handleiding cursus tlec

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "handleiding cursus tlec"

Transcriptie

1 handleiding cursus tlec

2 algemene informatie Wanneer u het Getuigschrift Vakbekwaamheid wilt behalen zijn de vier basismodules nodig te weten bedrijfsmanagement, personeelsmanagement, financieel management en calculatie. Er zijn daarnaast drie branchespecifieke modules: taxi (taxiondernemer), bus (busondernemer), wegvervoer goederen en internationaal goederenvervoer (transportondernemer). De branchespecifieke module die je wilt volgen, is dus afhankelijk van het soort bedrijf dat je wilt starten. Indien je kiest voor een transportbedrijf doe je de volgende modules: O bedrijfsmanagement O personeelsmanagement O wegvervoer goederen O internationaal goederen O calculatie O financieel management Indien je kiest voor een taxibedrijf doe je de volgende modules: O bedrijfsmanagement O personeelsmanagement O wegvervoer taxi O calculatie O financieel management Indien je kiest voor een busbedrijf doet je de volgende modules: O bedrijfsmanagement O personeelsmanagement O wegvervoer bus O calculatie O financieel management

3 cursus informatie Onze set van boeken zijn opgebouwd uit lesboeken en werkboeken. In de lesboeken vind je de benodigde informatie die je bestudeert voor het examen. Indien je de klassikale cursus volgt krijg je als extra ook nog presentaties van elk vak. Dit is een belangrijke samenvatting van de lesstof. In de werkboeken zijn oefeningen per onderwerp opgenomen en daarnaast ook proefexamens. Wij proberen, op basis van de eindtermen van het examenbureau, deze proefexamens de werkelijke examens zo dicht mogelijk te benaderen. De vragen in de proefexamens zijn dus indicatief en bedoeld om te toetsen of je kennis op het juiste niveau is. Indien vragen (of delen daarvan) letterlijk overeenkomen met je examens dan berust dit op louter toeval en het feit dat zowel wij als het examenbureau beschikken over de gelijke eindtermen. Het heeft geen nut om vragen uit het hoofd te leren. Het toevoegen of weglaten van woorden kan een vraag totaal anders maken! Verder geven wij de mogelijkheid om online te oefenen op onze websites. Daarnaast leveren wij je ook enkele naslagwerken die u tijdens sommige examens mag gebruiken. Gebruik de naslagwerken ook ter voorbereiding. Je mag niet schrijven in de naslagwerken. Wij proberen ervoor te zorgen dat wij zo up to date mogelijk lesmateriaal hebben. Eenmaal per jaar vernieuwen wij onze boeken. Tussentijds brengen we de updates bij elkaar op onze website. Ondanks de grootst mogelijke zorg kunnen in de lesboeken en/of werkboeken fouten zijn geslopen. Indien je denkt dat je een fout of onwaarheid hebt ontdekt in de lesstof of oefenvragen laat het ons weten. Wij zoeken het uit en zullen je dan zo snel mogelijk van antwoord voorzien. Uiteraard mag je ons ook altijd benaderen als je vragen hebt over een onderwerp of waarom op een vraag dat bepaald antwoord nu goed is. Stel je vraag via ron@tlec.nl. Na het inloggen op de site ga je naar jouw editie boeken (vergelijk met voorin de boeken) en bekijk daar het document wijzigingen en aanvullingen regelmatig om te zien of er updates zijn! In dit document hebben we ook veel voorkomende vragen/toelichtingen op ons lesmateriaal die je van nut kunnen zijn. Ook de antwoorden vind je op het inloggedeelte van de website. De mogelijkheden om het examen te doen in kleine stappen is ideaal voor diegene die weinig tijd of energie kunnen vrij maken om een groot pakket in één keer te bestuderen. Je kunt de vakken per stuk afwerken, daar heb je maximaal 5 jaar de tijd voor. Indien je een schriftelijke cursus volgt en voor enkele vakken nadere uitleg wenst kun je achteraf nog inschrijven voor de klassikale cursus van het betreffende vak.

4 cursus informatie Naslagwerken en wetboeken die je mag gebruiken op het examen om in op te zoeken. Niet in deze boeken schrijven. Presenataties zijn exclusief voor de cursisten die de lesdagen volgen en zijn een samenvatting van de lesstof.

5 naslagwerken Hieronder zie je welke boeken je bij de verschillende examens mag hanteren. De naslagwerken heb je geleverd gekregen bij je lesmateriaal en moet je naar het examen meenemen. Bedrijfsmanagement Calculatie Financieel Management Geen naslagwerken Geen naslagwerken, Rekenmachine (wordt verstrekt door het SEB) Geen naslagwerken, Rekenmachine (wordt verstrekt door het SEB) Wegvervoer Goederen Voertuigreglement AVC WWG Personeelsmanagement ATW/ATB en CAO Internationaal Goederen CMR WWG TLN landendocumentatie Wegvervoer Bus WP 2000 KNV voorwaarden / ANVR reisvoorwaarden / openbaar vervoer voorwaarden Artikelen burgerlijk wetboek Wegvervoer Taxi WP 2000 KNV voorwaarden

6 lesdagen Je kunt zelf bepalen op welke manier je de cursussen gaat volgen. Iedereen heeft immers zijn eigen voorkeur. De modules zijn op twee manieren te volgen Schriftelijk Klassikaal. Uiteraard kun je deze twee ook combineren. Je kunt dus nog altijd achteraf lesdagen bijkopen als je een schriftelijke cursus volgt. Wij bieden leslocaties aan in ASSEN AMSTERDAM ARNHEM BREDA DEN-HAAG EINDHOVEN GOES HENGELO HEERLEN UTRECHT (MONTFOORT) ZWOLLE Lestijden zijn van 8.30 uur tot ongeveer uur. De lesdagen op de locatie Utrecht ( TASVELD 9C 3417 XS MONTFOORT) gaan gegarandeerd door, er zijn geen minimum aantal deelnemers. Op de andere locaties wordt 14 dagen van te voren door gegeven of er voldoende aanmeldingen zijn. Bij te weinig aanmeldingen wordt je een alternatieve datum en locatie voorgesteld. Je dient je lesdagen per door te geven (als je dit nog niet had doorgegeven bij het inschrijven). Ga nooit spontaan langs bij een leslocatie, zonder het doorgegeven te hebben via ron@tlec.nl! Je mag de lesdagen bij ons kosteloos verplaatsten. Het maakt ons niets uit wat de reden is, ziek, geen zin, druk met het werk zolang je dit wel minimaal de avond ervoor per of sms door te geven: ron@tlec.nl of Als je niet naar een lesdag komt waarvoor je jezelf hebt ingeschreven en je niet hebt afgemeld, dan vervalt het recht op die lesdag!

7 studiebelasting Studiebelasting Hieronder geven wij globaal aan wat de studieduur is. Dit kan per persoon en per module verschillen, afhankelijk van je leeftijd, inzicht, algemene kennis en zo verder. De lesdagen duren elk 6 uur effectief. De thuisstudie bestaat uit lezen, leren en vooral oefenen met de opgaven. Indien je kiest voor een transportbedrijf doe je de volgende modules: O bedrijfsmanagement (1 lesdag en 30 uur thuisstudie) O personeelsmanagement (1 lesdag en 30 uur thuisstudie) O wegvervoer goederen (2 lesdagen en 50 uur thuisstudie) O internationaal goederen (1 lesdag en 30 uur thuisstudie) O calculatie (3 lesdagen en 30 uur thuisstudie) O financieel management (4 lesdagen en 50 uur thuisstudie) Indien je kiest voor een taxibedrijf doe je de volgende modules: O bedrijfsmanagement (1 lesdag en 30 uur thuisstudie) O personeelsmanagement (1 lesdag en 30 uur thuisstudie) O wegvervoer taxi (alleen schriftelijk, 30 uur thuisstudie) O calculatie (3 lesdagen en 30 uur thuisstudie) O financieel management (4 lesdagen en 50 uur thuisstudie) Indien je kiest voor een busbedrijf doe je de volgende modules: O bedrijfsmanagement (1 lesdag en 30 uur thuisstudie) O personeelsmanagement (1 lesdag en 30 uur thuisstudie) O wegvervoer bus (alleen schriftelijk, 40 uur thuisstudie) O calculatie (3 lesdagen en 30 uur thuisstudie) O financieel management (4 lesdagen en 50 uur thuisstudie) Enkel degene die de lesdagen volgen krijgen een presentatie. Dit is een samenvatting van de lesstof die we tijdens de les doorlopen. Zorg dat je deze presentatie bij je hebt! Zit de presentatie niet in je boekenpakket, laat het dan weten via ron@tlec.nl.

8 lesprogramma Lesprogramma meerdaagse trainingen wegvervoer goederen dag 1 wordt behandeld instanties in het wegvervoer, wet- & regelgeving, deelmarkten & inrichtingseisen, planning & infrastructuur, voertuigmanagement (tot en met globaal werking motor) dag 2 wordt behandeld voertuigmanagement (vanaf dieper uitwerking werking motor) & milieu, het nieuwe rijden, procedures laden en lossen & veiligheid op de weg calculatie (neem evt een rekenmachine mee aub) dag 1 eerst behandelen we de theoretische aspecten van de calculatie en daarna maken we gezamenlijk 2 of 3 proefexamens. Let op je zult een proefexamen als huiswerk meekrijgen dag proefexamen maken/behandelen. Let op je zult een proefexamen als huiswerk meekrijgen dag proefexamen maken/behandelen. Let op je zult een proefexamen als huiswerk meekrijgen financieel management (neem evt een rekenmachine mee aub) dag 1 doorlopen van de boekinghouding tot en met kolommenbalans 1. Let op je krijgt enkele opgaven kolommenbalans als huiswerk dag 2 bijboekhouding, kruisposten, btw, automatisering, financieringen en kolommenbalans 2. Let op je krijgt enkele opgaven kolommenbalans als huiswerk dag 3 jaarstukken analyseren en kengetallen. 2 proefexamens maken. Let op je krijgt een proefexamen als huiswerk dag proefexamens maken Voorbereiding op de lessen Probeer zoveel mogelijk de lesstof eens door te lezen voordat je naar de cursusdag komt. Let op het gaat hier om een keer doorlezen, niet al gaan zitten blokken (tenzij je examen al overmorgen is)! Dingen die je tijdens het lezen niet duidelijk zijn, of waar je meer over wilt weten kun je dan vragen tijdens de les. Tijdens de les behandelen we de belangrijkste zaken uit het lesboeken en proberen je de verbanden duidelijk te maken. Bij de vakken financieel en calculatie hebben we veel tijd ingeruimd om samen te oefenen. Voor de andere vakken geldt dat we niet gaan oefenen tijdens de les. Dit is iets wat je prima thuis kunt. Heb je nog vragen dan zet je die op de mail ron@tlec.nl.

9 examen Het CCV-SEB afdeling Ondernemersexamens neemt de examens af. Deze organisatie staat los van TLEC, het opleidingsinstituut. De kandidaat is zelf verantwoordelijk voor de communicatie met het CCV-SEB, de aanvragen en betalingen van het examen. De afdeling Ondernemersexamens is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van tot uur via telefoonnummer (let op, moeilijk of niet te bereiken vanuit het buitenland). Vanuit het buitenland bel je: via de fax op nummer (070) Website Het postadres is: Postbus DV Rijswijk Rekening nummer (voor betalingen binnen Nederland) IBAN nummer NL12ABNA en BICcode ABNANL2A. (voor betaling uit buitenland) De examens doe je op twee manieren. Een deel gaat via een computerexamen en een ander deel via een schriftelijk examen: Het computerexamen: De vakken B en P (voor goederen bus en taxi). WG & IG (voor goederen), WB & WBI (voor bus) en WT (voor taxi). Het schriftelijk examen: De vakken F en C (voor goederen bus en taxi).

10 examen inschrijven Inschrijven voor het examen Je schrijft je in voor de examens via een speciaal inschrijfformulier van het CCV-SEB (examenbureau) die u kunt vinden op de website van het examenbureau CCV-SEB. Na het inschrijven en betalen van de examens krijgt u van het CCV-SEB een inlogcode om op internet een examendatum uit te zoeken voor de verschillende modules. Houdt er rekening mee dat voor de computerexamens er een verwerkingstijd is van 14 dagen vooral eer u op examen kunt. De wachttijden voor het examen financieel en calculatie kunnen oplopen tot 2 maanden. Houdt hier rekening mee bij het plannen van uw lesdagen. Er bestaan mogelijkheden voor vrijstellingen als je bepaalde diploma s hebt. Wij kunnen daar geen uitspraken over doen. Dit is aan het examenbureau om te beslissen. Examenlocaties voor alle modules, behalve financieel en calculatie Openingstijden van de examenlocaties (eerst hierboven de link bekijken voor de locatie) voor alle modules, behalve financieel en calculatie Examenlocaties voor financieel en calculatie Examendata voor financieel en calculatie Instructie examen aanvragen 1. Open de link 2. Print het formulier en lees het goed door 3. Vul het formulier in (evt eerst op de pc invullen, of na het printen invullen) 4. Ga naar de gemeente en haal een uitreksel bevolkingsregister 5. Ga naar de fotozaak en maak een pasfoto 6. Maak een kopie identiteitsbewijs 7. Betaal (het examen via uw internet bankieren op de pc of via de balie aan de bank op onderstaande rekeningnummer onder vermelding van uw naam, geboorteplaats en geboortedatum Rekening nummer (voor betalingen binnen Nederland) IBAN nummer NL12ABNA en BICcode ABNANL2A. 8. Maak een print van uw betaling (of het betalingsbewijs via de bankbalie) 9. Stop dit alles in een enveloppe en stuur dit naar het adres op het formulier (onderaan) 10. Wacht af tot je een krijgt met een internetlink 11. Open die link 12. Kies op de website vervolgens je plaats, gewenste vrije datum en uur van het examen.

11 examen inschrijven VOORBEELD

12 examen inschrijven VOORBEELD

13 examen inschrijven Indien je voor goederen examens wilt afleggen dan vul het formulier bijvoorbeeld als volgt in. Indien je voor bus examens wilt afleggen dan vul het formulier bijvoorbeeld als volgt in. Indien je voor taxi examens wilt afleggen dan vul het formulier bijvoorbeeld als volgt in.

14 examen inschrijven Je vult het aanmeldingsformulier zo volledig mogelijk in. Deze dien je vervolgens naar de SEB te sturen. Vergeet vooral niet je adres in te vullen! Als het je eerste aanmelding is, dien je bijlagen (een pasfoto, uittreksel van het bevolkingsregister en een kopie rijbewijs) mee te sturen. Zodra de aanmelding bij de SEB ontvangen is, kun je spoedig een acceptgiro (per post) ontvangen. Je kunt ook direct bij je aanmelding het verschuldigde bedrag over maken. Zet dan bij de overschrijving duidelijk je voornaam, achternaam, geboortedatum en adres (en eventueel het vak waarin je examen wilt doen). Hoe sneller je betaalt hoe eerder je de examendatum kunt vastleggen. Als je inschrijving en betaling bij de SEB is ontvangen, ontvang je per een waardebon. Door op de code van de waardebon te klikken, kom je op een site waar je het examen kunt reserveren. De plaats, datum en de tijd kun je zelf kiezen. Print deze gegevens voor de zekerheid uit. Je ontvangt ook via de SEB nog een oproep per . Als je niet binnen de geldigheidsduur van 30 dagen een examen reserveert, dan moet je jezelf opnieuw aanmelden en examengeld betalen. Je hoeft niet binnen 30 dagen een examen te doen, je moet alleen maar binnen deze termijn reserveren. De examens voor Financieel en Calculatie moet je schriftelijk afleggen. Deze examens worden meerdere malen per jaar op vastgestelde data en locaties gehouden. Vergeet niet je op tijd op te geven voor de examens Financieel en Calculatie om zeker te zijn van je examenplaats! Houdt er rekening mee dat je ongeveer zes weken voor de gewenste examendatum je aanvraag instuurt. CCV behoudt zich het recht voor om af te wijken van de gewenste datum. CCV zal je dan in overleg indelen op een andere datum. Zodra je weet wanneer je het examen wenst af te leggen schrijf je dan zo snel mogelijk in en betaal zo snel mogelijk. De examenplaatsen zijn beperkt. Hoe eerder je jezelf inschrijft hoe groter de kans is dat je gewenste datum nog vrij! Je dient op tijd bij het examen te verschijnen. Vergeet niet je oproep en je legitimatie mee te nemen! Je krijgt na het examen geen uitslag mee. Deze wordt later door de SEB naar je toegestuurd. De computerexamens (niet financieel en niet calculatie) worden praktische elke werkdag gehouden op 18 locaties in Nederland. De doorlooptijd van 6 weken is hier niet van toepassing, de computerexamens kunnen veel sneller geregeld zijn. Op de site vindt u hier een voorbeeld van hoe het examen op de computer eruit gaat zien ( Lees goed het examenreglement door:

15 inloggen Inloggen op de website Bij de Full-editie boeken hoort een inlogcode. Met de inlogcode en het wachtwoord kom je op ons beveiligd deel van de website. Hier tref je updates van lesboeken, correcties op oefeningen, extra oefeningen, filmpjes en nog veel meer aan. Kijk ook regelmatig op dit deel van de website voor het laatste nieuws. Als je inlogcode is verlopen krijg je daarvan automatisch bericht. Neem contact met ons op via de en we zullen de code opnieuw activeren indien je nog bezig bent. Klik vanaf in het hoofdmenu op cursisten en dan inloggen.

16 inloggen Klik in het volgend scherm op hier inloggen cursisten. Vul in het volgend scherm je inlogcode en wachtwoord in die je van ons via de hebt gekregen. Het is belangrijk dat je EXACT de inlogcode en het wachtwoord overneemt. Dus ook eventuele hoofdletters.

17 inloggen Na het inloggen krijgt je het volgend scherm. Alles wat op het inloggedeelte beschikbaar wordt gesteld is eigendom van TLEC en daar rust copyright en auteursrecht op. Niets van wat op het inloggedeelte ter beschikking is gesteld mag op welke wijze dan ook andere ter beschikking worden gesteld. Wij steken veel tijd en geld in het ontwikkelen van de lesmaterialen en de website. Wij moeten onze boterham verdienen met de verkoop van de cursussen. De lesmaterialen mogen niet worden weggegeven, uitgeleend of worden doorverkocht. Wij hopen gewoon dat je ons onze boterham laat verdienen met het verkopen van de cursussen en dat je die boterham niet van ons afpakt. Mocht er lesmateriaal en dergelijke toch vermenigvuldigd worden dan is dit een overtreding van het auteursrecht, en valt onder een misdrijf. Wij kunnen middels dit auteursrecht schadevergoedingen eisen. Wij hopen dus gewoon op respect van jouw kant voor onze inzet.

18 inloggen linksonder onder de kop lesmateriaal kun je doorklikken om bij de antwoordmodellen en het online oefenen te komen. Voorin je lesboek staat welke editie boeken je hebt. Het is belangrijk dat je op je eigen editie klikt. Heb je tot een bepaald link geen toegang en krijg je weer het blauwe inlogscherm, dan heb je geen toegang voor die module. In het midden kun je op de coach klikken. Stel je vragen aan je coach tijdens je studie. Check ook met grote regelmaat het kopje nieuws nieuws (helemaal rechts)!

19 inloggen Als je op lesmateriaal hebt geklik kom je op het voglende scherm. Hier kun je het vak kiezen waar je bijvoorbeeld de antwoorden van wilt weten. Kies wel voor de juiste editie. Welke editie je hebt staat voorin je boek. Rechts kun je doorklikken op de online examentraining (als dit bij je pakket hoort).

20 inloggen Als je op een bepaald vak hebt doorgeklik krijg je een scherm zoals hieronder. Links op het scherm staan de belangrijke zaken voor je. Eerst zie je de Antwoorden, dan Belangrijke Berichten. Daaronder staat nog eventueel Extra informatie voor je. Rechts op het scherm zie je een invulformulier waarmee je de vragen die je hebt kunt stellen aan je coach. Wil je terug naar het overzicht van alle modules, dan doe je dat via het menu bovenaan in het scherm.

21 hulp nodig Je bent verder zelf verantwoordelijk voor je studie! We gaan jou niet benaderen om je te helpen met je studie. Uiteraard staan we wel heel graag klaar om je verder te helpen met je vragen. Maar je zult dus zelf het initiatief moeten nemen om ze te stellen. Stel je vragen gerust, en vooral op tijd! Beter 10 keer teveel vragen, dan 1 keer te weinig. Neem dus contact op met je coach over je vragen op het moment dat ze zich voordoen.

22 contact Bel/mail ons met nadere vragen. Wij zijn bereikbaar 7 dagen op 7 dagen van 8.00 uur tot uur. Mochten we onverhoopt toch niet de telefoon aannemen. Laat eventueel een voic bericht achter en we bellen je in de regel binnen 2 uur terug. TLEC NEDERLAND Weegschaalstraat CW Eindhoven Nederland TLEC BELGIE Hondseinde Tongerlo Telefoon ron@tlec.nl De afdeling Ondernemersexamens is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van tot uur via telefoonnummer (let op, moeilijk of niet te bereiken vanuit het buitenland). Vanuit het buitenland belt u: via de fax op nummer (070) klantenservice.ccv@ccvexamenhuis.nl Website Het postadres is: Postbus DV Rijswijk Rekening nummer (voor betalingen binnen Nederland) IBAN nummer NL12ABNA en BICcode ABNANL2A. (voor betaling uit buitenland)

23 klachten Tijdens je studie kom je wellicht met allerlei vragen. Je kunt je vraag of probleem stellen aan ons. Wij zullen je dan zo goed mogelijk proberen te helpen. Wij willen je op het hart drukken dat wij open staan voor je vragen. Stel je vraag zo snel mogelijk. Hoe sneller je jouw vraag stelt, hoe sneller wij je kunnen helpen om een antwoord te vinden op je vraag of probleem. De beste weg om je vraag te stellen is via: Maar je kunt ook ons bereiken via de telefoon. Bel dan direct met Ron Niens op nummer Je kunt hem bereiken zeven dagen per week van 800 tot 2100 uur. Je kunt ook schrijven naar: Transport en logistiek evolutie centrum Tav Ron Niens Weegschaalstraat CW Eindhoven. Naast algemene studievragen kunt u natuurlijk ook ergens ontevreden over zijn. Een klacht kan gaan bijvoorbeeld gaan over: Het onbehoorlijk handelen van de docent/trainer Het onbehoorlijk handelen van de directie van tlec Het onbehoorlijk handelen van andere personen werkzaam bij tlec De lesmethode, de inhoud van de cursus De informatie die gegeven wordt via de website en dergelijke Wij willen je op het hart drukken dat wij open staan voor je klachten. Maak je klacht zo snel mogelijk kenbaar. Hoe sneller je jouw klacht aan ons doorgeeft, hoe sneller wij je kunnen helpen om een antwoord te vinden op je klacht, vraag of probleem. De beste weg om je klacht te door te geven is via: ron@tlec.nl Maar je kunt ook ons bereiken via de telefoon. Bel dan direct met Ron Niens op nummer Je kunt hem bereiken zeven dagen per week van 800 tot 2100 uur. Je kunt ook schrijven naar: Transport en logistiek evolutie centrum Tav Ron Niens Weegschaalstraat CW Eindhoven.

24 spelregels De cursist dient tijdens de lessen de aanwijzingen van de docent op te volgen. Wij verwachten van de cursist tijdens de les een volwassen houding. Wij verwachten dat je op tijd bent. De lessen starten om 8.30 uur en duren tot ongeveer uur. De docent wacht niet op je. Zeker bij de vakken financieel management en calculatie kom je in de problemen als je een deel van de les mist. Als je merkt dat je te laat gaat zijn geef dan een berichtje door aan Ron via Wij verzorgen tijdens de cursus je lunch. Geef, zelf, op tijd door aan de docent als wij ergens rekening mee moeten houden (bijvoorbeeld geloof, allergie of dieet). De telefoon dient tijdens de cursus uitgeschakeld te zijn. In overleg met de docent kan hiervan afgeweken worden als men zeer dringende telefoon verwacht. (Daarbij kan gedacht worden aan bijvoorbeeld familieleden die wegens noodgevallen of medische situatie de cursist moeten kunnen bereiken). Neem voor elke les je lesboeken mee. Tevens zorg je dat je schrijfmateriaal en een rekenmachine meeneemt. De docent kan een cursist uitsluiten van de cursus als volgens zijn mening blijkt dat de cursist als gevolg van het (inwendige) gebruik van alcohol, medicijnen of verdovende middelen of enig ander fysieke of psychische oorzaak (bijvoorbeeld overspannen zijn), niet (goed) in staat is om de opleiding naar behoren te volgen. Je dient je lesdagen per door te geven (als je dit nog niet had doorgegeven bij het inschrijven). Ga nooit spontaan langs bij een leslocatie, zonder het doorgegeven te hebben via Je mag de lesdagen bij ons kosteloos verplaatsten. Het maakt ons niets uit wat de reden is, ziek, geen zin, druk met het werk zolang u dit wel minimaal de avond ervoor per of sms door te geven: ron@tlec.nl of Als je niet naar een lesdag komt waarvoor je jezelf hebt ingeschreven en je hebt je niet afgemeld, dan vervalt het recht op die lesdag! Deelname aan de cursus is geheel voor eigen risico. TLEC is niet aansprakelijk voor schade, diefstal, verlies, ongevallen, etc., op de locatie van de cursus. Alle intellectuele eigendomsrechten, inclusief het auteursrecht, die betrekking hebben op het door TLEC verstrekte en samengestelde onderwijsmateriaal (behoudens in de handel zijnde boeken) liggen bij TLEC. Niets uit deze uitgaven mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt zonder schriftelijke toestemming van TLEC.

25 studie tips Het denken gebeurt voornamelijk in onze hersenen. Denken is het verwerken van informatie. Ons denksysteem stelt ons in staat tot heel simpele tot hele complexe informatie te verwerken. Simpele zaken zoals koffie zetten, veters knopen en naar het weerbericht luisteren. De complexere zaken zijn bijvoorbeeld auto rijden, de boekhouding doen, een auto repareren of een vraagstuk oplossen. De mens is heel goed in het herkennen, gebruiken en indien nodig aanpassen van het denkpatroon. Denkpatronen zijn clusters van gegevens die wel cluster kunnen ontdekken. Die clusters waarmee we succes hebben of baat bij hebben slaan we op in onze hersenen. In gelijksoortige situaties halen we dat cluster en patroon naar boven en passen het opnieuw toe. Na verloop van tijd gaat dat zelfs automatisch. Denkpatronen zijn dus gewoonten van het denken. Onze ervaring is dan het totaal van al die patronen die we hebben gecreëerd vanuit het verleden. Denk nog maar eens terug aan je eerste autorit. Ging die zo soepel als tegenwoordig? Onze hersenen bestaan uit miljarden zenuwcellen en ondersteuningscellen. De zenuwcellen zien eruit als een bolletje met draadjes. De draadjes vormen de ingangen (meerdere) en de uitgang (één) naar de kern van de cel. Via de draadjes gaat de informatie van de ene naar de andere cel. Allerlei signalen gaan via een jungle van draadjes en cellen door je hele lichaam heen. Er is ooit wel eens geprobeerd om te tellen hoeveel verbinden in het hoofd zitten. Men kwam uit op (ongeveer) 100 biljoen verbindingen. ( ). De snelheid van verplaatsing kan wel tot 400 km per uur bedragen. Het denken gaat nu in essentie via het doorgeven van signalen tussen de verschillende delen en cellen van de hersenen. Deze signalen kiezen een bepaalde weg. Ze kiezen voor reeds bestaande wegen, maar kunnen ook nieuwe wegen aanleggen. In het boek Brainstory beschrijft Susan Greenfield: De menselijke hersenen zijn dus kennelijk in staat om nieuwe verbinden te vormen in de unieke behoeften van een individu te voorzien. Ze zijn ongelooflijk plooibaar en in staat om te leren, zich aan te passen en te verbeteren om vaardigheden die het meest gebruikt worden te verfijnen, puur als gevolg van stimulering. En daar gaat het nu om. De hersenen leggen verbinden aan. Is eenmaal een verbinden gemaakt dan wordt deze verbinding, iedere keer als deze gebruikt wordt, zich versterken. Elke herhaling van een bepaalde activiteit verhoogt de waarschijnlijkheid dat de volgende keer datzelfde spoor wordt gevolgd.

26 studie tips 1. Maak vooraf een studieplan Maak een gedetailleerde tijdsindeling voor de duur van uw studie en houd hierbij rekening met de datum van de cursus en het examen en de tijd die u nodig heeft om de leerstof te herhalen. Bouw tevens wat ruimte in voor onvoorziene omstandigheden. 2. Houd uw studiedoel helder voor ogen Een goede motivatie is bijzonder belangrijk. Hoe groter uw motivatie, des te groter uw kans op slagen is! Vooral op de momenten dat uw motivatie dreigt af te nemen is het van groot belang dat u uw studiedoel weer even helder voor de geest haalt. 3. Houd een vast studieschema aan Regelmaat tijdens uw studie is onontbeerlijk. Regelmaat en inzet zorgen er samen voor dat u na enige tijd het juiste studieritme te pakken krijgt. Het is begrijpelijk dat u niet iedere dag evenveel zin heeft om de boeken open te slaan, maar bedenk dat er van uitstel afstel komt Realiseert u zich dat u al vanaf de eerste studiedag aan het af te leggen examen werkt! 4. Zorg voor een rustige omgeving Niet iedereen verkeert in de ideale situatie om te kunnen beschikken over een eigen studeerkamer. Probeer in ieder geval een studieplek te vinden waar u zich op uw gemak voelt en waarin u niet te snel wordt afgeleid. Tevens is het van belang dat u al het studiemateriaal bij de hand heeft. 5. De lesstof bestuderen Studeren betekent dat u de leerstof moet leren begrijpen. Dit betekent ook dat u de hoofd- van de bijzaken dient proberen te scheiden en dat u in staat moet zijn op een gegeven ogenblik het verband te zien tussen verschillende feiten. Dit is natuurlijk niet in één keer mogelijk; kies daarom voor de weg van de geleidelijkheid. Lees de lesstof eerst, probeer daarna een samenvatting te maken van de lesstof. Noteer de dingen die onduidelijkheden of vragen bij u opwerpen. Zodra u de cursus gaat volgen bij uw docent is het belangrijk dat u weet wat er in de boeken staat. Tijdens de cursus wordt de lesstof behandeld, dan kunt u ook uw vragen stellen. Na de cursus kunt u de lesstof nog eens doorlezen, samen met uw aantekeningen. Leer de lesstof na de cursus en controleer vervolgens middels het maken van de vragen of u de lesstof beheerst. Er zijn studievakken waar u inzicht in de stof dient te krijgen, maar bij andere vakken staat het uit het hoofd leren van allerlei kennis centraal. Een goede samenvatting geeft de kern van de lesstof weer en is vlak voor het examen nog eens makkelijk te bestuderen. De wetboeken die u ontvangt dient u niet uit uw hoofd te leren. U moet in deze wetboeken kunnen opzoeken. Vergelijk het lesmateriaal met wat er in de wetboeken staat.

27 studie tips 6. Verdeel uw studietijd Een paar keer een korte periode studeren is beter dan een lange tijd achtereen. Twee keer een uurtje is beter dan één keer twee uur achter elkaar. Pauzes zijn geen tijdverspilling, want het leerproces is niet afgelopen op het moment waarop u besluit te pauzeren, want het inpassen van nieuwe leerstof in uw geheugen neemt ook tijd. 7. Stel uw vragen aan uw docent Aarzel niet om, als u iets niet goed begrijpt, uw docent of studiebegeleider uw probleem voor te leggen tijdens uw cursus. Cursisten die de opleiding schriftelijk volgen kunnen hun vragen onderaan de uitwerking van de laatste opgave vermelden. Stel echter niet zo maar vragen, probeer er eerst op eigen kracht uit te komen. U kunt uw vragen (en huiswerk) ook per doorgeven via info@tlec. be. 8. Maak de uitwerkingen en oefen uzelf Met behulp van de kennisvragen en/of probleemstellingen kunt u controleren of u de lesstof goed begrepen en opgenomen hebt. Maak regelmatig de uitwerkingen van de opgaven en wees eerlijk ten opzichte van uzelf. Neem het antwoord niet over uit de lesstof, maar probeer het naar eigen inzicht te verwoorden. Hierdoor neemt u de leerstof het beste op. 9. Herhaal de leerstof regelmatig Uitsluitend door regelmatig te herhalen leert u de stof door en door te kennen. Bedenk dat het herhalen van leerstof, welke u reeds beheerst, minder tijd kost dan het leren van nieuwe leerstof.

HANDLEIDING. cursus vakdiploma beroepsgoederenvervoer.

HANDLEIDING. cursus vakdiploma beroepsgoederenvervoer. HANDLEIDING cursus vakdiploma beroepsgoederenvervoer 2018 www.tlec.nl KANTOORADRES WEEGSCHAALSTRAAT 3 5632 CW EINDHOVEN HOOFDLESLOCATIE TASVELD 9 B/C 3417 XS MONTFOORT ADVISEUR: RON NIENS +31 646 266 367

Nadere informatie

HANDLEIDING. cursus vakdiploma beroepsgoederenvervoer.

HANDLEIDING. cursus vakdiploma beroepsgoederenvervoer. HANDLEIDING cursus vakdiploma beroepsgoederenvervoer 2017 www.tlec.nl KANTOORADRES WEEGSCHAALSTRAAT 3 5632 CW EINDHOVEN HOOFDLESLOCATIE TASVELD 9 B/C 3417 XS MONTFOORT ADVISEUR: RON NIENS +31 646 266 367

Nadere informatie

HANDLEIDING. cursus vakdiploma beroepsgoederenvervoer. www.tlec.nl

HANDLEIDING. cursus vakdiploma beroepsgoederenvervoer. www.tlec.nl HANDLEIDING cursus vakdiploma beroepsgoederenvervoer www.tlec.nl KANTOORADRES WEEGSCHAALSTRAAT 3 5632 CW EINDHOVEN HOOFDLESLOCATIE TASVELD 9 B/C 3417 XS MONTFOORT ADVISEUR: RON NIENS +31 646 266 367 RON@TLEC.NL

Nadere informatie

prijslijst vakdiploma beroepsvervoer meest actuele prijzen/planning staan op www.tlec.nl planning.indd 1 26-01-14 18:08

prijslijst vakdiploma beroepsvervoer meest actuele prijzen/planning staan op www.tlec.nl planning.indd 1 26-01-14 18:08 prijslijst vakdiploma beroepsvervoer meest actuele prijzen/planning staan op www.tlec.nl planning.indd 1 26-01-14 18:08 WIJ STEUNEN DE STRIJD TEGEN DE SPIERZIEKTE ALS WWW.TOURDUALS.NL TO U DU R /\ LS LOGISTIEKE

Nadere informatie

vakdiploma beroepsvervoer Prijslijst

vakdiploma beroepsvervoer Prijslijst vakdiploma beroepsvervoer Prijslijst We bieden het lesmateriaal aan in verschillende vormen, BASIC, LITE en FULL, INDIVIDUAL en IN-COMPANY 1. Het pakket Basic zijn uitgewerkte eindtermen. Dit pakket is

Nadere informatie

vakdiploma beroepsvervoer prijslijst meest actuele prijzen staan op www.tlec.nl

vakdiploma beroepsvervoer prijslijst meest actuele prijzen staan op www.tlec.nl vakdiploma beroepsvervoer prijslijst meest actuele prijzen staan op www.tlec.nl TLEC SIMPEL Bij de TLEC simpel cursus bepalen wij alles voor je. Simpel, dan hoef je verder niet na te denken of puzzelen.

Nadere informatie

Catalogus. jouw motivatie onze ervaring. catalogus-tlec.indd 1 27-08-13 14:40

Catalogus. jouw motivatie onze ervaring. catalogus-tlec.indd 1 27-08-13 14:40 Catalogus jouw motivatie onze ervaring catalogus-tlec.indd 1 27-08-13 14:40 DE BOEKEN KEUZE Voor de cursus vakdiploma beroepsvervoer kun je kiezen uit verschillende boeken met bijbehorende service. De

Nadere informatie

VAKDIPLOMA BEROEPSGOEDERENVERVOER

VAKDIPLOMA BEROEPSGOEDERENVERVOER VAKDIPLOMA BEROEPSGOEDERENVERVOER planning & prijslijst jouw motivatie & onze ervaring > UITLEG OVER DE CURSUS/OPLEIDING Je doet 6 aparte examens voor het vakdiploma Alle 6 de modules

Nadere informatie

BELANGRIJKE INFORMATIE OVER DE PLANNING!

BELANGRIJKE INFORMATIE OVER DE PLANNING! BELANGRIJKE INFORMATIE OVER DE PLANNING! B BEDRIJFSMANAGEMENT voor goederen, bus en taxi 1 lesdag P PERSONEELSMANAGEMENT voor goederen, bus en taxi 1 lesdag C CALCULATIE voor goederen, bus en taxi 3 lesdagen

Nadere informatie

Met jouw motivatie en onze ervaring gaat het zeker slagen. vakbekwaam verder

Met jouw motivatie en onze ervaring gaat het zeker slagen. vakbekwaam verder Met jouw motivatie en onze ervaring gaat het zeker slagen vakbekwaam verder Bij TLEC kun je terecht voor het Ondernemerexamen beroepsvervoer. Wij zijn met name gespecialiseerd in het diploma voor het goederenvervoer,

Nadere informatie

prijslijst & planning

prijslijst & planning prijslijst & planning vakdiploma beroepsvervoer meest actuele prijzen/planning staan op www.tlec.nl planning.indd 1 26-01-14 18:08 > (even lezen) UITLEG OVER PLANNING LOCATIE UTRECHT De

Nadere informatie

Met jouw motivatie en onze ervaring gaat het zeker slagen. vakbekwaam verder

Met jouw motivatie en onze ervaring gaat het zeker slagen. vakbekwaam verder Met jouw motivatie en onze ervaring gaat het zeker slagen vakbekwaam verder Bij TLEC kun je terecht voor het Ondernemerexamen beroepsvervoer. Wij zijn met name gespecialiseerd in het diploma voor het goederenvervoer,

Nadere informatie

Examendata Financieel Management en Calculatie

Examendata Financieel Management en Calculatie Rijswijk, 27 juli 2008 Geachte dames en heren, In juni van dit jaar heeft het exameninstituut SEB Beroepsvervoer, ons, de examendata voor het 2 e halfjaar van 2008 doorgegeven. Vanaf januari 2008 zal de

Nadere informatie

VAKDIPLOMA BEROEPSGOEDERENVERVOER. jouw motivatie & onze ervaring

VAKDIPLOMA BEROEPSGOEDERENVERVOER. jouw motivatie & onze ervaring VAKDIPLOMA BEROEPSGOEDERENVERVOER jouw motivatie & onze ervaring gecertificeerd opleider transport & logistiek vakdiploma beroepsgoederenvervoer alle genoemde prijzen exclusief btw en examenkosten 4 De

Nadere informatie

vakdiploma beroepsvervoer Met jouw motivatie en onze ervaring gaat het zeker slagen informatiefolder.indd 1 27-08-13 14:55

vakdiploma beroepsvervoer Met jouw motivatie en onze ervaring gaat het zeker slagen informatiefolder.indd 1 27-08-13 14:55 vakdiploma Met jouw motivatie en onze ervaring gaat het zeker slagen beroepsvervoer informatiefolder.indd 1 27-08-13 14:55 Bij TLEC kun je terecht voor het Ondernemerexamen beroepsvervoer. Wij zijn gespecialiseerd

Nadere informatie

SCT Vervoersopleidingen BV Postbus 3114 2280 GC Rijswijk : 070 319 95 82 : www.sctvervoersopleidingen.nl : info@sctvervoersopleidingen.

SCT Vervoersopleidingen BV Postbus 3114 2280 GC Rijswijk : 070 319 95 82 : www.sctvervoersopleidingen.nl : info@sctvervoersopleidingen. SCT Vervoersopleidingen B.V. 1 3/8/2011 SCT Vervoersopleidingen BV Postbus 3114 2280 GC Rijswijk : 070 319 95 82 : www.sctvervoersopleidingen.nl : info@sctvervoersopleidingen.nl Bezoekadres: Treubstraat

Nadere informatie

VAKDIPLOMA BEROEPSGOEDERENVERVOER

VAKDIPLOMA BEROEPSGOEDERENVERVOER VAKDIPLOMA BEROEPSGOEDERENVERVOER prijslijst jouw motivatie & onze ervaring > UITLEG OVER DE CURSUS/OPLEIDING Je doet 6 aparte examens voor het vakdiploma Alle 6 de modules zijn verpicht.

Nadere informatie

SCT Vervoersopleidingen BV Postbus 3114 2280 GC Rijswijk : 070 319 95 82 : www.sctvervoersopleidingen.nl : info@sctvervoersopleidingen.

SCT Vervoersopleidingen BV Postbus 3114 2280 GC Rijswijk : 070 319 95 82 : www.sctvervoersopleidingen.nl : info@sctvervoersopleidingen. SCT Vervoersopleidingen BV Postbus 3114 2280 GC Rijswijk : 070 319 95 82 : www.sctvervoersopleidingen.nl : info@sctvervoersopleidingen.nl Bezoekadres: Treubstraat 27 2288 EH Rijswijk ZH SCT Vervoersopleidingen

Nadere informatie

Cursus Vakdiploma Beroepsvervoer

Cursus Vakdiploma Beroepsvervoer Cursus Vakdiploma Beroepsvervoer Flexibiliteit en een brede inzetbaarheid zijn zeer belangrijke meerwaardes die wij onze klanten met zekerheid kunnen bieden. 2 Cursus Vakdiploma Beroepsvervoer Cursus Examen

Nadere informatie

Bezoekadres: Treubstraat 27 2288 EH Rijswijk ZH

Bezoekadres: Treubstraat 27 2288 EH Rijswijk ZH SCT Vervoersopleidingen BV Postbus 3114 2280 GC Rijswijk : 070 319 95 82 : 084 711 75 24 : www.sctvervoersopleidingen.nl : info@sctvervoersopleidingen.nl Bezoekadres: Treubstraat 27 2288 EH Rijswijk ZH

Nadere informatie

Vakbekwaamheid Beroepsgoederenvervoer

Vakbekwaamheid Beroepsgoederenvervoer Vakbekwaamheid Beroepsgoederenvervoer 2009 1 Informatieblad voor toekomstige ondernemers in het Goederenvervoer, Personenvervoer Bus en Personenvervoer Taxi De opleiding voor Ondernemer in het Goederenvervoer,

Nadere informatie

Studentenhandleiding Studentenpagina STUDENTENPAGINA HANDLEIDING VOOR STUDENTEN. Handleiding Studentenpagina 1

Studentenhandleiding Studentenpagina STUDENTENPAGINA HANDLEIDING VOOR STUDENTEN. Handleiding Studentenpagina 1 Studentenhandleiding Studentenpagina STUDENTENPAGINA HANDLEIDING VOOR STUDENTEN Handleiding Studentenpagina 1 Inhoud van de handleiding Inhoud van de handleiding... 2 1. Inleiding... 3 2. Inloggen op de

Nadere informatie

TaalCompleet: e-learning Hoe werkt het? Nederlands

TaalCompleet: e-learning Hoe werkt het? Nederlands TaalCompleet: e-learning Hoe werkt het? Nederlands TaalCompleet: hoe werkt het? 1 Hoe werkt het? Welke soorten opdrachten zitten er in TaalCompleet? luisteropdracht schrijfopdracht opdracht op de computer

Nadere informatie

Gebruikers Handleiding SocSoc Versie 4 februari 2013. Inhoud. 1. Inschrijven. 2. Oproep zoeken en erop reageren. 2.1 Inloggen

Gebruikers Handleiding SocSoc Versie 4 februari 2013. Inhoud. 1. Inschrijven. 2. Oproep zoeken en erop reageren. 2.1 Inloggen Gebruikers Handleiding SocSoc Versie 4 februari 2013 Inhoud 1. Inschrijven 2. Oproep zoeken en erop reageren 2.1 Inloggen 2.2 Twee manieren om oproepen te zoeken 2.2.1 Oproep zoeken per rubriek 2.2.2 Oproep

Nadere informatie

Handleiding. Mijn NTI

Handleiding. Mijn NTI Handleiding Mijn NTI Lay-out en opmaak: NTI DTP Studio, Leiden 1 e druk augustus 2013 2013, NTI bv, Leiden Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een

Nadere informatie

Handleiding ZKM Online. Versie 2.1

Handleiding ZKM Online. Versie 2.1 Handleiding ZKM Online Versie 2.1 Februari 2015 Inhoudsopgave 1. Inloggen... 3 1.1 Eerste keer dat je inlogt... 3 1.1.1 Profiel... 4 1.1.2. Wachtwoord (wijzigen)... 4 1.1.3. Bureau... 5 1.1.4. Consultants

Nadere informatie

Welkom bij mijnschoolinfo, het communicatie platform voor basisonderwijs, een initiatief van Stichting Onderwijsplanet.

Welkom bij mijnschoolinfo, het communicatie platform voor basisonderwijs, een initiatief van Stichting Onderwijsplanet. Beste ouder / verzorger, Welkom bij mijnschoolinfo, het communicatie platform voor basisonderwijs, een initiatief van Stichting Onderwijsplanet. U heeft vanuit de basisschool van uw kind al informatie

Nadere informatie

Beoordeling. h2>klacht

Beoordeling. h2>klacht Rapport 2 h2>klacht Verzoeker klaagt erover dat de Stichting Examenbureau voor het Beroepsvervoer zijn verzoek om restitutie van het examengeld voor de module Voertuigmanagement op 7 oktober 2007 heeft

Nadere informatie

LESBRIEF Aan de slag met Schoolwise

LESBRIEF Aan de slag met Schoolwise LESBRIEF Aan de slag met Schoolwise (document v1.0) INHOUDSOPGAVE Deel 1 Voor je begint 1.1 Wat is Schoolwise 4 1.2 Registreren 6 1.3 Inloggen 10 1.4 Jouw Schoolwise-account 11 1.5 Nieuwe activeringscode

Nadere informatie

Digitale post van de Belastingdienst

Digitale post van de Belastingdienst Belastingdienst Digitale post van de Belastingdienst Steeds meer mensen regelen via internet allerlei zaken. Denk bijvoorbeeld aan het bestellen van een boek, het boeken van een vakantie en internetbankieren.

Nadere informatie

Rijbewijs op School in 10 stappen

Rijbewijs op School in 10 stappen Rijbewijs op School in 10 stappen Om je zo goed mogelijk te begeleiden bij Rijbewijs op School, vind je hieronder een gedetailleerd stappenplan. Vul je dossier aan de hand van dit plan in. Zo verloopt

Nadere informatie

Veelgestelde vragen cursusmentoren:

Veelgestelde vragen cursusmentoren: Veelgestelde vragen cursusmentoren: Onderwerp: Wenst u uw opleiding te annuleren? Bekijk hier de veelgestelde vragen. Q: Waar vind ik de annuleringsvoorwaarden met betrekking tot mijn opleiding? A: U vindt

Nadere informatie

Digitale post van de Belastingdienst

Digitale post van de Belastingdienst Belastingdienst Digitale post van de Belastingdienst Steeds meer mensen regelen via internet allerlei zaken. Denk bijvoorbeeld aan het bestellen van een boek, het boeken van een vakantie en internetbankieren.

Nadere informatie

VAKDIPLOMA BEROEPSGOEDERENVERVOER. jouw motivatie & onze ervaring

VAKDIPLOMA BEROEPSGOEDERENVERVOER. jouw motivatie & onze ervaring VAKDIPLOMA BEROEPSGOEDERENVERVOER jouw motivatie & onze ervaring gecertificeerd opleider transport & logistiek official partner GINAF RALLY POWER vakdiploma beroepsgoederenvervoer TLEC 8 CURSUS 10 EXAMEN

Nadere informatie

Patiënten handleiding

Patiënten handleiding Patiënten handleiding Met deze handleiding helpen wij u op weg bij het gebruik van het gezondheidsportaal Ondiep. Diensten die wij met dit portaal aanbieden zijn: 1. rechtstreeks een afspraak maken in

Nadere informatie

Begin altijd met werken in het boek. Het boek vertelt je wanneer je een opdracht op de computer moet doen. gebruikersaccount. registratiecode in

Begin altijd met werken in het boek. Het boek vertelt je wanneer je een opdracht op de computer moet doen. gebruikersaccount. registratiecode in De e-learning: hoe werkt het? TaalCompleet bestaat uit een boek en e-learning. Dit zijn opdrachten op de computer. Om goed te kunnen werken met het programma, moet je dus een computer of tablet hebben

Nadere informatie

Zie hiervoor ook de gedeponeerde voorwaarden uit de studiegids, waarvan hier kopie:

Zie hiervoor ook de gedeponeerde voorwaarden uit de studiegids, waarvan hier kopie: Algemene voorwaarden: Droomstudio Algemeen: Betaling -betaling geschiedt bij start van de workshop/trainingreeks: -door betaling via www.droomshop.nl waar je de voor jouw betreffende droomkaart kan kopen.

Nadere informatie

Welkom bij onze gratis cursus Door hoemaakjeeenblog.nl

Welkom bij onze gratis cursus Door hoemaakjeeenblog.nl Welkom bij onze gratis cursus Door hoemaakjeeenblog.nl In 5 stappen uw eigen professionele blog maken Hoemaakjeeenblog.nl 1 Inhoudsopgave Welkom bij onze gratis cursus... 1 Stap 1, Een domeinnaam registreren

Nadere informatie

Nederlands als tweede

Nederlands als tweede Staatsexamens Nederlands als tweede taal Als het Nederlands niet uw moedertaal is en u wilt laten zien dat u deze taal goed beheerst, kunt u het NT2-examen doen. NT2 betekent: Nederlands als tweede taal.

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden Massage Hippique

Algemene Voorwaarden Massage Hippique Algemene Voorwaarden Massage Hippique Verklarende begrippen: Cursist: de natuurlijke persoon die zich aangemeld heeft en is ingeschreven voor het volgen van een cursus of opleiding bij Massage Hippique.

Nadere informatie

Handleiding website SVNL voor evenementenverkeersregelaars

Handleiding website SVNL voor evenementenverkeersregelaars Handleiding website SVNL voor evenementenverkeersregelaars Met deze handleiding maken wij u graag wegwijs op de website van Stichting Verkeersregelaars Nederland (SVNL). U vindt hier stap voor stap uitleg

Nadere informatie

HANDLEIDING Leren in een digitale leeromgeving

HANDLEIDING Leren in een digitale leeromgeving HANDLEIDING Leren in een digitale leeromgeving Hoofdstuk 1 Klaar voor de start Hoe kan ik leren? mijn.capabel.nl - blz 1 van 10 Capabel Onderwijs Groep, 2014 Inhoud Inhoud... 2 1 Inleiding... 3 2 Inloggen

Nadere informatie

Opleidingen BOA Rechtskennis Gespreks- en benaderingstechnieken

Opleidingen BOA Rechtskennis Gespreks- en benaderingstechnieken Opleidingen BOA Rechtskennis Gespreks- en benaderingstechnieken Adres Spoorstraat 5 5975 RK Sevenum Openingstijden Maandag t/m vrijdag 08:30-17:00 uur E-mail: info@112academy.nl Website: www.112academy.nl

Nadere informatie

Handleiding gastouders Korelon IedereenEHBO.nl

Handleiding gastouders Korelon IedereenEHBO.nl Handleiding gastouders Korelon IedereenEHBO.nl Beste cursist, U gaat binnenkort starten met de cursus EHBO bij kinderen speciaal voor gastouders. Via uw gastouderbureau Korelon krijgt u een korting van

Nadere informatie

Rijbewijs op School in stappen

Rijbewijs op School in stappen Rijbewijs op School in stappen Beste leerkracht Om Rijbewijs op School zo vlot mogelijk te laten verlopen, hebben we een handleiding in duidelijke stappen voor je uitgewerkt. Het is belangrijk dat je deze

Nadere informatie

MOA E-opleiding voor Interviewers Interviewen voor markt- en opinie-onderzoek

MOA E-opleiding voor Interviewers Interviewen voor markt- en opinie-onderzoek MOA E-opleiding voor Interviewers Interviewen voor markt- en opinie-onderzoek Naar het boek Interviewen voor markt- en opinie-onderzoek van Ed van Eunen. Vertaald en bewerkt door Monique Fischer, in samenwerking

Nadere informatie

Het volgende scherm verschijnt indien u de gegevens correct heeft ingevuld.

Het volgende scherm verschijnt indien u de gegevens correct heeft ingevuld. Handleiding 1/18 Mijn NTI 3 Mijn startpagina... 4 Het tabblad mijn gegevens.... 4 Het tabblad Mijn Studieoverzicht... 5 Een digitaal examen boeken:... 7 Een praktijkdag boeken... 10 Uw opleiding verlengen:...

Nadere informatie

Inschrijfvoorwaarden klassikale opleiding Predictive Profiling Terrorisme

Inschrijfvoorwaarden klassikale opleiding Predictive Profiling Terrorisme Inschrijfvoorwaarden klassikale opleiding Predictive Profiling Terrorisme T r i o S e c u r i t y M a n a g e m e n t C o n s u l t a n c y P o s t b u s 3 0 0 2, 1 3 0 3 A A A l m e r e 30-12- 2015 Inschrijfvoorwaarden

Nadere informatie

HANDLEIDING OUDERLOGIN TSO REGISTREREN INLOGGEN TSO COÖRDINATOR

HANDLEIDING OUDERLOGIN TSO REGISTREREN INLOGGEN TSO COÖRDINATOR HANDLEIDING OUDERLOGIN TSO REGISTREREN Uw kind aanmelden/inschrijven voor de TSO Ga naar www.spring kinderopvang.nl en klik op de bol Tussenschoolse opvang Klik op de knop Uw kind inschrijven Kies de locatie

Nadere informatie

Algemene voorwaarden Nationale Beroepsopleiding Zwemonderwijs

Algemene voorwaarden Nationale Beroepsopleiding Zwemonderwijs ALGEMENE VOORWAARDEN NATIONALE BEROEPSOPLEIDING ZWEMONDERWIJS Algemene voorwaarden Nationale Beroepsopleiding Zwemonderwijs Artikel 1. Definities In deze algemene voorwaarden worden de volgende definities

Nadere informatie

Projectmatig werken voor de secretaresse

Projectmatig werken voor de secretaresse Nationale Secretaresse Dag 2009 www.secretary.nl/officemanagement Schriftelijke cursus in vijf lessen met twee bijeenkomsten Startdatum 9 april 2009 Projectmatig werken voor de secretaresse Postzegel niet

Nadere informatie

voor leerlingen Hoe krijg ik toegang tot het digitale lesmateriaal?

voor leerlingen Hoe krijg ik toegang tot het digitale lesmateriaal? voor leerlingen Hoe krijg ik toegang tot het digitale lesmateriaal? Hoe krijg ik toegang tot het digitale lesmateriaal? In deze folder vind je een stap-voor-stap uitleg over het inloggen in Schoolwise

Nadere informatie

Opleiding Nagelstyling Brochure

Opleiding Nagelstyling Brochure Opleiding Nagelstyling Brochure www.simply-you.nl www.simply-you-webwinkel.nl info@simply-you.nl tel: 0645752514 Algemene informatie opleidingen Het vak nagelstyling wint de laatste jaren enorm aan populariteit.

Nadere informatie

Handleiding voor studenten

Handleiding voor studenten Handleiding voor studenten 1 Inhoudsopgave 1.1. Inloggen... 3 1.1.1. De startpagina... 3 1.1.2. Inloggen... 3 1.1.3. Registreren... 3 2.1. Persoonlijk menu... 5 2.1.1. Mijn pagina... 5 2.1.2. Resultaten...

Nadere informatie

1. Google Account Een Google account aanmaken

1. Google Account Een Google account aanmaken Handleiding Google account 1) Een Google account aanmaken 2) Inloggen en uitloggen Waarom een google account aanmaken als u foto s wilt bekijken? Google biedt een gratis opslag aan voor het uploaden van

Nadere informatie

Werkwijze Licenties Use2Day

Werkwijze Licenties Use2Day Werkwijze Licenties Use2Day Versie: 1.1 Laatste wijziging: 23 december 2008 Website: www.use2day.nl Informatie: Info@Use2Day.nl Copyright: 2008 Use2Day Inhoudsopgave 1 Versiehistorie... 3 2 Algemeen...

Nadere informatie

Handleiding Workspace (basis) Codename Future

Handleiding Workspace (basis) Codename Future Handleiding Workspace (basis) Codename Future Handleiding Workspace Codename Future_Basis 1 Inhoudsopgave I. Inleiding... 3 II. Functionaliteitenoverzicht Workspace... 4 III. Leerlingen aan het werk...

Nadere informatie

Management & Organisatie

Management & Organisatie Deficiëntiecursus 2014-2015 instroom 2015-2016 Management & Organisatie Economie en Management opleidingen Media, Informatie en Communicatie (DMCI) Logistiek en Economie (Techniek) september 2014 Deficiëntiecursus

Nadere informatie

Taalsterk: e-learning Hoe werkt het? Nederlands

Taalsterk: e-learning Hoe werkt het? Nederlands Taalsterk: e-learning Hoe werkt het? Nederlands E-learning: hoe werkt het? 1 De e-learning: hoe werkt het? De TaalSterk-producten bestaan uit een boek en e-learning. Dit zijn opdrachten op de computer.

Nadere informatie

HANDLEIDING VERENIGINGEN BEHEER SPORTSTIMULERING NEDERLAND

HANDLEIDING VERENIGINGEN BEHEER SPORTSTIMULERING NEDERLAND HANDLEIDING VERENIGINGEN BEHEER SPORTSTIMULERING NEDERLAND SCHOOLJAAR 2012-2013 INHOUDSOPGAVE 1. STAPPENPLAN 3 Stap 1 Vereniging aanmelden 3 Stap 2 Controleer uw gegevens 5 Stap 3 Invoeren cursus 5 Stap

Nadere informatie

Gebruikershandleiding. Ouder Login TSO De Kring

Gebruikershandleiding. Ouder Login TSO De Kring Gebruikershandleiding Ouder Login TSO De Kring Gebruikershandleiding ouder login Maakt u gebruik van of wilt u gebruik maken van de tussenschoolse opvang op PCBS De Kring, dan kunt u zich via de website

Nadere informatie

Studentenhandleiding. Question Bank. Versie 1.2

Studentenhandleiding. Question Bank. Versie 1.2 Studentenhandleiding Question Bank Versie 1.2 INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave... 2 1. Inlogprocedure... 2 2. In Question Bank... 5 3. Cursus... 7 Toevoegen van vragen...17 Bekijken van de waardering van uw

Nadere informatie

Handleiding Groenhuysenpas

Handleiding Groenhuysenpas Handleiding Groenhuysenpas Inhoudsopgave Manieren van Opwaarden 1 e keer... 2 Optie 1: Met Pinpas bij de kassa... 2 Optie 2: Via het internet... 2 Stap 1: De website... 2 Stap 2: Registratie... 3 Stap

Nadere informatie

RONALD. Ondernemersopleiding Beroepsgoederenvervoer. Start dit jaar nog en ontvang hoge kortingen op deze kwalitatieve en praktijkgerichte opleiding

RONALD. Ondernemersopleiding Beroepsgoederenvervoer. Start dit jaar nog en ontvang hoge kortingen op deze kwalitatieve en praktijkgerichte opleiding Ondernemersopleiding Beroepsgoederenvervoer Start dit jaar nog en ontvang hoge kortingen op deze kwalitatieve en praktijkgerichte opleiding Inhoud Wil je een transport- of koeriersbedrijf starten of overnemen,

Nadere informatie

4. Met uw inschrijving geeft u aan kennis te hebben genomen van onze Algemene voorwaarden.

4. Met uw inschrijving geeft u aan kennis te hebben genomen van onze Algemene voorwaarden. Algemene voorwaarden MSP Opleidingen - www.mspopleidingen.nl Artikel 1: Definities 1. MSP Opleidingen, de gebruikers van deze algemene voorwaarden, deelnemers, de natuurlijke persoon waarmee MSP Opleidingen

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden Opleiding & Cursussen

Algemene Voorwaarden Opleiding & Cursussen Algemene Voorwaarden Opleiding & Cursussen 1. Totstandkoming van de overeenkomst 1.1 Inschrijving geschiedt door aanmelding per email, telefonisch, in de salon of via het inschrijfformulier. 1.2 Na inschrijving

Nadere informatie

1. Hoe schrijf ik mij als individu of als team in voor de Biketour?

1. Hoe schrijf ik mij als individu of als team in voor de Biketour? FAQ BIKETOUR 2015 1. Hoe schrijf ik mij als individu of als team in voor de Biketour? 2. Hoe kan ik mijn profielpagina delen met anderen? 3. Hoe kan ik mijn profielfoto wijzigen? 4. Hoe kan ik de naam

Nadere informatie

meervaart: handleiding online bestellen 1

meervaart: handleiding online bestellen 1 handleiding online bestellen 1 In de Meervaart kunt u online bestellen en zelf bepalen waar u zit. Ga naar www.meervaart.nl en klik op theater. Kies uw voorstelling en klik op het bestelwagentje naast

Nadere informatie

Handout Bloggen. Les 1: Het maken van een Wordpress Blog

Handout Bloggen. Les 1: Het maken van een Wordpress Blog Handout Bloggen Les 1: Het maken van een Wordpress Blog Er zijn vele sites waar je een blog kunt beginnen. Daarvan is Wordpress een van de grootste. Heel veel websites draaien op Wordpress, maar er is

Nadere informatie

Aanmaken gebruikersaccount voor lessen bij Skeelerschool Leeuwarden.

Aanmaken gebruikersaccount voor lessen bij Skeelerschool Leeuwarden. Aanmaken gebruikersaccount voor lessen bij Skeelerschool Leeuwarden. Ga naar de website van de IJshal Leeuwarden (www.ijshalleeuwarden.nl) en kies voor de button: Skeelerschool Klik vervolgens op de oranje

Nadere informatie

Online herhalingscursus Medewerker Luchtvracht

Online herhalingscursus Medewerker Luchtvracht Handleiding Online herhalingscursus Medewerker Luchtvracht Maak uw keuze in onderstaand schema. U kun hierna op de pagina inhoud het betreffende hoofdstuk aanklikken. 1 Inhoud 1. Inloggen... 3 2. Inloggen

Nadere informatie

FONTYS MSU CURSUS VOOR DE FYSIOTHERAPIE

FONTYS MSU CURSUS VOOR DE FYSIOTHERAPIE MSU CURSUS BROCHURE FONTYS MSU CURSUS VOOR DE FYSIOTHERAPIE Deze volwaardige MSU cursus, onder leiding van Fontys Hogescholen is wetenschappelijk onderbouwd en geaccrediteerd met 64 punten bij het KNGF.

Nadere informatie

Wiskunde A. Deficiëntiecursus 2014-2015. (instroom 2015-2016)

Wiskunde A. Deficiëntiecursus 2014-2015. (instroom 2015-2016) Deficiëntiecursus 2014-2015 (instroom 2015-2016) Wiskunde A Amsterdam Fashion Institute Communicatie Communication and Multimedia Design Opleidingen van Economie en Management Toegepaste Psychologie september

Nadere informatie

Handleiding Magister (Magister Web Portal)

Handleiding Magister (Magister Web Portal) Handleiding Magister (Magister Web Portal) Inhoudsopgave Opmerking 2012... 2 Inloggen Magister (Magister Web Portal)... 2 Administratie... 3 Agenda... 4 Huiswerk in Magister Leerlingen/ouders... 4 Ouders...

Nadere informatie

Aanmaken gebruikersaccount voor lessen bij Schaatsschool Leeuwarden. (versie 2 - d.d.: 07-12-2013)

Aanmaken gebruikersaccount voor lessen bij Schaatsschool Leeuwarden. (versie 2 - d.d.: 07-12-2013) Aanmaken gebruikersaccount voor lessen bij Schaatsschool Leeuwarden. (versie 2 - d.d.: 07-12-2013) Ga naar de website van de IJshal Leeuwarden (www.ijshalleeuwarden.nl) en kies voor de button: Inschrijven

Nadere informatie

Handleiding website SVNL voor evenementenverkeersregelaars

Handleiding website SVNL voor evenementenverkeersregelaars Handleiding website SVNL voor evenementenverkeersregelaars Met deze handleiding maken wij u graag wegwijs op de website van Stichting Verkeersregelaars Nederland (SVNL). U vindt hier stap voor stap uitleg

Nadere informatie

Examentraining 2014-2015. (instroom 2015-2016) Engels. Voor het. 21 + -toelatingsonderzoek

Examentraining 2014-2015. (instroom 2015-2016) Engels. Voor het. 21 + -toelatingsonderzoek Examentraining 2014-2015 (instroom 2015-2016) Voor het 21 + -toelatingsonderzoek september 2014 Examentraining voor 21 + -toelatingsonderzoek 2014-2015 Voor alle opleidingen van de HvA waarvoor een 21

Nadere informatie

Lesdata en cursusgeld Blok 4 (voorjaar-zomer 2018)

Lesdata en cursusgeld Blok 4 (voorjaar-zomer 2018) Lesdata en cursusgeld Blok 4 (voorjaar-zomer 2018) Lesrooster maandagochtend 8.45-10.00u Yoga dynamisch, alle niveaus 10.15-11.30u Easy Flow Yoga, alle niveaus woensdagochtend 8.45-10.00u Yoga dynamisch,

Nadere informatie

MODULE #7 CORE PURPOSE

MODULE #7 CORE PURPOSE MODULE #7 CORE PURPOSE Welkom bij het 90 dagen mindset coachings programma. Dit programma heeft de potentie om jouw leven compleet te veranderen de komende 90 dagen. Daarin is het belangrijk dat je de

Nadere informatie

Docentenhandleiding. PC-vaardig - basis

Docentenhandleiding. PC-vaardig - basis Docentenhandleiding PC-vaardig - basis Titel Docentenhandleiding PC-vaardig - basis Eerste druk December 2017 De docentenhandleiding PC-vaardig - basis is een onderdeel van de WERK-portal.nl. De WERK-portal.nl

Nadere informatie

Invulinstructie Aanmelding feitelijk leider pensioenen. Een toelichting bij het aanmelden van een feitelijk leider voor pensioenen

Invulinstructie Aanmelding feitelijk leider pensioenen. Een toelichting bij het aanmelden van een feitelijk leider voor pensioenen Een toelichting bij het aanmelden van een feitelijk leider voor pensioenen Inhoudsopgave Vooraf 3 1 Navigeren in het formulier 4 2 Gegevens aanvrager 5 2.1 Wat moet u hier invullen? 5 3 Betrokkenen aanmelden

Nadere informatie

Stap 2: informatie op je website / weblog plaatsen

Stap 2: informatie op je website / weblog plaatsen Stap 2: informatie op je website / weblog plaatsen We hebben nu samen onze eigen persoonlijke website (blog) aangemaakt en we hebben ons eigen adres gekregen. Maar er staat eigenlijk nog totaal niets op

Nadere informatie

Veilig online SNEL EN MAKKELIJK

Veilig online SNEL EN MAKKELIJK Veilig online SNEL EN MAKKELIJK 2 Veilig online Veilig online Sparen en beleggen waar en wanneer het u uitkomt Gemak, snelheid en op elk gewenst moment inzage in uw rekeningen; online sparen en beleggen

Nadere informatie

Wiskunde B voor Techniek

Wiskunde B voor Techniek Wiskunde B voor Techniek Wanneer is deze cursus voor jou van toepassing? Als je een opleiding wilt volgen waarvoor Wiskunde B vereist is, maar je hebt niet het juiste profiel. Met deze cursus kun je een

Nadere informatie

HANDLEIDING WERKNEMERS

HANDLEIDING WERKNEMERS HANDLEIDING WERKNEMERS DIGITAAL ARBEIDSVOORWAARDENPORTAAL WWW.MIJNBANDENBAAN.NL Inhoudsopgave Inleiding... 3 Aanmelden en activeren... 4 Inloggen op Mijnbandenbaan.nl... 9 De Online Introductie... 10 Naar

Nadere informatie

Informatie en Prijzen. Nagelstyling Opleidingen

Informatie en Prijzen. Nagelstyling Opleidingen Informatie en Prijzen Nagelstyling Opleidingen Wij geven basis- allround opleidingen tot nagelstylist. Wij staan bekend om onze individuele aandacht voor elke cursist. Op deze manier wordt de kwaliteit

Nadere informatie

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken - 2 - Weer huiswerk? Nee, deze keer geen huiswerk, maar een boekje óver huiswerk! Wij (de meesters en juffrouws) horen jullie wel eens mopperen als je huiswerk opkrijgt.

Nadere informatie

Registreren van je vereniging zonder dat je al bent geregistreerd op de website

Registreren van je vereniging zonder dat je al bent geregistreerd op de website Handleiding Talententicket Inhoudstabel Registreren van je vereniging zonder dat je al bent geregistreerd op de website... 1 Registreren van je vereniging wanneer je al bent geregistreerd op de website...

Nadere informatie

Compustam voor Windows van oude laptop- pc naar nieuwe laptop- pc

Compustam voor Windows van oude laptop- pc naar nieuwe laptop- pc Compustam voor Windows van oude laptop- pc naar nieuwe laptop- pc Heeft U een nieuwe laptop of pc gekocht/gekregen en wilt U Compustam overzetten van Uw oude laptop-pc naar Uw nieuwe laptop -pc Ik ga in

Nadere informatie

Praktijkschool à la Carte. Handleiding voor de leerling

Praktijkschool à la Carte. Handleiding voor de leerling Praktijkschool à la Carte Handleiding voor de leerling Beste leerling, Voor je ligt de handleiding voor Praktijkschool à la Carte. We leggen je uit wat dit is, en hoe je hiermee kunt werken. Wat is Praktijkschool

Nadere informatie

Landelijk Hoofdluis Protocol voor het Primair Onderwijs Quick start Schoolenik.nl voor de School Coördinator Hoofdluis

Landelijk Hoofdluis Protocol voor het Primair Onderwijs Quick start Schoolenik.nl voor de School Coördinator Hoofdluis Landelijk Hoofdluis Protocol voor het Primair Onderwijs Quick start Schoolenik.nl voor de School Coördinator Hoofdluis 1.1 Inleiding Schoolenik.nl is het sociale netwerk van jouw school. In Schoolenik.nl

Nadere informatie

Handleiding Digitale Informatievoorzieningen

Handleiding Digitale Informatievoorzieningen Handleiding Digitale Informatievoorzieningen Door Michiel Krijger Dit document helpt je op weg bij het gebruik van de verschillende informatievoorzieningen op de Haagse Hogeschool. Het begint met de PC

Nadere informatie

Studiehandleiding. Praktijkdiploma boekhouden (PDB) compleet

Studiehandleiding. Praktijkdiploma boekhouden (PDB) compleet Studiehandleiding Praktijkdiploma boekhouden (PDB) compleet Lay-out en opmaak: NTI DTP Studio, Leiden 1 e druk september 2010 2 e druk december 2012 001204620 2010, NTI bv, Leiden Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

Opleidingsovereenkomst Floranails.

Opleidingsovereenkomst Floranails. Opleidingsovereenkomst Floranails. 1. Overeenkomst Deze overeenkomst wordt gesloten tussen u als cursist en Floranails als opleider voor de duur van de opleiding waarvoor u zich als cursist heeft ingeschreven.

Nadere informatie

1.4 U ontvangt binnen een week na inschrijving een digitale bevestiging met daarbij de factuur en eventuele verdere informatie.

1.4 U ontvangt binnen een week na inschrijving een digitale bevestiging met daarbij de factuur en eventuele verdere informatie. Algemene Voorwaarden The Physiology Academy Artikel 1. Inschrijven 1.1 Inschrijven voor deelname aan een scholingsactiviteit van The Physiology Academy kan via de website van The Physiology Academy. Dit

Nadere informatie

T: +31 (0)88 822 66 88 E: opleiding@lsso.nl www.lsso-opleidingen.nl LSSO OPLEIDINGEN. INFORMATIE OPLEIDING BKB, BKC en PDB 2013-2014 LSSO OPLEIDINGEN

T: +31 (0)88 822 66 88 E: opleiding@lsso.nl www.lsso-opleidingen.nl LSSO OPLEIDINGEN. INFORMATIE OPLEIDING BKB, BKC en PDB 2013-2014 LSSO OPLEIDINGEN LSSO OPLEIDINGEN INFORMATIE OPLEIDING BKB, BKC en PDB 2013-2014 OveraI in Nederland, dus ook bij jou in de buurt! LSSO OPLEIDINGEN T: +31 (0)88 822 66 88 E: opleiding@lsso.nl www.lsso-opleidingen.nl LSSO

Nadere informatie