Landelijk Seminar Inkoop februari 2017 Workshop meervoudig onderhandse procedure

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Landelijk Seminar Inkoop februari 2017 Workshop meervoudig onderhandse procedure"

Transcriptie

1 Landelijk Seminar Inkoop februari 2017 Workshop meervoudig onderhandse procedure Mascha Semmekrot Publiq aanbestedingsjuristen

2 Wat is een meervoudig onderhandse procedure? Een meervoudig onderhandse procedure is een procedure waarbij een aanbestedende dienst op basis van objectieve criteria een aantal ondernemingen uitnodigt om een offerte in te dienen op basis van een door hem vervaardigd beschrijvend document of bestek met daarin alle relevante informatie. Voorschrift 3.4 B Gids Proportionaliteit: Bij een meervoudig onderhandse procedure onder de Europese aanbestedingsdrempel nodigt de aanbestedende dienst ten minste drie en ten hoogste vijf inschrijvers uit tot het doen van een inschrijving.

3 Toepasselijke bepalingen Aanbestedingswet De volgende bepalingen van de Aanbestedingswet zijn van toepassing op de meervoudig onderhandse procedure: Hoofdstuk 1.1 (Begripsbepalingen) Afdeling (algemene bepalingen voor het sluiten van schriftelijke overeenkomsten onder bezwarende titel voor het verrichten van werken, leveringen of diensten): - art. 1.4: obv objectieve criteria keuze wijze tot stand brengen overeenkomst, keuze toegelaten ondernemers en leveren zoveel mogelijk maatschappelijke waarde. - art. 1.5: verbod onnodig samenvoegen en verplichting opdeling opdracht in meerdere percelen. - art. 1.6: beperking administratieve lasten.

4 Toepasselijke bepalingen Aanbestedingswet Afdeling (uitgangspunten bij de meervoudig onderhandse procedure): - art lid 1: beginsel van gelijke behandeling. - art lid 2: verplichting mededeling gunningsbeslissing met relevante redenen.

5 Toepasselijke bepalingen Aanbestedingswet Afdeling (uitgangspunten bij de meervoudig onderhandse procedure): - art lid 1: proportionaliteitsbeginsel - art lid 2: proportionaliteitsbeginsel ziet in ieder geval op: a. het al of niet samenvoegen van opdrachten; b. de te stellen termijnen; c. de met de inschrijving verbonden kosten; en d. de voorwaarden van de overeenkomst. - art lid 3: Gids Proportionaliteit van toepassing. - art lid 4: pas Gids Proportionaliteit toe of leg afwijking uit.

6 Toepasselijke bepalingen Aanbestedingswet CvA Advies 70: Bij de beoordeling van dit klachtonderdeel stelt de Commissie het volgende voorop. Art. 1.16, eerste lid, Aw 2012 bepaalt dat in het geval van een meervoudig onderhandse procedure, waarvan in deze zaak sprake is, de aanbestedende dienst uitsluitend eisen, voorwaarden en criteria aan de inschrijvers en aan de inschrijvingen stelt die in een redelijke verhouding staan tot het voorwerp van de opdracht. Anders dan voor Europese aanbestedingen en nationale aanbestedingen is geregeld in art. 1.10, tweede lid sub f, respectievelijk art. 1.13, tweede lid sub f Aw 2012, is in het tweede lid van art Aw 2012 niet geregeld dat een aanbestedende dienst bij toepassing van het eerste lid in ieder geval (ook) acht slaat op de gunningscriteria. De Commissie is desalniettemin van oordeel dat deze verplichting ook in het geval van een meervoudig onderhandse procedure op een aanbestedende dienst rust. Nog afgezien van het feit dat de opsomming in art. 1.16, tweede lid, Aw 2012 geen limitatief karakter kent, bieden zowel de Gids Proportionaliteit (zie paragraaf op blz. 43) als de Richtsnoeren Leveringen en Diensten (zie Richtsnoer 5, alsmede de toelichting op Richtsnoer 19 in fine en op Richtsnoer 20) steun voor deze opvatting.

7 Toepasselijke bepalingen Aanbestedingswet Opmerkelijk: in afdeling Aanbestedingswet wordt het transparantiebeginsel niet expliciet van toepassing verklaard op meervoudig onderhandse procedures. Advies 288 Commissie van Aanbestedingsexperts: Hoewel Afdeling Aw 2012 het transparantiebeginsel niet van toepassing verklaart, wordt in de jurisprudentie algemeen aangenomen dat ook dit beginsel van toepassing is op de meervoudig onderhandse procedure.

8 Toepasselijke bepalingen Aanbestedingswet Hoofdstuk 1.3 (Administratieve voorschriften bij aanbestedingen): - art. 1.19: indien uitsluitingsgronden en/of geschiktheidseisen worden gesteld > Eigen Verklaring gebruiken bij inschrijving. - art. 1.20: indien aanbestedende dienst uitsluitingsgronden stelt mbt onherroepelijke veroordelingen > Gedragsverklaring Aanbesteding van toepassing. - art. 1.21: aanbestedingsstukken kosteloos ter beschikking stellen. hun op 2). - art. 1.21a: inschrijvers moeten aangeven bij het opstellen van inschrijving rekening te hebben gehouden met de verplichtingen het gebied van het milieu-, sociaal en arbeidsrecht (art lid - art. 1.21a: aanbestedende dienst meldt niet-naleving van de toepasselijke verplichtingen op het gebied van arbeidsbescherming en arbeidsvoorwaarden bij de uitvoering van een overheidsopdracht bij de Inspectie SZW van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (art. 2.81a).

9 Toepasselijke bepalingen Aanbestedingswet Hoofdstuk 1.4 (Voorschriften voor het aanbesteden van werken door aanbestedende diensten): - art lid 1: mbt werken > ARW 2016 van toepassing. - art lid 2 : pas ARW toe of leg afwijking uit. Hoofdstuk 2 Aanbestedingswet is niet van toepassing > ziet nl op Europese aanbestedingsprocedures. Echter, steeds meer Europese regels van toepassing verklaard in jurisprudentie en adviezen Commissie van Aanbestedingsexperts op meervoudig onderhandse procedures.

10 Casussen Commissie van Aanbestedingsexperts Aan de hand van de adviezen van met name de Commissie van Aanbestedingsexperts heb ik een aantal casussen opgesteld. Sinds de oprichting van de Commissie van Aanbestedingsexperts in maart 2013 heeft de commissie circa 22 adviezen uitgebracht inzake meervoudig onderhandse procedures. In 2016 zijn er door de nationale rechter circa 20 vonnissen gewezen die zien op meervoudig onderhandse procedures.

11 Casus 1: Brandweertrainingen Veiligheidsregio Groningen heeft een meervoudig onderhandse procedure inzake brandweertrainingen georganiseerd. Veiligheidsregio Groningen heeft 5 ondernemingen uitgenodigd om een inschrijving in te dienen. Drie ondernemingen hebben een inschrijving ingediend: 1. Trainingscentrum Noord-Nederland 2. Het Brandweertrainingsinstituut 3. Het Instituut voor Nationale Rampentrainingen Veiligheidsregio Groningen heeft de opdracht tot het verzorgen van de brandweertrainingen op 30 januari jl. gegund aan Het Brandweertrainingsinstituut en heeft op dezelfde dag met dit trainingsinstituut een overeenkomst gesloten.

12 Casus 1: Brandweertrainingen In haar gunningsbrief heeft Veiligheidsregio Groningen de volgende scoretabel opgenomen: Het Brandweerinstit uut Het Instituut voor Nationale Rampentraining en Trainingscentru m Noord- Nederland G1: 100 punten G1: 60 punten G1: 65 punten G2: 85 punten G2: 90 punten G2: 20 punten G3: 75 punten G3: 20 punten G3: 20 punten Totaal: 260 punten Totaal: 170 punten Totaal: 105 punten Rangorde: 1 Rangorde: 2 Rangorde: 3

13 Casus 1: Brandweertrainingen Trainingscentrum Noord Nederland is het niet eens met de handelswijze van Veiligheidsregio Groningen en vraagt u om advies. Haar eerste vraag is of Veiligheidsregio Groningen heeft voldaan aan haar motiveringsverplichting?

14 Casus 1: Brandweertrainingen Commissie van Aanbestedingsexperts Advies 30: Art lid 2 AW: De aanbestedende dienst ( ) deelt aan alle inschrijvers de gunningsbeslissing met de relevante redenen voor deze beslissing mee. Een aanbestedende dienst kan niet enkel door het overleggen van een scoretabel voldoen aan haar motiveringsverplichting tot het meedelen van de relevante redenen voor haar gunningsbeslissing. Hiermee wordt een inschrijver onvoldoende houvast geboden of het aanhangig maken van een juridische procedure zinvol is. Veiligheidsregio Groningen had per gunningscriterium inzichtelijk moeten maken waarom de inschrijvers een bepaalde score hebben gekregen.

15 Casus 1: Brandweertrainingen Citaat Advies 30 CvA: De Commissie realiseert zich in dat verband dat die wetsgeschiedenis vooral betrekking heeft op de toepassing van het vereiste in het kader van Europese openbare procedures. Dat het in deze zaak gaat om de toepassing van het vereiste in het kader van een meervoudig onderhandse procedure, maakt het oordeel volgens de Commissie echter niet anders. Uit de wetsgeschiedenis blijkt immers niet dat de wetgever een andere toepassing voor ogen heeft gehad van het vereiste zoals verwoord in art lid 2 Aw 2012 (zie blz. 56 Memorie van Toelichting Aw 2012 bij het toen nog art lid 2). Ook overigens valt niet in te zien hoe een aanbestedende dienst met het enkel overleggen van een scoretabel een inschrijver bij een meervoudig onderhandse procedure voldoende houvast zou bieden om te kunnen beoordelen of het aanhangig maken van een juridische procedure zinvol is.

16 Casus 1: Brandweertrainingen Kortom: motiveringsverplichting gunningsbeslissing meervoudig onderhandse procedure is even zwaar als bij een Europese aanbesteding. Citaat Advies 288 CvA: De Commissie is van oordeel dat, anders dan beklaagde stelt in haar reactie, de plicht tot motivering van de gunningsbeslissing in het geval van een meervoudig onderhandse procedure niet lichter is dan bij een Europese aanbesteding.

17 Casus 1: Brandweertrainingen Trainingscentrum Noord-Nederland wil een kort geding aanhangig maken tegen het gunningsbesluit van Veiligheidsregio Groningen bij de bevoegde rechtbank te Groningen, maar Veiligheidsregio Groningen heeft de opdracht onmiddellijk definitief gegund aan Het Brandweertrainingsinstituut. De tweede vraag die Trainingscentrum Noord-Nederland u voorlegt is of Veiligheidsregio Groningen de opdracht onmiddellijk definitief had mogen gunnen aan Het Brandweertrainingsinstituut?

18 Casus 1: Brandweertrainingen Advies 288 CvA: De vraag die in dit klachtonderdeel centraal staat, is of een aanbestedende dienst in het kader van een meervoudig onderhandse procedure een opschortende termijn in acht moet nemen nadat hij de mededeling van de gunningsbeslissing aan de inschrijvers heeft verzonden Anders dan beklaagde is de Commissie van oordeel dat deze vraag bevestigend dient te worden beantwoord. Zoals de Commissie al eerder heeft overwogen in haar Advies 147 (overweging 7.5.2), vloeit de hiervoor bedoelde verplichting in een geval als het onderhavige zowel voort uit het fair-playbeginsel als uit het algemeen beginsel van behoorlijk bestuur (zie Rb. Zeeland-West-Brabant (vzr.) 4 februari 2014, ECLI:NL:RBZWB:2014:1007, r.o. 4.9) als uit de (pre- contractuele) maatstaven van redelijkheid en billijkheid.

19 Casus 1: Brandweertrainingen Advies 147 CvA: een opschortende termijn van circa 7 kalenderdagen werd door de CvA als voldoende aangemerkt.

20 Casus 2: Schoonmaak brandweerkazerne Veiligheidsregio Zeeland heeft een meervoudig onderhandse aanbestedingsprocedure georganiseerd voor de schoonmaak van haar brandweerkazerne. Veiligheidsregio Zeeland heeft 3 ondernemingen uitgenodigd om een inschrijving in te dienen: 1. Brandschoon BV 2. Poetsdoek BV 3. Kruimeldief NV

21 Casus 2: Schoonmaak brandweerkazerne Veiligheidsregio Zeeland is voornemens om de opdracht te gunnen aan Brandschoon BV. Poetsdoek BV vindt dat zij de opdracht gegund had moeten krijgen en wil een kort geding aanhangig maken tegen de gunningsbeslissing van Veiligheidsregio Zeeland. In de offerteaanvraag heeft Veiligheidsregio Zeeland een bezwaartermijn opgenomen van 7 kalenderdagen. Inmiddels zijn er 5 kalenderdagen verstreken. Poetsdoek BV verzoekt Veiligheidsregio Zeeland om de bezwaartermijn te verlengen. Wat adviseert u Veiligheidsregio Zeeland?

22 Casus 2: Schoonmaak brandweerkazerne CvA Advies 58: De Commissie is van oordeel dat de bezwaartermijn die beklaagde in haar mededeling van de eerste gunningsbeslissing heeft bepaald niet alleen dient om de rechtsbescherming van de afgewezen inschrijvers veilig te stellen, maar evenzeer aan de winnende inschrijver rechtsbescherming biedt. Een aanbestedende dienst moet derhalve terughoudendheid betrachten ten aanzien van het verlengen van een bezwaartermijn voor slechts e e n van de afgewezen inschrijvers. Als hij al van de mogelijkheid tot verlenging gebruik maakt, dient de aanbestedende dienst die verlenging in ieder geval aan alle andere inschrijvers waaronder de winnende inschrijver schriftelijke mede te delen, opdat ook zij gebruik kunnen maken van de mogelijkheid om gedurende de verlenging hun bezwaren tegen de in de aanbestedingsprocedure genomen beslissingen kenbaar te maken en eventueel een kort geding aanhangig te maken.

23 Casus 2: Schoonmaak brandweerkazerne Veiligheidsregio Zeeland heeft besloten om de bezwaartermijn voor Poetsdoek BV te verlengen met 7 kalenderdagen. Ook Kruimeldief BV kan zich niet verenigen met het gunningsbesluit van Veiligheidsregio Zeeland en verzoekt Veiligheidsregio Zeeland de bezwaartermijn te verlengen. Veiligheidsregio Zeeland wil voorkomen dat Kruimeldief BV naar de rechter stapt en mogelijk de opdracht wint. Veiligheidsregio Zeeland besluit daarom om de bezwaartermijn voor Kruimeldief BV niet te verlengen. Handelt Veiligheidsregio Zeeland rechtmatig?

24 Casus 2: Schoonmaak brandweerkazerne CvA Advies 58: De Commissie is van oordeel dat beklaagde heeft gehandeld in strijd met de op haar rustende verplichting om de inschrijvers gelijk te behandelen doordat beklaagde het verzoek tot verlenging van de bezwaartermijn van aannemer X wel heeft gehonoreerd en het vergelijkbare verzoek van klager zonder nadere motivering heeft afgewezen.

25 Casus 3: Inhuur Brandweercommandant Veiligheidsregio Utrecht heeft een meervoudig onderhandse procedure inzake de inhuur van een brandweercommandant georganiseerd. Veiligheidsregio Utrecht heeft 3 ondernemingen uitgenodigd om een inschrijving in te dienen. Drie ondernemingen hebben een inschrijving ingediend: 1. Uitzendbureau brandweerlieden 2. De zzp-er de Brandweercommandant 3. Uitzendbureau Brandweerprofessionals

26 Casus 3: Inhuur Brandweercommandant Veiligheidsregio Utrecht heeft als knock-out-criterium gesteld dat inschrijver een cv en twee referenties moest indienen. De zzp-er de Brandweercommandant heeft uitsluitend een cv ingediend en geen referenties. Veiligheidsregio Utrecht vraagt u om advies. Moet zij de zzp-er uitsluiten van de aanbestedingsprocedure of een mogelijkheid bieden om haar inschrijving te herstellen?

27 Casus 3: Inhuur Brandweercommandant CvA Advies 89: In afdeling Aanbestedingswet (Voorschriften bij de meervoudig onderhandse procedure) geen regeling opgenomen mbt herstel gebreken inschrijving. Art lid 1 Aanbestedingswet bepaalt daarentegen wel dat een aanbestedende dienst de inschrijvers op gelijke wijze dient te behandelen.

28 Casus 3: Inhuur Brandweercommandant CvA sluit aan bij de uitleg van het Hof van Justitie over het gelijkheidsbeginsel: De hiervoor bedoelde jurisprudentie komt er kort gezegd op neer dat wanneer een inschrijver zijn inschrijving heeft ingediend, hij deze inschrijving in beginsel niet meer mag aanpassen op initiatief van de aanbesteder of van de inschrijver zelf. De verplichting van een aanbesteder om de inschrijvers op gelijke en niet- discriminerende wijze te behandelen en de hieruit voortvloeiende transparantie- verplichting verzetten zich daartegen. Deze verplichtingen staan er echter niet aan in de weg dat, in uitzonderlijke gevallen, de inschrijvingen gericht kunnen worden verbeterd of aangevuld, met name omdat deze klaarblijkelijk een eenvoudige precisering behoeven, of om kennelijke materie le fouten recht te zetten, mits deze wijziging er niet toe leidt dat in werkelijkheid een nieuwe inschrijving wordt voorgesteld (HvJ EU 29 maart 2012, zaak C-599/10 (SAG), r.o. 40). Het maken van een dergelijke uitzondering is echter uitgesloten ingeval van ontbrekende informatie die op straffe van uitsluiting moet worden verstrekt (HvJ EU 10 oktober 2013, zaak C-336/12 (Manova) r.o. 40).

29 Casus 3: Inhuur Brandweercommandant CvA: eis waaraan inschrijving van zzp-er De Brandweercommandant niet voldoet is knock-out eis > inschrijving zzp-er De Brandweercommandant moet worden uitgesloten van deelname aan de aanbestedingsprocedure. Veiligheidsregio Utrecht mag uit hoofde van het beginsel van gelijke behandeling zzp-er De Brandweercommandant geen gelegenheid bieden de ontbrekende referenties alsnog in te dienen.

30 Casus 4: Virtueel trainingsprogramma Veiligheidsregio Drenthe heeft een meervoudig onderhandse procedure georganiseerd voor de levering van een virtueel trainingsprogramma voor brandweeroefeningen. Veiligheidsregio Drenthe heeft 5 ondernemingen uitgenodigd om een inschrijving in te dienen.

31 Casus 4: Virtueel trainingsprogramma Veiligheidsregio Drenthe heeft in haar offerteaanvraag het volgende opgenomen: Uw offerte zal worden beoordeeld op basis van prijs/kwaliteitverhouding. De kwaliteit wordt getoetst op basis van de volgende criteria: 1. Aanpak van werkzaamheden 2. De garantie voor uitvoering en tijdigheid van oplevering 3. Aanvullende suggesties voor verbetering voor de uitvoering. Bij fouten of onduidelijkheden in de offerteaanvraag dient u de aanbestedende dienst onmiddellijk te informeren.

32 Casus 4: Virtueel trainingsprogramma Een van de afgewezen inschrijvers heeft naar aanleiding van het gunningsbesluit van Veiligheidsregio Drenthe een kort geding aanhangig gemaakt. Deze inschrijver is van mening dat de gunningscriteria niet transparant zijn. Wat vindt u? En heeft het kort geding kans van slagen?

33 Casus 4: Virtueel trainingsprogramma CvA Advies 147: De Commissie is van oordeel dat beklaagde heeft gehandeld in strijd met haar hiervoor bedoelde transparantieverplichting, nu zij heeft nagelaten vooraf de onderlinge verhouding aan te geven tussen de gunningscriteria prijs en kwaliteit. Wat vindt u? Mag de afgewezen inschrijver er in een kort geding tegen op komen dat Veiligheidsregio Drenthe haar transparantieverplichting heeft geschonden?

34 Casus 4: Virtueel trainingsprogramma CvA Advies 147: Dat beklaagde haar hiervoor genoemde verplichting niet naleefde, had voor klager echter duidelijk moeten zijn. Volgens bestaande jurisprudentie mag van een inschrijver in een geval als het onderhavige een proactieve houding worden verwacht. Dit houdt in dat een inschrijver verplicht is onvolkomenheden in de aanbestedingsdocumenten bij de aanbesteder te signaleren zodra hij die redelijkerwijze behoorde op te merken. De ratio daarvan is dat de aanbesteder daarmee mogelijk in staat wordt gesteld de (gevolgen van de) onvolkomenheid ongedaan te maken in een stadium waarin de nadelige gevolgen daarvan voor alle betrokken partijen zoveel mogelijk beperkt kunnen blijven. ( ) Dat klager het voorgaande heeft nagelaten, laat weliswaar onverlet dat beklaagde haar in genoemde verplichting niet heeft nageleefd maar staat er aan in de weg dat klager daar in dit stadium nog tegen kan opkomen.

35 Casus 5: Warmtebeeldcamera s Veiligheidsregio Haaglanden heeft een meervoudig onderhandse procedure georganiseerd voor de inkoop van nieuwe warmtebeeldcamera s. Veiligheidsregio Haaglanden heeft 4 ondernemingen uitgenodigd om een inschrijving in te dienen: 1. Verrekijker BV 2. Beeldfragment VOF 3. Infrarood NV 4. Sensor BV

36 Casus 5: Warmtebeeldcamera s Veiligheidsregio Haaglanden is voornemens de opdracht te gunnen aan Infrarood NV. Sensor BV is het niet eens met het gunningsbesluit van Veiligheidsregio Haaglanden. Sensor BV weet namelijk dat een van de beoordelaars van de offertes van Veiligheidsregio Haaglanden kort geleden nog werkzaam was bij Infrarood BV. Sensor BV vraagt u om advies.

37 Casus 5: Warmtebeeldcamera s CvA Advies 323: Artikel 1.15 lid 1 Aw 2012 bepaalt dat een aanbestedende dienst ondernemers op gelijke en niet-discriminerende wijze moet behandelen. Bij de beantwoording van de vraag wat die verplichting met het oog op de behandeling van het onderhavige klachtonderdeel inhoudt, zal de Commissie zich laten leiden door het arrest HvJ EU 12 maart 2015, zaak C-538/13 (r.o ). In die zaak ging het weliswaar om een aanbestedingsprocedure onder de werkingssfeer van Richtlijn 2004/18/EG, maar de Commissie ziet geen reden waarom de in dat arrest gegeven regels niet evenzeer gelding zouden hebben in een geval als het onderhavige, waarin een aanbestedende dienst zich in het kader van een meervoudig onderhandse procedure aan de hiervoor genoemde verplichting heeft gebonden.

38 Casus 5: Warmtebeeldcamera s CvA Advies 323: De verplichting van art lid 1 Aw 2012 brengt onder andere mee dat een aanbestedende dienst zich niet mag laten leiden door een belangenconflict. Van een belangenconflict zal sprake zijn wanneer een van de inschrijvers nauwe banden heeft met de door de aanbestedende dienst aangewezen deskundigen die de inschrijvingen hebben beoordeeld en die deskundige zich in het kader van die beoordeling partijdig opstelt. Indien de afgewezen inschrijver objectieve gegevens verstrekt op grond waarvan de onpartijdigheid van de deskundige van de aanbestedende dienst kan worden betwijfeld, moet de aanbestedende dienst alle relevante omstandigheden onderzoeken die hebben geleid tot de vaststelling van de gunningsbeslissing, teneinde de belangenconflicten te voorkomen, te onderkennen en te beëindigen, in voorkomend geval onder andere door de partijen te verzoeken om bepaalde informatie en bewijsmateriaal te verstrekken. De Commissie is van oordeel dat de enkele stelling van klager dat de inkoopadviseur van beklaagde in het verleden bij een van de andere inschrijvers heeft ge- werkt, onvoldoende kwalificeert als objectieve gegevens die beklaagde aanleiding hadden moeten geven tot een diepgaand onderzoek zoals hiervoor bedoeld. De Commissie is dan ook van oordeel dat beklaagde terecht geen acht heeft geslagen op die stelling.

39 Casus 6: Aanleg parkeerterrein Veiligheidsregio Twente heeft een meervoudig onderhandse procedure georganiseerd voor de aanleg van een nieuw parkeerterrein bij haar brandweerkazerne. Veiligheidsregio Twente heeft 3 ondernemingen uitgenodigd om een inschrijving in te dienen: 1. Parkeer BV 2. Autostalling VOF 3. Parking BV

40 Casus 6: Aanleg parkeerterrein Veiligheidsregio Twente heeft in de offerteaanvraag opgenomen dat de aanbesteding volledig digitaal via Negometrix verloopt, inclusief het indienen van de inschrijvingen. Veiligheidsregio Twente heeft inschrijvers er in de offerteaanvraag op gewezen dat zij in het geval van problemen of onduidelijkheden contact op moesten nemen met de helpdesk van Negometrix. Parking BV doet voor het eerst mee aan een aanbestedingsprocedure. Zij heeft bij Veiligheidsregio Twente aangegeven dat zij problemen ondervond bij het uploaden van haar inschrijving in Negometrix. Veiligheidsregio Twente heeft Parking BV medegedeeld dat zij contact op moest nemen met de helpdesk van Negometrix. Parking BV heeft dit nagelaten.

41 Casus 6: Aanleg parkeerterrein Veiligheidsregio Twente heeft van Parking BV geen inschrijving ontvangen via Negometrix en wendt zich tot u voor advies? Veiligheidsregio Twente heeft namelijk begrip voor het feit dat Parking BV voor het eerst mee doet aan een aanbestedingsprocedure en stelt u voor om Parking BV alsnog de offerte per te laten indienen. Wat adviseert u?

42 Casus 6: Aanleg parkeerterrein CvA advies 220: De Commissie is van oordeel dat onder die omstandigheden beklaagde geen verwijt treft met betrekking tot de door klager gestelde onmogelijkheid om bestanden te uploaden. Aangezien vier andere inschrijvers kennelijk wel in staat zijn gebleken om een inschrijving op de voorgeschreven wijze in te dienen, acht de Commissie het zeer aannemelijk dat de problemen die klager heeft ondervonden veroorzaakt zijn door haar onervarenheid en derhalve voor haar rekening komen. Beklaagde heeft zich strikt gehouden aan haar eigen regels met betrekking tot het indienen van inschrijvingen. Daaruit blijkt dat beklaagde zich gehouden heeft aan haar verplichting tot gelijke behandeling jegens de overige inschrijvers die er immers op mogen vertrouwen dat voor alle inschrijvers dezelfde procedure voor het indienen van de inschrijvingen zal worden gevolgd.

43 Casus 7: Onderhoud brandslangen Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland is voornemens om een meervoudig onderhandse procedure te organiseren voor het onderhoud van brandslangen. Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland wil graag de volgende drie ondernemingen uitnodigen om een offerte uit te brengen: 1. Brandslang BV 2. Brandveilig BV 3. Brandbluscentrale NV Deze ondernemingen hebben namelijk allen veelvuldig werkzaamheden verricht voor Veiligheidsregio Amsterdam- Amstelland, waarover zij erg tevreden was.

44 Casus 7: Onderhoud brandslangen Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland heeft in de offerteaanvraag de volgende geschiktheidseisen opgenomen: 1. Ervaring met het onderhouden van brandweerslangen. 2. Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering 3. ISO 9001:2015-certificaat of gelijkwaardig Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland vraagt aan u te beoordelen of de offerteaanvraag in overeenstemming is met het aanbestedingsrecht? Wat adviseert u Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland?

45 Casus 7: Onderhoud brandslangen Voorschrift 3.5 C Gids Proportionaliteit: Bij de toepassing van een meervoudig onderhandse procedure stelt de aanbestedende dienst uitsluitend geschiktheidseisen indien bij de aanbestedende dienst de geschiktheid van een of meer van de potentiele inschrijvers nog niet bekend is. De uitgenodigde ondernemingen hebben al vaker opdrachten verricht voor Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland. De geschiktheid van deze ondernemingen zou dus bekend moeten zijn.

46 Casus 7: Onderhoud brandslangen Wanneer denkt u dat het wel geoorloofd is om geschiktheidseisen te stellen in meervoudig onderhandse procedure?

47 Casus 7: Onderhoud brandslangen Toelichting bij voorschrift 3.5 C Gids Proportionaliteit: Dit kan zich bijvoorbeeld voordoen als een aanbestedende dienst nog nooit zaken hee gedaan in die betreffende markt en op basis van zoeken op het internet of uit de gouden gids een aantal ondernemingen hee geselecteerd. Het is raadzaam gelet op de administratieve lasten hier zeer terughoudend mee om te gaan.

48 Casus 8: Bouw Brandweerkazerne Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek heeft een meervoudig onderhandse aanbesteding gehouden voor de nieuwbouw van een brandweerkazerne. Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek heeft voorafgaand aan deze aanbesteding een congres georganiseerd, waar geïnteresseerde bouwbedrijven hun interesse voor de nieuwbouw van de brandweerkazerne bekend hadden kunnen maken. Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek heeft vervolgens de volgende bouwbedrijven uitgenodigd om een offerte in te dienen: 1. Aannemer BV 2. Bouwer VOF 3. Bouwbedrijf de Brandweer

49 Casus 8: Bouw Brandweerkazerne Bouwbedrijf Gooi en Vechtstreek hoort dat Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek een meervoudig onderhandse procedure heeft georganiseerd, waarvoor zij niet is uitgenodigd. Het gaat financieel niet zo goed met Bouwbedrijf Gooi en Vechtstreek. Een opdracht voor de nieuwbouw van een Brandweerkazerne in de buurt is dus zeer welkom. Bouwbedrijf Gooi en Vechtstreek wendt zich tot u voor advies. Wat adviseert u?

50 Casus 8: Bouw Brandweerkazerne HR 25 maart 2016 (Kadaster-zaak): Uitgangspunt is dat de aanbestedende dienst niet verplicht was de nieuwbouw van de brandweerkazerne aan te besteden, maar wel heeft gekozen voor een vorm van aanbesteding: de meervoudig onderhandse procedure. Beginselen van gelijke behandeling en transparantie zijn van toepassing op meervoudig onderhandse procedure. Schending van de beginselen van gelijke behandeling en transparantie kan leiden tot aansprakelijkheid uit onrechtmatige daad.

51 Casus 8: Bouw Brandweerkazerne HR 25 maart 2016 (Kadaster-zaak): Bij een meervoudige onderhandse aanbesteding is de aanbesteder vrij in de keuze van degenen die hij wenst uit te nodigen tot doen van een aanbieding. In de memorie van toelichting bij de Aanbestedingswet 2012 is daarover vermeld (Kamerstukken II , , nr. 3, p. 15): ( ) Bij meervoudig onderhandse procedures ziet het alleen op ondernemers die zijn uitgenodigd een inschrijving te doen. Op deze manier wordt voorkomen dat een ondernemer die niet door de aanbestedende dienst en speciale-sectorbedrijf is uitgenodigd een inschrijving te doen in het kader van een meervoudig onderhandse procedure, dit recht met een beroep op gelijke behandeling alsnog kan verwerven. Wel brengen de beginselen van gelijke behandeling en transparantie mee dat de aanbesteder zijn selectie van uit te nodigen aanbieders dient te maken op basis van objectieve criteria (vgl. voor overheidsdiensten art. 1.4 lid 1, aanhef en onder b, Aanbestedingswet 2012).

52 Casus 8: Bouw Brandweerkazerne HR 25 maart 2016 (Kadaster-zaak): Onderdeel 2.1 stelt, gelet op hetgeen hiervoor in is overwogen, terecht voorop dat een aanbesteder, wanneer hij kiest voor een meervoudige onderhandse aanbesteding, vrij is zelf de partijen te selecteren die hij tot die procedure wenst toe te laten. Anders dan het onderdeel betoogt, brengt dat echter niet mee dat het niet onrechtmatig kan zijn een bepaalde partij niet uit te nodigen. De beginselen van gelijke behandeling en transparantie brengen immers mee dat de aanbesteder zijn selectie moet baseren op objectieve criteria. Doet hij dit niet, dan kan het niet uitnodigen van een of meer partijen onrechtmatig zijn.

53 Casus 8: Bouw Brandweerkazerne HR 25 maart 2016 (Kadaster-zaak): De door het hof als zodanig benoemde omstandigheid dat de insteek van de offerteuitvraag was alle potentieel geïnteresseerde IT-bedrijven gelegenheid te geven een aanbieding te doen, laat, in aanmerking genomen dat het Kadaster niet had gekozen voor een nationale, maar voor een meervoudige onderhandse aanbesteding, onverlet dat het die bedrijven mocht selecteren die in het kader van WION-congressen daadwerkelijk van hun interesse voor het onderhavige project hadden doen blijken (en als zodanig door het BOA op een lijst waren geplaatst). Dat is een objectief selectiecriterium waaraan HLA niet voldeed (zie hiervoor, 3.1 onder vii). De omstandigheid dat HLA in het verleden geografische automatiseringssystemen had ontwikkeld ter voorkoming van kabel- en leidingschade en dat het Kadaster HLA uit dien hoofde kende, maakt dit niet anders. De onderdelen zijn dus (wat betreft onderdeel 2.1: in zoverre) terecht voorgesteld.

54 Contact Mascha Semmekrot

Succesvol inschrijven op aanbestedingen. Bram Braat

Succesvol inschrijven op aanbestedingen. Bram Braat Succesvol inschrijven op aanbestedingen Bram Braat Inleiding 1. Beginselen in het aanbestedingsrecht a) Gelijkheids- en transparantiebeginsel; b) Proportionaliteitsbeginsel (Gids Proportionaliteit). 2.

Nadere informatie

Advies De geraamde waarde van de opdracht bedraagt volgens klager

Advies De geraamde waarde van de opdracht bedraagt volgens klager Advies 89 1. Feiten 1.1 De gemeente X. heeft op 2 maart 2014 een aanvraag met referentienummer [nummer] aangekondigd via een marktplaats welke beheerd wordt door beklaagde. De opdracht bestond uit het

Nadere informatie

Advies In de Selectieleidraad van 10 oktober 2014 is op pagina 14 en volgende bepaald:

Advies In de Selectieleidraad van 10 oktober 2014 is op pagina 14 en volgende bepaald: Advies 184 1. Feiten 1.1. Beklaagde houdt een Europese niet-openbare aanbestedingsprocedure voor de selectie van de architect en constructeur voor een ten behoeve van de beklaagde te realiseren aanbouw

Nadere informatie

Advies In par lid 7 van het bestek, gewijzigd in de Nota van Inlichtingen van 21 november 2013, is bepaald:

Advies In par lid 7 van het bestek, gewijzigd in de Nota van Inlichtingen van 21 november 2013, is bepaald: Advies 63 1. Feiten 1.1 Beklaagde heeft een meervoudig onderhandse aanbesteding gehouden ten behoeve van een opdracht voor het reinigen van wegen, straten en pleinen. In par. 0.04 lid 9 van het bestek

Nadere informatie

Advies 210. De uiterste termijn voor het indienen van de inschrijving is :00.

Advies 210. De uiterste termijn voor het indienen van de inschrijving is :00. Advies 210 1. Feiten 1.1. Beklaagde heeft een meervoudig onderhandse aanbesteding gehouden. Op deze aanbestedingsprocedure is het ARW 2005 van toepassing verklaard. 1.2. Klager heeft op 16 januari 2015

Nadere informatie

FORUMDISCUSSIE - NVBU. Publiek en Privaat Aanbesteden. Twee werelden? FORUMDISCUSSIE - NVBU 21 januari 2014

FORUMDISCUSSIE - NVBU. Publiek en Privaat Aanbesteden. Twee werelden? FORUMDISCUSSIE - NVBU 21 januari 2014 FORUMDISCUSSIE - NVBU Publiek en Privaat Aanbesteden Twee werelden? 1 FORUMDISCUSSIE - NVBU 21 januari 2014 FORUMDISCUSSIE - NVBU Publiek en Privaat aanbesteden Twee werelden? Contractsvrijheid Uitgangspunt

Nadere informatie

Advies In paragraaf 1.4 van het Aanbestedingsdocument is het volgende bepaald:

Advies In paragraaf 1.4 van het Aanbestedingsdocument is het volgende bepaald: Advies 220 1. Feiten 1.1. Beklaagde is op 5 maart 2015 een meervoudig onderhandse aanbesteding gestart voor een opdracht met betrekking tot de aanleg van een parkeerterrein. 1.2. In paragraaf 1.4 van het

Nadere informatie

Advies 105. 1.2 In paragraaf 2.4 van de Offerteaanvraag staat de volgende planning:

Advies 105. 1.2 In paragraaf 2.4 van de Offerteaanvraag staat de volgende planning: Advies 105 1. Feiten 1.1 Beklaagde, een stichting die het bevoegd gezag vormt van een aantal scholen voor basisonderwijs, heeft op 27 maart 2014 een Europese openbare aanbesteding aangekondigd op TenderNed.

Nadere informatie

Aanbestedingswet en Gids Proportionaliteit

Aanbestedingswet en Gids Proportionaliteit Aanbestedingswet en Gids Prof. Mr J.M. Hebly Waardenburg, 12 april 2013 1 VOORGESCHIEDENIS Eigen nationaal wettelijk kader ontbreekt Europees kader (2004) Nationaal kader (2005) Rapport Parlementaire Enquête

Nadere informatie

Advies 527 Samenvatting

Advies 527 Samenvatting Advies 527 Samenvatting De klacht ziet op Europese openbare procedure voor een overheidsopdracht voor de levering van vrachtwagens. In de aanbestedingsstukken is bepaald dat een inschrijving ongeldig is

Nadere informatie

Hoe kom je bij ons op de lijst?

Hoe kom je bij ons op de lijst? Hoe kom je bij ons op de lijst? Marius van der Woude Geke Werkman-Bouwkamp Opbouw Algemene procedures Samenstellen longlist (groslijst) Samenstellen shortlist Als IPG: algemene zaken/keuzes Gezamenlijke

Nadere informatie

Trending topics aanbestedingsrecht

Trending topics aanbestedingsrecht Trending topics aanbestedingsrecht Regelgeving en jurisprudentie in beweging Workshop door Christa Visser Trending topics aanbestedingsrecht Regelgeving en jurisprudentie in beweging: 1. motivering van

Nadere informatie

Regeling klachtenafhandeling bij aanbesteden

Regeling klachtenafhandeling bij aanbesteden Regeling klachtenafhandeling bij aanbesteden 1 Deze Regeling klachtenafhandeling bij aanbesteden is vastgesteld door het college van de gemeente Meppel 20 februari 2018. 2 Inhoud Inleiding... 4 1. KLACHTEN

Nadere informatie

AANBESTEDINGSWET 2012

AANBESTEDINGSWET 2012 VERANDERINGEN AANBESTEDINGSWET 2012 GEMEENTE NIJMEGEN MAART 2013 Bureau Inkoop Inleiding Met de inwerkingtreding van de Aanbestedingswet 2012 worden enkele veranderingen doorgevoerd in de diverse aanbestedingsprocedures.

Nadere informatie

Een half jaar Aanbestedingswet: eerste ervaringen of aanvaringen?

Een half jaar Aanbestedingswet: eerste ervaringen of aanvaringen? Een half jaar Aanbestedingswet: eerste ervaringen of aanvaringen? (vertrouwelijk) Martine Vidal advocaat Aanbestedingsrecht 28 oktober 2013 Wie heeft al gewerkt met de Aanbestedingswet? Welke ervaringen

Nadere informatie

Actualiteiten aanbestedingsrecht. Kristel van der Woerdt 19 maart 2015

Actualiteiten aanbestedingsrecht. Kristel van der Woerdt 19 maart 2015 Actualiteiten aanbestedingsrecht Kristel van der Woerdt 19 maart 2015 Agenda Clusterverbod Heraanbesteding Herbeoordeling Rechtsbescherming Actuele jurisprudentie overig Clusterverbod Opdrachten niet onnodig

Nadere informatie

Vragen ter zake van deze selectieleidraad en het project kunnen uitsluitend per worden gesteld aan:

Vragen ter zake van deze selectieleidraad en het project kunnen uitsluitend per  worden gesteld aan: Advies 181 1. Feiten 1.1. Beklaagde is een Europese niet-openbare aanbestedingsprocedure gestart voor een overheidsopdracht met betrekking tot het ontwerp van de nieuwbouw van een bibliotheek. Het ARW

Nadere informatie

1.2. In eerste instantie heeft beklaagde op 20 december 2016 de volgende aan klager verzonden:

1.2. In eerste instantie heeft beklaagde op 20 december 2016 de volgende  aan klager verzonden: Advies 417 1. Feiten 1.1. Beklaagde heeft op 20 december 2016 een offerte opgevraagd bij klager voor een overheidsopdracht voor diensten voor het ontwikkelen van een integrale visie (masterplan) op haar

Nadere informatie

Regeling behandeling aanbestedingsklachten Alfa-college

Regeling behandeling aanbestedingsklachten Alfa-college Regeling behandeling aanbestedingsklachten Alfa-college Artikel 1 Een klacht is een schriftelijke melding van een onderneming die belang heeft bij de aanbesteding waarin de ondernemer gemotiveerd aangeeft

Nadere informatie

De inkoop van Bijlage II B diensten onder de Aanbestedingswet 2012

De inkoop van Bijlage II B diensten onder de Aanbestedingswet 2012 De inkoop van Bijlage II B diensten onder de Aanbestedingswet 2012 mr. J.C. (Kees) van de Water, KW Legal, maart 2013 De praktijk van vóór 1 april 2013 laat zien, dat het in voorkomende gevallen voor een

Nadere informatie

Workshop aanbestedingsrecht

Workshop aanbestedingsrecht Workshop aanbestedingsrecht Over social return en het herstellen van gebreken 26 maart 2015 Willemijn Ritsema van Eck & Marianne Sprik Advocaten aanbestedingsrecht Inhoud Deel 1: Social Return Wat is Social

Nadere informatie

Wijzigingen nieuwe Aanbestedingswet De belangrijkste wijzigingen in de nieuwe Aanbestedingswet zijn als volgt:

Wijzigingen nieuwe Aanbestedingswet De belangrijkste wijzigingen in de nieuwe Aanbestedingswet zijn als volgt: facilitair bedrijf directie Aan College van Bestuur Van Directie Facilitair Bedrijf Datum Memonummer 22 mei 2013 Onderwerp Nationale aanbestedingswet Inleiding Op 1 april 2013 is er in Nederland een nieuwe

Nadere informatie

KLACHTAFHANDELING BIJ AANBESTEDEN. 10-6-2014 Corsanummer: 14.038637

KLACHTAFHANDELING BIJ AANBESTEDEN. 10-6-2014 Corsanummer: 14.038637 KLACHTAFHANDELING BIJ AANBESTEDEN Standaard voor klachtafhandeling I. Inleiding Waarom een standaard voor klachtafhandeling bij aanbestedingen? In het kader van een aanbestedingsprocedure kan het voorkomen

Nadere informatie

1.2. In het voorwoord van de Offerteaanvraag op pagina 3 is het volgende bepaald:

1.2. In het voorwoord van de Offerteaanvraag op pagina 3 is het volgende bepaald: Advies 340 1. Feiten 1.1. Beklaagde heeft een Europese openbare aanbesteding gehouden voor een overheidsopdracht voor diensten met betrekking tot de digitalisering van bouw-, milieu- en bodemdossiers.

Nadere informatie

1.2. In paragraaf ( UAV 2012 ) van het Beschrijvend Document is het volgende bepaald:

1.2. In paragraaf ( UAV 2012 ) van het Beschrijvend Document is het volgende bepaald: Advies 323 1. Feiten 1.1. Op 14 oktober 2014 heeft beklaagde een nationale openbare aanbestedingsprocedure aangekondigd voor vier raamovereenkomsten met één onderneming (per raamovereenkomst). De vier

Nadere informatie

Levering en plaatsing van ondergrondse afvalcontainers; Productie en transport van betonputten ten behoeve van ondergrondse

Levering en plaatsing van ondergrondse afvalcontainers; Productie en transport van betonputten ten behoeve van ondergrondse Advies 233 1. Feiten 1.1. Beklaagde heeft een Europese openbare aanbestedingsprocedure gehouden met betrekking tot een overheidsopdracht voor de levering van ondergrondse afvalinzamelsystemen. 1.2. De

Nadere informatie

«JAAN» Commissie van Aanbestedingsexperts. Commissie van Aanbestedingsexperts

«JAAN» Commissie van Aanbestedingsexperts. Commissie van Aanbestedingsexperts 24 februari 2017, Advies 401 (mr. Janssen, mr. Jansen, mr. Chen) Noot mr. M.M. Fimerius en mr. M. Turk Proportionaliteit geschiktheidseisen. Proportionaliteit selectiecriteria. Referentie-eisen. Stapeling

Nadere informatie

Advies In paragraaf 1.1 ( Inleiding ) van de Aanbestedingsleidraad is het volgende bepaald:

Advies In paragraaf 1.1 ( Inleiding ) van de Aanbestedingsleidraad is het volgende bepaald: Advies 216 1. Feiten 1.1. Beklaagde heeft op TenderNed een openbare aanbesteding aangekondigd van een overheidsopdracht van diensten van onderhoud van stedelijk groen. De opdracht is verdeeld in zeven

Nadere informatie

Advies 28. 2.2 De door klager gewenste (en niet verkregen) aanpassingen betreffen:

Advies 28. 2.2 De door klager gewenste (en niet verkregen) aanpassingen betreffen: Advies 28 1. Feiten 1.1 Beklaagde is een Europese niet-openbare aanbesteding gestart voor een opdracht met betrekking tot IT-dienstverlening en draadloze netwerkinfrastructuur bestaande (ondermeer) uit

Nadere informatie

Aanbestedingswet Ministerie van Economische Zaken Aanbestedingswet en aanvullend beleid 5 december 2012

Aanbestedingswet Ministerie van Economische Zaken Aanbestedingswet en aanvullend beleid 5 december 2012 Aanbestedingswet Opzet presentatie 1. Aanleiding en doel van de wet 2. Hoofdlijnen Aanbestedingswet 3. Motiveringsplicht toegelicht 4. Klachtenregeling en Commissie van Aanbestedingsexperts 5. TenderNed

Nadere informatie

Seminar Social Return

Seminar Social Return Seminar Social Return www.severijnhulshof.nl 9 oktober 2014 Joost Haest Advocaat / partner Onderwerpen Wettelijk kader Social Return Rechtspraak burgerlijke rechter Adviezen commissie van aanbestedingsexperts

Nadere informatie

12. Alle communicatie met de Aanbestedende dienst geschiedt in de Nederlandse taal.

12. Alle communicatie met de Aanbestedende dienst geschiedt in de Nederlandse taal. B I J L A G E 4 V O O R W A A R D E N A A N O N D E R N E M E R E N I N S C H R I J V I N G E N A L G E M E N E V O O R W A A R D E N B I J H E T I N V U L L E N V A N H E T U E A ( U N I F O R M E U R

Nadere informatie

1.4. In paragraaf 4 ( Uw inschrijving (offerte) ) van de Offerteaanvraag is het volgende bepaald:

1.4. In paragraaf 4 ( Uw inschrijving (offerte) ) van de Offerteaanvraag is het volgende bepaald: Advies 206 1. Feiten 1.1. Beklaagde heeft een meervoudig onderhandse aanbesteding gehouden voor een overheidsopdracht met betrekking tot het verlenen van adviesdiensten. De opdracht ziet op het bieden

Nadere informatie

Rechtsbescherming bij aanbesteding

Rechtsbescherming bij aanbesteding ACADEMIE VOOR DE RECHTSPRAKTIJK WEBINAR ACTUALITEITEN Rechtsbescherming bij aanbesteding Waardenburg, 10 september 2015 Prof. Mr Jan M. Hebly RECHTSBESCHERMING BIJ AANBESTEDING o Breed onderwerp o Van

Nadere informatie

De Herziene Aanbestedingswet biedt inkopers en ondernemers kansen? Geke & Gert

De Herziene Aanbestedingswet biedt inkopers en ondernemers kansen? Geke & Gert De Herziene Aanbestedingswet biedt inkopers en ondernemers kansen? Geke & Gert Lectoraat Inkoopmanagement Inkoop Inkoop overheidsopdrachten worden opengesteld voor mededinging overheidsopdrachten hebben

Nadere informatie

Advies In de inschrijvingsleidraad is onder hoofdstuk 6 Gunningcriteria op pagina 7 het volgende bepaald:

Advies In de inschrijvingsleidraad is onder hoofdstuk 6 Gunningcriteria op pagina 7 het volgende bepaald: Advies 155 1. Feiten 1.1. Beklaagde heeft een meervoudig onderhandse procedure gehouden conform hoofdstuk 7 van de ARW 2012 voor het baggeren van watergangen in de gemeente van beklaagde. 1.2. In de inschrijvingsleidraad

Nadere informatie

Regeling behandeling aanbestedingsklachten waterschap Noorderzijlvest

Regeling behandeling aanbestedingsklachten waterschap Noorderzijlvest Regeling behandeling aanbestedingsklachten waterschap Noorderzijlvest Artikel 1 Een klacht is een schriftelijke melding van een onderneming die belang heeft bij een aanbesteding waarin de ondernemer gemotiveerd

Nadere informatie

Advies 157. 1.2 In de Selectieleidraad is in Hoofdstuk 5, in de paragrafen 5.2 t/m 5.4, het volgende

Advies 157. 1.2 In de Selectieleidraad is in Hoofdstuk 5, in de paragrafen 5.2 t/m 5.4, het volgende Advies 157 1. Feiten 1.1 Beklaagde heeft een Europese niet-openbare aanbestedingsprocedure gehouden voor een opdracht met betrekking tot het verrichten van engineeringswerkzaamheden ten behoeve van een

Nadere informatie

Aanbesteding en inkoop van zorg

Aanbesteding en inkoop van zorg Aanbesteding en inkoop van zorg Richard-Jan Roks 8 september 2015 Inhoudsopgave Wat is aanbestedingsrecht en bronnen Private aanbesteding versus overheidsaanbesteding Aanbesteding en zorgverzekeraars Gezamenlijke

Nadere informatie

Nieuwe Aanbestedingswet

Nieuwe Aanbestedingswet Nieuwe Aanbestedingswet mr. Joost van de Wetering KienhuisHoving advocaat aanbestedingsrecht 20 juni 2013- s Hertogenbosch Agenda 1. Algemeen 2. Uitgangspunten 3. Welke aanbestedingsprocedure? 4. Wijzigingen

Nadere informatie

Ontwikkelingen aanbestedingsrecht Garanties. 1e Nederlandse Rioolrenovatie Praktijkdag

Ontwikkelingen aanbestedingsrecht Garanties. 1e Nederlandse Rioolrenovatie Praktijkdag EBP Ontwikkelingen aanbestedingsrecht Garanties 1e Nederlandse Rioolrenovatie Praktijkdag BOSCH ADVIES B.V mr. Petra Schellekens Bosch Advies BV BOSCH ADVIES B.V. Onderwerpen Ontwikkelingen Aanbestedingsrecht

Nadere informatie

De nieuwe Aanbestedingswet is er!

De nieuwe Aanbestedingswet is er! Alumnidag Rechtsgeleerdheid, 25 januari 2013 De nieuwe Aanbestedingswet is er! Prof.mr. Chris Jansen Plan van behandeling aanbesteden begripsverkenning aanbestedingsrecht vragen, beginselen en andere bronnen

Nadere informatie

NIEUWE AANBESTEDINGSWET

NIEUWE AANBESTEDINGSWET NIEUWE AANBESTEDINGSWET WHITE PAPER Aanbesteden wordt makkelijker. Kunnen we er dan ook minder tijd aan besteden? Deze white paper wordt u aangeboden door Asito Nr. 1 maart 2013 Aanbesteden: Asito ontzorgt!

Nadere informatie

Advies Feiten

Advies Feiten Advies 257 1. Feiten 1.1. Beklaagde is op 20 april 2015 een Europese openbare aanbestedingsprocedure gestart met betrekking tot een opdracht voor levering, installatie, programmering, bedrijfsklaar opleveren

Nadere informatie

Aanbestedingswet 2012

Aanbestedingswet 2012 Aanbestedingswet 2012 Het grote Aanbestedingswetcongres donderdag 14 maart 2013 Prof. mr. G.W.A. van de Meent Loyens & Loeff Amsterdam Programma Doel presentatie Aanstippen enkele in het oog springende

Nadere informatie

Vragenlijsten enquête rechtsbescherming 1. Route aanbestedende dienst

Vragenlijsten enquête rechtsbescherming 1. Route aanbestedende dienst Vragenlijsten enquête rechtsbescherming 1. Route aanbestedende dienst 1.1. Kenmerken - aanbestedende dienst Dit blok is zichtbaar voor alle respondenten in deze route Dit blok is uniek voor deze route

Nadere informatie

BIJLAGE 17. Memorandum inkoopprocedures. Per email: h.uneken@regiogenv.nl Hans Uneken Regio Gooi & Vechtstreek

BIJLAGE 17. Memorandum inkoopprocedures. Per email: h.uneken@regiogenv.nl Hans Uneken Regio Gooi & Vechtstreek BIJLAGE 17 W.M. Ritsema van Eck advocaat Rapenburg 83 2311 GK Leiden T 088 040 2124 F 088 040 2186 M 06 53 294 185 E w.ritsemavaneck@legaltree.nl W www.legaltree.nl Memorandum inkoopprocedures Per email:

Nadere informatie

Keuzes van aanbesteders vóór of in het kader van een aanbesteding vergen juridische en economische inzichten. Public Procurement Research Centre

Keuzes van aanbesteders vóór of in het kader van een aanbesteding vergen juridische en economische inzichten. Public Procurement Research Centre Keuzes van aanbesteders vóór of in het kader van een aanbesteding vergen juridische en economische inzichten Public Procurement Research Centre Een samenwerkingsverband van de Universiteit Utrecht en de

Nadere informatie

1.2. In paragraaf II.1.5 Korte beschrijving van de opdracht of de aankoop/aankopen van de aankondiging is onder meer het volgende bepaald:

1.2. In paragraaf II.1.5 Korte beschrijving van de opdracht of de aankoop/aankopen van de aankondiging is onder meer het volgende bepaald: Advies 361 1. Feiten 1.1. Op 18 april 2016 heeft beklaagde een Europese openbare aanbestedingsprocedure aangekondigd voor een raamovereenkomst met één onderneming voor diensten van postbezorging. 1.2.

Nadere informatie

Advies 43. 1.2 De totale opdrachtwaarde bedraagt circa 1 miljoen inclusief btw per jaar.

Advies 43. 1.2 De totale opdrachtwaarde bedraagt circa 1 miljoen inclusief btw per jaar. Advies 43 1. Feiten 1.1 Op 6 september 2013 heeft beklaagde een aankondiging gepubliceerd met betrekking tot een Europese openbare aanbestedingsprocedure "met als doel het selecteren van een bedrijf voor

Nadere informatie

KLACHTENREGELING AANBESTEDEN WETTERSKIP FRYSLÂN

KLACHTENREGELING AANBESTEDEN WETTERSKIP FRYSLÂN KLACHTENREGELING AANBESTEDEN WETTERSKIP FRYSLÂN 7 mei 2013 1 Inhoud I. Inleiding... 3 a. Begrippen;... 3 b. Doel Klachtenregeling aanbesteden... 3 c. Juridische basis... 3 II. Klachten van Ondernemers

Nadere informatie

1.2 Amstelveenhuurtin.nl is het inhuurplatform van de gemeenten Amstelveen en Aalsmeer

1.2 Amstelveenhuurtin.nl is het inhuurplatform van de gemeenten Amstelveen en Aalsmeer Bijlage 1. Algemeen 1.1 Amstelveenhuurtin.nl 1.2 Amstelveenhuurtin.nl is het inhuurplatform van de gemeenten Amstelveen en Aalsmeer 1.3 Dynamisch Aankoopsysteem Met ingang van 18 april 2016 is door de

Nadere informatie

Advies 66. 1.3 Als een van de geschiktheidseisen heeft beklaagde in het document onder meer als eis gesteld:

Advies 66. 1.3 Als een van de geschiktheidseisen heeft beklaagde in het document onder meer als eis gesteld: Advies 66 1. Feiten 1.1 Beklaagde heeft een Europese openbare aanbestedingsprocedure uitgeschreven voor raamovereenkomsten met maximaal zeven leveranciers voor de inzet van tijdelijk personeel, ondersteunend

Nadere informatie

JURISPRUDENTIE AANBESTEDINGSRECHT SPREKER MR. K.H.M. VAN DER WOERDT, ADVOCAAT AKD 19 MAART :00 13:00 UUR

JURISPRUDENTIE AANBESTEDINGSRECHT SPREKER MR. K.H.M. VAN DER WOERDT, ADVOCAAT AKD 19 MAART :00 13:00 UUR JURISPRUDENTIE AANBESTEDINGSRECHT SPREKER MR. K.H.M. VAN DER WOERDT, ADVOCAAT AKD 19 MAART 2015 12:00 13:00 UUR WWW.AVDR.NL Inhoudsopgave Mr. K.H.M. van der Woerdt Adviezen Commissie van Aanbestedingsexperts:

Nadere informatie

Klachtenregeling bij aanbestedingen gemeente Steenwijkerland. Versie 2018

Klachtenregeling bij aanbestedingen gemeente Steenwijkerland. Versie 2018 Klachtenregeling bij aanbestedingen gemeente Steenwijkerland Versie 2018 Klachtenregeling bij aanbestedingen Inleiding Waarom een klachtenregeling bij aanbestedingen? Bij het uitvoeren van aanbestedingsprocedure

Nadere informatie

Advies wat het restbedrag (negatief / positief) is, om Opdrachtgever eventueel eigenaar te laten worden van de lockers.

Advies wat het restbedrag (negatief / positief) is, om Opdrachtgever eventueel eigenaar te laten worden van de lockers. Advies 134 1. Feiten 1.1 Beklaagde (een scholengemeenschap) heeft een Europese openbare aanbestedingsprocedure gehouden voor de levering en het onderhoud van ongeveer 2300 zogenoemde lockers op basis van

Nadere informatie

Nieuwsbrief Zorg. 10 december 2015. De verhouding tussen de zorgverzekeraar en de zorgaanbieders bij inkoopprocedures

Nieuwsbrief Zorg. 10 december 2015. De verhouding tussen de zorgverzekeraar en de zorgaanbieders bij inkoopprocedures Nieuwsbrief Zorg 10 december 2015 De verhouding tussen de zorgverzekeraar en de zorgaanbieders bij inkoopprocedures Inleiding Het Gerechtshof van Den Bosch heeft in het arrest van 12 mei 2015 bij wijze

Nadere informatie

Advies 308. De te verstrekken gegevens worden getoetst aan de volgende criteria:

Advies 308. De te verstrekken gegevens worden getoetst aan de volgende criteria: Advies 308 1. Feiten 1.1. Beklaagde heeft op 8 oktober 2015 een aankondiging geplaatst voor een nationale openbare aanbesteding voor de infrastructurele reconstructie van een weg. 1.2. In onderdeel 0 (

Nadere informatie

Cursus Aanbesteding - Actualiteiten

Cursus Aanbesteding - Actualiteiten Cursus Aanbesteding - Actualiteiten Aanbesteden in de praktijk Samenstelling Jan Boer & Arjan Grootkarzijn Datum 13 april 2016 Introductie Jan Boer Arjan Grootkarzijn Inhoud Blok 1: Basisprincipes aanbesteden

Nadere informatie

Advies 247. 1.1. Beklaagde heeft een Europese openbare aanbesteding voor de levering van een paraatheid- en beschikbaarheidssysteem gehouden.

Advies 247. 1.1. Beklaagde heeft een Europese openbare aanbesteding voor de levering van een paraatheid- en beschikbaarheidssysteem gehouden. Advies 247 1. Feiten 1.1. Beklaagde heeft een Europese openbare aanbesteding voor de levering van een paraatheid- en beschikbaarheidssysteem gehouden. 1.2. In het Programma van Eisen is in eis 6.2 in hoofdstuk

Nadere informatie

Nieuwe Aanbestedingswet. Marktdag Zwolle, 10 maart 2016 Mr D.E. van Werven, Bouwend Nederland

Nieuwe Aanbestedingswet. Marktdag Zwolle, 10 maart 2016 Mr D.E. van Werven, Bouwend Nederland Nieuwe Aanbestedingswet Marktdag Zwolle, 10 maart 2016 Mr D.E. van Werven, Bouwend Nederland 1 evaluatie en implementatie wijziging Aw 2012 als gevolg van: evaluatie Aw 2012 en implementatie Richtlijnen

Nadere informatie

Themabijeenkomst Cumela mr. L. Knoups. 14 februari 2013

Themabijeenkomst Cumela mr. L. Knoups. 14 februari 2013 Themabijeenkomst Cumela mr. L. Knoups 14 februari 2013 Programma - Do s & dont s van de inschrijving - Actualiteiten aanbestedingsrecht 2 Do s & Dont s van de inschrijving 3 Aankondiging Onduidelijkheden

Nadere informatie

Cumela themabijeenkomst De aanbestedingswet

Cumela themabijeenkomst De aanbestedingswet Cumela themabijeenkomst De aanbestedingswet www.severijnhulshof.nl 14 februari 2013 Mr. J. Haest Onderwerpen De nieuwe aanbestedingswet Proportionaliteitsgids ARW 2012 Do s en dont s bij inschrijving Actuele

Nadere informatie

Reflexwerking in de aanbestedingsfase

Reflexwerking in de aanbestedingsfase WEZENLIJKE WIJZIGING Reflexwerking in de aanbestedingsfase 21 november 2018 Daan Versteeg versteeg@rozemond.nl nl.linkedin.com/in/daan-versteeg-9381b43 Ontwikkeling in jurisprudentie Lang uiteenlopende

Nadere informatie

1.2. In de Aanbestedingsleidraad van 21 november 2017 is, onder meer, het volgende bepaald:

1.2. In de Aanbestedingsleidraad van 21 november 2017 is, onder meer, het volgende bepaald: Advies 460 1. Feiten 1.1. Beklaagde is op 21 november 2017 een meervoudig onderhandse procedure gestart voor een overheidsopdracht voor diensten voor ecologisch vooronderzoek voor een aantal locaties van

Nadere informatie

3.1 Beoordelingsprocedure Beoordeling van inschrijvingen vindt plaats middels het gunningscriterium Laagste

3.1 Beoordelingsprocedure Beoordeling van inschrijvingen vindt plaats middels het gunningscriterium Laagste Advies 366 1. Feiten 1.1. Beklaagde heeft op 10 maart 2016 een aankondiging gepubliceerd voor een Europese openbare procedure voor een raamovereenkomst met één onderneming voor de levering van natuursteenmaterialen.

Nadere informatie

Advies 222. 1. Feiten

Advies 222. 1. Feiten Advies 222 1. Feiten 1.1. Beklaagde heeft een opdracht met betrekking tot de inhuur van een mobiliteitsmanager gedurende 3 jaar voor 16-32 uur per week aanbesteed via de marktplaats van X. 1.2. X. is een

Nadere informatie

Vragenlijsten enquête rechtsbescherming 1. Route expert

Vragenlijsten enquête rechtsbescherming 1. Route expert Vragenlijsten enquête rechtsbescherming 1. Route expert 1.1. Kenmerken expert 1. Kunt u aangeven wat uw functie en/of expertise is? (open antwoord) 1.2. Ervaring expert Toelichting Rechtsbescherming in

Nadere informatie

> Retouradres Postbus EA Den Haag. Commissie Bedrijfsjuridisch Advies

> Retouradres Postbus EA Den Haag. Commissie Bedrijfsjuridisch Advies > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Commissie Bedrijfsjuridisch Advies Betreft Nadere Adviesaanvraag CBA 64-b om advies CBA-64 inzake juridische mogelijkheid om overeenkomsten te beëindigen of

Nadere informatie

EJEA ECLI:NL:RBOBR:2017:976 Rechtbank Oost-Brabant Datum uitspraak Datum publicatie Zaaknummer C/01/ / KG ZA 17-16

EJEA ECLI:NL:RBOBR:2017:976 Rechtbank Oost-Brabant Datum uitspraak Datum publicatie Zaaknummer C/01/ / KG ZA 17-16 EJEA 17035 ECLI:NL:RBOBR:2017:976 Rechtbank OostBrabant Datum uitspraak 24022017 Datum publicatie 03032017 Zaaknummer C/01/316598 / KG ZA 1716 Rechtsgebieden Civiel recht Bijzondere kenmerken Kort geding

Nadere informatie

De Commissie van Aanbestedingsexperts. Doelstellingen, werkwijze en eerste ervaringen

De Commissie van Aanbestedingsexperts. Doelstellingen, werkwijze en eerste ervaringen De Commissie van Aanbestedingsexperts Doelstellingen, werkwijze en eerste ervaringen Ambities wetgever met betrekking tot de Aanbestedingswet 2012 en het flankerend beleid (MvT) Het verbeteren van toegang

Nadere informatie

EJEA ECLI:NL:HR:2016:503 Hoge Raad Datum uitspraak Datum publicatie Zaaknummer14/05593

EJEA ECLI:NL:HR:2016:503 Hoge Raad Datum uitspraak Datum publicatie Zaaknummer14/05593 EJEA 16-042 ECLI:NL:HR:2016:503 Hoge Raad Datum uitspraak25-03-2016 Datum publicatie25-03-2016 Zaaknummer14/05593 Formele relatiesconclusie: ECLI:NL:PHR:2015:2411, Gedeeltelijk contrair In cassatie op

Nadere informatie

Werken met het Uniform Europees Aanbestedingsdocument (UEA)

Werken met het Uniform Europees Aanbestedingsdocument (UEA) Werken met het Uniform Europees Aanbestedingsdocument (UEA) Marianne ten Feld-Sprik & Arnold Gelderman 2 april 2019 Achtergrond UEA (i) Terug in de tijd: vroeger een grote administratieve last door (i)

Nadere informatie

Advies 211. 1.2. In de aankondiging staat ten aanzien van de voorwaarden voor de verkrijging van bestekken en aanvullende documenten:

Advies 211. 1.2. In de aankondiging staat ten aanzien van de voorwaarden voor de verkrijging van bestekken en aanvullende documenten: Advies 211 1. Feiten 1.1. Beklaagde heeft op 24 februari 2015 op TenderNed de aankondiging gepubliceerd van een Europese openbare aanbestedingsprocedure voor een opdracht voor het leveren van leermiddelen

Nadere informatie

Deelsessie 32. Actualiteiten Aanbestedingsrecht. Suzanne Brackmann

Deelsessie 32. Actualiteiten Aanbestedingsrecht. Suzanne Brackmann Deelsessie 32 Actualiteiten Aanbestedingsrecht Suzanne Brackmann Onderwerpen Motiveringsplicht Clusterverbod Commissie van Aanbestedingsexperts Bedrijfsvertrouwelijke informatie Herstel van inschrijvingen

Nadere informatie

PIANOo-congres 2009. WERK aan de CRISIS! Recente jurisprudentie. Slechts een greep uit actuele ontwikkelingen.

PIANOo-congres 2009. WERK aan de CRISIS! Recente jurisprudentie. Slechts een greep uit actuele ontwikkelingen. 2 Recente jurisprudentie PIANOo-congres 2009 WERK aan de CRISIS! mr dr H.D. van Romburgh Recente jurisprudentie aanbestedingsrecht Slechts een greep uit actuele ontwikkelingen. Vandaag specifieke aandacht

Nadere informatie

1.5 (Indien van toepassing) Overige deelnemer(s) in het samenwerkingsverband 2 :

1.5 (Indien van toepassing) Overige deelnemer(s) in het samenwerkingsverband 2 : Eigen verklaring onder de Europese aanbestedingsdrempels behorende bij aanbesteding: naam aanbestedende dienst: naam aanbesteding: met referentienummer: 1. Algemene gegevens 1.1 Naam onderneming: 1.2 Gegevens

Nadere informatie

Aanbestedingswet. Jeroen Zegveld Desirée van Laerhoven Eric Zwitserloot

Aanbestedingswet. Jeroen Zegveld Desirée van Laerhoven Eric Zwitserloot Aanbestedingswet Jeroen Zegveld Desirée van Laerhoven Eric Zwitserloot Agenda Aanleiding Aanbestedingswet 2012 Gids Proportionaliteit ARW 2012 Richtsnoeren Leveringen en Diensten Klachtenregeling Vervolgacties

Nadere informatie

ECLI:NL:RBDHA:2016:16893

ECLI:NL:RBDHA:2016:16893 ECLI:NL:RBDHA:2016:16893 Instantie Rechtbank Den Haag Datum uitspraak 25-10-2016 Datum publicatie 09-03-2017 Zaaknummer C/09/516790 / KG ZA 16-999 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Aanbestedingsrecht

Nadere informatie

Toelichting Eigen verklaring voor aanbestedingsprocedures van aanbestedende diensten Algemeen

Toelichting Eigen verklaring voor aanbestedingsprocedures van aanbestedende diensten Algemeen Toelichting Eigen verklaring voor aanbestedingsprocedures van aanbestedende diensten Algemeen In de Aanbestedingswet 2012 (hierna: de wet) is bepaald dat aanbestedende diensten in eerste instantie aan

Nadere informatie

(Europese) aanbestedingsquiz. in samenwerking met

(Europese) aanbestedingsquiz. in samenwerking met (Europese) aanbestedingsquiz in samenwerking met NEVI PIANOo congres Apeldoorn, 5 juni 2014 Vraag 1 Tot welk bedrag mag je in 2014 en 2015 een aanbesteding (meervoudig onderhands of nationaal) onder de

Nadere informatie

STEDIN REGLEMENT KLACHTENCOMMISSIE. Klachtenafhandeling bij aanbesteden. Auteur: Inkoop / maart 2017 Versie 1.0

STEDIN REGLEMENT KLACHTENCOMMISSIE. Klachtenafhandeling bij aanbesteden. Auteur: Inkoop / maart 2017 Versie 1.0 STEDIN REGLEMENT KLACHTENCOMMISSIE Klachtenafhandeling bij aanbesteden Auteur: Inkoop / 765978 29 maart 2017 Versie 1.0 Inhoud 1. Begrippen... 2 2. Doel en taken... 2 3. Klachtencommissie... 2 3.1 Samenstelling

Nadere informatie

Routing Paraaf Besluitvormingstraject Besluit. 26 maart 2013. 8 mei 2013. 15 mei 2013

Routing Paraaf Besluitvormingstraject Besluit. 26 maart 2013. 8 mei 2013. 15 mei 2013 Onderwerp Geharmoniseerd Inkoop- en Aanbestedingsbeleid HHNK 2013 Registratienummer Voorstel: Infocentrum Aan het CHI voor te stellen: Ja Het nieuwe, geharmoniseerde Inkoop- en Aanbestedingsbeleid HHNK

Nadere informatie

De laatste ontwikkelingen in het aanbestedingsrecht 17 november 2015 Landelijke bijeenkomst collectief vervoer CROW-KpVV

De laatste ontwikkelingen in het aanbestedingsrecht 17 november 2015 Landelijke bijeenkomst collectief vervoer CROW-KpVV De laatste ontwikkelingen in het aanbestedingsrecht 17 november 2015 Landelijke bijeenkomst collectief vervoer CROW-KpVV Joost van de Wetering Inhoud 1. Voorstellen 2. Clusteren, geïntegreerd doelgroepenvervoer

Nadere informatie

STEDIN REGLEMENT KLACHTENCOMMISSIE. Klachtenafhandeling bij aanbesteden

STEDIN REGLEMENT KLACHTENCOMMISSIE. Klachtenafhandeling bij aanbesteden STEDIN REGLEMENT KLACHTENCOMMISSIE Klachtenafhandeling bij aanbesteden INHOUDSOPGAVE 1. Begrippen 2 2. Doel en taken 2 3. Klachtencommissie 2 3.1 Samenstelling klachtencommissie 2 3.2 Bekendmaking van

Nadere informatie

Toelichting Eigen verklaring voor aanbestedingsprocedures van speciale-sectorbedrijven Algemeen

Toelichting Eigen verklaring voor aanbestedingsprocedures van speciale-sectorbedrijven Algemeen Toelichting Eigen verklaring voor aanbestedingsprocedures van speciale-sectorbedrijven Algemeen In de Aanbestedingswet 2012 (hierna: de wet) is bepaald dat speciale-sectorbedrijven in eerste instantie

Nadere informatie

Inkoop-en aanbestedingsbeleid. Raadsinformatieavond

Inkoop-en aanbestedingsbeleid. Raadsinformatieavond Inkoop-en aanbestedingsbeleid Raadsinformatieavond Agenda 1. Aanleiding 2. De Aanbestedingswet 2012 3. Doelstellingen beleid 4. Maatregelen 5. Vragen oktober 13 2 Aanleiding Per 1 april 2013 nieuwe Aanbestedingswet.

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING. 2. BEGRIPSBEPALINGEN Artikel 1: Definities

INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING. 2. BEGRIPSBEPALINGEN Artikel 1: Definities AANBESTEDINGSBELEID Organisatie: Wonen Limburg Datum: december 201 Status: versie 2.0 Contactpersoon: Marianne Simonis Emailadres: inkoop@wonenlimburg.nl INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 2. BEGRIPSBEPALINGEN

Nadere informatie

Eventuele voettekst 1

Eventuele voettekst 1 Eventuele voettekst 1 gezien vanuit de aanbestedende dienst Charles Petit Christianne Prasing-Remmé NVvA 141120a CP+CP 141119e Charles.Petit@rws.nl Christianne.Prasing@rws.nl De menselijke maat... Reacties

Nadere informatie

PIANOo-congres mr dr H.D. van Romburgh Recente jurisprudentie aanbestedingsrecht

PIANOo-congres mr dr H.D. van Romburgh Recente jurisprudentie aanbestedingsrecht PIANOo-congres 2008 mr dr H.D. van Romburgh Recente jurisprudentie aanbestedingsrecht 2 Recente jurisprudentie Slechts een greep uit de actuele ontwikkelingen Vandaag bijzondere aandacht voor aanbestedingsplicht

Nadere informatie

Groslijst en Prestatiemeting Gemeente Dronten. 26 januari 2018

Groslijst en Prestatiemeting Gemeente Dronten. 26 januari 2018 Groslijst en Prestatiemeting Gemeente Dronten Inhoud 1 Inleiding... 3 2 Welk type bedrijven genieten de voorkeur binnen gemeente Dronten?... 4 2.1 Gemeente Dronten... 4 2.2 Kwaliteit en klanttevredenheid

Nadere informatie

Klachtenprocedure bij aanbesteden

Klachtenprocedure bij aanbesteden Control en Financiën Inkoop Services Standaard voor klachtenafhandeling voor Ondernemers Auteur(s) Kadaster Inkoop Services November 2013 Control en Financiën Inkoop Services 1 van 13 Opdrachtgever: Kadaster

Nadere informatie

In deze leeswijzer wordt de opbouw van de aanbestedingsleidraad uiteengezet.

In deze leeswijzer wordt de opbouw van de aanbestedingsleidraad uiteengezet. Advies 383 1. Feiten 1.1. Beklaagde heeft op 14 april 2016 een Europese openbare procedure aangekondigd voor een raamovereenkomst met meerdere ondernemingen ten behoeve van de inkoop van maatwerkvoorzieningen

Nadere informatie

Inleiding en algemeen

Inleiding en algemeen I Inleiding en algemeen 1 Inleiding en omschrijving aanbestedingsrecht Aanbestedingsrecht Het aanbestedingsrecht is enerzijds een onderdeel van het economisch ordeningsrecht, wat op zijn beurt valt onder

Nadere informatie

Aanbestedingsbeleid Wonen Limburg

Aanbestedingsbeleid Wonen Limburg Aanbestedingsbeleid Wonen Limburg Datum: 20 december 2013 INLEIDING Wonen Limburg wil als professionele opdrachtgever op integere en doelmatige wijze opdrachten verlenen door te handelen in de geest van

Nadere informatie

Aanbesteding(splicht) en (regisserend) opdrachtgeverschap

Aanbesteding(splicht) en (regisserend) opdrachtgeverschap 1 Aanbesteding(splicht) en (regisserend) opdrachtgeverschap 9 oktober 2018 VBTM Advocaten Marijn Huijbers 06 48 54 46 51 / m.huijbers@vbtm.nl Programma 2 Aanbestedingsplicht woningcorporaties: kader en

Nadere informatie

9. Workshop Basiskennis aanbesteden: Meervoudig- en enkelvoudig onderhands procedures

9. Workshop Basiskennis aanbesteden: Meervoudig- en enkelvoudig onderhands procedures 9. Workshop Basiskennis aanbesteden: Meervoudig- en enkelvoudig onderhands procedures 12-02-2015 Nikoletta Nemeth De workshop In de aanbestedingswet 2012 worden striktere eisen gesteld aan meervoudig-

Nadere informatie

Het betrekken van lokale partijen bij opdrachten. Synarchis adviesgroep Meer kansen voor lokale partijen?!

Het betrekken van lokale partijen bij opdrachten. Synarchis adviesgroep Meer kansen voor lokale partijen?! Het betrekken van lokale partijen bij opdrachten Kansen voor lokale partijen Kwaliteit en kunde staat voorop: kansen voor lokale partijen?! Als Synarchis gevraagd wordt een aanbestedingsprocedure te begeleiden

Nadere informatie

Selectieprocedure Onderhandse aanbestedingen/ local sourcing (Uitvoeringsrichtlijn behorende bij het Inkoop- en Aanbestedingsbeleid Wetterskip

Selectieprocedure Onderhandse aanbestedingen/ local sourcing (Uitvoeringsrichtlijn behorende bij het Inkoop- en Aanbestedingsbeleid Wetterskip Selectieprocedure Onderhandse aanbestedingen/ local sourcing (Uitvoeringsrichtlijn behorende bij het Inkoop- en Aanbestedingsbeleid Wetterskip Fryslân) Pagina 2 van 10 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 3

Nadere informatie

Huidige situatie Aanbestedingswet

Huidige situatie Aanbestedingswet Huidige situatie Aanbestedingswet Belangrijkste verschillen Zoetermeer 8 november 2012 Gert-Wim van de Meent Loyens & Loeff Amsterdam 1 Huidig juridisch kader EU-richtlijnen: - Richtlijn Overheden (Richtlijn

Nadere informatie