Milieubarometer. Mariska Raeymakers Gemeente Wuustwezel

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Milieubarometer. Mariska Raeymakers Gemeente Wuustwezel"

Transcriptie

1 2014 Milieubarometer Mariska Raeymakers Gemeente Wuustwezel

2 Pagina 2 Inhoud 1. Papierverbruik per jaar Hoeveelheid gebruikte bestrijdingsmiddelen door gemeentelijke diensten Totaal waterverbruik door de gemeentelijke diensten Totaal elektriciteitsverbruik door de gemeentelijke diensten Totaal gasverbruik door de gemeentelijke diensten Aantal fotovoltaïsche zonnepanelen in beheer van de gemeente Jaarlijkse uitgaven fiets- en ecovergoeding gemeentepersoneel Totale hoeveelheid huishoudelijk afval Hoeveelheid niet-recupereerbaar huishoudelijk afval per inwoner per jaar Selectief ingezamelde afvalfracties m.u.v. groenafval, bouw- en sloopafval, houtafval, afgedankte elektrische en elektronische apparaten/ inwoner/jaar Gewichtspercentage selectief ingezameld huishoudelijk afval per inwoner Aantal gemelde sluikstorten Hoeveelheid ingezameld afval voor hergebruik Zuiveringsgraad huishoudelijk afvalwater Kwaliteit van het oppervlaktewater: biologische kwaliteit Kwaliteit van het oppervlaktewater: zuurstofhuishouding Leidingwaterverbruik per aangesloten inwoner Aantal klachten geluid Aantal klachten (andere dan geluid) Register verontreinigde bodems Totaal bosareaal Elektriciteitverbruik door openbare straatverlichting Huishoudelijk elektriciteitsverbruik per aangesloten inwoner Huishoudelijk gasverbruik per aangesloten inwoner Aantal scholen die deelnemen aan MOS Evolutie van de veestapel Nitraatgehalte in de meetplaatsen van het MAP-meetnet Totaal areaal goedgekeurde beheersovereenkomsten....77

3 Pagina 3 1. Papierverbruik per jaar. Indicatorgegevens Papierverbruik per jaar per VTE. Definitie Totaal verbruikte hoeveelheid papier (A4) door gemeentediensten. Meeteenheid Vellen. Situering Beleidsdomein Bekommernis Relatie tot de SO Situering in het lokale beleid Gemeentelijke beleidsdoelstelling Leefmilieu - Afval Papier bestaat uit cellulose dat uit hout wordt gehaald. Elk jaar worden er voor de papierfabricage wereldwijd miljoenen hectaren woud omgehakt en rijke ecosystemen vernield. De papierfabricage brengt nog veel meer miserie mee. Om de cellulose uit de houtvezels te trekken, is er veel water nodig. Om het papier te drogen, is er veel energie nodig. De fabricage brengt ook veel vervuiling mee, meer bepaald een aanzienlijke uitstoot van kooldioxide en zwavelverbindingen. Het water wordt vervuild door de organische materie en vooral door chloor, als het papier op die manier gebleekt wordt. Al deze gevaarlijke stoffen, die vaak kankerverwekkend zijn, kunnen moeilijk worden afgebroken en hopen zich op in de voedselketen. Bovendien resulteert ons papierverbruik in veel afval. Instrumentarium - Interne Milieuzorg In een gemeentelijke administratie wordt dagelijks een grote hoeveelheid papier verbruikt. Het is dan ook belangrijk om dit papierverbruik zoveel mogelijk te beperken. Om de milieu-impact te verkleinen werd reeds overgeschakeld op (milieuvriendelijk) gerecycleerd papier. In het milieubeleidsplan meldt de gemeente dat het haar intentie is om haar papierverbruik te verminderen. Data Dataleverancier Vergelijkbaarheid in de tijd en ruimte Validiteit Complementaire indicatoren Rapporteringfrequentie Eigen diensten: aankoopdienst. Een vergelijking in de tijd is mogelijk. Bij een vergelijking tussen verschillende gemeenten moet rekening worden gehouden met de grootte van de gemeente. Enkel het verbruik van wit A4-papier wordt bijgehouden, het verbruik van andere formaten wordt niet in rekening gebracht omdat dit in verhouding erg laag ligt. Op het gemeentehuis wordt er regelmatig gekopieerd voor verenigingen (flyers, affiches, ). Het jaarlijks papierverbruik wordt hierdoor omhoog getrokken. Totaal papierverbruik (A3, gekleurd papier), verbruik enveloppen. Jaarlijks. Laatste rapportering 2014 Volgende rapportering 2014.

4 Feitelijke data Jaar Aantal vellen Pagina Toelichting De drukmachine van de gemeente was in 2012 defect. Deze is eind 2012 vervangen door een nieuw drukmachine. Interpretatie van de gegevens Vergelijking met doelstellingen Het papierverbruik in de gemeente gaat wat op en neer. Men mag uiteraard niet vergeten dat de gemeente ook regelmatig kopieert voor verenigingen, waardoor de gebruikte hoeveelheid papier hoger ligt. Verklaring Knelpuntenanalyse Oplossing In 2007 was er een daling van 2,64% t.o.v In 2008, 2009 en 2010 was er een stijging van respectievelijk 3,99%, 6,63% en 5,87% t.o.v In 2011 was er een kleine daling t.o.v In 2012 was er een daling van ruim 10% t.o.v In 2013 was er weer een kleine toename van ongeveer 4%. Het intern papierverbruik wordt steeds verder verminderd, doordat er wordt geopteerd om zoveel mogelijk digitaal te bezorgen. Zowel intern als extern (aan adviesraden en dergelijke). Hierdoor dienen er minder documenten te worden afgedrukt en houdt dit automatisch een papierbesparing in. Sensibilisatie blijft nodig. Vaak wordt er nog onnodig afgedrukt of drukt men niet tweezijdig af. Blijvende sensibilisatie naar het eigen personeel. Administratief Contactgegevens Datum 19 mei Duurzaamheidsambtenaar Mariska Raeymakers Mariska Raeymakers, Tel.: , Mail: duurzaam@wuustwezel.be.

5 Pagina 5 2. Hoeveelheid gebruikte bestrijdingsmiddelen door gemeentelijke diensten. Indicatorgegevens Definitie Meeteenheid Hoeveelheid gebruikte bestrijdingsmiddelen door gemeentelijke diensten. Totaal verbruikte hoeveelheid werkzame bestanddelen door gemeentediensten op openbare terrein uitgedrukt in Kg. De hoeveelheid werkzame bestanddelen wordt berekend uit het verbruikt volume van de producten en het gehalte (%) van de werkzame stoffen in het product. Kilogram kg. Situering Beleidsdomein Bekommernis Relatie tot de SO Situering in het lokale beleid Gemeentelijke beleidsdoelstelling Leefmilieu - Milieuverantwoord productgebruik Het gebruik van bestrijdingsmiddelen geeft een milieubelasting op bodem, water, fauna en flora. Milieuverantwoord productgebruik Er moet gestreefd worden naar een vermindering van bestrijdingsmiddelen om de negatieve effecten op het milieu tegen te gaan. Dit vraagt een mentaliteitswijziging bij het eigen personeel, de beleidsmakers én de inwoners. Een vermindering van het gebruik van pesticiden moet gepaard gaan met een sensibilisatie van deze doelgroepen. In het milieubeleidsplan is opgenomen dat de gemeente haar gebruik van bestrijdingsmiddelen gefaseerd wil afbouwen volgens het reductieprogramma. Data Dataleverancier Vergelijkbaarheid in de tijd en ruimte Validiteit Complementaire indicatoren Verbruik bestrijdingsmiddelen worden doorgegeven door uitvoerende technische dienst; Gegevens met betrekking tot het gebruik in aanneming worden opgevraagd bij de aannemers; Gegevens met betrekking tot de producten werden opgevraagd bij de leveranciers. Een vergelijking in de tijd is slechts mogelijk indien de gegevens volledig zijn. Het is niet mogelijk met deze indicator om verschillende gemeenten te vergelijken omdat er geen rekening gehouden wordt met de oppervlakte openbaar domein. Hoeveelheden doorgegeven door aannemers zijn niet altijd betrouwbaar. In 2004 waren er problemen met de firma (vzw Groenwerk) die instond voor het uitvoeren van groenzorg. Als gevolg hiervan kon het verbruik van onkruidbestrijdingsmiddelen van deze firma in 2004 niet achterhaald worden. Verbruik milieubelastende bestrijdingsmiddelen door gemeentelijke diensten.

6 Rapporteringfrequentie Jaarlijks. Laatste rapportering Volgende rapportering 2014 Pagina 6 Feitelijke data Jaar Actieve stof (kg) , , , , , , , , ,68 Toelichting De hoeveelheid actieve stof wordt stilaan afgebouwd. Interpretatie van de gegevens Vergelijking met doelstellingen Er is een daling in het verbruik vast te stellen, maar om tegen 1/1/2015 volledig pesticidenvrij te zijn, zal er nog het één en ander moeten worden gedaan. Verklaring Knelpuntenanalyse Oplossing Er is een duidelijke maar voorzichtige daling waar te nemen. Mensen hebben het graag helemaal proper, waardoor er een mentaliteitswijziging moet gebeuren bij de inwoners. Vanuit de bevolking zal meer tolerantie gevraagd worden. Blijvende sensibilisatie naar personeel en inwoners. Administratief Contactgegevens Datum 19 mei Duurzaamheidsambtenaar Mariska Raeymakers Mariska Raeymakers, Tel.: , Mail: duurzaam@wuustwezel.be.

7 Pagina 7 3. Totaal waterverbruik door de gemeentelijke diensten. Indicatorgegevens Definitie Meeteenheid Totaal waterverbruik door de gemeentelijke diensten. Per jaar wordt de som van het waterverbruik van alle gemeentelijke gebouwen gemaakt. m³. Situering Beleidsdomein Bekommernis Relatie tot de SO Situering in het lokale beleid Gemeentelijke beleidsdoelstelling Leefmilieu - Water Drinkwater is een kostbaar goed en de productie ervan is belastend voor het milieu. Daarom, en om de behoeftevoorziening voor de komende generaties te vrijwaren, moeten we er zuinig en rationeel mee omspringen. Instrumentarium - Interne Milieuzorg & Water De gemeente dient het goede voorbeeld te geven inzake efficiënt en zuinig gebruik van energie. In het milieubeleidsplan is opgenomen dat de gemeente haar waterverbruik blijvend wilt verminderen. Data Dataleverancier Vergelijkbaarheid in de tijd en ruimte Validiteit Complementaire indicatoren Rapporteringfrequentie Laatste rapportering Volgende rapportering 2014 Via eigen maandelijkse metingen van watermeters in gemeentelijke gebouwen. De indicator is vergelijkbaar in de tijd indien geen bijkomende gebouwen worden opgenomen. Een vergelijking maken met andere gemeenten is moeilijk, omdat elke gemeente andere gebouwen in zijn beheer heeft (niet elke gemeente heeft evenveel sporthallen, een zwembad, enz.). Slechts de meest relevante gebouwen werden opgenomen in de som van de jaarverbruiken. Andere gebouwen kunnen toegevoegd worden, doch dit zal een vertekend beeld geven wanneer deze worden vergeleken. Leidingwaterverbruik per VTE. Maandelijks. Feitelijke data Jaar Verbruik in m³

8 Toelichting Door het uitvallen van een hemelwaterinstallatie aan GC t Schoolhuis en een aantal lekken is het waterverbruik toegenomen. Pagina 8 Interpretatie van de gegevens Vergelijking met doelstellingen Het waterverbruik is gestegen. Zoals al hierboven bij de toelichting aangehaald is dit deels mee te verklaren door het uitvallen van een hemelwaterinstallatie en het aantal lekken. Verklaring Knelpuntenanalyse Oplossing Door het uitvallen van een hemelwaterinstallatie aan GC t Schoolhuis en een aantal lekken is het waterverbruik toegenomen. Niet iedereen is er even goed van doordrongen om zuinig om te springen met water. Sensibilisatie naar het personeel, maar ook naar de gebruikers van de gebouwen. Er zal ook een meter worden geplaatst op de waterputten, zodat ook dat verbruik mee opgevolgd kan worden. Administratief Contactgegevens Datum 19 mei Duurzaamheidsambtenaar Mariska Raeymakers Mariska Raeymakers, Tel.: , Mail: duurzaam@wuustwezel.be

9 Pagina 9 4. Totaal elektriciteitsverbruik door de gemeentelijke diensten. Indicatorgegevens Definitie Meeteenheid Totaal elektriciteitsverbruik door de gemeentelijke diensten. Per jaar wordt de som van het elektriciteitsverbruik van alle gemeentelijke gebouwen gemaakt. kwh. Situering Beleidsdomein Bekommernis Relatie tot de SO Situering in het lokale beleid Gemeentelijke beleidsdoelstelling Leefmilieu - Energie Om in de periode aan de internationale engagementen bij het Kaderverdrag inzake Klimaatsverandering en het Protocol van Kyoto te kunnen voldoen, moet België de broeikasgasemissies met 7,5% reduceren t.o.v. het basisjaar Minder elektriciteitsverbruik betekent minder broeikasgasemissie en bovendien een financiële besparing. Instrumentarium - Interne Milieuzorg & Energie Het gemeentelijk beleid zal erop gericht zijn om het duurzame en efficiënte gebruik van energie maximaal te stimuleren en te promoten naar haar personeel en inwoners toe. De gemeente dient zelf het goede voorbeeld te geven inzake efficiënt en zuinig gebruik van energie. In het milieubeleidsplan is opgenomen dat de gemeente streeft naar een zo laag mogelijk energieverbruik. Relatie tot het gewestelijke beleid Indicator op gewestelijk niveau Kyoto-protocol. Beleidsdoelstelling op gewestelijk niveau Het behalen van de Kyoto - norm. Bron - Data Dataleverancier Vergelijkbaarheid in de tijd en ruimte Validiteit Complementaire indicatoren Rapporteringfrequentie Laatste rapportering Via eigen maandelijkse opmetingen van elektriciteitsmeters in gemeentelijke gebouwen. Het is mogelijk om een vergelijking in de tijd te maken, al moet er ook rekening worden gehouden met het gebruik van de gebouwen. De indicator is vergelijkbaar in de tijd indien geen bijkomende gebouwen worden opgenomen. Een vergelijking maken met andere gemeenten is moeilijk, omdat elke gemeente andere gebouwen in zijn beheer heeft (niet elke gemeente heeft evenveel sporthallen, een zwembad, enz.). Elektriciteitsverbruik per VTE. Maandelijks.

10 Volgende rapportering 2014 Feitelijke data Jaar Verbruik in kwh Pagina Toelichting Het wijkhuis Loenhout is verbouwd in Interpretatie van de gegevens Vergelijking met doelstellingen Er is een sterke stijging in het elektriciteitsverbruik. De bedoeling is om minder elektriciteit te verbruiken, maar er is een sterk meerverbruik opgetreden van maar liefst ruim 11%. Verklaring Knelpuntenanalyse Oplossing De gebruikers van de gebouwen zijn het afgelopen jaar niet zuinig geweest met elektriciteit. Ook een aantal stookinstallaties zijn aan vervanging toe. Sommige gebouwen worden ook of zelfs grotendeels door inwoners gebruikt, waardoor sensibilisatie soms moeilijk is. Daarnaast zijn ook de eigen personeelsleden nog niet allemaal even goed doordrongen van het feit dat ze ook op het werk energie kunnen besparen. Blijvende sensibilisatie naar het eigen personeel en naar de gebruikers van de gebouwen. Administratief Contactgegevens Datum 19 mei Duurzaamheidsambtenaar Mariska Raeymakers Mariska Raeymakers, Tel.: , Mail:

11 Pagina Totaal gasverbruik door de gemeentelijke diensten Indicatorgegevens Definitie Meeteenheid Totaal gasverbruik door de gemeentelijke diensten. Per jaar wordt de som van het gasverbruik van alle gemeentelijke gebouwen gemaakt. m³. Situering Beleidsdomein Bekommernis Relatie tot de SO Situering in het lokale beleid Gemeentelijke beleidsdoelstelling Leefmilieu - Energie. Om aan de internationale engagementen bij het Kaderverdrag inzake Klimaatsverandering en het Protocol van Kyoto te kunnen voldoen, moet België de broeikasgasemissies met 7,5% reduceren t.o.v. het basisjaar Minder gasverbruik betekent minder broeikasgasemissie en bovendien een financiële besparing. Instrumentarium - Interne Milieuzorg & Energie. De gemeente dient het goede voorbeeld te geven inzake efficiënt en zuinig gebruik van energie. In het milieubeleidsplan is opgenomen dat de gemeente streeft naar een zo laag mogelijk energieverbruik. Relatie tot het gewestelijke beleid Indicator op gewestelijk niveau Kyoto - protocol. Beleidsdoelstelling op gewestelijk niveau Het behalen van de Kyoto - norm. Bron - Data Dataleverancier Vergelijkbaarheid in de tijd en ruimte Validiteit Complementaire indicatoren Rapporteringfrequentie Laatste rapportering Volgende rapportering 2014 Via eigen maandelijkse opmetingen van gasmeters in gemeentelijke gebouwen en de gegevens van de dataloggers. De indicator is vergelijkbaar in de tijd indien geen bijkomende gebouwen worden opgenomen. Een vergelijking maken met andere gemeenten is moeilijk omdat elke gemeente andere gebouwen in zijn beheer heeft (niet elke gemeente heeft evenveel sporthallen, een zwembad, enz.). Slechts de meest relevante gebouwen werden opgenomen in de som van de jaarverbruiken. Gasverbruik per VTE. Maandelijks. Feitelijke data Jaar Verbruik in m³

12 Pagina Toelichting Interpretatie van de gegevens Vergelijking met doelstellingen Er is een stijging van het aardgasverbruik t.o.v De gewenste daling van het aardgasverbruik wordt dus niet behaald. Verklaring Knelpuntenanalyse Oplossing Een deel hiervan is te verklaren door de strenge en lange winter. Daarnaast is er ook in de kleuterschool van GBS t Blokje de verwarming op mazout vervangen door een verwarming op aardgas. Hierdoor is het totaal verbruik van aardgas toegenomen, maar als men gaat kijken naar kwh/m² gaat kijken, dan is deze gedaald. De gebouwen worden ook door de inwoners gebruikt, waardoor het sensibiliseren niet altijd eenvoudig is. Daarnaast zijn ook niet alle personeelsleden even doordrongen van het feit dat ze zuinig moeten zijn. Blijvende sensibilisatie naar het gemeentepersoneel en de gebruikers van de gebouwen. Administratief Contactgegevens Datum 19 mei Duurzaamheidsambtenaar Mariska Raeymakers Mariska Raeymakers, Tel.: , Mail: duurzaam@wuustwezel.be.

13 Pagina Aantal fotovoltaïsche zonnepanelen in beheer van de gemeente. Indicatorgegevens Definitie Meeteenheid Aantal fotovoltaïsche zonnepanelen in beheer van de gemeente. Het aantal kwh dat geproduceerd wordt door de fotovoltaïsche zonnepanelen gelegen op gemeentegebouwen. De fotovoltaïsche zonnepanelen zijn in eigendom van de gemeente. kwh. Situering Beleidsdomein Bekommernis Relatie tot de SO Situering in het lokale beleid Gemeentelijke beleidsdoelstelling Leefmilieu Energie. Om aan de internationale engagementen bij het Kaderverdrag inzake Klimaatsverandering en het Protocol van Kyoto te kunnen voldoen, moet België de broeikasgasemissies met 7,5% reduceren t.o.v. het basisjaar Minder elektriciteitsverbruik betekent minder broeikasgasemissie en bovendien een financiële besparing. Energie. Het gemeentelijk beleid zal erop gericht zijn om het duurzame en efficiënte gebruik van energie maximaal te stimuleren en te promoten naar haar personeel en inwoners toe. De gemeente dient zelf het goede voorbeeld te geven inzake efficiënt en zuinig gebruik van energie. Maar zuinig omspringen alleen is niet voldoende. Er zal ook op zoek worden gegaan naar alternatieve energiebronnen. In het milieubeleidsplan staat dat de gemeente haar energieverbruik zo laag mogelijk wilt houden. Naast het uitvoeren van energiebesparende maatregelen, is het ook van belang dat er hernieuwbare energiebronnen worden ingeschakeld. Data Dataleverancier Vergelijkbaarheid in de tijd en ruimte Validiteit Complementaire indicatoren - Rapporteringfrequentie Laatste rapportering Volgende rapportering 2014 Via eigen maandelijkse opmetingen van de groenestroomtellers in gemeentelijke gebouwen en via dataloggers. De indicator is vergelijkbaar in de tijd indien geen bijkomende gebouwen worden opgenomen. Een vergelijking maken met andere gemeenten is moeilijk omdat elke gemeente andere gebouwen in zijn beheer heeft, met verschillende mogelijkheden. Alle fotovoltaïsche zonnepanelen worden opgenomen. De zonnepanelen van GC Blommaert zijn in gebruik genomen in Die van GLS Klim Op zijn pas in november Maandelijks. Feitelijke data Jaar Bib GC GLS Klim Totaal

14 Blommaert OP Pagina , , , , , , , , ,05 143, , , , , , , , , ,98 Toelichting De fotovoltaïsche zonnepanelen liggen niet op alle gebouwen even lang. De fotovoltaïsche zonnepanelen op de bibliotheek liggen er sinds 2005, die op GC Blommaert liggen ze er sinds 2011 en op GLS Klim Op werken ze sinds november Interpretatie van de gegevens Vergelijking met doelstellingen Geleidelijk aan komt er een stijging in het aantal fotovoltaïsche zonnepanelen en hun productie. Uiteraard is de productie voor een gedeelte ook afhankelijk van de uren zon. Een bewolkt jaar heeft uiteraard zijn weerslag op het aantal geproduceerde kwh. Verklaring Knelpuntenanalyse Oplossing De gemeente probeert zelf het goede voorbeeld te geven betreffende de productie van hernieuwbare energie. Niet alle gebouwen zijn geschikt voor het plaatsen van fotovoltaïsche zonnepanelen. Dit heeft te maken met de ligging van het dak, de omgeving (bomen, hogere gebouwen, ). Er moet ook rekening gehouden worden met de kosten-batenanalyse. Bij nieuwbouw kan hier rekening mee worden gehouden, maar bij bestaande gebouwen is het moeilijk. Administratief Contactgegevens Datum 19 mei Duurzaamheidsambtenaar Mariska Raeymakers Mariska Raeymakers, Tel.: , Mail: duurzaam@wuustwezel.be.

15 Pagina Jaarlijkse uitgaven fiets- en ecovergoeding gemeentepersoneel. Indicatorgegevens Definitie Meeteenheid Jaarlijkse uitgaven fiets- en ecovergoeding gemeentepersoneel. De totale som van de jaarlijkse uitgaven die aan personeelsleden van het gemeentebestuur wordt toegekend die met de fiets of te voet naar het werk komen. Het aantal betoelaagde kilometers dat jaarlijks met de fiets of te voet van en naar het werk wordt afgelegd door de personeelsleden van het gemeentebestuur. Euro per VTE (omgezet naar km). Situering Beleidsdomein Bekommernis Relatie tot de SO Situering in het lokale beleid Gemeentelijke beleidsdoelstelling Leefmilieu - Mobiliteit. Het wegverkeer veroorzaakt heel wat neveneffecten zoals luchtvervuiling, fileproblemen (congestie), ongevallen, geluidshinder, klimaatverandering Haar uitstoot van fijn stof, ozonvormende gassen en broeikasgassen blijft toenemen. Instrumentarium - Interne Milieuzorg & Mobiliteit. Bij de uitwerking van het gemeentelijk mobiliteitsbeleid wordt in belangrijke mate rekening gehouden met milieudoelstellingen, meer bepaald de promotie van milieuvriendelijk verplaatsingsgedrag bij scholen, eigen personeelsleden en inwoners van de gemeente. Door het toekennen van een fietsvergoeding aan het eigen personeel wil het gemeentebestuur het goede voorbeeld geven en het fietsgebruik stimuleren. In het gemeentelijk milieubeleidsplan staat vermeld dat de gemeente het verplaatsen met de fiets en/of te voet van en naar het werk via de uitwerking van een ecovergoeding wilt stimuleren. Data Dataleverancier Vergelijkbaarheid in de tijd en ruimte Validiteit Complementaire indicatoren / Rapporteringfrequentie Gemeentelijke dienst financiën. Een vergelijking in de tijd en de ruimte is mogelijk. Er wordt aan iedereen die met de fiets of te voet naar het werk komt een fietsvergoeding gegeven. Zo worden ook de occasionele fietsers of voetgangers mee opgenomen in de cijfers. Jaarlijks. Laatste rapportering Volgende rapportering 2014 Feitelijke data Bedrag Gefietste / gewandelde km.

16 Pagina , , , , , , , , Toelichting -. Interpretatie van de gegevens Vergelijking met doelstellingen Uit de cijfers blijkt dat er een stijgende lijn zit in het aantal gefietste kilometers. T.o.v wordt al bijna 50% meer met de fiets of te voet naar het werk gekomen. In 2013 is er iets minder gefietst dat in Verklaring Knelpuntenanalyse Oplossing De gemeente probeert het met de fiets en te voet naar het werk komen zoveel mogelijk te stimuleren. Niet enkel via de vergoeding, maar ook via andere acties en campagnes zoals Mijn Korte Ritten, fietsontbijt, Er werken steeds meer mensen van buiten de gemeente bij de gemeente. Voor hen is het moeilijker om veel met de fiets naar het werk te komen, omwille van de langere reistijd. Blijvend sensibiliseren naar inwoners en personeel. Administratief Contactgegevens Datum 19 mei Duurzaamheidsambtenaar Mariska Raeymakers Mariska Raeymakers, Tel.: , Mail:

17 Pagina Totale hoeveelheid huishoudelijk afval Indicatorgegevens Definitie Meeteenheid Totale hoeveelheid huishoudelijk afval. Totale hoeveelheid aangeboden hoeveelheid huishoudelijke en gelijkgestelde afvalstoffen, met een onderscheid naar gemengd huisvuil (restfractie), grofvuil, gemeentevuil en selectief ingezamelde fracties berekend per inwoner en per jaar. Kilogram afval per inwoner per jaar. (kg/inw/jr) Situering Beleidsdomein Bekommernis Relatie tot de SO Situering in het lokale beleid Leefmilieu - Afval Afvalstoffenbeheer Iedereen wordt dagelijks met afval geconfronteerd. Voor de huishoudens houdt het probleem meestal op met het op tijd en stond buiten zetten van hun restafval, PMD, glas- en papierafval, of naar het containerpark brengen van hun KGA en grofvuil. Het probleem is echter veel complexer dan dat. Grote hoeveelheden afval moeten opgehaald en verwerkt worden en de uiteindelijke verwijdering van de afvalstoffen (verbranden en storten) brengt tal van milieuproblemen met zich mee (verlies van grondstoffen en energie, emissies naar bodem, water en lucht, ruimtebeslag). In de verschillende opties inzake afvalbeheer is een voorkeursrangorde aangebracht nl.: de ladder van Lansink. Deze rangorde geeft een algemene aanduiding van hun relatieve milieuhygiënische voor- en nadelen: 1. Preventie; 2. (Product)hergebruik; 3. Recyclage en compostering; 4. Verbranden met een hoog energierendement. 5. Verbranden. 6. Storten. Het voorkomen van afvalstoffen is het belangrijkste doel in het afvalstoffenbeleid, immers wat niet moet verwerkt worden kan ook niet voor problemen zorgen. De afvalstoffen die vervolgens ontstaan, dienen zoveel mogelijk te worden gerecupereerd. Hiermee wordt hergebruik, recyclage en compostering bedoeld. Op die manier blijven producten en grondstoffen binnen de stofkringloop. De afvalstoffen die niet kunnen worden voorkomen of gerecupereerd, dienen op de meest milieuvriendelijke manier te worden verwijderd, waarbij het verbranden (met energieterugwinning) de voorkeur verdient boven storten. Afval Het afvalpreventieplan dat door IGEAN werd opgemaakt, i.o.v. de gemeente Wuustwezel, werd goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 24 juni De verschillende actiepunten die in dit plan aan bod komen zijn: 1. Thuiscomposteren; 2. Anti-reclame stickers;

18 Pagina 18 Gemeentelijke beleidsdoelstelling 3. Sensibilisering via gemeentelijke informatiekanalen; 4. Kippenactie; 5. Afvalpreventie naar scholen; 6. Afvalpreventie andere doelgroepen; 7. Actie boodschappentas; 8. Afvalvoorkoming op evenementen. De gemeente wenst in te blijven spelen op afvalpreventie en het sorteren van het afval. Op deze wijze wil de gemeente als eerste ervoor zorgen om de hoeveelheid afval zo klein mogelijk te maken. Daarnaast wilt de gemeente dat het onvermijdelijke afval, zo goed mogelijk wordt gesorteerd, zodat er een optimale recyclage mogelijk is. Relatie tot het gewestelijke beleid Indicator op gewestelijk niveau Beleidsdoelstelling op gewestelijk niveau Bron MINA plan 4. De totale hoeveelheid afval primair geproduceerde bedrijfsafvalstoffen. De totale hoeveelheid afval - geproduceerde huishoudelijke afvalstoffen. Totale hoeveelheid niet-selectief aangeboden bedrijfsafval. Eindverwerking van afvalstoffen hoeveelheid gestorte nietbrandbare bedrijfsafvalstoffen. Eindverwerking van afvalstoffen hoeveelheid definitief verwijderd huishoudelijk afval (restafval). In 2015 is de milieudruk als gevolg van afvalproductie en verwerking verminderd: De totale hoeveelheid afval is niet meer toegenomen. De totale hoeveelheid niet selectief aangeboden bedrijfsafval daalt. De hoeveelheid definitief verwijderd huishoudelijk afval is verminderd. De hoeveelheid gestorte niet-brandbare bedrijfsafvalstoffen is verminderd. Maximaal stimuleren van reclyclage van afvalstoffen. Voor de niet te vermijden lekstromen de meest performante verwerkingsmethode gebruiken. Data Dataleverancier Primaire databron : - Intercommunale Igean; - gegevens ophaal en verwerkingsfirma's; - eigen gegevens; - inwoners: bevolkingsregister. Secundaire databron: Jaarlijkse inventarisatie van de OVAM op basis van door gemeenten ingediende gegevens in de afvalstoffenenquete. Jaarlijks publiceert OVAM een Inventarisatie huishoudelijke afvalstoffen. Dit omvat een overzicht van alle huishoudelijke afvalstoffen en de vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen ingezameld door of in opdracht van de 308 Vlaamse gemeenten. De cijfers geven een overzicht van de hoeveelheid restafval, de selectieve en totale hoeveelheid

19 Pagina 19 Vergelijkbaarheid in de tijd en ruimte huishoudelijke en vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen. Cijfers beschikbaar vanaf De statistieken bestaan over het algemeen lang genoeg om evoluties in de tijd aan te duiden. Toch moet rekening gehouden wordt met volgende gebeurtenissen die het totale gewicht aan restafval kunnen beïnvloeden: Begindatum van de selectieve ophaling bracht over het algemeen een sterke daling mee van de hoeveelheid restafval aangeboden door de inwoners. De selectieve ophaling van groenafval is meestal van een recentere datum en betekent een verdere daling van de hoeveelheid restafval. De hoeveelheid gemeentevuil binnen de restfractie is sterk afhankelijk van het aantal evenementen, markten, veegbeurten straten, Wijzigingen in de prijs van de zak voor restafval blijken een evenredig effect te hebben op de hoeveelheid aangeboden restafval. De wijze waarop huishoudelijk afval wordt verwerkt, verschilt naargelang het gaat om selectief of niet selectief ingezameld afval. Al het niet selectief ingezameld afval gaat richting verbrandingsinstallaties en stortplaatsen. De selectieve inzameling van huishoudelijk afval daarentegen heeft tot doel materiaal aan te bieden voor hergebruik, compostering of recyclage, met uitzondering van bv. KGA dat deels ook omwille van een ecologisch verantwoorde verwijdering apart wordt ingezameld. Toch komt een hoeveelheid van het selectief ingezamelde afval niet voor deze verwerkingswijzen in aanmerking, wegens vervuiling door bepaalde componenten. Andere wijzigingen in het afvalbeleid: voorbeeld promotie van 'afvalkippen', Dataverzameling en verwerking wordt door OVAM georganiseerd en gecontroleerd, wat vergelijking tussen de gemeenten in principe perfect mogelijk maakt. Toch moet rekening gehouden worden met volgende factoren vooraleer gemeenten met elkaar te vergelijken: Net zoals er zich binnen de gemeente verschuivingen in de tijd kunnen voordoen, bestaan er tussen de gemeenten belangrijke basisverschillen; Zoals vermeld in het vigerende uitvoeringsplan 'Milieuverantwoord beheer van huishoudelijke afvalstoffen', wordt voor restafval en voor selectief ingezamelde huishoudelijke afvalstoffen bij een beperkt aantal gemeenten een correctiefactor toegepast voor studenten, toeristen, Voor zover er geen aparte registratie bij de ophaling gebeurt van het restafval dat niet afkomstig is van particulieren (aparte ophaalronde, geautomatiseerd informatiesysteem) omvat het aantal kg 'huishoudelijk' restafval in de praktijk alle restafvalstoffen die de facto door of in opdracht van gemeenten worden ingezameld. Dit afval is hoofdzakelijk afkomstig van particuliere huishoudens. Maar het kan ook afkomstig zijn uit de publieke ruimte (zwerfvuil, marktvuil, afval van evenementen, ), van kantoren, winkels, landbouwers, voor zover het vergelijkbare afvalstoffen betreft die samen met de huishoudelijke werden ingezameld. Vooral in plattelandsgemeenten wordt nog veel aan

20 Pagina 20 Validiteit Complementaire indicatoren Rapporteringfrequentie thuisverbranding in open lucht gedaan. Maar ook in steden 'verdwijnt' nog heel wat restafval via zogenaamde allesbranders. Tussen de gemeenten bestaan belangrijke verschillen in intensiteit van de controles op of sensibilisatie rond deze fenomenen. De problemen veroorzaakt door een afvalstof worden niet alleen bepaald door de hoeveelheid afvalstof, maar ook door de samenstelling (fysische en chemische eigenschappen) en het beheer (opslag, transport, verwerking) van die afvalstof. Grote hoeveelheden ongevaarlijk afval kunnen minder problemen veroorzaken dan kleine hoeveelheden gevaarlijk afval. Anderzijds kan het verwerken van ongevaarlijk afval aanleiding geven tot de vorming van gevaarlijke stoffen, afhankelijk van de procesvoering. Alle Vlaamse gemeenten zijn verplicht om de jaarlijkse afvalstoffenenquête in te vullen waarin gepeild wordt naar de afvalstoffengegevens van het afgelopen jaar. De gemeenten zijn niet verplicht om het afval van kleine ondernemingen in te zamelen, maar ze kunnen hun systemen voor gescheiden inzameling openstellen voor vergelijkbaar bedrijfsafval dat wat betreft aard, samenstelling en hoeveelheid vergelijkbaar is met huishoudelijke afvalstoffen. De gemeenten worden aangemoedigd om dit bedrijfsafval zo goed mogelijk afzonderlijk te registreren. Sommige gemeenten trachten zelf in te schatten hoe groot het aandeel van het vergelijkbaar bedrijfsafval is. Dit doen ze door via een steekproef in de gemeente het gemiddeld gewicht van een recipiënt te bepalen. De methode hiervoor moet goedgekeurd zijn door OVAM. De geschatte hoeveelheid vergelijkbaar bedrijfsafval wordt dan niet meegeteld bij het huishoudelijk afval. Sommige gemeenten hebben een aparte ophaalronde voor het vergelijkbaar bedrijfsafval of maken gebruik van het DIFTAR-systeem. Dit wordt dan ook niet meegeteld bij het huishoudelijk afval. Voor sommige gemeenten is het niet mogelijk om aan te geven wat het aandeel van het bedrijfsafval is. Het cijfer voor huishoudelijk afval bevat daarom steeds een fractie bedrijfsafval. Sinds september 2007 is er een nieuwe methode om de hoeveelheid bedrijfsafval te schatten. De OVAM heeft zelf een studie laten uitvoeren om het gemiddeld gewicht van verschillende types recipiënten te bepalen (afvalzakken, kleine en grote rolcontainers). Alhoewel we van alle Vlaamse gemeenten cijfers hebben, wil dit niet zeggen dat het geen schattingen zijn. Zo bestaat er onzekerheid over huishoudelijk afval dat niet via de gemeente opgehaald wordt. Samengestelde indicator die de totale hoeveelheid afval in al zijn componenten analyseert en daarenboven de afvalpreventie probeert te meten: hoeveelheid restafval, hoeveelheid afval afkomstig van sluikstorten en zwerfvuil, hoeveelheid klein gevaarlijk afval, omzet kringloopcentra, Verontreiniging veroorzaakt door afvalverwerkingsbedrijven. Jaarlijks. Laatste rapportering Volgende rapportering 2014 Feitelijke data Jaar Kg/inwoner , ,89

21 Pagina , , , , , , ,42 Toelichting Nog geen definitieve gegevens. Interpretatie van de gegevens Vergelijking met doelstellingen Uit deze cijfers blijkt dat de mensen zich steeds meer bewust zijn van het afval dat ze produceren. Daarom proberen ze dit zoveel mogelijk te beperken. Ook blijkt uit de cijfers dat er een verder doorgedreven sortering plaats vindt, waardoor ook de mate voor hergebruik is toegenomen. Verklaring Knelpuntenanalyse Oplossing Door het verder doorvoeren van het DIFTAR-systeem zien we dat de mensen steeds beter gaan sorteren en er ook wordt gezocht naar alternatieven, zoals bijvoorbeeld composteren, kippen, Vaak worden er nog vuilzakken aangeboden met materialen in die niet in desbetreffende vuilzak thuishoren. Daarnaast wordt er ook nog veel gesluikstort. Blijvend sensibiliseren naar alle inwoners toe. Administratief Contactgegevens Datum 19 mei Duurzaamheidsambtenaar Mariska Raeymakers Mariska Raeymakers, Tel.: , Mail:

22 Pagina Hoeveelheid niet-recupereerbaar huishoudelijk afval per inwoner per jaar. Indicatorgegevens Definitie Meeteenheid Hoeveelheid niet-recupereerbaar huishoudelijk afval per inwoner per jaar. Dit is het totale gewicht aan restafval per inwoner per jaar of nog genoemd de terminaal te verwijderen afvalstoffen (te storten of verbranden). (Niet selectief ingezamelde huishoudelijke afvalstoffen). Dit bestaat uit verschillende afvalstoffen: De totale hoeveelheid aangeboden gemengd huisvuil ingezameld via ophaling en containerpark; Het sorteerresidu dat uit het PMD-afval verwijderd wordt; Het niet-recupereerbaar grofvuil afkomstig van huishoudens; Het gemeentevuil bevat volgende te verwijderen afvalstoffen: marktafvalstoffen, straat- en veegvuil, afval van de werking van de gemeentelijke diensten (kantoorafval, kantineafval, kerkhofafval,...), strandafval, afval van recipiënten tegen de bestrijding van zwerfvuil, opruiming van sluikstorten, verontreinigd wegbermmaaisel, gemengd gemeenteafval ingezameld in containers. Het omvat niet: 1. Riool- en kolkenslib, afval van de afbraak van kunstwerken, wegen, gebouwen, afval van de gemeentelijke werkplaatsen; 2. Plantsoenafval en gemeentelijk groenafval; 3. Slib van septische putten; 4. Reinigingsmateriaal van waterlopen, grachtafval. Kilogram per inwoner per jaar. (kg/inw/jr) Situering Beleidsdomein Bekommernis Leefmilieu Afval Afvalstoffenbeheer Iedereen wordt dagelijks met afval geconfronteerd. Voor de huishoudens houdt het probleem meestal op met het op tijd en stond buiten zetten van hun restafval, PMD, glas- en papierafval, of naar het containerpark brengen van hun KGA en grofvuil. Het probleem is echter veel complexer dan dat. Grote hoeveelheden afval moeten opgehaald en verwerkt worden en de uiteindelijke verwijdering van de afvalstoffen (verbranden en storten) brengt tal van milieuproblemen met zich mee (verlies van grondstoffen en energie, emissies naar bodem, water en lucht, ruimtebeslag). In de verschillende opties inzake afvalbeheer is een voorkeursrangorde aangebracht nl.: de ladder van Lansink. Deze rangorde geeft een algemene aanduiding van hun relatieve milieuhygiënische voor- en nadelen: 1. Preventie; 2. (Product)hergebruik; 3. Recyclage en compostering; 4. Verbranden met een hoog energierendement. 5. Verbranden. 6. Storten.

23 Pagina 23 Relatie tot de SO Situering in het lokale beleid Gemeentelijke beleidsdoelstelling Het voorkomen van afvalstoffen is het belangrijkste doel in het afvalstoffenbeleid, immers wat niet moet verwerkt worden kan ook niet voor problemen zorgen. De afvalstoffen die vervolgens ontstaan, dienen zoveel mogelijk te worden gerecupereerd. Hiermee wordt hergebruik, recyclage en compostering bedoeld. Op die manier blijven producten en grondstoffen binnen de stofkringloop. De afvalstoffen die niet kunnen worden voorkomen of gerecupereerd, dienen op de meest milieuvriendelijke manier te worden verwijderd, waarbij het verbranden (met energieterugwinning) de voorkeur verdient boven storten. Afval De fracties die ingezameld worden via de huis-aan-huisinzameling, of op het recyclagepark worden verwerkt volgens het principe van de ladder van Lansink. Het gemeentebestuur streeft naar een vermindering van de hoeveelheid terminaal te verwijderen huishoudelijke afvalstoffen. Deze verwijderingmethoden (storten, verbranden) zijn namelijk zeer milieubelastend. Men wil max. 150 kg/inw/jaar. Dit is terug te vinden in zowel de Samenwerkingsovereenkomst als in het gemeentelijk milieubeleidsplan Relatie tot het gewestelijke beleid Indicator op gewestelijk niveau Beleidsdoelstelling op gewestelijk niveau Bron MINA plan 4 De totale hoeveelheid afval primair geproduceerde bedrijfsafvalstoffen. De totale hoeveelheid afval - geproduceerde huishoudelijke afvalstoffen. Totale hoeveelheid niet-selectief aangeboden bedrijfsafval. Eindverwerking van afvalstoffen hoeveelheid gestorte nietbrandbare bedrijfsafvalstoffen. Eindverwerking van afvalstoffen hoeveelheid definitief verwijderd huishoudelijk afval (restafval). In 2015 is de milieudruk als gevolg van afvalproductie en verwerking verminderd: De totale hoeveelheid afval is niet meer toegenomen. De totale hoeveelheid niet selectief aangeboden bedrijfsafval daalt. De hoeveelheid definitief verwijderd huishoudelijk afval is verminderd. De hoeveelheid gestorte niet-brandbare bedrijfsafvalstoffen is verminderd. Data Dataleverancier Primaire databron : - Intercommunale Igean; - gegevens ophaal en verwerkingsfirma's; - eigen gegevens; - inwoners: bevolkingsregister. Secundaire databron:

24 Pagina 24 Jaarlijkse inventarisatie van de OVAM op basis van door gemeenten ingediende gegevens in de afvalstoffenenquete. Jaarlijks publiceert OVAM een Inventarisatie huishoudelijke afvalstoffen. Dit omvat een overzicht van alle huishoudelijke afvalstoffen en de vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen ingezameld door of in opdracht van de 308 Vlaamse gemeenten. De cijfers geven een overzicht van de hoeveelheid restafval, de selectieve en totale hoeveelheid huishoudelijke en vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen. Cijfers beschikbaar vanaf Vergelijkbaarheid in de tijd en ruimte De statistieken bestaan over het algemeen lang genoeg om evoluties in de tijd aan te duiden. Toch moet rekening gehouden wordt met volgende gebeurtenissen die het totale gewicht aan restafval kunnen beïnvloeden: Begindatum van de selectieve ophaling bracht over het algemeen een sterke daling mee van de hoeveelheid restafval aangeboden door de inwoners. De selectieve ophaling van groenafval is meestal van een recentere datum en betekent een verdere daling van de hoeveelheid restafval. De hoeveelheid gemeentevuil binnen de restfractie is sterk afhankelijk van het aantal evenementen, markten, veegbeurten straten, Wijzigingen in de prijs van de meestal grijze zak voor restafval blijken een evenredig effect te hebben op de hoeveelheid aangeboden restafval. De wijze waarop huishoudelijk afval wordt verwerkt, verschilt naargelang het gaat om selectief of niet selectief ingezameld afval. Al het niet selectief ingezameld afval gaat richting verbrandingsinstallaties en stortplaatsen. De selectieve inzameling van huishoudelijk afval daarentegen heeft tot doel materiaal aan te bieden voor hergebruik, compostering of recyclage, met uitzondering van bv. KGA dat deels ook omwille van een ecologisch verantwoorde verwijdering apart wordt ingezameld. Toch komt een hoeveelheid van het selectief ingezamelde afval niet voor deze verwerkingswijzen in aanmerking, wegens vervuiling door bepaalde componenten. Andere wijzigingen in het afvalbeleid: voorbeeld promotie van 'gouden afvalkippen', Dataverzameling en verwerking wordt door OVAM georganiseerd en gecontroleerd, wat vergelijking tussen de gemeenten in principe perfect mogelijk maakt. Toch moet rekening gehouden worden met volgende factoren vooraleer gemeenten met elkaar te vergelijken: Net zoals er zich binnen de gemeente verschuivingen in de tijd kunnen voordoen, bestaan er tussen de gemeenten belangrijke basisverschillen; Zoals vermeld in het vigerende Uitvoeringsplan Huishoudelijke afvalstoffen, wordt voor restafval en voor selectief ingezamelde huishoudelijke afvalstoffen bij een beperkt aantal gemeenten een correctiefactor toegepast voor studenten, toeristen, Voor zover er geen aparte registratie bij de ophaling gebeurt van het restafval dat niet afkomstig is van particulieren (aparte ophaalronde, geautomatiseerd informatiesysteem) omvat het aantal kg 'huishoudelijk' restafval in de praktijk alle restafvalstoffen die de facto door of in opdracht van gemeenten worden ingezameld. Dit afval is hoofdzakelijk afkomstig van

25 Pagina 25 Validiteit Complementaire indicatoren Rapporteringfrequentie particuliere huishoudens. Maar het kan ook afkomstig zijn uit de publieke ruimte (zwerfvuil, marktvuil, afval van evenementen, ), van kantoren, winkels, landbouwers, voor zover het vergelijkbare afvalstoffen betreft die samen met de huishoudelijke werden ingezameld. Vooral in plattelandsgemeenten wordt nog veel aan thuisverbranding in open lucht gedaan. Maar ook in steden 'verdwijnt' nog heel wat restafval via zogenaamde allesbranders. Tussen de gemeenten bestaan belangrijke verschillen in intensiteit van de controles op of sensibilisatie rond deze fenomenen. Een dalende trend restafval wijst op daling van de noodzaak tot storten of verbranden en dus tot meer duurzaamheid. Storten van afval kan immers leiden tot bodem- en waterverontreiniging met negatieve gevolgen voor mens en natuur. Afvalverbranding wordt vaak geassocieerd met gevaren voor de gezondheid, vooral door de potentiële uitstoot van kankerverwekkende stoffen zoals dioxines. Restafval betekent tevens een aanzienlijke directe kost. Maar een daling van de hoeveelheid restafval, terwijl de totale hoeveelheid afval blijft stijgen, kan betekenen dat afvalproblematiek enkel benaderd wordt via de laagste treden van de verwerkingshiërarchie geïnspireerd op de Ladder van Lansink. Voor het meest recente jaar ontbreken gegevens voor de fracties textiel, afgedankte elektrische en elektronische apparaten (AEEA) en kringloopafval. Deze fracties worden door OVAM bijgeschat op basis van gemiddelden. In de loop van het jaar worden de exacte gegevens over deze fracties ingevuld in de databank van OVAM. Het komt voor dat de hoeveelheid afvalstoffen die de gemeenten aan OVAM moeten rapporteren, uitgedrukt worden in m 3. OVAM rekent dit om naar kg op basis van een gemiddeld soortelijk gewicht. Voor het berekenen van de hoeveelheid afval per inwoner worden de inwonersaantallen van 1 januari van het daaropvolgende jaar gebruikt. Samengestelde indicator die de totale hoeveelheid afval in al zijn componenten analyseert en daarenboven de afvalpreventie probeert te meten: totale hoeveelheid afval, hoeveelheid afval afkomstig van sluikstorten en zwerfvuil, hoeveelheid klein gevaarlijk afval, omzet kringloopcentra, Jaarlijks. Laatste rapportering Volgende rapportering 2014 Feitelijke data Jaar Kg/inwoner , , , , , , ,649

26 Pagina 26 Toelichting , , , Nog geen definitieve gegevens. Interpretatie van de gegevens Vergelijking met doelstellingen In de gemeente daalt de hoeveelheid restafval gestaag. In 2007 en in 2011 was er een kleine stijging waar te nemen. In 2011 is dit voor een deel mee te verklaren door de luiers die in het restafval moesten worden gedaan. Momenteel is Wuustwezel de gemeente met het laagste cijfer in het werkingsgebied van IGEAN. Verklaring Knelpuntenanalyse Oplossing Als je kijkt naar het dalend getal en daarbij ook rekening houdt met het dalende cijfer van het totaal huishoudelijk afval, dan kunnen we melden dat niet alleen het totaal huishoudelijk afval afneemt, maar dat de mensen ook steeds meer sorteren. Vaak worden er nog vuilzakken aangeboden met materialen die niet in de desbetreffende vuilzak thuishoren. Daarnaast wordt er ook nog veel gesluikstort. Blijvende sensibilisatie naar de inwoners toe. Administratief Contactgegevens Datum 19 mei Duurzaamheidsambtenaar Mariska Raeymakers Mariska Raeymakers, Tel.: , Mail:

27 Pagina Selectief ingezamelde afvalfracties m.u.v. groenafval, bouw- en sloopafval, houtafval, afgedankte elektrische en elektronische apparaten/ inwoner/jaar. Indicatorgegevens Definitie Meeteenheid Selectief ingezamelde afvalfracties m.u.v. groenafval, bouw- en sloopafval, houtafval, afgedankte elektrische en elektronische apparaten/ inwoner/jaar. Hoeveelheid huishoudelijk afval dat selectief wordt ingezameld. Kilogram afval per inwoner per jaar (kg/inwoner/jaar). Situering Beleidsdomein Bekommernis Relatie tot de SO Situering in het lokale beleid Leefmilieu - Afval Afvalstoffenbeheer Iedereen wordt dagelijks met afval geconfronteerd. Voor de huishoudens houdt het probleem meestal op met het op tijd en stond buiten zetten van hun restafval, PMD, glas- en papierafval, of naar het containerpark brengen van hun KGA en grofvuil. Het probleem is echter veel complexer dan dat. Grote hoeveelheden afval moeten opgehaald en verwerkt worden en de uiteindelijke verwijdering van de afvalstoffen (verbranden en storten) brengt tal van milieuproblemen met zich mee (verlies van grondstoffen en energie, emissies naar bodem, water en lucht, ruimtebeslag). In de verschillende opties inzake afvalbeheer is een voorkeursrangorde aangebracht nl.: de ladder van Lansink. Deze rangorde geeft een algemene aanduiding van hun relatieve milieuhygiënische voor- en nadelen: 1. Preventie; 2. (Product)hergebruik; 3. Recyclage en compostering; 4. Verbranden met een hoog energierendement. 5. Verbranden. 6. Storten. Het voorkomen van afvalstoffen is het belangrijkste doel in het afvalstoffenbeleid, immers wat niet moet verwerkt worden kan ook niet voor problemen zorgen. De afvalstoffen die vervolgens ontstaan, dienen zoveel mogelijk te worden gerecupereerd. Hiermee wordt hergebruik, recyclage en compostering bedoeld. Op die manier blijven producten en grondstoffen binnen de stofkringloop. De afvalstoffen die niet kunnen worden voorkomen of gerecupereerd, dienen op de meest milieuvriendelijke manier te worden verwijderd, waarbij het verbranden (met energieterugwinning) de voorkeur verdient boven storten. Afval De fracties die ingezameld worden via de huis-aan-huisinzameling, of op het recyclagepark worden verwerkt volgens het principe van de ladder van Lansink (zie ook Bekommernis). Het gemeentebestuur streeft naar een vermindering van de hoeveelheid terminaal te verwijderen huishoudelijke afvalstoffen. Deze verwijderingmethoden

28 zijn namelijk zeer milieubelastend (storten, verbranden). Daarom tracht ze de hoeveelheid selectief ingezameld afval zo hoog mogelijk te krijgen. Gemeentelijke beleidsdoelstelling Een zo hoog mogelijk cijfer voor het selectief ingezamelde hoeveelheid. Pagina 28 Relatie tot het gewestelijke beleid Indicator op gewestelijk niveau Beleidsdoelstelling op gewestelijk niveau Bron MINA plan 4 De totale hoeveelheid afval primair geproduceerde bedrijfsafvalstoffen. De totale hoeveelheid afval - geproduceerde huishoudelijke afvalstoffen. Totale hoeveelheid niet-selectief aangeboden bedrijfsafval. Eindverwerking van afvalstoffen hoeveelheid gestorte nietbrandbare bedrijfsafvalstoffen. Eindverwerking van afvalstoffen hoeveelheid definitief verwijderd huishoudelijk afval (restafval). In 2015 is de milieudruk als gevolg van afvalproductie en verwerking verminderd: De totale hoeveelheid afval is niet meer toegenomen. De totale hoeveelheid niet selectief aangeboden bedrijfsafval daalt. De hoeveelheid definitief verwijderd huishoudelijk afval is verminderd. De hoeveelheid gestorte niet-brandbare bedrijfsafvalstoffen is verminderd. Data Dataleverancier Primaire databron : Vergelijkbaarheid in de tijd en ruimte - Intercommunale Igean; - gegevens ophaal en verwerkingsfirma's; - eigen gegevens; - inwoners: bevolkingsregister. Secundaire databron: Jaarlijkse inventarisatie van de OVAM op basis van door gemeenten ingediende gegevens in de afvalstoffenenquete. Jaarlijks publiceert OVAM een Inventarisatie huishoudelijke afvalstoffen. Dit omvat een overzicht van alle huishoudelijke afvalstoffen en de vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen ingezameld door of in opdracht van de 308 Vlaamse gemeenten. De cijfers geven een overzicht van de hoeveelheid restafval, de selectieve en totale hoeveelheid huishoudelijke en vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen. Cijfers beschikbaar vanaf De statistieken bestaan over het algemeen lang genoeg om evoluties in de tijd aan te duiden. Toch moet rekening gehouden wordt met volgende gebeurtenissen die het totale gewicht aan restafval kunnen beïnvloeden: Begindatum van de selectieve ophaling bracht over het algemeen een sterke daling mee van de hoeveelheid restafval aangeboden door de inwoners.

Indicatorgegevens Naam

Indicatorgegevens Naam Indicatorgegevens Naam Definitie Meeteenheid Situering Beleidsdomein Bekommernis HOEVEELHEID NIET-RECUPEERBAAR HUISHOUDELIJK AFVAL PER INWONER Dit is het totaal gewicht aan restafval per inwoner per jaar

Nadere informatie

GEWICHTSPERCENTAGE VAN HET HUISHOUDELIJK AFVAL DAT SELECTIEF WORDT INGEZAMELD

GEWICHTSPERCENTAGE VAN HET HUISHOUDELIJK AFVAL DAT SELECTIEF WORDT INGEZAMELD Indicatorgegevens Naam Definitie Meeteenheid Situering Beleidsdomein Bekommernis Relatie tot de SO Situering in het lokale beleid Gemeentelijke beleidsdoelstelling GEWICHTSPERCENTAGE VAN HET HUISHOUDELIJK

Nadere informatie

Terminaal te verwijderen huishoudelijk afval in kg/inwoner/jaar

Terminaal te verwijderen huishoudelijk afval in kg/inwoner/jaar Terminaal te verwijderen huishoudelijk afval in kg/inwoner/jaar Indicatorgegevens Naam Definitie Meeteenheid Situering Beleidsdomein Bekommernis Relatie tot de SO Situering in het lokaal beleid Terminaal

Nadere informatie

Milieubarometer gemeente Wuustwezel Inhoud

Milieubarometer gemeente Wuustwezel Inhoud Milieubarometer gemeente Wuustwezel Inhoud Milieubarometer gemeente Wuustwezel... 1 1. Papierverbruik per jaar... 2 2. Hoeveelheid gebruikte bestrijdingsmiddelen door gemeentelijke diensten... 3 3. Totaal

Nadere informatie

AANTAL VTE BELAAST MET MILIEUTAKEN Deze indicator geeft aan hoeveel VTE in het gemeentebestuur belast zijn met het uitvoeren van milieutaken.

AANTAL VTE BELAAST MET MILIEUTAKEN Deze indicator geeft aan hoeveel VTE in het gemeentebestuur belast zijn met het uitvoeren van milieutaken. Indicatorgegevens Definitie Meeteenheid Situering Beleidsdomein Bekommernis Relatie tot de SO Situering in het lokaal beleid Gemeentelijke/provinci ale beleidsdoelstelling/bro n AANTAL VTE BELAAST MET

Nadere informatie

IVAREM is de Intergemeentelijke Vereniging voor duurzaam Afvalbeheer in de regio Mechelen.

IVAREM is de Intergemeentelijke Vereniging voor duurzaam Afvalbeheer in de regio Mechelen. TOELICHTING AFVALCIJFERS IVAREM 2015 ALGEMEEN IVAREM is de Intergemeentelijke Vereniging voor duurzaam Afvalbeheer in de regio Mechelen. Het is haar doelstelling om een vooruitstrevend duurzaam en integraal

Nadere informatie

IVAREM is de Intergemeentelijke Vereniging voor duurzaam Afvalbeheer in de regio Mechelen.

IVAREM is de Intergemeentelijke Vereniging voor duurzaam Afvalbeheer in de regio Mechelen. TOELICHTING AFVALCIJFERS IVAREM 2016 ALGEMEEN IVAREM is de Intergemeentelijke Vereniging voor duurzaam Afvalbeheer in de regio Mechelen. Het is haar doelstelling om een vooruitstrevend duurzaam en integraal

Nadere informatie

Toelichting afvalcijfers 2017

Toelichting afvalcijfers 2017 Toelichting afvalcijfers 2017 ALGEMEEN IVAREM is de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer in de regio Mechelen. Het is haar doelstelling om een vooruitstrevend duurzaam en integraal afvalbeleid

Nadere informatie

Milieubarometer gemeente Wuustwezel Inhoud

Milieubarometer gemeente Wuustwezel Inhoud Milieubarometer gemeente Wuustwezel Inhoud Milieubarometer gemeente Wuustwezel...1 1. Papierverbruik per jaar...2 2. Hoeveelheid gebruikte bestrijdingsmiddelen door gemeentelijke diensten...3 3. Totaal

Nadere informatie

Toelichting afvalcijfers 2018

Toelichting afvalcijfers 2018 VVDC1x00xxx datum-201x Toelichting afvalcijfers 2018 1. Termen en definities Om de cijfers correct te interpreteren, is het nodig te weten wat met een bepaalde term bedoeld wordt. Huisvuil Huisvuil omvat

Nadere informatie

TOELICHTING AFVALCIJFERS IVAREM IVAREM is de Intergemeentelijke Vereniging voor duurzaam Afvalbeheer in de regio Mechelen.

TOELICHTING AFVALCIJFERS IVAREM IVAREM is de Intergemeentelijke Vereniging voor duurzaam Afvalbeheer in de regio Mechelen. TOELICHTING AFVALCIJFERS IVAREM 2014 ALGEMEEN IVAREM is de Intergemeentelijke Vereniging voor duurzaam Afvalbeheer in de regio Mechelen. Het is haar doelstelling om een vooruitstrevend duurzaam en integraal

Nadere informatie

Milieudienst

Milieudienst MILIEUBAROMETER 2013 - GEMEENTE ALKEN INDICATOR 1: totaal aanbod huishoudelijk afval in kg/inwoner INDICATOR 2: totaal niet selectief ingezamelde huishoudelijke afvalstoffen (niet recupereerbaar huishoudelijk

Nadere informatie

5.339 kwh / kwh kwh kwh kwh kwh kwh kwh 9. Totaal aantal kwh groene stroom verbruikt in de gemeente

5.339 kwh / kwh kwh kwh kwh kwh kwh kwh 9. Totaal aantal kwh groene stroom verbruikt in de gemeente Indicator Milieubarometer ENERGIE Gemeente als bedrijf 1.Totaal elektriciteitsverbruik door de gemeentelijke dienst (AC) 163.728 kwh 161.540 kwh 167.699 kwh 165.549 kwh 165.000 kwh 147.108 kwh 122.605

Nadere informatie

Totale hoeveelheid huishoudelijk afval in kg/inwoner/jaar in de kustgemeenten

Totale hoeveelheid huishoudelijk afval in kg/inwoner/jaar in de kustgemeenten Totale hoeveelheid huishoudelijk afval in kg/inwoner/jaar in de kustgemeenten Indicatorgegevens Naam Definitie Meeteenheid Situering Beleidsdomein Bekommernis Relatie tot de SO Situering in het lokaal

Nadere informatie

Belgen doen het slimmer en goedkoper Wat is de toverformule van Vlaanderen?

Belgen doen het slimmer en goedkoper Wat is de toverformule van Vlaanderen? 1 Belgen doen het slimmer en goedkoper Wat is de toverformule van Vlaanderen? Danny Wille Ingenieur - OVAM Inhoud 2 Inleiding; Vlaams afvalstoffenbeleid; Statistieken Vlaanderen-Nederland; diftar in het

Nadere informatie

Terminaal te verwijderen huishoudelijk afval in kg/inwoner/jaar in de kustgemeenten

Terminaal te verwijderen huishoudelijk afval in kg/inwoner/jaar in de kustgemeenten Terminaal te verwijderen huishoudelijk afval in kg/inwoner/jaar in de kustgemeenten Indicatorgegevens Naam Definitie Meeteenheid Situering Beleidsdomein Bekommernis Terminaal te verwijderen huishoudelijk

Nadere informatie

Energieverbruik gemeentelijke gebouwen

Energieverbruik gemeentelijke gebouwen MILIEUBAROMETER: INDICATORENFICHE ENERGIE 1/2 Samenwerkingsovereenkomst 2008-2013 Milieubarometer: Energieverbruik gemeentelijke gebouwen Indicatorgegevens Naam Definitie Meeteenheid Energieverbruik gemeentelijke

Nadere informatie

Vlaamse bedrijven produceren minder afval en sorteren voortaan ook pmd

Vlaamse bedrijven produceren minder afval en sorteren voortaan ook pmd Persmededeling JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Dinsdag 13 november 2012 Vlaamse bedrijven produceren minder afval en sorteren voortaan ook pmd Vlaams minister van Leefmilieu

Nadere informatie

Milieuprestatie-indicatoren 2006

Milieuprestatie-indicatoren 2006 Milieuprestatie-indicatoren 26 Dimitri Devuyst Milieucoördinator Dimitri.Devuyst@vub.ac.be Reëel gas per m² 1998,46 1999,4 2,35 21,39 22,42 23,15 24,34 25,44 26,44 Cijfers van 23 zijn niet betrouwbaar

Nadere informatie

Milieubarometer Lummen

Milieubarometer Lummen Indicator: % gezinnen met een anti-reclame sticker % gezinnen met een anti-reclame sticker 1 9 8 7 6 5 4 % gezinnen met een antireclame sticker 3 2 1 22 23 24 25 26 27 28 29 21 211 Aantal verdeelde stickers

Nadere informatie

Wat ik thuis sorteer, kan ik in mijn bedrijf evenzeer

Wat ik thuis sorteer, kan ik in mijn bedrijf evenzeer Wat ik thuis sorteer, kan ik in mijn bedrijf evenzeer OVAM Dimitri Strybos Nieuw Duurzaam Materialenbeleid Een eerste grote stap is gezet grondstoffen productie distributie burgers afvalverwerking 2011

Nadere informatie

Huishoudelijk elektriciteitsverbruik per aangesloten inwoner Hoeveelheid elektriciteit die verbruikt wordt binnen de Genkse huisgezinnen.

Huishoudelijk elektriciteitsverbruik per aangesloten inwoner Hoeveelheid elektriciteit die verbruikt wordt binnen de Genkse huisgezinnen. HUISHOUDELIJK ELEKTRICITEITSVERBRUIK Omschrijving Meeteenheid Beleidsdomein Relatie met de SO Gemeentelijke beleidsdoelstelling bron Dataleverancier Huishoudelijk elektriciteitsverbruik per aangesloten

Nadere informatie

Milieuprestatie-indicatoren 2011

Milieuprestatie-indicatoren 2011 Dimitri Devuyst, Milieucoördinator Dimitri.Devuyst@vub.ac.be Milieuprestatie-indicatoren 2011 Reëel gasverbruik voor verwarming m² 1998 0,46 1999 0,40 2000 0,35 2001 0,39 2002 0,42 2003-2004 0,34 2005

Nadere informatie

HAMME MILIEUBAROMETER 2013

HAMME MILIEUBAROMETER 2013 HAMME MILIEUBAROMETER 2013 1 Algemene informatie We moeten bewust omgaan met het milieu. Daar zijn we intussen allemaal wel van overtuigd. Er gebeurt dan ook al heel wat om het milieu waar mogelijk te

Nadere informatie

CO2-monitor 2013 s-hertogenbosch

CO2-monitor 2013 s-hertogenbosch CO2-monitor 2013 s-hertogenbosch Afdeling Onderzoek & Statistiek Maart 2013 2 Samenvatting In deze monitor staat de CO2-uitstoot beschreven in de gemeente s-hertogenbosch. Een gebruikelijke manier om de

Nadere informatie

Milieuprestatie-indicatoren 2008

Milieuprestatie-indicatoren 2008 Milieuprestatie-indicatoren 28 Dimitri Devuyst Milieucoördinator Dimitri.Devuyst@vub.ac.be Reëel gasverbruik voor verwarming per m² 1998,46 1999,4 2,35 21,39 22,42 23-24,34 25,44 26,44 27,4 28,52 1998,74

Nadere informatie

Implementatie zelfvoorzieningsprincipe in Vlaanderen 1 september 2011

Implementatie zelfvoorzieningsprincipe in Vlaanderen 1 september 2011 Implementatie zelfvoorzieningsprincipe in Vlaanderen 1 september 2011 Implementatie zelfvoorzieningsprincipe in Vlaanderen 1 september 2011 Met de inwerkingtreding van de Kaderrichtlijn is de juridische

Nadere informatie

Persdossier Tendensen, cijfers en achtergrondinfo over het Vlaams huishoudelijk afval

Persdossier Tendensen, cijfers en achtergrondinfo over het Vlaams huishoudelijk afval Persdossier Tendensen, cijfers en achtergrondinfo over het Vlaams huishoudelijk afval Vlaanderen kent een uitgekiend afvalbeleid. Sinds 1981 wordt er onafgebroken gewerkt aan een goede inzameling en verwerking

Nadere informatie

- ÉNERGIE - UNE CONSOMMATION TOTALE D'ÉNERGIE GLOBALEMENT EN BAISSE DEPUIS

- ÉNERGIE - UNE CONSOMMATION TOTALE D'ÉNERGIE GLOBALEMENT EN BAISSE DEPUIS - ÉNERGIE - UNE CONSOMMATION TOTALE D'ÉNERGIE GLOBALEMENT EN BAISSE DEPUIS 2004 STAAT VAN HET LEEFMILIEU 2011-2014 - CONTEXT - HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST 19 gemeenten, 161 km 2 1.163.486 inwoners

Nadere informatie

74% van het Vlaamse bedrijfsafval krijgt tweede leven

74% van het Vlaamse bedrijfsafval krijgt tweede leven Mechelen, 11 juni 214 74% van het Vlaamse bedrijfsafval krijgt tweede leven Nieuwe studie zet economisch effect en belang van de afval- en materialensector in de verf De Vlaamse bedrijven produceerden

Nadere informatie

OVERZICHT ACTIES EN PROJECTEN SAMENWERKINGSOVEREENKOMST 2008

OVERZICHT ACTIES EN PROJECTEN SAMENWERKINGSOVEREENKOMST 2008 OVERZICHT ACTIES EN PROJECTEN SAMENWERKINGSOVEREENKOMST 008 Zwart : basis is verplicht Rood: onderscheidingsniveau jaarlijks terugkerend (vast aantal punten) Groen: occasionele acties THEMA PUNTEN INSTRUMENTARIUM..

Nadere informatie

F.4 bijlage 4; Feiten en cijfers

F.4 bijlage 4; Feiten en cijfers F.4 bijlage 4; Feiten en cijfers F.4.1 Inleiding Deze bijlage geeft een toelichting bij de productie en verwerking van het Nederlands afval sinds 1985 plus een inschatting hiervan tijdens de komende planperiode.

Nadere informatie

Implementatie zelfvoorzieningsprincipe in Vlaanderen 1 januari 2014

Implementatie zelfvoorzieningsprincipe in Vlaanderen 1 januari 2014 Implementatie zelfvoorzieningsprincipe in Vlaanderen 1 januari 2014 Implementatie zelfvoorzieningsprincipe in Vlaanderen 1 januari 2014 1 Met de inwerkingtreding van de Kaderrichtlijn Afvalstoffen eind

Nadere informatie

Gemeente Kampenhout MILIEUJAARPROGRAMMA 2005

Gemeente Kampenhout MILIEUJAARPROGRAMMA 2005 Gemeente Kampenhout *************************************************************************** *************************************************************************** MILIEUJAARPROGRAMMA 2005 ***************************************************************************

Nadere informatie

Gemeentelijk afval- en materialenbeleid 2016

Gemeentelijk afval- en materialenbeleid 2016 Deze vragenlijst peilt naar de kwalitatieve gegevens van uw gemeentelijk afval- en materialenbeleid. De informatie uit deze vragenlijst willen we gebruiken om het Vlaams afval- en materialenbeleid verder

Nadere informatie

INZAMELING VAN BEDRIJFSAFVAL DAT VERGELIJKBAAR IS MET HUISHOUDELIJK AFVAL

INZAMELING VAN BEDRIJFSAFVAL DAT VERGELIJKBAAR IS MET HUISHOUDELIJK AFVAL INZAMELING VAN BEDRIJFSAFVAL DAT VERGELIJKBAAR IS MET HUISHOUDELIJK AFVAL GRATIS Infolijn: 0800 90 441 Geachte ondernemer De gemeente waar u gevestigd bent, heeft beslist om over te schakelen op een DIFTAR-inzameling

Nadere informatie

Zaterdag 26 juni 2010 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Opening vernieuwd containerpark Erpe-Mere

Zaterdag 26 juni 2010 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Opening vernieuwd containerpark Erpe-Mere Zaterdag 26 juni 2010 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Opening vernieuwd containerpark Erpe-Mere Dames en heren, Beste aanwezigen, Vandaag voelen we niet

Nadere informatie

Deze educatieve presentatie heeft tot doel de leerlingen te informeren over waarom jullie school inktpatronen en lasertoners inzamelen.

Deze educatieve presentatie heeft tot doel de leerlingen te informeren over waarom jullie school inktpatronen en lasertoners inzamelen. Deze educatieve presentatie heeft tot doel de leerlingen te informeren over waarom jullie school inktpatronen en lasertoners inzamelen. 1 IVAREM is een afvalintercommunale in de regio Mechelen Lier of

Nadere informatie

DE VLAAMSE MINISTER VAN OMGEVING, NATUUR EN LANDBOUW NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING

DE VLAAMSE MINISTER VAN OMGEVING, NATUUR EN LANDBOUW NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN OMGEVING, NATUUR EN LANDBOUW NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Uitvoeringsplan huishoudelijk afval en gelijkaardig bedrijfsafval 1. Situering De Openbare Vlaamse

Nadere informatie

Resultaat gescheiden afvalinzameling 2018 In vergelijking tot gemeente Drimmelen

Resultaat gescheiden afvalinzameling 2018 In vergelijking tot gemeente Drimmelen Resultaat gescheiden afvalinzameling 2018 In vergelijking tot 2017 gemeente Doss. no. 18AA507 Tilburg, 19 februari 2018 De AfvalSpiegel Kraaivenstraat 21-15 Postbus 1011 5000 JH Tilburg Tel: 085-771995

Nadere informatie

Pesticidengebruik door de gemeentelijke diensten

Pesticidengebruik door de gemeentelijke diensten MILIEUBAROMETER: INDICATORENFICHE GROENBEHEER 1/1 Samenwerkingsovereenkomst 2008-2013 Milieubarometer: Pesticidengebruik door de gemeentelijke diensten Indicatorgegevens Naam Definitie Meeteenheid Pesticidengebruik

Nadere informatie

HAMME MILIEUBAROMETER 2011

HAMME MILIEUBAROMETER 2011 HAMME MILIEUBAROMETER 2011 Algemene informatie We moeten bewust omgaan met het milieu. Daar zijn we intussen allemaal wel van overtuigd. Er gebeurt dan ook al heel wat om het milieu waar mogelijk te beschermen.

Nadere informatie

dikke truiendag, bio ontbijt, donderdag veggiedag, oktober energie, trappenactie, waterspaartoetsactie, sensibilisatie PMD scheiden 37 en 56254

dikke truiendag, bio ontbijt, donderdag veggiedag, oktober energie, trappenactie, waterspaartoetsactie, sensibilisatie PMD scheiden 37 en 56254 Naam Indicator Info over Bron grootheid 2011 2010 INTERN Beleid Score interne Eigen diensten: milieuzorg stappenplan interne milieuzorg aantal subsidiedossiers voor lokale overheid bij eandis Stand van

Nadere informatie

Milieubarometer. Wat is de milieubarometer

Milieubarometer. Wat is de milieubarometer Dienst Leefmilieu Milieubarometer Wat is de milieubarometer Binnen de gemeente Herk-de-Stad wordt het milieubeleid regelmatig geëvalueerd. Meten is weten is immers het sluitstuk van iedere beleidscyclus.

Nadere informatie

HET GROENSTE PAPIER TER WERELD spaart bomen spaart energie spaart water

HET GROENSTE PAPIER TER WERELD spaart bomen spaart energie spaart water HET GROENSTE PAPIER TER WERELD spaart bomen spaart energie spaart water 100%eco & NORTH RIVER ÉCHT DUURZAAM PRODUCEREN 100%eco 100% betrouwbaar - 100% transparant Ons doel is een kleurrijk voetspoor op

Nadere informatie

Aantal dagen met goede luchtkwaliteit.

Aantal dagen met goede luchtkwaliteit. Aantal dagen met goede luchtkwaliteit Indicatorgegevens Naam Definitie Meeteenheid Situering Beleidsdomein Bekommernis Aantal dagen met goede luchtkwaliteit. Percentage dagen met goede luchtkwaliteit.

Nadere informatie

OOK BEDRIJVEN MOETEN SORTEREN

OOK BEDRIJVEN MOETEN SORTEREN OOK BEDRIJVEN MOETEN SORTEREN 1 VLAREMA Bedrijven moeten afval- en materiaalstromen sorteren Voor KMO s gelden dezelfde preventive- en recyclageinspanningen als voor huishoudens Scheiding aan de bron resulteert

Nadere informatie

Voortgangsrapportage emissies scope 1, 2 en 3. Monitoring doelstellingen 2015 scope 1 en 2

Voortgangsrapportage emissies scope 1, 2 en 3. Monitoring doelstellingen 2015 scope 1 en 2 4.B.2 Voortgangsrapportage emissies scope 1, 2 en 3 Evaluatie 1 e halfjaar 215 & Monitoring doelstellingen 215 scope 1 en 2 Van Steenis Geodesie BV Ringveste 7b 3992 DD HOUTEN Van Steenis Geodesie BV Duurstedeweg

Nadere informatie

De realisatiegraad van het bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk

De realisatiegraad van het bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk Realisatiegraad van het bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk Indicatorgegevens Naam Definitie Realisatiegraad van het bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk De realisatiegraad van het bovenlokaal

Nadere informatie

het groenste papier ter wereld spaart bomen spaart energie spaart water

het groenste papier ter wereld spaart bomen spaart energie spaart water het groenste papier ter wereld spaart bomen spaart energie spaart water 100%eco & north river écht duurzaam produceren 100%eco 100% betrouwbaar - 100% transparant Ons doel is een kleurrijk voetspoor op

Nadere informatie

is materiaalbewust Inventarisatie Huishoudelijke afvalstoffen SAMEN MAKEN WE MORGEN MOOIER OVAM

is materiaalbewust Inventarisatie Huishoudelijke afvalstoffen SAMEN MAKEN WE MORGEN MOOIER OVAM is materiaalbewust Inventarisatie Huishoudelijke afvalstoffen 2014 SAMEN MAKEN WE MORGEN MOOIER OVAM Inventarisatie huishoudelijke afvalstoffen 2014 Documentbeschrijving 1. Titel publicatie Inventarisatie

Nadere informatie

Curaçao Carbon Footprint 2015

Curaçao Carbon Footprint 2015 Willemstad, March 2017 Inhoudsopgave Inleiding 2 Methode 2 Dataverzameling 3 Uitstoot CO2 in 2010 3 Uitstoot CO2 in 2015 4 Vergelijking met andere landen 5 Central Bureau of Statistics Curaçao 1 Inleiding

Nadere informatie

REGIONS FOR R4R RECYCLING. Janna Vandecruys OVAM 03/06/2014

REGIONS FOR R4R RECYCLING. Janna Vandecruys OVAM 03/06/2014 REGIONS FOR R4R RECYCLING Janna Vandecruys OVAM 03/06/2014 R4R = INTERREG IV C project Interregionale samenwerking binnen Europa Uitwisseling van ervaringen Doel: effectiviteit regionale beleid verbeteren

Nadere informatie

Net Brussel. Afval sorteren in de onderneming : Principes en sensibiliseringsmateriaal. Oktober 2010

Net Brussel. Afval sorteren in de onderneming : Principes en sensibiliseringsmateriaal. Oktober 2010 Net Brussel Afval sorteren in de onderneming : Principes en sensibiliseringsmateriaal Oktober 2010 Programma I. Het Agentschap Net Brussel II. Afval sorteren III. Sorteren in de onderneming IV. Het niet-gesorteerd

Nadere informatie

Milieubarometer Voeren

Milieubarometer Voeren Milieubarometer Voeren 1 Inleiding Dit rapport is opgemaakt op basis van gemeentelijke data uit het portaal Lokale Statistieken, data beschikbaar vanuit het bevolkingsregister, gemeentelijk milieupark

Nadere informatie

Emissielekken in België

Emissielekken in België Milieu-economische analyses voor België, de Gewesten en Europa 13 september 2012 Emissielekken in België Guy Vandille Federaal Planbureau Wat is een emissielek? Emissielek = verschil tussen : emissies

Nadere informatie

Milieubarometer gelezen

Milieubarometer gelezen Milieubarometer gelezen Opmerking vooraf Milieubarometer: eigen cijfers, gehaald uit eigen werking, OVAM, IMOG, Vlaamse milieumaatschappij, eandis Evolutie over enkele jaren Ook in 2008: stadsmonitor,

Nadere informatie

BESLUIT: Enig artikel Goedkeuring te hechten aan het voorliggend ontwerp van het Algemeen Politiereglement Hoofdstuk A.4. Afdeling 4.2.

BESLUIT: Enig artikel Goedkeuring te hechten aan het voorliggend ontwerp van het Algemeen Politiereglement Hoofdstuk A.4. Afdeling 4.2. BESLUIT: Enig artikel Goedkeuring te hechten aan het voorliggend ontwerp van het Algemeen Politiereglement Hoofdstuk A.4. Afdeling 4.2. Ophaling van huishoudelijke afvalstoffen. Hoofdstuk A.4. Afdeling

Nadere informatie

MEER en BETERE selectieve inzameling bij BEDRIJVEN

MEER en BETERE selectieve inzameling bij BEDRIJVEN MATERIALENDECREET & VLAREMA Isabelle Van de Populiere Sales & Data Manager MEER en BETERE selectieve inzameling bij BEDRIJVEN NoonTalk@Elexys 28.06.2012 Nieuw wetgevend kader Europese kaderrichtlijn afvalstoffen

Nadere informatie

Milieubarometer 2009-2010

Milieubarometer 2009-2010 NOTITIE Nr. : A.2007.5221.01.N004 Versie : definitief Project : DGMR Duurzaam Betreft : Milieubarometer 2009-2010 Datum : 26 juli 2011 Milieubarometer 2009-2010 Inleiding De milieubarometer is een instrument,

Nadere informatie

Bijlagen. Ontwerp Milieubeleidsplan Harelbeke december 2004, ontwerp

Bijlagen. Ontwerp Milieubeleidsplan Harelbeke december 2004, ontwerp Bijlagen Ontwerp Milieubeleidsplan Harelbeke 2005-2009 december 2004, ontwerp Lijst met gebruikte afkortingen AEEA Afgedankte Elektrische en Elektronische Apparatuur AMINAL Administratie voor Milieu-,

Nadere informatie

Afvalconferentie 30 oktober 2014

Afvalconferentie 30 oktober 2014 Afvalconferentie 30 oktober 2014 Benchmark Beleidsprestaties Review België/Vlaanderen en Nederland Frank Hopstaken en Kees Wielenga 30 oktober 2014, Het Paleis, Antwerpen Inhoud 1 Afvalproductie en behandeling

Nadere informatie

is materiaalbewust INVENTARISATIE HUISHOUDELIJKE AFVALSTOFFEN 2015 SAMEN MAKEN WE MORGEN MOOIER OVAM

is materiaalbewust INVENTARISATIE HUISHOUDELIJKE AFVALSTOFFEN 2015 SAMEN MAKEN WE MORGEN MOOIER OVAM is materiaalbewust INVENTARISATIE HUISHOUDELIJKE AFVALSTOFFEN 2015 SAMEN MAKEN WE MORGEN MOOIER OVAM WWW.OVAM.BE Documentbeschrijving 1. Titel publicatie 2. Verantwoordelijke Uitgever 3. Wettelijk Depot

Nadere informatie

Westvoorne CO 2 - uitstoot

Westvoorne CO 2 - uitstoot Westvoorne CO 2 - uitstoot De grafiek geeft de CO 2-uitstoot verdeeld over de hoofdsectoren over de jaren 2010 tot en met 2013. Cijfers zijn afkomstig uit de Klimaatmonitor van RWS. Cijfers over 2014 zijn

Nadere informatie

AGENDAPUNT VAN DE GEMEENTERAAD VAN HAMME IN ZITTING VAN 27/05/2015

AGENDAPUNT VAN DE GEMEENTERAAD VAN HAMME IN ZITTING VAN 27/05/2015 1 / 6 AGENDAPUNT VAN DE GEMEENTERAAD VAN HAMME IN ZITTING VAN 27/05/2015 RETRIBUTIEREGLEMENT VOOR DE INZAMELING, HET HERGEBRUIK, DE RECYCLAGE, DE NUTTIGE TOEPASSING EN DE VERWIJDERING VAN HUISHOUDELIJKE

Nadere informatie

Vakinhoudelijke uitwerking Keuzevak Milieu, hergebruik en. duurzaamheid van het profiel D&P vmbo beroepsgericht

Vakinhoudelijke uitwerking Keuzevak Milieu, hergebruik en. duurzaamheid van het profiel D&P vmbo beroepsgericht Vakinhoudelijke uitwerking Keuzevak Milieu, hergebruik en duurzaamheid van het profiel D&P vmbo beroepsgericht Deze vakinhoudelijke uitwerking is ontwikkeld door het Redactieteam van de Schooleamenbank

Nadere informatie

ENERGIE EN MILIEU VERBRUIKSCIJFERS ENERGIE ENERGIE-EFFICIËNTIE GASVERBRUIK

ENERGIE EN MILIEU VERBRUIKSCIJFERS ENERGIE ENERGIE-EFFICIËNTIE GASVERBRUIK az Sint-Blasius Energie & Milieu 216 ENERGIE EN MILIEU VERBRUIKSCIJFERS ENERGIE ENERGIE-EFFICIËNTIE De totale energiekosten van het ziekenhuis bedragen 1% van de omzet, wat vrij hoog is. Daarom volgen

Nadere informatie

Opties voor een vernieuwd verpakkingenbeleid Krachtlijnen eindverwerking

Opties voor een vernieuwd verpakkingenbeleid Krachtlijnen eindverwerking Opties voor een vernieuwd verpakkingenbeleid Krachtlijnen eindverwerking John Wante Vlaams parlement, 17 april 2018 Uitdagingen en knelpunten Toename wegwerpverpakkingen, vooral plastic nietdrankverpakkingen

Nadere informatie

MBO. Briefadvies MBO. Datum

MBO. Briefadvies MBO. Datum Briefadvies MBO afgewerktee olie Briefadvies MBO afgewerkte olie Datum van goedkeuring Volgnummer Coördinator + e-mailadres 22 november 2012 2012 78 Francis Noyen, francis.noyen@minaraad.be Co-auteur +

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit 8e Directie Dienst 81 Planning en Natuurbehoud Provincieraadsbesluit betreft SUBSIDIEREGLEMENT TER ONDERSTEUNING VAN KRINGLOOPCENTRA De Provincieraad, Gelet op de artikelen 65 en 85 van de provinciewet;

Nadere informatie

BASISNIVEAU verwijzing MJP

BASISNIVEAU verwijzing MJP Bijlage ALGEMEEN - Gemeenten Index Milieujaarprogramma 214 (rapportering 213) Samenwerkingsovereenkomst 28-213 Opgelet: voor de uitgevoerde acties op onderscheidingsniveau is een apart tabblad voorzien.

Nadere informatie

Het milieu is rechtstreeks verantwoordelijk voor onze gezondheid (zuivere lucht, zuiver water zijn nodig om te overleven.)

Het milieu is rechtstreeks verantwoordelijk voor onze gezondheid (zuivere lucht, zuiver water zijn nodig om te overleven.) Samenvatting door een scholier 988 woorden 20 mei 2015 0 keer beoordeeld Vak Biologie Welke soorten verontreiniging van het milieu kennen we? Lucht verontreiniging Water verontreiniging Bodem verontreiniging

Nadere informatie

Evaluatierapportage Implementatie 4-wekelijks inzamelen Rest in Almelo 11 september 2017

Evaluatierapportage Implementatie 4-wekelijks inzamelen Rest in Almelo 11 september 2017 Evaluatierapportage Implementatie 4-wekelijks inzamelen Rest in Almelo 11 september 2017 Inhoudsopgave 1 Bestuurlijke samenvatting 3 2 Inleiding 4 3 Scheidingsresultaten 5 3.1 Totaaloverzicht 5 3.2 Restafval

Nadere informatie

Search CO 2 -footprint. Rapportage 2014 januari - juni

Search CO 2 -footprint. Rapportage 2014 januari - juni Search CO 2 -footprint Rapportage 2014 januari - juni Inleiding Search heeft de ambitie om haar positieve footprint te verdubbelen en haar negatieve footprint te halveren, en in 5 jaar al met 20% te verminderen.

Nadere informatie

UITVOERINGSPLAN HUISHOUDELIJKE AFVALSTOFFEN 2003-2007

UITVOERINGSPLAN HUISHOUDELIJKE AFVALSTOFFEN 2003-2007 UITVOERINGSPLAN HUISHOUDELIJKE AFVALSTOFFEN 2003-2007 OPENBARE AFVALSTOFFENMAATSCHAPPIJ VOOR HET VLAAMSE GEWEST OVAM, uw beleidspartner in afval en bodem Uitvoeringsplan Huishoudelijke Afvalstoffen 2003-2007

Nadere informatie

Arnold Maassen Holding BV. Voortgangsrapportage scope 1 en 2 1e halfjaar 2014

Arnold Maassen Holding BV. Voortgangsrapportage scope 1 en 2 1e halfjaar 2014 Arnold Maassen Holding BV Voortgangsrapportage scope 1 en 2 1e halfjaar 2014 G.R.M. Maassen 24-10-2014 Inhoud 1 Inleiding... 3 2 Scope 1 en 2... 3 2.1 Voortgang in relatie tot reductiedoelstellingen....

Nadere informatie

BELASTING OP HET AAN HUIS OPHALEN EN VERWERKEN VAN AFVAL GEMEENTERAAD 7 NOVEMBER 2016

BELASTING OP HET AAN HUIS OPHALEN EN VERWERKEN VAN AFVAL GEMEENTERAAD 7 NOVEMBER 2016 BELASTING OP HET AAN HUIS OPHALEN EN VERWERKEN VAN AFVAL GEMEENTERAAD 7 NOVEMBER 2016 De gemeenteraad in openbare vergadering, Gelet op de bepalingen van het gemeentedecreet; Gelet op het decreet betreffende

Nadere informatie

38,6. CO 2 (ton/jr) 2014

38,6. CO 2 (ton/jr) 2014 Carbon footprint Op basis van de diverse soorten CO 2 -emissies is de totale CO 2 -emissie van Den Ouden Groep berekend. 9,8 38,6 51,6 Diesel personenwagens Diesel combo's en busjes Hybride personen wagens

Nadere informatie

van 23 februari 2010

van 23 februari 2010 Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt Graaf de Ferrarisgebouw Koning Albert II-laan 20 bus 19 B - 1000 BRUSSEL e-mail : info@vreg.be tel. : +32 2 553 13 53 fax : +32 2 553 13

Nadere informatie

Vertaling Aardrijkskunde Afval en energie

Vertaling Aardrijkskunde Afval en energie Vertaling Aardrijkskunde Afval en energie Vertaling door een scholier 1337 woorden 2 juni 2004 5,8 76 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde AFVAL EN ENERGIE Energie Het is heel moeilijk te zeggen wat energie

Nadere informatie

Gemeentelijk Milieubeleidsplan Overpelt 2005-2009

Gemeentelijk Milieubeleidsplan Overpelt 2005-2009 gemeentelijk Milieubeleidsplan 2005-2009 Gemeentelijk Milieubeleidsplan Overpelt 2005-2009 Opdrachtnemer Naam : Lisec nv, Craenevenne 140, 3600 Genk Projectcode : 9410401165 Projectverantwoordelijke :

Nadere informatie

Nitraatgehalte in de meetplaatsen van het MAP-meetnet

Nitraatgehalte in de meetplaatsen van het MAP-meetnet Nitraatgehalte in de meetplaatsen van het MAP-meetnet Indicatorgegevens Naam Definitie Meeteenheid Nitraatgehalte in de meetplaatsen van het MAP-meetnet (MAP = mest-actie-plan) Percentage meetplaatsen

Nadere informatie

Samenstelling van huishoudelijk restafval,

Samenstelling van huishoudelijk restafval, Indicator 6 april 2010 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. Plastics hebben een steeds groter

Nadere informatie

Milieubarometer Grimbergen

Milieubarometer Grimbergen Milieubarometer Grimbergen Inleiding De milieubarometer is een verzameling van indicatoren die de toestand van het leefmilieu meten, en een evolutie in de tijd weergeven. Soms is ook een vergelijking met

Nadere informatie

Informatieve raadsbijeenkomst

Informatieve raadsbijeenkomst Afvalbeleidsplan Sliedrecht 2014 en verder 4 september 2013 Informatieve raadsbijeenkomst 1 Doelstelling materiaalhergebruik: van 53 % 60 % 65% (2020) De gemeente neemt haar maatschappelijke verantwoording

Nadere informatie

CO 2 -uitstootrapportage 2011

CO 2 -uitstootrapportage 2011 Programmabureau Klimaat en Energie CO 2 -uitstootrapportage 2011 Auteurs: Frank Diependaal en Theun Koelemij Databewerking: CE Delft, Cor Leguijt en Lonneke Wielders Inhoud 1 Samenvatting 3 2 Inleiding

Nadere informatie

Milieubarometer 2013: Maldegem

Milieubarometer 2013: Maldegem Milieubarometer 2013: Maldegem Document opgemaakt in het kader van het Milieu Jaar Programma 2014 (rapportering 2013) op 17 maart 2014. 1. Totale hoeveelheid afval per inwoner (in kg) 1998: 568 1999: 525

Nadere informatie

Selectief slopen en ontmantelen Sloopinventaris afvalstoffen

Selectief slopen en ontmantelen Sloopinventaris afvalstoffen Selectief slopen en ontmantelen Sloopinventaris afvalstoffen Studiedag Grondverzet en selectief slopen december 2010 - januari 2011 Philippe Van de Velde OVAM -Afvalstoffen en Materialenbeheer - dienst

Nadere informatie

gemaakt worden tussen de scholen onderling, volgens het principe van de gelijke behandeling uit het Schoolpact.

gemaakt worden tussen de scholen onderling, volgens het principe van de gelijke behandeling uit het Schoolpact. gemaakt worden tussen de scholen onderling, volgens het principe van de gelijke behandeling uit het Schoolpact. 4 Doelstellingen Zoals vastgelegd beoogt het regeerakkoord 2014-2019 met dit uitvoeringsplan

Nadere informatie

Officiële opening containerpark Mortsel Persnota donderdag 6 september 2012

Officiële opening containerpark Mortsel Persnota donderdag 6 september 2012 Officiële opening containerpark Mortsel Persnota donderdag 6 september 2012 1. Inleiding De intercommunale IGEAN cv werd in 1969 opgericht door een aantal gemeenten in het noorden van het arrondissement

Nadere informatie

Ook bedrijven moeten sorteren

Ook bedrijven moeten sorteren Ook bedrijven moeten sorteren Ook bedrijven moeten sorteren Als inwoners hebben we het sorteren van afval- en materiaalstromen al goed onder de knie. Zo was de I.V.M.-regio de eerste in Vlaanderen waar

Nadere informatie

CO 2 Prestatieladder Voortgangsrapportage 2016-H1. Periode: 1 januari t/m 30 juni 2016

CO 2 Prestatieladder Voortgangsrapportage 2016-H1. Periode: 1 januari t/m 30 juni 2016 CO 2 Prestatieladder Voortgangsrapportage 2016-H1 Periode: 1 januari t/m 30 juni 2016 Opgesteld door: Gerda de Raad - Will2Sustain Datum: 3 oktober 2016 Versie: Concept Inhoudsopgave 1. Inleiding... 1

Nadere informatie

HET NIEUWE INZAMELEN IN SLIEDRECHT

HET NIEUWE INZAMELEN IN SLIEDRECHT HET NIEUWE INZAMELEN IN SLIEDRECHT Afval? SAMEN HALEN WE ERUIT WAT ERIN ZIT! Gemeentelijk Afvalcongres 19 maart 2015 Ing. D.J.B. Sakko Beleidsadviseur Proef droog en herbruikbaar liep af Bij oud papier

Nadere informatie

MINISTERIE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP

MINISTERIE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP MINISTERIE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP 8 JUNI 1999. - Besluit van de Vlaamse regering tot vaststelling van het plan inzake het beheer van verpakkingsafval in het Vlaamse Gewest Bijlage Plan inzake het beheer

Nadere informatie

GEMEENTE KAMPENHOUT PROVINCIE VLAAMS-BRABANT

GEMEENTE KAMPENHOUT PROVINCIE VLAAMS-BRABANT GEMEENTE KAMPENHOUT PROVINCIE VLAAMS-BRABANT NOTA AAN DE GEMEENTERAAD VERGADERING VAN 18 NOVEMBER 2004 Tegenwoordig : J. Meeus Burgemeester Voorzitter F. Van Dessel, P. Van Roy, V. Peeters, G. De Vroe,

Nadere informatie

MIRA-T Kwaliteit oppervlaktewater. Belasting van het oppervlaktewater met zuurstofbindende stoffen en nutriënten DPSIR

MIRA-T Kwaliteit oppervlaktewater. Belasting van het oppervlaktewater met zuurstofbindende stoffen en nutriënten DPSIR Belasting van het oppervlaktewater met zuurstofbindende stoffen en nutriënten belasting oppervlaktewater (1995=100) 120 100 80 60 40 P landbouw N landbouw N huishoudens P huishoudens CZV huishoudens N

Nadere informatie

Milieubarometerrapport 2017

Milieubarometerrapport 2017 Milieubarometerrapport Vrije Universiteit Milieubarometer - Vrije Universiteit Inhoud De Milieubarometer vertaalt gegevens zoals elektriciteitsverbruik en afvalproductie naar grafieken en tabellen die

Nadere informatie

VANHEEDE ENVIRONMENT GROUP. VLAREMA sorteerverplichtingen Actie AEEA en TL-lampen Zaubeek 5 juni 2014

VANHEEDE ENVIRONMENT GROUP. VLAREMA sorteerverplichtingen Actie AEEA en TL-lampen Zaubeek 5 juni 2014 VANHEEDE ENVIRONMENT GROUP VLAREMA sorteerverplichtingen Actie AEEA en TL-lampen Zaubeek 5 juni 2014 Status VLAREMA Situatieschets VLAREMA scenario: 18 afvalstromen actie: TL-lampen en AEEA (E-schroot)

Nadere informatie

Diftar. Belasting op ophaling en verwerking van huisvuil en GFT-afval - vanaf 01 januari 2009 tot en met 2013. De in openbare vergadering zetelende

Diftar. Belasting op ophaling en verwerking van huisvuil en GFT-afval - vanaf 01 januari 2009 tot en met 2013. De in openbare vergadering zetelende Diftar. Belasting op ophaling en verwerking van huisvuil en GFT-afval - vanaf 01 januari 2009 tot en met 2013. De in openbare vergadering zetelende gemeenteraad; Gelet op het Gemeentedecreet, inzonderheid

Nadere informatie

Van afval naar grondstof. Informatieavond voor inwoners

Van afval naar grondstof. Informatieavond voor inwoners Van afval naar grondstof Informatieavond voor inwoners Agenda 2 1. Welkom en inleiding (wethouder Jan van t Zand) 2. Presentatie Afvalbeheer (Paul de Bruin, IPR Normag) 3. Vragen en dialoog 4. Afsluiting

Nadere informatie