Blik in de toekomst Verder in automotive. Het is tijd voor de Rabobank.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Blik in de toekomst Verder in automotive. Het is tijd voor de Rabobank."

Transcriptie

1 Blik in de toekomst Verder in automotive Het is tijd voor de Rabobank.

2 Blik in de toekomst Verder in automotive

3 4 Blik in de toekomst Verder in automotive Blik in de toekomst Verder in automotive 5 Voorwoord Staan wij aan de vooravond van een herschikking van de mobiliteitsbranche? Komen er nieuwe toetreders? Wat betekent de komst van de Tata Nano voor de mobiliteitsmarkt? En wat verwacht de consument eigenlijk in de nabije toekomst? Is de segmentindeling van Autorai 2009 in ondere andere city& compact, green innovation en adventure een voorbode voor doelgroepdenken in deze sector? Dit zijn een aantal van de vragen die vele ondernemers in de autobranche bezig houden. De autosector heeft het momenteel niet gemakkelijk. Zij wordt geconfronteerd met minimale verkoopmarges, schaalvergroting die relatief weinig voordeel heeft opgeleverd en een businessmodel dat aan modernisering toe is. Gecombineerd met sterk dalende autoverkopen en een consument die naast minder ook andere auto s koopt dan voorheen, lijkt er een turbulent scenario over te blijven. Rabobank is van oudsher actief betrokken bij de thema s duurzaamheid en mobiliteit. Het zijn thema s die nu hoog op de agenda staan bij de overheid, het bedrijfsleven, de autobranche specifiek en de consument. Deze thema s kwamen volop terug op de afgelopen autosalon van Geneve en slaan ook steeds meer aan bij de consument. Rabobank geeft met deze studie een blik in de toekomst voor de autosector, rekening houdend met trends en ontwikkelingen op korte en lange termijn. Er zijn veel kansen voor automotive ondernemers. Juist nu is ondernemerschap gevraagd om de strategische route te bepalen, die voor elk bedrijf anders kan zijn. Het is een route die langs mobiliteit, technologische ontwikkelingen en veranderende consumentenvoorkeuren voert. Deze branchestudie beoogt te inspireren en bij te dragen aan uw denkproces rondom het maken van strategische keuzes. Keuzes, die zouden kunnen leiden tot nieuwe businessmodellen, showroomconcepten op andere locaties, een andere klant- en doelgroepbenadering en integratie van mobiliteitsproducten. Rest ons u veel leesplezier en inspiratie te wensen, ir. Annemarie Scholtis-van den Berg MBA Directeur marketing MKB, Rabobank Nederland mr. Thomas Edens MM Sectormanager Automotive, Rabobank Nederland Wat verwacht de consument eigenlijk in de nabije toekomst?

4 6 Blik in de toekomst Verder in automotive Blik in de toekomst Verder in automotive 7 Inhoud Noodzaak van vooruitkijken Toename prijstransparantie heeft geleid tot dalende verkoopmarges Kosten showroom niet in verhouding met verkoopmarges en volatiliteit marktaandelen Verhoudingen in de keten productiegericht Overheid beïnvloedt met succes de keuze van de consument 2. Redeneren vanuit mobiliteit Investering in harde infrastructuur levert niet genoeg op Vermindering van filedruk door perspectief van de automobilist centraal te stellen De keuzereiziger en multi-modaliteit 3. Innovatie- en prijsspiraal leidt tot standaardisering en nieuwe markten De innovatiespiraal: nieuwe technologische ontwikkelingen Waterstof of elektrisch Introductie elektrische auto s ook door niet-traditionele spelers Standaardisatie en dalende prijzen Basisauto wordt commodity Vervaging tussen segmenten van scooters, scootmobiel en kleine auto s Van statussymbool naar convenience product De klant centraal Demografische trends leiden tot veranderende vraag Prosument en Passument Op zoek naar geloofwaardige belevenissen bij aankoop en onderhoud Op zoek naar transparantie en duurzaamheid Klanten kunnen een merk maken of breken via eigen netwerken De klant bepaalt wat hij waar, wanneer en hoe koopt Leer het DNA van de klant kennen 5. (Retail-)merkbeleving en -positionering Teveel fabrikanten kiezen voor het premiumsegment Dringen in het premiumsegment of keuze maken voor volume? Naar een nieuwe indeling van merken De opkomst van retailmerken zet verder door Meer franchiseformules? Verhoudingen in de keten Overcapaciteit en overproductie leiden mogelijk tot reuring in de keten Retailmerken die onder eigen label auto s op de markt brengen?

5 8 Blik in de toekomst Verder in automotive De plaats van aftersales in de keten Onderhoud- en reparatiemarkt onder druk Totstandkoming en opzet Deze studie is gebaseerd op internationale mobiliteitssector. Uitgangspunt daarbij is de huidige situatie in de autosector. inzichten te bieden en discussies op gang te brengen. Deze branchestudie biedt nadrukkelijk Doorbraak van doe-het-zelf onderhoud of onderhoud aan huis deskresearch, veel gesprekken met collega s Vanuit daar wordt bekeken wat de invloed niet de totaaloplossing voor ondernemers in Toetreding in de aftersalesmarkt binnen de Rabobank Groep en interviews is van een veranderende mobiliteitsbehoefte, deze sector, maar geeft handvatten om tot Naar een nieuwe verhouding tussen sales en aftersales? met ondernemers en experts binnen en technologische ontwikkelingen en nieuwe ondernemingsstrategieën te komen Showroom van de toekomst: online en offline visitekaartje buiten de branche. Tevens heeft de Rabobank verschillende spiegelsessies georganiseerd, consumenten-voorkeuren. Aangetekend wordt dat in deze studie niet Welke locatie of showroom is dan wel geschikt? die mede geleid hebben tot aanpassingen Deze ontwikkelingen hebben gevolgen voor steeds van de huidige (Europese) wetgeving Nieuwe bouwtechnieken van het concept. Het gehele traject is onder de positionering van (retail)merken, de beleving wordt uitgegaan. Lange termijn ontwikkelingen Roadmap naar een nieuwe bedrijfsstrategie 1. Inventariseer de belangrijkste ontwikkelingen voor uw onderneming begeleiding uitgevoerd van Automotive Insiders! en prof. dr. Wim de Ridder, hoogleraar futurologie aan de Universiteit Twente. die daar bij hoort en de verhoudingen in de keten. Het beeld bij elkaar leidt tot een mogelijke verandering in de lokatie zullen tot nieuwe regelgeving leiden, maar ook is duidelijk dat sommige oplossingen door contractuele verplichtingen niet op korte 2. Formuleer het beeld dat u voor uw onderneming over vijf jaar het meest waarschijnlijk acht en omvang van showrooms. termijn kunnen worden gerealiseerd. 3. Bepaal in ieder scenario wat de belangrijkste onzekerheden zijn Deze branchestudie brengt in kaart welke 4. Geef aan welke alternatieven u ter beschikking heeft trends en ontwikkelingen nu en in de nabije De uitspraken en stellingen in deze studie mr Thomas Edens MM, 5. ntwikkel nieuwe businessmodellen en showroom concepten en kwantificeer zoveel mogelijk toekomst een grote rol zullen spelen in de zijn illustratief. Zij dienen om vernieuwende Sectormanager Automotive

6 10 Blik in de toekomst Verder in automotive Blik in de toekomst Verder in automotive Noodzaak van vooruitkijken Toename prijstransparantie heeft geleid tot dalende verkoopmarges Overheid beïnvloedt met succes de keuze van de consument Kosten showroom niet in verhouding met verkoopmarges en volatiliteit marktaandelen Verhoudingen in de keten productiegericht De automotive sector staat aan de vooravond van veel verandering, met uitdagingen op het gebied van onder andere mobiliteit, veranderende consumentenvoorkeuren en technologische ontwikkelingen. Helaas is de huidige situatie in de sector niet bijzonder rooskleurig als gekeken wordt naar kosten en baten van automotive ondernemers. Met name aan de saleskant is de pijn hevig, daar waar met aftersales op het moment nog aardige rendementen worden behaald.

7 12 Blik in de toekomst Verder in automotive Blik in de toekomst Verder in automotive 13 Internet heeft de informatiefunctie van showroom teruggedrongen Toename prijstransparantie heeft geleid tot dalende verkoopmarges Mede als gevolg van de opkomst van internet als informatiekanaal zijn de prijzen van auto s veel transparanter geworden, waardoor de klant beter weet te onderhandelen en zich goed kan voorbereiden op de aanschaf van zowel een nieuwe als een gebruikte auto. Daarnaast worden autobedrijven geconfronteerd met soms flink dalende verkopen. Deze daling is vaak gerelateerd aan modellen politiek en milieulabeling van de modellen van een bepaald merk en de vraaguitval bij consumenten, autoverhuurbedrijven en leasemaatschappijen verschilt sterk per model. Kosten showroom niet in verhouding met verkoopmarges en volatiliteit marktaandelen De verkoop van auto s vanuit een showroom brengt hoge kosten met zich mee. Samen met lage verkoopmarges legt dit een grote druk op het totale resultaat van de saleskant van automotive ondernemingen. Neem nu de showroom. Vaak zijn het prachtige glazen paleizen, al dan niet gebouwd naar de standaarden van automerken, omringd met ruime parkeerplaatsen voor klanten en occasions. Maar wegen de kosten van deze showrooms wel op tegen de baten van het verkopen van nieuwe auto s? Zelfs als aftersales wordt meegenomen in de berekeningen? Gemiddelde rendement voor een dealerbedrijf in 2007 was 0,75% (Bovag Branchebarometer 2007). Dit rendement dat in 2008 lager zal zijn, staat een gezonde bedrijfsvoering in de weg. De grootte van showrooms is veelal bepaald op basis van historische markt aandelen van automerken binnen een bepaald gebied. Maar mede door de komst van nieuwe toetreders in de af gelopen tien jaar neemt de zekerheid van een marktaandeel af en fluctueert de omzet stevig naarmate de modellenrange van een bepaald merk aanslaat (zie figuur 1.0). Tevens is al door vele partijen vastgesteld dat er in Nederland een overcapaciteit is aan het aantal verkooppunten. De opkomst van internet heeft de informatiefunctie van showroom teruggedrongen. Met name de belevingsfunctie is nog van belang. De overcapaciteit is daardoor nog groter geworden. De verwachting is dat door de huidige recessie showrooms zullen sluiten waardoor een schaalvergroting kan plaatsvinden die bijdraagt aan de rentabiliteit van de onderneming. 16% 14% 12% 10% 8% 6% 4% 2% 0% 1990 Citroën Ford 1995 Hyundai Mazda Nissan Opel 2000 Peugeot Renault Figuur 1.0 Marktaandelen top 10 merken in Nederland (2008) vanaf Seat Toyota 2008 VW

8 14 Blik in de toekomst Verder in automotive Blik in de toekomst Verder in automotive 15 Forse voorraden worden vaak met korting en lage marge verkocht De klant wordt in zijn keuzes beïnvloed door de overheid Verhoudingen in de keten productiegericht De sector kent van oudsher een sterk vanuit de fabrikant en importeur geregisseerde keten. De dealer dient te voldoen aan de standaarden in sales, aftersales, werkplaats en showroom, waarvoor hij een beloning krijgt en een bonus opstrijkt bij het behalen van de doelstellingen. In ruil daarvoor krijgt hij exclusiviteit in het verkopen van nieuwe auto s van het betreffende merk. Ondanks dat steeds meer autofabrikanten overgaan op productie, nadat de klant de auto heeft besteld, is er sprake van forse voorraden nieuwe auto s. Dit komt mede doordat fabrikanten bij vraaguitval een voorspelling doen van de meest gevraagde modellen en deze blijven produceren. Deze voorraden worden vaak met korting en lage marge verkocht via de dealers. Overheid beïnvloedt met succes de keuze van de consument De klant wordt in zijn keuzes beïnvloed door de overheid die met haar wet- en regelgeving de consumentenprijzen van automodellen bepaalt. Door differentiatie op basis van milieulabeling, zuinigheid, gewicht en andere specificaties worden sommige modellen goedkoper en andere (veel) duurder. Ook de differentiatie in bijtelling van leaseauto s heeft veel impact gehad op de verdeling van de totale aantallen verkopen over de verschillende segmenten en merken. Samen met technische ontwikkelingen leidt dit tot een verschuiving binnen de bestaande segmenten. De consument kiest bewuster voor kleinere auto s en let daarbij meer op verbruik en uitstoot van schadelijke stoffen. Voor de sector geldt dat op de verkoop van deze modellen vaak minder marge zit en dat deze modellen met minder opties worden aangekleed waardoor de totale brutomarge van deze auto s lager is dan die van modellen in hogere/grotere segmenten. Ook hebben deze kleinere modellen vaak minder onderhoud nodig en zijn de onderdelen goedkoper. Naast bovengenoemde maatregelen streeft de overheid actief naar het belasten van het gebruik van de auto in plaats van het bezit op zichzelf. Dus de kosten per kilometer afhankelijk van waar en wanneer deze gereden wordt zullen toenemen, en de kosten van het bezit zullen afnemen. Ook dit heeft zijn weerslag op de aanschaf van, de keuze voor en het gebruik van de auto als vervoermiddel. Huidige situatie: 1. Toename prijstransparantie heeft geleid tot dalende verkoopmarges 2. Kosten van showrooms staan niet in verhouding tot de verkoopmarges 3. Verhoudingen in de keten nog productiegericht 4. Overheid beïnvloedt met succes de segmentkeuze van de consument 5. Auto wordt meer onderdeel van een bredere visie op mobiliteit

9 16 Blik in de toekomst Verder in automotive Blik in de toekomst Verder in automotive Redeneren vanuit mobiliteit Investering in harde infrastructuur levert niet genoeg op Vermindering van filedruk door perspectief van de automobilist centraal te stellen De keuzereiziger en multi-modaliteit De overheidsmaatregelen op het gebied van beprijzing van segmenten, modellen, bezit en aantal gereden kilometers staan niet op zichzelf. Zij zijn onderdeel van een mobiliteitsgedachte waarbij het van belang is op een efficiënte, comfortabele manier van A naar B te komen, met een zo laag mogelijke filedruk. Deze mobiliteitsgedachte integreert daarmee het gebruik van diverse vervoermiddelen zoals bus, trein, fiets, motor en auto. De auto wordt in deze visie steeds meer onderdeel van een groter geheel en wordt minder op zichzelf beschouwd als middel om van A naar B te komen. De auto is altijd erg populair geweest, mede omdat die veel invloed heeft gehad op de vrijheid van mensen om te gaan en staan waar zij willen. Maar vanwege de milieuschade en de filedruk wordt de auto in toenemende mate gezien als onderdeel van het mobiliteitsvraagstuk in brede zin. Daarnaast is het duidelijk dat de huidige dichtslibbing van het wegennet de economie erg veel geld kost - In 2008 beliep de schade aan verloren productieve uren door files maar liefst 3,5 miljard, waarmee er ook economische redenen zijn om het mobiliteitsvraagstuk in zijn geheel te bekijken en aan te pakken.

10 18 Blik in de toekomst Verder in automotive Blik in de toekomst Verder in automotive 19 Investering in harde infrastructuur levert niet genoeg op De basis van het huidige mobiliteitsbeleid vormt de Nota Mobiliteit waarmee tot 2020 een forse investering van bijna 100 miljard wordt gedaan in harde infrastructuur, zoals rijstroken, wegen en rails. Tevens worden de OV Chipkaart en de Kilometerprijs ingevoerd. Uitgangspunt daarbij is dat mensen niet meer gaan betalen, maar anders gaan betalen. Daarnaast zijn er tal van kleinere maatregelen zoals verplaatsbare barrières om rijbanen snel te kunnen aanpassen en opblaasbare hefkussens om vrachtwagens bij ongelukken snel weer rechtop te zetten. Hoe sympathiek ook, het lijkt allemaal nauwelijks effect te hebben. In 2006 heeft Rijkswaterstaat doorgerekend wat het effect van al deze investeringen is op de filedruk. Dit bleek zeer teleurstellend te zijn. De filedruk in 2020 zal desondanks onveranderd zijn en daarmee dezelfde schadelijke effecten op het milieu hebben. Vermindering van filedruk door perspectief van de automobilist centraal te stellen Vanuit het perspectief van de automobilist kan door gedragsverandering de filedruk worden verminderd. Verschillende partijen, waaronder de Rabobank, maar ook sterke partners als de ANWB, de NS en anderen willen de fileproblematiek op deze manier benaderen nu de huidige maatregelen niet het gewenste effect hebben. Al deze partijen hebben veel kennis van het (mobiliteits-)gedrag van consumenten en hebben ook ervaring met het wisselende gedrag en de wisselende mobiliteitsvoorkeur van de klant. Zo had Rabobank in de jaren 80 nog 250 miljoen bezoeken per jaar aan haar lokale banken in Nederland. In 2008 was dat aantal verminderd tot 3 miljoen bezoeken, terwijl aan de andere kant het aantal contactmomenten is verdubbeld tot ruim 500 miljoen dankzij telefonie en internet. Cruciaal is echter de vraag of de automobilist dezelfde gedragsprikkels kent als de rekeninghouder achter zijn PC. De afgelopen jaren zijn enkele proeven gedaan met het spitsmijden. De theorie die daaraan ten grondslag ligt, is dat beprijzen van het weggebruik alleen in combinatie met positieve prikkels tot duurzame gedragsverandering in tijdstip of gebruik leidt. Doel van de proef spitsmijden (op het traject Utrecht, Gouda, Den Haag) was om per werkdag 6% van de auto s uit de spits te halen op basis van vrijwilligheid en via positieve prikkels in de vorm van kleine geldelijke beloningen ( 3 per keer). De doelstelling van de eerste proef in 2006 werd spectaculair overschreden en resulteerde in 21% minder auto s in de spits. Ook de proeven in de jaren daarna blijken telkens succesvol te zijn. Daarmee is aangetoond dat de automobilist bereid is alternatieve reistijden en vervoermiddelen te overwegen als hij daarin financieel voordeel ziet. Veel mag worden verwacht van de combinatie met niet-financiële prikkels als de NS Businesscard voor leaserijders en mogelijk heden om thuis te werken. Werkgevers zullen hun werknemers steeds meer keuzevrijheden geven in het kiezen van de ideale reistijden en vervoermiddelen. Daarnaast zijn er internationaal en nationaal (waaronder Amsterdam en Nijmegen) enkele voorbeelden van grote steden die hun inwoners en forenzen stimuleren gebruik te maken van het openbaar vervoer of auto s die minder milieuvervuilend zijn. Positieve prikkel daarvoor kan zijn een gedifferentieerd parkeertarief waarbij zeer kleine auto s en/of elektrische auto s minder parkeergeld betalen of sneller en goedkoper aan een parkeervergunning kunnen komen. Een negatieve prikkel werkt ook. In Duitsland worden vervuilende auto s (aangegeven met stickers) geweerd in de binnenstad van verschillende grote steden.

11 20 Blik in de toekomst Verder in automotive De keuzereiziger en multi-modaliteit Mensen willen op een efficiënte en gemakkelijke manier naar hun bestemming reizen. Jarenlang was de keuze voor het vervoermiddel gefocust op één product: trein, fiets, scooter, auto. Maar nu efficiënte bereikbaarheid geen vanzelfsprekendheid meer is, kiest de reiziger steeds vaker voor een combinatie van vervoermiddelen, mits het voor hem makkelijk wordt gemaakt om een combinatie te kiezen die leidt tot een snel en betrouwbaar vervoer naar de eindbestemming. Voorbeelden hiervan zijn matrixborden op de snelweg die aangeven hoeveel reistijd automobilisten hebben als zij in de auto blijven rijden naar de eindbestemming en hoeveel reistijd nodig is om bij een station te parkeren en de trein te nemen. Dergelijke initiatieven met goede, betrouwbare informatie leiden tot meer keuzemogelijkheden voor de reiziger. Andere opties van multi-modaliteit zijn car-dating in combinatie met het vervoer met tram of bus en een leenfiets voor het laatste stuk van het traject. Ook commerciële partijen spelen steeds meer in op de integratie van de verschillende vervoermiddelen en keuzemogelijkheden voor de reiziger, die mede door de grotere acceptatie van GPS systemen betrouwbaarder en gemakkelijker te raadplegen worden. Het is nog maar een kleine stap om een navigatiesysteem te voorzien van een NS routeplanner die, rekening houdend met de actuele verkeerssituatie, verschillende suggesties kan doen aan de berijder. Zo ziet Hertz als autoverhuurder zich meer en meer als verhuurder van mobiliteit en lijkt het verhuren van elektrische scooters in Amsterdam inmiddels een logische aanvulling op de bestaande activiteiten en passend bij een duurzaam imago van deze onderneming. Internationaal zijn er eveneens verschillende initiatieven van autoverhuurders die car-dating faciliteren. Ook particulieren verenigen zich om samen een wagenpark aan te schaffen dat past bij hun mobiliteitsbehoefte: een kleine auto voor in de stad, een 4x4 voor de caravan en een cabrio voor de fun. Er liggen derhalve veel kansen voor die automotive bedrijven die weten om te schakelen van het denken vanuit het product auto naar de mobiliteitsbehoefte van de klant en daarmee de integratie van modaliteiten als uitgangspunt kiezen. Overheid en grote werkgevers zitten reeds volop in dit proces, het is aan de automotive bedrijven bij dit proces aan te sluiten en in te spelen op de commerciële mogelijkheden ervan. Automobiel of mobiliteitsbehoefte

12 22 Blik in de toekomst Verder in automotive Blik in de toekomst Verder in automotive Innovatie- en prijsspiraal leidt tot standaardisering en nieuwe markten De hoeveelheid elektronica in auto s is de afgelopen decennia exponentieel toegenomen. Zo zijn er elektrische ramen, ABS, vele airbags, volautomatische klimaatregeling, regen- en lichtsensoren voor auto s in alle segmenten. Maar ook de aansturing van veiligheidssystemen is meer en meer elektronisch in plaats van mechanisch. De complexiteit van de auto en de reparatie daarvan is daarmee toegenomen. Opvallend is de snelheid waarmee een succesvol design, populaire techniek, rijeigenschappen en opties worden gekopieerd. Wat vandaag nog speciaal is, is morgen voor bijna elke auto beschikbaar. Omdat vernieuwingen door concurrenten zo snel omarmd worden, zijn de verschillen tussen de auto s steeds kleiner geworden. Het is voor autofabrikanten lastig om onderscheidend te zijn in techniek en design. De innovatiespiraal: nieuwe technologische ontwikkelingen Waterstof of elektrisch Van statussymbool naar convenience product Standaardisatie en dalende prijzen Introductie elektrische auto s ook door niettraditionele spelers Basisauto wordt commodity Vervaging tussen segmenten van scooters, scootmobiel en kleine auto s

13 24 Blik in de toekomst Verder in automotive De innovatiespiraal: nieuwe technologische ontwikkelingen De komende jaren staan in het teken van technologieën die met name gericht zijn op veiligheidssystemen zoals cruisecontrole die automatisch afstand houdt, sensoren die wegsituaties scannen en daarop proactief reageren. Daarnaast is er veel te verwachten van doorontwikkelingen van nieuwe aandrijfsystemen zoals hybride, elek trisch of waterstof. Fabrikanten zijn af hankelijk van de juiste schaalgrootte om de kosten per auto te reduceren en concurrerende prijzen mogelijk te maken. Ook zijn er veel experimenten met automatische navigatiesystemen die het automatisch rijden mogelijk maken. Als deze ontwikkeling doorzet, neemt de veiligheid van het verkeer enorm toe en kan het aantal verkeersslachtoffers worden teruggedrongen. Waterstof of elektrisch De elektrische auto is eigenlijk geen innovatie van nu. Meer dan honderd jaar geleden waren er al elektrische auto s, ge bouwd door Detroit Electric, met een actieradius van kilometer bij een snelheid van 30 km/uur, voor die tijd een prima snelheid. Door de snelle daling van de kosten van verbrandingsmotoren is de elektrische auto toen niet doorgebroken. Inmiddels is de elektrische auto weer terug. Deutsche Bank voorspelt in haar rapport Electric cars: Plugged in dat in 2020 bijna 50% van de verkochte auto s een alternatieve aandrijving hebben, waarvan de elektrische auto een mogelijkheid is naast andere hybride systemen. Zowel waterstof- als elektrische systemen hebben voor- en nadelen, die met name op het gebied van infrastructuur (toegang tot de benodigde energiebron) en levensduur liggen. De beschikbaarheid van elektriciteit over de wereld en daarmee de mogelijk heid om oplaadpunten te creëren voor elektrische auto s is daarentegen zeer groot. De beschikbaarheid van grondstoffen als platinum (waterstof ) en lithium (elektrisch) kan een complicerende en vertragende factor zijn voor deze verschillende typen van aandrijvingen. Gezien de introductie van vele (semi-) elektrische modellen de komende drie jaar, lijkt het er op dat in de nabije toekomst elek trische auto s vooralsnog de overhand zullen krijgen en dat de hordes, mede door overheidssubsidies en innovaties, snel ge nomen worden. Massaproductie ligt al binnen enkele jaren binnen bereik. Tot die tijd zullen veel hybride auto s op de markt gebracht worden die, gestimuleerd door de overheid, voor redelijk aan trekkelijke tarieven kunnen worden gekocht of geleased. Build Your Dreams (BYD): in vijf jaar tijd van batterij- naar autofabrikant BYD is een van de grootste batterijfabrikanten ter wereld (30% marktaandeel) en is wereldleider in oplaadbare batterijtechnologie. BYD is in 1995 opgericht door Wang Chuanfu in de Chinese stad Shenzhen. In 2005 is BYD gestart met de productie en verkoop van auto s nadat zij in 2003 een kleine Chinese autofabrikant had gekocht om de basistechnologie in huis te halen. Inmiddels is de autotak van BYD sterk gegroeid. Er worden veel nieuwe modellen uitgebracht, voornamelijk op de Chinese markt. Wang gaat er vanuit dat zijn technische voorsprong in batterijtechnologie in combinatie met lage loonkosten in China leiden tot een groot concurrentievoordeel ten opzichte van andere fabrikanten. In 2009 komt BYD met de eerste geheel elektrische auto, de E6 die ook bestemd is voor de Amerikaanse markt en de concurrentie zal aangaan met de elektrische Volt van General Motors. De E6 zal de helft kosten. Met name in rijeigenschappen en bouwkwaliteit loopt BYD nog wat achter op de auto s van gevestigde fabrikanten, maar gezien de snelheid waarmee Koreanen en Japanners kwaliteit en imago hebben verbeterd, lijkt de uitspraak van Wang om de grootste autofabrikant te zijn in 2025 niet helemaal uit de lucht gegrepen. Bron: Financial Times 2 november 2008, The quiet man of cars

14 Over opladen en actieradius: Essent Mobile Smartgrid, Better Places en Epyon Blik in de toekomst Verder in automotive 27 Een van de grootste problemen bij de grootschalige introductie van de elektrische auto s is de beschikbaarheid van elektriciteit voor de auto. Dit betekent dat er een infrastructuur van oplaadpunten moet komen, dat batterijen sneller moeten worden opgeladen en dat de actieradius van het batterijenpakket groter moet worden. Daar waar de actieradius nu vaak blijft steken op 200 km zal deze naar verwachting in 2010/2011 de grens van 400 km bereiken. Toch is er ook dan behoefte aan mogelijkheden om op lange (vakantie-)ritten de auto tussendoor op te kunnen laden. Nieuwe problemen kondigen zich reeds aan. Als veel elektrische auto s tegelijk opgeladen worden (bijvoorbeeld s avonds na het werk), dan leidt dat wellicht tot overbelasting van de huidige elektrische infrastructuur. Essent heeft mede daarom de Mobile Smartgrid ontwikkeld waarbij auto s op een intelligente manier in de nacht worden opgeladen. Een extra voordeel daarbij is dat duurzame energie als windenergie, die normaal s nachts niet geconsumeerd wordt, in de batterij van de auto kan worden opgeslagen. En bij snelladen (in tien minuten) is een oplaadstation nodig met extra vermogen. Een andere of complementaire oplossing is het project Better Place dat in verschillende landen wisselstations bouwt in samenwerking met onder meer autofabrikant Renault-Nissan die het platform van de nieuwe Laguna erop aanpast. Better Place gaat uit van verwisselen van standaardpakketten aan batterijen, waarbij de auto een soort wasstraat inrijdt waarin automatische de lege pakketten voor opgeladen pakketten worden verruild. Dit zorgt voor een aanzienlijke vergroting van de actieradius en voorkomt een piekbelasting op het elektriciteitsnet omdat Better Place de batterijen op elk willekeurig tijdstip kan opladen en als voorraad kan houden op dezelfde wijze als een tankstation een voorraad brandstof houdt. In dit model betalen automobilisten bij de toegang tot batterij-uitwisselstations een bedrag per verreden kilometer. Mogelijk ontstaat er een businessmodel waarbij de auto vrijwel gratis is en er een abonnement wordt afgesloten voor een bepaald aantal kilometers per maand of prepaid abonnementen. Better Place is daarbij dan de onderneming die dit businessmodel mogelijk maakt. Inmiddels is er een Nederlandse onderneming, Epyon, die een enorme vooruitgang heeft geboekt in de tijd die het duurt om batterijen op te laden. Er wordt geclaimd dat snelladen in 10 minuten tot de mogelijkheid behoort. Bron: PM Europa special: Energie in 2050, september 2009, Introductie elektrische auto s ook door niet-traditionele spelers Ook niet-traditionele autofabrikanten bieden inmiddels elektrische auto s aan. Zo is in Engeland de G-Wiz als elektrische stadsauto verkrijgbaar en in Noorwegen bestaat de Think car, een auto waarbij de batterij geleased wordt om aanschafkosten te drukken en onzekerheid bij consumenten met betrekking tot nieuwe technologie weg te nemen. Het Nederlandse bedrijf ECE cars is gespecialiseerd in productie (ombouw) en importeur van de elektrische Lotus en elektrische auto s van Detroit Electric. ECE cars zal vanaf 2009 verschillende typen auto s op de markt brengen waaronder een driewieler, een gezinsauto en een SUV. Autobinck neemt de import van de auto s van het Chinese BYD op zich voor diverse Europese landen, waaronder Nederland. De markt voor deze auto s bestaat uit early adopters en milieubewuste consumenten. Grootschalige invoering is nog niet aan de orde, maar de kans is reëel om te stellen dat één of meer van deze aanbieders binnen tien jaar behoren tot de gevestigde orde.

15 Blik in de toekomst Verder in automotive 29 Openbronbolide toekomstmuziek? Crowdsourcing is ook doorgedrongen tot de auto-industrie. Er zijn open source auto s zoals Oscar, het Nederlandse c,mm,n, Open Source Green Vehicle en Vehicle Design Summit. De gedachte is dat iedereen via internet kan meedenken over een autoontwerp. Het idee is ontleend aan Linux waarbij iedereen gebruik mag maken van een functioneel mobiliteitsconcept op voorwaarde dat zij de verbeteringen of hun bevindingen terugkoppelen. Door de hardware in een openbronomgeving te ontwikkelen, worden de totale ontwikkelingskosten drastisch omlaag gebracht en neemt de toepassing van innovatieve technologie toe. Het verdienmodel ligt dan eerder bij gebruiksdiensten en bij de verkoop van de hardware de auto zelf. Ook het uiterlijk en het interieur kunnen aan de vraag worden aangepast. Cruciaal hierbij is de uitwisselbaarheid van onderdelen en componenten, mede door draadloze communicatie tussen onderdelen. Daarnaast kan door toepassing van drive-by-wire technologie een eenvoudig te wisselen carrosserie beschikbaar komen. Dit biedt kansen voor gespecialiseerde carrosseriebouw, qua techniek, design en soort gebruik. Voorwaarde is dat het vakwerkframe op botsveiligheid is getest. Net als in de computerwereld ontstaat er een samenspel van componenten, onderdelen en een op maat gemaakte carrosserie. Deze wereld wordt niet meer gedomineerd door autofabrikanten maar door vaak nieuwe spelers die onderdelen produceren en inspelen op de behoefte van de klant. Dichtbij huis betekent dit dat een importeur of grote dealergroep onder eigen naam een auto kan (laten) produceren en daarmee een eigen klan tengroep kan aanspreken. Ook niettraditionele partijen kunnen op deze ontwikkeling inspelen zoals de NS met een eigen NS auto die gratis mag parkeren bij het station, een Apple auto met volledige integratie van internet en muziek enzovoorts. Ook kan er een componentenmarkt ontstaan, waarbij partijen zich specialiseren op onderdelen van de open source auto. Zo zou de consument een Aldi open source auto kunnen bestellen met een G-star interieur, plaats voor twee geïntegreerde Aldi kratjes in de achterbak, met een Swatch klokje en een door Philips Lighting ontwikkelde interieurverlichting. De eerste bouwer van de open bron bolide op grote schaal moet zich echter nog wel aanmelden Bron: Ingenieur, 16 januari 2009, Openbronbolide Standaardisatie en dalende prijzen In de automotive is op veel plaatsen sprake van consolidatie, zowel op fabrikant- als op dealerniveau. Fusies en overnames in de afgelopen jaren beoogden meestal het maximaliseren van marktaandeel en het behalen van efficiencywinsten. Maar door de prijsdaling op de markt smolten deze voordelen weg als sneeuw voor de zon, naast het feit dat het aantal contractpartijen wel afnam, maar het aantal verkooppunten nauwelijks. In de huidige tijd neemt door prijstransparantie en overproductie de noodzaak tot het nemen van verdere kostenmaatregelen toe. Dit leidt tot verdere standaardisering van de auto met als gevolg dat de onderlinge vergelijkbaarheid van auto s wederom toeneemt en de consument steeds minder verschillen waarneemt, laat staan bereid is daarvoor te betalen. Aldus bevindt de sector zich in een lastige situatie, waarin dalende prijzen en efficiencyvoordelen elkaar steeds volgen.

16 30 Blik in de toekomst Verder in automotive Basisauto wordt commodity De Indiase autofabrikant Tata, ook eigenaar van Jaguar, komt in 2009 met de Tata Nano op de markt in India, die rond de dollar zal gaan kosten. Een revolutionair laag bedrag voor een auto voor vier personen. Daarmee wordt de concurrentie aangegaan met scooters en ezels (opkomende economieën). Het Italiaanse Piaggo heeft inmiddels een driewieler ontwikkeld die met autorijbewijs bereden kan worden. Ook andere producenten staan op het punt dit soort voertuigen te introduceren. Zo zet Renault s submerk Dacia in op het goedkope segment en biedt betrouwbare no-nonsense techniek en relatief veel ruimte tegen een zeer aantrekkelijke prijs. In 2009 heeft Fioravanti een concept gepresenteerd waarbij een aantal auto-onderdelen uitwisselbaar is en het totaal aan onderdelen en dus kosten drastisch afneemt. Zo is de voorbumper gelijk aan de achterbumper, zijn de licht units en deuren allemaal hetzelfde. Daarmee komen er steeds meer modellen op de markt die nieuwe doelgroepen aanspreken op basis van een lage prijs in plaats van op merkbeleving. Dit geeft voeding aan de gedachte dat de auto steeds meer een gebruiksvoorwerp wordt en emotie minder belangrijk wordt, zeker in dit segment en de kleine klasse daarboven. Vervaging tussen segmenten van scooters, scootmobiel en kleine auto s Mede door de introductie van auto s die qua prijs dicht tegen die van duurdere scooters aanliggen, vervagen de segmenten aan de onderkant van de markt steeds meer en wordt de multimodaliteit ver sterkt. Als dit soort voertuigen in de verkoop, lease of verhuur worden ge combineerd met mogelijkheden van andere segmenten (verhuisauto, cabriolet of vakantieauto) te gebruiken voor en kele dagen of weken, wordt deze ontwikkeling versneld. Vanuit de visie van multi-modaliteit zou het goed mogelijk kunnen zijn dat elektrische fietsen, scooters, SegWays, driewielers en Tata Nano, Toyota IQ uit het Smart-segment naar elkaar toe groeien en met name in stedelijke gebieden en voor kleinere ritten een volwassen segment worden. Van statussymbool naar convenience product Een belangrijk gevolg van de standaardisering van de auto is dat de auto als statussymbool aan macht inboet. Als verschillende andere vervoermiddelen worden ingezet om van A naar B te reizen, neemt automatisch het belang van het product auto af, en daarmee ook de status die daarmee is verbonden. Er blijft altijd een markt voor auto s met beleving op het gebied van extreme snelheid, luxe, uit straling en design en daarmee dus ook met een bepaalde status, maar de markt verandert. Verzekeren van auto s met nieuwe technologie Naast onzekerheid over nieuwe technologie bij consumenten is het ook van belang dat de voertuigen tegen een redelijke premie goed worden verzekerd. Het huidige beleid bij bijvoorbeeld Interpolis is dat elektrische auto s vooralsnog als gelijke behandeld worden ten opzichte van de niet-elektrische auto s. Als de elektrische auto een RDW-goedkeuring heeft en er is een personenautokenteken afgegeven, dan gelden dezelfde premiebepalende factoren als voor de overige personenauto s. Een onzekere factor is de mogelijke schadelast bij deze auto s. Gezien het feit dat de aantallen die nu op de weg zijn erg laag zijn, kan daarover nog geen uitspraak worden gedaan. Als blijkt dat de schadelast duidelijk verschilt van die van de auto s zoals wij deze nu kennen, zal de premie daarop aangepast worden.

17 32 Blik in de toekomst Verder in automotive Blik in de toekomst Verder in automotive De klant centraal Klanten kunnen een merk maken of breken via eigen netwerken Demografische trends leiden tot veranderende vraag Op zoek naar transparantie en duurzaamheid Leer het DNA van de klant kennen Wat verwacht de klant tegenwoordig eigenlijk? Op welke auto zit hij te wachten? En welke service hoort daarbij? Duidelijk is dat de klant veeleisender wordt en beter is geïnformeerd. Ook ontwikkelingen op het gebied van technologie, demografie en sociologie hebben invloed op de keuze van de klant en het serviceniveau dat hij verlangt. Het gevolg is onder meer dat merkentrouw niet erg groot is, want de mutaties per jaar zijn soms aanzienlijk. Prosument en Passument Op zoek naar geloofwaardige belevenissen bij aankoop en onderhoud De klant bepaalt wat hij waar, wanneer en hoe koopt

18 34 Blik in de toekomst Verder in automotive Blik in de toekomst Verder in automotive 35 Vergrijzing stimuleert de vraag naar vervoermiddelen met een comfortabele instap Demografische trends leiden tot veranderende vraag De vergrijzing in Nederland is al aan de gang en zal haar hoogtepunt volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) rond 2050 bereiken (van 2,4 miljoen in 2007 tot 3,9 miljoen ouderen in 2050). De ouderen van nu hebben vergeleken met vorige generaties meer te besteden, hebben een hogere levensverwachting en hechten veel waarde aan vrijheid en mobiliteit. Vergrijzing stimuleert de vraag naar vervoermiddelen met een comfortabele instap, waarbij reistijd ondergeschikter wordt aan de comfortabele beleving. Daarnaast neemt het aantal inwoners met een multiculturele achtergrond toe. Juist deze bevolkingsgroep is groeiende (van 3,2 miljoen naar 4,8 miljoen in 2050) dankzij onder andere een hoger gemiddeld geboortecijfer. Deze inwoners vormen mogelijk een aparte doelgroep, met eigen wensen en (merk-)voorkeuren. Ook is sprake van verstedelijking. Vinexlocaties zijn volop in aanbouw, waardoor er geheel nieuwe stedelijke gebieden ontstaan. Gezien de schaarste aan bouwgrond is de ver wachting dat binnenstedelijke herontwikkeling een groei zal laten zien. Er is dan ook sprake van verdergaande verstedelijking en als gevolg daarvan een veranderend koopgedrag ten aanzien van mobiliteit in het algemeen en van auto s specifiek. Een andere tendens is de groei van eenpersoonshuishoudens. Het aantal alleenstaanden zal groeien van rond de 2,5 miljoen nu naar 3,4 miljoen in Prosument en Passument De klant is online, kritisch, zelfverzekerd en zorgt ervoor dat hij niet teveel betaalt. Dit is de prosument, met op zijn minst de perceptie van kennis van zaken. De prosument wil zelf vorm en inhoud geven aan hetgeen hij koopt. Hij verlangt van de verkoper een coöperatieve inslag. Dit vereist veel (afgedwongen) transparantie en juiste voorlichting en leidt tot vergroting van de macht van de klant. Maar niet elke klant is prosument; er zijn ook zogenoemde passumenten. De passument is niet geïnteresseerd, is lui en heeft geen kennis van auto s. Kortom hij is niet actief met auto s of mobiliteit bezig en zal zich niet breed oriënteren, maar gaat voor gemak en service. Bij zijn aankoopbeslissing laat hij zich gemakkelijk leiden door adviezen die hij in zijn persoonlijk netwerk ontvangt. Met name de prosument is steeds meer gefocust op de total costs of ownership, waarbij niet alleen de aankoop wordt meegerekend, maar ook de te verwachten afschrijving, inschatting van de te rijden kilometers, onderhoud en benzine. Daarbij wordt de consument geholpen door organisaties als de ANWB en websites als Zomoto.nl, die inzicht geven in de totale kosten en waarde van de auto. De commodifisering speelt hierbij ook een rol. -50% -40% -30% -20% -10% 00% A Fiat Seicento B Opel Corsa C VW Golf D Ford Mondeo E BMW 5 F Mercedes 5 G Audi TT H Ferrari I Rolls Royce J Renault Scenic K Chrysler Voyager L Toyota RAV4 M BMW X5 Figuur 2.0 Verschuiving van segmenten in Nederland 2008 t.o.v Bron: Rabobank en RDC 10% 20% 30%

19 36 Blik in de toekomst Verder in automotive Blik in de toekomst Verder in automotive 37 Bedrijven die er in slagen een echte, her ken bare identiteit te vestigen en naar de klant transparant te acteren, zijn succesvoller in klantbinding Op zoek naar geloofwaardige belevenissen bij aankoop en onderhoud Volgens Gilmore en Pine in hun boek Authenticiteit verlangen consumenten naar geloofwaardige belevenissen, waaraan zij met plezier kunnen terugdenken en waarbij zij op een persoonlijke manier betrokken zijn. De consumenten gevoeligheid die hoort bij de belevenis is authenticiteit en echtheid die past bij de uitstraling en het beleid van de onderneming. Deze klanten zijn bereid voor een echte beleving een surplus te betalen. Beleving bijvoorbeeld kan toegevoegd worden in de manier waarop de klant wordt behandeld verrast tijdens de aankoop of onderhoud van zijn of haar auto. Ook kan aansluiting gezocht worden bij de praktische beleving van een auto. Zo kan bij aankoop gecheckt worden hoeveel koffers er in de auto passen, of de rollator meekan en of de betreffende auto geschikt is om een caravan te trekken, door deze attributen gewoon in de showroom klaar te zetten. Daarnaast blijven er klanten die uitsluitend prijsgedreven zijn. Op zoek naar transparantie en duurzaamheid Veel klanten zijn op zoek naar echte bedrijven met een echt aanbod in producten en dienstverlening en willen eerlijk worden voorgelicht. Bedrijven die er in slagen een echte, herken bare identiteit te vestigen en naar de klant transparant te acteren, zijn succesvoller in klantbinding. Hierbij is verantwoorde omgang met de samenleving en het milieu cruciaal. Duurzaamheid kan onderscheidend vermogen creëren ten opzichte van concurrenten. Toegenomen transparantie in de dienstverlening bij verkoop en aftersales leidt er toe dat de klant steeds minder zal accepteren dat reparaties duurder uitvallen dan gedacht. Inschatting en voorlichting vooraf bij onderhoud en aanschaf is nu al voorwaarde voor een tevreden klant. Gezien het feit dat autoverkopers, volgens Readers Digest, in de perceptie van de klant in de laatste regionen terechtkomen als het gaat om de meest betrouwbare beroepsbeoefenaars is op deze basisvoorwaarde nog veel winst te boeken. Duurzaamheid in de zin van milieubewustzijn is ook een kenmerk dat steeds belangrijker zal gaan worden. Niet alleen gestimuleerd door de overheid, maar ook door bewustzijn van het feit dat eigen handelen van consumenten kan leiden tot een vergroting of verkleining van de uitstoot van schadelijke stoffen, kiezen consumenten andere auto s of overwegen zij andere vervoermiddelen. Klanten kunnen een merk maken of breken via eigen netwerken Naast de grote hoeveelheid aan informatie die te vinden is op internet informeren klanten elkaar steeds meer over producten, diensten en aanbieders. Zowel in positieve zin als in negatieve zin. Vaak doen zij dat in online communities of via vergelijkingssites. De macht van deze communities en vergelijkingssites neemt hand over hand toe. Klanten vragen elkaar naar ervaringen over automerken, bepaalde acties, modellen en betrouwbaarheid van universelen en dealers en vinden elkaar op gespecialiseerde websites als myreview dealer van Autoweek.nl, Cardealercheck.com of Dealerrater.com. Bedrijven die er in slagen om op een positieve manier in deze rubrieken terecht te komen met hun dienstverlening en imago, kunnen rekenen op goede mond-tot-mondreclame. Dit is reclame die uiteindelijk het meest effectief en houdbaar is. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, zetten klanten ook positieve uitingen op internet. Zeker als zij verrast worden met een dienstverlening die hun verwachtingen overtreffen. Een sterk (retail-)merk bestaat bij de gratie van klanten die dit zo percipiëren.

20 38 Blik in de toekomst Verder in automotive Wellicht vraagt de seniore klant een andere service dan de jonge vrouw De klant bepaalt wat hij waar, wanneer en hoe koopt In alle communicatiekanalen (website, telefoon, mail, showroom) dient de klant het gevoel te hebben met hetzelfde bedrijf contact te hebben, zowel qua merkbeleving als qua praktische zaken en dat hij serieus genomen wordt. Dus wanneer de klant contact wenst voor informatie, (reparatie-)afspraken maken of aan- en verkoop moeten de gegevens van de klant direct beschikbaar zijn aan de hand van kenteken, adres of telefoonnummer. De klant van nu is druk en maakt of heeft weinig tijd om een auto uit te zoeken of ter reparatie aan te bieden. Bij veel bedrijven is het nu onmogelijk na zes uur je nieuwe auto op te halen of je eigen auto op te halen na reparatie. Ook reparatie in het weekend voor bijvoorbeeld ondernemers zou kansen bieden voor een selecte doelgroep. In veel andere sectoren zijn verruimde openings tijden al sinds jaar en dag zeer gebruikelijk, ook als het om producten gaat die niet tot de eerste levensbehoefte horen. Voor veel consumenten is de auto noodzaak voor werk of gezin. Daarom zou juist deze sector meer in moeten spelen op de agenda van de klant en niet alleen op eventuele koopzondagen, paasdagen en kerstdagen met autoshows. Leer het DNA van de klant kennen Van belang in klantcontact is een inschatting maken van de behoefte van de klant in de behandeling zelf en in de mobiliteit waarnaar hij of zij op zoek is. Vaak wordt snel duidelijk dat een klant goed geïnformeerd is en dat hij snel wil handelen, terwijl andere klanten juist uren willen rond dwalen rondom hun verschillende keuzes voor aankoop. Daarnaast vraagt de seniore klant wellicht een andere service dan de jonge vrouw. Met inspelen op het gedrag van de klant, kennis nemen van zijn mobiliteitsbehoefte en van zijn agenda kan het bijbehorende serviceniveau ontdekt worden. Zeker als deze voorkeuren vastgelegd worden en de volgende keer in digitale of fysieke communicatie daarnaar gehandeld wordt, zal de klant in positieve zin verrast worden. Autodealer of dienst verlener

Blik in de toekomst Verder in automotive. Het is tijd voor de Rabobank.

Blik in de toekomst Verder in automotive. Het is tijd voor de Rabobank. Blik in de toekomst Verder in automotive Het is tijd voor de Rabobank. Blik in de toekomst Verder in automotive 4 Blik in de toekomst Verder in automotive Voorwoord Staan wij aan de vooravond van een

Nadere informatie

Mobiliteit & duurzaamheid Leaserijder wordt steeds duurzamer. www.alphabet.com

Mobiliteit & duurzaamheid Leaserijder wordt steeds duurzamer. www.alphabet.com Mobiliteit & duurzaamheid Leaserijder wordt steeds duurzamer www.alphabet.com Duurzame mobiliteit. Onderzoek naar gedrag en keuzes van leaserijders op gebied van duurzaamheid. Leaserijders steeds milieubewuster.

Nadere informatie

Na#onaal Zakenauto Onderzoek 2014

Na#onaal Zakenauto Onderzoek 2014 Na#onaal Zakenauto Onderzoek 2014 Presenta#e belangrijkste onderzoeksresultaten Eric Vousten VMS Research Intelligence Strategy Driving Business, 24 september 2014 Thema 2014 HOE ZAKELIJK IS DE ZAKELIJKE

Nadere informatie

it s electric! e-powered mobility by ece

it s electric! e-powered mobility by ece it s electric! e-powered mobility by ece Dramatische CO 2 reductie Lotus Elise VW Golf Een snelle, sportieve wagen. Van 0 naar 100 in 4,7 seconde? Het kan elektrisch! Specificaties Lotus Elise-ece: ca.

Nadere informatie

Mobiliteit & flexibiliteit Medewerkers en hun vervoerskeuze. www.alphabet.com

Mobiliteit & flexibiliteit Medewerkers en hun vervoerskeuze. www.alphabet.com Mobiliteit & flexibiliteit Medewerkers en hun vervoerskeuze www.alphabet.com Onderzoek Behoefte van zakelijke rijders aan variatie in vervoersmiddelen Flexibele mobiliteit Keuzevrijheid vooral voor jongeren

Nadere informatie

SRA-Automotivescan Uitkomsten 2014 & verwachtingen 2015

SRA-Automotivescan Uitkomsten 2014 & verwachtingen 2015 SRA-Automotivescan Uitkomsten 2014 & verwachtingen 2015 SRA-Automotivescan De Automotivescan 2014 is 464 x ingevuld: 4 van de respondenten heeft een merk-garagebedrijf en 5 is universeel. 71% heeft een

Nadere informatie

TOELICHTING TENDER. Amsterdam, 26 juli, 2010

TOELICHTING TENDER. Amsterdam, 26 juli, 2010 TOELICHTING TENDER Amsterdam, 26 juli, 2010 Steeds meer Nederlandse bedrijven hebben zowel financieel als ecologisch, belang bij een duurzame toekomst. Elektrisch vervoer biedt een unieke mogelijkheid

Nadere informatie

white paper De autokoper in kaart gebracht vwe Wie koopt welke auto?

white paper De autokoper in kaart gebracht vwe Wie koopt welke auto? vwe white paper De autokoper in kaart gebracht Wie koopt welke auto? Steeds minder particulieren kopen een nieuwe auto. In 2010 kochten particulieren bijna 260.000 nieuwe personenauto s, in 2015 werd de

Nadere informatie

De Nederlandse remarketingsector in 2017

De Nederlandse remarketingsector in 2017 #remarketingevent De Nederlandse remarketingsector in 2017 Trends en ontwikkelingen Jeroen van den Broek Commercieel Directeur CRM automotive retail Alle gebruikte data komen van bronnen van de partners

Nadere informatie

WAT WIL de BIJLAGENRAPPORT. en WAT WIL de Werkgever? nationaal zakenauto onderzoek. nationaal zakenauto onderzoek 2013

WAT WIL de BIJLAGENRAPPORT. en WAT WIL de Werkgever? nationaal zakenauto onderzoek. nationaal zakenauto onderzoek 2013 nationaal zakenauto onderzoek 2013 WAT WIL de zakelijke rijder? en WAT WIL de Werkgever? BIJLAGENRAPPORT nationaal zakenauto onderzoek 2013 NZO 2013 Basisanalyses Berijders Onderwerpen: 1. De Zakenauto

Nadere informatie

Rapportage. Evaluatie onderzoek Het succes van de stimuleringsregeling E-bike

Rapportage. Evaluatie onderzoek Het succes van de stimuleringsregeling E-bike Rapportage Evaluatie onderzoek Het succes van de stimuleringsregeling E-bike In opdracht van: Stadsregio Arnhem Nijmegen Datum: 11 februari 2013 Projectnummer: 2012171 Auteurs: Ronald Steenhoek & Marieke

Nadere informatie

DE AUTOKOPER 2008-2013 Studie naar trends onder autokopers. AutoTrack.nl - Afdeling marketing E: marketing@autotrack.

DE AUTOKOPER 2008-2013 Studie naar trends onder autokopers. AutoTrack.nl - Afdeling marketing E: marketing@autotrack. DE AUTOKOPER 2008-2013 Studie naar trends onder autokopers AutoTrack.nl - Afdeling marketing E: marketing@autotrack.nl T: 020-5175175 Inhoud De achtergrond Resultaten autokoper Conclusies onderzoek Discussie

Nadere informatie

Na#onaal Zakenauto Onderzoek 2014

Na#onaal Zakenauto Onderzoek 2014 Na#onaal Zakenauto Onderzoek 2014 Bijlagenrapport BEDRIJVEN NATIONAAL ZAKENAUTO ONDERZOEK 2014 ZAKENAUTO IN NEDERLAND WAT WIL DE WERKGEVER? EN WAT MAG DE ZAKELIJKE RIJDER (NOG)? NATIONAAL ZAKENAUTO ONDERZOEK

Nadere informatie

Nationaal Occasion Onderzoek

Nationaal Occasion Onderzoek Nationaal Occasion Onderzoek Resultaten 2014 Peter Odding 3 juli 2014 VWE in cijfers Nationaal Occasion Onderzoek 2014 Hoofdconclusie 1: Occasionverkopen dalen Occasionverkopen verder gedaald, echter tekenen

Nadere informatie

Inhoud. De achtergrond Resultaten autokoper Conclusies onderzoek Bijlage

Inhoud. De achtergrond Resultaten autokoper Conclusies onderzoek Bijlage Inhoud De achtergrond Resultaten autokoper Conclusies onderzoek Bijlage 2 Autokoper 2008 Onderzoek AutoTrack.nl & Newcom onder n = 1.000 Consumenten hebben vertrouwen in de markt Internet en merkdealers

Nadere informatie

Kans op milieukorting verschilt sterk per automerk

Kans op milieukorting verschilt sterk per automerk Persbericht Hilversum, 8 januari 2008 Kans op milieukorting verschilt sterk per automerk Het wordt financieel steeds interessanter om een milieuvriendelijke auto te kiezen. Uit de door Vroemm.nl ontwikkelde

Nadere informatie

Elektrisch rijden is de toekomst

Elektrisch rijden is de toekomst Elektrisch rijden is de toekomst Duurzaam onderweg in Rotterdam www.rotterdam.nl/elektrischrijden Elektrisch rijden neemt een vlucht. Er rijden steeds meer elektrische voertuigen rond. Een positieve ontwikkeling

Nadere informatie

Wisseling van de macht: Perspectief van de Leasemaatschappij

Wisseling van de macht: Perspectief van de Leasemaatschappij Wisseling van de macht: Perspectief van de Leasemaatschappij Breukelen, 28 oktober 2009 June 17, 2008May 22, 2008 Page 1 Facts & Figures LeasePlan Wereldwijd Opgericht in 1963 1.4 miljoen voertuigen wereldwijd

Nadere informatie

De automotive branche staat in brand. Is dit voor u, ten aanzien van de ROB-kosten, een kans of bedreiging?

De automotive branche staat in brand. Is dit voor u, ten aanzien van de ROB-kosten, een kans of bedreiging? De automotive branche staat in brand. Is dit voor u, ten aanzien van de ROB-kosten, een kans of bedreiging? AGENDA Onverwachte ontwikkelingen Behoefte berijder/klant verandert Verandering speelveld automotive

Nadere informatie

TRENDS IN MOBILITEIT! Kans of bedreiging voor bestaande businessmodellen!

TRENDS IN MOBILITEIT! Kans of bedreiging voor bestaande businessmodellen! ! H.J.Blink Emerged B.V. TRENDS IN MOBILITEIT! Kans of bedreiging voor bestaande businessmodellen! welke trends herkennen we welke nieuwe behoe0en/producten ontstaan daardoor wat is de invloed op bestaande

Nadere informatie

Autoprijzen: ondanks prijsconvergentie blijft kopen in buitenland vaak nog interessant

Autoprijzen: ondanks prijsconvergentie blijft kopen in buitenland vaak nog interessant IP/04/285 Brussel, 2 maart 2004 Autoprijzen: ondanks prijsconvergentie blijft kopen in buitenland vaak nog interessant Het jongste verslag over autoprijzen toont aan dat op alle markten de prijsconvergentie

Nadere informatie

verkeer veilige veiligheid verbindingen BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT staat stad stiptheid stress tijd tram trein treinen uur veilig

verkeer veilige veiligheid verbindingen BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT staat stad stiptheid stress tijd tram trein treinen uur veilig flexibiliteit genoeg geraken gezondheid goed goede goedkoop grote BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT Grafische voorstelling open antwoorden andere belangrijke zaken bij verplaatsingen aankomen aansluiting

Nadere informatie

Wie? www.localcarlease.nl. www.localcarlease.nl. 0337 A4 sets Local Car Lease.indd 1 03-04-13 09:56

Wie? www.localcarlease.nl. www.localcarlease.nl. 0337 A4 sets Local Car Lease.indd 1 03-04-13 09:56 Wie? 0337 A4 sets Local Car Lease.indd 1 03-04-13 09:56 Wie? Local Car Lease is een merkonafhankelijke en niet bankgebonden autoleasemaatschappij. Er is gekozen voor een samenwerking met Business Lease

Nadere informatie

AUTOMOTIVE ONDERZOEK

AUTOMOTIVE ONDERZOEK AUTOMOTIVE ONDERZOEK Inhoudsopgave Inleiding... 3 Highlights... 3 In welk merk auto rijdt de directeur?... 4 Verdeling per sector... 5 Verdeling op basis van aantal medewerkers... 6 Verdeling op basis

Nadere informatie

Universele brandstofpas buitengewoon dominant in Nederlandse mid- en groot zakelijke markt.

Universele brandstofpas buitengewoon dominant in Nederlandse mid- en groot zakelijke markt. Universele brandstofpas buitengewoon dominant in Nederlandse mid- en groot zakelijke markt. Shell doet met merk-gebonden brandstofpas goede zaken in het grootzakelijk segment. Fleet Profile heeft onderzoek

Nadere informatie

Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda

Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda Kiezen om ruimte te maken Den Haag 2040 Den Haag is volop in beweging, de stad is in trek. Verwacht wordt dat Den Haag groeit, van 530.000 inwoners in 2017 naar

Nadere informatie

Kansen en uitdagingen voor elektrisch wegvervoer

Kansen en uitdagingen voor elektrisch wegvervoer Kansen en uitdagingen voor elektrisch wegvervoer 30 september 2009 WTC Rotterdam Ir. Klaas Strijbis, Lid groepsdirectie Movares klaas.strijbis@movares.nl tel. 030 265 3003 www.movares.nl/elektrischrijden

Nadere informatie

Visie op Automotive Retail in 2020 BOVAG

Visie op Automotive Retail in 2020 BOVAG Visie op Automotive Retail in 2020 BOVAG Hans Bresser Winstgevendheid in Nederland Netto rendement 2009: 0.00% Netto rendement 2010: 1.34% Netto rendement 2011: 0.78% Netto rendement 2012 H1: 0.89% 2012

Nadere informatie

Marge voor verbetering

Marge voor verbetering Resultaten juni 2008 Marge voor verbetering De leasewereld is sterk in beweging. De overheid stapelt de ene taks op de andere, de almaar toenemende files knagen aan de status van de leaseauto en de markt

Nadere informatie

Kwaliteitsmeting leadopvolging 2013. Hoe volgen de verschillende merken aanvragen op van zakelijke rijders?

Kwaliteitsmeting leadopvolging 2013. Hoe volgen de verschillende merken aanvragen op van zakelijke rijders? Kwaliteitsmeting leadopvolging 2013 Hoe volgen de verschillende merken aanvragen op van zakelijke rijders? 2 Leadopvolging 2013 Vereniging Auto Van De Zaak KWALITEITSMETING LEADOPVOLGING 2013 3 Leadopvolging

Nadere informatie

Figuur 1: onderverdeling spitsmijdingen per gebied. Figuur 2 bekendheid Ga 3.0 acties.

Figuur 1: onderverdeling spitsmijdingen per gebied. Figuur 2 bekendheid Ga 3.0 acties. Enquête Bereikbaar Haaglanden Hoe gaan mensen naar het werk? En waarom reizen ze zoals ze reizen? In de regio Haaglanden wordt door overheden en werkgevers samengewerkt om de regio zo optimaal mogelijk

Nadere informatie

WAT U WILT WETEN OVER ELEKTRISCH RIJDEN

WAT U WILT WETEN OVER ELEKTRISCH RIJDEN ALD FAQ WAT U WILT WETEN OVER ELEKTRISCH RIJDEN INHOUD 1. Is elektrisch rijden iets voor mij? 3 2. Welke soorten elektrische auto s zijn er? 3 3. Welke auto is voor mij geschikt? 4 4. Hoe ver kan ik rijden

Nadere informatie

Geen uitstoot meer. Wubbo Ockels gaat elektrisch. Werknemers opgelet! 1500 euro om jezelf te ontwikkelen

Geen uitstoot meer. Wubbo Ockels gaat elektrisch. Werknemers opgelet! 1500 euro om jezelf te ontwikkelen Alles wat je moet weten over metaalbewerking najaar 2007 www.metaaljournaal.nl WIN DEZE BEACHCRUISER Geen uitstoot meer Wubbo Ockels gaat elektrisch Werknemers opgelet! 1500 euro om jezelf te ontwikkelen

Nadere informatie

Rabobank Cijfers & Trends

Rabobank Cijfers & Trends Kappers In de kappersbranche kunnen de volgende bedrijfstypen worden onderscheiden: zelfstandigen zonder personeel, zzp ers (ondernemers die minder dan 32 uur per week in het kappersbedrijf werkzaam zijn)

Nadere informatie

Na#onaal Zakenauto Onderzoek 2014

Na#onaal Zakenauto Onderzoek 2014 Na#onaal Zakenauto Onderzoek 2014 Bijlagenrapport BERIJDERS NATIONAAL ZAKENAUTO ONDERZOEK 2014 ZAKENAUTO IN NEDERLAND WAT WIL DE WERKGEVER? EN WAT MAG DE ZAKELIJKE RIJDER (NOG)? NATIONAAL ZAKENAUTO ONDERZOEK

Nadere informatie

LANDELIJKE FACTSHEET. 1. Hoofdpunten en kansen voor beleid. Beter Benutten. Gedragsmeting 2016

LANDELIJKE FACTSHEET. 1. Hoofdpunten en kansen voor beleid. Beter Benutten. Gedragsmeting 2016 LANDELIJKE FACTSHEET Beter Benutten Gedragsmeting 2016 1. Hoofdpunten en kansen voor beleid De tabel op de volgende pagina toont de belangrijkste uitkomsten van de Gedragsmeting 2016, een landelijk mobiliteitsonderzoek

Nadere informatie

Consument minder ver dan retailer denkt De 10 retailtrends van 2013

Consument minder ver dan retailer denkt De 10 retailtrends van 2013 Consument minder ver dan retailer denkt De 10 retailtrends van 2013 accepteren en adapteren nieuwe diensten en technologieën steeds sneller. Zij zien vooral veel in het gebruik van een zelfscankassa, Click

Nadere informatie

Jade Beheer B.V. 4.A1 Ketenanalyse scope III

Jade Beheer B.V. 4.A1 Ketenanalyse scope III Jade Beheer B.V. 4.A1 Ketenanalyse scope III Ketenanalyse 1 Inleiding Eis: Aantoonbaar inzicht in de meest materiele emissies uit scope 3 middels 2 ketenanalyses. Voor het in kaart brengen van scope III

Nadere informatie

Het Vijfkrachtenmodel van Porter

Het Vijfkrachtenmodel van Porter Het Vijfkrachtenmodel van Porter (een concurrentieanalyse en de mate van concurrentie binnen een bedrijfstak) 1 Het Vijfkrachtenmodel van Porter Het vijfkrachtenmodel is een strategisch model wat de aantrekkelijkheid

Nadere informatie

De Auto van de Toekomst Batterij elektrisch of Waterstof elektrisch? Ir. E.A.M. de Nie

De Auto van de Toekomst Batterij elektrisch of Waterstof elektrisch? Ir. E.A.M. de Nie De Auto van de Toekomst Batterij elektrisch of Waterstof elektrisch? Ir. E.A.M. de Nie 28 april 2009 Hidde Nijland Symposium 1 WAAROM ELEKTRISCH RIJDEN? 1. Wereld milieu: geen broeikaseffect duurzaamheid

Nadere informatie

Case study: Service en sales gaan samen voor beter klantcontact

Case study: Service en sales gaan samen voor beter klantcontact Case study: Service en sales gaan samen voor beter klantcontact Sales als basis voor klantcontact stimuleert klanttevredenheid Meer dan 900 medewerkers van Transcom Nederland verzorgen dagelijks facilitaire

Nadere informatie

Eindexamen economie 1-2 vwo 2005-II

Eindexamen economie 1-2 vwo 2005-II 4 Beoordelingsmodel Opmerking Algemene regel 3.6 is ook van toepassing als gevraagd wordt een gegeven antwoord toe te lichten, te beschrijven en dergelijke. Opgave 1 1 Een voorbeeld van een juist antwoord

Nadere informatie

Effecten van Mobility Mixx voor de BV Nederland

Effecten van Mobility Mixx voor de BV Nederland Effecten van Mobility Mixx voor de BV Nederland Indicatie van het potentieel van Mobility Mixx wanneer toegepast op het gehele Nederlandse bedrijfsleven Notitie Delft, november 2010 Opgesteld door: A.

Nadere informatie

Verslag en resultaten 2030: wie werkt er in het ov? 20 juni 2016

Verslag en resultaten 2030: wie werkt er in het ov? 20 juni 2016 Verslag en resultaten 2030: wie werkt er in het ov? 20 juni 2016 Alexandra van Huffelen, algemeen directeur GVB opent de bijeenkomst. Het personeel van de toekomst is een onderwerp dat haar na aan het

Nadere informatie

Saxionstudent.nl Blok1

Saxionstudent.nl Blok1 Samenvatting eindopdracht Trends en ontwikkelingen op consumentenniveau Macro In dit eind rapport hebben we de navigatiesystemen markt in kaart gebracht. In de macro, meso en micro omgevingen hebben we

Nadere informatie

WagenPlan Partner in duurzame mobiliteit

WagenPlan Partner in duurzame mobiliteit partner in duurzame mobiliteit WagenPlan Partner in duurzame mobiliteit Kosten- en milieubewust leasen. Met volledige compensatie van CO2-uitstoot. Efficiënt wagenparkbeheer en aantrekkelijke oplossingen

Nadere informatie

Mobiliteitsmanagement en fiscaliteit

Mobiliteitsmanagement en fiscaliteit Mobiliteitsmanagement en fiscaliteit Professor Jos van Ommeren, Vrije Universiteit Amsterdam, Februari 2013 Mobiliteitsmanagement gaat over de relatie tussen werkgever en werknemer met betrekking tot mobiliteit.

Nadere informatie

Deelnemersbijeenkomst Veldhovens Ondernemers Contact Donderdag 21 februari 2013 Welkom

Deelnemersbijeenkomst Veldhovens Ondernemers Contact Donderdag 21 februari 2013 Welkom Deelnemersbijeenkomst Veldhovens Ondernemers Contact Donderdag 21 februari 2013 Welkom Waar hebben we het over? - Historie. - De Franse Tijd. - Het BMW Dealerschap. - De Veranderende Markt. - De Wereld

Nadere informatie

VOORSTELLING. Het is in deze geest en met deze wil dat het Verbond van Belgische Ondernemingen

VOORSTELLING. Het is in deze geest en met deze wil dat het Verbond van Belgische Ondernemingen VOORSTELLING VAN HET CHARTER " "EV EVOLUTION TO ELECTRICAL VEHICLES" ( EV. TO E.V. ). ) INLEIDING Het vervoer over de weg is momenteel een bron van vervuiling wegens uitstoot in de lucht en geluidshinder.

Nadere informatie

Rabobank Cijfers & Trends

Rabobank Cijfers & Trends Kappers In de kappersbranche kunnen de volgende bedrijfstypen worden onderscheiden: zelfstandigen zonder personeel, zzp ers (ondernemers die minder dan 32 uur per week in het kappersbedrijf werkzaam zijn)

Nadere informatie

Waar liggen de ijsbergen? U vaart er al tussen... Geurt Brouwer. Business Management Consultant Automotive

Waar liggen de ijsbergen? U vaart er al tussen... Geurt Brouwer. Business Management Consultant Automotive Waar liggen de ijsbergen? U vaart er al tussen... Geurt Brouwer Business Management Consultant Automotive 29/06/2017 Automotive van NU naar LATER Trends (niet meer geloofwaardig) Ontwikkelingen (Duidelijk

Nadere informatie

Koopstromen geven een onthutsend beeld van de toekomst Winkels verdwijnen uit kleine en middelgrote kernen

Koopstromen geven een onthutsend beeld van de toekomst Winkels verdwijnen uit kleine en middelgrote kernen Koopstromen geven een onthutsend beeld van de toekomst Winkels verdwijnen uit kleine en middelgrote kernen Op 24 september werden de koopstromen 2015 van Oost- Nederland gepresenteerd door het onderzoeksbureau

Nadere informatie

België dieselland? Automania.be. Hybride en elektrische voertuigen integreren in bedrijfsvloten rendeert

België dieselland? Automania.be. Hybride en elektrische voertuigen integreren in bedrijfsvloten rendeert Automania.be Hybride en elektrische voertuigen integreren in bedrijfsvloten rendeert Gepubliceerd: 08.05.2014 Een studie rond het omslagpunt tussen rijden op benzine, diesel of elektriciteit, onlangs uitgevoerd

Nadere informatie

NEW MOBILITY CONCEPT

NEW MOBILITY CONCEPT NEW MOBILITY CONCEPT Inhoud 1. Fabrikant & Merk 2. Produkt 3. Technische Ontwikkeling 4. Mobiliteitssegment 5. Communicatie 6. Voorbeeld Stuttgart Fabrikant & Merk Doelstelling van de Duitse fabrikant

Nadere informatie

Autoleasemarkt in cijfers 2012

Autoleasemarkt in cijfers 2012 www.vna-lease.nl Autoleasemarkt in cijfers 2012 samenvatting Mobiliteit verandert; autoleasing ook 1. Lease-auto s in Nederland Mobiliteit verandert. Zakelijke reizigers kunnen kiezen uit een steeds breder

Nadere informatie

Plug-in Hybrid. juni 2013

Plug-in Hybrid. juni 2013 Plug-in Hybrid Electric Vehicles juni 2013 Begin 2013 reden In Nederland ongeveer 8.000 personenauto s met 0% fiscale bijtelling. Het overgrote deel hiervan zijn elektrische auto s die tevens een benzine-

Nadere informatie

Jaarcijfers LeasePlan Nederland 2012

Jaarcijfers LeasePlan Nederland 2012 Jaarcijfers LeasePlan Nederland 2012 Top 10 - Bestellingen op merkniveau (geel kenteken) Positie 2012 Automerk Pos. 2011 1 Renault 4 2 Volkswagen 1 3 Peugeot 2 4 Ford 6 5 BMW 8 6 Audi 5 7 Opel 7 8 Volvo

Nadere informatie

Samenvatting Flanders DC studie Internationalisatie van KMO s

Samenvatting Flanders DC studie Internationalisatie van KMO s Samenvatting Flanders DC studie Internationalisatie van KMO s In een globaliserende economie moeten regio s en ondernemingen internationaal concurreren. Internationalisatie draagt bij tot de economische

Nadere informatie

Hyundai Navigatie Onderhoud. Ook uw navigatiesysteem heeft onderhoud nodig

Hyundai Navigatie Onderhoud. Ook uw navigatiesysteem heeft onderhoud nodig Hyundai Navigatie Onderhoud Ook uw navigatiesysteem heeft onderhoud nodig 2 3 Waarom heeft het navigatiesysteem onderhoud nodig? Snelwegen worden verbreed en verlegd, een klaverblad wordt een fly-over

Nadere informatie

Tel het belastingvoordeel op en rijd een Prius Plug-in Hybrid vanaf 8.735,-! TOT 5 JAAR 0% BIJTELLING GEEN WEGENBELASTING ZEER LAAG VERBRUIK

Tel het belastingvoordeel op en rijd een Prius Plug-in Hybrid vanaf 8.735,-! TOT 5 JAAR 0% BIJTELLING GEEN WEGENBELASTING ZEER LAAG VERBRUIK Tel het belastingvoordeel op en rijd een Prius Plug-in Hybrid vanaf 8.735,-! TOT 5 JAAR 0% BIJTELLING GEEN WEGENBELASTING ZEER LAAG VERBRUIK Tel het belastingvoordeel op en rijd een Prius Plug-in Hybrid

Nadere informatie

Tel het belastingvoordeel op en rijd een Prius Plug-in Hybrid vanaf 8.175,-!

Tel het belastingvoordeel op en rijd een Prius Plug-in Hybrid vanaf 8.175,-! Tel het belastingvoordeel op en rijd een Prius Plug-in Hybrid vanaf 8.175,-! Tel het belastingvoordeel op en rijd een Prius Plug-in Hybrid vanaf 8.175,-! Duurzaam rijden. Dat moet voor iedereen bereikbaar

Nadere informatie

Autosalon van Geneve 2011

Autosalon van Geneve 2011 Autosalon van Geneve 2011 Komt dat zien! Autoshow Heeft u de nieuwe Toyota Yaris al gezien? En de Prius+? Of de Ford B-Max? En wat te denken van de Lancia Ypsilon en Delta? Volkswagen lonkt met de Golf

Nadere informatie

Leiderschap in Turbulente Tijden

Leiderschap in Turbulente Tijden De Mindset van de Business Leader Leiderschap in Turbulente Tijden Onderzoek onder 175 strategische leiders Maart 2012 Inleiding.. 3 Respondenten 4 De toekomst 5 De managementagenda 7 Leiderschap en Ondernemerschap

Nadere informatie

Nationaal Aftersales Congres. Jeroen van de Braak Secretaris afdeling Autovak Aftermarket & Suppliers

Nationaal Aftersales Congres. Jeroen van de Braak Secretaris afdeling Autovak Aftermarket & Suppliers Nationaal Aftersales Congres Jeroen van de Braak Secretaris afdeling Autovak Aftermarket & Suppliers Actuele marktsituatie De markt voor onderhoud en reparatie verandert in volume en samenstelling. Economische

Nadere informatie

Focus op kwaliteit en klantbehoud

Focus op kwaliteit en klantbehoud Focus op kwaliteit en klantbehoud Onderzoeksrapportage Autobedrijf.tevreden.nl april 2009 Onderscheidend vermogen ten tijde van economische neergang Inhoudsopgave 1. Algemeen 3 1.1 Introductie 3 2. Onderzoek

Nadere informatie

SRA-Retailscan Uitkomsten 2014 & verwachtingen 2015

SRA-Retailscan Uitkomsten 2014 & verwachtingen 2015 SRA-Retailscan Uitkomsten 2014 & verwachtingen 2015 SRA-Retailscan De Retailscan 2014 is 350 x ingevuld. 24% van de respondenten is werkzaam in de foodsector en 76% in de non food. Van de respondenten

Nadere informatie

Internet: alles wordt anders

Internet: alles wordt anders Internet: alles wordt anders Prof Dr C.N.A. Molenaar Twee miljoen winkelmeters in de stad gaan verdwijnen De komende zeven jaar krimpt het winkeloppervlak in stedelijke gebieden sterk. In totaal zal er

Nadere informatie

Rabobank Cijfers & Trends

Rabobank Cijfers & Trends Cafetaria's en kleine eetwarenverstrekkers Cafetaria's en kleine eetwarenverstrekkers behoren tot de spijsverstrekkende bedrijven. Zij richten zich op de bereiding en verkoop van gemaksvoedsel vanuit een

Nadere informatie

Nationaal Zakenauto Onderzoek. Effecten van milieubeleid op zakelijke mobiliteit

Nationaal Zakenauto Onderzoek. Effecten van milieubeleid op zakelijke mobiliteit Nationaal Zakenauto Onderzoek 2009 Effecten van milieubeleid op zakelijke mobiliteit Samenvatting In september heeft RDC in samenwerking met Automobiel Management onderzoek gedaan naar de effecten van

Nadere informatie

Tevredenheidsonderzoek elektrische voertuigen. september 2017

Tevredenheidsonderzoek elektrische voertuigen. september 2017 Tevredenheidsonderzoek elektrische voertuigen september 2017 Doelstellingen van het onderzoek Het onderzoek had verschillende doelstellingen: Achterhalen van de motivatie voor de aankoop van een elektrische

Nadere informatie

Leasen in 2019 AM Congres januari 2015

Leasen in 2019 AM Congres januari 2015 Leasen in 2019 AM Congres januari 2015 Leasen in 2019?/ Zakelijke mobiliteit AM Congres januari 2015 Introductie Jack Knol (46) Toegepast Wiskundig ingenieur (Twente) Ruim 19 jaar Capgemini (eerste werkgever)

Nadere informatie

AUTOLEASE & BIJTELLING 2016

AUTOLEASE & BIJTELLING 2016 ALD WHITEPAPER AUTOLEASE & BIJTELLING 2016 VOORWOORD MATTHIEU VAN TELLINGEN Beste wagenparkverantwoordelijke, HR-, Finance- of andere professional, Mogelijk heeft u er al over gelezen of misschien bent

Nadere informatie

Conjunctuur enquête. Technologische Industrie Nederland

Conjunctuur enquête. Technologische Industrie Nederland Conjunctuur enquête Technologische Industrie Nederland Gunstig beeld met internationale onzekerheden Het CBS kopt donderdag 16 februari dat het ondernemersvertrouwen in Nederland nog nooit op zo n hoog

Nadere informatie

Impact Cloud computing

Impact Cloud computing Impact Cloud computing op de Nederlandse zakelijke markt De impact van Cloud Computing op de Nederlandse zakelijke markt De economische omstandigheden zijn uitdagend. Nederland is en bedrijven informatietechnologie

Nadere informatie

Elektrische auto stoot evenveel CO 2 uit als gewone auto

Elektrische auto stoot evenveel CO 2 uit als gewone auto Elektrische auto stoot evenveel CO 2 uit als gewone auto Bron 1: Elektrische auto s zijn duur en helpen vooralsnog niets. Zet liever in op zuinige auto s, zegt Guus Kroes. 1. De elektrische auto is in

Nadere informatie

Opel Insignia Onderzoek onder leaserijders November 2008

Opel Insignia Onderzoek onder leaserijders November 2008 Opel Insignia Onderzoek onder leaserijders November 2008 Belangrijkste uitkomsten Van de leaserijders maakt 71% nooit gebruik van het openbaar vervoer voor het werk. Bij een mogelijkheid voor een nieuwe

Nadere informatie

Eerder verschenen cases: Case opvragen? www.kadenza.nl/cases. www.kadenza.nl. Eemnesserweg 55 1251 NB Laren +31 (0)35 539 44 90

Eerder verschenen cases: Case opvragen? www.kadenza.nl/cases. www.kadenza.nl. Eemnesserweg 55 1251 NB Laren +31 (0)35 539 44 90 case closed Eerder verschenen cases: Case opvragen? www.kadenza.nl/cases www.kadenza.nl Eemnesserweg 55 1251 NB Laren +31 (0)35 539 44 90 Athlon Car Lease Nederland is een krachtige en onderscheidende

Nadere informatie

ANWB M&S/Klantkennis/Onderzoek contactpersoon Sylvia van Ewijk telefoon 088 269 87 46 mobiel 06 128 20 153

ANWB M&S/Klantkennis/Onderzoek contactpersoon Sylvia van Ewijk telefoon 088 269 87 46 mobiel 06 128 20 153 n ANWB BV, Den Haag. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enigerlei wijze,

Nadere informatie

Impact Cloud computing

Impact Cloud computing Impact Cloud computing op de Nederlandse zakelijke markt 2 inleiding De economische omstandigheden zijn uitdagend. Nederland is onder invloed van de schuldencrisis in een nieuwe recessie beland; de economische

Nadere informatie

SEAT PRIVATE LEASE. Jij regelt de brandstof, wij de rest. SEAT FINANCIAL SERVICES Financieren. Leasen. Verzekeren. Mobiliteit. TECHNOLOGY TO ENJOY

SEAT PRIVATE LEASE. Jij regelt de brandstof, wij de rest. SEAT FINANCIAL SERVICES Financieren. Leasen. Verzekeren. Mobiliteit. TECHNOLOGY TO ENJOY SEAT PRIVATE LEASE Jij regelt de brandstof, wij de rest. SEAT FINANCIAL SERVICES Financieren. Leasen. Verzekeren. Mobiliteit. TECHNOLOGY TO ENJOY SEAT PRIVATE LEASE Rijd voor één vast maandbedrag een

Nadere informatie

Overview 2012-2015 energiemanagement VolkerRail. Organisatie: VolkerRail Nederland

Overview 2012-2015 energiemanagement VolkerRail. Organisatie: VolkerRail Nederland Overview 2012-2015 energiemanagement VolkerRail Organisatie: VolkerRail Nederland Publicatiedatum: 01-02-2016 ton CO2 CO2 Footprint VolkerRail Medio 2008 is VolkerRail begonnen met de monitoring van haar

Nadere informatie

CARPROF DE BESTE FORMULE VOOR EEN BETER RENDEMENT VOOR AMBITIEUZE ONDERNEMERS!

CARPROF DE BESTE FORMULE VOOR EEN BETER RENDEMENT VOOR AMBITIEUZE ONDERNEMERS! CARPROF DE BESTE FORMULE VOOR EEN BETER RENDEMENT VOOR AMBITIEUZE ONDERNEMERS! 24 MAANDEN GARANTIE OP ONDERDELEN EN REPARATIES CARPROF DE BESTE FORMULE VOOR EEN BETER RENDEMENT De markt staat onder druk,

Nadere informatie

Wat zie jij er uitgeslapen uit... Monitoringsrapport 2.0

Wat zie jij er uitgeslapen uit... Monitoringsrapport 2.0 Wat zie jij er uitgeslapen uit... Monitoringsrapport 2. Inhoud 1 Inleiding... 5 2 Werving en achtergronden deelnemers... 6 2.1 Interpretatie van de gegevens...6 2.2 Werving...6 2.3 Doelgroep...7 2.4 Kenmerken

Nadere informatie

Rabobank Cijfers & Trends

Rabobank Cijfers & Trends Detailhandel in wonen De detailhandel in wonen bestaat uit de volgende branches: woninginrichting (onder te verdelen in meubelspeciaalzaken, woningtextielspeciaalzaken, slaapspeciaalzaken en gemengde zaken),

Nadere informatie

Internet of Everything (IoE) Top 10 inzichten uit de Cisco-enquête IoE Value Index (Index voor IoE-waarde) onder besluitvormers uit 12 landen

Internet of Everything (IoE) Top 10 inzichten uit de Cisco-enquête IoE Value Index (Index voor IoE-waarde) onder besluitvormers uit 12 landen Internet of Everything (IoE) Top 10 inzichten uit de Cisco-enquête IoE Value Index (Index voor IoE-waarde) onder 7.500 besluitvormers uit 12 landen Joseph Bradley Jeff Loucks Andy Noronha James Macaulay

Nadere informatie

Cijfers Elektrisch Vervoer

Cijfers Elektrisch Vervoer Cijfers Elektrisch Vervoer (t/m 30 april 2015) Dit overzicht geeft een indruk van de ontwikkeling van elektrisch vervoer in Nederland. Het wordt maandelijks samengesteld door de Rijksdienst voor Ondernemend

Nadere informatie

Cijfers Elektrisch Vervoer

Cijfers Elektrisch Vervoer Cijfers Elektrisch Vervoer (t/m 31 mei 2013) Dit overzicht geeft een indruk van de ontwikkeling van elektrisch vervoer in Nederland. Het wordt maandelijks samengesteld door Agentschap NL, in opdracht van

Nadere informatie

Werk aan de winkel! 5 stappen naar de belevenisgerichte winkel. Atty Halma

Werk aan de winkel! 5 stappen naar de belevenisgerichte winkel. Atty Halma Werk aan de winkel! 5 stappen naar de belevenisgerichte winkel Atty Halma Werk aan de winkel! 5 stappen naar de belevenisgerichte winkel Steeds meer aankopen worden online gedaan, terwijl de aankopen en

Nadere informatie

Audi Car Plus Assurance.

Audi Car Plus Assurance. Zekerheid. Financieren. Leasen. Verzekeren. Audi Bank Leasing Audi Car Plus Assurance. Audi Car Plus Assurance. Audi biedt u graag het comfort van zorgeloos autorijden. Innovatieve techniek, elegant design

Nadere informatie

Conjunctuur 2012 2013

Conjunctuur 2012 2013 ANALYSE AUTOVERKOPEN 2012 Conjunctuur 2012 2013 In haar meest recente persbericht van 19 december 2012 gaf het Centraal Planbureau (CPB) aan dat de Nederlandse economie in het derde kwartaal van 2012 opnieuw

Nadere informatie

De veranderende markt

De veranderende markt De veranderende markt 1 De veranderende markt Vanaf 2000 is de detailhandel sterk veranderd door de opkomst van de computer. Als verkoper kun je de kennis over de geschiedenis en de toekomst van de detailhandel

Nadere informatie

BMW CITROËN + PEUGEOT

BMW CITROËN + PEUGEOT In de week van onze uitzending hebben we twintig importeurs gebeld en vervolgens per mail een vijftal vragen toegestuurd m.b.t. ons item over dagrijverlichting. Het merendeel heeft ons reactie gestuurd.

Nadere informatie

van en vóór ondernemers

van en vóór ondernemers van en vóór ondernemers Ontdek die ondernemersgerichte aanpak. De boys van Dé Lease Maatschappij zorgen voor een passende oplossing. Dé ondernemersgerichte aanpak Na een lange werkdag veilig thuiskomen

Nadere informatie

Rotterdam Centrum. Bereikbaarheid in. Je bereikt meer met fiets en OV. Samen aanpakken. Meedenken?

Rotterdam Centrum. Bereikbaarheid in. Je bereikt meer met fiets en OV. Samen aanpakken. Meedenken? Bereikbaarheid in Rotterdam Centrum Het belang van een goede bereikbaarheid in het gebied Je bereikt meer met fiets en OV Opkomende ontwikkelingen Samen aanpakken Meedenken? Een goede bereikbaarheid Van

Nadere informatie

Ontwikkelingen in de aftermarket. AM Driving Business Aftermarket Olaf de Bruijn Kasteel de Vanenburg Putten 4 december 2012

Ontwikkelingen in de aftermarket. AM Driving Business Aftermarket Olaf de Bruijn Kasteel de Vanenburg Putten 4 december 2012 Ontwikkelingen in de aftermarket AM Driving Business Aftermarket Olaf de Bruijn Kasteel de Vanenburg Putten 4 december 2012 AM Driving Business Aftermarket Hoe ver moet de autobranche in 3 jaar bijsturen

Nadere informatie

Bedrijven die investeren in sociale innovatie hebben minder last van de crisis

Bedrijven die investeren in sociale innovatie hebben minder last van de crisis Erasmus Concurrentie en Innovatie Monitor 2009 Bedrijven die investeren in sociale innovatie hebben minder last van de crisis Rotterdam, 6 oktober 2009 INSCOPE: Research for Innovation heeft in opdracht

Nadere informatie

Nationaal verkeerskundecongres 2014

Nationaal verkeerskundecongres 2014 Nationaal verkeerskundecongres 2014 Het imagoprobleem voorbij; promotie van de driewielfiets voor ouderen kent alleen maar winnaars Gerda van Leeuwen (Auteur is werkzaam bij Blijf Veilig Mobiel) Annemiek

Nadere informatie

SHIFT HAPPENS. OOK IN EINDHOVEN..

SHIFT HAPPENS. OOK IN EINDHOVEN.. 1 SHIFT HAPPENS. OOK IN EINDHOVEN.. JAN-WILLEM JANSSEN 9 JANUARI 2014 2 WAT IS EEN SHIFT? EEN KORTE UITLEG EEN SHIFT IS EEN FUNDAMENTELE GEDRAGSVERANDERING, DIE MEESTAL MOGELIJK WORDT GEMAAKT DOOR INTRODUCTIE

Nadere informatie

Vraag 1. Antwoord 1. Vraag 2 en 3

Vraag 1. Antwoord 1. Vraag 2 en 3 Vraag 1 Klopt het dat de Mitsubishi Outlander PHEV in aanmerking komt voor 0% BPM (belasting op personenauto s en motorrijwielen), de subsidieregelingen KIA (kleinschaligheidsinvesteringsaftrek), MIA (milieuinvesteringsaftrek)

Nadere informatie

Een auto aanschaffen zakelijk of privé?

Een auto aanschaffen zakelijk of privé? Een auto aanschaffen zakelijk of privé? De informatie in deze folder is uiterst zorgvuldig samengesteld. Toch kan het onverhoopt gebeuren dat de inhoud onjuist, onvolledig of verouderd is. Bovendien is

Nadere informatie