Betreft: De verdieping van het e-procurementprogramma.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Betreft: De verdieping van het e-procurementprogramma."

Transcriptie

1 CAG/13/21.02/DOC.012 Departement Bestuurszaken Nota aan de leden van CAG Afdeling Overheidsopdrachten Boudewijnlaan 30 bus 35, 1000 Brussel Tel Fax overheidsopdrachten@vlaanderen.be Betreft: De verdieping van het e-procurementprogramma. 1. Situering en doelstelling van de nota E-procurement staat voor het elektronisch afhandelen van een overheidsopdracht. Diverse modules uit het e-procurementprogramma ondersteunen de verschillende deelprocessen van deze afhandeling. E-notification staat in voor de bekendmaking van de overheidsopdracht op elektronische wijze. E-tendering biedt de mogelijkheid aan inschrijvers en kandidaten om hun offerte of kandidaatstelling elektronisch in te dienen en voor de aankoper om de openingszitting elektronisch te laten verlopen. Free-market zal op elektronische wijze de overheidsopdracht, met als procedure onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking, bekendmaken aan geselecteerde ondernemingen. E-auction laat toe elektronisch te veilen. Het contractmanagementsysteem staat in voor de uitvoering en het beheer van de overheidsopdracht. De Vlaamse Regering sloot een samenwerkingsovereenkomst over e- procurement met de federale overheid. Op deze wijze garandeert zij het unieke gebruik van de federale modules e-notification, free-market, e-tendering en e- auction. Door deze samenwerkingsovereenkomst komt de facto voor het bedrijfsleven een unieke, eenvoudige en kosteloze toegangspoort naar overheidsopdrachten tot stand. De Vlaamse Regering nam reeds vier beslissingen rond e-procurement. Op 18 juli 2008 (VR PV 2008/26 punt 175) keurde zij het actieplan e- procurement goed en sloot ze een samenwerkingsprotocol met het federale bestuursniveau.

2 2 Met haar beslissing van 4 juni 2010 (VR PV 2010/23 punt 13) coördineerde zij het beleid rond e-tendering. De Vlaamse Regering maakte van de elektronische procedure de gestandaardiseerde wijze van werken voor het indienen van elektronische offertes met de beslissing van 20 mei 2011 (VR PV 2011/19 punt 0007). In deze beslissing stipuleerde zij eveneens om vanaf 1 januari 2013 alle overheidsopdrachten die onder de Belgische publicatieverplichting vallen te registreren in een contractmanagementsysteem. Tot slot evalueerde en bekrachtigde zij het e-tenderingbeleid met haar beslissing van 22 juni 2012 (VR PV 2012/23 punt 0022). Alhoewel de Vlaamse overheid in bepaalde modules ver gevorderd is met de realisatie van het e-procurementprogramma blijven er diverse redenen om dit programma op te volgen en de nodige beslissingen te blijven treffen. Op Europees niveau is een nieuwe richtlijn aangekondigd die de implementatie van diverse e-procurement modules wil versnellen. Het betreft de Proposal for a Directive of the European Parliament and of the Council on Public Procurement, (2011/0438), gepubliceerd door de Europese Commissie op 20 december 2011.) De Ministerraad van het federale bestuursniveau keurde op 28 september 2012 een ontwerp van omzendbrief goed waarin zij diverse beleidsinitiatieven neemt rond e-procurement met ingang van 1 januari Tal van lokale Vlaamse overheden hebben ondertussen krachtige inspanningen geleverd. Deze ontwikkelingen maken dat afstemming en bijsturing aangewezen blijft. Omdat de te nemen beslissingen van deze nota zich situeren in de door de Vlaamse Regering geschetste beleidscontext is het in het kader van efficiënte besluitvorming het meest opportuun deze beslissingen te laten nemen door het management van de Vlaamse Instellingen en de diensten van de Vlaamse Overheid. De te nemen beslissingen hebben betrekking op: - het optimaal gebruik van de module e-notification, - het toepassen van het e-notification en het e-tendering platform voor de beperkte en bijzondere procedures, - het gebruik van de module free market, - het uitrollen van de module e-auction, - de rapportering over e-procurement. 2. Het optimaal gebruik van het e-notificationplatform Op het e-notificationplatform zijn enkele functionaliteiten aanwezig die de elektronische werkwijze optimaliseren. Het betreft het creëren van een koppeling met e-tendering en/of e-auction, het gebruik van het forum en het opladen van linken of documenten.

3 3 Het elektronisch beschikbaar stellen van de documenten verdient bijzondere aandacht. Deze functionaliteit verhoogt in belangrijke mate het gebruiksgemak voor de inschrijver, is een belangrijke efficiëntiewinst voor de aanbestedende entiteit 1 en kan in de nieuwe regelgeving overheidsopdrachten - aanleiding geven tot het verkorten van de termijnen voor indiening van de offertes. Het KB van 15 juli 2011 voorziet in een inkorting van de termijn met vijf dagen voor de overheidsopdrachten boven de Europese publicatiedrempel indien de aanbestedende overheid vrije, rechtstreekse, onmiddellijke en volledige toegang biedt tot alle opdrachtdocumenten en in de aankondiging ook het internetadres vermeldt dat toegang tot deze documenten biedt. 2 In de maand juli 2012 kunnen we voor het eerst rapporteren over het effectief gebruik van deze functionaliteit. Voor 89% van de gepubliceerde overheidsopdrachten van de Vlaamse overheid hebben de entiteiten documenten op elektronische wijze beschikbaar gesteld. De opportuniteit ligt voor de hand om het elektronisch beschikbaar stellen van alle opdrachtdocumenten als de favoriete werkwijze aan te bevelen. De Vlaamse Overheid anticipeert hiermee op de standaardwerkwijze die het voorstel van nieuwe richtlijn aankondigt. 3. Het gebruik van e-notifciation en e-tendering in de beperkte en bijzondere procedures Het gebruik van e-tendering bij de open procedures is zeer hoog als gevolg van de vroegere beslissingen van de Vlaamse Regering. De opportuniteit stelt zich om e-notification optimaal te gebruiken en e-tendering op te leggen in de beperkte en bijzondere procedures. De beperkte procedures Er is nog weinig reden om e-tendering niet op te leggen bij de beperkte procedures. Het vroegere euvel dat de aankoper het proces-verbaal, dat de ingediende kandidaatstellingen vermeldt, verplicht openbaar publiceerde is in de nieuwe e-tenderingversie verholpen. De aankoper kan het al dan niet bekendmaken van het PV zelf sturen, uiteraard onverminderd de wettelijke bepalingen. Het federale bestuursniveau raadt haar entiteiten aan, het uitnodigen tot het indienen van een offerte vanuit e-notification te vergezellen met een aangetekende zending. Dit is misschien wel conform de letter van de Belgische Wetgeving, maar gaat zonder twijfel in tegen de geest van het Europese e- procurementbeleid. We stellen voor deze federale aanbeveling naar haar entiteiten niet te volgen. Andere meer gepaste instrumenten zijn hiervoor meer aangewezen en worden ter beschikking gesteld. 1 Zie hiervoor de studie over de meting van de beheerskosten en e-procurement. ( 2 KB van 15 juli 2011, art. 46, 2, 2 (open procedures) en art. 47, 2, 2 (beperkte procedures).

4 4 Het dynamisch aankoopsysteem Het dynamisch aankoopsysteem is een procedure die enkel elektronisch kan verlopen. Het gebruik van de platformen staat bijgevolg niet ter discussie. Successievelijk zal de aankoper een aankondiging voor een dynamisch aankoopsysteem publiceren in e-notification (F2) die zal resulteren in het ontvangen van indicatieve offertes in e-tendering. Bij elke specifieke aankoop zal een vereenvoudigde aankondiging voor een Dynamisch Aankoopsysteem gepubliceerd worden (F9) die zal leiden tot initiële offertes in e-tendering. Op basis van deze offertes zullen de geselecteerde kandidaten uitgenodigd worden (enotification) om een definitieve offerte in te dienen (e-tendering). Bij het dynamisch aankoopsysteem maken de aankopers en inschrijvers herhaaldelijk gebruik van e-notification en e-tendering. Het dynamisch aankoopsysteem treedt in voege als de nieuwe wetgeving overheidsopdrachten van kracht is. De concurrentiedialoog De concurrentiedialoog is een aanbestedingsvorm die men kan kiezen bij complexe overheidsopdrachten waarbij de aankoper oordeelt dat hij niet in staat is de technische middelen te bepalen die aan zijn behoeften kunnen voldoen, noch dat hij objectief kan bepalen wat de markt te bieden heeft aan technische, juridische en financiële oplossingen. 3 Elektronisch verloopt de procedure als volgt. De aankondiging gebeurt met het formulier F2 in e-notification met selectie van de concurrentiedialoog als procedure. De eerste stap is een oproep tot deelname aan de concurrentiedialoog. Na ontvangst van de kandidaatstellingen in e-tendering en de daarop volgende beoordeling zal de aankoper door middel van e-notification, aanmaak beperkt dossier, de geselecteerde kandidaten uitnodigen een voorstel in te dienen in e-tendering. Tijdens de dialoog kan dit meerdere keren gebeuren. Uiteindelijk zal de aanbestedende overheid alle deelnemers aan de dialoog uitnodigen (e-notification) een eindofferte in te dienen (e-tendering). Niets belet de aankoper om de elektronische platformen te gebruiken bij de concurrentiedialoog. De raamovereenkomst De aankondiging van de raamovereenkomst gebeurt in e-notification, offertes zal de aankoper ontvangen op e-tendering. Na gunning is het mogelijk om bij specifieke bestellingen en in het scenario dat er meerdere opdrachtnemers zijn, door middel van een beperkt dossier, opnieuw offertes te vragen en deze in e- tendering te laten indienen. 3 De concurrentiedialoog is beschreven in art. 111 tot 114 van het KB van 15 juli 2011 en is in werking getreden door het KB van 12 september 2011.

5 5 De vereenvoudigde onderhandelingsprocedure Bij deze nieuwe aanbestedingsvorm kan de aanbestedende overheid haar bekendmaking in e-notification doen, met aanduiding van de juiste procedure. De inschrijver dient zijn offerte in e-tendering in. Het is aangewezen om het gebruik van e-tendering te veralgemenen van zodra de aanbestedende entiteiten deze nieuwe procedures kunnen gebruiken. Bij het dynamisch aankoopsysteem is overigens enkel het gebruik van de elektronische procedure mogelijk. We stellen bovendien voor de elektronische procedure als de standaardprocedure op te leggen voor zowel de aanbestedende diensten als de inschrijvers en kandidaten. 4. Het gebruik van de free-market omgeving Situering en probleemstelling De regelgever heeft voor de onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking het gebruik van het mailverkeer toegestaan. Dit betekent dat we de vraag kunnen stellen wat de meerwaarde is van het gebruik van de e-procurementplatformen (enotification en e-tendering) bij deze procedure. Het gebruik van enkel e-notificiation (free market) in deze procedure, zonder het gebruik van e-tendering, is niet aan de orde. In deze veronderstelling zou de meerwaarde te gering zijn. De voordelen van het gebruik van free market en e-tendering zijn de volgende. - Men creëert de mogelijkheid om op een uniforme wijze te werken, ongeacht de procedure. Deze uniformiteit ontstaat zowel voor de aanbesteder als voor de inschrijver. - De aanbesteder nodigt de inschrijvers op exact hetzelfde moment uit. - Door gebruik te maken van de aanwezige business cards krijgt de aanbesteder informatie over bedrijven die actief zijn op dezelfde markt. Vanzelfsprekend ontstaat dit voordeel slechts als veel bedrijven hun business card achterlaten op free market. - De offerte draagt een elektronische handtekening zoals door de regelgeving vereist. Dit zal meestal niet het geval zijn bij een verzending van de offerte via de mail. - Men heeft garanties betreffende de authenticiteit van de documenten. - De offertes zijn binnengekomen in een elektronische kluis, dit geeft meer garanties naar een objectieve behandeling dan bij het ontvangen van de offertes in de mailbox. - Het houden van een openingszitting met minimum twee personen, garandeert een meer objectieve behandeling.

6 6 De nadelen van het gebruik van deze platformen in de onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking zijn de volgende. - De free market omgeving is omslachtiger dan het verzenden van het bestek naar de inschrijvers via mail. - De opening van de offertes gebeurt op een vast aangeduid tijdstip wat juridisch niet noodzakelijk is. - De opening van de offertes gebeurt door minimum twee personen en dit terzelfdertijd. Ook dit is niet vereist in de regelgeving. - De inschrijvers moeten vertrouwd zijn met de elektronische platformen. We stellen vast dat tal van aanbestedende entiteiten aan de slag gegaan zijn met de free market omgeving in combinatie met e-tendering. Dit is het geval in DBZ, waar men de elektronische procedure standaard gebruikt. Ook bij CSJM en bij AFM maakt men geregeld gebruik van de free market omgeving. Voornamelijk lokale besturen zien mogelijkheden in het gebruik van de elektronische platformen voor overheidsopdrachten uit de onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking. Het federale bestuursniveau besliste om Free Market meer systematisch te gebruiken. Vanaf 1 juli 2013 dienen de diensten van de federale Staat de ondernemingen van hun keuze te raadplegen via de Free Market -omgeving als de volgende voorwaarden vervuld zijn: 1 het gaat om een opdracht geplaatst via onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking op grond van artikel 17, 2, 1, a), van de wet van 24 december 1993, en; 2 de geraamde waarde van de opdracht overschrijdt het bedrag, exclusief BTW, vermeld in artikel 15 1, 3, c), van het koninklijk besluit van 16 november 1994 betreffende de administratieve en begrotingscontrole of in het besluit ter vervanging van dat onder de wet van 15 juni Volgens artikel 15, 1, 3, c), van het koninklijk besluit van 16 november 1994 betreffende de administratieve en begrotingscontrole is het bedrag momenteel vastgesteld op ,00. M.a.w. de federale overheid zal de overheidsopdrachten uit de onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking laten verlopen via de Free Market omgeving als deze opdracht (exc. BTW) overschrijdt. We stellen voor de beslissing van het federale bestuursniveau niet te volgen wat het gebruik van free market betreft. De redenen hiervoor zijn eerder strategisch van aard. Het is meer zinvol andere strategische keuzes te maken die een grotere meerwaarde voor de Vlaamse overheid genereren. We denken in het bijzonder aan: - het toepassen van e-tendering in alle procedures die bekendgemaakt worden, - het gebruik van een contractmanagementsysteem voor overheidsopdrachten,

7 7 - het gebruik van de elektronische veiling, - het opzetten van een systeem om elektronisch facturen te ontvangen (einvoicing). Omdat Free Market weliswaar belangrijke voordelen heeft verkiezen we wel actief te sensibiliseren voor het gebruik van de elektronische platformen in de onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking. Dit zal voornamelijk gebeuren door opleidingen Free Market aan te bieden aan de aanbestedende besturen. We stellen evenwel voor dat elke manager van een aanbestedende entiteit zelf beslist of voor zijn entiteit het toepassen van de elektronische procedure bij deze procedure al dan niet aangewezen is. 5. De elektronische veiling Het inwerking treden van de nieuwe regelgeving overheidsopdrachten zal het toepassen van de elektronische veiling mogelijk maken. Het juridisch kader voor deze veiling is vastgelegd in de Wet van 15 juni 2006 en in het Koninklijk Besluit plaatsing overheidsopdrachten van 15 juli In artikel 3, 14 van de Wet van 15 juni 2006 is de elektronische veiling gedefinieerd als een zich herhalend proces langs elektronische weg, toepasselijk voor leveringen en diensten voor courant gebruik, voor de voorstelling van nieuwe, verlaagde prijzen of van nieuwe waarden voor bepaalde elementen van de offertes, dat plaatsvindt na de eerste volledige beoordeling van de offertes en hun klassering op basis van elektronische verwerking mogelijk maakt. De artikels 130 tot en met 135 van het KB plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren van 15 juli 2011 legt voor de veiling nadere regels op. De Belgische wetgever definieerde het toepassingsgebied voor de elektronische veiling. De veiling is enkel mogelijk in procedures waar de aanbestedende overheid leveringen en diensten van courant gebruik aankoopt én waar de prijs het enige gunningscriterium is. Omdat de Belgische regelgever erg laattijdig is met de omzetting van de Europese Richtlijn naar de Belgische wetgeving zijn er reeds tal van buitenlandse voorbeelden, waar aankopers het elektronisch veilen succesvol aanwendden, beschikbaar. Alhoewel we uit deze buitenlandse ervaringen meerdere lessen kunnen trekken blijft de voornaamste conclusie dat bij het goed inzetten van de elektronische veiling - aanzienlijke besparingen mogelijk zijn.

8 8 We stellen voor de module e-auction als volgt te implementeren. 1. Strategisch inzetten van het veilinginstrument Er zou niet langer mogen gedraald worden met het veilinginstrument. We bevelen aan in alle aankopen waar aan een aantal voorwaarden voldaan is, dit instrument in te zetten. De belangrijkste voorwaarden om het instrument in te zetten zijn: - het wettelijk bepaalde toepassingsgebied, - de aankoop van goederen en diensten die duidelijk specifieerbaar zijn, waarvan de producenten de kwaliteit niet kunnen verlagen om een betere prijs te bieden, - de aankoop van grotere volumes, waar een prijsverlaging mogelijk is. 2. Een website met alle geplande, lopende en afgelopen veilingen We stellen voor een website op te richten waar de aankopers alle veilingen op vermelden. Het betreft zowel de veilingen die voorbij zijn, de lopende veilingen als de geplande veilingen. Ook de resultaten van de afgelopen veiling vermelden we op deze site. Enkele buitenlandse voorbeelden tonen dat dergelijk instrument erg sensibiliserend is voor het gebruik van de elektronische veiling. Er zijn meerdere doelstellingen die we met dergelijke website kunnen bereiken. Vooreerst brengt dit aanbesteders met gelijkaardige aankopen samen, waardoor mogelijk aankopen gebundeld worden en voldoende groot volume krijgen om relevant te worden voor een veiling. Met de informatie over de resultaten van de veiling geven we aan welke resultaten aankopers mogen verwachten met dit instrument. Meer dan een instrument voor rapportering beogen we met deze site het gebruik van de elektronische veiling te faciliteren en te optimaliseren. In die zin kadert dergelijke site in de doelstelling verbeteren van het aankoopproces. Bovendien lijkt het aangewezen dit initiatief af te stemmen met de website raamcontracten. We stellen voor deze informatie onder te brengen op de website 3. De centrale ondersteuning De entiteiten die een veiling opzetten kunnen beroep doen op de cel e- procurement bij de Afdeling Overheidsopdrachten van het Departement Bestuurszaken. De aankoper krijgt ondersteuning en opleiding bij het gebruik van de applicatie eauction en advisering met betrekking tot de juridische aspecten.

9 9 4. Het opzetten van pilootprojecten Zoals bij het in gebruik nemen van de andere e-procurementmodules blijft het aangewezen te starten met enkele kleinere pilootprojecten. Ondanks de mogelijkheid om uitvoerig te kunnen oefenen op een demo-omgeving blijven reële situaties toch voor nieuwe en soms onvoorspelbare problemen zorgen. Met het opzetten van enkele kleine pilootprojecten reduceren we deze risico s. 5. Sensibilisering en training De cel e-procurement bij de Afdeling Overheidsopdrachten sensibiliseert actief voor het gebruik van het veilinginstrument. We voorzien vanaf 2013 een training waarin de aankopers het veilinginstrument e-auction leren gebruiken. 6. Het verbeteren van de rapportering over e-procurement De Europese Commissie, Interne Marktwerking, heeft een studie opgezet naar de indicatoren voor het e-procurementprogramma. Het betreft een onderzoek naar de brede waaier van input-, output- en impactindicatoren. Daar de huidige rapportering van het Vlaamse e-procurementprogramma gebeurt aan de hand van output-indicatoren stellen we voor op korte termijn toch een verbreding naar input- en impactindicatoren op te zetten. Mede omdat we mogen verwachten dat de Europese Commissie de eerste jaren nog steeds het Belgische (Vlaamse) e-procurementbeleid zal vergelijken aan de hand van de indicator zichtbaarheid van de applicaties. We stellen voor de volgende initiatieven te nemen. 1. Het verhogen van de zichtbaarheid van e-procurement We vragen aan de Vlaamse Instellingen en diensten van de Vlaamse overheid om op hun portaalsite te vermelden dat zij hun aankopen verrichten door middel van de e-procurementplatformen. Het Departement /Agentschap / maakt haar overheidsopdrachten bekend op het elektronische platform U kunt uw kandidaatstelling of offerte indienen op het elektronische platform Met dit initiatief gebeurt er een afstemming tussen het federale en het Vlaamse e- procurementbeleid met betrekking tot het verhogen van de zichtbaarheid van e- procurement.

10 10 Vanzelfsprekend kan dit initiatief ook bijdragen tot het verhogen van de toegankelijkheid van overheidsopdrachten. 2. Het bijkomend onderzoek naar de impact van het gebruik van de elektronische procedures bij overheidsopdrachten De administratieve lastenvermindering voor de bedrijven en de vermindering van de beheerskosten (verhoging van de efficiëntie) voor de aanbestedende entiteiten is een eerste maal gemeten in 2010 en De resultaten zijn beschikbaar op Het gebruik van de modules e-notification en e-tendering is de voorbije drie jaren drastisch verhoogd. We stellen voor, met de Dienst Wetsmatiging, de initiële metingen op een meer systematische wijze te toetsen op hun veralgemeenbaarheid. Concreet stellen we voor zowel de beheerskosten als de administratrieve lastenvermindering als gevolg van het in gebruik nemen van e- procurementmodules gedurende de komende drie jaren te meten. 3. Rapportering over de ontvangen offertes naar enkele bedrijfsvariabelen bij de Vlaamse overheid. Door het gebruik van de module e-tendering is vandaag nauwkeurige informatie beschikbaar over de binnengekomen kandidaatstellingen en offertes bij de Vlaamse overheid. Ook wanneer het in bepaalde procedures alsnog over papieren offertes gaat is deze informatie toch beschikbaar omdat de aankoper bij de opstelling van het proces verbaal van de openingszitting deze informatie zal toevoegen. Verdere analyse van de algemene informatie van de inschrijvers laat toe te rapporteren over het aantal buitenlandse bedrijven dat inschrijft op overheidsopdrachten van de Vlaamse overheid. Ook de deelname aan overheidsopdrachten in functie van de grootte van de onderneming is beschikbaar. Deze waardevolle informatie in het kader van beleidsvoorbereiding rond overheidsopdrachten komt op deze wijze voor het eerst beschikbaar. We stellen voor deze informatie in de komende maanden door middel van bedrijfsinformatie Vlaamse overheid beschikbaar te stellen aan de entiteiten van de Vlaamse overheid.

11 11 7. Voorstel van beslissing Het College van Ambtenaren-generaal beslist alle entiteiten van de Diensten Vlaamse Overheid aan te bevelen: 1. al de documenten elektronisch beschikbaar te stellen op het e- notificationplatform bij de overheidsopdrachten die ze bekendmaken en dit met onmiddellijke ingang; 2. e-tendering op te leggen aan de inschrijvers in al de procedures waarvoor de beslissing van de Vlaamse Regering van 22 juni 2012 nog niet geldt, met uitzondering van de onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking, en dit vóór 31 december 2013; 3. de opportuniteit van de module Free Market voor haar entiteit te laten inschatten en een beslissing te nemen om deze al dan niet te gebruiken en eventueel hiervoor een tijdsplanning op te stellen; 4. voor haar entiteit na te gaan of het gebruik van de elektronische veiling tot de mogelijkheden behoort en bij positieve evaluatie de implementatie van de elektronische veiling mee opzetten. 5. voor haar entiteit op de portaalsite melden dat ze overheidsopdrachten bekendmaakt door middel van e-notification en offertes en kandidaatstellingen ontvangt door middel van e-tendering. (get.) Luc Lathouwers Secretaris-generaal

nr. 807 van BERT MAERTENS datum: 1 juli 2015 aan LIESBETH HOMANS e-tendering - Gebruik door lokale besturen

nr. 807 van BERT MAERTENS datum: 1 juli 2015 aan LIESBETH HOMANS e-tendering - Gebruik door lokale besturen SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 807 van BERT MAERTENS datum: 1 juli 2015 aan LIESBETH HOMANS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, WONEN, GELIJKE

Nadere informatie

Elektronische overheidsopdrachten. [ snel ] [ eenvoudig ] [ toegankelijk ] [ gratis ] voor overheid en ondernemingen

Elektronische overheidsopdrachten. [ snel ] [ eenvoudig ] [ toegankelijk ] [ gratis ] voor overheid en ondernemingen Elektronische overheidsopdrachten [ snel ] [ eenvoudig ] [ toegankelijk ] [ gratis ] voor overheid en ondernemingen Uitgave 2013 Sinds 2005 ontwikkelt en ondersteunt de federale overheidsdienst Personeel

Nadere informatie

E-Procurement. Federale Dienst e-procurement. Waldo Van den Broeck

E-Procurement. Federale Dienst e-procurement. Waldo Van den Broeck E-Procurement Federale Dienst e-procurement Waldo Van den Broeck Inhoud Huidige situatie Korte demonstratie e-notification e-tendering Principes uitrol Vlaamse Overheid Bespreking samenwerkingsakkoord

Nadere informatie

Deel I Ratio legis, structuur en belangrijke nieuwigheden van het Koninklijk Besluit Plaatsing van 15 juli

Deel I Ratio legis, structuur en belangrijke nieuwigheden van het Koninklijk Besluit Plaatsing van 15 juli Verkort geciteerde wet- en regelgeving.................................. 11 Ten geleide......................................................... 15 Deel I Ratio legis, structuur en belangrijke nieuwigheden

Nadere informatie

Actuele en toekomstige nieuwigheden in de overheidsopdrachtenregelgeving

Actuele en toekomstige nieuwigheden in de overheidsopdrachtenregelgeving Actuele en toekomstige nieuwigheden in de overheidsopdrachtenregelgeving Bart Zoete Vlaamse overheid departement Bestuurszaken Afdeling Overheidsopdrachten Deel I: Het wettelijke kader 24 mei 2011 2 Europese

Nadere informatie

SAMENVATTING NIEUWE WETGEVING. samenvatting nieuwe wetgeving... 1. Wetteksten... 2. Drempels bestek en gunningswijze... 2

SAMENVATTING NIEUWE WETGEVING. samenvatting nieuwe wetgeving... 1. Wetteksten... 2. Drempels bestek en gunningswijze... 2 SAMENVATTING NIEUWE WETGEVING Inhoudstafel samenvatting nieuwe wetgeving... 1 Wetteksten... 2 Drempels bestek en gunningswijze... 2 Drempels europese publicatie... 3 Termijnen voor het indienen van offerte/kandidatuur...

Nadere informatie

Beperkte procedures. Gebruik van e-notification en e-tendering

Beperkte procedures. Gebruik van e-notification en e-tendering Beperkte procedures Gebruik van e-notification en e-tendering Inleiding Deze beknopte handleiding helpt u doorheen e-notification en e-tendering wanneer u een overheidsopdracht met een beperkte procedure

Nadere informatie

E-Procurement Overheidsaanbestedingen via het web

E-Procurement Overheidsaanbestedingen via het web informeert - adviseert - stimuleert Agentschap Ondernemen informeert - adviseert - stimuleert E-Procurement Overheidsaanbestedingen via het web informeert - adviseert - stimuleert informeert - adviseert

Nadere informatie

PRAKTISCHE GIDS MET DE NIEUWE PROCEDURES EN MODALITEITEN (MET INBEGRIP VAN DE ELEKTRONISCHE MIDDELEN) (versie 3 van 7 oktober 2010)

PRAKTISCHE GIDS MET DE NIEUWE PROCEDURES EN MODALITEITEN (MET INBEGRIP VAN DE ELEKTRONISCHE MIDDELEN) (versie 3 van 7 oktober 2010) PRAKTISCHE GIDS MET DE NIEUWE PROCEDURES EN MODALITEITEN (MET INBEGRIP VAN DE ELEKTRONISCHE MIDDELEN) (versie 3 van 7 oktober 2010) Urbain BRUGGEMAN Adviseur-generaal Directeur van de Cel Overheidsopdrachten

Nadere informatie

Inhoud. 1. Overheidsopdrachten. 2. E-procurement 2.1 enotification 2.2 etendering. 3. Info/contact

Inhoud. 1. Overheidsopdrachten. 2. E-procurement 2.1 enotification 2.2 etendering. 3. Info/contact Overheidsopdrachten Inhoud 1. Overheidsopdrachten 2. E-procurement 2.1 enotification 2.2 etendering 3. Info/contact 1. Overheidsopdrachten Wat is een overheidsopdracht? Een overheidsopdracht is een overeenkomst

Nadere informatie

Voor opdrachten waarbij de wet Defensie en Veiligheid niet van toepassing is.

Voor opdrachten waarbij de wet Defensie en Veiligheid niet van toepassing is. Voor opdrachten waarbij de wet Defensie en Veiligheid niet van toepassing is. Houd indien nodig rekening met de overgangsmaatregelen : http://www.publicprocurement.be/nl/overgangsmaatregeleneproc Wat gedaan

Nadere informatie

E-invoicing. Efficiëntere verwerking van al uw binnenkomende facturen. Hans C. Arents

E-invoicing. Efficiëntere verwerking van al uw binnenkomende facturen. Hans C. Arents E-invoicing Efficiëntere verwerking van al uw binnenkomende facturen Hans C. Arents Senior adviseur e-government strategie & programma management Coördinatiecel Vlaams e-government (CORVE) - Departement

Nadere informatie

Overheidsopdrachten Het K.B. plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren toegelicht

Overheidsopdrachten Het K.B. plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren toegelicht COLLECTIE PUBLIEKRECHT Overheidsopdrachten Het K.B. plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren toegelicht DE CASTER Ann EECKHOUT Johan GEERTS Jochen HONNAY Frank JUDO Gitte LAENEN Stéphanie TAELEMANS

Nadere informatie

Sociale en andere specifieke diensten overheidsopdrachten

Sociale en andere specifieke diensten overheidsopdrachten 1 / 6 BE001 31/07/2017 - BDA nummer: 2017-525001 Standaardformulier 21 - NL Bulletin der Aanbestedingen Publicatieblad van de Federale Dienst e-procurement FOD P&O Wetstraat, 51 B-1040 Brussel +32 27905200

Nadere informatie

Onderhandelingsprocedure en concurrentiedialoog

Onderhandelingsprocedure en concurrentiedialoog Onderhandelingsprocedure en concurrentiedialoog Woensdag 06.06.2012 Gitte LAENEN Advocaat-vennoot GD&A Advocaten Praktijkassistente VUB 1 bron: FOD Kanselarij van de Eerste Minister 2 3 1. Flexibele gunningsprocedures

Nadere informatie

[ e-procurement ] [ Om de snelheid en kwaliteit van overheidsinvesteringen te verhogen ]

[ e-procurement ] [ Om de snelheid en kwaliteit van overheidsinvesteringen te verhogen ] [ e-procurement ] [ Om de snelheid en kwaliteit van overheidsinvesteringen te verhogen ] Overheidsopdrachten elektronisch: [ snel ] [ eenvoudig ] [ toegankelijk ] [ gratis ] zowel voor de overheid als

Nadere informatie

UITVOEREN VAN WERKEN IN BELGIE Contracteren met de overheid de overheidsopdracht in België

UITVOEREN VAN WERKEN IN BELGIE Contracteren met de overheid de overheidsopdracht in België UITVOEREN VAN WERKEN IN BELGIE Contracteren met de overheid de overheidsopdracht in België NKVK 13 oktober 2015 Lore Derdeyn Overzicht A. Overheidsopdracht B. Toepasselijke reglementering C. Vindplaats

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING De Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Principiële beslissing tot het afsluiten van een dienstverleningsovereenkomst

Nadere informatie

Aankondiging van een opdracht Richtlijn 2014/24/EU

Aankondiging van een opdracht Richtlijn 2014/24/EU 1 / 6 BE001 06/09/2017 - BDA nummer: 2017-527427 Standaardformulier 2 - NL Bulletin der Aanbestedingen Publicatieblad van de Federale Dienst e-procurement FOD P&O Wetstraat, 51 B-1040 Brussel +32 27905200

Nadere informatie

Aankondiging van een opdracht Richtlijn 2014/24/EU

Aankondiging van een opdracht Richtlijn 2014/24/EU 1 / 6 BE001 03/07/2018 - BDA nummer: 2018-519158 Standaardformulier 2 - NL Bulletin der Aanbestedingen Publicatieblad van de Federale Dienst e-procurement FOD Beleid en Ondersteuning - Simon Bolivarlaan,

Nadere informatie

Conceptnota A Versie 7.0 A000033_Conceptnota_SF SO.docx Pagina 1 van 6

Conceptnota A Versie 7.0 A000033_Conceptnota_SF SO.docx Pagina 1 van 6 Conceptnota A000033 Raamovereenkomst voor de aanneming van diensten met betrekking tot de implementatie van de Talent Management applicatie SuccessFactors Versie 7.0 A000033_Conceptnota_SF SO.docx Pagina

Nadere informatie

België-Brussel: Back-up- of recoverysoftware 2015/S 154-283963. Aankondiging van een opdracht. Leveringen

België-Brussel: Back-up- of recoverysoftware 2015/S 154-283963. Aankondiging van een opdracht. Leveringen 1/5 Deze aankondiging op de TED-website: http://ted.europa.eu/udl?uri=ted:notice:283963-2015:text:nl:html België-Brussel: Back-up- of recoverysoftware 2015/S 154-283963 Aankondiging van een opdracht Leveringen

Nadere informatie

E-PROCUREMENTPROGRAMMA. Module e-tendering LEIDRAAD

E-PROCUREMENTPROGRAMMA. Module e-tendering LEIDRAAD E-PROCUREMENTPROGRAMMA Module e-tendering LEIDRAAD etendering-september2010.indd 1 8/09/2010 14:19:25 Gebruik van de leidraad Dit is de tweede versie van de leidraad. Naar aanleiding van vragen, meldingen

Nadere informatie

Ik zie dat we op een mooie opkomst kunnen rekenen. Ik wil. daarom Johann Leten en zijn team bedanken. Zij hebben

Ik zie dat we op een mooie opkomst kunnen rekenen. Ik wil. daarom Johann Leten en zijn team bedanken. Zij hebben Goede avond allemaal, Ik zie dat we op een mooie opkomst kunnen rekenen. Ik wil daarom Johann Leten en zijn team bedanken. Zij hebben immers, samen met enkele medewerkers van de FOD P&O, dat staat voor

Nadere informatie

Nieuwe regelgeving: plaatsing. Veronique Libbrecht Gent

Nieuwe regelgeving: plaatsing. Veronique Libbrecht Gent Nieuwe regelgeving: plaatsing Veronique Libbrecht 28-03-2013 Gent Situering Nieuwe regelgeving inzake overheidsopdrachten Basiswet: Wet 15 juni 2006 Uitvoeringsbesluiten: KB Plaatsing 15 juli 2011 KB uitvoeringsregels:

Nadere informatie

Education Tender Day 2012 Flexibel aanbesteden op maat van onderwijsinstellingen

Education Tender Day 2012 Flexibel aanbesteden op maat van onderwijsinstellingen Education Tender Day 2012 Flexibel aanbesteden op maat van onderwijsinstellingen Dinsdag 24.04.2012 Johan GEERTS Advocaat GD&A Advocaten 1 bron: FOD Kanselarij van de Eerste Minister 2 3 1. Voornaamste

Nadere informatie

BXL 1278 ERP BEHEERSTOOL

BXL 1278 ERP BEHEERSTOOL BXL 1278 ERP BEHEERSTOOL INFOSESSIE AAN KANDIDATEN 24.09.2012 DOEL VAN INFOSESSIE Deze infosessie zal tot doel hebben om deelnemers te informeren over de procedure en selectieregels voor deze opdracht.

Nadere informatie

Aankondiging van een opdracht Richtlijn 2014/24/EU

Aankondiging van een opdracht Richtlijn 2014/24/EU 1 / 6 BE001 09/10/2018 - BDA nummer: 2018-529448 Standaardformulier 2 - NL Bulletin der Aanbestedingen Publicatieblad van de Federale Dienst e-procurement FOD Beleid en Ondersteuning - Simon Bolivarlaan,

Nadere informatie

België-Brussel: Software voor documentenbeheer 2015/S 113-204388. Aankondiging van een opdracht. Leveringen

België-Brussel: Software voor documentenbeheer 2015/S 113-204388. Aankondiging van een opdracht. Leveringen 1/5 Deze aankondiging op de TED-website: http://ted.europa.eu/udl?uri=ted:notice:204388-2015:text:nl:html België-Brussel: Software voor documentenbeheer 2015/S 113-204388 Aankondiging van een opdracht

Nadere informatie

Bestek en aanvullende documenten (zoals documenten voor een concurrentiegerichte dialoog en een dynamisch aankoopsysteem) zijn verkrijgbaar op

Bestek en aanvullende documenten (zoals documenten voor een concurrentiegerichte dialoog en een dynamisch aankoopsysteem) zijn verkrijgbaar op I: Aanbestedende dienst I.1) Naam, adressen en contactpunt(en) Provincie Gelderland Markt 11 Arnhem 6811 CG Provincie Gelderland Hoofdkantoor J.L.L.P. RÃ melingh Telefoon: +31 263599103 Email: j.romelingh@gelderland.nl

Nadere informatie

E-PROCUREMENT GEBRUIKERSBEHEER

E-PROCUREMENT GEBRUIKERSBEHEER E-PROCUREMENT GEBRUIKERSBEHEER HANDLEIDING VOOR ONDERNEMINGEN GEBRUIKSVOORWAARDEN Rechten De FOD Personeel en Organisatie behoudt alle rechten (waaronder auteursrechten, merkrechten en octrooien) met betrekking

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit departement Logistiek dienst Patrimonium dossiernummer: 1901405 Provincieraadsbesluit betreft Provinciaal Patrimonium Dienstencontract voor het op afroep verrichten van schattingen van de waarde van onroerende

Nadere informatie

B-Brussel: Onderhoud van datanetwerkuitrusting 2012/S Aankondiging van een opdracht. Diensten

B-Brussel: Onderhoud van datanetwerkuitrusting 2012/S Aankondiging van een opdracht. Diensten 1/5 Deze aankondiging op de TED-website: http://ted.europa.eu/udl?uri=ted:notice:352393-2012:text:nl:html B-Brussel: Onderhoud van datanetwerkuitrusting 2012/S 213-352393 Aankondiging van een opdracht

Nadere informatie

De dematerialisering in de nieuwe wet overheidsopdrachten. Inge Jalet Cel Aankoopbeleid en Advies

De dematerialisering in de nieuwe wet overheidsopdrachten. Inge Jalet Cel Aankoopbeleid en Advies De dematerialisering in de nieuwe wet overheidsopdrachten Inge Jalet Cel Aankoopbeleid en Advies Inhoudstafel Inleiding Voorrang van elektronische communicatiemiddelen op klassieke communicatiemiddelen

Nadere informatie

KB KB Wet KB AUR KB AAV Nieuw. Artikel 1, 1, lid 2, 27, 1, lid 2 en 53, 1, lid 2

KB KB Wet KB AUR KB AAV Nieuw. Artikel 1, 1, lid 2, 27, 1, lid 2 en 53, 1, lid 2 CONCORDANTIETABEL VOOR HET KONINKLIJK BESLUIT VAN 15 JULI 2011 Algemene bepalingen KB 15.07.2011 KB 08.01.1996 Wet 24.12.1993 KB 26.09.1996-AUR KB 26.09.1996-AAV Artikel 1: inleidende bepaling Artikel

Nadere informatie

Aankondiging van een opdracht. Diensten

Aankondiging van een opdracht. Diensten 1/5 Deze aankondiging op de TED-website: http://ted.europa.eu/udl?uri=ted:notice:192270-2012:text:nl:html B-Brussel: Diensten voor ontwikkeling van software voor tijdregistratie of personele middelen 2012/S

Nadere informatie

e-procurement voor bedrijven

e-procurement voor bedrijven Infosessie e-procurement voor bedrijven Federale dienst e-procurement Versie: 2015-201 Programma Programma Wat is e-procurement? Definitie en begrippen Waarom e-procurement? Wettelijk kader De voordelen

Nadere informatie

ZOO ZB book Page XI Wednesday, December 5, :40 PM Wet van 15 mei Wet van 4 maart

ZOO ZB book Page XI Wednesday, December 5, :40 PM Wet van 15 mei Wet van 4 maart ZOO ZB 12001.book Page XI Wednesday, December 5, 2012 2:40 PM Inhoud 0. Inleiding... 1 0.1. Het historisch kader... 1 0.1.1. Wet van 15 mei 1846... 1 0.1.2. Wet van 4 maart 1963... 1 0.1.3. Wet van 14

Nadere informatie

Deze aankondiging heeft betrekking op de bekendmaking van een: Plaats: HASSELT Postcode: 3500

Deze aankondiging heeft betrekking op de bekendmaking van een: Plaats: HASSELT Postcode: 3500 1/ 5 BE001 15/02/2016 - FM nummer: 2016-504566 Standaardformulier 50 - NL Bulletin der Aanbestedingen Publicatieblad van de Federale Dienst e-procurement FOD P&O Wetstraat, 51 B-1040 Brussel +32 27905200

Nadere informatie

Aankondiging van een opdracht nutssectoren. Diensten

Aankondiging van een opdracht nutssectoren. Diensten 1/6 Deze aankondiging op de TED-website: http://ted.europa.eu/udl?uri=ted:notice:190863-2014:text:nl:html België-Mechelen: Dienstverlening op het gebied van architectuur, bouwkunde, civiele techniek en

Nadere informatie

België-Brussel: Software en informatiesystemen 2014/S 038-062416. Aankondiging van een opdracht. Leveringen

België-Brussel: Software en informatiesystemen 2014/S 038-062416. Aankondiging van een opdracht. Leveringen 1/6 Deze aankondiging op de TED-website: http://ted.europa.eu/udl?uri=ted:notice:62416-2014:text:nl:html België-Brussel: Software en informatiesystemen 2014/S 038-062416 Aankondiging van een opdracht Leveringen

Nadere informatie

Over de duur van de overeenkomst, de looptijd van een systeem en de uitvoeringstermijn

Over de duur van de overeenkomst, de looptijd van een systeem en de uitvoeringstermijn Over de duur van de overeenkomst, de looptijd van een systeem en de uitvoeringstermijn De discussies rond het thema looptijd, duur en uitvoeringstermijn verlopen in dit land niet voldoende zinvol, in de

Nadere informatie

Ontwerp van gewestelijke omzendbrief e-procurement Gebruik van de e-procurement-toepassingen door de entiteiten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Ontwerp van gewestelijke omzendbrief e-procurement Gebruik van de e-procurement-toepassingen door de entiteiten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Ontwerp van gewestelijke omzendbrief e-procurement Gebruik van de e-procurement-toepassingen door de entiteiten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Inhoud I. Inleiding 2 1 Algemeen en toepassingsgebied

Nadere informatie

Lidstaten - Dienstenovereenkomst - Aankondiging van een opdracht - Procedure van gunning via onderhandelingen

Lidstaten - Dienstenovereenkomst - Aankondiging van een opdracht - Procedure van gunning via onderhandelingen 1/5 Deze aankondiging op de TED-website: http://ted.europa.eu/udl?uri=ted:notice:29084-2012:text:nl:html B-Brussel: Vertaaldiensten 2012/S 18-029084 Aankondiging van een opdracht Diensten Richtlijn 2004/18/EG

Nadere informatie

WET VAN 17 JUNI 2016 INZAKE OVERHEIDSOPDRACHTEN 19 TITEL 1 INLEIDENDE BEPALING, DEFINITIES EN ALGEMENE BEGINSELEN 19

WET VAN 17 JUNI 2016 INZAKE OVERHEIDSOPDRACHTEN 19 TITEL 1 INLEIDENDE BEPALING, DEFINITIES EN ALGEMENE BEGINSELEN 19 Codex overheidsopdrachten 2017.book Page 5 Monday, September 11, 2017 8:48 AM INHOUD VOORWOORD 3 INHOUD 5 WET VAN 17 JUNI 2016 INZAKE OVERHEIDSOPDRACHTEN 19 TITEL 1 INLEIDENDE BEPALING, DEFINITIES EN ALGEMENE

Nadere informatie

Aankondiging van een opdracht Richtlijn 2014/24/EU

Aankondiging van een opdracht Richtlijn 2014/24/EU 1 / 6 BE001 03/07/2018 - BDA nummer: 2018-519149 Standaardformulier 2 - NL Bulletin der Aanbestedingen Publicatieblad van de Federale Dienst e-procurement FOD Beleid en Ondersteuning - Simon Bolivarlaan,

Nadere informatie

E-PROCUREMENT GEBRUIKERSBEHEER

E-PROCUREMENT GEBRUIKERSBEHEER E-PROCUREMENT GEBRUIKERSBEHEER HANDLEIDING VOOR ONDERNEMINGEN 04/072016 - Versie 201 GEBRUIKSVOORWAARDEN Rechten De FOD Personeel en Organisatie behoudt alle rechten (waaronder auteursrechten, merkrechten

Nadere informatie

De viceminister president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Bestuurszaken, Binnenlands Bestuur, Inburgering, Toerisme en Vlaamse Rand

De viceminister president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Bestuurszaken, Binnenlands Bestuur, Inburgering, Toerisme en Vlaamse Rand De viceminister president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Bestuurszaken, Binnenlands Bestuur, Inburgering, Toerisme en Vlaamse Rand NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft : - Aangekondigde

Nadere informatie

Procesomschrijving Inkooporders Goederen en diensten

Procesomschrijving Inkooporders Goederen en diensten Stap Actie Actor Omschrijving / Instructie Timing Systeem van registratie 1 ontvangen van offerte leverancier 2 samenstellen van het dossier dossierbehandelaar dossierbehandelaar voert marktonderzoek en

Nadere informatie

Aankondiging van een opdracht Richtlijn 2014/24/EU

Aankondiging van een opdracht Richtlijn 2014/24/EU 1 / 7 BE001 25/09/2017 - BDA nummer: 2017-529106 Standaardformulier 2 - NL Bulletin der Aanbestedingen Publicatieblad van de Federale Dienst e-procurement FOD P&O Wetstraat, 51 B-1040 Brussel +32 27905200

Nadere informatie

Aankondiging van een opdracht Richtlijn 2014/24/EU

Aankondiging van een opdracht Richtlijn 2014/24/EU 1 / 6 BE001 29/11/2017 - BDA nummer: 2000-000000 Standaardformulier 2 - NL Bulletin der Aanbestedingen Publicatieblad van de Federale Dienst e-procurement FOD P&O Wetstraat, 51 B-1040 Brussel +32 27905200

Nadere informatie

Aankondiging van een opdracht Richtlijn 2014/24/EU

Aankondiging van een opdracht Richtlijn 2014/24/EU 1 / 7 BE001 09/08/2017 - BDA nummer: 2017-525736 Standaardformulier 2 - NL Bulletin der Aanbestedingen Publicatieblad van de Federale Dienst e-procurement FOD P&O Wetstraat, 51 B-1040 Brussel +32 27905200

Nadere informatie

Aankondiging van een opdracht Richtlijn 2014/24/EU

Aankondiging van een opdracht Richtlijn 2014/24/EU 1 / 7 BE001 21/01/2019 - BDA nummer: 2019-501787 Standaardformulier 2 - NL Bulletin der Aanbestedingen Publicatieblad van de Federale Dienst e-procurement FOD Beleid en Ondersteuning - Simon Bolivarlaan,

Nadere informatie

Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 Inleiding... 4 Periode... 4 Overzicht voor de Federale-, Programmatorische overheidsdiensten, het Ministerie van

Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 Inleiding... 4 Periode... 4 Overzicht voor de Federale-, Programmatorische overheidsdiensten, het Ministerie van Monitoring - Overheids Gebruik van de e-procurement-toepassingen door de diensten van de federale Staat juli 2013 september 2013 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 Inleiding... 4 Periode... 4 Overzicht

Nadere informatie

België-Brussel: Software voor het maken van documenten, tekeningen, afbeeldingen, dienstregelingen en productiviteit 2015/S 034-057624

België-Brussel: Software voor het maken van documenten, tekeningen, afbeeldingen, dienstregelingen en productiviteit 2015/S 034-057624 1/5 Deze aankondiging op de TED-website: http://ted.europa.eu/udl?uri=ted:notice:57624-2015:text:nl:html België-Brussel: Software voor het maken van documenten, tekeningen, afbeeldingen, dienstregelingen

Nadere informatie

België-Knokke-Heist: Terreinvoertuigen 2015/S Aankondiging van een opdracht. Leveringen

België-Knokke-Heist: Terreinvoertuigen 2015/S Aankondiging van een opdracht. Leveringen 1/5 Deze aankondiging op de TED-website: http://ted.europa.eu/udl?uri=ted:notice:397278-2015:text:nl:html België-Knokke-Heist: Terreinvoertuigen 2015/S 218-397278 Aankondiging van een opdracht Leveringen

Nadere informatie

Bestek en aanvullende documenten (zoals documenten voor een concurrentiegerichte dialoog en een dynamisch aankoopsysteem) zijn verkrijgbaar op

Bestek en aanvullende documenten (zoals documenten voor een concurrentiegerichte dialoog en een dynamisch aankoopsysteem) zijn verkrijgbaar op I: Aanbestedende dienst I.1) Naam, adressen en contactpunt(en) Officiële benaming: Technische Universiteit Nationale identificatie: 102183628 Postadres: Stevinweg 1 Postcode: 2628 CN Land: Contactpunt(en):

Nadere informatie

Lidstaten - Leveringsopdracht - Aankondiging van een opdracht - Openbare procedure. B-Brussel: Elektriciteit 2012/S 35-056242

Lidstaten - Leveringsopdracht - Aankondiging van een opdracht - Openbare procedure. B-Brussel: Elektriciteit 2012/S 35-056242 1/5 Deze aankondiging op de TED-website: http://ted.europa.eu/udl?uri=ted:notice:56242-2012:text:nl:html B-Brussel: Elektriciteit 2012/S 35-056242 Aankondiging van een opdracht Leveringen Richtlijn 2004/18/EG

Nadere informatie

HOE EEN ELEKTRONISCHE OFFERTE

HOE EEN ELEKTRONISCHE OFFERTE HOE EEN ELEKTRONISCHE OFFERTE INDIENEN? CHECKLIST VOOR ONDERNEMINGEN 1 Inleiding... 2 2 Wat heb je nodig?... 3 2.1 Vereiste configuratie... 3 2.2 Toegang tot het e-procurement platform... 3 3 Hoe zoek

Nadere informatie

OFFERTES INDIENEN VIA INTERNET E-PROCUREMENT VOOR ONDERNEMINGEN

OFFERTES INDIENEN VIA INTERNET E-PROCUREMENT VOOR ONDERNEMINGEN OFFERTES INDIENEN VIA INTERNET E-PROCUREMENT VOOR ONDERNEMINGEN juli 2014 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding... 3 2. Vereisten... 4 2.1. Een computer uitgerust met :... 4 2.2. Voorzieningen voor het werken met

Nadere informatie

Aankondiging van een opdracht Richtlijn 2014/24/EU

Aankondiging van een opdracht Richtlijn 2014/24/EU 1 / 7 BE001 14/06/2019 - BDA nummer: 2019-518074 Standaardformulier 2 - NL Bulletin der Aanbestedingen Publicatieblad van de Federale Dienst e-procurement FOD Beleid en Ondersteuning - Simon Bolivarlaan,

Nadere informatie

HANDLEIDING OVERHEIDSOPDRACHTEN VOOR DE KLASSIEKE SECTOREN OP BASIS VAN DE WET VAN 15 JUNI 2006

HANDLEIDING OVERHEIDSOPDRACHTEN VOOR DE KLASSIEKE SECTOREN OP BASIS VAN DE WET VAN 15 JUNI 2006 10.07.2013 HANDLEIDING OVERHEIDSOPDRACHTEN VOOR DE KLASSIEKE SECTOREN OP BASIS VAN DE WET VAN 15 JUNI 2006 1 Urbain BRUGGEMAN Adviseur-generaal Cel Overheidsopdrachten Inhoud Praktische handleiding overheidsopdrachten....

Nadere informatie

Deze aankondiging heeft betrekking op de bekendmaking van een: Plaats: HASSELT Postcode: 3500

Deze aankondiging heeft betrekking op de bekendmaking van een: Plaats: HASSELT Postcode: 3500 1/ 5 BE001 30/11/2015 - FM nummer: 2015-533215 Standaardformulier 50 - NL Bulletin der Aanbestedingen Publicatieblad van de Federale Dienst e-procurement FOD P&O Wetstraat, 51 B-1040 Brussel +32 27905200

Nadere informatie

Aankondiging van een opdracht Richtlijn 2014/24/EU

Aankondiging van een opdracht Richtlijn 2014/24/EU 1 / 7 BE001 26/04/2018 - BDA nummer: 2018-511759 Standaardformulier 2 - NL Bulletin der Aanbestedingen Publicatieblad van de Federale Dienst e-procurement FOD Beleid en Ondersteuning - Simon Bolivarlaan,

Nadere informatie

AANKONDIGING VAN EEN OPDRACHT

AANKONDIGING VAN EEN OPDRACHT 1/ 13 BE001 22/06/2017 - BDA nummer: 2017-520338 Standaardformulier 2 - NL Bulletin der Aanbestedingen Publicatieblad van de Federale Dienst e-procurement FOD P&O Wetstraat, 51 B-1040 Brussel +32 27905200

Nadere informatie

Supplement op het Publicatieblad van de Europese Unie. Officiële benaming: Nationaal identificatienummer: 2

Supplement op het Publicatieblad van de Europese Unie. Officiële benaming: Nationaal identificatienummer: 2 Supplement op het Publicatieblad van de Europese Unie Info & onlineformulieren: http://simap.ted.europa.eu Afdeling I: Aanbestedende dienst I.1) Naam en adressen 1 (gelieve alle aanbestedende diensten

Nadere informatie

Supplement op het Publicatieblad van de Europese Unie. Officiële benaming: Nationaal identificatienummer: 2

Supplement op het Publicatieblad van de Europese Unie. Officiële benaming: Nationaal identificatienummer: 2 Supplement op het Publicatieblad van de Europese Unie Info & onlineformulieren: http://simap.ted.europa.eu Afdeling I: Aanbestedende instantie Aankondiging van een opdracht speciale sectoren Richtlijn

Nadere informatie

A. ALGEMENE BEGINSELEN IN ZAKE OVERHEIDSOPDRACHTEN

A. ALGEMENE BEGINSELEN IN ZAKE OVERHEIDSOPDRACHTEN Hoofdstuk V GOEDEREN INLEIDING OVERHEIDSOPDRACHTEN BEHEER EN BESCHIKKING VAN GOEDEREN WERKEN AAN GEBOUWEN PREMIES EN SUBSIEDIES SCHENKINGEN, LEGATEN EN STICHTINGEN 2. OVERHEIDSOPDRACHTEN 504. De kerkfabriek

Nadere informatie

Het Facilitair Bedrijf. partner in overheidsopdrachten

Het Facilitair Bedrijf. partner in overheidsopdrachten Het Facilitair Bedrijf partner in overheidsopdrachten De regelgeving rond overheidsopdrachten in relatie tot innovatie Belgische regelgeving overheidsopdrachten Wet 15 juni 2006 Wet 17 juni 2013 (rechtsbescherming)

Nadere informatie

Aankondiging van een gegunde opdracht

Aankondiging van een gegunde opdracht 1 / 5 BE001 19/09/2017 - BDA nummer: 2017-528588 Standaardformulier 3 - NL Bulletin der Aanbestedingen Publicatieblad van de Federale Dienst e-procurement FOD P&O Wetstraat, 51 B-1040 Brussel +32 27905200

Nadere informatie

Bestek en aanvullende documenten (zoals documenten voor een concurrentiegerichte dialoog en een dynamisch aankoopsysteem) zijn verkrijgbaar op

Bestek en aanvullende documenten (zoals documenten voor een concurrentiegerichte dialoog en een dynamisch aankoopsysteem) zijn verkrijgbaar op I: Aanbestedende dienst I.1) Naam, adressen en contactpunt(en) Officiële benaming: Erasmus Universiteit Rotterdam Nationale identificatie: 21411034 Postadres: Burgemeester Oudlaan 50 Plaats: rotterdam

Nadere informatie

België-Brussel: Onderhoud van software voor informatietechnologie 2015/S 067-119525. Aankondiging van een opdracht. Diensten

België-Brussel: Onderhoud van software voor informatietechnologie 2015/S 067-119525. Aankondiging van een opdracht. Diensten 1/6 Deze aankondiging op de TED-website: http://ted.europa.eu/udl?uri=ted:notice:119525-2015:text:nl:html België-Brussel: Onderhoud van software voor informatietechnologie 2015/S 067-119525 Aankondiging

Nadere informatie

B-Brussel: Software en informatiesystemen 2013/S 001-000703. Aankondiging van een opdracht. Leveringen

B-Brussel: Software en informatiesystemen 2013/S 001-000703. Aankondiging van een opdracht. Leveringen 1/5 Deze aankondiging op de TED-website: http://ted.europa.eu/udl?uri=ted:notice:703-2013:text:nl:html B-Brussel: Software en informatiesystemen 2013/S 001-000703 Aankondiging van een opdracht Leveringen

Nadere informatie

Aankondiging van een opdracht Richtlijn 2014/24/EU

Aankondiging van een opdracht Richtlijn 2014/24/EU 1 / 6 BE001 28/09/2017 - BDA nummer: 2017-529520 Standaardformulier 2 - NL Bulletin der Aanbestedingen Publicatieblad van de Federale Dienst e-procurement FOD P&O Wetstraat, 51 B-1040 Brussel +32 27905200

Nadere informatie

B-Brussel: Testen van software 2012/S 190-312596. Aankondiging van een opdracht. Diensten

B-Brussel: Testen van software 2012/S 190-312596. Aankondiging van een opdracht. Diensten 1/5 Deze aankondiging op de TED-website: http://ted.europa.eu/udl?uri=ted:notice:312596-2012:text:nl:html B-Brussel: Testen van software 2012/S 190-312596 Aankondiging van een opdracht Diensten Richtlijn

Nadere informatie

AANKONDIGING VAN EEN OPDRACHT - SPECIALE SECTOREN

AANKONDIGING VAN EEN OPDRACHT - SPECIALE SECTOREN AANKONDIGING VAN EEN OPDRACHT SPECIALE SECTOREN Richtlijn 2014/25/EU Werken AFDELING I: AANBESTEDENDE INSTANTIE I.1) NAAM EN ADRESSEN Officiële benaming: Eindhoven Airport B.V. (i.c.m. Schiphol Nederland

Nadere informatie

Woord vooraf 3. Inleiding 15. HOOFDSTUK 1. Algemene bepalingen 17. Afdeling 1. Inleidende bepaling 17. Art. 1: omzetting richtlijn 17

Woord vooraf 3. Inleiding 15. HOOFDSTUK 1. Algemene bepalingen 17. Afdeling 1. Inleidende bepaling 17. Art. 1: omzetting richtlijn 17 KB plaatsing overheidsopdrachten goed.fm Page 5 Friday, October 21, 2011 9:36 AM INHOUDSOPGAVE Woord vooraf 3 Inleiding 15 HOOFDSTUK 1. Algemene bepalingen 17 Afdeling 1. Inleidende bepaling 17 Art. 1:

Nadere informatie

Bestek en aanvullende documenten (zoals documenten voor een concurrentiegerichte dialoog en een dynamisch aankoopsysteem) zijn verkrijgbaar op

Bestek en aanvullende documenten (zoals documenten voor een concurrentiegerichte dialoog en een dynamisch aankoopsysteem) zijn verkrijgbaar op I: Aanbestedende dienst I.1) Naam, adressen en contactpunt(en) Officiële benaming: Coà peratieve Vereniging Midwaste Milieu UA Nationale identificatie: 201809692 Postadres: Schieweg 99 Plaats: Delft Postcode:

Nadere informatie

Sociale en andere specifieke diensten overheidsopdrachten

Sociale en andere specifieke diensten overheidsopdrachten 1 / 6 BE001 27/07/2017 - BDA nummer: 2017-524857 Standaardformulier 21 - NL Bulletin der Aanbestedingen Publicatieblad van de Federale Dienst e-procurement FOD P&O Wetstraat, 51 B-1040 Brussel +32 27905200

Nadere informatie

Door de aanbestedende dienst aan de opdracht gegeven benaming: Busdiensten

Door de aanbestedende dienst aan de opdracht gegeven benaming: Busdiensten AANKONDIGING VAN EEN OPDRACHT Diensten. AFDELING I: AANBESTEDENDE DIENST I.1) I.2) NAAM, ADRESSEN EN CONTACTPUNT(EN) ROC Leiden, Postbus 16158, 2301GD Leiden (NL). Contactpunt(en): ROC Leiden Hoofdkantoor,

Nadere informatie

De codex is daarmee een onmisbaar werkinstrument voor al wie actief is op het gebied van overheidsopdrachten in de klassieke sectoren.

De codex is daarmee een onmisbaar werkinstrument voor al wie actief is op het gebied van overheidsopdrachten in de klassieke sectoren. VOORWOORD Het overheidsopdrachtenrecht bevindt zich opnieuw op een kruispunt. Niet heel lang geleden, namelijk op 1 juli 2013 is de huidige wetgeving overheidsopdrachten in werking getreden. Onder invloed

Nadere informatie

Supplement op het Publicatieblad van de Europese Unie. Officiële benaming: Nationaal identificatienummer: 2

Supplement op het Publicatieblad van de Europese Unie. Officiële benaming: Nationaal identificatienummer: 2 Supplement op het Publicatieblad van de Europese Unie Info & onlineformulieren: http://simap.ted.europa.eu Afdeling I: Aanbestedende dienst Sociale en andere specifieke diensten overheidsopdrachten Richtlijn

Nadere informatie

Aankondiging van een opdracht Richtlijn 2014/24/EU

Aankondiging van een opdracht Richtlijn 2014/24/EU 1 / 6 BE001 23/08/2017 - BDA nummer: 2017-526552 Standaardformulier 2 - NL Bulletin der Aanbestedingen Publicatieblad van de Federale Dienst e-procurement FOD P&O Wetstraat, 51 B-1040 Brussel +32 27905200

Nadere informatie

Aankondiging van een gegunde opdracht

Aankondiging van een gegunde opdracht 1 / 5 BE001 27/07/2017 - BDA nummer: 2017-524837 Standaardformulier 3 - NL Bulletin der Aanbestedingen Publicatieblad van de Federale Dienst e-procurement FOD P&O Wetstraat, 51 B-1040 Brussel +32 27905200

Nadere informatie

Hoofdstuk I Algemene bepalingen 1. Afdeling I Inleidende bepaling 1. Afdeling II Definities en toepassing belasting over de toegevoegde waarde

Hoofdstuk I Algemene bepalingen 1. Afdeling I Inleidende bepaling 1. Afdeling II Definities en toepassing belasting over de toegevoegde waarde INHOUDSTAFEL Hoofdstuk I Algemene bepalingen 1 Afdeling I Inleidende bepaling 1 Art. 1: omzetting richtlijn 1 Afdeling II Definities en toepassing belasting over de toegevoegde waarde Art. 2: definities

Nadere informatie

AANKONDIGING VAN EEN OPDRACHT

AANKONDIGING VAN EEN OPDRACHT I: AANBESTEDENDE DIENST AANKONDIGING VAN EEN OPDRACHT Leveringen I.1) NAAM, ADRESSEN EN CONTACTPUNT(EN) Officiële benaming: Gemeente Lelystad Nationale identificatie: 311864748 Postadres: Stadhuisplein

Nadere informatie

De viceminister president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Bestuurszaken, Binnenlands Bestuur, Inburgering, Toerisme en Vlaamse Rand

De viceminister president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Bestuurszaken, Binnenlands Bestuur, Inburgering, Toerisme en Vlaamse Rand De viceminister president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Bestuurszaken, Binnenlands Bestuur, Inburgering, Toerisme en Vlaamse Rand Vlaamse minister van Financiën, Begroting, Werk, Ruimtelijke

Nadere informatie

AANKONDIGING VAN EEN OPDRACHT

AANKONDIGING VAN EEN OPDRACHT 1/ 12 BE001 27/06/2016 - BDA nummer: 2016-519664 Standaardformulier 2 - NL Bulletin der Aanbestedingen Publicatieblad van de Federale Dienst e-procurement FOD P&O Wetstraat, 51 B-1040 Brussel +32 27905200

Nadere informatie

Moet uw vereniging voldoen aan deze regelgeving?

Moet uw vereniging voldoen aan deze regelgeving? 1 Que? Op 1 juli wordt een nieuwe wetgeving inzake overheidsopdrachten van kracht. Overheidsopdrachten zijn werken, leveringen of diensten die de overheid bestelt of waartoe ze opdracht geeft. De overheid

Nadere informatie

Sociale en andere specifieke diensten overheidsopdrachten

Sociale en andere specifieke diensten overheidsopdrachten 1 / 6 BE001 13/07/2017 - BDA nummer: 2017-524016 Standaardformulier 21 - NL Bulletin der Aanbestedingen Publicatieblad van de Federale Dienst e-procurement FOD P&O Wetstraat, 51 B-1040 Brussel +32 27905200

Nadere informatie

België-Brussel: Virusbeschermingssoftware 2014/S Aankondiging van een opdracht. Leveringen

België-Brussel: Virusbeschermingssoftware 2014/S Aankondiging van een opdracht. Leveringen 1/5 Deze aankondiging op de TED-website: http://ted.europa.eu/udl?uri=ted:notice:375031-2014:text:nl:html België-Brussel: Virusbeschermingssoftware 2014/S 212-375031 Aankondiging van een opdracht Leveringen

Nadere informatie

Bestek en aanvullende documenten (zoals documenten voor een concurrentiegerichte dialoog en een dynamisch aankoopsysteem) zijn verkrijgbaar op

Bestek en aanvullende documenten (zoals documenten voor een concurrentiegerichte dialoog en een dynamisch aankoopsysteem) zijn verkrijgbaar op I: Aanbestedende dienst I.1) Naam, adressen en contactpunt(en) Officiële benaming: Waterschap Vechtstromen Nationale identificatie: 331835633 Postadres: Kooikersweg 1 Plaats: Almelo Postcode: 7609 PZ Land:

Nadere informatie

e-procurement en de nieuwe wetgeving overheidsopdrachten: overgangsregeling voor het publiceren van aankondigingen

e-procurement en de nieuwe wetgeving overheidsopdrachten: overgangsregeling voor het publiceren van aankondigingen versie 1/06/2017 e-procurement en de nieuwe wetgeving overheidsopdrachten: overgangsregeling voor het publiceren van aankondigingen 1. Inleiding Op 30 juni 2017 treedt de nieuwe wetgeving overheidsopdrachten

Nadere informatie

Usergroup e-procurement. 22 november 2016

Usergroup e-procurement. 22 november 2016 Usergroup e-procurement 22 november 2016 1 Programma I. Nieuwe wetgeving: impact op e-procurement II. Aanpassingen e-tendering III. Aanpassingen e-catalogue pauze IV. Uniform Europees Aanbestedingsdocument

Nadere informatie

Sociale en andere specifieke diensten overheidsopdrachten

Sociale en andere specifieke diensten overheidsopdrachten 1 / 7 BE001 18/09/2017 - BDA nummer: 2017-528474 Standaardformulier 21 - NL Bulletin der Aanbestedingen Publicatieblad van de Federale Dienst e-procurement FOD P&O Wetstraat, 51 B-1040 Brussel +32 27905200

Nadere informatie

NL-Delft: Verhuur van voertuigen voor personenvervoer met chauffeur 2011/S 195-318401 Aankondiging van een opdracht Diensten

NL-Delft: Verhuur van voertuigen voor personenvervoer met chauffeur 2011/S 195-318401 Aankondiging van een opdracht Diensten NL-Delft: Verhuur van voertuigen voor personenvervoer met chauffeur 2011/S 195-318401 Aankondiging van een opdracht Diensten Afdeling I: Aanbestedende dienst I.1) Naam, adressen en contactpunt(en) Technische

Nadere informatie

AANKONDIGING VAN EEN OPDRACHT

AANKONDIGING VAN EEN OPDRACHT 1/ 12 BE001 24/1/2017 - BDA nummer: 2017-502209 Standaardformulier 2 - NL Bulletin der Aanbestedingen Publicatieblad van de Federale Dienst e-procurement FOD P&O Wetstraat, 51 B-1040 Brussel +32 27905200

Nadere informatie

Supplement op het Publicatieblad van de Europese Unie. Officiële benaming: Nationaal identificatienummer: 2

Supplement op het Publicatieblad van de Europese Unie. Officiële benaming: Nationaal identificatienummer: 2 Supplement op het Publicatieblad van de Europese Unie Info & onlineformulieren: http://simap.ted.europa.eu Afdeling I: Aanbestedende dienst Aankondiging van een gegunde opdracht Resultaten van de aanbestedingsprocedure

Nadere informatie

Samenwerkingsprotocol voor het e- procurementprogramma tussen de Belgische Staat en de Vlaamse Gemeenschap en het Vlaamse Gewest

Samenwerkingsprotocol voor het e- procurementprogramma tussen de Belgische Staat en de Vlaamse Gemeenschap en het Vlaamse Gewest Samenwerkingsprotocol voor het e- procurementprogramma tussen de Belgische Staat en de Vlaamse Gemeenschap en het Vlaamse Gewest Tussen: De Belgische Staat, vertegenwoordigd door de Federale Regering in

Nadere informatie

e-procurement voor bedrijven

e-procurement voor bedrijven Infosessie e-procurement voor bedrijven Federale dienst e-procurement Versie: 2017-100 Programma Programma Wat is e-procurement? Definitie en begrippen Waarom e-procurement? Wettelijk kader De voordelen

Nadere informatie