Controls en parameters - Reverb Handleiding Elke Reverb heeft bijna dezelfde knoppen en instellingen.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Controls en parameters - Reverb Handleiding Elke Reverb heeft bijna dezelfde knoppen en instellingen."

Transcriptie

1 Wat is Galm (Reverb) in de muziek? Veel mensen vragen zich af wat Galm is, maar in feite, horen we het elke dag! Alle geluiden, zelfs een eenvoudig gesprek, raakt eerst een aantal oppervlakken (muren bijvoorbeeld) voordat ze onze oren raken en dan horen we hen pas. Elk oppervlak geeft een zekere "kleur" aan het geluidssignaal. Als we een beschrijving van Galm moeten geven... Wij creëren Galm als we een geluid maken in een afgesloten ruimte en we 'dwingen' het geluid een oppervlak te raken, zodat een gereflecteerd geluid wordt gecreëerd, dat nog eens wordt gehoord door zijn aanvankelijke waarnemer, bekend als echo. Honderden snelle echo's samen geproduceerd (met hele kleine tijdsverschillen in milliseconden tussen elke echo) maken het geluid dat bekend staat als Reverb of Galm. Echo s verdwijnen geleidelijk omdat ze steeds worden geabsorbeerd door de lucht en oppervlakken. Waarom we Galm nodig hebben In elk geluid dat we kunnen horen zit galm (met uitzondering van speakers dicht bij onze oren zoals de speaker van onze mobiele telefoon). Misschien zijn we ons niet bewust dat we het horen, maar het is er wel. Het is een deel van het geluid waar we aan gewend zijn vanaf de dag van onze geboorte. Een voorbeeld om beter Galm of Reverb beter te begrijpen: Heb je ooit gemerkt hoe apart de stem van een radio omroeper klinkt? Het lijkt alsof hij vlak naast je oren staat. Dit komt doordat het geluid geen tijd krijgt om terug te kaatsen op een oppervlak en echo's te genereren. Het geluid gaat de microfoon van de omroeper in en wordt direct doorgestuurd naar je oren! Zoals je ziet, kan het gebrek aan reverb ook een charme geven aan de stem van een omroeper, maar het werkt niet hetzelfde bij vocalisten of bij onze mixen! Zonder reverb, zullen onze zangmixen raar klinken net als sommige delen van het drumstel (snare en toms voornamelijk). Controls en parameters - Reverb Handleiding Elke Reverb heeft bijna dezelfde knoppen en instellingen.

2 PreDelay - in milliseconden (ms), die het geluid nodig heeft om de wand te bereiken (of een ander oppervlak). Net als het verplaatsen van de muur dichterbij of verder van het geluid af. Als het "droge" geluid meer tijd nodig heeft om de muur te bereiken dan horen we het geluid langer zonder nagalm. Dit is met name geschikt voor de zang, want we moeten reverb op de zang hebben, maar we willen niet "verdrinken" in de reverb. Geen pre-delay toepassen resulteert in zang zonder helderheid of duidelijkheid. Dus is 40 tot 100ms voor zang een mooi uitgangspunt. Time / Decay / Tail - De tijd die de galm nodig heeft om volledig te verdwijnen of de 'staart' (Tail) van de reverb. Als de Reverb niet "gelijmd" zit aan het instrument / de zang en niet op zijn plaats lijkt, is de kans groot dat je een te lang verval (Decay) gebruikt. 0,5 tot 3 ms is een goed om mee te beginnen. Room Type / Size - Hoe groot of klein de ruimte is. Er is een verschil tussen het geluid in een grote kerk of een garage. Diffusion - Hoe snel je de Early Reflections "doodt" (lees hieronder). Early Reflections - Zoals het woord al zegt, zijn dit de allereerste reflecties van de reverb voor de uiteindelijke reverb. Ze geven een zeker gezond "karakter" en tegelijkertijd verdrinkt het geluid niet in de galm, waardoor helderheid of duidelijkheid van het geluid behouden blijft in de mix. Reverb EQ - Als het reverb programma geen EQ knoppen heeft, dan kun je gemakkelijk je eigen EQ VST Plugin gebruiken. Dit is perfect voor het snijden in de lage frequenties van de reverb, die "modderigheid" produceren in de mix en ook het snijden in de irritant hoge frequenties die niet echt het reverb geluid flatteren. Damping Demping. Vergelijkbaar met EQ, maar beter voor de hogere frequenties. Het is gewoon een meer natuurlijke manier om de hogere frequenties te verminderen. Je kunt bij demping denken aan... tapijten en kleding in je digitale ruimte, die de hogere frequenties van nature absorberen (demping), net als de EQ dat doet als "externe functie" voor het bewerken / verlagen van de hogere frequenties. Beide manieren van bewerken zijn correct. Er is geen beter of slechter als het geluid goed klinkt. Reverb - Galm. De langzamere reflecties na de eerste reflecties (zie boven), die een warm en zoet geluid geven. Gebruik deze knop om het Reverb volume met het volume van de eerste reflecties en vice versa te mengen. Dry / Wet - Hoe 'droog' of 'nat' het uiteindelijke Reverb volume moet zijn. Het is een combinatie van zowel de Eerste Reflecties als de Reverb (langzamere reflecties, zoals hierboven vermeld). Ruimte types Nu we de Controls hebben gehad, gaan we eens kijken naar ruimte types. Controls / knoppen blijven hetzelfde, maar de instellingen veranderen wanneer het ruimte type wijzigt. Ook heeft elk type ruimte zijn eigen karakteristieke geluid. Bijvoorbeeld, het geluid is anders als we zingen in onze badkamer dan wanneer we zingen in de lift... Laten we dus eens kijken naar ruimte types!

3 Ruimte Oratorium, Oostenrijk In de Ruimte categorie behoren de klassieke ruimtes met een medium tail (uitleg, zie boven). Enkele voorbeelden van ruimtes zijn: De WC, Professionele Opname Studio's die hun geluid opnemen in software en dit gebruiken als een sample - ook bekend als IR impulsen en natuurlijk alle andere soorten ruimten die klein tot middelgroot zijn. Zaal Philips Hall (Small Auditorium), Nederland Zalen zijn grotere ruimten. Ze zijn geweldig om een 80's sound te creëren met de drums of de zang. De manier waarop ze gebruikt werden in de jaren '80 was echt professioneel. Het is de moeite waard om te vermelden dat naarmate de tijd verstreek reverb minder werd toegepast. Hedendaagse producties hebben echt een veel kleinere hoeveelheid reverb in vergelijking tot

4 de oudere producties. Vooral in metal producties kun je de reverb alleen horen op de zang en de drums. Plaat Galm Plaat Galmplaat Reverb is kunstmatige galm, het is geen simulatie van een echte ruimte. Dat betekent niet dat het slecht is, want het is juist een van de beste reverbs, die je kunt gebruiken voor de snare drum. Een plaat reverb op de snare, geeft een echt fantastisch zoet geluid en de 'staart' van elke slag geeft het gevoel dat de hit langer duurt. Je kunt meer reverb gebruiken in langzamere delen van een lied. Bijvoorbeeld, in breaks waar de instrumenten plotseling pauzeren en de reverb verdwijnt, ontstaat een "whoah!" gevoel. Het is ook goed mogelijk plaat reverb te gebruiken op de zang. Spring Reverb Spring Reverb (Veergalm) is het beroemde reverb type, dat de meeste gitaarversterkers hebben. Alles is mogelijk in het mengen. Je kunt zelfs een andere reverb per ongeluk openen en een prachtig effect creëren. Verwijder ongewenste frequenties met EQ... Zelfs op Reverb! Het is altijd belangrijk om ruimte voor instrumenten te creëren door te snijden in frequenties van andere instrumenten die niet echt deze frequenties nodig hebben. Je kunt je niet voorstellen hoeveel frequentieruimte de reverb gebruikt. Om deze reden, is het een goed idee om een EQ te openen (tenzij de reverb een ingebouwde heeft) en snijd tot 500Hz en tot 5.000hz met behulp van filters - kort gezegd: behoud de meeste van de middentonen. Op deze manier gebruik je geen reverb op de lagere frequenties die modderigheid creëren in de mix en natuurlijk, gebruik je geen reverb op de hogere frequenties, die schel worden wanneer je reverb op hen toepast. Middentonen spelen dus de grootste rol bij de toepassing van Reverb. En het is verstandig door te gaan met de EQ als je vindt dat alleen de hoog/ laag filters niet genoeg zijn.

5 Het grootste "geheim" is echter het vinden van een reverb die echt goed klinkt, zonder enige EQ erop en perfect met EQ erop. Hoeveel Reverb moet ik gebruiken? Welke Reverb moet ik kiezen? Elke song, elke track, iedere zanger is een aparte situatie. Het is net als de vraag "welke kleur moet ik kiezen voor mijn auto"? Dus hier zijn enkele snelle tips: * Hi-pass en low-pass filters - helpen echt om de redenen die hierboven zijn uitgelegd. * Minder is meer - het is waar! Val niet in verzoeking, en denk niet IK HOOR HET NIET, DUS HET MOET ECHT HARDER, want je bent dan nog maar één stap verwijderd van overdrijven. * Mute - Als je het gevoel hebt dat je de reverb niet hoort, probeer te dempen en check het opnieuw. * Een gulden middenweg - Als je geen Reverb kunt onderscheiden, terwijl alle instrumenten samen te spelen, maar je hebt het gevoel dat er iets ontbreekt, demp dan en je zit op het juiste spoor!

De horizontale lijnen geven de normale luchtdruk weer. Boven de horizontale lijn verhoogt de luchtdruk, onder de lijn vermindert de luchtdruk.

De horizontale lijnen geven de normale luchtdruk weer. Boven de horizontale lijn verhoogt de luchtdruk, onder de lijn vermindert de luchtdruk. Audio Introductie Geluid is een trilling van deeltjes, die zich voortplant in lucht of in een ander medium, zoals water. Een andere definitie: geluid is een voortschrijdende verandering van luchtdruk.

Nadere informatie

In eerdere edities van TIPS & TRUCS hebben we al 2 van de belangrijkste. en meest gebruikte processoren besproken, EQ & Compressie.

In eerdere edities van TIPS & TRUCS hebben we al 2 van de belangrijkste. en meest gebruikte processoren besproken, EQ & Compressie. In eerdere edities van TIPS & TRUCS hebben we al 2 van de belangrijkste en meest gebruikte processoren besproken, EQ & Compressie. In deze TIPS & TRUCS zullen we de effecten doornemen en uitleggen hoe

Nadere informatie

Basic Producer. De Home Studio

Basic Producer. De Home Studio Basic Producer De Home Studio Beste lezer, In dit boek ga ik jou alles leren over wat je nodig hebt om te beginnen met produceren. Alle ingrediënten die jij moet hebben om een goede start te maken als

Nadere informatie

Husky Studio Kollektief - Recording & Mixing

Husky Studio Kollektief - Recording & Mixing Husky Studio Kollektief - Recording & Mixing Info Bij de Huskystudio kun je terecht voor opname techniek, werken met DAW programma s zoals ProTools en Ableton Live. page Husky Studio Kollektief Huskensweg

Nadere informatie

10 PRODUCER BEGINNERSFOUTEN & HOE JE ZE MOET VERMIJDEN

10 PRODUCER BEGINNERSFOUTEN & HOE JE ZE MOET VERMIJDEN Welkom! Dit gratis ebook is geschreven door LesInProduceren en is bedoeld voor beginnende muziekproducers. LesinProduceren is een professionele aanbieder van verschillende cursussen, speciaal voor digitale

Nadere informatie

HANDLEIDING AUDACITY

HANDLEIDING AUDACITY HANDLEIDING AUDACITY Inhoudsopgave 1 Wat is Audacity... 3 2 Audacity installeren... 3 3 De belangrijkste knoppen... 5 4 Sporen... 6 5 Effecten... 7 6 Opslaan... 8 1 Wat is Audacity Iedereen wil wel eens

Nadere informatie

Koopgids voor gitaarversterker

Koopgids voor gitaarversterker Koopgids voor gitaarversterker Type versterker Er zijn vier types versterker: buizen, hybride, solidstate (analoog) en modeling (digitaal). Buizenversterker Buizenversterkers zijn geliefd om hun warme

Nadere informatie

Geluidsbewerking met AUDACITY. Deze elektrische puls wordt op ons computerscherm voorgesteld als een geluidsgolf.

Geluidsbewerking met AUDACITY. Deze elektrische puls wordt op ons computerscherm voorgesteld als een geluidsgolf. Geluidsbewerking met AUDACITY 1. Wat is geluid Van gierende banden tot trillende snaren. Alles wat geluid maakt, beweegt en verplaatst daardoor kleine beetjes lucht. Geluidsgolven kan je niet zien, maar

Nadere informatie

FCP X: Maak een Split Edit

FCP X: Maak een Split Edit FCP X: Maak een Split Edit Een split edit is een edit waar de audio en video overgang (verandert) op verschillende tijden in de Tijdlijn In dit artikel. wil ik uitleggen wat split edits zijn, tonen hoe

Nadere informatie

Sample Lesmateriaal. 5.7 Richtingskarakteristiek

Sample Lesmateriaal. 5.7 Richtingskarakteristiek Sample Lesmateriaal Het lesmateriaal dat gebruikt wordt voor Volver Sound Academy wordt zorgvuldig samengesteld. Deels geschreven door de docenten zelf, deels uit andere bronnen. Om je hier een indruk

Nadere informatie

Audio Sporen en Clips. Kanalen, Sporen en Clips. Een spoor in clips opdelen

Audio Sporen en Clips. Kanalen, Sporen en Clips. Een spoor in clips opdelen Audio Sporen en Clips Een Audacity project kan meerdere audio sporen bevatten. Een spoor is normaal gesproken een ononderbroken sectie, zoiets als een one-take video, echter Audacity kan een spoor, binnen

Nadere informatie

Plug-in voor de VS-recorders van Roland

Plug-in voor de VS-recorders van Roland Plug-in voor de VS-recorders van Roland Inhoud Vooraf Vereiste hardware... 3 Support... 3 Overzicht Displaypagina s... 4 Bediening Werken met de VS-bedieningsorganen... 5 Werken met de muis en een toetsenbord...

Nadere informatie

Assignment impulse measurement door David Cok

Assignment impulse measurement door David Cok Assignment impulse measurement door David Cok Introduction Het doel van deze opdracht is om een impulse respons te meten van een bepaald akoestisch systeem. Het leek mij interessant om een impuls respons

Nadere informatie

XLR (D.I. uitgang op Radial Tonebone) 3 x stereo D.I. / 6 x mono D.I. (BSS AR133 /...) SM57 DRAADLOZE CLIP-ON

XLR (D.I. uitgang op Radial Tonebone) 3 x stereo D.I. / 6 x mono D.I. (BSS AR133 /...) SM57 DRAADLOZE CLIP-ON FOH Priklijkst 1, Basdrum 2. Snare TOP 3. Snare BOTTOM 4. Hi-Hat 5. Rack Tom 6. Floor Tom 7. Overhead L 8. Overhead R 9. L 10, R 11. 12. 13. 1 L 14. 1 R 15. 2 L 16. 2 R 17. 3 L 18. 3 R 19. Trompet 20.

Nadere informatie

In de vorige TIPS & TRUCS zijn soorten effecten besproken net als hun werkwijze.

In de vorige TIPS & TRUCS zijn soorten effecten besproken net als hun werkwijze. In de vorige TIPS & TRUCS zijn soorten effecten besproken net als hun werkwijze. In deze TIPS & TRUCS gaan we wat dieper in op het gebruik van effecten. Ook de compressor en equalizer zullen hier weer

Nadere informatie

Mixing. Dit doet mij denken aan een quote uit het nummer 'Reverence' van Faithless: 'You don't need eyes to see, you need vision.'

Mixing. Dit doet mij denken aan een quote uit het nummer 'Reverence' van Faithless: 'You don't need eyes to see, you need vision.' Mixing Als ik denk aan mixing en mastering, denk ik onmiddellijk aan de 2 grote pijlers; kennis en ervaring. Ervaring kan ik jullie jammer genoeg niet bijleren op een workshop maar op het vlak van kennis

Nadere informatie

akoestiek en verstaan voor verstandelijk gehandicapten dr. hans verschuure dr. lau nijs, tu-delft, bouwkunde, bouwfysica

akoestiek en verstaan voor verstandelijk gehandicapten dr. hans verschuure dr. lau nijs, tu-delft, bouwkunde, bouwfysica akoestiek en verstaan voor verstandelijk gehandicapten dr. hans verschuure dr. lau nijs, tu-delft, bouwkunde, bouwfysica probleemstelling - algemeen slechthorendheid (cliënt of patiënt) goede hoortoestel

Nadere informatie

Impuls Response Meting

Impuls Response Meting Impuls Response Meting Doel van de meting Het doel van de meting die ik gedaan heb is het meten van de akoestische eigenschappen van een ruimte. In dit geval de frequentie response van deze ruimte. Geanalyseerd

Nadere informatie

Acoustics. The perfect acoustics of a car. Jan Hoekstra

Acoustics. The perfect acoustics of a car. Jan Hoekstra Acoustics The perfect acoustics of a car. Jan Hoekstra Onderwerpen: Wat is geluid? Een stukje theorie. Acoustics. Toepassingen. Vragen? Bedankt. Wat is geluid? Geluid is een verstoring van de atmosfeer

Nadere informatie

Les 6 Geluid en Muziek

Les 6 Geluid en Muziek Les 6 Geluid en Muziek Geluid in een film is heel belangrijk. Denk ook altijd om origineel geluid op te nemen die je als achtergrondgeluid kunt gebruiken. Zoals rumoer op een plein, op een station of vliegveld

Nadere informatie

Proeven geluid. Wat is geluid? Doel: Met dit proefje ervaar je wat geluid is. Materiaal: -Ballon -Eigen stem

Proeven geluid. Wat is geluid? Doel: Met dit proefje ervaar je wat geluid is. Materiaal: -Ballon -Eigen stem Proeven geluid Wat is geluid? Doel: Met dit proefje ervaar je wat geluid is. -Ballon -Eigen stem Blaas de ballon op en knoop hem dicht. Houd de ballon nu tussen je handen en praat tegen de ballon. Wat

Nadere informatie

AAN DE SLAG MET DJCONTROL INSTINCT EN DJUCED

AAN DE SLAG MET DJCONTROL INSTINCT EN DJUCED AAN DE SLAG MET DJCONTROL INSTINCT EN DJUCED INSTALLATIE Plaats de cd. Voer het installatieprogramma uit. Volg de instructies. 1 6 2 7 3 4 5 1- alans van kanaal 1-2 (mixuitgang) 2- Volume op kanaal 1

Nadere informatie

AAN DE SLAG MET DJCONSOLE RMX2 EN DJUCED

AAN DE SLAG MET DJCONSOLE RMX2 EN DJUCED AAN DE SLAG MET DJCONSOLE RMX2 EN DJUCED INSTALLATIE Plaats de cd. Voer het installatieprogramma uit. Volg de instructies. De applicaties DJUCED en VirtualDJ LE zijn op uw system geïnstalleerd. 1 7 8 2

Nadere informatie

AAN DE SLAG MET DE DJCONTROL COMPACT EN DJUCED 18

AAN DE SLAG MET DE DJCONTROL COMPACT EN DJUCED 18 AAN DE SLAG MET DE DJCONTROL COMPACT EN DJUCED 18 INSTALLATIE Sluit de DJControl Compact aan op uw computer Installeer de DJUCED 18 software Start DJUCED 18 Meer informatie, zoals forum, tutorials en video

Nadere informatie

Met goede akoestiek beter horen AKOESTIEK DESIGN VOOR

Met goede akoestiek beter horen AKOESTIEK DESIGN VOOR Met goede akoestiek beter horen AKOESTIEK DESIGN VOOR WONEN WERKEN AUDIO Rivasono Wat doen wij adviseren, akoestische metingen en berekeningen het maken en leveren van akoestische producten Rivasono 750

Nadere informatie

Audiobestanden. maken. Inleiding

Audiobestanden. maken. Inleiding maken Audiobestanden Bron afbeelding: http://web.uvic.ca/hcmc/clipart/ Inleiding In deze handleiding leert u hoe u digitale audiobestanden kunt creëren en hoe u streaming audiobestanden van een website

Nadere informatie

Procedure. Afregelen PA (Soundcheck) Jan Hoekstra

Procedure. Afregelen PA (Soundcheck) Jan Hoekstra Procedure Afregelen PA (Soundcheck) Inhoudsopgave: Hoofdstuk 1. Inleiding. 3 1.1. Algemeen. 3 Hoofdstuk 2. Afstemmen PA op akoestiek. 4 2.1. Algemeen. 4 2.2. Galm. 4 2.3. Resonantie. 5 2.4. Kam-effect.

Nadere informatie

AAN DE SLAG MET DJCONTROL AIR+ EN DJUCED 40

AAN DE SLAG MET DJCONTROL AIR+ EN DJUCED 40 N DE SLG MET DJCONTROL IR+ EN DJUCED 40 INSTLLTIE 1 - KOPTELEFOON, MICROFOON EN SPEKERS NSLUITEN Plaats de cd. VOORZIJDE: KOPTELEFOON EN MICROFOON Voer het installatieprogramma uit. Volg de instructies.

Nadere informatie

Kernvraag: Hoe kunnen we onszelf beschermen tegen te veel lawaai?

Kernvraag: Hoe kunnen we onszelf beschermen tegen te veel lawaai? Kernvraag: Hoe kunnen we onszelf beschermen tegen te veel lawaai? Naam: Groep: http://www.cma-science.nl Activiteit 1 Gevaarlijke decibellen 1. Geef voorbeelden van harde geluiden waar je zelf mee te maken

Nadere informatie

Voordat u de carkit gaat gebruiken, dient u eerste de batterij op te laden en de carkit te paren met uw mobiele telefoon.

Voordat u de carkit gaat gebruiken, dient u eerste de batterij op te laden en de carkit te paren met uw mobiele telefoon. Inleiding: Dank u voor uw belangstelling voor onze Bluetooth carkit. Deze carkit is een draadloze Bluetooth carkit gebaseerd op de Bluetooth technologie die u de mogelijkheid geeft om te bellen zonder

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. 1. Software installatie Software Veelgestelde vragen 6 M25

INHOUDSOPGAVE. 1. Software installatie Software Veelgestelde vragen 6 M25 Handleiding INHOUDSOPGAVE 1. Software installatie 3 2. Software 3 3. Veelgestelde vragen 6 1. Software installatie (Alleen Windows PC) 1. Download de 7.1 geluid extensie software van onze website www.sharkoon.com

Nadere informatie

Vb. Verloop relatieve energie in een song met een traditionele vorm: Tijd. Dit relatieve energie niveau wordt door verschillende elementen beïnvloed:

Vb. Verloop relatieve energie in een song met een traditionele vorm: Tijd. Dit relatieve energie niveau wordt door verschillende elementen beïnvloed: Energie & spanning Relatief energie niveau In het vorige hoofdstuk hebben we gelezen wat tekstuele ingrediënten kunnen zijn om een luisteraar actief te betrekken in je verhaal. Het gebruik van zintuigen

Nadere informatie

Geluid. Geluid opnemen en monteren

Geluid. Geluid opnemen en monteren Geluid Geluid opnemen en monteren Geluid is belangrijk Goed geluid begint bij de bron Het geluid bepaalt minstens 50% van de film! De kijker accepteert een film met minder goede beelden als het geluid

Nadere informatie

SingStar Microphone Pack Gebruiksaanwijzing. SCEH-0001 7010521 2010 Sony Computer Entertainment Europe

SingStar Microphone Pack Gebruiksaanwijzing. SCEH-0001 7010521 2010 Sony Computer Entertainment Europe SingStar Microphone Pack Gebruiksaanwijzing SCEH-0001 7010521 2010 Sony Computer Entertainment Europe Bedankt voor het aanschaffen van het SingStar Microphone Pack. Lees voor u dit product gaat gebruiken

Nadere informatie

ENVIVO. Mini bluetooth speaker USER MANUAL ENV-1435

ENVIVO. Mini bluetooth speaker USER MANUAL ENV-1435 ENVIVO Mini bluetooth speaker USER MANUAL INHOUDSOPGAVE WELKOM... 4 PRODUCT OVERZICHT... 6 AAN DE SLAG... 8 FM FREQUENTIE AANPASSEN... 9 TELEFOONGESPREKKEN... 10 LIJN IN... 11 SPECIFICATIES... 12 VEEL

Nadere informatie

Als je echt interesse hebt kun je ook een compleet setje met mixer en al kopen voor redelijk weinig geld (mixer heeft ook usb interface)

Als je echt interesse hebt kun je ook een compleet setje met mixer en al kopen voor redelijk weinig geld (mixer heeft ook usb interface) Opdracht voor les 2 (is elders te lezen) Kort levensverhaal vertellen aan de hand van foto s Op de achtergrond moet je ondersteunen met muziek Daarvoor heb je een audioprogramma nodig omdat je met meerdere

Nadere informatie

De schoolact De techniek bij een optreden

De schoolact De techniek bij een optreden De schoolact De techniek bij een optreden Leerlingentekst en opdrachten De technicus is de persoon die verantwoordelijk is voor de techniek. Meestal is dit iemand die het geluid en/of licht kan doen tijdens

Nadere informatie

Handleiding. Sinner bluetooth scooterhelm

Handleiding. Sinner bluetooth scooterhelm Handleiding Sinner bluetooth helm Sinner bluetooth skihelm Sinner bluetooth scooterhelm Inhoudsopgave 1 Introductie bluetooth 1.1 Bluetooth helm controle knop 1.2 Ondersteunende profielen en functies 1.3

Nadere informatie

549, - 1199, - BAND REHEARSAL LAB + JAMHUB BEDROOM Basis set om in je repetitielokaal orde op zaken te stellen. Iedereen beschikt over een eigen mix!

549, - 1199, - BAND REHEARSAL LAB + JAMHUB BEDROOM Basis set om in je repetitielokaal orde op zaken te stellen. Iedereen beschikt over een eigen mix! Bij Jamhub geloven we in de kracht van muziek om via samenwerking sterkere gemeenschappen te bouwen. Wij zijn dan ook trots om een rol te kunnen spelen in het succes van bands, scholen, leerkrachten, repetitiecentra

Nadere informatie

Examen ste tijdvak Vinvis zingt toontje lager

Examen ste tijdvak Vinvis zingt toontje lager Examen 2014 1 ste tijdvak Vinvis zingt toontje lager Blauwe vinvissen communiceren met elkaar door te zingen. blauwe vinvis Als vinvisvrouwtjes dichtbij zijn, zingen de mannetjes zachter en lager. 2p 33

Nadere informatie

Voor dat je begint controleer je of je microfoon en koptelefoon goed aangesloten zijn op de computer. De roze aansluiting is voor de microfoon stekker

Voor dat je begint controleer je of je microfoon en koptelefoon goed aangesloten zijn op de computer. De roze aansluiting is voor de microfoon stekker Handleiding. Voor dat je begint controleer je of je microfoon en koptelefoon goed aangesloten zijn op de computer. De roze aansluiting is voor de microfoon stekker De groene aansluiting is voor de koptelefoon

Nadere informatie

Inventum Spaarpomp - geluid

Inventum Spaarpomp - geluid Inventum Spaarpomp - geluid In het bouwbesluit van 2012 is voor het geluidsdrukniveau in verblijfruimten ten gevolge van systemen zoals de Inventum Spaarpomp de grenswaarde van 30 db(a) als eis opgenomen

Nadere informatie

KLEM. Katja en Udo in de schulden. Anne-Rose Hermer

KLEM. Katja en Udo in de schulden. Anne-Rose Hermer KLEM Katja en Udo in de schulden Anne-Rose Hermer Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen 1 Katja ontmoet Udo Katja is bijna negentien jaar. Ze woont nog bij haar ouders. Katja werkt in een warenhuis.

Nadere informatie

DieDrie. Lesbrief bij de voorstelling Zeg het met muziek

DieDrie. Lesbrief bij de voorstelling Zeg het met muziek DieDrie Lesbrief bij de voorstelling Muziekles (deel1) ±35 minuten (incl. filmpjes) (uitleg en filmpjes) Groep 3 t/m 8 Hoe? In groepjes op 1 of meer computers (met internet), of klassikaal met beamer of

Nadere informatie

Een beginners handleiding om koel te blijven.

Een beginners handleiding om koel te blijven. Een beginners handleiding om koel te blijven. Alles wat je moet weten om koel te blijven: - Omdat het goed is voor je gezondheid. - Omdat je er geld meer kunt besparen. INHOUD 1. Introductie 2.1. Zelf

Nadere informatie

Jochem de Jong PREVIEW.

Jochem de Jong PREVIEW. Jochem de Jong PREVIEW www.homestudiomastering.nl 11. DYNAMIEK 11.1 Dynamiek en dynamisch bereik Bij het bewerken van de dynamiek van een track is het belangrijk om onderscheid te maken tussen de dynamiek

Nadere informatie

4VMBO H5 LES.notebook January 27, Geluid. BINAStabellen: 6, 7, 8, 27, 28, 29 en 30. Luidspreker. Drukverschillen

4VMBO H5 LES.notebook January 27, Geluid. BINAStabellen: 6, 7, 8, 27, 28, 29 en 30. Luidspreker. Drukverschillen Geluid BINAStabellen: 6, 7, 8, 27, 28, 29 en 30 Luidspreker Drukverschillen Snaar Snaar Snaar Snaar Snaar Snaar Snaar Snaar Oor Trommelvlies met daarachter hamer aambeeld, stijgbeugel trilhaartjes met

Nadere informatie

Handleiding DIY HiFi Acoustic treatment test cd

Handleiding DIY HiFi Acoustic treatment test cd Handleiding DIY HiFi Acoustic treatment test cd Elke luisterruimte heeft een eigen respons door ruimte mode s en afwerking. Met deze door Mutrox HiFi Acoustics samengestelde test cd is het mogelijk om

Nadere informatie

Samenvatting NaSk H7 geluid

Samenvatting NaSk H7 geluid Samenvatting NaSk H7 geluid Samenvatting door F. 1082 woorden 30 september 2017 5,4 15 keer beoordeeld Vak Methode NaSk Nova 1. Geluidsbron = een voorwerp dat geluid maakt. Geluidsgolf = een afwisselende

Nadere informatie

FUNCTIONALITEIT & COMFORT VAN STOF: AKOESTIEK

FUNCTIONALITEIT & COMFORT VAN STOF: AKOESTIEK akoestiek FUNCTIONALITEIT & COMFORT VAN STOF: AKOESTIEK Stoffen van De Ploeg zijn ontworpen om bij te dragen aan een goede leef- en werkomgeving. Esthetiek, functionaliteit, comfort en duurzaamheid gaan

Nadere informatie

Elk mengtafel heeft een specifieke knop genaamd de Gain of Trim of Input level. De gain is de basis voor iedere goede mix.

Elk mengtafel heeft een specifieke knop genaamd de Gain of Trim of Input level. De gain is de basis voor iedere goede mix. De Gain structuur is het fundament van een goede mix. Elk mengtafel heeft een specifieke knop genaamd de Gain of Trim of Input level. De gain is de basis voor iedere goede mix. Een goede mix begint met

Nadere informatie

- Het menselijke gehoor kan tonen waarnemen van 20 tot Hz. Echter, voor spraak is het gebied rond 500, 1000 en 2000 Hz het belangrijkst.

- Het menselijke gehoor kan tonen waarnemen van 20 tot Hz. Echter, voor spraak is het gebied rond 500, 1000 en 2000 Hz het belangrijkst. FEITEN (GELUID EN AKOESTIEK) - Geluid is trillende lucht - Een geluidsgolf breidt zich bolvormig uit - Het menselijke gehoor kan tonen waarnemen van 20 tot 20.000 Hz. Echter, voor spraak is het gebied

Nadere informatie

Monitoren. Toepassing Uitfluiten, afregelen. Jan Hoekstra

Monitoren. Toepassing Uitfluiten, afregelen. Jan Hoekstra Monitoren Toepassing Uitfluiten, afregelen Inhoudsopgave: Hoofdstuk 1. Inleiding. 3 1.1. Algemeen. 3 Hoofdstuk 2. 4 2.1. Algemeen. 4 2.2. De wedgemonitoren oftewel de floortjes. 4 2.3. Sidefills. 4 2.4.

Nadere informatie

sounds like silence SOUNDS LIKE SILENCE SOUNDS LIKE SILENCE GEBOUWBEHEER

sounds like silence SOUNDS LIKE SILENCE SOUNDS LIKE SILENCE GEBOUWBEHEER sounds like silence GEBOUWBEHEER 1 26-9-2014 AKOESTISCH COMFORT LUCHTKWALITEIT THERMISCH COMFORT GEZOND BINNENKLIMAAT B I N N E N K L I M A AT B E Ï N V L O E D T WELZIJN Fysiek (stem/hoofd) Psychologisch

Nadere informatie

DAP-Audio DM-55, CM-95, DM-45, PL-07, CM- 45

DAP-Audio DM-55, CM-95, DM-45, PL-07, CM- 45 DAP-Audio DM-55, CM-95, DM-45, PL-07, CM- 45 [ Auteur: Roger Roland ] [ Editie: Nr.298 - Oktober 2013 ] DRUM MICROPHONES (Het artikel kan u vinden in Meet Music Magazine editie 298, dat u gratis kan verkrijgen

Nadere informatie

Soms gebeuren er dingen met mensen waarbij ze per ongeluk in een andere dimensie terecht komen.

Soms gebeuren er dingen met mensen waarbij ze per ongeluk in een andere dimensie terecht komen. Soms gebeuren er dingen met mensen waarbij ze per ongeluk in een andere dimensie terecht komen. Toen ik aan het rijden was merkte ik dat er opeens geen verkeer of mensen meer op de weg waren. Normaal gesproken

Nadere informatie

HÄHNEL MK200 VS. MYMYK SMARTMYK MICROFOONTEST

HÄHNEL MK200 VS. MYMYK SMARTMYK MICROFOONTEST HÄHNEL MK200 VS. MYMYK SMARTMYK MICROFOONTEST Filmen doen we tegenwoordig steeds minder met een videocamera. Met de ontwikkeling van de filmmogelijkheden van DSLR s en mirrorless camera s hebben zij in

Nadere informatie

INSTALLATIE. AAN DE SLAG MET DJCONSOLE RMX2 EN Traktor LE 2

INSTALLATIE. AAN DE SLAG MET DJCONSOLE RMX2 EN Traktor LE 2 INSTALLATIE 1 Plaats de installatie-cd van DJConsole Rmx2 Premium in het cd/dvd-station van uw computer. Voer het installatieprogramma uit. Volg de aanwijzingen. Professional Package Edition 2 Verwijder,

Nadere informatie

4 Geluid 81213-4. Noordhoff Uitgevers bv

4 Geluid 81213-4. Noordhoff Uitgevers bv 4 Geluid 76 81213-4 In een stadion kan het soms heel stil zijn. Je kunt dan even praten met je buurman. Maar vaak is er een zee van geluid. Het publiek moedigt met zingen en spreekkoren de spelers aan.

Nadere informatie

. Dat kun je het beste doen in een donkere ruimte. Dan gebruik je een stroboscooplamp die de hele korte licht fitsen maakt van 0,5 sec.

. Dat kun je het beste doen in een donkere ruimte. Dan gebruik je een stroboscooplamp die de hele korte licht fitsen maakt van 0,5 sec. Samenvatting door Jelino 1367 woorden 19 oktober 2015 7 3 keer beoordeeld Vak NaSk Natuur-scheikunde H7 + H8 7.1 beweging vastleggen Bewegingen vastleggen doe je met een stroboscoopcamera. Dat kun je het

Nadere informatie

Akoestiek in de kerk. De Dorpskerk De Protestantse Gemeente te Dinxperlo

Akoestiek in de kerk. De Dorpskerk De Protestantse Gemeente te Dinxperlo Akoestiek in de kerk Toepassing van het akoestisch rapport van Advies bureau van der Boom In de verbouwingsplannen van de kerk Uit het akoestisch rapport van Van der Boom: RESULTATEN EN CONCLUSIES Uit

Nadere informatie

NaSk overal en extra opgaven

NaSk overal en extra opgaven NaSk overal en extra opgaven Opg. 1. Extra opgaven Deel 1: Opgave 1: In de les heeft je docent een experiment uitgevoerd, waarbij een metalen liniaal in trilling gebracht werd. Bij het eerste experiment

Nadere informatie

Handleiding Infotainment

Handleiding Infotainment Handleiding Infotainment In deze handleiding kunt u lezen hoe de belangrijkste functies van het Infotainment-systeem werken. Als u vragen hebt over het gebruik van het systeem, kunt u terecht bij uw zorgverlener.

Nadere informatie

Handleiding Quick start

Handleiding Quick start Handleiding Quick start Geachte klant, Hartelijk dank dat u heeft gekozen voor de mobiele telefoon General Mobile Discovery. Deze quick start handleiding is bedoeld om de belangrijkste functies van het

Nadere informatie

AAN DE SLAG MET DJ CONTROL AIR EN DJUCED

AAN DE SLAG MET DJ CONTROL AIR EN DJUCED N DE SLG MET DJ CONTROL IR EN DJUCED Meer informatie, zoals forum, tutorials en video's, is beschikbaar op www.herculesdjmixroom.com 1 2 KOPTELEFOON EN SPEKERS NSLUITEN MUZIEK LDEN IN DJUCED Voorzijde:

Nadere informatie

Samenvatting Natuurkunde Hoofdstuk

Samenvatting Natuurkunde Hoofdstuk Samenvatting Natuurkunde Hoofdstuk 5.5 + 7 + 8 Samenvatting door R. 1364 woorden 27 juni 2016 10 1 keer beoordeeld Vak Natuurkunde 5.5 elektrisch energieverbruik Elektrische apparaten in stroomkringen

Nadere informatie

Boost-4 Korte handleiding Voor informatie en ondersteuning:

Boost-4 Korte handleiding Voor informatie en ondersteuning: Boost-4 Korte handleiding Voor informatie en ondersteuning: www.lenco.eu 1. Bediening en aansluitingen Achteraanzicht 1 2 3 16 Bovenaanzicht 4 5 6 7 8 9 10 1 Vooraanzicht 11 12 13 14 15 Item Omschrijving

Nadere informatie

VITAMINE. VITale AMsterdamse ouderen IN de stad. Tablet Handleiding

VITAMINE. VITale AMsterdamse ouderen IN de stad. Tablet Handleiding VITAMINE VITale AMsterdamse ouderen IN de stad Tablet Handleiding Onderdelen Gebruik tablet... 2 Welke functies gebruikt u op de tablet?... 2 MBvO oefeningen... 3 Tabbladen... 3 Vandaag... 4 Uitvoeren...

Nadere informatie

Technisch Contact: Pascal Zrour, drummer tel.: 06 555 97 188 email: pascal@statemusic.nl

Technisch Contact: Pascal Zrour, drummer tel.: 06 555 97 188 email: pascal@statemusic.nl STATE Music heeft een podium nodig zonder oneffenheden en zonder drumpodium, of een gladde vloer. Voor de drumset wordt een kleed mee genomen dus een harde of houten vloer is geen probleem. Een PA-systeem

Nadere informatie

HANDLEIDING. 3 in 1 Rock & Drum. 2013 VTech Printed in China 91-009637-010 NL

HANDLEIDING. 3 in 1 Rock & Drum. 2013 VTech Printed in China 91-009637-010 NL HANDLEIDING 3 in 1 Rock & Drum 2013 VTech Printed in China 91-009637-010 NL Beste ouders, Wij van VTech weten dat een kind tot grootse dingen in staat is. Daarom zijn al onze elektronische, educatieve

Nadere informatie

RIG 500-serie. Gebruikershandleiding

RIG 500-serie. Gebruikershandleiding RIG 500-serie Gebruikershandleiding Inhoud Installatie en basisinformatie 3 De headset monteren 3 Setup PS4 4 Mute 4 RIG 500-audiopaneel 5 Software laden 5 Dolby in-/uitschakelen 5 EQ instellen 5 Sidetone

Nadere informatie

Dit artikel is bedoeld als een praktische uitleg over

Dit artikel is bedoeld als een praktische uitleg over Theo Wubbolts GALM, WAT IS HET EN HOE LOS IK HET OP? In de decemberuitgave van HVT stond deel 1 van een drieluik over akoestiek, onder de titel Tot u spreekt de kamer. Daarin werd aangegeven dat de akoestiek

Nadere informatie

M629 M650 M665 M686 M628

M629 M650 M665 M686 M628 Juni 2017 "INRAD microfoons en transmissie van the menselijke stem" Geschreven door het INRAD personeel met de hulp van Mary C. Rhodes, M.S. spraaktaalpathologie, Universiteit van Tennessee. Vertaald en

Nadere informatie

RIDER PRINZ KLAUZ PRIKLIJST. Type of venue

RIDER PRINZ KLAUZ PRIKLIJST. Type of venue RIDER PRINZ KLAUZ PRIKLIJST Type of venue QUADRAFONIC STEREO Item BIG MEDIUM SMALL Mic Phantom Boom FOH channels >> 36 32 24 Kick in 1 1 1 D112/PZM small Kick Out 2 B52 small Snare Top 3 2 2 57 small Snare

Nadere informatie

RIDER PRINZ KLAUZ PRIKLIJST. Type of venue

RIDER PRINZ KLAUZ PRIKLIJST. Type of venue RIDER PRINZ KLAUZ PRIKLIJST Type of venue QUADRAFONIC STEREO Item BIG MEDIUM SMALL Mic Phantom Boom FOH channels >> 36 32 24 Kick in 1 1 1 D112/PZM small Kick Out 2 B52 small Snare Top 3 2 2 57 small Snare

Nadere informatie

Tabellenboek. Gitaar

Tabellenboek. Gitaar 4T versie 1 Natuur- en scheikunde 1, Geluid Werk netjes en nauwkeurig Geef altijd een duidelijke berekening of een verklaring Veel succes, Slj en Zan Tabellenboek 1. Neem de volgende tabel netjes over

Nadere informatie

Handleiding versie 1.1. Zie ook www.emdrkit.com. Lees voor gebruik van de EMDR kit deze handleiding.

Handleiding versie 1.1. Zie ook www.emdrkit.com. Lees voor gebruik van de EMDR kit deze handleiding. Handleiding versie 1.1 Zie ook www.emdrkit.com Lees voor gebruik van de EMDR kit deze handleiding. Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1 De controller... 3 1.1 Aan/uit... 3 1.2 Starten... 3 1.3 Pauzeren...

Nadere informatie

2011-06-13. Akoestisch ontwerp. Met gebruik van wandoplossingen

2011-06-13. Akoestisch ontwerp. Met gebruik van wandoplossingen 2011-06-13 Akoestisch ontwerp Met gebruik van wandoplossingen Inleiding Een verlaagd plafond is verreweg de meest gebruikelijke akoestische maatregel in een ruimte. In de meeste gevallen is dit voldoende

Nadere informatie

Handleiding Infotainment

Handleiding Infotainment Handleiding Infotainment In deze handleiding kunt u lezen hoe de belangrijkste functies van het Infotainment-systeem werken. Als u vragen hebt over het gebruik van het systeem, kunt u terecht bij uw zorgverlener.

Nadere informatie

antal adriaanse tegels

antal adriaanse tegels antal adriaanse tegels tegels 1. als de avond valt 2. 3. de overkant 4. 5. staar in de diepte 6. zachtjes hoor ik 2 als de avond valt stap voor stap zoek ik m n weg een lange reis ik ga nergens heen de

Nadere informatie

GEEMARC CL100 RINGLEIDING TELEFOON

GEEMARC CL100 RINGLEIDING TELEFOON GEEMARC CL100 RINGLEIDING TELEFOON 1 Inhoud 1. Inhoud Verpakking... 3 2. Wandmontage... 3 3. Geemarc CL 100... 3 4. Aansluiten van het toestel (zie figuur 2)... 5 5. Instelling belsignaal... 5 6. Keuzeschakelaar

Nadere informatie

Lichtgewicht akoestisch plaatmateriaal

Lichtgewicht akoestisch plaatmateriaal Lichtgewicht akoestisch plaatmateriaal AKOESTISCHE OPLOSSINGEN In de hedendaagse architectuur wordt vaak gebruik gemaakt van materialen als beton, glas en staal. Op akoestisch gebied laten deze vaak te

Nadere informatie

Mag de muziek wat zachter? : Onderzoek gehoorschade. Ongeveer hoeveel jonge muziekfeestbezoekers ervaren het geluidsniveau als hard?

Mag de muziek wat zachter? : Onderzoek gehoorschade. Ongeveer hoeveel jonge muziekfeestbezoekers ervaren het geluidsniveau als hard? Mag de muziek wat zachter? : Onderzoek gehoorschade In Nederland zijn ongeveer 2,6 miljoen jongeren tussen de 12 en 25 jaar. Ongeveer 7 op de 10 jongeren bezoeken regelmatig een muziekfeest. Ongeveer de

Nadere informatie

Hoofdstuk Introductie video. 2. OCTAVEN Techniek

Hoofdstuk Introductie video. 2. OCTAVEN Techniek Hoofdstuk 9 1. Introductie video 2. OCTAVEN Techniek Wat is de Octaven techniek? Met het spelen van octaven kun je een noot voller laten klinken. Je speelt 2 dezelfde noten maar op een verschillende toonhoogte,

Nadere informatie

RIDER HOSPITALITY RIDER (p. 2) 3. TECHNICAL RIDER (p. 3-4)

RIDER HOSPITALITY RIDER (p. 2) 3. TECHNICAL RIDER (p. 3-4) RIDER 2016 1. GENERAL RIDER (p.1) 2. HOSPITALITY RIDER (p. 2) 3. TECHNICAL RIDER (p. 3-4) 1. GENERAL RIDER Contactinfo: Op de dag van het optreden is de contactpersoon: Martin Mens Phone: 06-25542882 E-mail:

Nadere informatie

Mp3 speler met luidspreker Instructiehandleiding. Lees deze instructies svp goed door alvorens dit apparaat in gebruik te nemen.

Mp3 speler met luidspreker Instructiehandleiding. Lees deze instructies svp goed door alvorens dit apparaat in gebruik te nemen. Mp3 speler met luidspreker Instructiehandleiding Lees deze instructies svp goed door alvorens dit apparaat in gebruik te nemen. NL Gebruiksaanwijzing TOETS AANDUIDINGEN 9 1 3 2 5 6 4 8 7 1 Vermogen AAN/UIT

Nadere informatie

Gebruik van de afstandsbediening

Gebruik van de afstandsbediening Gebruik van de afstandsbediening Voorzorgsmaatregelen voor het gebruik van de afstandsbediening Wees voorzichtig met de afstandsbediening, hij is licht en klein. Als hij valt kan hij kapot gaan, de batterij

Nadere informatie

Quiz. Golven en trillingen. Staande golven, dopplereffect, interferentie, frequentie, golflengte,

Quiz. Golven en trillingen. Staande golven, dopplereffect, interferentie, frequentie, golflengte, Quiz Golven en trillingen Staande golven, dopplereffect, interferentie, frequentie, golflengte, Golven en Trillingen SOORTEN GOLVEN EN HUN EIGENSCHAPPEN Wat is het verband tussen trillingen en golven?

Nadere informatie

Reverberation & Echo Examples

Reverberation & Echo Examples Reverberation & Echo Examples Nagalm & Echo Geluidsfragmenten Tekst: Roelf Backus Bijgewerkt: 4 april 2018 Roelf Backus' Muziek, Oor & Gehoor Site 1. Geluidsfragment echo Echo (mpg) 220 Kb Echo (mp3) 2.

Nadere informatie

1. Train je gehoor. 4 Step Boost - Ebook DanceComposer.com

1. Train je gehoor. 4 Step Boost - Ebook DanceComposer.com 4 step BOOST 1. Train je gehoor Luisteren naar muziek doen we allemaal. Op de dansvloer, vanaf de ipod, of tijdens het eten. Als je zelf muziek maakt, is een belangrijke vraag: Waar luister je naar, en

Nadere informatie

Thema 4 Luisteren. 1.Drie mensen die samen een groep vormen en bijv. spelen op een muziekinstrument.

Thema 4 Luisteren. 1.Drie mensen die samen een groep vormen en bijv. spelen op een muziekinstrument. Les 4.1 Muziek! 1.Het trio 2.In een band spelen 3.Het samenspel 1.Drie mensen die samen een groep vormen en bijv. spelen op een muziekinstrument. 2.Muziek maken met een vast groepje muzikanten. 3.Samen

Nadere informatie

Opgave 2 Amplitude = afstand tussen de evenwichtsstand en de uiterste stand.

Opgave 2 Amplitude = afstand tussen de evenwichtsstand en de uiterste stand. Uitwerkingen 1 Als dit heen en weer beweegt om de evenwichtsstand. Amplitude = afstand tussen de evenwichtsstand en de uiterste stand. Een trilling = de beweging van een voorwerp tussen twee opeenvolgende

Nadere informatie

Geluid - oscilloscoop

Geluid - oscilloscoop banner Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres P.J. Dreef 11 may 2017 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/99348 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet.

Nadere informatie

HET MODELNUMMER FIESTA2. Mp3 speler met luidspreker. Instructiehandleiding

HET MODELNUMMER FIESTA2. Mp3 speler met luidspreker. Instructiehandleiding Mp3 speler met luidspreker HET MODELNUMMER FIESTA2 Instructiehandleiding Lees deze instructies svp goed door alvorens dit apparaat in gebruik te nemen. NL Gebruiksaanwijzing TOETS AANDUIDINGEN 9 1 3 2

Nadere informatie

Paradiddle-drums Drums versterken

Paradiddle-drums Drums versterken Paradiddle-drums Drums versterken Drums versterken Om je drumset te versterken heb je nodig een set drum-microfoons. Deze sets bestaan uit een bassdrum microfoon, een snare en 3 tom microfoons en 2 overheads

Nadere informatie

Te beginnen bij de vloer

Te beginnen bij de vloer Akoestiek op de werkplek Te beginnen bij de vloer Bedrijven profiteren van tevreden, gezonde werknemers Elk jaar raken er duizenden werkdagen verloren als gevolg van ziekteverzuim, wat resulteert in verloren

Nadere informatie

Opnemen met Odeo. Inleiding

Opnemen met Odeo. Inleiding Opnemen met Odeo Inleiding In deze handleiding leert u hoe u hoe u uw stem kunt opnemen met de computer. Hiervoor hoeft u niets te downloaden en te installeren, u kunt alles online doen via de website

Nadere informatie

Muziek: Tjeerd P. Oosterhuis Choreografie en lesopzet: Lucia Marthas

Muziek: Tjeerd P. Oosterhuis Choreografie en lesopzet: Lucia Marthas Muziek: Tjeerd P. Oosterhuis Choreografie en lesopzet: Lucia Marthas 1 Inleiding Ook dit jaar heeft kinderen voor kinderen in samenwerking met de Koningspelen een nieuwe titel song genaamd: OKIDO In dit

Nadere informatie

Monitor Audio Platinum PL300

Monitor Audio Platinum PL300 Monitor Audio Platinum PL300 van passief naar actief met DEQX Hier wordt de upgrade beschreven van een high-end fabrieksspeaker. Dit 3-weg systeem is van fabriek af uitgerust met een passief wisselfilter.

Nadere informatie

Akoestische absorptie en diffusiteit

Akoestische absorptie en diffusiteit Mensen met oplossingen M+P MBBM groep www.mp.nl Rapport Wonderwall Wandelementen Akoestische absorptie en diffusiteit M+P.WON.12.01.1 30 januari 2013 Colofon Opdrachtnemer Opdrachtgever M+P Raadgevende

Nadere informatie