Stappenplan Accommodatie check in PDF

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Stappenplan Accommodatie check in PDF"

Transcriptie

1 Stap 1 'de kiem' pagina 1 Vaak wordt een plan voor een eigen accommodatie ergens geboren; personen op een verjaardagfeestje die een plan smeden, een gemeente die een aanbod doet, een nieuwe ambitieuze trainer of een bestuurslid dat het onderwerp aankaart op de bestuursvergadering. Het is van belang om dan op korte termijn te beoordelen hoe serieus deze 'kiem' is. Ook is het verstandig dergelijke initiatieven niet te lang te laten rondzwerven in de vereniging, maar zo snel mogelijk op het bestuurlijke niveau te brengen. Hieronder vindt u een paar bestanden die u behulpzaam kunnen zijn bij deze fase/stap. 1. Checklist serieusheid 2. Checklist met kengetallen haalbaarheid 3. Voorbeeld memo voor bestuurlijke behandeling Wanneer na bestuurlijke behandeling een positief besluit is genomen kan met de vervolgstappen worden begonnen. Stap 2 Toets visie Voordat de haalbaarheid verder wordt onderzocht is het van groot belang eerst te toetsen of een nieuwe turnhal wel past binnen het beleid van de vereniging. Een turnhal is uiteindelijk maar gewoon een middel om bepaalde doelstellingen in de vereniging te kunnen realiseren of optimaliseren. De kans is erg groot dat de turnhal een doel op zich wordt. Begrijpelijk door de omvang van een dergelijk project. Daarom is het de verantwoordelijkheid van het bestuur om te onderzoeken of een nieuwe accommodatie: Past in het meerjarenbeleid van de vereniging De beste oplossing is om bepaalde ambities in de vereniging te realiseren Financieel ook een hoge prioriteit heeft in het beleid De volgende zaken kunnen u helpen bij het beantwoorden van deze vragen: 1. Vragenlijst over het beleid 2. Wie zijn sleutelfiguren 3. Hoe voer ik overleg met de sleutelfiguren 4. Voorbeeld memo voor bestuurlijk behandeling 5. Lijstje met over- of afwegingen 6. Past het in het gemeentelijke beleid Deze stap positief? Snel door naar stap 3! Stap 3 Globale haalbaarheidstoets In deze stap is het de bedoeling om globaal inzicht te krijgen in de financiële haalbaarheid van een eigen turnaccommodatie.

2 pagina 2 Met de ervaringen die al zijn opgedaan in het land is het mogelijk een eerste opzet met een grove financiële vertaling te maken. Wanneer deze er ligt is het mogelijk om in een vroegtijdig stadium al enigszins te beoordelen of het plan financieel haalbaar en realistisch is. Aangewezen op lokaal niveau De laatste jaren zijn op provinciaal en landelijk niveau de stimuleringssubsidies voor de realisatie van sportaccommodaties tot nagenoeg nul afgebouwd. Bij de beoordeling van financiële haalbaarheid zal dan ook vooral gekeken moeten worden naar de bronnen op lokaal niveau en de eigen investeringskracht.ook zal bij de gemeente moeten worden geinformeerd of medewerking te verwachten is. Onderstaande onderwerpen kunnen u helpen bij deze globale haalbaarheidstoets: 1. Checklijst wenseninventarisatie accommodatie 2. Spreadsheet berekening bouwvolume 3. Overzicht investeringskosten 4. Hoe analyseer ik de verenigingsbegroting 5. Spreadsheet voor opstellen globale exploitatie 6. Hoe maak ik een globaal haalbaarheid rapport 7. Voorbeeld memo aan het bestuur 8. Voorbeeld brief aan gemeente Stap 4 Draagvlak in eigen organisatie In een vereniging is de Algemene Ledenvergadering het hoogste orgaan. De individuele leden hebben daar stemrecht en deze leden zijn dan ook van groot belang om een succesvol plan te maken en ook tot een goed einde te brengen. Vandaar dat er serieus aandacht moet worden gegeven aan het creëren van voldoende draagvlak bij de eigen achterban. In deze stap is er wel al een eerste opzet van het plan, maar is er nog meer dan voldoende ruimte om suggesties van derden mee te nemen. Men praat meer over gewenste functies dan over details. 'Nederlanders zijn geen waterdragers' Met andere woorden, zij willen serieus genomen worden en ook daadwerkelijk het gevoel hebben dat men daar open voor staat. In een vroegtijdig stadium mensen erbij betrekken is van groot belang. Dit draagvlak is voor de verdere voortgang van het project essentieel. Dit is de fase waar men ook al goed vrijwilligers kan beginnen te werven voor het project om mee te werken. Deze stap moet leiden tot de basisinformatie op basis waarvan men een voorstel kan maken voor de Algemene Ledenvergadering. Stap 4 helpt daarbij en geeft wat tips:

3 1. Voorbeeld presentatie voorlichtingavond 2. Voorstel agenda + tips kader avond 3. Raamwerk voorstel ALV 4. Hoe werf ik commissieleden voor een accommodatieproject pagina 3 Stap 5 Principe 'go or no go' Een 'voorbereidingsbesluit' laten nemen op een Algemene Ledenvergadering heeft vooral ook een juridisch doel. Wanneer de Algemene Ledenvergadering de accommodatiecommissie officieel benoemt en met een formele opdracht 'op pad' stuurt, dan is de hoofdelijke aansprakelijkheid van mensen in de projectgroep afgedekt. Men handelt dan officieel 'in opdracht' van de Algemene Ledenvergadering en dan is de reguliere WA bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering van de vereniging van toepassing. Vergroten draagvlak Daarnaast is het een uitgesproken goed moment om het draagvlak in de vereniging verder te versterken en vooral ook mensen te werven voor in de verschillende commissies. Onderstaand een aantal zaken dat u daarbij behulpzaam kunnen zijn: 1. Tips voor het leiden van de Algemene Ledenvergadering 2. Een besluit en nu Stap 6 Programma van eisen Er is in eerdere stappen natuurlijk al het nodige gepraat over de functies van de turnhal. Deze stap is bedoeld om het programma van eisen nog scherper te krijgen maar vooral ook om daar een prioriteitsvolgorde in te maken. Uiteindelijk, in het definitieve ontwerp en de bijbehorende kostenraming van het plan, ontstaat dan vanzelf een beeld wat wel, misschien, of helemaal niet in de accommodatie kan worden ondergebracht omdat dit niet betaalbaar is voor de vereniging. Toetsing bij externen Dit is het moment om te kijken of het plan wel aan de normen die 'externen' stellen aan de accommodatie, voldoet. Een aantal van die normen is bindend, zoals bijvoorbeeld eventuele bouwvoorschriften van de gemeente en beperkingen bij het bebouwen in het kader van het bestemmingplan. Andere adviezen zijn dringend of gewoon adviserend en hebben mogelijk een positieve uitwerking op de exploitatie van het gebouw. Hulp die wij bij deze stap bieden: 1. Voorbeeld programma accommodatieworkshop kader 2. behorend bij workshop: Toekomstvisie Gymnastiek- Sport anno Hoe vertaal ik functies in een programma van eisen

4 4. Leidraad vervolggesprek gemeente 5. Hoe ziet de gemeentelijke structuur eruit 6. Uitleg schema gemeentelijke structuur pagina 4 Stap 7 Eerste concept ontwerp Na een fase van draagvlak creëren en het bepalen van een programma van eisen, moet het proces nu concreet worden. Een ontwerper zal het programma van eisen vertalen naar een schets/tekening met daarop de verschillende ruimten ingetekend. De aan deze stap gerelateerde bestanden/onderwerpen: 1. Hoe kan ik een tekening krijgen 2. Checklist voor bepalen locatie 3. Hoe kunnen we de exploitatie versterken met extra voorzieningen in het ontwerp 4. Hoe benader ik potentiële gebruikers voor het gebouw 5. Voorbeeld van een convenant voor samenwerking 6. Wat is een convenant? Stap 8 Inspraak Veel mensen hebben in de stappen hiervoor hun betrokkenheid getoond en input gegeven aan het ontwerp dat nu voorligt. In het kader van draagvlak creëren is het dan ook van belang de mensen het resultaat van hun inspanningen te laten zien en hun de gelegenheid te geven om te bevestigen dat hun idee naar behoren is vertaald, dan wel te kunnen motiveren in deze fase waarom de inbreng niet vertaald kon worden in het ontwerp. Ook is het een zeer geschikt moment - omdat de plannen nu concreter worden - om verschillende partijen te motiveren een bijdrage te leveren aan het project. Wij ondersteunen u bij deze stap me de volgende zaken: 1. Inhoud van de presentatie voor de inspraak 2. Leidraad voor het leiden van een inspraakavond 3. Rolverdeling tijdens de gesprekken Stap 9 Tweede concept Na de inspraakronde is het beeld duidelijk hoe het eindontwerp eruit komt te zien. Het serieuze werk kan nu beginnen. Het is nu zaak om alle gevolgen van het ontwerp goed in kaart te brengen. Ook is er een aantal acties dat nu opgestart kan worden omdat men nu een redelijk duidelijk beeld heeft van het eindplaatje van de accommodatie. Onderstaand een aantal handvatten voor dit proces. Ten aanzien van het uitwerken van het planontwerp:

5 1. Wat voor kosten zitten er in een investering 2. Hoe kom ik aan geld voor de investeringskosten? 3. Welke rechtspersoon wordt er eigenaar van het gebouw 4. Investering & BTW 5. Een gesprek voeren met een subsidieverstrekker pagina 5 Ten aanzien van de exploitatie: 6. Voorbeeldbrief sponsoring 7. Hoe voer ik een sponsorgesprek? 8. Voorbeeld huurovereenkomst voor 'derden gebruik Stap 10 Toetsingsronde In stap 9 ligt er aan het eind van het proces een totaalplaatje van de nieuw te realiseren accommodatie. Het ontwerp en de kostenramingen zijn klaar. Voordat het ter besluitvorming zal worden ingebracht en nadere offertes en dergelijke worden opgevraagd, is het verstandig een toetsingsronde langs de verschillende instanties en personen te maken. Niets is erger dan in de besluitvormingsfase nog discussie te krijgen over het plan met mensen die daar input aan gegeven hebben. U vindt hier een leidraad voor het voeren van deze gesprekken. Stap 11 Definitief concept Na de toetsingsronde is het zaak het gehele plan verder 'in te kleuren' en klaar te maken voor de besluitvorming in de Algemene Ledenvergadering in stap 12. Het gaat hierbij niet alleen om het feitelijke ontwerp met bijbehorende kostenraming. Ook zal de vergadering vragen hoe men denkt het bouwwerk te realiseren. Daarnaast wil men inzicht in de eventuele belemmeringen en procedures die er nog gevolgd moeten worden. Deze Algemene Ledenvergadering is het uitgelezen moment om eventuele noodzakelijke zelfwerkzaamheid van de eigen leden te bespreken en daar eventueel afspraken over te maken. Als ondersteuning bij deze stap zijn de volgende documenten te gebruiken: 1. Inrichten van een bouwcommissie 2. Waarom is een boekhoudkundige toets belangrijk 3. Wat is een bestemmingsplan, bouwvergunning en hoe vraag ik die aan 4. Presentatie sponsoring, hoe werkt het? 5. Voorbeeld van een sponsorcontract 6. Plannen en de pers

6 pagina 6 Stap 12 Besluitvorming Algemene Ledenvergadering Wanneer de voorgaande stappen goed zijn doorlopen ligt alle benodigde informatie voor de Algemene Ledenvergadering klaar. Het is een kwestie van: 'hoe presenteer ik alles aan de leden'. Deze stap lijkt, vanuit bouwkundig oogpunt, niet erg noodzakelijk. Het is echter van groot belang deze vergadering zorgvuldig te doen en te zorgen voor duidelijke besluiten. Het is de basis waarop je zeer grote uitgaven voor de vereniging gaat doen en dat moet afgedekt worden in verband met de hoofdelijke aansprakelijkheid van mensen die zich met dit project bezig houden. Daarnaast is het een uitgelezen moment om de leden bij het geheel te betrekken en warm te maken voor zowel de realisatiefase (zelfwerkzaamheid) als de fase erna, wanneer de accommodatie 'bewoond' gaat worden door hen. Ondersteunde documenten voor deze fase zijn: 1. Wat is de functie van de ALV? 2. Voorbeeld inhoud eind voorstel ALV 3. Ideeën voor publiciteit Stap 13 Start uitvoering Na 12 stappen voorbereiding is het dan zover, de uitvoering van de bouwfase kan beginnen. Meestal vallen de bouwwerkzaamheden onder regie van de aannemer en is er voor de vereniging niet veel anders te regelen dan de eventuele inzet van vrijwilligers om de bouwkosten te drukken. Ondersteuning bij deze fase Er is echter wel een aantal zaken die u geregeld moet hebben voor het goed verloop van de uitvoering: 1. Oprichten rechtspersoon 2. Overnemen ondergrond Stap 14 Bouwcommissie formeren/installeren Wanneer met de bouw begonnen wordt, is formeel de taak van de bouwcommissie van de vereniging afgerond. Het is echter van belang om tijdens het bouwproces een strakke regie te hebben over de eigen geldmiddelen. Ondersteuning bij deze fase: 1. Overeenkomst met aannemer, waar moet ik op letten?

7 2. Financieel beheer bouwproces 3. Verzekeren van vrijwilligers tijdens de bouw pagina 7 Stap 15 Opleveringsfase Aan het eind van de bouwwerkzaamheden moeten opdrachtgever (de stichting) en bouwer hun samenwerking afronden. Dat gebeurt met een zogenaamde oplevering van het bouwwerk. Juridisch gezien is dit het moment dat de bouwer de verantwoordelijkheid over het gebouw overdraagt aan de opdrachtgever. Ook is dit het moment dat een oordeel wordt gegeven of de bouwer klaar is of dat er zaken niet in orde zijn. Een fase waar veel belangen voor beide partijen aan zitten. Ondersteuning bij deze fase: 1. Aandachtspunten voor de oplevering 2. Sleutels en beheer 3. De Beginbalans 4. Derden in onze accommodatie Stap 16 De evaluatie Het gebouw is inmiddels in gebruik genomen. Vaak veert de bouwcommissie dan even in van alle drukke weken/maanden op de bouw. Toch is het van belang ook de evaluatie goed te doen. Waar moet u op letten? 1. Chekclist bezoek aan partners 2. Vrijwilligers belonen 3. Tips voor een evaluatie

KNLTB Stappenplan. beleidsplan tennisvereniging X

KNLTB Stappenplan. beleidsplan tennisvereniging X KNLTB Stappenplan beleidsplan tennisvereniging X Inleiding Iedere verenigingsbestuurder weet in het achterhoofd dat het belangrijk is om beleidsmatig en doelgericht te werken. Toch komen de meeste verenigingsbestuurders

Nadere informatie

Werken met een Architect. Jeroen de Vries Architecten

Werken met een Architect. Jeroen de Vries Architecten Werken met een Architect Jeroen de Vries Architecten WERKEN MET EEN ARCHITECT Je loopt rond met het idee je droomhuis te gaan bouwen of je huis te laten verbouwen, maar eigenlijk weet je niet precies hoe

Nadere informatie

Bouwproces volgens de visie van Veelzijdigbouw

Bouwproces volgens de visie van Veelzijdigbouw 2011 Bouwproces volgens de visie van Veelzijdigbouw Veelzijdigbouw Walnootstraat 26 2461 DV Ter Aar Telefoon 06-43822608 Fax 0847-593939 info@veelzijdigbouw.nl www.veelzijdigbouw.nl Het bouwproces volgens

Nadere informatie

jadewerkwijze voor particuliere opdrachtgevers

jadewerkwijze voor particuliere opdrachtgevers jadewerkwijze voor particuliere opdrachtgevers ZELF (VER)BOUWEN? Zelf bouwen of verbouwen? JADE architecten biedt hiervoor reeds sinds 2010 een laagdrempelige service. Wij zijn gespecialiseerd in het ontwerpen

Nadere informatie

Vrijwilligersbeleid vereniging X

Vrijwilligersbeleid vereniging X Vrijwilligersbeleid vereniging X Visie t.a.v. Vrijwilligers: Vrijwilligers zijn het kapitaal van onze vereniging: Vrijwilligers zijn een onmisbare schakel binnen onze vereniging Vanuit deze visie willen

Nadere informatie

In 9 stappen ondernemer. Tips & tricks bij het starten van je eigen onderneming

In 9 stappen ondernemer. Tips & tricks bij het starten van je eigen onderneming In 9 stappen ondernemer Tips & tricks bij het starten van je eigen onderneming Inhoudsopgave Stap 1: ben ik wel ondernemer? Stap 2: wat wordt mijn product of dienst? Stap 3: wie zijn mijn klanten en waar

Nadere informatie

Kortom: Een schaatsvereniging is er dóór leden en vóór leden. De vereniging is intern gericht, waarbij de leden bepalen wat er gebeurt.

Kortom: Een schaatsvereniging is er dóór leden en vóór leden. De vereniging is intern gericht, waarbij de leden bepalen wat er gebeurt. Vrijwilligersbeleid binnen de schaatsvereniging Van beleid tot uitvoering in de praktijk Schaatsverenigingen en de vrijwilligersproblematiek De doorsnee schaatsvereniging in Nederland is een vrijwilligersorganisatie:

Nadere informatie

Spoorboekje. Beeldvorming. Oriëntatie op de bestuurlijke toekomst van de gemeente Landsmeer. Oordeelsvorming Besluitvorming

Spoorboekje. Beeldvorming. Oriëntatie op de bestuurlijke toekomst van de gemeente Landsmeer. Oordeelsvorming Besluitvorming Spoorboekje Oriëntatie op de bestuurlijke toekomst van de gemeente Landsmeer Beeldvorming Oordeelsvorming Besluitvorming maart 2014 november 2014 Inleiding De gemeenteraad heeft op 29 oktober 2013 het

Nadere informatie

Mogelijkheden financiering accommodatie. Emiel Krijt, beleidsadviseur NOC*NSF

Mogelijkheden financiering accommodatie. Emiel Krijt, beleidsadviseur NOC*NSF Mogelijkheden financiering accommodatie Emiel Krijt, beleidsadviseur NOC*NSF Wat is de investering? Kostenraming bouwwerk Aangevuld met overige kosten zoals: Rente tijdens de bouw Architect CAR verzekering

Nadere informatie

BentVoorbeeld. Proces en informatie onderzoek DECLA. consultancy. Versie : 1.0 Datum : 3 juli 2013 Auteur : D.W.F.

BentVoorbeeld. Proces en informatie onderzoek DECLA. consultancy. Versie : 1.0 Datum : 3 juli 2013 Auteur : D.W.F. BentVoorbeeld Proces en informatie onderzoek DECLA consultancy Versie : 1.0 Datum : 3 juli 2013 Auteur : D.W.F. Inhoudsopgave 1 INLEIDING... 3 2 INTRODUCTIE... 4 3 OPDRACHTOMSCHRIJVING EN SCOPE... 5 4

Nadere informatie

U beschikt over bijzonder en waardevol vastgoed, maar heeft er geen goede bestemming meer voor

U beschikt over bijzonder en waardevol vastgoed, maar heeft er geen goede bestemming meer voor HERBESTEMMINGSSCAN Herbestemmingsscan U beschikt over bijzonder en waardevol vastgoed, maar heeft er geen goede bestemming meer voor U heeft te maken met een leegkomend of leegstaand pand Uw kosten voor

Nadere informatie

Postduivenhouders. de route naar een krachtige bond. Gladiators BV. prof. mr. Marjan Olfers

Postduivenhouders. de route naar een krachtige bond. Gladiators BV. prof. mr. Marjan Olfers Gladiators BV Berend Boeijingstraat 105 ML, Amsterdam Telefoon: 068868893 E-mail: molfers@live.nl marjanolfers.nl Postduivenhouders de route naar een krachtige bond prof. mr. Marjan Olfers 1 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Startnotitie Visie winkelcentra Heemstede- fase 2

Startnotitie Visie winkelcentra Heemstede- fase 2 Startnotitie Visie winkelcentra Heemstede- fase 2 1. Inleiding In het collegeakkoord voor de periode 2014-2018 is als één van de doelstellingen geformuleerd: Het college zet zich in voor een florerende

Nadere informatie

De Utrechtse Participatiestandaard

De Utrechtse Participatiestandaard De Utrechtse Participatiestandaard Participatie leidt tot betere projecten, betere afwegingen en besluitvorming en tot meer draagvlak. Bij ieder project is de vraag aan de orde wanneer en in welke mate

Nadere informatie

[VER]BOUWwijzer. voor het particuliere woonhuis

[VER]BOUWwijzer. voor het particuliere woonhuis [VER]BOUWwijzer voor het particuliere woonhuis Zelf bouwen of verbouwen? Wij gaan [ver]bouwen!? Prologue HOME is graag uw partner in de verwezenlijking van uw nieuwe droom woning! Wij hebben onze diensten

Nadere informatie

Uweigenhuisbouwen. In5stappenvan kavelnaardroomhuis

Uweigenhuisbouwen. In5stappenvan kavelnaardroomhuis Uweigenhuisbouwen In5stappenvan kavelnaardroomhuis Vanaf het moment dat u een kavel koopt gaat u natuurlijk meteen aan de slag met het realiseren van uw woning. Een uitdaging die vooral leuk, maar ook

Nadere informatie

Huurdersbelangenvereniging De Sleutel

Huurdersbelangenvereniging De Sleutel Huishoudelijk Reglement van de Huurdersbelangenvereniging De Sleutel Artikel 1 Doelstelling huishoudelijk reglement 1. Het huishoudelijk reglement regelt de nadere uitvoering van de statuten van de Huurdersbelangenvereniging

Nadere informatie

ONDERZOEK & ONTWIKKELING

ONDERZOEK & ONTWIKKELING 1. DOEL & TOEPASSINGSGEBIED In deze procedure wordt de werkwijze omschreven, die gehanteerd wordt bij de ontwikkeling van nieuwe diensten bij.. voor wat betreft de sector Kinderopvang. De beheersing van

Nadere informatie

Stappenplan nieuwe Dorpsschool

Stappenplan nieuwe Dorpsschool Stappenplan nieuwe Dorpsschool 10 juni 2014 1 Inleiding Het college van burgemeester en wethouders heeft op 10 juni 2014 dit stappenplan vastgesteld waarin op hoofdlijnen is weergegeven op welke wijze

Nadere informatie

Op weg naar uw nieuwe tuin

Op weg naar uw nieuwe tuin Op weg naar uw nieuwe tuin U wilt een tuin die niet alleen bij u en uw budget past, maar ook bij uw woning en in zijn omgeving. Want uw tuin maakt een onlosmakelijk onderdeel uit van uw woonplezier en

Nadere informatie

ZONNESTROOM voor VvE s. Mieke Weterings adviseur duurzaam en gezond bouwen Gemeente Den Haag email mieke.weterings@denhaag.nl

ZONNESTROOM voor VvE s. Mieke Weterings adviseur duurzaam en gezond bouwen Gemeente Den Haag email mieke.weterings@denhaag.nl ZONNESTROOM voor VvE s Mieke Weterings adviseur duurzaam en gezond bouwen Gemeente Den Haag email mieke.weterings@denhaag.nl TOEKOMSTGERICHT WONEN ook met de VvE-complexen op weg naar een duurzame Zuidvleugel!!!

Nadere informatie

Raadsvoorstel richtinggevende uitspraak initiatiefnemer zwembad april 2015 Bijlage 1: Informatie over de initiatieven

Raadsvoorstel richtinggevende uitspraak initiatiefnemer zwembad april 2015 Bijlage 1: Informatie over de initiatieven Raadsvoorstel richtinggevende uitspraak initiatiefnemer zwembad april 2015 Bijlage 1: Informatie over de initiatieven Zoals bekend zijn er drie initiatiefnemers: ZIB Wijk bij Duurstede, Wijkzwemt en ZwembadInnovatieGroep.

Nadere informatie

In deze raadsinformatie brief informeren wij u over de stand van zaken van het project en de te nemen stappen en besluiten.

In deze raadsinformatie brief informeren wij u over de stand van zaken van het project en de te nemen stappen en besluiten. Aan: de gemeenteraad Ons kenmerk 2584520 Bezoekadres Cranendonck 3-4 6027 RK Soerendonk Postadres Postbus 2090 6020 AB Budel www.cranendonck.nl Contactpersoon Ben Driessen T 0495-431241 E b.driessen@cranendonck.nl

Nadere informatie

VRAGENBOOM INTERACTIEF WERKEN [IBO-protocol]

VRAGENBOOM INTERACTIEF WERKEN [IBO-protocol] VRAGENBOOM INTERACTIEF WERKEN [IBO-protocol] Inleiding De vragenboom is een hulpmiddel om weloverwogen te bepalen of en in welke vorm interactief wordt gewerkt. Bij het aanbieden van de ingevulde vragenboom

Nadere informatie

Wij zijn BUZZ. Wat doen we? Voor wie?

Wij zijn BUZZ. Wat doen we? Voor wie? Wij zijn BUZZ. Een multidisciplinair collectief dat door out-of-the-box te denken nieuwe ideeën koppelt aan bestaande plekken. Onze missie: het realiseren van een duurzame buzz in het Nederlandse buitengebied.

Nadere informatie

Met vier workshops op weg naar succes!

Met vier workshops op weg naar succes! 1 Met vier workshops op weg naar succes! Aan dit voor u liggende werkboek wordt bij iedere workshop een aantal documenten toegevoegd. Deze documenten zijn instrumenten waarmee u de methode Meer Vrijwilligers

Nadere informatie

Procedure ontwikkeling bouwkavels

Procedure ontwikkeling bouwkavels Procedure ontwikkeling bouwkavels In Maashaeghe Park heeft u de mogelijkheid om zelf uw eigen droomhuis te bouwen. Het zelf bouwen van een woning is voor de meeste mensen echter geen dagelijkse bezigheid.

Nadere informatie

Coalitielid met hart en ziel

Coalitielid met hart en ziel Coalitielid met hart en ziel Samenwerken vind ik belangrijk omdat... Peter Rooze 29 januari 2011 Teambuilding en samenwerking. Resultaten: 1. Kennismaking met - motieven van - collega s. 2. Betere samenwerking.

Nadere informatie

Beurstips 3. Standbemanning

Beurstips 3. Standbemanning Beurstips 3 Standbemanning 2 NL EXPO, laat zien wie U bent! Hollandse nuchterheid & creativiteit in combinatie met jarenlange ervaring in presentatieoplossingen. Met een frisse blik helpen wij u uw bedrijf

Nadere informatie

Persoonlijk opleiding plan

Persoonlijk opleiding plan Persoonlijk opleiding plan Een opdrachtgever adviseren Hem vertellen wat jou de beste optie lijkt. Het klopt dat ik deze competenties zo had ingevuld. Ik heb hiermee ervaring doordat ik vaak op forums

Nadere informatie

WEL KOM. Gemeenschapshuis Asten 05 juli 2018 startbijeenkomst

WEL KOM. Gemeenschapshuis Asten 05 juli 2018 startbijeenkomst WEL KOM Agenda - Kennismaking - Doelstelling - Aanpak - Vragen / afronding www.macoo.nl Dietmar Schrijnemakers Hoe realiseren we één centraal gelegen gemeenschapshuis indekernasten. Hoe realiseren we,

Nadere informatie

6Het voorbereidingsdraaiboek

6Het voorbereidingsdraaiboek DC 6Het voorbereidingsdraaiboek In dit dc-thema vind je informatie over het voorbereiden van een evenement. Het is een soort checklist van tien aandachtspunten, om te controleren of je niets vergeten bent.

Nadere informatie

UW DROOMWONING IN TIEN STAPPEN. Waar woonwensen werkelijkheid worden

UW DROOMWONING IN TIEN STAPPEN. Waar woonwensen werkelijkheid worden UW DROOMWONING IN TIEN STAPPEN Waar woonwensen werkelijkheid worden 1 2 DROOMPLEK GEVONDEN? OF ZOEKT U NOG? HOE WORDT UW DROOMWONING WERKELIJKHEID? Iedereen heeft dromen. Zeker als het om wonen gaat. Maar

Nadere informatie

OR en Reorganisaties 8 Knelpunten & Tips

OR en Reorganisaties 8 Knelpunten & Tips 1 GITP Workshop OR en Reorganisaties Jurre de Haan, MSc. 10-10-2012 OR en Reorganisaties 8 Knelpunten & Tips > Jurre de Haan, MSc. > Adviseur / Trainer GITP Medezeggenschap > j.de.haan@gitp.nl / 06 20

Nadere informatie

Bijlage 1 Concept intentieverklaring WOC Campus Nieuwleusen

Bijlage 1 Concept intentieverklaring WOC Campus Nieuwleusen Bijlage 1 Concept intentieverklaring WOC Campus Nieuwleusen Intentieverklaring project WOC Campus Nieuwleusen De Partijen: In het project WOC Campus Nieuwleusen participeren de volgende partijen: Landstede

Nadere informatie

HOE ORGANISEER IK EEN RECREATIEF SKATE-EVENEMENT DOOR: OLAF LEMAIRE

HOE ORGANISEER IK EEN RECREATIEF SKATE-EVENEMENT DOOR: OLAF LEMAIRE HOE ORGANISEER IK EEN RECREATIEF SKATE-EVENEMENT DOOR: OLAF LEMAIRE Wat is een evenement? Is een speciale, tijd- en plaatsgebonden gebeurtenis die door een initiatiefnemer bewust is gepland en die gericht

Nadere informatie

Inleiding. 1.1 Wat is de omgevingsvergunning?

Inleiding. 1.1 Wat is de omgevingsvergunning? 1 Inleiding Dit hoofdstuk bevat deel met een korte bespreking wat een omgevingsvergunning is en wat vergunningsvrij bouwen is. De achtergrond en doelstellingen van de belangrijkste regelingen (de Wet algemene

Nadere informatie

Plan van Aanpak. Zaterdag 19 juni 2021

Plan van Aanpak. Zaterdag 19 juni 2021 Plan van Aanpak 100 jarig Jubileum Julianadorper Voetbal Club J.V.C. Zaterdag 19 juni 2021 Akkoord Bestuur J.V.C., XX maand 2016 Voorzitter v.v. J.V.C. Dhr. A. Wierstra Pagina 1 van 6 1. PROJECT VIERING

Nadere informatie

Toolkit Cliëntenparticipatie Zorg en Welzijn

Toolkit Cliëntenparticipatie Zorg en Welzijn Toolkit Cliëntenparticipatie Zorg en Welzijn De toolkit Cliëntenparticipatie Zorg en Welzijn bevat vier praktische instrumenten om samen met cliënten te werken aan verbetering of vernieuwing van diensten

Nadere informatie

Het GROW-model. Deze onderdelen worden hieronder toegelicht. Per onderdeel worden er voorbeeldvragen aangegeven.

Het GROW-model. Deze onderdelen worden hieronder toegelicht. Per onderdeel worden er voorbeeldvragen aangegeven. Het GROW-model Een ontwikkelingsgesprek is het meest effectief als je de vragen in een bepaalde structuur stelt. Het GROW-model biedt deze structuur. (Whitmore, 1995) Het GROW model bestaat uit de volgende

Nadere informatie

De Utrechtse Participatiestandaard

De Utrechtse Participatiestandaard De Utrechtse Participatiestandaard Participatie leidt tot betere projecten, betere afwegingen en besluitvorming en tot meer draagvlak. Bij ieder project is de vraag aan de orde wanneer en in welke mate

Nadere informatie

Vraag 1: Hoe werft uw organisatie nieuwe vrijwilligers? Indien u meerdere methodes toepast, welke methode is dan het meest succesvol?...

Vraag 1: Hoe werft uw organisatie nieuwe vrijwilligers? Indien u meerdere methodes toepast, welke methode is dan het meest succesvol?... Kennisbijeenkomst 12 februari thema vrijwilligersmanagement Uitwerking workshop werven en behoud Inhoud Vraag 1: Hoe werft uw organisatie nieuwe vrijwilligers? Indien u meerdere methodes toepast, welke

Nadere informatie

Meten is weten: Inzicht krijgen in de opbrengsten van jouw inspanningen in de buurt

Meten is weten: Inzicht krijgen in de opbrengsten van jouw inspanningen in de buurt Meten is weten: Inzicht krijgen in de opbrengsten van jouw inspanningen in de buurt Vandaag Vandaag Reden voor Monitoring en Evaluatie: M&E Wat is M&E? Monitoren en evalueren: theorie en praktijk Tips

Nadere informatie

Uw (bouw)plan past niet in het bestemmingsplan: de haalbaarheidstoets

Uw (bouw)plan past niet in het bestemmingsplan: de haalbaarheidstoets Uw (bouw)plan past niet in het bestemmingsplan: de haalbaarheidstoets Inleiding Wanneer u wilt bouwen of verbouwen of het gebruik van uw pand wilt wijzigen, doet u dat niet zomaar. U wilt immers niet voor

Nadere informatie

Overtuigend en Ontspannen Presenteren

Overtuigend en Ontspannen Presenteren Overtuigend en Ontspannen Presenteren 24 november2015 Jullie doelen? Training Presenteren Minder zenuwen bij presentaties Makkelijker contact met het publiek Wat wél en beter niet te zeggen Meer JA s van

Nadere informatie

CRO Luchthaven Rotterdam

CRO Luchthaven Rotterdam CRO Luchthaven Rotterdam voorstel d.d. 16 april 2019 (CYCLISCHE) PROCEDURES VOOR DE BEOORDELING EN MONITORING VAN VOORSTELLEN VOOR HINDERBEPERKING ACTOREN: CRO: Dit is de plenaire vergadering van de Commissie

Nadere informatie

Het stappenplan. Inleiding

Het stappenplan. Inleiding Het stappenplan Inleiding Op de pagina instrumenten op Overstag.nu vind je instrumenten, informatie en inspiratie om binnen je eigen organisatie met het thema duurzame inzetbaarheid aan de slag te gaan.

Nadere informatie

Ervaringen met functioneringsgesprekken

Ervaringen met functioneringsgesprekken Ervaringen met functioneringsgesprekken Samenstelling CDA-bureau Afdeling HRM / Steenkampinstituut / Partijontwikkeling CDA-bestuurdersvereniging December 2006 1 Het belang van functioneringsgesprekken

Nadere informatie

Succesvol overstappen naar een nieuwe tso

Succesvol overstappen naar een nieuwe tso Whitepaper tussenschoolse opvang Succesvol overstappen naar een nieuwe tso Stichting Lunchen op School (LoS) April 2014 Inleiding Deze whitepaper is bedoeld voor schoolleiders, directies en besturen in

Nadere informatie

Hoe ondernemend is jouw OR?

Hoe ondernemend is jouw OR? Hoe ondernemend is jouw OR? WORKSHOP OR IMPULSE 2015 WWW.OOSTERHOORNMZ.NL 1 Wensen bestuurder en OR Bestuurders krijgen graag input van de OR OR wil graag vroeg bij bepaalde onderwerpen worden betrokken

Nadere informatie

Sponsorbeleidsplan. TV "De Peppelieren"

Sponsorbeleidsplan. TV De Peppelieren Sponsorbeleidsplan TV "De Peppelieren" Inhoudsopgave: 1. Verenigingsbeleid... 3 2. Sterk en Zwakke Punten... 4 3. Kansen en bedreigingen... 4 3.1 Kansen... 4 3.2 Bedreigingen... 4 4. Doelen... 4 5. Doelgroepen...

Nadere informatie

toolkit persoons gerichte zorg Bouwen aan eerstelijns zorg op maat voor mensen met een chronische ziekte

toolkit persoons gerichte zorg Bouwen aan eerstelijns zorg op maat voor mensen met een chronische ziekte toolkit persoons gerichte zorg Bouwen aan eerstelijns zorg op maat voor mensen met een chronische ziekte Over deze toolkit Welkom in het huis van persoonsgerichte zorg! Zoals je ziet is het huis nog in

Nadere informatie

De rekenkamercommissie heeft voor het onderzoek offertes gevraagd aan 3 adviesbureaus en heeft de opdracht gegund aan Partners+Pröpper.

De rekenkamercommissie heeft voor het onderzoek offertes gevraagd aan 3 adviesbureaus en heeft de opdracht gegund aan Partners+Pröpper. Inleiding De gemeente Zoetermeer profileert zich al enige jaren als ICT-stad. In de samenvatting van het Plan van aanpak Kenniseconomie en innovatie 2010 staat: Kenniseconomie en innovatie zijn, naast

Nadere informatie

Zwembaden met meerwaarde. Synarchis adviesgroep Zwembaden met meerwaarde

Zwembaden met meerwaarde. Synarchis adviesgroep Zwembaden met meerwaarde Zwembaden met meerwaarde Inleiding Onze visie op maatschappelijk vastgoed: een integrale benadering van investeren en exploiteren Synarchis benadert maatschappelijke voorzieningen integraal als het gaat

Nadere informatie

Optimaliseer uw exploitatie. Igor Grevers Mark van Rotterdam. Introductie Hoe optimaliseert u de exploitatie van een MFA? Pauze

Optimaliseer uw exploitatie. Igor Grevers Mark van Rotterdam. Introductie Hoe optimaliseert u de exploitatie van een MFA? Pauze Optimaliseer uw exploitatie Igor Grevers Mark van Rotterdam Agenda 1 2 Introductie Hoe optimaliseert u de exploitatie van een MFA? Pauze Hoe kiest u de juiste horecaformule voor uw MFA? Afronding en borrel

Nadere informatie

Bespreeknotitie Uitgangspunten buurthuis van de toekomst en voorzieningen in algemeen

Bespreeknotitie Uitgangspunten buurthuis van de toekomst en voorzieningen in algemeen Bespreeknotitie Uitgangspunten buurthuis van de toekomst en voorzieningen in algemeen 24 september 2012 1 1. Aanleiding 1.1 Besluitvorming wijkcentra september 2011 en uitwerking In september 2011 heeft

Nadere informatie

Samen werken aan het behandelplan Werkboekje behandelplan

Samen werken aan het behandelplan Werkboekje behandelplan Samen werken aan het behandelplan Werkboekje behandelplan Samen werken aan het behandelplan Dit boekje is voor u. U kunt het gebruiken als u een afspraak heeft met uw behandelaar. Het boekje helpt u om

Nadere informatie

Training. Vergaderen

Training. Vergaderen Training Vergaderen Halide Temel 1-5-2014 Inhoudsopgave Inleiding 3 Doelen 4 Deelnemers 4 Werkvormen 4 Programma 4 Voorstellen & introductie 5 Opdracht Luciferspel 6 Theorie 7 Opdracht - Vergaderen 12

Nadere informatie

Kinderen Anders Naar School KANS. Handleiding

Kinderen Anders Naar School KANS. Handleiding Kinderen Anders Naar School KANS Handleiding Colofon Dit is een uitgave van Veilig Verkeer Nederland Inhoud: Christel de Heus Tekst: Marian Schouten Fotografie: Archief Veilig Verkeer Nederland Coverfoto:

Nadere informatie

POWERED BY BEPURE. Elke dag beter

POWERED BY BEPURE. Elke dag beter POWERED BY BEPURE Elke dag beter Hallo zelfvertrouwen! Hallo inzicht! Hallo POWERED BY BEPURE Elke dag beter Innoveren is kansen zien en deze omzetten in producten of diensten die uw klanten echt willen.

Nadere informatie

Samen werken aan betere zorg. Handreiking voor begeleiding van cliëntenraden betrokken bij verbetertrajecten

Samen werken aan betere zorg. Handreiking voor begeleiding van cliëntenraden betrokken bij verbetertrajecten Samen werken aan betere zorg van cliëntenraden betrokken bij verbetertrajecten INHOUDSOPGAVE Inleiding... 3 Participatie van cliënten... 4 De rol van de cliëntenraad in verbetertrajecten... 6 Het stappenplan:

Nadere informatie

Rapport Team Competenties i360. Test Kandidaat

Rapport Team Competenties i360. Test Kandidaat Rapport Team Competenties i360 Naam Test Kandidaat Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Sterkte/zwakte-analyse 3. Feedback open vragen 4. Overzicht competenties 5. Persoonlijk ontwikkelingsplan Inleiding Voor

Nadere informatie

Korte informatie HVK examenkandidaten

Korte informatie HVK examenkandidaten Korte informatie HVK examenkandidaten Geachte kandidaat, Hartelijk dank voor uw aanmelding bij de DNV GL HVK portal. U bent geregistreerd. U kunt beginnen met het aanleveren van de gevraagde documenten.

Nadere informatie

Naar een dorpsvisie Inhoudsopgave 1. Dorpsvisies 2. Doel 3. Werkwijze 4. Tijd & kosten 5. Communicatie 6. Aandachtspunten 7.

Naar een dorpsvisie Inhoudsopgave 1. Dorpsvisies 2. Doel 3. Werkwijze 4. Tijd & kosten 5. Communicatie 6. Aandachtspunten 7. Naar een dorpsvisie Als dorpen - meer dan nu - invloed willen uitoefenen op ontwikkeling van hun dorp, dan is het van belang dat zij goed beslagen ten ijs komen. Planvorming was altijd voornamelijk een

Nadere informatie

Een wijk- of dorpsplan ontvangen en dan?

Een wijk- of dorpsplan ontvangen en dan? Een wijk- of dorpsplan ontvangen en dan? handleiding voor gemeenten handleiding voor bewoners z.o.z. Voorwoord In 2013 ontwikkelde de Gemeente Winsum deze werkwijzer omdat we burgers wilden helpen bij

Nadere informatie

HIER OPGEWEKT KENNISSESSIE: LEDENWERVING. 17 september coöperatie Zuidenwind Sjoerd Parren Mundel van Wezenbeek

HIER OPGEWEKT KENNISSESSIE: LEDENWERVING. 17 september coöperatie Zuidenwind Sjoerd Parren Mundel van Wezenbeek HIER OPGEWEKT KENNISSESSIE: LEDENWERVING 17 september 2013 coöperatie Zuidenwind Sjoerd Parren Mundel van Wezenbeek Agenda 1. Introductie Zuidenwind Ontstaan, doelstelling Actueel project: ontwikkeling

Nadere informatie

Samenvatting verslag bijeenkomst Kerngroep 9 hectare Eendragtspolder 14 maart 2016

Samenvatting verslag bijeenkomst Kerngroep 9 hectare Eendragtspolder 14 maart 2016 Samenvatting verslag bijeenkomst Kerngroep 9 hectare Eendragtspolder 14 maart 2016 1. Schetsontwerp 9 hectare Eendragtspolder parkeren Er liggen een gas- en een waterleiding onder het toekomstige parkeerterrein.

Nadere informatie

Sport Visie, taakstellingen en ambities. Koen Kerklaan, Rob de Vries, Paul Smeets

Sport Visie, taakstellingen en ambities. Koen Kerklaan, Rob de Vries, Paul Smeets Sport Visie, taakstellingen en ambities Koen Kerklaan, Rob de Vries, Paul Smeets Aanleiding De sport in Eindhoven is in beweging Veel ontwikkelingen in afgelopen periode Terug- en vooruitblik Blijvende

Nadere informatie

Dialoog veehouderij Venray

Dialoog veehouderij Venray Dialoog veehouderij Venray aanbevelingen dialoog veehouderij gemeente Venray Datum 21 december 2016 Portefeuillehouder Martijn van der Putten Team RO Naam steller Jos Kniest De onderstaande aanbevelingen

Nadere informatie

Beleid: Het verenigingsbeleidsplan

Beleid: Het verenigingsbeleidsplan Beleid: Het verenigingsbeleidsplan Laat besturen niet aan het toeval over Het runnen van een zwemvereniging wordt in onze snel veranderende en complexer wordende maatschappelijke omgeving steeds moeilijker.

Nadere informatie

Doorkiesnummer : (0495) Agendapunt: 13 ONDERWERP. Concept-nota "Binnensportaccommodaties, ontwikkelingen in de periode ".

Doorkiesnummer : (0495) Agendapunt: 13 ONDERWERP. Concept-nota Binnensportaccommodaties, ontwikkelingen in de periode . Kraan, Cisca van der OCSW S2 RAD: RAD140924 woensdag 24 september 2014 BW: BW140708 voorstel gemeenteraad Vergadering van de gemeenteraad van 24 september 2014 Portefeuillehouder : G.J.W. Gabriëls Behandelend

Nadere informatie

Van tuinontwerp tot nieuwe tuin.

Van tuinontwerp tot nieuwe tuin. Een nieuwe tuin is een belangrijk moment in uw leven waar ik samen met u de nodige tijd en aandacht aan wil besteden om te komen tot een voor u zo goed mogelijk resultaat. De eerste stap voor een nieuwe

Nadere informatie

Rabo Versterkt. HV Bleiswijk

Rabo Versterkt. HV Bleiswijk Rabo Versterkt HV Bleiswijk Voorstel ondersteuningstraject 2017-2018 Inleiding Rabo Versterkt In samenwerking met sportkoepel NOC*NSF is Rabobank een pilot gestart om sportverenigingen in Nederland naast

Nadere informatie

Besturen van een stichting of vereniging

Besturen van een stichting of vereniging Besturen van een stichting of vereniging In dit document wordt ingegaan op een aantal aspecten die van belang zijn bij het goed besturen van een stichting of vereniging. De taken en verantwoordelijkheden

Nadere informatie

Gaan we verbouwen? De vertrouwde begeleiding van PrachtNova

Gaan we verbouwen? De vertrouwde begeleiding van PrachtNova Gaan we verbouwen? De vertrouwde begeleiding van PrachtNova Een verbouwing is een mooie stap naar een woning die beter past bij persoonlijke wensen en eisen. Maar de verbouwing kan ook een bron zijn van

Nadere informatie

Evaluatie Back to Basics: De Nieuwe Koers

Evaluatie Back to Basics: De Nieuwe Koers Evaluatie Back to Basics: De Nieuwe Koers nderzoek uitgevoerd in opdracht van: Gemeente Goirle DIMENSUS beleidsonderzoek April 2012 Projectnummer 488 Het onderzoek De gemeente Goirle is eind april 2010

Nadere informatie

Bouw zelf je eigen droomhuis. Woonstad Rotterdam maakt het mogelijk in het Oude Westen

Bouw zelf je eigen droomhuis. Woonstad Rotterdam maakt het mogelijk in het Oude Westen Bouw zelf je eigen droomhuis Woonstad Rotterdam maakt het mogelijk in het Oude Westen Inhoud 1. Inleiding 2. Van droom naar werkelijkheid: collectief particulier opdrachtgeverschap 3. Je eigen droomhuis

Nadere informatie

Protocol verbonden partijen

Protocol verbonden partijen Protocol verbonden partijen Aan: In afschrift aan: Onderwerp: Te betrekken bij: Leden Provinciale Staten en bijzondere commissieleden, niet zijnde statenleden Fractiemedewerkers Bijlage bij Statenstuk

Nadere informatie

Beslisdocument en plan van aanpak

Beslisdocument en plan van aanpak Beslisdocument en plan van aanpak TIENDEVEEN Inleiding In oktober 2006 heeft de gemeenteraad ingestemd met het plan van aanpak Woningbouw dorpen. Het project bestaat uit drie fasen. Deze fasen worden telkens

Nadere informatie

Bijlage Voorbeeld functieprofielen versie 0.1. juni 2015

Bijlage Voorbeeld functieprofielen versie 0.1. juni 2015 Bijlage Voorbeeld functieprofielen versie 0.1. juni 2015 status: concept In onderstaand schema wordt een voorbeeld organisatiestructuur getoond, dat uitgangspunt is voor de voorbeeld functieprofielen.

Nadere informatie

Overtuigend en Ontspannen Presenteren

Overtuigend en Ontspannen Presenteren Overtuigend en Ontspannen Presenteren voor technische professionals 20 juni 2013 Jullie doelen? Workshop Presenteren Minder zenuwen bij presentaties Makkelijker contact met het publiek Wat wél en beter

Nadere informatie

Leergang Ambtelijk Secretaris III De invloedrijke OR

Leergang Ambtelijk Secretaris III De invloedrijke OR Leergang Ambtelijk Secretaris III De invloedrijke OR Cursusdag 1 09:30 uur Kennismaking We starten deze module een kennismaking. We inventariseren de verwachtingen van alle deelnemers. U krijgt een toelichting

Nadere informatie

Uitvoering Voorzieningenkaart 2030

Uitvoering Voorzieningenkaart 2030 Uitvoering Voorzieningenkaart 2030 Bijeenkomst 1 november 2016 http://www.oss.nl/voorzieningenkaart 1 november 2016 1 Gemeente Oss: Gert-Jan van der Flier Peggy Mulderij Sjoerd Naus 1 november 2016 2 Uitvoering

Nadere informatie

GEMEENTE BOEKEL VOORSTEL AAN DE RAAD. Datum : 25 oktober Voorstel van : college van burgemeester en wethouders

GEMEENTE BOEKEL VOORSTEL AAN DE RAAD. Datum : 25 oktober Voorstel van : college van burgemeester en wethouders GEMEENTE BOEKEL VOORSTEL AAN DE RAAD Datum : 25 oktober 2016 Voorstel van : college van burgemeester en wethouders Onderwerp : Verzoek tennisvereniging i.o. Venhorst Samenvatting om één tennisvereniging

Nadere informatie

: Werkgroep legaat Waanders Verfraaiing Worpplantsoen : Martin Jansen : Multi-criteria analyse voor bepalen waardering ingediende ideeën.

: Werkgroep legaat Waanders Verfraaiing Worpplantsoen : Martin Jansen : Multi-criteria analyse voor bepalen waardering ingediende ideeën. MEMO Aan Van Betreft : Werkgroep legaat Waanders Verfraaiing Worpplantsoen : Martin Jansen : Multi-criteria analyse voor bepalen waardering ingediende ideeën. Versie : DEFINITIEF WERKGROEP 2.1 Datum :

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT 3. Doetinchem, 27 januari 2010 ALDUS BESLOTEN 4 FEBRUARI 2010. Oostelijke randweg; afronding mer-procedure

Aan de raad AGENDAPUNT 3. Doetinchem, 27 januari 2010 ALDUS BESLOTEN 4 FEBRUARI 2010. Oostelijke randweg; afronding mer-procedure Aan de raad AGENDAPUNT 3 ALDUS BESLOTEN 4 FEBRUARI 2010 Oostelijke randweg; afronding mer-procedure Voorstel: 1. Het toetsingsadvies van de Commissie voor de mer over het milieueffectrapport (mer) oostelijke

Nadere informatie

Handreiking bewonersparticipatie in de wijkplancyclus

Handreiking bewonersparticipatie in de wijkplancyclus Handreiking bewonersparticipatie in de wijkplancyclus Inleiding Het wijkgericht werken heeft in de afgelopen twee decennia een vogelvlucht genomen in Nederland. Veel gemeenten zien in wijkgericht werken

Nadere informatie

Handboek beleidsplan voor clubs

Handboek beleidsplan voor clubs Inleiding Het runnen van een sportclub wordt in onze snel veranderende en complexer wordende maatschappelijke omgeving steeds moeilijker. Verenigingsbestuurders moeten vaak moeilijke en voor een vereniging

Nadere informatie

Verhouding OR en achterban

Verhouding OR en achterban Verhouding OR en achterban De werknemers kiezen natuurlijk de OR. Het belang van een goed contact gaat echter veel verder. Je moet weten wat er leeft onder de collega s. Hun zienswijze kennen als de directie

Nadere informatie

Periode 1 & 2: Manier van inleveren.

Periode 1 & 2: Manier van inleveren. Periode 1 & 2 Leerjaar: 3 Vak: Economie In de eerste twee periodes van het 3 e studiejaar ga je tijdens het vak economie bezig met het organiseren van een relatie dag voor jou stagebedrijf. Het doel, budget,

Nadere informatie

Ontwerp-structuurvisie, vastgesteld door Gedeputeerde Staten op

Ontwerp-structuurvisie, vastgesteld door Gedeputeerde Staten op PROVINCIALE COMMISSIE OMGEVINGSVRAAGSTUKKEN LIMBURG MEMO ADVIESSTUK: Structuurvisie Randweg N266 Nederweert 1. Onderwerp / plan Structuurvisie Randweg N266 Nederweert inclusief onderliggende stukken (Plan-

Nadere informatie

Onze inspiratie brochure. voor uw droomvilla

Onze inspiratie brochure. voor uw droomvilla Onze inspiratie brochure voor uw droomvilla Het is onze missie om inspirerende, hedendaagse ontwerpen te maken en te realiseren. U heeft een mooie kavel, een bouwbudget en vooral veel plannen en ideeën.

Nadere informatie

Voorbeeldprotocol. Voorbeeldprotocol (arbeids)conflicten

Voorbeeldprotocol. Voorbeeldprotocol (arbeids)conflicten Voorbeeldprotocol Voorbeeldprotocol (arbeids)conflicten 1. Melding van een conflict Conflicten kunnen op verschillende manieren aan het licht komen. In dit protocol gaan we er vanuit dat de medewerker

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel klankbordgroepen

Initiatiefvoorstel klankbordgroepen Initiatiefvoorstel klankbordgroepen Inleiding In Langedijk lopen momenteel een aantal grote, ingrijpende projecten. Hierbij wordt gebruik gemaakt van door de gemeente ingestelde klankbordgroepen. Daarnaast

Nadere informatie

Individueel verslag Timo de Reus klas 4A

Individueel verslag Timo de Reus klas 4A Individueel verslag de Reus klas 4A Overzicht en tijdsbesteding van taken en activiteiten 3.2 Wanneer Planning: hoe zorg je ervoor dat het project binnen de beschikbare tijd wordt afgerond? Wat Wie Van

Nadere informatie

CPO in Langeraar-Oost

CPO in Langeraar-Oost CPO in Langeraar-Oost 3 maart 2014 PROGRAMMA CPO Langeraar-Oost Welkom Stand van zaken en hoofdlijnen plan Langeraar-Oost Zelf je woning bouwen en CPO Workshop: wensen en vragen Vervolg en afronding presentatie

Nadere informatie

wubsite pakketten en werkwijze

wubsite pakketten en werkwijze wubsite pakketten en werkwijze wordpress website voor een vaste prijs Ieder mens is uniek. Dat geldt ook voor ondernemingen. Wij vinden het dan ook erg belangrijk dat je website past bij je onderneming.

Nadere informatie

Informatie voor deelnemers aan de training " Op weg naar het zelfstandig ondernemerschap".

Informatie voor deelnemers aan de training  Op weg naar het zelfstandig ondernemerschap. Bijlage: Opzet training hoe start ik een eigen bedrijf. Informatie voor deelnemers aan de training " Op weg naar het zelfstandig ondernemerschap". Indien u van plan bent een eigen bedrijf te starten vanuit

Nadere informatie

Programma Groepsontwikkeling Werkwijze programma Groepsontwikkeling. Inhoudsopgave

Programma Groepsontwikkeling Werkwijze programma Groepsontwikkeling. Inhoudsopgave Programma Groepsontwikkeling Werkwijze programma Groepsontwikkeling Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Beschrijving werkwijze 3. Uitvoerige toelichting werkwijze Stap 1: Voor de start Stap 2: Intake Stap 3:

Nadere informatie

Plan Aanpak promotie en programmering Kulthus Wekerom

Plan Aanpak promotie en programmering Kulthus Wekerom Plan Aanpak promotie en programmering Kulthus Wekerom Geschreven door: Daan Boers Inleiding Om het Kulturhus Wekerom bekendheid te geven en om de mensen te informeren over de activiteiten in het Kulturhus,

Nadere informatie