MALI. VAK : NEDERLANDS(TEKSTBEGRIP) DATUM: WOENSDAG 18 JULI 2012 TIJD : UUR Afrika

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "MALI. VAK : NEDERLANDS(TEKSTBEGRIP) DATUM: WOENSDAG 18 JULI 2012 TIJD : UUR Afrika"

Transcriptie

1 VAK : NEDERLANDS(TEKSTBEGRP) DATUM: WOENSDAG 18 JUL 2012 TJD : UUR Afrika Mali Mali Bamako V V MAL De kamer van het schoolhoofd Moussa hangt vol met foto s van sporthelden. Basketballer Shaquille O Neal, tennisster Venus Williams, voetballer Samuel Eto o, allemaal pronken ze aan de muur van het kleine kamertje dat het kantoor is en volgebouwd staat met kasten. k houd heel erg van sport, zegt Moussa die Frans spreekt. Kinderen moeten de kans krijgen om te sporten op school. Maar we hebben maar één bal, voor meer dan vierhonderd leerlingen. En niet eens een sportterrein. Moussa is hoofd van de lagere school, École Can *, een school in Kati, een heuvelachtig stadje, dichtbij de Malinese hoofdstad Bamako. Aan weerskanten van een groot plein staan langwerpige gebouwen, met in elk gebouw een paar klassen. We hebben zeven klaslokalen, voor zes leerjaren. Voor de meeste leerjaren is er maar één lokaal, alleen de zesde klas heeft er twee. n elk van de twee zesde klassen van Ècole Can zitten 27 leerlingen, maar voor de andere leerjaren bestaat die luxe niet. n de derde klas zitten bijvoorbeeld 84 leerlingen. Dat komt omdat we te weinig klaslokalen en te weinig leerkrachten hebben. Het gebrek aan voorzieningen en personeel is een groot probleem in Mali. Maar ook het aantal kinderen dat naar school gaat, laat met 72 procent nog te wensen over. De ouders spelen daar een grote rol in. n Mali wonen veel boeren. Boeren hebben hun kinderen nodig overdag. De meisjes helpen hun moeder met het dagelijkse werk, de jongens helpen hun vader of brengen wat geld in het laatje door klusjes op te knappen hier en daar. Ook al is de school gratis, het is toch minder voordelig om een kind naar school te sturen dan om het in te zetten voor het dagelijkse werk. Mali heeft in 2001 een tienjarenplan opgezet om het schoolbezoek te vergroten en de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren. Speciale aandacht gaat uit naar meisjes uit arme gezinnen op het platteland, want er gaan nog steeds meer jongens dan meisjes naar school. Van elke honderd Malinese kinderen die naar school gaan, zijn dat 43 meisjes en 57 jongens. Een aantal Europese landen, waaronder Nederland, steunt dit tienjarenplan samen met internationale organisaties zoals Unicef. Eind 2006 werd de eerste fase afgerond waaraan Nederland 41 miljoen euro bijdroeg. n die fase moest het aantal kinderen dat naar school ging omhoog, moest een groot aantal leerkrachten opgeleid worden en moesten veel extra klassen gebouwd worden. Tussen 1997 en 2005 is het aantal kinderen dat naar school gaat bijna verdubbeld en zijn er veel meer lesboeken bijgekomen; er zijn ook meer leraren opgeleid en aangesteld, vertelt Bert van de Nederlandse ambassade in Bamako. Regel 7 * École is het Franse woord voor school (Spreek uit als ee-kol )

2 V V V Toch bracht een controle van die eerste fase niet alleen goed nieuws. Het gehele bedrag is gebruikt, maar in bepaalde programma-onderdelen is slechts 40 á 50 procent van het resultaat bereikt. Met het geld dat beschikbaar was, is dus veel minder gedaan dan gepland was. Waaraan dat ligt, wordt nu nog onderzocht. Als het Ministerie van Onderwijs uitrekent dat met een bepaald bedrag 1800 scholen per jaar gebouwd kunnen worden, en het worden er maar 700, dan is de kostprijs van één klaslokaal in werkelijkheid veel hoger dan geschat was. Er gaat ook veel geld in de bijscholing van leerkrachten zitten. Maar het is moeilijk te controleren of het geld wel goed gebruikt wordt. Een andere mogelijke verklaring is corruptie*. Maar ook daarvan kunnen we niet zeker zijn voordat het tot op het bot is uitgezocht. ntussen is er in de school in Kati nog steeds geen stromend water en ook geen elektriciteit. k doe alles met pen en papier. De registers van de leerlingen, de lijsten van de klassen, alle administratie. We hebben niet eens een kopieerapparaat. Kan je nagaan hoeveel werk het is als een klas toetsen moet maken, maar dat zie je in veel scholen, verzucht meneer Moussa; maar aan de andere kant is het aantal schoolgaande kinderen al verdubbeld sinds het begin van het programma in Er zijn ook heel veel leerkrachten opgeleid. Niet zoveel als we nodig hadden, maar toch een groot aantal. Meer kinderen die naar school gaan dus, en meer geschoolde leerkrachten. Maar er is nog steeds veel werk in het onderwijs. Met een bevolkingsgroei van bijna 3 procent per jaar blijft het moeilijk. Want hoe meer kinderen er geboren worden, hoe meer scholen en leerkrachten er nodig zijn. Unicef heeft een berekening laten maken. Als we verder gaan in het tempo van de eerste fase, dan kunnen pas in 2034 alle Malinese kinderen naar school. Meneer Moussa kijkt naar de spelende kinderen op het schoolplein. Als ik rondkijk, zie ik blije kinderen, zegt hij. Als ik het vergelijk met toen ik 39 jaar geleden begon als leraar, is er al heel wat verbeterd. De klassen zijn kleiner geworden, ze hebben leerboeken, ze worden slimmer. Deze kinderen hebben betere kansen dan mijn generatie ooit heeft gehad. *corruptie (r. 42) = oneerlijkheid; knoeien, vooral bij geldzaken.

3 1 n alinea worden enkele sporthelden genoemd. Welke naam hoort niet daarbij? A Eto o B Moussa C O Neal D Williams Vier leerlingen maken een kaartje van de ligging van het stadje Kati. Welke kaart is juist? 6 Alinea wil ons iets vertellen over 2 A de kantoorruimte. B de sporthelden. C het onderwijs. D het schoolhoofd. 3 De grootste wens van het schoolhoofd is, dat A hij de sporthelden eens ontmoet. B hij sportman wordt. C zijn kantoor vergroot wordt. D zijn leerlingen aan sport en spel kunnen doen. Wat is waar volgens alinea? De school heeft wel voldoende A kantoorruimte. B leerlingen. C sportmateriaal. D sportterreinen. Lees r. 7 9: Moussa klassen. Er volgen twee beweringen. Kati is de hoofdstad van Mali. De taal van Mali is Frans. Voor deze beweringen geldt A is juist. B is juist. C en zijn juist. D en zijn onjuist. 4 5 n r. 12 staat: bestaat die luxe niet. Over welke luxe gaat het dan? A Elke klas heeft een eigen lokaal. B Er zitten in de derde klas 84 leerlingen. C Er zijn twee zesde klassen met 27 leerlingen. D Er zijn genoeg leslokalen. Lees alinea goed en geef dan aan wat waar is. 7 8 A Er wordt flink gebruik gemaakt van het gratis onderwijs. B De ouders zijn de oorzaak van het slechte schoolbezoek. C Na school doen veel jongens heel wat klusjes hier en daar. D Het schoolhoofd vindt het niet zo erg, dat de meisjes thuis blijven. Zie alinea. Wat is waar? Er is een wet die de ouders 9 A de kans geeft om hun kinderen gratis onderwijs te laten volgen. B toestaat hun meisjes onder schooltijd te laten meehelpen in de huishouding. C verbiedt hun jongens klusjes te laten opknappen. D verplicht hun kinderen naar school te sturen.

4 10 Lees r.15 16: Maar ook over. Waarom houden de ouders hun kinderen thuis? A omdat ze boeren zijn B omdat het onderwijs te duur is C omdat er te weinig leerkrachten zijn D omdat er weinig scholen zijn Lees alinea V. 11 Wat staat niet in het tienjarenplan? A Er moeten meer jongens dan meisjes naar school gaan. B Men moet meer aandacht schenken aan meisjes uit arme gezinnen. C Meer kinderen moeten lager onderwijs volgen. D Er moeten goed opgeleide leerkrachten en betere leermiddelen komen. Zie alinea V. Wat is waar? 12 Het tienjarenplan krijgt steun van Unicef en sommige Europese landen. Mali wilde het tienjarenplan in 2001 afgerond hebben. A is waar. B is waar. C en zijn waar. D en zijn niet waar. 13 Wanneer zal de tweede periode van het tienjarenplan afgerond zijn? A in 2005 B in 2006 C in 2010 D in 2011 Lees r Hoe steunt Nederland Mali met het tienjarenplan? Nederland stuurt A boeken. B bouwmaterialen. C geld. D leerkrachten. Lees r. 33. Wie is Bert? 15 A een ambassadeur B een inspecteur C een Nederlandse helper D een Nederlandse onderwijzer Lees alinea V. 16 n r staat: Toch nieuws. Er is dus ook slecht nieuws. Wat is het slechte nieuws? A Er is niet veel geld beschikbaar. B Ongeveer de helft van sommige programmaonderdelen is afgerond. C De kostprijs van één klaslokaal is te hoog geschat. D De bijscholing van leerkrachten is niet doorgegaan. 17 Zie r. 37: Waaraan dat onderzocht. Men onderzoekt waarom A er zoveel scholen gebouwd zijn. B er veel minder geld gebruikt is. C het Ministerie van Onderwijs 1800 scholen wil bouwen. D niet het hele plan is uitgevoerd.

5 18 Waarnaar verwijst het woordje daarvan in r. 42? Het verwijst naar A andere. B geld. C corruptie. D verklaring. 19 Alinea V gaat vooral over A het aantal scholen dat is gebouwd. B het aantal leerkrachten dat is bijgeschoold. C het Ministerie van Onderwijs. D het onderzoek naar het gebruikte geld. Lees alinea V. Welke bewering is juist? 20 A De school in Kati is een heel moderne school. B Schoolhoofd Moussa krijgt een kopieerapparaat. C Er zijn tweemaal zoveel kinderen als in D Er zijn nu genoeg leerkrachten. 21 n r. 48 staat: verzucht meneer Moussa. 22 Wat vertellen de laatste drie regels van alinea V aan ons? n die regels gaat het over A de nadelen van het programma. B de voordelen van het programma. C een waarschuwing. D een goede raad. 23 Lees r.53 56: Want hoe naar school. Wat is men te weten gekomen door de berekening van Unicef. Men is te weten gekomen dat A de bevolking te hard groeit. B er sneller gewerkt moet worden. C alle Malinese kinderen naar school zullen gaan. D het tweede plan net als het eerste moet gaan. Lees r Het belangrijkste wat je uit dit stukje te weten komt, is dat meester Moussa A moe is. B niet streng is. C oud is. D tevreden is. Het schoolhoofd zucht, omdat A alles met de hand moet worden opgeschreven. B er geen schoon drinkwater is in de school. C er geen elektriciteit is in de school. D er toetsen in de klassen gemaakt moeten worden.

6 Tekst V V V V WERELD-HANDEN-WASSEN-DAG 15 oktober Wie geregeld zijn handen wast, is minder vaak ziek. Wat jullie niet zien, en vaak ook niet weten, is dat overal in je leefomgeving en ook op je eigen lichaam microorganismen zoals virussen, bacteriën en schimmels leven. Het zijn onzichtbare diertjes en plantjes. De meeste zijn onschuldig, maar sommige kunnen ziekten veroorzaken. Je handen spelen een belangrijke rol in het overdragen van ziektekiemen. Handen zijn lichaamsdelen die veel gebruikt worden en onbeschermd met verschillende voorwerpen in aanraking komen. Denk maar aan jezelf, je gebruikt je handen om te baden, te eten, te jeuken, of de trapleuning vast te houden. Je verschoont je na gebruik van het toilet; je stapt in een bus en houdt de stoelen vast en je geeft of je ontvangt geld. Af en toe snuit je je neus of je peutert erin en daarna geef je je vriendje een hand of je pakt een stuk brood en stopt het in je mond. Onze handen dragen bij elk van de activiteiten een aantal ziektekiemen en bacteriën over van de ene plaats naar de andere, ook als we elkaar vasthouden of iemand netjes een hand geven. Bacteriën en virussen zie je namelijk niet met je blote oog, maar ze zitten wel op je handen. Met je handen raak je meer aan dan je denkt. Als je je handen niet wast, verspreid je de bacteriën nog verder en zo kun je jezelf en anderen ziek maken. Handen met zeep wassen is de manier om veel van deze ziekteverwekkers te verwijderen, ook al zien je handen er nog zo schoon uit! Het regelmatig wassen van onze handen met zeep is voor de gehele samenleving, maar in het bijzonder voor kinderen, één van de beste manieren om ziektes zoals diarree maar ook huidaandoeningen, worminfecties en ademhalingsproblemen te voorkomen. De belangrijkste momenten van handen wassen zijn na het poepen en vóór het eten. Om schone handen te krijgen, moet er ook schoon water zijn. Bijna 50% van de wereldbevolking heeft geen schoon (drink) water. Vaak moet dit ook nog gesjouwd worden. Over de hele wereld zijn het de vrouwen die het water sjouwen, gemiddeld zo n 6 kilometer per dag. Er zijn een heleboel problemen die te maken hebben met het gebrek aan schoon water. Het drinken van vies water en het niet wassen van de handen veroorzaken diarree, een veel voorkomende ziekte in de wereld. Per dag sterven 4500 kinderen aan diarree en bijna allemaal zijn jonger dan vijf jaar. Verder zijn er 1200 miljoen mensen die geen geschikte plek hebben om te poepen en die doen het gewoon in de open lucht. Voor mensen die in Paramaribo en omgeving wonen, is het vaak vanzelfsprekend dat zij de kraan opendoen als zij schoon water willen. Maar niet in alle delen van het land is dat zo. Slechts weinig mensen in het binnenland hebben leidingwater. Voor scholen in het binnenland is dat een groot probleem. Ze moeten het water uit de rivier halen of regenwater verzamelen. Wanneer er geen schoon en veilig water beschikbaar is, dan moet men het water zuiveren. Dat kan op verschillende manieren gebeuren, bijvoorbeeld: water in een schone plastic fles 4 of 5 uren in de zon leggen. De gemakkelijkste manier is om het water te koken, te laten afkoelen en veilig op te bergen. Unicef werkt in meer dan 90 landen mee aan het verkrijgen van schoon drinkwater en aan de verbetering van onhygiënische toestanden.

7 25 29 Lees alinea en zeg dan welke zin waar is? A Alle bacteriën veroorzaken ziekten. B Als je geregeld je handen wast, word je nooit ziek. C Bacteriën komen overal in onze leefomgeving voor. D Bacteriën zijn gemakkelijk te zien op ons lichaam. 26 Regel 5: Je handen ziektekiemen. Deze zin betekent dat A onze handen ziektes overbrengen. B onze handen een van de belangrijkste lichaamsdelen zijn. C wij niet alles met onze handen moeten aanraken. D wij onze handen geregeld moeten wassen. 27 Lees alinea. Waarom worden al deze activiteiten genoemd? Om je te laten zien A hoe nuttig je handen zijn. B hoeveel gevaar je loopt. C wat je allemaal kunt vasthouden. D dat je niet in je neus moet peuteren. Lees alinea. 28 Welke activiteiten zijn zeer gevaarlijk? A baden en jeuken B een hand geven en in de bus stappen C eten en tegelijk met geld omgaan D na gebruik van het toilet de trapleuning vasthouden Lees alinea. Het belangrijkste uit deze alinea is: A Ziektekiemen zijn onzichtbaar, dus gevaarlijk. B Je moet je handen vaak wassen. C Met je handen raak je alles aan. D Van bacteriën ga je dood. 30 Welk spreekwoord of welke uitdrukking past niet bij alinea? A Gezondheid is de grootste schat. B ets van de hand doen. C Jong geleerd is oud gedaan. D Voorkomen is beter dan genezen. 31 Het woord netjes (r.13) staat tussen aanhalingstekens, omdat A men jou dan beleefd vindt. B dat bij het groeten hoort. C je handen niet echt schoon zijn. D niet iedereen aan ziektes denkt. Lees alinea V. Wat is waar? 32 Met zeep kan je alle ziekteverwekkers van je handen verwijderen. Als je handen er schoon uitzien, hoef je ze niet met zeep te wassen. A is waar. B is waar. C en zijn waar. D en zijn niet waar.

8 Lees alinea V. Wat is waar? kinderen van 5 jaar en ouder sterven dagelijks aan diarree. Mannen zorgen meestal dagelijks voor het halen van water. A is waar. B is waar. C en zijn waar. D en zijn niet waar. Lees r Met het woord vanzelfsprekend bedoelt men: A Je doet de kraan open en je verwacht schoon water. B Er komt soms vuil water uit de kraan. C Voor schoon drinkwater kun je zelf zorgen. D Wie in Paramaribo en omgeving woont, krijgt altijd water uit de kraan. 35 Regel 33 34: Maar zo. Men bedoelt hiermee dat A er niet altijd in Paramaribo schoon water uit de kraan komt. B er niet in alle delen van ons land water te vinden is. C niet in heel Suriname schoon water uit een kraan komt. D niet alle mensen in de omgeving van Paramaribo schoon water hebben. 36 Alinea V gaat vooral over A mensen in Paramaribo en hun waterproblemen. B mensen in het binnenland en hun waterproblemen. C vuil water op de scholen. D schoon water op de scholen. 37 Lees r : Voor scholen probleem. Wat is het probleem dan? A het halen van water uit de rivier. B het ontbreken van leidingwater. C het verzamelen van regenwater. D het zuiveren van het water. 38 Lees r : Wanneer zuiveren. Het water wordt gezuiverd A om geen bacteriën erin te krijgen. B om je vuile handen te wassen. C om Unicef te helpen. D om ziekten te voorkomen. Lees r Wat is juist? 39 n deze regels staat, dat A afgekoeld water niet zuiver is. B alle water gezuiverd moet worden. C gekookt water veilig is. D Unicef het veiligste water levert. Wat is niet juist? 40 Gezuiverd water krijg je door A de kraan open te draaien. B het rivierwater op een veilige plek te bewaren. C het water uit regenbakken te koken. D rivierwater in plastic flessen enkele uren in de zon te laten staan.

Campagne: Water, sanitaire voorzieningen en hygiëne voor iedereen! Bedenk nu al een actie voor de Dag voor Verandering

Campagne: Water, sanitaire voorzieningen en hygiëne voor iedereen! Bedenk nu al een actie voor de Dag voor Verandering ampagne: Water, sanitaire voorzieningen en hygiëne voor iedereen! edenk nu al een actie voor de Dag voor Verandering Met de steun van Driemaandelijks magazine nr. 18 oktober 2009 Hoi unicefkids! Ik was

Nadere informatie

Handen wassen met zeep

Handen wassen met zeep HANDLEIDING DIGIBORD PRESENTATIE Handen wassen met zeep Meer informatie op hygienewerkt.info Met deze handleiding geven wij u een toelichting op de Digibord presentatie Handen wassen met zeep. Per slide

Nadere informatie

Lesbrief 01 - Handen Wassen en Desinfecteren

Lesbrief 01 - Handen Wassen en Desinfecteren Lesbrief 01 - Handen Wassen en Desinfecteren De lesbrief is bedoelt voor leerlingen van het speciaal onderwijs. De instructie door de docent Pak PRO 1 praktijkkaart 01 Handen wassen en desinfecteren. Leg

Nadere informatie

Wandelen voor Water 2013

Wandelen voor Water 2013 Wandelen voor Water 2013 Eerst maar even voorstellen Frank van Batenburg Ondernemer: Bedrijfskundig Bureau Gastles over WATER Powerpoint, filmpjes, interactief met opdrachten Vragen mag je direct stellen

Nadere informatie

Persoonlijke hygiëne Voor patiënt en bezoeker

Persoonlijke hygiëne Voor patiënt en bezoeker Persoonlijke hygiëne Voor patiënt en bezoeker Patiënten in een ziekenhuis hebben een verhoogd risico op het krijgen van een infectie. Het risico van besmetting kan voor patiënten groter zijn dan bij gezonde

Nadere informatie

Persoonlijke hygiëne Voor patiënt en bezoeker

Persoonlijke hygiëne Voor patiënt en bezoeker Persoonlijke hygiëne Voor patiënt en bezoeker Patiënten in een ziekenhuis hebben een verhoogd risico op het krijgen van een infectie. Het risico van besmetting kan voor patiënten groter zijn dan bij gezonde

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

UNICEF stelt voor: de Millenniumdoelstellingen! Maak kennis met onze kids WaSH-ambassadeurs Bezoek het Vredeshuis in Gent

UNICEF stelt voor: de Millenniumdoelstellingen! Maak kennis met onze kids WaSH-ambassadeurs Bezoek het Vredeshuis in Gent UNICEF stelt voor: de Millenniumdoelstellingen! Maak kennis met onze kids WaSH-ambassadeurs Bezoek het Vredeshuis in Gent Driemaandelijks magazine nr. 21 juli-augustus-september 2010 Hoi unicefkids! Hebben

Nadere informatie

Handleiding. UNICEF Handleiding lessuggestie Ruilen groep 5-6. Ruilen

Handleiding. UNICEF Handleiding lessuggestie Ruilen groep 5-6. Ruilen UNICEF Handleiding lessuggestie Ruilen groep 5-6 Handleiding Ruilen Alle kinderen in de wereld hebben rechten. In het Kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties zijn deze opgenomen. Rechten over school,

Nadere informatie

Schoon water voor iedereen?

Schoon water voor iedereen? Doelen Kerndoel 43: De leerlingen leren hoe je weer en klimaat kunt beschrijven met behulp van temperatuur, neerslag en wind. Kerndoel 47: De leerlingen leren de ruimtelijke inrichting van de eigen omgeving

Nadere informatie

Melkweg. Naar de dokter. Lezen van Alfa A naar Alfa B. Gezondheid: De huisarts

Melkweg. Naar de dokter. Lezen van Alfa A naar Alfa B. Gezondheid: De huisarts Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B Naar de dokter Gezondheid: De huisarts Colofon Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B: Van kop tot teen, 2013 Auteurs: Merel Borgesius Kaatje Dalderop Willemijn Stockmann

Nadere informatie

Aftekenlijst

Aftekenlijst Aftekenlijst 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. Naam: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Werkblad 1 Ik en water

Nadere informatie

Donderdag 22 maart 2012. Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR

Donderdag 22 maart 2012. Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Donderdag 22 maart 2012 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Wereldwaterdag - Basisschool Heiende, Lokeren Geachte directeur en leerkrachten, Geachte burgemeester

Nadere informatie

Spreekbeurt over Simavi

Spreekbeurt over Simavi Spreekbeurt over Simavi Wat leuk dat je een spreekbeurt wilt houden over het werk van Simavi. Via onze website kun je een aantal handige items downloaden voor je spreekbeurt, namelijk: deze geschreven

Nadere informatie

Wat doet een haar met een glas water?

Wat doet een haar met een glas water? Simavi werkt in kwetsbare gemeenschappen aan schoon drinkwater, wc s en hygiëne en aan geplande, gezonde zwangerschappen. Gezondheid is namelijk een voorwaarde om uit armoede te komen. Dit doen wij niet

Nadere informatie

Uitgeverij Schoolsupport

Uitgeverij Schoolsupport 11 Hoofdstuk 1 Over DCD Wat is DCD? DCD is een coordinatieontwikkelingsstoornis. Als je DCD hebt, heb je een probleem met coördinatie. Het is dan moeilijk voor je om op de juiste wijze bewegingen uit te

Nadere informatie

Melkweg. Van kop tot teen. Lezen van Alfa A naar Alfa B. Gezondheid: Het lichaam

Melkweg. Van kop tot teen. Lezen van Alfa A naar Alfa B. Gezondheid: Het lichaam Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B Van kop tot teen Gezondheid: Het lichaam Colofon Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B: Van kop tot teen, 0 Auteurs: Merel Borgesius Kaatje Dalderop Willemijn Stockmann

Nadere informatie

HET BESTE MEDICIJN TER WERELD antwoordblad

HET BESTE MEDICIJN TER WERELD antwoordblad Opdracht 1 Weet jij waar je poep en plas blijft nadat je hebt doorgetrokken?. Bijvoorbeeld. Het verdwijnt in het riool. Dan gaat het naar de waterzuiveringsinstallatie. Wat is je eerste indruk van de sanitaire

Nadere informatie

Reality Reeks Verwerkingsopdrachten. Mooi meisje Verliefd op een loverboy

Reality Reeks Verwerkingsopdrachten. Mooi meisje Verliefd op een loverboy Reality Reeks Verwerkingsopdrachten Mooi meisje Verliefd op een loverboy Lees blz. 3. Woont Laura in de stad of op het platteland? Hoe weet je dat? Lees blz. 5 en 7. Woont Laura s oma al lang op de boerderij?

Nadere informatie

5 manieren om Samsam te gebruiken

5 manieren om Samsam te gebruiken Vraag de leerlingen waarom dit zeepje de vorm van een waterdruppel heeft.* Vertel dat handen wassen de makkelijkste manier is om te voorkomen dat bacteriën en ziektes zich verspreiden. Kinderen die regelmatig

Nadere informatie

Het geheim van Cleopatra

Het geheim van Cleopatra Marian Hoefnagel Het geheim van Cleopatra VEERTIEN De tijd van je leven Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen Voorwoord Dit verhaal speelt meer dan 2000 jaar geleden, in Egypte. De wereld zag er

Nadere informatie

4,3. Werkstuk door een scholier 2417 woorden 3 november keer beoordeeld. Aardrijkskunde. 1. Wat zijn de kenmerken van onderontwikkeling?

4,3. Werkstuk door een scholier 2417 woorden 3 november keer beoordeeld. Aardrijkskunde. 1. Wat zijn de kenmerken van onderontwikkeling? Werkstuk door een scholier 2417 woorden 3 november 2004 4,3 19 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde 1. Wat zijn de kenmerken van onderontwikkeling? Vaak hebben mensen in een onderontwikkeld land ( of ontwikkelingslanden/de

Nadere informatie

ALFA A ANTWOORDEN STER IN LEZEN

ALFA A ANTWOORDEN STER IN LEZEN STER IN LEZEN ALFA A LES 1: NAAR SCHOOL 1 Ziek 1 b 2 3 b 4 a a B maandag dinsdag woensdag donderdag vrijdag zaterdag zondag C Dit is een vraag Hoe gaat het? Het gaat wel. En met jou? Waarom kom je niet?

Nadere informatie

Spreekbeurtinformatie Millenniumdoelen

Spreekbeurtinformatie Millenniumdoelen Spreekbeurtinformatie Millenniumdoelen Informatie voor basisschoolleerlingen uit groep 5 t/m 8 Wat kun je hier vinden? 1. Jouw spreekbeurt over de Millenniumdoelen 2. Waarom zijn er Millenniumdoelen 3.

Nadere informatie

Hygiëne/infectiepreventie

Hygiëne/infectiepreventie Hygiëne/infectiepreventie Hoe we ervoor zorgen dat u bij een verblijf in het ziekenhuis geen infectie oploopt. Van elke honderd patiënten, die in de Nederlandse ziekenhuizen worden opgenomen, lopen ongeveer

Nadere informatie

Tips voor een super spreekbeurt! In welke landen werkt Amref Flying Doctors? Wat doet Amref Flying Doctors in Afrika? Leren via je mobiele telefoon

Tips voor een super spreekbeurt! In welke landen werkt Amref Flying Doctors? Wat doet Amref Flying Doctors in Afrika? Leren via je mobiele telefoon Spreekbeurtpakket Inhoudsopgave Wat vind je waar? Tips voor een super spreekbeurt! Wat is Amref Flying Doctors? In welke landen werkt Amref Flying Doctors? Wat doet Amref Flying Doctors in Afrika? voorbeelden

Nadere informatie

Gezondheid. ziekte, hygiëne en medicijnen. mbo

Gezondheid. ziekte, hygiëne en medicijnen. mbo Gezondheid ziekte, hygiëne en medicijnen mbo Microben zijn onlosmakelijk verbonden met je gezondheid. In de gezondheidszorg wordt dagelijks strijd geleverd met microben. Verplegers en doktersassistenten

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

Pelle & Milan Rollen een bende wilde dierenhandelaren op

Pelle & Milan Rollen een bende wilde dierenhandelaren op Pelle & Milan Rollen een bende wilde dierenhandelaren op Pelle & Milan Rollen een bende wilde dierenhandelaren op Ineke Posthuma Schrijver: Ineke Posthuma Coverontwerp: Ineke Posthuma ISBN: 9789463188623

Nadere informatie

De leerlingen: leren en ervaren dat mensen niet zonder water kunnen leven. zien waar water voor wordt gebruikt.

De leerlingen: leren en ervaren dat mensen niet zonder water kunnen leven. zien waar water voor wordt gebruikt. Water 2 Speuren naar water Doelen Begrippen De leerlingen: leren en ervaren dat mensen niet zonder water kunnen leven. zien waar water voor wordt gebruikt. de druppel, stromend water Materialen Tip Lamineer

Nadere informatie

verhaal: mombé heeft geluk

verhaal: mombé heeft geluk verhaal: mombé heeft geluk Foto 1: Dit is het dorp van Mombé. Mombé woont hier met zijn vader, moeder, broertjes, zusjes, oma, opa, oom, tante, neefjes en nichtjes. Mombé heeft geluk, want het is erg gezellig

Nadere informatie

Weg met dat vieze water! Alles wat je moet weten over afvalwater

Weg met dat vieze water! Alles wat je moet weten over afvalwater Weg met dat vieze water! Alles wat je moet weten over afvalwater Nederland is een land van water. Met veel beken, sloten en rivieren. Het water dat door deze beken, sloten en rivieren stroomt noemen we

Nadere informatie

Vraag 1 Jouw lichaam bestaat voor een groot deel uit water. Hoeveel procent van je lichaam is water?

Vraag 1 Jouw lichaam bestaat voor een groot deel uit water. Hoeveel procent van je lichaam is water? Drinkwater Quiz?? Vraag 1 Jouw lichaam bestaat voor een groot deel uit water. Hoeveel procent van je lichaam is water? a) 25 tot 35% b) 35 tot 45 % c) 45 tot 55% d) 55 tot 75% Antwoord vraag 1 Jouw lichaam

Nadere informatie

Lesbrief: Het belang van hygiëne Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen?

Lesbrief: Het belang van hygiëne Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Lesbrief: Het belang van hygiëne Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Copyright Vakcollege Groep B.V. 2014. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Ieder mens draagt bacteriën en virussen bij zich, ook als

Nadere informatie

Controlegroepen fase 1

Controlegroepen fase 1 Controlegroepen fase 1 Testgroep kinderen

Nadere informatie

Nieuwsbrief van Stichting Wondem- november 2012- nummer 2. Dank u voor het maken waar van mijn droom.

Nieuwsbrief van Stichting Wondem- november 2012- nummer 2. Dank u voor het maken waar van mijn droom. Nieuwsbrief van Stichting Wondem- november 2012- nummer 2 Dank u voor het maken waar van mijn droom. De droom van Wondem Wondem is vijf keer in Ethiopië geweest. Toen hij daar op bezoek was, werd hij heel

Nadere informatie

DEEL 7. VERVOLG HOOFDSTUK III - Over Besmettelijke Ziekten. Bacteriën

DEEL 7. VERVOLG HOOFDSTUK III - Over Besmettelijke Ziekten. Bacteriën DEEL 7 VERVOLG HOOFDSTUK III - Over Besmettelijke Ziekten Bacteriën Een bacterie is eigenlijk het kleinste levende wezentje op aarde. Ze zijn verschrikkelijk klein: een duizendste van een millimeter groot.

Nadere informatie

De wereld op zijn kop! Kan de wereld op zijn kop staan? Met gym heb je het vast wel eens geprobeerd Op je kop staan, bedoel ik, soms lukt het

De wereld op zijn kop! Kan de wereld op zijn kop staan? Met gym heb je het vast wel eens geprobeerd Op je kop staan, bedoel ik, soms lukt het De wereld op zijn kop! Kan de wereld op zijn kop staan? Met gym heb je het vast wel eens geprobeerd Op je kop staan, bedoel ik, soms lukt het Maar het duurt maar heel even dat op de kop staan De wereld

Nadere informatie

Handhygiëne bezoekers CWZ

Handhygiëne bezoekers CWZ Handhygiëne bezoekers CWZ 2 Deze folder is bedoeld om u te informeren hoe u door eenvoudige handelingen als het wassen of desinfecteren van de handen, de overdracht van micro-organismen (zoals bacteriën

Nadere informatie

Bron foto s: Pixabay

Bron foto s: Pixabay Vragen bij de dominoafbeelding: o Van wat zie je een deel afgebeeld staan? o Bij welke boom zou je graag wonen? o Krijg je een goed beeld van de boom als je maar een stukje ziet? Bekijk de volledige afbeelding:

Nadere informatie

Hielprik voor de baby van Miriam en Dennis

Hielprik voor de baby van Miriam en Dennis Hielprik voor de baby van Miriam en Dennis Miriam en Dennis krijgen een baby Miriam en Dennis hebben een kind gekregen! Miriam en Dennis zijn blij. Vandaag is hun baby geboren. Het is een meisje. Ze heet

Nadere informatie

Wereldoriëntatie - Natuur Wereldoriëntatie - Techniek Geschatte lesduur

Wereldoriëntatie - Natuur Wereldoriëntatie - Techniek Geschatte lesduur Wereldoriëntatie - Natuur Algemene vaardigheden: 1.1 Levende en niet-levende natuur: 1.3 & 1.5 Gezondheid: 1.17-1.19 Wereldoriëntatie - Techniek 2.16* Geschatte lesduur 50 minuten Het thema Verspreiding

Nadere informatie

Retourtje Water. Een project van Diaconie Evangelisch- Lutherse Gemeente Amsterdam en het Amsterdams NME Centrum. Lay-out Agnes Bergveld

Retourtje Water. Een project van Diaconie Evangelisch- Lutherse Gemeente Amsterdam en het Amsterdams NME Centrum. Lay-out Agnes Bergveld Retourtje Water Uitgave: Amsterdams NME Centrum Retourtje Water Een project van Diaconie Evangelisch- Lutherse Gemeente Amsterdam en het Amsterdams NME Centrum Auteur Mirella Vierveijzer Lay-out Agnes

Nadere informatie

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop.

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. Woordenlijst bij hoofdstuk 4 de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. alleen zonder andere mensen Hij is niet getrouwd. Hij woont helemaal a, zonder familie.

Nadere informatie

Keetje zucht. Wat duurt het lang! Maar wacht... Daar komt een auto de straat in rijden. Hij stopt achter de verhuiswagen en er stappen twee mensen

Keetje zucht. Wat duurt het lang! Maar wacht... Daar komt een auto de straat in rijden. Hij stopt achter de verhuiswagen en er stappen twee mensen De verhuiswagen Mama! Keetje staat voor het raam. Ze wijst naar buiten. Er staat een grote auto voor het huis! Mama komt naast Keetje staan. Dat is een verhuiswagen. We krijgen vandaag nieuwe onderburen.

Nadere informatie

Melkweg. Een dagje ouder. Lezen van Alfa A naar Alfa B. Ouder worden

Melkweg. Een dagje ouder. Lezen van Alfa A naar Alfa B. Ouder worden Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B Een dagje ouder Ouder worden Colofon Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B: Een dagje ouder, 2013 Auteurs: Merel Borgesius Kaatje Dalderop Willemijn Stockmann Dit katern

Nadere informatie

Hoofdstuk 1: eigen waterrekening, thuis hebben wij geen waterrekening, dus ik heb hem van iemand anders geleend maar hij most hem wel terug hebben.

Hoofdstuk 1: eigen waterrekening, thuis hebben wij geen waterrekening, dus ik heb hem van iemand anders geleend maar hij most hem wel terug hebben. Werkstuk door een scholier 1573 woorden 26 mei 2003 5,3 90 keer beoordeeld Vak Wiskunde Inhoud Inleiding De eigen waterrekening - Water gebruiken - De eigen waterrekening. De lekkende kraan - Schatten

Nadere informatie

Leerkracht - handreiking

Leerkracht - handreiking Colofon Onderwerp: Gladys Aylward Les voor groep 1/2 Duur: 90 min. (Kan in tweeën gesplitst worden.) Aardrijkskunde China - Gladys Aylward - Pagina 1 Inleiding Deze les gaat over Gladys Aylward. Als jong

Nadere informatie

GEEN water bij de wijn!

GEEN water bij de wijn! GEEN water bij de wijn! Water! Je gebruikt het dagelijks. Het begint al meteen s ochtends bij het wassen en het toilet doorspoelen. Daarna drink je water (puur water of in je kopje thee, ranja of in elke

Nadere informatie

Inhoud. Mijn leven. zo hoort het

Inhoud. Mijn leven. zo hoort het Inhoud Inleiding...3 Hoofdstuk 1 Je gezicht... 4 Hoofdstuk 2 Je lijf... 6 Hoofdstuk 3 Je houding... 8 Hoofdstuk 4 Ontmoeting... 10 Hoofdstuk 5 Feest... 12 Hoofdstuk 6 Verdriet... 14 Hoofdstuk 7 Contact...

Nadere informatie

Zonder hulp: zinnen maken met signaalwoorden

Zonder hulp: zinnen maken met signaalwoorden 1. Kijk naar de tekst. Voorspel waar de tekst over gaat. 2. Lees de tekst actief. Kom je nog moeilijke woorden tegen in de tekst? Gebruik dan de woordhulp. Kom je een verband tegen? Zet dan pijlen tussen

Nadere informatie

Basisstof 1 huishouden vroeger en nu

Basisstof 1 huishouden vroeger en nu Antwoorden door een scholier 1384 woorden 27 februari 2006 5,8 34 keer beoordeeld Vak Methode Verzorging Verzorging voor jou Basisstof 1 huishouden vroeger en nu Opdracht 5 1. huishouden: het houden van

Nadere informatie

Kinderviering. In samenwerking met Vera Vastesaeger Coördinator Pastoraal op School, Basisonderwijs

Kinderviering. In samenwerking met Vera Vastesaeger Coördinator Pastoraal op School, Basisonderwijs In samenwerking met Vera Vastesaeger Coördinator Pastoraal op School, Basisonderwijs Intredelied: Ga je mee Ga je mee? Zeg niet nee, maar sta op en doe mee. Zet je voetstappen in die van mij. Volg het

Nadere informatie

Mijn moeder en vader hebben ook nog wat meegenomen voor de Kerstmarkt.

Mijn moeder en vader hebben ook nog wat meegenomen voor de Kerstmarkt. Hallo allemaal, Namaste! Hoe gaan de voorbereidingen voor de kerstmarkt? Hebben jullie al wat foto's/verhalen binnengekregen van de Nepal gangers? Hopelijk hebben ze genoeg materiaal om te gebruiken...

Nadere informatie

Verdeel de leerlingen in groepjes. Laat elk groepje 3 stellingen bekijken.

Verdeel de leerlingen in groepjes. Laat elk groepje 3 stellingen bekijken. Activiteit Vreemd of gewoon 1 In deze activiteit gaan we op zoek naar dingen die we vreemd of gewoon vinden. We ontdekken dat niet iedereen hetzelfde vreemd of hetzelfde gewoon vindt. We vertrekken bij

Nadere informatie

Dit project werd mogelijk gemaakt door: Handhygiëne Programma Kinderdagverblijven

Dit project werd mogelijk gemaakt door: Handhygiëne Programma Kinderdagverblijven Dit project werd mogelijk gemaakt door: Handhygiëne Programma Kinderdagverblijven Kennistraining Handhygiëne Richtlijn Voor Pedagogisch Medewerkers in Kinderdagverblijven Inhoudsopgave 1 Waarom is handhygiëne

Nadere informatie

Sokkerwei 4 1901 KZ Castricum 0251 651554 info@sokkerwei.net www.sokkerwei.nl. Altijd in ontwikkeling, zij aan zij, Vreedzaam, duurzaam, De Sokkerwei

Sokkerwei 4 1901 KZ Castricum 0251 651554 info@sokkerwei.net www.sokkerwei.nl. Altijd in ontwikkeling, zij aan zij, Vreedzaam, duurzaam, De Sokkerwei Altijd in ontwikkeling, zij aan zij, Vreedzaam, duurzaam, Sokkerwei 4 1901 KZ Castricum 0251 651554 info@sokkerwei.net www.sokkerwei.nl De Sokkerwei Uit de wei vrijdag 20 februari 2015 Deze week in; Uit

Nadere informatie

Praktisch: Inhoudelijk: Thema: een dag uit het leven van een kind in België en in Dogbo, focus op watergebruik

Praktisch: Inhoudelijk: Thema: een dag uit het leven van een kind in België en in Dogbo, focus op watergebruik 1 Praktisch: Leeftijdsgroep: 2de graad Groepsgrootte: klasgroep Omgeving: klas Tijdsduur: 50 min. Materiaal: o Powerpoint met foto s van Clémence uit Dogbo o Smartbord of beamer om de foto s te projecteren

Nadere informatie

Op hun knieën blijven ze wachten op het antwoord van Maria. Maar het beeld zegt niets terug.

Op hun knieën blijven ze wachten op het antwoord van Maria. Maar het beeld zegt niets terug. 1950 Het huilende beeld De zon schijnt met hete stralen op het kleine dorpje. Niets beweegt in de hitte van de middag. De geiten en koeien slapen in de schaduw. De blaadjes hangen stil aan de bomen. Geen

Nadere informatie

Voedsel. kweek, productie en vertering. mbo

Voedsel. kweek, productie en vertering. mbo Voedsel kweek, productie en vertering mbo Microben en voedsel zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. In de landbouw worden voedselgewassen constant bedreigd door ziekteverwekkers. Maar zonder microben

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 7 Delen maakt blij. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 7 Delen maakt blij. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 7 Delen maakt blij Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 7 blz. 1 Als je niet wilt delen krijg je ruzie.

Nadere informatie

Waarom dit boek? 7. 1 De ik-fabriek, wat is dat? Lichaamsseintjes Je lichaam is net een fabriek 17

Waarom dit boek? 7. 1 De ik-fabriek, wat is dat? Lichaamsseintjes Je lichaam is net een fabriek 17 Inhoud Waarom dit boek? 7 1 De ik-fabriek, wat is dat? 10 2 Lichaamsseintjes 14 3 Je lichaam is net een fabriek 17 4 De ik-fabriek, hoe ziet die eruit? 18 4.1 De eerste verdieping: voelen 20 4.2 De tweede

Nadere informatie

6

6 6 Maria Dit verhaal gaat over Maria. Ze is de zus van Marta en Lazarus. Ze houdt veel van Jezus en weet dat Hij snel moet sterven. Daarom wil ze Jezus laten zien hoeveel ze van Hem houdt. Hoeveel krijgt

Nadere informatie

Paulo Freire NIEUWS brief

Paulo Freire NIEUWS brief Paulo Freire NIEUWS brief 6 januari 2016 schooljaar 2015-2016 Week 1 Nummer 16 NIEUWJAAR Het team wenst alle kinderen en ouders een geweldig 2016 toe. We hopen dat het voor iedereen een gezellig en succesvol

Nadere informatie

Om je al warm te maken voor de inhoud geven we nu al een korte samenvatting:

Om je al warm te maken voor de inhoud geven we nu al een korte samenvatting: 1 Om je al warm te maken voor de inhoud geven we nu al een korte samenvatting: Onze Vader in de hemel, laat uw naam geheiligd worden : God is onze Vader en wij bidden als geliefde dochters en zonen Laat

Nadere informatie

Zevende, herziene druk, derde oplage Illustraties Richard Flohr. C.E. Zegwaart-Braam

Zevende, herziene druk, derde oplage Illustraties Richard Flohr. C.E. Zegwaart-Braam verzorging/biologie 1 Zevende, herziene druk, derde oplage 2010 Illustraties Richard Flohr C.E. Zegwaart-Braam ISBN 978-90-76612-84-3 Spondi, Didam, The Netherlands Alle rechten voorbehouden. Niets uit

Nadere informatie

Reality Reeks - Verwerkingsopdrachten. Onder druk Geen uitweg voor Aïsha

Reality Reeks - Verwerkingsopdrachten. Onder druk Geen uitweg voor Aïsha Reality Reeks - Verwerkingsopdrachten Onder druk Geen uitweg voor Aïsha Lees blz. 5, 6, 7, 8 Wat denk je dat Aïsha wilde doen? Waarom is dat niet gelukt? Is het goed dat de deur van het dak altijd op slot

Nadere informatie

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram,

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, mijn kleine broer Dat is niet van mij mama Dan zegt ze

Nadere informatie

Hoofdstuk 1.3. Schadelijke microben behandelt een. worden door schadelijke microben.

Hoofdstuk 1.3. Schadelijke microben behandelt een. worden door schadelijke microben. Wereldoriëntatie - Natuur Algemene vaardigheden: 1.1 Levende en niet-levende natuur: 1.3 & 1.5 Gezondheid: 1.17-1.19 Wereldoriëntatie - Techniek 2.16* Geschatte lesduur 50 minuten Hoofdstuk 1.3. Schadelijke

Nadere informatie

Ik help je wel. illustraties Karlijn Scholten verhaal Isabelle de Ridder

Ik help je wel. illustraties Karlijn Scholten verhaal Isabelle de Ridder Ik help je wel illustraties Karlijn Scholten verhaal Isabelle de Ridder Deze uitgave is een cadeau van ViaViela aan al onze opvangkinderen en (gast)ouders. Veel voorleesplezier! Juul doet de deur open.

Nadere informatie

Huisregels. voor. kinderen

Huisregels. voor. kinderen Huisregels voor. kinderen Versie september 2014 Inhoudsopgave Huisregels Dreumesen HD pagina 3 Huisregels Peuters HP.pagina 4 2 Huisregels Dreumesen We willen kinderen zoveel mogelijk op positieve wijze

Nadere informatie

Preek over Johannes 13,15: Jezus meer dan een voorbeeld! (Themadienst Kerk&School)

Preek over Johannes 13,15: Jezus meer dan een voorbeeld! (Themadienst Kerk&School) Preek over Johannes 13,15: Jezus meer dan een voorbeeld! (Themadienst Kerk&School) Welkom en mededelingen Zingen: Psalm 25, 2 en 4 Votum en groet Zingen: Uw woord is een lamp voor mijn voet (canon) Gebed

Nadere informatie

Vollenhove Wonen op een havezate

Vollenhove Wonen op een havezate D S T R K C N T Opdracht 1 Nodig: foto van jezelf als klein kind, fotoblad opdracht 1 In Vollenhove staat de havezate Oldruitenborgh. De havezate is al heel oud. Bijna 250 jaar geleden, rond 1770, woonden

Nadere informatie

Voorkom. Pesten. DMS-educatief

Voorkom. Pesten. DMS-educatief Voorkom Pesten lle kinderen krijgen weleens met pesten te maken. Bij pesten is het ene kind altijd sterker dan het andere. De een heeft meer kracht, een grotere mond of meer invloed op de ander. Diegene

Nadere informatie

Noach bouwt een ark Genesis 6-8

Noach bouwt een ark Genesis 6-8 2 Noach bouwt een ark Genesis 6-8 Het is niet fijn meer op de aarde. De mensen maken ruzie, ze vechten en ze zijn God vergeten. Maar er is één man die anders is. Dat is Noach. Op een dag praat God met

Nadere informatie

Filippenzen 1. Begin van de brief

Filippenzen 1. Begin van de brief Filippenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Filippi 1 Dit is een brief van Paulus, aan alle mensen in de stad Filippi die dankzij Jezus Christus bij God horen. De brief is ook voor de

Nadere informatie

Het allerleukste meisje

Het allerleukste meisje > > 0 0 0 Het allerleukste meisje Er zijn meisjes die het liefst met poppen spelen er zijn meisjes die vaak voor de spiegel staan er zijn meisjes die zich als een bruid verkleden en dan wensen dat ze ooit

Nadere informatie

Marcus 10,13-16 Kleine en grote kinderen: iedereen is welkom bij Jezus

Marcus 10,13-16 Kleine en grote kinderen: iedereen is welkom bij Jezus Marcus 10,13-16 Kleine en grote kinderen: iedereen is welkom bij Jezus Gezinsdienst Liturgie Welkom en mededelingen Voorzang: - Gezang 132 - Opwekking 461 - Gezang 146 Stil gebed Votum / groet Zingen:

Nadere informatie

Werkblad Natuurlijk water in de Kwebben

Werkblad Natuurlijk water in de Kwebben Werkblad Natuurlijk water in de Kwebben Droppie in de Kwebben Hallo allemaal! Wat fijn dat jullie straks naar de Kwebben in Vught gaan! Mijn naam is Droppie en ik weet alles over water. Wist je dat water

Nadere informatie

NASCHOOLSE DAGBEHANDELING. Figaro. Welkom! Waarom kom jij naar de groep? Informatieboekje voor kinderen die komen kennismaken. Dit boekje is van:

NASCHOOLSE DAGBEHANDELING. Figaro. Welkom! Waarom kom jij naar de groep? Informatieboekje voor kinderen die komen kennismaken. Dit boekje is van: NASCHOOLSE DAGBEHANDELING Figaro Welkom! Binnenkort kom je kennismaken op Figaro. In dit boekje leggen we je alvast wat dingen uit. Het boekje is gemaakt voor kinderen die hier voor de eerste keer komen,

Nadere informatie

OPVOEDTIPS VOOR JONGE OUDERS. 10 handige tips voor ouders van baby s en peuters

OPVOEDTIPS VOOR JONGE OUDERS. 10 handige tips voor ouders van baby s en peuters OPVOEDTIPS VOOR JONGE OUDERS 10 handige tips voor ouders van baby s en peuters Leuk dat je ons e-book hebt gedownload! In dit e-book vertellen we je graag meer over opvoeden. Want het opvoeden van je kind(eren)

Nadere informatie

Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 1 Les 1

Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 1 Les 1 Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 1 Les 1 een hark Een lange steel met een soort kam van ijzer eraan. de fontein Een bak waaruit water spuit. Het is voor de sier. Een wasbak in de badkamer wordt ook

Nadere informatie

Werkblad. LES 7: Hygiëne. www.gavoorgezond.nl GROEP 5-6. Namen groepje: ... ... ... ... ...

Werkblad. LES 7: Hygiëne. www.gavoorgezond.nl GROEP 5-6. Namen groepje: ... ... ... ... ... LES 7: Hygiëne Namen groepje: Eerst voorbereiden: Zorg ervoor dat je met je groepje 1 petrischaaltje klaar hebt staan. Het schaaltje is verdeeld in 3 verschillende vakken. In ieder vakje gaan jullie een

Nadere informatie

SCHOOL

SCHOOL INTRODUCTIE THEMA / INLEIDING Met de actie wereldwaterdag @ school, willen we ons waterverbruik onder de loep nemen. Een Belg verbruikt gemiddeld zo n 7400 liter water per dag. 120 liter rechtstreeks om

Nadere informatie

Jouw lichaam vol microben. vmbo

Jouw lichaam vol microben. vmbo Jouw lichaam vol microben vmbo Microben zitten overal. Ze waren er eerder dan de mens, doen nuttig werk en zijn met heel veel! Maar helaas zijn deze wezentjes onzichtbaar met het blote oog. Vandaag ontmoet

Nadere informatie

Infectie bacteriën en virussen vmbo-b34

Infectie bacteriën en virussen vmbo-b34 Auteur VO-content Laatst gewijzigd 12 juli 2016 Licentie CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie Webadres https://maken.wikiwijs.nl/73606 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken van Kennisnet.

Nadere informatie

Thema Op het werk. Demet TV. Lesbrief 8. De eerste werkdag

Thema Op het werk. Demet TV. Lesbrief 8. De eerste werkdag Thema Op het werk. Demet TV Lesbrief 8. De eerste werkdag Deze les gaat over de eerste werkdag. gaat voor het eerst werken bij een snoepfabriek. Hij komt binnen en maakt kennis met de chef. De chef vertelt

Nadere informatie

Inleiding. Afvalwater. Afvalwaterzuivering

Inleiding. Afvalwater. Afvalwaterzuivering Inleiding Je poetst je tanden en spoelt je mond. Hup, doorspoelen! Vieze handen? Flink wat zeep en de kraan open: hup, ook maar doorspoelen! Elke dag spoel jij vele liters schoon drinkwater door de wastafel,

Nadere informatie

Schakenbosch in het kort. Informatie voor jongeren en ouders

Schakenbosch in het kort. Informatie voor jongeren en ouders Schakenbosch in het kort Informatie voor jongeren en ouders Het lukt mij niet om vrienden te maken en te houden. Ik word zo snel boos, dat ik het zelf niet begrijp. Ik doe dingen die ik niet wil, omdat

Nadere informatie

R O S A D E D I E F. Arco Struik. Rosa de dief Arco Struik 1 www.gratiskinderboek.nl

R O S A D E D I E F. Arco Struik. Rosa de dief Arco Struik 1 www.gratiskinderboek.nl R O S A D E D I E F Arco Struik Rosa de dief Arco Struik 1 www.gratiskinderboek.nl In de winkel 3 Bart 5 Een lieve dief 7 De telefoon 9 Bij de dokter 11 De blinde vrouw 13 Een baantje 15 Bijna betrapt

Nadere informatie

Veilig eten voorkom een voedselinfectie

Veilig eten voorkom een voedselinfectie Veilig eten voorkom een voedselinfectie Elke dag lopen 2.000 Nederlanders een voedselinfectie op. Slechte hygiëne is meestal de oorzaak. Je kunt er flink ziek van worden: denk aan diarree, braken en koorts.

Nadere informatie

Vierde nieuwsbrief. NIEUWSBRIEF Basisschool De Springschans

Vierde nieuwsbrief. NIEUWSBRIEF Basisschool De Springschans Tweewekelijkse NIEUWSBRIEF Basisschool De Springschans 27-9-2016 Vierde nieuwsbrief Honden op het plein. Bij het halen en brengen van de kinderen naar school komen regelmatig honden mee. Terwijl de kinderen

Nadere informatie

lesbrieven water verzamelen avonturenpakket de uitvinders en de verdronken rivier leerlingen werkblad Lesbrief 1:

lesbrieven water verzamelen avonturenpakket de uitvinders en de verdronken rivier leerlingen werkblad Lesbrief 1: lesbrieven leerlingen werkblad Lesbrief 1: water verzamelen Verhaal: De Uitvinders en De Verdronken Rivier Opdracht 1: Opdracht 2: Opdracht 3: Opdracht 4: Brainstorm over water Bouw een water-takel-kraan

Nadere informatie

Naam: WATER. pagina 1 van 8

Naam: WATER. pagina 1 van 8 Naam: WATER Geen leven zonder water Zonder water kun je niet leven. Als je niet genoeg drinkt, krijgt je dorst. Als je dorst hebt, heeft je lichaam water tekort. Je raakt dit water vooral kwijt door te

Nadere informatie

Leesboekje het huis. Leesboekje Het Huis Pagina 1

Leesboekje het huis. Leesboekje Het Huis Pagina 1 Leesboekje het huis Leesboekje Het Huis Pagina 1 Dit is het huis. Dit is de tuin. Dit is de woonkamer. Dit is de keuken. Dit is de slaapkamer. Dit is de zolder. Dit is het dak. Dit is de trap. Dit is de

Nadere informatie

Zijn mijn boterhammen op, toon ik mijn brooddoos aan de juf/meester en vraag toestemming om de zaal te verlaten.

Zijn mijn boterhammen op, toon ik mijn brooddoos aan de juf/meester en vraag toestemming om de zaal te verlaten. Wij eten in twee groepen: Groep 1: 1 ste, 4 de en 6 de leerjaar. Groep 1 zet om 12u15 de boterhammenbak en de drankbak bij het pictogram van hun klas in de refter. Om 12u15 gaat groep 1 eten. Zij staan

Nadere informatie

Lesbrief: Reis rond de wereld Thema: Hoe kom ik daar?

Lesbrief: Reis rond de wereld Thema: Hoe kom ik daar? Lesbrief: Reis rond de wereld Thema: Hoe kom ik daar? Copyright Vakcollege Groep B.V. 2015. Alle rechten voorbehouden. Reis rond de wereld Inleiding In Nederland leven veel culturen naast elkaar. Op school,

Nadere informatie