Vlaams Forum Verkeersveiligheid VERSLAG 49STE BIJEENKOMST VERGADERING - 5 DECEMBER 2016

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Vlaams Forum Verkeersveiligheid VERSLAG 49STE BIJEENKOMST VERGADERING - 5 DECEMBER 2016"

Transcriptie

1 Vlaams Forum Verkeersveiligheid VERSLAG 49STE BIJEENKOMST VERGADERING - 5 DECEMBER 2016 Aanwezig: Erik Asselman, Wim Billet, Werner De Dobbeleer, Lodewijk De Witte, Anneliese Heeren, Luc Henau, Stijn Huysveld, Niels Janssen, Sophie Lodewyckx, Marc Nuytemans, Jan Pauwels, Thomas Rayen, Greta Remy, Annelies Schoeters, Ignace Van Overbeke, Koen Van Wonterghem, Stijn Vancuyck, Gregory Vandenbulcke-Plasschaert, An Volckaert, Herman Willemse Verontschuldigd: Vanessa Albrecht, Katrijn Braeckman, Hilde Bruynseels, Els Cools, Katia De Geyter, Kirsten De Mulder, Ellen De Pauw, Erwin Debruyne, Eef Delhaye, Delphine Eeckhout, Eddy Klynen, Yves Mannaerts, Koen Ricour, Wouter Van den Berghe, Marleen Van der Velden, Miguel Vertriest, Rudi Wagelmans, Peter Wiels AGENDA 1. Goedkeuring verslag vorige vergadering Lodewijk de Witte (voorzitter VFV) 2. OESO-rapport: Zero Road Deaths and Serious Injuries: Leading a Paradigm Shift to a Safe System An Volckaert (OCW) 3. Hoe kijken Vlaamse autobestuurders naar verkeersveiligheid? Resultaten vijfde nationale attitudemeting verkeersveiligheid (2015) Annelies Schoeters (BIVV) 4. Sensibilisatie-campagnes 2017 Werner De Dobbeleer (VSV) 5. Terugkoppeling overleg opvolging charter werftransport Stijn Dhondt (VSV) 6. Varia Verslag: Stijn Dhondt 1. Goedkeuring verslag vorige vergadering Lodewijk de Witte (voorzitter VFV) verwelkomt de leden. Er zijn geen opmerkingen bij het vorige verslag.

2 2. OESO-rapport: Zero Road Deaths and Serious Injuries: Leading a Paradigm Shift to a Safe System An Volckaert (OCW) geeft een toelichting bij het recent gepubliceerde OESO-rapport Zero Road Deaths and Serious Injuries: Leading a Paradigm Shift to a Safe System. Het volledige rapport is terug te vinden in bijlage. Dit rapport volgt op een eerder rapport uit 2008 over de Safe System -aanpak. Om de vorderingen sindsdien op te volgen werd in 2013 een nieuwe werkgroep bijeengeroepen. Dit heeft uiteindelijk geleid tot deze nieuwe publicatie. Wat is een safe system? Op de werkvloer of binnen de luchtvaart gelden zeer strenge veiligheidsvoorschriften. Bij wegverkeer is dit veel minder het geval. De Safe System-aanpak wil hier aan tegemoet komen en stelt 4 principes voorop: 1. Mensen maken fouten. 2. Mensen zijn kwetsbaar. 3. We hebben een gedeelde verantwoordelijkheid. 4. Alle onderdelen van het systeem moeten versterkt worden. De mens staat hiermee centraal en er wordt aanvaard dat deze fouten kan en zal maken. De weggebruiker krijgt daardoor niet als enige de verantwoordelijkheid voor een veilig verkeer. Iedereen is verantwoordelijk. Vooral in het wegontwerp moet rekening worden gehouden met hoe weggebruikers zich gedragen in het verkeer. Waarom een nieuw rapport? Niet alleen Vlaanderen kent de schande van 400, ook in opkomende economieën groeit het aandeel gemotoriseerd verkeer. Dit vraagt groeiende aandacht voor verkeersveiligheid. Dit rapport moet dan ook gekaderd worden binnen VN-doelstellingen om tegen 2020 wereldwijd 50% minder doden in het verkeer te tellen. Het rapport doet hiervoor verschillende aanbevelingen zoals nood aan leiderschap, besef van urgentie, duidelijke doelstellingen met een concreet stappenplan, gedeelde verantwoordelijkheid... De uitwerking van deze aanbevelingen, samen met voorbeelden, zijn terug te vinden in het rapport. Het Forum heeft volgende opmerkingen: - Dit rapport schuift enkele beleidsprincipes naar voor, zoals een gedeelde verantwoordelijkheid. Hoe vertaalt zich dit naar de Vlaamse context waar we al een achtergrond en traditie in beleidsvoering hebben? o Er is niet één manier om een safe system te bereiken. Dit rapport is voornamelijk een inspiratiebron, waarbij we de leidende principes voortdurend in ons achterhoofd moeten houden.

3 - Het is inderdaad belangrijk om verder te kijken dan de weggebruiker en bijv. de wegbeheerder te betrekken. Maar daarnaast zijn ook de autoconstructeurs, de medische wereld belangrijk. We moeten die brede focus nastreven. We moeten op zoek gaan naar welke rol iedere partner kan spelen bij verkeersveiligheid. 3. Hoe kijken Vlaamse autobestuurders naar verkeersveiligheid? Resultaten vijfde nationale attitudemeting verkeersveiligheid (2015) Annelies Schoeters (BIVV) licht de attitudemeting toe die in 2015 bij autobestuurders is afgenomen. De attitudemeeting is een nationale studie die als doel heeft de indicatoren op te volgen die bij de Staten- Generaal voor Verkeersveiligheid zijn geformuleerd. Bij andere gedragsmetingen wordt het feitelijk gesteld gedrag gemeten. Met deze studie wordt ook naar de achterliggende factoren van gedrag gekeken (Theory of Planned Behaviour). De studie is face to face afgenomen bij 1500 respondenten, waaronder 700 Vlamingen. De resultaten die op het Forum worden voorgesteld gelden enkel voor de Vlaamse populatie van rijbewijsbezitters. Rijden onder invloed: - Er is weinig verandering in de (zelfgerapporteerde) prevalentie: Heeft u afgelopen 30 dagen minstens één keer onder invloed gereden? - Mannen doen het bijna altijd slechter dan vrouwen. - Onduidelijk leeftijdseffect: o Prevalentie: jaar (geen significant verschil) o Eveneens grootste aanvaardbaarheid, laagste risicoperceptie en slechtste sociale norm bij deze leeftijdsgroep. - Vlaanderen doet het beter dan Wallonië. - Objectieve pakkans neemt toe. Andere risicofactoren: - Snelheid: Vlaanderen doet het beter dan Wallonië, maar voor te snel rijden bestaat toch nog een groot draagvlak. - Gordeldracht: gordeldracht achterin krijgt lage score, maar evolueert positief. - Kinderzitjes: hier scoren oudere leeftijden minder dan jongeren. - GSM-gebruik: er bestaat een groot draagvlak voor het gebruik van de GSM achter het stuur. De resultaten van de attitudemeting laten toe om evoluties op te volgen: o (zelfgerapporteerde) gordeldracht: sterke stijging

4 o (zelfgerapporteerd) rijden onder invloed van alcohol: weinig verandering Op basis hiervan kunnen dan doelgroepen geformuleerd worden, zoals mannen en jongeren. Het volledige rapport wordt binnenkort gepubliceerd, maar enkel met cijfers voor België. Indien er vragen zijn naar specifieke Vlaamse cijfers kunnen die wel gesteld worden aan het BIVV. Het Forum heeft volgende opmerkingen: - De sociale norm over rijden onder invloed blijft een probleem. Hoe wordt die verder aangepakt? o Vooral de BOB-campagne probeert deze sociale norm te beïnvloeden. - Wat is de impact van de campagnes op de resultaten doorheen de jaren? o Dit is moeilijk te vatten in een 3-jaarlijkse attitudemeting. Maar binnen het BIVV wordt de BOB-campagne wel telkens geëvalueerd en op basis daarvan bijgestuurd. - Wat verklaart waarom België zo slecht scoort op die sociale norm? o Het BIVV voert hier momenteel een studie naar uit. De resultaten zullen volgend jaar beschikbaar zijn. - Zijn er ook vergelijkingen met buitenlandse studies? o Er was recent de ESRA enquête (weliswaar een online vragenlijst) waaruit ook duidelijk blijkt dat België over het algemeen slechter scoort over de sociale norm. - De eerste vraag heeft u de afgelopen 30 dagen gereden met een wettelijk te hoog alcoholpromillage kan misschien moeilijk te interpreteren zijn voor de respondenten? o Dat kan inderdaad kloppen. Het is steeds een afweging over hoe je nu exact een vraag gaat formuleren. Deze verwoording leek de beste. - De objectieve pakkans blijkt te stijgen. Dit zal voornamelijk te wijten zijn aan het gebruik van de samplingtoestellen die toelaten veel meer mensen te controleren. Je ziet dat ook de subjectieve pakkans mee stijgt. 4. Sensibilisatie-campagnes 2017 Werner De Dobbeleer (VSV) geeft een toelichting over de aanpak van de sensibilisatie-campagnes die de VSV vanaf begin 2017 zal verzorgen. De bedoeling is om een totaalpakket uit te werken waarbij grootschalige sensibiliseringscampagnes worden aangevuld met doelgroepgerichte sensibilisering, terreinactiviteiten (vrijwilligerswerking), een online verkeersplatform ( de online verkeersquiz en de tv-uitzendingen van Kijk Uit. De VSV gaat na Ray ook op zoek naar een nieuw koepelconcept (gemeenschappelijke noemer) die moet zorgen voor duidelijkheid, herkenbaarheid en zichtbaarheid.

5 De campagnekalender is terug te vinden in de presentatie in bijlage. Het Forum heeft volgende opmerkingen: - Wordt de kalender nog bezorgd aan lokale en federale politie? o Daar wordt voor gezorgd. - Wordt in de kamer Educatie van het VHV ook het onderwijsveld betrokken (departement en kabinet)? o Zij kunnen altijd aansluiten, maar er is nu eerst gewerkt aan de hervorming van de rijopleiding. Als binnenkort andere initiatieven binnen educatie verder worden uitgewerkt, kan dit overleg zo breed mogelijk worden opgevat. Daarom is recent ook de Stuurgroep Onderwijs van de VSV opgegaan in de kamer Educatie. - Het is goed dat er een centrale campagnekalender wordt vooropgesteld en ook zo wordt uitgewerkt. Maar daarnaast zijn er ook andere actoren (bijv. gemeenten, sportclubs, jeugdclubs) die vaak op een ander tijdstip en op een andere manier, maar wel aan dezelfde boodschap werken. Kunnen ook zij worden aangemoedigd om in te pikken? o Iedere partner binnen het VHV is nu op de hoogte van deze aanpak. Wanneer zij o o aangeven dat zij de campagnes mee willen ondersteunen, willen we dit zeker bekijken. Voor elke campagne afzonderlijk gaan we bekijken welke partners betrokken kunnen worden, dit zowel bij de opmaak, als bij de verwezenlijking. En dan kunnen ook scholen een rol spelen. We gaan daarnaast ook bekijken hoe we bottom-up initiatieven mee kunnen ondersteunen, ook al past dit niet meteen binnen de kalender, bijv. door materiaal van campagnes blijvend ter beschikking stellen aan derden. 5. Terugkoppeling overleg opvolging charter werftransport Stijn Dhondt (VSV) koppelt de bevindingen van het overleg charter werftransport van 28 november met actoren uit de bouw- en transportsector, VVSG, politie en onderwijs. Er zal een basischarter worden uitgewerkt met een reeks aanbevelingen naar steden en gemeenten hoe zij aan de slag kunnen gaan met dit charter om dit thema lokaal op de agenda te zetten. De VSV werkt hiervoor samen met VVSG en de federaties om dit charter en de communicatie verder uit werken. 6. Varia Er zijn geen varia.

6 Volgende bijeenkomsten plenaire vergadering - Woensdag 8 maart 2017 (10.00u) - zaal Locatie : ELLIPSGEBOUW, Koning Albert II-laan 35 te 1030 Brussel

Vlaams Forum Verkeersveiligheid VERSLAG 48 STE BIJEENKOMST VERGADERING - 23 SEPTEMBER 2016

Vlaams Forum Verkeersveiligheid VERSLAG 48 STE BIJEENKOMST VERGADERING - 23 SEPTEMBER 2016 Vlaams Forum Verkeersveiligheid VERSLAG 48 STE BIJEENKOMST VERGADERING - 23 SEPTEMBER 2016 Aanwezig: Vanessa Albrecht, Wim Billet, Hans Bonnarens, Werner De Dobbeleer, Kirsten De Mulder, Ellen De Pauw,

Nadere informatie

Vlaams Forum Verkeersveiligheid VERSLAG 46 STE BIJEENKOMST VERGADERING - 11 MAART 2016

Vlaams Forum Verkeersveiligheid VERSLAG 46 STE BIJEENKOMST VERGADERING - 11 MAART 2016 Vlaams Forum Verkeersveiligheid VERSLAG 46 STE BIJEENKOMST VERGADERING - 11 MAART 2016 Aanwezig: Wim Billet, Hans Bonnarens, Roel De Cleen, Werner De Dobbeleer, Tim De Ceunynck, Kaat De Gendt, Luc De Meyer,

Nadere informatie

Vlaams Forum Verkeersveiligheid VERSLAG 47 STE BIJEENKOMST VERGADERING - 17 JUNI 2016

Vlaams Forum Verkeersveiligheid VERSLAG 47 STE BIJEENKOMST VERGADERING - 17 JUNI 2016 Vlaams Forum Verkeersveiligheid VERSLAG 47 STE BIJEENKOMST VERGADERING - 17 JUNI 2016 Aanwezig: Erik Asselman, Hilde Bruynseels, Werner De Dobbeleer, Tim De Ceunynck, Kaat De Gendt, Kirsten De Mulder,

Nadere informatie

Vlaams Forum Verkeersveiligheid VERSLAG 43 STE BIJEENKOMST PLENAIRE VERGADERING - 16 JUNI 2015

Vlaams Forum Verkeersveiligheid VERSLAG 43 STE BIJEENKOMST PLENAIRE VERGADERING - 16 JUNI 2015 Vlaams Forum Verkeersveiligheid VERSLAG 43 STE BIJEENKOMST PLENAIRE VERGADERING - 16 JUNI 2015 Aanwezig: Wim Billet, Elke Bossaert, Marc Broeckaert, Inge Caers, Bob D'hoedt, Roel De Cleen, Werner De Dobbeleer,

Nadere informatie

Vlaams Forum Verkeersveiligheid VERSLAG 42 STE BIJEENKOMST PLENAIRE VERGADERING - 27 MAART 2015

Vlaams Forum Verkeersveiligheid VERSLAG 42 STE BIJEENKOMST PLENAIRE VERGADERING - 27 MAART 2015 Vlaams Forum Verkeersveiligheid VERSLAG 42 STE BIJEENKOMST PLENAIRE VERGADERING - 27 MAART 2015 Aanwezig: Erik Asselman, Wout Baert, Wim Billiet, Jean-Pierre Blocken, Hilde Bruynseels, Nele Claessens,

Nadere informatie

VERKEERSVEILIGHEIDS- CAMPAGNES EN HANDHAVING

VERKEERSVEILIGHEIDS- CAMPAGNES EN HANDHAVING VERKEERSVEILIGHEIDS- CAMPAGNES EN HANDHAVING Werner De Dobbeleer, VSV Opleiding Communicatie en sensibilisering voor politie Mechelen, 15 oktober 2015 INHOUD 1. Achtergrond: het belang van sensibilisering

Nadere informatie

Vlaams Forum Verkeersveiligheid 22 SEPTEMBER 2017

Vlaams Forum Verkeersveiligheid 22 SEPTEMBER 2017 Vlaams Forum Verkeersveiligheid 22 SEPTEMBER 2017 Aanwezig: Lodewijk De Witte (voorzitter), Vanessa Albrecht, Erik Asselman, Wim Billet, Steffen Briers, Eric Caelen, Kirsten De Mulder, Luc Henau, Stijn

Nadere informatie

Het belang van maatwerk, verduidelijkt via voorbeelden uit de BIVV attitudemeting Uta Meesmann VCV-16, Antwerpen, 22/03/2016

Het belang van maatwerk, verduidelijkt via voorbeelden uit de BIVV attitudemeting Uta Meesmann VCV-16, Antwerpen, 22/03/2016 Het belang van maatwerk, verduidelijkt via voorbeelden uit de BIVV attitudemeting 2015 Uta Meesmann VCV-16, Antwerpen, 22/03/2016 BIVV attitudemeting 2015 Achtergrond 3-jaarlijkse attitudemeting van het

Nadere informatie

Vlaams Forum Verkeersveiligheid 15 JUNI 2018

Vlaams Forum Verkeersveiligheid 15 JUNI 2018 Vlaams Forum Verkeersveiligheid 15 JUNI 2018 Aanwezig: Lodewijk De Witte (voorzitter), Vanessa Albrecht, Erik Asselman, Wim Billet, Steffen Briers, Erik Caelen, Johan Chiers, Werner De Dobbeleer, Katrijn

Nadere informatie

De 3 killers in het verkeer Miran Scheers Directeur Kenniscentrum Verkeersveiligheid Studiedag CPS 8 november 2012

De 3 killers in het verkeer Miran Scheers Directeur Kenniscentrum Verkeersveiligheid Studiedag CPS 8 november 2012 De 3 killers in het verkeer Miran Scheers Directeur Kenniscentrum Verkeersveiligheid Studiedag CPS 8 november 2012 Beschikbare bronnen om het verkeersveiligheidsbeleid te oriënteren - verkeersongevallenstatistieken

Nadere informatie

PIJLER 1 Sensibiliseren (Fiche 2)

PIJLER 1 Sensibiliseren (Fiche 2) Pagina 5 van 126 PIJLER 1 Sensibiliseren (Fiche 2) Met permanente sensibilisering willen we de verkeersmentaliteit van de Vlaming positief beïnvloeden. Een rationele kennis over de gevaren van het verkeer

Nadere informatie

De voorzitster van de FCVV, mevrouw Karin Genoe heet iedereen welkom.

De voorzitster van de FCVV, mevrouw Karin Genoe heet iedereen welkom. FCVV Plenaire vergadering Brussel Auditorium FOD Mobiliteit en Vervoer 06.05.2014 van 9u15 tot 12u30 Aanwezig: Patricia Courange (MRBC), Patric Derweduwen (SPW), Bernard Dehaye (GRACQ), Werner De Dobbeleer

Nadere informatie

Vlaams Forum Verkeersveiligheid 1 FEBRUARI 2019

Vlaams Forum Verkeersveiligheid 1 FEBRUARI 2019 Vlaams Forum Verkeersveiligheid 1 FEBRUARI 2019 Aanwezig: Lodewijk De Witte (voorzitter), Kirsten De Mulder, Eddy Klynen, Ine Herten, Werner De Dobbeleer, Vanessa Albrecht, Steffen Briers, Erik Caelen,

Nadere informatie

Vlaams Forum Verkeersveiligheid 8 MAART 2017

Vlaams Forum Verkeersveiligheid 8 MAART 2017 Vlaams Frum Verkeersveiligheid 8 MAART 2017 Aanwezig: Lars Akkermans, Erik Asselman, Wim Billet, Hans Bnnarens, Bart Bucké, Steffen Briers, Kirsten De Mulder, Els De Reyt, Wendy de Weser, Ldewijk De Witte,

Nadere informatie

Attitudes van Belgische autobestuurders

Attitudes van Belgische autobestuurders Attitudes van Belgische autobestuurders Resultaten van de driejaarlijkse attitudemeting Uta Meesmann Onderzoeker, Kenniscentrum BIVV Methode 3-jaarlijkse attitudemeting van het BIVV sinds 2003 Veldwerk:

Nadere informatie

Vlaams Forum Verkeersveiligheid 19 OKTOBER 2018

Vlaams Forum Verkeersveiligheid 19 OKTOBER 2018 Vlaams Forum Verkeersveiligheid 19 OKTOBER 2018 Aanwezig: Lodewijk De Witte (voorzitter), Vanessa Aelbrecht, Wout Baert, Wim Billet, Hans Bonnarens, Steffen Briers, Tom Brijs, Wies Callens, Johan Chiers,

Nadere informatie

Vlaams Forum Verkeersveiligheid 20 APRIL 2018

Vlaams Forum Verkeersveiligheid 20 APRIL 2018 Vlaams Forum Verkeersveiligheid 20 APRIL 2018 Aanwezig: Lodewijk De Witte (voorzitter), Erik Asselman, Steffen Briers, Werner De Dobbeleer, Katrijn De Meyer, Kirsten De Mulder, Tijl Dendal, Eef Delhaye,

Nadere informatie

Doelstellingen (2002/2007) van de Staten-Generaal van de Verkeersveiligheid

Doelstellingen (2002/2007) van de Staten-Generaal van de Verkeersveiligheid Doelstellingen (2002/) van de Staten-Generaal van de Verkeersveiligheid -50% 50% doden op de Belgische wegen/max. 750 doden 30 dagen Referentiecijfer 1500 = afgerond gemiddeld aantal doden 30 dagen 1998-2000

Nadere informatie

Er werden geen opmerkingen geformuleerd en bij deze wordt het verslag van vorige bijeenkomst goedgekeurd.

Er werden geen opmerkingen geformuleerd en bij deze wordt het verslag van vorige bijeenkomst goedgekeurd. FCVV Plenaire vergadering Brussel Auditorium FOD Mobiliteit en Vervoer 02.09.2014 van 9u15 tot 12u15 Aanwezig: Delphine Brognez (BIVV), Eric Caelen (VSGB), Patricia Courange (MRBC), Isabelle De Maegt (Febetra),

Nadere informatie

1. Vorig overleg 17/09/2015 a. Goedkeuring ontwerpverslag Er zijn geen opmerkingen op het verslag. Definitief verslag toegevoegd.

1. Vorig overleg 17/09/2015 a. Goedkeuring ontwerpverslag Er zijn geen opmerkingen op het verslag. Definitief verslag toegevoegd. Beleid Mobiliteit en Verkeersveiligheid Koning Albert II-laan 20 bus 2 1000 Brussel Tel. 02 553 71 24 - Fax 02 553 71 08 mobiliteit.verkeersveiligheid@vlaanderen.be Ontwerp-verslag Stuurgroep Vlaams Huis

Nadere informatie

Bevraging brilbezit en brilgebruik in de wagen bij een representatieve Belgische steekproef R NL

Bevraging brilbezit en brilgebruik in de wagen bij een representatieve Belgische steekproef R NL (D/2017/0779/34) Bevraging brilbezit en brilgebruik in de wagen bij een representatieve Belgische steekproef. 2017 - R - 06 - NL KCC-studie gefinancierd door en in samenwerking met Analyse in navolging

Nadere informatie

Attitudemeting Verkeersveiligheid 2006

Attitudemeting Verkeersveiligheid 2006 Attitudemeting Verkeersveiligheid 2006 Deel 2: Determinanten van attitudes GEDRAG EN BELEID Peter Silverans Afdeling Gedrag en Beleid Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid ATTITUDEMETING VERKEERSVEILIGHEID

Nadere informatie

De voorzitster van de FCVV, mevrouw Karin Genoe heet iedereen welkom. 1. Goedkeuring van het verslag van 14 november 2013

De voorzitster van de FCVV, mevrouw Karin Genoe heet iedereen welkom. 1. Goedkeuring van het verslag van 14 november 2013 FCVV Plenaire vergadering Brussel Auditorium FOD Mobiliteit en Vervoer 05.02.2014 van 9u15 tot 12u45 Aanwezig: Juliette Anselot (GOCA), Sofie Boets (BIVV), Werner De Dobbeleer (VSV), Philippe Degraef (Febetra),

Nadere informatie

PIJLER 5 : Engagement en netwerkvorming (Fiche 24)

PIJLER 5 : Engagement en netwerkvorming (Fiche 24) Pagina 112 van 126 PIJLER 5 : Engagement en netwerkvorming (Fiche 24) We voeden in Vlaanderen een verkeersveiligheidscultuur, waarin verkeersveiligheid beschouwd wordt als een gedeelde verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Vlaamse Stichting Verkeerskunde

Vlaamse Stichting Verkeerskunde Vlaamse Stichting Verkeerskunde Het belang van verkeersveiligheid voor bedrijven Basisopleiding mobiliteitscoördinatoren Werner De Dobbeleer 28 april 2014 Verkeersveiligheid, een probleem voor bedrijven?

Nadere informatie

Pijler 3: Alternatieve leermaatregelen (Driver Improvement) (Fiche 20)

Pijler 3: Alternatieve leermaatregelen (Driver Improvement) (Fiche 20) Pagina 92 van 126 Pijler 3: Alternatieve leermaatregelen (Driver Improvement) (Fiche 20) Geldboetes leiden niet altijd tot gedragsverandering. We maken bij de handhaving ook gebruik van alternatieve gerechtelijke

Nadere informatie

LICHTE GEMOTORISEERDE TWEEWIELERS: FIETS, BROMFIETS OF? Werner De Dobbeleer, VSV Politiecongres 26 oktober 2015

LICHTE GEMOTORISEERDE TWEEWIELERS: FIETS, BROMFIETS OF? Werner De Dobbeleer, VSV Politiecongres 26 oktober 2015 LICHTE GEMOTORISEERDE TWEEWIELERS: FIETS, BROMFIETS OF? Werner De Dobbeleer, VSV Politiecongres 26 oktober 2015 INHOUD Context Europese verordening: inhoud Gevolgen voor Belgische reglementering Conclusies

Nadere informatie

Agenda. 1. Duiding Vlaams Huis voor de Verkeersveiligheid (VHV) 2. Context in cijfers en grafieken

Agenda. 1. Duiding Vlaams Huis voor de Verkeersveiligheid (VHV) 2. Context in cijfers en grafieken Agenda 1. Duiding Vlaams Huis voor de Verkeersveiligheid (VHV) 2. Context in cijfers en grafieken 3. Conceptnota Motorvriendelijk Mobiliteitsbeleid: een opportuniteit Vlaams Huis voor de Verkeersveiligheid

Nadere informatie

De verkeersveiligheid in 2008

De verkeersveiligheid in 2008 Kabinet van de Staatssecretaris PERSCONFERENTIE VAN 25 FEBRUARI 2009 De verkeersveiligheid in 2008 Resultaten van de Verkeersveiligheidsbarometer Etienne SCHOUPPE Staatssecretaris voor Mobiliteit Voorzitter

Nadere informatie

Vlaams Forum Verkeersveiligheid 5 DECEMBER 2017

Vlaams Forum Verkeersveiligheid 5 DECEMBER 2017 Vlaams Forum Verkeersveiligheid 5 DECEMBER 2017 Aanwezig: Lodewijk De Witte (voorzitter), Vanessa Albrecht, Erik Asselman, Hans Bonnarens, Tom Brijs, Winfried Casters, Werner De Dobbeleer, Kirsten De Mulder,

Nadere informatie

Generation What? 1 : Vertrouwen in de instellingen

Generation What? 1 : Vertrouwen in de instellingen Generation What? 1 : Vertrouwen in de instellingen Inleiding De mate van vertrouwen van burgers in de overheid en maatschappelijke instellingen werd al vaker de toetssteen van de democratie genoemd: daalt

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement van de Stuurgroep. Green Deal. <001> <Gedeelde Mobiliteit>

Huishoudelijk Reglement van de Stuurgroep. Green Deal. <001> <Gedeelde Mobiliteit> Huishoudelijk Reglement van de Stuurgroep Green Deal Doelstelling van de Stuurgroep De Stuurgroep fungeert als klankbord voor de initiatiefnemende partijen en stuurt de werking

Nadere informatie

Boodschap gezien, boodschap begrepen?

Boodschap gezien, boodschap begrepen? Boodschap gezien, boodschap begrepen? Workshop Herkenbaarheid Snelheidsregimes/Snelheidslimieten Stijn Daniels Brussel, 29 september 2016 Inhoud Factoren die snelheidsgedrag bepalen Proef op gewestwegen

Nadere informatie

Actieplan LOP Gent Basisonderwijs

Actieplan LOP Gent Basisonderwijs Actieplan LOP Gent Basisonderwijs Periode 2011/2012 2012/2013 1) Inleiding Aan de hand van dit actieplan wil het LOP Gent Basisonderwijs zijn toekomstige doelstellingen helder formuleren en verantwoording

Nadere informatie

Op weg naar 0 vermijdbare ernstige verkeersslachtoffers in Zeeland

Op weg naar 0 vermijdbare ernstige verkeersslachtoffers in Zeeland Op weg naar 0 vermijdbare ernstige verkeersslachtoffers in Zeeland Dr. 0 vermijdbare ernstige verkeersslachtoffers 1 Verkeersdoden in Zeeland 0 vermijdbare ernstige verkeersslachtoffers 2 Werkelijk aantal

Nadere informatie

a. Agenda 17/01/2017 Er zijn geen opmerkingen. De agenda wordt goedgekeurd.

a. Agenda 17/01/2017 Er zijn geen opmerkingen. De agenda wordt goedgekeurd. Verkeersveiligheid Koning Albert II-laan 20 bus 2 1000 Brussel Tel. 02 553 71 24 - Fax 02 553 71 08 mobiliteit.verkeersveiligheid@vlaanderen.be Ontwerp-verslag Stuurgroep Vlaams Huis voor de Verkeersveiligheid

Nadere informatie

a. Agenda 9/06/2016 Er zijn geen opmerkingen. De agenda wordt goedgekeurd.

a. Agenda 9/06/2016 Er zijn geen opmerkingen. De agenda wordt goedgekeurd. Verkeersveiligheid Koning Albert II-laan 20 bus 2 1000 Brussel Tel. 02 553 71 24 - Fax 02 553 71 08 mobiliteit.verkeersveiligheid@vlaanderen.be Verslag Stuurgroep Vlaams Huis voor de Verkeersveiligheid

Nadere informatie

Vlaams Forum Verkeersveiligheid 7 DECEMBER 2018

Vlaams Forum Verkeersveiligheid 7 DECEMBER 2018 Vlaams Forum Verkeersveiligheid 7 DECEMBER 2018 Aanwezig: Lodewijk De Witte (voorzitter), Vanessa Albrecht, Hans Bonnarens, Hilde Bruynseels, Katrijn De Meyer, Kirsten De Mulder, Lars Akkermans, Karel

Nadere informatie

#SHARETHEROAD VERKEERSVEILIGHEIDSENQUÊTE

#SHARETHEROAD VERKEERSVEILIGHEIDSENQUÊTE #SHARETHEROAD VERKEERSVEILIGHEIDSENQUÊTE HOE BEGEEFT U ZICH OP DE OPENBARE WEG? VAAK Fiets Auto 87,7% 65% 49,1% 1,8% Te voet 34,3% Openbaar vervoer 7,8% Bromfiets/moto 2,2% NOOIT Openbaar vervoer Auto

Nadere informatie

Voorstelling van de campagne: De gordel, altijd. Ook achterin. 08/02/ /03/2010

Voorstelling van de campagne: De gordel, altijd. Ook achterin. 08/02/ /03/2010 Kabinet van de Staatssecretaris PERSCONFERENTIE VAN 9 FEBRUARI 2010 Voorstelling van de campagne: De gordel, altijd. Ook achterin. 08/02/2010 07/03/2010 Etienne SCHOUPPE Staatssecretaris voor Mobiliteit

Nadere informatie

Geachte korpschef en leden van politiezone Het Houtsche. Ik ben verheugd vandaag in de politiezone Het Houtsche aanwezig te mogen

Geachte korpschef en leden van politiezone Het Houtsche. Ik ben verheugd vandaag in de politiezone Het Houtsche aanwezig te mogen Verkeersveilige Week Bijwonen controle - PZ Het Houtsche Maandag 20 februari 2017 Geachte burgemeesters Geachte korpschef en leden van politiezone Het Houtsche Beste aanwezigen van de pers Ik ben verheugd

Nadere informatie

IN 4 STAPPEN NAAR EEN VERKEERSVEILIGE GEMEENTE. Eef Delhaye

IN 4 STAPPEN NAAR EEN VERKEERSVEILIGE GEMEENTE. Eef Delhaye IN 4 STAPPEN NAAR EEN VERKEERSVEILIGE GEMEENTE Eef Delhaye Inhoud presentatie Idee 4 stappen Doel Rol van steden en gemeentes Rekening houdend met bevoegdheden Waar zit het probleem? Probleemanalyse Doelstellingen

Nadere informatie

Nederlandse Samenvatting

Nederlandse Samenvatting 11 Nederlandse Samenvatting Bij beslissingen over het al dan niet vergoeden van behandelingen wordt vaak gebruikt gemaakt van kosteneffectiviteitsanalyses, waarin de kosten worden afgezet tegen de baten.

Nadere informatie

PIJLER 2: Dode hoek (Fiche 17)

PIJLER 2: Dode hoek (Fiche 17) Pagina 75 van 126 PIJLER 2: Dode hoek (Fiche 17) We openen verschillende fronten tegen de dode hoek, die nog altijd te veel verkeersslachtoffers eist. We informeren en sensibiliseren zowel de kwetsbare

Nadere informatie

Zeg niet te gauw t is weer een vrouw Vandaag 8 maart is het de internationale dag van de vrouw

Zeg niet te gauw t is weer een vrouw Vandaag 8 maart is het de internationale dag van de vrouw Zeg niet te gauw t is weer een vrouw Vandaag 8 maart is het de internationale dag van de vrouw Er doen heel wat vooroordelen de ronde als het aankomt op vrouwen achter het stuur. Op deze internationale

Nadere informatie

BASISOPLEIDING VOOR MOBILITEITSCOÖRDINATOREN MODULE 1 Thema: Mobiliteitsmanagement in al zijn facetten Locatie: Provincie Oost-Vlaanderen, Gent-Zuid

BASISOPLEIDING VOOR MOBILITEITSCOÖRDINATOREN MODULE 1 Thema: Mobiliteitsmanagement in al zijn facetten Locatie: Provincie Oost-Vlaanderen, Gent-Zuid BASISOPLEIDING VOOR MOBILITEITSCOÖRDINATOREN MODULE 1 Thema: Mobiliteitsmanagement in al zijn facetten Locatie: Provincie Oost-Vlaanderen, Gent-Zuid 09.45 uur Mobiliteit en duurzame ontwikkeling Kirsten

Nadere informatie

Inhoud. Waarom snelheidshandhaving. Waarom snelheidshandhaving. Binnen welke context. Binnen welke context 26/09/2014 SNELHEIDSHANDHAVING PZ LEUVEN

Inhoud. Waarom snelheidshandhaving. Waarom snelheidshandhaving. Binnen welke context. Binnen welke context 26/09/2014 SNELHEIDSHANDHAVING PZ LEUVEN SNELHEIDSHANDHAVING PZ LEUVEN Ludwig Hoeterickx Politie Leuven Inhoud Waarom snelheidshandhaving Binnen welke context Elk bestuursniveau doet zijn zeg SGVV 2007 en referentiekader ZVP Personeelsinzet Onderzoek

Nadere informatie

Kunstlaan 47-49, 1000 BRUSSEL Eric AERDEN Vooruitgangsstraat 56, 1210 BRUSSEL T GSM Persbericht

Kunstlaan 47-49, 1000 BRUSSEL Eric AERDEN Vooruitgangsstraat 56, 1210 BRUSSEL T GSM Persbericht Cel Externe Communicatie Kunstlaan 47-49, 1000 BRUSSEL Eric AERDEN Vooruitgangsstraat 56, 1210 BRUSSEL T. 02-2773408 GSM 0473-916424 Persbericht Datum: 26 november 2007 Betreft: Bijna 200 indicatoren geven

Nadere informatie

Nationale Verkeers ONveiligheids enquête 2019

Nationale Verkeers ONveiligheids enquête 2019 Nationale Verkeers ONveiligheids enquête 2019 Inleiding De Nationale VerkeersONveiligheidsenquête peilt al voor de zevende keer naar het onveiligheidsgevoel van de Belg in het verkeer. In de bevraging

Nadere informatie

Definitieve resultaten eindejaarscontroles

Definitieve resultaten eindejaarscontroles Definitieve resultaten eindejaarscontroles Persbericht 14 januari 211 2 Na zes weken sensibilisering en alcoholcontroles op de weg maken Staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe en het Belgisch

Nadere informatie

VSV Vlaamse Stichting Verkeerskunde

VSV Vlaamse Stichting Verkeerskunde VSV Vlaamse Stichting Verkeerskunde Vlaams Congres Verkeersveiligheid Themasessie: verkeersveiligheid bij bedrijven - Truckveilig Charter en VSV-aanbod bedrijven - Dries Rombouts en Kirsten De Mulder 13

Nadere informatie

Brussel, 30 november 2015

Brussel, 30 november 2015 Brussel, 30 november 2015 Aan de dames en heren Provinciegouverneurs Aan de heer Hoge Ambtenaar belast met de uitoefening van bevoegdheden van de Brusselse Agglomeratie Aan de heer Voorzitter van het College

Nadere informatie

Noord-Zuid raad Algemene Vergadering. 19 november 2013

Noord-Zuid raad Algemene Vergadering. 19 november 2013 Noord-Zuid raad Algemene Vergadering 19 november 2013 Inhoud van de vergadering Voorstelling van het strategisch meerjarenplan -> Schepen Bert Herrewyn & Stijn Van Dierdonck Overzicht voorbije jaar De

Nadere informatie

Leidt de maatregel rechtsaf door rood (RADR) voor fietsers tot een toename van roodrijden elders?

Leidt de maatregel rechtsaf door rood (RADR) voor fietsers tot een toename van roodrijden elders? Leidt de maatregel rechtsaf door rood (RADR) voor fietsers tot een toename van roodrijden elders? Tim De Ceunynck Instituut voor Mobiliteit (IMOB) - Universiteit Hasselt tim.deceunynck@uhasselt.be Inleiding

Nadere informatie

COACHING VERKEERSVEILIGHEID VOOR GEMEENTEN VOOR EEN KWALITATIEF LOKAAL VERKEERSVEILIGHEIDSBELEID

COACHING VERKEERSVEILIGHEID VOOR GEMEENTEN VOOR EEN KWALITATIEF LOKAAL VERKEERSVEILIGHEIDSBELEID Kirsten De Mulder Teamverantwoordelijke vorming professionals VSV COACHING VERKEERSVEILIGHEID VOOR GEMEENTEN VOOR EEN KWALITATIEF LOKAAL VERKEERSVEILIGHEIDSBELEID AANLEIDING Verkeersveiligheid verbeteren

Nadere informatie

PERSBERICHT 25 januari 2012. Definitieve resultaten eindejaarscontroles

PERSBERICHT 25 januari 2012. Definitieve resultaten eindejaarscontroles PERSBERICHT 25 januari 2012 Definitieve resultaten eindejaarscontroles Na zes weken sensibilisering en alcoholcontroles op de weg, maakt het Observatorium voor de Verkeersveiligheid van het BIVV de eindbalans

Nadere informatie

VERKEERSVEILIGHEIDSBELEID VAN AD HOC NAAR PLANMATIG HANDHAVEN

VERKEERSVEILIGHEIDSBELEID VAN AD HOC NAAR PLANMATIG HANDHAVEN VERKEERSVEILIGHEIDSBELEID VAN AD HOC NAAR PLANMATIG HANDHAVEN INHOUD Waarom planmatig handhaven Binnen welke context Elk bestuursniveau doet zijn zeg SGVV 2007 en 2011 niet dwingend referentiekader ZVP

Nadere informatie

Lancering winter-bob-campagne: een beetje BOB bestaat niet De bekendste bestuurder van België viert zijn 20 ste verjaardag

Lancering winter-bob-campagne: een beetje BOB bestaat niet De bekendste bestuurder van België viert zijn 20 ste verjaardag PERSBERICHT 25 november 2015 Lancering winter-bob-campagne: een beetje BOB bestaat niet De bekendste bestuurder van België viert zijn 20 ste verjaardag De gewesten, de Belgische Brouwers en Assuralia lanceerden

Nadere informatie

Verslag: rondetafel Start to Drive en de rijopleiding in Vlaanderen, 21 januari 2011

Verslag: rondetafel Start to Drive en de rijopleiding in Vlaanderen, 21 januari 2011 Verslag: rondetafel Start to Drive en de rijopleiding in Vlaanderen, 21 januari 2011 Aanwezig: een lijst van de aanwezigen vindt u achteraan het verslag terug Agenda: 13.30 u Welkom Eddy Klynen, coördinator

Nadere informatie

MINISTERIE VAN VERKEER EN INFRASTRUCTUUR

MINISTERIE VAN VERKEER EN INFRASTRUCTUUR Publicatie : 2002-07-17 MINISTERIE VAN VERKEER EN INFRASTRUCTUUR 26 JUNI 2002. - Koninklijk besluit houdende oprichting van een Federale Commissie voor de Verkeersveiligheid en een Interministerieel Comité

Nadere informatie

VSV VERKEERSVEILIGHEID

VSV VERKEERSVEILIGHEID VSV VERKEERSVEILIGHEID VSV IN HET KORT Decreet Ambitie Principe VERKEERSVEILIGHEID VERKEERSVEILIGHEID VLAAMS HUIS VERKEERSVEILIGHEID Stuurgroep Olv minister 4 Werkkamers Educatie & sensibilisering Handhaving

Nadere informatie

kenniscentrum verkeersveiligheid

kenniscentrum verkeersveiligheid kenniscentrum verkeersveiligheid ATTITUDEMETING VERKEERSVEILIGHEID 2009 DEEL 3: SOCIALE NORMEN, RISICOPERCEPTIE EN NIEUWE THEMA S ATTITUDEMETING VERKEERSVEILIGHEID 2009 DEEL 3: SOCIALE NORMEN, RISICOPERCEPTIE

Nadere informatie

PIJLER 2 Consistente snelheidsregimes bevorderen leesbaarheid van de weg (Fiche 12)

PIJLER 2 Consistente snelheidsregimes bevorderen leesbaarheid van de weg (Fiche 12) Pagina 50 van 126 PIJLER 2 Consistente snelheidsregimes bevorderen leesbaarheid van de weg (Fiche 12) Een helder snelheidsbeleid voorkomt misverstanden én ongevallen. We zorgen voor eenduidige, geloofwaardige

Nadere informatie

STATISTISCH RAPPORT 2016 GEDRAG IN HET VERKEER

STATISTISCH RAPPORT 2016 GEDRAG IN HET VERKEER STATISTISCH RAPPORT 2016 GEDRAG IN HET VERKEER Statistisch Rapport 2016 Gedrag in het verkeer Statistisch rapport 2016-2016-S-01-NL Auteur: Annelies Schoeters Verantwoordelijke uitgever: Karin Genoe Uitgever:

Nadere informatie

PIJLER 1 Levenslang leren (Fiche 4)

PIJLER 1 Levenslang leren (Fiche 4) Pagina 16 van 126 PIJLER 1 Levenslang leren (Fiche 4) Iedere weggebruiker moet zijn verkeersverstand permanent blijven aanscherpen. Je bent nooit te jong om te beginnen met leren over verkeer en je bent

Nadere informatie

Ontwikkeling van een recidivemonitor

Ontwikkeling van een recidivemonitor Ontwikkeling van een recidivemonitor Promotoren: Prof. Dr. Lieven Pauwels (UGent), Dr. Antoinette Verhage (UGent) en Prof. Dr. Marleen Easton (HoGent). Onderzoekers: Jannie Noppe (UGent) en Kenneth Hemmerechts

Nadere informatie

Verslag Fanboard Inhoud

Verslag Fanboard Inhoud Verslag Fanboard 10 Datum: 23 januari 2017 Locatie: Administratief Centrum Brussel (Houba de Strooperlaan 145, 1020 Brussel) Aanvangsuur: 19u30 Einduur: 22u30 Aanwezigen: Jonathan Ghislain, Guy Mélen,

Nadere informatie

Programma Vlaams Congres Verkeersveiligheid 2014 13 mei 2014 Kursaal Oostende Hoe beperken we het aantal slachtoffers bij kwetsbare weggebruikers?

Programma Vlaams Congres Verkeersveiligheid 2014 13 mei 2014 Kursaal Oostende Hoe beperken we het aantal slachtoffers bij kwetsbare weggebruikers? Programma Vlaams Congres Verkeersveiligheid 2014 13 mei 2014 Kursaal Oostende Hoe beperken we het aantal slachtoffers bij kwetsbare weggebruikers? 08.45 u. Ontvangst met koffie en thee 09.30 u. Welkomstwoord

Nadere informatie

VERKEERSVEILIGHEIDSBELEID VAN AD HOC NAAR PLANMATIG HANDHAVEN. Edwin Vandereet, Commissaris PZ Leuven

VERKEERSVEILIGHEIDSBELEID VAN AD HOC NAAR PLANMATIG HANDHAVEN. Edwin Vandereet, Commissaris PZ Leuven VERKEERSVEILIGHEIDSBELEID VAN AD HOC NAAR PLANMATIG HANDHAVEN Edwin Vandereet, Commissaris PZ Leuven Inhoud Waarom planmatig handhaven Binnen welke context Elk bestuursniveau doet zijn zeg SGVV 2007 en

Nadere informatie

Prioritaire voertuigen met een dringende opdracht Enkele aspecten van verkeersveiligheid en verkeersleefbaarheid

Prioritaire voertuigen met een dringende opdracht Enkele aspecten van verkeersveiligheid en verkeersleefbaarheid Prioritaire voertuigen met een dringende opdracht Enkele aspecten van verkeersveiligheid en verkeersleefbaarheid Marc Broeckaert, Verkeersplanoloog bij het BIVV 21 april 2015 overzicht Probleemstelling

Nadere informatie

Wie doet aan sport? Een korte analyse van sportparticipatie uit het Vlaams Tijdsbestedingsonderzoek 2013

Wie doet aan sport? Een korte analyse van sportparticipatie uit het Vlaams Tijdsbestedingsonderzoek 2013 Wie doet aan sport? Een korte analyse van sportparticipatie uit het Vlaams Tijdsbestedingsonderzoek 2013 Situering Onze maatschappij houdt ons graag een ideaalbeeld voor van een gezonde levensstijl, waarbij

Nadere informatie

Toelichting Campagnes BIVV

Toelichting Campagnes BIVV Toelichting Campagnes BIVV Inhoud voorbije campagnes : BOB-zomer Gordel Weekendongevallen nieuwe campagnes : Snelheid BOB-eindejaar Zomerbob Overzicht Enkele cijfers Affichage Zomeractie I BOB YOU, ook

Nadere informatie

Invloed van sociale norm en pakkans op rijden onder invloed van alcohol (ROI)

Invloed van sociale norm en pakkans op rijden onder invloed van alcohol (ROI) Invloed van sociale norm en pakkans op rijden onder invloed van alcohol (ROI) Onderzoeksplatform verkeersveiligheid 13 december 2013 Uta Meesmann Vaststellingen 2 % België scoort slecht inzake ROI 12 ALC

Nadere informatie

Advies over het Belgische rapport voor de Voluntary National Review 2017

Advies over het Belgische rapport voor de Voluntary National Review 2017 Advies over het Belgische rapport voor de Voluntary National Review 2017 Een proces met 8 raden Federaal: FRDO Brussel: RLBHG, ESRBHG Vlaanderen: MiNaRaad, SERV Wallonië: CWEDD, CESW Duitstalige gemeenschap:

Nadere informatie

WERKGROEP GEZONDHEID REGIONAAL ZORGSTRATEGISCH PLAN

WERKGROEP GEZONDHEID REGIONAAL ZORGSTRATEGISCH PLAN VISIETEKST WERKGROEP GEZONDHEID REGIONAAL ZORGSTRATEGISCH PLAN 2017-2024 P a g i n a 2 INHOUD 1. Wat vooraf ging 2. Roadshow 3. Keuzes en beleid 4. Gestelde doelstellingen 5. Meerjarenplan 6. Vooropgestelde

Nadere informatie

LUIK III. Ethisch Verantwoord Sporten

LUIK III. Ethisch Verantwoord Sporten LUIK III Punt 7.B. Ethisch Verantwoord Sporten Met het decreet van 13 juli 2007 inzake medisch en ethisch verantwoorde sportbeoefening (MEVS), gewijzigd bij het decreet van 21 december 2008, werd vanaf

Nadere informatie

PIJLER 4: Evaluatie en monitoring (Fiche 23)

PIJLER 4: Evaluatie en monitoring (Fiche 23) Pagina 107 van 126 PIJLER 4: Evaluatie en monitoring (Fiche 23) Het beleid wordt structureel en grondig geëvalueerd, zodat we tijdig kunnen vaststellen wat werkt en wat niet werkt. We houden de vinger

Nadere informatie

De evolutie in verkeersveiligheid op autosnelwegen beschreven aan de hand van blootstelling en risico

De evolutie in verkeersveiligheid op autosnelwegen beschreven aan de hand van blootstelling en risico De evolutie in verkeersveiligheid op autosnelwegen beschreven aan de hand van blootstelling en risico Elke Hermans Geert Wets Filip Van den Bossche Instituut voor Mobiliteit Universiteit Hasselt Het algemene

Nadere informatie

16 februari Uitnodiging. Staten-generaal voor een betere opvang en begeleiding van verkeersslachtoffers

16 februari Uitnodiging. Staten-generaal voor een betere opvang en begeleiding van verkeersslachtoffers 16 februari 2007 Uitnodiging Staten-generaal voor een betere opvang en begeleiding van verkeersslachtoffers Vlaams Parlement Hertogstraat 1011 BRUSSEL De minister-president van de Vlaamse Regering De Vlaamse

Nadere informatie

Vlaams Forum Verkeersveiligheid 5 APRIL 2019

Vlaams Forum Verkeersveiligheid 5 APRIL 2019 Vlaams Forum Verkeersveiligheid 5 APRIL 2019 Aanwezig: Cathy Berx (voorzitter), Bert Van Hemelen, Carmen Van Loock, Eddy Klynen, Ellen De Pauw, Eric Troniseck, Hans Bonnarens, Hilde Bruynseels, Ine Herten,

Nadere informatie

kenniscentrum verkeersveiligheid

kenniscentrum verkeersveiligheid kenniscentrum verkeersveiligheid ATTITUDEMETING VERKEERSVEILIGHEID 2009 DEEL 2: DETERMINANTEN VAN ATTITUDES ATTITUDEMETING VERKEERSVEILIGHEID 2009 DEEL 2: DETERMINANTEN VAN ATTITUDES Niels Dewil, Ankatrien

Nadere informatie

VERKEERSVEILIGHEIDS- CAMPAGNES: WAT WERKT EN WAT NIET? Werner De Dobbeleer, VSV. Voortgezette politieopleiding Politieschool Vesta, Ranst 28 mei 2015

VERKEERSVEILIGHEIDS- CAMPAGNES: WAT WERKT EN WAT NIET? Werner De Dobbeleer, VSV. Voortgezette politieopleiding Politieschool Vesta, Ranst 28 mei 2015 VERKEERSVEILIGHEIDS- CAMPAGNES: WAT WERKT EN WAT NIET? Werner De Dobbeleer, VSV Voortgezette politieopleiding Politieschool Vesta, Ranst 28 mei 2015 INHOUD 1. Het belang van sensibilisering 2. Verkeersveiligheidscampagnes:

Nadere informatie

Industrie 4.0 presentatie Vlaams parlement. 18 mei 2017 Leo Van de Loock

Industrie 4.0 presentatie Vlaams parlement. 18 mei 2017 Leo Van de Loock Industrie 4.0 presentatie Vlaams parlement 18 mei 2017 Leo Van de Loock inhoud van de startnota 1. inleiding 2. omschrijving van het begrip Industrie 4.0, de bestaande achtergrond en de (initiële) invulling

Nadere informatie

VERKEERSVEILIGHEID VAN KINDEREN IN VLAANDEREN. Door Annelies Schoeters en Aline Carpentier

VERKEERSVEILIGHEID VAN KINDEREN IN VLAANDEREN. Door Annelies Schoeters en Aline Carpentier VERKEERSVEILIGHEID VAN KINDEREN IN VLAANDEREN Door Annelies Schoeters en Aline Carpentier INHOUD Statistische analyse van verkeersongevallen Omvang van de problematiek Kenmerken van Slachtoffers Tijdstip

Nadere informatie

Rookenquête 2018 Een rapport voor Stichting tegen Kanker, uitgevoerd door GfK Belgium

Rookenquête 2018 Een rapport voor Stichting tegen Kanker, uitgevoerd door GfK Belgium Rookenquête 2018 Een rapport voor Stichting tegen Kanker, uitgevoerd door GfK Belgium Context & methodologie Stichting tegen Kanker Stichting tegen Kanker is een Belgische stichting met als missie de strijd

Nadere informatie

Evaluatie van Open Bedrijvendag

Evaluatie van Open Bedrijvendag Evaluatie van Open Bedrijvendag Departement Economie, Wetenschap en Innovatie Afdeling Strategie en Coördinatie Koning Albert II-laan 35 bus 10 1030 Brussel April 2011 Samenvatting De Open Bedrijvendag

Nadere informatie

Advies over het strategisch plan De Vlaming leeft gezonder in 2025

Advies over het strategisch plan De Vlaming leeft gezonder in 2025 Algemene Raad 29 juni 2017 AR-AR-ADV-1617-022 Advies over het strategisch plan De Vlaming leeft gezonder in 2025 Vlaamse Onderwijsraad Koning Albert II-laan 37 B-1030 Brussel T +32 2 219 42 99 info@vlor.be

Nadere informatie

Voorstelling van de campagne: "De gordel, altijd. Ook achterin."

Voorstelling van de campagne: De gordel, altijd. Ook achterin. Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid vzw Haachtsesteenweg 1405 - B-1130 Brussel Telefoon 02/244.15.11 - Telefax 02/216.43.42 E-mail : info@bivv.be - Internet : www.bivv.be BTW BE 432.570.411 PERSCONFERENTIE

Nadere informatie

Aanwezig : Julien Bogaert, Herman De Backer, Rik Sagaert, Ingrid Vyvey, Silvie Vanhoutteghem, Jeroen Terryn en Ann De Bruyckere. 1 Verwelkoming...

Aanwezig : Julien Bogaert, Herman De Backer, Rik Sagaert, Ingrid Vyvey, Silvie Vanhoutteghem, Jeroen Terryn en Ann De Bruyckere. 1 Verwelkoming... Dagelijks Bestuur W.O.A.S. Verslag Datum vergadering : Betreft : Dagelijks bestuur W.O.A.S. 8 november 2010, Provinciehuis Boeverbos Brugge, 10.00 uur Onze ref.: P10/8/2/14/6 Verslaggever: Ann De Bruyckere

Nadere informatie

Opdat we aan onze patiënten kunnen zeggen: U bent in goede handen

Opdat we aan onze patiënten kunnen zeggen: U bent in goede handen Opdat we aan onze patiënten kunnen zeggen: U bent in goede handen Preventie van zorginfecties en bestrijding van microbiële resistentie via promotie van de handhygiëne Nationale campagne 2010-2011 Conform

Nadere informatie

PIJLER 2 Onderhoud weginfrastructuur (Fiche 10)

PIJLER 2 Onderhoud weginfrastructuur (Fiche 10) Pagina 42 van 126 PIJLER 2 Onderhoud weginfrastructuur (Fiche 10) Investeren in wegonderhoud is investeren in verkeersveiligheid. Wegen die er goed bij liggen, bieden verhoogde gebruikerskwaliteit die

Nadere informatie

Het ene ongeval is het andere niet

Het ene ongeval is het andere niet Het ene ongeval is het andere niet Analyse van de rapportering van verkeersongevallen in de media Tim De Ceunynck, Stijn Daniels, Michèle Baets Steunpunt Verkeersveiligheid; Universiteit Hasselt IMOB Julie

Nadere informatie

STATISTISCH RAPPORT 2014 GEDRAG IN HET VERKEER

STATISTISCH RAPPORT 2014 GEDRAG IN HET VERKEER STATISTISCH RAPPORT 2014 GEDRAG IN HET VERKEER Statistisch Rapport 2014 Gedrag in het verkeer Statistisch rapport 2014-2015-S-01-NL Auteurs: Annelies Schoeters, Uta Meesmann Verantwoordelijke uitgever:

Nadere informatie

Organiseer je vooraf klaar om te bobben!

Organiseer je vooraf klaar om te bobben! PERSBERICHT Organiseer je vooraf klaar om te bobben! 11 juni 2013 Het Bob-concept krijgt een nieuwe dimensie De staatssecretaris voor Mobiliteit, Melchior Wathelet, en het BIVV presenteerden vandaag de

Nadere informatie

Zwaar verkeersongeval? Enforcement. Inwerken op verkeersgedrag. Engineering. Engineering. Benadering van zware verkeersongevallen. Federale Wegpolitie

Zwaar verkeersongeval? Enforcement. Inwerken op verkeersgedrag. Engineering. Engineering. Benadering van zware verkeersongevallen. Federale Wegpolitie Benadering van zware verkeersongevallen Federale Wegpolitie Zwaar verkeersongeval? Dit is een verkeersongeval met zware materiële gevolgen (burgerlijk gebied): Langdurige werkongeschiktheid; Invaliditeit

Nadere informatie

Zelfevaluatie op te stellen door Innovatiecentra en. dit in het kader van de eindevaluatie van de Innovatiecentra

Zelfevaluatie op te stellen door Innovatiecentra en. dit in het kader van de eindevaluatie van de Innovatiecentra 1. Inleiding Zelfevaluatie op te stellen door Innovatiecentra en dit in het kader van de eindevaluatie van de Innovatiecentra 07.04.2014 De evaluatiepraktijk die het departement EWI hanteert, voorziet

Nadere informatie

Onze ref.: 2004/DPC/PB/276

Onze ref.: 2004/DPC/PB/276 PERSBERICHT AANTAL ONGEVALLEN MET LICHAMELIJK LETSEL DAALT OP N33 NA JAAR VAN INTENSE CONTROLES Sint-Andries, 20 oktober 2004 Onze ref.: 2004/DPC/PB/276 Contactpersoon: Kurt Maene Telefoon 050 40.74.07

Nadere informatie

Verkeersveiligheidsbarometer. Het jaar Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid D/2017/0779/13

Verkeersveiligheidsbarometer. Het jaar Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid D/2017/0779/13 Verkeersveiligheidsbarometer Het jaar 216 Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid D/217/779/13 INHOUD INHOUD... 1 TECHNISCHE PRECISERINGEN... 2 ALGEMENE RESULTATEN... 3 A1. ALGEMENE EVOLUTIES...

Nadere informatie

De werkloosheid op haar hoogste peil sinds het begin van de crisis

De werkloosheid op haar hoogste peil sinds het begin van de crisis Oktober 2009 De werkloosheid op haar hoogste peil sinds het begin van de crisis De werkloosheid: moet het ergste nog komen? De uitzendarbeid en het aantal openstaande betrekkingen lopen weer terug Het

Nadere informatie

LOP Antwerpen Basisonderwijs ALGEMENE VERGADERING

LOP Antwerpen Basisonderwijs ALGEMENE VERGADERING LOP Antwerpen Basisonderwijs ALGEMENE VERGADERING 03-06-2015 tijdens de vergadering: bij de uitnodiging: bij het verslag: Agenda AV Tijdslijn Bevraging directies Periodes CAR7 Verslag van de AV van 15/10/2014

Nadere informatie