Uitwerking moties en toezegging Spelregels Vastgoed

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Uitwerking moties en toezegging Spelregels Vastgoed"

Transcriptie

1 Uitwerking moties en toezegging Spelregels Vastgoed Van Jeroen Goudriaan, Gemeentelijk Vastgoed Datum 11 oktober 2016 Bijlagen Bijlage 1, overzicht kostprijsdekkende huur Bijlage 2, Verdeling financieel meerdere doelen Uitgangspunten Het invoeren van de kostprijsdekkende huur voor beleidsdoelen is een van uitgangspunten van de Spelregels Vastgoed. Om precies te zijn wordt in de notitie gesproken over de minimaal kostprijsdekkende huur, zodat zeker is dat er geen tekorten ontstaan. Voorlopig zijn overschotten echter niet aan de orde, zoals blijkt uit het meegestuurde overzicht. Vanaf 1 juli 2014 moeten gemeenten voldoen aan de wet Markt en Overheid. Deze wet verplicht gemeenten hun vastgoed minimaal kostprijsdekkend te verhuren of marktconform te verkopen. Het is zaak om de geldstromen transparant te maken, zodat geen verborgen subsidiëring meer plaats vindt via de vastgoedexploitatie. Bij de kostprijsdekkende huur zijn de huuropbrengsten per pand gelijk aan de kostprijs en zal het financieel altijd nul zijn. Er wordt dan altijd betaald wat het pand echt kost en het vinden van aanvullende dekking is niet meer nodig. De huidige huurprijzen zijn veelal vastgesteld door de voorgangers van Gemeentelijk Vastgoed volgens andere uitgangspunten en deze huurprijzen zijn nog niet op dit gewenste niveau. Soms zijn de huurprijzen hoger, maar meestal zijn ze lager. Over de gehele linie levert dit een tekort op waar dekking voor gevonden moet worden. In de Spelregels Vastgoed wordt uitgegaan van het berekenen van de kostprijs en bijbehorende huurprijs per pand, zodat de huurprijs altijd gebaseerd is op de werkelijke kosten voor dat pand. Dit komt de transparantie van de geldstromen binnen het vastgoed ten goede. Er wordt niet uitgegaan van gemiddelde kosten of huurprijzen van een verzameling panden, waarbij overschotten en tekorten worden verrekend tussen de verschillende panden. Motie (W) kostprijsberekening van raadsleden De Heer, Groen Het verzoek is om de consequenties van kostprijsdekkende huur op pandniveau in kaart te brengen door bij voorkeur het advies van bestuurscommissie West hierover te volgen. Het Algemeen Bestuur van West adviseert om per stadsdeel voor drie panden de kostprijs te berekenen aan de hand van twee verschillende berekeningen. Een berekening door per object de kostprijs vast te stellen en een berekening volgens de kostprijssystematiek over de 21 panden.

2 Beantwoording motie (W) kostprijsberekening Hieronder wordt eerst uitgelegd welke panden zijn uitgekozen in deze steekproef en welke resultaten dit oplevert. Vervolgens wordt ingegaan op de eerste gevraagde methode: de berekening per object. Dit is de methode die is vastgesteld in de Spelregels Vastgoed. Daarna wordt ingegaan op de alternatieve methode uit de motie: de berekening over de 21 panden, zoals geadviseerd door de bestuurscommissie West. De beantwoording van deze motie wordt afgesloten met de vergelijking van beide methoden en de keuze die het college hierin maakt. Om een betrouwbaar beeld te krijgen van het effect van de twee verschillende berekeningen is gekozen voor panden met functies die vergelijkbaar zijn. In dit geval hebben we gekozen voor buurthuizen, ook wel genoemd buurtcentra of huizen van de wijk, omdat vrijwel ieder stadsdeel drie van deze panden heeft die eigendom zijn van de gemeente. Daar waar dit niet het geval was, is gekozen voor een pand met een vergelijkbare functie. Eerst is een groslijst opgesteld van de buurthuizen en zijn de panden per stadsdeel op kostprijs per m 2 gerangschikt. Vervolgens is per stadsdeel gekozen voor een duur pand, een goedkoop pand en een gemiddeld pand. Hiervoor is gekozen om het effect van de twee verschillende berekeningen zo duidelijk mogelijk in beeld te brengen. In onderstaande tabel is inzichtelijk gemaakt hoe hoog de verschillende kosten zijn bij deze verzameling panden. Samen vormen deze kosten de kostprijs van de panden. Tabel 1, Opbouw kostprijs Stadsdeel Object Bouwjaar Verhuurbaar vloerop pervlak Onderhoudskosten Belastingen en Beheers- Administr. heffingen kosten Overige Kosten Risico leegstand (5%) Kapitaallasten Verzekeringen Risico debiteuren (1.7%) Kostprijs Kostprijs /m2 Centrum Kleine Wittenburgerstraat Centrum Elandsgracht Centrum Tweede Weteringplantsoen Nieuw-West Nieuwe Akerweg Nieuw-West Jacques Veltmanstraat Nieuw-West Groenpad Noord Waddenweg Noord Kometensingel Noord Bezaanjachtplein 243 t/m Oost s-gravesandeplein 19A en 19B Oost Kamerlingh Onneslaan Oost Derde Oosterparkstraat West Karel Doormanstraat West Houtmankade West Hembrugstraat Zuid Tweede Van der Helststraat Zuid Hygiëaplein Zuid Rijnstraat 115 / Vechtstraat Zuidoost Wisseloord Zuidoost Kraaiennest Zuidoost Kormelinkweg (Gemiddeld) Zoals blijkt uit deze tabel hebben deze 21 panden een totale kostprijs van met een gemiddelde kostprijs van 109/m 2 /jaar. Ook blijkt dat de onderhoudskosten en met name de kapitaallasten het leeuwendeel van de kostprijsdekkende huur vormen. De in de overwegingen van deze motie genoemde verwachting dat nieuwbouwpanden waarschijnlijk duurder zijn dan oude panden wordt hiermee bevestigd. Alle panden van na 1988 zijn per m 2 duurder dan gemiddeld. Bij jonge panden zijn de onderhoudskosten gemiddeld lager, maar het effect van de hogere kapitaallasten is sterker waardoor deze panden per m 2 toch duurder dan gemiddeld zijn.

3 In onderstaande tabel is het financieel van de in de Spelregels Vastgoed vastgestelde methode van het berekenen van de kostprijs per pand weergegeven. Tabel 2,, kostprijs per object vastgesteld Stadsdeel Object Kostprijs Kostprijs /m2 Huuropbrengst Huuropbrengst/ m2 pand Fnancieel pand/m2 stadsdeel Centrum Kleine Wittenburgerstraat Centrum Elandsgracht Centrum Tweede Weteringplantsoen Nieuw-West Nieuwe Akerweg Nieuw-West Jacques Veltmanstraat Nieuw-West Groenpad Noord Waddenweg Noord Kometensingel Noord Bezaanjachtplein 243 t/m Oost s-gravesandeplein 19A en 19B Oost Kamerlingh Onneslaan Oost Derde Oosterparkstraat West Karel Doormanstraat West Houtmankade West Hembrugstraat Zuid Tweede Van der Helststraat Zuid Hygiëaplein Zuid Rijnstraat 115 / Vechtstraat Zuidoost Wisseloord Zuidoost Kraaiennest Zuidoost Kormelinkweg (Gemiddeld) (Gemiddeld) Uit deze tabel blijkt dat de huidige totale huuropbrengst bedraagt, met een gemiddelde huuropbrengst van 98/m 2 /jaar. Het totale financieel is , een tekort van 10,4% van de totale kostprijs. Dit komt neer op een gemiddeld tekort van 11,-/m 2 /jaar. Voor dit tekort moet dekking worden gevonden. In de laatste kolom van de tabel is het financieel per stadsdeel opgeteld. Als de kostprijs op de vastgestelde wijze wordt berekend, zal met de huidige huurprijs voor de panden in vier van de zeven stadsdelen een positief financieel gehaald worden. De panden in de stadsdelen Centrum, Oost, West en Zuidoost kosten gemiddeld minder dan de huidige huurprijs, maar dit overschot verdwijnt in het gemiddelde van de panden in Nieuw West, Noord en Zuid waardoor het totale toch negatief is. Het pand aan het Bezaanjachtplein in stadsdeel Noord vormt met een tekort van het belangrijkste aandeel in het totale tekort. Zonder dit pand zou ook in Noord een positief financieel te zien zijn. Hieronder is het van de alternatieve methode van de bestuurscommissie West in een tabel weergegeven. Hierbij is de kostprijs gebaseerd op de gemiddelde kosten per m 2 over de 21 panden. Deze gemiddelde kosten per m 2 zijn vermenigvuldigd met de vloeroppervlakte van ieder pand en dit levert onderstaande kostprijzen per pand op.

4 Tabel 3,, kostprijs over gemiddelde kosten per m2 van 21 panden vastgesteld Stadsdeel Object Kostprijs Kostprijs /m2 Huuropbrengst Huuropbrengst/ m2 pand Fnancieel pand/m2 stadsdeel Centrum Kleine Wittenburgerstraat Centrum Elandsgracht Centrum Tweede Weteringplantsoen Nieuw-West Nieuwe Akerweg Nieuw-West Jacques Veltmanstraat Nieuw-West Groenpad Noord Waddenweg Noord Kometensingel Noord Bezaanjachtplein 243 t/m Oost s-gravesandeplein 19A en 19B Oost Kamerlingh Onneslaan Oost Derde Oosterparkstraat West Karel Doormanstraat West Houtmankade West Hembrugstraat Zuid Tweede Van der Helststraat Zuid Hygiëaplein Zuid Rijnstraat 115 / Vechtstraat Zuidoost Wisseloord Zuidoost Kraaiennest Zuidoost Kormelinkweg (Gemiddeld) (Gemiddeld) De huuropbrengst is uiteraard niet veranderd, deze ligt namelijk vast in langlopende huurovereenkomsten. Duidelijk is dat bij het toepassen van deze alternatieve methode van West de totale kosten en het tekort bij het huidige huurniveau uiteraard gelijk blijven, maar de verdeling per pand en per stadsdeel verandert. Als de kostprijs gebaseerd wordt op de gemiddelde kosten per m 2 over de 21 panden worden de tekorten van de panden met negatieve financiële resultaten afgewenteld op de overige panden. Dit zou betekenen dat de panden in de stadsdelen Noord, Nieuw West en Zuid gemiddeld een tekort houden en de panden van stadsdeel West nu gemiddeld ook in de rode cijfers terecht komen. Het schuiven met (subsidie)geld tussen de verschillende panden zorgt er voor dat de geldstromen minder transparant worden. Bovendien valt het evenwicht weg zodra er iets gebeurt in de verzameling panden waarop het gemiddelde is gebaseerd. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer een pand wordt verbouwd, een verandering van gebruik plaats vindt of ergens een pand wegvalt of bijkomt. Een verandering in financiële zin bij één pand zou al betekenen dat de dekking van alle overige panden uit de deelportefeuille moet worden aangepast. Het baseren van de kostprijs op de gemiddelde kosten van een verzameling panden betekent een wankel evenwicht, waarbij veel administratieve handelingen worden verwacht. Ook valt de prikkel om het gebruik van buitensporig dure gebouwen tegen te gaan grotendeels weg, de huurders van de andere gebouwen betalen immers het grootste deel mee. Deze nadelen spelen niet bij het per pand berekenen van de kostprijsdekkende huur. Motie (X) kernvoorraad van raadsleden De Heer, Groen Het verzoek is om in overleg met beleidsafdeling en bestuurscommissies, net als voor scholen, ook voor onder andere welzijn-, zorg-, sport- en cultuurgebouwen een kernvoorraad per wijk te benoemen.

5 Beantwoording motie (X) kernvoorraad Doordat de verkooplijst op 24 november 2015 door het college is vastgesteld, kan worden gekeken welke panden de komende jaren in de portefeuille blijven, zodat ze flexibel ingezet kunnen worden bij de vraag naar maatschappelijk vastgoed. Hierbij moet worden opgemerkt dat het benoemen van een kernvoorraad juist betekent dat de beleidsdoelen die huisvesting nodig hebben, vast zitten aan het gebruik van de gebouwen uit die kernvoorraad. Als blijkt dat de vraag niet meer aansluit bij een gebouw uit de kernvoorraad, bijvoorbeeld omdat bepaalde activiteiten wegvallen of juist een ander gebouw vereisen, kan hier niet meer flexibel op worden ingespeeld. De kern van de Spelregels Vastgoed is juist dat Gemeentelijk Vastgoed vraag gestuurd werkt, waarbij zowel aanhuur, verhuur, aankoop en verkoop aan bod kunnen komen. Op deze wijze gaat Amsterdam het meest efficiënt met het vastgoed om en is de kans op passende huisvesting van de beleidsdoelen het grootst. Het benoemen van een kernvoorraad interpreteert het college als volgt. De huidige vraag naar geschikte huisvesting van beleidsdoelen door beleidsafdelingen en stadsdelen wordt naar tevredenheid bediend met de panden die hier nu voor ingezet worden. De huidige voorraad aan beleidsmatig verhuurde panden kan gezien worden als de kernvoorraad. Als een beleidsafdeling of stadsdeel behoefte heeft aan andere of aanvullende huisvesting en bereid is de kostprijs hiervan te betalen, dan wordt hierin voorzien, waarbij aanhuur en aankoop kunnen worden overwogen. Als een beleidsafdeling of stadsdeel wenst om een overmaat aan vastgoed te reserveren zodat snel kan worden ingespeeld op een veranderende vraag en bereid is de kostprijs hiervan te betalen, dan wordt ook hierin voorzien. Het formuleren van de vraag naar huisvesting van beleidsdoelen is in eerste instantie de verantwoordelijkheid van de inhoudelijk betrokken beleidsafdelingen en stadsdelen. Zij kennen de vraag uiteraard het beste en weten of in iedere wijk voldoende aanbod is. Zij zijn uiteindelijk ook organisatieonderdelen die de kosten voor dit vastgoed zullen betalen. In oktober 2016 organiseert Gemeentelijk Vastgoed een pandenmarkt waarbij alle beleidsafdelingen en stadsdelen hun wensen en claims kunnen inbrengen. Hierbij zal door integrale afstemming een optimale koppeling tussen vrijkomende ruimte en beleidsdoelen met een ruimtevraag worden gemaakt, zodat een door beleidsafdelingen en stadsdelen gedragen voorstel kan worden gedaan. Motie (AA) terugverdientijd vastgoed van raadslid Groen De oproep is om in kaart te brengen wat de gevolgen zijn, financieel en in termen van bespaarde CO 2, als de gemeente alle duurzaamheidsmaatregelen neemt die zichzelf binnen 15 jaar terugverdienen in plaats van binnen 10 jaar. Tevens is de oproep om in kaart te brengen welke maatregelen allemaal kunnen worden genomen in de gemeentelijke gebouwen om er zeker van te zijn dat in % wordt bespaard, inclusief de kosten. Verder is de oproep om deze onderwerpen te betrekken bij de behandeling van de paragraaf over de voortgang Routekaart CO 2 Neutraal in de jaarrekening. Beantwoording motie (AA) terugverdientijd vastgoed Rekening houdend met de gemeentelijke duurzaamheidsdoelstelling en in navolging op de oproep van raadslid Groen om de terugverdientijd voor duurzame maatregelen voor gemeentelijk vastgoed te verruimen van 10 naar 15 jaar, worden de Spelregels Vastgoed aangepast. De terugverdientijd is niet langer leidend voor de toepassing van duurzame maatregelen, in plaats daarvan wordt onderscheid gemaakt tussen duurzame investeringen die zich terug verdienen uit de vastgoedexploitatie en maatregelen die zich niet terugverdienen. Wettelijk verplichte maatregelen worden in ieder geval uitgevoerd. Alle duurzaamheidsmaatregelen die binnen de

6 vastgoedexploitatie zijn terug te verdienen, worden toegepast op het moment dat er groot onderhoud, volgens planning, wordt uitgevoerd. Voorbeelden hiervan zijn het vervangen van enkelglas door dubbelglas wanneer de kozijnen worden vernieuwd of het toepassen van dakisolatie als onderhoud aan het dak is gepland. De tweede categorie investeringen, waarbij geen sprake is van een terugverdientijd via de vastgoedexploitatie, staat over het algemeen los van de reguliere onderhoudscyclus. Voor dit type investeringen, zoals het aanleggen van een groen dak of het plaatsten van zonnepanelen, vindt aparte besluitvorming plaats, waarbij tevens aangegeven dient te worden wat de dekkingsbron is. Het effect van deze wijziging is nog niet uit te drukken in kg CO 2 -reductie, maar de financiële consequenties voor 2016 zijn wel inzichtelijk gemaakt in de zogenaamde Duurzame Meerjaren Onderhoudsplanning (DMOP) voor Deze DMOP laat zien dat om de maatregelen toe te kunnen passen en vervolgens terug te verdienen, een voorfinanciering van in totaal 4,5 miljoen nodig is. In dit bedrag is een versnelling opgenomen door ook bij schilderwerkzaamheden aan het kozijn enkel glas door HR++ glas te vervangen en niet de vervanging van het kozijn af te wachten. Op dit moment is voor deze voorfinanciering nog geen geschikte dekking gevonden. De huidige dotatie aan de voorziening voor groot onderhoud volstaat en wordt ook niet verhoogd en het duurzaamheidsfonds is voor gemeentelijk vastgoed niet aan te spreken. Dit betekent dat de duurzaamheidsmaatregelen niet structureel uitgevoerd kunnen worden, maar incidenteel worden toegepast waar de middelen het toelaten. Het college heeft in de voorjaarsnota 2016 besloten om vanaf 2019 structureel 2,3 miljoen voor het verduurzamen van gemeentelijk vastgoed uit te trekken. Hiervoor worden alle duurzaamheidsmaatregelen toegepast die zich tijdens groot onderhoudswerkzaamheden voordoen. Gemeentelijk Vastgoed richt zich niet alleen op een structurele verduurzaming van het groot onderhoud, maar ontwikkelt ook inkooppakketten en benutting van kansrijke gemeentelijke daken voor duurzame opwekking. De pilots en projecten die hier aan bijdragen zijn in het Werkprogramma 2016 Duurzaam Gemeentelijk Vastgoed beschreven. Over de voortgang, het vervolg en het effect van het werkprogramma wordt de raad middels de paragraaf over de voortgang Routekaart CO 2 Neutraal in de jaarrekening wederom geïnformeerd. Toezegging consequenties kostprijsdekkende huur Bij de behandeling van de Spelregels Vastgoed is de toezegging gedaan aan de raad om niet alleen op pandniveau, maar ook op sectorniveau en op het niveau van de beleidsafdeling inzichtelijk te maken wat de consequenties van de kostprijsdekkende huur zijn. Inzicht consequenties kostprijsdekkende huur Om de consequenties zichtbaar te maken, heeft Gemeentelijk Vastgoed per 1 augustus 2016 de benodigde kostprijsdekkende huur per pand berekend en de gefactureerde huren in kaart gebracht. In bijlage 1 zijn voor alle panden waarvoor de kostprijsdekkende huur zal gelden de financiële resultaten weergegeven, gegroepeerd naar beleidsdoel. Hieruit blijkt dat deze 359 panden samen een negatief laten zien van 0,3 miljoen en een gemiddelde kostprijsdekkende huurprijs hebben van 101/m 2 /jaar. Vergeleken met de vaak hogere huurprijzen die de stadsdelen voorheen voor beleidsdoelen rekenden, is deze prijs relatief laag. De meeste panden worden nu al ongeveer kostendekkend verhuurd. De resultaten verschillen wel behoorlijk per beleidsdoel. In bijlage 1 is de Stopera (Amstel 1) apart weergegeven, omdat dit bijzondere pand met een tekort van bijna 10 miljoen het beeld verstoort. Van dit tekort zou op basis van de gebruikte

7 oppervlakte 5 miljoen voor rekening komen van de eigen gemeentelijke huisvesting, 4,2 miljoen voor Kunst en Cultuur en 0,6 miljoen voor Vervoer en Parkeren. In onderstaande tabel zijn alle subtotalen van de beleidsdoelen van bijlage 1 weergegeven. Beleidsdoel Aantal Verhuurbare vloeroppervlakte in m2 Kostprijsdekk ende huur Kostprijsdekk ende huur per m2 Opbrengst Opbrengst per m2 per m2 Atelierruimtes Broedplaatsen Economische zaken Gebiedsontwikkeling Kunst & cultuur Meerdere doelen Onderwijs Sport & recreatie Vervoer & parkeren Welzijn & maatschap. dienstverlening Zorg Totaal De categorie meerdere doelen verdient nadere uitleg. In de categorie meerdere doelen kunnen zowel commerciële als (één of meerdere) beleidsmatige verhuringen plaatsvinden. Deze omvangrijke categorie is met 73 panden uiteraard van groot belang voor de beleidsbudgetten waaruit een beleidsmatige verhuring in een gemengd pand eventueel gesubsidieerd wordt. Het op juiste wijze toerekenen van de inkomsten en kosten van het gehele pand aan alle commerciële en beleidsmatige deelverhuringen is vaak zeer gecompliceerd en vergt daardoor veel tijd en afstemming met de verschillende beleidsafdelingen en stadsdelen. Bijlage 2 geeft alle panden met meerdere doelen weer. Vooruitlopend op verdere besprekingen over de kostenverdeling tussen de verschillende doelen binnen een pand, is aangeven wat de uitkomst zou zijn als de kosten worden verdeeld op basis van gehuurde oppervlaktes. Deze lijst dient slechts als een voorbeeld om aan te geven wat de orde van grootte is van de bedragen en hoe een verdeling van kosten er uit zou kunnen zien. Vaak is de oppervlakte een redelijke grondslag voor de verdeelsleutel. Als de verdeling van het financieel van de panden met meerdere doelen verdeeld wordt op basis van oppervlakte, dan is de verdeling als volgt: Som van financiële verdeling panden met meerdere doelen Beleidsdoel Som van Financiële Verdeling Atelierruimtes Broedplaatsen Economische zaken Geen beleidsdoel Gemeentelijke huisvesting Kunst & cultuur Onderwijs Sport & recreatie Vervoer & parkeren Welzijn & maatsch. dienstverlening Zorg Eindtotaal

8 Als het niet redelijk is om bepaalde kosten op deze wijze te verdelen tussen de huurders zal meer onderzoek nodig zijn om de juiste grondslag te bepalen voor de verdeelsleutel. Dit zal in goed overleg met alle betrokken partijen moeten worden afgestemd. Na de categorie meerdere doelen doen de grootste tekorten zich voor bij de beleidsdoelen vervoer en parkeren en broedplaatsen. Bij de categorie vervoer en parkeren is dit eenvoudig te verklaren doordat de interne doorbelastingen ten laste van het parkeerfonds niet opgenomen zijn als huurinkomsten. Bij de broedplaatsen gaat het om structurele tekorten waarover nieuwe afspraken gemaakt moeten worden. Verder springt het grote positieve van ruim 7,6 miljoen bij Kunst en Cultuur in het oog. De vijf panden met het meest positieve financieel vallen onder het beleidsdoel Kunst en Cultuur. Dit is te verklaren door de fiscale regeling die van toepassing is op deze bijzondere gebouwen. Hier is het namelijk het meest aantrekkelijk om te opteren voor BTW belaste verhuur. Deze panden moeten minimaal 10 jaar lang voor een reële jaarhuur worden verhuurd om in aanmerking te komen voor teruggave van de betaalde omzetbelasting op de investering. Door te opteren voor BTW belaste verhuur ontstaat een kunstmatig hoog positief. Bij verzelfstandigings- en investeringsbesluiten voor Het Stedelijk Museum, de Stadsschouwburg, Muziekgebouw aan t IJ, Amsterdam Museum en de Openbare Bibliotheek Amsterdam is besloten dat de instellingen gecompenseerd worden voor de huur door een evenredig hoge subsidie te verstrekken. De totale huurprijs wordt aan de cultuurinstellingen gesubsidieerd vanuit het Kunstenplan. Er is dus gemeentebreed gezien geen sprake van een positief. Bij veel panden bevindt de gefactureerde huur zich op dit moment al rond de kostprijs. Dit kan wellicht verklaard worden doordat een aantal van de voormalige stadsdelen huurprijzen hanteerden op of rond de normhuren van het voormalige Programma Maatschappelijke investeringen. Vaak werd de kostendekkendheid, per pand of op portefeuille niveau, al geborgd. Voor de commerciële verhuringen geldt de marktconforme huurprijs. Deze categorie ondervindt geen gevolgen van de invoering van de kostprijsdekkende huur en is dus niet meegenomen in het overzicht. Soms wordt gedacht dat de commerciële verhuringen winstgevend zijn en tekorten kunnen dekken, dit is echter niet het geval. De commerciële portefeuille heeft een tekort van 0,2 miljoen. De verkoop van commercieel verhuurde panden draagt dus zowel bij aan het verbeteren van de vastgoedexploitatie als aan de verkoopdoelstelling. Er zijn enkele forse uitschieters die een grote invloed hebben op het totale in de (deel)portefeuille, zoals blijkt uit onderstaande grafiek die de spreiding van het financiële over de panden laat zien.

9 Resultaat per pand Spreiding financieel panden van alle beleidsdoelen Aantal panden, op volgorde van financieel De curve laat zien dat slechts enkele panden een aanzienlijk aandeel van zowel het verlies als het overschot kunnen bepalen, terwijl de meeste panden dichtbij de kostendekkende huurprijs worden verhuurd. Het kostprijsdekkend maken van enkele van de meest verliesgevende panden, de zogenaamde 'bleeders', vermindert het verlies al aanzienlijk. Het zelfde kan uiteraard in omgekeerde zin gezegd worden van de panden met het grootste positieve. Dit beeld geldt zowel voor het totaalbeeld als per beleidsdoel. Randvoorwaarden Bij het inzicht in de consequenties van de kostprijsdekkende huur gelden de volgende randvoorwaarden: De peildatum voor alle gegevens is 1 augustus Omdat handmatige correcties op een latere datum zijn uitgevoerd, kunnen gegevens in de lijst afwijken van de oudere gegevens in Vastgoedmaps. Bij actualisatie hiervan wordt dit gecorrigeerd. Het betreft hier alleen de panden die aan Gemeentelijk Vastgoed zijn overgedragen. Onderwijsgebouwen die niet aan schoolbesturen zijn overgedragen, parkeergarages in bezit van de afdeling Parkeren en de sportaccommodaties in bezit van de afdeling Sport worden pas op 1 januari 2017 overgedragen en zijn niet opgenomen. De panden met alleen gemeentelijke huisvesting worden door Gemeentelijk Vastgoed zelf ter beschikking gesteld. Er is hier geen sprake van verhuur, dus ook geen sprake van de kostprijsdekkende huur. Verhuur van commerciële verhuringen, grondpercelen, (grondexploitatie-)beheer en beheer voor andere binnengemeentelijke verhuringen gebeurt niet op basis van de kostprijsdekkende huur en is daarom niet opgenomen. Het indelen in categorieën beleidsdoelen vindt plaats op het niveau van de verhuring (verhuurbare eenheid). In een pand kunnen namelijk ruimtes verhuurd worden aan meerdere categorieën. De beleidsdoelen en de koppeling met de panden kunnen door gewijzigd beleid niet altijd (meer) overeen komen met het geldende beleid, vastgestelde progamma's, budgetten en verantwoordelijkheden van de beleidsafdelingen en

10 stadsdelen. Gemeentelijk Vastgoed voert regelmatig overleg met de beleidsafdelingen en stadsdelen om dit te actualiseren. Het berekenen van de kostprijsdekkende huur wordt gedaan volgens de werkwijze die is weergegeven in bijlage 1 van de Spelregels Vastgoed tenzij hier anders is aangegeven. Bij de berekening van de kostprijsdekkende huur zijn geen kosten meegenomen voor eventuele duurzaamheidsmaatregelen. De opslagpercentages risico leegstand en risico debiteuren zijn berekend over de kostprijs in plaats van de gefactureerde huur om een juist beeld van de beoogde kostprijsdekkende huur te geven. De 'Overige Opbrengsten' betreffen alleen de onttrekkingen uit reserves. Bij panden met het beleidsdoel onderwijs, welzijn & maatschappelijke dienstverlening of parkeren zijn de interne doorbelastingen niet opgenomen als opbrengst. Enkele bijzondere bouwwerken is de kostprijsdekkende huur niet vast te stellen. Deze zijn niet meegenomen in de lijst. Alle parkeerplaatsen is een standaardoppervlakte van 12 m 2 verhuurbaar vloeroppervlak toegerekend. Alle torens is een standaardoppervlakte van 8 m 2 verhuurbaar vloeroppervlak toegerekend. De verhuurbare vloeroppervlaktes zijn gecontroleerd en gecorrigeerd met behulp van de NEN-metingen en/of huurcontracten indien aanwezig. Invoering kostprijsdekkende huur Om verborgen subsidiëring via de vastgoedexploitatie te stoppen wordt het volgende proces gestart. Huurders die een beleidsdoel dienen, krijgen een reguliere huurovereenkomsten met een kostprijsdekkende huur. Voorop staat dat een aanpassing van de huur bij een bestaande huurder pas plaatsvindt na afloop van de huidige huurovereenkomst. Bestaande overeenkomsten worden gerespecteerd. Vooraf is bekend wanneer een huurovereenkomst afloopt en de huurprijs aangepast moet worden. De huurder krijgt hier tijdig bericht over, zodat de huurder de tijd heeft zich hierop voor te bereiden en eventueel een subsidieaanvraag in te dienen. De kostprijsdekkende huur heeft gevolgen voor de huurders, de beleidsafdelingen en de stadsdelen en zal zorgvuldig worden afgestemd met de betrokken partijen. Exploitatietekorten als gevolg van een lagere dan kostprijsdekkende huur worden ten laste gebracht van het desbetreffende beleidsbudget en niet meer ten laste van het vastgoedbeheer. Gemeentelijk Vastgoed zal de betrokken beleidsafdelingen en stadsdelen uitnodigen om de vastgoedexploitatie van de verschillende beleidsdoelen door te spreken. Vervolgens wordt een gedragen voorstel gemaakt om de financiën te herschikken, zodat de kosten voor maatschappelijke activiteiten en de kosten voor huisvesting voortaan helder zijn en de realisatie van de beleidsdoelen ongehinderd door kan gaan. De uitvoering van de Spelregels Vastgoed en het principe dat alle verhuringen minimaal kostprijsdekkend zijn, is geen bezuiniging, maar vooral een herschikking van de middelen binnen de gemeentebegroting om de transparantie te verbeteren. Subsidiëring vindt plaats door de inhoudelijk betrokken beleidsafdeling. Op deze wijze is de vastgoedcomponent inzichtelijk en kan men een heldere afweging maken hoe het budget in te zetten om de beleidsdoelen te verwezenlijken.

Gemeentelijk eigendom

Gemeentelijk eigendom Gemeentelijk eigendom Startnotitie 'Aandacht voor verborgen subsidies, strategisch vastgoed en bezit vanuit een taak' Uitgangspunt startnotitie Binnen de gemeente Tiel is er tot op heden geen vastgesteld

Nadere informatie

Kadernota Vastgoed 2015

Kadernota Vastgoed 2015 Kadernota Vastgoed 2015 1 Inhoudsopgave Inleiding 3 Belang voor Vastgoed in Deventer 3 Gemeentelijke doelstellingen 3 Programma s 3 Vastgoedportefeuille 3 Strategisch 3 Niet-strategisch 4 Concernhuisvesting

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp: Verhuur en exploitatie multifunctionele sporthal Duinwijck BBV nummer: 2013/520442

Raadsstuk. Onderwerp: Verhuur en exploitatie multifunctionele sporthal Duinwijck BBV nummer: 2013/520442 Raadsstuk Onderwerp: Verhuur en exploitatie multifunctionele sporthal Duinwijck BBV nummer: 2013/520442 1. Inleiding De gemeenteraad heeft middelen gereserveerd voor de bouw van een multifunctionele badmintonhal

Nadere informatie

Vastgoed. Plan van Aanpak. Versie: Definitief Bestandsnaam: Datum opgesteld: 20-06-2014 Voor akkoord: Plan van aanpak: Vastgoed.

Vastgoed. Plan van Aanpak. Versie: Definitief Bestandsnaam: Datum opgesteld: 20-06-2014 Voor akkoord: Plan van aanpak: Vastgoed. Vastgoed Plan van Aanpak Plan van aanpak: Vastgoed Bestuurlijk L. van Rekom opdrachtgever L. Mourik opdrachtgever Naam projectleider L. van Hassel Versie: Definitief Bestandsnaam: Datum opgesteld: 20-06-

Nadere informatie

Huurwaardebepaling gemeente Tilburg. 9 april 2015 Marion Bakker

Huurwaardebepaling gemeente Tilburg. 9 april 2015 Marion Bakker Huurwaardebepaling gemeente Tilburg 9 april 2015 Marion Bakker Portefeuille team Gebouwen Ca. 186 permanente gebouwen Ca. 400.000 m² bruto vloeroppervlak Ca. 30 miljoen huurinkomsten per jaar Ca. 437 miljoen

Nadere informatie

Raadsvoorstel Aanvullend krediet Renovatie van de LocHal

Raadsvoorstel Aanvullend krediet Renovatie van de LocHal 161125-01-VGB-04 Raadsvoorstel Aanvullend krediet LocHal_crdv 1 Raadsvoorstel Aanvullend krediet Renovatie van de LocHal Aanleiding Op 15 december 2014 heeft de gemeenteraad ingestemd met de renovatie

Nadere informatie

Burgemeester en wethouders

Burgemeester en wethouders Burgemeester en wethouders Raadsvoorstel voor behandeling in oordeelvormende/besluitvormende vergadering Datum vergadering : in te vullen door griffie Zaaknummer: Onderwerp : Vastgoednota 2017 Agendapunt

Nadere informatie

*A * Memo. onderwerp Impliciete subsidies grond en vastgoed. kenmerk A datum 12/08/

*A * Memo. onderwerp Impliciete subsidies grond en vastgoed. kenmerk A datum 12/08/ Memo ** onderwerp afzender M. Langerak datum 12/08/2015 afdeling Ruimte kenmerk e-mail m.langerak@zuidplas.nl 1. Inleiding Impliciete of verkapte subsidieverlening komt onder meer tot stand als de gemeente

Nadere informatie

Steller :S. Wind Telefoonnummer ; 0229-252200 Afdeling : Middelen en Beheer - VG Email : s.wind@hoorn.nl Document retour: Nee

Steller :S. Wind Telefoonnummer ; 0229-252200 Afdeling : Middelen en Beheer - VG Email : s.wind@hoorn.nl Document retour: Nee 1 van 5 W- "W" OEMEENTE J ^ Q Q J *! ^ t Zaaknummer MOOISBS Behoort bii opleqqer: 1001958 nr. : Programmabegroting^g R u m e j k e Ordening en Volkshuisvesting Telefoonnummer ; 0229-252200 : Middelen en

Nadere informatie

ROZ Benchmark Gemeentelijk Vastgoed

ROZ Benchmark Gemeentelijk Vastgoed ROZ Benchmark Gemeentelijk Vastgoed Door de centralisering van het gemeentelijk vastgoed neemt de behoefte aan transparantie en professionalisering sterk toe. Een van de concrete initiatieven om de transparantie

Nadere informatie

Gemeente Coevorden Brede School SOM Poppenhare-Lootuinen VERGELIJKING EIGENDOM EN HUUR INVESTEERDER: DOMESTA. 12 februari 2013

Gemeente Coevorden Brede School SOM Poppenhare-Lootuinen VERGELIJKING EIGENDOM EN HUUR INVESTEERDER: DOMESTA. 12 februari 2013 Gemeente Coevorden Brede School SOM Poppenhare-Lootuinen VERGELIJKING EIGENDOM EN HUUR INVESTEERDER: DOMESTA 12 februari 2013 Inhoudsopgave Inleiding 3 Vergelijking en conclusie 4 1. Exploitatie 5 2. Leegstandsrisico

Nadere informatie

Accommodatiebeleid Maatschappelijke Voorzieningen

Accommodatiebeleid Maatschappelijke Voorzieningen Maatschappelijke Voorzieningen Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling Hilversum 1 Inhoudsopgave Samenvatting 3 1 Inleiding 8 2 Huisvestingsstrategie en eigendomsstrategie 10 3 Cultuur 15 4 Sociale voorzieningen

Nadere informatie

Voorstel aan : de gemeenteraad van 28 juni 2004 Behandeling in : commissie Samenlevingszaken en Middelen van 15 juni 2004

Voorstel aan : de gemeenteraad van 28 juni 2004 Behandeling in : commissie Samenlevingszaken en Middelen van 15 juni 2004 Voorstel aan : de gemeenteraad van 28 juni 2004 Behandeling in : commissie Samenlevingszaken en Middelen van 15 juni 2004 Nummer : Onderwerp : Integraal HuisvestingsPlan (IHP) Onderwijs Bijlage(n) : 2

Nadere informatie

Dienst Stadsontwikkeling In DT Ja Ambtenaar G.J.A. Zwaal In college Ja

Dienst Stadsontwikkeling In DT Ja Ambtenaar G.J.A. Zwaal In college Ja Collegenota Aan burgemeester en wethouders Documentnummer 2010. Datum Zaaknummer 2010-04-00845 Datum 07-06-2010 Portefeuillehouder Elfrink Vertrouwelijk Dienst Stadsontwikkeling In DT Ja 14-04-2010 Ambtenaar

Nadere informatie

Notitie. 1. Inleiding. 2. Analyse huurvariant. 2.1 Uitgangspunten huurvariant. Concept 0.3. Addendum Rapportage Vastgoed VRF

Notitie. 1. Inleiding. 2. Analyse huurvariant. 2.1 Uitgangspunten huurvariant. Concept 0.3. Addendum Rapportage Vastgoed VRF Concept 0.3 Notitie Van Klaas Bosma en Mark Feijt Datum 6 september 2013 Onderwerp Addendum Rapportage Vastgoed VRF 1. Inleiding In de vergadering van het algemeen bestuur (AB) van de veiligheidsregio

Nadere informatie

b Onvermijdelijk Er moeten keuzes worden gemaakt ten aanzien van de investeringsportefeuille.

b Onvermijdelijk Er moeten keuzes worden gemaakt ten aanzien van de investeringsportefeuille. gemeente Eindhoven Raadsnummer Inboeknummer 12BST02184 Beslisdatum B&W Dossiernummer RaadsvoorstelMeerjaren Investeringsprogramma 2013 na MKBA Inleiding De gemeente Eindhoven wil blijvend investeren in

Nadere informatie

Nota huurprijzen voor gemeentelijk vastgoedaccommodaties

Nota huurprijzen voor gemeentelijk vastgoedaccommodaties Nota huurprijzen voor gemeentelijk vastgoedaccommodaties Gemeente Velsen Directie Beheer & Ontwikkeling Afdeling Gebiedsontwikkeling Datum Vastgesteld door de gemeenteraad op Inhoud Hoofdstuk 1. Inleiding...

Nadere informatie

EXPLOITATIEBEGROTING DE BLINKERD 2.0

EXPLOITATIEBEGROTING DE BLINKERD 2.0 Concept Door Pirovano Planeconomie en Grondbeleid In opdracht van de Gemeente Bergen 12 januari 2013 Hoofdstuk: Doel en uitgangspunten INHOUD 1 Doel en uitgangspunten... 3 1.1 Doel van dit rapport... 3

Nadere informatie

Naam en telefoon. Coen van den Hout (9300) Afdeling. Portefeuillehouder

Naam en telefoon. Coen van den Hout (9300) Afdeling. Portefeuillehouder Onderwerp Invoering nieuwe voorschriften Besluit Begroting & Verantwoording (BBV). Datum 25 mei 2016 Naam en telefoon Coen van den Hout (9300) Afdeling F&C Portefeuillehouder Frank den Brok Waarover wil

Nadere informatie

Uitwerking Stedelijke Vastgoedstrategie Deel 1 'Spelregels vastgoed'

Uitwerking Stedelijke Vastgoedstrategie Deel 1 'Spelregels vastgoed' Uitwerking Stedelijke Vastgoedstrategie Deel 1 'Spelregels vastgoed' 18 maart 2015 Juliette van den Broek Jeroen Goudriaan Stefan van de Schootbrugge Notitie Pagina 2 van 23 1. Aanleiding Het afgelopen

Nadere informatie

HOE STUUR JE ALS RAAD OP MAATSCHAPPELIJK VASTGOED? Een leidraad en routeboek voor de juiste informatie

HOE STUUR JE ALS RAAD OP MAATSCHAPPELIJK VASTGOED? Een leidraad en routeboek voor de juiste informatie HOE STUUR JE ALS RAAD OP MAATSCHAPPELIJK VASTGOED? Een leidraad en routeboek voor de juiste informatie Rekenkamercommissie Meierijstad 21 december 2017 AGENDA Leidraad en routeboek voor de juiste informatie

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 342204 Datum : 23 augustus 2016 Programma : Bedrijfsvoering Blad : 1 van 5 Cluster : Bestuur Portefeuillehouder: dhr. H.C.V.

Nadere informatie

Datum: 25 september 2014 Portefeuillehouder: M.L.C. Klein-Schuurs

Datum: 25 september 2014 Portefeuillehouder: M.L.C. Klein-Schuurs Raadsvoorstel Raadsnummer: 2014-049 Registratiekenmerk: Onderwerp: Nota Subsidie en tarievenbeleid Korte inhoud: Datum: 25 september 2014 Portefeuillehouder: M.L.C. Klein-Schuurs Voorstel 1. De nota Subsidie-

Nadere informatie

Mogelijke onderwerpen voor het netwerk Vastgoedeconomen, fiscalisten en planeconomen

Mogelijke onderwerpen voor het netwerk Vastgoedeconomen, fiscalisten en planeconomen Mogelijke onderwerpen voor het netwerk Vastgoedeconomen, fiscalisten en planeconomen BBV en afschrijvingen Het BBV kent verschillende onderwerpen. Eén van de onderwerpen heeft betrekking op de waardering

Nadere informatie

Visie op Vastgoed Gemeente Gorinchem

Visie op Vastgoed Gemeente Gorinchem Visie op Vastgoed Gemeente Gorinchem 2013-2018 Versie 11 september 2013 Afdeling Financiën Team Vastgoed en Belastingen Behandeld door college: 27 augustus 2013 Beleidskaders vastgesteld door raad: PM

Nadere informatie

Onderwerp Bestuursrapportage 2016 en Begroting 2017

Onderwerp Bestuursrapportage 2016 en Begroting 2017 Onderwerp Bestuursrapportage 2016 en Begroting 2017 Portefeuillehouder Zoetendal Datum collegebesluit 4 oktober 2016 Opsteller A. de Boer Registratie GF16.20071 Agendapunt 3/4 Voorstel 1. Vaststellen van

Nadere informatie

Provincies, natuurlijk doen! Aanvulling BBL-oud-grond

Provincies, natuurlijk doen! Aanvulling BBL-oud-grond Provincies, natuurlijk doen! Aanvulling BBL-oud-grond Aanvullend advies aan het Interprovinciaal Overleg over de verdelingsvraagstukken samenhangend met de BBL-oud-grond Juni 2013 Inhoud 1 Inleiding 2

Nadere informatie

Sturen op het gebruik van

Sturen op het gebruik van Sturen op het gebruik van maatschappelijk vastgoed Seminar Maatschappelijk Vastgoed ir. Wicher F. Schönau MMC Twynstra Gudde Krijtmolen d'admiraal, Amsterdam 24 juni 2014 Toekomst of verleden? Library

Nadere informatie

Nota van B&W. Onderwerp Begrotingswijziging 2008 verzelfstandiging sport- en recreatieaccomodaties. Bestuurlijke context.

Nota van B&W. Onderwerp Begrotingswijziging 2008 verzelfstandiging sport- en recreatieaccomodaties. Bestuurlijke context. Nota van B&W Onderwerp Begrotingswijziging 2008 verzelfstandiging sport- en recreatieaccomodaties Portefeuille C. van Velzen Auteur M.A. Heringa Telefoon 023-5113298 E-mail: mheringa@haarlem.nl CS/CF Reg.nr.

Nadere informatie

Aanvulling BBL-oud-grond Provincies, natuurlijk doen! Onder embargo. 2

Aanvulling BBL-oud-grond Provincies, natuurlijk doen! Onder embargo. 2 1. Inleiding Voor de verdeling van de middelen uit de hoofdlijnennotitie van het ministerie van EZ ( 200 miljoen) is advies gevraagd aan onze commissie (Commissie Jansen-2). Dit advies is uitgebracht in

Nadere informatie

Sprekers van vandaag

Sprekers van vandaag Vastgoedbedrijf gemeente Almere De Praktijk Algemene Rekenkamer 6 september 2013 Sprekers van vandaag Annemarie van der Zee Henk Hoogland 1 Onderwerpen van vandaag Geschiedenis Vastgoedbedrijf Almere Opbouwen

Nadere informatie

De invloed van de Wet Markt en Overheid op het huurprijzenbeleid van overheden

De invloed van de Wet Markt en Overheid op het huurprijzenbeleid van overheden Whitepaper De invloed van de Wet Markt en Overheid op het huurprijzenbeleid van overheden bbn adviseurs 2014 bbn adviseurs www.bbn.nl info@bbn.nl Wet Markt en Overheid Per 1 juli 2014 gaat de wet Markt

Nadere informatie

B&W Informatieavond 11 oktober Gericht investeren in de toekomst

B&W Informatieavond 11 oktober Gericht investeren in de toekomst B&W Informatieavond 11 oktober 2017 Gericht investeren in de toekomst Programma B&W infoavond Opening Toelichting Grondexploitatie & Vastgoedexploitatie 2017 Toelichting Begroting 2018 Slotwoord Einde

Nadere informatie

Paragraaf vastgoed Inleiding 2013: eerste jaar CVDH Omvang van de portefeuille

Paragraaf vastgoed Inleiding 2013: eerste jaar CVDH Omvang van de portefeuille Paragraaf vastgoed Inleiding De gemeente bezit veel en divers vastgoed. Onze vastgoedportefeuille varieert van welzijnsaccommodaties, sportfaciliteiten, kantoorgebouwen, schoolgebouwen, theaters, parkeergarages,

Nadere informatie

A.S. Wedzinga

A.S. Wedzinga Agendapunt commissie: steller telefoonnummer email A.S. Wedzinga 040-2083573 swe@valkenswaard.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering onderwerp 14raad00066 Toepassing zonnepanelen op gemeentelijke

Nadere informatie

Raadsvergadering. Grondslag De Mededingingswet en de Wet Markt en Overheid die daar een onderdeel van uitmaakt.

Raadsvergadering. Grondslag De Mededingingswet en de Wet Markt en Overheid die daar een onderdeel van uitmaakt. RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 27 november 2014 14-106 Onderwerp Wet Markt en Overheid Aan de raad, Onderwerp Wet Markt en Overheid Gevraagde beslissing De volgende economische activiteiten aan

Nadere informatie

B en W - advies. Bouwen 81 Milieu. Jans Drost en Hettie Tychon. Financiën en Personeel Nummer. Ter bespreking. Ter besluitvorming

B en W - advies. Bouwen 81 Milieu. Jans Drost en Hettie Tychon. Financiën en Personeel Nummer. Ter bespreking. Ter besluitvorming B en W - advies Gemeente Elburg Afdelingshoofd Portefeuillehouder Afdeling Advies van Datum advies Advies O.R. I.o.m. afdeling(en) I.o.m. wijkcontactambtenaar M. Boukema Bouwen 81 Milieu Jans Drost en

Nadere informatie

Vragen en antwoorden (1 juni 2011) 1. Heeft u het huurcontract met de huurders van de Morgenster formeel opgezegd?

Vragen en antwoorden (1 juni 2011) 1. Heeft u het huurcontract met de huurders van de Morgenster formeel opgezegd? Vervolg-aanvullende vragen raadslid dhr. M. Wiggers de Vries (fractie PK) ex artikel 40 Rvo betreffende bestemming gebouw de Morgenster en beantwoording college. 16 mei 2011 Op 21 april 2011 heeft u in

Nadere informatie

Systematiek berekening huurprijzen gemeentelijk vastgoed. Rekenkamercommissie Amstelveen

Systematiek berekening huurprijzen gemeentelijk vastgoed. Rekenkamercommissie Amstelveen Rekenkamercommissie Amstelveen Systematiek berekening huurprijzen gemeentelijk vastgoed Rekenkamercommissie Amstelveen Vastgesteld op 28 januari 2010 Inleiding Via één van de raadsfracties is de rekenkamercommissie

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL 09.0158 incl erratum dd 26 januari 2010. B&W-besluit d.d.: 15-12-2009 / 26 januari 2010 B&W-besluit nr.: 09.1462 / 10.

RAADSVOORSTEL 09.0158 incl erratum dd 26 januari 2010. B&W-besluit d.d.: 15-12-2009 / 26 januari 2010 B&W-besluit nr.: 09.1462 / 10. RAADSVOORSTEL 09.0158 incl erratum dd 26 januari 2010 Rv. nr.: 09.0158 B&W-besluit d.d.: 15-12-2009 / 26 januari 2010 B&W-besluit nr.: 09.1462 / 10.0091 Naam programma +onderdeel: Stedelijke Ontwikkeling

Nadere informatie

Definitief besluit implementatieplan huurwaardebepaling maatschappelijk vastgoed Collegebesluit van 15 december

Definitief besluit implementatieplan huurwaardebepaling maatschappelijk vastgoed Collegebesluit van 15 december Definitief besluit implementatieplan huurwaardebepaling maatschappelijk vastgoed Collegebesluit van 15 december 2015-16 Aanleiding De gemeenteraad heeft in het kader van de programmabegroting 2013 het

Nadere informatie

Bedrijfsvoering. Bedrijfsvoering. Gemeenteraad van de gemeente Oostzaan. P. Flens

Bedrijfsvoering. Bedrijfsvoering. Gemeenteraad van de gemeente Oostzaan. P. Flens Gemeenteraad van de gemeente Oostzaan Gemeentehuis Bezoekadres Kerkbuurt 4, 1511 BD Oostzaan Postadres Postbus 20, 1530 AA Wormer Telefoon 075 651 2100 Fax 075 651 2244 E-mail antwoord@over-gemeenten.nl

Nadere informatie

RAADSCOMMISSIE. Nummer: Datum vergadering: 24 november Uitgangspunten maatschappelijke accommodaties

RAADSCOMMISSIE. Nummer: Datum vergadering: 24 november Uitgangspunten maatschappelijke accommodaties RAADSCOMMISSIE Onderwerp: Nummer: Uitgangspunten maatschappelijke accommodaties Datum vergadering: 24 november 2015 Conceptbesluit: 1. In te stemmen met de nota "Uitgangspunten maatschappelijke accommodaties';

Nadere informatie

Notitie harmonisatie huurtarieven gemeentelijke buurthuizen 2017

Notitie harmonisatie huurtarieven gemeentelijke buurthuizen 2017 Notitie harmonisatie huurtarieven gemeentelijke buurthuizen 2017 Inleiding Bij de vaststelling van de uniforme subsidieregeling voor sociaal-culturele voorzieningen in 2015 is aangegeven dat bij de evaluatie

Nadere informatie

Beoogd effect Een adequate, professionele en efficiënte organisatie voor de gemeentelijke informatie- en communicatietechnologie.

Beoogd effect Een adequate, professionele en efficiënte organisatie voor de gemeentelijke informatie- en communicatietechnologie. Portefeuillehouder Datum raadsvergadering A.J. Gerritsen 26 januari 2012 Datum voorstel 13 december 2011 Agendapunt Onderwerp Samenwerking op het vlak van automatisering De raad wordt voorgesteld te besluiten:

Nadere informatie

In bijlage 1 is de uitwerking van de analyse opgenomen aan de hand van de vragen uit het stappenplan van het Ministerie van EL&I.

In bijlage 1 is de uitwerking van de analyse opgenomen aan de hand van de vragen uit het stappenplan van het Ministerie van EL&I. Aan Betreft Van CMT/B&W Toepassing Wet Markt en Overheid Mieke Lammers(GF&C)/Nanda Laagland (GMJZ) Datum 3 maart 2014 Op basis van het plan van aanpak (CMT 28 augustus 2013) is een analyse uitgevoerd op

Nadere informatie

Samenvattend overzicht bod corporaties reactie gemeente

Samenvattend overzicht bod corporaties reactie gemeente Samenvattend overzicht bod corporaties reactie gemeente In deze bijlage wordt per thema aangegeven wat gezamenlijk en daarnaast wat afzonderlijk door de corporaties dan wel de gemeente (aanvullend) is

Nadere informatie

Presentatie beheermodellen voor verenigingen. Sportparken

Presentatie beheermodellen voor verenigingen. Sportparken Presentatie beheermodellen voor verenigingen Sportparken Inhoud Dagvoorzitter Opening, welkom, doel, agenda SO Vastgoed Het waarom van de invoering kostendekkende huur. - Hoe is de kostendekkende huur

Nadere informatie

Het college van burgemeester en wethouders stelt de raad voor het volgende te besluiten: 1 De Kaderbrief Vastgoed 2017 vast te stellen.

Het college van burgemeester en wethouders stelt de raad voor het volgende te besluiten: 1 De Kaderbrief Vastgoed 2017 vast te stellen. voorstel aan de raad Opgesteld door Utrechtse Vastgoed Organisatie Bodewitz, J.A. (Jord) Kenmerk 4408707 Vergadering Gemeenteraad Vergaderdatum 29 juni 2017 Jaargang en nummer 2017 38 Geheim Portefeuille

Nadere informatie

JAARREKENING Ja, IPA Acon heeft een goedkeurende verklaring afgegeven.

JAARREKENING Ja, IPA Acon heeft een goedkeurende verklaring afgegeven. JAARREKENING 2015 Tijdigheid Is de jaarrekening op tijd (voor 15 april) ontvangen? Accountantsverklaringen Is de verklaring aanwezig (ja /nee) en welke soort verklaring? Weerstandsvermogen Hoogte algemene

Nadere informatie

Hoe in de toekomst om te gaan met sociaal ondernemers als huurder van gemeentelijk Maatschappelijk Vastgoed?

Hoe in de toekomst om te gaan met sociaal ondernemers als huurder van gemeentelijk Maatschappelijk Vastgoed? Hoe in de toekomst om te gaan met sociaal ondernemers als huurder van gemeentelijk Maatschappelijk Vastgoed? 1. Context In het Coalitieakkoord Utrecht maken we samen hecht de gemeente Utrecht veel waarde

Nadere informatie

bedrag * begrotingsoverschot bij begroting

bedrag * begrotingsoverschot bij begroting Actueel financieel beeld voor de jaren 2018-2022 Met dit overzicht schetsen wij het actuele financiële beeld voor de gemeente Gooise Meren voor de komende jaren. Dit overzicht dient meerdere doelen. Ten

Nadere informatie

15 maart Begrotingswijziging

15 maart Begrotingswijziging Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: 15 maart 2018 Onderwerp: Begrotingswijziging Gevraagde Beslissing: Te besluiten om: 1. De wijzigingen van de budgetten te autoriseren. Aan de gemeenteraad

Nadere informatie

Vrijblijvende informatie Commercieel vastgoed. Te huur Stationsstraat 43, 5038 EC Tilburg

Vrijblijvende informatie Commercieel vastgoed. Te huur Stationsstraat 43, 5038 EC Tilburg Vrijblijvende informatie Commercieel vastgoed Te huur Stationsstraat 43, 5038 EC Tilburg Object Prachtige monumentale kantoorvilla. De mogelijkheden bestaat om per kamer vanaf circa 15m² of per verdieping

Nadere informatie

Uitvoeringsnotitie Meerjaren Onderhoudsprogramma Verhardingen 2012-2015 (MJOP 2012-2015)

Uitvoeringsnotitie Meerjaren Onderhoudsprogramma Verhardingen 2012-2015 (MJOP 2012-2015) Versie 12 april 2013 Uitvoeringsnotitie Meerjaren Onderhoudsprogramma Verhardingen 2012-2015 (MJOP 2012-2015) Definitief Directie Fysiek Domein Inhoud Inleiding 4 1 Herinrichtingsprojecten. 5 1.1 Planning.

Nadere informatie

Aantal bijlagen 2. Meerjarenperspectief en Nota van Uitgangspunten programma 2013 en Onderwerp

Aantal bijlagen 2. Meerjarenperspectief en Nota van Uitgangspunten programma 2013 en Onderwerp RECREATIESCHAP ALKMAARDER- EN UITGEESTERMEER Adviescommissie 9 oktober 2012 agendapunt 7 Dagelijks bestuur 18 oktober 2012 Algemeen bestuur 15 november 2012 Aantal bijlagen 2 Onderwerp Meerjarenperspectief

Nadere informatie

Uitvoeringsplan Verduurzaming Gemeentelijk Vastgoed 2016

Uitvoeringsplan Verduurzaming Gemeentelijk Vastgoed 2016 Openbaar Onderwerp Uitvoeringsplan Verduurzaming Gemeentelijk Vastgoed 2016 Programma Sport & Accommodaties Portefeuillehouder R. Helmer-Englebert Samenvatting De Raad heeft het vliegwielprincipe Duurzaamheid

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 61265 Datum : 10 juni 2014 Programma : Alle programma's Blad : 1 van 5 Cluster : Bestuur Portefeuillehouder: dhr. H.C.V. Veldhuijsen

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp: Compensatie sportverenigingen betreffende investeringen kleedaccommodaties buitensport Reg.nummer: STZ/JOS 2012/255019

Raadsstuk. Onderwerp: Compensatie sportverenigingen betreffende investeringen kleedaccommodaties buitensport Reg.nummer: STZ/JOS 2012/255019 Raadsstuk Onderwerp: Compensatie sportverenigingen betreffende investeringen kleedaccommodaties buitensport Reg.nummer: STZ/JOS 2012/255019 1. Inleiding Op 26 januari 2012 heeft de raad ingestemd met het

Nadere informatie

Geen overschrijding Ja, zie risicoparagraaf

Geen overschrijding Ja, zie risicoparagraaf JAARREKENING 2015 Tijdigheid Is de jaarrekening op tijd (voor 15 april) ontvangen? Accountantsverklaringen Is de verklaring aanwezig (ja/nee) en welke soort verklaring? Weerstandsvermogen Hoogte algemene

Nadere informatie

Bestuur. Onderwerp: Begroting 2019 en MJR Het Bestuur besluit. Vergadering d.d Agendapunt 5

Bestuur. Onderwerp: Begroting 2019 en MJR Het Bestuur besluit. Vergadering d.d Agendapunt 5 Bestuur Onderwerp: Begroting 2019 en MJR 2020-2022 Vergadering d.d. 28-05-2018 Agendapunt 5 Status Opgesteld door Afgestemd met Routering stuk Besluitvormend Marco Bos MT Noordelijk Belastingkantoor /

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Verduurzamen gemeentelijke sportaccommodaties. Aan de raad,

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Verduurzamen gemeentelijke sportaccommodaties. Aan de raad, RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 24 november 2016 16-078 Onderwerp Verduurzamen gemeentelijke sportaccommodaties Aan de raad, Onderwerp Verduurzamen gemeentelijke sportaccommodaties Gevraagde beslissing

Nadere informatie

Beeldvormende avond 2 mei Wethouder: Marco Verloop Presentatie: Hans Schut

Beeldvormende avond 2 mei Wethouder: Marco Verloop Presentatie: Hans Schut Beeldvormende avond 2 mei 2017 Wethouder: Marco Verloop Presentatie: Hans Schut DYNAMISCH VASTGOEDMANAGEMENT PLAN DO Vastgoed Portefeuilles ACT CHECK Beeldvormende avond 2 mei 2017 INHOUD Waarom? Belang

Nadere informatie

Realisatie regionale voorziening opvang en begeleiding slachtoffers huiselijk geweld (Oranje Huis)

Realisatie regionale voorziening opvang en begeleiding slachtoffers huiselijk geweld (Oranje Huis) Portefeuille: P. van Bergen No. B15.000437 Dronten, 7 april 2015 Realisatie regionale voorziening opvang en begeleiding slachtoffers huiselijk geweld (Oranje Huis) Aan de gemeenteraad VOORSTEL Wij stellen

Nadere informatie

Advies BAC Huisvesting t.b.v. de repressieve huisvesting

Advies BAC Huisvesting t.b.v. de repressieve huisvesting Advies BAC Huisvesting t.b.v. de repressieve huisvesting Advies van de BAC Huisvesting t.a.v. voorlopige keuzes voor de definitief door te rekenen variant voor het huisvestingsbeleid van de VRU Op basis

Nadere informatie

NOTA VERHUURBELEID 2010

NOTA VERHUURBELEID 2010 NOTA VERHUURBELEID 2010 Gemeente Hoorn Hoorn, 5 januari 2010 Colofon: Uitgave: Redactie: Gemeente Hoorn Afdeling Middelen en Beheer Bureau Vastgoed Adres: Nieuwe Steen 1 1625 HV HOORN Postbus 603 1620

Nadere informatie

INLEIDING Bij brief van 30 maart 2017 vragen de schoolbesturen voor primair onderwijs ons college om:

INLEIDING Bij brief van 30 maart 2017 vragen de schoolbesturen voor primair onderwijs ons college om: Gemeenteraad van Albrandswaard p/a de griffie Uw brief van: Ons kenmerk: 1241520 Uw kenmerk: Contact: F. de Pijper Bijlage(n): ja Doorkiesnummer: +31105061143 E-mailadres: f.d.pijper@bar-organisatie.nl

Nadere informatie

Balans per 31 december 2015 (na bestemming van het resultaat over het boekjaar) (bedragen in euro s) Materiële vaste activa 4.670

Balans per 31 december 2015 (na bestemming van het resultaat over het boekjaar) (bedragen in euro s) Materiële vaste activa 4.670 Balans per 31 december 2015 (na bestemming van het resultaat over het boekjaar) (bedragen in euro s) Activa 2015 Materiële vaste activa 4.670 Financiële vaste activa 33.885 Vorderingen 114.437 Overlopende

Nadere informatie

Verbouwing i.v.m. huisvesting Noordelijk Belastingkantoor in de Trompsingel. LTA ja: Maand Jaar LTA nee: Niet op LTA

Verbouwing i.v.m. huisvesting Noordelijk Belastingkantoor in de Trompsingel. LTA ja: Maand Jaar LTA nee: Niet op LTA Raadsvoorstel Onderwerp Verbouwing i.v.m. huisvesting Noordelijk Belastingkantoor in de Trompsingel Registratienr. 6190455 Steller/telnr. Henk Weggemans/ 60 52 Bijlagen 0 Classificatie Vertrouwelijk Portefeuillehouder

Nadere informatie

Digitale enquête Onder huurders, woningzoekenden, professionals en medewerkers

Digitale enquête Onder huurders, woningzoekenden, professionals en medewerkers Digitale enquête Onder huurders, woningzoekenden, professionals en medewerkers Net als vier jaar geleden hebben we onze stakeholders gevraagd via een digitale enquête met ons mee te denken over belangrijke

Nadere informatie

Welke ontwikkelingen komen op ons af? Bijeenkomst spelregels vanuit financieel perspectief, 22 juni 2016 Wouter van den Wildenberg Erik Vlaming

Welke ontwikkelingen komen op ons af? Bijeenkomst spelregels vanuit financieel perspectief, 22 juni 2016 Wouter van den Wildenberg Erik Vlaming Welke ontwikkelingen komen op ons af? Bijeenkomst spelregels vanuit financieel perspectief, 22 juni 2016 Wouter van den Wildenberg Erik Vlaming Inhoud BBV Historie Actuele ontwikkelingen Vennootschapsbelasting

Nadere informatie

Reactienotitie informatieavond Perspectiefnota (19 juni 2014) beantwoording/toelichting

Reactienotitie informatieavond Perspectiefnota (19 juni 2014) beantwoording/toelichting Reactienotitie informatieavond Perspectiefnota (19 juni 2014) beantwoording/toelichting 1. Algemene reserve (gelabeld deel) Het gelabelde deel van de algemene reserve neemt toe van 3.3 miljoen naar 5,2

Nadere informatie

Oostzaan Buiten gewoon

Oostzaan Buiten gewoon GESCAND OP Gemeente Oostzaan Buiten gewoon Gemeenteraad van de gemeente Oostzaan 1 8 NOV. 215 Gemeente Oostzaan Gemeentehuis ;adres Kerkbuurt 4, 1 5H BD Oostzaan Pöi adres Postbus 2, 1 53 AA Wormer Telefoon

Nadere informatie

Balans per 31 december 2016 (na bestemming van het resultaat over het boekjaar) (bedragen in euro s) Materiële vaste activa 4.943

Balans per 31 december 2016 (na bestemming van het resultaat over het boekjaar) (bedragen in euro s) Materiële vaste activa 4.943 Balans per 31 december 2016 (na bestemming van het resultaat over het boekjaar) (bedragen in euro s) Activa 2016 Materiële vaste activa 4.943 Financiële vaste activa 78.907 Vorderingen 153.650 Overlopende

Nadere informatie

Wijzigingen artikelsgewijs financiële verordening 212 nieuw versus huidig Bijlage 2

Wijzigingen artikelsgewijs financiële verordening 212 nieuw versus huidig Bijlage 2 Wijzigingen artikelsgewijs financiële 212 nieuw versus huidig Bijlage 2 Algemeen Bij de opstelling van de financiële, zoals deze ter besluitvorming voorligt in de raad van 14 februari 2017, is het uitgangspunt

Nadere informatie

Zienswijze ontwerp begroting 2018 Veiligheidsregio Brabant Zuidoost.

Zienswijze ontwerp begroting 2018 Veiligheidsregio Brabant Zuidoost. gemeente Eindhoven 17R7206 Raadsnummer Inboeknummer 17bst00423 B&W beslisdatum 04 april 2017 Dossiernummer 17.14.151 Raadsvoorstel Zienswijze ontwerp begroting 2018 Veiligheidsregio Brabant Zuidoost. Inleiding

Nadere informatie

Van AB WODV Verzonden. Referentie Kenmerk Z/16/001737/ Datum 28 februari 2017 Pagina 1 van 5 Bijlage(n) Onderwerp Huisvesting WODV

Van AB WODV Verzonden. Referentie Kenmerk Z/16/001737/ Datum 28 februari 2017 Pagina 1 van 5 Bijlage(n) Onderwerp Huisvesting WODV Van AB WODV Verzonden Referentie Kenmerk Z/16/001737/17168 Datum 28 februari 2017 Pagina 1 van 5 Bijlage(n) Onderwerp Huisvesting WODV Geachte heer, mevrouw, Door de DLW-fractie zijn op 13 januari 2017

Nadere informatie

Bespreking ter voorbereiding op debat en/of besluitvorming.

Bespreking ter voorbereiding op debat en/of besluitvorming. BEHANDELMEMO Van: Aan: agendacommissie raadsleden en steunfractieleden Huis van de Stad Status: Deelnemers: Doel: Toelichting: Bespreking ter voorbereiding op debat en/of besluitvorming. Raadsleden/steunfractieleden

Nadere informatie

Raadsvergadering 5 maart Voorstel B 7

Raadsvergadering 5 maart Voorstel B 7 Raadsvergadering 5 maart 2015 Voorstel B 7 Heinkenszand, 17 februari 2015 Onderwerp: voorstel tot het opheffen van de voorziening huisvesting basisonderwijs als gevolg van de doordecentralisatie van het

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Agendanummer: Datum raadsvergadering: Registratienummer: Onderwerp: Besluitvorming Huisvestingsfinanciën herontwikkeling raadhuis.

Raadsvoorstel. Agendanummer: Datum raadsvergadering: Registratienummer: Onderwerp: Besluitvorming Huisvestingsfinanciën herontwikkeling raadhuis. Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: Registratienummer: Onderwerp: Besluitvorming Huisvestingsfinanciën herontwikkeling raadhuis. Gevraagde Beslissing: Te besluiten om: De reserve raadhuis

Nadere informatie

GEMEENTE OLDEBROEK. Aanleiding om te informeren

GEMEENTE OLDEBROEK. Aanleiding om te informeren GEMEENTE OLDEBROEK Informatie van het college aan de raad Onderwerp: Voortgangsrapportage verbouwing en uitbreiding van Dorpshuis Wezep. Portefeuillehouder: E.G. Vos-van de Weg Kenmerk: 237945 / 237984

Nadere informatie

Bergen op Zoom. Gemeente RVB Voorlegger Raadsvoorstel

Bergen op Zoom. Gemeente RVB Voorlegger Raadsvoorstel Gemeente Bergen op Zoom Voorlegger Raadsvoorstel Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Portefeuillehouder(s) Contactpersoon Afdeling Contactpersoon Email Contactpersoon Telefoon Programmanummer en -naam

Nadere informatie

BBV en Vastgoedmanagement. Bijeenkomst Vastgoedprofessionals te s-hertogenbosch, 14 oktober 2011 H. Philippens

BBV en Vastgoedmanagement. Bijeenkomst Vastgoedprofessionals te s-hertogenbosch, 14 oktober 2011 H. Philippens BBV en Vastgoedmanagement Bijeenkomst Vastgoedprofessionals te s-hertogenbosch, 14 oktober 2011 H. Philippens Besluit Begroting en Verantwoording Gemeentewet (art 186) bepaalt dat begroting, meerjarenraming

Nadere informatie

Memo van het College van B&W

Memo van het College van B&W Aanleiding In de commissie Ruimte van 22 mei 2014 zijn vragen gesteld over het risicoprofiel van de parkeerexploitatie gerelateerd aan het project Waterfront. In deze commissie is het voorstel van administratieve

Nadere informatie

BIJLAGE I Resultaten bij 70% van maximale huur

BIJLAGE I Resultaten bij 70% van maximale huur BIJLAGE I Resultaten bij 70% van maximale huur R I G O R e s e a r c h e n A d v i e s B V VZH HUUR: 70% awbz eigen bijdragen 732 miljoen 237 miljoen 7.240 2.340 kapitaalslastenvergoeding 61% - 545 miljoen

Nadere informatie

2011/ Raadscommissie AZ

2011/ Raadscommissie AZ RAADSVOORSTEL Onderhoud gemeentelijke eigendommen 2012 2016. 2011/ Raadscommissie AZ Auteur: Jan van den Hurk E-mail: j.hurk@uden.nl Raadscommissie PZ Raadscommissie REO Afdeling: Middelen Afd.hoofd: Claus

Nadere informatie

Huisvestingsplan 8298,00 775, ,90

Huisvestingsplan 8298,00 775, ,90 Huisvestingsplan Gebruik vastgoed In overleg tussen de kwartiermaker van de GR Het Flevolands Archief en de directie van Batavialand is vastgesteld welke delen van het huidige gebouw van de GR Nieuw Land

Nadere informatie

Rechtbank Maastricht NOTITIE. 1. Inleiding. Gemeente Maastricht

Rechtbank Maastricht NOTITIE. 1. Inleiding. Gemeente Maastricht NOTITIE Rechtbank Maastricht Aan: T.a.v. Gemeente Maastricht Fred Sijben Van: Aeisso Boelman en Iris van Donselaar Datum: 29 september 2015 Onderwerp: Second opinion business case rechtbank Maastricht

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE RAAD: Raadsvergadering d.d. 06 november 2018 NR.: RI

VOORSTEL AAN DE RAAD: Raadsvergadering d.d. 06 november 2018 NR.: RI VOORSTEL AAN DE RAAD: Raadsvergadering d.d. 06 november 2018 NR.: RI-18-00417 Onderwerp: Meerjaren onderhoudsplannen en energielabels voor de gemeentelijke gebouwen. Agendapunt 5. Raadsvoorstelnummer 2018-70

Nadere informatie

Huiseigenaren Vereniging Meerzicht Bergwijk

Huiseigenaren Vereniging Meerzicht Bergwijk Inhoudsopgave 1. Inleiding... 2 2. Toetsingscriteria... 2 A. Redelijk... 2 B. Consistent... 2 C. Eenvoud... 2 3. Verdeelsleutels... 2 Verdeelsleutel 1: Huidig... 3 Verdeelsleutel 2: 50/50... 3 Verdeelsleutel

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders

Burgemeester en Wethouders Burgemeester en Wethouders de raad der gemeente EDE Behandelend ambtenaar W. de Bruin Tel.nr. (0318) 68 02 77 Verzameling Raadsstukken registratienummer sector datum: 2013/32 749226 GZ 1 mei 2013 Cie.

Nadere informatie

Info aan de raad. Raad: Beslissing:

Info aan de raad. Raad: Beslissing: Raad: Beslissing: Info aan de raad Info beschikbaar op : 4 november 2010 Raadsvergadering : 11 november 2010 Behandeld door : Ad Priems Portefeuillehouder : Eric van den Dungen Registratienummer : 153

Nadere informatie

Informatienota KENNISNEMEN VAN: Neerijnen

Informatienota KENNISNEMEN VAN: Neerijnen Datum : 16 december 2013 Van : College Bijlagen : Onderwerp : Financiën Kulturhus Haaften Zaak- / Docnummer : 06/09892 KENNISNEMEN VAN: Financiële tussenstand Kulturhus Haaften Inleiding Op 11 februari

Nadere informatie

De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250

De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250 gemeente Haarlemmermeer De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250 2130 AG Hoofddorp Bezoekadres: Raadhuisplein 1 Hoofddorp Telefoon 0900 1852 Telefax 023 563 95 50 Organisatieonderdeel

Nadere informatie

NOTITIE EVALUATIE BELEIDSNOTA GRONDENBEHEER (oktober 2015)

NOTITIE EVALUATIE BELEIDSNOTA GRONDENBEHEER (oktober 2015) NOTITIE EVALUATIE BELEIDSNOTA GRONDENBEHEER 2012-2015 (oktober 2015) Inleiding De evaluatie is als volgt opgebouwd. De punten A en B geven inzicht in de behaalde resultaten en in de actuele stand van de

Nadere informatie

Begroting 2015 en meerjarenraming 2016-2018

Begroting 2015 en meerjarenraming 2016-2018 1 VALKENBURG AAN DE GEUL Begroting 2015 en meerjarenraming 20162018 Een analyse 11 november 2014 2 D66 heeft in de vergadering van de raadscommissie EFTR (29 oktober 2014) aangegeven tevreden te zijn over

Nadere informatie

Afstootstrategie vastgoed

Afstootstrategie vastgoed Afstootstrategie vastgoed Gemeente IJsselstein Datum: 18 april 2013 INHOUD 1 Inleiding... 3 2 Kernportefeuille... 3 3 Algemene kaders... 4 3.1 Algemeen...4 3.2 Functie...4 3.3 Financieel...5 3.4 Gebruikers...5

Nadere informatie

Vrijblijvende informatie Commercieel vastgoed. Te huur / Te koop Spoorlaan , 5038 CC Tilburg

Vrijblijvende informatie Commercieel vastgoed. Te huur / Te koop Spoorlaan , 5038 CC Tilburg Vrijblijvende informatie Commercieel vastgoed Te huur / Te koop Spoorlaan 338-338, 5038 CC Tilburg Object De huidige huurder Email International gaat verhuizen, waardoor deze prachtige kantoorvilla voor

Nadere informatie

Protestantse Gemeente Utrecht

Protestantse Gemeente Utrecht Protestantse Gemeente Utrecht Begroting 2015, versie 4 van het College van Kerkrentmeesters 22 oktober 2014 Bureau PGU Margeretha van Parmadreef 14 3561SR Utrecht 030-27 37 540 bestuurssecretariaat@protestant-utrecht.nl

Nadere informatie

Financiële begroting 2015 samengevat

Financiële begroting 2015 samengevat Financiële begroting 2015 samengevat Begrotingscyclus Het beleid en de financiën van de provincie komen op een aantal momenten in het jaar provinciebreed aan de orde. Dit wordt ook wel de begrotings- of

Nadere informatie