Alles draait om betrouwbaarheid en het geven van vertrouwen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Alles draait om betrouwbaarheid en het geven van vertrouwen"

Transcriptie

1 Alles draait om betrouwbaarheid en het geven van vertrouwen Symposium I&O Research 20 jaar Amsterdam 22 november 2016 De participerende overheid in een veranderende samenleving Op een mooie, zonnige dinsdagmiddag meldden zich ruim 100 klanten, relaties, medewerkers en oud-medewerkers van I&O Research aan de Piet Heinkade in Amsterdam. Op de 18 de verdieping werden ze verwelkomd door de huidige I&O-staf en vergaapte menigeen zich aan de vergezichten over de stad Amsterdam en het IJ. Thema van de dag: de participerende overheid. De overheid wil ruimte bieden aan eigen initiatief. Ze levert daarvoor de randvoorwaarden, faciliteert en verbindt. Maar lukt dat eigenlijk? Op welke manier kan de overheid burgers en ondernemers die het heft in eigen hand nemen het best tegemoet treden? Het sleutelwoord deze middag: vertrouwen. Film: I&O Research: verleden, ontwikkeling, heden & toekomst Dagvoorzitter Thijs Lenderink opende het symposium met de film I&O Research: verleden, ontwikkeling, heden & toekomst en gaf daarna het woord aan algemeen directeur Inge Reijmer. Bekijk de hele film: hier. Inge Reijmer: hoe blijven we onze doelgroep bereiken? Inge deed uit de doeken hoe I&O in de beginjaren werkte aan de transitie van afdeling van de gemeente Enschede naar landelijk opererend commercieel onderzoeksbureau. In 2005, negen jaar na de verzelfstandiging, richtten Nico Buurman, Rob van de Peppel en Inge de BV op. De jaren die volgden brachten ons groei en nieuwe uitdagingen. We vestigden ons ook buiten Enschede en gingen steeds meer landelijke projecten draaien.

2 De vestigingen in Hoorn en Nieuwegein hebben we afgelopen jaar bewust samengebracht in een nieuwe locatie in Amsterdam. Inge zette uiteen dat het thema de participerende overheid in een veranderende samenleving ook voor I&O in haar rol als onderzoeksbureau een belangrijk thema is. Onze grootste uitdaging is het blijvend bereiken van de burger. Hoe zorgen we ervoor dat de stem van jongeren voldoende hoorbaar is? Bij een onderzoek naar SOA s lukt dat nog wel, maar als het over het peilen van politieke voorkeur gaat, is dat al een stuk lastiger. Ook andere doelgroepen als ouderen, ondernemers, laaggeletterden en Nederlanders met een migratieherkomst willen we bereiken in onze onderzoeken. Daarom blijven we ons de komende jaren ontwikkelen, bijvoorbeeld door het gebruik van geavanceerde methoden om burgers te betrekken en door vaker analyse van bestaande data te gebruiken in ons onderzoek en advies. Sheila Sitalsing: spierballenpolitiek van de overheid voedt wantrouwen Volkskrant-columniste Sheila Sitalsing illustreerde hoe een overheid die zijn burgers niet vertrouwt wantrouwen oogst. Ze refereerde daarbij aan het laatste jaarverslag van de Nationale ombudsman: De overheid zegt enerzijds dat burgers in het kader van de participatiesamenleving meer de ruimte krijgen om zelf hun zaken te regelen. Anderzijds perkt zij deze ruimte in door allerlei eisen en regels te stellen en zwaar te straffen daar waar de regels niet worden opgevolgd. Dit staat haaks op elkaar en leidt in de praktijk tot problemen. Die regel- en handhavingsdrift wortelt in wantrouwen. Terwijl 98 procent van de burgers gewoon deugt en er het beste van probeert te maken, wordt de burger door de overheid aangesproken als een potentiële fraudeur, die als je even niet oplet met zijn tengels in de kassen van de sociale voorzieningen zit te graaien en met buitenproportionele strafmaatregelen in het gareel dient te worden gehouden. Het resultaat is spierballenpolitiek. Ze liet ook de burger niet buiten beschouwing, die moet zijn wantrouwen jegens de overheid overwinnen. Maar daarvoor is wel een betrouwbare overheid nodig. Sheila noemde Harry van der Meijden, Inspecteur-Generaal van het Staatstoezicht op de Mijnen, die moet bepalen tot welke niveaus van gaswinning in Groningen de risico s aanvaardbaar zijn. Volgens eigen zeggen doet hij dat geheel onafhankelijk. De gasbaten voor de overheid zouden hier geen enkele rol bij spelen, uitsluitend de veiligheid voor mens en milieu. Als je dat in Groningen zegt, zeggen ze ja dahag. Hij wordt ten diepste gewantrouwd. ( ) Herstel van vertrouwen heeft tijd nodig. En deemoed. Lees de hele column van Sheila Sitalsing: hier.

3 Jaap Bouwmeester: draagvlak verkrijgen is een kwestie van timing I&O-onderzoeker Jaap Bouwmeester behandelde de vraag hoe een gemeente maatschappelijk draagvlak kan verkrijgen voor besluiten over gevoelige thema s. In casu: de vestiging van asielzoekerscentra in een aantal Nederlandse gemeenten. Jaap liet zien dat er vrij veel steun is voor het opvangen van vluchtelingen in Nederland, zowel landelijk als in de individuele gemeenten. De helft tot twee derde is daar voor. Als het er echter om gaat dat die asielzoekers in de eigen gemeente moeten worden opgevangen, of sterker nog: in de wijk, daalt dat draagvlak. Hoe dichter bij de beoogde locatie hoe kleiner het draagvlak en tegelijk hoe hoger de bereidheid om aan onderzoeken deel te nemen. De drie cases die Jaap behandelde tonen dat de fase waarin de besluitvorming zich bevindt van grote invloed is op de uitkomsten van een draagvlakonderzoek. Hoe concreter de plannen hoe groter de bereidheid om mee te denken, maar hoe lager de acceptatie. Komt een gemeente vroeg in de besluitvorming met een meningspeiling dan voelen maar weinig inwoners zich geroepen hun mening te geven. En degenen die dat wel doen staan doorgaans positief tegenover de plannen en voeren daarvoor met name principiële redenen aan. Wanneer de plannen voor een azc concreter worden, neemt niet alleen de steun af maar zien we ook een verschuiving in het soort argumenten die in de discussie gebruikt worden. Principiële motieven maken plaats voor argumenten die voortkomen uit belangen, zorgen en emoties. De spanningen kunnen hoog oplopen en er toe leiden dat de plannen worden afgeblazen.

4 Voor de uitkomst van een draagvlakpeiling maakt het dus veel uit welke groep inwoners je op welk moment welke vraag stelt. De vraag is nu hoe je dan wel draagvlak voor een omstreden besluit als de vestiging van een azc krijgt. Als je een antwoord op de vraag of de gemeente wel of geen asielzoekers moet opvangen doe je dat het beste op het moment dat er nog geen concreet plan is. Dat biedt een uitgangspunt waaraan de opvang dient te voldoen. Wanneer er een concreet plan is c.q. een locatie is aangewezen, zou de focus zich moeten verleggen naar de direct omwonenden met de vraag op welke wijze de gemeente aan hun zorgen en ongerustheid tegemoet kan komen. In alle situaties is het goed eerdere periodes van opvang van asielzoekers te evalueren. Onze recente onderzoeken wijzen uit dat de gevolgen van de komst van een azc in de regel minder groot zijn dan vooraf gevreesd. Dit inzicht kan eveneens een positief gevolg hebben op het draagvlak voor toekomstige opvang. Neem contact op met Jaap voor de volledige presentatie of om hier met hem over door te praten: Peter Kanne: de participerende overheid moet vooral niet loslaten Peter Kanne, eveneens onderzoeksadviseur bij I&O Research, nam de zaal eerst mee in een persoonlijke klantreis. Startend bij de gedeelde ruimte achter het Centraal Station in Amsterdam ( de perfecte metafoor voor de loslatende overheid ), via de pont naar het Waterlandplein in Amsterdam Noord. Alwaar hij bekeurd werd voor fietsen op de stoep, probeerde online te communiceren met CJIB en OM, maar toch gewoon via een brief te horen kreeg dat hij binnen 26 weken antwoord krijgt over het bedrag dat hij moet betalen. Vervolgens toetste hij de boodschap van het WRR-rapport uit 2012, Loslaten in vertrouwen, te toetsen aan de praktijk. In een onderzoek onder bijna burgers en ondernemers en ambtenaren bracht hij in kaart wat burgers belangrijk vinden als ze initiatief nemen en hoe ze

5 de benadering door de overheid ervaren. Dit deed I&O aan de hand van onderstaand overheidsrollenmodel, geïnspireerd op de publicaties Martijn van der Steen e.a. (NSOB). Conclusie: burgers willen een gelijkwaardige relatie met de overheid. Ze willen vooral een zorgvuldige en betrouwbare overheid en een overheid die vertrouwen geeft. Ze willen geen hiërarchische overheid en niet losgelaten worden door de overheid. Ambtenaren willen dat omgekeerd ook. Maar minder dan de burgers en ze doen het minder dan ze willen. De vraag die overbleef: is de overheid bereid en in staat tot die gelijkwaardige situatie? En zijn burgers wel klaar voor die gelijkwaardige situatie? Neem contact op met Peter voor de volledige presentatie of om hier met hem over door te praten:

6 Hans van Dorp en vrienden: ook de kunst heeft een kader nodig Hans van Dorp is niet alleen kunstenaar, instrumentbouwer en muzikant, maar ook een maatschappelijk geëngageerde burger. Hij wilde graag een ronde Timbila-marimba bouwen. En hij wilde iets doen voor de kinderen van vluchtelingen in de Nederlandse azc s. Het marimbaplan kreeg vorig jaar richting vanuit zijn machteloze gevoel over de vluchtelingencrisis. Toen het niet lukte via de Unicef-Paul van Vliet Award (hij greep net naast een prijs van euro) ging hij op zoek naar andere sponsors. Vrienden brachten spontaan euro bij elkaar. De Lakeland Foundation en het Prins Bernhard Cultuurfonds vulden dit aan met euro. VluchtelingenWerk Nederland wilde de marimba graag gebruiken voor hun landelijk muziekproject op azc-scholen. Maar het liep een beetje anders. Het instrument werd gebouwd maar VluchtelingenWerk - werd bedolven onder de Goede Bedoelingen had niet de menskracht en de ruimte om de marimba actief aan te bieden en liet het beheer en de exploitatie over aan Hans. Weliswaar is met het instrument twee keer deelgenomen aan het muziekproject van VluchtelingenWerk, maar niet structureel ingebed, zoals eerder werd bedacht. Het marimba-project werd net iets te veel losgelaten. Tijdens het symposium lieten Hans en zijn vrienden de mooie klank van de marimba horen en werd de overheidsparticipatie-gedachte enthousiast in praktijk gebracht.

7 Jan Rotmans: de overheid moet zich opstellen als onderheid Volgens prof. dr. ir. Jan Rotmans, hoogleraar transities en transitiemanagement, wordt alles anders. Maar dan ook alles. We leven niet in een tijdperk van verandering maar in een verandering van tijdperken, is een gevleugelde uitspraak van hem. De fase die we achter ons laten wordt gekenmerkt door de natiestaat, centraal en top-down aangestuurd, waarbij het collectief centraal staat. De fase die we ingaan zal volgens Rotmans worden gedomineerd door steden en regio s, decentraal, horizontaal en bottom-up aangejaagd. Met een veel meer gepersonaliseerde focus. Van hokjes-denken naar een samenleving waarbij alles vloeibaar is. De kantelperiode waarin we ons nu bevinden wordt geïllustreerd door het verdwijnen van oude zekerheden: traditionele, grote bedrijven vallen om, vakbonden, cao s, brancheorganisaties, politieke partijen, etc. verdwijnen. Sommige burgers worden angstig en wantrouwend. Anderen trekken het initiatief naar zich toe: broodfondsen, lokale energiecoöperaties, lokale zorgcoöperaties, G1000 s, etc. De disruptieve burger komt onstuitbaar dichterbij en richt zijn leefomgeving zelf in. De overheid door Rotmans consequent onderheid genoemd moet volgens hem op zoek naar een nieuwe rol: Óf de overheid beweegt mee óf ze verliest het contact met de samenleving. De overheid 3.0 werkt horizontaal, is een netwerkorganisatie met zelfsturende teams. Nu is de overheid nog te veel georganiseerd volgens starre kolommen. Een faciliterende overheid geeft richting en biedt innovatieruimte.

8 Rotmans ziet dat de praktijk weerbarstig is: de overheid probeert het wel, maar zodra het spannend wordt valt men weer terug in oude patronen. Voor een echt andere manier van werken is niet alleen een cultuuromslag, maar ook een structuurverandering en andere organisatie van de overheid nodig. De cultuur bij een gemeente noemt Rotmans behoudend, traditioneel en risicomijdend; de structuur 20ste eeuws: hiërarchisch, top-down en verticaal. Hoe kun je als overheid kantelen? Rotmans belangrijkste advies: neem niet gelijk de hele organisatie op de schop! Creëer ruimte voor verandering; doe het geleidelijk, in fasen en stappen en neem minimaal 5 jaar. Experimenteer in de luwte met proeftuinen en reken experimenten niet af op resultaat Als na te streven voorbeeld haalt Rotmans de gemeente Hollands Kroon aan die 80% van de regels afschafte: alleen dingen die echt gevaarlijk zijn, zijn nog verboden. Met als gevolg: burgers spreken elkaar aan op wangedrag. Gemeenteambtenaren én burgers zijn er tevreden mee. Rotmans doet een krachtig appèl aan gemeenten om te werken met friskijkers en dwarsdenkers. Daarnaast roept hij recalcitrante en positief kritische mensen bij de overheid op om het gewoon te gaan dóén. Maar dat kan alleen als de gemeente veiligheid biedt: Er zit veel angst bij mensen om te veranderen. Het overwinnen van die angst is de grote opgave, dit kost tijd en ruimte. Deze mensen hebben een veilige omgeving nodig. Afsluitende borrel Jan Rotmans maakte veel los in de zaal. De vragen bleven maar komen en de discussie was soms verhit. Om half 5 sloot Thijs de bijeenkomst en verplaatste de discussie zich naar de bar & borrel. Dit alles onder bedeleiding van de ondergaande zon en de klanken van Hans marimba.

Verandering van Tijdperk: wat betekent dat voor Revalidatie?

Verandering van Tijdperk: wat betekent dat voor Revalidatie? Verandering van Tijdperk: wat betekent dat voor Revalidatie? Zeist, 20 September 2017 twitter.com/janrotmans We leven NIET in tijdperk van verandering maar in een verandering van tijdperken Hengelo, 25

Nadere informatie

Een verandering van tijdperken: wat betekent dat voor de zorg?

Een verandering van tijdperken: wat betekent dat voor de zorg? Een verandering van tijdperken: wat betekent dat voor de zorg? Jan Rotmans Tilburg, 20 November 2013 www.twitter.com/janrotmans We leven niet in tijdperk van verandering maar in een verandering van tijdperken

Nadere informatie

Column Sheila Sitalsing Spierballenpolitiek van de overheid voedt wantrouwen

Column Sheila Sitalsing Spierballenpolitiek van de overheid voedt wantrouwen Column Sheila Sitalsing Spierballenpolitiek van de overheid voedt wantrouwen Uitgesproken door Sheila Sitalsing, ter gelegenheid van het Symposium I&O Research 20 jaar Amsterdam 22 november 2016 De participerende

Nadere informatie

Verandering van tijdperk: transitie van vakantieparken Harderwijk, 18 februari twitter.com/janrotmans

Verandering van tijdperk: transitie van vakantieparken Harderwijk, 18 februari twitter.com/janrotmans Verandering van tijdperk: transitie van vakantieparken Harderwijk, 18 februari 2015 twitter.com/janrotmans We leven niet in tijdperk van verandering maar in een verandering van tijdperken Oude Samenleving

Nadere informatie

Verandering van Tijdperk: revolutie voor het Beroeps Onderwijs

Verandering van Tijdperk: revolutie voor het Beroeps Onderwijs Verandering van Tijdperk: revolutie voor het Beroeps Onderwijs Amsterdam, 15 Juni 2017 twitter.com/janrotmans We leven NIET in tijdperk van verandering maar in een verandering van tijdperken Hengelo, 25

Nadere informatie

Verandering van Tijdperk: wat betekent dat voor professionals?

Verandering van Tijdperk: wat betekent dat voor professionals? Verandering van Tijdperk: wat betekent dat voor professionals? Nyenrode, 12 December 2017 twitter.com/janrotmans We leven NIET in tijdperk van verandering maar in een verandering van tijdperken Hengelo,

Nadere informatie

DRAAGVLAKONDERZOEK FUSIE LANGEDIJK EN HEERHUGOWAARD

DRAAGVLAKONDERZOEK FUSIE LANGEDIJK EN HEERHUGOWAARD DRAAGVLAKONDERZOEK FUSIE LANGEDIJK EN HEERHUGOWAARD Uitkomsten van een inwonerspeiling in Sint Pancras en Koedijk 3 juli 2019 www.ioresearch.nl COLOFON Uitgave I&O Research Piet Heinkade 55 1019GM Amsterdam

Nadere informatie

Verandering van Tijdperk: wat betekent dat voor Zorgprofessionals?

Verandering van Tijdperk: wat betekent dat voor Zorgprofessionals? Verandering van Tijdperk: wat betekent dat voor Zorgprofessionals? Den Haag, 21 November 2016 twitter.com/janrotmans We leven niet in tijdperk van verandering maar in een verandering van tijdperken 1 SAMENLEVING

Nadere informatie

Vergaderen in West Betuwe. Eerste gemeenschappelijke gedachtevorming binnen de raadswerkgroep Bestuur & Organisatie

Vergaderen in West Betuwe. Eerste gemeenschappelijke gedachtevorming binnen de raadswerkgroep Bestuur & Organisatie Vergaderen in West Betuwe Eerste gemeenschappelijke gedachtevorming binnen de raadswerkgroep Bestuur & Organisatie Herindelingsadvies Par.4.3.: Samen met de samenleving West Betuwe Voert haar wettelijke

Nadere informatie

De responsieve overheid; burgerperspectief in balans

De responsieve overheid; burgerperspectief in balans Afscheid staatsraad mr. N.S.J. Koeman 24 april 2019 dr. Joyce Sylvester, substituut ombudsman Als eerste dank ik de heer Oude Lohuis voor de interessante voorbeelden uit de gemeente Utrecht. De voorbeelden

Nadere informatie

SLOTPEILING PROVINCIALE STATENVERKIEZINGEN

SLOTPEILING PROVINCIALE STATENVERKIEZINGEN SLOTPEILING PROVINCIALE STATENVERKIEZINGEN 16 maart 2015 VVD, PvdA en SP stijgen PVV en D66 leveren in Aftreden bewindslieden bevestigt kiezers vooral in partijvoorkeur VVD en PvdA tonen licht herstel;

Nadere informatie

Vuurwerk: veel draagvlak voor alternatieven

Vuurwerk: veel draagvlak voor alternatieven Vuurwerk: veel draagvlak voor alternatieven Minderheid (14%) steekt af, gemiddeld voor 30 à 40 euro Afsteektijden goed bekend; één op de vijf afstekers houdt zich er niet aan Meerderheid voor algeheel

Nadere informatie

Leidraad voor omgaan met initiatieven van inwoners of van de gemeente. Korte versie

Leidraad voor omgaan met initiatieven van inwoners of van de gemeente. Korte versie Leidraad voor omgaan met initiatieven van inwoners of van de gemeente Korte versie Inleiding Oldebroek voor Mekaar is samenwerken aan een sterke en leefbare samenleving. Inwoners, ondernemers, maatschappelijke

Nadere informatie

Nieuwsbrief Resultaten evaluatie

Nieuwsbrief Resultaten evaluatie Nieuwsbrief Resultaten evaluatie Toen het project 2030 werd gestart, is aan de gemeenteraad toegezegd dat na vier afgeronde en het project geëvalueerd zou worden. In april heeft het projectteam 2030 een

Nadere informatie

elimineer De Burger!

elimineer De Burger! elimineer De Burger! (tegenover de Tweede Kamer in Den Haag) Geen Tijdperk van Veranderingen, maar een Verandering van Tijdperken (Prof. Dr. Ir. Jan Rotmans, Erasmus Universiteit) ondertussen, in Nederland

Nadere informatie

Omwenteling: wat betekent dat voor de overheid en voor u?

Omwenteling: wat betekent dat voor de overheid en voor u? Omwenteling: wat betekent dat voor de overheid en voor u? Den Bosch, 04 Oktober 2018 twitter.com/janrotmans We leven niet in tijdperk van verandering maar in een verandering van tijdperk 19e EEUW - Industriële

Nadere informatie

Imrat Verhoeven Uva/AISSR. Vormgeven aan overheidsparticipatie

Imrat Verhoeven Uva/AISSR. Vormgeven aan overheidsparticipatie Imrat Verhoeven Uva/AISSR Vormgeven aan overheidsparticipatie In een notendop Activerende verzorgingsstaat leidt tot meer nadruk verhoudingen burgers onderling Hoe democratisch zijn die verhoudingen eigenlijk?

Nadere informatie

VERBINDEND BESTUUR IN EEN VERANDERENDE SAMENLEVING

VERBINDEND BESTUUR IN EEN VERANDERENDE SAMENLEVING VERBINDEND BESTUUR IN EEN VERANDERENDE SAMENLEVING Informatieavond gemeenteraad Oosterhout 19 mei 2015 Boukje Keijzer 1 levensloopbestendige woningen brede stoepen cirkel van controle steunkousen OV en

Nadere informatie

GERT-JOOST PEEK PhD MSc MRICS ADVISOR CHAIRMAN AUTHOR LECTURER. STRATEGIC CONSULTING on URBAN SYNERGY. on URBAN SYNERGY

GERT-JOOST PEEK PhD MSc MRICS ADVISOR CHAIRMAN AUTHOR LECTURER. STRATEGIC CONSULTING on URBAN SYNERGY. on URBAN SYNERGY g.j.peek@spotonconsulting.nl g.j.peek@spotonconsulting.nl g.peek@hr.nl g.peek@hr.nl 14-3-2014 SP T N STRATEGIC CONSULTING on URBAN SYNERGY +31(0)6 55 89 00 60 SP T N STRATEGIC CONSULTING on URBAN SYNERGY

Nadere informatie

Werken aan onze toekomst!

Werken aan onze toekomst! Samen sterk Werken aan onze toekomst! mijn Dorp 2030 Tubbergen Februari 2017 U en Mijn Dorp 2030 Evaluatie themabijeenkomst Mijn Dorp 2030 Volop aan de gang! Zo ongeveer een jaar geleden zijn we gestart

Nadere informatie

Raadsvoorstel Programma Inwoners - en Overheidsparticipatie

Raadsvoorstel Programma Inwoners - en Overheidsparticipatie BLANCO gemeente Eindhoven Raadsnummer 15R6463 Inboeknummer 15bst01200 Beslisdatum B&W 8 september 2015 Dossiernummer 15.37.551 Raadsvoorstel Programma Inwoners - en Overheidsparticipatie 2015-2018 Inleiding

Nadere informatie

RAPPORTAGE ONDERZOEK PARTIJPOLITIEKE BENOEMINGEN

RAPPORTAGE ONDERZOEK PARTIJPOLITIEKE BENOEMINGEN RAPPORTAGE ONDERZOEK PARTIJPOLITIEKE BENOEMINGEN Meer Democratie Mei 2015 Rapportage onderzoek Partijpolitieke benoemingen Meer Democratie 1 Persbericht NEDERLANDERS: PUBLIEKE FUNCTIES OPEN VOOR IEDEREEN

Nadere informatie

26 januari 2016. Onderzoek: Vluchtelingen en demonstraties

26 januari 2016. Onderzoek: Vluchtelingen en demonstraties 26 januari 2016 Onderzoek: Vluchtelingen en demonstraties Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online

Nadere informatie

Transitie in het sociaal domein: hoe staan we ervoor, en hoe verder?

Transitie in het sociaal domein: hoe staan we ervoor, en hoe verder? JANROTMANS Transitie in het sociaal domein: hoe staan we ervoor, en hoe verder? Nyenrode, 25 Juni 2019 twitter.com/janrotmans We leven niet in tijdperk van verandering maar in een verandering van tijdperk

Nadere informatie

vijf debatten over het strategische en publieke belang van kunst en cultuur als basis voor nieuwe vormen van leefbaarheid, zorg en welzijn

vijf debatten over het strategische en publieke belang van kunst en cultuur als basis voor nieuwe vormen van leefbaarheid, zorg en welzijn noteer in je agenda: 3 maart, 31 maart, 21 april, 19 mei en 16 juni 2015 vijf debatten over het strategische en publieke belang van kunst en cultuur als basis voor nieuwe vormen van leefbaarheid, zorg

Nadere informatie

PARTICIPATIE IN GORINCHEM

PARTICIPATIE IN GORINCHEM PARTICIPATIE IN GORINCHEM Gemeente Gorinchem April 2017 www.ioresearch.nl COLOFON Uitgave I&O Research Piet Heinkade 55 1019 GM Amsterdam 020-3330670 Rapportnummer 2017 / 58 Datum April 2017 Opdrachtgever

Nadere informatie

elimineer De Burger!

elimineer De Burger! elimineer De Burger! (tegenover de Tweede Kamer in Den Haag) Geen Tijdperk van Veranderingen, maar een Verandering van Tijdperken (Prof. Dr. Ir. Jan Rotmans, Erasmus Universiteit) ondertussen, in Nederland

Nadere informatie

Sociaal ondernemerschap & de overheid. Prof. Dr. Mark van Twist

Sociaal ondernemerschap & de overheid. Prof. Dr. Mark van Twist Sociaal & de overheid Ondernemers zijn steeds vaker te vinden op de vervagende grenzen tussen markt, overheid en samenleving. Een ICT bedrijf met autistische werknemers met een Wajong-uitkering of een

Nadere informatie

Docententeam ontwikkelt zich als leergemeenschap

Docententeam ontwikkelt zich als leergemeenschap Docententeam ontwikkelt zich als leergemeenschap Actie onderzoek naar invloedrijke factoren en interventies Voorstellen Voorzitter: Prof. dr. Elly de Bruijn Lector Beroepsonderwijs Faculteit Educatie Hogeschool

Nadere informatie

DEGRADATIE FC TWENTE: TERECHTE STRAF?

DEGRADATIE FC TWENTE: TERECHTE STRAF? DEGRADATIE FC TWENTE: TERECHTE STRAF? Onderzoek I&O Research 8 juni 2016 Meerderheid voetballiefhebbers: degradatie FC Twente te zwaar De licentiecommissie van de KNVB wil FC Twente de proflicentie afnemen

Nadere informatie

WAARDERING GEMEENTEBESTUUR KOGGENLAND

WAARDERING GEMEENTEBESTUUR KOGGENLAND WAARDERING GEMEENTEBESTUUR KOGGENLAND Gemeente Koggenland Maart 2016 www.ioresearch.nl COLOFON Uitgave I&O Research Piet Heinkade 55 1019 GM Amsterdam 020-3330670 Rapportnummer 2016/concept Datum Maart

Nadere informatie

Welkom Bijeenkomst Vitaal Verenigen. Rabobank Eindhoven-Veldhoven Gemeente Eindhoven

Welkom Bijeenkomst Vitaal Verenigen. Rabobank Eindhoven-Veldhoven Gemeente Eindhoven Welkom Bijeenkomst Vitaal Verenigen Rabobank Eindhoven-Veldhoven Gemeente Eindhoven Programma 19.30 uur 19.45 uur 20.30 uur 21.30 uur 21.45 uur Opening Presentatie Vitaal Verenigen Werksessie Pitchen Afsluiting

Nadere informatie

Agendapunt BV7a, Kaderstelling opvang vluchtelingen in een AZC gemeente Ede

Agendapunt BV7a, Kaderstelling opvang vluchtelingen in een AZC gemeente Ede Onderwerp: afspraken met regio en provincie over evenredige verdeling en maximum aantal van 1,25% van de Edese bevolking de opvang van vluchtelingen een gedeelde verantwoordelijkheid is van alle gemeenten

Nadere informatie

EEN STAP VERDER MET ORGANISATIE- ONTWIKKELING # VERBINDEN # DOEN #

EEN STAP VERDER MET ORGANISATIE- ONTWIKKELING # VERBINDEN # DOEN # EEN STAP VERDER MET ORGANISATIE- ONTWIKKELING FRIS@WORK # VERBINDEN # DOEN # Programmaplan 2017 Organisatieontwikkeling FRIS@WORK Netwerkorganisatie Ambtenaar van de toekomst Werken in de veranderende

Nadere informatie

Hoe word je een gemeente van de nieuwe werkelijkheid?

Hoe word je een gemeente van de nieuwe werkelijkheid? Hoe word je een gemeente van de nieuwe werkelijkheid? Visie is KEY 6 april 2017 Overheidsparticipatie een nieuw DNA 6 CMOSTAMMACADEMIES Pijler 1 Een energieke samenleving 2 maart Pijler 2 Visie en strategie

Nadere informatie

Reflectie & Reflexen Bent u als raadslid toekomstbestendig? Rinske Evers, Cor Klein Heerenbrink, Jolanda Wouters

Reflectie & Reflexen Bent u als raadslid toekomstbestendig? Rinske Evers, Cor Klein Heerenbrink, Jolanda Wouters Reflectie & Reflexen Bent u als raadslid toekomstbestendig? Rinske Evers, Cor Klein Heerenbrink, Jolanda Wouters Doen we de juiste dingen? Geen Tijdperk van Veranderingen, Maar een Verandering van Tijdperken

Nadere informatie

Verandering van Tijdperk: wat betekent dat voor Zorgmanagers?

Verandering van Tijdperk: wat betekent dat voor Zorgmanagers? Verandering van Tijdperk: wat betekent dat voor Zorgmanagers? Maarssen 25 November 2016 twitter.com/janrotmans We leven NIET in tijdperk van verandering maar in een verandering van tijdperken Hengelo,

Nadere informatie

Bijlage 3. Voorbeeld gezamenlijk communicatieplan gemeente & COA bij vestiging van een nieuw azc. 1 van 8

Bijlage 3. Voorbeeld gezamenlijk communicatieplan gemeente & COA bij vestiging van een nieuw azc. 1 van 8 Bijlage 3 Voorbeeld gezamenlijk communicatieplan gemeente & COA bij vestiging van een nieuw azc 1 van 8 Communicatieplan azc gemeente Gemeente Centraal Orgaan opvang asielzoekers Status: conceptversie

Nadere informatie

Omwenteling van de Samenleving Wat betekent dat voor u?

Omwenteling van de Samenleving Wat betekent dat voor u? Omwenteling van de Samenleving Wat betekent dat voor u? Hilversum, 15 Mei 2018 twitter.com/janrotmans We leven niet in tijdperk van verandering maar in een verandering van tijdperk 19e EEUW - Industriële

Nadere informatie

Kennisdag Nieuwe Democratie! Nieuwe Bedrijfsvoering? Subtitel van het document. Wat betekent de veranderende democratie voor uw organisatie?

Kennisdag Nieuwe Democratie! Nieuwe Bedrijfsvoering? Subtitel van het document. Wat betekent de veranderende democratie voor uw organisatie? Nieuwe Democratie! Nieuwe Bedrijfsvoering? Kennisdag 2017 Wat betekent de veranderende democratie voor uw organisatie? Thijs Jagersma Govert Schermers Subtitel van het document Welkom! Ons Verhaal 3. Nieuwe

Nadere informatie

Voorstel raad. 28 juni juni Onderwerp Vluchtelingenvraagstuk

Voorstel raad. 28 juni juni Onderwerp Vluchtelingenvraagstuk Nummer Contact en vragen via 5 Technischevragen@hollandskroon.nl Portefeuillehouder J.R.A. Nawijn Datum raadsvergadering Datum B&W-besluit 28 juni 2016 6 juni 2016 Onderwerp Vluchtelingenvraagstuk Voorgesteld

Nadere informatie

HET MOERDIJKPANEL OVER SPORT EN BEWEGEN

HET MOERDIJKPANEL OVER SPORT EN BEWEGEN HET MOERDIJKPANEL OVER SPORT EN BEWEGEN Gemeente Moerdijk Oktober 2016 www.ioresearch.nl COLOFON Uitgave I&O Research Piet Heinkade 55 1019 GM Amsterdam 020-3330670 Rapportnummer 2016 / 176 Datum Oktober

Nadere informatie

NEDERLANDERS EN DE DECENTRALISATIES IN HET SOCIALE DOMEIN

NEDERLANDERS EN DE DECENTRALISATIES IN HET SOCIALE DOMEIN NEDERLANDERS EN DE DECENTRALISATIES IN HET SOCIALE DOMEIN Februari 2015 I&O Research volgt ontwikkelingen met longitudinaal onderzoek. Nulmeting in december 2014. Negen op de tien Nederlanders kregen iets

Nadere informatie

PROF. DR LEONIE JANSSEN-JANSEN, 9 MAART 2017 SURF ACADEMY, MINISTERIE VAN INFRASTRUCTUUR EN MILIEU

PROF. DR LEONIE JANSSEN-JANSEN, 9 MAART 2017 SURF ACADEMY, MINISTERIE VAN INFRASTRUCTUUR EN MILIEU Redressing Long-term societal challenges through space for Incremental urban development, small-scale and bottom-up initiatives to produce New Knowledge for vital and inclusive urban regions PROF. DR LEONIE

Nadere informatie

EEN STAP VERDER MET ORGANISATIE- ONTWIKKELING # VERBINDEN # DOEN #

EEN STAP VERDER MET ORGANISATIE- ONTWIKKELING # VERBINDEN # DOEN # EEN STAP VERDER MET ORGANISATIE- ONTWIKKELING FRIS@WORK # VERBINDEN # DOEN # Programmaplan 2017 Organisatieontwikkeling FRIS@WORK Netwerkorganisatie Ambtenaar van de toekomst Werken in de veranderende

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel CDA Cranendonck. Cranendonck, krachtige kernen. Voorstel:

Initiatiefvoorstel CDA Cranendonck. Cranendonck, krachtige kernen. Voorstel: Initiatiefvoorstel CDA Cranendonck Cranendonck, krachtige kernen VOORSTEL AAN DE RAAD VAN DE GEMEENTE CRANENDONCK Registratienummer Datum raadsvergadering 11 maart 2014 Naam opsteller Fractie CDA Cranendonck

Nadere informatie

Meerderheid Nederlandse bevolking voor gekozen burgemeester 3 februari 2014

Meerderheid Nederlandse bevolking voor gekozen burgemeester 3 februari 2014 Meerderheid Nederlandse bevolking voor 3 februari 2014 Voorkeur voor variant waarbij inwoners de burgemeester kiezen Afgelopen weekend werd bekend dat het CDA zich onder de voorstanders van de heeft geschaard.

Nadere informatie

Lugt, Arjen van der. In deze Nieuwsbrief:

Lugt, Arjen van der. In deze Nieuwsbrief: Lugt, Arjen van der Van: PCL Verzonden: donderdag 11 april 201908:29 Aan: PCL Onderwerp: PCL Nieuwsbrief maart 2019 Categorieën: Ingekomen Stukken In deze Nieuwsbrief: Jonge

Nadere informatie

Transitie Steden als politieke actor

Transitie Steden als politieke actor Transitie Steden als politieke actor 2 ARhus 3 Van tijdperk in verandering naar verandering van tijdperk 4 Recentste kantelmomenten 5 Recentste kantelmomenten 6 Huidige kantelbewegingen 7 Huidige kantelbewegingen

Nadere informatie

KWART NEDERLANDSE BEVOLKING BEZOEKT FOC

KWART NEDERLANDSE BEVOLKING BEZOEKT FOC KWART NEDERLANDSE BEVOLKING BEZOEKT FOC Trekkracht van Factory Outlet Centres uiteenlopend Veel gemeenten en winkeliersverenigingen staan voor de uitdaging om hun winkelgebieden op peil te houden en winkelsluitingen

Nadere informatie

Verandering van Tijdperk Wat betekent dat voor de Bouw?

Verandering van Tijdperk Wat betekent dat voor de Bouw? JANROTMANS Verandering van Tijdperk Wat betekent dat voor de Bouw? Nieuwegein, 22 September 2016 twitter.com/janrotmans twitter.com/janrotmans We leven NIET in tijdperk van verandering maar in een verandering

Nadere informatie

Conclusie. Binnenwerk_Proeftuinen_deel 2_DEF.indd 57

Conclusie. Binnenwerk_Proeftuinen_deel 2_DEF.indd 57 Conclusie Binnenwerk_Proeftuinen_deel 2_DEF.indd 57 11-04-12 09:37 58 Vernieuwen. Binden. Inspireren. Deel 2 De bijdrage van Proeftuinen en proeftuinprojecten aan laagdrempelig sportaanbod Jan-Willem van

Nadere informatie

Van systemen naar mensen: ERAI deelnemers bewijzen dat het kan! (maar de systemen bewegen niet mee)

Van systemen naar mensen: ERAI deelnemers bewijzen dat het kan! (maar de systemen bewegen niet mee) Van systemen naar mensen: ERAI deelnemers bewijzen dat het kan! (maar de systemen bewegen niet mee) Het experiment regelarm werken in de zorg werd aan alle kanten enthousiast omarmd. Minder regels zou

Nadere informatie

Cultuureducatie in het VMBO. Karin Hoogeveen Peter van der Zant

Cultuureducatie in het VMBO. Karin Hoogeveen Peter van der Zant Cultuureducatie in het VMBO Karin Hoogeveen Peter van der Zant Opzet sessie Korte presentatie onderzoek: 1. Waarom extra aandacht voor cultuureducatie in het vmbo? 2. Wat is gelukt, wat is minder gelukt?

Nadere informatie

Samenvatting Resolutie. Democratie van Nu. D66 krijgt het voor elkaar

Samenvatting Resolutie. Democratie van Nu. D66 krijgt het voor elkaar Samenvatting Resolutie Democratie van Nu D66 krijgt het voor elkaar 20190115162135_1090.adpro.indd 1 1/15/2019 4:21:51 PM Samenvatting Democratie van Nu 3 De oprichters van D66 maakten zich zorgen. Ze

Nadere informatie

tips & tricks voor een sterk merk

tips & tricks voor een sterk merk tips & tricks voor een sterk merk Hoe zorg je voor een sterk merk? Een sterk merk identificeert en positioneert de organisatie op onderscheidende wijze. Maar wat is het geheim van sterke merken zoals Apple,

Nadere informatie

Plan van aanpak Het plan van aanpak voor dit project bestaat uit drie fasen:

Plan van aanpak Het plan van aanpak voor dit project bestaat uit drie fasen: Samenvatting tussenrapport Toekomstvisie FNV KIEM Testen van de geformuleerde visies op de vakbond van de toekomst aan de huidige behoeften van leden en potentiële leden. Aanleiding Project FNV KIEM in

Nadere informatie

Afschrijven of juist investeren? Welke rol hebben O&O fondsen bij langer doorwerken?

Afschrijven of juist investeren? Welke rol hebben O&O fondsen bij langer doorwerken? Afschrijven of juist investeren? Welke rol hebben O&O fondsen bij langer doorwerken? In de eerste bijeenkomst van het Platform O&O op 18 mei jl. in Zaltbommel, is aandacht besteed aan het thema langer

Nadere informatie

Burgerparticipatie in Alkmaar. Gemeente Alkmaar

Burgerparticipatie in Alkmaar. Gemeente Alkmaar Burgerparticipatie in Alkmaar Gemeente Alkmaar 1 Burgerparticipatie in Alkmaar Aanleiding en ambitie In het kader van het programma Harmonisatie is ook het burgerparticipatiebeleid opnieuw bekeken. Voor

Nadere informatie

Duik dieper in de data van Coosto. Klantcase

Duik dieper in de data van Coosto. Klantcase Duik dieper in de data van Coosto Klantcase KLANTCASE De kracht van social media data De rol van social media in onze communicatie en maatschappij wordt steeds belangrijker. Maar die belangrijke rol is

Nadere informatie

Koepel Adviesraden Sociaal Domein Zalmsteek 23, 3192 MC Hoogvliet-Rt T

Koepel Adviesraden Sociaal Domein Zalmsteek 23, 3192 MC Hoogvliet-Rt T Gemeente & adviesraad: 1 + 1 = 3? Waar wordt samengewerkt ontstaan successen, maar helaas ook wel eens teleurstellingen. Bij de samenwerking tussen gemeente en adviesraad is dat niet anders, zo is mijn

Nadere informatie

Factsheet Competenties Ambtenaren

Factsheet Competenties Ambtenaren i-thorbecke Factsheet Competenties Ambtenaren Competenties van gemeenteambtenaren - nu en in de toekomst kennis en bedrijf Gemeenten werken steeds meer integraal en probleemgestuurd aan maatschappelijke

Nadere informatie

Mini-Symposium Verpleging & Verzorging (Wlz) de pareltjes uit de praktijk

Mini-Symposium Verpleging & Verzorging (Wlz) de pareltjes uit de praktijk Mini-Symposium Verpleging & Verzorging (Wlz) de pareltjes uit de praktijk 8 juni 2017, Hotel Restaurant Oud London Zeist voor goede zorg zorg je samen Opening door Rob Gruntjes, zorginkoper en organisator

Nadere informatie

Transitie naar een duurzame zorg

Transitie naar een duurzame zorg Transitie naar een duurzame zorg Jan Rotmans Rotterdam, 21 Juni 2013 www.twitter.com/janrotmans We leven niet in tijdperk van verandering maar in een verandering van tijdperken Kantelperiode periode waarin

Nadere informatie

BEÏNVLOEDINGSSTIJLEN. Tegenbewegende stijlen. Meebewegende stijlen. = duwen = trekken. evalueren aansporen en onder druk zetten

BEÏNVLOEDINGSSTIJLEN. Tegenbewegende stijlen. Meebewegende stijlen. = duwen = trekken. evalueren aansporen en onder druk zetten BEÏNVLOEDINGSSTIJLEN Er zijn verschillende beïnvloedingsstijlen te onderscheiden. De stijlen kunnen worden onderverdeeld in: TEGENBEWEGENDE STIJLEN MEEBEWEGENDE STIJLEN = duwen = trekken Tegenbewegende

Nadere informatie

Lokale afvalcommunicatie

Lokale afvalcommunicatie Lokale afvalcommunicatie 24 november 2016 NVRD themadag Afval en Grondstoffen Natascha Spanbroek (gemeente Amsterdam) Erik van Cuyk (ROVA) Waar hebben we het eigenlijk over? Groot maatschappelijk thema?

Nadere informatie

Hoi Hans, Hieronder tref je de scores aan

Hoi Hans, Hieronder tref je de scores aan Hoi Hans, Zoals afgesproken tref je hieronder een verslag van mijn werkzaamheden in Z. Zoals bekend ben ik de eerste 4 keer ingegaan op: aspecten van het jongerenwerk op het gebied van visieontwikkeling,

Nadere informatie

'Samen sterk: innovatieve clusters in de regio Zwolle'

'Samen sterk: innovatieve clusters in de regio Zwolle' Terugblik symposium kenniscentrum Technologie 'Samen sterk: innovatieve clusters in de regio Zwolle' Terugblik presentatie dr. Marijn Molema, lectoraat Area Development, Windesheim: Clusterpolitiek in

Nadere informatie

Workshop 1: Communiceren over zelfredzaamheid: daar is mijn volggroep!

Workshop 1: Communiceren over zelfredzaamheid: daar is mijn volggroep! Workshop 1: Communiceren over zelfredzaamheid: daar is mijn volggroep! Workshopleiders: Guido Rijnja, communicatieadviseur bij de Rijksvoorlichtingsdienst Ellen van Selm, projectleider Buurtvoorlichters

Nadere informatie

Duurzame deeleconomie: de rol van de stad volgens Martijn Arets

Duurzame deeleconomie: de rol van de stad volgens Martijn Arets Duurzame deeleconomie: de rol van de stad volgens Martijn Arets Page 1 of 5 Een inleiding op de workshop delende stad Eerder al vroegen we ons af: Kan Antwerpen een duurzame deeleconomie worden? [1] Om

Nadere informatie

17 oktober Onderzoek: Opvang vluchtelingen

17 oktober Onderzoek: Opvang vluchtelingen 17 oktober 2015 Onderzoek: Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 45.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de

Nadere informatie

EVENEMENTEN IN LANSINGERLAND

EVENEMENTEN IN LANSINGERLAND EVENEMENTEN IN LANSINGERLAND Burgerpanel Lansingerland Oktober 2017 www.ioresearch.nl COLOFON Uitgave I&O Research Piet Heinkade 55 1019 GM Amsterdam 020-3330670 Rapportnummer 2017 / 198 Datum Oktober

Nadere informatie

Platformtaak volgens gemeente

Platformtaak volgens gemeente Oplegvel 1. Onderwerp Cofinanciering Regionale proeftuin Cultuur om de hoek 2. Rol van het samenwerkingsorgaan Holland Rijnland Platformtaak volgens gemeente 3. Regionaal belang De jeugd in de regio Holland

Nadere informatie

Strategisch Communicatieplan Meedoen in Alblasserdam Augustus 2013

Strategisch Communicatieplan Meedoen in Alblasserdam Augustus 2013 Strategisch Communicatieplan Meedoen in Alblasserdam Augustus 2013 Wendy Hermans Monique Speelman Karin Stevens Inhoudsopgave 1 Meedoen in Alblasserdam... 3 1.1 Inleiding... 3 1.2 Ontwikkelingen... 3 1.3

Nadere informatie

Live Radio. Bordes op de Borrel

Live Radio. Bordes op de Borrel Live Radio Bordes op de Borrel Bordes op de Borrel Live Radio tijdens jouw vrijdagmiddagborrel 2 Bordes op de Borrel bij jou Nodig Bordes uit op de Borrel bij jouw bedrijf. En maak samen een echt Radio

Nadere informatie

Handreiking voor het organiseren van campagneactiviteiten

Handreiking voor het organiseren van campagneactiviteiten MEEDOEN AAN DE CAMPAGNE Handreiking voor het organiseren van campagneactiviteiten Politieke partijen voeren verkiezingscampagnes om aandacht te krijgen voor hun standpunten. Organisaties in het sociaal

Nadere informatie

Gereedschapskist co-creatie

Gereedschapskist co-creatie Gereedschapskist co-creatie Samen werken aan een betere samenleving Mei 2018 Mayke ten Bos Carine Kleine Haar Kate Snellens Beste collega, Heel goed dat je erover denkt om een project in co-creatie te

Nadere informatie

Communicatie aanpak. Sociaal Domein regio Maastricht-Heuvelland

Communicatie aanpak. Sociaal Domein regio Maastricht-Heuvelland Communicatie aanpak Sociaal Domein regio Maastricht-Heuvelland Van visie naar opgave - beleidsdoel Vanuit de visie op 3D Meedoen en meetellen : transitie 3D = transformatie = cultuuromslag De visie Meedoen

Nadere informatie

Algemene Beschouwingen 2015

Algemene Beschouwingen 2015 Algemene Beschouwingen 2015 -CDA Statenfractie Groningen- 24 juni 2015, alleen uitgesproken tekst is geldig Voorzitter, Vandaag spreken wij over de voorjaarsnota. Traditioneel een moment waarbij we spreken

Nadere informatie

Testlab democratie Gezamenlijke bijeenkomst Voorst Oude IJsselstreek

Testlab democratie Gezamenlijke bijeenkomst Voorst Oude IJsselstreek Testlab democratie Gezamenlijke bijeenkomst Voorst Oude IJsselstreek Alinda van Bruggen Marion van der Vorst Erik Koopman 17 januari 2017 Opzet bijeenkomst 19.30 uur Opening en welkom door..? 19.35 uur

Nadere informatie

Business Lounge: uw klant aan de bestuurstafel!

Business Lounge: uw klant aan de bestuurstafel! Gaby Remmers: senior onderzoeker Blauw Research Drijfveer: organisaties helpen inzicht te krijgen in de kansen op een nog klantgerichtere dienstverlening Andre Heeling: onderzoeker Blauw Research Drijfveer:

Nadere informatie

Ik wil van deze gelegenheid graag gebruik maken om u mee te nemen met een worsteling die niet alleen de DT&V raakt, maar de hele vreemdelingenketen;

Ik wil van deze gelegenheid graag gebruik maken om u mee te nemen met een worsteling die niet alleen de DT&V raakt, maar de hele vreemdelingenketen; Ik wil van deze gelegenheid graag gebruik maken om u mee te nemen met een worsteling die niet alleen de DT&V raakt, maar de hele vreemdelingenketen; die van draagvlak en beeldvorming. De afgelopen jaren

Nadere informatie

Geanimeerde discussie over vrijwilligers in de bibliotheek

Geanimeerde discussie over vrijwilligers in de bibliotheek Geanimeerde discussie over vrijwilligers in de bibliotheek In welke mate werken openbare bibliotheken met vrijwilligers? Hoe worden vrijwilligers ingezet en besteden bibliotheken aandacht aan vrijwilligersbeleid?

Nadere informatie

Evaluatie Burgerparticipatie Gemeente Zuidhorn Mei 2016

Evaluatie Burgerparticipatie Gemeente Zuidhorn Mei 2016 Evaluatie Burgerparticipatie Gemeente Zuidhorn Mei 2016 Werkgroep evaluatie burgerparticipatie Kor de Boer Doreen Edeler Martien van der Laan Francisca Kiestra Melissa Kramer 1 Inleiding / Aanleiding In

Nadere informatie

Verandering van tijdperk: wat betekent dat voor kunstenaars?

Verandering van tijdperk: wat betekent dat voor kunstenaars? Verandering van tijdperk: wat betekent dat voor kunstenaars? Ede, 12 November 2015 twitter.com/janrotmans We leven niet in tijdperk van verandering maar in een verandering van tijdperken Laatste Kantelperiode

Nadere informatie

Integraal samenwerken in de wijk: wat betekent dit voor toezicht?

Integraal samenwerken in de wijk: wat betekent dit voor toezicht? NVTZ Lokaliteit en toezicht houden Integraal samenwerken in de wijk: wat betekent dit voor toezicht? Rian van de Schoot -Vilans Programma Hervorming Langdurende Zorg en de opkomst van wijkteams Wat weten

Nadere informatie

Kantelperiode in de zorg. Slingeland ziekenhuis en Sensire veranderen de zorg.drastisch

Kantelperiode in de zorg. Slingeland ziekenhuis en Sensire veranderen de zorg.drastisch Kantelperiode in de zorg Slingeland ziekenhuis en Sensire veranderen de zorg.drastisch Mijn stelling Roltrap Alleen als we zelf in staat zijn uit het bestaande systeem te stappen zijn we in staat onze

Nadere informatie

maatschappijwetenschappen havo 2019-I

maatschappijwetenschappen havo 2019-I Opgave 3 Het afsteken van vuurwerk met oud en nieuw Bij deze opgave horen de teksten 5, 6 en 7 en tabel 1 uit het bronnenboekje. Inleiding Het afsteken van vuurwerk hoort voor veel Nederlanders bij oud

Nadere informatie

Gebieds- en Stedelijke Programma s. Leiding en Staf Stedelijke Programma s. Gemeente Vlaardingen RAADSVOORSTEL

Gebieds- en Stedelijke Programma s. Leiding en Staf Stedelijke Programma s. Gemeente Vlaardingen RAADSVOORSTEL RAADSVOORSTEL Registr.nr. 1423468 R.nr. 52.1 Datum besluit B&W 6juni 2016 Portefeuillehouder J. Versluijs Raadsvoorstel over de evaluatie van participatie Vlaardingen, 6juni 2016 Aan de gemeenteraad. Aanleiding

Nadere informatie

Vlnr. Rob van de Peppel (advies), Frank ten Doeschot (projectleiding), Arnold Kooiker (programmeur) en Lonneke Bruin (onderzoeker)

Vlnr. Rob van de Peppel (advies), Frank ten Doeschot (projectleiding), Arnold Kooiker (programmeur) en Lonneke Bruin (onderzoeker) Hofpanel Verslag evaluatiepeiling en panelbijeenkomst 22 maart 2010 Inleiding Het Hofpanel is opgericht in juni 2008. Destijds is gestart met 575 deelnemers. Deze zijn geworven via een aselecte aanschrijving

Nadere informatie

Watersysteem van de Toekomst: vervolg debat-diner

Watersysteem van de Toekomst: vervolg debat-diner Memo Aan deelnemers diner-debat Eye Kopie aan Contactpersoon Rik van Terwisga Datum 8 januari 2015 Onderwerp Vervolg Debat-diner "Watersysteem van de Toekomst" Watersysteem van de Toekomst: vervolg

Nadere informatie

Verandering van tijdperk: wat betekent dat voor Mee W-B?

Verandering van tijdperk: wat betekent dat voor Mee W-B? Verandering van tijdperk: wat betekent dat voor Mee W-B? Etten-Leur, 22 September 2015 twitter.com/janrotmans We leven niet in tijdperk van verandering maar in een verandering van tijdperken Laatste Kantelperiode

Nadere informatie

De scorelijst competenties collectieve belangenbehartiger

De scorelijst competenties collectieve belangenbehartiger De scorelijst competenties collectieve belangenbehartiger De scorelijst bestaat uit de twaalf competenties van de collectieve belangenbehartiger met daarbij steeds vier stellingen. Per stelling kunt u

Nadere informatie

Toespraak staatssecretaris Bijleveld (BZK) Festival In actie met burgers! Woensdag 16 december 2009. Dames en heren,

Toespraak staatssecretaris Bijleveld (BZK) Festival In actie met burgers! Woensdag 16 december 2009. Dames en heren, Toespraak staatssecretaris Bijleveld (BZK) Festival In actie met burgers! Woensdag 16 december 2009 Dames en heren, Een maand geleden mocht ik in Utrecht samen met vertegenwoordigers van 47 Europese landen

Nadere informatie

Effectiever samenwerken

Effectiever samenwerken Effectiever samenwerken sociocratische kringorganisatie Ontdek hoe u uw organisatie vitaler kunt maken! Organisaties kunnen zichzelf sneller en met meer rendement verbeteren met behulp van de sociocratische

Nadere informatie

Dieper duiken in data van Coosto. Klantcase

Dieper duiken in data van Coosto. Klantcase Dieper duiken in data van Coosto Klantcase KLANTCASE Dieper duiken in data van Coosto De rol van social media in onze communicatie en maatschappij wordt steeds belangrijker. Maar die belangrijke rol is

Nadere informatie

Kanteling op komst. Jan Rotmans, hoogleraar transitiekunde

Kanteling op komst. Jan Rotmans, hoogleraar transitiekunde Kanteling op komst Jan Rotmans, hoogleraar transitiekunde JANROTMANS Verandering van Tijdperk Wat betekent dat voor pensioenfondsen? Groenekan, 29 Maart 2017 twitter.com/janrotmans twitter.com/janrotmans

Nadere informatie

Huisarts 3.0: het vak van huisarts in transitie

Huisarts 3.0: het vak van huisarts in transitie Huisarts 3.0: het vak van huisarts in transitie Jan Rotmans 9 november 2012 www.twitter.com/janrotmans We leven niet in tijdperk van verandering maar in een verandering van tijdperken Kantelperiode periode

Nadere informatie

Pas op: verhoogde interactiviteit!

Pas op: verhoogde interactiviteit! Pas op: verhoogde interactiviteit! Nieuwe mogelijkheden om interactiviteit digitale burgerpanels te vergroten Burgerpanels interactiever, waarom eigenlijk? Gemeenten en provincies hebben in grote getale

Nadere informatie

Waarde(n)vol werk in uitvoering

Waarde(n)vol werk in uitvoering Bijeenkomsten februari 2017 De bijeenkomsten werden gehouden in het kader van het A+O fonds project: Waarde(n)vol werk in uitvoering Doel van het project Invulling van vakmanschap en professionele ruimte

Nadere informatie