Protocol Veiligheid. PSZ De Buutplaats mei 2011

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Protocol Veiligheid. PSZ De Buutplaats mei 2011"

Transcriptie

1 1

2 2 Inhoud Blz. Vooraf 3 1. Risico-inventarisatie 1.1 Inventarisatie van de peuterspeelzaal Huisregels Veiligheidsverslag 5 2. Protocol Stagiaires 5 3. Protocol bij calamiteiten / Vluchtplan Algemeen: Procedure bij brand in de groepsruimte: Procedure bij het afgaan van het brandalarm / Slow woop: 7 4. Protocol bij vermoeden van Kindermishandeling 7 5. Protocol bij Ziekte Handelswijze bij zieke kinderen: Ziek geworden tijdens schooltijden: Koorts: Infectieziekten: Zwangerschap en infectieziekten: Wettelijk verplichte melding van infectieziekten: Vaccinatie: Medicijngebruik: Hoofdluis Protocol bij Ongevallen EHBO en BHV: Procedure bij ongevallen: Bijlagen 14 - Risico Inventarisatie en actieplan - Stageprotocol - Protocol geneesmiddelen / zelfzorgmiddelen - Meldcode bij een vermoeden van kindermishandeling (concept)

3 3 Vooraf Ouders van kinderen die naar peuterspeelzaal De Buutplaats gaan zijn op de hoogte van dit protocol en het daarbij behorende vluchtplan. De hoofdleidster van de peuterspeelzaal draagt er zorg voor dat de betreffende ouders deze informatie ontvangen. Alle informatiemappen die genoemd worden in dit protocol zijn vrij toegankelijk voor ouders en zijn aanwezig op de peuterspeelzaal. Wij verwachten van ouders dat zij bijzonderheden van hun kind die van belang kunnen zijn worden doorgegeven aan de betreffende leidsters. Denk hierbij aan bijzonderheden als: het kind heeft slecht geslapen, lichte verhoging, niet lekker voelen, een medicijn (bv. paracetamol) aan het kind gegeven of bijzonderheden met betrekking tot de opvoeding en de thuissituatie van het kind. Andersom zal de leidster de ouders informeren over bijzonderheden van de dag op de peuterspeelzaal.

4 4 1. Risico-inventarisatie De peuterspeelzaal valt sinds kort onder de Wet Kinderopvang (WK). Iedere kinderopvangorganisatie is zelf verantwoordelijk voor een gezonde en veilige omgeving. Dit betekent dat iedere peuterspeelzaal een risico-inventarisatie met betrekking tot veiligheid en gezondheid moet invoeren. Daarnaast moet elke peuterspeelzaal inzicht geven in het veiligheids- en gezondheidsbeleid aan de hand van een verslag. Het doel ervan is het in kaart brengen van de veiligheids- en gezondheidsrisico s die kinderen op de peuterspeelzaal kunnen lopen. Daarbij wordt uitgegaan van het gedrag van de kinderen. De risico-inventarisatie dient als basis om de omstandigheden voor de kinderen te verbeteren en om te stimuleren dat de leidsters en de kinderen adequaat met de risico s omgaan. De gemeente houdt toezicht op de kwaliteit van de peuterspeelzalen. De kwaliteitscontroles worden periodiek uitgevoerd door de GGD. Het Rijk houdt landelojk toezicht op de naleving van de eisen. Peuterspeelzaal De Buutplaats stelt hoge eisen aan de kwaliteit van de speelzaal, wij hebben daarom gekozen om de methode Veiligheidsmanagement (ontwikkeld door Consument en Veiligheid) en de methode Gezondheidsmanagement (ontwikkeld door het landelijk centrum voor Hygiëne en Veiligheid) te volgen. Beide methodes liggen ter inzage op de groep en voor meer informatie over deze risico-inventarisatie kunt u zich wenden tot de hoofdleidster van de peuterspeelzaal. 1.1 Inventarisatie van de peuterspeelzaal: Het gebouw waarin de peuterspeelzaal zich bevindt moet ieder jaar worden geïnventariseerd op veiligheid met behulp van de inventarisatielijst. Op basis van deze inventarisatie wordt een actieplan opgesteld, waarin wordt aangegeven welke maatregelen genomen moeten worden om de aanwezige risico s tot een acceptabel minimum te beperken en de kans op letsel door een ongeluk zoveel mogelijk te beperken. Hierbij gebruiken wij een oplossingenlijst, die voor elk probleem een eenvoudig, maar ook doeltreffende oplossing biedt. De risico-inventarisatie en het actieplan zijn terug te vinden bij de bijlagen.

5 5 1.2 Huisregels: In de huisregels staan de 11 belangrijkste regels van peuterspeelzaal De Buutplaats. De regels hangen zichtbaar in de peutergroepen. Jaarlijks wordt bekeken of de huisregels met betrekking tot de veiligheid nog voldoen. Medewerkers en ouders worden hiervan expliciet op de hoogte gebracht. 1.3 Veiligheidsverslag: Het einde van elk schooljaar wordt afgesloten met een beknopt verslag met van alles wat er het afgelopen schooljaar op het gebied van veiligheid en gezondheid is gebeurd en wat het komende schooljaar op de agenda staat. Naast dat het verslag een overzicht geeft van de acties, garandeert deze verslaglegging ook dat goede ideeën en voornemens niet vergeten worden in de drukte van alledag. 2. Protocol Stagiaires Op onze peuterspeelzaal werken we met stagiaires vanuit het MBO. Zij zullen op onze peuterspeelzaal een aantal maanden stage lopen om zo ervaring op te kunnen doen in het werken met kleine kinderen. Om ook hierin garant te kunnen staan voor de veiligheid van de kinderen is er een stageprotocol opgesteld. In dit protocol staat omschreven waar stagiaires op moet letten en wat de regels zijn op de peuterspeelzaal. Alle stagiaires moeten dit protocol ondertekenen. Het stageprotocol is terug te vinden in de bijlagen. Van alle stagiaires is een Verklaring Omtrent Gedrag aanwezig.

6 6 3. Protocol bij Calamiteiten / Vluchtplan 3.1 Algemeen: In alle lokalen hangt een plattegrond met vluchtplan. Er wordt vier keer per schooljaar geoefend met dit vluchtplan. Dit kan aangekondigd of onaangekondigd zijn. De brandoefening wordt altijd geëvalueerd in het peuteroverleg en er wordt een verslag van gemaakt in het logboek. 3.2 Procedure bij brand in de groepsruimte: Indien er brand uitbreekt in de groepsruimte wordt er als volgt gehandeld: - Een van de leidsters probeert de brand te blussen en alarmeert de hoofdcoördinator. - De hoofdcoördinator regelt de verdere afhandeling van de brand, het alarmeren van de hulpdiensten en het coördineren van andere BHV-ers. - De andere leidster brengt de kinderen bij elkaar aan het evacuatiekoord en verlaat de ruimte door (in eerste instantie) de nooddeuren naar het speelplein. Zijn deze geblokkeerd dan wordt de route gevolg die wordt aangegeven volgens het vluchtplan. - De brandringen worden mee naar buiten genomen. - Buiten moeten de kinderen tegen de overstaande muur van de speelplaats gaan staan. De leidsters controleren of alle kinderen aanwezig zijn. - Is de groep compleet dan wordt de hand van de leidster opgestoken. - De leidsters stellen de kinderen gerust en blijven met de groep buiten totdat de ruimte veilig is verklaard door de brandweer. - Er wordt een verslag van gemaakt in het logboek.

7 3.3 Procedure bij het afgaan van het brandalarm / Slow woop: Bij het afgaan van het brandalarm / Slow woop wordt als volgt gehandeld: - De leidsters stellen de kinderen gerust. - Een van de leidsters sluit ramen en deuren. Indien mogelijk worden apparaten uitgezet. Zij neemt ook de groepslijst van haar eigen groep mee naar buiten. - Een van de leidsters die in het grote groepslokaal zitten controleren de wc s en de tutorruimte. - De andere leidster brengt de kinderen bij elkaar aan het wandelkoord en verlaat de ruimte door (in eerste instantie) de nooddeuren naar het speelplein. Zijn deze geblokkeerd dan wordt de route gevolg die wordt aangegeven volgens het vluchtplan. - Buiten moeten de kinderen tegen de overstaande muur van de speelplaats gaan staan. De leidsters controleren of alle kinderen aanwezig zijn. - Is de groep compleet dan wordt de hand van de leidster opgestoken. - Er wordt een verslag van gemaakt in het logboek Protocol bij vermoeden van Kindermishandeling Peuterspeelzaal De Buutplaats valt onder Stichting De Zwerm. Vanuit De Zwerm werken we met de Meldcode bij een vermoeden van kindermishandeling. Dit protocol is nog een concept (juni 2011). In het protocol staan de verschillende fases beschreven, deze kunnen wel opgevolgd worden bij een vermoeden van kindermishandeling. De Meldcode bij een vermoeden van kindermishandeling is terug te vinden bij de bijlagen.

8 8 5. Protocol bij Ziekte Algemeen Alarmnummer: Handelswijze bij zieke kinderen: Het uitgangspunt met betrekking tot de handelswijze bij een ziek kind is de gezondheid van het kind zelf en de gezondheid van de andere kinderen op de peuterspeelzaal. De leidsters van PSZ De Buutplaats en de ouders / verzorgers van het kind hebben beide de verantwoordelijkheid om infectieziekten zoveel mogelijk te beperken: - PSZ De Buutplaats heeft een belangrijke preventieve taak in het voorkomen van infectieziekten. Wij kunnen hiervoor de informatiemap Infectieziekten en Hygiëne raadplegen. - De hoofdleidster en de leidster van de desbetreffende groep bepalen in overleg bij alle ziektes en aandoeningen of het kind al dan niet naar school kan komen of opgehaald moet worden. Zij zullen hierbij de richtlijnen aanhouden zoals deze staan omschreven in de informatiemap Infectieziekten en Hygiëne. - De ouders dienen ten allen tijden de leidsters te informeren als het kind een infectieziekte heeft. - Ouders mogen hun zieke kind niet naar de peuterspeelzaal brengen. - Indien een kind tijdens schooltijd ziek wordt, zal de leidster de ouders informeren en verzoeken het kind op te komen halen. 5.2 Ziek geworden tijdens schooltijden: Het kan voorkomen dat een kind ziek wordt tijdens de schooluren. Een ziek kind vraagt veel extra aandacht en extra zorg, dit kan op de PSZ niet voldoende gegeven worden. De leidster zal in dat geval contact opnemen met de ouders en verzoeken het kind op te komen halen. In geval van twijfel zullen de belangen van de ouder en die van het kind en de belangen van de andere kinderen van de PSZ tegen elkaar afgewogen worden. In overleg wordt geprobeerd tot een goede oplossing te komen.

9 9 5.3 Koorts: Koorts is geen infectieziekte, maar een symptoom van een ziekteverschijnsel welk op dat moment nog niet zichtbaar is. Als ouders vermoeden dat hun kind ziek is, adviseren wij de ouders om hun kind te temperaturen. Is de temperatuur 38 C of hoger en / of het kind zich ziek voelt, adviseren wij het kind die dag niet naar de peuterspeelzaal te brengen. Krijgt het kind op de peuterspeelzaal een lichaamstemperatuur van 38 C of hoger, dan zal de leiding contact opnemen met de ouders. Zie ook paragraaf 5.2. Een kind dient altijd opgehaald te worden bij 39,5 C koorts! Het kind mag weer naar de peuterspeelzaal toekomen als hij / zij tenminste één dag koortsvrij is geweest. 5.4 Infectieziekten: Infectieziekten zijn ziekten die op verschillende manieren overgedragen kunnen worden van mens op mens. Wij verzoeken ouders dringend de groepsleiding altijd te informeren als een kind een besmettelijke ziekte heeft. De andere ouders kunnen dan eventueel op de hoogte gesteld worden en er kunnen noodzakelijke maatregelen genomen worden. Onze peuterspeelzaal houdt zich aan de richtlijnen en handelswijze bij infectieziekten. Deze staan omschreven in de informatiemap Infectieziekten en Hygiëne kinderen 0-12 jaar. Deze informatiemap wordt ook wel de GGD-wijzer genoemd. De GGD-wijzer wordt gehanteerd als leidraad, mocht er bijvoorbeeld in staan dat een kind met een bepaalde infectieziekte niet naar school mag komen, zullen wij dat advies opvolgen. Bij het heersen van een infectieziekten krijgen ouders ten allen tijden informatie over: - welke infectieziekte er heerst, - wanneer kinderen wel of niet naar de peuterspeelzaal kunnen komen, - het verloop van de ziekte en eventuele risico s.

10 Zwangerschap en infectieziekten: Voor zwangere kan er een verhoogd risico zijn bij de infectieziekten Rode Hond en Vijfde Ziekte. Deze infectieziekten kunnen een nadelige invloed hebben op de zwangerschap. Wij vragen daarom aan zwangere moeders extra alert te zijn. De peuterspeelzaal zal ten alle tijden de ouders van de peuterspeelzaal informeren omtrent de infectieziekten. 5.6 Wettelijk verplichte melding van infectieziekten: Peuterspeelzalen zijn wettelijk verplicht om het verhoogd voorkomen van een aantal aandoeningen die vermoedelijk besmettelijk zijn te melden bij de afdeling infectieziekten van de GGD. (Artikel 7 van de infectieziektenwet) Het gaat hierbij om de volgende aandoeningen: - Diarree: melden indien meer dan een derde deel van de groep in één week klachten heeft. - Geelzucht: (hepatitus A of B) melden bij één geval. - Schurft: melden bij drie gevallen in dezelfde groep. - Huiduitslag: (vlekjes) melden bij twee of meer gevallen binnen twee weken in dezelfde groep. - Overige ernstige aandoeningen van vermoedelijk infectueuze aard. Denk daarbij aan bijvoorbeeld longontsteking of hersenvliesontsteking. De GGD zal na een dergelijke melding onderzoeken waardoor de aandoening wordt veroorzaakt en of er maatregelen genomen moeten worden om verspreiding van de infectieziekte tegen te gaan. Zij zullen dan ook richtlijnen geven over de beste informatievoorzieningen naar de ouders toe.

11 Vaccinaties: De peuterspeelzaal vindt het wenselijk om gedurende de periode dat het kind komt op de hoogte te zijn van het doorlopen vaccinatieprogramma van dat kind. Bij de inschrijving van elk nieuw kind wordt ouders gevraagd of hun kind al dan niet is ingeënt tegen DKTP en BMR. Mocht dit niet zo zijn dan zullen wij ouders wijzen op de risico s van het besmettingsgevaar van infectieziekten voor hun en andere kinderen. Het is uiteindelijk de verantwoordelijkheid van de ouders of zij hun kind wel of niet laten vaccineren. Indien een infectieziekte heerst kunnen de betreffende ouders geïnformeerd worden door de GGD en eventueel alsnog kiezen voor vaccinatie. 5.8 Medicijngebruik: Het medicijngebruik van een kind valt ten alle tijden onder de verantwoordelijkheid van de ouders. Op de peuterspeelzaal dienen wij de kinderen geen paracetamol toe bij koorts. Indien toediening van medicijnen noodzakelijk is voor een tijdelijke periode, zal in overleg met directie van basisschool De Buutplaats en de hoofdleidster van de peuterspeelzaal worden bekeken of deze handeling praktisch uitvoerbaar is en in verhouding staat tot de omgang met de andere kinderen op de betreffende groep. Gaat de hoofdleidster ermee akkoord dan zal aan de ouders gevraagd worden om het protocol geneesmiddelen /zelfzorgmiddelen in te vullen en deze te ondertekenen. Wij willen altijd het toe te dienen medicijn in de originele verpakking incl. bijsluiter op de peuterspeelzaal hebben. In bijzondere gevallen kan het zijn dat alleen na overleg van de huisarts een leidster de bevoegdheid krijgt om het medicijnen toe te mogen dienen.

12 Hoofdluis: Hoofdluis is geen infectieziekte, maar heeft wel een groot besmettingsgevaar. Wij verzoeken ouders om het altijd aan de betreffende leidster te melden als het kind last heeft van hoofdluis. Bij een melding van hoofdluis zullen alle kinderen onderzocht worden. Als wij hoofdluis bij een kind constateren zullen wij de betreffende ouders informeren middels een brief zodat zij thuis ook maatregelen kunnen nemen. Op de peuterspeelzaal zijn ook informatiefolders aanwezig met daarin tips om hoofdluis te bestrijden en te voorkomen. Zodra het betreffende kind behandelt is, is hij / zij weer van harte welkom op de peuterspeelzaal. Alle ouders zullen op de hoogte gesteld worden, middels een brief of een waarschuwing op de gang, om zo een grote uitbraak van hoofdluis te kunnen voorkomen.

13 13 6. Protocol bij ongevallen Algemeen Alarmnummer: EHBO en BHV: EHBO = Eerste Hulp Bij Ongevallen BHV = Bedrijfs Hulp Verlener Op peuterspeelzaal De Buutplaats zijn de meeste leidsters EHBO-gecertificeerd en / of BHV-gecertificeerd. Zo is er op elk moment een gecertificeerde leidster aanwezig om correct te kunnen handelen tijdens een ongeval of bij calamiteiten. 6.2 Procedure bij ongevallen: Indien een ongeval plaatsvindt op de peuterspeelzaal zal er gehandeld worden volgens de EHBO-regels en het calamiteitenplan van De Buutplaats. Afhankelijk van de ernst van het ongeval worden de ouders direct gewaarschuwd. Gedurende de openstelling van de peuterspeelzaal zijn de hoofdleidster en de groepsleidster verantwoordelijk voor de gang van zaken in school, als ook eventuele uitstapjes buiten de school. Peuterspeelzaal De Buutplaats heeft een passende aansprakelijkheids - en ongevallenverzekering afgesloten voor de kinderen. De volgende stappen zullen bij een ongeval genomen worden: 1. Één leidster blijft bij het slachtoffer, kalmeert het kind en schat de situatie in. 2. Deze leidster schakelt indien nodig de EHBO-er of BHV-er in. Laatstgenoemde neemt het slachtoffer over geeft de verdere opdrachten aan de collega s. Bij lichte verwondingen wordt de huisarts van het slachtoffer gebeld, zonodig de dienstdoende arts. Bij zware verwondingen en bij onzekerheid over de aard zal de EHBO-er opdracht geven om het alarmnummer 112 te bellen. 3. De ouders worden geïnformeerd. 4. Er wordt een registratieformulier ongevallen ingevuld en geëvalueerd.

14 14 7. Bijlagen

Protocollen KDV Het (B)engeltje. 3 april 2013

Protocollen KDV Het (B)engeltje. 3 april 2013 Protocol ziekte en ongevallen ALGEMEEN ALARMNUMMER 112 HUISARTS 0495 56 14 54 BIJ SPOED HUISARTS 0495 56 30 35 ZIEKENHUIS 0495 57 21 00 Handelswijze bij zieke kinderen Uitgangspunt m.b.t. de handelswijze

Nadere informatie

Protocol ziekte en ongevallen

Protocol ziekte en ongevallen Protocol ziekte en ongevallen Protocollen Kinderdagverblijf Duimelot te Zenderen Algemeen Alarmnummer : 112 Huisarts : 074-2661462 Bij spoed huisarts : 074-2667374 Noodtelefoonnummer : 074-2665908 Ziekenhuis

Nadere informatie

Ziekte Kinderopvangorganisatie de KinderKroon

Ziekte Kinderopvangorganisatie de KinderKroon Protocol ziekte Ziekte Algemeen Alarmnummer : 112 Huisarts : 0546-623355 Bij spoed huisarts : 0546-623356 Ziekenhuis : 0546-693693 Ouders die gebruik maken van de kinderopvang worden vaak geconfronteerd

Nadere informatie

Protocol ziekte en ongevallen

Protocol ziekte en ongevallen Protocol ziekte en ongevallen Algemeen Alarmnummer : 112 Huisarts : 075-616 98 73 (Dokter Van Loenen) Bij spoed huisarts : 075-616 98 73 (toets 1) Huisartsenpost: 075-653 30 00 Afd spoedeisende hulp Ziekenhuis

Nadere informatie

Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1

Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 Protocol Ziekte bij kinderen Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 Voorwoord... 2 Ziektebeleid... 3 Zieke kinderen... 3 Richtlijnen voor geneesmiddelenverstrekking binnen het dagverblijf... 3 Richtlijnen voor

Nadere informatie

Ziekte bij Calimero Kinderopvang

Ziekte bij Calimero Kinderopvang Ziekte bij Calimero Kinderopvang 1. Zieke kinderen Als team hebben we er begrip voor, dat het heel lastig kan zijn als uw kind ziek is en u moet werken. Toch is het noodzakelijk dat een kinderdagverblijf

Nadere informatie

2.1.2.b ZIEKTE EN ONGEVALLEN Verkort VERSIE 6 02-11-2015

2.1.2.b ZIEKTE EN ONGEVALLEN Verkort VERSIE 6 02-11-2015 2.1.2.b ZIEKTE EN ONGEVALLEN Verkort VERSIE 6 02-11-2015 Verkort ziektebeleid FloreoKids HANDLEIDING VOOR OUDERS/VERZORGERS BIJ ZIEKTE KIND 1. Kan een ziek kind het kindercentrum bezoeken? FloreoKids biedt

Nadere informatie

Zieke kinderen en de kinderopvang

Zieke kinderen en de kinderopvang Zieke kinderen en de kinderopvang Oktober 2012 Inleiding Het kan voorkomen dat uw kind ziek is en daardoor niet naar de opvang kan komen. Ook kan het gebeuren dat uw kind ziek word op de opvang. Om duidelijkheid

Nadere informatie

Protocol bij Ziekte en Medicijngebruik

Protocol bij Ziekte en Medicijngebruik Protocol bij Ziekte en Medicijngebruik Wanneer kunnen zieke kinderen naar DONS komen en wanneer moeten zij thuisblijven? Bij verzuim door ziekte letten wij op: 1. Gezondheid en welbevinden van het kind

Nadere informatie

Ziekte en medicijnbeleid Stichting BELhamels

Ziekte en medicijnbeleid Stichting BELhamels Ziekte en medicijnbeleid Stichting BELhamels Inleiding Een ziek kind is het liefste thuis, dat weten we allemaal. Het begrip ziek is echter voor een ieder anders. Om zoveel mogelijk duidelijkheid te verschaffen

Nadere informatie

2.1.2.b ZIEKTE EN ONGEVALLEN Verkort VERSIE 5 27-03-2012

2.1.2.b ZIEKTE EN ONGEVALLEN Verkort VERSIE 5 27-03-2012 2.1.2.b ZIEKTE EN ONGEVALLEN Verkort VERSIE 5 27-03-2012 Verkort ziektebeleid FloreoKids HANDLEIDING VOOR OUDERS/VERZORGERS BIJ ZIEKTE KIND 1. Kan een ziek kind het kindercentrum bezoeken? FloreoKids biedt

Nadere informatie

Protocol Ziekte. Peuteropvang Losser Reekersgaarden JB Losser. Telefoon /

Protocol Ziekte. Peuteropvang Losser Reekersgaarden JB Losser. Telefoon / Protocol Ziekte Peuteropvang Losser Reekersgaarden 24 7582 JB Losser Telefoon 06-83095182/06-20746545 E-mail: info@kinderopvang-losser.nl LRKP-nummer Peuteropvang Calimero: 193513031 Inhoud 1. Inleiding...

Nadere informatie

Ziekteprotocol kinderopvang. september Protocol ter ondersteuning van handelswijze bij ziektegevallen in de kinderopvang

Ziekteprotocol kinderopvang. september Protocol ter ondersteuning van handelswijze bij ziektegevallen in de kinderopvang Ziekteprotocol kinderopvang september 2018 Protocol ter ondersteuning van handelswijze bij ziektegevallen in de kinderopvang ZIEKTEPROTOCOL KINDEROPVANG Algemeen Het ziekteprotocol is opgesteld conform

Nadere informatie

Protocol zieke kinderen en medicijnen

Protocol zieke kinderen en medicijnen Protocol zieke kinderen en medicijnen Inleiding Als ouder kies je o.a. voor een kinderdagverblijf omdat de opvang voor je kind gegarandeerd is. Een uitzondering is echter een ziek kind. Zieke kinderen

Nadere informatie

Protocol Zieke kinderen en Medicijnen Gastouderbureau Sjoepkar

Protocol Zieke kinderen en Medicijnen Gastouderbureau Sjoepkar 2012 Protocol Zieke kinderen en Medicijnen Gastouderbureau Sjoepkar Metagegevens Auteur Zef Knooren, Houder Goedkeuring Dennis Gelissen, Manager kinderopvang Eline Köpp, Pedagogisch medewerker Henri Heeren,

Nadere informatie

Kinderdagverblijf Ziza Zebra

Kinderdagverblijf Ziza Zebra Protocol Zieke kinderen en medicijngebruik Kinderdagverblijf Ziza Zebra Versie Januari 2015 Inleiding Een ouder kiest onder andere voor een kinderdagverblijf omdat de opvang voor het kind gegarandeerd

Nadere informatie

PROTOCOL ZIEKE KINDEREN 2014

PROTOCOL ZIEKE KINDEREN 2014 PROTOCOL ZIEKE KINDEREN 2014 Ria Kruiper Inleiding Als ouder kies je o.a. voor een BSO omdat de opvang voor je kind gegarandeerd is. Een uitzondering is echter een ziek kind. Zieke kinderen kunnen de BSO

Nadere informatie

Protocol ziekte kinderen en medicijnen

Protocol ziekte kinderen en medicijnen Protocol ziekte kinderen en medicijnen Datum: 01-01-2016 Versie 1.1 Auteur: Elseline Burgering - van Laar Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Zieke kinderen 3 3 Besmettelijke ziekten 4 4 Medicijnen 5 4.1 Medische

Nadere informatie

Zieke kinderen Kinderen zijn ziek als: krentenbaard Waterpokken Rode hond Vijfde ziekte

Zieke kinderen Kinderen zijn ziek als: krentenbaard Waterpokken Rode hond Vijfde ziekte Zieke kinderen Kinderen zijn ziek als: hun lichaamstemperatuur boven 39 graden koorts is. ze 1-op-1 aandacht van de pedagogisch medewerker nodig hebben omdat ze niet in hun normale doen zijn. ze een besmettelijke

Nadere informatie

Protocol Ziekte Protocol ziekte Peuteropvang Calimero versie 0 oktober 2016

Protocol Ziekte Protocol ziekte Peuteropvang Calimero versie 0 oktober 2016 Protocol Ziekte Inhoud 1 Inleiding... 3 2 Zieke Kinderen... 3 2.1 Wat doen we met zieke kinderen?... 3 2.2 Wanneer kunnen kinderen niet meer op de groep blijven?... 3 2.3 Wanneer wordt de huisarts ingeschakeld?...

Nadere informatie

PROTOCOL ZIEKTE EN ALLERGIE

PROTOCOL ZIEKTE EN ALLERGIE PROTOCOL ZIEKTE EN ALLERGIE Inleiding Als ouder kies je onder andere voor een kinderdagverblijf, omdat de opvang voor je kind gegarandeerd is. Een uitzondering is echter een ziek kind. Zieke kinderen kunnen

Nadere informatie

Huisregels zieke kinderen Peuterspeelzaal Tamarinde

Huisregels zieke kinderen Peuterspeelzaal Tamarinde Huisregels zieke kinderen Peuterspeelzaal Tamarinde 2016 2017 Huisregels zieke kinderen Peuterspeelzaal Tamarinde is niet berekend op de opvang van zieke kinderen. Ziekte is echter een nogal rekbaar begrip.

Nadere informatie

Ziektebeleid (ter info voor ouders) versie 1

Ziektebeleid (ter info voor ouders) versie 1 Ziektebeleid (ter info voor ouders) 01-10-2017 versie 1 evaluatie 01-10-2018 Algemeen Als uw kind thuis ziek is geworden en dus niet naar het kinderdagverblijf of de naschoolse opvang komt, dient dit voor

Nadere informatie

Protocol ziekte, medicijngebruik en ongevallen Peuteropvang d Evelaer

Protocol ziekte, medicijngebruik en ongevallen Peuteropvang d Evelaer Protocol ziekte, medicijngebruik en ongevallen Peuteropvang d Evelaer Laatst bijgewerkt 13 december 2017 1 Inhoud Inleiding... 3 Richtlijnen voor de ouder(s)/verzorger(s) bij zieke kinderen.... 4 Ziek

Nadere informatie

Als het kind thuis koorts krijgt, boven de 38,5 c, mag het niet naar de kinderopvang gebracht worden.

Als het kind thuis koorts krijgt, boven de 38,5 c, mag het niet naar de kinderopvang gebracht worden. PROTOCOL ZIEKTE EN ALLERGIE Inleiding Als ouder kies je onder andere voor een kinderdagverblijf, omdat de opvang voor je kind gegarandeerd is. Een uitzondering is echter een ziek kind. Zieke kinderen kunnen

Nadere informatie

Ziekteprotocol kinderopvang. Juni Protocol ter ondersteuning van handelswijze bij ziektegevallen in de kinderopvang

Ziekteprotocol kinderopvang. Juni Protocol ter ondersteuning van handelswijze bij ziektegevallen in de kinderopvang Ziekteprotocol kinderopvang Juni 2015 Protocol ter ondersteuning van handelswijze bij ziektegevallen in de kinderopvang ZIEKTEPROTOCOL KINDEROPVANG Algemeen Het ziekteprotocol is opgesteld conform de Wet

Nadere informatie

Protocol Medisch Handelen

Protocol Medisch Handelen Protocol Medisch Handelen Protocol medisch handelen: Zieke kinderen: Indien het kind ziek wordt tijdens de opvang of een ongelukje krijgt worden de ouders zo spoedig mogelijk geïnformeerd wanneer de pedagogisch

Nadere informatie

Protocol zieke kinderen en medicijnen

Protocol zieke kinderen en medicijnen Inleiding Protocol zieke kinderen en medicijnen Laatste versie: Februari 2019 Als ouder kies je o.a. voor een kinderdagverblijf, omdat de opvang voor je kind gegarandeerd is. Een uitzondering is echter

Nadere informatie

Ziektebeleid Kinderopvang Baarn 2017

Ziektebeleid Kinderopvang Baarn 2017 Ziektebeleid Kinderopvang Baarn 2017 N.B. In dit beleidstuk wordt gesproken over ouders. Waar ouders staat kan ook verzorgers gelezen worden. Onder verzorger wordt de ouder en/of wettelijk vertegenwoordiger

Nadere informatie

Ziektebeleid Petit Petit 2019

Ziektebeleid Petit Petit 2019 Ziektebeleid Petit Petit 2019 N.B. In dit beleidstuk wordt gesproken over ouders. Waar ouders staat kan ook verzorgers gelezen worden. Onder verzorger wordt de ouder en/of wettelijk vertegenwoordiger (bijvoorbeeld

Nadere informatie

- Hun lichaamstemperatuur boven 39 graden koorts is - Ze 1-op 1 aandacht van de leidster nodig hebben - Ze een besmettelijke ziekte hebben

- Hun lichaamstemperatuur boven 39 graden koorts is - Ze 1-op 1 aandacht van de leidster nodig hebben - Ze een besmettelijke ziekte hebben Protocol zieken kinderen en medicijnen kinderdagverblijf De Speelhaven Schuitevoerderslaan 16 1671 JZ Medemblik februari 2015 Inhoud 1. Inleiding 2. Zieke kinderen 3. Preventie 4. Wijze van handelen door

Nadere informatie

PROTOCOL MEDISCHE HANDELINGEN

PROTOCOL MEDISCHE HANDELINGEN PROTOCOL MEDISCHE HANDELINGEN Inleiding over medicijnverstrekking en medisch handelen Leerkrachten op school worden regelmatig geconfronteerd met leerlingen die klagen over pijn die meestal met eenvoudige

Nadere informatie

Ziektebeleid. Uk & Ko Kinderdagverblijven hanteert een ziektebeleid voor de ouders en het personeel van het kinderdagverblijf met als doel:

Ziektebeleid. Uk & Ko Kinderdagverblijven hanteert een ziektebeleid voor de ouders en het personeel van het kinderdagverblijf met als doel: Uk & Ko Kinderdagverblijven hanteert een ziektebeleid voor de ouders en het personeel van het kinderdagverblijf met als doel: Het bewaken van de gezondheid van de kinderen door het nemen van maatregelen

Nadere informatie

Veiligheidsbeleid BELEID ASKA

Veiligheidsbeleid BELEID ASKA Veiligheidsbeleid BELEID ASKA Veiligheidsbeleid ASKA 1. Visie op veiligheid... 2 2. Doelgroep veiligheidsbeleid... 2 3. Preventieve maatregelen... 3 3.1. Veiligheid omgeving... 3 3.2. Risico inventarisatie...

Nadere informatie

01-01-2016 PROTOCOL ZIEKE KINDEREN EN MEDICIJNEN

01-01-2016 PROTOCOL ZIEKE KINDEREN EN MEDICIJNEN PROTOCOL ZIEKE KINDEREN EN MEDICIJNEN PROTOCOL ZIEKE KINDEREN EN MEDICIJNEN Inleiding Het beleid van Villa Oostwold is dat de kinderen zich prettig en gelukkig voelen op de groep, dus het kan soms voorkomen

Nadere informatie

22-11-2012. Beleid zieke kinderen

22-11-2012. Beleid zieke kinderen Beleid zieke kinderen Inhoudsopgave Inleiding... 3 Het beleid omvat de volgende onderdelen:... 3 1. Zieke kinderen op een groep... 3 1. Zieke kinderen op een groep... 3 2. Kinderziekten... 3 2.1 Voorkomende

Nadere informatie

Protocol zieke kinderen en medicijnen Kinderdagverblijf De Kei

Protocol zieke kinderen en medicijnen Kinderdagverblijf De Kei Protocol zieke kinderen en medicijnen Kinderdagverblijf De Kei Als ouder kies je o.a. voor een kinderdagverblijf omdat de opvang voor je kind gegarandeerd is. Een uitzondering is echter een ziek kind.

Nadere informatie

Kinderdagverblijf. Duckie. Ziektebeleid

Kinderdagverblijf. Duckie. Ziektebeleid Kinderdagverblijf Duckie Ziektebeleid Ziektebeleid Kinderdagverblijf Duckie is niet berekend op de opvang van zieke kinderen. Ziekte is echter een nogal rekbaar begrip. Er ontstaat daardoor voor de ouders

Nadere informatie

Protocol Medische Handelingen. obs De Barkentijn. Beschrijving van afspraken rondom medische handelingen en medicijngebruik

Protocol Medische Handelingen. obs De Barkentijn. Beschrijving van afspraken rondom medische handelingen en medicijngebruik Protocol Medische Handelingen obs De Barkentijn Beschrijving van afspraken rondom medische handelingen en medicijngebruik September 2017 Inleiding over medicijnverstrekking en medisch handelen Leerkrachten

Nadere informatie

Ziektebeleid kdv De Huiskamer.

Ziektebeleid kdv De Huiskamer. Ziektebeleid kdv De Huiskamer. Heeft u een ziek kind? Graag horen wij dit van u vóór 09.30 uur. Mocht er sprake zijn van een besmettelijke aandoening of ziekte, wilt u dit dan expliciet vermelden? Alvast

Nadere informatie

Algemeen protocol medicijnverstrekking en medisch handelen onder schooltijd

Algemeen protocol medicijnverstrekking en medisch handelen onder schooltijd Algemeen protocol medicijnverstrekking en medisch handelen onder schooltijd 1. Voor het opstellen van dit protocol is het protocol van de GGD als richtlijn gebruikt. 2. Bij intake wordt bijlage 1 (verklaring

Nadere informatie

Veiligheidsplan. Versie: apr.2014. Veiligheidsplan Pagina 1 van 6

Veiligheidsplan. Versie: apr.2014. Veiligheidsplan Pagina 1 van 6 Veiligheidsplan Versie: apr.2014 Veiligheidsplan Pagina 1 van 6 Inhoud blz. 2 Inleiding blz. 3 1. Informatie bestuur blz. 3 2. Fysieke veiligheid: inspectie van de accommodatie blz. 3 Stappenplan inspectie

Nadere informatie

Protocol. Verstrekken van geneesmiddelen op verzoek

Protocol. Verstrekken van geneesmiddelen op verzoek Protocol Verstrekken van geneesmiddelen op verzoek Inleiding Peuters op de peuterspeelzaal kunnen ziek worden. De Stichting Kinderspeelzalen Harderwijk is dan niet in staat uw zieke peuter op te vangen

Nadere informatie

Ziektebeleid KINDERDAGVERBLIJF DE PEUTERBOERDERIJ & KINDCENTRUM HET BORGHONK. De Peuterboerderij & Het Borghonk GEA VELDHUIZEN OVERBERG, RENSWOUDE

Ziektebeleid KINDERDAGVERBLIJF DE PEUTERBOERDERIJ & KINDCENTRUM HET BORGHONK. De Peuterboerderij & Het Borghonk GEA VELDHUIZEN OVERBERG, RENSWOUDE Ziektebeleid KINDERDAGVERBLIJF DE PEUTERBOERDERIJ & KINDCENTRUM HET BORGHONK De Peuterboerderij & Het Borghonk GEA VELDHUIZEN OVERBERG, RENSWOUDE Inhoud 1. Ziekte van kinderen... 2 1.1 Wanneer moet een

Nadere informatie

Uk & Ko Kinderdagverblijven hanteert een ziektebeleid voor de ouders en het personeel van het kinderdagverblijf met als doel:

Uk & Ko Kinderdagverblijven hanteert een ziektebeleid voor de ouders en het personeel van het kinderdagverblijf met als doel: Uk & Ko Kinderdagverblijven hanteert een ziektebeleid voor de ouders en het personeel van het kinderdagverblijf met als doel: Het bewaken van de gezondheid van de kinderen door het nemen van maatregelen

Nadere informatie

M E D I C A T I E V E R S T R E K K E N & M E D I S C H H A N D E L E N

M E D I C A T I E V E R S T R E K K E N & M E D I S C H H A N D E L E N PROTOCOL MEDICATIE VERSTREKKEN & MEDISCH HANDELEN 2015-2016 Tijdens het ib-overleg (2014) van afdeling Slagharen is het Model-protocol Medicijnverstrekking & Medisch handelen op scholen van de PO-raad

Nadere informatie

Ziektebeleid gastouderbureau Kindercath

Ziektebeleid gastouderbureau Kindercath Ziektebeleid gastouderbureau Kindercath Gastouderopvang biedt in veel gevallen meer ruimte voor de individuele benadering van een ziek kind. Een ziektegeval moet daarom dan ook per keer worden beoordeeld

Nadere informatie

Wij hopen met deze huisregels duidelijkheid te geven bij eventuele ziekte van uw kind(eren) en tevens ziekte en besmetting te voorkomen.

Wij hopen met deze huisregels duidelijkheid te geven bij eventuele ziekte van uw kind(eren) en tevens ziekte en besmetting te voorkomen. Inleiding Dagelijks worden er veel kinderen opgevangen binnen onze opvang. Het komt regelmatig voor dat een kind ziek wordt. Behalve dat het vervelend voor het kind is, lopen andere kinderen en medewerkers

Nadere informatie

Validatie: Directeur. Het op een doeltreffende wijze handelen in geval van ziekte van kinderen en bij ongevallen.

Validatie: Directeur. Het op een doeltreffende wijze handelen in geval van ziekte van kinderen en bij ongevallen. Code: Kwa-WVS-2.4-064 Datum: 22-4-15 Versienummer: 6 Titel: Zieke kinderen Auteur: Agnes de Beer Eigenaar: Manager Bedrijfsbureau Validatie: Directeur Bladnummer: 1 van 5 1. Doel Het op een doeltreffende

Nadere informatie

Beleid medicijngebruik en medisch handelen op NBS De Hoogakker

Beleid medicijngebruik en medisch handelen op NBS De Hoogakker Beleid medicijngebruik en medisch handelen op NBS De Hoogakker 0 Inhoudsopgave blz 1. Aanleiding 2 2. Visie 2 3. Doelstellingen 2 4. Situaties 2 4.1 Drietal scenario s 2 4.1.1.Het kind wordt ziek op school.

Nadere informatie

Protocol. ziekte. medicatieverstrekking op school

Protocol. ziekte. medicatieverstrekking op school Protocol ziekte en medicatieverstrekking op school Inhoudsopgave Inleiding 1. Medische situaties op school 4 2. Leerling wordt ziek op school 5 2.1 Richtlijn bij ziek naar huis gaan 5 2.2 Wanneer moeten

Nadere informatie

Protocol voor medicijn verstrekking en medisch handelen

Protocol voor medicijn verstrekking en medisch handelen Protocol voor medicijn verstrekking en medisch handelen Inhoudsopgave: 1. Inleiding over medicijnverstrekking en medisch handelen 2. Het kind wordt ziek op school 3. Het verstrekken van medicijnen op verzoek

Nadere informatie

Inleiding Rozengeur & Maneschijn hanteert een ziektebeleid voor de ouders en het personeel van het kinderdagverblijf met als doel:

Inleiding Rozengeur & Maneschijn hanteert een ziektebeleid voor de ouders en het personeel van het kinderdagverblijf met als doel: Inleiding Rozengeur & Maneschijn hanteert een ziektebeleid voor de ouders en het personeel van het kinderdagverblijf met als doel: Het bewaken van de gezondheid van de kinderen door het nemen van maatregelen

Nadere informatie

Zieke kinderen Inhoudsopgave

Zieke kinderen Inhoudsopgave Zieke kinderen Inhoudsopgave Inhoudsopgave Wanneer kan een kind wel en niet naar t kidshofke komen? Gezondheid en welbevinden van het kind. Gezondheid van andere kinderen Groepsamenstelling en dagprogramma

Nadere informatie

4P ZIEKTEBELEID. Bron: GGD Hollands Midden

4P ZIEKTEBELEID. Bron: GGD Hollands Midden 4P ZIEKTEBELEID Bron: GGD Hollands Midden www.ggdhm.nl Gezondheid en welbevinden van het kind Bij De Kinderhaven staat het kind centraal. Als een kind zich niet lekker voelt, heeft het extra verzorging

Nadere informatie

Mocht u vragen hebben dan kunt u terecht bij de leidinggevende van uw locatie.

Mocht u vragen hebben dan kunt u terecht bij de leidinggevende van uw locatie. Informatie aan ouders over zieke kinderen Voorwoord Uitgaande van de richtlijnen van de GGD heeft onze organisatie een beleid ontwikkeld dat handvatten geeft bij eventuele ziekte van uw kind(eren). Dit

Nadere informatie

MEDICIJNVERSTREKKING OP BASISSCHOLEN / UITVOEREN VAN MEDISCHE HANDELINGEN

MEDICIJNVERSTREKKING OP BASISSCHOLEN / UITVOEREN VAN MEDISCHE HANDELINGEN P r o t o c o l MEDICIJNVERSTREKKING OP BASISSCHOLEN / UITVOEREN VAN MEDISCHE HANDELINGEN Bijlagen: 1. Toestemmingsformulier voor: het kind wordt ziek op school 2. Toestemmingsformulier voor: het verstrekken

Nadere informatie

Hoofdstuk 5: Opvang 5.3.5.0 Zieke kinderen / besmettelijke ziekten en werkwijze versie: 2

Hoofdstuk 5: Opvang 5.3.5.0 Zieke kinderen / besmettelijke ziekten en werkwijze versie: 2 De organisatie heeft een protocol opgesteld conform de Wet Bestrijding Infectieziekten, waarin beschreven staat hoe te handelen in geval van (besmettelijke) ziekte(n) van kinderen. Het protocol is van

Nadere informatie

Protocol ziekte/medicijngebruik De Holm

Protocol ziekte/medicijngebruik De Holm Lingewijk 13 3831 LE Leusden 033-4943936 info@deholm.nl Protocol Ziekte/ Medicijngebruik Inhoudsopgave: 1. Inleiding over medicijnverstrekking 2. Het kind wordt ziek op school 3. Het verstrekken van medicijnen

Nadere informatie

PROTOCOL MEDICATIEVERSTREKKING

PROTOCOL MEDICATIEVERSTREKKING PROTOCOL MEDICATIEVERSTREKKING Leerlingen op Zuiderbos moeten vaak medicijnen gebruiken ter ondersteuning van hun behandeling. Ook worden leerkrachten vaak geconfronteerd met leerlingen die klagen over

Nadere informatie

Beleid zieke kind versie september 2015

Beleid zieke kind versie september 2015 Beleid zieke kind versie september 2015 Gezondheid Een goede gezondheid is voor iedereen van onschatbare waarde, maar voor kinderen helemaal. Een kind heeft een goede gezondheid nodig om te groeien en

Nadere informatie

Protocol medicijnverstrekking en medisch handelen op school CSG Willem de Zwijger Schoonhoven

Protocol medicijnverstrekking en medisch handelen op school CSG Willem de Zwijger Schoonhoven Protocol medicijnverstrekking en medisch handelen op school CSG Willem de Zwijger Schoonhoven Protocol medicijnverstrekking en medisch handelen op school november 2013 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3

Nadere informatie

Huisregels zieke kinderen

Huisregels zieke kinderen Huisregels zieke kinderen Herziene versie 2, 2017 Pagina 1 Voorwoord Peuterspeelzaal De peuterhoek is niet berekend op de opvang van zieke kinderen. Ziekte is echter een nogal rekbaar begrip. Er ontstaat

Nadere informatie

Medicijnbeleid bs De Klimop

Medicijnbeleid bs De Klimop Medicijnbeleid bs De Klimop Vooraf In de dagelijkse praktijk krijgt de school te maken met kinderen die medicijnen gebruiken. De laatste jaren neemt het aantal medicijngebruikers toe. Het komt voor dat

Nadere informatie

Protocol medicijnverstrekking en medisch handelen op school. CSG Willem de Zwijger Schoonhoven

Protocol medicijnverstrekking en medisch handelen op school. CSG Willem de Zwijger Schoonhoven Protocol medicijnverstrekking en medisch handelen op school CSG Willem de Zwijger Schoonhoven Schoonhoven, september 2014 1 Inhoudsopgave 1.0 Inleiding.... 3 2.0 Het kind wordt ziek op school.. 4 3.0 Het

Nadere informatie

Wat zijn infectieziekten

Wat zijn infectieziekten Wat zijn infectieziekten Infectieziekten zijn ziekten die veroorzaakt worden door micro-organismen. Dit zijn hele kleine, levende deeltjes zoals virussen en bacteriën. Ze worden meestal van de ene mens

Nadere informatie

Protocol medicijnbeleid

Protocol medicijnbeleid Protocol medicijnbeleid Vooraf In de dagelijkse praktijk krijgt de school te maken met kinderen die medicijnen gebruiken. De laatste jaren neemt het aantal medicijngebruikers toe. Het komt voor dat kinderen

Nadere informatie

Protocol Medicijnverstrekking en Medisch handelen op school

Protocol Medicijnverstrekking en Medisch handelen op school Inhoudsopgave: 1. Inleiding over medicijnverstrekking. 2. Het kind wordt ziek op school. 3. Het verstrekken van medicijnen op verzoek. 4. Medische handelingen. 5. Aansprakelijkheid. Bijlagen: 1. Verklaring

Nadere informatie

Protocol zieke kinderen.

Protocol zieke kinderen. Protocol zieke kinderen. Kinderdagverblijf De Kleine Zeester Inhoud. - Inleiding - Ziek of niet ziek? - Kan het kind in de groep blijven? - Wanneer moeten de ouders worden gewaarschuwd? - Wanneer wordt

Nadere informatie

Protocol toediening geneesmiddelen (ziekte en medisch handelen)

Protocol toediening geneesmiddelen (ziekte en medisch handelen) Inhoudsopgave 1. Zieke kinderen op locatie...4 Kind wordt ziek op het kindercentrum...4 Kind wordt ziek/niet fit gebracht...4 Te ziek voor de kinderopvang...4 Fit genoeg voor de kinderopvang...4 Infectieziekten

Nadere informatie

Protocol: Zieke kinderen en medicijnen.

Protocol: Zieke kinderen en medicijnen. Protocol: Zieke kinderen en medicijnen. Deurne, juni 2015 PROTOCOL ZIEKE KINDEREN EN MEDICIJNEN Inleiding Als ouder kies je o.a. voor een buitenschoolse opvang omdat de opvang voor je kind gegarandeerd

Nadere informatie

Beleidsplan Veiligheid en Gezondheid. Stichting Peuteropvang Binckie. Kostverloren 7

Beleidsplan Veiligheid en Gezondheid. Stichting Peuteropvang Binckie. Kostverloren 7 Beleidsplan Veiligheid en Gezondheid Stichting Peuteropvang Binckie Kostverloren 7 1251 TN Laren. Tel ( 035 ) 538 08 12 www.peuterspeelzaalbinckie.nl info@peuterspeelzaalbinckie.nl Januari 2018 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Stichting SpelenderWijs IJsselgraaf Keppelseweg 56 6999 AR Hummelo ZIEKTEBELEID STICHTING SPELENDERWIJS IJSSELGRAAF

Stichting SpelenderWijs IJsselgraaf Keppelseweg 56 6999 AR Hummelo ZIEKTEBELEID STICHTING SPELENDERWIJS IJSSELGRAAF Stichting SpelenderWijs IJsselgraaf Keppelseweg 56 6999 AR Hummelo ZIEKTEBELEID STICHTING SPELENDERWIJS IJSSELGRAAF 2016 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Zieke kinderen in de peuterspeelzaal/bso... 4 2.1 Een

Nadere informatie

Ziektebeleid Peuterspeelzaal De Peuterhof

Ziektebeleid Peuterspeelzaal De Peuterhof Ziektebeleid Peuterspeelzaal De Peuterhof Stichting peuterspeelzaal De Peuterhof te Bunschoten heeft een ziektebeleid uitgewerkt voor ouders en het personeel van de peuterspeelzalen met als doel: De bevordering

Nadere informatie

Protocol medicijnverstrekking en medisch handelen op De Uilenburcht

Protocol medicijnverstrekking en medisch handelen op De Uilenburcht Inhoud 1.Inleiding... 1 2.Het kind wordt ziek op school... 1 2.1 Waarschuwen van ouders... 2 2.2 Waarschuwen arts/oproep 112... 2 3 Het verstrekken van medicijnen op verzoek... 2 4. Medische handelingen...

Nadere informatie

Gedragsprotocol: Omgaan met (ernstig) zieke leerlingen / ongevallen op school

Gedragsprotocol: Omgaan met (ernstig) zieke leerlingen / ongevallen op school Gedragsprotocol: Omgaan met (ernstig) zieke leerlingen / ongevallen op school Inleiding Iedere school krijgt te maken met leerlingen die tijdelijk niet naar school kunnen komen omdat ze ziek zijn. De aard

Nadere informatie

Protocol medische handelingen

Protocol medische handelingen Protocol medische handelingen De Tweemaster, Leiden. Inhoud 1 Inleiding over medicijnverstrekking en medisch handelen... 1 2 Algemene uitgangspunten... 1 3 Het kind wordt ziek op school... 2 4 Verstrekken

Nadere informatie

Protocol Zieke kinderen en Medicijngebruik

Protocol Zieke kinderen en Medicijngebruik Protocol Zieke kinderen en Medicijngebruik Kinderdagverblijf Ziza Zebra Versie 1.0 Januari 2016 Inleiding Een ouder kiest onder andere voor een kinderdagverblijf omdat de opvang voor het kind gegarandeerd

Nadere informatie

Protocol 8: Zieke Kinderen in het Kindercentrum 1 (ZKKC) KDV t Sprookjesland

Protocol 8: Zieke Kinderen in het Kindercentrum 1 (ZKKC) KDV t Sprookjesland Protocol 8: Zieke Kinderen in het Kindercentrum 1 (ZKKC) KDV t Sprookjesland 1 Laatste versie: 27 januari 2014 INHOUD 8.1. Ziek of niet ziek? 8.2. Kan het kind in de groep blijven? 8.3. Wanneer moeten

Nadere informatie

Protocol: Ziekte en medicijnen op school. Postbus AD ASSEN

Protocol: Ziekte en medicijnen op school. Postbus AD ASSEN Protocol: Ziekte en medicijnen op school Postbus 186 9400 AD ASSEN Inhoudsopgave: 1 Inleiding over medicijnverstrekking 3 2. Het kind wordt ziek op school 4 3. Het verstrekken van medicijnen op verzoek

Nadere informatie

Buitenschoolse opvang De speelark is onderdeel van kinderopvang Robbedoes. Informatieboekje. Buitenschoolse opvang. De Speelark Heel.

Buitenschoolse opvang De speelark is onderdeel van kinderopvang Robbedoes. Informatieboekje. Buitenschoolse opvang. De Speelark Heel. Buitenschoolse opvang De speelark is onderdeel van kinderopvang Robbedoes Informatieboekje Buitenschoolse opvang De Speelark Heel. Doelgroep: De buitenschoolse opvang is bedoeld voor kinderen in de leeftijd

Nadere informatie

Protocol zieke kinderen

Protocol zieke kinderen Protocol zieke kinderen Doel: Zo zorgvuldig mogelijk omgaan met zieke kinderen en verdere besmetting zo veel mogelijk proberen te voorkomen. Duidelijkheid naar ouders toe over zieke kinderen. Waarom: Onze

Nadere informatie

Protocol Zieke kinderen en medicijngebruik

Protocol Zieke kinderen en medicijngebruik Protocol Zieke kinderen en medicijngebruik Inhoudsopgave 1 Kinderziektes 2 Het kind wordt ziek bij de gastouder 3 Het verstrekken van medicijnen op verzoek 4 Medische handelingen 5 Toestemmingsformulier

Nadere informatie

BSO de Schildpad Zieke kinderen. Inhoudsopgave:

BSO de Schildpad Zieke kinderen. Inhoudsopgave: Dorrestraat 1 7415 LD Deventer Rapport nummer: 0001 Document nummer: 0001 Revisie: 1 BSO de Schildpad Zieke kinderen Inhoudsopgave: 1. Beleid rondom zieke kinderen 1.1 Ziek of niet ziek 1.2 Wanneer is

Nadere informatie

Weren van zieke kinderen

Weren van zieke kinderen Uw kind is ziek en kan mogelijk niet naar de gastouder, het kinderdagverblijf, buitenschoolse opvang of peuterspeelzaal. Wat is het beleid van de SKPC bij het weren van zieke kinderen en het bieden van

Nadere informatie

Vooraf. Dit medicijnbeleid wordt ter goedkeuring aangeboden aan de MR. Uitgangspunten medicijnbeleid

Vooraf. Dit medicijnbeleid wordt ter goedkeuring aangeboden aan de MR. Uitgangspunten medicijnbeleid Vooraf In de dagelijkse praktijk krijgt de school te maken met kinderen die medicijnen gebruiken. De laatste jaren neemt het aantal medicijngebruikers toe. Het komt voor dat kinderen ook overdag, dus tijdens

Nadere informatie

HOE TE HANDELEN BIJ ZIEKE KINDEREN

HOE TE HANDELEN BIJ ZIEKE KINDEREN P R O T O C O L HOE TE HANDELEN BIJ ZIEKE KINDEREN Protocol Hoe te handelen bij zieke kinderen april 2011 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding. pag. 3 2. Het kind wordt ziek op de peuterspeelzaal.. pag. 4 3. Het

Nadere informatie

PROTOCOL ZIEKTE EN ONGEVALLEN

PROTOCOL ZIEKTE EN ONGEVALLEN PROTOCOL ZIEKTE EN ONGEVALLEN Inleiding Binnen de organisatie geldt de regel dat zieke kinderen, kinderopvang Rainbow, in principe, niet kunnen bezoeken. Enerzijds omdat het dagverblijf daar niet (voldoende)

Nadere informatie

Protocol ziek Hebbeskind toedienen medicatie / zelfzorg middelen

Protocol ziek Hebbeskind toedienen medicatie / zelfzorg middelen Protocol ziek Hebbeskind toedienen medicatie / zelfzorg middelen Versie 4, oktober 2018 Protocol geneesmiddelenverstrekking Kinderen kunnen geneesmiddelen voorgeschreven krijgen door huisarts of specialist.

Nadere informatie

Medicijnbeleid Dromedaris

Medicijnbeleid Dromedaris Medicijnbeleid Dromedaris Vooraf In de dagelijkse praktijk krijgt elke school te maken met zieke kinderen en kinderen die medicijnen gebruiken. Het is van belang goede afspraken te maken tussen ouders

Nadere informatie

Kinderdagverblijf. Duckie. Informatie. brochure

Kinderdagverblijf. Duckie. Informatie. brochure Kinderdagverblijf Duckie Informatie brochure Deze brochure heeft tot doel u als ouder, verzorg(st)er of bedrijf te informeren over het kinderdagverblijf en wat Duckie voor u kan betekenen. De informatie

Nadere informatie

Protocol medicijnen op school

Protocol medicijnen op school Protocol medicijnen op school Inhoudsopgave: 1. Inleiding over medicijnverstrekking 2. Het kind wordt ziek op school 3. Het verstrekken van medicijnen op verzoek 4. Wettelijke regels 5. Aansprakelijkheid

Nadere informatie

Protocol ziek Hebbeskind toedienen medicatie / zelfzorg middelen

Protocol ziek Hebbeskind toedienen medicatie / zelfzorg middelen Protocol ziek Hebbeskind toedienen medicatie / zelfzorg middelen Versie 3 juli 2018 Protocol geneesmiddelenverstrekking Kinderen kunnen geneesmiddelen voorgeschreven krijgen door huisarts of specialist.

Nadere informatie

Protocol ziek Hebbeskind / toedienen medicatie. Versie 2 maart 2016

Protocol ziek Hebbeskind / toedienen medicatie. Versie 2 maart 2016 Protocol ziek Hebbeskind / toedienen medicatie Versie 2 maart 2016 Protocol geneesmiddelenverstrekking Kinderen kunnen geneesmiddelen voorgeschreven krijgen door huisarts of specialist. Dit zijn dus middelen

Nadere informatie

1. Beleid rondom zieke kinderen

1. Beleid rondom zieke kinderen 1. Beleid rondom zieke kinderen 1.1 Ziek of niet ziek Elke pedagogisch medewerker kent het probleem: een kind dat hangerig en snotterig is en niet goed meedoet in de groep. Is dit kind ziek of niet? En

Nadere informatie

Ouderfolder Peuterspeelplaats

Ouderfolder Peuterspeelplaats Ouderfolder Peuterspeelplaats 1 Inhoudsopgave 1. Voorwoord... 3 2. Het Pedagogisch beleid.... 3 3. De groep.... 3 4. Stagiaires.... 3 6. Meertaligheid.... 4 8. Veiligheid en Gezondheid.... 4 9. Inspectie....

Nadere informatie

Protocol Medisch handelen en Medicijnverstrekking

Protocol Medisch handelen en Medicijnverstrekking Protocol Medisch handelen en Medicijnverstrekking Juni 2017 Inhoud Inleiding... 2 Toestemming en vastlegging... 2 Situaties m.b.t. ziekte/medisch handelen... 3 Een kind wordt ziek op school... 3 Het verstrekken

Nadere informatie

Veiligheid en gezondheidsbeleid

Veiligheid en gezondheidsbeleid Veiligheid en gezondheidsbeleid Versie: Januari 2018 1 Missie en visie Wij streven op ons kinderdagverblijf en BSO naar de ontwikkeling van het kind optimaal te stimuleren en de kinderen te begeleiden

Nadere informatie

Medicijnverstrekking en medisch handelen

Medicijnverstrekking en medisch handelen Egstraat 20 6418 JA Heerlen Tel.: 045-5 41 38 05 E-mail: directie.windwijzer@innovo.nl PROTOCOL Medicijnverstrekking en medisch handelen Augustus 2017 Inleiding Als een kind geneesmiddelen nodig heeft

Nadere informatie

Het Tuinhuis Bodegraven Oud Bodegraafseweg 87 2411 HW Bodegraven Tel.nr. 0172-618348

Het Tuinhuis Bodegraven Oud Bodegraafseweg 87 2411 HW Bodegraven Tel.nr. 0172-618348 ZIEKTEBELEID TUINHUIS BODEGRAVEN De mening van ons kindercentrum is dat zieke kinderen thuis horen; daar kunnen ze alle zorg en aandacht krijgen die ze nodig hebben, zonder daar de andere kinderen mee

Nadere informatie