Preventie Nieuwsbrief #1. CAW Noord-West-Vlaanderen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Preventie Nieuwsbrief #1. CAW Noord-West-Vlaanderen"

Transcriptie

1 Preventie Nieuwsbrief #1 CAW Noord-West-Vlaanderen

2 hello! Preventieteam deelt Acties Initiatieven Projecten Nieuws

3 Preventie als kerntaak In de dagdagelijkse hulp die we met z n allen bieden aan onze cliënten, ligt de focus voor een groot stuk op individuele preventie. De hulpverlener gaat samen met de cliënt op zoek naar oplossingen die ervoor zorgen dat een probleem zich in de toekomst niet meer zal herhalen. Wanneer we merken dat dezelfde problemen of moeilijkheden veelvuldig voorkomen, bij verschillende cliënten, wanneer we collega s uit andere teams over dezelfde problemen horen vertellen, kunnen we ons gefrustreerd of onmachtig gaan voelen. Door actief om te gaan met gevoelens van onmacht, onrecht en verontwaardiging en dankzij gezamenlijke reflectie met collega s kunnen die frustraties omgezet worden in constructieve verontwaardiging die de unieke cliëntsituatie overstijgt. Algemene preventie is één van de drie kerntaken van het CAW. We hebben hierbij oog voor de factoren in de samenleving die het algemeen welzijn van mensen telkens opnieuw in gevaar kunnen brengen. De bedoeling is zoveel mogelijk structurele hindernissen weg te nemen.

4 Preventieteam? Filip. Van Becelaere Marthe Lepez. Femke. den Hollander Aurelien Vanhoutte. Katrien Vanhooren.

5 our workflow - in short signalen analyse actie

6 weetje: het bureau van het preventieteam ligt centraal in Europa our office

7 Actie #1 Forum Positief Uitgaan

8 Forum Positief Uitgaan Oostende Dit is een samenwerking van CAW Noord-West-Vlaanderen (JAC Oostende en Preventieteam) met de Stad Oostende (Stedelijk Drugbeleid en Uitgaansbeleid), het CGG en de lokale politie Oostende (dienst Wapens en Interventie). JONGEREN PARTICIPEREN Het 'Forum Positief Uitgaan' biedt jongeren een platform om een open en vrij gesprek te voeren over veilig en positief uitgaan. Het initiatief richt zich tot de derde graad van het secundair onderwijs. Aan de forumdagen van 2016 namen meer dan 250 jongeren deel. Via de 'world café methodiek' wordt jongeren een platform geboden om een open en vrij gesprek gesprek te voeren over een aantal uitgaansgerelateerde onderwerpen. Het eerste omvat alcohol en andere drugs in het uitgaansleven. Daarnaast is er het thema wapens bij jongeren en tot slot wordt gepeild naar factoren die jongeren aanreiken met betrekking tot de uitgaansbuurt, de uitgaanscultuur en het uitgaansbeleid van Oostende. Hiervoor wordt gewerkt met drie gesprekstafels en een korte, voorafgaande infosessie over de onderwerpen. Na de gesprekken worden de belangrijkste bevindingen teruggekoppeld naar de leerlingen en is er ruimte voor debat. Meer info:

9 Actie #2 Mobiel Vaccinatieteam

10 Mobiel Vaccinatieteam Oostende Dit is een samenwerking van het Vlaams Agentschap Zorg en Welzijn, CAW Noord-West-Vlaanderen (Preventieteam, Inloopcentrum Kwiedam), BMLIK Oostende, Samen Divers, Kaap (CM), Arcade vzw., Winteropvang Oostende, Jakoeboe, Straathoekwerk Oostende, FMDO en MSOC. MOBIEL VACCINATIETEAM: QUE? Bepaalde groepen in de samenleving hebben een verminderde toegang tot de gezondheidszorg: thuislozen, mensen zonder papieren, nieuwkomers Dit kan gaan om kinderen én volwassenen. Om deze groepen te bereiken komt het Mobiel Vaccincatieteam van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid ter plaatse, vaak bij organisaties die deze doelgroepen wél bereiken. Het Preventieteam heeft de taak op zich genomen om een overleg te organiseren rond het aanbod van het Mobiel Vaccinatieteam voor Oostende. Samen met de betrokken partners werd in de week van 28 november 16 een vaccinatieweek georganiseerd. In deze week werden op 6 locaties 127(!) mensen gevaccineerd die heel waarschijnlijk ondergevaccineerd waren. Het geven van vaccins ging telkens gepaard met een infomoment waarbij mensen uitleg kregen over het nut van vaccinatie. Het Agentschap spreekt van een groot succes. Vanaf 1 maand later proberen we deze mensen opnieuw te verzamelen voor de herhalingsvaccins. Meer info:

11 Actie #3 Project Kansen voor Kinderen Blankenberge

12 IK BEN IEMAND/NIEMAND Blankenberge In het kader van het project rond kinderarmoede, vond in november een eerste netwerkdag plaats. Verschillende welzijnspartners en beleidsverantwoordelijken uit Blankenberge woonden de theatervoorstelling Ik ben Iemand/Niemand bij, gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Emilie en haar gezin (auteurs: Guy Didelez en Lieven De Pril, Manteau). Een aangrijpende en herkenbare voorstelling over armoede, hulp durven aanvaarden en liefde ondanks alles. RECHTENVERKENNER Blankenberge Met trots kon Filip Van Becelaere op deze netwerkdag de Rechtenverkenner voorstellen. De Rechtenverkenner zorgt ervoor dat mensen in armoede ook op lokaal niveau optimaal hun rechten benutten.

13 BUDGETHUIS Blankenberge Hoeveel bedraagt de gemiddelde huishuur? Met welke kosten dien je rekening te houden wanneer je alleen gaat wonen? Wat is een EPC? Wat zijn vaste kosten? Hoeveel bedraagt een gemiddeld startersloon? Waar kan je terecht met je vragen rond geld? Allemaal vragen waar heel wat jongeren mee worden geconfronteerd wanneer ze de eerste stappen zetten rond het op eigen benen staan. Het staat vast dat het voor heel wat van hen niet eenvoudig is om het bos door de bomen te zien. Dit is de reden waarom OCMW Blankenberge, Preventie- en Jeugddienst Stad Blankenberge en CAW Noord-West-Vlaanderen de handen in elkaar sloegen en samen, voor jongeren van het laatste jaar secundair onderwijs een Budgetbeurs organiseerden. Zij zijn tenslotte de ouders van morgen. De beurs ging door in een daarvoor speciaal ingericht huis van Het Lindenhof zodat een huiselijke sfeer gecreëerd werd. Via een interactief parcours maakten jongeren kennis met meerdere aspecten van het zelfstandig wonen. Daarbij werd vooral gefocust op de informatie, vaardigheden en competenties die noodzakelijk zijn wanneer jongeren de stap naar zelfstandig leven en wonen willen of moeten zetten. Naast het delen van ervaringen en expertise rond dit thema, maakt men de jongeren wegwijs in het bestaande aanbod van hun diensten. Op deze manier worden jongeren gestimuleerd om de stap naar ondersteuning en hulp, zo vlot en zo vroeg mogelijk te zetten.

14 Spots op Ukkies Blankenberge Binnen het project Kansen voor Kinderen organiseert het OCMW van Blankenberge, samen met Stad Blankenberge en CAW Noord-West-Vlaanderen de tweede editie van Spots on Ukkies! Spots on Ukkies wil een feestelijke middag bieden voor gezinnen en mensen die in kansarmoede leven. Naast de kennismaking met een aantal eerstelijnsdiensten en welzijnsorganisaties, kunnen de bezoekers ook deelnemen aan allerlei ontspannende activiteiten voor de allerkleinsten tot volwassenen. In maart organiseert het Preventieteam CAW NWVL een gelijkaardige middag in Oostende.

15 Actie #4 Werelddag van verzet tegen extreme armoede

16 Werelddag van verzet tegen extreme armoede Soep an d horloge u55 - Oostende Uit solidariteit met mensen in armoede, verzamelden andere mensen, organisaties, sympathisanten, beleidsmakers en voorbijgangers zich voor soep, brood, muziek en protest. Armoede blijft mensen treffen. Armoede blijft onaanvaardbaar. CAW NWVL was ook van de partij met een groep collega s. organisatie : Werkgroep 17 oktober

17 Actie #5 Energieconferentie

18 Energieconferentie Dit is een samenwerking van BudgetInZicht Noord-West-Vlaanderen, CAW Noord-West-Vlaanderen/Preventieteam, Sociaal Huis Oostende, EOS Oostende en ervaringsdeskundigen. De Energieconferentie in Oostende vond plaats op 13 december Het vindt mogelijks een navolging in andere steden en gemeenten in de regio Oostende ENERGIE-ARMOEDE Een woning huren met een laag inkomen. Die woning verlichten en verwarmen. Hoe doe je dat? Er zijn geen formules of truken. Comfortabel wonen met een laag inkomen is bijna onmogelijk. De energieconferentie brengt: getuigenissen over energiearmoede en wat dit met een mens doet.het antwoord van minister Tommelein hierop. Informatie over subsidies, premies en tegemoetkomingen. We denken samen na over wat beter kan en hoe mensen met een laag inkomen leefbaar kunnen wonen. Meer informatie over energiescans, Vlaamse energieleningen, groepsaankopen en opslossingen op maat voor mensen in armoede kan je vinden bij het Energiehuis van Oostende: Je kan ook terecht bij het Energieloket van het Sociaal Huis van Oostende.

19 Actie #6 Brugge(n) voor Jongeren

20 Brugge(n) voor Jongeren Netwerktafels Brugge Brugge(n) voor jongeren wil het netwerk van professionals versterken opdat beter samengewerkt kan worden voor maatschappelijk kwetsbare jongeren in Brugge. Om een versnipperde aanpak te vermijden moeten we zorgen dat al wie met kwetsbare jongeren werkt elkaar ook kent en weet wie met wat bezig is. Jaarlijks zijn er daarom minstens netwerkmomenten rond een bepaald thema. Op 7 oktober 2016 werd een pop-up Café georganiseerd waarbij de betrokken partners uitwisselden over problemen waar jongeren vandaag nog steeds mee te maken krijgen. De besluiten, bevindingen en voorstellen werden mee opgenomen in de signaalnota van Brugge(n) voor Jongeren en voorgelegd aan het Stadsbestuur en OCMW-Raad. Het Preventieteam hielp een aantal tafels leiden. Meer informatie over het netwerk, de acties en de signaalnota vind je op

21 Actie #7 Vluchtelingen: het debat over en met vluchtelingen

22 VLUCHTELINGENDEBATTEN en Oostende en Brugge Naar aanleiding van de grote instroom vluchtelingen in Europa en ook België, organiseerde het Preventieteam begin 2016 lunchdebatten. Stellingen als Zijn we als CAW in staat om vluchtelingen dezelfde zorg te bieden als de andere burgers? en Eigen waarden en normen moet je als professionele hulpverlener onderdrukken. zorgden voor hevige maar ook interessante discussies. Ongeveer 50 collega s van CAW NWVL namen deel aan de lunchdebatten. Een mooie uitwisseling van meningen, inzichten en aanzetten tot actie.

23 About men and women Vorming OC Sijsele Sijsele Tegemoet komend aan een dringende vraag vanuit het opvangcentrum in Sijsele, verzamelde het Preventieteam enkele gedreven vormingswerkers om met groepjes Afghaanse mannen aan de slag te gaan rond het thema man-vrouw in onze samenleving. Deze vormingssessies leidden al snel tot een boeiende uitwisseling tussen en over culturen, gewoontes, geloof en mannen en vrouwen. Hoe kijken wij naar vrouwen? Hoe zien wij gelijkheid en respect? Zowel de mannen als de vormingswerkers hebben deze sessies als verrijkend ervaren. Vooroordelen en premisses leven zowel bij hen als bij ons. Bedankt aan Niels, Marthe, Femke, Aurelien en Carine om hier last minute aan mee werken!

24 upcoming Oog voor elkaar HOP INN/WELZIJNSMARKT Voordracht 21& voorjaar 2017 Toonmoment/voorstelling van het project Oog voor Elkaar. Welzijnsmarkt voor gezinnen, alleenstaanden en verenigingen waarbij mensen op een informele manier kennis kunnen maken met een aantal eerstelijns welzijnsdiensten uit de regio. Er zijn ook tal van workshops (food, art, music). Gratis toegang. Welke verwachtingen hebben vrouwen en mannen met een migratie-achtergrond van onze huisartsen? Wat verwachten huisartsen van deze doelgroep? Hoe kunnen huisartsen omgaan met taboe-klachten en psychosomatische klachten? Op al deze vragen trachten we een antwoord te geven tijdens een boeiende voordracht op vraag van de huisartsenkring Oostende/Bredene. Met Oog Voor Elkaar wordt over de muren van de eigen organisatie gekeken en worden de krachten gebundeld in een participatief project waarbij mensen, veelal met kwetsbare achtergrond, aangesproken worden op hun talenten en passies. Valiezenexpo: the sequel. Oostende/een samenwerking van kleinverhaal, Samenlevingsopbouw, CAW NWVL, CGG, Verenigingen waar armen het woord nemen Oostende/Vesaliusinstituut Een intitiatief van Preventieteam CAW NWVL ism welzijnspartners, onderwijs en culturele partners. Een samenwerking van CAW NWVL (preventieteam, team Erkende Vluchtelingen) en huisartsenkring Oostende/Bredene.

25 Hulpverleners kunnen net als een vuurtoren aan de rots van de branding met hun signaal aangeven waar het gevaar bestaat om op de klippen te lopen. Aan de schippers om systematisch de juiste koers te kiezen om de kans op een veilige thuiskomst van de passagiers gaaf te houden.

26 colofon Nieuwsbrief Preventie Inhoud: Preventieteam CAW Noord-West-Vlaanderen Template: Hamlet Lay-out en tekst: Femke den Hollander Beelden: Belgica (7), Ouders van Nu (14), 17 Oktober (16) en Femke den Hollander

Nieuwsbrief #2 Preventie. CAW Noord-West-Vlaanderen

Nieuwsbrief #2 Preventie. CAW Noord-West-Vlaanderen Nieuwsbrief #2 Preventie CAW Noord-West-Vlaanderen Voorwoord 1 juni 2017 Ook tijdens de eerste maanden van 2017 heeft het preventiewerk van CAW Noord-West-Vlaanderen niet stilgelegen. Een groot deel van

Nadere informatie

Nieuwsbrief #3 Preventie. CAW Noord-West-Vlaanderen

Nieuwsbrief #3 Preventie. CAW Noord-West-Vlaanderen Nieuwsbrief #3 Preventie CAW Noord-West-Vlaanderen VOORWOORD Op het einde van een eerder rustige en bij tijden Het Preventieteam ontwikkelde op vraag van de Stad zonnige zomervakantie werd Brugge opgeschrikt

Nadere informatie

Brugge(n) voor jongeren. Terugblik 2016 Vooruit in 2017

Brugge(n) voor jongeren. Terugblik 2016 Vooruit in 2017 Brugge(n) voor jongeren Terugblik 2016 Vooruit in 2017 Brugge(n) voor jongeren Is een samenwerking tussen de Stad Brugge, het OCMW Brugge en het CAW Noord-West-Vlaanderen, met medewerking van alle lokale

Nadere informatie

Inhoud van het jaarplan voor het volgende werkjaar. Opdracht 1: Preventie-initiatieven en nazorg in het volgende werkjaar

Inhoud van het jaarplan voor het volgende werkjaar. Opdracht 1: Preventie-initiatieven en nazorg in het volgende werkjaar Inhoud van het jaarplan voor het volgende werkjaar 6 In deze rubriek geeft u de inhoud van uw jaarplan voor het volgende werkjaar. Het jaarplan moet aansluiten bij uw beleidsplan dat door de minister werd

Nadere informatie

een andere een andere kijk bril dienstverlening door de ogen van de armoedeverenigingen

een andere een andere kijk bril dienstverlening door de ogen van de armoedeverenigingen een andere bril een andere kijk dienstverlening door de ogen van de armoedeverenigingen Voorwoord Beste lezer Vele kwetsbare mensen vinden moeilijk hun weg naar maatschappelijke dienstverlening en wie

Nadere informatie

EEN NIEUWE STRUCTUUR. voor WELZIJN NOORD-WEST-VLAANDEREN

EEN NIEUWE STRUCTUUR. voor WELZIJN NOORD-WEST-VLAANDEREN EEN NIEUWE STRUCTUUR voor WELZIJN in NOORD-WEST-VLAANDEREN Beste welzijns- of zorgpartner, Christel Verhas Ann Deschacht Katrien Delrue Els Willems Tine Wyns Algemeen Directeur Directeur Hulpverlening

Nadere informatie

Samenredzaam Saar Serrien CAW Antwerpen Katrien Dewaelheyns & Kaatje Popelier An De Burghgraeve & Eva Haerdeman

Samenredzaam Saar Serrien CAW Antwerpen Katrien Dewaelheyns & Kaatje Popelier An De Burghgraeve & Eva Haerdeman Samenredzaam Saar Serrien CAW Antwerpen Katrien Dewaelheyns & Kaatje Popelier An De Burghgraeve & Eva Haerdeman Congres Onlinehulp voor welzijn en gezondheid 28 maart 2019 APP- Project JAC Antwerpen Saar

Nadere informatie

Maatschappelijke uitdagingen voor brede scholen

Maatschappelijke uitdagingen voor brede scholen Maatschappelijke uitdagingen voor brede scholen Inspiratiedag Brede School - 29 april 2014 - BRONKS Programma armoedebestrijding cijfers Armoede in Kortrijk In Kortrijk leven in 2011 11.227 inwoners in

Nadere informatie

Inleiding. Ons aanbod. Inhoudsopgave

Inleiding. Ons aanbod. Inhoudsopgave Budget In Zicht 3 Inleiding 3 Ons aanbod 4 Infomomenten > Alles over bewindvoering > Basistips van de notaris > Alles over de collectieve schuldenregeling > Van factuur tot deurwaarder > Hoe omgaan met

Nadere informatie

Lokale jeugddiensten en het participatiedecreet

Lokale jeugddiensten en het participatiedecreet Lokale jeugddiensten en het participatiedecreet Inhoud 1. Van waar komen we? 2. Vrijetijdsparticipatie: Drempels 3. Het Participatiedecreet 4. De lokale afsprakennota vrijetijdsparticipatie Van waar komen

Nadere informatie

WAKOSTA?! App De WEGWIJZER in jouw BUDGET

WAKOSTA?! App De WEGWIJZER in jouw BUDGET WAKOSTA?! App De WEGWIJZER in jouw BUDGET INLEIDING Deze app kwam tot stand met de steun van Streekfonds West-Vlaanderen, BIZ Vlaanderen, BIZ Brussel en SAM, steunpunt Mens en Samenleving vzw WA is BIZ?

Nadere informatie

Samenwerken aan integratie. Titeltekst

Samenwerken aan integratie. Titeltekst Samenwerken aan integratie Titeltekst Samenwerken aan integratie 1. W13 2. Vluchtelingen en wonen 3. Vluchtelingen en werk 4. Vluchtelingen en scholing 5. Vluchtelingen en sociale participatie W13 W13

Nadere informatie

20. Dienstverlening houdt dorpen en wijken leefbaar. Jan Vermeulen, De Lovie Joke Roels, Ilse Emmaneel, Silke Vanhoecke, stad Oostende

20. Dienstverlening houdt dorpen en wijken leefbaar. Jan Vermeulen, De Lovie Joke Roels, Ilse Emmaneel, Silke Vanhoecke, stad Oostende 20. Dienstverlening houdt dorpen en wijken leefbaar Jan Vermeulen, De Lovie Joke Roels, Ilse Emmaneel, Silke Vanhoecke, stad Oostende 29-05-2018 BUURTWELZIJNSWERK OOSTENDE 1. INLEIDING 3 WIJKGRENZEN OC

Nadere informatie

Hoe kunnen de Huizen van het Kind en het samenwerkingsverband Geïntegreerd Breed Onthaal elkaar versterken?

Hoe kunnen de Huizen van het Kind en het samenwerkingsverband Geïntegreerd Breed Onthaal elkaar versterken? Hoe kunnen de Huizen van het Kind en het samenwerkingsverband Geïntegreerd Breed Onthaal elkaar versterken? Dirk Van Noten en Inne Devos Departement Welzijn, Volksgezondheid en gezin Afdeling Welzijn en

Nadere informatie

Actieplan Drugpunt

Actieplan Drugpunt Acties Actieplan Drugpunt 2010-2011 Meetpunten Timing 1 PREVENTIE De bevolking is geïnformeerd over drugs en druggebruik. 1.1 De website wordt verder uitgebouwd en up-to-date gehouden (o.a. uitbouw links).

Nadere informatie

7 juni 2019 Wonen op Maat Samenlevingsopbouw

7 juni 2019 Wonen op Maat Samenlevingsopbouw Wonen op Maat Samenlevingsopbouw Trefdag vermaatschappelijking en wonen Wonen op Maat: algemeen Samenlevingsopbouw ontwikkelt kleinschalige, innovatieve en/of collectieve woonvormen op maat van kwetsbare

Nadere informatie

Stress Cope. Krachtgerichte groepsaanpak rond psychisch welzijn

Stress Cope. Krachtgerichte groepsaanpak rond psychisch welzijn Stress Cope Krachtgerichte groepsaanpak rond psychisch welzijn Interview je buur Wat is jouw naam? Wat maakt je blij? Wat geeft je energie? Wat maakt je boos? Wat irriteert je? Benoem successen van je

Nadere informatie

Praatkaffee voor familieleden van mensen met psychische kwetsbaarheid. 11 mei 2017 door Geert Gardin, PZ Onzelievevrouw

Praatkaffee voor familieleden van mensen met psychische kwetsbaarheid. 11 mei 2017 door Geert Gardin, PZ Onzelievevrouw Praatkaffee voor familieleden van mensen met psychische kwetsbaarheid 11 mei 2017 door Geert Gardin, PZ Onzelievevrouw Inleiding Binnen de vermaatschappelijking van zorg: belang van ondersteuning van familie

Nadere informatie

Netwerkdag Kinderen Eerst Thema 4: Hoe sluit je aan bij het bestaande armoedebeleid? Hoe veranker je? OCMW Dilbeek De cirkel doorbreken

Netwerkdag Kinderen Eerst Thema 4: Hoe sluit je aan bij het bestaande armoedebeleid? Hoe veranker je? OCMW Dilbeek De cirkel doorbreken Netwerkdag Kinderen Eerst Thema 4: Hoe sluit je aan bij het bestaande armoedebeleid? Hoe veranker je? OCMW Dilbeek De cirkel doorbreken Dilbeek 41.255 inwoners Bron: http://aps.vlaanderen.be/lokaal/kinderarmoede/kinderarmoede.html

Nadere informatie

Wat is het CAW? Iedereen heeft het wel eens moeilijk. Ook voor jongeren. Het CAW versterkt welzijn. Daarvoor is het CAW er

Wat is het CAW? Iedereen heeft het wel eens moeilijk. Ook voor jongeren. Het CAW versterkt welzijn. Daarvoor is het CAW er Wat is het CAW? Iedereen heeft het wel eens moeilijk Dat hoort bij het leven. Soms kan je terecht bij vrienden en familie. Of vind je er zelf een weg doorheen. Maar iedereen kent ook momenten dat het helemaal

Nadere informatie

Hoe kan je kwetsbare groepen betrekken bij participatieve projecten?

Hoe kan je kwetsbare groepen betrekken bij participatieve projecten? Hoe kan je kwetsbare groepen betrekken bij participatieve projecten? Studiedag Versterk je buurt of dorp door participatie 8 maart 2017 Katelijn Van Horebeek Beleidsmedewerker Gelijke kansen en sociale

Nadere informatie

Hoe kan je kwetsbare groepen betrekken bij participatieve projecten?

Hoe kan je kwetsbare groepen betrekken bij participatieve projecten? Hoe kan je kwetsbare groepen betrekken bij participatieve projecten? Studiedag Versterk je buurt of dorp door participatie 8 maart 2017 Katelijn Van Horebeek Beleidsmedewerker Gelijke kansen en sociale

Nadere informatie

Forum Opvoedingsondersteuning Westhoek. 8 10 2013 Jonkershove (Houthulst)

Forum Opvoedingsondersteuning Westhoek. 8 10 2013 Jonkershove (Houthulst) Forum Opvoedingsondersteuning Westhoek 8 10 2013 Jonkershove (Houthulst) Programma Timing 9u00-9u15 9u15-10u15 10u15-10u30 10u30-11u30 11u30 Inhoud Verwelkoming Workshop deel I Pauze Workshop deel II Broodjesmaaltijd

Nadere informatie

25 Integratie OCMWgemeente: aan vertrouwen en een sterker beleid

25 Integratie OCMWgemeente: aan vertrouwen en een sterker beleid 25 Integratie OCMWgemeente: bouwen aan vertrouwen en een sterker beleid Ellen Dierckx Coördinator dienstencentrum tewerkstelling den travoo OCMW Balen Achtergrond Aanleiding: KHK-onderzoek 2007 leefomstandigheden

Nadere informatie

Laagdrempelige verenigingen: omgaan met mensen uit kansengroepen. Workshop Roeselare stadhuis donderdag 10 september

Laagdrempelige verenigingen: omgaan met mensen uit kansengroepen. Workshop Roeselare stadhuis donderdag 10 september Laagdrempelige verenigingen: omgaan met mensen uit kansengroepen Workshop Roeselare stadhuis donderdag 10 september www.demos.be Tatjana van Driessche Stafmedewerker lokale netwerken en sport Ondersteuning

Nadere informatie

BUDGETGROEP BIZ OOST-VLAANDEREN

BUDGETGROEP BIZ OOST-VLAANDEREN BUDGETGROEP BIZ OOST-VLAANDEREN 1 Budgetgroepen BIZ (BudgetInZicht) Oost-Vlaanderen, een samenwerkingsverband tussen OCMW s, CAW s en verenigingen waar armen het woord nemen, heeft sinds enkele jaren een

Nadere informatie

overleggroep gezondheid; agendapunt samenwerking CGG s en verenigingen 02 februari 2010

overleggroep gezondheid; agendapunt samenwerking CGG s en verenigingen 02 februari 2010 Vlaams Netwerk van verenigingen waar armen het woord nemen vzw Aromagebouw / Vooruitgangstraat 323 bus 6 (3 de verdieping) / 1030 Brussel / tel. 02-204 06 50 / fax : 02-204 06 59 info@vlaams-netwerk-armoede.be

Nadere informatie

Goed onderwijs, een zaak van iedereen 1. Sector Samenlevingsopbouw 2. MJP Praktijken (4) 4. Netwerk ZVI

Goed onderwijs, een zaak van iedereen 1. Sector Samenlevingsopbouw 2. MJP Praktijken (4) 4. Netwerk ZVI Goed onderwijs, een zaak van iedereen 1. Sector Samenlevingsopbouw 2. MJP 2016-2020 3. Praktijken (4) 4. Netwerk ZVI Samenlevingsopbouw Departement Welzijn (decreet maatschappelijk opbouwwerk) 250 werkers

Nadere informatie

Actieplan Warme Stad Brugge

Actieplan Warme Stad Brugge Actieplan Warme Stad Brugge 2016-2018 1 Op basis van de resultaten van de behoeftebevraging in 2016 dit gebeurde aan de hand van concept mapping en focusgroepen bepaalde de lokale projectgroep 1 de strategische

Nadere informatie

Toespraak van Vlaams minister Lieten op eindcongres The Missing Link - woensdag 21 september 2011

Toespraak van Vlaams minister Lieten op eindcongres The Missing Link - woensdag 21 september 2011 Toespraak van Vlaams minister Lieten op eindcongres The Missing Link - woensdag 21 september 2011 Geachte heer Commissaris Andor, Geachte mensen van De Link, mensen van de Europese partnerorganisaties,

Nadere informatie

TOOLS I.F.V. EEN VLOT VERLOOP VAN DE CSR DIALOOGGROEP BIZ CENTRAAL- & ZUID-WEST-VLAANDEREN

TOOLS I.F.V. EEN VLOT VERLOOP VAN DE CSR DIALOOGGROEP BIZ CENTRAAL- & ZUID-WEST-VLAANDEREN TOOLS I.F.V. EEN VLOT VERLOOP VAN DE CSR DIALOOGGROEP BIZ CENTRAAL- & ZUID-WEST-VLAANDEREN Op de agenda Welk traject legden we reeds af met BIZ? Toelichting van de ontwikkelde tools Brainstorm in groepjes

Nadere informatie

Studiedag 3 oktober 2017

Studiedag 3 oktober 2017 Studiedag 3 oktober 2017 Kennis delen is kennis vermenigvuldigen Sessie de Toolkit: een initiatief van Gastvrij Netwerk https://www.vluchtelingenwerk.be/gastvrij-netwerk 4/10/2017 CAW LIMBURG Wat is vzw

Nadere informatie

Jaarplan 2017 BIZ Noord-West-Vlaanderen

Jaarplan 2017 BIZ Noord-West-Vlaanderen Jaarplan 2017 BIZ Noord-West-Vlaanderen Opdracht 1: Preventie-initiatieven en nazorg in het volgende werkjaar 7 Beschrijf in de onderstaande tabel de preventie-initiatieven die uw samenwerkingsverband

Nadere informatie

Praatcafé Dementie Genk. Samen dementie bespreekbaar maken. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6

Praatcafé Dementie Genk. Samen dementie bespreekbaar maken. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6 Praatcafé Dementie Genk Samen dementie bespreekbaar maken T +32(0)89 32 50 50 F +32(0)89 32 79 00 info@zol.be Campus Sint-Jan Schiepse bos 6 B 3600 Genk Campus Sint-Barbara Bessemerstraat 478 B 3620 Lanaken

Nadere informatie

RAPPORT KANSARMOEDE-INDICATOREN IN ERPE-MERE

RAPPORT KANSARMOEDE-INDICATOREN IN ERPE-MERE RAPPORT KANSARMOEDE-INDICATOREN IN ERPE-MERE Bij het openen van het rapport worden de meest recente gegevens uit de databank gehaald. Inleiding In dit document worden de kansarmoede-indicatoren weergegeven

Nadere informatie

Over thuis, buurt, kinderopvang, kleuteronderwijs en transitie

Over thuis, buurt, kinderopvang, kleuteronderwijs en transitie Over thuis, buurt, kinderopvang, kleuteronderwijs en transitie Welke uitdagingen liggen er? De kwaliteit van de overgang tussen thuis, kinderopvang en kleuterschool is cruciaal voor jonge kinderen. Onderzoek

Nadere informatie

Vacature CAW Centraal-West-Vlaanderen BELEIDSMEDEWERKER & KWALITEITSCOÖRDINATOR

Vacature CAW Centraal-West-Vlaanderen BELEIDSMEDEWERKER & KWALITEITSCOÖRDINATOR Vacature CAW Centraal-West-Vlaanderen BELEIDSMEDEWERKER & KWALITEITSCOÖRDINATOR CAW (Centrum Algemeen Welzijnswerk) is er voor iedere burger met om het even welke welzijnsvraag. De kerntaken van een CAW

Nadere informatie

Hoe ondersteunde AgODi het werkveld bij de verhoogde instroom van vluchtelingen? Hasselt 29 april 2016 Sara De Meerleer

Hoe ondersteunde AgODi het werkveld bij de verhoogde instroom van vluchtelingen? Hasselt 29 april 2016 Sara De Meerleer Hoe ondersteunde AgODi het werkveld bij de verhoogde instroom van vluchtelingen? Hasselt 29 april 2016 Sara De Meerleer Agenda 1. September 2015 2. AgODi reageert 3. Uitbreiding ondersteuningsaanbod 4.

Nadere informatie

Eerste lijn, eerste hulp: laagdrempelige en toegankelijke psychische hulp op maat van mensen in armoede

Eerste lijn, eerste hulp: laagdrempelige en toegankelijke psychische hulp op maat van mensen in armoede Eerste lijn, eerste hulp: laagdrempelige en toegankelijke psychische hulp op maat van mensen in armoede Armoede & psychische problemen De dagelijkse overlevingsstrijd in een samenleving waarvan mensen

Nadere informatie

Opening DVC Heilig Hart Deinze

Opening DVC Heilig Hart Deinze Vrijdag 4 juni 2010 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Opening DVC Heilig Hart Deinze Geachte Gouverneur, Geachte Gedeputeerde, Geachte Burgemeester en schepenen,

Nadere informatie

Onderwijs en OCMW: pleidooi voor meer samenwerking! Lege brooddozen op school symposium 14 oktober 2014

Onderwijs en OCMW: pleidooi voor meer samenwerking! Lege brooddozen op school symposium 14 oktober 2014 Onderwijs en OCMW: pleidooi voor meer samenwerking! Lege brooddozen op school symposium 14 oktober 2014 Programma armoedebestrijding cijfers Armoede in Kortrijk In Kortrijk leven in 2011 11.227 inwoners

Nadere informatie

Vrijetijdsbeleving van kinderen in armoede

Vrijetijdsbeleving van kinderen in armoede 28 juni 2011 Vrijetijdsbeleving van kinderen in armoede Voorstelling van het onderzoek Dagprogramma 9u00 9u30 9u45 10u45 11u00 12u30 14u00 16u30 Onthaal Verwelkoming en toespraak door Pascal Smet Vlaams

Nadere informatie

ZORG TOT ZORG. Toegankelijke gezondheidszorg

ZORG TOT ZORG. Toegankelijke gezondheidszorg ZORG TOT ZORG Toegankelijke gezondheidszorg DOELSTELLINGEN Ondersteunen van huisartsen en specialisten rond kansarmoede en werken met kwetsbare personen Meer en vlottere doorverwijzingen van de huisarts

Nadere informatie

Nawoord. Armoede vandaag

Nawoord. Armoede vandaag Nawoord Via hun levensverhaal laten Emilie en Nico ons binnenkijken in de leefwereld van mensen in armoede. Het is een beklijvend getuigenis over hun dagelijkse strijd om te overleven, ook over hun verlangen

Nadere informatie

We stellen voor deze vragenlijst één maal per jaar te gebruiken.

We stellen voor deze vragenlijst één maal per jaar te gebruiken. Vragenlijst Lokaal Drugoverleg Inleiding Binnen de alcohol- en drugpreventiesector weten we dat een dynamisch lokaal drugoverleg een belangrijke basis en voorwaarde vormt om binnen de gemeente een werkbaar

Nadere informatie

Elektronische nieuwsbrief 14 februari 2008 Jaargang 4 - nummer 1

Elektronische nieuwsbrief 14 februari 2008 Jaargang 4 - nummer 1 Elektronische nieuwsbrief 14 februari 2008 Jaargang 4 - nummer 1 Deze nieuwsbrief is een initiatief van de Vlaamse overheid, Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, Afdeling Welzijn en Samenleving.

Nadere informatie

Verantwoording van de subsidie in het voorafgaande kalenderjaar van een samenwerkingsverband van erkende instellingen voor schuldbemiddeling

Verantwoording van de subsidie in het voorafgaande kalenderjaar van een samenwerkingsverband van erkende instellingen voor schuldbemiddeling W&S-140821 Verantwoording van de subsidie in het voorafgaande kalenderjaar van een samenwerkingsverband van erkende instellingen voor schuldbemiddeling /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Fotoverslag Meet & Greet Schuldhulp & -preventie

Fotoverslag Meet & Greet Schuldhulp & -preventie Fotoverslag Meet & Greet Schuldhulp & -preventie In het kader van preventie van schulden bij jongeren, stelden de volgende standhouders hun aanbod voor op de Meet & Greet: OCMW Izegem De werkgroep schuldbemiddeling

Nadere informatie

Huizen van het Kind. Gezinnen ondersteunen in hun kracht

Huizen van het Kind. Gezinnen ondersteunen in hun kracht Huizen van het Kind Gezinnen ondersteunen in hun kracht Een noodzakelijke, natuurlijke evolutie ondersteund door een nieuwe regelgeving www.huizenvanhetkind.be Doelstelling Hoe Regels Doelstelling Hoe

Nadere informatie

HET LOKAAL OVERLEG KINDEROPVANG

HET LOKAAL OVERLEG KINDEROPVANG Doe-pakket Kinderopvang voor iedereen Met een lokaal netwerk aan de slag om kinderopvang toegankelijker te maken in je gemeente 1 DE SOCIALE FUNCTIE VAN KINDEROPVANG De laatste jaren wordt meer aandacht

Nadere informatie

ZORGNETWERKEN & PROACTIEF HANDELEN

ZORGNETWERKEN & PROACTIEF HANDELEN 1 ZORGNETWERKEN & PROACTIEF HANDELEN PROACTIEF HANDELEN In strikte zin Financiële onderbescherming (4,2%) In ruimere zin Onderbenutting recht op sociale hulpen dienstverlening van het OCMW In maximale

Nadere informatie

Aanvraag van subsidies voor projecten toegankelijkheid sport en jeugdwerk voor kinderen in armoede - 2016

Aanvraag van subsidies voor projecten toegankelijkheid sport en jeugdwerk voor kinderen in armoede - 2016 Aanvraag van subsidies voor projecten toegankelijkheid sport en jeugdwerk voor kinderen in armoede - 2016 /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Federaal Plan Armoedebestrijding. Reactie van BAPN vzw. Belgisch Platform tegen Armoede en Sociale Uitsluiting EU2020 30/11/2012

Federaal Plan Armoedebestrijding. Reactie van BAPN vzw. Belgisch Platform tegen Armoede en Sociale Uitsluiting EU2020 30/11/2012 Belgisch Platform tegen Armoede en Sociale Uitsluiting EU2020 30/11/2012 Federaal Plan Armoedebestrijding Reactie van BAPN vzw BAPN vzw Belgisch Netwerk Armoedebestrijding Vooruitgangstraat 333/6 1030

Nadere informatie

Collaboratieve zorg voor vluchtelingenkinderen op school: een pilootproject 14/02/2019. Lore Baeyens (SOM Leuven)

Collaboratieve zorg voor vluchtelingenkinderen op school: een pilootproject 14/02/2019. Lore Baeyens (SOM Leuven) Collaboratieve zorg voor vluchtelingenkinderen op school: een pilootproject 14/02/2019 Lore Baeyens (SOM Leuven) Leerlingen met een vluchtverleden bij jouw op school/in jouw praktijk/omgeving Hoe voelt

Nadere informatie

organisaties instellingen lokale overheden diversiteit

organisaties instellingen lokale overheden diversiteit organisaties instellingen lokale overheden diversiteit Vlaanderen is divers. Van alle vormen van diversiteit is etnisch-culturele diversiteit wellicht het meest zichtbaar en het meest besproken. Diversiteit

Nadere informatie

V R A G E N K A A R T THEMA: GEZONDHEIDSZORG

V R A G E N K A A R T THEMA: GEZONDHEIDSZORG V R A G E N K A A R T? THEMA: GEZONDHEIDSZORG THEMA: GEZONDHEIDSZORG? Vragenkaart: waar staan we nu? Bepaal een score tussen 1 en 9, waarbij 1 staat voor we hebben nauwelijks samenwerking rond het thema

Nadere informatie

V R A G E N K A A R T THEMA: ONDERWIJS

V R A G E N K A A R T THEMA: ONDERWIJS V R A G E N K A A R T? THEMA: ONDERWIJS THEMA: ONDERWIJS? Vragenkaart: waar staan we nu? Bepaal een score tussen 1 en 9, waarbij 1 staat voor we hebben nauwelijks samenwerking rond het thema onderwijs

Nadere informatie

Inhoudelijk verslag Project Harelbeke 2018 Vormingswerkers: Dieter Meeuws & Iréne DeKoning.

Inhoudelijk verslag Project Harelbeke 2018 Vormingswerkers: Dieter Meeuws & Iréne DeKoning. Inhoudelijk verslag Project Harelbeke 2018 Vormingswerkers: Dieter Meeuws & Iréne DeKoning Wat is Arktos: missie Opdracht t Fabriekske in Harelbeke Visie op Vrije Tijd Methodieken Cijfergegevens Evaluatie

Nadere informatie

1. Campagne Effe uitblazen van start op 01 september. 2. Afschakelplan op 3 september toegelicht aan gouverneurs

1. Campagne Effe uitblazen van start op 01 september. 2. Afschakelplan op 3 september toegelicht aan gouverneurs 1. Campagne Effe uitblazen van start op 01 september De politiezone Wetteren-Laarne-Wichelen pakt in september uit met de drugpunt-campagne : Effe uitblazen. Effe uitblazen is een preventiecampagne gericht

Nadere informatie

België - Vlaanderen. Alle Vlamingen zijn betrokken. Pijlers van het Vlaams zorgen ouderenbeleid. Vermaatschappelijking van zorg 29-11-13

België - Vlaanderen. Alle Vlamingen zijn betrokken. Pijlers van het Vlaams zorgen ouderenbeleid. Vermaatschappelijking van zorg 29-11-13 België - Vlaanderen Dementievriendelijke gemeenschap Landelijk Congres - Moderne Dementiezorg Jo Vandeurzen Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin 25 november 2013 Alle Vlamingen zijn betrokken

Nadere informatie

Een greep uit de geschiedenis van CAW Artevelde

Een greep uit de geschiedenis van CAW Artevelde CAW Artevelde - 6 -jaargang 12 nr. 4 Op 6 februari 1995 werd vzw Pluralistisch Centrum Welzijnswerk regio Gent geboren onder het goeddunkend oog van Kris Coenegrachts en Patrick Seys. In de wieg lagen

Nadere informatie

Toegankelijkheid op maat van een grote stad. VIGEZ-symposium 23/04/2013

Toegankelijkheid op maat van een grote stad. VIGEZ-symposium 23/04/2013 Toegankelijkheid op maat van een grote stad VIGEZ-symposium 23/04/2013 BESTUURSAKKOORD NIEUWE LEGISLATUUR als basis lokale beleid specifieke engagementen stadsbestuur rond toegankelijkheid gezondheid:

Nadere informatie

Gwendy Moentjens & Valérie Samsoen (TEJO Gent) Geert Petit (TEJO Ronse) TEJO. Therapeuten voor Jongeren

Gwendy Moentjens & Valérie Samsoen (TEJO Gent) Geert Petit (TEJO Ronse) TEJO. Therapeuten voor Jongeren Gwendy Moentjens & Valérie Samsoen (TEJO Gent) Geert Petit (TEJO Ronse) TEJO Therapeuten voor Jongeren ONTSTAAN DE STANDAARD 04 09 2009 GUY TEGENBOS TEJO Gent: de start TEJO Therapeuten voor Jongeren De

Nadere informatie

DOOR EIGEN KRACHT MIND-SPRING. Oost-Vlaanderen

DOOR EIGEN KRACHT MIND-SPRING. Oost-Vlaanderen DOOR EIGEN KRACHT MIND-SPRING Oost-Vlaanderen HOE HET ALLEMAAL BEGON Alarmbel over welzijn en geestelijke gezondheid van asielzoekers en vluchtelingen Psychosomatische klachten Hoge prevalentie psychische

Nadere informatie

V R A G E N K A A R T THEMA JEUGDHULP

V R A G E N K A A R T THEMA JEUGDHULP V R A G E N K A A R T? THEMA JEUGDHULP THEMA: JEUGDHULP? Vragenkaart: waar staan we nu? Bepaal een score tussen 1 en 9, waarbij 1 staat voor we hebben nauwelijks samenwerking rond het thema jeugdhulp en

Nadere informatie

Eerstelijnspsychologische functie

Eerstelijnspsychologische functie Eerstelijnspsychologische functie Eerstelijnshuis Midden West-Vlaanderen samenwerking tussen vzw Huisartsen MWVL, CGG Largo, stad Roeselare, CAW MWL, SEL MWVL, LMN CWV, PRIT en Dr. Piet Snoeck Met de steun

Nadere informatie

Programma. jaar impact op armoede. Welzijnsschakels viert. 9:00 - Onthaal. Inleidende Interviews. workshops sessie 2. workshops.

Programma. jaar impact op armoede. Welzijnsschakels viert. 9:00 - Onthaal. Inleidende Interviews. workshops sessie 2. workshops. Welzijnsschakels viert jaar impact op armoede Programma 9:00 - Onthaal 9:45-10:55 11:00-11:55 12:55-12:55 Inleidende Interviews sessie 1 sessie 2 middagbreak standenmarkt 14:00-14:55 15:00 sessie 3 Feestelijke

Nadere informatie

bouwstenen cultuursensitieve-def.indd 4

bouwstenen cultuursensitieve-def.indd 4 bouwstenen cultuursensitieve-def.indd 4 11/03/16 12:27 5 Voorwoord Vlaanderen evolueert naar een superdiverse samenleving. Dit brengt grote uitdagingen met zich mee ook voor het beleidsdomein Welzijn,

Nadere informatie

MSOC Gent viert 20-jarig bestaan met 'Heet van de naald'

MSOC Gent viert 20-jarig bestaan met 'Heet van de naald' MSOC Gent viert 20-jarig bestaan met 'Heet van de naald' Met het evenement Heet van de naald werd op donderdag 12 januari 2017 in het Pand, het 20-jarig bestaan van het Medisch Sociaal Opvangcentrum (MSOC)

Nadere informatie

demografische en sociale impact van migratie in Eeklo burgemeester Koen Loete eeklo stad van inwoners

demografische en sociale impact van migratie in Eeklo burgemeester Koen Loete eeklo stad van inwoners demografische en sociale impact van migratie in Eeklo burgemeester Koen Loete eeklo stad van 20.546 inwoners 1 Demografische impact van migratie in Eeklo evolutie aantal inwoners - evolutie aantal vreemdelingen

Nadere informatie

PIAAC daagt het Plan Geletterdheid uit! Workshop Studiedag PIAAC 20 maart 2014

PIAAC daagt het Plan Geletterdheid uit! Workshop Studiedag PIAAC 20 maart 2014 PIAAC daagt het Plan Geletterdheid uit! Workshop Studiedag PIAAC 20 maart 2014 Welkom Wie zijn de experten te gast? Wie zijn wij? Wat gaan we doen in deze workshop? 1. Presentatie: verwezenlijkingen en

Nadere informatie

studio K studio K KANSENATELIER

studio K studio K KANSENATELIER 1 KANSENATELIER OCMW TURNHOUT Albert Van Dyckstraat 20 2300 Turnhout t 014 47 47 47 f 014 47 40 40 studio_k@ocmwturnhout.be www.ocmwturnhout.be 2 Inhoudstafel Inleiding 4 Doelstellingen 4 Basisprincipes

Nadere informatie

Stakeholdersforum Samen-net-werken

Stakeholdersforum Samen-net-werken Stakeholdersforum Samen-net-werken Verloop van de dag 9u30 11u 11u30 12u30 13u15 14u30 15u30 16u Evaluatie en vernieuwd (kinder)armoedebeleidsplan Feedback onderzoek Dorien Van Haute Voorstelling nieuwe

Nadere informatie

Convenant tussen OCMW Lier en Huisartsenvereniging Lier en Omstreken

Convenant tussen OCMW Lier en Huisartsenvereniging Lier en Omstreken Convenant 2014-2016 tussen OCMW Lier en Huisartsenvereniging Lier en Omstreken Tussen de stad Lier vertegenwoordigd door de OCMW-raad voor wie optreden Marleen Vanderpoorten, voorzitter en Katleen Janssens,

Nadere informatie

Jeugdhulp: groot bereik, divers en versterkt eigen krachten

Jeugdhulp: groot bereik, divers en versterkt eigen krachten 06/06/2016 Jeugdhulp: groot bereik, divers en versterkt eigen krachten Vandaag is het eerste intersectorale jaarverslag 2015 van de jeugdhulp voorgesteld, in aanwezigheid van Jo Vandeurzen, Vlaams minister

Nadere informatie

Leerlingen bouwen interactieve kaart om nieuwkomers wegwijs te maken in Gent

Leerlingen bouwen interactieve kaart om nieuwkomers wegwijs te maken in Gent Leerlingen bouwen interactieve kaart om nieuwkomers wegwijs te maken in Gent De leerlingen van het 4de jaar Elektro Technieken van het Hoger Technisch Instituut Sint-Antonius (HTISA) in Gent hebben op

Nadere informatie

Een introductie Titeltekst

Een introductie Titeltekst Een introductie Titeltekst Missie W13 voert een gezamenlijk sociaal-en welzijnsbeleid voor de regio Zuid-West-Vlaanderen zodat iedereen in de regio dezelfde kansen heeft op een menswaardig en kwaliteitsvol

Nadere informatie

BUURTWELZIJNSWERK OOSTENDE

BUURTWELZIJNSWERK OOSTENDE 27.03.19 BUURTWELZIJNSWERK OOSTENDE DIENST 1. BUURTWELZIJNSWERK DIENST 2 FOOTER BUURTWELZIJNSWERK In 2016 opgestart in 2 wijken: Westerkwartier en Oud-Centrum In 2018 de wijk: Vuurtorenwijk Opgestart vanuit

Nadere informatie

Aan de slag rond de sociale functie op het lokaal overleg kinderopvang Christine Faure Kind en Gezin Barbara Devos Vlaams Welzijnsverbond Ilse

Aan de slag rond de sociale functie op het lokaal overleg kinderopvang Christine Faure Kind en Gezin Barbara Devos Vlaams Welzijnsverbond Ilse Aan de slag rond de sociale functie op het lokaal overleg kinderopvang Christine Faure Kind en Gezin Barbara Devos Vlaams Welzijnsverbond Ilse Lambrechts VVSG Lien Libin - VVSG Verloop 1.Wie is Wie? 2.Voorstelling

Nadere informatie

Lokale bestrijding. kinderarmoede. Groeiactieplan. kinderarmoede

Lokale bestrijding. kinderarmoede. Groeiactieplan. kinderarmoede Lokale bestrijding kinderarmoede Groeiactieplan kinderarmoede Overzicht 1. Algemeen kader 2. Greep uit de acties in Gent 3. Succesfactoren/knelpunten à Debat Psychologische Dienst - OCMW Gent 2 1. Algemeen

Nadere informatie

RESULTATEN VIP² GGZ CGG PRISMA VZW -

RESULTATEN VIP² GGZ CGG PRISMA VZW - RESULTATEN VIP² GGZ 2017 - CGG PRISMA VZW - VISIE & AANPAK KWALITEIT TE MONITOREN EN TE VERBETEREN Kwaliteitszorg is een belangrijk thema binnen de werking van ons centrum. Het verbeteren van de kwaliteit

Nadere informatie

Verslag werkgroep kinderarmoede: vrijetijd: 9 mei 2014.

Verslag werkgroep kinderarmoede: vrijetijd: 9 mei 2014. Verslag werkgroep kinderarmoede: vrijetijd: 9 mei 2014. Aanwezig: Eddy Beuten (Rap op stap), Odette Geelen (TAO Limburg), Willy Stöcker (sportraad), Gie Vranken (cultuur), Pierre Nelissen (schepen van

Nadere informatie

INFORMATIEVERSPREIDING EN -UITWISSELING

INFORMATIEVERSPREIDING EN -UITWISSELING NIEUWSBRIEF MULTIPLUS januari 2009 Is dit de eerste keer dat u onze nieuwsbrief ontvangt? Neem dan zeker onze vorige nieuwsbrieven eerst even door, ze zijn terug te vinden op http://www.multiplus.be/nieuwsbrief.php.

Nadere informatie

Ontwerp WRG-jaarplan 2010

Ontwerp WRG-jaarplan 2010 Ontwerp WRG-jaarplan Dit is het jaaractieplan dat goedgekeurd werd door raad van bestuur van 10 december. Dit document is gebaseerd op het jaaractieplan, met hier en daar een klein verschil. Om te beginnen

Nadere informatie

Schimmel en vochtproblemen bij kwetsbare groepen. Voorbeelden over hoe je bewoners kan ondersteunen en motiveren.

Schimmel en vochtproblemen bij kwetsbare groepen. Voorbeelden over hoe je bewoners kan ondersteunen en motiveren. Schimmel en vochtproblemen bij kwetsbare groepen. Voorbeelden over hoe je bewoners kan ondersteunen en motiveren. Op de private huurmarkt Opbouwwerk = outreachend werken dmv huisbezoeken en contacten met

Nadere informatie

Agenda. 1. Verwelkoming 2. Kennismaking 3. Huis van het kind - Toelichting 4. Ronde tafel met kernvragen 5. Cirkels 6. Slot

Agenda. 1. Verwelkoming 2. Kennismaking 3. Huis van het kind - Toelichting 4. Ronde tafel met kernvragen 5. Cirkels 6. Slot Agenda 1. Verwelkoming 2. Kennismaking 3. Huis van het kind - Toelichting 4. Ronde tafel met kernvragen 5. Cirkels 6. Slot 1. Verwelkoming door Schepen Kaat Olivier 2. Kennismaking 3. Huis van het kind

Nadere informatie

Projectmedewerker BudgetInZicht (BIZ) BIZ Noord-West-Vlaanderen Functiewaarderingsniveau B1c PC

Projectmedewerker BudgetInZicht (BIZ) BIZ Noord-West-Vlaanderen Functiewaarderingsniveau B1c PC MEDEWERKERSHANDBOEK CAW NOORD-WEST-VLAANDEREN FUNCTIEOMSCHRIJVING PROJECTMEDEWERKER BUDGETINZICHT Opgemaakt door Jens Jaecques, Beleidsmedeweker/coördinator projecten en preventie Toepassing vanaf 01/07/2018

Nadere informatie

Campagne 2017 CAMPAGNE MIGRATIE

Campagne 2017 CAMPAGNE MIGRATIE Campagne 2017 CAMPAGNE MIGRATIE MIGRATIEBELEID In België Aan de Europese buitengrenzen In het Europese buitenlandse beleid Internationaal Aan de buitengrenzen Sinds 1989 meer dan 1200 km anti-migratie

Nadere informatie

Beleidsvisie Sociaal Werk

Beleidsvisie Sociaal Werk Beleidsvisie Sociaal Werk Jo Vandeurzen Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Het momentum Groot enthousiasme voor deelname aan werkgroepen Sociaal werkers uit verschillende sectoren en

Nadere informatie

Subsidiereglement OCMW Gent Projectoproep Projecten en/of Activiteiten in de strijd tegen armoede

Subsidiereglement OCMW Gent Projectoproep Projecten en/of Activiteiten in de strijd tegen armoede Subsidiereglement OCMW Gent Projectoproep Projecten en/of Activiteiten in de strijd tegen armoede Artikel 1 Middelen aan derden doelstelling OCMW Gent heeft de regierol in de strijd tegen armoede in Gent.

Nadere informatie

In het hart van complexiteit werkt eenvoud

In het hart van complexiteit werkt eenvoud In het hart van complexiteit werkt eenvoud De Sloep als een empowerende werkplaats in een superdiverse wereld Bea Van Robaeys Inleiding Een perspectief op complexiteit Superdiversiteit (Vertovec, 2007)

Nadere informatie

verbreding netwerk Aanbod Bereik doelgroep Huis van het Kind inspraak doelgroep 'stem geven aan de doelgroep'

verbreding netwerk Aanbod Bereik doelgroep Huis van het Kind inspraak doelgroep 'stem geven aan de doelgroep' Vrije Tijd Sessie 1 moderator: Marleen Lombaert Gezinsbond: bereik zeer moeilijk, aanbod naar alle gezinnen 's spoor: begeleiden van moeilijke geinnen (kwetsbare gezinnen) K&G: begeleiden van kansarme

Nadere informatie

Wettelijke basis voor het samenwerkingsverband GBO

Wettelijke basis voor het samenwerkingsverband GBO Wettelijke basis voor het samenwerkingsverband GBO De wettelijke basis voor het samenwerkingsverband geïntegreerd breed onthaal wordt gelegd binnen het nieuwe decreet lokaal sociaal beleid. In uitvoering

Nadere informatie

CULTUUR. Vorig. ducatie te. zien. Een van de. Van. naar. musea, beroepen. vann. organisatoren

CULTUUR. Vorig. ducatie te. zien. Een van de. Van. naar. musea, beroepen. vann. organisatoren Maandag 5 november 2012 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Uitreiking Vlaamse Cultuurprijs Cultuureducatie OPEK Leuven Geachte dames en heren, Vorig jaar kregen

Nadere informatie

GR Punt 12. Sociale zaken - project occasionele kinderopvang (datum van publicatie 23/09/2015)

GR Punt 12. Sociale zaken - project occasionele kinderopvang (datum van publicatie 23/09/2015) GR20150910 Punt 12. Sociale zaken - project occasionele kinderopvang (datum van publicatie 23/09/2015) Gelet op de bepalingen van het gemeentedecreet van 15 juli 2005 en latere wijzigingen; Gelet op het

Nadere informatie

PERSBERICHT. 250 bezoekers en veel motivatie op zorgbeurs regio Asse-Dilbeek-Ternat

PERSBERICHT. 250 bezoekers en veel motivatie op zorgbeurs regio Asse-Dilbeek-Ternat PERSBERICHT 250 bezoekers en veel motivatie op zorgbeurs regio Asse-Dilbeek-Ternat De lokale besturen Asse, Dilbeek en Ternat organiseerden gisteren, maandag 20 mei, samen met VDAB en partners een job-

Nadere informatie

Nieuws vanuit Herstelacademie Antwerpen

Nieuws vanuit Herstelacademie Antwerpen NUMMER 4 Nieuws vanuit Herstelacademie Antwerpen juni 2017 Een voorsmaakje van ons cursusaanbod In het najaar 2017 In dit nummer 1-4 Een voorsmaakje 5 Inschrijven en contact 6 Nieuwtjes 6 Infopunt OPWEGG

Nadere informatie

BABY-NEST vzw JAARVERSLAG Morekstraat Wondelgem. Coördinatoren dagelijkse werking: Wieske De Bosscher Wies Timmermans

BABY-NEST vzw JAARVERSLAG Morekstraat Wondelgem. Coördinatoren dagelijkse werking: Wieske De Bosscher Wies Timmermans BABY-NEST vzw JAARVERSLAG 2017 Morekstraat 159 9032 Wondelgem Tel: 0486 14 16 87 baby-nest@telenet.be www.baby-nest.weebly.com Rek.Nr. Baby-Nest: BE22 8909 5427 7947 Coördinatoren dagelijkse werking: Wieske

Nadere informatie

Socio-culturele vereniging actief in Vlaanderen en Brussel. 7 vaste medewerkers op 4 thema s: rechtvaardig migratiebeleid. samenwerking in diversiteit

Socio-culturele vereniging actief in Vlaanderen en Brussel. 7 vaste medewerkers op 4 thema s: rechtvaardig migratiebeleid. samenwerking in diversiteit Socio-culturele vereniging actief in Vlaanderen en Brussel 7 vaste medewerkers op 4 thema s: rechtvaardig migratiebeleid samenwerking in diversiteit interlevensbeschouwelijke ontmoeting (o.a. Iedereen

Nadere informatie

Antwerpen School aan de beurt

Antwerpen School aan de beurt www.besafe.be Antwerpen School aan de beurt Antwerpen - School aan de beurt 1 Antwerpen School aan de beurt FOD Binnenlandse Zaken Algemene Directie Veiligheid en Preventie Directie Lokale Integrale Veiligheid

Nadere informatie