Persmap. Startmoment Vlaamse Proeftuin Elektrische Voertuigen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Persmap. Startmoment Vlaamse Proeftuin Elektrische Voertuigen"

Transcriptie

1 Persmap Startmoment Vlaamse Proeftuin Elektrische Voertuigen Vlaams Parlement Hertogsstraat BRUSSEL 29 september 2011

2

3 Programma startmoment Proeftuin Elektrische Voertuigen 13:30h Ontvangst van de deelnemers door Vlaams Minister van Innovatie, overheidsinvesteringen, media en armoedebestrijding, Ingrid Lieten en de platformcoördinatoren Peristilium (0) 14:00h Inleiding van de namiddag De Schelp (-2) 14:10h Toelichting bij het Vlaamse beleid rond elektrische voertuigen door Vlaams Minister van innovatie, overheidsinvesteringen, media en armoedebestrijding, Ingrid Lieten De Schelp (-2) 14:30h Toelichting bij het subsidietraject door IWT De Schelp (-2) 14:45h Toelichting bij de werking van het Programme Office Elektrische Voertuigen De Schelp (-2) 15:00h Toelichting door platform EVA De Schelp (-2) 15:10h Toelichting door platform imove De Schelp (-2) 15:20h Toelichting door platform Olympus De Schelp (-2) 15:30h Toelichting door platform Teclab De Schelp (-2) 15:40h Toelichting door platform Volt-Air De Schelp (-2) 16:00h Netwerkingsmoment Zuilenzaal (0)

4 Vlaamse Proeftuin Elektrische Voertuigen Op 15 juli 2011 keurde de Vlaamse regering, op voorstel van minister van Innovatie, Ingrid Lieten, vijf proeftuinplatformen goed met een maximaal subsidiebedrag van 16,25 miljoen euro. Deze Proeftuin kwam er om de invoering van elektrische voertuigen in Vlaanderen te versnellen. Bedrijven of organisaties zullen innovatieve technologieën, producten, diensten en concepten kunnen testen via een representatieve testpopulatie in een echte leef- en werkomgeving. Het doel is om de innovatie bij te sturen en/of te versnellen en/of om toekomstige noden te capteren en zo innovatie uit te lokken en/of het gebruik van elektrische voertuigen te stimuleren. De real life ervaringen van de gebruikers zijn zeer belangrijk voor bedrijven en de overheid om zo de aanvaarding en verspreiding van elektrische voertuigen verder te stimuleren. Er is een grote diversiteit onder de bedrijven die betrokken zijn bij de Proeftuin. Zo zijn er bedrijven actief in telecommunicatie, laadinfrastructuur, elektrische voertuigen, logistiek, meubelhandel, sociale werkplaatsen, farma, parkeerbeheer, consulting, pechverhelping,... Daarnaast doen er ook heel wat gemeente- en provinciebesturen mee, onderzoeksinstellingen en andere partners zoals sectororganisaties en opleidingscentra. Zij zullen projecten uitvoeren op de vijf gesubsidieerde proeftuinplatformen. De vragen waar deze platformen een antwoord op willen geven zijn zeer uiteenlopend en bijzonder relevant voor alle bedrijven en instellingen in Vlaanderen die actief zijn in deze sector. Enkele voorbeelden: hoe passen elektrische voertuigen in multimodale mobiliteitsconcepten, hoe bouw je best een grootschalig laadinfrastructuurplatform uit, hoe zorg je ervoor dat gebruikers aan elke laadpaal kunnen opladen, hoe kunnen laadstations zo duurzaam mogelijk gemaakt worden, welke voertuigtechnologie is meest geschikt voor welke toepassing, wat doe je met te stille motoren, wat is de invloed van elektrische voertuigen op het elektriciteitsnet, welke nieuwe diensten (betaling, leasing, balanceren net, ), welke businessmodellen zijn economisch haalbaar, wat is de impact op het verplaatsingsgedrag, hoe zit het met de gebruikersacceptatie, welke rol kunnen overheden spelen, De vijf proeftuinplatformen die zich gaan toeleggen op deze vragen zijn EVA, imove, Olympus, TecLab en Volt-Air. Zij krijgen via IWT investering- en werkingssubsidies om meer dan 600 elektrische voertuigen en laadpalen in het straatbeeld te brengen en ze in real life omstandigheden te testen. Het Programme Office zal de platformen tijdens de looptijd van de Proeftuin Elektrische Voertuigen ondersteunen. Meer informatie over het Programme Office en de 5 proeftuinplatformen (EVA, imove, Olympus, TecLab en Volt-Air) kan u verder in deze map terugvinden.

5

6 Programme Office Elektrische Voertuigen Op voorstel van Vlaams minister van Innovatie Ingrid Lieten, keurde de Vlaamse Regering op 15 juli 2011 vijf proeftuinplatformen inzake Elektrische Voertuigen goed. De ondersteuning van deze platformen zal gebeuren door het Programma Office. Op 1 september 2011 werd het startschot gegeven voor de opstart van deze Programme Office voor de Proeftuin Elektrische Voertuigen. Het Programme Office staat ten dienste van al haar klanten: de vijf platformen, het IWT, de overheid en geïnteresseerde stakeholders in binnen- en buitenland. Het Programme Office wenst een meerwaarde te bieden door het leggen van contacten en het formaliseren van afspraken, door informatie te verspreiden en door vragen die rijzen bij de uitrol van de proeftuinen op een centrale plaats te behandelen. Op die manier hebben de platformen niet enkel een aanspreekpunt voor hun vragen, maar kunnen ze ook een beroep doen op de bredere expertise die wordt opgebouwd bij alle actoren die binnen Vlaanderen actief bezig zijn met elektrische mobiliteit. Hierbij moet worden vermeld dat de platformen geen contractuele relatie hebben met het Programme Office maar wel met het IWT. Het IWT is dan ook diegene die toeziet op de goede uitvoering van de gesubsidieerde projecten en de financiële controle van de subsidies. Het Programme Office heeft hoofdzakelijk een ondersteunende en faciliterende rol in de proeftuin elektrische voertuigen. Concreet zal het Programme Office o.a. volgende taken uitvoeren: 1. Eerste aanspreekpunt bij vragen Iedereen met een vraag over de proeftuin elektrische voertuigen kan terecht bij het Programme Office. Het Programme Office analyseert samen met de aanvrager het probleem en verwijst indien nodig door naar de juiste expertise. Door een actieve opvolging van de gestelde vragen garandeert het Programme Office dat geen enkele vraag onbeantwoord blijft of dat opportuniteiten voor de platformen verloren zouden gaan. Antwoorden die ook voor anderen interessant kunnen zijn zullen via een FAQ -lijst op de website van het Programme Office worden gepubliceerd. 2. Ondersteuning bieden bij het stroomlijnen van procedures over de platformen heen Het Programme Office geeft ondersteunend advies zodat de procedures en aanpak over de platformen heen een zekere homogeniteit vertonen. Aspecten die daarbij aan bod komen zijn bijvoorbeeld de toelatingsvoorwaarden voor projecten, algemene principes van IPR, geheimhouding, voorbeeldcontracten, enz.

7 3. Opvolgen van trends en opportuniteiten buiten Vlaanderen Het Programme Office volgt op Europees niveau de relevante ontwikkelingen op het vlak van elektrische mobiliteit die nuttige input kunnen leveren voor de verschillende platformen of de Vlaamse overheid. Dit zal gebeuren door het actief opvolgen van een aantal relevante Europese projecten en platformen. Het Programme Office zal deze kennis op een actieve manier ter beschikking stellen van de platformen. Op deze manier kunnen lessons learned uit het buitenland worden vertaald naar Vlaanderen of kunnen aspecten als interoperabiliteit op een Europese schaal worden getoetst. Het Programme Office staat natuurlijk altijd open voor suggesties vanuit de platformen om op gepaste momenten informatiemomenten te organiseren rond een specifiek topic en om eventueel de andere platformen op de hoogte te brengen van bepaalde realisaties. 4. Opvolgen en verspreiden van de resultaten van de proeftuin elektrische voertuigen Het Programme Office staat in voor de integratie van de overkoepelende resultaten van de platformen die een maatschappelijke of beleidsmatige relevantie hebben. Deze resultaten worden op een geglobaliseerde manier verspreid. Doelstelling is om het brede publiek een inzicht te geven in de gezamenlijke voortgang van de proeftuin en status van de uitrol van elektrische mobiliteit in Vlaanderen. Hiertoe verzamelt het Programme Office operationele gegevens bij de platformen. Dit gebeurt in onderling overleg met de platformen en met inachtneming van de nodige confidentialiteitsprincipes. De gedetailleerde rapportering die te maken heeft met de contractuele uitvoering van de platformen gebeurt rechtstreeks aan het IWT. 5. Informatieverstrekking via de website Het Programme Office zal een website opzetten waarop de overkoepelende resultaten van de platformen zullen worden gecommuniceerd. Elk platform heeft natuurlijk zijn eigen specifieke resultaten en zal deze ook zelf kunnen communiceren in eigen persberichten. Het Programme Office wenst alle informatie over de activiteiten in de verschillende platformen ook zoveel mogelijk op de overkoepelende website te verzamelen, zodat de beschikbare informatie over de ganse proeftuin op één centrale plaats is terug te vinden. Daarnaast zullen ook evenementen rond elektrische mobiliteit op deze website worden aangekondigd.

8 EVA Elektrische Voertuigen in Actie Elektrische Voertuigen in Actie, kortweg EVA, is een initiatief van publieke en private partners om elektrisch rijden te stimuleren. Samen ontwikkelen ze de grootste proeftuin voor elektrisch rijden in Vlaanderen. EVA zal de uitdagingen rond elektrisch rijden in Vlaanderen onderzoeken en aanpakken. Het is een open platform: onderzoekers, ondernemers en overheden in Vlaanderen vinden er ondersteuning voor hun innoverende initiatieven. Levend laboratorium De komende maanden bouwt EVA een proeftuin om elektrische voertuigen en hun bijhorende infrastructuur in reële omstandigheden uit te testen en te onderzoeken. Die proeftuin omvat: - De grootste laadinfrastructuur in Vlaanderen: EVA omvat de bouw van meer dan 200 laadpalen tegen september De laadpalen worden verspreid over 80 % van het publiek domein in Vlaanderen. Daarnaast komen er ook laadpunten op semipubliek domein zoals supermarkten, betaalparkings of winkelcentra. Naast een welgekozen spreiding van laadpalen, voorziet EVA ook concentraties van laadpunten in en rond grote steden en in specifieke regio s. Op publiek domein worden de oplaadpunten gegroepeerd in oplaadeilanden, waar meerdere voertuigen tegelijk kunnen worden opgeladen. De oplaadeilanden beschikken onder meer over een slimme meter, breedbandcommunicatie naar databanken en een WiFi-hotspot. - Een omvangrijke en zeer gevarieerde testvloot: Liefst 161 elektrische voertuigen worden uitgetest door een representatieve testpopulatie. De testvloot bevat een breed pallet van meer dan 20 verschillende merken en types voertuigen waaronder ook elektrische bestelwagens, bussen, scooters en quads. - Een belangrijke gegevensbron voor onderzoek en ontwikkeling: Binnen EVA onderzoeken verschillende expertise- en onderzoekscentra voor elektrische mobiliteit hoe elektrisch rijden optimaal kan worden benut. De laadinfrastructuur, testvloot en testpopulatie bieden belangrijke input voor statistisch onderzoek en kennis over technische parameters in elektrische voertuigen, laadparameters en gebruikspatronen. - Oproep voor innovatie! EVA staat ter beschikking voor wie de haalbaarheid en uitbouw van nieuwe ideeën, concepten, activiteiten en businessmodellen wil uittesten. Geïnteresseerden kunnen terecht op info@elektrischevoertuigeninactie.be. Contact: Simon Van Wijmeersch tel gsm simon.vanwijmeersch@eandis.be Bij EVA zijn ook tal van gemeentelijke, provinciale, industriële en adviserende partners betrokken. Kijk op voor meer informatie.

9 imove IMOVE consortium investeert 10 miljoen in grootschalig pilootproject 175 elektrische wagens en 300 oplaadpunten Werknemers en particulieren testen in dagelijkse gebruiksomstandigheden Het consortium van 18 Vlaamse bedrijven en onderzoeksinstellingen, onder coördinatie van Umicore, streeft via imove naar een doorbraak van elektrische wagens en een duurzame mobiliteit. Daarbij zal een grote groep werknemers en particulieren 175 elektrische wagens en 300 oplaadpunten, verspreid over heel Vlaanderen, gedurende drie jaar dagelijks gebruiken. De innovatiefocus ligt op drie thema s die een cruciale rol spelen: hernieuwbare energie en smart grids, nieuwe batterij- en wagentechnologie en mobiliteitsgedrag. Jan Vliegen, Senior Vice-President Future Business for Energy Materials bij Umicore, coördinator van imove, licht toe wat imove uniek maakt in Europa: De omvang van dit pilootproject, één van de grootste in Europa, en de nauwe betrokkenheid van de wagenproducenten en leveranciers dragen bij tot de diepgang van het onderzoek. Tevens zijn de belangrijke actoren uit de elektriciteitsmarkt betrokken (producent, leverancier, netbeheerder en aggregatoren),waardoor we in de realiteit kunnen aantonen dat elektrische wagens bijdragen tot een toename en efficiëntere inzet van hernieuwbare energie. imove laat toe om oplossingen te zoeken die de doorbraak van elektrische wagens in Vlaanderen kunnen versnellen. Het gaat hierbij om technologische innovaties in de domeinen energie en voertuigtechnologie, maar ook om oplossingen die de overstap naar een elektrisch voertuig voor de gebruiker zo klein mogelijk maken. Doordat we op voldoende schaalgrootte aan onderzoek kunnen doen, verwachten we een belangrijke economische en maatschappelijke meerwaarde voor Vlaanderen. Ondermeer Citroën, Renault, Volvo Cars, Nissan, Punch Powertrain, Daimler, Mitsubishi, Opel, Peugeot en Athlon Car Lease zullen elektrische wagens en bestelwagens aan dit platform leveren. Het consortium voorziet 300 oplaadpunten op parkings van bedrijven en op openbare plaatsen. De testgroep bestaat zowel uit particulieren als uit medewerkers van bedrijven die de wagens als bedrijfs-, werk- of carpoolvoertuigen gebruiken. Jan Vliegen Senior Vice-President Future Business for Energy Materials jan.vliegen@eu.umicore.com

10 Olympus: intelligente oplossingen voor de mobiliteit in de 21ste eeuw. Het Olympusplatform vormt een ontmoetingsplaats voor de verschillende actoren op het vlak van de duurzame mobiliteit, waar informatie en kennis op het vlak van verplaatsingsgedrag, groene technologie en slimme elektriciteitsnetten worden uitgewisseld, met het doel die technologie te promoten en te verbeteren en andere business modellen te ontwikkelen. Vandaag ontstaan immers verplaatsingspatronen die niet meer beperkt zijn tot het gebruik van één enkel transportmiddel (auto, trein, tram, bus, ) en evolueert de mobiliteit naar een netwerk waar verschillende vervoermiddelen met elkaar verbonden zijn en naadloos op elkaar aansluiten. Als aanbieder van vervoersoplossingen wil de NMBS-Holding de motor zijn van die genetwerkte mobiliteit. Een belangrijk actiepunt hierbij is de integratie van elektrische voertuigen. Onder impuls van de Vlaamse overheid investeren de partners in elektrische auto s, elektrische scooters en elektrische fietsen en fietslaadstations verdeeld over vier steden: Gent, Hasselt, Leuven en Antwerpen. Bovendien zullen 34 treinstations in België met laadpunten voor elektrische voertuigen worden uitgerust. Dankzij Olympus kan de NMBS-Holding haar groen mobiliteitsaanbod uitbreiden en kan de waaier aan mobiliteitsoplossingen nog beter aansluiten op de hedendaagse verplaatsingsbehoeften. In de stations van de betrokken steden waar nu al deelauto s (cambio) en deelfietsen (Blue-bike) ter beschikking staan, zal de reiziger nu ook kunnen kiezen voor een elektrische variant. Olympus draagt zo bij tot de realisatie van de stedelijke doelstellingen op vlak van mobiliteit, leefmilieu en innovatie. Complementair aan deze mobiliteitsketen zal een open service platform worden ontwikkeld, waarbij informatie over voertuigen, laadpalen, betalingen, verkeer, energiebalancering, enz. verzameld wordt. Deze gegevens kunnen beschikbaar gemaakt worden voor andere dienstenleveranciers. Naast coördinator NMBS-Holding draagt haar filiaal Syntigo ICT-diensten bij aan het Olympus platform. Infrabel levert technische knowhow en de stroomvoorziening naar de laadpalen en doet onderzoek naar mogelijke energiebalancering van haar elektriciteitsnet. De coördinatie en onderzoek in de ontwikkeling van nieuwe business modellen wordt geleid vanuit de dochteronderneming Blue-mobility, de uitbater van het deelfietssysteem Blue-bike. Nog een lange lijst partners (hun logo prijkt hieronder) dragen hun competentie toe aan het project of zullen studies en testen uitvoeren voor de uitbouw van het platform. Perscontact: Leen Uyterhoeven, woordvoerster NMBS- Holding: 02/ of 0478/ of leen.uyterhoeven@b-holding.be

11 EV TecLab Een consortium van tien Vlaamse bedrijven en onderzoeksinstellingen, gecoördineerd door Punch Powertrain, zal via EV TecLab nieuwe aandrijftechnologieën voor elektrische bestelwagens, vrachtwagens en bussen evalueren en op punt stellen voor commercialisatie. De voertuigen worden ingezet voor goederentransport en openbaar vervoer. De testen vinden plaats in reële gecontroleerde gebruiksomstandigheden. EV TecLab wil op deze manier bijdragen tot de introductie van elektrische voertuigen en duurzame mobiliteit. Het consortium zal bovendien onderzoeksresultaten delen met alle andere betrokken partijen, waaronder een groot aantal voertuigproducenten. Dit alles dient te resulteren in nieuwe commerciële producten en diensten. Het consortium beoogt met EV TecLab dus een aanzienlijke toegevoegde waarde voor zowel de betrokken Vlaamse ondernemingen als de Vlaamse economie in het algemeen. EV TecLab Punch Powertrain Benoit Lenaerts

12 Volt-Air Na een grondige evaluatie keurde de Vlaamse Regering op 15 juli vijf projecten goed, waaronder Volt-Air. Het platform Volt-Air werd ontwikkeld door Siemens, in een consortium met Volvo Cars, Westlease, Elexys, E. Van Wingen, Powerdale en de stad Kortrijk. Verder wordt het platform ondersteund door KHLim, K.U.Leuven en VITO, de onderzoeks-instellingen van het onderzoekscentrum Energyville voor groene energie en elektromobiliteit binnen dit project. Volt-Air is een platform met als doelstelling innovaties te ondersteunen om de integratie van elektrische voertuigen in bedrijfsvloten en in microgrids van bedrijven te bevorderen. Wat in februari 2011 begon als een pilootproject binnen de sites van Siemens België (in Huizingen en Anderlecht), is nu uitgegroeid tot een driejarig testproject met overheidssteun, in het kader van Proeftuin Elektrische Voertuigen. Via deze Proeftuin Elektrische Voertuigen wil Minister van Innovatie Ingrid Lieten de invoering van elektrische voertuigen in Vlaanderen versnellen. Van 22 december 2010 tot 15 februari 2011 konden consortia voorstellen van platformen en projecten indienen bij het Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie (IWT). De vijf geselecteerde projecten kunnen nu in real life omstandigheden getest worden door echte gebruikers. Het Volt-Air platform bestaat uit drie sublabs die met elkaar verbonden zijn via een gemeenschappelijk dataplatform voor gegevensuitwisseling. Zo is er het microgrid lab op de Siemens site in Huizingen. Dit bestaat uit hernieuwbare energiebronnen ( m² zonnepanelen), een warmtekrachtkoppelingsysteem en elektrische voertuigen. Het EV (elektrische voertuigen) lab van Volvo Cars in Gent bestaat uit Volvo C30 elektrische wagens, voorzien van meetapparatuur voor het loggen van technische data. Het service lab in Kortrijk, ten slotte, bestaat uit een pool van een 60-tal elektrische voertuigen die via Westlease aan voordelige tarieven ter beschikking worden gesteld van diverse bedrijven in de regio van Kortrijk. Bovendien voorziet de stad Kortrijk ook in drie laadpalen. Daarnaast zal de mogelijkheid onderzocht worden om, net zoals op de Siemens site, een warmtekrachtkoppelingsysteem te plaatsen. De infrastructuur van dit hele platform leent zich dankzij het gebruiksvriendelijke IT-systeem van het Powerdale Telemetry Platform uitermate voor het testen en valideren van o.a. nieuwe mobiliteitsconcepten, multimodaal transport, locatiegebaseerde diensten en nieuwe energy management concepten. Daarnaast biedt het de mogelijkheid waardevolle economische, maatschappelijke en ecologische data aan te leveren voor duurzame stedelijke mobiliteit, ecologische studies op het vlak van elektromobiliteit en meer. De onderzoeksinstellingen K.U.Leuven, VITO en KHLim zorgen binnen dit platform voor het verzamelen van de nodige data en zetten deze om in nuttige informatie, onder andere voor het opzetten van marktmechanismen.

13 De testpopulatie voor deze driejarige testfase van het Volt-Air platform bestaat voornamelijk uit bedrijven in de regio van Kortrijk. Het is de bedoeling dat de elektrische voertuigen (EV s) op lange termijn gebruikt worden door een breed panel van bedrijven. Westlease voorziet daarom 60 EV s voor dit platform, alsook de nodige laadinfrastructuur bij elk bedrijf. Parallel hiermee worden ook een 6-tal EV s getest door het personeel van Siemens. Het beheer van de testpopulaties gebeurt door VITO, aan de hand van een vooropgesteld protocol om een geschikte testpopulatie te rekruteren en op te volgen. Om de impact van de integratie van elektrische voertuigen in bedrijfsvloten beter te kunnen begrijpen, evenals de invloed van smart grids op het verbruikersprofiel van bedrijven qua energie, installeerde Elexys in het kader van hun nieuw business model rond de verkoop van energie een back office systeem in het Volt-Air platform met de focus op data in verband met energieverbruik. Op termijn kan dit leiden tot een efficiënte doorfacturatie van de gebruikte elektriciteit. Dankzij de proeftuin zal het consortium, tijdens de driejarige proefperiode, de kans krijgen om het Volt-Air project helemaal op punt te stellen. Het Volt-Air consortium zorgt ervoor om in de volledige waardeketting van dat boeiend domein van Electromobiliteit te kunnen pionieren. Via dit Volt-Air project bieden Siemens en haar partners een antwoord op de vragen en uitdagingen van morgen Thomas Zeebergh Thomas.zeebergh@siemens.com

14 Ruimte voor nota s

15

CARLO MOL & INGE COOLS PROGRAMME OFFICE

CARLO MOL & INGE COOLS PROGRAMME OFFICE VLAAMSE PROEFTUIN ELEKTRISCHE VOERTUIGEN CARLO MOL & INGE COOLS PROGRAMME OFFICE VLAAMSE PROEFTUIN ELEKTRISCHE VOERTUIGEN 02/07/2012 1 Deze Proeftuin kwam er om de invoering van elektrische voertuigen

Nadere informatie

DE VLAAMSE PROEFTUIN ELEKTRISCHE VOERTUIGEN CARLO MOL PROGRAMME OFFICE PROEFTUIN ELEKTRISCHE VOERTUIGEN

DE VLAAMSE PROEFTUIN ELEKTRISCHE VOERTUIGEN CARLO MOL PROGRAMME OFFICE PROEFTUIN ELEKTRISCHE VOERTUIGEN DE VLAAMSE PROEFTUIN ELEKTRISCHE VOERTUIGEN SMART GRIDS SUMMERSCHOOL, 20 JUNI 2012, BRUSSEL CARLO MOL PROGRAMME OFFICE PROEFTUIN ELEKTRISCHE VOERTUIGEN 17/06/2012 1 Deze Proeftuin kwam er om de invoering

Nadere informatie

UNIFORME LAADSTEKKER VOOR PUBLIEKE OPLAADINFRASTRUCTUUR ELEKTRISCHE VOERTUIGEN

UNIFORME LAADSTEKKER VOOR PUBLIEKE OPLAADINFRASTRUCTUUR ELEKTRISCHE VOERTUIGEN PERSMEDEDELING VAN VICEMINISTER-PRESIDENT INGRID LIETEN VLAAMS MINISTER VAN INNOVATIE, OVERHEIDSINVESTERINGEN, MEDIA EN ARMOEDEBESTRIJDING 25 mei 2012 UNIFORME LAADSTEKKER VOOR PUBLIEKE OPLAADINFRASTRUCTUUR

Nadere informatie

Olympus Proeftuin elektrische voertuigen

Olympus Proeftuin elektrische voertuigen Olympus Proeftuin elektrische voertuigen WAAROM IS ELEKTRISCHE MOBILITEIT BELANGRIJK VOOR NMBS-HOLDING? Koen Van De Putte, NMBS-Holding NMBS-Holding, motor van genetwerkte mobiliteit...stimuleert de samenwerking

Nadere informatie

Welkom. Elektrische Voertuigen in Actie. Praktijkdag Nieuwe Mobiliteit Provinciehuis Boeverbos, Brugge 11 September 2012

Welkom. Elektrische Voertuigen in Actie. Praktijkdag Nieuwe Mobiliteit Provinciehuis Boeverbos, Brugge 11 September 2012 Welkom Elektrische Voertuigen in Actie Praktijkdag Nieuwe Mobiliteit Provinciehuis Boeverbos, Brugge 11 September 2012 Waarom elektrische voertuigen? In Vlaanderen : 3,7 miljoen voertuigen 3,1 miljoen

Nadere informatie

VMx studiedag mobiliteit. Een toekomst voor elektrische mobiliteit in Vlaanderen

VMx studiedag mobiliteit. Een toekomst voor elektrische mobiliteit in Vlaanderen VMx studiedag mobiliteit Een toekomst voor elektrische mobiliteit in Vlaanderen 05/09/2013, Leuven Carlo Mol Vlaamse Proeftuin Elektrische Voertuigen Agenda» Elektrische Mobiliteit : Wat? Waarom? Wie?

Nadere informatie

proeftuin elektrische voertuigen oproep door IWT op initiatief van de Vlaamse Regering

proeftuin elektrische voertuigen oproep door IWT op initiatief van de Vlaamse Regering proeftuin elektrische voertuigen oproep door IWT op initiatief van de Vlaamse Regering informatiesessie, 5 januari 2011 Jozef Ghijselen samenvatting doel van de proeftuin elektrische voertuigen economisch

Nadere informatie

Smart Belgium Consulting Services

Smart Belgium Consulting Services Smart Belgium Consulting Services Steven Benoit CEO Smart Belgium Consulting Smart Belgium uitdagingen & opportuniteiten Duurzame ontwikkeling Gezondheidszorg Veroudering Infrastructuur Innovaties Smart

Nadere informatie

Welkom. Elektrische Voertuigen in Actie. Studiedag Elektrische Mobiliteit Provincie Antwerpen 31 mei 2012

Welkom. Elektrische Voertuigen in Actie. Studiedag Elektrische Mobiliteit Provincie Antwerpen 31 mei 2012 Welkom Elektrische Voertuigen in Actie Studiedag Elektrische Mobiliteit Provincie Antwerpen 31 mei 2012 Waarom elektrische voertuigen? In Vlaanderen : 3,7 miljoen voertuigen 3,1 miljoen personenwagens

Nadere informatie

Welkom Elektrische voertuigen 6 juli 2011

Welkom Elektrische voertuigen 6 juli 2011 Welkom Elektrische voertuigen 6 juli 2011 Agenda Project elektrische voertuigen Eandis Impact op netwerk elektriciteit Deelname proeftuin EVA 2 6 juli 2011 Technische gegevens voertuigen ( 1 ) 4 FIAT FIORINO

Nadere informatie

Welkom. Wase Klimaattop. Laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen

Welkom. Wase Klimaattop. Laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen Welkom Wase Klimaattop Laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen Laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen 2 Wase Klimaattop_14 oktober 2016 Situering initiatief duurzame mobiliteit Doelstellingen

Nadere informatie

Van bouwsector naar woonsector

Van bouwsector naar woonsector Van bouwsector naar woonsector donderdag - 24 04 2014-12:23 Van bouwsector naar woonsector De bouw ondergaat vandaag een grote transformatie: naar een sector die inspeelt op de behoefte aan betaalbare

Nadere informatie

slim en flexibel fietsdelen

slim en flexibel fietsdelen slim en flexibel fietsdelen Mobit is een jong technologiebedrijf met een sterke focus op: innova/e Innoveren zit ons DNA. We zijn constant op zoek naar nieuwe technologieën en mogelijke toepassingen. Intelligente

Nadere informatie

We lenen de aarde van onze kinderen.

We lenen de aarde van onze kinderen. We lenen de aarde van onze kinderen. Allemaal samen voor Groene energie De grote uitdaging is om zoveel mogelijk te investeren in hernieuwbare energie! Op deze manier zal onze mobiliteit meer en meer elektrisch

Nadere informatie

Energieoplossingen van de toekomst

Energieoplossingen van de toekomst Energieoplossingen van de toekomst Duurzaam en innovatief Naast de transformatorstations die Alfen voornamelijk aan netbeheerders levert, leggen we complete elektriciteitsnetwerken aan bij klanten in de

Nadere informatie

Het belang van het project SAVE voor Vlaamse kmo s. Presentatie op slotevent SAVE 19 september 2018

Het belang van het project SAVE voor Vlaamse kmo s. Presentatie op slotevent SAVE 19 september 2018 Het belang van het project SAVE voor Vlaamse kmo s Presentatie op slotevent SAVE 19 september 2018 Steun vanuit het agentschap innoveren en ondernemen 1.847.150 EUR steun als VIS-traject, toegekend op

Nadere informatie

Duurzame dienstmobiliteit. Geert Biesemans directeur voertuigencentrum

Duurzame dienstmobiliteit. Geert Biesemans directeur voertuigencentrum Duurzame dienstmobiliteit Geert Biesemans directeur voertuigencentrum Nood aan verduurzaming externe factoren opwarming van de aarde stijgende prijs en eindigheid brandstoffen binnen koolstofeconomie fiscaliteit

Nadere informatie

Rol van de 17 imove partners en belang van imove voor hun organisatie

Rol van de 17 imove partners en belang van imove voor hun organisatie Rol van de 17 imove partners en belang van imove voor hun organisatie Belgacom / Mobile For De Belgacom Groep is een actieve partner die volop investeert in elektrische voertuigen (28 ondertussen) met

Nadere informatie

uitgroeien tot een Vlaamse, Europese en internationale topregio met economische creativiteit als concept voor meer welvaart en welzijn in de regio.

uitgroeien tot een Vlaamse, Europese en internationale topregio met economische creativiteit als concept voor meer welvaart en welzijn in de regio. Flanders Smart Hub 1. Waarom dit project? 2. Wie maakt deel uit van dit project? 3. Vanwaar komt de naam? 4. Het vertrekpunt van het project 5. Actiedomeinen 6. Wat zijn onze doelstellingen? 7. Logistiek

Nadere informatie

Aanleg elektrisch laadeiland te Brasschaat

Aanleg elektrisch laadeiland te Brasschaat Aanleg elektrisch laadeiland te Brasschaat studiedag elektrische wagens en voertuigen 31 mei 2012 Katherine Van de Velde (duurzaamheidsambtenaar gemeente Brasschaat) Historiek Beleidsverklaring Bruisend

Nadere informatie

Future EV Services. Flanders Smart Grids School 2013, october 9. ElectroMobility Consulting

Future EV Services. Flanders Smart Grids School 2013, october 9. ElectroMobility Consulting Future EV Services Flanders Smart Grids School 2013, october 9 ElectroMobility Consulting Luc LEBON Juni, 2013 1 ONTWIKKELING VAN DE EV MARKT Bijdrage elektromobiliteit aan duurzame samenleving Diepgaande

Nadere informatie

Cijfers Elektrisch Vervoer

Cijfers Elektrisch Vervoer Cijfers Elektrisch Vervoer (t/m 31 mei 2013) Dit overzicht geeft een indruk van de ontwikkeling van elektrisch vervoer in Nederland. Het wordt maandelijks samengesteld door Agentschap NL, in opdracht van

Nadere informatie

Road to Zero. Laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen. 19 juni 2018

Road to Zero. Laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen. 19 juni 2018 Road to Zero Laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen 19 juni 2018 Agenda 1. Laadinfra: key voor zero emissie vervoer Chantal de Graaf Roland Steinmetz 2. Van inkoop tot realisatie laadpunten Coen

Nadere informatie

Energieproject Business Club Dendermonde

Energieproject Business Club Dendermonde Energieproject Business Club Dendermonde PLAN 1. Kennismakingsfase 2. Vergelijken offertes adviesgroepen prijs/samenwerkingsdynamiek 3. Haalbaarheidsstudie 4. Simulatie 5. Analyse implementatie 6. Analyse

Nadere informatie

Infosessie De Lijn Visie mobility hubs & investeringsprojecten. 13 September 2018, Brussels

Infosessie De Lijn Visie mobility hubs & investeringsprojecten. 13 September 2018, Brussels Infosessie De Lijn Visie mobility hubs & investeringsprojecten 13 September 2018, Brussels Agenda 14.00: Ontvangst & koffie 14.30: Verwelkoming en inleiding: Smart and Sustainable mobility Ben Van Roose,

Nadere informatie

De tweede doelstelling van de CPT Roadshow is het informeren van het publiek :

De tweede doelstelling van de CPT Roadshow is het informeren van het publiek : CPT Roadshows De vereniging van elektrische voertuigen ASBE België stelt u met genoegen de Clean Power for Transport Roadshow voor, die we vanaf het najaar organiseren in samenwerking met de Vlaamse overheid,

Nadere informatie

E-car sharing in Zuid - Limburg

E-car sharing in Zuid - Limburg E-car sharing in Zuid - Limburg Visie en toepassing in Zuid Limburg Waarom e-car sharing in Zuid-Limburg? Waarom dit e-car sharing project? o Doorbraak van e-mobility in minder dicht bevolkte gebieden

Nadere informatie

Jaarverslag over het eerste werkingsjaar

Jaarverslag over het eerste werkingsjaar Jaarverslag over het eerste werkingsjaar Programme Office Elektrische Voertuigen www.proeftuin-ev.be 1 INHOUDSTAFEL OVERZICHT VAN FIGUREN... 5 OVERZICHT VAN FOTO S... 7 INLEIDING... 9 DOELSTELLING VAN

Nadere informatie

Elektrische vlootvoertuigen : aantrekkelijk?

Elektrische vlootvoertuigen : aantrekkelijk? Elektrische vlootvoertuigen : aantrekkelijk? Conclusion Paper, Be.eV#2, Brussel, 17 Januari 2011. Twee vloottypes worden hier beoogd : enerzijds de professionele nutsvoertuigen (bestelwagens, vrachtwagens,

Nadere informatie

Kansen en uitdagingen voor elektrisch wegvervoer

Kansen en uitdagingen voor elektrisch wegvervoer Kansen en uitdagingen voor elektrisch wegvervoer 30 september 2009 WTC Rotterdam Ir. Klaas Strijbis, Lid groepsdirectie Movares klaas.strijbis@movares.nl tel. 030 265 3003 www.movares.nl/elektrischrijden

Nadere informatie

Resultaten en vooruitzichten voor het Vlaamse beleidsplatform Slimme netten

Resultaten en vooruitzichten voor het Vlaamse beleidsplatform Slimme netten Resultaten en vooruitzichten voor het Vlaamse beleidsplatform Slimme netten Thierry Van Craenenbroeck First Belgian Smart Grid Day 18/10/2012 Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt Kader

Nadere informatie

Regionale financiering voor SMART CITIES in Brussel. Beata Bibrowska Senior Advisor- Dep Europa, OOI beleid en programma's- Innoviris

Regionale financiering voor SMART CITIES in Brussel. Beata Bibrowska Senior Advisor- Dep Europa, OOI beleid en programma's- Innoviris Regionale financiering voor SMART CITIES in Brussel Beata Bibrowska Senior Advisor- Dep Europa, OOI beleid en programma's- Innoviris Agenda JPI Urban Europe «SMART CITIES» in het EFRO in Brussel (in voorbereiding)

Nadere informatie

Energiedag voor lokale besturen VVSG. Heidi Lenaerts 26/10/2011

Energiedag voor lokale besturen VVSG. Heidi Lenaerts 26/10/2011 Energiedag voor lokale besturen VVSG Heidi Lenaerts 26/10/2011 Agenda 1. Huidig energiesysteem + evoluties 2. Wat zijn smart grids? 3. Link naar gebruikers & gebouwen 4. Wie is Smart Grids Flanders? Huidig

Nadere informatie

Slimme energieoplossingen. EV-laden - Energieopslag - Smart grids

Slimme energieoplossingen. EV-laden - Energieopslag - Smart grids Slimme energieoplossingen EV-laden - Energieopslag - Smart grids EV-laden AC laadoplossingen voor elektrische voertuigen Sinds 2008 ontwikkelt Alfen slimme oplaadpunten voor elektrische voertuigen. Onze

Nadere informatie

Hoe kan uw bedrijf immersieve technologie inzetten om de effectiviteit en efficiëntie van trainingen en opleidingen te verhogen?

Hoe kan uw bedrijf immersieve technologie inzetten om de effectiviteit en efficiëntie van trainingen en opleidingen te verhogen? OPROEP PROJECTDEELNAME IMMERSIVE TRAINING Hoe kan uw bedrijf immersieve technologie inzetten om de effectiviteit en efficiëntie van trainingen en opleidingen te verhogen? Doelstelling: Met dit onderzoeks-

Nadere informatie

Elektrisch rijden is de toekomst

Elektrisch rijden is de toekomst Elektrisch rijden is de toekomst Duurzaam onderweg in Rotterdam www.rotterdam.nl/elektrischrijden Elektrisch rijden neemt een vlucht. Er rijden steeds meer elektrische voertuigen rond. Een positieve ontwikkeling

Nadere informatie

Voorstelling vlootscan: total cost of ownership (TCO) van groene bedrijfswagens Alternatieve aandrijvingen als gefundeerde vooruitgang

Voorstelling vlootscan: total cost of ownership (TCO) van groene bedrijfswagens Alternatieve aandrijvingen als gefundeerde vooruitgang Voorstelling vlootscan: total cost of ownership (TCO) van groene bedrijfswagens Alternatieve aandrijvingen als gefundeerde vooruitgang Bart Vanham Managing Director TCOPlus The new structure TÜV SÜD BUSINESS

Nadere informatie

VITO/ENERGYVILLE VOOR BEDRIJVEN

VITO/ENERGYVILLE VOOR BEDRIJVEN VITO/ENERGYVILLE VOOR BEDRIJVEN Johan Vangrunderbeek, Business Developer KMO 27/06/2018 1 WIJ ZIJN ER VOOR U! OVER VITO VITO is een onafhankelijke, klantgerichte onderzoeksorganisatie. Wij reiken wetenschappelijk

Nadere informatie

Gimv Health & Care fonds Investeren in de gezondheids- en zorgsector van de toekomst. Brussel, 27 februari 2013

Gimv Health & Care fonds Investeren in de gezondheids- en zorgsector van de toekomst. Brussel, 27 februari 2013 Gimv Health & Care fonds Investeren in de gezondheids- en zorgsector van de toekomst Brussel, 27 februari 2013 Inhoud 1. Health & Care fonds zorgt voor kritische massa en multiplicatoreffect (Urbain Vandeurzen)

Nadere informatie

Trefdag Informatie Vlaanderen. Inleiding Jeroen Windey Administrateur-Generaal ABB 30 november 2017

Trefdag Informatie Vlaanderen. Inleiding Jeroen Windey Administrateur-Generaal ABB 30 november 2017 Trefdag Informatie Vlaanderen Inleiding Jeroen Windey Administrateur-Generaal ABB 30 november 2017 Slimme steden maken deel uit van een breder debat Nick Smicek, The Guardian vs Rogier De Langhe, Wetenschapsfilosoof

Nadere informatie

Slim in de Stad-prijs 2017 Inschrijvingsformulier

Slim in de Stad-prijs 2017 Inschrijvingsformulier Slim in de Stad-prijs 2017 Inschrijvingsformulier Gelieve dit formulier ten laatste op 17 oktober 2017 in te dienen via stedenbeleid@vlaanderen.be. 1 GEGEVENS VAN DE INDIENER Naam: Sebastien Lefebvre Telefoonnummer:

Nadere informatie

Cijfers Elektrisch Vervoer

Cijfers Elektrisch Vervoer Cijfers Elektrisch Vervoer (t/m 31 oktober 2014) Dit overzicht geeft een indruk van de ontwikkeling van elektrisch vervoer in Nederland. Het wordt maandelijks samengesteld door de Rijksdienst voor Ondernemend

Nadere informatie

CPT Roadshows. Iedere bezoeker verlaat de CPT Roadshow overtuigd dat zijn volgend vervoersmiddel elektrisch is.

CPT Roadshows. Iedere bezoeker verlaat de CPT Roadshow overtuigd dat zijn volgend vervoersmiddel elektrisch is. CPT Roadshows De vereniging van elektrische voertuigen ASBE België stelt u met genoegen de Clean Power for Transport Roadshow voor, in samenwerking met de Vlaamse Overheid, Departement Omgeving. ASBE vertegenwoordigt

Nadere informatie

Inspiratie- en referentieprojecten ontwerpopdracht transporttechniek-ecostad

Inspiratie- en referentieprojecten ontwerpopdracht transporttechniek-ecostad Inspiratie- en referentieprojecten ontwerpopdracht transporttechniek-ecostad Verplaatsingen in Vlaanderen vandaag (2007) Dagelijks gebruik transportmiddel of enkele keren per week 89% de auto 48% de fiets

Nadere informatie

SMART BUSINESS AREA OF THE FUTURE

SMART BUSINESS AREA OF THE FUTURE SMART BUSINESS AREA OF THE FUTURE REALTY, 17/05/2018 Freddy Hoorens Partner Quares; CEO Jade Synergies VOORSTELLING QUARES GROUP STRUCTUUR Anneleen Desmyter Freddy Hoorens Herman Du Bois AGENCY België

Nadere informatie

BRUSSEL HERADEMT. Vanaf 2018 worden de meest vervuilende voertuigen geleidelijk aan geweerd uit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

BRUSSEL HERADEMT. Vanaf 2018 worden de meest vervuilende voertuigen geleidelijk aan geweerd uit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest BRUSSEL HERADEMT Vanaf 2018 worden de meest vervuilende voertuigen geleidelijk aan geweerd uit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest WAAROM EEN LAGE-EMISSIEZONE? Bepaalde vervuilende stoffen afkomstig van

Nadere informatie

TAXI S. voor duurzame mobiliteit. De taxisector vandaag en morgen. Pierre Steenberghen, G.T.L. Conferentie E-taxi, Antwerpen 14 november2016

TAXI S. voor duurzame mobiliteit. De taxisector vandaag en morgen. Pierre Steenberghen, G.T.L. Conferentie E-taxi, Antwerpen 14 november2016 TAXI S voor duurzame mobiliteit De taxisector vandaag en morgen Pierre Steenberghen, G.T.L. Conferentie E-taxi, Antwerpen 14 november2016 G.T.L. Nationale Groepering van Taxiondernemingen en van diensten

Nadere informatie

Cijfers Elektrisch Vervoer

Cijfers Elektrisch Vervoer Cijfers Elektrisch Vervoer (t/m 30 april 2015) Dit overzicht geeft een indruk van de ontwikkeling van elektrisch vervoer in Nederland. Het wordt maandelijks samengesteld door de Rijksdienst voor Ondernemend

Nadere informatie

Bereikbare handelskernen

Bereikbare handelskernen Bereikbare handelskernen Bereikbaarheid handelskernen Bereikbaarheid handelskernen Bereikbaarheid & beleving Parkeren Duurzame mobiliteit Logistiek Mobiliteitsdruk Verschillende vervoersmodi Van informatieverstrekking

Nadere informatie

Wereld in transitie. Drivers en trends

Wereld in transitie. Drivers en trends Wereld in transitie Drivers en trends Batterij vereisten Uitdagingen Veiligheid GRID EV ELECTRONICA Lange levensduur Hoge energiecapaciteit Snel laden Goedkoop Duurzaam 3 @VITO/EnergyVille Missie Doel:

Nadere informatie

Aanvraagprocedure Netaansluiting

Aanvraagprocedure Netaansluiting Zomer 2019 FACTSHEET Aanvraagprocedure Netaansluiting De uitrol van een gemeentelijke mobiliteitsvisie vergt aanpassingen aan het elektriciteitsnet. Het is onvermijdelijk dat er nieuwe aansluitingen moeten

Nadere informatie

Eindrapport Vlaamse Proeftuin Elektrische Voertuigen

Eindrapport Vlaamse Proeftuin Elektrische Voertuigen Eindrapport Vlaamse Proeftuin Elektrische Voertuigen Programme Office Elektrische Voertuigen www.proeftuin-ev.be 1 INHOUDSTAFEL INHOUDSTAFEL... 1 VOORWOORD VAN DE REDACTIE... 5 DOELSTELLING VAN DIT DOCUMENT...

Nadere informatie

Zorg om talent: van inzicht naar implementatie

Zorg om talent: van inzicht naar implementatie Zorg om talent: van inzicht naar implementatie Johan Hellings voorzitter Zorgvernieuwingsplatform ViA Ronde Tafel, Brussel, 18 februari 2013 Flanders Care Bredere kader = Gekaderd in doorbraak warme samenleving

Nadere informatie

Healthy Urban Living Slim, Gezond en Groen

Healthy Urban Living Slim, Gezond en Groen SMART CITY UTRECHT Healthy Urban Living Slim, Gezond en Groen Brigitte Hulscher Program Manager Smart Cities, Marketing & Innovation Utrecht Jong en hoog opgeleid 334.862 inwoners, 20 % < 17, 18% 18-26,

Nadere informatie

Standpunt van Synergrid met betrekking tot electrische voertuigen. Seminarie van 20 april 2010 FOD EKME

Standpunt van Synergrid met betrekking tot electrische voertuigen. Seminarie van 20 april 2010 FOD EKME Standpunt van Synergrid met betrekking tot electrische voertuigen Seminarie van 20 april 2010 FOD EKME INHOUD Voorstelling van Synergrid en de rol van de netbeheerders Integratie van elektrische voertuigen

Nadere informatie

IPIN Proeftuin Lochem

IPIN Proeftuin Lochem IPIN Proeftuin Lochem Inleiding, samenwerking, uitdaging Oktober 2013 Ben Tubben Opzet programma IN4Energy Het consortium IN4Energy maakt het mogelijk dat deelnemers aan de proeftuin daadwerkelijk richting

Nadere informatie

s-hertogenbosch, juni 2013 Samenwerkingsovereenkomst Brabantse Pilot Publieke Laadinfrastructuur Provincie Noord-Brabant en Enexis

s-hertogenbosch, juni 2013 Samenwerkingsovereenkomst Brabantse Pilot Publieke Laadinfrastructuur Provincie Noord-Brabant en Enexis Samenwerkingsovereenkomst Brabantse Pilot Publieke Laadinfrastructuur Provincie Noord-Brabant en Enexis INHOUD 1. Inleiding 2. Pilot laadinfrastructuur Brabant 3. Overwegingen 4. Doelstellingen 5. Gefaseerde

Nadere informatie

VOORSTELLING. Het is in deze geest en met deze wil dat het Verbond van Belgische Ondernemingen

VOORSTELLING. Het is in deze geest en met deze wil dat het Verbond van Belgische Ondernemingen VOORSTELLING VAN HET CHARTER " "EV EVOLUTION TO ELECTRICAL VEHICLES" ( EV. TO E.V. ). ) INLEIDING Het vervoer over de weg is momenteel een bron van vervuiling wegens uitstoot in de lucht en geluidshinder.

Nadere informatie

PRESENTATIE studiedag Leefmilieu Brussel Maandag 8 juni, 2015. Vlootbeheer en elektrische mobiliteit bij Stad Gent

PRESENTATIE studiedag Leefmilieu Brussel Maandag 8 juni, 2015. Vlootbeheer en elektrische mobiliteit bij Stad Gent 10/06/2015 PRESENTATIE studiedag Leefmilieu Brussel Maandag 8 juni, 2015 Vlootbeheer en elektrische mobiliteit bij Stad Gent Lies Helsloot, Service en Logistiek Departement FM Stad Gent 13 Departementen

Nadere informatie

Advies (BRUGEL-ADVIES )

Advies (BRUGEL-ADVIES ) REGULERINGSCOMMISSIE VOOR ENERGIE IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST Advies (BRUGEL-ADVIES-20181219-276) Betreffende het voorontwerp van besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering betreffende

Nadere informatie

Tussentijds verslag midden 2013

Tussentijds verslag midden 2013 Tussentijds verslag midden 2013 Programme Office Elektrische Voertuigen www.proeftuin-ev.be 1 INHOUDSTAFEL INHOUDSTAFEL... 1 OVERZICHT VAN FIGUREN... 3 INLEIDING... 5 DOELSTELLING VAN DIT DOCUMENT...

Nadere informatie

De Wallbox van de volgende generatie. KeContact P30 Intelligenter opladen dan ooit.

De Wallbox van de volgende generatie. KeContact P30 Intelligenter opladen dan ooit. De Wallbox van de volgende generatie KeContact P30 Intelligenter opladen dan ooit. De toekomst duurzaam vormgeven. Met intelligente laadinfrastructuuroplossingen Energie speelt een sleutelrol. Steeds meer

Nadere informatie

Slotwoord. Jo Vandeurzen Minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin

Slotwoord. Jo Vandeurzen Minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Slotwoord Jo Vandeurzen Minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Op een aantoonbare wijze en door innovatie het aanbod van kwaliteitsvolle zorg verbeteren en verantwoord ondernemerschap in de zorgeconomie

Nadere informatie

VR DOC.1268/1BIS

VR DOC.1268/1BIS VR 2017 0812 DOC.1268/1BIS DE VLAAMSE MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT BISNOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Goedkeuring lancering Oproep voor projecten citizen science Lijst van de bijlagen:

Nadere informatie

Workshop Decentrale energievoorziening onder lokaal beheer. Géry Vanlommel 30 maart 2009

Workshop Decentrale energievoorziening onder lokaal beheer. Géry Vanlommel 30 maart 2009 Workshop Decentrale energievoorziening onder lokaal beheer Géry Vanlommel 30 maart 2009 Taken distributienetbeheerder takenpakket van DNB s niet langer beperken tot louter doorvoeren van elektriciteit

Nadere informatie

1. Contents 王 1. 王 王

1. Contents 王 1. 王 王 王 1. Contents 王 1. 王 王 王 王 o o 王 o o o o 王 王 Onderzoek & Onderwijs gebruikers Actoren in de waardeketen Flam3D LEDEN (PROSPECTS) Overheden Organisaties 王 王 o o o o 王 Systematisch oplijsten van de

Nadere informatie

GentLevert : een uniek concept gebouwd op 4 pijlers

GentLevert : een uniek concept gebouwd op 4 pijlers Making change happen. GentLevert : een uniek concept gebouwd op 4 pijlers Vlaams symposium stedelijke logistiek 7 November 2017 Doc.ref. : Vlaams symposium v1.1 2017 ARCH NV Even kort voorstellen Onafhankelijke

Nadere informatie

LiCalab Innovatie in wonen & zorg

LiCalab Innovatie in wonen & zorg LiCalab Innovatie in wonen & zorg Inhoud Even voorstellen LiCalab: innovatie in wonen & zorg Concrete projecten THOMAS MORE Fusiehogeschool >17.000 studenten >1.800 medewerkers Regionale verankering Antwerpen,

Nadere informatie

IWT TETRA-PROJECT NANOGRIDS IN DE PRAKTIJK. Startvergadering 25/03/2013 15u Geel

IWT TETRA-PROJECT NANOGRIDS IN DE PRAKTIJK. Startvergadering 25/03/2013 15u Geel IWT TETRA-PROJECT NANOGRIDS IN DE PRAKTIJK Startvergadering 25/03/2013 15u Geel Eestermans Bart Lector - Onderzoeker Thomas More Kempen Kenniscentrum Energie 1 Smart Grid Microgrid Nanogrid WHAT'S IN A

Nadere informatie

Tevredenheidsonderzoek elektrische voertuigen. september 2017

Tevredenheidsonderzoek elektrische voertuigen. september 2017 Tevredenheidsonderzoek elektrische voertuigen september 2017 Doelstellingen van het onderzoek Het onderzoek had verschillende doelstellingen: Achterhalen van de motivatie voor de aankoop van een elektrische

Nadere informatie

Flanders Logistics projecten voor een duurzame en efficiënte stedelijke distributie

Flanders Logistics projecten voor een duurzame en efficiënte stedelijke distributie Flanders Logistics projecten voor een duurzame en efficiënte stedelijke distributie Tijl Dendal 12/09/2013 Korte inhoud Flanders Logistics - Vlaams beleid stedelijke distributie PIEK-projecten Het Piek-pilootproject

Nadere informatie

Open Standaarden voor Lokale Overheden

Open Standaarden voor Lokale Overheden Open Standaarden voor Lokale Overheden OSLO 3.0 ENGAGEMENTSVERKLARING Ondergetekenden, De Vlaamse ICT Organisatie vzw (hierna genoemd V-ICT-OR vzw), gevestigd te 9160 Lokeren, Mosten 13 Industriezone E17-3,

Nadere informatie

Oproep naar fleet owners

Oproep naar fleet owners Request for Information elektrische bedrijfswagens Oproep naar fleet owners 25% in 2020 Achtergrond 1. Wat is het Platform Elektrische Bedrijfswagens? Het Platform Elektrische Bedrijfswagens is een platform

Nadere informatie

INTERREG NOORDWEST-EUROPA Overzichtstabel van de assen, doelstellingen en soorten acties

INTERREG NOORDWEST-EUROPA Overzichtstabel van de assen, doelstellingen en soorten acties INTERREG NOORDWEST-EUROPA Overzichtstabel van de assen, doelstellingen en soorten acties Elke as streeft één of meerdere specifieke doelstellingen na, elk onderverdeeld in soorten acties. De aangehaalde

Nadere informatie

Slimme laadoplossingen

Slimme laadoplossingen Slimme laadoplossingen Gemakkelijk gereed voor elektrisch rijden, nu en in de toekomst. PRODUCTOMSCHRIJVING Dynamische wandlader Algemeen 1 Mennekes laadcontact Laadcapaciteit tot 22 kw per laadpunt Aansluitwaarde

Nadere informatie

Mobiliteitsbeleid Eandis 2012-2013. Opleiding Vlaamse stichting voor verkeerskunde 8 mei 2013

Mobiliteitsbeleid Eandis 2012-2013. Opleiding Vlaamse stichting voor verkeerskunde 8 mei 2013 Mobiliteitsbeleid Eandis 2012-2013 Opleiding Vlaamse stichting voor verkeerskunde 8 mei 2013 Agenda Inleiding Resultaten mobiliteitsmaanden 2012 Evaluatie mobiliteitsmaanden 2012 2013 en verder 2 08/05/2013

Nadere informatie

Landbouw in de stad en in de stadsrand ontwikkelen

Landbouw in de stad en in de stadsrand ontwikkelen Landbouw in de stad en in de stadsrand ontwikkelen Actie 1: commerciële landbouw Doelstellingen: 1 De kennis over stedelijke landbouw ontwikkelen Een strategisch standpunt identificeren over het haalbare

Nadere informatie

Drive v n b y n ature

Drive v n b y n ature Driven by nature Voorstelling Joachim Saelens, mede-oprichter van BeCharged Bedrijfsactiviteit: Het produceren, het installeren, het onderhouden en het internationaal verdelen van oplaadstations voor elektrische

Nadere informatie

Mobiliteitsbeleid Eandis Business Mobility Awards 21 September 2017

Mobiliteitsbeleid Eandis Business Mobility Awards 21 September 2017 Mobiliteitsbeleid Eandis Business Mobility Awards 21 September 2017 Eandis: wat doen wij Elektriciteit - Aardgas - Netten - DIStributie Eandis voert exploitatietaken uit voor 7 distributienetbeheerders

Nadere informatie

Handleiding PLATFORMEN VOOR DE PROEFTUIN ELEKTRISCHE VOERTUIGEN

Handleiding PLATFORMEN VOOR DE PROEFTUIN ELEKTRISCHE VOERTUIGEN Handleiding PLATFORMEN VOOR DE PROEFTUIN ELEKTRISCHE VOERTUIGEN Versie 22/12/2010 Koning Albert II -laan 35, bus 16 B-1030 Brussel Tel.: +32 (0)2 432 42 00 Fax: +32 (0)2 432 43 99 E-mail: proeftuinev@iwt.be

Nadere informatie

Mobility Management. Hans Van Neyghem. Mobility Manager

Mobility Management. Hans Van Neyghem. Mobility Manager Mobility Management binnen ING Bank Hans Van Neyghem Mobility Manager Inhoudstafel Even kort voorstellen Eerste stappen in Mobility Management Ken de mobiliteit binnen je bedrijf Focus in 2012 Focus in

Nadere informatie

Steuninstrumentarium voor open innovatie in bedrijven in Vlaanderen

Steuninstrumentarium voor open innovatie in bedrijven in Vlaanderen Steuninstrumentarium voor open innovatie in bedrijven in Vlaanderen SERV Commissie Economie Gert Verdonck Open innovatie management 2 Doelgerichte in- en uitstroom Kennis-spillovers Versnellen & verbreden

Nadere informatie

VLAAMS AI-BELEIDSPLAN BELEIDSPLAN: SITUERING. Johan Hanssens, Secretaris-generaal Departement EWI Vlaams Parlement, 22 mei 2019

VLAAMS AI-BELEIDSPLAN BELEIDSPLAN: SITUERING. Johan Hanssens, Secretaris-generaal Departement EWI Vlaams Parlement, 22 mei 2019 VLAAMS AI-BELEIDSPLAN BELEIDSPLAN: SITUERING Johan Hanssens, Secretaris-generaal Departement EWI Vlaams Parlement, 22 mei 2019 Nog 1 week campagne Huidige Vlaamse Regering Nieuwe Vlaamse Regering.? Maar

Nadere informatie

Greenbridge wetenschapspark incubator demonstrator

Greenbridge wetenschapspark incubator demonstrator Greenbridge wetenschapspark incubator demonstrator - faciliteert de ontwikkeling/optimalisatie van uw technologie - helpt uw energietechnologie succesvol in de markt zetten voor (startende) bedrijven:

Nadere informatie

EU projecten mobiliteit woe 27 maart 19 Gemeenteraadscommissie

EU projecten mobiliteit woe 27 maart 19 Gemeenteraadscommissie EU projecten mobiliteit woe 27 maart 19 Gemeenteraadscommissie Agenda - Intro - EU projecten mobiliteit - Focus Thema s - EU projecten tot 2019 - EU projecten vanaf 2019 Evolutie & innovatie Stakeholdersnetwerk

Nadere informatie

Samen op weg naar een Smart City

Samen op weg naar een Smart City Samen op weg naar een Smart City Amsterdam Smart City (ASC) is een uniek samenwerkingsverband tussen bedrijven, overheden, kennisinstellingen én de Amsterdammer. ASC loopt voorop in de ontwikkeling van

Nadere informatie

mobi4u OUD vs. NIEUW Federale Overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer

mobi4u OUD vs. NIEUW Federale Overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer mobi4u OUD vs. NIEUW Federale Overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer Introductie Het leidt geen twijfel dat het stimuleren van duurzame ontwikkeling en duurzame mobiliteit één van de grootste uitdagingen

Nadere informatie

SCRIPTS: Mobiliteitsdiensten voor toekomst Beginnend in heden. Prof. Dr. Henk Meurs, Radboud Universiteit

SCRIPTS: Mobiliteitsdiensten voor toekomst Beginnend in heden. Prof. Dr. Henk Meurs, Radboud Universiteit SCRIPTS: Mobiliteitsdiensten voor toekomst Beginnend in heden Prof. Dr. Henk Meurs, Radboud Universiteit Innovaties in verkeer en vervoer SURF: Smart Urban Regions of the Future (SURF) - Vanuit onder meer:

Nadere informatie

Samen voor de slimste mobiliteit in de Brainport regio. Bram Hendrix (SRE) Maarten van Oosterhout (SRE) - Eindhoven, 6 november 2013 -

Samen voor de slimste mobiliteit in de Brainport regio. Bram Hendrix (SRE) Maarten van Oosterhout (SRE) - Eindhoven, 6 november 2013 - Samen voor de slimste mobiliteit in de Brainport regio Bram Hendrix (SRE) Maarten van Oosterhout (SRE) - Eindhoven, 6 november 2013 - Slim laden Samen voor de slimste mobiliteit in de Brainport regio elektrisch

Nadere informatie

Mobiliteitsbeleid Eandis 2012-2013. Netwerkmeeting: 24 oktober 2013

Mobiliteitsbeleid Eandis 2012-2013. Netwerkmeeting: 24 oktober 2013 Mobiliteitsbeleid Eandis 2012-2013 Netwerkmeeting: 24 oktober 2013 Agenda Inleiding Resultaten mobiliteitsmaanden 2012 Evaluatie mobiliteitsmaanden 2012 2013 en verder 2 24/10/2013 Voorstelling Eandis

Nadere informatie

pilootprojecten (deel 1) Oost-Vlaanderen

pilootprojecten (deel 1) Oost-Vlaanderen pilootprojecten (deel 1) Oost-Vlaanderen dhr. Arne Oosthuyse projectcoördinator Voka - Kamer van Koophandel O-Vl. VON-sessie: Allochtoon ondernemerschap in Vlaanderen Donderdag 9 juni 2011 Huis van de

Nadere informatie

Een schone, stille en mobiele batterij waarop de hele stad kan inpluggen

Een schone, stille en mobiele batterij waarop de hele stad kan inpluggen Een schone, stille en mobiele batterij waarop de hele stad kan inpluggen Page 1 of 5 Een snel oplaadbaar mobiele batterijsysteem een Mobile Green Energy System (MGES) is modulair inzetbaar in een stedelijke

Nadere informatie

De impact van elektrisch vervoer op het elektriciteitsnet. Femke Hulsbergen

De impact van elektrisch vervoer op het elektriciteitsnet. Femke Hulsbergen De impact van elektrisch vervoer op het elektriciteitsnet Femke Hulsbergen 7 januari 2011 Inhoud TNO Oplaadmogelijkheden elektrisch vervoer Belasting op het netwerk De kosten om overbelasting te voorkomen

Nadere informatie

Functiebeschrijving: Product owner

Functiebeschrijving: Product owner Functiebeschrijving: Product owner 1. Context van de functie 1.1. Missie en waarden VREG De Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt (VREG) staat in voor de regulering, controle en bevordering

Nadere informatie

Transitie naar elektrisch vervoer

Transitie naar elektrisch vervoer Transitie naar elektrisch vervoer Chantal de Graaf 10 oktober 2018 Ecomobiel Over EVConsult Unieke expertise op het gebied van duurzaam vervoer Missie: het versnellen van de transitie naar 100% zero emissie

Nadere informatie

Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de subsidiëring van projecten ter uitvoering van het actieplan Clean power for transport

Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de subsidiëring van projecten ter uitvoering van het actieplan Clean power for transport Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de subsidiëring van projecten ter uitvoering van het actieplan Clean power for transport DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het Energiedecreet van 8 mei 2009, artikel

Nadere informatie

Provinciaal blad van Noord-Brabant

Provinciaal blad van Noord-Brabant Provinciaal blad van Noord-Brabant ISSN: 0920-1408 Onderwerp Vragen inzake Antwoorden op vragen ex art. 3.2. Reglement van Orde over ontwikkelingen op het gebied van elektrisch rijden in Noord-Brabant.

Nadere informatie

Connecting Belgium to the future ARNAUD FEIST CEO

Connecting Belgium to the future ARNAUD FEIST CEO #BRU2040 Connecting Belgium to the future ARNAUD FEIST CEO 4 1958: STRATEGISCHE BESLISSING DE WERELD IN 2040 OPPORTUNITEITEN VOOR BELGIË STRATEGISCHE VISIE 2040 EVENWICHTIGE AANPAK 5 6 DE WERELD IN 2040

Nadere informatie

van 6 september 2011

van 6 september 2011 Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt Publiekrechtelijk vormgegeven extern verzelfstandigd agentschap Graaf de Ferrarisgebouw Koning Albert II-laan 20 bus 19 B-1000 Brussel Gratis telefoon

Nadere informatie

Zelfrijdende shuttle. Va n t h e o r i e n a a r p r a k t i j k i n B e l g i ë. 30/04/2019 Jean-François Gaillet Vias institute

Zelfrijdende shuttle. Va n t h e o r i e n a a r p r a k t i j k i n B e l g i ë. 30/04/2019 Jean-François Gaillet Vias institute Zelfrijdende shuttle Va n t h e o r i e n a a r p r a k t i j k i n B e l g i ë 30/04/2019 Jean-François Gaillet Vias institute Eenexperiment in BELGIË Code voor best practices voor autonome voertuigen-

Nadere informatie