Laat leren werken. over leertransfer in de praktijk. Durf te excelleren. isesadvies.nl

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Laat leren werken. over leertransfer in de praktijk. Durf te excelleren. isesadvies.nl"

Transcriptie

1 Laat leren werken over leertransfer in de praktijk Durf te excelleren isesadvies.nl

2 LAAT LEREN WERKEN over leertransfer in de praktijk 1 Hoe laat u leren ook echt wérken? Deze waaier helpt u en uw collega s optimaal gebruik te maken van de kennis die is aangereikt in trainingen, cursussen en opleidingen 1. Als u het principe van leertransfer toepast, wordt uw training pas ECHT effectief en haalt u het beloofde rendement. Deze waaier geeft tips en tricks over HOE u het aspect leertransfer pragmatisch toe kunt passen in de dagelijkse praktijk. We gaan in deze waaier uit van de individuele deelnemer én de leidinggevende van de deelnemer. Vanuit deze twee belangrijkste rollen belichten we drie fasen rondom het volgen van een cursus of opleiding: voor, tijdens en na de training. Leesadvies: - Voor de bedoelde volgorde: lees de waaier van voor naar achter, draai de waaier dan om, en lees van achter naar voor. - Of blader de waaier gewoon door en sta stil bij ideeën die u aanspreken. 1 In de rest van deze waaier gebruiken we de term training, ook waar we opleiding, studie,cursus of een andere opleidingsvorm bedoelen.

3 Wat is leertransfer? 2 Leertransfer is de mate waarin verworven kennis, vaardigheden en houding worden gebruikt in andere situaties dan die waarin ze zijn verworven (Simons, 1999). Het succes van een leertraject wordt grotendeels bepaald door de factor gelegenheid : kan en mag de deelnemer het geleerde toepassen in de praktijk? Alleen dán levert de training de beoogde resultaten op voor degene die de training gevolgd heeft en daarmee ook voor zijn of haar afdeling of organisatie. Het feitelijke leerproces vindt plaats in de eigen werkomgeving. Dáár moet het geleerde vorm krijgen, en dáár moeten de verwachte resultaten geboekt worden. Het probleem is echter dat de deelnemer bij die toepassing vaak stuit op een groot aantal hindernissen (transferbelemmerende aspecten) en juist dan extra ondersteuning nodig heeft. Dat geldt ook voor de direct leidinggevenden en de collega s, omdat hun rol ten aanzien van de deelnemer waarschijnlijk zal veranderen.

4 voor de training 3 INLEIDING Een goede voorbereiding is het halve werk. U gaat een training volgen. Hoe kunt u zich het beste voorbereiden op die training? Wat moet u zich vooraf realiseren om er zoveel mogelijk uit te halen? Op de volgende pagina s staan adviezen en tips waarmee u direct aan de slag kunt. Het is niet noodzakelijk om alle tips uit te voeren, u kunt er ook een aantal kiezen die voor u relevant en uitvoerbaar zijn. Zorg er in ieder geval wel voor dat u goed beslagen ten ijs komt op de eerste trainingsbijeenkomst. Veel succes!

5 voor de training 4 1. STEL UZELF EERST EEN AANTAL VRAGEN: Waar ga ik mee aan de slag: met mijn sterktes of mijn zwaktes? Sluit de training goed aan bij de voorkennis die ik al heb? Bel hierover eventueel met een opleidingsadviseur uit uw organisatie of uit de opledingsorganisatie. Wat wil ik precies leren? Welke drie dingen vind ik waardevol om te leren? Tip: Koop een mooi schrift en schrijf de antwoorden daarin. Aan het eind van de training hebt u alle belangrijke informatie in dat schrift staan.

6 voor de training 5 2. WAT IS MIJN LEERSTIJL? Als u weet hoe u leert, leert u effectiever. Weten welke leerstijl bij u past, is daarom erg belangrijk. Er zijn vier leerstijlen (Kolb): BESLISSER: neemt een besluit, heeft een idee, en handelt daarnaar; snelheid is belangrijk. DOENER: gaat onmiddellijk tot actie over, heeft weinig bedenktijd nodig, en merkt wel hoe het gaat. DROMER: gebruikt recente ervaringen en ervaringen uit het verleden en exploreert die, denkt divergent (lateraal, creatief), verzamelt alle opties. DENKER: analyseert, concludeert, denkt convergent: logisch, analytisch, zoekt het juiste besluit. Tip: Ga naar en doe hier de gratis leerstijlentest.

7 voor de training 6 3. VOORGESPREK MET LEIDINGGEVENDE Het is belangrijk dat u en uw leidinggevende het eens zijn over wat u gaat leren en op welke manier u de nieuwe kennis en vaardigheden gaat toepassen in de praktijk. Praat daarover voor de training. Belangrijke agendapunten: Wat verwacht uw leidinggevende van u na de training? Hoe past dit in de organisatiedoelstellingen? Wat maakt dat juist deze training uw werkprestatie verbetert? Wat gaat uw leidinggevende doen vooraf, tijdens en na de training? Wat levert deze training voor u concreet op? (Bijv. tijdwinst, rust, effectiviteit; of een betere beoordeling of beloning.)

8 voor de training 7 4. VERHOOG UW ZELFKENNIS Doe voorafgaande aan een training een aantal tests om meer zelfkennis te krijgen. Op vindt u veel gratis testen. Bijv. wat voor leidinggevende ben ik? Waar liggen mijn competenties? Als u echt durft, vraagt u aan uw collega s of familie feedback over deze onderwerpen. Hoe vraagt u feedback? Zorg dat u de feedback echt begrijpt, vraag dus door als het onduidelijk is Vraag naar concrete voorbeelden Ga voor uzelf na of u het ermee eens bent. Besluit wat u met de feedback doet.

9 voor de training 8 5. LEES U IN Lees alvast iets over het onderwerp: Kijk op de website van de opleider wat de training precies inhoudt. Zoek naar theorieën en modellen die horen bij het onderwerp van de training, kijk bijv. op wikipedia. Heeft een collega toevallig boeken over het onderwerp? Blader ze door. Raadpleeg studieboeken, eventueel ook de boeken die in de training worden gebruikt. Tip: Koppel de opgedane voorkennis aan de situatie in uw organisatie. U bent nu beter in staat de kennis en vaardigheden van de training direct in de context van uw eigen werkomgeving te plaatsen.

10 voor de training 9 6. TEAMWORK Een van de belangrijkste succesfactoren van effectief leren is de acceptatie van uw nieuwe kennis en ervaring door uw directe collega s. Het is dan ook zeer belangrijk om deze collega s te informeren over uw training. Stel uw directe collega s op de hoogte van het feit dat u een training gaat volgen. Vertel ze dat u als een ander mens terugkomt (meer uzelf)! Zo kunt u uw collega s erop voorbereiden dat u dingen anders zult gaan doen als u terugkomt. Bovendien wekt u hun interesse: misschien wil er wel een collega mee naar de training? Tip: Probeer deze informatie zo mogelijk in samenwerking met uw direct leidinggevende te brengen. Bijvoorbeeld tijdens een teammeeting. U krijgt zo meer commitment van uw collega s en leidinggevende.

11 voor de training TOEPASSEN Voordat u start met de training, is het zinvol om vast na te denken over HOE u de nieuwe kennis straks gaat toepassen in de praktijk: Bedenk van tevoren vijf concrete werksituaties waarin u de kennis en vaardigheden uit de training zou kunnen (of willen) toepassen. Eventueel kunt u ook een situatie uit uw privé leven hierin betrekken. Probeer u bij het bedenken van vijf voorbeelden niet te laten beperken door eventuele belemmeringen of problemen die u op dit moment ziet in de organisatie. Ga er vanuit dat alles kan! Tip: Gaat u bijv. een training projectmanagement volgen? Pas het toe op de verbouwing die u van plan bent te doen.

12 voor de training WHY NOT? Het is belangrijk te onderzoeken hoe het zit met de motivatie. Daarom is het goed om eens vanuit een verrassend perspectief te denken. Waarom zou u nu juist NIET uw geleerde kennis gaan gebruiken? Noteer vijf argumenten, of schrijf eens een vlammend betoog waarom u de kennis van de training niet gaat toepassen. Bekijk deze na afloop kritisch Wilt u echt veranderen? Als u echt wilt veranderen; welke argumenten om de training NIET toe te passen kunt u dan weerleggen? Tip: Maak een schema: argumenten tegen en argumenten voor. Bijv: Ik heb er geen tijd voor als ik er tijd voor maak, zal ik er op termijn tijd mee winnen.

13 voor de training ZOEK HULP Misschien is het goed om hulp te vragen. Het is vaak zeer zinvol om u gedurende en vooral na een training te laten ondersteunen om de nieuwe kennis goed toe te passen in de praktijk. Zoek een coach of mentor. Hij of zij wordt uw aanspreekpunt in de organisatie. Bij hem/haar kunt u terecht voor vragen of feedback. Dit zou bijv. uw leidinggevende kunnen zijn: omdat hij/zij zicht heeft op de activiteiten die u uitvoert en de plek waar u naar toe wilt groeien. Ga de training samen met een collega volgen. Jullie kunnen elkaar als buddy scherp houden en elkaar helpen met de toepassing in de praktijk. Tip: Is er niemand die de training ook gaat volgen? Zoek dan iemand die de training al gevolgd heeft.

14 voor de training NEEM AFSTAND Om optimaal te kunnen leren, moet u uzelf los kunnen maken van de dagelijkse beslommeringen, met name die van uw werk. Gun uzelf rust. Pas voor de training uw voic aan, doe dit de middag van te voren. Vertel ook in uw voic dat u een ander mens bent na afloop van de training. Stel ook de out-of-office functie in op uw mailclient. Geef aan dat u pas de dag na de training weer kunt reageren. Tip: Spreek met uw leidinggevende af dat iemand uw werk overneemt tijdens uw afwezigheid. Zo voorkomt u dat er bij terugkomst een hele stapel ligt te wachten en u met uw neus terug in de realiteit wordt geduwd, waardoor u de training vergeet.

15 voor de training 14 EXTRA TIPS Buiten alle voorgaande adviezen en tips hebben we hier nog wat extra tips: Maak ruimte, klaar de lucht Hoe wilt u dat collega s op u reageren als u voorstelt om dingen anders te doen? Aanmoedigende houding? Kritische houding? Enthousiaste houding? Even tot tien tellen voor ze hun mening geven? Betrek iedereen Vertel uw partner dat u een training gaat volgen. Vertel het zo, dat hij of zij het liefst mee zou willen. Kortom: overtuig uw partner dat dit de meest geweldige dagen uit uw carrière gaan worden. Keep it simple Leg aan uw kind of buurman, iemand die er helemaal niets van weet, uit wat de training inhoudt. Wat gaat u leren?

16 tijdens de training 15 Gedurende de training zijn er veel zaken die u als deelnemer kunt doen om te zorgen voor transfer. Uiteraard mag u er van uitgaan dat de opzet van de training en de vaardigheden van de trainer al het nodige bijdragen aan die leertransfer. Toch zijn er nog vrij veel zaken, waarin u als deelnemer energie kunt steken om een optimaal rendement uit uw training te halen. We geven u hierna weer een aantal onderwerpen en tips waar u aandacht aan zou kunnen besteden. Ook hier kiest u zelf wat het best bij u past.

17 tijdens de training ACTIEVE LEERHOUDING Neem een actieve leerhouding aan. Dit betekent dat u tijdens de training erg scherp bent op aspecten die direct en concreet toepasbaar kunnen zijn in uw eigen werkomgeving. 2. ALLES IS MOGELIJK! Laat u niet belemmeren; bedenk ook tijdens de training dat alles mogelijk is! Hierdoor staat u meer open voor alle informatie uit de training: u kunt immers out of the box denken. Futiele regels, automatische processen etc. die in uw organisatie spelen, spelen nu even geen rol. Tip: `Ja, maar ` Noteer elke ja maar... die u in u op voelt komen. Dit zijn belemmerende gedachten. Ja, maar betekent feitelijk nee, want... Niets is zo frustrerend als overal beren op de weg zien. Vraag u af: onder welke voorwaarden wél? En hoe kan ik aan die voorwaarden voldoen?

18 tijdens de training UW EIGEN CASE Breng uw eigen case in in de training. Waar bent u nu mee bezig? Op deze manier koppelt u de training aan uw praktijk, en wie weet wat voor interessante tips u kunt ontvangen. Trainers zijn over het algemeen erg blij met een inbreng van cursisten! 4. DOE HET EENS ANDERS! Nu u zich bewust bent van uw leerstijl, kunt u ook proberen om eens een andere leerstijl toe te passen. Bent u een denker? Pak het eens aan als een doener en doe mee aan een rollenspel. Door anders te doen dan u normaal doet, zult u ook makkelijker anders gaan doen na de training. Kortom: kom uit uw comfortzone! En wees gerust: dat u anders dóet, wil niet zeggen dat u anders wórdt. Tip: Doe wat u normaal niet zou doen, durf vragen te stellen die u niet zou stellen, ga met medecursisten praten, gooi er eens een opmerking uit. Laat u van uw andere kant zien.

19 tijdens de training LETS TALK Voer met alle medecursisten een gesprek. Vraag waar zij zich mee bezig houden tijdens hun werk. Of ze dezelfde problemen tegenkomen etc. Hierdoor voelt u zich meer betrokken bij de anderen uit de groep. Bovendien kunt u eens horen hoe zaken er in andere organisaties aan toe gaan. 6. KRITISCH Luister actief naar wat de trainer vertelt en neem een kritische houding aan. Wat houdt dit in voor mijzelf en voor mijn werkzaamheden?

20 tijdens de training SAMEN STA JE STERK Zoek een buddy in de groep met wie u tijdens en tussen de trainingsbijeenkomsten kunt praten over de dingen die u tegenkomt in de praktijk. Zo houdt u contact met de training. Het is niet alleen fijn om uw ei kwijt te kunnen, ook de trainingsinhoud beklijft beter! 8. PROFITEER VAN JE BUDDY Vraag of u bij hem/haar in de organisatie mag komen kijken. Hier kunt u een hoop van leren, zoals: wat passen zij al toe? hoe doen ze dat? welke tips haal ik daaruit?

21 tijdens de training LEREN IS REFLECTEREN Schrijf de leermomenten en reflectiemomenten op. Beantwoordt u hierbij de volgende vragen: waarom is dit voor mij belangrijk om te weten? hoe komt het dat ik dit nog niet wist? wat kan ik met deze kennis gaan doen? 10. ROLMODEL Vraag u tijdens de training af wie u rolmodel is. Kent u iemand die erg goed is in dat wat u wilt kunnen? Uw rolmodel zal het als compliment beschouwen als u na de training contact opneemt en om tips vraagt.

22 tijdens de training CREËER EEN LEERCLUB Onder het motto samen leer je meer zoekt u tijdens de training een paar mensen uit met wie u samen kunt sparren over de thema s uit de training. Wat doet een leerclubje of leergroep? Komt bijeen om kennis en ervaring uit te wisselen. Laat iedereen bijvoorbeeld in concrete gedragingen beschrijven: wat pas ik al toe? hoe doe ik dat dat? welke tips heb ik voor de anderen? Verzamelt best practices. Zet een vorm van intervisie op, etc.

23 tijdens de training LEEROPDRACHT Indien u een voorgesprek hebt gehad met uw leidinggevende, hebt u mogelijk een specifieke leeropdracht gekregen. Ga aan de slag met deze leeropdracht van uw leidinggevende. 13. BESLIS! Welke interessante dingen kunt u allemaal naar aanleiding van de training gaan toepassen? Kies er één uit voor de eerste zes weken.

24 na de training 23 Na de training begint pas het echte werk. Nu gaat u het geleerde in praktijk brengen en dat is niet makkelijk. Uit onderzoek blijkt dat een groot deel van de echte leertransfer plaatsvindt in deze fase, dus na het volgen van een training. Na terugkomst in de werkomgeving is de verleiding groot om direct weer terug te vallen in vast gedrag, de bekende comfortzone. Juist nu moet u alle zeilen bijzetten om met de nieuwe kennis en vaardigheden aan de slag te gaan. Heeft u de tips en adviezen t.a.v. de voorbereiding en tijdens de training al in praktijk gebracht, dan zult u ook deze tips en adviezen soepeler kunnen uitvoeren. Bedenk dat u het echte rendement haalt (of laat liggen) in de eerste zes weken na de training! VEEL SUCCES EN PLEZIER IN DE ECHTE PRAKTIJK!

25 na de training TERUGKOPPELING Voor u aan de training begon, heeft u al een afspraak gemaakt met uw leindingevende voor direct na de training. Tijdens deze afspraak moet u het in ieder geval over de volgende zaken hebben: de interessante dingen uit de training die u kunt en wilt gaan toepassen hoe u dit gaat doen wat u van uw leidinggevende aan faciliteiten en ondersteuning verwacht. Samen met uw leidinggevende besluit u welk aspect u de aankomende zes weken gaat toepassen in de praktijk.

26 na de training OP DE ZEEPKIST! Roep collega s bij elkaar en vertel wat u hebt geleerd en wat uw verwachtingen zijn. Vraag ze om u te laten experimenteren en vertel ze dat u ze ook om feedback zult gaan vragen. Zoek gelijkgestemden op binnen de organisatie; mensen die bijv. de training ook hebben gevolgd. Vertel hun uw leerervaringen en vraag ook naar die van hen.

27 na de training PREVENTIEPLAN Wat hebt u nodig om uzelf te herinneren aan uw voornemen minstens één aspect uit de training ECHT anders te gaan doen in de praktijk? En wat zal u de meeste moeite kosten om toe te passen? Het is verstandig om hier een plan voor te maken, het zogenaamde preventieplan. Ideeën voor dit preventieplan zijn: zet een afspraak in uw agenda, die iedere maand terugkomt, zoals: denk aan het stellen van open vragen, of kijk de trainingsmap nog even door! maak voor uzelf een samenvatting van de belangrijkste punten op een vel papier. Hang dit papier op uw werkplek tegenover uw bureau. Gebruik plaatjes, modellen etc. vraag anderen regelmatig om feedback op uw gedrag ben ik nu effectiever, meer ontspannen, efficiënter...?

28 na de training BETREK IEDEREEN Is er een centrale plek op de afdeling, een prikbord bijvoorbeeld? Of een plek bij uw bureau? Hang hier uw samenvatting van de training op. Hang ideeën, stellingen of verbetervoorstellen op een flip-overvel met ruimte voor anderen om te reageren. Lok hoe dan ook interactie uit met uw collega s. Dit kan ook op intranet, of via netwerksites als LinkedIn en een eigen blog.

29 na de training ROLMODEL Als u het tijdens de training nog niet hebt gedaan, kunt u het alsnog doen: kies een rolmodel. Dat is iemand die u bewondert, die de dingen doet die u ook zou willen doen, kunnen of durven. Na de training voert u binnen een maand een gesprek met uw rolmodel. Vertel over welk gedrag of talent u het wilt hebben, en vind uit hoe de ander dat precies doet. Uw rolmodel zal het als een compliment opvatten dat u hem of haar als voorbeeld hebt uitgekozen. Bovendien wordt hij/zij zich weer bewust van een kwaliteit. 6. PIJN Besef dat de wereld nog steeds hetzelfde is. Op zijn best bent u veranderd. De rest waarschijnlijk niet. U gaat tegen muren aan lopen (weerstand). Geef niet op na terugkomst op uw werkplek. Veranderen voelt ongemakkelijk, realiseer u dat. Het is dus normaal dat het niet allemaal direct soepel en makkelijk gaat.

30 na de training PRIVÉ Probeer ook eens het geleerde toe te passen in de privé-omgeving. Vraag uw directe naasten of ze merken dat u veranderd bent. Bijv. dat u meer open vragen stelt of op een andere manier adviseert? 8. HOUD U AAN AFSPRAKEN Transfer is belangrijk, u bent belangrijk. Houd u aan gemaakte afspraken en houd ook uw leidinggevenden en collega s eraan. Uw ontwikkeling na de training is belangrijk voor u, uw collega s en voor uw werk.

31 Leidinggevende voor de training 30 Zorg voor een optimaal leertransferklimaat in de werkomgeving. Als leidinggevende hebt u het belangrijkste aandeel in het bereiken van voldoende return on investment. De eerste zes weken zijn cruciaal: dán moet de medewerker de nieuwe kennis, vaardigheden en/of attitude daadwerkelijk toe leren passen in de praktijk. Dat gaat met vallen en opstaan.

32 Leidinggevende voor de training VOORGESPREK Als een medewerker een training gaat volgen, is het zeer belangrijk dat u het samen eens bent over de leerdoelen. Geef aan welk effect deze training kan of moet hebben op de directe werkzaamheden, business of misschien wel strategie van de organisatie. Agendapunten: Leerdoelen SMART maken Hoe creërt u samen een mogelijkheid en gelegenheid om het geleerde toe te passen? Wat verwacht u daarbij van elkaar? Welke ondersteuning is nodig? Hoe gaat u om met werkdruk? Is de training belangrijk genoeg om er de medewerker ook echt voor vrij te maken? Kunt u de medewerker stimuleren tot het nemen van voldoende geestelijke ruimte? Maak een concrete afspraken voor direct na en zes weken na de training. TIP Geef vooraf een concrete leeropdracht mee; laat daarbij o.b.v. de training een reflectieverslag maken en bespreek dat na afloop.

33 Leidinggevende tijdens de training KEEP IN TOUCH Gedurende de training is het belangrijk om voeling te houden met de deelnemer. Dat heeft een dubbel effect: enerzijds waardeert de medewerker de getoonde interesse en anderzijds krijgt u relevante informatie over de voortgang of belangrijke leerpunten. Tips: Stuur een sms-je met een vraag, bijv. welke inzichten vond je het waardevolst vandaag? Indien het gaat om een intern traject waaraan meerdere medewerkers meedoen: bel de trainer eens op over wat er speelt in de groep. Vraag de deelnemer om na afloop van iedere trainingssessie een kort verslag te schrijven met de belangrijkste bevindingen en/of leerpunten. Vraag naar inzichten waar de hele organisatie beter van wordt.

34 Leidinggevende tijdens de training INTERESSE Het is belangrijk om een gezonde interesse te tonen zonder dat de deelnemer het gevoel krijgt dat hij of zij gecontroleerd wordt. Tips: Vraag na de eerste trainingssessie de trainingsmaterialen in te zien. U krijgt dan een goed beeld van de inhoud en de doelen van de training. Bovendien weet u nu wat er op de medewerker afkomt en welke inspanning dit mogelijk gaat kosten. Realiseer u, dat het begeleiden en volgen van een medewerker in een training dus ECHT tijd kost. Plan deze tijd dan ook echt in de agenda.

35 Leidinggevende tijdens de training FACILITEER TRANSFER Zorg tijdens de training voor een optimaal leertransferklimaat in de werkomgeving. Als leidinggevende hebt u het belangrijkste aandeel in het bereiken van voldoende return on investment. Tips Geef de medewerker de kans om de middag voor de training vrij te nemen om zo los te komen van het werk. Bespreek in een werkoverleg met alle collega s het feit dat een van hen nu een training volgt en mogelijk na terugkeer zaken anders wil aanpakken. Geef aan dat u dat van harte ondersteunt!

36 Leidinggevende na de training TERUGKOPPELING Het eerste gesprek (binnen een week) na de training is feitelijk de start van de leertransfer op de werkplek en cruciaal voor het succes hiervan. Op deze afspraak staan wat u betreft in ieder geval de volgende zaken op de agenda: Bespreek het reflectieverslag of vraag naar de belangrijkste inzichten. Bespreek welke concrete dingen de trainee kan gaan toepassen. Kies er samen één uit voor de eerste zes weken. Maak een actieplan in de vorm van een PAP, een persoonlijk actie plan voor de komende zes weken en plan een afspraak na drie weken. Vraag waar de medewerker heel erg tegen op ziet bij het toepassen van het geleerde. Geef aan dat u hem/haar zult ondersteunen. Vraag welke concrete hulp de medewerker van u verwacht bij het oefenen en toepassen in de praktijk.

37 Leidinggevende na de training KEEP THE MOMENTUM Houd na de training en na het eerste gesprek het momentum van de transfer vast. Veel mensen zijn geneigd onder de druk van business as usual weer terug te vallen naar oud gedrag. Het is uw taak ervoor te zorgen, dat de medewerker ondersteuning krijgt bij de toepassing van het geleerde in de werkomgeving. Juist als er weerstand komt van collega s, opdrachtgevers of overige leidinggevenden. Tips: Feedbackregels: bespreek met de medewerker en de overige collega s HOE om te gaan met feedback. Houd voortgangsgesprekken en geef gerichte opdrachten die appelleren aan de nieuwe kennis en vaardigheden. Geef regelmatig complimenten als de medewerker echt nieuwe kennis en vaardigheden toepast.

38 Leidinggevende na de training STIMULEER Na enige tijd enthousiast geoefend te hebben met het toepassen van nieuwe kennis, treedt onvermijdelijk een dip op bij uw medewerker. Belangrijk is deze dip te onderkennen en vervolgens bespreekbaar te maken. Juist nu kunt u als leidinggevende een aantal acties ondernemen om de medewerker in deze cruciale fase van verandering te helpen in zijn of haar persoonlijke groei. Tips: Laat de medewerker fouten maken, dit hoort nu eenmaal bij oefenen en uitproberen. Zorg wel voor een veilige omgeving! Waardeer de inspanningen van de medewerker bij het toepassen van de nieuwe kennis en vaardigheden Bied uitdagende situaties aan waarin de vaardigheden van toepassing zijn. Eventueel in een andere omgeving.

39 Voor alle P&O-/HRM ers 38 Beste collega s, misschien is dit voor u de bekende gesneden koek of misschien wel oude koek! Daarom hebben we uw doorslaggevende rol niet apart vermeld in deze waaier. We gaan er gemakshalve van uit dat uw kennis en vaardigheden op het vlak van leren en leertransfer op een of andere manier is geïntegreerd en geborgd in diverse structuren, methodieken of andere Best Practices in uw organisatie. We hopen met deze waaier met name de individuele cursisten en hun leidinggevenden te inspireren en motiveren om het geleerde in praktijk te brengen. Uiteindelijk is die transfer naar de werkpraktijk het allerbelangrijkste doel van trainingen. Natuurlijk is persoonlijke ontwikkeling belangrijk! Maar ook dit komt alleen tot effectieve bloei bij het echt toepassen in de praktijk. Mocht u vanuit uw expertise nog tips, commentaar of vragen hebben, dan weet u ons te vinden ISES Advies, Postbus 2003, 5300 CA Zaltbommel Telefoon:

40 Laat leren werken over leertransfer in de praktijk Samenstelling: Suzanne von Reth, Marijke van Biezen, John van Beem, Albert Rijkeboer Vormgeving: Drew Adamson, ISES Zaltbommel Grafische productie: Topline Graphic Consultants, Son 2010 ISES Advies, Zaltbommel 2009 ISES Advies, Zaltbommel Adviesprijs 9,95 isesadvies.nl ISES Advies is onderdeel van ISES B.V. ISES B.V. is onderdeel van de Schouten & Nelissen Groep

Zorg voor je carrière. Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl

Zorg voor je carrière. Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl Hoe presenteer ik mijzelf? Wat wil ik? Zorg voor je carrière Door het dagelijkse contact met mijn coach

Nadere informatie

DE 12 VAN DOK12. Dit ben ik

DE 12 VAN DOK12. Dit ben ik Dit ben ik Op DOK12 verwerf ik kennis, vaardigheden en ontwikkel ik mij als persoon. Ik krijg ruimte om mijzelf goed te leren kennen, te zijn wie ik ben en mijn talenten te ontwikkelen. Ook leer ik oog

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Lisa Westerman Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Lisa Westerman... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Lisa,

Nadere informatie

Doel en resultaat WPOplus training

Doel en resultaat WPOplus training Doel en resultaat WPOplus training Effect: Werknemers vergroten zichtbaar de vaardigheden goed werknemerschap en daardoor kunnen ze doorstromen in hun loopbaan Resultaat: Deelnemers in staat stellen WPO

Nadere informatie

Feedback. in hapklare brokken

Feedback. in hapklare brokken Feedback in hapklare brokken Jan van Baardewijk Zorgteamtrainer Op zorgteamtraining.nl is de meest recente versie van feedback gratis beschikbaar. Mocht je willen weten of je de meest recente versie hebt,

Nadere informatie

Training Resultaatgericht Coachen

Training Resultaatgericht Coachen Training Resultaatgericht Coachen met aandacht voor zingeving Herken je dit? Je bent verantwoordelijk voor de gang van zaken op je werk. Je hebt alle verantwoordelijkheid, maar niet de bijbehorende bevoegdheden.

Nadere informatie

Binnen het functioneringsgesprek is ook ruimte om de behoefte of noodzaak van een opleiding te bespreken en daarop actie te ondernemen.

Binnen het functioneringsgesprek is ook ruimte om de behoefte of noodzaak van een opleiding te bespreken en daarop actie te ondernemen. Leidraad Consult over: het functioneringsgesprek Functioneringsgesprekken verlopen vaak problematisch. Zowel leidinggevenden als medewerkers zien er nogal eens tegenop en zijn achteraf teleurgesteld over

Nadere informatie

3. Wat betekent dat voor de manier waarop lesgegeven zou moeten worden in de - voor jou - moeilijke vakken?

3. Wat betekent dat voor de manier waarop lesgegeven zou moeten worden in de - voor jou - moeilijke vakken? Werkblad: 1. Wat is je leerstijl? Om uit te vinden welke van de vier leerstijlen het meest lijkt op jouw leerstijl, kun je dit simpele testje doen. Stel je eens voor dat je zojuist een nieuwe apparaat

Nadere informatie

Dit document hoort bij de training voor mentoren blok 4 coachingsinstrumenten, leerstijlen.

Dit document hoort bij de training voor mentoren blok 4 coachingsinstrumenten, leerstijlen. Dit document hoort bij de training voor mentoren blok 4 coachingsinstrumenten, leerstijlen. Leerstijlentest van David Kolb Mensen, scholieren dus ook, verschillen nogal in de wijze waarop ze leren. Voor

Nadere informatie

Effectieve samenwerking: werken in driehoeken

Effectieve samenwerking: werken in driehoeken Effectieve samenwerking: werken in driehoeken Werken in driehoeken is een wijze van samenwerking die in elke organisatie, projectteam en netwerk mogelijk is. Het maakt dat we kunnen werken vanuit een heldere

Nadere informatie

Rapport: Delegeren is te leren.

Rapport: Delegeren is te leren. Rapport: Delegeren is te leren. Ingrid Jeuring, trainer, coach, spreker 1 Delegeren is te leren. Allereerst bedankt voor het downloaden van dit rapport. Het betekent dat je open staat voor ontwikkeling

Nadere informatie

COACHEN EN TRAINEN Korte weergave

COACHEN EN TRAINEN Korte weergave COACHEN EN TRAINEN Korte weergave Geschreven door: Freek Verbeet Body2Coach 1. Wat is coaching? In mijn eigen nieuwe boek, waar ik nog mee bezig ben, schrijf ik over coaching. Door middel van verschillende

Nadere informatie

Trainingen Coaching Intervisie Supervisie. Voor de zorg

Trainingen Coaching Intervisie Supervisie. Voor de zorg Trainingen Coaching Intervisie Supervisie Voor de zorg Professioneel communiceren met 2013 Training Professioneel communiceren met Voor wie? De training is bedoeld voor mensen in de zorg die hun communicatie

Nadere informatie

www.ludenstraining.nl Trainingen voor Young Professionals

www.ludenstraining.nl Trainingen voor Young Professionals www.ludenstraining.nl Trainingen voor Young Professionals Rendement van talent Porties VAN GOED NAAR Ludens Talentontwikkeling is een jong trainingsbureau met veel ervaring. Wij zijn gespecialiseerd in

Nadere informatie

Gastvrijheid ontwikkelen en borgen: 25 handvatten

Gastvrijheid ontwikkelen en borgen: 25 handvatten Analyseer 1. Meet de beleving van de gast. Meet regelmatig zodat je blijft monitoren en verbeteren. Tools voor gastbelevingsonderzoek: a. Klanttevredenheidsonderzoek, zoals NPO, stel vooral relevante vragen

Nadere informatie

Creatief en flexibel toepassen van Triplep. Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus

Creatief en flexibel toepassen van Triplep. Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus Creatief en flexibel toepassen van Triplep Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus Programma Overzicht Kennismaking Persoonlijke werving van ouders Een goede relatie opbouwen met de ouders

Nadere informatie

TMA Talentenanalyse. Expert competentie-rapportage en ontwikkelgids. Sara Berger 15 april 2013

TMA Talentenanalyse. Expert competentie-rapportage en ontwikkelgids. Sara Berger 15 april 2013 TMA Talentenanalyse Expert competentie-rapportage en ontwikkelgids Sara Berger 15 april 2013 Frans Halslaan 30 3931 LJ Woudenberg T 033-2867930 I www.kat-haros.nl E info@kat-haros.nl Inhoudsopgave Inhoudsopgave:

Nadere informatie

Slim huiswerk maken, tips om huiswerk maken te begeleiden

Slim huiswerk maken, tips om huiswerk maken te begeleiden Slim huiswerk maken, tips om huiswerk maken te begeleiden Werkplek - De spullen binnen handbereik o Houd spullen die nuttig zijn bij het maken van huiswerk dicht bij de hand. o Handige spullen bij het

Nadere informatie

B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1

B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1 B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1 JE ONBEWUSTE PROGRAMMEREN VOOR EEN GEWELDIGE TOEKOMST De meeste mensen weten heel goed wat ze niet willen in hun leven, maar hebben vrijwel geen

Nadere informatie

Effectieve samenwerking: werken in driehoeken

Effectieve samenwerking: werken in driehoeken Effectieve samenwerking: werken in driehoeken Werken in driehoeken is een wijze van samenwerking die in elke organisatie en in elk netwerk mogelijk is. Het maakt dat we kunnen werken vanuit een heldere

Nadere informatie

In 5 stappen naar een personeelsbeleid dat werkt

In 5 stappen naar een personeelsbeleid dat werkt In 5 stappen naar een personeelsbeleid dat werkt Pak uw personeelsbeleid op een gestructureerde manier aan en creëer een werkplek waar uw business floreert en medewerkers met goesting en engagement komen

Nadere informatie

Leerstijlentest van David Kolb Davy Jacobs, GDD1B

Leerstijlentest van David Kolb Davy Jacobs, GDD1B Leerstijlentest van David Kolb Davy Jacobs, GDD1B Inleiding Mensen, studenten dus ook, verschillen nogal in de wijze waarop ze leren. Als je dat weet, begrijp je beter waarom een student iets aanpakt,

Nadere informatie

SPELVARIANTEN. Heb je vragen, feedback of wil je op weg geholpen worden, neem contact met ons op. info@talentengenerator.nl.

SPELVARIANTEN. Heb je vragen, feedback of wil je op weg geholpen worden, neem contact met ons op. info@talentengenerator.nl. SPELVARIANTEN Je ontdekt meer in een uur spelen dan in een jaar converseren Plato Het klinkt zo simpel we gaan bouwen aan het vertrouwen maar is het wel zo simpel? Zomaar vanuit het niets het thema vertrouwen

Nadere informatie

Growth & Reflection. Opleverdatum: 18 juni 2014

Growth & Reflection. Opleverdatum: 18 juni 2014 Growth & Reflection Growth & Reflection Opleverdatum: 18 juni 2014 Multimediaal Reclamebureau 2013/2014 Inleiding Er zit alweer een half jaar bij MMR op en ik heb weer veel nieuwe dingen geleerd en nieuwe

Nadere informatie

COMMUNICATIE technieken. voor leidinggevenden

COMMUNICATIE technieken. voor leidinggevenden COMMUNICATIE technieken voor leidinggevenden Een training van COMMUNICERENENZO Mensen zijn belangrijk. Resultaten ook Mensen zijn belangrijk en waardevol. Resultaten worden behaald dankzij mensen. Zij

Nadere informatie

Persoonlijk Actieplan voor Ontwikkeling

Persoonlijk Actieplan voor Ontwikkeling PAPI PAPI Coachingsrapport Persoonlijk Actieplan voor Ontwikkeling Alle rechten voorbehouden Cubiks Intellectual Property Limited 2008. De inhoud van dit document is relevant op de afnamedatum en bevat

Nadere informatie

Wie doet wat hij deed, krijgt wat hij kreeg

Wie doet wat hij deed, krijgt wat hij kreeg Wie doet wat hij deed, krijgt wat hij kreeg Voor wie? Waarom? Wat? Hoe? Voor Omdat leiding Ervaringsgerichte Door middel van leidinggevenden, geven, adviseren en coaching en werkvormen waarbij het adviseurs

Nadere informatie

ASSERTIVITEIT. beter communiceren vanuit jezelf

ASSERTIVITEIT. beter communiceren vanuit jezelf ASSERTIVITEIT beter communiceren vanuit jezelf Een training van COMMUNICERENENZO Mensen zijn belangrijk. Resultaten ook Mensen zijn belangrijk en waardevol. Resultaten worden behaald dankzij mensen. Zij

Nadere informatie

GASTLES ONDERNEMERSCHAP. Handreiking. voor ondernemers. Ondernemerschap in de klas

GASTLES ONDERNEMERSCHAP. Handreiking. voor ondernemers. Ondernemerschap in de klas GASTLES ONDERNEMERSCHAP Handreiking voor ondernemers Ondernemerschap in de klas Ondernemerschap in de klas WAAROM ALS GASTDOCENT VOOR DE KLAS Er zijn allerlei redenen te noemen waarom praktijkmensen als

Nadere informatie

Reflecteren met kinderen; leren door vragen Yvonne Kleefkens en José van Loo

Reflecteren met kinderen; leren door vragen Yvonne Kleefkens en José van Loo Reflecteren met kinderen; leren door vragen Yvonne Kleefkens en José van Loo Jonge kinderen denken graag na over de wereld. Dat uit zich al heel vroeg in bijvoorbeeld de vragen die ze stellen: waarom,

Nadere informatie

Heeft trainen zin? De coachende benadering in trainingen

Heeft trainen zin? De coachende benadering in trainingen Heeft trainen zin? De coachende benadering in trainingen Training is voor een groot deel verspilde energie! Dat was de boodschap van een kort artikel dat ik onlangs vertaalde voor de Nieuwsbrief van de

Nadere informatie

COMMUNICATIE training. effectief communiceren met iedereen

COMMUNICATIE training. effectief communiceren met iedereen COMMUNICATIE training effectief communiceren met iedereen Een training van COMMUNICERENENZO Mensen zijn belangrijk. Resultaten ook Mensen zijn belangrijk en waardevol. Resultaten worden behaald dankzij

Nadere informatie

Brochure. Groepstraining - maatwerk. Modern Timemanagement Effectief Werken. 100% overzicht. De juiste focus. In control. Heerlijk productief.

Brochure. Groepstraining - maatwerk. Modern Timemanagement Effectief Werken. 100% overzicht. De juiste focus. In control. Heerlijk productief. Brochure Groepstraining - maatwerk Modern Timemanagement Effectief Werken 100% overzicht. De juiste focus. In control. Heerlijk productief. Modern Timemanagement 100% overzicht. De juiste focus. In control.

Nadere informatie

Intervisie Wat is het? Wanneer kun je het gebruiken?

Intervisie Wat is het? Wanneer kun je het gebruiken? Intervisie Wat is het? Intervisie is een manier om met collega's of vakgenoten te leren van vragen en problemen uit de dagelijkse werkpraktijk. Tijdens de bijeenkomst brengen deelnemers vraagstukken in,

Nadere informatie

Oktober 2013 Wanneer gaat leren renderen?

Oktober 2013 Wanneer gaat leren renderen? Certificering In het domein IT Service Management word heel wat geleerd, voor ITIL versie 2 en 3 zijn al sinds het uitkomen van deze Best Practices standaard trainingen ontwikkeld die leiden tot certificering

Nadere informatie

Van waar je bent, naar waar je wilt zijn

Van waar je bent, naar waar je wilt zijn Training en coaching Van waar je bent, naar waar je wilt zijn Waarvoor kies je bij Move by Coaching? Move by Coaching helpt mensen en organisaties om, in deze wereld waarin zoveel belemmeringen kunnen

Nadere informatie

COMMUNICATIE BIJ VERANDERING

COMMUNICATIE BIJ VERANDERING COMMUNICATIE BIJ VERANDERING Ideeën en tips voor leidinggevenden Communicatie bij verandering Ideeën en tips voor leidinggevenden 2 Inleiding Stilstand is achteruitgang. Wie leiding geeft, weet hoe belangrijk

Nadere informatie

Hand-out behorende bij de training. Werkoverleg. Voor iedereen, door iedereen

Hand-out behorende bij de training. Werkoverleg. Voor iedereen, door iedereen Hand-out behorende bij de training Werkoverleg Voor iedereen, door iedereen Itasc Nederland B.V. Itasc Nederland B.V. Strijp-S, Videolab 3.038 WTC Amsterdam Torenallee 20 Toren C, level Level 14 5617 BC

Nadere informatie

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid 18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid Goed, gezond en gemotiveerd aan het werk tot je pensioen? Dat bereik je door kansen te pakken op het werk. Leer aan de hand van onderstaande punten hoe je

Nadere informatie

Van huidige situatie ------------ naar --------------------------------- gewenste situatie

Van huidige situatie ------------ naar --------------------------------- gewenste situatie Doelen stellen NLP is een doelgerichte, praktische en mensvriendelijke techniek. NLP = ervaren, ervaren in denken, voelen en doen. Middels een praktisch toepasbaar model leren we om de eigen hulpmiddelen,

Nadere informatie

Sollicitatietraining: op weg naar stage & werk

Sollicitatietraining: op weg naar stage & werk Sollicitatietraining: op weg naar stage & werk De jongeren die zich aanmelden bij Maljuna Frato hebben een grote afstand tot de arbeidsmarkt en hebben weinig of geen zicht op hun mogelijkheden, kwaliteiten

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Johan Vosbergen Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Johan Vosbergen... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Johan,

Nadere informatie

10 SUCCESFACTOREN VAN VIP-DAGEN

10 SUCCESFACTOREN VAN VIP-DAGEN 10 SUCCESFACTOREN VAN VIP-DAGEN SNEL GOED VERDIENEN MET WERK DAT JE LEUK VINDT DOOR LAURA BABELIOWSKY WWW.BOUWEENBLOEIENDBEDRIJF.NL WAT IS EEN VIP-DAG PRECIES? Je gaat een dag met de klant aan het werk

Nadere informatie

Werkboek. Van 360 feedback naar Persoonlijk Ontwikkelplan

Werkboek. Van 360 feedback naar Persoonlijk Ontwikkelplan Werkboek Van 360 feedback naar Persoonlijk Ontwikkelplan Easy360.nl is een webapplicatie van ixly 2012 Van 360 feedback naar POP p. 1 Van 360 graden feedback naar een Persoonlijk Ontwikkelingsplan Voor

Nadere informatie

Leer- en Ontwikkelingsspel

Leer- en Ontwikkelingsspel SPEELWIJZE LEER- EN ONTWIKKELINGSSPEL - Bladzijde 1 / 13 SPEELWIJZE Leer- en Ontwikkelingsspel Leren en ontwikkelen spelen een belangrijke rol in onze samenleving. Veranderingen op allerlei gebied volgen

Nadere informatie

Cursus VRIENDEN MAKEN.KUN JE LEREN

Cursus VRIENDEN MAKEN.KUN JE LEREN Cursus VRIENDEN MAKEN.KUN JE LEREN PRAKTISCHE INFORMATIE Wat voor cursus? Het is een cursus voor mensen die, om wat voor reden dan ook, geen stevige vriendenkring (meer) hebben en die actief willen onderzoeken

Nadere informatie

Competentieprofiel voor coaches

Competentieprofiel voor coaches Competentieprofiel voor coaches I. Visie op coaching Kwaliteit in coaching wordt in hoge mate bepaald door de bijdrage die de coach biedt aan: 1. Het leerproces van de klant in relatie tot diens werkcontext.

Nadere informatie

Deze folder legt uit hoe je SNAP kan gebruiken voor een blijvende verandering.

Deze folder legt uit hoe je SNAP kan gebruiken voor een blijvende verandering. Bij SNAP leren we ouders en kinderen vaardigheden om problemen op te lossen en meer zelfcontrole te ontwikkelen. Deze folder legt uit hoe je SNAP kan gebruiken voor een blijvende verandering. SNAP (STOP

Nadere informatie

LEIDERSCHAP IN DE CORPORATE JUNGLE. Bagage voor een succesvolle reis naar je eigen doel. Een training met wortels in de praktijk.

LEIDERSCHAP IN DE CORPORATE JUNGLE. Bagage voor een succesvolle reis naar je eigen doel. Een training met wortels in de praktijk. LEIDERSCHAP IN DE CORPORATE JUNGLE Bagage voor een succesvolle reis naar je eigen doel. Een training met wortels in de praktijk. PROFESSIONALISEREN DOOR ALLE BENODIGDE SOFTSKILLS VAN DE MANAGER TE TRAINEN

Nadere informatie

Trainingen en workshops voor praktijkopleiders en leidinggevenden. Jouw talent, onze ambitie!

Trainingen en workshops voor praktijkopleiders en leidinggevenden. Jouw talent, onze ambitie! Trainingen en workshops voor praktijkopleiders en leidinggevenden Jouw talent, onze ambitie! Je vindt het belangrijk om te blijven investeren in je eigen ontwikkeling. Zeker als je nieuwe vaardigheden

Nadere informatie

Je gedachten gestructureerd op papier

Je gedachten gestructureerd op papier Online training: Je gedachten gestructureerd op papier Start: 14 september 2015 Een online programma, mét coaching, voor ondernemers en werknemers Voor als je logisch opgebouwde teksten wil leren schrijven,

Nadere informatie

15 tips om het maximum uit uw congres- en beursdeelname te halen

15 tips om het maximum uit uw congres- en beursdeelname te halen 15 tips om het maximum uit uw congres- en beursdeelname te halen Miek Wouters Learning Consultant, Kluwer Opleidingen miek.wouters@kluwer.be Twitter: @KluwerLearning www.kluweropleidingen.be 2013 Kluwer

Nadere informatie

Ontwikkeling. 1 Sari van Poelje, Esther de Kleer, Peter van de Berg, Leren voor Leiderschap, een nieuwe kijk op Management

Ontwikkeling. 1 Sari van Poelje, Esther de Kleer, Peter van de Berg, Leren voor Leiderschap, een nieuwe kijk op Management White Paper - Ervaringsgericht leren de praktijk als leermeester Leren is belangrijk. Voor individuen én voor organisaties en het één is voorwaarde voor het ander. Geen wonder dus dat leren en de effectiviteit

Nadere informatie

17 valkuilen die je moet vermijden bij telefonische acquisitie

17 valkuilen die je moet vermijden bij telefonische acquisitie Beste lezer, Fijn dat je de moeite hebt genomen om dit e-book te downloaden, met daarin 17 valkuilen die je moet vermijden bij telefonische acquisitie. Veel ondernemers worstelen met het maken van kwaliteitsafspraken

Nadere informatie

BBL-4, topklinisch traject RdGG Pagina 1 van 5 Persoonlijke ontwikkeling Reflecteren

BBL-4, topklinisch traject RdGG Pagina 1 van 5 Persoonlijke ontwikkeling Reflecteren BBL-4, topklinisch traject RdGG Pagina 1 van 5 Inleiding en leerdoelen Reflectie is de weerkaatsing van licht in bijvoorbeeld een spiegel. Reflectie zoals je dat in deze opdracht zult leren is eigenlijk

Nadere informatie

21st Century Skills Training

21st Century Skills Training Ontwikkeling van competenties voor de 21 e eeuw - Vernieuwend - Voor werknemers van nu - Met inzet van moderne en digitale technieken - - Integratie van social media - Toekomstgericht - Inleiding De manier

Nadere informatie

Instructie 1. Heb jij je voelsprieten uitstaan? De relatie met je cliënt

Instructie 1. Heb jij je voelsprieten uitstaan? De relatie met je cliënt Instructie 1 De relatie met je cliënt Heb jij je voelsprieten uitstaan? Met behulp van dit werkblad onderzoek je of je je voelsprieten hebt uitstaan naar de cliënt. Kies een cliënt en vul met die cliënt

Nadere informatie

Leerstijlentest Kolb / Akkerman 30 januari 2003.

Leerstijlentest Kolb / Akkerman 30 januari 2003. Leerstijlentest Kolb / Akkerman 30 januari 2003. Met deze leerstijlentest kun je uitzoeken op welke manier jij meestal een probleem aanpakt. Het is handig om dat van jezelf te weten. Het is ook handig

Nadere informatie

geweldig efficiënte tips voor werk en thuis! Marieke Anthonisse 2011 www.efficiencyfactor.nl https://twitter.com/trainencoachen

geweldig efficiënte tips voor werk en thuis! Marieke Anthonisse 2011 www.efficiencyfactor.nl https://twitter.com/trainencoachen 27 geweldig efficiënte tips voor werk en thuis! Inhoudsopgave Time Management 3 Email Management 3 Werkplekorganisatie 3 Gewoontevorming 4 Teambuilding 4 Gezinnen met kinderen 5 Administratie en Financiën

Nadere informatie

TALENTPUNT. Een Development Program speciaal voor HR professionals

TALENTPUNT. Een Development Program speciaal voor HR professionals FOCUS ON THE FUTURE Je bent een HR professional met veel ambitie en je wilt succesvol(ler) zijn. Je bent gericht op de nieuwste HR ontwikkelingen en nieuwsgierig naar hoe andere HR professionals zaken

Nadere informatie

Spelregels voor de kaarten Beroepskwaliteiten en Leerpunten. Het Beroepskwaliteitenspel

Spelregels voor de kaarten Beroepskwaliteiten en Leerpunten. Het Beroepskwaliteitenspel Het Beroepskwaliteitenspel Het Beroepskwaliteitenspel is een leermiddel voor de loopbaanoriëntatie van mensen in de leeftijd van twaalf jaar en ouder. Het spel heeft als doel de speler bewust te maken

Nadere informatie

Van werkdruk naar werkplezier

Van werkdruk naar werkplezier Van werkdruk naar werkplezier Het Programma Onze visie Werkdruk leidt tot minder werkplezier, wrijving in de samenwerking en op termijn mogelijk verzuim door stressklachten. Als medewerkers echter uitgedaagd

Nadere informatie

Competentieprofiel Werkbegeleider

Competentieprofiel Werkbegeleider Competentieprofiel Werkbegeleider Calibris Kenniscentrum voor leren in de praktijk in Zorg, Welzijn en Sport Postbus 131 3980 CC Bunnik T 030 750 7000 F 030 750 7001 I www.calibris.nl E info@calibris.nl

Nadere informatie

Onderhandelen en afspraken maken

Onderhandelen en afspraken maken OPDRACHTFORMULIER Onderhandelen en afspraken maken Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met medestudenten of je docent.

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE - 2 -

INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE - 2 - Workshops Top Secretaries 2012 INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE - 2-1 TRAININGSCARROUSEL - 3-1.1. Projectmanagement - 3-1.2. Overtuigend beïnvloeden - 4-1.3. Communiceren met NLP - 5-1.4. Effectiever met emotionele

Nadere informatie

opleiding Leergang Train de Trainer Trainers in

opleiding Leergang Train de Trainer Trainers in Trainers in opleiding Leergang Train de Trainer Het is niet de sterkste die overleeft, ook niet de slimste, maar degene die het meest openstaat voor verandering. Unieke insteek! De wereld om ons heen verandert

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 5 Eigen keuze Inhoud 2 1. Hoe zit het met je keuzes? 3 2. Hoe stap je uit je automatische piloot? 7 3. Juiste keuzes maken doe je met 3 vragen 9 4. Vervolg & afronding 11 1. Hoe zit het

Nadere informatie

3. Principes ophalen en groeperen: wat is voor de groep dus effectief samenwerken?

3. Principes ophalen en groeperen: wat is voor de groep dus effectief samenwerken? FCE / Stichting Opleidingskunde 2007 Een groep interviewen met de waarderende methode Bijvoorbeeld over samenwerken... 1. Thema scherp (het gaat in dit voorbeeld over effectief samenwerken ) 2. In kleine

Nadere informatie

Master in. Leadership MAAK HET VERSCHIL VERBIND HART EN HARD START: ZIE AGENDA KLANTWAARDERING:

Master in. Leadership MAAK HET VERSCHIL VERBIND HART EN HARD START: ZIE AGENDA KLANTWAARDERING: Master in Leadership MAAK HET VERSCHIL VERBIND HART EN HARD START: ZIE AGENDA KLANTWAARDERING: Master in Leadership: Weet jij wat jouw hart sneller doet kloppen? Communiceren en continue verbeteren met

Nadere informatie

Leuke moeder of tijgermoeder?

Leuke moeder of tijgermoeder? Leuke moeder of tijgermoeder? OUDERAVOND HUISWERK EN STUDIEVAARDIGHEDEN Welkom Hoe denkt uw kind over huiswerk? Het maken van huiswerk Mentorlessen Belemmerend/stimulerend Tips Leerstijlen Motivatie Bevorderingsnormen

Nadere informatie

Belbin Teamrollen Vragenlijst

Belbin Teamrollen Vragenlijst Belbin Teamrollen Vragenlijst Lindecollege 2009 1/ 5 Bepaal uw eigen teamrol. Wat zijn uw eigen teamrollen, en die van uw collega s? Deze vragenlijst kan u daarbij behulpzaam zijn. Zeven halve zinnen dienen

Nadere informatie

Traject Leiderschap 2015-2016

Traject Leiderschap 2015-2016 Traject Leiderschap 2015-2016 Aanpak traject Het is de bedoeling om voor de deelnemers een leertraject uit te werken dat bestaat uit een kick-off, 3 workshops van een halve dag, gecombineerd met 2*2uur

Nadere informatie

Traject Leiderschap. Aanpak traject

Traject Leiderschap. Aanpak traject Aanpak traject Het is de bedoeling om voor de deelnemers een leertraject uit te werken dat bestaat uit een kick-off, 3 workshops van een halve dag, gecombineerd met 2*2uur individuele coaching. Er wordt

Nadere informatie

LOOPBAANONTWIKKELING met Ik-ben-inzetbaar

LOOPBAANONTWIKKELING met Ik-ben-inzetbaar VAN BAAN NAAR LOOPBAAN U hebt nu een baan. Maar staat u wel eens stil bij de toekomst? Hoe ziet u uw loopbaan? Wat zijn uw wensen, ideeën en verwachtingen? Hoe ontwikkelen zich uw bekwaamheid, uw beschikbaarheid,

Nadere informatie

ogen en oren open! Luister je wel?

ogen en oren open! Luister je wel? ogen en oren open! Luister je wel? 1 Verbale communicatie met jonge spelers Communiceren met jonge spelers is een vaardigheid die je van nature moet hebben. Je kunt het of je kunt het niet. Die uitspraak

Nadere informatie

Ondernemend werken in welzijnsorganisaties

Ondernemend werken in welzijnsorganisaties Training & Advies Ondernemend werken in welzijnsorganisaties Betere resultaten met nieuwe competenties Ondernemend werken in welzijnsorganisaties De welzijnssector is sterk in beweging, dat weet u als

Nadere informatie

ASSESSMENT CENTER FOCUSED ASSESSMENT DEVELOPMENT CENTER

ASSESSMENT CENTER FOCUSED ASSESSMENT DEVELOPMENT CENTER DEELNEMEN AAN EEN ASSESSMENT CENTER FOCUSED ASSESSMENT DEVELOPMENT CENTER U wordt binnenkort bij Quintessence verwacht voor een evaluatie volgens de assessment center methode. In deze brochure vindt u

Nadere informatie

Zelfstandig werken = actief en zelfstandig leren van een leerling. Het kan individueel of in een groep van maximaal 6 leerlingen.

Zelfstandig werken = actief en zelfstandig leren van een leerling. Het kan individueel of in een groep van maximaal 6 leerlingen. Zelfstandig werken Zelfstandig werken = actief en zelfstandig leren van een leerling. Het kan individueel of in een groep van maximaal 6 leerlingen. Visie Leerlinggericht: gericht op de mogelijkheden van

Nadere informatie

Training Cruciale Gesprekken; Vervolgtraject en nazorg

Training Cruciale Gesprekken; Vervolgtraject en nazorg Training Cruciale Gesprekken; Vervolgtraject en nazorg De training is achter de rug, maar hoe veranker ik het geleerde nu eigenlijk? 1. Aanbevelingen om uw vaardigheden te verbeteren Als u drie maanden

Nadere informatie

Leerthema 1: De Intern Begeleider / Zorgcoördinator als spil in het onderwijs

Leerthema 1: De Intern Begeleider / Zorgcoördinator als spil in het onderwijs Leerthema 1: De Intern Begeleider / Zorgcoördinator als spil in het onderwijs STUDENTENHANDLEIDING Niveau: Post-HBO Leerthemabeschrijving Leerthema 1 is gericht op de competenties, de rollen en persoonskenmerken

Nadere informatie

Waarom Wetenschap en Techniek W&T2015

Waarom Wetenschap en Techniek W&T2015 Waarom Wetenschap en Techniek W&T2015 In het leven van alle dag speelt Wetenschap en Techniek (W&T) een grote rol. We staan er vaak maar weinig bij stil, maar zonder de vele uitvindingen in de wereld van

Nadere informatie

Hieronder vind je informatie over de mindfulness trainingen die starten op 23 september en 1 december 2015!

Hieronder vind je informatie over de mindfulness trainingen die starten op 23 september en 1 december 2015! Agenda 2015 SEPTEMBER 22 september Start training: Mindfulness VOL! 23 september Start training: Mindfulness NOG 2 PLAATSEN! DECEMBER 1 december start extra training: Mindfulness In de onderstaande pagina

Nadere informatie

TRAININGENGIDS MC CONSULTANTS B.V. R. (Robert) Kuipers

TRAININGENGIDS MC CONSULTANTS B.V. R. (Robert) Kuipers TRAININGENGIDS MC CONSULTANTS B.V. P.A.M. (Petra) Vanderlyde Mr. H.E. (Harriëtte) van Luijken Mr. A.J.P.M. (Jan) Snoeijer A.P.M. (Arnold) Vanderlyde A. (André) Tolman, MFP H.F.M. (Henk) Vanderlyde F.G.R.

Nadere informatie

- Een docent controleert of jij je huiswerk op hebt geschreven. - Je hebt aanmoediging nodig om je huiswerk te noteren.

- Een docent controleert of jij je huiswerk op hebt geschreven. - Je hebt aanmoediging nodig om je huiswerk te noteren. Schoolse competenties Competentie 1: Agendagebruik - Je schrijft je huiswerk in je agenda als dit wordt opgegeven. - Je agenda ziet er verzorgd uit. - Een docent controleert of jij je huiswerk op hebt

Nadere informatie

Open Training. Modern Timemanagement. 100% overzicht. De juiste focus. In control. Heerlijk productief.

Open Training. Modern Timemanagement. 100% overzicht. De juiste focus. In control. Heerlijk productief. Open Training Modern Timemanagement 100% overzicht. De juiste focus. In control. Heerlijk productief. Modern Timemanagement 100% overzicht. De juiste focus. In control. Heerlijk productief. Wil jij meer

Nadere informatie

Rapport Carriere Waarden I

Rapport Carriere Waarden I Rapport Carriere Waarden I Kandidaat TH de Man Datum 18 Mei 2015 Normgroep Advies 1. Inleiding Carrièrewaarden zijn persoonlijke kenmerken die maken dat u bepaald werk als motiverend ervaart. In dit rapport

Nadere informatie

Intervisie. Het versterkt de impact leertrajecten

Intervisie. Het versterkt de impact leertrajecten Intervisie Het versterkt de impact leertrajecten 1. Inleiding Hieronder geven wij bevindingen aan op basis van onze ervaring, in het starten, doorvoeren, voortzetten en evalueren van intervisietrajecten.

Nadere informatie

Leergang Ambtelijk Secretaris III De invloedrijke OR

Leergang Ambtelijk Secretaris III De invloedrijke OR Leergang Ambtelijk Secretaris III De invloedrijke OR Cursusdag 1 09:30 uur Kennismaking We starten deze module een kennismaking. We inventariseren de verwachtingen van alle deelnemers. U krijgt een toelichting

Nadere informatie

Intervisiemethodes. Methode 1: Incidentenmethode

Intervisiemethodes. Methode 1: Incidentenmethode Intervisiemethodes Methode 1: Incidentenmethode Bij de incidentmethode wordt een gebeurtenis uit de werksituatie van een van de deelnemers op gestructureerde wijze besproken. Stap 1 Introductie van het

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding 7. 4 De rol van de leidinggevende 59 4.1 Inleiding 59 4.2 De verschillende rollen van de leidinggevende 59

Inhoud. Inleiding 7. 4 De rol van de leidinggevende 59 4.1 Inleiding 59 4.2 De verschillende rollen van de leidinggevende 59 Inhoud Inleiding 7 1 Coaching en ontwikkeling van medewerkers in organisaties 13 1.1 Inleiding 13 1.2 Professionele ontwikkeling in organisaties 13 1.3 Coaching in organisaties 14 1.4 Coachend leidinggeven

Nadere informatie

Handleiding Verbetercheck in teams

Handleiding Verbetercheck in teams Handleiding Verbetercheck in teams Praktisch hulpmiddel om de Verbetercheck in een team toe te passen 22 maart 2011 Betrokken partijen: Teksten en advies: Huub Pennock en Alex van der Wal 1 Inleiding De

Nadere informatie

OPLEIDINGEN DIE BLIJVEN HANGEN ZIJN EEN GEVOLG VAN INTENSIEVE SAMENWERKING TUSSEN DE DEELNEMER, DIENS CONTEXT EN DE AANBIEDER VAN LEERERVARINGEN.

OPLEIDINGEN DIE BLIJVEN HANGEN ZIJN EEN GEVOLG VAN INTENSIEVE SAMENWERKING TUSSEN DE DEELNEMER, DIENS CONTEXT EN DE AANBIEDER VAN LEERERVARINGEN. OPLEIDINGEN DIE BLIJVEN HANGEN ZIJN EEN GEVOLG VAN INTENSIEVE SAMENWERKING TUSSEN, DIENS CONTEXT EN DE AANBIEDER VAN LEERERVARINGEN. Ondanks de aantrekkingskracht van termen als verbeterde persoonlijke

Nadere informatie

Het loopbaan-/pop-gesprek -informatie voor medewerkers -

Het loopbaan-/pop-gesprek -informatie voor medewerkers - Het loopbaan-/pop-gesprek -informatie voor medewerkers - Deze informatie is opgesteld door Qidos, in opdracht van de Taskforce Samenhangend Inzetbaarheidsbeleid 1 Inhoud Het belang en het doel van een

Nadere informatie

Handleiding. Functioneringsgesprekken. Zo werk je prettiger!

Handleiding. Functioneringsgesprekken. Zo werk je prettiger! Handleiding Functioneringsgesprekken Zo werk je prettiger! Functioneringsgesprekken: de moeite waard! Aandacht. Goede communicatie. Op de werkvloer heel belangrijk. Medewerkers voelen zich meer betrokken,

Nadere informatie

Samenwerken èn netwerken

Samenwerken èn netwerken Samenwerken èn netwerken Stappenplan voor versterken van zelforganisaties Auteurs Saskia van Grinsven en Jamila Achahchah Fotografie: Guillermo Dazelle MOVISIE Juni 2012 Inleiding Voor je ligt een stappenplan

Nadere informatie

1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met medestudenten of je docent.

1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met medestudenten of je docent. OPDRACHTFORMULIER Gesprekken voeren 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met medestudenten of je docent. 2 Kijk in de bronnen welke informatie

Nadere informatie

COMMUNICEREN VANUIT JE KERN

COMMUNICEREN VANUIT JE KERN COMMUNICEREN VANUIT JE KERN Wil je duurzaam doelen bereiken? Zorg dan voor verbonden medewerkers! Afgestemde medewerkers zijn een belangrijke aanjager voor het realiseren van samenwerking en innovatie

Nadere informatie

Wil je snel gaan? Reis alleen. Wil je ver komen? Reis samen!

Wil je snel gaan? Reis alleen. Wil je ver komen? Reis samen! Wil je snel gaan? Reis alleen. Wil je ver komen? Reis samen! Vanuit InnovatiefLerenLeren BV geef ik al sinds 2006 vorm aan de sociale innovatie van uiteenlopende organisaties met als doel bestaande kennis

Nadere informatie

Het hoe en waarom van Personeelsgesprekken

Het hoe en waarom van Personeelsgesprekken Het hoe en waarom van Personeelsgesprekken Personeelsgesprekken Het personeelsgesprek (ook wel functioneringsgesprek) is een belangrijk instrument dat ingezet kan worden voor een heldere arbeidsverhouding

Nadere informatie