Auteur(s): R. Backelandt Titel: Ribbewegingen tijdens de ademhaling Jaargang: 4 Jaartal: 1986 Nummer: 1 Oorspronkelijke paginanummers: 10-36

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Auteur(s): R. Backelandt Titel: Ribbewegingen tijdens de ademhaling Jaargang: 4 Jaartal: 1986 Nummer: 1 Oorspronkelijke paginanummers: 10-36"

Transcriptie

1 Auteur(s): R. Backelandt Titel: Ribbewegingen tijdens de ademhaling Jaargang: 4 Jaartal: 1986 Nummer: 1 Oorspronkelijke paginanummers: Dit artikel is oorspronkelijk verschenen in Haags Tijdschrift voor Fysiotherapie, van 1983 tot 1988 de voorloper van Versus, Tijdschrift voor Fysiotherapie. Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij gebruikt worden voor (para-) medische, informatieve en educatieve doeleinden en ander niet-commercieel gebruik. Zonder kosten te downloaden van:

2 Ribbewegingen tijdens de ademhaling (Een andere visie) Rolf Backelandt Inleiding Wanneer er naar een gewrichtsbeweging gekeken wordt, bestaat er altijd de neiging om een waardeoordeel te geven wat betreft de kwaliteit en of de kwantiteit van die beweging van de botdelen ten opzichte van elkaar. Buiten beschouwing gelaten of dit "beoordelen" van een gewrichtsbeweging wel of niet gepast is, zal er een referentiekader moeten bestaan waaraan de geobserveerde beweging gerelateerd zal moeten worden. Om zo'n referentiekader te kreëren worden er onder andere bewegingsanalyses gemaakt van gewrichtsbewegingen. In dit artikel zal getracht worden een bewegingsanalyse te maken van de bewegingen van de ribben tijdens het ademhalen, waarbij een zo degelijk mogelijke theoretische onderbouwing wordt nagestreefd. Hierbij zal gebruik gemaakt worden van arthrokinematische grondbeginselen zoals beschreven door Oonk (10). Er zal niet op de anatomie van de thorax ingegaan worden, omdat deze bekend wordt verondersteld. Uitgangspunten voor de bewegingen Als eerste dient opgemerkt te worden dat tijdens alle beschreven bewegingen de thoracale wervelkolom als star zal worden beschouwd. Een andere aanname die gedaan wordt is dat de gewrichten tussen de ribben en de wervels aan de dorsale zijde van de thorax in grote mate verantwoordelijk zijn voor de sturing van de ribbewegingen. Arthrokinematika Om een voorspelling te kunnen doen over de bewegingen van de gewrichten aan de dorsale zijde van de thorax (de artt. costotransversariae en de artt. costovertebrales) zullen we ons bedienen van arthrokinematika (10). Arthrokinematika beschrijft de bewegingen die met elkaar articulerende botstukken ten opzichte van elkaar maken. Alle bewegingen van een convexiteit ten opzichte van een concaviteit worden beschreven met de definities rol, schuif en tol, en de bewegingen van de concaviteit ten opzichte van de convexiteit met schommel, glij en tol. De rolbeweging is een beweging van een convex botstuk ten opzichte van een concaviteit met een homolaterale kontaktareaal verplaatsing, zodanig dat op convex en concaaf gelijke afstanden worden afgelegd (fig. 1). Bij deze rolbeweging bevinden de momentane rotatie-centra (MRC) zich in het kontaktpunt tussen de verschillende botstukken. Figuur 1 Kontaktarealen op convex en concaaf bij een zuivere rolbeweging, waarbij steeds een ander punt van convex in kontakt komt met een ander punt van concaaf (10).

3 De schuifbeweging is een beweging van een convex botstuk, zodanig dat een punt van convex kontakt maakt met verschillende punten van concaaf. Tijdens deze beweging zal het MRC zich verplaatsen over de evolute van concaaf (fig. 2). Figuur 2 Verplaatsing van het MRC over de evolute van concaaf tijdens een zuivere schuifbeweging, waarbij een punt van convex in kontakt komt met steeds andere punten van concaaf (10). De tolbeweging van een botstuk is een beweging van convex ten opzichte van concaaf, zodanig dat een punt van convex steeds kontakt maakt met hetzelfde punt van concaaf. De rotatieas van deze beweging staat loodrecht op de gemeenschappelijke raaklijn aan de beide gewrichtsprofielen in het kontaktpunt. Elke beweging van een convex botstuk ten opzichte van een concaaf botstuk zal dus een kombinatie zijn van de bovengenoemde bewegingen waarbij het MRC van de beweging opgevat kan worden als een kombinatie van de rotatie-centra van de rol- en schuif-beweging. Indien de kontakt-arealen van een gewrichtsbeweging bekend zijn, is het gemiddelde rotatiecentrum (GRC) te benaderen met behulp van de volgende konstruktie (fig. 3). Figuur 3 Konstruktie van het GRC bij een beweging zodanig dat punt 1 van convex in kontakt komt met punt 1' van concaaf (10).

4 Tijdens de beweging zal punt 1 zich verplaatsen naar punt 1'. Het GRC van deze beweging maakt nu deel uit van de middelloodlijn van 1-1. Ook moet het rotatiecentrum liggen op de loodlijn van de gemeenschappelijke raaklijn aan de beide gewrichtsprofielen in het kontaktpunt. Het snijpunt van de middelloodlijn en de loodlijn op de beide profielen is dan het GRC van deze beweging (10). De ligging van de assen van beweging Al eerder is gesteld, dat de gewrichten aan de dorsale zijde van de thorax verantwoordelijk zijn voor de bewegingssturing van de ribben. De bewegingsas voor de ribbeweging zal dus wel in de buurt liggen van deze gewrichten (de artt. costotransversariae en de artt. costovertebrales), omdat er anders bij geringe bewegingen al luxaties van de genoemde gewrichten op zullen treden. De costovertebrale verbindingen vertonen op elk nivo een vrij redelijke congruentie tussen concaviteit en convexiteit. Stel, dat er in het frontale vlak bewogen wordt om een sagittale as door het costotransversale gewricht (fig. 4). Roteren om deze as zal dan echter een binnendringen van de rib in het corpus vertebrae tot gevolg hebben. Dit betekent, dat rotatieassen die door het costotransversale gewricht gaan en duidelijk langs het costovertebrale gewricht lopen, een onmogelijke ligging hebben. Figuur 4 Indringen van de costa in het corpus vertebrae als gevolg van een beweging om een as zoals die beschreven wordt in Gray's Anatomy (6). Laag thoracaal tijdens inspiratie in een frontaal vlak. De tekenkonstruktie van het GRC op basis van mogelijke kontakt-arealen wordt nu toegepast op het costovertebrale gewricht (fig. 5). Zoals uit Figuur 5 blijkt, ligt het GRC nu ongeveer in het gemiddelde kromtemiddelpunt van het convexe botstuk. Figuur 5 Konstruktie van het GRC op basis van kraakbeen oppervlakken, voor de costovertebrale verbinding, in een frontaal aanzicht.

5 Daar al de bovengenoemde verbindingen op de verschillende thoracale nivo's min of meer gelijke vorm bezitten gaan we er van uit dat op elk thoracaal nivo dit rotatiecentrum dezelfde lokatie bezit. Tot dusver is een punt gevonden dat deel moet uitmaken van de mogelijke rotatieas van de ribben. De uiteindelijke rotatieas wordt echter minimaal bepaald door twee punten, zodat nu het costotransversale gewricht nader wordt beschouwd. Over het algemeen wordt aangenomen, dat als er tussen twee botstukken twee verbindingen bestaan, de as van de bewegingen van die botstukken door die beide verbindingen loopt. Dit is echter een te eenvoudige, redenering en wel om de volgende reden. Voor één van de twee gewrichten hebben we al een vrij vast punt gekozen waardoor de bewegingsas moet lopen, maar laten we voor het andere gewricht nu eens bewegingsuitersten kiezen. Met deze bewegingsuitersten wordt het volgende bedoeld. Stel dat we zuiver gaan draaien, met draaien wordt hier bedoeld, dat er wel een hoekstandsverandering optreedt, maar geen verplaatsing van het lichaam ten opzichte van de ruimte. Het centrum van deze draaibeweging ligt nu in het midden van de convexiteit waardoor we in het model een as kunnen tekenen door de twee punten A en B (fig. 6). Figuur 6 Askonstruktie bij een beweging waarbij de rol en schuif in beide verbindingen A en B even groot zijn en waarbij de as door punt A moet gaan. Het andere bewegingsuiterste is een zuivere schuifbeweging in de tweede verbinding, waarbij het rotatiecentrum dan in de eerste verbinding ligt. De rotatie as gaat dan door het eerst gevonden rotatiecentrum A en staat loodrecht op het schuifvlak van punt B (fig. 7). Figuur 7 Askonstruktie bij een zuivere schuifbeweging in verbinding B waarbij de bewegingsas door punt A moet gaan.

6 Bij de verschillende asliggingen worden dus verschillende verbindingsvormen gevonden: in het eerste geval (fig. 6) heeft het tweede gewricht B een kleine kromtestraal en in het tweede geval (fig. 7) heeft het tweede gewricht B een hele grote kromtestraal (in principe oneindig lang). De tweede verbinding tussen de costae en de vertebrae, waarvan we hiervoor in theorie de vormuitersten (behorende bij bewegingsuitersten) hebben beschreven, is het art. costotransversaria. Aangezien de vorm van deze gewrichten hoog thoracaal verschilt van de vorm van laag thoracaal kunnen we aannemen dat de bewegingen op de verschillende nivo's niet identiek zijn. In de descriptieve anatomie wordt een vormverandering beschreven van een vrij sterk gekromde concaviteit hoog thoracaal, naar een vrij vlakke concaviteit laag thoracaal, van de gewrichtsvlakjes op de procc. transversi. Het is verleidelijk om nu al uitspraken te gaan doen over de bewegingsassen, maar we moeten ons realiseren dat we alleen nog maar naar de concaviteit gekeken hebben. Om een beeld van de bewegingen in het costotransversale gewricht te krijgen gaan we nu een arthrokinematische analyse maken van dit gewricht. Hiervoor moeten we eerst de basisvorm bepalen van de hoog en laag thoracale nivo's. Hoog thoracaal heeft de concaviteit een vrij kleine kromtestraal, dat wil zeggen dat de vorm van dit gewricht een sterke kromming vertoont. De convexiteit die met dit oppervlak articuleert vertoont een vrij aardige congruentie (fig. 8). In deze tekening is ook een konstruktie gemaakt van het GRC. Figuur 8 Gewrichtsvorm van het hoog thoracale art. costotransversaria met daarin de konstruktie van het GRC in het frontale vlak. De punten 1, 1', 2 en 2' geven de geschatte grens aan van het kraakbeenoppervlak. Als we dit punt als tweede punt nemen voor de bepaling van de lijn die de rotatieas vormt, ontstaat er dus een as die door het collum costae loopt.laag thoracaal echter heeft de concaviteit een vrij grote kromtestraal, dat wil zeggen dat het gewrichtsoppervlak een vrij vlak verloop heeft.de convexiteit (het tuberculum costae) die met deze vrij vlakke concaviteit articuleert, is qua vorm niet veel verschillend van de convexiteit op de hoger gelegen nivo's. Bij de konstruktie van het GRC, passende bij deze gewrichtsvorm, vinden we een heel ander draaipunt dan op hoger gelegen nivo's. Het GRC komt nu niet in de convexiteit maar in de concaviteit te liggen (fig. 9). Bij de plaatsbepaling van de punten 1 en 1' zoals deze beschreven staan in figuur 3, zijn we er van uit gegaan, dat er alleen daar waar kontakt is tussen twee botstukken kraakbeen zal ontstaan, waardoor het einde van de kraakbeenoppervlakken van concaaf en convex gezien kunnen worden als zijnde de eindpunten van het gewrichtsoppervlak (1 en 1 ').

7 Figuur 9 Gewrichtsvorm van het laag thoracale art. costotransversaria met daarin de konstruktie van het GRC. De punten 1, 1', 2 en 2' geven de geschatte grens aan van het kraakbeenoppervlak. Het lijkt dus nu al duidelijk dat er een andere asrichting voor hoog en laag thoracaal gevonden wordt, maar om het rotatiepunt van de laag thoracale costotransversale gewrichten te konstrueren moeten we eerst ongeveer de ligging van de gewrichten ten opzichte van elkaar bepalen. Door de beide gewrichtscentra (de art. costotransversaria en de art. costovertebralis) is een lijn denkbaar waarvan men over het algemeen aanneemt dat deze representatief is voor de as van de ribbewegingen. Om deze lijn te bepalen maken we gebruik van de metingen zoals deze beschreven staan in een artikel van Andriacchi (1), waaruit we met name de ligging van de gewrichten bepalen in het transversale vlak. In figuur 10 is met behulp van deze metingen de hiervoor genoemde lijn gekonstrueerd. Deze metingen zijn uitgetekend voor T2 en T8 omdat voor deze nivo's alle meetgegevens beschikbaar waren. Figuur 10 Lijnkonstruktie door de beide gewrichten voor T2 en T8 volgens de gegevens van Andriacchi (1).

8 Terug naar de konstruktie van de bewegingsas. Voor de hoog thoracale nivo's hadden we twee punten gevonden die vlak bij de gewrichten lagen, waardoor we de lijn van T2 uit figuur 10 kunnen kwalificeren als de rotatieas van de ribben op hoog thoracaal nivo. Voor de laag thoracale nivo's hadden we twee punten gevonden waarbij het rotatiepunt in het caput costae gelijk was aan de hoog thoracale nivo's, maar waarbij het MRC van de costotransversale verbinding in de concaviteit gelegen was. Hoe groot de afstand vanaf het gewrichtsoppervlak van concaaf tot het GRC precies is, is moeilijk te zeggen omdat er geen metingen van de vorm van dit gewricht bekend zijn. Voor de duidelijkheid is in figuur 11 nogmaals deze lijnkonstruktie getekend maar nu ten opzichte van een wervel. Figuur 11 Lijnkonstruktie door de beide gewrichten van T2 in een wervel die de hoog thoracale as weergeeft. Om verder te gaan in het betoog nemen we voor deze afstand 10 mm. (fig. 12). Als we deze 10 mm. loodrecht op de concaviteit zetten en door het punt laten gaan dat het costotransversale gewricht representeert, zien we dat er een bewegingsas voor de ribbeweging gevonden wordt die in een transversale projektie nagenoeg evenwijdig aan een sagittale as loopt. Figuur 12 Askonstruktie voor de laag thoracale ribbeweging ten opzichte van T8 bij een projektie in het transversale vlak.

9 We hebben nu dus een as voor laag thoracaal gevonden, die door het caput costae heen gaat en bijna evenwijdig loopt aan een sagittale as. Om een duidelijk beeld van deze as te krijgen dient hij niet alleen in het transversale vlak te worden beschreven maar ook in het sagittale vlak, waardoor we een drie-dimensionale voorstelling krijgen. Omdat het MRC zich altijd op de loodlijn door het kontaktpunt van de beide gewrichtsdelen bevindt, is het dus belangrijk naar de stand van de transversale gewrichtsvlakken te kijken in een sagittale doorsnede. Eerder is al beschreven dat deze stand niet gelijk is voor de verschillende thoracale nivo's. Bij een sagittale doorsnede is te zien dat de hoog thoracale gewrichten met hun concaviteit naar ventraal gericht staan. Lager thoracaal gaat deze stand langzaam over in een meer ventraal-craniaal gerichte stand. We gaan nu op een vrij grove manier de gemiddelde loodlijn van het concave gewrichtsoppervlak op de proc. transversus bepalen en wel door de middelloodlijn te nemen van de lijn door de twee eindpunten van het concave gewrichtsoppervlak waar nog net kraakbeen aanwezig is (fig. 13). Figuur 13 Konstruktie van de gemiddelde loodlijn van concaaf die de stand van het costotransversale gewricht van T8 weergeeft in sagittale doorsnede. De punten 1' en 2' geven het einde van de kraakbeenoppervlakken Het GRC van het costotransversale gewricht dat we hiervoor gevonden hebben moet dan gezien deze stand ongeveer in de buurt van deze lijn liggen. We kunnen nu dus een sagittale doorsnede tekenen met daarin de projektie van de rotatieas voor de hoog en laag thoracale nivo's T2 en T8 (fig. 14). Figuur 14 Sagittale projektie van de bewegingsas voor de hoog en laag thoracale ribben. N.B. hoog thoracaal ligt het GRC ventraal van het gewrichtsoppervlak en laag thoracaal ligt het GRC dorsaal van het gewrichtsoppervlak. De punten a en b zijn GRC van de costovertebrale gewrichten van T2 en T8. De punten c en d zijn de GRC van de costotransversale gewrichten van T2 en T8.

10 Figuur 15 toont een drie-dimensionaal overzicht van het verloop van de rotatieassen van hoog naar laag thoracaal. Figuur 15 Verloop van de bewegingsassen van de ribben van craniaal naar caudaal tijdens inspiratie. Bewegingen van de ribben Bij het beschrijven van de ribbewegingen wordt er vanuit gegaan dat als gevolg van de geleidelijke verandering van de richting van de bewegingsas er ook een geleidelijke verandering van de bewegingsrichting van craniaal naar caudaal van de ribben zal optreden. Er zal dus een beschrijving van de bewegingen volgen van de tweede en achtste rib ten opzichte van hun articulerende nivo's, waarbij de bewegingen van de andere ribben aan de verbeelding van de lezer zal worden overgelaten. De tweede rib maakt ten opzichte van de tweede thoracale wervel een beweging om een as (zoals beschreven) die ongeveer door de beide verbindingen tussen de rib en de wervel gaat. Als gevolg van deze asrichting zal er bij inspiratie een beweging optreden van de tweede rib naar craniaal ventraal en enigszins lateraal ten opzichte van de tweede thoracale wervel (fig. 16). Figuur 16 Bewegingen van de hoog thoracale ribben

11 De achtste rib maakt ten opzichte van de achtste thoracale wervel een beweging om een as (zoals eerder beschreven) die door het caput costae gaat en ongeveer de richting heeft van ventraal craniaal naar dorsaal caudaal. In een projektie van deze as in het transversale vlak presenteert deze as zich als een sagittale as. Als gevolg van de richting van deze as zal er bij inspiratie een beweging optreden van de achtste rib naar craniaal lateraal dorsaal ten opzichte van de achtste thoracale wervel (fig. 17). Figuur 17 Bewegingen van de laag thoracale ribben. Het verschil tussen de beide bewegingen is dus dat de hoger gelegen ribben meer naar ventraal verplaatsen en de lager gelegen ribben meer naar dorsaal, tijdens de inspiratie. Alle nivo's vertonen een laterale en craniale verplaatsing, maar de laterale verplaatsing van de lager gelegen ribben is beduidend groter. Bewegingen aan de ventrale zijde De ribbewegingen aan de ventrale zijde van de thorax voltrekken zich om momentane bewegingsassen waarvan de richting grotendeels bepaald wordt door de vormgeving van de gewrichten aan de dorsale kant van de thorax. Het is dan ook interessant om te kijken wat er gebeurt aan de ventrale zijde waardoor we mogelijk de vorm van het cartilago costalis kunnen verklaren. We beschrijven dit weer alleen voor de tweede en de achtste rib. De tweede rib maakt ten opzichte van T2 een beweging naar ventraal, lateraal en craniaal waarbij de bewegingen naar ventraal en craniaal veel groter zijn dan de bewegingen naar lateraal. Aangezien het sternum mee beweegt in de ventrale en craniale beweging hoeft het cartilago geen kompenserende beweging te maken naar lateraal. Echter tijdens een elevatiebeweging om een as die het meest gerepresenteerd wordt door de transversale as zal er een achteroverkanteling (de craniale zijde van de costae naar de binnenzijde van de thorax) aan het ventrale ribuiteinde plaatsvinden ten opzichte van het sternum. Het cartilago costalis van de tweede rib zal dus hier met name een achterover-kanteling van deze rib ten opzichte van het sternum op moeten vangen (fig. 18).

12 Figuur 18 De achteroverkanteling van het sternum op hoog thoracaal nivo in sagittaal aanzicht. De achtste rib maakt een beweging ten opzichte van T8 naar dorsaal craniaal lateraal waarbij de bewegingen naar craniaal lateraal het grootst zijn. De beweging naar craniaal behoeft geen kompensatie omdat het sternum ook naar craniaal verplaatst. De beweging naar lateraal heeft echter wel een kompensatie nodig omdat bij een direkte rechtlijnige onvervormbare verbinding van het uiteinde van de rechter en linker achtste rib aan het sternum, de beweging naar lateraal alleen maar gekompenseerd zou kunnen worden door het breder worden van het sternum, iets wat onmogelijk lijkt. De beweging naar lateraal treedt op omdat de bewegingsas niet door de ventrale verbinding van het cartilago aan het sternum loopt, maar omdat deze as er relatief ver boven langs loopt. Als de bewegingsas wel door deze verbinding zou lopen dan was de flexibele verbinding niet nodig want dan zou de rib als één geheel kunnen bewegen. Het cartilago costalis van de onderste ribben vangt dus door middel van de hoek in het verloop van het cartilago de laterale verplaatsing op die bij de inspiratie optreedt (fig. 19). Figuur 19 Kompensatie van de laterale verplaatsing van de laag thoracale ribben door het cartilago bij rotatie om de laag thoracale as.

13 Konklusies Na evaluatie van de beschreven theorie kunnen de volgende konklusies getrokken worden. 1. Het is te eenvoudig om te denken dat bij een bicondylair gewricht de bewegingsas door het midden van de beide convexiteiten van de verschillende verbindingen loopt. 2. De ribbewegingen zijn niet in groepen in te delen, maar er is een bewegingsverloop van craniaal naar caudaal waarbij de craniaal gelegen ribben meer in ventraal craniale richting en de caudaal gelegen ribben meer in lateraal craniale richting verplaatsen tijdens de inspiratie. 3. Het GRC van het costotransversale gewricht is in de concaviteit gelegen voor wat betreft de lager gelegen ribnivo's. 4. De laag thoracale ribben roteren om een as door het caput costae die in transversale projektie gerepresenteerd wordt als een sagittale as, maar die een verloop heeft van ventraal craniaal naar dorsaal caudaal. 5. Het cartilago costalis lijkt, vanwege de grote vormveranderingen die in dit weefsel plaats kunnen vinden vergeleken met botweefsel, in zijn huidige vorm te zijn neergelegd om de opgedrongen grote bewegingsmogelijkheid van de ribben ten opzichte van het sternum mogelijk te maken tijdens in- en expiratiebewegingen van de thorax. Klinische relevantie Teneinde klinische bevindingen tijdens bijvoorbeeld rompbeweging, ademhaling goed te kunnen interpreteren, is kennis omtrent bewegingskwaliteiten van de ribben onontbeerlijk. De ribben samen met het sternum en thoracale wervelkolom kunnen beschouwd worden als een gesloten kinematische keten. Bewegingsstoring van een van de geledingen zal hierom kunnen leiden tot een storing van de gehele keten. In dit model is de thoracale wervelkolom opgevat als een star lichaam. Het mag duidelijk zijn, dat in latere beschouwingen dit moet worden vervangen door bewegende eenheden om te kunnen komen tot meer gedetailleerde beschrijvingen van de ribbewegingen op zich en de genoemde gesloten kinematische keten in het bijzonder. De beschreven liggingen van de gemiddelde rotatieassen van de ribben, welke qua richting per nivo verschillen, moeten in ogenschouw genomen worden indien om welke reden dan ook besloten wordt, de costovertebrale en costotransversale gewrichten te mobiliseren. Literatuurlijst 1. Andriacchi, T., Shultz, A.B. A model for studies of mechanical interactions between the human spine and rib cage. J. Biomechanics Vol. 7, p , Augustus, A., White, Manonar, Panjabit Clinical biomechanics of the spine Philadelphia, Lippincott, M. 3. Cunningham. Cunningham's textbook of anatomy Eleventh edition, 1979, Oxford Universitypress. 4. Freeman, M.A.R. Adult Articular Cartilage Second edition edited by M.A.R. Freeman Pitman medical England, Gaskell, D.V. and Webber, B.A. Fysiotherapie bij longziekten De Tijdstroom, Lochem, 4e druk, Williams, P.L. and Warwick, R. 36th edition, Gray's Anatomy; Edinburg, Churchill Livingstone, nd edition, Kapandji, I.A. The physiology of the joints Churchill Livingstone, Londen, 8. Lanz, V. und Uachmuth Praktische Anatomie Zweiterband Siebter teil,

14 1982. Springer Verlag Berlin 9. Netter, F.H. The Ciba collection of medical illustrations Vol 7, Respiratoiri system Frank H..Natter m.p.ciba, Oonk, H.H.N. Osteo en arthrokinematika Stichting Haags Tijschrift voor Fysiotherapie Den Haag 1985 ll. Rasch, P.J. and Burke, R.K. Kinesiology and Aplied Anatomy The science of human motion Fifth edition Lea Febriger Philadelphia 12. Riezebos, C.J.W. Beperkt Bewegen Een literatuurstudie naar het morfologisch substraat van de bewegingsbeperking. Haagse Academie voor Fysiotherapie, Rozendal, R.H. Inleiding in de kinesiologie van de mens. Stam technische boeken, Culemborg, 3e druk, Steindler, A. Kinesiology of the human body under normal and pathological conditions Thomas books, 1977.

Het Rotatievlak een platte oplossing voor een ruimtelijk probleem Jaargang: 13 Jaartal: 1995 Nummer: 6 Oorspronkelijke paginanummers:

Het Rotatievlak een platte oplossing voor een ruimtelijk probleem Jaargang: 13 Jaartal: 1995 Nummer: 6 Oorspronkelijke paginanummers: Auteur(s): Titel: Faber H, Lagerberg A Het Rotatievlak een platte oplossing voor een ruimtelijk probleem Jaargang: 13 Jaartal: 1995 Nummer: 6 Oorspronkelijke paginanummers: 329-353 Deze online uitgave

Nadere informatie

Auteur(s): H. Oonk Titel: De Dynamiekvan gewrichtsassen Jaargang: 5 Jaartal: 1987 Nummer: 1 Oorspronkelijke paginanummers: 10-29

Auteur(s): H. Oonk Titel: De Dynamiekvan gewrichtsassen Jaargang: 5 Jaartal: 1987 Nummer: 1 Oorspronkelijke paginanummers: 10-29 Auteur(s): H. Oonk Titel: De Dynamiekvan gewrichtsassen Jaargang: 5 Jaartal: 1987 Nummer: 1 Oorspronkelijke paginanummers: 10-29 Dit artikel is oorspronkelijk verschenen in Haags Tijdschrift voor Fysiotherapie,

Nadere informatie

Auteur(s): C. Backelandt Titel: Het kaakgewricht: een bewegingsanalyse Jaargang: 5 Jaartal: 1987 Nummer: 2 Oorspronkelijke paginanummers: 53-83

Auteur(s): C. Backelandt Titel: Het kaakgewricht: een bewegingsanalyse Jaargang: 5 Jaartal: 1987 Nummer: 2 Oorspronkelijke paginanummers: 53-83 Auteur(s): C. Backelandt Titel: Het kaakgewricht: een bewegingsanalyse Jaargang: 5 Jaartal: 1987 Nummer: 2 Oorspronkelijke paginanummers: 53-83 Dit artikel is oorspronkelijk verschenen in Haags Tijdschrift

Nadere informatie

Auteur(s): A. Lagerberg Titel: Rotatie in de lumbale wervelkolom Jaargang: 12 Jaartal: 1994 Nummer: 3 Oorspronkelijke paginanummers:

Auteur(s): A. Lagerberg Titel: Rotatie in de lumbale wervelkolom Jaargang: 12 Jaartal: 1994 Nummer: 3 Oorspronkelijke paginanummers: 7 Auteur(s): A. Lagerberg Titel: Rotatie in de lumbale wervelkolom Jaargang: 12 Jaartal: 1994 Nummer: 3 Oorspronkelijke paginanummers: 119-139 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding,

Nadere informatie

I. BEWEGI GE E ASSE STELSELS

I. BEWEGI GE E ASSE STELSELS I. BEWEGI GE E ASSE STELSELS Beweging is relatief. Beweging is een positieverandering van "iets" ten opzichte van "iets anders". Voor "iets" kan van alles worden ingevuld: een punt, een lijn, een vlak

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 8e jrg 1990, no. 6 (pp )

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 8e jrg 1990, no. 6 (pp ) Auteur(s): S. Leseman, H. Faber Titel: De effekten van lenigheidstraining op gewrichten Jaargang: 8 Jaartal: 1990 Nummer: 6 Oorspronkelijke paginanummers: 301-314 Deze online uitgave mag, onder duidelijke

Nadere informatie

Auteur(s): H. Faber Titel: Rotatie-assen van het sacro-iliacale gewricht Jaargang: 7 Jaartal: 1989 Nummer: 6 Oorspronkelijke paginanummers:

Auteur(s): H. Faber Titel: Rotatie-assen van het sacro-iliacale gewricht Jaargang: 7 Jaartal: 1989 Nummer: 6 Oorspronkelijke paginanummers: Auteur(s): H. Faber Titel: Rotatie-assen van het sacro-iliacale gewricht Jaargang: 7 Jaartal: 1989 Nummer: 6 Oorspronkelijke paginanummers: 303-318 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding,

Nadere informatie

Auteur(s): K. Bunnig, A. Hendriks Titel: Springen en spierrekken Jaargang: 7 Jaartal: 1989 Nummer: 5 Oorspronkelijke paginanummers:

Auteur(s): K. Bunnig, A. Hendriks Titel: Springen en spierrekken Jaargang: 7 Jaartal: 1989 Nummer: 5 Oorspronkelijke paginanummers: Auteur(s): K. Bunnig, A. Hendriks Titel: Springen en spierrekken Jaargang: 7 Jaartal: 1989 Nummer: 5 Oorspronkelijke paginanummers: 238-256 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij

Nadere informatie

I. B E W E G I G E E A S S E S T E L S E L S

I. B E W E G I G E E A S S E S T E L S E L S I. B E W E G I G E E A S S E S T E L S E L S Beweging is relatief. Beweging is een positieverandering van "iets" ten opzichte van "iets anders". Voor "iets" kan van alles worden ingevuld: een punt, een

Nadere informatie

Auteur(s): W. Ignatio, M. Zonneveld Titel: De zwaartekrachtgoniometer Jaargang: 4 Jaartal: 1986 Nummer: 6 Oorspronkelijke paginanummers:

Auteur(s): W. Ignatio, M. Zonneveld Titel: De zwaartekrachtgoniometer Jaargang: 4 Jaartal: 1986 Nummer: 6 Oorspronkelijke paginanummers: Auteur(s): W. Ignatio, M. Zonneveld Titel: De zwaartekrachtgoniometer Jaargang: 4 Jaartal: 1986 Nummer: 6 orspronkelijke paginanummers: 269-277 Dit artikel is oorspronkelijk verschenen in Haags Tijdschrift

Nadere informatie

Auteur(s): E. Koes Titel: De scheve wervel Jaargang: 13 Jaartal: 1995 Nummer: 5 Oorspronkelijke paginanummers:

Auteur(s): E. Koes Titel: De scheve wervel Jaargang: 13 Jaartal: 1995 Nummer: 5 Oorspronkelijke paginanummers: Auteur(s): E. Koes Titel: De scheve wervel Jaargang: 13 Jaartal: 1995 Nummer: 5 Oorspronkelijke paginanummers: 299-307 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij gebruikt worden voor

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 19e jrg 2001, no. 4 (pp )

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 19e jrg 2001, no. 4 (pp ) Auteur(s): P. van der Meer, H. van Holstein Titel: Meten van de heupadductie Jaargang: 19 Jaartal: 2001 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers: 206-216 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding,

Nadere informatie

Haags Tijdschrift voor Fysiotherapie, 3e jrg 1985, no. 1 (pp. 7 21)

Haags Tijdschrift voor Fysiotherapie, 3e jrg 1985, no. 1 (pp. 7 21) Auteur(s): Titel: H. Oonk Funktionele aanpassingsmechanismen rond het sacro-iliacale gewricht tijdens zwangerschap Jaargang: 3 Jaartal: 1985 Nummer: 1 Oorspronkelijke paginanummers: 7-21 Dit artikel is

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 18e jrg 2000, no. 4 (pp )

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 18e jrg 2000, no. 4 (pp ) Auteur(s): D. Kistemaker Titel: Evenwicht in het gewricht in de close-packed position Jaargang: 18 Jaartal: 2000 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers: 198-207 Deze online uitgave mag, onder duidelijke

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie,19e jrg 2001, no.6 (pp. 315 322)

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie,19e jrg 2001, no.6 (pp. 315 322) Auteur(s): Titel: A. Lagerberg De beperkte schouder. Functie-analyse van het art. humeri met behulp van een röntgenfoto Jaargang: 19 Jaartal: 2001 Nummer: 6 Oorspronkelijke paginanummers: 315-322 Deze

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 16e jrg 1998, no. 2 (pp )

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 16e jrg 1998, no. 2 (pp ) Auteur(s): P. van der Meer, H. van Holstein Titel: Mobiliseren van het onderste spronggewricht Jaargang: 16 Jaartal: 1998 Nummer: 2 Oorspronkelijke paginanummers: 63-74 Deze online uitgave mag, onder duidelijke

Nadere informatie

Versus, Tijdschrift voor Fysiotherapie, 7e jrg 1989, no. 4 (pp )

Versus, Tijdschrift voor Fysiotherapie, 7e jrg 1989, no. 4 (pp ) Auteur(s): C. Riezebos, F. Krijgsman, A. Lagerberg Titel: De effektiviteit van borst- en buikademhaling Jaargang: 7 Jaartal: 1989 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers: 202-215 Deze online uitgave mag,

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 10e jrg 1992, no. 5 (pp )

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 10e jrg 1992, no. 5 (pp ) Auteur(s): F.B. van de Beld Titel: Het heup- en si-gewricht: een funktionele eenheid? Jaargang: 10 Jaartal: 1992 Nummer: 5 Oorspronkelijke paginanummers: 226-243 Deze online uitgave mag, onder duidelijke

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 20e jrg 2002, no. 6 (pp )

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 20e jrg 2002, no. 6 (pp ) Auteur(s): C. Riezebos Titel: Beweging, beperking en mobilisatie van het patellofemorale gewricht Jaargang: 20 Jaartal: 2002 Nummer: 6 Oorspronkelijke paginanummers: 340-361 Deze online uitgave mag, onder

Nadere informatie

Auteur(s): H. Faber, S. Leseman Titel: De trigeminusneuralgie Jaargang: 8 Jaartal: 1990 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers:

Auteur(s): H. Faber, S. Leseman Titel: De trigeminusneuralgie Jaargang: 8 Jaartal: 1990 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers: Auteur(s): H. Faber, S. Leseman Titel: De trigeminusneuralgie Jaargang: 8 Jaartal: 1990 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers: 182-190 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij gebruikt

Nadere informatie

2 De romp. Zichtbare en palpabele oriëntatiepunten van de romp

2 De romp. Zichtbare en palpabele oriëntatiepunten van de romp 6 Merck Manual 2 De romp De romp is het centrale deel van het lichaam. In dit boek zullen we alleen ingaan op de romp als deel van het bewegingsapparaat en niet op de interne organen. De wervelkolom (columna

Nadere informatie

Auteur(s): H. Faber Titel: Scoliose: een instabiele wervelkolom Jaargang: 16 Jaartal: 1998 Nummer: 6 Oorspronkelijke paginanummers:

Auteur(s): H. Faber Titel: Scoliose: een instabiele wervelkolom Jaargang: 16 Jaartal: 1998 Nummer: 6 Oorspronkelijke paginanummers: Auteur(s): H. Faber Titel: Scoliose: een instabiele wervelkolom Jaargang: 16 Jaartal: 1998 Nummer: 6 Oorspronkelijke paginanummers: 251-260 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij

Nadere informatie

- duidelijkheid in terminologie: - overzicht van begrippen - opbouw in het verhaal - aangeven welke begrippen verwarring kunnen veroorzaken

- duidelijkheid in terminologie: - overzicht van begrippen - opbouw in het verhaal - aangeven welke begrippen verwarring kunnen veroorzaken Voorwoord De aanleiding voor het beginnen van het project met dit onderwerp was de onduidelijkheid die vaak optreedt bij het begrip zelfstudie. Er wordt van de studenten vereist dat zij door middel van

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 20 e jrg 2002, no. 6 (pp )

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 20 e jrg 2002, no. 6 (pp ) Auteur(s): A. Lagerberg Titel: Bewegen is relatief Jaargang: 20 Jaartal: 2002 Nummer: 6 Oorspronkelijke paginanummers: Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij gebruikt worden voor

Nadere informatie

Auteur(s): C. Riezebos Titel: Scoliose, wervelposities en mobilisatie Jaargang: 4 Jaartal: 1986 Nummer: 5 Oorspronkelijke paginanummers:

Auteur(s): C. Riezebos Titel: Scoliose, wervelposities en mobilisatie Jaargang: 4 Jaartal: 1986 Nummer: 5 Oorspronkelijke paginanummers: Auteur(s): C. Riezebos Titel: Scoliose, wervelposities en mobilisatie Jaargang: 4 Jaartal: 1986 Nummer: 5 Oorspronkelijke paginanummers: 209-238 Dit artikel is oorspronkelijk verschenen in Haags Tijdschrift

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 20 e jrg. 2002, no. 4 (pp )

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 20 e jrg. 2002, no. 4 (pp ) Auteur(s): F. van de Beld Titel: Omdraaien (1) Jaargang: 20 Jaartal: 2002 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers: 219-232 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij gebruikt worden

Nadere informatie

Auteur(s): Ruys, C.C., Sombekke, C.A.M Titel: Roteert de clavicula? Jaargang: 13 Jaartal: 1995 Nummer: 1 Oorspronkelijke paginanummers: 4-21

Auteur(s): Ruys, C.C., Sombekke, C.A.M Titel: Roteert de clavicula? Jaargang: 13 Jaartal: 1995 Nummer: 1 Oorspronkelijke paginanummers: 4-21 Auteur(s): Ruys, C.C., Sombekke, C.A.M Titel: Roteert de clavicula? Jaargang: 13 Jaartal: 1995 Nummer: 1 Oorspronkelijke paginanummers: 4-21 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij

Nadere informatie

Auteur(s): Frank van de Beld Titel: Iliumkanteling tijdens het gaan Jaargang: 2001 Jaartal: 19 Nummer: 3 Oorspronkelijke paginanummers:

Auteur(s): Frank van de Beld Titel: Iliumkanteling tijdens het gaan Jaargang: 2001 Jaartal: 19 Nummer: 3 Oorspronkelijke paginanummers: Auteur(s): Frank van de Beld Titel: Iliumkanteling tijdens het gaan Jaargang: 2001 Jaartal: 19 Nummer: 3 Oorspronkelijke paginanummers: 149-160 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding,

Nadere informatie

Auteur(s): F. van de Beld Titel: Bekkenkanteling in het frontale vlak als huiswerkoefening Jaargang: 27 Maand: april Jaartal: 2009

Auteur(s): F. van de Beld Titel: Bekkenkanteling in het frontale vlak als huiswerkoefening Jaargang: 27 Maand: april Jaartal: 2009 Auteur(s): F. van de Beld Titel: Bekkenkanteling in het frontale vlak als huiswerkoefening Jaargang: 27 Maand: april Jaartal: 2009 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij gebruikt

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie,17e jrg 1999, no.6 (pp )

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie,17e jrg 1999, no.6 (pp ) Auteur(s): F.B. van de Beld Titel: Het meten van de bekkenrotatie tijdens het gaan op een tapis roulant Jaargang: 17 Jaartal: 1999 Nummer: 6 Oorspronkelijke paginanummers: 291-297 Deze online uitgave mag,

Nadere informatie

Haags Tijdschrift voor Fysiotherapie,2e jrg 1984, no. 1 (pp. 7 41)

Haags Tijdschrift voor Fysiotherapie,2e jrg 1984, no. 1 (pp. 7 41) Auteur(s): C. Riezebos Titel: Het funktie-gestoorde glenohumerale gewricht: een twee-dimensionaal kinematisch model Jaargang: 2 Jaartal: 1984 Nummer: 1 Oorspronkelijke paginanummers: 7-41 Dit artikel is

Nadere informatie

VERSUS, Tijdschrift voor fysiotherapie, 20e jaargang 2002, no.1(3-17)

VERSUS, Tijdschrift voor fysiotherapie, 20e jaargang 2002, no.1(3-17) Auteur(s): Henk van Holstein; Paul van der Meer Titel: Mobiliteit en Mobilisatie van het Art. Acromioclavicularis Jaargang:20 Jaartal:2002 Nummer:1 Oorspronkelijke paginanummers: Deze online uitgave mag,

Nadere informatie

Auteur(s): Beld van de F.B Titel: Extensiebeperking door kissing spine? Jaargang: 14 Jaartal: 1996 Nummer: 3 Oorspronkelijke paginanummers:

Auteur(s): Beld van de F.B Titel: Extensiebeperking door kissing spine? Jaargang: 14 Jaartal: 1996 Nummer: 3 Oorspronkelijke paginanummers: Auteur(s): Beld van de F.B Titel: Extensiebeperking door kissing spine? Jaargang: 14 Jaartal: 1996 Nummer: 3 Oorspronkelijke paginanummers: 119-133 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding,

Nadere informatie

Auteur(s): C. Riezebos, A. Lagerberg Titel: Chondromalacie patellae Jaargang: 6 Jaartal: 1988 Nummer: 3 Oorspronkelijke paginanummers:

Auteur(s): C. Riezebos, A. Lagerberg Titel: Chondromalacie patellae Jaargang: 6 Jaartal: 1988 Nummer: 3 Oorspronkelijke paginanummers: Auteur(s): C. Riezebos, A. Lagerberg Titel: Chondromalacie patellae Jaargang: 6 Jaartal: 1988 Nummer: 3 Oorspronkelijke paginanummers: 116-138 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding,

Nadere informatie

Auteur(s): H. Faber Titel: Reactie op: Het klappende van de schaats Jaargang: 16 Jaartal: 1998 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers:

Auteur(s): H. Faber Titel: Reactie op: Het klappende van de schaats Jaargang: 16 Jaartal: 1998 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers: Auteur(s): H. Faber Titel: Reactie op: Het klappende van de schaats Jaargang: 16 Jaartal: 1998 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers: 147-155 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding,

Nadere informatie

Auteur(s): A. Lagerberg Titel: Zitten en beenkruisen Jaargang: 16 Jaartal: 1998 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers:

Auteur(s): A. Lagerberg Titel: Zitten en beenkruisen Jaargang: 16 Jaartal: 1998 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers: Auteur(s): A. Lagerberg Titel: Zitten en beenkruisen Jaargang: 16 Jaartal: 1998 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers: 165-175 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij gebruikt

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 22 e jrg 2004, no. 2 (pp )

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 22 e jrg 2004, no. 2 (pp ) Auteur(s): F. van de Beld Titel: De excentrische crank Jaargang: 22 Jaartal: 2004 Nummer: 2 Oorspronkelijke paginanummers: 79-89 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij gebruikt

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 1e jrg 1983, no. 1 (pp )

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 1e jrg 1983, no. 1 (pp ) Auteur(s): A.Lagerberg, C.Riezebos, E.Koes, F.Krijgsman Titel: Beperkte elleboog-extensie en schouderklachten Jaargang: 1992 Jaartal: 10 Nummer: 2 Oorspronkelijke paginanummers: 77-104 Deze online uitgave

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 17e jrg 1999, no. 2 (pp )

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 17e jrg 1999, no. 2 (pp ) Auteur(s): H. Faber, B. van der Zwaard Titel: Osteokinematica van het schoudercomplex bij elevatie van de arm Jaargang: 17 Jaartal: 1999 Nummer: 2 Oorspronkelijke paginanummers: 43-60 Deze online uitgave

Nadere informatie

Auteur(s): J. van der Meij, C. Riezebos Titel: De tenniskaak Jaargang: 3 Jaartal: 1985 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers: 110-126

Auteur(s): J. van der Meij, C. Riezebos Titel: De tenniskaak Jaargang: 3 Jaartal: 1985 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers: 110-126 Auteur(s): J. van der Meij, C. Riezebos Titel: De tenniskaak Jaargang: 3 Jaartal: 1985 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers: 110-126 Dit artikel is oorspronkelijk verschenen in Haags Tijdschrift voor

Nadere informatie

Auteur(s): H. Faber Titel: De belaste discus Jaargang: 14 Jaartal: 1996 Nummer: 1 Oorspronkelijke paginanummers: 42-53

Auteur(s): H. Faber Titel: De belaste discus Jaargang: 14 Jaartal: 1996 Nummer: 1 Oorspronkelijke paginanummers: 42-53 Auteur(s): H. Faber Titel: De belaste discus Jaargang: 14 Jaartal: 1996 Nummer: 1 Oorspronkelijke paginanummers: 42-53 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij gebruikt worden voor

Nadere informatie

Gesloten vragen Functionele Anatomie II

Gesloten vragen Functionele Anatomie II Gesloten vragen Functionele Anatomie II 2013-2014 1. Ab- en adductie vindt plaats om een longitudinale as 2. In de anatomische houding is, in het sagittale vlak van de wervelkolom, lumbaal een lordose

Nadere informatie

23-Oct-14. 6) Waardoor wordt hyperextensie van het kniegewricht vooral beperkt? A) Banden B) Bot C) Menisci D) Spieren

23-Oct-14. 6) Waardoor wordt hyperextensie van het kniegewricht vooral beperkt? A) Banden B) Bot C) Menisci D) Spieren Vlak As Beweging Gym Frontaal Sagitale Ab-adductie Radslag Latero flexie Ulnair-radiaal deviatie Elevatie-depressie Sagitaal Frontale Flexie-extensie Salto Transversale Ante-retro flexie Dorsaal flexie

Nadere informatie

Auteur(s): A. Lagerberg Titel: Rotatieassen in het kaakgewricht Jaargang: 17 Jaartal: 1999 Nummer: 3 Oorspronkelijke paginanummers:

Auteur(s): A. Lagerberg Titel: Rotatieassen in het kaakgewricht Jaargang: 17 Jaartal: 1999 Nummer: 3 Oorspronkelijke paginanummers: Auteur(s): A. Lagerberg Titel: Rotatieassen in het kaakgewricht Jaargang: 17 Jaartal: 1999 Nummer: 3 Oorspronkelijke paginanummers: 128-155 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij

Nadere informatie

Haags Tijdschrift voor Fysiotherapie, 3e jrg 1985, no. 3 (pp )

Haags Tijdschrift voor Fysiotherapie, 3e jrg 1985, no. 3 (pp ) Auteur(s): W. Schuëngel, E. Takens Titel: De sturende funktie van de menisci bij de slotrotatie Jaargang: 3 Jaartal: 1985 Nummer: 3 Oorspronkelijke paginanummers: 71-80 Dit artikel is oorspronkelijk verschenen

Nadere informatie

Versus, Tijdschrift voor Fysiotherapie, 8e jrg 1990, no. 6 (pp )

Versus, Tijdschrift voor Fysiotherapie, 8e jrg 1990, no. 6 (pp ) Auteur(s): C. Riezebos, A. Lagerberg, F. Krijgsman, E. Koes Titel: De gekoppelde schoudergordel Jaargang: 8 Jaartal: 1990 Nummer: 6 Oorspronkelijke paginanummers: 315-347 Deze online uitgave mag, onder

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 14e jrg 1996, no. 5 (pp )

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 14e jrg 1996, no. 5 (pp ) Auteur(s): J. Mens, C. Riezebos, A. Lagerberg, P. van der Meer Titel: Reaktie op: Biokinematica van de sacroiliacale keten Jaargang: 14 Jaartal: 1996 Nummer: 5 Oorspronkelijke paginanummers: 266-277 Deze

Nadere informatie

Auteur(s): Harry Oonk Titel: In de afdaling Jaargang: 10 Jaartal: 1992 Nummer: 2 Oorspronkelijke paginanummers: 67-76

Auteur(s): Harry Oonk Titel: In de afdaling Jaargang: 10 Jaartal: 1992 Nummer: 2 Oorspronkelijke paginanummers: 67-76 Auteur(s): Harry Oonk Titel: In de afdaling Jaargang: 10 Jaartal: 1992 Nummer: 2 Oorspronkelijke paginanummers: 67-76 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij gebruikt worden voor

Nadere informatie

Auteur(s): P. van der Meer Titel: Schijnbewegingen in de enkel Jaargang: 25 Jaartal: 2007 Nummer: 2 Oorspronkelijke paginanummers: 63 74

Auteur(s): P. van der Meer Titel: Schijnbewegingen in de enkel Jaargang: 25 Jaartal: 2007 Nummer: 2 Oorspronkelijke paginanummers: 63 74 Auteur(s): P. van der Meer Titel: Schijnbewegingen in de enkel Jaargang: 25 Jaartal: 2007 Nummer: 2 Oorspronkelijke paginanummers: 63 74 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij gebruikt

Nadere informatie

Auteur(s): A. van Duijn Titel: Het labrum glenoidale Jaargang: 10 Jaartal: 1992 Nummer: 1 Oorspronkelijke paginanummers: 9-23

Auteur(s): A. van Duijn Titel: Het labrum glenoidale Jaargang: 10 Jaartal: 1992 Nummer: 1 Oorspronkelijke paginanummers: 9-23 Auteur(s): A. van Duijn Titel: Het labrum glenoidale Jaargang: 10 Jaartal: 1992 Nummer: 1 Oorspronkelijke paginanummers: 9-23 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij gebruikt worden

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie,14e jrg 1996, no.5 (pp )

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie,14e jrg 1996, no.5 (pp ) Auteur(s): Lagerberg A, Riezebos C. Titel: Heupmobiliteit, Beenlengte en Lichaamshouding Jaargang: 14 Jaartal: 1996 Nummer: 5 Oorspronkelijke paginanummers: 250-264 Deze online uitgave mag, onder duidelijke

Nadere informatie

Auteur(s): Faber H. Titel: Diafragma en ribheffing Jaargang: 12 Jaartal: 1994 Nummer: 6 Oorspronkelijke paginanummers:

Auteur(s): Faber H. Titel: Diafragma en ribheffing Jaargang: 12 Jaartal: 1994 Nummer: 6 Oorspronkelijke paginanummers: Auteur(s): Faber H. Titel: Diafragma en ribheffing Jaargang: 12 Jaartal: 1994 Nummer: 6 Oorspronkelijke paginanummers: 302-312 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij gebruikt worden

Nadere informatie

Auteur(s): C. Riezebos, A. Lagerberg Titel: Bewegingen van romp en wervels Jaargang: 12 Jaartal: 1994 Nummer: 1 Oorspronkelijke paginanummers: 17-42

Auteur(s): C. Riezebos, A. Lagerberg Titel: Bewegingen van romp en wervels Jaargang: 12 Jaartal: 1994 Nummer: 1 Oorspronkelijke paginanummers: 17-42 Auteur(s): C. Riezebos, A. Lagerberg Titel: Bewegingen van romp en wervels Jaargang: 12 Jaartal: 1994 Nummer: 1 Oorspronkelijke paginanummers: 17-42 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding,

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 25e jrg 2007, no. 6 (pp )

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 25e jrg 2007, no. 6 (pp ) Auteur(s): H. Faber Titel: Immobilisatie en contracturen: stijve gewrichten, een slap verhaal Jaargang: 25 Jaartal: 2007 Nummer: 6 Oorspronkelijke paginanummers: 287-292 Deze online uitgave mag, onder

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 13e jrg 1995, no. 4 (pp )

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 13e jrg 1995, no. 4 (pp ) Auteur(s): P. van der Meer Titel: Momentane rotatiecentra van de cervicale wervelkolom. Jaargang: 13 Jaartal: 1995 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers: 240-250 Deze online uitgave mag, onder duidelijke

Nadere informatie

Auteur(s): Frank van de Beld Titel: Fietsen met een knieflexiebeperking Jaargang: 13 Jaartal: 1995 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers:

Auteur(s): Frank van de Beld Titel: Fietsen met een knieflexiebeperking Jaargang: 13 Jaartal: 1995 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers: Auteur(s): Frank van de Beld Titel: Fietsen met een knieflexiebeperking Jaargang: 13 Jaartal: 1995 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers: 203-217 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding,

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 8e jrg 1990, no. 3 (pp )

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 8e jrg 1990, no. 3 (pp ) Auteur(s): Lagerberg A., Koes E. Titel: De adduktiebeperking in het glenohumerale gewricht Jaargang: 8 Jaartal: 1990 Nummer: 3 Oorspronkelijke paginanummers: 136-159 Deze online uitgave mag, onder duidelijke

Nadere informatie

J.D. Stenvers~ fysiotherapeut W.J. Overbeek~ neuro-radioloog Groningen~ 20 januari 1977.

J.D. Stenvers~ fysiotherapeut W.J. Overbeek~ neuro-radioloog Groningen~ 20 januari 1977. Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met: De Neurochirurgische Universiteitskliniek te Groningen Hoofd: Prof. Dr. J.W.F. Beks. De afdeling Revalidatie van het Academisch Ziekenhuis te Groningen

Nadere informatie

Auteur(s): Lagerberg A, Riezebos C Titel: Ganganalyse van een poliopatiënt Jaargang: 15 Jaartal: 1997 Nummer: 1 Oorspronkelijke paginanummers: 6-15

Auteur(s): Lagerberg A, Riezebos C Titel: Ganganalyse van een poliopatiënt Jaargang: 15 Jaartal: 1997 Nummer: 1 Oorspronkelijke paginanummers: 6-15 Auteur(s): Lagerberg A, Riezebos C Titel: Ganganalyse van een poliopatiënt Jaargang: 15 Jaartal: 1997 Nummer: 1 Oorspronkelijke paginanummers: 6-15 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding,

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 24 e jrg 2006, no.6 (pp )

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 24 e jrg 2006, no.6 (pp ) Auteur(s): Lagerberg. A Titel: Kinematica van het patellofemorale gewricht Jaargang: 24 Jaartal: 2006 Nummer: 6 Oorspronkelijke paginanummers: 251-267 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding,

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 16 e jrg 1998, no. 2 (pp )

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 16 e jrg 1998, no. 2 (pp ) Auteur(s): Frank van de Beld Titel: De frozen hip Jaargang: 16 Jaartal: 1998 Nummer: 2 Oorspronkelijke paginanummers: 97-103 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij gebruikt worden

Nadere informatie

Auteur(s): R. Oostendorp Titel: Commentaar op: de gang van Duchenne Jaargang: 5 Jaartal: 1987 Nummer: 5 Oorspronkelijke paginanummers:

Auteur(s): R. Oostendorp Titel: Commentaar op: de gang van Duchenne Jaargang: 5 Jaartal: 1987 Nummer: 5 Oorspronkelijke paginanummers: Auteur(s): R. Oostendorp Titel: Commentaar op: de gang van Duchenne Jaargang: 5 Jaartal: 1987 Nummer: 5 Oorspronkelijke paginanummers: 218-229 Dit artikel is oorspronkelijk verschenen in Haags Tijdschrift

Nadere informatie

Auteur(s): H. Faber, D. Kistemaker, A. Hof Titel: Reactie op: Overeenkomsten en verschillen in de functies van mono- en biarticulaire

Auteur(s): H. Faber, D. Kistemaker, A. Hof Titel: Reactie op: Overeenkomsten en verschillen in de functies van mono- en biarticulaire Auteur(s): H. Faber, D. Kistemaker, A. Hof Titel: Reactie op: Overeenkomsten en verschillen in de functies van mono- en biarticulaire spieren Jaargang: 22 Jaartal: 2004 Nummer: 6 Oorspronkelijke paginanummers:

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie,9e jrg 1991, no.5 (pp )

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie,9e jrg 1991, no.5 (pp ) Auteur(s): C. Tirado Titel: De nucleus pulposus: functioneel morfologische aspecten Jaargang: 9 Jaartal: 1991 Nummer: 5 Oorspronkelijke paginanummers: 264283 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding,

Nadere informatie

Bewegingsleer Deel III De romp en wervelkolom

Bewegingsleer Deel III De romp en wervelkolom Bewegingsleer Deel III De romp en wervelkolom Bewegingsleer Deel III De romp en de wervelkolom I.A. Kapandji Bohn Stafleu van Loghum Houten 2009 Ó 2009 Bohn Stafleu van Loghum, onderdeel van Springer Uitgeverij

Nadere informatie

AXIOMA S FUNCTIONELE MORFOLOGIE

AXIOMA S FUNCTIONELE MORFOLOGIE De wetenschap van de relaties tussen vormen en functies van levende organismen Het verband tussen structuur en functie is de sleutel voor het begrijpen van levende systemen AXIOMA S FUNCTIONELE MORFOLOGIE

Nadere informatie

Inleiding Product omschrijving

Inleiding Product omschrijving Inhoudsopgave Inleiding...2 Product omschrijving...2 Gebruikswijze dvd (technisch...2 Opbouw van de DVD...2 Gebruik van de dvd binnen het onderwijs...3 Transfer naar andere gewrichten...4 Antwoorden opdrachten...5

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 6e jrg 1988, no. 2 (pp )

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 6e jrg 1988, no. 2 (pp ) Auteur(s): A. Lagerberg, C. Riezebos Titel: Schouder subluxatie bij de hemiplegische patiënt Jaargang: 6 Jaartal: 1988 Nummer: 2 Oorspronkelijke paginanummers: 72-81 Deze online uitgave mag, onder duidelijke

Nadere informatie

Auteur(s): H. Faber Titel: Afzetten en hielspoor Jaargang: 17 Jaartal: 1999 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers: 175-184

Auteur(s): H. Faber Titel: Afzetten en hielspoor Jaargang: 17 Jaartal: 1999 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers: 175-184 Auteur(s): H. Faber Titel: Afzetten en hielspoor Jaargang: 17 Jaartal: 1999 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers: 175-184 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij gebruikt worden

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 14e jrg 1996, no. 3 (pp )

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 14e jrg 1996, no. 3 (pp ) Auteur(s): G. Broers, P. Loonen, H. Faber Titel: Reaktie op: De belaste discus Jaargang: 14 Jaartal: 1996 Nummer: 3 Oorspronkelijke paginanummers: 167-177 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding,

Nadere informatie

Auteur(s): A. Lagerberg Titel: De onderarm als kinematische keten Jaargang: 17 Jaartal: 1999 Nummer: 6 Oorspronkelijke paginanummers: 298-319

Auteur(s): A. Lagerberg Titel: De onderarm als kinematische keten Jaargang: 17 Jaartal: 1999 Nummer: 6 Oorspronkelijke paginanummers: 298-319 Auteur(s): A. Lagerberg Titel: De onderarm als kinematische keten Jaargang: 17 Jaartal: 1999 Nummer: 6 Oorspronkelijke paginanummers: 298-319 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij

Nadere informatie

Auteur(s): R. Driessen Titel: Objektief onderzoek: Utopie? Jaargang: 5 Jaartal: 1987 Nummer: 3 Oorspronkelijke paginanummers:

Auteur(s): R. Driessen Titel: Objektief onderzoek: Utopie? Jaargang: 5 Jaartal: 1987 Nummer: 3 Oorspronkelijke paginanummers: Auteur(s): R. Driessen Titel: Objektief onderzoek: Utopie? Jaargang: 5 Jaartal: 1987 Nummer: 3 Oorspronkelijke paginanummers: 124-130 Dit artikel is oorspronkelijk verschenen in Haags Tijdschrift voor

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 16e jrg 1998, no. 6 (pp )

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 16e jrg 1998, no. 6 (pp ) Auteur(s): E. Koes, H. van Holstein Titel: Praktijk en toegepaste theorie van passief bewegingsonderzoek: exemplarisch toegepast op de abductie van de heup in flexie Jaargang: 16 Jaartal: 1998 Nummer:

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 21 e jrg 2003, no. 3 (pp )

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 21 e jrg 2003, no. 3 (pp ) Auteur(s): F. van de Beld Titel: Een functiestoring na een trauma Jaargang: 21 Jaartal: 2003 Nummer: 3 Oorspronkelijke paginanummers: 128-144 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij

Nadere informatie

Auteur(s): E. Koes Titel: Bekkenmobiliteit in zit Jaargang: 17 Jaartal: 1999 Nummer: 3 Oorspronkelijke paginanummers:

Auteur(s): E. Koes Titel: Bekkenmobiliteit in zit Jaargang: 17 Jaartal: 1999 Nummer: 3 Oorspronkelijke paginanummers: Auteur(s): E. Koes Titel: Bekkenmobiliteit in zit Jaargang: 17 Jaartal: 1999 Nummer: 3 Oorspronkelijke paginanummers: 156-169 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij gebruikt worden

Nadere informatie

Inleiding. Anatomie. Humerus

Inleiding. Anatomie. Humerus Inleiding Koos van Nugteren De elleboog verbindt de bovenarm met de onderarm. Buiging van de arm zorgt ervoor dat we de hand in de richting van het hoofd en de schouder kunnen bewegen. Activiteiten als

Nadere informatie

Auteur(s): E. Koes Titel: De schouderhoogstand Jaargang: 18 Jaartal: 2000 Nummer: 2 Oorspronkelijke paginanummers:

Auteur(s): E. Koes Titel: De schouderhoogstand Jaargang: 18 Jaartal: 2000 Nummer: 2 Oorspronkelijke paginanummers: Auteur(s): E. Koes Titel: De schouderhoogstand Jaargang: 18 Jaartal: 2000 Nummer: 2 Oorspronkelijke paginanummers: 100-113 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij gebruikt worden

Nadere informatie

Auteur(s): H. Oonk Titel: De rollator Jaargang: 26 Jaartal: 2008 Nummer: 3 Oorspronkelijke paginanummers:

Auteur(s): H. Oonk Titel: De rollator Jaargang: 26 Jaartal: 2008 Nummer: 3 Oorspronkelijke paginanummers: Auteur(s): H. Oonk Titel: De rollator Jaargang: 26 Jaartal: 2008 Nummer: 3 Oorspronkelijke paginanummers: 98-105 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij gebruikt worden voor (para-)

Nadere informatie

Auteur(s): E. Koes Titel: Over pronatie en overpronatie Jaargang: 20 Jaartal: 2002 Nummer: 3 Oorspronkelijke paginanummers:

Auteur(s): E. Koes Titel: Over pronatie en overpronatie Jaargang: 20 Jaartal: 2002 Nummer: 3 Oorspronkelijke paginanummers: Auteur(s): E. Koes Titel: Over pronatie en overpronatie Jaargang: 20 Jaartal: 2002 Nummer: 3 Oorspronkelijke paginanummers: Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij gebruikt worden

Nadere informatie

Auteur(s): H. Oonk Titel: Belast en onbelast Jaargang: 1 Jaartal: 1983 Nummer: 3 Oorspronkelijke paginanummers:

Auteur(s): H. Oonk Titel: Belast en onbelast Jaargang: 1 Jaartal: 1983 Nummer: 3 Oorspronkelijke paginanummers: Auteur(s): H. Oonk Titel: Belast en onbelast Jaargang: 1 Jaartal: 1983 Nummer: 3 Oorspronkelijke paginanummers: 134-149 Dit artikel is oorspronkelijk verschenen in Haags Tijdschrift voor Fysiotherapie,

Nadere informatie

Demo. De osteopathische encyclopedie. The International Academy of Osteopathy I.A.O. Geachte mevrouw, mijnheer,

Demo. De osteopathische encyclopedie. The International Academy of Osteopathy I.A.O. Geachte mevrouw, mijnheer, Demo Geachte mevrouw, mijnheer, Dank u wel voor de interesse die u voor dit e-book betoont! De osteopathische encyclopedie Deze demo bestaat uit een willekeurig aantal gekozen pagina s uit het e-book De

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 10e jrg 1992, no. 1 (pp )

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 10e jrg 1992, no. 1 (pp ) Auteur(s): C. Riezebos, A. Lagerberg, E. Koes, F. Krijgsman Titel: Kompensaties bij de beperkte heupextensie. Jaargang: 10 Jaartal: 1992 Nummer:1 Oorspronkelijke paginanummers: 24-51 Deze online uitgave

Nadere informatie

Haags Tijdschrift voor Fysiotherapie, 5e jrg 1987, no. 5 (pp )

Haags Tijdschrift voor Fysiotherapie, 5e jrg 1987, no. 5 (pp ) Auteur(s): A. lagerberg, R. Lulofs Titel: Close-packed positions in de onderste extremiteit: een functionele ganganalyse Jaargang: 5 Jaartal: 1987 Nummer: 5 Oorspronkelijke paginanummers:191-217 Dit artikel

Nadere informatie

Auteur(s): B. Klink Titel: De menselijke staart Jaargang: 22 Jaartal: 2004 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers: 211-219

Auteur(s): B. Klink Titel: De menselijke staart Jaargang: 22 Jaartal: 2004 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers: 211-219 Auteur(s): B. Klink Titel: De menselijke staart Jaargang: 22 Jaartal: 2004 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers: 211-219 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij gebruikt worden

Nadere informatie

HET KISSING CORACOID Kinesiologie, röntgencinematografie, fysiotherapie van de schouder

HET KISSING CORACOID Kinesiologie, röntgencinematografie, fysiotherapie van de schouder HET KISSING CORACOID Kinesiologie, röntgencinematografie, fysiotherapie van de schouder door J. D. STEN VERS en W. J. OVERBEEK 1981 UITGEVERSMAATSCHAPPIJ DE TIJDSTROOM LOCHEM POPERINGE CIP-gegevens Stenvers,

Nadere informatie

Auteur(s): H. Faber Titel: De polyarticulaire buikspieren Jaargang: 16 Jaartal: 1996 Nummer: 3 Oorspronkelijke paginanummers:

Auteur(s): H. Faber Titel: De polyarticulaire buikspieren Jaargang: 16 Jaartal: 1996 Nummer: 3 Oorspronkelijke paginanummers: Auteur(s): H. Faber Titel: De polyarticulaire buikspieren Jaargang: 16 Jaartal: 1996 Nummer: 3 Oorspronkelijke paginanummers: 119-133 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij gebruikt

Nadere informatie

Versus, Tijdschrift voor Fysiotherapie, 8e jrg 1990, no. 2 (pp )

Versus, Tijdschrift voor Fysiotherapie, 8e jrg 1990, no. 2 (pp ) Auteur(s): C. Riezebos, F. Krijgsman Titel: Gewrichten: lenigheid en stijfheid Jaargang: 8 Jaartal: 1990 Nummer: 2 Oorspronkelijke paginanummers: 77-106 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding,

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 19e jrg 2001, no. 4 (pp. 183-205)

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 19e jrg 2001, no. 4 (pp. 183-205) Auteur(s): C. Riezebos Titel: De slotrotatie van de knie: mechanisme en mobilisatie Jaargang: 19 Jaartal: 2001 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers: 183-205 Deze online uitgave mag, onder duidelijke

Nadere informatie

Belangrijkste anatomische structuren van de wervelkolom

Belangrijkste anatomische structuren van de wervelkolom Belangrijkste anatomische structuren van de wervelkolom Om uw rugklachten beter te kunnen begrijpen is een basiskennis van de rug noodzakelijk. Het Rughuis heeft in haar behandelprogramma veel aandacht

Nadere informatie

Cabri werkblad. Meetkundige plaatsen

Cabri werkblad. Meetkundige plaatsen Cabri werkblad Meetkundige plaatsen 1. Wat is een meetkundige plaats? We geven direct maar een Definitie Een meetkundige figuur heet meetkundige plaats van punten met een bepaalde eigenschap indien: 1.

Nadere informatie

Cursus KeyCreator. Oefening: tekenen van een dakkapel

Cursus KeyCreator. Oefening: tekenen van een dakkapel Cursus KeyCreator Oefening: tekenen van een dakkapel Tekenen van een dakkapel. Op een dak komen regelmatig dakkapellen voor die verschillende vormen kunnen hebben. In deze cursus ziet men hoe men een rechte

Nadere informatie

De antwoorden op de opdrachten E-Learning VAN WIT EN ZWART. Opdracht 1. A = M. tensor fasciae lata B = lig. capitis femoris

De antwoorden op de opdrachten E-Learning VAN WIT EN ZWART. Opdracht 1. A = M. tensor fasciae lata B = lig. capitis femoris De antwoorden op de opdrachten E-Learning VAN WIT EN ZWART Opdracht 1 A = M. tensor fasciae lata B = lig. capitis femoris C = caput femoris D = trochanter major E = collum femoris F = M. obturatorius internus

Nadere informatie

Auteur(s): Lagerberg A, Riezebos C. Titel: Het paradoxale kiepfenomeen Jaargang: 14 Jaartal: 1996 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers:

Auteur(s): Lagerberg A, Riezebos C. Titel: Het paradoxale kiepfenomeen Jaargang: 14 Jaartal: 1996 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers: Auteur(s): Lagerberg A, Riezebos C. Titel: Het paradoxale kiepfenomeen Jaargang: 14 Jaartal: 1996 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers: 194-211 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding,

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 15e jrg 1997, no. 3 (pp )

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 15e jrg 1997, no. 3 (pp ) Auteur(s): F. van de Beld Titel: De validiteit van de m. rectus femoris lengtetest Jaargang: 15 Jaartal: 1997 Nummer: 3 Oorspronkelijke paginanummers: 146-157 Deze online uitgave mag, onder duidelijke

Nadere informatie

Auteur(s): A. Baylé Titel: Momentane rotatie-centra. en kniebandtesten Jaargang: 9 Jaartal: 1991 Nummer: 1 Oorspronkelijke paginanummers: 8-23

Auteur(s): A. Baylé Titel: Momentane rotatie-centra. en kniebandtesten Jaargang: 9 Jaartal: 1991 Nummer: 1 Oorspronkelijke paginanummers: 8-23 Auteur(s): A. Baylé Titel: Momentane rotatie-centra en kniebandtesten Jaargang: 9 Jaartal: 1991 Nummer: 1 Oorspronkelijke paginanummers: 8-23 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij

Nadere informatie

Tentamen Structuur en functie van cel en weefsel (Vakcode 8W210) van uur

Tentamen Structuur en functie van cel en weefsel (Vakcode 8W210) van uur Tentamen Structuur en functie van cel en weefsel (Vakcode 8W210) 17-01-2011 van 09.00-12.00 uur Opmerkingen bij dit tentamen: Zorg ervoor dat op elk formulier dat je inlevert, je identiteitsnummer en naam

Nadere informatie

Auteur(s): C. Riezebos Titel: Anatomie: Van Vesalius naar visible Jaargang: 18 Jaartal: 2000 Nummer: 5 Oorspronkelijke paginanummers: 286-294

Auteur(s): C. Riezebos Titel: Anatomie: Van Vesalius naar visible Jaargang: 18 Jaartal: 2000 Nummer: 5 Oorspronkelijke paginanummers: 286-294 Auteur(s): C. Riezebos Titel: Anatomie: Van Vesalius naar visible Jaargang: 18 Jaartal: 2000 Nummer: 5 Oorspronkelijke paginanummers: 286-294 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij

Nadere informatie

Workshop Themadag Physios Mobiliseren van bindweefselplaten

Workshop Themadag Physios Mobiliseren van bindweefselplaten Workshop Themadag van door Ruud Schuitemaker fysiotherapeut, manueeltherapeut, docent manuele therapie en auteur van Extremiteiten, manuele therapie in enge en ruime zin, BSL Houten (11de druk) 14 maart

Nadere informatie

Universiteit Gent, haar werknemers of studenten bieden geen enkele garantie met betrekking tot de juistheid of volledigheid van de gegevens vervat in

Universiteit Gent, haar werknemers of studenten bieden geen enkele garantie met betrekking tot de juistheid of volledigheid van de gegevens vervat in Universiteit Gent, haar werknemers of studenten bieden geen enkele garantie met betrekking tot de juistheid of volledigheid van de gegevens vervat in deze masterproef, noch dat de inhoud van deze masterproef

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 11e jrg 1993, no. 5 (pp )

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 11e jrg 1993, no. 5 (pp ) Auteur(s): G. van der Poel Titel: De kracht-snelheidsrelatie van een spier Jaargang: 11 Jaartal: 1993 Nummer: 5 Oorspronkelijke paginanummers: 258-265 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding,

Nadere informatie