Raadsvoorstelinzake het vaststellen van de Verordening Clientenparticipatie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Raadsvoorstelinzake het vaststellen van de Verordening Clientenparticipatie"

Transcriptie

1 gemeente Eindhoven Dienst Werk, Zorg en Inkomen R a adsnummer 04.. R I O I 5. OOI Inboeknummer o4uoos4bs Beslisdatum B&W B november 2004 Dossiernummer 446.6Sx Raadsvoorstelinzake het vaststellen van de Verordening Clientenparticipatie WWB 1 inleiding Op 1 januari 2004 is de Wet werk en bijstand (WWB) in werking getreden. De WWB is de opvolger van de Algemene bijstandswet (Abw). De WWB kent gemeenten grote financiele en beleidsmatige verantwoordelijkheden toe. Om invulling te geven aan de beleidsmatige verantwoordelijkheden moet een aantal verordeningen worden vastgesteld. Uw raad heeft in dit kader eerder de toeslagenverordening, de afstemmings- en fraudeverordening en de reintegratieverordening vastgesteld. 2 Probleemstelling Op basis van artikel 47 van de Wet werk en bijstand (WWB) moet de gemeenteraad bij verordening regels vaststellen over de wijze waarop clientenparticipatie in de gemeente is vormgegeven. De verordening moet uiterlijk op 1 januari 2005 in werking treden. 3 Maatschappelijke effecten en het meetpunt voor succes Het is van belang dat clienten en/of hun vertegenwoordigers worden betrokken bij de uitvoering van de WWB. Clientenparticipatie is een belangrijk middel om de kwaliteit van de uitvoering en de klantvriendelijkheid te borgen. Het meetpunt van succes ligt in de verslaglegging door de Clientenraad die volgens de verordening elk jaar gaat plaatsvinden. Uit het jaarverslag moet blijken op welke wijze de Clientenraad betrokken is geweest bij de uitvoering van de WWB en in welke mate met hun visie rekening is gehouden. 3a Milieutoets Er treden geen milieueffecten op. 4 Wijze van aanpak/oplossingsrichting In Eindhoven is clientenparticipatie in de vorm van een Clientenraad al jarenlang een feit. De gemeente Eindhoven kent dan ook al een Verordening op de Clientenraad. Omdat er sprake is van een aantal technische en inhoudelijke wijzigingen ten opzichte van de verordening die onder de Abw van toepassing was, is gekozen tot het opstellen van een nieuwe, geactualiseerde verordening.

2 Raadsnummer O4.RrOr5.OOI De Clientenraad is uiteraard bij de totstandkoming van de nieuwe verordening betrokken. Belangrijke inhoudelijke wijzigingen ten aanzien van de bestaande verordening zijn: Het lidmaatschap van de Clientenraad blijft niet langer uitsluitend beperkt tot clienten van de dienst Werk, Zorg en Inkomen. Op basis van de nieuwe regelgeving is het nodig dat de Clientenraad een afspiegeling is van de personen die een beroep doen op de WWB. Naast de mensen die een bijstandsuitkering ontvangen zijn dit ook mensen die een arbeidsvoorziening krijgen waaronder mensen uit de nieuwe doelgroepen: niet-uitkeringsgerechtigden en mensen met een uitkering ingevolge de Algemene Nabestaandenwet. Omdat de dienst Werk, Zorg en Inkomen ook andere uitkeringen verstrekt wordt tevens gestreefd naar een vertegenwoordiging vanuit de IOAW, IOAZ (uitkeringen gerelateerd aan de WWB, speciaal voor oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikten) en vanuit de Wet Werk en Inkomen Kunstenaars (WWIK). Vanuit de opbouw van het clientenbestand wordt gestreefd naar een evenwichtige vertegenwoordiging. Bij voorkeur zal deze uit clienten zelf bestaan, maar het wordt niet langer uitgesloten dat in de Clientenraad vertegenwoordigers van bepaalde klantgroepen plaatsnemen. De wijze waarop de samenstelling van de Clientenraad plaatsvindt, wordt verder uitgewerkt in een huishoudelijk reglement dat in samenwerking tussen Clientenraad en de dienst Werk, Zorg en Inkomen zal worden opgesteld. De vacatiegelden voor clientenraadsleden vervallen. Omdat de WWB voorschrijft dat nagenoeg geen sprake meer kan zijn van een inkomstenvrijlating moet het volledige vacatiegeld op de uitkering in mindering worden gebracht. Dit leidt bovendien op verlies van het recht op de zogenaamde langdurigheidstoeslag. Ter compensatie van de kosten wordt voor de clienten van de dienst Werk, Zorg en Inkomen een zodanige onkostenvergoeding toegekend dat deze geen invloed heeft op het uitkeringsrecht en het belastbaar inkomen. Voor het overige kent de verordening een aantal technische aanpassingen. 5 Financiele gevolgen en risico s Er zijn geen financiele gevolgen. De Clientenraad van de dienst Werk, Zorg en inkomen heeft een budget dat beschikbaar wordt gesteld vanuit de begroting van de dienst Werk, Zorg en Inkomen. 5a Bestuurlijke kaders Toets aan politieke-bestuurlijke kaders Clientenparticipatie is vanaf 1 januari 2005 niet alleen wettelijk verplicht maar spoort met de visie van het college om de burger zo dicht mogelijk bij de uitvoering van haar taken te brengen.

3 Raadsnummer 04.RZOr5.OOI 5b Fiscale gevolgen Dit voorstel heeft geen fiscale gevolgen. 6 Overige gevolgen van de aanpak De wijze waarop een nieuwe Clientenraad tot stand moet komen heeft geen gevolgen voor de zittende Clientenraad. De reeds benoemde raadsleden op basis van de verkiezingen in 2003 zullen tot het einde van de benoemingstermijn in functie blijven. 7 Resultaten van overleg /inspraak De nieuwe verordening is totstandgekomen in samenwerking met de zittende Clientenraad van de dienst Werk, Zorg en Inkomen. 8 Communicatie Over de nieuwe verordening wordt gecommuniceerd met clienten en medewerkers van de dienst Werk, Zorg en Inkomen. Daarnaast zal in verband met mogelijke deelname door niet-clienten communicatie naar belangengroeperingen gaan plaatsvinden. 9 Ter inzage gelegde stukken Advies Clientenraad, d.d. 5 november Referendabiliteit Bij de inwerkingtreding van de verordening moet rekening gehouden worden met de Tijdelijke Referendumwet. Een ontwerpraadsbesluit bieden wij u hierbij ter vaststelling aan. Burgemeester en wethouders van Eindhoven, C. Langerwerf, secretaris.

4 Raadsnummer 04.RZOZg. 0OZ Raadsbesluit De raad van de gemeente Eindhoven; gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 9 november en 7 december 2004; gelet op artikel 47 van de Wet werk en bijstand; overwegende dat de gemeente bij verordening regels dient te stellen over de wijze waarop de clienten of hun vertegenwoordigers worden betrokken bij de uitvoering van deze wet; besluit: vast te stellen de: Verordening Clientenparticipatie WWB Artikel 1. Begripsbepalingen. 1. In deze verordening wordt verstaan onder: a. dewet de Wet werk en bijstand (WWB); b. de dienst WZI de dienst Werk, Zorg en inkomen van de gemeente Eindhoven; c. de directeur de directeur van de dienst WZI; d. clienten personen met een algemene bijstand, periodiek bijzondere bijstand en/of een arbeidsvoorziening ingevolge de WWB, personen met een uitkering ingevolge de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze e. het college werknemers (IOAW), de Wet oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen (IOAZ), de Wet werk en inkomen kunstenaars (WWIK); het college van burgemeester en wethouders. Artikel 2. Opdracht. De gemeente Eindhoven heeft een Clientenraad om clienten van de dienst Werk, Zorg en Inkomen of hun vertegenwoordigers te betrekken bij de uitvoering van de wet, en de kwaliteit van de dienstverlening van de dienst Werk, Zorg en Inkomen te verhogen. Artikel 3. Taken en bevoegdheden Clientenraad. 1. De Clientenraad heeft tot taak het gevraagd en ongevraagd adviseren van het college, de directeur van de dienst WZI en de gemeenteraad over alle onderwerpen die de vorming, de uitvoering, de controle en de evaluatie van het ge-

5 Raad a nummer O4. RZO Z 5. OOI meentelijk beleid ten aanzien van clienten betreffen, daaronder begrepen de wijze waarop regelgeving van de Rijksoverheid wordt uitgevoerd. 2. De Clientenraad is niet bevoegd te adviseren naar aanleiding van klachten, bezwaarschriften en andere zaken die op individuele clienten betrekking hebben. Artikel 4. Samenstelling van de Clientenraad. 1. De Clientenraad heeft een voorzitter en tenminste acht en ten hoogste twaalf leden. 2. De Clientenraad bestaat uit clienten van de dienst WZI. 3. Leden van een openbaar bestuur kunnen geen lid zijn van de Clientenraad. 4. De Clientenraad streeft naar een samenstelling die een zo representatief mogelijke afspiegeling is van de clienten van de dienst WZI. 5. Clientenraadsleden worden door het college benoemd voor een periode van vier jaar volgens een door het college vastgestelde procedure. 6. Het lid van de raad, dat niet langer client is van de dienst WZI, houdt op lid van de raad te zijn vanaf het moment waarop in de vacature is voorzien. 7. Sij ernstig disfunctioneren van een van de leden kan de Clientenraad het vertrouwen opzeggen. Indien overleg tussen de voorzitter, de directeur en het desbetreffende lid onvoldoende resultaat heeft, kan de voorzitter het college verzoeken het Clientenraadslid uit de functie te ontslaan. Artikel 5. De voorzitter. 1. De vergaderingen van de Clientenraad worden voorgezeten door een onafhankelijk voorzitter, die geen lid is van de Clientenraad. De voorzitter heeft stemrecht. 2. De voorzitter wordt voor een termijn van vier jaar benoemd door het college, op voordracht van de Clientenraad en na een daartoe strekkend advies van de directeur van de dienst WZI. De voorzitter kan een keer worden herbenoemd. 3. De voorzitter kan geen client zijn van de dienst WZI, noch lid zijn een openbaar bestuur, noch werkzaam zijn onder verantwoordelijkheid van het gemeentebestuur. 4. De voorzitter vertegenwoordigt de Clientenraad naar buiten. 5. De leden van de Clientenraad wijzen uit hun midden een plaatsvervangend voorzitter aan. Artikel 6. Het secretariaat. 1. Een medewerker van de dienst WZI voorziet in het secretariaat van de Clientenraad. 2. Het secretariaat verricht werkzaamheden die verbandhouden met het voorbereiden en het verslagleggen van de vergaderingen van de Clientenraad en het agendaoverleg met de directeur. 3. het secretariaat beheert de kredieten. 4. Het secretariaat geeft desgevraagd ondersteuning aan de voorzitter en leden van de Clientenraad ten aanzien van hun werkzaamheden voor de Clientenraad.

6 Raad s nummer 04. R r or 5. OOI Artikel 7. De overlegvormen. 1. De Clientenraad heeft eenmaal per twee maanden een openbare overlegvergadering of zoveel vaker als de voorzitter dan wel de leden van de Clientenraad dit nodig achten. 2. De directeur of zijn vertegenwoordiger woont als regel de openbare overlegvergaderingen bij en kan toelichting geven. 3. De directeur en de Clientenraad hebben de mogelijkheid derden uit te nodigen in verband met een van de agendapunten van de overlegvergadering. 4. De Clientenraad neemt geen besluiten als niet tenminste de helft van het aantal stemgerechtigde leden aanwezig is. Alle besluiten worden met meerderheid van stemmen genomen. 5. De Clientenraad kan besluiten tot het houden van een (deels) besloten overlegvergadering. 6. Voorafgaande aan een openbare overlegvergadering heeft de Clientenraad een besloten vergadering zonder de directeur. 7. De Clientenraad kan derden uitnodigen in verband met een van de agendapunten van de besloten vergadering. 8. Voorafgaand aan een openbare vergadering vindt een agendaoverleg plaats. Artikel 8. De vergoedingen. 1. De leden van de Clientenraad ontvangen een onkostenvergoeding die jaarlijks niet meer bedraagt dan het maximale bedrag genoemd in artikel 7, onderdeel h van de Regeling WWB. 2. De voorzitter ontvangt vacatiegeld voor het leiden van zowel het agendaoverleg als de openbare vergaderingen. Daarnaast ontvangt de voorzitter een onkostenvergoeding in verband met het bijwonen van het agendaoverleg, de besloten en de openbare vergaderingen. Artikel 9. De faciliteiten. 1. De dienst WZI stelt een budget beschikbaar ten behoeve van de werkzaamheden van de Clientenraad. 2. De dienst WZI stelt daarnaast vergaderaccommodatie beschikbaar voor de vergaderingen alsmede kantoorruimte voor de overige werkzaamheden van de Clientenraad en het secretariaat. Artikel 10.lnformatieverstrekking. 1. De dienst WZI draagt zorg voor een goede en tijdige inforrnatievoorziening richting Clientenraad met betrekking tot zaken die tot het taakgebied van de Clientenraad behoren. 2. De dienst WZI betrekt, waar mogelijk, de Clientenraad bij het ontwikkelen en aanpassen van de informatievoorziening door de dienst aan clienten. Artikel 11.Verslaglegging.

7 Raadsnummer O4. RIOI5.OOI 1. De Clientenraad stelt voorafgaande aan het kalenderjaar een plan op waaruit blijkt op welke speerpunten van beleid de Clientenraad zich in het komende jaar in het bijzonder wil richten. 2. De Clientenraad brengt jaarlijks, voor 1 april, verslag uit aan het college over zijn activiteiten en bevindingen in het voorafgaande jaar. Daarnaast wordt in een financieel verslag tevens verantwoording afgelegd over de besteding van het beschikbaar gestelde budget als bedoeld in artikel 9, eerste lid. Artikel 12. Slotbepalingen. 1. In gevallen waarin deze verordening niet voorziet, voorziet het college, na daartoe advies te hebben ingewonnen van de directeur en de Clientenraad. 2. De Clientenraad stelt ten behoeve van haar werkzaamheden een huishoudelijk reglement vast waarin in ieder geval wordt geregeld: het vergaderschema, de vervanging van de leden, de deelname aan scholing en andere activiteiten, de onkostenvergoeding en de wijze waarop de Clientenraadsleden worden benoemd. Artikel 1 3. Ci teer titel en inwerkingtreding. 1. Deze verordening wordt aangehaald als "Verordening Clientenparticipatie WWB". 2. Deze verordening treedt in werking op 1. januari Op het moment dat deze verordening ln werking wordt de "Verordening op de Clientenraad voor de dienst Werk, Zorg en Inkomen van de gemeente Eindhoven" (Gemeenteblad 2002, nr. 37) ingetrokken. 4. De leden en voorzitter van de huidige Clientenraad blijven in functie tot het moment waarop hun benoemingsperiode is beeindigd.

8 Ra ads nummer Oy. RI 0 I 5. OOI Toelichting bij de Verordening Clientenparticipatie WWB Algemene toelichting. Bij de behandeling van de Wet werk en bijstand is naar aanleiding van een amendement van het Tweede Kamerlid Bakker een artikel ingevoegd over clientenparticipatie. Doel van dit amendement is dat de clientenparticipatie bij de gemeenten op een lijn wordt gebracht met de Wet SUWI. Daarin wordt gesteld dat clientenparticipatie onmisbaar is in een uitvoeringsstructuur waarin de client centraal staat. Artikel 47 van de Wet werk en bijstand schrijft voor dat de gemeente bij verordening regels vaststelt over de wijze waarop clienten of hun vertegenwoordigers worden betrokken bij de uitvoering van de wet. De verordening moet uiterlijk op 1 januari 2005 zijn vastgesteld. De gemeente Eindhoven kent al geruime tijd een Clientenraad geformaliseerd in de Verordening op de Clientenraad voor de dienst Werk, Zorg en Inkomen van de gemeente Eindhoven. Het ligt voor de hand dat, daar waar dat toepasbaar was, rekening is gehouden met de reeds bestaande verordening. De bestaande verordening is aangepast aan de op 1 januari 2004 in werking getreden WWB. Tevens vereist de WWB dat de clientenparticipatie verder gaat dan participatie door clienten die een algemene bijstandsuitkering ontvangen. Ook de nieuwe doelgroepen: mensen met een uitkering ingevolgde de Algemene Nabestaandenwet en niet-uitkeringsgerechtigden moeten bij de clientenparticipatie betrokken worden. De Clientenraad van de dienst Werk, zorg en Inkomen is bij de totstandkoming van deze verordening betrokken geweest. Artikelgewijze toelichting. Arrikel l. Dit artikel bevat enkele begripsomschrijvingen. Artikel 2. Het college spant zich in voor clientenparticipatie. Zij doet dit door het bestaan van een Clientenraad te bevorderen. De rechten en plichten die voortvloeien uit deze verordening zijn van toepassing op de Clientenraad waarmee het college afspraken maakt om de belangenbehartiging voor een bepaalde periode uit te voeren. De Clientenraad kan zijn standpunten over de uitvoering van de wet aan het college kenbaar maken. Het gaat daarbij om een breed scala van onderwerpen die de clienten raken, zoals inkomensverstrekking, arbeidsreintegratie en fraudebestrijding. De Clientenraad zal tevens worden gebruikt om de dienstverlening van de dienst WZI te verhogen.

9 Raadsnummer Oy.RZOZg.OOZ Artikel 3. Dit artikel bepaalt de reikwijdte van de taken en bevoegdheden die aan de Clientenraad zijn toebedeeld. Naast een adviserende taak over de uitvoering van de WWB heeft de Clientenraad ook recht van initiatief op dit terrein. Regels die door de Rijksoverheid worden voorgeschreven vallen niet onder het adviesrecht. Wel kan de Clientenraad zijn visie geven over de wijze waarop de dienst WZI met de uitvoering van deze regels omgaat. De Clientenraad wordt in ieder geval om advies gevraagd bij het opstellen en wijzigen van beleidsplannen en verordeningen met betrekking tot de WWB. Uitdrukkelijk worden individuele zaken buiten het overleg met de Clientenraad gehouden omdat de Clientenraad geen belanghebbende is ten aanzien van beslissingen die betrekking hebben op individuele gevallen. Artikel 4. Omdat het hier gaat om belangenbehartiging van clienten, is het wenselijk dat de Clientenraad bestaat uit leden van de doelgroep zelf en dat hij een representatieve afspiegeling is van de doelgroep. Uiteraard mag de doelgroep zich ook laten vertegenwoordigen. Vooralsnog kunnen echter alleen clienten van de dienst WZI lid van de Clientenraad zijn. De dienst WZI gaat samen met de Clientenraad bezien op welke wijze de Clientenraad, overeenkomstig de opdracht van de wetgever, een betere afspiegeling van de doelgroepen kan gaan vormen. Wellicht dat deze verordening op basis van dit overleg op termijn aangepast gaat worden waardoor ook niet-clienten van de dienst WZI in de raad kunnen plaatsnernen. In dit artikel wordt voorts de onverenigbaarheid van functies aangeduid. Artikel 5. De onafhankelijke positie van de voorzitter van de Clientenraad rechtvaardigt dat deze door het college als voorzitter van de Clientenraad wordt benoemd. De voorzitter vertegenwoordigt de Clientenraad naar buiten. Hij hoeft daarvoor niet in afzonderlijke gevallen te worden gemachtigd. De benoeming van de voorzitter geldt voor dezelfde termijn als de benoeming van de leden van de Clientenraad. Om te onafhankelijkheid en continuiteit van het voorzitterschap optimaal te waarborgen, is bepaalt dat de voorzitter maximaal een periodes herbenoemd kan worden. De regel omtrent onverenigbaarheid van functies dient om ongewenste functievermenging tegen te gaan, waardoor de onafhankelijkheid van de voorzitter onder druk zou kunnen komen te staan. Artikel 6. De dienst WZI voorziet de Clientenraad van een secretariaat. De hoofdtaken van het secretariaat staan in dit artikel opgesomd en hebben met name te maken met de voorbereiding op en verslaglegging van de openbare en besloten overlegvergadering alsmede het agendaoverleg met de directeur. Het secretariaat kan tevens

10 Raadsnummer Og. RrOZ g. OOZ onderzoek en rapportage ten behoeve van de werkzaamheden van de voorzitter en leden van de Clientenraad verrichten. Artikel 7. Dit artikel regelt de vormen en frequenties van overleg van de Clientenraad. Uitgangspunt is dat de raad eenmaal per twee maanden bijeenkomt. Het kan voorkomen dat meerdere bijeenkomsten noodzakelijk zijn. Hierbij valt te denken aan spoedeisend zaken of dat de kwantiteit en/of kwaliteit van adviezen extra bijeenkomsten rechtvaardigen. De Clientenraad kent overeenkomstig dit artikel drie overlegvorrnen. de openbare overlegvergadering; de besloten overlegvergadering; en het agendaoverleg. Artikel 8. Leden van de Clientenraad moeten kosten maken voor het goed kunnen uitoefenen van hun taak. Hierbij moet gedacht worden aan reiskosten voor het bijwonen van de overlegvergaderingen, abonnementen, en administratiekosten. De onkostenvergoeding bedraagt nooit meer dan het maximale bedrag genoemd in artikel 7 onderdeel h van de Regeling WWB. Hiermee wordt voorkomen dat de onkostenvergoeding overeenkomstig de WWB als inkomen aangemerkt moet worden c.q. voor de fiscus als belastbaar inkomen aangemerkt moet worden. Bovendien komt door deze vergoedingen het ontvangen van een langdurigheidstoeslag als gevolg van het deelnemen aan de Clientenraad niet in het geding. Voor de voorzitter gelden afwijkende bepalingen overeenkomstig het gestelde in dit artikel. Artikel 9. De Clientenraad kan niet functioneren als zij niet beschikt over vergaderfaciliteiten, secretariele ondersteuning e.d. Daarom zal dan ook, aan de hand van een begroting een budget uit de begroting van de dienst WZI beschikbaar worden gesteld, zodat de Clientenraad de haar toebedeelde taken naar behoren kan uitvoeren. Artikel 10. Om zijn taak goed te kunnen uitvoeren, heeft de Clientenraad informatie van de gemeente nodig. In ieder geval geeft de dienst WZI de Clientenraad het voorlichtingsmateriaal voor clienten en relevante conceptbeleidsstukken. Artikel 11. Naast de onderwerpen die de dienst WZI ter advisering aan de Clientenraad voorlegt, kan de raad ook ongevraagde adviezen uitbrengen. In dit kader stelt de raad jaarlijks een plan op waarin hij aangeeft op welke speerpunten van beleid het komende jaar wordt ingezet. Met deze planverplichting wordt beoogd een zodanige diepgang te bereiken waardoor de kwaliteit van clientenparticipatie verder wordt bevorderd.

11 Raadsnummer 04.RIOI5.OOI Naast het plan stelt de raad jaarlijks een verslag uit met daarin een beschrijving van de activiteiten en bevindingen van het afgelopen jaar alsmede een financiele verantwoording. Artikel 12. Deze verordening kent een aantal, deels verplichte, kaders. Voor een aantal gedetailleerde zaken wordt in samenwerking tussen WZI en de Clientenraad een huishoudelijk reglement opgesteld. Artikel 13. Omdat de dienst WZI op dit moment reeds een Clientenraad en een verordening op de Clientenraad kent, is in dit artikel naast de intrekking van de oude verordening een overgangsbepaling opgenomen. Deze bepaling regelt dat de leden en voorzitter die in de huidige Clientenraad zijn benoemd in functie blijven tot hun benoemingstermijn is verstreken. De overige bepalingen van de verordening zullen wel meteen vanaf 1 januari 2005 van toepassing zijn. Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van 20 december A. Sakkers, voorzitter. J. Verheugt, griffier. KB

12 gemeente Eindhoven F BI. Griffie gemeenteraad Commisriesecretariaat Retouradres Postbus 90150, 56oo RB Eindhoven Aan de leden van de raad van de gemeente Eindhoven. Raadsnummer 04.RIOI Behandeld door F. Biemans Telefoon (o4o) Ons kenmerk griffie Versenddatum 8 december 2oo4 Commissie advies Betreft cie. SEp: Raadsvoorstel inzake het vaststellen van de Verordening Clientenparticipatie Wet Werk en Bijstand (WWB). De commissie Sociaal-Economische pijler heeft in haar vergadering van 25 november 2004 beraadslaagd over bovengenoemd onderwerp. De commissie heeft-na de toeze in en van de wethouder (zie hieronder bij toezeggingen van de wethouder)- als volgt geadviseerd: leefbaar eindhoven : akkoord; CDA: akkoord; PvdA: akkoord; VVD: akkoord; SP: akkoord; GroenLinks: akkoord; D66: akkoord; (vooraf schriftelijk doorgegeven) Ouderen App&l: akkoord; De Stadspartij: akkoord; Liberaal Eindhoven akkoord; T oeze in en van dewethonder,dhr. W. Ciaassen. Conform het advies van de clientenraad zal de samenstelling van de clientenraad zoals omschreven in artikel 4 (met name 4.2) van de verordening worden gewijzigd in de thans geldende verordening. Tevens zal na goed overleg met de clientenraad dit artikel 4-zo nodig- wederom ter aanpassing worden voorgelegd, wellicht binnen een half jaar. Overigens zullen alle voorgestelde wijzigingen van de clientenraad (zie concept advies Clientenraad d.d. 5 november 2004) worden verwerkt in de verordening die op 20 december 2004 in de raad aan de orde komt. De secretaris van de commissie, F. Biemans ) Bijlage(n) : Besoekadres Stadhuisplein io Eindhoven Openingstijden ma t/m vr g.oo-16.oo uur Bereikbaar per openbaar vervoer met bus 9 Postadres Postbus oo RB Eindhoven Telefonisch bereikbaar g.oo-12.3o en r3,3o-r6.oo uur Fax (o4o) 243 3S SS

13 gemeente Eindhoven Dienst Werk, Zorg en Inkomen Raadsnummer 04.RIOI5.003 Inboeknummer Beslisdatum Blkw Z december 2004 Dossiernummer 4so.ror Nadere toelichting bij raadsvoorstel Betreft voorstel tot het vaststellen van de verordening Clientenparticipatie WWB. De commissie sociaal-economische pijler heeft in haar vergadering van 25 november 2004 unaniem positief geadviseerd op bovenstaand raadsvoorstei na de toezegging van wethouder Claassen dat de wijzigingsvoorstellen van de Clientenraad WZI in de verordening zullen worden overgenomen. De wijzigingen betreffen: aanpassing van artikel 4 waardoor alleen uitkeringsgerechtigden lid kunnen zijn van de Clientenraad. Na overleg met de Clientenraad zal in een later stadium wellicht een wijziging van de verordening aan u worden voorgelegd waarin deelname door belangenorganisaties alsnog mogelijk wordt; aanpassing van artikel 1 lid 2, sub d waardoor ook clienten met uitsluitend een periodieke bijzondere bijstandsuitkering ook lid kunnen worden van de Clientenraad; laten vervallen van artikel 1 lid 2, sub f omdat deze bepaling betrekking heeft op mogelijke deelname aan de Clientenraad door belangenorganisaties; het laten vervallen van het woord desgevraagd in artikel 6 lid 2. Een herzien ontwerpraadsbesluit bieden wij u hierbij ter vaststelling aan. Burgemeester en wethouders van Eindhoven, C. Langerwerf, secretaris KB

Besluit V038. De raad van de gemeente Zeewolde,

Besluit V038. De raad van de gemeente Zeewolde, Nummer V038 De raad van de gemeente Zeewolde, gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 16 maart 2010; gelet op artikel 47 van de Wet werk en bijstand (Wwb), artikel 42 van de Wet inkomensvoorziening

Nadere informatie

gemeente Eindhoven De uitvoering van de Wet werk en bijstand (WWB) 2004 door de dienst Werk, Zorg en

gemeente Eindhoven De uitvoering van de Wet werk en bijstand (WWB) 2004 door de dienst Werk, Zorg en gemeente Eindhoven Dienst Werk, Zorg en Inkomen Raadsnummer 05.RI292.OOI Inboeknummer osbstoxs3x BeSIISdatum BgrW 6 juni 2005 Dossiernummer 523.653 Oplegvel Raadsvoorstel tot het instemmen met de Bestuursverklaring

Nadere informatie

Oplegvel Raadsvoorstel tot het instemmen met de Bestuursverklaring van het college van burgemeester en wethouders inzake de

Oplegvel Raadsvoorstel tot het instemmen met de Bestuursverklaring van het college van burgemeester en wethouders inzake de Dienst Werk, Zorg en Inkomen Raadsnummer 05.RI429.00I Inboeknummer osbstosxgg Beslisdatum B&W ss oktober 2005 Dossiernummer Oplegvel Raadsvoorstel tot het instemmen met de Bestuursverklaring van het college

Nadere informatie

Verordening cliëntenparticipatie Sociale Zekerheid

Verordening cliëntenparticipatie Sociale Zekerheid Verordening cliëntenparticipatie Sociale Zekerheid, gemeente Oosterhout Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Officiële naam regeling Citeertitel Besloten door Deze versie

Nadere informatie

Verordening cliëntenparticipatie Werk en Inkomen Rotterdam 2015

Verordening cliëntenparticipatie Werk en Inkomen Rotterdam 2015 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Rotterdam. Nr. 25065 25 maart 2015 Verordening cliëntenparticipatie Werk en Inkomen Rotterdam 2015 De Raad van de gemeente Rotterdam, Gelezen het voorstel van

Nadere informatie

GEMEENTE HOOGEVEEN Raadsvoorstel

GEMEENTE HOOGEVEEN Raadsvoorstel Datum raadsvergadering : 23 december 2004 Nr.: 04/47 Commissie Onderwerp : Samenleving : Verordening cliëntenparticipatie Wet werk en bijstand Samenvatting In 1997 heeft de cliëntenparticipatie in het

Nadere informatie

b e s l u i t : 2. vast te stellen de Verordening Cliëntenparticipatie Participatiewet Gooise Meren 2016

b e s l u i t : 2. vast te stellen de Verordening Cliëntenparticipatie Participatiewet Gooise Meren 2016 De gemeenteraad Gooise Meren Gelezen het voorstel van 9348 Gelet op artikel 147 van de Gemeentewet, artikel 150 van de Gemeentewet en artikel 47 van de Participatiewet b e s l u i t : 1. in te stellen

Nadere informatie

Verordening cliëntenparticipatie Wet werk en bijstand en Wet investeren in jongeren

Verordening cliëntenparticipatie Wet werk en bijstand en Wet investeren in jongeren CVDR Officiële uitgave van Almelo. Nr. CVDR36499_1 3 juni 2016 Verordening cliëntenparticipatie Wet werk en bijstand en Wet investeren in jongeren Gemeenteblad van Almelo Geldende tekst regelingnummer:

Nadere informatie

de hierna volgende Verordening cliëntenparticipatie Halte Werk gemeente Langedijk 2015 vast te stellen.

de hierna volgende Verordening cliëntenparticipatie Halte Werk gemeente Langedijk 2015 vast te stellen. GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Langedijk. Nr. 58371 30 juni 2015 Verordening cliëntenparticipatie Halte Werk gemeente Langedijk 2015 De raad van de gemeente Langedijk gelezen het voorstel

Nadere informatie

Verordening cliëntenparticipatie Participatiewet gemeente Nederweert 2015

Verordening cliëntenparticipatie Participatiewet gemeente Nederweert 2015 Verordening cliëntenparticipatie Participatiewet gemeente Nederweert 2015 De raad van de gemeente Nederweert, gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 12 mei 2015; gelet op artikel 47 van

Nadere informatie

Verordening Cliëntenparticipatie Samenwerkingsverband werk en inkomen (Swi)

Verordening Cliëntenparticipatie Samenwerkingsverband werk en inkomen (Swi) Verordening Cliëntenparticipatie Samenwerkingsverband werk en inkomen (Swi) De raad van de gemeente.. ; Gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders: Gelet op artikel 147, eerste

Nadere informatie

Beslispunt: 1. Verordening cliëntenraad sociale zekerheid gemeente Woudrichem 2010 vast te stellen.

Beslispunt: 1. Verordening cliëntenraad sociale zekerheid gemeente Woudrichem 2010 vast te stellen. VOORSTEL AAN DE RAAD Onderwerp Samenvatting, doel en beslispunten Toelichting Verordening Cliëntenraad sociale zekerheid Op 1 oktober 2009 is de Wet investering in jongeren (WIJ) ingegaan. De WIJ schrijft

Nadere informatie

Qplegvel Raadsvoorstel inzake opheffing van de IZA Nederland-regeling

Qplegvel Raadsvoorstel inzake opheffing van de IZA Nederland-regeling Concernstaf Raadsnummer Og.RXga8. OOZ Inboeknummer osbstox6y3 Beslisdatum BaW x augustus 2005 Dossiernummer S3x.35x Qplegvel Raadsvoorstel inzake opheffing van de IZA Nederland-regeling 1 Samenvatting

Nadere informatie

accountancywerkzaamheden

accountancywerkzaamheden gemeente Eindhoven Concernstaf Raadsnummer og.r S.ooz Inboeknummer o3)oosoos Beslisdatum BRD 22 april 2003 Dossiernummer 317.25I Raadsvoorstel tot het vastste11en van het Programma van Eisen aanbesteding

Nadere informatie

Raadsvoorstel tot het vaststellen van het plan van nieuwe scholen voor het

Raadsvoorstel tot het vaststellen van het plan van nieuwe scholen voor het gemeente Eindhoven Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling Raadsnummer 04.R7$9.OOI lnboeknummer oevoora6y Beslisdatum B%W s maart 2004 Dossiernummer ero.sss Raadsvoorstel tot het vaststellen van het plan

Nadere informatie

VERORDENING CLIËNTENPARTICIPATIE SOCIALE WERKVOORZIENING CRANENDONCK, NEDERWEERT EN WEERT

VERORDENING CLIËNTENPARTICIPATIE SOCIALE WERKVOORZIENING CRANENDONCK, NEDERWEERT EN WEERT VERORDENING CLIËNTENPARTICIPATIE SOCIALE WERKVOORZIENING CRANENDONCK, NEDERWEERT EN WEERT De raad van de gemeente Nederweert; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van Nederweert nr 2008-45,

Nadere informatie

Verordening. Participatieraad Sociaal Domein. (WMO, Participatiewet en Jeugdwet)

Verordening. Participatieraad Sociaal Domein. (WMO, Participatiewet en Jeugdwet) Verordening Participatieraad Sociaal Domein (WMO, Participatiewet en Jeugdwet) Aalten 2015 Verordening Participatieraad Sociaal Domein (WMO, Participatiewet en Jeugdwet) Aalten 2015. Artikel 1. Begripsbepalingen

Nadere informatie

Verordening op de participatieraad

Verordening op de participatieraad pagina 1 van 5 Zoek regelingen op overheid.nl Amsterdam Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl! Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Organisatie Organisatietype

Nadere informatie

Verordening Cliëntenparticipatie Wet Sociale Werkvoorziening (Wsw)

Verordening Cliëntenparticipatie Wet Sociale Werkvoorziening (Wsw) Verordening Cliëntenparticipatie Wet Sociale Werkvoorziening (Wsw) Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Officiële naam regeling Citeertitel Besloten door Deze versie

Nadere informatie

Raadsvoorstel inzake langdurigheidstoeslag minima met kinderen

Raadsvoorstel inzake langdurigheidstoeslag minima met kinderen gemeente Eindhoven Dienst Werk, Zorg en Inkomen Raadsnummer og.ryz6.oox Inboeknummer oauooopxz Beslisdatum BlkW x april xooa Dossiernummer ax4.6ss Raadsvoorstel inzake langdurigheidstoeslag minima met

Nadere informatie

Cliëntenparticipatie WWB, IOAW, IOAZ en WSW 2012

Cliëntenparticipatie WWB, IOAW, IOAZ en WSW 2012 Cliëntenparticipatie WWB, IOAW, IOAZ en WSW 2012 Verordening m.i.v. 1 januari 2012 Vastgesteld d.d. 21 december 2011 De raad van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk; gelezen het voorstel van het College van

Nadere informatie

Verordening cliëntenparticipatie Sociale Zekerheid, gemeente Drimmelen

Verordening cliëntenparticipatie Sociale Zekerheid, gemeente Drimmelen Verordening cliëntenparticipatie Sociale Zekerheid, gemeente Drimmelen De raad van de gemeente Drimmelen; gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. 11 november 2014; gelet

Nadere informatie

Oplegvel Raadsvoorstel inzake nadere regelgeving omzetting 2oo IDbanen in reguliere banen

Oplegvel Raadsvoorstel inzake nadere regelgeving omzetting 2oo IDbanen in reguliere banen gemeente Eindhoven Dienst Werk, Zorg en Inkomen Inboeknummer osbstors6s Besiisdatum BBA 6 juni soos Dossiernummer 523.652 Oplegvel Raadsvoorstel inzake nadere regelgeving omzetting 2oo IDbanen in reguliere

Nadere informatie

Raadsvoorstel inzake garantstelling verbouwing loods roeivereniging

Raadsvoorstel inzake garantstelling verbouwing loods roeivereniging gemeente Eindhoven Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling Raadsnummer 04.R74Z.OOI Inboeknummer oyvooxxox Beslisdatum B8cW s maart soos Dossiernummer exo.ssx Raadsvoorstel inzake garantstelling verbouwing

Nadere informatie

De Verordening Cliëntenparticipatie Wet werk en bijstand, Wet sociale werkvoorziening en Wet Investeren in Jongeren gemeente Tynaarlo vast te stellen

De Verordening Cliëntenparticipatie Wet werk en bijstand, Wet sociale werkvoorziening en Wet Investeren in Jongeren gemeente Tynaarlo vast te stellen Raadsbesluit nr. 22 Betreft: Vaststellen Verordening Cliëntenparticipatie Wet werk en bijstand, Wet sociale werkvoorziening en Wet Investeren in Jongeren gemeente Tynaarlo De raad van de gemeente Tynaarlo;

Nadere informatie

Doel cliëntenparticipatie (Bergeijk, Bladel, Eersel en Oirschot)

Doel cliëntenparticipatie (Bergeijk, Bladel, Eersel en Oirschot) Verordening cliëntenparticipatie ISD de Kempen 2015 Artikel 1 Begripsbepalingen 1. Alle begrippen die in deze verordening worden gebruikt en die niet nader worden omschreven hebben dezelfde betekenis als

Nadere informatie

gezien het voorstel van burgemeester en wethouders dd 18 november 2014, nr. ;

gezien het voorstel van burgemeester en wethouders dd 18 november 2014, nr. ; Gemeenteblad nr. 173, 11 december 2014 Nr. DE RAAD DER GEMEENTE DEURNE gezien het voorstel van burgemeester en wethouders dd 18 november 2014, nr. ; gelet op het advies van de Cliëntenraad; gelet op artikel

Nadere informatie

Raadsvoorstel tot het wijzigen van de Subsidieverordening gemeente

Raadsvoorstel tot het wijzigen van de Subsidieverordening gemeente I g+ gemeente Eindhoven Dienst Werk, Zorg en Inkomen Raadsnummer og. R8y6.oox Inboeknummer o4uoor4so Beslisdatum B&W S juli 2004 Dossiernummer 4s8.6S3 Raadsvoorstel tot het wijzigen van de Subsidieverordening

Nadere informatie

Raadsvoorstel tot het vaststellen van het plan van nieuwe scholen voor het basisonderwijs voor de schooljaren zoo/zoop ÃćâĆňâĂİ zoo6/zoo7

Raadsvoorstel tot het vaststellen van het plan van nieuwe scholen voor het basisonderwijs voor de schooljaren zoo/zoop ÃćâĆňâĂİ zoo6/zoo7 gemeente Eindhoven Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling Raadsnummer og.r47g.ooz Inboeknummer oavooayog Beslisdatum Bikw ay mei 2003 Dossiernummer 322.252 Raadsvoorstel tot het vaststellen van het plan

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Raadsvoorstel tot het verlenen van garantie aan Stichting Oriolus ten

gemeente Eindhoven Raadsvoorstel tot het verlenen van garantie aan Stichting Oriolus ten r+p 4+ gemeente Eindhoven Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling Sportbedrijf De Karpen Raadsnummer 03.R504.OOI Inboeknummer Beslisdatum BlkW x juli 2003 Dossiernummer 327. Raadsvoorstel tot het verlenen

Nadere informatie

Verordening Cliëntenparticipatie Participatiewet. Gemeente Kerkrade

Verordening Cliëntenparticipatie Participatiewet. Gemeente Kerkrade Verordening Cliëntenparticipatie Participatiewet Gemeente Kerkrade 2015 Vastgesteld door de raad van de gemeente Kerkrade in zijn vergadering van 17 december 2014 (raadsbesluit 14Rb096) Verordening Cliëntenparticipatie

Nadere informatie

Verordening cliëntenparticipatie Wet sociale werkvoorziening

Verordening cliëntenparticipatie Wet sociale werkvoorziening Verordening cliëntenparticipatie Wet sociale werkvoorziening Het algemeen bestuur van de Meergroep; gelezen het voorstel van de algemeen directeur d.d. 17 juni 2008; gelet op artikel 2, derde lid, en artikel

Nadere informatie

Verordening Wmo-raad

Verordening Wmo-raad Verordening Wmo-raad De raad van de gemeente Enschede; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 4 juni 2013, gelet op de artikelen 11 en 12 van de Wet maatschappelijke ondersteuning,

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d..., nummer: ; b e s l u i t:

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d..., nummer: ; b e s l u i t: Raadsbesluit def De raad van de gemeente Coevorden; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d..., nummer: ; gelet op het bepaalde in artikel 47 van de Participatiewet; b e s l u i t: vast

Nadere informatie

Verordening cliëntenparticipatie Participatiewet, Wmo en Jeugdwet gemeente Kampen

Verordening cliëntenparticipatie Participatiewet, Wmo en Jeugdwet gemeente Kampen Verordening cliëntenparticipatie Participatiewet, Wmo en Jeugdwet gemeente Kampen Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Organisatie Organisatietype Officiële naam regeling Citeertitel Vastgesteld

Nadere informatie

VERORDENING CLIENTENPARTICIPATIE HALTE WERK GEMEENTE HEERHUGOWAARD

VERORDENING CLIENTENPARTICIPATIE HALTE WERK GEMEENTE HEERHUGOWAARD VERORDENING CLIENTENPARTICIPATIE HALTE WERK GEMEENTE HEERHUGOWAARD Algemene bepalingen Artikel 1. Begripsbepalingen 1. In deze verordening wordt verstaan onder: a. Het bestuur: het bestuur van Halte Werk.

Nadere informatie

Raadsvoorstel inzake het vaststellen van gedragscodes voor de leden van

Raadsvoorstel inzake het vaststellen van gedragscodes voor de leden van gemeente Eindhoven Concernstaf Raadsnummer og.rgg5.00i Inboeknummer osjox4384 Beslisdatum B&W x4 januari 2003 Dossiernummer 303.x52 Raadsvoorstel inzake het vaststellen van gedragscodes voor de leden van

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Raadsvoorstel tot het vaststellen van de uitgaven en inkomsten van het openbaar voortgezet onderwijs (OVO) in het kader van de

gemeente Eindhoven Raadsvoorstel tot het vaststellen van de uitgaven en inkomsten van het openbaar voortgezet onderwijs (OVO) in het kader van de %ai gemeente Eindhoven Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling Raadsnummer 05.RIIOO.OOI Inboeknummer o4bstooso3 Beslisdatum BsxW xx januari 2005 Dossiernummer 502.253 Raadsvoorstel tot het vaststellen van

Nadere informatie

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders;

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders; De raad van de gemeente Loppersum; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders; gelet op de Participatiewet, de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijke arbeidsongeschikte

Nadere informatie

Raadsvoorstelinzake de renovatie van het gebouw van speeltuinvereniging Philipsdorp

Raadsvoorstelinzake de renovatie van het gebouw van speeltuinvereniging Philipsdorp gemeente Eindhoven Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling Raadsnummer 04.R945.OOI Inboeknummer o4uooxss8 Beslisdatum BSxW x4 september 2004 Dossiernummer 4sS.sSS Raadsvoorstelinzake de renovatie van het

Nadere informatie

Verordening cliëntenparticipatie WerkSaam Westfriesland 2015

Verordening cliëntenparticipatie WerkSaam Westfriesland 2015 Verordening cliëntenparticipatie WerkSaam Westfriesland 2015 Het algemeen bestuur van de gemeenschappelijke regeling WerkSaam Westfriesland, gevestigd te Hoorn; Gelezen het voorstel van het dagelijks bestuur

Nadere informatie

Raadsvoorstel inzake besteding resterende incidentele middelen kinderopvang

Raadsvoorstel inzake besteding resterende incidentele middelen kinderopvang gemeente Eindhoven Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling Raadsnummer 04.R992. OOI Inboeknummer o4uooaq4o Beslisdatum Bikw 46 oktober 2004 Dossiernummer 444.a Sa Raadsvoorstel inzake besteding resterende

Nadere informatie

Made, mei (Vernieuwde) Verordening cliëntenparticipatie gemeente Drimmelen

Made, mei (Vernieuwde) Verordening cliëntenparticipatie gemeente Drimmelen Made, mei 2008 (Vernieuwde) Verordening cliëntenparticipatie gemeente Drimmelen De Raad van de gemeente Drimmelen gezien het advies van de Commissie Inwonerszaken van 4 juni 2008; gelezen het voorstel

Nadere informatie

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad Gemeente Langedijk Raadsvergadering van : Agendanummer : Portefeuillehouder Afdeling Opsteller : H.J.M. Schrijver : Publiekszaken : M.A. Wong Chung Voorstel aan de raad Onderwerp Programma : Verordening

Nadere informatie

Raadsvoorstel tot het onttrekken van een gedeelte van de Tramstraat alsmede de weg met parkeersirook langs de Stationsweg

Raadsvoorstel tot het onttrekken van een gedeelte van de Tramstraat alsmede de weg met parkeersirook langs de Stationsweg gemeente Eindhoven Dienst Stedelijke Ontwikkeling en Beheer Raadsnummer 03.R56O.OOI Inboeknummer ossooagx8 Beslisdatum BgxW xs augustus 2003 Dossiernummer 388.752 Raadsvoorstel tot het onttrekken van een

Nadere informatie

Verordening Cliëntenparticipatie Wet werk en bijstand

Verordening Cliëntenparticipatie Wet werk en bijstand CVDR Officiële uitgave van Hulst. Nr. CVDR71804_1 15 maart 2016 Verordening Cliëntenparticipatie Wet werk en bijstand De raad van de gemeente Hulst; Gezien het advies van de commissie Samenleving gelezen

Nadere informatie

Verordening cliëntenparticipatie Participatiewet, IOAW en IOAZ gemeente Lingewaard 2015

Verordening cliëntenparticipatie Participatiewet, IOAW en IOAZ gemeente Lingewaard 2015 Verordening cliëntenparticipatie Participatiewet, IOAW en IOAZ gemeente Lingewaard 2015 Raadsbesluit 4 december 2014 Naam opsteller M. Huberts Datum vaststelling 4 december 2014 Afdeling Dienstverlening

Nadere informatie

Verordening cliëntparticipatie Participatiewet Gemeente Heemskerk 2016

Verordening cliëntparticipatie Participatiewet Gemeente Heemskerk 2016 Verordening cliëntparticipatie Participatiewet Gemeente Heemskerk 2016 BIVO/2015/30210 *Z01CC7E5FBF* Inhoud Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen Artikel 1. Definities Artikel 2. Doelstelling Artikel 3. Samenstelling

Nadere informatie

De raden van de gemeenten Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk, ieder voor zover bevoegd,

De raden van de gemeenten Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk, ieder voor zover bevoegd, De raden van de gemeenten Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk, ieder voor zover bevoegd, gelezen de voorstellen van burgemeesters en wethouders van.. (datum); gelet op artikel 47 van de Participatiewet;

Nadere informatie

Verordening cliëntenparticipatie WWB en WIJ

Verordening cliëntenparticipatie WWB en WIJ Verordening cliëntenparticipatie WWB en WIJ Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Officiële naam regeling Citeertitel Besloten door Deze versie is geldig tot (als de vervaldatum is vastgesteld)

Nadere informatie

gemeente Eindhoven zijn verwerkt in de Reintegratieverordening gemeente Eindhoven

gemeente Eindhoven zijn verwerkt in de Reintegratieverordening gemeente Eindhoven x p gemeente Eindhoven Dienst Werk, Zorg en Inkomen Raadsnummer 04.R949.00I Inboeknummer o4tooxoo6 Beslisdatum Baxw xx september 2004 Dossiernummer 439.6Sx Raadsvoorstel tot het wijzigen van de Subsidieverordening

Nadere informatie

besluit: vast te stellen de Verordening Cliëntenparticipatie gemeente Heerde 2009

besluit: vast te stellen de Verordening Cliëntenparticipatie gemeente Heerde 2009 Raadsbesluit De raad van de gemeente Heerde; gelezen het voorstel van het college d.d. 13 oktober 2009; gelet op artikel 149 van de Gemeentewet, artikel 47 van de Wet werk en bijstand, artikel 12 van de

Nadere informatie

Regeling Adviesraad Wmo gemeente Hardenberg

Regeling Adviesraad Wmo gemeente Hardenberg No. 2007/JKNE/123168 Onderwerp: Regeling Adviesraad Wmo. Burgemeester en Wethouders van de gemeente Hardenberg; Overwegende dat het wenselijk is ten behoeve van de beleidsvorming en de uitvoering van de

Nadere informatie

Oplegvel Raadsvoorstel inzake de vaststelling van het plan van

Oplegvel Raadsvoorstel inzake de vaststelling van het plan van Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling Raadsnummer 05.RI225.OOI Inboeknummer osbstoogoo Beslisdatum BSW S mei 2005 Dossiernummer Sx8.25I Oplegvel Raadsvoorstel inzake de vaststelling van het plan van nieuwe

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen

Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen Raadsvergadering : 22 januari 2019 De raad van de gemeente Berkelland; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 4 december 2018; gelet op artikel 47 van de Participatiewet en artikel 2,

Nadere informatie

Verordening cliëntenparticipatie sociale zekerheid 2014, Gemeente Leusden. Gelezen het voorstel van het college d.d. 7 januari 2014, nummer ;

Verordening cliëntenparticipatie sociale zekerheid 2014, Gemeente Leusden. Gelezen het voorstel van het college d.d. 7 januari 2014, nummer ; GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Leusden. Nr. 124546 12 september 2016 Verordening cliëntenparticipatie sociale zekerheid 2014, Gemeente Leusden De Raad van de Gemeente Leusden; Gelezen het

Nadere informatie

Raadsvoorstel inzake de beleidsnotitie gebruiksvergunningen: Een schakel

Raadsvoorstel inzake de beleidsnotitie gebruiksvergunningen: Een schakel gemeente Eindhoven Dienst Brandweer en Crisisbeheersing Raadsnummer 04. R87$. OOI Inboeknummer o4rooo46g Beslisdatum B&W ag juni 2004 Dossiernummer 4ap.rSr Raadsvoorstel inzake de beleidsnotitie gebruiksvergunningen:

Nadere informatie

Wijzigingsverordening. Cliëntenparticipatie. gemeente Kapelle 2015

Wijzigingsverordening. Cliëntenparticipatie. gemeente Kapelle 2015 Wijzigingsverordening Cliëntenparticipatie gemeente Kapelle 2015 1 De raad van de gemeente Kapelle; Gelezen het voorstel van Burgemeester en Wethouders van Kapelle van ; Gelet op artikel 47 van

Nadere informatie

Nadere uitleg is opgenomen in de implementatiehandleiding, onderdeel van de bij deze modelverordening behorende ledenbrief.

Nadere uitleg is opgenomen in de implementatiehandleiding, onderdeel van de bij deze modelverordening behorende ledenbrief. Modelverordening cliºntenparticipatie Participatiewet Leeswijzer modelbepalingen - [...] of [iets] = door gemeente in te vullen, zie bijvoorbeeld artikel 2, derde lid. - [iets] = facultatief, zie bijvoorbeeld

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Raadsvoorstel met betrekking tot een aanvullend krediet voor de renovatie van de kadernuur Eindhovens Kanaal en de herinrichting

gemeente Eindhoven Raadsvoorstel met betrekking tot een aanvullend krediet voor de renovatie van de kadernuur Eindhovens Kanaal en de herinrichting 6 509.862,ÃćâĆňâĂİ. r p gemeente Eindhoven Dienst Stedelijke Ontwikkeling en Beheer lnboeknummer osgooosos Beslisdatum Bgrw sb januari 2003 Dossiernummer 305.451 Raadsvoorstel met betrekking tot een aanvullend

Nadere informatie

Verordening Adviesraad Sociaal Domein 2016

Verordening Adviesraad Sociaal Domein 2016 Verordening Adviesraad Sociaal Domein 2016 Vastgesteld in de openbare raadsvergadering van 16 december 2015 Gepubliceerd als: Gemeenteblad Texel 2016 nr 17 datum 23-12-2015 Verordening Adviesraad Sociaal

Nadere informatie

Regeling Cliëntenraad Werk en Inkomen Rotterdam Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rotterdam,

Regeling Cliëntenraad Werk en Inkomen Rotterdam Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rotterdam, GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Rotterdam Nr. 108620 27 juni 2017 Regeling Cliëntenraad Werk en Inkomen Rotterdam 2017 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rotterdam,

Nadere informatie

Verordening cliëntenparticipatie Participatiewet Baanbrekers 2015

Verordening cliëntenparticipatie Participatiewet Baanbrekers 2015 Verordening cliëntenparticipatie Participatiewet Baanbrekers 2015 1 Verordening cliëntenparticipatie Participatiewet Baanbrekers 2015 Het Algemeen bestuur van Baanbrekers; gelet op artikel 47 van de Participatiewet;

Nadere informatie

Verordening cliëntenparticipatie WWB en WIJ 2009

Verordening cliëntenparticipatie WWB en WIJ 2009 Verordening cliëntenparticipatie WWB en WIJ Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie gemeente Heemskerk Officiële naam regeling Verordening cliëntenparticipatie WWB en WIJ

Nadere informatie

Raadsvoorstel inzake zendtijdverlenging voor Omroep Eindhoven

Raadsvoorstel inzake zendtijdverlenging voor Omroep Eindhoven gemeente Eindhoven Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling Raadsnummer oy.r8go.ooz Inboeknummer o4soosoxs Beslisdatum Bikw x juni 2004 Dossiernummer 423.752 Raadsvoorstel inzake zendtijdverlenging voor Omroep

Nadere informatie

Verordening Adviesraad Sociaal Domein Vught

Verordening Adviesraad Sociaal Domein Vught Verordening Adviesraad Sociaal Domein Vught De gemeenteraad van de gemeente Vught, Gelezen het collegevoorstel van 11 juli 2017, Gelet op artikel 47 van de Participatiewet, artikel 2.1.3 lid 3 van de Wet

Nadere informatie

Verordening cliëntenparticipatie Participatiewet gemeente Berkelland 2015.

Verordening cliëntenparticipatie Participatiewet gemeente Berkelland 2015. Verordening cliëntenparticipatie gemeente Berkelland 2015 De raad van de gemeente Berkelland; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 6 oktober 2014; gelet op artikel 47 van de Participatiewet;

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 4 oktober 2016;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 4 oktober 2016; CVDR Officiële uitgave van Neerijnen. Nr. CVDR600899_1 28 januari 2019 Verordening van de gemeenteraad van de gemeente Neerijnen houdende regels voor Adviesraad sociaal domein Verordening Adviesraad voor

Nadere informatie

Gemeenteblad Bekendmakingen gemeente Rozendaal

Gemeenteblad Bekendmakingen gemeente Rozendaal Gemeenteblad Bekendmakingen gemeente Rozendaal Jaargang: 2014 Nr.: 25 Datum: 19 december 2014 Op 16 december 2014 heeft de gemeenteraad van Rozendaal de navolgende verordening vastgesteld onder gelijktijdige

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Raadsvoorstel tot het vaststellen van het beleid zoog t/m zoog ten behoeve

gemeente Eindhoven Raadsvoorstel tot het vaststellen van het beleid zoog t/m zoog ten behoeve ufo gemeente Eindhoven Gemeentelijke Gezondheidsdienst Raadsnummer oz.z6a.oox Inboeknummer oauoozyxx Beslisdatum BTW S november 2002 Dossiernummer z4s.ssz Raadsvoorstel tot het vaststellen van het beleid

Nadere informatie

Cliëntparticipatieverordening WWB, WIJ, IOAW, IOAZ en minima gemeenten Dantumadiel en Dongeradeel.

Cliëntparticipatieverordening WWB, WIJ, IOAW, IOAZ en minima gemeenten Dantumadiel en Dongeradeel. Cliëntparticipatieverordening WWB, WIJ, IOAW, IOAZ en minima gemeenten Dantumadiel en Dongeradeel. Artikel 1 - Begripsomschrijving Deze verordening verstaat onder: 1. De cliëntenraad De cliëntenraad Productgroep

Nadere informatie

VERORDENING WMO ADVIESRAAD SCHIEDAM

VERORDENING WMO ADVIESRAAD SCHIEDAM VERORDENING WMO ADVIESRAAD SCHIEDAM Vastgesteld: 19 juli 2007 VR2007/075 Inwerking: 01 augustus 2007 Artikel 1 Begripsomschrijvingen a. de gemeente: Schiedam b. de raad: de gemeenteraad van de gemeente

Nadere informatie

Verordening cliëntenparticipatie Participatiewet gemeente Enschede 2015

Verordening cliëntenparticipatie Participatiewet gemeente Enschede 2015 Verordening cliëntenparticipatie Participatiewet gemeente Enschede 2015 De raad van de gemeente Enschede; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 18 november 2014; gelet

Nadere informatie

Raadsvoorstel inzake de Evaluatie Wet voorzieningen gehandicapten 2OOI gemeente Eindhoven

Raadsvoorstel inzake de Evaluatie Wet voorzieningen gehandicapten 2OOI gemeente Eindhoven gemeente Eindhoven Dienst Werk, Zorg en Inkomen Raadsnummer 03.R58I.OOI Inboeknummer oauooaxaa Beslisdatum B&W x6 september aooa Dossiernummer SB8.6Sx Raadsvoorstel inzake de Evaluatie Wet voorzieningen

Nadere informatie

gemeente Eindhouen OplegvelRaadsuoorstel tot het aanscherpen uan de Beleidsnotitie Taxi

gemeente Eindhouen OplegvelRaadsuoorstel tot het aanscherpen uan de Beleidsnotitie Taxi gemeente Eindhouen Dienst Stedelijke ontwikkeling en Beheer Raadsnummer 07.R2024.00I Inboeknummer oybstoosy4 Beslisdatum B%W 6 maart 2007 Dossiernummer zro.ssr OplegvelRaadsuoorstel tot het aanscherpen

Nadere informatie

Verordening Adviesraad Sociaal domein van de gemeenten Rheden en Rozendaal

Verordening Adviesraad Sociaal domein van de gemeenten Rheden en Rozendaal CVDR Officiële uitgave van Rheden. Nr. CVDR352188_2 5 september 2017 Verordening Adviesraad Sociaal domein van de gemeenten Rheden en Rozendaal De raad van de gemeente Rheden; gelezen het voorstel van

Nadere informatie

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders nr ;

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders nr ; GEMEENTERAAD Onderwerp: Verordening cliëntenparticipatie sociaal domein Borger-Odoorn 2016 Registratienummer: 16.07022 De raad van de gemeente Borger-Odoorn; gelezen het voorstel van het college van burgemeester

Nadere informatie

Aan de Gemeenteraad. Onderwerp. Verordening Wmo-raad Sociaal Domein Bloemendaal Voorgesteld besluit: De raad van de gemeente Bloemendaal;

Aan de Gemeenteraad. Onderwerp. Verordening Wmo-raad Sociaal Domein Bloemendaal Voorgesteld besluit: De raad van de gemeente Bloemendaal; Aan de Gemeenteraad. Raadsvergadering d.d. : 22 december 2016 Commissievergadering d.d. : 14 december 2016 Commissie : Commissie Samenleving Portefeuillehouder : wethouder T. van Rijnberk Programmaonderdeel

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Rv. nr. + dossiernr.: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.:

RAADSVOORSTEL Rv. nr. + dossiernr.: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL 08.00 Rv. nr. + dossiernr.: B&W-besluit d.d.: 13-05-2008 B&W-besluit nr.: 08.0401 Naam programma +onderdeel: Werk en inkomen Onderdeel Wet sociale werkvoorziening (Productnummer 6.11.05)

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Nr Verordening Adviesraad Sociaal Domein

GEMEENTEBLAD. Nr Verordening Adviesraad Sociaal Domein GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Rijswijk. Nr. 91877 7 juli 2016 Verordening Adviesraad Sociaal Domein De gemeenteraad van Rijswijk, Bijeen in openbare vergadering op 5 juli 2016 Gelezen het

Nadere informatie

CVDR. Nr. CVDR344661_1

CVDR. Nr. CVDR344661_1 CVDR Officiële uitgave van Hulst. Nr. CVDR344661_1 15 maart 2016 Verordening cliëntenparticipatie Participatiewet De raad van de gemeente Hulst; gelezen het voorstel van het College van Burgemeester en

Nadere informatie

Verordening cliëntenparticipatie Wet werk en bijstand Overbetuwe 2005 HOOFDSTUK 1. Algemene bepalingen

Verordening cliëntenparticipatie Wet werk en bijstand Overbetuwe 2005 HOOFDSTUK 1. Algemene bepalingen De raad van de gemeente Overbetuwe gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van Overbetuwe d.d. 2 november 2004 gelezen het standpunt van het Cliëntenoverleg Overbetuwe gelet op artikel 47 van

Nadere informatie

Verordening cliëntenparticipatie sociaal domein gemeente Borger-Odoorn 2016

Verordening cliëntenparticipatie sociaal domein gemeente Borger-Odoorn 2016 Verordening cliëntenparticipatie sociaal domein gemeente Borger-Odoorn 2016 De raad van de gemeente Borger-Odoorn; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Borger-

Nadere informatie

Oplegvel Raadsvoorstel inzake risicobeheersing Vlet Vlerk en Bijstand

Oplegvel Raadsvoorstel inzake risicobeheersing Vlet Vlerk en Bijstand Dienst Werk, Zorg en Inkomen Raadsnummer 05.RZZ97.OOI Inboeknummer osbstoops4 Beslisdatum B&W S april 2005 Dossiernummer Sr4.6Sx Oplegvel Raadsvoorstel inzake risicobeheersing Vlet Vlerk en Bijstand 1

Nadere informatie

VERORDENING ADVIESRAAD SOCIAAL DOMEIN

VERORDENING ADVIESRAAD SOCIAAL DOMEIN VERORDENING ADVIESRAAD SOCIAAL DOMEIN De raad van de gemeente... overwegende dat er een verordening adviesraad sociaal domein moet komen, gelet op artikel 47 van de Participatiewet, artikel 2.1.3 derde

Nadere informatie

Verordening begeleidingscommissie Werk, Zorg en Inkomen Zoetermeer

Verordening begeleidingscommissie Werk, Zorg en Inkomen Zoetermeer Verordening begeleidingscommissie Werk, Zorg en Inkomen 2010 Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie gemeente Zoetermeer Officiële naam regeling Verordening begeleidingscommissie

Nadere informatie

Raadsvoorstel tot het wijzigen van de Bouwverordening gemeente

Raadsvoorstel tot het wijzigen van de Bouwverordening gemeente gemeente Eindhoven Dienst Stedelijke Ontwikkeling en Beheer Raadsnummer 03.R499.OOI Inboeknummer osbooo4s4 Beslisdatum BikW xo juni soos Dossiernummer a24.75i Raadsvoorstel tot het wijzigen van de Bouwverordening

Nadere informatie

VERORDENING MAATSCHAPPELIJKE ADVIES RAAD BRUMMEN

VERORDENING MAATSCHAPPELIJKE ADVIES RAAD BRUMMEN Verordening Maatschappelijke Advies Raad 2015 Brummen VERORDENING MAATSCHAPPELIJKE ADVIES RAAD 2015 BRUMMEN Verordening Maatschappelijke Advies Raad 2015 Brummen Inhoudsopgave Artikel 1 Begripsomschrijving...

Nadere informatie

OplegvelRaadsvoorstel tot het instellen van een voorziening dubieuze debiteuren Ambulancehulpverlening

OplegvelRaadsvoorstel tot het instellen van een voorziening dubieuze debiteuren Ambulancehulpverlening Gemeentelijke Gezondheidsdienst Raadsnummer O6.RZ84Ci.OOZ Inboeknummer o6bstorbsb Beslisdatum BSP B oktober 2006 Dossiernummer 6qo SSr OplegvelRaadsvoorstel tot het instellen van een voorziening dubieuze

Nadere informatie

Verordening cliëntenparticipatie adviesraad sociaal domein Ede 2015.

Verordening cliëntenparticipatie adviesraad sociaal domein Ede 2015. De raad van de gemeente Ede; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 11 november 2014; gelet op artikel 47 van de Participatiewet artikel 2.1.3, derde lid, van de Wet maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

Verordening Adviesraad voor het sociaal domein gemeente Geldermalsen 2016

Verordening Adviesraad voor het sociaal domein gemeente Geldermalsen 2016 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Geldermalsen. Nr. 48012 21 april 2016 Verordening Adviesraad voor het sociaal domein gemeente Geldermalsen 2016 De raad van de gemeente Geldermalsen, Gelezen

Nadere informatie

Verordening Adviesraad Sociaal Domein Ten Boer 2017

Verordening Adviesraad Sociaal Domein Ten Boer 2017 Verordening Adviesraad Sociaal Domein Ten Boer 2017 De raad van de gemeente Ten Boer; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 7 maart 2017 gelet op artikel 2.1.3, derde lid van de Wet maatschappelijke

Nadere informatie

Verordening cliëntenparticipatie sociale zekerheid. gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d.

Verordening cliëntenparticipatie sociale zekerheid. gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. CVDR Officiële uitgave van Hulst. Nr. CVDR47824_1 15 maart 2016 Verordening cliëntenparticipatie sociale zekerheid De raad van de gemeente Hulst; Gezien het advies van de commissie Samenleving; gelezen

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Raadsvoorstel inzake terugwerkende kracht functiewaardering

gemeente Eindhoven Raadsvoorstel inzake terugwerkende kracht functiewaardering wfâż gemeente Eindhoven Concernstaf Raadsnummer Og.RgS.OOr Inboeknummer o3)orsog8 Beslisdatum B8cw x6 september soo3 Dossiernummer 338.35I Raadsvoorstel inzake terugwerkende kracht functiewaardering 1

Nadere informatie

Onderwerp Verordening Cliëntenparticipatie Participatiewet Gemeente Tytsjerksteradiel 2015

Onderwerp Verordening Cliëntenparticipatie Participatiewet Gemeente Tytsjerksteradiel 2015 Raadsvoorstel Vergadering : 18 december 2014 Agendapunt : 9 Status : Besluitvormend Programma : (8) Werk en Bijstand Portefeuillehouder : Houkje Rijpstra Behandelend ambt. : Chris Koopmans E-mail : ckoopmans@t-diel.nl

Nadere informatie

Verordening cliëntenparticipatie ISD Bollenstreek 2015

Verordening cliëntenparticipatie ISD Bollenstreek 2015 De raad van de gemeente ; Gelezen het voorstel van het dagelijks bestuur van de Intergemeentelijke Sociale Dienst Bollenstreek van ; Gelet op de Gemeenschappelijke Regeling van de Intergemeentelijke Sociale

Nadere informatie

Re-integratieverordening WWB, IOAW en IOAZ gemeente Lemsterland. gezien het voorstel van Burgemeester en Wethouders d.d.

Re-integratieverordening WWB, IOAW en IOAZ gemeente Lemsterland. gezien het voorstel van Burgemeester en Wethouders d.d. Re-integratieverordening WWB, IOAW en IOAZ gemeente Lemsterland. De raad van de gemeente Lemsterland; gezien het voorstel van Burgemeester en Wethouders d.d. 6 december 2010; gelet op de artikelen 7, 8,

Nadere informatie

gelezen het voorstel van het college van Burgemeester en wethouders;

gelezen het voorstel van het college van Burgemeester en wethouders; De raad van de gemeente Menterwolde; gelezen het voorstel van het college van Burgemeester en wethouders; gelet op artikel 2.1.3 van de Wmo 2015; gelet op artikel 47 van de Participatiewet; BESLUIT: Vast

Nadere informatie

besluit vast te stellen de Verordening cliëntenparticipatie Participatiewet, IOAW, IOAZ, Bbz 2004 en Wsw gemeente Renkum 2015

besluit vast te stellen de Verordening cliëntenparticipatie Participatiewet, IOAW, IOAZ, Bbz 2004 en Wsw gemeente Renkum 2015 De raad van de gemeente Renkum, Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 13 januari 2015; Gezien het advies van de Commissie Inwoners van 9 februari 2015; Gelet op artikel

Nadere informatie

De Raden van de Gemeenten Ameland,Dantumadiel, Dongeradeel, Ferwerderadiel, Kollumerland c.a., Schiermonnikoog

De Raden van de Gemeenten Ameland,Dantumadiel, Dongeradeel, Ferwerderadiel, Kollumerland c.a., Schiermonnikoog CVDR Officiële uitgave van Dantumadiel. Nr. CVDR337050_1 12 juni 2018 Cliëntenparticipatie Wsw De cliëntenparticipatie Wsw (Wsw-raad) houdt zich bezig met het gemeentelijke beleid ten aanzien van de Wsw.

Nadere informatie