 1,7% -3,1% 0,4% -3,9% -2,3% ' 3,1% 8,1% 9,1% 9,1% Verschil in fte's -5,50 5,70 2,80-5,26 0,62-6,50-3,72 4,70 11, ,20

31 Berenschot p De overhead is relatief stabiel gebleven, ongeacht de wijzigingen die zich hebben voorgedaan door taakverschuivingen en/of bezuinigingen, zijn te verklaren vanuit bewegingen zoals bezuinigingsronden en uitbestedingen. Hierin heeft de overheadformatie zich tussen 2005 en 2011 adaptief meebewogen met ontwikkelingen, waaronder: toetreding tot de Regionale Milieudienst (per 2008) en de regionalisering van de brandweer. Er lag in deze periode ook een taakstelling op de overhead vanuit ' kiest op maat'. Vanaf 2011 laat zich een forsere afwijking zien waarin de overhead minder is meebewogen met een dalende formatie van het primaire proces. Dit heeft deels een relatie met achterblijvende overhead na toetreding tot de WIL (2013), maar heeft ook relatie met een hoge formatie voor facilitaire zaken die in de loop der jaren (ook bij de totstandkoming van het nieuwe stadhuis) niet is afgenomen. Schematisch zien deze ontwikkelingen er als volgt uit in de tijd: Figuur 8 Ontwikkeling overhead in perspectief van organisatie-veranderingen 35,0% Taakstelling op overhead aan de hand van Nieuwagein kiest op Maai Referentiegroep (ijkend naar de specifieke overheadonderdelen worden de volgende relatieve en absolute afwijkingen getoond in 2014: a. Directie/lijnmanagement b. Personeel & Organisatie c. Informatisering & Automatisering d. Financiën & Control e. Juridische Zaken f. Bestuurszaken/ondersteuning g. Communicatie & Kwaliteitszorg Afwijking in % 2,8% -7,4% 1,6% -13,2% -13,5% 13,8% 18,5% Afwijking absoluut 0,51 fte -0,70fte 0,25 fte -3,89 fte - 0,72 fte 1,24 fte 1,49 fte

32 BerenSChot /f 'A h. Facilitaire Dienst 55,7% 16,45 fte i. Secretariaten in het primaire proces - 21,8% - 2,25 fte Vrijwel alle overheadonderdelen scoren rond het gemiddelde in de referentiegroep, waardoor zich beperkte afwijkingen laten zien in absolute zin. Uitzonderingen zijn Financiën en control waar zich een forsere afwijking laat zien (bijna 4 fte onder het gemiddelde) en de Facilitaire dienst (circa 16,5 fte meer dan het gemiddelde in de referentiegroep). De afwijking op het gebied van facilitaire zaken zit in de hoge afwijkingen op de onderdelen: leidinggevenden (+1,4 fte absoluut), beheer van gebouwen/schoonmaak (+4,8 fte), restauratieve voorziening (+5,0 fte), beveiliging/bodes (+4,0 fte) en secretariaat van de facilitaire dienst (+2,3 fte). De complete verdeling is opgenomen in hoofdstuk 3. Kosten 4 De huisvestingskosten in vergelijking met de referentiegroep laat het volgende beeld zien: Figuur 9 Huisvestingskosten per fte, N ieuwegein Referentiegroep Binnen deze kosten zijn meegenomen de afschrijvingen, kosten voor onderhoud, wettelijke heffingen, energie en water, schoonmaak en verzekeringen. Tevens is een correctie gepleegd op de inkomsten die worden gehaald via huurders (zoals de bibliotheek en de Wereldwinkel). Daarmee scoort de gemeente ongeveer 170% hoger dan het gemiddelde in de referentiegroep. Het absolute verschil in 2014 tussen en het gemiddelde in de benchmark bedraagt 2,8 min. De gemiddelde salarislasten overhead per fte van de gehele organisatie zijn 16% hoger dan het gemiddelde in de referentiegroep. De forse afwijkingen zitten in de onderdelen 4 Rondom de automatisering-, uitbesteding-, huisvesting-en salariskosten zijn referentiecijfers opgenomen vanaf Voorde jaren ervoor was geen representatieve vergelijkingsgroep beschikbaar,

33 BerenSChot / gj A V*. bestuurszaken/bestuursondersteuning (+40%), communicatie en kwaliteitszorg (+25%) en de facilitaire dienst (+62%). Dit komt doordat er ook meer fte wordt ingezet op deze functies. Indien wordt gekeken naar de gemiddelde salarislasten per fte van deze betreffende overheadfuncties zijn de afwijkingen beperkter. Voor bestuurszaken/bestuursondersteuning (+25%), communicatie en kwaliteitszorg (+3%) en de facilitaire dienst (+4%). De uitgebreide tabellen vindt u in de onderbouwing en bijlagen. Om een goed beeld te krijgen van de totale overhead is ook de uitbestedingslast onderzocht. Immers kan een hogere of lagere inzet van het aantal fte voor de overhead relatie houden met de mate van uitbesteding. heeft 26% minder kosten aan uitbesteding dan het gemiddelde in de referentiegroep. Daarentegen hebben zij een hogere personele inzet via de eigen ambtelijke organisatie. Het totaalbeeld van de salarislasten + uitbestedingslasten ziet er dan als volgt uit: Figuur 10 Salaris + uitbestedingskosten overhead, per fte, Referentiegroep Daarmee scoort met circa ,- aan salaris + uitbestedingskosten per fte 13,9% hoger dan het gemiddelde in de referentiegroep. In totaal zijn de salaris- en uitbestedingskosten van in 2014 circa 1,3 min hoger. De overheadkosten op het gebied van automatisering laten het volgende beeld zien:

34 Berenschot v- Figuur 11 Automatiseringskosten perfte, Referentiegroep De automatiseringskosten zitten daarmee, ondanks de stijgende lijn, onder het gemiddelde in de referentiegroep, over de gehele reeks sinds In absolute zijn de automatiseringskosten van in 2014 ruim lager dan gemiddeld. De totale overheadkosten per fte - dus inclusief alle hiervoor benoemde kosten voor de formatie (salaris), automatisering, huisvesting en uitbesteding - laat het volgende beeld zien: Figuur 12 Totale overheadkosten per fte ^^ ^ Referentiegroe p Daarmee scoort de gemeente in % meer dan de gemiddelde gemeente in de referentiegroep, waarbij facilitaire zaken een dominante rol speelt in de totale afwijking. Het absolute verschil in 2014 tussen de kosten van en het gemiddelde uit de benchmark is 3,9 min.

35 Berenschot Afff^W 1 v - Overige relevante inzichten Onderstaande grafieken tonen de afwijkingen 5over de jaren heen per overheadonderdeel. Overheadformatie per fle Diractie / lijnmanagement ,1% 4,0% 4,0% 4,2% 4,2% Referentiegroep 3,9% 4,2% 4,0% 4,2% 4.1% Verschil % 4,5% -5,5% 0,4% 0,3% 2,8% Verschil in fte's 0, ,08 0,06 0,51 euwegein ,2% 1.8% 1,8% 1,9% 1,9% Referentiegroep 2,7% 2,4% 2,0% 2,1% 2,1% -18,7% -26,9% -11,2% -7,4% -7,4% -2,65-3,31-1,14-0,70-0, Personeel en Organisatie Verschil % Ven lil in fte's Informatisering an Automatisering ,5% 3,5% 3,7% 3,7% Referentiegroep 3,6% 2,9% 3,4% 3,5% 3,6% Verschil % -5,3% 20,1% 3,6% 4,5% 1,6% Verschil in fte's -0,99 2,99 0,63 0,70 0, ,1% 5,3% 5,4% 5,7% 5,7% Referentiegroep 6,9% 6,2% 6,4% 6,6% 6,6% -26,5% -14,3% -16,0% -13,2% -13,2% -9,59-4,55-5,20-3,89-3,89?nn mlaneién w Caniföl Verschil % Verschil in fte's Juridische isken 1,3% 1,1% 1.1% 1,0% 1,0% Referentiegroep 1,0% 1,0% 1,2% 1,2% 1,2% 26,8% 10,1% -7,2% -13,5% -13,5% 1,40 0,52-0,44-0,72-0,72 2Ü ,1% 2,1% 2,1% 2,3% 2,3% Referentiegroep 2,6% _ />n/,o70 2,4% 2,0% -20,0% -18,3% -10,5% -5,1% 13,8% -2,73-2,44-1,28-0,55 1, :4 2,1% 2,1% 2,1% 2.1% 2,1% Verschil % Verschil in fte's Bestuurszaken / Bestuursondersteuning Verschil % Verschil in fte's Communicate en Kwaliteitzorg De kleurcodering geeft aan of de gemeente fors onder het gemiddelde zit (blauw), licht boven het gemiddelde (geel) of fors boven het gemiddelde (oranje).

36 Berenschot Verschil % Verschil in fte's 1,7% 1,7% 1,8% 1,8% 36,7% 23,2% 24,6% 18,5% 18,5% 2,89 2,02 2,12 1,49 1,49 a tcllltairatilsnat ,8% 9,0% 9,1% 10,3% 10,3% 6,7% 6,6% 6,6% 36,3% 12,33 55,7% 76,45 55,7% 7( % 1,8% 1,8% Referentiegroep 7,2% 7,6% Verschil % 22.8% 18,8% 8,59 7,33 Verschil in fte's Referentiegroep Verschil % Verschil in fte's 1,7% 1,7% 76,45 2,5% 2,5% 2,1% 2,3% 2,3% -33,2% -31,8% -17,9% -21.8% -27,8% -4, ,90-2,25-2,25 Uit bovenstaande grafieken valt op te maken dat Financiën & Control, Juridische Zaken, P&O en de secretariaten in het primaire proces structureel onder het gemiddelde zitten over de jaren heen gezien. Het tegenovergestelde geldt voor de facilitaire dienst en communicatie en kwaliteitszorg. Sturing op de overhead Sturing op de overhead begint met een goede kaderstelling. Sturing heeft ook te maken met de positionering van de overhead en tussentijdse 'knoppen om aan te draaien' als directie en/of management. Positionering van de overheaddiensten Doorgaans zijn er drie (veelgebruikte) modellen voor het aansturen van overheaddiensten: Centrale sturing. De afname is verplicht voor gebruikers, zonder dat deze invloed hebben op de omvang en aard daarvan. Er is sprake van sturing op input, Centrale sturing met interface. De afname wordt gebudgetteerd in overleg tussen leveranciers en afnemers van deze diensten. Er is sprake van een leverings- en afnameplicht, maar over de omvang en kwaliteit van de diensten wordt periodiek onderhandeld. Interne marktwerking. De aanbieder stelt een tarief per eenheid vast. De interne gebruikers hebben de vrijheid om een afweging te maken tussen interne en externe aankoop. Ook kan de leverancier diensten buiten de organisatie aanbieden. Er is sprake van sturing op output. Een verdergaande variant hiervan is outsourcing. In dat geval wordt de overheaddienst ingekocht op de externe markt. De gemeente werkt met een model van centrale sturing. De afname van de overheaddiensten is verplicht. De gebruiker heeft geen directe invloed op de omvang, aard, en kwaliteit van de diensten. In beperkte mate is er ook sprake van sturing met interface, echter is dit nog niet goed ontwikkeld binnen de organisatie.

Centrale vraag van het onderzoek is: Hoe verhoudt de omvang van het ambtelijk apparaat van onze gemeente zich tot dat van andere gemeenten?

Centrale vraag van het onderzoek is: Hoe verhoudt de omvang van het ambtelijk apparaat van onze gemeente zich tot dat van andere gemeenten? Doelmatigheidsonderzoek personeelsformatie 1. Inleiding In de Verordening onderzoeken doelmatigheid en doeltreffendheid gemeente Goirle (ex artikel 213a GW), vastgesteld door de raad op 28-10-2003, is

Nadere informatie

Toelichting benchmark overhead gemeenten. Drs. M.P.M. Huijben Drs. M. Hanekamp Drs. A.H. Mouthaan Dr. J.J.A. Posseth

Toelichting benchmark overhead gemeenten. Drs. M.P.M. Huijben Drs. M. Hanekamp Drs. A.H. Mouthaan Dr. J.J.A. Posseth Toelichting benchmark overhead gemeenten Drs. M.P.M. Huijben Drs. M. Hanekamp Drs. A.H. Mouthaan Dr. J.J.A. Posseth 2010 Toelichting benchmark overhead gemeenten Inhoud Pagina 1. Inleiding 1 2. Onze visie

Nadere informatie

Groningen verbindt. Formatiedoorrekening herindelingsvarianten G7. Marvin Hanekamp Melanie Knieriem. Juni 2014

Groningen verbindt. Formatiedoorrekening herindelingsvarianten G7. Marvin Hanekamp Melanie Knieriem. Juni 2014 Groningen verbindt Formatiedoorrekening herindelingsvarianten G7 Marvin Hanekamp Melanie Knieriem Juni 2014 Opbouw 1. Onze opdracht 2. Systematiek benchmark 3. Uitkomsten onderzoek 4. Conclusies 2 Onze

Nadere informatie

de gemeenteraden van Oostzaan en Wormerland Geachte raadsleden,

de gemeenteraden van Oostzaan en Wormerland Geachte raadsleden, Datum : 18 december 2014 Uw BSN : Uw brief van : Uw kenmerk : Ons nummer : Behandeld door : directie de gemeenteraden van Oostzaan en Wormerland Onderwerp : benchmarkonderzoek Berenschot Geachte raadsleden,

Nadere informatie

Commissie Beleidscyclus College van B&W Aanpak achterblijvende overhead

Commissie Beleidscyclus College van B&W Aanpak achterblijvende overhead Informatienota Aan: Commissie Beleidscyclus Van: College van B&W Onderwerp: Aanpak achterblijvende overhead Portefeuillehouder Wethouder L. Verspuij Datum collegebesluit 14 oktober 2014 Geheimhouding:

Nadere informatie

Beantwoording reacties bestuurders op Benchmark Berenschot Schriftelijke ronde, oktober 2018

Beantwoording reacties bestuurders op Benchmark Berenschot Schriftelijke ronde, oktober 2018 Beantwoording reacties bestuurders op Benchmark Berenschot Schriftelijke ronde, oktober 2018 Benchmark Gemeente Vragen/reactie Reactie Ooststellingwerf Het onderzoek gaat uit van kwantiteit en niet van

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Heemskerk oktober Onderzoek overhead gemeente Heemskerk

Rekenkamercommissie Heemskerk oktober Onderzoek overhead gemeente Heemskerk Rekenkamercommissie Heemskerk oktober 2017 Onderzoek overhead gemeente Heemskerk COLOFON De gemeente Heemskerk heeft een gemengde rekenkamercommissie (rkc), die bestaat uit twee interne leden (uit de gemeenteraad)

Nadere informatie

Overhead en Ontwikkelingen personele kosten Informatieavond Gemeenteraad 27 september 2011

Overhead en Ontwikkelingen personele kosten Informatieavond Gemeenteraad 27 september 2011 Overhead en Ontwikkelingen personele kosten Informatieavond Gemeenteraad 27 september 2011 Overhead Opbouw kosten van overhead Benchmark Berenschot Verdeling van overhead Hoe om te gaan met overhead uitbesteding

Nadere informatie

Bijlage C - Benchmark definities en methodiek

Bijlage C - Benchmark definities en methodiek Bijlage C - Benchmark definities en methodiek 1. Doel en methodiek Doel van de benchmark Het doel van een benchmark is inzicht bieden in de relatieve kosten en formatie van uw gemeente. Het uitvoeren van

Nadere informatie

Normering overhead Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland. Johan Posseth Peter van Zanten Angela Liebregts

Normering overhead Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland. Johan Posseth Peter van Zanten Angela Liebregts Normering overhead Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland Johan Posseth Peter van Zanten Angela Liebregts 21 mei 2013 Normering overhead Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland Inhoud Pagina 1. Aanleiding,

Nadere informatie

Inhuur in de Kempen. Eersel, Oirschot en Reusel-De Mierden. Onderzoeksaanpak

Inhuur in de Kempen. Eersel, Oirschot en Reusel-De Mierden. Onderzoeksaanpak Inhuur in de Kempen Eersel, Oirschot en Reusel-De Mierden Onderzoeksaanpak Rekenkamercommissie Kempengemeenten 21 april 2014 1. Achtergrond en aanleiding In gemeentelijke organisaties met een omvang als

Nadere informatie

Onderzoeksplan. Onderbesteding in de provincies Gelderland en Overijssel

Onderzoeksplan. Onderbesteding in de provincies Gelderland en Overijssel Onderzoeksplan Onderbesteding in de provincies Gelderland en Overijssel Onderzoeksplan Onderbesteding in de provincies Gelderland en Overijssel Rekenkamer Oost-Nederland, Juni 2007 Inhoudsopgave 1. Inleiding...

Nadere informatie

Gemeente Heerenveen. Rapportage benchmark ambtelijk formatie

Gemeente Heerenveen. Rapportage benchmark ambtelijk formatie Gemeente Heerenveen Rapportage benchmark ambtelijk formatie Johan Posseth, Nadine Joubert, 24 maart 2014 Inhoud 1 Conclusies 2 Toelichting conclusies 3 Verdieping per domein B Bijlagen 2 1 Conclusies Centrale

Nadere informatie

Bijlage 1. Interviewleidraad voor overheadafdelingen (aanbieders)

Bijlage 1. Interviewleidraad voor overheadafdelingen (aanbieders) Bijlage 1 Interviewleidraad voor overheadafdelingen (aanbieders) 169 170 1. Taken en fte s van uw afdeling Geef aan wat de 10 à 15 qua tijdsbesteding belangrijkste taken van uw afdeling zijn. Geef tevens

Nadere informatie

GGD Iff regio Utrecht >

GGD Iff regio Utrecht > ""T^Cjl^é? 3 GGD Iff regio Utrecht > s268 Notitie versterking Bedrijfsvoering 21 april V 2.0 Teun van Deijck Jikke de Jong Marieke Knobbe Notitie versterking Bedrijfsondersteuning GGDrU Pagina 1 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Quick scan programmabegroting. Bestuurlijk rapport. Rekenkamercommissie Alphen aan den Rijn

Quick scan programmabegroting. Bestuurlijk rapport. Rekenkamercommissie Alphen aan den Rijn Quick scan programmabegroting 2016-2019 Bestuurlijk rapport Goede aansluiting om te sturen en te controleren Rekenkamercommissie Alphen aan den Rijn 1 juni 2016 1 1. Inleiding De gemeenteraad stelt kaders

Nadere informatie

Overhead. Inzicht in overhead, uitzicht op doelmatigheid en sturing

Overhead. Inzicht in overhead, uitzicht op doelmatigheid en sturing Overhead Inzicht in overhead, uitzicht op doelmatigheid en sturing Rekenkamercommissie Haarlemmermeer Maart 2013 Inhoudsopgave I Nota van de Rekenkamercommissie 1. Inleiding 3 2. Aanleiding voor het onderzoek

Nadere informatie

Benchmark overhead in het VO /2017 december 2017

Benchmark overhead in het VO /2017 december 2017 Benchmark overhead in het VO - 2016/2017 december 2017 Inhoudsopgave 2 1. 3 2... 5 3. 3.1 De omvang van de overhead vanuit twee invalshoeken. 6 3.2 op basis van FTE (methodiek 1).. 7 3.3 op basis van kosten

Nadere informatie

Rekenkamercommissie. Jaarverslag datum mei Auteur Rekenkamercommissie. Raadsnummer

Rekenkamercommissie. Jaarverslag datum mei Auteur Rekenkamercommissie. Raadsnummer Rekenkamercommissie Jaarverslag 2014 datum mei 2015 Auteur Rekenkamercommissie Raadsnummer 2015-192 Inhoudsopgave 1 Voorwoord 3 2 Inleiding 4 3 Wat wilde de rekenkamercommissie bereiken? 5 4 Wat heeft

Nadere informatie

Gemeente Haarlemmermeer Rekenkamercommissie. 22 april 2013. Inzicht in overhead

Gemeente Haarlemmermeer Rekenkamercommissie. 22 april 2013. Inzicht in overhead Gemeente Haarlemmermeer Rekenkamercommissie 22 april 2013 Inzicht in overhead Ernst & Young Advisory Wassenaarseweg 80 2596 CZ Den Haag Postbus 90636 2509 LP Den Haag Tel.: +31 (0) 88-407 1000 Fax: +31

Nadere informatie

Particuliere en reguliere verpleeghuizen Een vergelijking om van te leren

Particuliere en reguliere verpleeghuizen Een vergelijking om van te leren Particuliere en reguliere verpleeghuizen Een vergelijking om van te leren Utrecht, 26 maart 2015 Wine te Meerman Eveline Castelijns Simon Heesbeen Floor Vreeswijk 1 Inhoud 1. Aanleiding voor het onderzoek

Nadere informatie

Benchmark ambtelijk apparaat gemeenten en begrotingsanalyse

Benchmark ambtelijk apparaat gemeenten en begrotingsanalyse Benchmark ambtelijk apparaat gemeenten en begrotingsanalyse Gemeente Rhenen Mevr. drs. A.H. Mouthaan Drs. F. van den Berg Mevr. M.N.A. Knieriem MSc Februari 2015 Benchmark ambtelijk apparaat gemeenten

Nadere informatie

Schriftelijke vragen aan college van B&W

Schriftelijke vragen aan college van B&W Schriftelijke vragen aan college van B&W Registratienr.: 05/15 Datum: 16-1-2015 Onderwerp: reactie dd. 16 augustus 2014 op rapport Interne analyse benchmark Berenschot van directie De burgemeester wordt

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Onderzoeksaanpak

Rekenkamercommissie Onderzoeksaanpak Onderzoeksaanpak Rekenkameronderzoek Feitenrelaas Ligne Status Datum Omschrijving Door Status 26 maart 15 Onderzoeksplan Ligne TH Concept, ter bespreking in RKC 31-3-15 31 maart 15 Vaststelling onderzoeksplan

Nadere informatie

Rekenkamercommissie gemeente Bloemendaal

Rekenkamercommissie gemeente Bloemendaal Rekenkamercommissie gemeente Bloemendaal Evaluatie onderzoek Externe Inhuur Overveen, 25 januari 2018 Aanleiding De Rekenkamercommissie Bloemendaal evalueert al haar onderzoeken om na te gaan in hoeverre

Nadere informatie

In hoeverre is het ICT-beleid bij de gemeenten Bergen op Zoom, Drimmelen, Halderberge en Moerdijk als doeltreffend en doelmatig aan te merken?

In hoeverre is het ICT-beleid bij de gemeenten Bergen op Zoom, Drimmelen, Halderberge en Moerdijk als doeltreffend en doelmatig aan te merken? Rekenkameronderzoek ICT-beleid Betreft: Toelichting op het onderzoek ICT-beleid Inleiding De Rekenkamer West-Brabant heeft bij de voorbereiding van het onderzoeksprogramma 2015 het onderwerp ICT-beleid

Nadere informatie

BEL Combinatie. De eerste geprivatiseerde gemeente van Nederland

BEL Combinatie. De eerste geprivatiseerde gemeente van Nederland BEL Combinatie De eerste geprivatiseerde gemeente van Nederland BEL Combinatie 3 De eerste geprivatiseerde gemeente van Nederland 5 Opgave Kwaliteitsmeting bestuur Gezamenlijk onderzoek naar kwaliteit

Nadere informatie

Rapportage. Effectmeting naar onderzoek Weten waarom uit 2008. Alphen-Chaam. Rekenkamercommissie Alphen-Chaam / Baarle-Nassau.

Rapportage. Effectmeting naar onderzoek Weten waarom uit 2008. Alphen-Chaam. Rekenkamercommissie Alphen-Chaam / Baarle-Nassau. 1 Rekenkamercommissie Alphen-Chaam / Baarle-Nassau Rapportage Effectmeting naar onderzoek Weten waarom uit 2008 Alphen-Chaam 7 juli 2011 W E T E N W A A R O M A L P H E N - C H A A M 2 1 Inleiding De Rekenkamercommissie

Nadere informatie

Onderzoeksopzet wijkplatforms gemeente Barneveld

Onderzoeksopzet wijkplatforms gemeente Barneveld Onderzoeksopzet wijkplatforms gemeente Barneveld December 2011 1. Inleiding In 2003 bezocht de burgemeester van de gemeente Barneveld samen met de politie en de woningstichting de dorpskernen van de gemeente

Nadere informatie

In 2015 is NV schade opnieuw goed beoordeeld door werknemers en werkgevers

In 2015 is NV schade opnieuw goed beoordeeld door werknemers en werkgevers In 2015 is NV schade opnieuw goed beoordeeld door werknemers en werkgevers Samenvatting KTO NV schade 2015 31 maart 2016 Situatie en centrale vraagstelling Onderzoek naar de tevredenheid en loyaliteit

Nadere informatie

Financiële verordening VRU

Financiële verordening VRU Financiële verordening VRU Versie 2018-1 Vastgesteld door het algemeen bestuur d.d. 19 februari 2018. Het algemeen bestuur van de Veiligheidsregio Utrecht, gelet op: - artikel 212 van de Gemeentewet, -

Nadere informatie

adres» Spoorlaan 444 «5038 CH Tilburg post» Postbus 3078» 5003 DB Tilburg tel» 013 583 99 99

adres» Spoorlaan 444 «5038 CH Tilburg post» Postbus 3078» 5003 DB Tilburg tel» 013 583 99 99 f contourdetwern Rappel KRIMPEN AAN DEN IJSSEL 2 8 JAN. 2014 Gemeente Krimpen aan den IJssel t.a.v. mevrouw Noë Postbus 200 2920 AE KRIMPEN AAN DEN IJSSEL R03.no. datum 15 januari 2014 kenmerk 14059-RK-AD

Nadere informatie

Analyse 1: Overheadformatie per school

Analyse 1: Overheadformatie per school Analyse 1: Overheadformatie per school Overheadpercentages per locatie (inclusief bovenschoolse formatie) Bestuur/directievoering/secretariele 9, 9,7% 8,6% 6,4% 9, 10,4% 9,8% 5,8% 10,2% 9,3% 8,4% 8,8%

Nadere informatie

B&W d.d. 10 juni 2014

B&W d.d. 10 juni 2014 B&W 14.0521 d.d. 10 juni 2014 Onderwerp Kwantitatieve benchmark financiële kolom Besluiten: 1. Kennis te nemen van de uitkomsten van de kwantitatieve benchmark naar de financiële kolom van de gemeente

Nadere informatie

Risico s in grondexploitatie. Gemeente Súdwest-Fryslân. Rekenkamer Súdwest-Fryslân. Maart 2012

Risico s in grondexploitatie. Gemeente Súdwest-Fryslân. Rekenkamer Súdwest-Fryslân. Maart 2012 Risico s in grondexploitatie Gemeente Súdwest-Fryslân Rekenkamer Súdwest-Fryslân Maart 2012 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: Opzet van onderzoek 2 Hoofdstuk 1: Opzet van onderzoek 1.1 Inleiding en aanleiding

Nadere informatie

RKC Opsterland. Onderzoeksplan Integratie Statushouders in de gemeente Opsterland

RKC Opsterland. Onderzoeksplan Integratie Statushouders in de gemeente Opsterland RKC Opsterland Onderzoeksplan Integratie Statushouders in de gemeente Opsterland Beetsterzwaag, 12 oktober 2016 2 Inhoudsopgave Inleiding 3 Motivatie onderzoek 3 Doelstelling 4 Vraagstelling 4 Normenkader

Nadere informatie

KWALITEIT DIENSTVERLENING Gemeente Oirschot Onderzoeksaanpak

KWALITEIT DIENSTVERLENING Gemeente Oirschot Onderzoeksaanpak KWALITEIT DIENSTVERLENING Gemeente Oirschot Onderzoeksaanpak Rekenkamercommissie Kempengemeenten 23 september 2011 1. Achtergrond en aanleiding In 2008 heeft de gemeente Oirschot de Bestuursvisie 2002-2012

Nadere informatie

De kaderstellende rol van de gemeenteraad van Ridderkerk. Bestuurlijke nota

De kaderstellende rol van de gemeenteraad van Ridderkerk. Bestuurlijke nota De kaderstellende rol van de gemeenteraad van Ridderkerk Een onderzoek naar de invulling van de kaderstellende rol van de raad in de periode 2014 2016 Bestuurlijke nota De commissieleden: De heer J.J.

Nadere informatie

onderzoeksopzet Verbonden partijen (Gemeenschappelijke regelingen) Lansingerland

onderzoeksopzet Verbonden partijen (Gemeenschappelijke regelingen) Lansingerland onderzoeksopzet Verbonden partijen (Gemeenschappelijke regelingen) Lansingerland Definiteve versie augustus 2009 1 inleiding 1-1 verbonden partijen De gemeente staan verschillende manieren ter beschikking

Nadere informatie

In dit memo gaat de Stuurgroep BUCH graag in op deze vragen, welke wij hebben geordend langs een vijftal thema s:

In dit memo gaat de Stuurgroep BUCH graag in op deze vragen, welke wij hebben geordend langs een vijftal thema s: Aan Gemeenteraden van de gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo Afzender Bestuurlijke Stuurgroep BUCH Datum 28 mei 2015 Betreft Schriftelijke beantwoording vragen van raadsleden d.d. 20 mei 2015

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Amstelveen

Rekenkamercommissie Amstelveen Rekenkamercommissie Amstelveen Quick scan inhuur externen Rekenkamercommissie Amstelveen Definitief vastgesteld op 2 september 2010 1 1. Voorwoord en inleiding De gemeente Amstelveen staat evenals elders

Nadere informatie

WAARDERINGSKAMER NOTITIE. Betreft: Managementsamenvatting benchmarkresultaten 1999-2002. Datum: 19 november 2003 Bijlage(n):

WAARDERINGSKAMER NOTITIE. Betreft: Managementsamenvatting benchmarkresultaten 1999-2002. Datum: 19 november 2003 Bijlage(n): WAARDERINGSKAMER NOTITIE Betreft: Managementsamenvatting benchmarkresultaten 1999-2002 Datum: 19 november 2003 Bijlage(n): Doel van de benchmark WOZ-kosten De afgelopen jaren heeft de Waarderingskamer

Nadere informatie

Onderzoeksprogramma Rekenkamercommissie Sittard-Geleen

Onderzoeksprogramma Rekenkamercommissie Sittard-Geleen Rekenkamercommissie Sittard-Geleen Samenstelling Rekenkamercommissie Sittard-Geleen: Drs. Paul Rademacher (voorzitter) Drs. Anne-Marie Rooskens MSc (lid) Drs. Erwin Maussen (lid) Contact: Waarnemend secretaris

Nadere informatie

Overhead bij publieke organisaties: op zoek naar een norm

Overhead bij publieke organisaties: op zoek naar een norm ORGANISATIE EN PROCESSEN Overheadbenchmark Drs. M.P.M. Huijben, hoofd Kenniscentrum Benchmarking Berenschot en dr. A. Geurtsen RC, managing director Verbetering Bedrijfsvoering Berenschot; met dank aan

Nadere informatie

Rekenkamercommissie. Onderzoeksplan proces- kwaliteit majeure projecten. gemeente Best

Rekenkamercommissie. Onderzoeksplan proces- kwaliteit majeure projecten. gemeente Best Rekenkamercommissie Onderzoeksplan proces- kwaliteit gemeente Best September 2014 Rekenkamercommissie gemeente Best Drs. J. J.M. van den Heuvel, Voorzitter Drs. M.A. Koster RA, Lid J.M. van Berlo (secretaris)

Nadere informatie

Bij deze bieden wij u de resultaten aan van het onderzoek naar de eerste effecten van de decentralisaties in de gemeente Barneveld.

Bij deze bieden wij u de resultaten aan van het onderzoek naar de eerste effecten van de decentralisaties in de gemeente Barneveld. rriercoj Gemeenteraad Barneveld Postbus 63 3770 AB BARNEVELD Barneveld, 27 augustus 2015 f Ons kenmerk: Ö^OOJcfc Behandelend ambtenaar: I.M.T. Spoor Doorkiesnummer: 0342-495 830 Uw brief van: Bijlage(n):

Nadere informatie

Verbonden Partijen. 7 mei Postbus KA ROOSENDAAL.

Verbonden Partijen. 7 mei Postbus KA ROOSENDAAL. Verbonden Partijen Notitie naar aanleiding van onderzoek naar de aansturing van verbonden partijen in de gemeenten Bergen op Zoom, Oosterhout en Roosendaal. 7 mei 2007 Postbus 5000 4700 KA ROOSENDAAL www.rekenkamerwestbrabant.nl

Nadere informatie

gemeente HEEZE-LEENDE

gemeente HEEZE-LEENDE V Cranendonck r^-j ^2 gemeente HEEZE-LEENDE V GEMEENTE VALKEN SWA A R D SAMENWERKING A2-CEMEENTEN Curtepdonfif I Hecje-ltertdt;! Valkeniwaatd Aan de leden van de Ondernemingsraden van de gemeente Cranendonck,

Nadere informatie

De kaders in de kadernota Een onderzoek naar de kadernota van de gemeente Súdwest-Fryslân

De kaders in de kadernota Een onderzoek naar de kadernota van de gemeente Súdwest-Fryslân De kaders in de kadernota Een onderzoek naar de kadernota van de gemeente Súdwest-Fryslân Colofon Rekenkamer Súdwest-Fryslân dr. R.J. (Rick) Anderson (lid) drs. J.H. (Jet) Lepage MPA (voorzitter) dr. M.S.

Nadere informatie

onderzoeksopzet handhaving

onderzoeksopzet handhaving onderzoeksopzet handhaving Rekenkamercommissie Onderzoeksopzet Handhaving rekenkamercommissie Oss 29 april 2009 1 Inhoudsopgave 1. AANLEIDING EN ACHTERGROND... 3 2. AFBAKENING... 4 3. DOELSTELLING EN ONDERZOEKSVRAGEN...

Nadere informatie

Regionale Uitvoering Bbz. Kostprijs producten

Regionale Uitvoering Bbz. Kostprijs producten Regionale Uitvoering Bbz Kostprijs producten Inhoudsopgave 1 Producten als basis voor aansturing van een Bbzsamenwerkingsverband 2 2 Producten begroten: hoe bereken je de kostprijs? 3 2.1 Directe kosten

Nadere informatie

B&W-Aanbiedingsformulier

B&W-Aanbiedingsformulier B&W.nr. 10.1253, d.d. 7 december 2010 B&W-Aanbiedingsformulier Onderwerp Auditrapport 2009 Grip op de buitenboordmotor, sturing, toezicht en verantwoording bij Gemeenschappelijke Regelingen BESLUITEN Behoudens

Nadere informatie

Oostzaan Bulten gewoon

Oostzaan Bulten gewoon Gemeente Oostzaan Bulten gewoon Gemeenteraad Oostzaan GESCAND OP 1 1 FEB. 2015 Gemeente Oostzaan Gemeentehuis Bezoekadres Kerkbuurt 4, 1511 BD Oostzaan Postadres Postbus 20, 1 530 AA WoriTier Telefoon

Nadere informatie

Planning & control cyclus

Planning & control cyclus Bijlage 2 behorende bij de kaderbrief 2015 Planning & control cyclus Spoorboek 1 2 Inleiding Dit spoorboek Planning & Control-cyclus dient als handvat en achtergrondinformatie voor de organisatie bij de

Nadere informatie

Bedrijfsvoering. Bedrijfsvoering. Gemeenteraad van de gemeente Oostzaan. P. Flens

Bedrijfsvoering. Bedrijfsvoering. Gemeenteraad van de gemeente Oostzaan. P. Flens Gemeenteraad van de gemeente Oostzaan Gemeentehuis Bezoekadres Kerkbuurt 4, 1511 BD Oostzaan Postadres Postbus 20, 1530 AA Wormer Telefoon 075 651 2100 Fax 075 651 2244 E-mail antwoord@over-gemeenten.nl

Nadere informatie

Artikel 1. Definities

Artikel 1. Definities Verordening 212 Het algemeen bestuur van de ISD Bollenstreek besluit, gelet op artikel 212 van de Gemeentewet, vast te stellen: Verordening op de uitgangspunten voor het financieel beleid, alsmede voor

Nadere informatie

S. Nieuwenburg 3580

S. Nieuwenburg 3580 steller telefoonnummer email Agendapunt commissie: 5.1 S. Nieuwenburg 3580 Stefan.Nieuwenburg@a2samenwerking.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering 250782/250832 portefeuillehouder H. Tindemans Van

Nadere informatie

Evaluatie Klachtencommissariaat. Conclusies en aanbevelingen

Evaluatie Klachtencommissariaat. Conclusies en aanbevelingen Evaluatie Klachtencommissariaat Conclusies en aanbevelingen Rekenkamercommissie gemeente Enschede 3 maart 2016 1 Aanleiding Met ingang van 1 januari 2015 heeft de gemeente Enschede een functie Klachtencommissaris.

Nadere informatie

Rekenkamercommissie. Jaarverslag datum sept Auteur. Rekenkamercommissie. Raadsnummer

Rekenkamercommissie. Jaarverslag datum sept Auteur. Rekenkamercommissie. Raadsnummer Rekenkamercommissie Jaarverslag 2016 datum sept 2017 Auteur Raadsnummer Rekenkamercommissie Inhoudsopgave 1 Voorwoord 3 2 Inleiding 4 3 Wat wilde de rekenkamercommissie bereiken? 4 4 Wat heeft de rekenkamercommissie

Nadere informatie

& voort. gang Plan van aanpak Evaluatie BOH 1 juli 2012 1 juli 2015

& voort. gang Plan van aanpak Evaluatie BOH 1 juli 2012 1 juli 2015 d a c ment & voort gang Plan van aanpak Evaluatie BOH 1 juli 2012 1 juli 2015 Opdrachtgevers: Colleges van burgemeester en wethouders van Ommen en Hardenberg, namens deze, de gemeentesecretarissen Leonie

Nadere informatie

Organisatiestructuur 3.0

Organisatiestructuur 3.0 Organisatiestructuur 3.0 Organisatiestructuur 3.0 Uitgangspunten / Bestuurlijk Coalitieprogramma: - Groeien in externe gerichtheid, slagvaardigheid, ondernemerschap - Investeren in de kwaliteit van de

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Oostzaan

Rekenkamercommissie Oostzaan Rekenkamercommissie Oostzaan Jaarplan 2015 Missie Rekenkamercommissie De rekenkamer heeft de ambitie om door middel van haar onderzoeken een positieve bijdrage te leveren aan de kwaliteit van het bestuur

Nadere informatie

Onderzoeksplan Subsidiebeleid. Rekenkamercommissie

Onderzoeksplan Subsidiebeleid. Rekenkamercommissie Rekenkamercommissie Onderzoeksplan Subsidiebeleid gemeente Oss Oss, 23 februari 2005 1 1. Inleiding De Rekenkamercommissie is door de gemeenteraad van Oss ingesteld op 1 september 2004. Inmiddels heeft

Nadere informatie

onderzoeksopzet effecten van subsidies

onderzoeksopzet effecten van subsidies onderzoeksopzet effecten van subsidies september 2010 1 inleiding Het toekennen van subsidies is voor de gemeente een belangrijk middel om zijn doelen te realiseren. Dit kunnen doelen zijn op het terrein

Nadere informatie

Rekenkamer. Súdwest-Fryslân. Plan van aanpak Inkopen en Aanbesteden

Rekenkamer. Súdwest-Fryslân. Plan van aanpak Inkopen en Aanbesteden Rekenkamer Súdwest-Fryslân Plan van aanpak Inkopen en Aanbesteden Maart 2013 Rekenkamer Súdwest-Fryslân Plan van aanpak Inkopen en Aanbesteden Maart 2013 Rekenkamer Súdwest-Fryslân drs. J.H. (Jet) Lepage

Nadere informatie

Raadsvoorstel 15 december 2011 AB11.01086 RV2011-122

Raadsvoorstel 15 december 2011 AB11.01086 RV2011-122 Raadsvergadering d.d. Casenummer Raadsvoorstelnummer Raadsvoorstel 15 december 2011 AB11.01086 RV2011-122 Gemeente Bussum Vaststellen tarieven onroerende-zaakbelastingen 2012 Brinklaan 35 Postbus 6000

Nadere informatie

Oostzaan Buiten gewoon

Oostzaan Buiten gewoon GESCAND OP Gemeente Oostzaan Buiten gewoon Gemeenteraad van de gemeente Oostzaan 1 8 NOV. 215 Gemeente Oostzaan Gemeentehuis ;adres Kerkbuurt 4, 1 5H BD Oostzaan Pöi adres Postbus 2, 1 53 AA Wormer Telefoon

Nadere informatie

Reglement van orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van de rekenkamercommissie Zaltbommel. Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen

Reglement van orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van de rekenkamercommissie Zaltbommel. Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Reglement van orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van de rekenkamercommissie Zaltbommel Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsomschrijvingen In deze verordening wordt verstaan

Nadere informatie

RKC ONDERZOEKSPLAN. Weststellingwerf. Toezeggingen aan burgers en bedrijven. Oktober 2015

RKC ONDERZOEKSPLAN. Weststellingwerf. Toezeggingen aan burgers en bedrijven. Oktober 2015 ONDERZOEKSPLAN Toezeggingen aan burgers en bedrijven Oktober 2015 Inhoudsopgave Inleiding... 1 Motivatie onderzoek... 1 Aanleiding... 1 Doelstelling... 2 Vraagstelling... 2 Toetsingskader... 2 Afbakening...

Nadere informatie

Benchmark Care Wilt u uw bedrijfsvoering onderbouwd verbeteren?

Benchmark Care Wilt u uw bedrijfsvoering onderbouwd verbeteren? Benchmark Care 2019 Wilt u uw bedrijfsvoering onderbouwd verbeteren? 1 Wilt u uw bedrijfsvoering onderbouwd verbeteren? De Benchmark Care van Berenschot biedt u Objectief inzicht en passende vergelijking

Nadere informatie

adres» Spoorlaan 444 «5038 CH Tilburg post «Postbus 3078-5003 DB Tilburg tel «013 583 99 99

adres» Spoorlaan 444 «5038 CH Tilburg post «Postbus 3078-5003 DB Tilburg tel «013 583 99 99 Gemeente Krimpen aan den IJssel T.a.v. mevr. Noe Postbus 200 2920 AE KRIMPEN AAN DEN IJSSEL datum kenmerk onderwerp 8 april 2015 15181-LB/LvI Offerte Taalcoaching 2015 Geachte mevrouw Noe, Hierbij sturen

Nadere informatie

gemeente Bergen op Zoom.

gemeente Bergen op Zoom. Gemeente Bergen op Zoom Voorlegger Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Portefeuillehouder(s) Contactpersoon Afdeling Contactpersoon Email Contactpersoon Telefoon Programmanummeren -naam : Eindrapportage

Nadere informatie

Managementsamenvatting benchmark ambtelijke organisatie Gemeente Gooise Meren

Managementsamenvatting benchmark ambtelijke organisatie Gemeente Gooise Meren Managementsamenvatting benchmark ambtelijke organisatie Gemeente Gooise Meren Peildatum gegevens: 1 januari 2016 Datum managementsamenvatting: 17 mei 2016 Contactpersonen Berenschot: Marly te Selle en

Nadere informatie

1. Inleiding. 2. Groslijst onderwerpen. 3. Wat gaan we doen?

1. Inleiding. 2. Groslijst onderwerpen. 3. Wat gaan we doen? Jaarplan 2016 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Groslijst onderwerpen... 3 3. Wat gaan we doen?... 3 4. Inzet middelen... 5 Bijlage 1. Overzicht doelmatig- en doeltreffendheidsonderzoeken college... 6

Nadere informatie

In deze memo gaan we achtereenvolgens in op de volgende onderwerpen: Berekening structureel financieel effect en terugverdientijd UHR.

In deze memo gaan we achtereenvolgens in op de volgende onderwerpen: Berekening structureel financieel effect en terugverdientijd UHR. Aan Jos Zon (gemeente Utrechtse Heuvelrug) en Arnold Geytenbeek (BghU) Van ANG/ Berenschot Datum 12 mei 2015 Betreft Resultaat Quick Scan financiële consequenties toetreding UHR tot BghU Status Concept/

Nadere informatie

Grondbeleid en grondprijsbeleid Gemeente Weert

Grondbeleid en grondprijsbeleid Gemeente Weert Onderzoeksaanpak Grondbeleid en grondprijsbeleid Gemeente Weert september 2013 Rekenkamer Weert 1. Achtergrond en aanleiding Het grondbeleid van de gemeente Weert heeft tot doel bijdrage te leveren, met

Nadere informatie

Algemene conclusie per gemeente

Algemene conclusie per gemeente Oplegnotitie bij het RSD onderzoeksrapport Deze oplegnotitie vat de belangrijkste zaken uit het RSD onderzoek samen. Deze oplegnotitie is gebaseerd op het rapport dat het onderzoeksbureau De Lokale Rekenkamer

Nadere informatie

verbonden stichtingen

verbonden stichtingen verbonden stichtingen 1 inleiding aanleiding Capelle aan den IJssel werkt sinds enkele jaren met verbonden stichtingen. Zo bestaat sinds 2011 de stichting CapelleWerkt, is in 2014 de stichting Centrum

Nadere informatie

Reactie college op onderzoek Jaarstukken 2017 Rekenkamercommissie

Reactie college op onderzoek Jaarstukken 2017 Rekenkamercommissie Reactie college op onderzoek Jaarstukken 2017 Rekenkamercommissie 30 mei 2018 Concerncontrol Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Aanbevelingen RKC 3 2 1. Inleiding De Rekenkamercommissie (RKC) heeft naar aanleiding

Nadere informatie

Consequenties. Afbouw Wabo-takenpakket. Westerwolde

Consequenties. Afbouw Wabo-takenpakket. Westerwolde Consequenties Afbouw Wabo-takenpakket Westerwolde Opsteller: projectgroep Bouwtaken Westerwolde Datum: 1 september 2017 2 Inhoud 1. INLEIDING... 4 1.1 AANLEIDING... 4 1.2 DOELSTELLING... 4 1.3 WERKWIJZE...

Nadere informatie

Rekenkamercommissie. Onderzoeksplan subsidiebeleid

Rekenkamercommissie. Onderzoeksplan subsidiebeleid Rekenkamercommissie Onderzoeksplan subsidiebeleid gemeente Best Oktober 2015 Rekenkamercommissie gemeente Best Drs. J. J.M. van den Heuvel, Voorzitter Drs. M.A. Koster RA, Lid J.M. van Berlo (secretaris)

Nadere informatie

RKC Medemblik Opmeer

RKC Medemblik Opmeer Notitie Opzet kort onderzoek Rekenkamerbrief: Reserves, voorzieningen en begrotingsramingen 25 mei 2016 Rekenkamercommissie Medemblik - Opmeer 1 Inhoudsopgave 1 Aanleiding onderzoek 3 2 Doelstelling en

Nadere informatie

Het BEL-model: Uniek in Nederland

Het BEL-model: Uniek in Nederland 1 2 Het BEL-model: Uniek in Nederland Het BEL-model: Uniek in Nederland 3 De BEL werkt! 4 Opgave De BEL werkt! 5 Opgave Kwaliteitsmeting bestuur Gezamenlijk onderzoek naar kwaliteit afzonderlijke gemeenten

Nadere informatie

RAADSCOMMISSIE BEDRIJFSVOERING EN INWONERS

RAADSCOMMISSIE BEDRIJFSVOERING EN INWONERS Otten, Paul GRIFFIE S0GRI RAD: RAD151001 donderdag 1 oktober 2015 BW: BW150929 voorstel gemeenteraad RAADSCOMMISSIE BEDRIJFSVOERING EN INWONERS Vergadering van de gemeenteraad van 1 oktober 2015 Portefeuillehouder

Nadere informatie

Excerpt Gemeenteraad Rotterdam VITALE VERENIGINGEN 2017

Excerpt Gemeenteraad Rotterdam VITALE VERENIGINGEN 2017 Excerpt Gemeenteraad Rotterdam VITALE VERENIGINGEN 2017 Inleiding & samenvatting Inleiding Rotterdam Sportsupport spant zich in voor vitale sportverenigingen, streeft er naar sport toegankelijk te maken

Nadere informatie

Totaalbeeld rekenkameronderzoek naar de positie van de raad bij kaderstelling, sturing en controle van grote projecten Overkoepelende rapportage

Totaalbeeld rekenkameronderzoek naar de positie van de raad bij kaderstelling, sturing en controle van grote projecten Overkoepelende rapportage Totaalbeeld rekenkameronderzoek naar de positie van de raad bij kaderstelling, sturing en controle van grote projecten Overkoepelende rapportage Status: overkoepelende rapportage, vastgesteld door de rekenkamercommissies

Nadere informatie

Onderzoek Invoering nieuwe WMO per 2015

Onderzoek Invoering nieuwe WMO per 2015 Onderzoek Invoering nieuwe WMO per 2015 Onderzoeksopzet van de Rekenkamercommissie voor Vlagtwedde en Bellingwedde Inleiding De gezamenlijke Rekenkamercommissie (RKC) van de gemeenten Vlagtwedde en Bellingwedde

Nadere informatie

Jaarverslag 2014 Klachten

Jaarverslag 2014 Klachten Kerkplein 2 T (0343) 56 56 00 Postbus 200 F (0343) 41 57 60 3940 AE Doorn E info@heuvelrug.nl Jaarverslag 2014 Klachten Datum 9 april 2014 Afdeling Afdeling Bestuursondersteuning Auteur C.E. van Dijk Inhoudsopgave

Nadere informatie

Gemeente Woerden. onderzoek van de rekenkamercommissie Woerden naar de beheersing van de personele uitgaven. De raad besluit:

Gemeente Woerden. onderzoek van de rekenkamercommissie Woerden naar de beheersing van de personele uitgaven. De raad besluit: RAADSVOORSTEL Gemeente Woerden 10R.00158 J^y gemeente WOERDEN Agendapunt: Indiener: - Griffie Aandachtsveld portefeuillehouder: - wethouder Schreurs Contactpersoon: M. Lucassen Tel.nr.: 428619 E-mailadres:

Nadere informatie

Toelichting hoofdstructuur Pré Wonen

Toelichting hoofdstructuur Pré Wonen Toelichting hoofdstructuur Pré Wonen Alles lijkt lichter en makkelijker te gaan: iedereen kent zijn of haar rol, beleid- en besluitvorming verloopt één keer goed en er is veel minder behoefte aan afstemming.

Nadere informatie

Benchmark overhead Kinderopvang Tony Weggemans AYIT Consultancy

Benchmark overhead Kinderopvang Tony Weggemans AYIT Consultancy Benchmark overhead Kinderopvang 2015 Tony Weggemans AYIT Consultancy Januari 2016 Inhoudsopgave 1 INLEIDING... 3 2 VRAAGSTELLING... 3 3 WERKWIJZE... 3 4 RAPPORTAGE... 5 5 OVERHEAD EN OMZET... 5 5.1 Overhead

Nadere informatie

Lumpsum 2.0. Lumpsum 2.0

Lumpsum 2.0. Lumpsum 2.0 Lumpsum 2.0 Lumpsum 2.0 Schoolbesturen krijgen een grote pot geld voor onder meer salarissen, leermiddelen, schoonmaak en onderhoud. Deze pot, de lumpsum, kunnen ze grotendeels naar eigen inzicht besteden.

Nadere informatie

Onderzoek naar de werking van het coalitieprogramma

Onderzoek naar de werking van het coalitieprogramma Rekenkamer Weert Onderzoek naar de werking van het coalitieprogramma 2 april 2009 Achtergrond en aanleiding onderzoek De rekenkamer van de gemeente Weert richt zich op het perspectief leren en verbeteren.

Nadere informatie

Accountantsdienst. GAD rapport bij jaarrekening 2013 INHOUD CONTROLEVERKLARING

Accountantsdienst. GAD rapport bij jaarrekening 2013 INHOUD CONTROLEVERKLARING Gemeente Den Haag Accountantsdienst GAD rapport bij jaarrekening 2013 INHOUD CONTROLEVERKLARING... 1 1. SAMENVATTING... 2 2. OPZET EN REIKWIJDTE VAN HET RAPPORT... 2 3. RAADSORGANISATIE 2013 IN HOOFDLIJNEN...

Nadere informatie

Vergunningverlening Plan van aanpak

Vergunningverlening Plan van aanpak Vergunningverlening Plan van aanpak Oktober 2013 Colofon Rekenkamer Súdwest-Fryslân dr. M.S. (Marsha) de Vries (hoofdonderzoeker, secretaris) dr. R.J. (Rick) Anderson (lid) drs. J.H. (Jet) Lepage MPA (voorzitter)

Nadere informatie

Inzicht in overhead met Vensters voor Bedrijfsvoering

Inzicht in overhead met Vensters voor Bedrijfsvoering Inzicht in overhead met Vensters voor Bedrijfsvoering Marcel Schippers gemeente Nissewaard Walter Huith ICTU/Vensters Hilko de Boer gemeente Barneveld Regiodagen BZK 2017 1 Wie is er trots op de overhead?

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Overbetuwe Onderzoeksopzet Decentralisaties jeugdzorg en Wmo/AWBZ (2 D s)

Rekenkamercommissie Overbetuwe Onderzoeksopzet Decentralisaties jeugdzorg en Wmo/AWBZ (2 D s) Rekenkamercommissie Overbetuwe Onderzoeksopzet Decentralisaties jeugdzorg en Wmo/AWBZ (2 D s) 1. Aanleiding voor het onderzoek De decentralisaties van de jeugdzorg, de extramurale AWBZ-taken en taken op

Nadere informatie

4. Markering van het begrip overhead

4. Markering van het begrip overhead 4. Markering van het begrip overhead 4.1 Inleiding Zoals in de probleemstelling is aangegeven, zijn de huidige definities van overhead in de literatuur niet geschikt om de overhead van organisaties te

Nadere informatie

Overhead. Inzicht in overhead, uitzicht op doelmatigheid en sturing

Overhead. Inzicht in overhead, uitzicht op doelmatigheid en sturing Overhead Inzicht in overhead, uitzicht op doelmatigheid en sturing Rekenkamercommissie Haarlemmermeer Mei 2013 RKC Haarlemmermeer Inzicht in Overhead, uitzicht op doelmatigheid en sturing mei 2013 p. 2

Nadere informatie

Informatieprotocol. Gemeenschappelijke regelingen gemeente Heumen

Informatieprotocol. Gemeenschappelijke regelingen gemeente Heumen Informatieprotocol Gemeenschappelijke regelingen gemeente Heumen 22 januari 2019 1. Inleiding De directe aanleiding voor dit informatieprotocol is het amendement van de gemeenteraad van Heumen bij de besluitvorming

Nadere informatie