Criminaliteitsbeeld. Onderzoek, Informatie en Statistiek

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Criminaliteitsbeeld. Onderzoek, Informatie en Statistiek"

Transcriptie

1 Criminaliteitsbeeld

2 In opdracht van: OOV Projectnummer: Anne Huijzer Josca Boers Bezoekadres: Oudezijds Voorburgwal Postbus, AR Amsterdam Telefoon Amsterdam, februari Foto voorzijde: Hangjongeren, fotograaf Edwin van Eis ()

3 Criminaliteitsbeeld Inhoud Samenvatting Inleiding Jeugdcriminaliteit. Misdrijven. Verdachten Volwassenencriminaliteit. Misdrijven. Verdachten Bijlage Tabellen jeugdcriminaliteit - jaar Bijlage Tabellen jeugdcriminaliteit - jaar Bijlage Tabellen jeugdcriminaliteit - jaar Bijlage Tabellen volwassenencriminaliteit + Bijlage Misdrijven naar soort Bijlage Verschillen met fact sheets

4 Criminaliteitsbeeld Samenvatting Criminaliteitsbeeld beschrijft de jeugd- en volwassencriminaliteit in Amsterdam voor en. Er wordt ingegaan op het aantal misdrijven gepleegd door jongeren en volwassenen in Amsterdam en op het aantal jeugdige- en volwassen verdachten woonachtig in Amsterdam. Meeste misdrijven werden in Centrum gepleegd In zijn in Amsterdam. 1 misdrijven gepleegd. Bij een kwart van deze misdrijven is een verdachte bekend. Omdat deze rapportage het aantal misdrijven beschrijft per leeftijdsgroep, kunnen alleen de misdrijven worden meegenomen waaraan een verdachte is gekoppeld. In werden er door jongeren ( t/m jaar). misdrijven gepleegd in Amsterdam, % minder dan in. Door volwassenen (+) werden in dit jaar. misdrijven gepleegd, een afname van % ten opzichte van. De meeste misdrijven vonden plaats in stadsdeel Centrum, zowel door jongeren als door volwassenen. In stadsdeel Noord vonden de minste misdrijven plaats. Jongeren en volwassenen pleegden de misdrijven het vaakst op de Wallen en in de Bijlmer. Er waren vaker Amsterdammers betrokken bij de misdrijven die door jongeren werden gepleegd dan bij de misdrijven die door volwassenen werden gepleegd. In was bij % van de misdrijven gepleegd door jongeren minimaal één Amsterdammer betrokken, van de misdrijven gepleegd door volwassenen ging het om %. In stadsdeel Centrum werden misdrijven het minst vaak door Amsterdammers gepleegd. Een kwart van de misdrijven, zowel gepleegd door volwassenen en jongeren, betrof High Impact Crime. Onder High Impact Crimes worden vormen van criminaliteit verstaan die het slachtoffer persoonlijk raken, zoals geweld of woninginbraak. In de meeste gevallen ging het om mishandeling en bedreiging. In werden minder High Impact Crimes gepleegd dan in. Jongeren pleegden in verhouding meer straatroof, diefstal/inbraak woning en overvallen dan volwassenen, volwassenen maakten zich relatief vaker schuldig aan bedreiging. High Impact Crimes gepleegd door jongeren en volwassenen, jongeren volwassenen Mishandeling Bedreiging Straatroof Diefstal/inbraak woning Openlijk geweld (persoon) Zedenmisdrijf Moord, doodslag Overval 1 Dit aantal wijkt af van het aantal misdrijven dat in de Regionale Veiligheidsrapportage is opgenomen (. misdrijven). Dit komt omdat het aantal misdrijven in de RVR betrekking heeft op de landelijke definitie en op datum kennisname, de misdrijven in deze rapportage hebben betrekking op pleegdatum.

5 Criminaliteitsbeeld Ruim een derde (%) van de misdrijven die door jeugd werd gepleegd betrof High Volume Crimes, bij volwassenen gaat het om %. Misdrijven die vallen onder High Volume Crimes raken het slachtoffer in mindere mate, zoals auto- en winkeldiefstallen. Zowel bij jongeren als bij volwassenen gingen de meeste High Volume Crimes om winkeldiefstallen. Meeste verdachten wonen in stadsdeel Zuidoost In was, % van de jongeren verdacht van een misdrijf en, % van de volwassenen. Het aandeel verdachten is voor beide leeftijdsgroepen iets gedaald ten opzichte van. In Zuidoost en Noord wonen de meeste verdachten, in Centrum en Zuid de minste. In de Van Galenbuurt, Indische Buurt Oost en Bijlmer Oost zijn zowel jongeren als volwassenen relatief vaak verdacht van een misdrijf. In Noord wonen relatief veel verdachten, terwijl er relatief weinig misdrijven gepleegd worden. In Centrum geldt het omgekeerde: hier wonen relatief weinig verdachten maar worden wel relatief veel misdrijven gepleegd. Dit zien we terug bij zowel de jongeren als bij de volwassenen.

6 Criminaliteitsbeeld Inleiding Openbare Orde en Veiligheid (OOV) van de gemeente Amsterdam wil graag jaarlijks een beeld van de criminaliteit in Amsterdam. De gegevens kunnen worden gebruikt als cijfermatige onderbouwing voor beleidsnotities over veiligheid en criminaliteit. Vanaf is besloten om de jeugd- en volwassenencriminaliteit op een andere manier te presenteren dan voorheen. De redenen hiervoor en een uitleg over de verschillen worden besproken in bijlage. Data De Politie Eenheid Amsterdam heeft de volgende data aan OIS geleverd: aantal misdrijven gepleegd in Amsterdam in en, naar wijk en stadsdeel per leeftijdscategorie; uitsplitsing van de misdrijven naar gepleegd door Amsterdammers en niet- Amsterdammers per leeftijdscategorie; uitsplitsing van de misdrijven naar soort; aantal verdachten woonachtig in Amsterdam in en, naar wijk en stadsdeel per leeftijdscategorie. In zijn in Amsterdam. 2 misdrijven gepleegd. Bij een kwart van deze misdrijven is een verdachte bekend. In ging het om. misdrijven, hiervan is bij % een verdachte bekend. Omdat in deze rapportage het aantal misdrijven wordt beschreven per leeftijdsgroep, kunnen alleen de misdrijven worden meegenomen waaraan een verdachte is gekoppeld. Werkwijze Op basis van bovenstaande data is per gebied en per leeftijdscategorie bekeken hoeveel misdrijven er zijn gepleegd, hoeveel procent van de misdrijven door Amsterdammers is gepleegd en welke soort misdrijven er zijn gepleegd. Daarnaast is berekend hoeveel procent van de bevolking in en verdacht was van criminaliteit. Aan deze percentages verdachten zijn vier kleuren (lichtgroen, donkergroen, oranje en rood) toegekend op basis van het gemiddelde percentage verdachten en de standaarddeviatie in : De kleur lichtgroen wordt toegekend aan percentages die op het gemiddelde van liggen of tot en met één standaarddeviatie daaronder; De kleur donkergroen wordt toegekend aan percentages die meer dan één standaarddeviatie onder het gemiddelde liggen; De kleur oranje wordt toegekend aan kleuren die boven het gemiddelde liggen, maar niet meer dan één standaarddeviatie daarboven; 2 Dit aantal wijkt af van het aantal misdrijven dat in de Regionale Veiligheidsrapportage is opgenomen (. misdrijven). Dit komt omdat het aantal misdrijven in de RVR betrekking heeft op de landelijke definitie en op datum kennisname, de misdrijven in deze rapportage hebben betrekking op pleegdatum.

7 Criminaliteitsbeeld Tot slot wordt de kleur rood toegekend aan percentages die meer dan één standaarddeviatie boven het gemiddelde liggen. Alle criminaliteitscijfers worden weergeven per wijk (voorheen buurtcombinatie) en de stadsdelen. Deze gebiedsindeling is per januari (licht) gewijzigd, maar de politie kan de data nog niet leveren naar deze gewijzigde gebiedsindeling. Ook zijn de misdrijven en verdachten berekend voor de gebieden, deze zijn te vinden in de bijlagen. Definities In deze rapportage wordt gesproken over jeugd- en volwassenencriminaliteit. Hieronder wordt uitgelegd wat daar precies mee bedoeld wordt. Jeugdcriminaliteit: misdrijven gepleegd door verdachten in de leeftijd van tot en met jaar. Deze leeftijdsgroep wordt ook uitgesplitst in de leeftijdsgroepen - jaar en - jaar. Volwassenencriminaliteit: misdrijven gepleegd door verdachten van jaar en ouder. Rapportage In het eerste hoofdstuk wordt de jeugdcriminaliteit besproken, in het tweede hoofdstuk de volwassencriminaliteit. Beide hoofdstukken beginnen met een beschrijving van het aantal misdrijven gepleegd door verdachten in Amsterdam, gevolgd door een beschrijving van het aantal verdachten woonachtig in Amsterdam. In de bijlagen worden alle data uitgesplitst naar wijken, stadsdelen en gebieden per leeftijdsgroep weergeven.

8 Criminaliteitsbeeld Jeugdcriminaliteit In dit hoofdstuk wordt beschreven hoeveel misdrijven er in Amsterdam zijn gepleegd door jeugdige verdachten in en en hoeveel verdachten van deze leeftijdscategorie in Amsterdam wonen.. Misdrijven Meeste misdrijven in stadsdeel Centrum gepleegd In zijn er door jongeren. misdrijven gepleegd in Amsterdam (tabel. ). Dat is % minder dan in, toen er. misdrijven werden gepleegd. In elk stadsdeel is er sprake van een afname van het aantal misdrijven, in Centrum en West was deze afname relatief gezien het laagst (respectievelijk % en %). In de stadsdelen Zuid en Noord vond de grootste afname plaats (respectievelijk % en %). Driekwart van de misdrijven werd gepleegd door de wat oudere jongeren (- jarigen). Vooral in Centrum ligt dit aandeel hoog, in werd hier % van de misdrijven gepleegd door - jarigen. In stadsdeel Noord ging het om % van de misdrijven gepleegd door jongeren. Tabel. Aantal misdrijven gepleegd door jongeren in Amsterdam, naar stadsdeel, jaar jaar jaar jaar jaar jaar Centrum West (incl. Westpoort) Nieuw-West Zuid Oost Noord Zuidoost Amsterdam De meeste misdrijven werden in stadsdeel Centrum gepleegd, in ging het om. misdrijven, dat is % van het totaal aantal misdrijven. Hiervan vonden misdrijven plaats op de Burgwallen-Nieuwe Zijde en misdrijven op de Burgwallen-Oude Zijde (figuur. ). Ook in Bijlmer Centrum vonden veel misdrijven plaats ( ). In stadsdeel Noord vonden de minste misdrijven plaats.

9 Criminaliteitsbeeld Figuur. Aantal misdrijven gepleegd door jongeren per wijk, Twee derde van de misdrijven door Amsterdammers gepleegd Misdrijven worden door zowel inwoners van de gemeente Amsterdam gepleegd als door inwoners van andere gemeenten. Daarnaast kan een misdrijf door één persoon gepleegd worden, maar ook door meerdere personen. Van alle gepleegde misdrijven is gekeken bij hoeveel van deze misdrijven minstens één Amsterdammer betrokken was. Van alle. gepleegde misdrijven door - jarigen in, is twee derde door minimaal één inwoner van de gemeente Amsterdam gepleegd (tabel. ). Dat betekent dat een derde van de misdrijven in Amsterdam niet door Amsterdammers is gepleegd. Bij de gepleegde misdrijven door - jarigen was vaker minimaal één Amsterdammer betrokken dan bij de misdrijven voor - jarigen (% tegenover %). Bij de misdrijven die in stadsdeel Centrum werden gepleegd zijn het minst vaak Amsterdammers betrokken (%), bij de misdrijven die in Oost en Noord werden gepleegd het vaakst (beide %).

10 Criminaliteitsbeeld Tabel. Percentage misdrijven gepleegd door jongeren waarbij minimaal Amsterdammer betrokken was, naar stadsdeel, jaar jaar jaar Centrum West (incl. Westpoort) Nieuw-West Zuid Oost Noord Zuidoost Amsterdam Een kwart van de misdrijven betrof High Impact Crimes Misdrijven kunnen worden gecategoriseerd als High Impact Crimes (HIC) en High Volume Crimes (HVC). Onder High Impact Crimes worden vormen van criminaliteit verstaan die het slachtoffer persoonlijk raken, zoals geweld of woninginbraak. Misdrijven die vallen onder High Volume Crimes raken het slachtoffer in mindere mate, zoals auto- en winkeldiefstallen. Een kwart van de. misdrijven die in door jongeren werden gepleegd betrof High Impact Crimes (HIC). In ging het om. misdrijven, een afname van % ten opzichte van toen er. High Impact Crimes werden gepleegd (figuur. ). De meeste High Impact Crimes betroffen mishandelingen, misdrijven in en. misdrijven in (eveneens een afname van %). Figuur. High Impact Crimes gepleegd door jongeren, Mishandeling Bedreiging Straatroof Diefstal/inbraak woning Openlijk geweld (persoon) Zedenmisdrijf Moord, doodslag Overval Ruim een derde (%) van de misdrijven gepleegd door jongeren betrof High Volume Crimes (. misdrijven, tabel. ). Meestal ging het om winkeldiefstal (. misdrijven). Van de misdrijven die niet onder HVC en HIC vallen kwam drugshandel het vaakst voor ( misdrijven). Zowel de High Impact Crimes als de overige misdrijven zijn tussen en afgenomen (beide met %). In tabel in bijlage staan de misdrijven uitgesplitst naar alle soorten criminaliteit.

11 Criminaliteitsbeeld Tabel. Misdrijven gepleegd door jongeren naar soort, jaar jaar ontwikkeling High Volume Crimes % High Impact Crimes % Drugshandel % Alcohol % Vernieling cq. zaakbeschadiging % Fraude % Huisvredebreuk % Brand/ontploffing % Overigen % Totaal %. Verdachten Relatief veel verdachten wonen in Zuidoost In was, % van alle jongeren in Amsterdam verdacht van een misdrijf (tabel. ). Dat is iets minder dan in (, %). Het percentage verdachten ligt lager onder - jarigen dan onder - jarigen (, % tegenover, %). In ging het om. verdachte - jarigen en om. verdachte - jarigen. Met name in de stadsdelen Noord en Zuidoost wonen relatief veel jeugdige verdachten, in Centrum en Zuid relatief weinig. In Zuidoost is het percentage verdachten tussen en het sterkst afgenomen, van, % naar, % onder de - jarigen en van, % naar, % onder de - jarigen. Tabel. Percentage jeugdige verdachten, naar stadsdeel, - % verdacht % verdacht % verdacht jaar jaar jaar jaar jaar jaar Centrum 2,3 2,4 1,7 1,4 1,8 1,6 West (incl. Westpoort) 4,0 3,7 3,1 2,8 3,3 3,0 Nieuw-West 3,6 3,7 4,2 3,6 3,9 3,6 Zuid 2,4 2,7 1,9 1,8 2,0 2,0 Oost 4,2 3,8 3,1 2,9 3,4 3,2 Noord 4,5 4,7 4,0 3,8 4,2 4,1 Zuidoost 6,2 6,1 4,9 3,8 5,3 4,7 Amsterdam 4,0 4,0 3,3 2,9 3,5 3,2 Wanneer we inzoomen van stadsdelen naar wijken, zien we dat er alleen in Zuid en Centrum geen wijken zijn waar relatief veel jeugdige verdachten wonen (figuur. ). De rest van de stadsdelen heeft één of meerdere wijken met relatief veel verdachte jongeren. Deze wijken bevinden zich

12 Criminaliteitsbeeld voornamelijk in Nieuw-West, Zuidoost en Noord, maar ook in Oost en West zijn enkele wijken waar dit speelt. Figuur. Jeugdige verdachten per wijk, weinig jeugdige verdachten redelijk weinig jeugdige verdachten redelijk veel jeugdige verdachten veel jeugdige verdachten Relatief veel verdachten in Van Galenbuurt, Dapperbuurt en Tuindorp Buiksloot In tabel. zijn de tien wijken weergeven waar in relatief de meeste jongeren wonen die verdacht werden van een misdrijf. Het gaat om drie wijken in Oost, drie wijken in Noord, twee wijken in Zuidoost, één wijk in Nieuw-West en één wijk in West. In de Van Galenbuurt in West is het aandeel verdachte jongeren het hoogst (, %). In deze wijk hebben van alle - jarigen een postbusadres, ze wonen er niet. De andere wijken die in deze top tien staan hebben geen hoog aantal jongeren met een postbusadres.

13 Criminaliteitsbeeld Tabel. Top tien wijken met hoogste percentage jeugdige verdachten in % verdacht jaar jaar E41 Van Galenbuurt 8,2 7,0 M29 Dapperbuurt 4,8 5,6 N63 Tuindorp Buiksloot 5,7 5,6 M32 Indische buurt Oost 4,9 5,4 M51 IJburg Zuid 4,5 5,4 T96 Holendrecht/Reigersbos 5,6 5,4 N70 Banne Buiksloot 4,6 5,0 F82 Osdorp-Midden 4,5 4,8 N68 Nieuwendam-Noord 5,3 4,8 T94 Bijlmer Oost (E,G,K) 5,4 4,7

14 Criminaliteitsbeeld Volwassenencriminaliteit In dit hoofdstuk wordt beschreven hoeveel misdrijven er in Amsterdam zijn gepleegd door volwassen verdachten in en en hoeveel verdachten van deze leeftijdscategorie in Amsterdam wonen.. Misdrijven Meeste misdrijven in stadsdeel Centrum gepleegd In werden er in Amsterdam. misdrijven gepleegd door volwassenen (tabel. ). Dat is een afname van % ten opzichte van, toen er. misdrijven werden gepleegd. In elk stadsdeel vond tussen en een afname van het aantal misdrijven plaats. In Zuid vond relatief gezien de grootste afname plaats (%), in Centrum relatief de kleinste afname ( %). Tabel. Aantal misdrijven gepleegd door volwassenen in Amsterdam, naar stadsdeel, - misdrijven ontwikkeling Centrum % West (incl. Westpoort) % Nieuw-West % Zuid % Oost % Noord % Zuidoost % Amsterdam % In stadsdeel Centrum werden verreweg de meeste misdrijven gepleegd, in ging het om. misdrijven, dat is % van het totaal aantal misdrijven. Op de Burgwallen-Oude Zijde en de Burgwallen Nieuwe-Zijde vonden de meeste misdrijven plaats, respectievelijk. en misdrijven (figuur. ). Ook in stadsdeel Zuidoost in de wijken Bijlmer Centrum en Bijlmer Oost werden veel misdrijven gepleegd (respectievelijk en misdrijven).

15 Criminaliteitsbeeld Figuur. Aantal misdrijven gepleegd door volwassenen per wijk, Zes van de tien misdrijven door Amsterdammers gepleegd Misdrijven worden door zowel inwoners van de gemeente Amsterdam gepleegd als door inwoners van andere gemeenten. Daarnaast kan een misdrijf door één persoon gepleegd worden, maar ook door meerdere personen. Van alle gepleegde misdrijven is gekeken bij hoeveel daarvan minstens één Amsterdammer betrokken was. Van alle. misdrijven die in door volwassenen in Amsterdam gepleegd zijn, is % door minimaal één inwoner van de gemeente Amsterdam gepleegd (tabel. ). Dit betekent dat % van de misdrijven niet door Amsterdammers is gepleegd. In stadsdeel Centrum was bij het grootste gedeelte van de gepleegde misdrijven geen Amsterdammer betrokken. In de stadsdelen Noord, Nieuw-West en Oost werden de misdrijven het vaakst door Amsterdammers gepleegd. Tabel. Percentage misdrijven door volwassenen waarbij minimaal Amsterdammer betrokken is, naar stadsdeel, Centrum 45 West (incl. Westpoort) 66 Nieuw-West 73 Zuid 62 Oost 70 Noord 74 Zuidoost 66 Amsterdam

16 Criminaliteitsbeeld Een kwart van de misdrijven betrof High Impact Crimes Misdrijven kunnen worden gecategoriseerd als High Impact Crimes (HIC) en High Volume Crimes (HVC). Onder High Impact Crimes worden vormen van criminaliteit verstaan die het slachtoffer persoonlijk raken, zoals geweld of woninginbraak. Misdrijven die vallen onder High Volume Crimes raken het slachtoffer in mindere mate, zoals auto- en winkeldiefstallen. Ruim een kwart (%) van de. misdrijven die in door volwassenen werden gepleegd betrof High Impact Crimes. In ging het om. misdrijven, een afname van % ten opzichte van toen er. High Impact Crimes werden gepleegd (figuur. ). Tweeëntachtig procent van de High Impact Crimes bestonden uit mishandelingen en bedreigingen. Tussen en is mishandeling met % afgenomen en bedreiging met %. Figuur. High Impact Crimes gepleegd door volwassenen, Mishandeling Bedreiging Diefstal/inbraak woning Zedenmisdrijf Moord, doodslag Straatroof Openlijk geweld (persoon) Overval Dertig procent van de gepleegde misdrijven door volwassenen in betrof High Volume Crimes (. misdrijven, tabel. ). Meestal ging het om winkeldiefstal (. misdrijven). Van de misdrijven die niet onder HVC en HIC vallen kwam drugshandel het vaakst voor (. misdrijven). Zowel de High Impact Crimes als de overige misdrijven zijn tussen en afgenomen. In tabel in bijlage staan de misdrijven uitgesplitst naar alle soorten criminaliteit. Tabel. Misdrijven gepleegd door volwassenen naar soort, ontwikkeling High Volume Crimes % High Impact Crimes % Drugshandel % Alcohol % Vernieling cq. zaakbeschadiging % Fraude % Huisvredebreuk % Brand/ontploffing % Overigen % Totaal %

17 Criminaliteitsbeeld. Verdachten Relatief veel verdachten wonen in Zuidoost In was, % van alle volwassenen in Amsterdam verdacht van een misdrijf (tabel. ). Dat is iets minder dan in, toen, % verdacht was. In de stadsdelen Zuidoost en Noord wonen relatief de meeste volwassen verdachten, respectievelijk, % en, %. In de stadsdelen Zuid en Centrum de minste (beide, %). In elk stadsdeel is het percentage verdachten licht afgenomen tussen en, behalve in stadsdeel Zuid, hier is het percentage verdachten gelijk gebleven. Tabel. Percentage volwassen verdachten, naar stadsdeel, - % verdacht Centrum 1,1 0,9 West (incl. Westpoort) 1,5 1,4 Nieuw-West 1,6 1,4 Zuid 0,9 0,9 Oost 1,4 1,2 Noord 1,6 1,5 Zuidoost 2,4 2,2 Amsterdam 1,4 1,3 Wanneer we inzoomen van stadsdelen naar wijken, zien we dat elk stadsdeel (behalve stadsdeel Zuid) wijken heeft waar relatief veel volwassen verdachten wonen (figuur. ). Deze wijken bevinden zich vooral in de stadsdeel Zuidoost, Nieuw-West en Noord, maar ook Centrum en Oost hebben een enkele wijk met relatief veel volwassen verdachten.

18 Criminaliteitsbeeld Figuur. Volwassen verdachten per wijk, Relatief veel verdachten in de Van Galenbuurt, Kinkerbuurt en de Omval In tabel. zijn de tien wijken weergeven waar in relatief de meeste volwassenen wonen die verdacht werden van een misdrijf. Het gaat om twee wijken in West, twee wijken in Oost, twee wijken in Zuidoost, twee wijken in Nieuw-West, één wijk in Centrum en één wijk in Noord. In de Van Galenbuurt in West is het aandeel verdachte volwassenen het hoogst (, %). Waarschijnlijk heeft een groot deel van de volwassen verdachten in deze wijk hier een postbusadres, ze wonen er dus niet. In deze wijk hebben mensen van alle -plussers hier een postbusadres. Ook de Kinkerbuurt kent een relatief hoog aantal mensen met een postbusadres. Tabel. Top tien wijken met hoogste percentage volwassen verdachten in % verdacht E41 Van Galenbuurt 5,2 4,6 E18 Kinkerbuurt 3,6 3,1 M58 De Omval 3,6 2,8 T93 Bijlmer Centrum (D,F,H) 3,2 2,8 F83 De Punt 2,7 2,4 A08 Weesperbuurt/Plantage 2,1 2,3 M32 Indische buurt Oost 2,6 2,2 N60 Volewijck 2,3 2,2 T94 Bijlmer Oost (E,G,K) 2,4 2,2 F76 Slotermeer-Noordoost 2,1 2,0

19 Criminaliteitsbeeld Bijlage Tabellen jeugdcriminaliteit - jaar Tabel Aantal verdachten, aantal - jarigen, percentage verdachten en misdrijven naar stadsdeel, - verdachten bevolking % verdacht misdrijven jaar jaar jaar jaar jaar jaar jaar jaar A Centrum ,8 1, E West (incl. Westpoort) ,3 3, F Nieuw-West ,9 3, K Zuid ,0 2, M Oost ,4 3, N Noord ,2 4, T Zuidoost ,3 4, Amsterdam ,5 3, Tabel Aantal verdachten, aantal - jarigen, percentage verdachten en misdrijven naar wijk, - verdachten bevolking % verdacht misdrijven jaar jaar jaar jaar jaar jaar jaar jaar A00 Burgwallen-Oude Zijde ,1 0, A01 Burgwallen-Nieuwe Zijde ,0 1, A02 Grachtengordel-West ,9 1, A03 Grachtengordel-Zuid ,7 1, A04 Nieuwmarkt/Lastage ,8 1, A05 Haarlemmerbuurt ,1 2, A06 Jordaan ,7 1, A07 Weteringschans ,6 0, A08 Weesperbuurt/Plantage ,5 1, A09 Oostelijke Eilanden/Kadijken ,8 2, E12 Houthavens ,6 0,4 7 1 E13 Spaarndammer- en Zeeheldenbuurt ,4 3, E14 Staatsliedenbuurt ,1 2, E15 Centrale markt ,9 3, E16 Frederik Hendrikbuurt ,1 3, E17 Da Costabuurt ,4 1, E18 Kinkerbuurt ,3 2, E19 Van Lennepbuurt ,5 3, E20 Helmersbuurt ,5 1, E21 Overtoomse Sluis ,4 1,

20 Criminaliteitsbeeld (vervolg) Tabel Aantal verdachten, aantal - jarigen, percentage verdachten en misdrijven naar wijk, - verdachten bevolking % verdacht misdrijven jaar jaar jaar jaar jaar jaar jaar jaar E22 Vondelbuurt ,8 2, E37 Landlust ,8 3, E38 Erasmuspark ,0 3, E39 De Kolenkit ,5 3, E40 De Krommert ,5 2, E41 Van Galenbuurt ,2 7, E42 Hoofdweg e.o ,4 2, E43 Westindische buurt ,7 2, F76 Slotermeer-Noordoost ,9 3, F77 Slotermeer-Zuidwest ,4 4, F78 Geuzenveld ,6 4, F79 Eendracht ,9 2, F81 Osdorp-Oost ,7 4, F82 Osdorp-Midden ,5 4, F83 De Punt ,0 4, F84 Middelveldsche Akerpolder/Sloten ,5 2, F85 Slotervaart ,8 3, F86 Overtoomse Veld ,9 3, F87 Westlandgracht ,5 2, F88 Sloter-/Riekerpolder ,3 1, K24 Oude Pijp ,3 1, K25 Nieuwe Pijp ,0 2, K26 Diamantbuurt ,5 3, K44 Hoofddorppleinbuurt ,8 1, K45 Schinkelbuurt ,4 1, K46 Willemspark ,4 1, K47 Museumkwartier ,1 2, K48 Stadionbuurt ,3 3, K49 Apollobuurt ,2 1, K52 Scheldebuurt ,3 1, K53 IJselbuurt ,8 1, K54 Rijnbuurt ,0 3, K90 Buitenveldert-West ,5 1, K91 Buitenveldert-Oost ,3 3, M27 Weesperzijde ,9 3, M28 Oosterparkbuurt ,4 3, M29 Dapperbuurt ,8 5, M30 Transvaalbuurt ,3 4, M31 Indische buurt West ,1 3, M32 Indische buurt Oost ,9 5, M33 Oostelijk Havengebied ,0 3,

21 Criminaliteitsbeeld (vervolg) Tabel Aantal verdachten, aantal - jarigen, percentage verdachten en misdrijven naar wijk, - verdachten bevolking % verdacht misdrijven jaar jaar jaar jaar jaar jaar jaar jaar M34 Zeeburgereiland/Nieuwe Diep ,5 1, M35 IJburg West ,8 4, M51 IJburg Zuid ,5 5, M55 Frankendael ,2 1, M56 Middenmeer ,1 0, M57 Betondorp ,0 2, M58 De Omval ,3 1, N60 Volewijck ,4 4, N61 IJplein/Vogelbuurt ,5 4, N62 Tuindorp Nieuwendam ,1 4, N63 Tuindorp Buiksloot ,7 5, N64 Nieuwendammerdijk/Buiksloterdijk ,0 0,9 3 4 N65 Tuindorp Oostzaan ,8 4, N66 Oostzanerwerf ,0 3, N67 Kadoelen ,3 2,3 4 9 N68 Nieuwendam-Noord ,3 4, N69 Buikslotermeer ,6 3, N70 Banne Buiksloot ,6 5, N71 Buiksloterham ,6 1, N73 Waterland ,2 3, T93 Bijlmer Centrum (D,F,H) ,2 4, T94 Bijlmer oost (E,G,K) ,4 4, T95 Nellestein ,7 4, T96 Holendrecht/Reigersbos ,6 5, T97 Gein ,3 3, T98 Driemond ,9 0,4 3 5 B10 Westelijk Havengebied* ,5 10, B11 Bedrijventerrein Sloterdijk* ,3 0, E36 Sloterdijk* ,0 0,0 2 2 F75 Spieringhorn* ,0 0,0 6 2 F80 Lutkemeer/Ookmeer* ,8 4, K50 Duivelseiland* ,2 1,6 7 9 K59 Station Zuid/WTC e.o.* ,0 1, N72 Nieuwendammerham* ,4 0, T92 Amstel III/Bullewijk* ,4 45, Amsterdam ,5 3, * wijken zonder een toegekende kleur aan het percentage verdachten betreffen wijken met minder dan - jarigen. Deze wijken zijn niet meegenomen in het toekennen van de kleuren.

22 Criminaliteitsbeeld Tabel Aantal verdachten, aantal - jarigen, percentage verdachten en misdrijven naar gebieden, - verdachten bevolking % verdacht misdrijven jaar jaar jaar jaar jaar jaar jaar jaar DX01 C-Centrum West ,7 1, DX02 C-Centrum Oost ,9 1, DX03 W-Westerpark ,1 2, DX04 W-Bos en Lommer ,6 3, DX05 W-Oud-West/De Baarsjes ,3 2, DX06 NW-Slotermeer/Geuzenveld ,5 4, DX07 NW-Osdorp ,8 4, DX08 NW-De Aker/Nieuw-Sloten ,5 2, DX09 NW-Slotervaart ,6 3, DX10 Z-Noord-West/Noord-Midden ,6 1, DX11 Z-Buitenveldert/Zuidas ,9 2, DX12 Z-De Pijp/Rivierenbuurt ,3 2, DX13 O-Oud-Oost ,4 4, O-Indische Buurt/ DX14 Oostelijk Havengebied ,6 4, DX15 O-Watergraafsmeer ,0 1, DX16 O-IJburg/Eiland Zeeburg ,2 4, DX17 N-West ,7 4, DX18 N-Oud-Noord ,4 3, DX19 N-Oost ,4 4, DX20 ZO-Bijlmer Centrum ,6 4, DX21 ZO-Bijlmer Oost ,4 4, DX22 ZO-Gaasperdam/Driemond ,9 4, Amsterdam ,5 3,

23 Criminaliteitsbeeld Bijlage Tabellen jeugdcriminaliteit - jaar Tabel Aantal verdachten, aantal - jarigen, percentage verdachten en misdrijven naar gebieden, - verdachten bevolking % verdacht misdrijven jaar jaar jaar jaar jaar jaar jaar jaar DX01 C-Centrum West ,1 2, DX02 C-Centrum Oost ,4 2, DX03 W-Westerpark ,7 4, DX04 W-Bos en Lommer ,5 4, DX05 W-Oud-West/De Baarsjes ,8 3, DX06 NW-Slotermeer/Geuzenveld ,1 4, DX07 NW-Osdorp ,3 4, DX08 NW-De Aker/Nieuw-Sloten ,6 1, DX09 NW-Slotervaart ,5 4, DX10 Z-Noord-West/Noord-Midden ,9 2, DX11 Z-Buitenveldert/Zuidas ,2 2, DX12 Z-De Pijp/Rivierenbuurt ,4 3, DX13 O-Oud-Oost ,1 4, O-Indische Buurt/ DX14 Oostelijk Havengebied ,8 4, DX15 O-Watergraafsmeer ,6 1, DX16 O-IJburg/Eiland Zeeburg ,3 4, DX17 N-West ,9 4, DX18 N-Oud-Noord ,9 4, DX19 N-Oost ,9 5, DX20 ZO-Bijlmer Centrum ,2 7, DX21 ZO-Bijlmer Oost ,6 5, DX22 ZO-Gaasperdam/Driemond ,0 5, Amsterdam ,0 4,

24 Criminaliteitsbeeld Tabel Aantal verdachten, aantal - jarigen, percentage verdachten en misdrijven naar stadsdeel, - verdachten bevolking % verdacht misdrijven jaar jaar jaar jaar jaar jaar jaar jaar A Centrum ,3 2, E West (incl. Westpoort) ,0 3, F Nieuw-West ,6 3, K Zuid ,4 2, M Oost ,2 3, N Noord ,5 4, T Zuidoost ,2 6, Amsterdam ,0 4,

25 Criminaliteitsbeeld Bijlage Tabellen jeugdcriminaliteit - jaar Tabel Aantal verdachten, aantal - jarigen, percentage verdachten en misdrijven naar gebieden, - verdachten bevolking % verdacht misdrijven jaar jaar jaar jaar jaar jaar jaar jaar DX01 C-Centrum West ,7 1, DX02 C-Centrum Oost ,8 1, DX03 W-Westerpark ,8 2, DX04 W-Bos en Lommer ,2 3, DX05 W-Oud-West/De Baarsjes ,2 2, DX06 NW-Slotermeer/Geuzenveld ,8 3, DX07 NW-Osdorp ,1 4, DX08 NW-De Aker/Nieuw-Sloten ,3 3, DX09 NW-Slotervaart ,3 2, DX10 Z-Noord-West/Noord-Midden ,4 1, DX11 Z-Buitenveldert/Zuidas ,3 2, DX12 Z-De Pijp/Rivierenbuurt ,1 1, DX13 O-Oud-Oost ,9 3, O-Indische Buurt/ DX14 Oostelijk Havengebied ,5 3, DX15 O-Watergraafsmeer ,8 1, DX16 O-IJburg/Eiland Zeeburg ,5 4, DX17 N-West ,7 3, DX18 N-Oud-Noord ,3 3, DX19 N-Oost ,2 3, DX20 ZO-Bijlmer Centrum ,0 3, DX21 ZO-Bijlmer Oost ,4 4, DX22 ZO-Gaasperdam/Driemond ,4 3, Amsterdam ,3 2,

26 Criminaliteitsbeeld Tabel Aantal verdachten, aantal - jarigen, percentage verdachten en misdrijven naar stadsdeel, - verdachten bevolking % verdacht misdrijven jaar jaar jaar jaar jaar jaar jaar jaar A Centrum ,7 1, E West (incl. Westpoort) ,1 2, F Nieuw-West ,2 3, K Zuid ,9 1, M Oost ,1 2, N Noord ,0 3, T Zuidoost ,9 3, Amsterdam ,3 2,

27 Criminaliteitsbeeld Bijlage Tabellen volwassenencriminaliteit + Tabel Aantal verdachten, aantal -plussers, percentage verdachten en misdrijven naar stadsdeel, - verdachten bevolking % verdacht misdrijven A Centrum ,1 0, E West (incl. Westpoort) ,5 1, F Nieuw-West ,6 1, K Zuid ,9 0, M Oost ,4 1, N Noord ,6 1, T Zuidoost ,4 2, Amsterdam ,4 1, Tabel Aantal verdachten, aantal -plussers, percentage verdachten en misdrijven naar wijk, - verdachten bevolking % verdacht misdrijven A00 Burgwallen-Oude Zijde ,3 1, A01 Burgwallen-Nieuwe Zijde ,4 1, A02 Grachtengordel-West ,4 0, A03 Grachtengordel-Zuid ,1 0, A04 Nieuwmarkt/Lastage ,9 0, A05 Haarlemmerbuurt ,0 0, A06 Jordaan ,8 0, A07 Weteringschans ,6 0, A08 Weesperbuurt/Plantage ,1 2, A09 Oostelijke Eilanden/Kadijken ,3 1, E12 Houthavens ,1 0, E13 Spaarndammer- en Zeeheldenbuurt ,5 1, E14 Staatsliedenbuurt ,1 1, E15 Centrale markt ,8 0, E16 Frederik Hendrikbuurt ,0 0, E17 Da Costabuurt ,8 0, E18 Kinkerbuurt ,6 3, E19 Van Lennepbuurt ,2 1, E20 Helmersbuurt ,7 0, E21 Overtoomse Sluis ,7 0,

28 Criminaliteitsbeeld (vervolg) Tabel Aantal verdachten, aantal -plussers, percentage verdachten en misdrijven naar wijk, - verdachten bevolking % verdacht misdrijven E22 Vondelbuurt ,7 1, E37 Landlust ,5 1, E38 Erasmuspark ,6 0, E39 De Kolenkit ,7 1, E40 De Krommert ,0 0, E41 Van Galenbuurt ,2 4, E42 Hoofdweg e.o ,7 1, E43 Westindische buurt ,2 1, F76 Slotermeer-Noordoost ,1 2, F77 Slotermeer-Zuidwest ,3 1, F78 Geuzenveld ,9 1, F79 Eendracht ,2 0, F80 Lutkemeer/Ookmeer ,3 1, F81 Osdorp-Oost ,4 1, F82 Osdorp-Midden ,8 1, F83 De Punt ,7 2, F84 Middelveldsche Akerpolder/Sloten ,0 0, F85 Slotervaart ,4 1, F86 Overtoomse Veld ,5 1, F87 Westlandgracht ,9 1, F88 Sloter-/Riekerpolder ,0 0, K24 Oude Pijp ,1 0, K25 Nieuwe Pijp ,1 1, K26 Diamantbuurt ,3 1, K44 Hoofddorppleinbuurt ,8 0, K45 Schinkelbuurt ,0 1, K46 Willemspark ,7 0, K47 Museumkwartier ,6 0, K48 Stadionbuurt ,0 1, K49 Apollobuurt ,5 0, K50 Duivelseiland ,1 1, K52 Scheldebuurt ,5 0, K53 IJselbuurt ,5 1, K54 Rijnbuurt ,3 1, K59 Station Zuid/WTC e.o ,4 0, K90 Buitenveldert-West ,7 0, K91 Buitenveldert-Oost ,7 0, M27 Weesperzijde ,4 1, M28 Oosterparkbuurt ,4 1, M29 Dapperbuurt ,8 1, M30 Transvaalbuurt ,6 1,

29 Criminaliteitsbeeld (vervolg) Tabel Aantal verdachten, aantal -plussers, percentage verdachten en misdrijven naar wijk, - verdachten bevolking % verdacht misdrijven M31 Indische buurt West ,5 1, M32 Indische buurt Oost ,6 2, M33 Oostelijk Havengebied ,6 0, M34 Zeeburgereiland/Nieuwe Diep ,1 1, M35 IJburg West ,3 1, M51 IJburg Zuid ,3 1, M55 Frankendael ,9 1, M56 Middenmeer ,5 0, M57 Betondorp ,5 1, M58 De Omval ,6 2, N60 Volewijck ,3 2, N61 IJplein/Vogelbuurt ,9 1, N62 Tuindorp Nieuwendam ,5 1, N63 Tuindorp Buiksloot ,5 1, N64 Nieuwendammerdijk/Buiksloterdijk ,1 0,1 4 7 N65 Tuindorp Oostzaan ,4 1, N66 Oostzanerwerf ,9 1, N67 Kadoelen ,2 1, N68 Nieuwendam-Noord ,7 1, N69 Buikslotermeer ,7 1, N70 Banne Buiksloot ,8 1, N71 Buiksloterham ,7 0, N73 Waterland ,2 0, T93 Bijlmer Centrum (D,F,H) ,2 2, T94 Bijlmer oost (E,G,K) ,4 2, T95 Nellestein ,0 1, T96 Holendrecht/Reigersbos ,1 2, T97 Gein ,1 1, T98 Driemond ,5 0,7 4 2 B10 Westelijk Havengebied* ,0 3, B11 Bedrijventerrein Sloterdijk* ,8 12, E36 Sloterdijk* ,0 0, F75 Spieringhorn* ,0 0, N72 Nieuwendammerham* ,5 6, T92 Amstel III/Bullewijk* ,1 9, Amsterdam ,4 1, * wijken zonder een toegekende kleur aan het percentage verdachten betreffen wijken met minder dan -plussers. Deze wijken zijn niet meegenomen in het toekennen van de kleuren.

30 Criminaliteitsbeeld Tabel Aantal verdachten, aantal -plussers, percentage verdachten en misdrijven naar gebieden, - verdachten bevolking % verdacht misdrijven DX01 C-Centrum West ,9 0, DX02 C-Centrum Oost ,2 1, DX03 W-Westerpark ,2 1, DX04 W-Bos en Lommer ,4 1, DX05 W-Oud-West/De Baarsjes ,7 1, DX06 NW-Slotermeer/Geuzenveld ,1 1, DX07 NW-Osdorp ,7 1, DX08 NW-De Aker/Nieuw-Sloten ,0 0, DX09 NW-Slotervaart ,5 1, DX10 Z-Noord-West/Noord-Midden ,8 0, DX11 Z-Buitenveldert/Zuidas ,7 0, DX12 Z-De Pijp/Rivierenbuurt ,1 1, DX13 O-Oud-Oost ,5 1, O-Indische Buurt/ DX14 Oostelijk Havengebied ,4 1, DX15 O-Watergraafsmeer ,3 1, DX16 O-IJburg/Eiland Zeeburg ,3 1, DX17 N-West ,4 1, DX18 N-Oud-Noord ,9 1, DX19 N-Oost ,6 1, DX20 ZO-Bijlmer Centrum ,3 2, DX21 ZO-Bijlmer Oost ,4 2, DX22 ZO-Gaasperdam/Driemond ,9 1, Amsterdam ,4 1,

31 Criminaliteitsbeeld Bijlage Misdrijven naar soort Tabel Misdrijven gepleegd in Amsterdam uitgesplitst naar soort misdrijf per leeftijdsgroep, jaar jaar jaar jaar jaar jaar Winkeldiefstal¹ Mishandeling² Bedreiging² Drugshandel Overige vermogensdelicten¹ Alcohol Vernieling cq. zaakbeschadiging Fraude Diefstal van brom-, snor-, fietsen¹ Zakkenrollerij¹ Diefstal/inbraak bedrijven en instellingen¹ Diefstal/inbraak woning² Zedenmisdrijf² Moord, doodslag² Huisvredebreuk Straatroof² Diefstal uit/vanaf motorvoertuigen¹ Openlijk geweld (persoon)² Diefstal van motorvoertuigen¹ Brand/ontploffing Diefstal af/uit/van overige voertuigen¹ Overval² Diefstal/inbraak box/garage/schuur/tuinhuis¹ Diefstallen¹ Overigen Totaal ¹ High Volume Crimes (HVC) ² High Impact Crimes (HIC)

32 Criminaliteitsbeeld Bijlage Verschillen met fact sheets Ten opzichte van de fact sheets jeugd- en volwassenencriminaliteit die OIS voorheen uitbracht, zijn er veel verschillen met de manier waarop de criminaliteit in deze rapportage in beeld is gebracht. Hieronder zullen al deze verschillen uitgelegd worden. Tot voorheen werd de jeugd- en volwassencriminaliteit door OIS in beeld gebracht door middel van vier indexen: Jeugdcriminaliteitsindex; Risicofactorenindex jeugdcriminaliteit; Volwassenencriminaliteitsindex; Risicofactoren volwassencriminaliteit. In deze rapportage is om verschillende redenen van deze indexen afgestapt. Zo waren sommige achterliggende data van de risicofactorenindexen niet meer beschikbaar, waardoor deze indexen geen compleet beeld van de risicofactoren meer gaven. Daarnaast werden alle indexen berekend naar WIA-gebied, een verouderde gebiedsindeling. Ook had de jeugdcriminaliteitsindex als basisjaar. Dit betekent dat het aandeel jeugdige verdachten per buurt werd geïndexeerd op het gemiddelde van. Door een sterke daling van het aantal jeugdige verdachten, een trend die ook in heel Nederland zichtbaar is, werd de jeugdcriminaliteitsindex steeds lager en daardoor minder informatief. Hoe lager het indexcijfer, hoe moeilijker het zal zijn om met dezelfde inspanning een verdere afname te bewerkstelligen (het is immers een relatief cijfer). De volwassencriminaliteitsindex had als basisjaar, waardoor de jeugdcriminaliteit en de volwassencriminaliteit moeilijk met elkaar waren te vergelijken. Tot slot waren de jeugd- en volwassenencriminaliteitindexen gebaseerd op één cijfer, namelijk het percentage verdachten. Hierdoor is het niet noodzakelijk om de verdachten als indexcijfer weer te geven. Er zijn ook nog een aantal andere veranderingen in deze rapportage doorgevoerd ten opzichte van de fact sheets. Allereerst wordt in deze rapportage onder volwassenencriminaliteit alle verdachten van jaar en ouder verstaan, in de fact sheets ging het om de leeftijdscategorie tot en met jaar. Daarnaast worden unieke misdrijven besproken, in de fact sheets ging het om het aantal misdrijven vermenigvuldigd met het aantal verdachten dat bij deze misdrijven betrokken was. Tot slot betreffen de bevolkingsaantallen peildata januari en januari. In de fact sheets werd gebruik gemaakt van de bevolkingsaantallen op peildatum juli. Omdat januari een gebruikelijkere peildatum is dan juli, is in deze rapportage gekozen om de bevolkingsaantallen van januari te gebruiken. Verschillen politiedata Het aantal verdachten dat de politie heeft geleverd over wijkt licht af van het aantal verdachten over waarop de laatste fact sheets gebaseerd zijn. Dit komt omdat de politie alleen het aantal verdachten naar het meest recente adres van de verdachte kan uitdraaien. Wanneer de politie dus het aantal verdachten in een bepaald jaar op een andere peildatum uitdraait, kunnen er verdachten verhuisd zijn waardoor de data kunnen verschillen.

33 Criminaliteitsbeeld

Criminaliteitsbeeld. rapportage. Onderzoek, Informatie en Statistiek

Criminaliteitsbeeld. rapportage. Onderzoek, Informatie en Statistiek Criminaliteitsbeeld rapportage Onderzoek, Informatie en Statistiek In opdracht van: OOV Projectnummer: Anne Huijzer Josca Boers Bezoekadres: Oudezijds Voorburgwal % Postbus ), AR Amsterdam a.huijzer@amsterdam.nl

Nadere informatie

Criminaliteitsbeeld. Jeugdcriminaliteit en volwassenencriminaliteit in Amsterdam. Onderzoek, Informatie en Statistiek

Criminaliteitsbeeld. Jeugdcriminaliteit en volwassenencriminaliteit in Amsterdam. Onderzoek, Informatie en Statistiek Criminaliteitsbeeld Jeugdcriminaliteit en volwassenencriminaliteit in Amsterdam Onderzoek, Informatie en Statistiek In opdracht van: OOV Projectnummer: Anne Huijzer Josca Boers Bezoekadres: Oudezijds Voorburgwal

Nadere informatie

3 Marktwaarden en Grondprijzen woningbouw 2015 bestaande rechten

3 Marktwaarden en Grondprijzen woningbouw 2015 bestaande rechten A. Centrum grondwaarde grondwaarde A00 Burgwallen Oude Zijde a,b,c,d,e OGA OGA OGA OGA OGA OGA A01 Burgwallen Nieuwe Zijde a,e,h,i OGA OGA OGA OGA OGA OGA b,c,d,f,g OGA OGA OGA 4.250 1.469 1.117 A02 Grachtengordel

Nadere informatie

3 Marktwaarden en Grondprijzen woningbouw, bestaande rechten

3 Marktwaarden en Grondprijzen woningbouw, bestaande rechten 3 Marktwaarden en Grondprijzen woningbouw, A. Centrum A00 A01 A02 A03 A04 A05 A06 A07 Burgwallen Oude Zijde a,b,c,d,e G&O G&O G&O 4.350 1.504 1.145 Burgwallen Nieuwe Zijde a,e,h G&O G&O G&O G&O G&O G&O

Nadere informatie

Spanningen in Amsterdamse buurten in 2014

Spanningen in Amsterdamse buurten in 2014 1 Spanningen in Amsterdamse buurten in 2014 Fact sheet februari 201 OIS berekent jaarlijks een spanningenindex om per buurt te laten zien in hoeverre er spanningen zijn tussen bevolkingsgroepen. Deze fact

Nadere informatie

Leefbaarheidsindex Amsterdamse buurten Periode eerste vier maanden 2012

Leefbaarheidsindex Amsterdamse buurten Periode eerste vier maanden 2012 Leefbaarheidsindex Amsterdamse buurten Periode 2010 - eerste vier maanden 2012 Een openbare ruimte die schoon, heel en veilig is draagt bij aan het verminderen van gevoelens van onveiligheid. Om deze reden

Nadere informatie

Fact sheet Leefbaarheidsindex Periode

Fact sheet Leefbaarheidsindex Periode Fact sheet Leefbaarheids Periode 2010-2012 nummer 3 februari 2013 Deze fact sheet gaat in op de leefbaarheid van buurten in Amsterdam. Ontwikkelingen vanaf 2010 komen aan de orde, met specifieke aandacht

Nadere informatie

Fact sheet Leefbaarheidsindex Periode

Fact sheet Leefbaarheidsindex Periode Fact sheet Leefbaarheidsindex Periode 2010-2013-1 nummer 4 juni 2013 Deze fact sheet gaat in op de leefbaarheid van buurten in Amsterdam. Ontwikkelingen vanaf 2010 komen aan de orde, met specifieke aandacht

Nadere informatie

Fact sheet. Spanningen in Amsterdamse buurten in nummer 6 juni 2012

Fact sheet. Spanningen in Amsterdamse buurten in nummer 6 juni 2012 Fact sheet nummer 6 juni 2012 Spanningen in Amsterdamse buurten in 2011 O+S heeft een spanningenindex ontwikkeld om per buurt te laten zien in hoeverre sprake is van spanningen tussen bevolkingsgroepen.

Nadere informatie

Amsterdamse jongeren 'buiten beeld. jongeren die geen onderwijs volgen en niet werken nader bekeken. Onderzoek, Informatie en Statistiek

Amsterdamse jongeren 'buiten beeld. jongeren die geen onderwijs volgen en niet werken nader bekeken. Onderzoek, Informatie en Statistiek Amsterdamse jongeren 'buiten beeld jongeren die geen onderwijs volgen en niet werken nader bekeken In opdracht van: WPI/OJZ/ stadsdelen West en Nieuw-West Projectnummer:./ Jong, Idske de Bezoekadres: Oudezijds

Nadere informatie

Fact sheet Jeugdcriminaliteit en risicofactoren

Fact sheet Jeugdcriminaliteit en risicofactoren Fact sheet Jeugdcriminaliteit en risicofactoren Nummer 11 I februari 2015 OIS berekent jaarlijks twee afzonderlijke indices om te laten zien hoe het in Amsterdam gaat met de jeugdcriminaliteit en de risicofactoren

Nadere informatie

1 Kerncijfers. Kerncijfers 19. Kerncijfers Amsterdam Kerncijfers stadsdelen Kerncijfers buurtcombinaties Kerncijfers ouderen Kerncijfers jongeren

1 Kerncijfers. Kerncijfers 19. Kerncijfers Amsterdam Kerncijfers stadsdelen Kerncijfers buurtcombinaties Kerncijfers ouderen Kerncijfers jongeren Kerncijfers 9 Kerncijfers..2.3.4.5 Kerncijfers Amsterdam Kerncijfers stadsdelen Kerncijfers buurtcombinaties Kerncijfers ouderen Kerncijfers jongeren Amsterdam in cijfers 204 20 Kerncijfers Toename bevolkingsomvang

Nadere informatie

Bijlagen Amsterdamse Thermometer van de Openbare Ruimte 2019

Bijlagen Amsterdamse Thermometer van de Openbare Ruimte 2019 Bijlagen Amsterdamse Thermometer van de Openbare Ruimte 2019 De gemeente Amsterdam is op meerdere manieren ingedeeld. We maken hierbij onderscheid tussen 7 stadsdelen, 22 gebieden en 97 wijken. De namen

Nadere informatie

Fact sheet Jeugdcriminaliteit en risicofactoren

Fact sheet Jeugdcriminaliteit en risicofactoren Fact sheet Jeugdcriminaliteit en risicofactoren nummer 6 november 2012 Deze fact sheet gaat in op jeugdcriminaliteit en risicofactoren in buurten en stadsdelen in Amsterdam. Ontwikkelingen vanaf 2007 komen

Nadere informatie

1 Kerncijfers. Kerncijfers 15. Kerncijfers Amsterdam Kerncijfers stadsdelen Kerncijfers buurtcombinaties Kerncijfers ouderen Kerncijfers jongeren

1 Kerncijfers. Kerncijfers 15. Kerncijfers Amsterdam Kerncijfers stadsdelen Kerncijfers buurtcombinaties Kerncijfers ouderen Kerncijfers jongeren Kerncijfers 5 Kerncijfers..2.3.4.5 Kerncijfers Amsterdam Kerncijfers stadsdelen Kerncijfers buurtcombinaties Kerncijfers ouderen Kerncijfers jongeren Amsterdam in cijfers 200 6 Kerncijfers Toename bevolkingsomvang

Nadere informatie

Stadsdelen in cijfers 2014

Stadsdelen in cijfers 2014 Stadsdelen in cijfers 2014 2 Colofon Verkrijgbaar bij Bureau Onderzoek en Statistiek, telefoon 020 251 0333 Samenstelling Bureau Onderzoek en Statistiek (O+S) Oudezijds Voorburgwal 300 1012 GL Amsterdam

Nadere informatie

Fact sheet Jeugdcriminaliteit en risicofactoren

Fact sheet Jeugdcriminaliteit en risicofactoren Fact sheet Jeugdcriminaliteit en risicofactoren nummer 5 juni 2012 Deze fact sheet gaat in op jeugdcriminaliteit en risicofactoren in buurten en stadsdelen in Amsterdam. Ontwikkelingen vanaf 2007 komen

Nadere informatie

Stadsdelen in cijfers 2009

Stadsdelen in cijfers 2009 Stadsdelen in cijfers 2009 Stadsdelen in cijfers 2009 2 Colofon Verkrijgbaar bij Stadsdrukkerij Amsterdam N.V., Voormalige Stadstimmertuin 4-6, telefoon 020 551 1811 Samenstelling Dienst Onderzoek en Statistiek

Nadere informatie

WOZ WAARDE WONINGEN IN AMSTERDAM GESTEGEN

WOZ WAARDE WONINGEN IN AMSTERDAM GESTEGEN WOZ WAARDE WONINGEN IN AMSTERDAM GESTEGEN Nieuwsbericht Onderzoek, Informatie en Statistiek, 24 maart 2015 Na september zijn onder invloed van de kredietcrisis de koopprijzen van woningen gedaald en daarmee

Nadere informatie

Fact sheet Jeugdcriminaliteit en risicofactoren

Fact sheet Jeugdcriminaliteit en risicofactoren Fact sheet Jeugdcriminaliteit en risicofactoren nummer 3 november 2011 Jeugdcriminaliteit en risicofactoren Deze fact sheet bespreekt de actuele stand van zaken van de jeugdcriminaliteit en risicofactoren

Nadere informatie

Fact sheet Volwassenencriminaliteit en risicofactoren

Fact sheet Volwassenencriminaliteit en risicofactoren Fact sheet Volwassenencriminaliteit en risicofactoren Nummer 2 I maart 2013 O+S heeft twee afzonderlijke indexen ontwikkeld om te laten zien hoe het gaat met de volwassenencriminaliteit en risicofactoren

Nadere informatie

Fact sheet. Spanningen in Amsterdamse buurten in nummer 3 mei 2014

Fact sheet. Spanningen in Amsterdamse buurten in nummer 3 mei 2014 Fact sheet nummer 3 mei 214 Spanningen in Amsterdamse buurten in 213 O+S heeft een index ontwikkeld om per buurt te laten zien in hoeverre sprake is van tussen bevolkingsgroepen. Deze fact sheet presenteert

Nadere informatie

Stadsdelen in cijfers 2012

Stadsdelen in cijfers 2012 Stadsdelen in cijfers 2012 Bezoekadres Oudezijds Voorburgwal 300 Telefoon 020 251 0333 Fax 020 251 0444 www.os.amsterdam.nl Stadsdelen in cijfers 2012 Postbus 658 1000 AR Amsterdam Stadsdelen in cijfers

Nadere informatie

Stadsdelen in cijfers 2009

Stadsdelen in cijfers 2009 Stadsdelen in cijfers 2009 Westpoort Noord West Centrum Nieuw-West Oost Zuid Vo st lge ad n 1 sd s in m el d ei en el 20 p ing 10 er Zuidoost Stadsdelen in cijfers 2009 Westpoort Noord West Centrum Nieuw-West

Nadere informatie

Stadsdelen in cijfers 2010

Stadsdelen in cijfers 2010 Stadsdelen in cijfers 2010 Stadsdelen in cijfers 2010 2 Colofon Verkrijgbaar bij Dienst Onderzoek en Statistiek, telefoon 020 251 0333 Samenstelling Dienst Onderzoek en Statistiek (O+S) Oudezijds Voorburgwal

Nadere informatie

DEFINITIEVE UITSLAG VERKIEZINGEN 2002 TWEEDE KAMER REFERENDUM GVB

DEFINITIEVE UITSLAG VERKIEZINGEN 2002 TWEEDE KAMER REFERENDUM GVB DEFINITIEVE UITSLAG VERKIEZINGEN 2002 TWEEDE KAMER REFERENDUM GVB in samenwerking met Bureau Verkiezingen Register Amsterdam INHOUD blz. VERKIEZINGEN TWEEDE KAMER 2002 LPF grote winnaar, ook in Amsterdam

Nadere informatie

Probleemwijken in Amsterdam

Probleemwijken in Amsterdam Probleemwijken in Amsterdam Project 7120 In opdracht van Dienst Wonen Lieselotte Bicknese Jeroen Slot Cor Hylkema Weesperstraat 79 Postbus 658 1018 VN Amsterdam 1000 AR Amsterdam Telefoon 020 527 9424

Nadere informatie

Fact sheet Jeugdcriminaliteit en risicofactoren

Fact sheet Jeugdcriminaliteit en risicofactoren Fact sheet Jeugdcriminaliteit en risicofactoren nummer 1 april 2011 Deze fact sheet geeft inzicht in de actuele stand van zaken betreffende jeugdcriminaliteit en risicofactoren in Amsterdam door middel

Nadere informatie

WOZ-waarde woningen weer verder gedaald

WOZ-waarde woningen weer verder gedaald WOZ-waarde woningen weer verder gedaald Na september 2008 zijn onder invloed van de kredietcrisis de koopprijzen van woningen gedaald en daarmee ook de WOZ-waarde, want die is gebaseerd op marktontwikkelingen.

Nadere informatie

[Geef tekst op] Kenmerken van groepen jongeren die niet in beeld zijn bij de gemeente Amsterdam. Onderzoek, Informatie en Statistiek

[Geef tekst op] Kenmerken van groepen jongeren die niet in beeld zijn bij de gemeente Amsterdam. Onderzoek, Informatie en Statistiek [Geef tekst op] Niet in beeld Kenmerken van groepen jongeren die niet in beeld zijn bij de gemeente Amsterdam Onderzoek, Informatie en Statistiek Onderzoek, Informatie en Statistiek Niet in beeld In opdracht

Nadere informatie

Fact sheet Jeugdcriminaliteit en risicofactoren

Fact sheet Jeugdcriminaliteit en risicofactoren Fact sheet Jeugdcriminaliteit en risicofactoren nummer 10 maart 2014 Deze fact sheet gaat in op jeugdcriminaliteit en risicofactoren in buurten en stadsdelen in Amsterdam. Ontwikkelingen vanaf 2007 komen

Nadere informatie

VERKIEZINGEN 2002 GEMEENTERAAD

VERKIEZINGEN 2002 GEMEENTERAAD VERKIEZINGEN 2002 GEMEENTERAAD in samenwerking met Bureau Verkiezingen Register Amsterdam VERKIEZINGEN GEMEENTERAAD 2002 INHOUD blz. Uitslag gemeenteraadsverkiezing Amsterdam 3 Grafiek Winst en verlies

Nadere informatie

Fact sheet Volwassenencriminaliteit en risicofactoren

Fact sheet Volwassenencriminaliteit en risicofactoren Fact sheet Volwassenencriminaliteit en risicofactoren nummer 1 juni 2012 Categorieën/doelgroepen First offender: een persoon van 18 jaar of ouder die voor het eerst in aanraking is gekomen met Justitie.

Nadere informatie

Stadsdelen in cijfers 2015

Stadsdelen in cijfers 2015 Stadsdelen in cijfers 2015 Onderzoek, Informatie en Statistiek 2 Woord vooraf De publicatie Stadsdelen in cijfers biedt statistische basisgegevens op het niveau van de zeven stadsdelen, Westpoort en hun

Nadere informatie

Kwetsbare bewoners in de stadsdelen. Analyse kwetsbaarheidsscore (2016)

Kwetsbare bewoners in de stadsdelen. Analyse kwetsbaarheidsscore (2016) Kwetsbare bewoners in de stadsdelen Analyse kwetsbaarheidsscore (2016) Roland Oude Ophuis (Nieuw-West) en Ingrid van Zelm (Noord), juni 2019 Inhoudsopgave Toelichting op de kwetsbaarheidsscore 3 Samenvatting

Nadere informatie

Amsterdamse index veiligheidsbeleving

Amsterdamse index veiligheidsbeleving Een voorstel op basis van cijfers uit 2002 Amsterdam, 3 juli 2003 Sander Flight Met medewerking van: Bram van Dijk Onderzoek en Statistiek (0 + S) Amsterdam Inhoudsopgave Inleiding. Achtergrond.2 Herhaalde

Nadere informatie

Een veilig Amsterdam. Samen zorgen we ervoor. Veiligheidsindex Amsterdam

Een veilig Amsterdam. Samen zorgen we ervoor. Veiligheidsindex Amsterdam Een veilig Amsterdam. Samen zorgen we ervoor. Veiligheidsindex Amsterdam 2003-2005 Veiligheidsindex Amsterdam 2003-2005 Een beleids- en meetinstrument van de driehoek Amsterdam-Amstelland. De Veiligheidsindex

Nadere informatie

Verkiezingen 2014 Bestuurscommissies

Verkiezingen 2014 Bestuurscommissies Verkiezingen 2014 Bestuurscommissies Definitieve uitslag In samenwerking met Dienst Basisinformatie/Bureau Verkiezingen Projectnummer: 14059 Cor Hylkema Jeroen Slot Bezoekadres: Oudezijds Voorburgwal 300

Nadere informatie

UvA-DARE (Digital Academic Repository) Stedelijke erfpacht Nelisse, P.C.J. Link to publication

UvA-DARE (Digital Academic Repository) Stedelijke erfpacht Nelisse, P.C.J. Link to publication UvA-DARE (Digital Academic Repository) Stedelijke erfpacht Nelisse, P.C.J. Link to publication Citation for published version (APA): Nelisse, P. C. J. (2008). Stedelijke erfpacht Doetinchem: Reed Business

Nadere informatie

De precieze cijfers voor het aantal misdrijven diefstal/inbraak woning voor de gemeente Amsterdam zijn als volgt: 2008 2009 2010 2011 2012 Verschil

De precieze cijfers voor het aantal misdrijven diefstal/inbraak woning voor de gemeente Amsterdam zijn als volgt: 2008 2009 2010 2011 2012 Verschil Gemeente Amsterdam Gemeenteraad Gemeenteblad Schriftelijke vragen R Jaar 2013 Afdeling 1 Nummer 521 Publicatiedatum 26 juni 2013 Onderwerp Beantwoording schriftelijke vragen van het raadslid mevrouw Shahsavari-Jansen

Nadere informatie

Wonen in Amsterdam 2017 Leefbaarheid

Wonen in Amsterdam 2017 Leefbaarheid Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties Wonen in Amsterdam 2017 Leefbaarheid Januari 2018 Amsterdammers waarderen hun buurt gemiddeld met een 7,5 Bewoners Centrum minder positief over toekomst buurt

Nadere informatie

Stadsdelen in cijfers 2013

Stadsdelen in cijfers 2013 Stadsdelen in cijfers 2013 2 Colofon Verkrijgbaar bij Bureau Onderzoek en Statistiek, telefoon 020 251 0333 Samenstelling Bureau Onderzoek en Statistiek (O+S) Oudezijds Voorburgwal 300 1012 GL Amsterdam

Nadere informatie

Tegengaan van segregatie in het basisonderwijs

Tegengaan van segregatie in het basisonderwijs Tegengaan van segregatie in het basisonderwijs Mogelijkheden en beperkingen van het instellen van voedingsgebieden Project 7206 In opdracht van de Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling drs. Jolijn Broekhuizen

Nadere informatie

Amsterdamse studentenwoningen in het nieuwe WWS

Amsterdamse studentenwoningen in het nieuwe WWS NOTITIE RIGO Research en Advies Woon- werk- en leefomgeving www.rigo.nl Amsterdamse studentenwoningen in het nieuwe WWS De verantwoordelijkheid voor de inhoud berust bij RIGO. Het gebruik van cijfers en/of

Nadere informatie

Stadsdelen in cijfers

Stadsdelen in cijfers Stadsdelen in cijfers Stadsdelen in cijfers 2 COLOFON Verkrijgbaar bij Stadsboekwinkel Gemeentearchief, Amsteldijk 67, telefoon 020 572 0229 Stadsdrukkerij Amsterdam NV, Voormalige Stadstimmertuin 4-6,

Nadere informatie

Openbare orde en veiligheid

Openbare orde en veiligheid Politie 95 Openbare orde en veiligheid.1 Politie.2 Brandweer Amsterdam in cijfers 2014 96 Openbare orde en veiligheid Lichte stijging van het aantal misdrijven In 201 registreerde de politie Eenheid Amsterdam

Nadere informatie

A MSTERDAM C IJFERS. tel. (020) fax (020) Internet:

A MSTERDAM C IJFERS. tel. (020) fax (020) Internet: 1 Weesperstraat 79 Postbus 658 tel. (020) 527 9 527 fax (020) 527 9 595 1018 VN Amsterdam 1000 AR Amsterdam E-mail: algemeen@onstat.amsterdam.nl Internet: www.onstat.amsterdam.nl A B C D G H J N P Q R

Nadere informatie

Regionale Veiligheidsrapportage Amsterdam-Amstelland 2015-2, gemeente Amstelveen

Regionale Veiligheidsrapportage Amsterdam-Amstelland 2015-2, gemeente Amstelveen VVH - Openbare orde en Veiligheid De Raad van Amstelveen Postbus 4, 1180 BA Amstelveen Vermeld bij reactie ons kenmerk en datum van deze brief Datum 7 december 2015 Betreft Regionale Veiligheidsrapportage

Nadere informatie

WOZ-waarde woningen flink gestegen

WOZ-waarde woningen flink gestegen WOZ-waarde woningen flink gestegen Veel mensen krijgen een dezer dagen de aanslag voor de onroerendgoedbelasting in de brievenbus, eigenaren van woningen krijgen ook een waardebeschikking. De aanslag is

Nadere informatie

Evaluatie nota Grootschalige detailhandel in balans

Evaluatie nota Grootschalige detailhandel in balans Evaluatie nota Grootschalige detailhandel in balans 2006-2010 Projectnummer: 10241 In opdracht van: Economische Zaken Drs. P van Hinte Oudezijds Voorburgwal 300 Postbus 658 1012 GL Amsterdam 1000 AR Amsterdam

Nadere informatie

Wonen in Amsterdam. Leefbaarheid. Gemeente Amsterdam Dienst Wonen Stadsdelen. Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties

Wonen in Amsterdam. Leefbaarheid. Gemeente Amsterdam Dienst Wonen Stadsdelen. Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties Wonen in Amsterdam 2003 Gemeente Amsterdam Dienst Wonen Stadsdelen Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties WIA 4 COVER def 17-08-2004 13:50 Pagina 2 bijlage 5 Colofon Omschrijving en kaart van de buurtcombinaties

Nadere informatie

Verkiezingen 2009 Europees Parlement

Verkiezingen 2009 Europees Parlement Verkiezingen 2009 Europees Parlement Definitieve uitslag Amsterdam Project: 9140 In samenwerking met: Dienst Persoons- en Geo-informatie Samenstelling publicatie: Cor Hylkema Jeroen Slot Wim van Zee Oudezijds

Nadere informatie

Aangifteverloop per woonkern in Utrechtse Heuvelrug

Aangifteverloop per woonkern in Utrechtse Heuvelrug waar: Amerongen 1.1.1. Diefstal/inbraak woning 18 13 24 15 1.1.2. Diefstal/inbraak box/garage/schuur/tuinhuis 2 2 0 2 1.2.1. Diefstal uit/vanaf motorvoertuigen 17 20 14 10 1.2.2. Diefstal van motorvoertuigen

Nadere informatie

Definitieve uitslag Amsterdam. Project: 12213 Verkiezingen Tweede Kamer 2012 In samenwerking met: Dienst Basisinformatie/Bureau Verkiezingen

Definitieve uitslag Amsterdam. Project: 12213 Verkiezingen Tweede Kamer 2012 In samenwerking met: Dienst Basisinformatie/Bureau Verkiezingen Verkiezingen 2012 Tweede Kamer Definitieve uitslag Amsterdam Project: 12213 In samenwerking met: Dienst Basisinformatie/Bureau Verkiezingen Samenstelling publicatie: Jeroen Slot Cor Hylkema Chris Beijer

Nadere informatie

Wonen in Amsterdam 2015 Leefbaarheid

Wonen in Amsterdam 2015 Leefbaarheid Gemeente Amsterdam Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties Wonen in Amsterdam 2015 Leefbaarheid Januari 2016 Amsterdammers geven hun buurt gemiddeld een 7,5 Sterkste stijgers in Oost en West; drie

Nadere informatie

Verkiezingen 2010 Gemeenteraad Amsterdam

Verkiezingen 2010 Gemeenteraad Amsterdam Verkiezingen 2010 Gemeenteraad Amsterdam Definitieve uitslag Project: 10057 In samenwerking met: Dienst Persoons- en Geo-informatie/Bureau Verkiezingen Samenstelling publicatie: Cor Hylkema Wim van Zee

Nadere informatie

Verkiezingen 2010 Tweede Kamer

Verkiezingen 2010 Tweede Kamer Verkiezingen 2010 Tweede Kamer Definitieve uitslag Amsterdam Project: 10057 In samenwerking met: Dienst Persoons- en Geo-informatie/Bureau Verkiezingen Samenstelling publicatie: Jeroen Slot Chris Beijer

Nadere informatie

Verkiezingen 2006 Gemeenteraad Amsterdam

Verkiezingen 2006 Gemeenteraad Amsterdam Verkiezingen 2006 Gemeenteraad Amsterdam Definitieve uitslag Project: 6041 In samenwerking met: Dienst Persoonsgegevens/Bureau Verkiezingen Sdu Uitgevers Samenstelling publicatie: Cor Hylkema Wim van Zee

Nadere informatie

Geraadpleegde literatuur

Geraadpleegde literatuur 141 Geraadpleegde literatuur Babeliowsky, M & den Boer, R., Babeliowsky Onderwijsonderzoek. Voortgezet Onderwijs in beeld; resultaten in het Amsterdamse voortgezet onderwijs 1997/98 2002/03. Almere, augustus

Nadere informatie

Waardering van opstallen op in erfpacht uitgegeven grond 26 mei 2015

Waardering van opstallen op in erfpacht uitgegeven grond 26 mei 2015 Waardering van opstallen op in erfpacht uitgegeven grond 26 mei 2015 Prof. dr. Marc Francke Bram Broekmeulen 2 Waardering opstallen op in erfpacht uitgegeven grond Prof.dr. Marc Francke 1,2 en Bram Broekmeulen

Nadere informatie

Woningtoewijzing kwetsbare groepen in wijken Onderzoek, Informatie en Statistiek

Woningtoewijzing kwetsbare groepen in wijken Onderzoek, Informatie en Statistiek [Geef tekst op] - Woningtoewijzing kwetsbare groepen in wijken Onderzoek, Informatie en Statistiek 2 In opdracht van: afd. Wonen en stadsdelen Projectnummer: 17267 Hester Booi Daan Schmitz Kirsten Simhoffer

Nadere informatie

Kerncijfers Politie 3.2 Brandweer. Amsterdam in cijfers 2014

Kerncijfers Politie 3.2 Brandweer. Amsterdam in cijfers 2014 Kerncijfers 91 Openbare orde en veiligheid.1 Politie.2 Brandweer Amsterdam in cijfers 2014 92 Openbare orde en veiligheid Aantal aanhoudingen neemt af In 2015 zijn er in de regio Amsterdam-Amstelland 29.064

Nadere informatie

Basisteam: IJSSELSTREEK

Basisteam: IJSSELSTREEK Basisteam: IJSSELSTREEK Misdrijven gepleegd Afgehandelde verdachten Misdrijven opgehelderd Diefstal/inbraak woning 584 747 560-187 -25% 32 66 51-15 -23% 57 61 4 7% Diefstal/inbraak box/garage/schuur/tuinhuis

Nadere informatie

Verkiezingen 2007 Provinciale Staten

Verkiezingen 2007 Provinciale Staten Verkiezingen 2007 Provinciale Staten Definitieve uitslag Amsterdam Project: 7041 In samenwerking met: Dienst Persoonsgegevens Samenstelling publicatie: Jeroen Slot Cor Hylkema Wim van Zee Weesperstraat

Nadere informatie

Verkiezingen 2014 Gemeenteraad Amsterdam

Verkiezingen 2014 Gemeenteraad Amsterdam Verkiezingen 2014 Gemeenteraad Amsterdam Definitieve uitslag In samenwerking met Dienst Basisinformatie/Bureau Verkiezingen Projectnummer: 14059 Cor Hylkema Jeroen Slot Bezoekadres: Oudezijds Voorburgwal

Nadere informatie

B&W-besluit 9 juni Wijziging statistische buurtindeling van Amsterdam per 1 januari Burgemeester en wethouders van Amsterdam

B&W-besluit 9 juni Wijziging statistische buurtindeling van Amsterdam per 1 januari Burgemeester en wethouders van Amsterdam B&W Gemeenteblad B&W-besluit 9 juni 2015 B&W Jaar 2015 Afdeling 3B Nummer 134 Publicatiedatum 23 juni 2015 Onderwerp Wijziging statistische buurtindeling van Amsterdam per 1 januari 2015 Burgemeester en

Nadere informatie

Verkiezingen 2011 Provinciale Staten

Verkiezingen 2011 Provinciale Staten Verkiezingen 2011 Provinciale Staten Definitieve uitslag Amsterdam Project: 11082 In samenwerking met: Dienst Persoons- en Geo-informatie/Bureau Verkiezingen Samenstelling publicatie: Jeroen Slot Ivo de

Nadere informatie

Betreft Regionale Veiligheidsrapportage Amsterdam-Amstelland , gemeente Amstelveen

Betreft Regionale Veiligheidsrapportage Amsterdam-Amstelland , gemeente Amstelveen VVH - Openbare orde en Veiligheid De Raad van Amstelveen Postbus 4, 1180 BA Amstelveen Vermeld bij reactie ons kenmerk en datum van deze brief Disclaimer: deze brief is ongetekend op persportal geplaatst.

Nadere informatie

Gebiedsanalyse Overkoepelende analyse. Projectnummer: H. Booi J. Slot. L. Bicknese

Gebiedsanalyse Overkoepelende analyse. Projectnummer: H. Booi J. Slot. L. Bicknese Gebiedsanalyse 2015 Overkoepelende analyse veel hoger dan gemiddeld hoger dan gemiddeld rond het gemiddelde lager dan gemiddeld veel lager dan gemiddeld buiten beschouwing veel hoger dan gemiddeld hoger

Nadere informatie

Wijziging statistische buurtindeling van Amsterdam per 1 januari 2015(3B, 2015, 134)

Wijziging statistische buurtindeling van Amsterdam per 1 januari 2015(3B, 2015, 134) GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Amsterdam. Nr. 56979 25 juni 2015 Wijziging statistische buurtindeling van Amsterdam per 1 januari 2015(3B, 2015, 134) Afdeling 3B Nummer 134 Publicatiedatum

Nadere informatie

Amsterdam. (on)betaalbaar. amsterdam woon

Amsterdam. (on)betaalbaar. amsterdam woon Amsterdam (on)betaalbaar woon amsterdam 2 16 Amsterdam woon amsterdam 216 (on)betaalbaar Makelaarsvereniging Amsterdam Amsterdamse Federatie van Woning corporaties Gemeente Amsterdam Amsterdam (on)betaalbaar

Nadere informatie

Gewicht en leefstijl van kinderen in Nieuw-West

Gewicht en leefstijl van kinderen in Nieuw-West Amsterdamse Aanpak Gezond Gewicht juni 2017 Gewicht en leefstijl van kinderen in Nieuw- Minder overgewicht Het percentage kinderen * met overgewicht (inclusief obesitas) in Nieuw- is tussen en significant

Nadere informatie

Wonen in Amsterdam 2005 Leefbaarheid

Wonen in Amsterdam 2005 Leefbaarheid bevat ook de uitgaven: Stand van zaken Stadsdeelprofielen Wonen in Amsterdam 2005 Wonen in Amsterdam 2005 Deelnemers aan het onderzoek Wonen in Amsterdam 2005: Gemeente Amsterdam Dienst Wonen Gemeente

Nadere informatie

Leefbaarheid en veiligheid

Leefbaarheid en veiligheid 13 Leefbaarheid en veiligheid De mate waarin de woonomgeving als leefbaar en veilig wordt ervaren heeft invloed op hoe mensen zich voelen in de stad en op de mate waarin ze deelnemen aan en deelhebben

Nadere informatie

Bewonersonderzoek Dienstverlening weer verbeterd

Bewonersonderzoek Dienstverlening weer verbeterd Bewonersonderzoek 2018 Dienstverlening weer verbeterd Onderwerpen Methode en respons Resultaten: Woning, buurt en overlast Bewonersonderzoek 2018 Sociale contacten en betrokkenheid Verhuizen Dienstverlening

Nadere informatie

Inzicht in effectieve sociaal culturele projecten voor jongeren. Onderzoek, Informatie en Statistiek

Inzicht in effectieve sociaal culturele projecten voor jongeren. Onderzoek, Informatie en Statistiek Inzicht in effectieve sociaal culturele projecten voor jongeren In opdracht van: Projectnummer: 16081 Steven Poppelaars Femke Goosens Josca Boers Lotje Cohen Bezoekadres: Oudezijds Voorburgwal 300 Telefoon

Nadere informatie

Criminogeniteitsbeeld Amsterdam 2008

Criminogeniteitsbeeld Amsterdam 2008 Criminogeniteitsbeeld Amsterdam 28 prof. dr. J.C.J. Boutellier mr. drs. R.D. Scholte drs. M. Heijnen Vrije Universiteit Amsterdam Dynamics of Governance, Veiligheid & Burgerschap Gemeente Amsterdam, Dienst

Nadere informatie

Wonen in Amsterdam 2013 Leefbaarheid

Wonen in Amsterdam 2013 Leefbaarheid Gemeente Amsterdam Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties Wonen in Amsterdam 2013 Leefbaarheid December 2013 Tevredenheid over de buurt neemt toe in Noord en Zuidoost Bosleeuw laat sterkste stijging

Nadere informatie

Wonen in Amsterdam 2011 Leefbaarheid

Wonen in Amsterdam 2011 Leefbaarheid Gemeente Amsterdam Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties Wonen in Amsterdam 2011 Leefbaarheid Februari 2012 Geen enkele buurt meer onvoldoende Sterkste stijging tevredenheid in Overtoomse Veld Al

Nadere informatie

Verkiezingen Provinciale Staten in Amsterdam

Verkiezingen Provinciale Staten in Amsterdam Verkiezingen Provinciale Staten in Amsterdam Projectnummer: Cor Hylkema Bezoekadres: Oudezijds Voorburgwal Postbus, AR Amsterdam Telefoon www.os.amsterdam.nl Amsterdam, maart Foto voorzijde: Oudezijds

Nadere informatie

RAADSBIJEENKOMST LELYSTAD SESSIE 8

RAADSBIJEENKOMST LELYSTAD SESSIE 8 RAADSBIJEENKOMST LELYSTAD SESSIE 8 Datum: 11 juni 2013. Deelsessie: 21.00 21.50 uur in de Presentatiezaal. Doel: Beeldvorming. Onderwerp: Criminaliteitsbeeld 2012. Toelichting: Het criminaliteitsbeeld

Nadere informatie

De staat van de aandachtswijken

De staat van de aandachtswijken De staat van de aandachtswijken Amsterdam Project 7181 In opdracht van Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling en Dienst Wonen Lieselotte Bicknese Jeroen Slot Weesperstraat 79 Postbus 658 1018 VN Amsterdam

Nadere informatie

Monitor Om het kind. Eenmeting. In opdracht van: Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling. Projectnummer: Sanna de Ruiter.

Monitor Om het kind. Eenmeting. In opdracht van: Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling. Projectnummer: Sanna de Ruiter. Monitor Om het kind Eenmeting In opdracht van: Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling Projectnummer: 14083 Sanna de Ruiter Robert Selten Jeroen Slot Bezoekadres: Oudezijds Voorburgwal 300 Telefoon 020 251

Nadere informatie

Armoedemonitor Deel : het Amsterdamse armoedebeleid

Armoedemonitor Deel : het Amsterdamse armoedebeleid Armoedemonitor Deel : het Amsterdamse armoedebeleid Amsterdamse Armoedemonitor Deel In opdracht van: rve Participatie Projectnummer: Hetty van Kempen Laure Michon Nienke Nottelman Clemens Wenneker Jeroen

Nadere informatie

openbare orde en veiligheid

openbare orde en veiligheid 125 openbare orde en veiligheid 12 126 Openbare orde en veiligheid Minimale daling aantal huisgerelateerde diefstallen, stijging straatgerelateerde diefstallen In 2007 zijn er 304 huisgerelateerde diefstallen

Nadere informatie

Openbare orde en veiligheid

Openbare orde en veiligheid Kerncijfers 91 Openbare orde en veiligheid.1 Politie.2 Brandweer Amsterdam in cijfers 2014 92 Openbare orde en veiligheid Geregistreerde misdrijven In 2014 registreerde de Politie Eenheid Amsterdam het

Nadere informatie

Straatintimidatie Amsterdam. Factsheet Onderzoek, Informatie en Statistiek

Straatintimidatie Amsterdam. Factsheet Onderzoek, Informatie en Statistiek Straatintimidatie Amsterdam Factsheet 201 Onderzoek, Informatie en Statistiek In opdracht van: Directie Openbare Orde en Veiligheid Projectnummer: 11 Beek, Eliza van der Smeets, Harry Bezoekadres: Oudezijds

Nadere informatie

VERKIEZINGEN 2002 STADSDEELRAAD

VERKIEZINGEN 2002 STADSDEELRAAD VERKIEZINGEN 2002 STADSDEELRAAD in samenwerking met Afdelingen Burgerzaken Stadsdelen VERKIEZINGEN STADSDEELRAAD 2002 INHOUD blz. Uitslag en zetelverdeling verkiezing Stadsdeelraden 3/9 Voorkeursstemmen

Nadere informatie

Stapelingsmonitor. Onderzoek, Informatie en Statistiek

Stapelingsmonitor. Onderzoek, Informatie en Statistiek Stapelingsmonitor In opdracht van: intern Projectnummer: Anne Huijzer Idske de Jong Frank Hazeleger (GGD Amsterdam) Jeroen Slot Bezoekadres: Oudezijds Voorburgwal Postbus, AR Amsterdam a.huijzer@amsterdam.nl

Nadere informatie

Leefbaarheid en veiligheid

Leefbaarheid en veiligheid 13 Leefbaarheid en veiligheid De mate waarin de woonomgeving als leefbaar en veilig wordt ervaren heeft invloed op hoe mensen zich voelen in de stad en op hun participatie. Hoe mensen met elkaar omgaan

Nadere informatie

Het Eigen Haard Wijkselectie & Analyse model. Pieter Masmeijer Hoofd klant, markt & wijken

Het Eigen Haard Wijkselectie & Analyse model. Pieter Masmeijer Hoofd klant, markt & wijken Het Eigen Haard Wijkselectie & Analyse model Pieter Masmeijer Hoofd klant, markt & wijken Welke kansen liggen er voor corporaties op het gebied van informatieverzameling en kennismanagement, nu kostenefficiënt

Nadere informatie

District Land van Cuijk. Boxmeer. Politie Brabant-Noord. District Land van Cuijk

District Land van Cuijk. Boxmeer. Politie Brabant-Noord. District Land van Cuijk District Land van Cuijk Boxmeer Het zwaartepunt ligt bij vermogenscriminaliteit. Met name diefstal uit/vanaf motorvoertuigen komt vaak voor. De meeste feiten spelen zich af in de plaats Boxmeer. Op de

Nadere informatie

Veerkracht in het Amsterdamse Corporatiebezit Welkom!

Veerkracht in het Amsterdamse Corporatiebezit Welkom! Veerkracht in het Amsterdamse Corporatiebezit Welkom! Programma 14:00 Welkom door Jeroen van der Veer, AFWC 14:10 Kees Leidelmeijer (RIGO) en Jeroen Frissen over het onderzoek Veerkracht van het corporatiebezit

Nadere informatie

Van: M. van Milligen Tel nr: Nummer: 17A.00002

Van: M. van Milligen Tel nr: Nummer: 17A.00002 VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS & RAADSINFORMATIEBRIEF Van: M. van Milligen Tel nr: Nummer: 17A.00002 Datum: 31 januari 2017 Team: Openbare Orde en Veiligheid Tekenstukken: Ja Bijlagen: 2 Afschrift

Nadere informatie

Via deze raadsinformatiebrief bieden wij de politie(criminaliteits)cijfers 2016 en de duiding er van ter kennisname aan.

Via deze raadsinformatiebrief bieden wij de politie(criminaliteits)cijfers 2016 en de duiding er van ter kennisname aan. RAADSINFORMATIEBRIEF 17R.00004 gemeente WOERDEN Van college van burgemeester en wethouders Datum 7 februari 2017 Portefeuillehouder(s) : Burgemeester Molkenboer Portefeuille(s) : Openbare Orde en Veiligheid

Nadere informatie

Openbare ruimte en groen

Openbare ruimte en groen Ruimtegebruik 245 Openbare ruimte en groen..2 Ruimtegebruik Woonomgeving Amsterdam in cijfers 203 246 Openbare ruimte en groen Stad wordt steeds drukker Amsterdam heeft een oppervlakte van 2.933 hectare.

Nadere informatie

Bewonersonderzoek 2017

Bewonersonderzoek 2017 Bewonersonderzoek 2017 Onderwerpen Methode en respons Woning, buurt en overlast Bewonersonderzoek 2017 Verwachte ontwikkeling van de buurt SCHOON : Wat is het belangrijkst? Verhuizen Bewonersonderzoek

Nadere informatie

Geraadpleegde literatuur

Geraadpleegde literatuur 147 Geraadpleegde literatuur Berenschot. Buitenlandse investeerders zijn groeiversnellers voor de Nederlandse economie. 2007. Boterman, W.R.. Residential practices of middle classes in the field of parenthood.

Nadere informatie

Resultaten Vignettenstudie EPA Amsterdam Augustus 2016

Resultaten Vignettenstudie EPA Amsterdam Augustus 2016 Resultaten Vignettenstudie EPA Amsterdam Augustus 2016 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 1 1.1 Leeswijzer... 1 1.2 Mensen met EPA... 1 1.3 De vignettenstudie EPA... 1 1.4 Herstel en Participatie: de Taskforce

Nadere informatie

Tevredenheid over winkels in buurt neemt af

Tevredenheid over winkels in buurt neemt af Tevredenheid over winkels in buurt neemt af - Factsheet juni 2018 Het aandeel bewoners dat is over winkels voor dagelijkse boodschappen in de eigen buurt is gedaald tussen 2014 en 2016 van 70% naar 63%.

Nadere informatie