Kinderopvang Groen en Gezond

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Kinderopvang Groen en Gezond"

Transcriptie

1 Kind van Nature tweedaagse 18 en 19 september 2014 Kinderopvang Groen en Gezond Ga voor de laatste info en inschrijfformulier naar: Volg ons op

2 Uitgebreid dagprogramma Kind van Nature tweedaagse 18 en 19 september 2014, Soesterberg-Amersfoort In het Jaar van de Groene Kinderopvang pakt Kind van Nature uit! De zesde editie van de conferentie biedt u de mogelijkheid te kiezen voor een aansluitende tour langs inspirerende locaties. Het centrale thema tijdens de conferentie op 18 september is de relatie tussen groen en gezondheid. We zijn te gast in het prachtig gelegen conferentiehotel Kontakt der Kontinenten in Soesterberg. Op 19 september bezoeken we vervolgens voorbeelden van groene kinderopvang in de praktijk. De tour brengt ons naar Amersfoort, al twee keer de Groenste stad van Nederland! Kinderopvang Groen en Gezond Natuur is goed voor de gezondheid van kinderen. Dat voelen we aan op onze klompen. Buitenlucht is gezond. Natuur daagt uit tot bewegen. Natuur als uitlaapklep. In visies en beleid halen we veelvuldig deze relatie aan. Maar in hoeverre is het positieve effect aangetoond? En wat doen we hiermee in de praktijk? De één kiest voor gezonde voeding, de ander legt het accent op bewegen en een derde gaat voor buitenslapen. En in hoeverre is groene kinderopvang eigenlijk ook duurzame kinderopvang? Zowel plenair als in workshops verkennen we het thema Groen en Gezond. We belichten we tal van aspecten van het thema. Plenair laat u zich inspireren en in de workshops gaat u dieper in op één van de subthema s. Marc Veekamp (Veldwerk Nederland, dagvoorzitter) leidt het thema in. De eerste plenaire bijdrage brengt ons in de wereld van het onderzoek. Jolanda Maas (VU Amsterdam) gaat o.a. in op het effect van groene speelpleinen op de gezondheid van kinderen. Ilonka Pulles (Ons Kindercentrum) heeft al twee keer de Groene Giraf, stimuleringsprijs voor duurzame kinderopvang, gewonnen. En niet voor niets. In haar presentatie laat zij zien waar je met een visie op groene en gezonde opvang kunt komen. Natuurmarkt Voor het begin van het ochtendprogramma en in de pauzes kan iedereen de natuurmarkt bezoeken. U kunt ook kiezen voor een uitgebreid bezoek aan de natuurmarkt tijdens workshopronde 2.

3 Natuurbelevingsactiviteit In kleinere groepen gaan we na de lunch naar buiten om het thema van de dag aan den lijve te ervaren. Kleedt u op het weer en wees voorbereid op onverharde paden. Kosten U kunt kiezen voor deelname aan beide programma-onderdelen of voor deelname aan alleen de conferentiedag op 18 september. Tot 15 juni kunt u gebruik maken van het Early Bird tarief. Deelname conferentie 18 september (incl lunch, borrel) 110,- (Early Birds 80,-) Deelname beide programmadagen (op basis van halfpension, 1 persoonskamer) 170,- (Early Birds 140,-) Inclusief bij deelname aan beide programmadagen: Koffie, thee, twee keer lunch, borrel op donderdag, drie gangen diner incl één consumptie, overnachting op eenpersoonskamer met eigen douche/toilet, ontbijtbuffet, vervoer per bus op dag 2. Aanmelden Aanmelden kan door het inschrijfformulier via te downloaden, in te vullen en per mail te sturen naar info@veldwerknederland.nl Wij reserveren uw hotelkamer. Annuleringsvoorwaarden staan op het inschrijfformulier.

4 Programma conferentie 18 september ontvangst inschrijfbalie ontvangst, Natuurmarkt opening door dagvoorzitter (Marc Veekamp, Veldwerk Nederland) plenaire bijdrages: Vitamine G: het belang van contact met natuur voor de ontwikkeling van kinderen (Jolanda Maas, VU Amsterdam) Groen van top tot teen: een praktijkverhaal (Ilonka Pulles, Kinderopvang Ons Kindercentrum) pauze, Natuurmarkt workshopronde 1 W 1: Groen denken, duurzaam doen (Ilse Vlaming) W 2: Voeding: kiezen voor duurzaam en gezond (Anneke Tel de Vos) W 3: Slapen in het groen (Ileen Purperhart) W 4: Bewegen naar diepgaande natuurbeleving (Anne Mijke van Harten) W 5: Uitwisseling Groen Gescoord (Barbara Panhuiijzen) Salon: met Jolanda Maas en Ilonka Pulles lunch, Natuurmarkt natuurbelevingsactiviteiten (In2Nature en Veldwerk Nederland) workshopronde plenaire afronding met uitslag fotowedstrijd ModderDag borrel einde conferentie Voor deelnemers dag vooruitblik dag 2 al wandelend op Soesterhoogt avonddiner Programma excursie 19 september Na het ontbijt vertrekken we in groepen en bezoeken een aantal inspirerende locaties voor natuur in de kinderopvang in / rond Amersfoort. Op iedere locatie wacht u een enthousiaste inleider. We brengen bezoeken aan locaties als: Een kinderdagverblijf van SKA Amersfoort met ontdektuin. De SKA werkt al jaren aan verankering van natuurbeleving in de praktijk van de dagopvang. De diverse ontdektuinen vormen de visitekaartjes. Basisschool t Anker met BSO de Blauwe Karper (SKON) en peuterschool. t t Anker is in binnen- en buitenland bekend vanwege haar twee natuurlijke ontdektuinen. Zowel bij de onderbouw en peuterschool als bij de bovenbouw en BSO heeft een jarenlang proces geleid tot tuinen van formaat. Compleet met speelwater, moestuin, klauterbos en kruiptunnels. Natuuractiviteiten in Soesterduinen mmv Groen Cement metselaars. We vertrekken s ochtends om 9 uur. Onderweg krijgt u koffie/thee en een lunch aangeboden. Rond 5 uur bent u terug bij Kontakt der Kontinenten.

5 Locatie/accommodatie De conferentie Kind van Nature 2014 vindt plaats op 18 september in conferentiehotel Kontakt der Kontinenten te Soesterberg. Kontakt der Kontinenten ligt midden op de Utrechtse Heuvelrug en wordt omgeven door een prachtig, bosachtig park. Het plenaire deel van het programma vindt plaats in de Ceciliakapel, het hart van het voormalige klooster. Aan het eind van de dag wordt een heerlijk drie gangen diner geserveerd. U overnacht op een luxe, eenpersoonskamer met eigen douche/toilet. s Ochtends staat een uitgebreid ontbijtbuffet voor u klaar. De excursiedag, 19 september, wordt u vervoerd per bus. Onderweg krijgt u een lunch aangeboden. Aan het eind van de excursie rijden we via station Amersfoort weer terug naar Soesterberg. Meer info: Bereikbaarheid Met de auto is Kontakt der Kontinenten goed bereikbaar. De locatie ligt vlakbij afrit Soest aan de A-1. Parkeren is gratis. Het adres is: Amersfoortsestraat AS Soesterberg Openbaar vervoer Vanaf station Amersfoort kunt u in ca 15 minuten met de streekbus rechtstreeks naar Kontakt der Kontinenten.

6 Toelichting programma Plenaire lezingen 1 Vitamine G: het belang van natuur voor een gezonde ontwikkeling van kinderen Door: Jolanda Maas (Vrije Universiteit Amsterdam) Tijdens de eerste plenaire presentatie tijdens de conferentie zal Jolanda Maas u meenemen in de wetenschappelijke kennis over het belang van natuur voor een gezonde ontwikkeling van kinderen. Uit haar eerdere Vitamine G -onderzoek bleek dat mensen met meer groen in hun woonomgeving zich gezonder voelen en ook daadwerkelijk minder vaak bij de huisarts komen met klachten als diabetes, depressie en coronaire hartziekten. Ook voert Jolanda onderzoek uit naar het effect van groene speelpleinen. Jolanda Maas is als geen ander in staat om de resultaten van haar onderzoeken op een toegankelijke wijze te presenteren en daarbij de link naar de kinderopvang te leggen. Dr. Jolanda Maas is senior onderzoeker bij de afdeling Sociale Geneeskunde van het VU Medisch Centrum en de afdeling Sociale en Organisatiepsychologie van de VU Universiteit te Amsterdam. Ze is van achtergrond sociologe en doet al bijna 10 jaar onderzoek naar het belang van groen in de woonomgeving voor de gezondheid van mensen. Sinds 2012 voert Jolanda Maas ook specifiek onderzoek uit naar de effecten van groene schoolpleinen op de ontwikkeling van kinderen en onderzoekt ze in opdracht van het Productschap Tuinbouw en de VHG de succes- en faalfactoren van het ontwerp van groene schoolpleinen. Momenteel participeert zij in een Europees onderzoek waarin de relaties tussen natuur en gezondheid nader worden bekeken (zie 2 Groen van top tot teen: groen in de praktijk! Door: Ilonka Pulles (Ons Kindercentrum) Gedreven door het idee het kan ook anders richtte Ilonka Pulles samen met haar man in 2006 buitenschoolse opvang Ons Kindercentrum op. Leidende uitgangspunten zijn: creativiteit, natuur en duurzaamheid. In de jaren die volgden heeft Ons Kindercentrum zich steeds verder ontwikkeld; bewustwording en het verder ontwikkelen van duurzaamheid in de praktijk, werken met en voor de natuur en creativiteit is op alle lagen van de organisatie zichtbaar.

7 Al twee keer heeft Ons Kindercentrum een Groene Giraf gewonnen. Zowel in de categorie buitenschoolse opvang (2011) als in de categorie nieuwkomer (2013) is Ons Kindercentrum met deze stimuleringsprijs voor duurzame kinderopvang bekroond. Ons Kindercentrum staat voor haar idealen. Wat we beloven maken we waar. Deze houding en het resultaat vallen op. Regelmatig komen collega organisaties bij Ons Kindercentrum op bezoek en raken bezoekers geïnspireerd. Niet voor niets vormt een bezoek aan Ons Kindercentrum een vast onderdeel van één van de Kind van Nature on Tour programma s! Vandaag vertelt Ilonka haar bijzondere succesverhaal. Ze deelt met ons haar praktijkervaringen en laat ons zien hoe je van top tot teen groen kunt worden. Ilonka Pulles is mede-directeur van Ons Kindercentrum. Ons Kindercentrum heeft inmiddels vier bso locaties in Houten en Culemborg. Ons Kindercentrum werkt momenteel aan uitbreiding met een eerste peutergroep. In 2011 heeft Ons Kindercentrum de Groene Giraf gewonnen in de categorie BSO. In 2013 viel Ons Kindercentrum opnieuw in de prijzen, dit maal met haar nieuwste locatie De Molen in Culemborg. Ons Kindercentrum heeft als eerste BSO in Gelderland de titel fair trade BSO gekregen. Ilonka Pulles is van huis uit kleding- en decorontwerpster. Zij heeft gewerkt als ontwerpster voor een musicalschool. De creativiteit zit haar in het bloed, vandaar dat ze de opleiding aan de kunstacademie is gaan volgen. Haar beelden van klei vertalen het gevoel met de natuur. Haar creativiteit wilde ze overbrengen op de kinderen, vandaar de opleiding pedagogiek. In haar werk voor verschillende kinderopvangorganisaties kwam ze er achter wat zij zelf miste en daarom is ze haar eigen plan gaan schrijven. In 2006 is zij met haar partner Ons Kindercentrum gestart. De dagvoorzitter Marc Veekamp is accountmanager kinderopvang bij Veldwerk Nederland, landelijk kenniscentrum voor natuureducatie. Marc is initiatiefnemer van tal van vernieuwende projecten en ideeën t.a.v. natuur in de kinderopvang. Vanuit Veldwerk Nederland stond hij samen met partnerorganisaties aan de wieg van Kind van Nature. Marc is o.a. lid van het wereldwijde Nature Action Collaborative for Children. Vanuit dit netwerk heeft hij in 2013 ModderDag naar Nederland gehaald. Marc heeft na zijn studie landschapsarchitectuur in Wageningen als ontwerper gewerkt. Later heeft hij de Pabo gedaan en een aantal jaren als leerkracht op een basisschool gewerkt. Sinds 2002 werkt hij bij Veldwerk Nederland. Daarnaast is hij twee maal per jaar actief als reisleider voor SNP, avontuurlijke reizen in zomer en winter

8 Natuurbelevingsactiviteit De natuurbelevingactiviteiten worden uitgevoerd door In2Nature (Johan en Sandra van der Wielen). In2Nature richt zich vooral op jongeren en op training van pedagogisch medewerkers en begeleiders. Samen met Veldwerk Nederland voert In2Nature de NME makelaar uit. Johan van der Wielen is ook natuurfotograaf en geeft daarbij veel workshops over alle facetten van de natuurfotografie. Hij probeert middels de fotografie mensen enthousiast te maken voor de natuur. Workshops W 1 Groen denken, duurzaam doen: meerwaarde creëren met duurzaamheid Door: Ilse Vlaming (Groene Giraf) Deze workshop richt zich op managers en leidinggevenden en gaat over duurzaamheid. Wat is het? Wat heb je eraan? En wat kun je er in de kinderopvang mee? Je ontdekt je hoe een visie op duurzaamheid bijdraagt aan de kwaliteit van de kinderopvang, de bezetting en de motivatie van medewerkers. Je krijgt grip op wat je al aan duurzaamheid doet en wat je nog meer zou kunnen doen. Na afloop heb je handvatten om duurzaamheid te integreren in beleid en pedagogiek. En ben je geïnspireerd om aan de slag te gaan dankzij makkelijk uitvoerbare praktijkvoorbeelden van duurzame ondernemers. Deelnemers aan de workshop ontvangen een week lang online toegang tot de checklist Duurzame Kinderopvang van de Groene Giraf. Ilse Vlaming is initiatiefnemer van en drijvende kracht achter de Groene Giraf, de stimuleringsprijs voor meer duurzaamheid en duurzame ontwikkeling in de kinderopvang. Ilse geeft workshop, advies en zet mensen aan het denken over hun mogelijkheden zelf bij te dragen aan een mooiere, schonere en voor iedereen welvarende wereld. Ilse is eigenaar van PR advies- en communicatiebureau Plan D. en heeft twee kinderen die naar de kinderopvang gaan.

9 W 2 Voeding: kiezen voor duurzaam en gezond Door: Anneke Tel de Vos (Casa4 Ondernemen in Welzijn) In deze interactieve workshop maak je kennis maken met verschillende zienswijzen op: "Wat is gezonde en duurzame voeding?" Je maakt (wellicht opnieuw) kennis met verschillende duurzame producten en kunt deze nader ontdekken met je zintuigen: proeven / ruiken / voelen. Vervolgens maak je de stap richting het opzetten van een eigen onderscheidend voedingsbeleid voor jullie groep/kinderopvang en hoe je deze kunt borgen samen met je collega's. Anneke Tel - de Vos is ondernemer binnen Casa4 Ondernemen in Welzijn en kinderopvang 't Hummelhûs. Vanuit Casa4 ondersteunt zij ondernemers in duurzame kinderopvang, waarbij natuurbeleving en bewust contact sleutelwoorden zijn. t Hummelhûs is gevestigd op een boerenbedrijf in Oudehorne, Friesland, en heeft een grote natuurtuin en een onbespoten moestuin. t Hummelhûs heeft als eerste van Nederland het kwaliteitsmerk Groen Cement behaald en won in 2012 de stimuleringsprijs Groene Giraf in de categorie duurzame kinderdagverblijven. Een bewuste keuze voor gezonde en duurzame voeding is een vanzelfsprekendheid voor t Hummelhus. nb Casa4, Ondernemen in Welzijn is standhouder op de Natuurmarkt! W 3 Slapen in het groen Door: Ileen Purperhart (Hestia Kinderopvang) Hestia Kinderopvang hanteert de pedagogische benadering van Reggio Emilia. Centraal staat wat het kind wel kan i.p.v. wat het kind niet kan. De omgeving is één van de pijlers van deze benadering. Kinderen worden gestimuleerd door de ruimte waarin zij zich bevinden. Er is dus aandacht voor de inrichting van binnen- en buitenruimte. De natuur helpt kinderen te ontdekken en te ontspannen. Bij Hestia spelen ze niet alleen buiten, ze rusten en slapen er ook. Onze locaties voor kinderopvang hebben een tuin met apart gedeelte voor de buitenbedjes. De geluiden, geuren en indrukken helpen kinderen rustig te slapen, zelfs in stedelijke omgevingen. In de workshop komen de voors en de eventuele tegens van buiten slapen aan de orde. Pedagogisch medewerkers en managers krijgen handvaten om beleid ten aanzien van buiten slapen vorm te geven. Hoe bespreek je buiten slapen met ouder en hoe betrek je hen bij de invoering ervan?

10 Ileen Purperhart is directeur van Hestia Kinderopvang. Zij startte in 2003 met 1 locatie in Amsterdam-Zuid. Hestia is inmiddels uitgegroeid tot vier locaties voor KDV en BSO. Op drie locaties wordt tweetalige opvang (NL/EN) aangeboden. Ileen heeft jarenlange ervaring in onderwijs en kinderopvang. Voordat zij Hestia Kinderopvang opende, was zij o.a. directeur in het basisonderwijs en manager in diverse kinderopvangorganisaties. W 4 Bewegen naar diepgaande natuurbeleving Door: Annemijke van Harten (organisatie) Let op: workshop met accent BSO! In deze workshop leer je een serie spelvormen in de natuur voor kinderen vanaf 5 jaar. De actieve, speelse spelvormen maken kinderen alert en enthousiast. Hierdoor gaan ze open staan voor verdere, diepgaandere natuurbeleving. In de workshop leer je Sharing Nature spelvormen en de achterliggende Flow Learning didactiek. Je leert een gestructureerde manier om kinderen directe ervaringen met de natuur te laten opdoen via spelvormen waarin veel bewogen wordt. Zo wordt natuurbeleving leuk, direct en dynamisch en kunnen kinderen zich verbonden voelen. Daarmee draag jij spelenderwijs bij aan hun welbevinden en gezondheid! Sharing Nature kan ingezet worden in de natuur in de buurt, natuurspeelplaats, ontdektuin, een stadsparkje, bos, etc. De workshop is buiten, dus zorg voor goede kleding. Anne Mijke van Harten is oprichter van Earth Games en geeft naast workshops workshops coöperatief spel aan o.a. scholen, kinderopvang en kindertherapeuten ook workshops Sharing Nature. Sharing Nature is ontwikkeld door Joseph Cornell en wordt wereldwijd ingezet om kinderen diepgaande ervaringen in de natuur te geven. Anne Mijke van Harten, coördinator voor Sharing Nature in Nederland, ontwikkelde de Sharing Nature kaartenset om mee naar buiten te nemen. De spelvormen die we in de workshop zullen doen zijn afkomstig uit het boek Sharing Nature; 77 spelvormen voor natuurbewustzijn van Joseph Cornell, uitgegeven bij A3boeken i.s.m. Earth Games. en nb Sharing Nature / Earth Games is standhouder op de Natuurmarkt!

11 W 5 Uitwisseling Groen Gescoord Door: Barbara Panhuijzen (Movisie) Natuurbeleving implementeren in de hele organisatie kan op verschillende wijzen maar één ding is duidelijk: een lange adem is vereist. Dat leren de zes Groen Gescoord begeleidingstrajecten die Cailin Partners en Veldwerk Nederland met zes kinderopvangorganisaties heeft uitgevoerd. De trajecten en resultaten zijn gemonitord door Movisie. Barbara Panhuijzen presenteert de meest opvallende uitkomsten van deze implementatietrajecten. Welke elementen kunnen organisaties -eenvoudiguitbreiden of vasthouden, en waar liggen knelpunten? Wat kan een begeleidingstraject voor uw organisatie opleveren? Met de ervaringen uit het programma Groen Gescoord wisselen Bowine Wijffels (Cailin Partners) en Barbara Panhuijzen met u van gedachten over de do's en don ts. Van de deelnemers wordt het actief inbrengen van de eigen praktijkervaring verwacht, zodat we van elkaar kunnen leren. Bowine Wijffels heeft een onderwijs achtergrond (docente Biologie) en werkt zo n 15 jaar als zelfstandig adviseur voor Cailin Partners in het veld NME en Leren voor Duurzame Ontwikkeling. Haar opdrachtgevers zijn vooral overheden (gemeenten, provincie, rijk), waterschappen en maatschappelijke organisaties. Bowine adviseert, faciliteert, evalueert en organiseert. Ze is meer een strateeg dan een uitvoerder en kan scherp analyseren. Van was Bowine betrokken bij het landelijk programma Groen Gescoord (ministerie EZ). Samen met Veldwerk Nederland hield ze zich bezig met het begeleiden van vergroeningstrajecten in de kinderopvang. Bowine richt zich steeds meer op de natuur als inspiratiebron voor (leer) processen (biomimicry). Zij is mede auteur van het in 2013 verschenen boekje Tien perspectieven uit de natuur. Barbara Panhuijzen werkt bij Movisie (kennisinstituut voor sociale vraagstukken) en heeft de Groen Gescoord trajecten gevolgd. In haar werk heeft ze aan verschillende projecten gewerkt waarin het verbinden van het groene en het sociale domein centraal staat. Dit doet zij door kennis toegankelijk te maken, netwerken te creëren en te faciliteren en door samenwerking tussen verschillende partijen te stimuleren. Daarnaast houdt zij zich bezig met (monitorings)onderzoeksvraagstukken.

12 Standhouders Natuurmarkt (stand per 23 februari 2014) Onderstaande standhouders kunt u ontmoeten voor de conferentie en tijdens de pauzes. U kunt kiezen voor een uitgebreid bezoek aan de Natuurmarkt tijdens workshopronde 2. Veldwerk Nederland/Veldwerkwinkel/Kind van Nature contactpersoon: Erwin Groenenberg Erwin@veldwerknederland.nl Bureau RIS Ruimtelijke Inrichting Speelnatuur contactpersoon: Mariska Thieme-Schrever mariska@bureauris.nl Ik Slaap Buiten contactpersoon: Reinate Bruins Slot info@ikslaapbuiten.nl Natuurlijk in Beweging contactpersoon: Elizabeth Binsbergen embinsbergen@hotmail.com Natuur is een feest contactpersonen: Bart de Koning en Agnes Meijs dekoning@dds.nl Earth Games contactpersoon: Anne Mijke van Harten info@earthgames.nl Buro Blad contactpersonen: Peter Doornenbal en Marieke Dekker peter.doornenbal@buro-blad.nl

13 Casa4, Ondernemen in Welzijn contactpersonen: Anneke Tel de Vos en Hedy Kappel

Deelnemen als standhouder op de Natuurmarkt

Deelnemen als standhouder op de Natuurmarkt Conferentie Kind van Nature 28 september 2016 Natuur in kinderopvang, onderwijs en IKC Deelnemen als standhouder op de Natuurmarkt Thema: Gender in Groen! Natuurmarkt Onderdeel van de conferentie op 28

Nadere informatie

Uitgebreid dagprogramma

Uitgebreid dagprogramma Kind van Nature 2012: Dieper de natuur in Uitgebreid dagprogramma 14 september 2012, leerhotel Het Klooster, Amersfoort Tijdens de start van de conferentie Kind van Nature 2012 maken we een verdiepingsslag.

Nadere informatie

Natuur in kinderopvang, onderwijs en IKC. Gender in Groen! M/J verschillen bij natuureducatie en -natuurbeleving

Natuur in kinderopvang, onderwijs en IKC. Gender in Groen! M/J verschillen bij natuureducatie en -natuurbeleving Conferentie Kind van Nature 28 september 2016 Natuur in kinderopvang, onderwijs en IKC Gender in Groen! M/J verschillen bij natuureducatie en -natuurbeleving Ga voor de laatste informatie en een inschrijfformulier

Nadere informatie

Uitdaging versus veiligheid

Uitdaging versus veiligheid Kind van Nature 5 jaar: lustrumeditie! Uitdaging versus veiligheid Ga voor de laatste info en inschrijfformulier naar: www.kindvannature.nl Volg ons op twitter @kindvannature Uitgebreid dagprogramma lustrumeditie

Nadere informatie

De winst van Groen! Conferentie Kind van Nature 25 september 2015. Hét Kennis- en Praktijkcentrum voor natuureducatie

De winst van Groen! Conferentie Kind van Nature 25 september 2015. Hét Kennis- en Praktijkcentrum voor natuureducatie Conferentie Kind van Nature 25 september 2015 Natuur in kinderopvang en onderwijs De winst van Groen! Ga voor de laatste informatie en een inschrijfformulier naar: www.kindvannature.nl Volg ons op twitter

Nadere informatie

Inspiratiereis Zweden

Inspiratiereis Zweden Inspiratiereis Zweden Nederland Onze Trainingen en Diensten Het team van KED-SENS heeft haar aanbod van trainingen en diensten overzichtelijk in kaart gebracht. Alle mensen zijn uniek en leren en ontwikkelen

Nadere informatie

Programma conferentie de Bredebieb Openbare bibliotheken in het sociaal domein

Programma conferentie de Bredebieb Openbare bibliotheken in het sociaal domein Programma conferentie de Bredebieb Openbare bibliotheken in het sociaal domein 28 november 2014 (13:00-19:00) The Alignment House nodigt u van harte uit voor de conferentie de Bredebieb op 28 november

Nadere informatie

Je verdiende loon? 16 maart 2018 van uur. TA onderwijsconferentie over werkdruk en hoe je er ook mee om kunt gaan

Je verdiende loon? 16 maart 2018 van uur. TA onderwijsconferentie over werkdruk en hoe je er ook mee om kunt gaan Je verdiende loon? TA onderwijsconferentie over werkdruk en hoe je er ook mee om kunt gaan 16 maart 2018 van 10-17 uur Locatie: Conferentiehotel Kontakt der Kontinenten, Soesterberg, 145,- (inclusief koffie/thee,

Nadere informatie

Conferentie VVE Arnhem Het Spel en de Knikkers

Conferentie VVE Arnhem Het Spel en de Knikkers Conferentie VVE Arnhem Het Spel en de Knikkers Over opbrengstgericht werken met jonge kinderen Wanneer: Tijdstip: Waar: Voor wie? Woensdag 4 juni 2014 13.30 17.00 uur MFC De Malburcht, Graslaan 97, Arnhem

Nadere informatie

Elke slag raak! Badminton Congres. Het Klooster Amersfoort. Zaterdag 8 juni 2013

Elke slag raak! Badminton Congres. Het Klooster Amersfoort. Zaterdag 8 juni 2013 Elke slag raak! Zaterdag 8 juni 2013 Het Klooster Amersfoort Nederland organiseert op zaterdag 8 juni de eerste editie van het. De dag staat in het teken van actuele onderwerpen die van belang zijn voor

Nadere informatie

Groen in de kinderopvang; een nieuwe uitdaging voor NME organisaties

Groen in de kinderopvang; een nieuwe uitdaging voor NME organisaties Groen in de kinderopvang; een nieuwe uitdaging voor NME organisaties Bowine Wijffels (Cailin Partners) & Marc Veekamp (Veldwerk Nederland) Inleiding Groen in de Kinderopvang Organisaties voor kinderopvang

Nadere informatie

Pedagogisch kwaliteitssysteem TintelTuin

Pedagogisch kwaliteitssysteem TintelTuin Pedagogisch kwaliteitssysteem TintelTuin Aanleiding voor verandering Hoe was het? - Pedagogisch beleid op papier (basis: pedagogisch kader) - Videowerkbegeleiding - Training pm ers Resultaat? - niet optimaal

Nadere informatie

Natuur een leer ruimte voor kinderen

Natuur een leer ruimte voor kinderen Natuur een leer ruimte voor kinderen Dieuwke Hovinga Lectoraat Natuur & Ontwikkeling Kind Lectoraat Natuur & Ontwikkeling Kind Dieuwke Hovinga, Lectoraat Natuur & Ontwikkeling Kind Onderzoek Onderzoeksgroep

Nadere informatie

Hoe stevig is uw fundament?

Hoe stevig is uw fundament? Hoe stevig is uw fundament? Foto van de Vijverhoeve Uitnodiging Masterclass Succesvol Ondernemen Landgoed de Vijverhoeve 18 januari 2011 Bent u een leider, die een nieuwe stap gaat zetten in uw carrière?

Nadere informatie

Trenddag 16 juni 2009 Ken je kracht! In congrescentrum Antropia te Driebergen-Zeist

Trenddag 16 juni 2009 Ken je kracht! In congrescentrum Antropia te Driebergen-Zeist Trenddag 16 juni 2009 Ken je kracht! In congrescentrum Antropia te Driebergen-Zeist aanwezig afwezig pagina 1 Inhoudsopgave pagina Verslag Trenddag 2009 3 Programma 4 pagina 2 2 Verslag Op de Trenddag

Nadere informatie

- Kinderopvang Humanitas. - Kinderopvang Tierelier. - Kinderopvang de Vlinder. - Kinderdagverblijf Ons Eigenwijsje. - Kinderdagverblijf t Boemeltje

- Kinderopvang Humanitas. - Kinderopvang Tierelier. - Kinderopvang de Vlinder. - Kinderdagverblijf Ons Eigenwijsje. - Kinderdagverblijf t Boemeltje Kinderopvang Special Februari 2011 In de deze nieuwsbrief een overzichtspresentatie van alle kinderopvangorganisaties in Oisterwijk. De gemeente Oisterwijk kent grote diversiteit als het gaat om kinderdagopvang

Nadere informatie

Het Grote Interactiespel voor Kinderdagverblijven

Het Grote Interactiespel voor Kinderdagverblijven Het Grote Interactiespel voor Kinderdagverblijven Ben je een betrokken leidinggevende, docent, trainer of coach die (aankomend) pedagogisch medewerkers wil stimuleren om de belangrijkste pedagogische vaardigheden

Nadere informatie

Nieuwsbrief ASKA Kinderopvang

Nieuwsbrief ASKA Kinderopvang Nieuws van de ASKA Maandelijks laat ik u in deze nieuwsbrief zien welke leuke activiteiten er op onze locaties weer zijn geweest. Naast de activiteiten in het kader van ons jaarthema op de bso s en de

Nadere informatie

Masterclass IT Savvy. Impact van trends

Masterclass IT Savvy. Impact van trends Masterclass IT Savvy Impact van trends Regelmatig komen onderzoeksbureaus zoals Gartner en McKinsey met rapporten waarin nieuwe trends worden aangekondigd. Belangrijke vraag, en niet eenvoudig te beantwoorden,

Nadere informatie

TRAININGEN NATUUR IS EEN FEEST NAJAAR 2015/ VOORJAAR 2016

TRAININGEN NATUUR IS EEN FEEST NAJAAR 2015/ VOORJAAR 2016 TRAININGEN NATUUR IS EEN FEEST NAJAAR 2015/ VOORJAAR 2016 WWW.NATUURISEENFEEST.NL/TRAININGEN 06-29096804 @NATUURISEENFEEST.NL Serieuze maar toch vrolijke trainingen. Natuur is een Feest biedt praktische

Nadere informatie

NB. Deze workshop betreft een herhaling, op veler verzoek organiseren wij deze workshop een tweede keer.

NB. Deze workshop betreft een herhaling, op veler verzoek organiseren wij deze workshop een tweede keer. Inleiding Programma Aanmelden Route NB. Deze workshop betreft een herhaling, op veler verzoek organiseren wij deze workshop een tweede keer. * Deze workshop sluit aan bij de eerder door FHI in samenwerking

Nadere informatie

Werkbezoek kinderopvang

Werkbezoek kinderopvang Werkbezoek kinderopvang 6 o k t o b e r 2008 Uitgave: Amsterdams NME Centrum Werkbezoek kinderopvang 6 oktober 2008 Redactie/layout: Marijntje van Gisbergen, Betty Wijnhoven Vermenigvuldiging voor overige

Nadere informatie

Kind van Nature 2010. Programma. 10 september 2010, Van Nellefabriek, Rotterdam

Kind van Nature 2010. Programma. 10 september 2010, Van Nellefabriek, Rotterdam Kind van Nature 2010 10 september 2010, Van Nellefabriek, Rotterdam De ontwikkelingen rond natuur in de kinderopvang gaan hard. Tijdens de conferentie Kind van Nature 2010 krijgt u een beeld van natuurbeleving

Nadere informatie

Aanbod NME voorjaar 2014

Aanbod NME voorjaar 2014 Aanbod NME voorjaar 2014 Natuur- en milieueducatie (NME) Heemtuin Muntendam biedt een aanvulling op het reguliere schoolprogramma. We richten ons in de lessen vooral op zaken die in de klas minder snel

Nadere informatie

KIJKWIJZER COMMUNICEREN MET KINDEREN VOOR WETENSCHAPPERS

KIJKWIJZER COMMUNICEREN MET KINDEREN VOOR WETENSCHAPPERS KIJKWIJZER COMMUNICEREN MET KINDEREN VOOR WETENSCHAPPERS INLEIDING De kijkwijzer biedt de mogelijkheid om op gestructureerde wijze te reflecteren op een activiteit met kinderen. Hiermee kun je inzicht

Nadere informatie

Uitnodiging. Ontmoeten en ontwerpen in de tuinen van Appeltern

Uitnodiging. Ontmoeten en ontwerpen in de tuinen van Appeltern . Uitnodiging Ontmoeten en ontwerpen in de tuinen van Appeltern Uitnodiging @PIT (voorlopige werktitel) Datum: 12 april 2013 ( http://www.appeltern.nl ) (zie routebeschrijving op hun site) Plaats: De Tuinen

Nadere informatie

SAMENWERKEN. Het integraal kindcentrum van papier naar praktijk. Symposium 18 april 2013 Kloosterhotel ZIN, Vught

SAMENWERKEN. Het integraal kindcentrum van papier naar praktijk. Symposium 18 april 2013 Kloosterhotel ZIN, Vught SAMENWERKEN Het integraal kindcentrum van papier naar praktijk Symposium 18 april 2013 Kloosterhotel ZIN, Vught Het integraal kindcentrum van papier naar praktijk Donderdag 18 april Hét symposium over

Nadere informatie

Helpt u mee technisch talent voor de toekomst te ontdekken?

Helpt u mee technisch talent voor de toekomst te ontdekken? Helpt u mee technisch talent voor de toekomst te ontdekken? Bèta in bedrijf De terugloop van het aantal bètaleerlingen en -studenten is landelijk een bron van zorg. Ook u ervaart wellicht hoe moeilijk

Nadere informatie

Uitwisselingsestafette De Vrije Professional

Uitwisselingsestafette De Vrije Professional Uitnodiging Uitwisselingsestafette De Vrije Professional Twee werkconferenties over meer eigen regie van de cliënt in de Jeugdzorg 9 en 10 november 2011 Meer eigen regie van de Op 9 en 10 november 2011

Nadere informatie

TRAININGEN NATUUR IS EEN FEEST NAJAAR 2015/ VOORJAAR 2016 WWW.NATUURISEENFEEST.NL/TRAININGEN 06-29096804 INFO@NATUURISEENFEEST.NL

TRAININGEN NATUUR IS EEN FEEST NAJAAR 2015/ VOORJAAR 2016 WWW.NATUURISEENFEEST.NL/TRAININGEN 06-29096804 INFO@NATUURISEENFEEST.NL TRAININGEN NATUUR IS EEN FEEST NAJAAR 2015/ VOORJAAR 2016 WWW.NATUURISEENFEEST.NL/TRAININGEN 06-29096804 @NATUURISEENFEEST.NL Serieuze maar toch vrolijke trainingen. Natuur is een Feest biedt praktische

Nadere informatie

Uitnodiging ZON 2-daagse 9 en 10 december 2010

Uitnodiging ZON 2-daagse 9 en 10 december 2010 Uitnodiging ZON 2-daagse 9 en 10 december 2010 Spaar het milieu! Print deze uitnodiging alleen als het nodig is. Zuid Holland Datum: 9 en 10 december 2010 Locatie: Weizigt NMC & Villa Augustus te Dordrecht

Nadere informatie

De toekomst van het wonen is niet van gisteren

De toekomst van het wonen is niet van gisteren Uitnodiging SVn Deelnemersbijeenkomst De toekomst van het wonen is niet van gisteren Donderdagmiddag 6 november 2014 Media Plaza Jaarbeurs Utrecht Welkom U bent van harte welkom op de negende SVn Deelnemersbijeenkomst!

Nadere informatie

diabetes, psychiatrie en palliatieve zorg/oncologie. Voor de deelnemers zullen accreditatiepunten aangevraagd worden.

diabetes, psychiatrie en palliatieve zorg/oncologie. Voor de deelnemers zullen accreditatiepunten aangevraagd worden. Shouf Shouf Marokko organiseert jaarlijks in samenwerking met verschillende achterstandsfondsen waaronder AOF Amsterdam en FAW Rotterdam nascholingsreizen voor huisartsen en POHs onder andere naar Marokko.

Nadere informatie

Programma: 13.00 13.30uur Inloop met koffie/thee. 13.30 13.35uur Opening symposium door Eric Dankbaar

Programma: 13.00 13.30uur Inloop met koffie/thee. 13.30 13.35uur Opening symposium door Eric Dankbaar Symposium: "Interdisciplinaire Zorgcommunicatie Anno Nu. Wat kun je 'halen' uit het RAPP". Vrijdag 11 december: 13.30 16.30uur / Sint Maartenskliniek, Ubbergen/Nijmegen Beste collega, we hebben een nieuwtje:

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan

Pedagogisch beleidsplan Pedagogisch beleidsplan Auteur: Ingeborg van der Zanden Bartels Datum: 05 januari 2015 Plaats: Kerkdriel Versie: 0.1 Pedagogisch beleidsplan BSO VillaDriel 12 april 2015 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding...

Nadere informatie

Verslag conferentie Kind van Nature. 11 september 2009. De aftrap (Wieke Bonthuis)

Verslag conferentie Kind van Nature. 11 september 2009. De aftrap (Wieke Bonthuis) Verslag conferentie Kind van Nature 11 september 2009 De aftrap (Wieke Bonthuis) Welkom allemaal op deze bijzondere dag! Zo opent Wieke Bonthuis (Cailin Partners) de conferentie Kind van Nature in Zwolle.

Nadere informatie

EEN WEEK OM TOT JEZELF TE KOMEN AAN DE VOET VAN DE SPAANSE PYRENEEËN. Thema: In vertrouwen Zijn

EEN WEEK OM TOT JEZELF TE KOMEN AAN DE VOET VAN DE SPAANSE PYRENEEËN. Thema: In vertrouwen Zijn EEN WEEK OM TOT JEZELF TE KOMEN AAN DE VOET VAN DE SPAANSE PYRENEEËN Thema: In vertrouwen Zijn Yoga, meditatie, beeldend werken, stilte, de schoonheid van de natuur, samen zijn of alleen, in rust en met

Nadere informatie

BLAADJE #4. mei 2018

BLAADJE #4. mei 2018 BLAADJE #4 mei 2018 School voor KEES GROEP 1/2 breinvriendelijk onderwijs OBS met engelse les vanaf groep 1 De Koningslinde is een jonge openbare basisschool (obs ) in Vught. In het stadhouderspark, in

Nadere informatie

Wil je méér innerlijke balans en krachtiger persoonlijk leiderschap?

Wil je méér innerlijke balans en krachtiger persoonlijk leiderschap? Wil je méér innerlijke balans en krachtiger persoonlijk leiderschap? Zoek je een veilige leeromgeving, met humor en diepgang, die toelaat om wérkelijk stappen te zetten in je leven en je werk? DAN IS IETS

Nadere informatie

PROGRAMMA 2018 PAO-H UTRECHT NASCHOLING VOOR HUISARTSEN

PROGRAMMA 2018 PAO-H UTRECHT NASCHOLING VOOR HUISARTSEN PROGRAMMA 2018 UTRECHT PAO-H NASCHOLING VOOR HUISARTSEN AL MEER DAN 25 JAAR UW PARTNER VOOR NASCHOLING Welkom bij het Post Academisch Onderwijs voor Huisartsen (PAO-H) Utrecht, al meer dan 25 jaar de opleider

Nadere informatie

KRACHT IN BEELD. Professionalisering met Video Coaching

KRACHT IN BEELD. Professionalisering met Video Coaching KRACHT IN BEELD Professionalisering met Video Coaching Geelen Communicatie organiseert in samenwerking met de ROC-Academie Midden Nederland de conferentie Kracht in Beeld Video is een krachtig reflectiemiddel,

Nadere informatie

Het ontstaan van Room of ideas

Het ontstaan van Room of ideas Het ontstaan van Room of ideas Al enige (jd viel het me op dat veel bedrijven behoe4e hebben om hun mee(ng of event op een externe loca(e te houden. Soms heel simpel door ruimte gebrek of het ontbreken

Nadere informatie

Top Cursus Verontreinigde Bodems

Top Cursus Verontreinigde Bodems Verder kijken dan je werkveld breed is... cursusfolder Top Cursus Verontreinigde Bodems Actuele Beleidsontwikkelingen & Innovatieve Technologieën (MSc Level) Introductie Bodembeleid vormt een belangrijk

Nadere informatie

Biomimicry voor Sociale Innovatie. Dompel je onder in de fascinerende wereld van Biomimicry

Biomimicry voor Sociale Innovatie. Dompel je onder in de fascinerende wereld van Biomimicry Biomimicry voor Sociale Innovatie Dompel je onder in de fascinerende wereld van Biomimicry BIOMIMICRY VOOR SOCIALE INNOVATIE Doe mee, en verken deze zomer met biomimicrynl de samensmelting van biomimicry

Nadere informatie

Start met Ondernemen van droom naar werkelijkheid

Start met Ondernemen van droom naar werkelijkheid Pagina 1 In 2014 is het totaal aantal bedrijven in Nederland toegenomen met 5%. Vorig jaar zijn 187.177 startende bedrijven bijgeschreven in het Handelsregister. Om deze starters zo goed mogelijk te informeren

Nadere informatie

Trots op je vak! Hoe ben je dat, blijf je dat en hoe word je dat? UITNODIGING

Trots op je vak! Hoe ben je dat, blijf je dat en hoe word je dat? UITNODIGING Trots op je vak! Hoe ben je dat, blijf je dat en hoe word je dat? UITNODIGING Dinsdag 10 november 2015 Vanaf 12.00 uur Grolsch Veste Colosseum 65 7521 PP ENSCHEDE (ingang kanaalzijde) Om kennis over de

Nadere informatie

Presteren op het hoogste niveau. 13/14/15 juni. Zwolle

Presteren op het hoogste niveau. 13/14/15 juni. Zwolle Presteren op het hoogste niveau D 13/14/15 juni EEG 2013 DEEG 2013 in het Michelin sterren restaurant van Librije s Hotel, een uitzonderlijke locatie. DEEG is een bijeenkomst met een besloten karakter

Nadere informatie

dé communicatiekans van 2015

dé communicatiekans van 2015 - OVER INNOVATION CHALLENGE dé communicatiekans van 2015 X-OVER X-OVER OVERSTEKENDE ONDERNEMERS De Cross-over Innovation Challenge is hét innovatie congres voor de Regio Zwolle. Ondernemers worden gestimuleerd

Nadere informatie

Succesvol innoveren met het Co-Creatie-Wiel

Succesvol innoveren met het Co-Creatie-Wiel Unieke serie Workshops Succesvol innoveren met het Co-Creatie-Wiel Met de ontwerper van het Wiel dr. Corry Ehlen en trainer/coach Mirjam van Zweeden Succesvol innoveren! Een hele uitdaging! In de praktijk

Nadere informatie

mini-symposium Autisme en MKB

mini-symposium Autisme en MKB mini-symposium Autisme en MKB 25 februari 2015: 13.00 uur - 18.00 uur Rabobank Nederland Utrecht Willem van Spaendonck (kwartiermaker Autisme en Werk) en Onbeperkt aan de Slag organiseren het eerste mini-symposium

Nadere informatie

17 juni 2011, Het Kloosterhotel, Amersfoort

17 juni 2011, Het Kloosterhotel, Amersfoort Kind van Nature 2011 17 juni 2011, Het Kloosterhotel, Amersfoort Tijdens de start van de conferentie Kind van Nature 2011 presenteren we de ontwikkelingen in Vlaanderen, waar een begin wordt gemaakt met

Nadere informatie

wat betekent dit voor jou?

wat betekent dit voor jou? CONGRES INDIVIDUALISERING OPLEIDINGSDUUR: wat betekent dit voor jou? DONDERDAG 26 MEI 2016 15.30 21.00 UUR FORT VOORDORP, GROENEKAN Op donderdag 26 mei 2016 organiseert de Federatie Medisch Specialisten

Nadere informatie

Uitnodiging Verslaving & Wonen Landelijk congres over begeleiding bij verslaving in bijzondere woonsituaties 18 maart 2010

Uitnodiging Verslaving & Wonen Landelijk congres over begeleiding bij verslaving in bijzondere woonsituaties 18 maart 2010 Uitnodiging Verslaving & Wonen Landelijk congres over begeleiding bij verslaving in bijzondere woonsituaties 18 maart 2010 het gebeurt op windesheim Verslaving & Wonen Landelijk congres over begeleiding

Nadere informatie

Ontdek de wereld van Mundo

Ontdek de wereld van Mundo Ontdek de wereld van Mundo Hoi, wij zijn Mundo! Veel plezier maken, buiten spelen en de wereld ontdekken: dat doen kinderen van 0 tot 12 jaar bij Stichting Kinderopvang Mundo. Al 40 jaar bieden we hele

Nadere informatie

Pedagogisch beleid Kinderopvang Haarlem Spelend Groeien

Pedagogisch beleid Kinderopvang Haarlem Spelend Groeien Pedagogisch beleid Kinderopvang Haarlem Spelend Groeien Inleiding Kinderopvang Haarlem heeft één centraal pedagogisch beleid. Dit is de pedagogische basis van alle kindercentra van Kinderopvang Haarlem.

Nadere informatie

Masterclass Value of Information. Waarde creëren voor de business

Masterclass Value of Information. Waarde creëren voor de business Masterclass Value of Information Waarde creëren voor de business Informatie en informatietechnologie maken het verschil bij de ontwikkeling van nieuwe business ideeën. Met informatie kunnen nieuwe innovatieve

Nadere informatie

Data Driven Organisation

Data Driven Organisation 2-daagse training Data Driven Organisation Van visie- naar actiegedreven strategie Initiatief en organisatie In samenwerking met datadriven.heliview.nl Wat leert u in deze training? U doet inspiratie op

Nadere informatie

AZIËRING WP AMERSFOORT

AZIËRING WP AMERSFOORT AZIËRING 14 3823WP AMERSFOORT Fraaie vrijstaande woonvilla. Opvallend, verrassend en markant. Wat een ruimte! Een villa met potentie.. Ontwerp en vormgeving Door zijn bouwkundig ontwerp heeft de architect

Nadere informatie

Immaterieel Erfgoed. Inspiratiebijeenkomst op vrijdag 20 september 2013 in Culemborg

Immaterieel Erfgoed. Inspiratiebijeenkomst op vrijdag 20 september 2013 in Culemborg Inspiratiebijeenkomst op vrijdag 20 september 2013 in Culemborg Immaterieel Erfgoed Een inspiratiebijeenkomst voor mensen die er over denken om hun traditie voor te dragen voor de Nationale Inventaris

Nadere informatie

PRESENTEREN MET IMPACT Hoe zorgt u dat uw boodschap overkomt?

PRESENTEREN MET IMPACT Hoe zorgt u dat uw boodschap overkomt? Inleiding Programma Aanmelden Route PRESENTEREN MET IMPACT Presenteren is meer dan alleen een verhaal vertellen voor een groep mensen. Hoe zorgt u er enerzijds voor dat u uw boodschap duidelijk en krachtig

Nadere informatie

INFORMATIEBROCHURE PEUTERSPEELZAAL DE BINNENHAVEN

INFORMATIEBROCHURE PEUTERSPEELZAAL DE BINNENHAVEN INFORMATIEBROCHURE PEUTERSPEELZAAL DE BINNENHAVEN 2 Wanneer u uw kind naar de peuterspeelzaal brengt wilt u natuurlijk niets minder dan de best mogelijke zorg voor uw kind. Daarvoor bent u bij MAX Kinderopvang

Nadere informatie

Veel gestelde vragen over peuterschool t Koggeschip

Veel gestelde vragen over peuterschool t Koggeschip Veel gestelde vragen over peuterschool t Koggeschip Juni 2014 Wat is een peuterschool? De peuterschool is een combinatie van kinderdagverblijf en voorschool. Hier komen alle kinderen in de wijk van 2,5

Nadere informatie

SLA s voor niet-juristen

SLA s voor niet-juristen 2-daagse training SLA s voor niet-juristen Verhoog uw rendement door heldere afspraken Initiatief en organisatie In samenwerking met sla.heliview.nl Wat leert u in deze training? Het beoordelen en verbeteren

Nadere informatie

Schoolfruit in de les Handleiding bij de lessen van EU-Schoolfruit en SchoolGruiten

Schoolfruit in de les Handleiding bij de lessen van EU-Schoolfruit en SchoolGruiten Schoolfruit in de les Handleiding bij de lessen van EU-Schoolfruit en SchoolGruiten Lessen over fruit en groente: geef leerlingen iets extra s mee! Uw school doet mee met het EU-Schoolfruitprogramma. Na

Nadere informatie

Congres Kleinschalig Zorgen

Congres Kleinschalig Zorgen Congres Kleinschalig Zorgen Praktische tips voor de duizendpoot! 7 april 2015 ReeHorst, Ede Alweer 25 jaar geleden werd de eerste kleinschalige woonvorm opgericht. In de afgelopen jaren is er veel veranderd

Nadere informatie

BEGELEIDERS LEARNING BY DOING

BEGELEIDERS LEARNING BY DOING BEGELEIDERS LEARNING BY DOING HE U NEDERLA ERNEMENDE EN? LPT ND R HELPT U NEDERLAND ONDERNEMENDER TE MAKEN? Vindt u het leuk om jongeren te coachen op weg naar ondernemerschap? Wilt u uw kennis van het

Nadere informatie

Schoolfruit in de les Handleiding bij de lessen van EU-Schoolfruit en SchoolGruiten

Schoolfruit in de les Handleiding bij de lessen van EU-Schoolfruit en SchoolGruiten Schoolfruit in de les Handleiding bij de lessen van EU-Schoolfruit en SchoolGruiten Lessen over fruit en groente: geef leerlingen iets extra s mee! Uw school doet mee met het EU-Schoolfruitprogramma. Na

Nadere informatie

Duurzaam groeien en vernieuwen

Duurzaam groeien en vernieuwen Symposium Duurzaam groeien en vernieuwen 05 02 13 Wat leert de Monitor Duurzaam Nederland en hoe kan Nederland werken aan duurzame groei? Dinsdag 5 februari 2013, 13.30-18.00 uur Centraal Bureau voor de

Nadere informatie

Veel gestelde vragen over DE Peuterschool in Amsterdam Zuidoost

Veel gestelde vragen over DE Peuterschool in Amsterdam Zuidoost Veel gestelde vragen over DE Peuterschool in Amsterdam Zuidoost Maart 2015 Wat is een Peuterschool? De Peuterschool is een combinatie van kinderdagverblijf en voorschool. Hier komen alle kinderen in de

Nadere informatie

5 november 2015 RAI Amsterdam

5 november 2015 RAI Amsterdam Bazalt, HCO, RPCZ en OnderwijsAdvies organiseren het congres: Leren zichtbaar maken met de kennis over hoe wij leren met professor John Hattie 5 november 2015 RAI Amsterdam Professor John Hattie doet onderzoek

Nadere informatie

FoodUp! Academie. 5 dagen 20 personen

FoodUp! Academie. 5 dagen 20 personen We staan, vandaag de dag, voor een groot aantal uitdagingen om ons eten gezonder, eerlijker en duurzamer te maken. Een van de grote vragen is hoe we het voedsellandschap in de toekomst willen inrichten

Nadere informatie

Internationaal zakendoen Het bepalen van een exportstrategie. Waar ben ik goed in en waar liggen mijn kansen?

Internationaal zakendoen Het bepalen van een exportstrategie. Waar ben ik goed in en waar liggen mijn kansen? Inleiding Programma Aanmelden Route Internationaal zakendoen Het bepalen van een exportstrategie. Waar ben ik goed in en waar liggen mijn kansen? De FHI-workshop Internationaal zakendoen richt zich op

Nadere informatie

MATTHIJS VERMEULENSTRAAT 1A 3816DC AMERSFOORT

MATTHIJS VERMEULENSTRAAT 1A 3816DC AMERSFOORT MATTHIJS VERMEULENSTRAAT 1A 3816DC AMERSFOORT Hoekwoning met uitbouw en tuin vlakbij het centrum Zeer sporadisch worden unieke objecten als dit hoekhuis aangeboden. Door de fraaie afwerking van dit huis,

Nadere informatie

Kinderworkshops Kindercentrum ZieZoo

Kinderworkshops Kindercentrum ZieZoo Kinderworkshops Kindercentrum ZieZoo Pijnacker Waar je groeit met plezier! workshops leeftijd: 4-6 jaar Brain games 6 x op woensdag 14, 21, 28 januari, 4, 11, 18 februari 13.30-15.00 uur wo - 1 Met bijzondere

Nadere informatie

2014 Kioppe, Arnhem Pedagoge drs. Marleen Kerstens www.bewustekinderopvang.nl

2014 Kioppe, Arnhem Pedagoge drs. Marleen Kerstens www.bewustekinderopvang.nl Dit e-book is een gratis uitgave van: Kioppe voor Bewuste Kinderopvang en is onderdeel van Procesgericht Vergaderen in de Kinderopvang De eerste titel uit deze vergadermethode is 'Iedereen doet mee!' Kioppe,

Nadere informatie

Bezinning & Bezieling

Bezinning & Bezieling Bezinning & Bezieling + Even op adem komen.. Stel je eens voor hoe zou het zijn om volledig te kunnen genieten van het leven? Niet meer in de kramp te schieten door allerlei belemmerende overtuigingen

Nadere informatie

Vormingsaanbod voor universiteiten en hogescholen 2014/2015

Vormingsaanbod voor universiteiten en hogescholen 2014/2015 Vormingsaanbod voor universiteiten en hogescholen 2014/2015 Inhoud 3 Vooraf 5 Een andere kijk op spijbelen 6 Over de diepere betekenis van kinderspel 7 Kinderen hebben zo hun kijk op quality time 8 Plan

Nadere informatie

Opgroeien in onderzoek. Symposium Jeugd en Gezondheid 13 oktober 2016

Opgroeien in onderzoek. Symposium Jeugd en Gezondheid 13 oktober 2016 Opgroeien in onderzoek Symposium Jeugd en Gezondheid 13 oktober 2016 Innovatief, kwalitatief hoogwaardig en maatschappelijk relevant onderzoek dat bijdraagt aan het gezond opgroeien van de jeugd, daar

Nadere informatie

Uitnodiging Innofood 2.0 Building Business Together. 3 oktober 2014 o

Uitnodiging Innofood 2.0 Building Business Together. 3 oktober 2014 o Uitnodiging Innofood 2.0 Building Business Together 3 oktober 2014 o D Innofood 2.0 Building Business Together Innofood heeft een nieuw gezicht. Het proces heeft anderhalf jaar geduurd. Nu is het proces

Nadere informatie

BEELDHOUWEN EN SCHILDEREN IN NOORD FRANKRIJK ATELIER MOOI WERK. Na lang voorbereiden gaat in deze zomer mijn eerste cursus in Frankrijk van start.

BEELDHOUWEN EN SCHILDEREN IN NOORD FRANKRIJK ATELIER MOOI WERK. Na lang voorbereiden gaat in deze zomer mijn eerste cursus in Frankrijk van start. BEELDHOUWEN EN SCHILDEREN IN NOORD FRANKRIJK ATELIER MOOI WERK Na lang voorbereiden gaat in deze zomer mijn eerste cursus in Frankrijk van start. In Noord Frankrijk, 385 km van Den Haag, net onder de Franse

Nadere informatie

Financieel Management voor semiprofs Workshop over financieel management in de praktijk

Financieel Management voor semiprofs Workshop over financieel management in de praktijk Inleiding Programma Aanmelden Route Financieel Management voor semiprofs Workshop over financieel management in de praktijk Deze workshop is een vervolg op de door FHI in samenwerking met Planning Company

Nadere informatie

TRAINING Professioneel adviseren voor interne adviseurs Adviseren als tweede beroep - open inschrijving -

TRAINING Professioneel adviseren voor interne adviseurs Adviseren als tweede beroep - open inschrijving - TRAINING Professioneel adviseren voor interne adviseurs Adviseren als tweede beroep - open inschrijving - Het vak van intern adviseur De meeste interne adviseurs hebben vaak twee beroepen: naast het vak

Nadere informatie

Vrijwilligers Bedankt! Keuze uit 10 inspirerende activiteiten!

Vrijwilligers Bedankt! Keuze uit 10 inspirerende activiteiten! Programma GEMEENTE HEERHUGOWAARD 2015 Vrijwilligers Bedankt! Keuze uit 10 inspirerende activiteiten! Vrijwilligers in Heerhugowaard kunnen van 14 t/m 22 november 2015 gratis deelnemen aan boeiende en inspirerende

Nadere informatie

PM ACADEMIE: EEN UITGEBALANCEERDE MIX VAN KENNIS, ERVARING, NETWERK EN PLEZIER. PM Academie

PM ACADEMIE: EEN UITGEBALANCEERDE MIX VAN KENNIS, ERVARING, NETWERK EN PLEZIER. PM Academie PM ACADEMIE: EEN UITGEBALANCEERDE MIX VAN KENNIS, ERVARING, NETWERK EN PLEZIER PM Academie PM ACADEMIE: EEN UITGEBALANCEERDE MIX VAN KENNIS, ERVARING, NETWERK EN PLEZIER Na een succesvol voorjaarsprogramma,

Nadere informatie

Leiderschap vanuit systemisch perspectief

Leiderschap vanuit systemisch perspectief Waar ideeën en activiteiten rond ziel en zakelijkheid samenkomen op een prachtige plek, vanuit een geïnspireerd netwerk 4-daagse training: Leiderschap vanuit systemisch perspectief Het leven wordt voorwaarts

Nadere informatie

Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Voeding

Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Voeding Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Voeding School: Plaats: Locatie: Contactpersoon: Telefoonnummer: E-mailadres: Datum invullen: Inhoud: Om op een effectieve manier invulling te geven aan gezondheidsthema

Nadere informatie

Inschrijfformulier Kidion

Inschrijfformulier Kidion Inschrijfformulier Kidion Gegevens kind 1: Gegevens kind 2: Achternaam: Achternaam: Voorvoegsels: Voorvoegsels: Voorna(a)m(en): Voorna(a)m(en): Roepnaam: Roepnaam: Geboortedatum: Geboortedatum: Geboorteplaats:

Nadere informatie

Training Effectieve Beurscommunicatie

Training Effectieve Beurscommunicatie Training Effectieve Beurscommunicatie Presenteer uw organisatie succesvol op beurzen, open dagen en events! Knowledge is power but enthusiasm pulls the switch - Ivern Ball - WWW.INGRIDNAGEL.COM WWW.EXCELLENTPRESENTEREN.COM

Nadere informatie

Samen Inspireren Ontdekken. Informatiegids. IKC de Plattenburg.

Samen Inspireren Ontdekken. Informatiegids. IKC de Plattenburg. Samen Inspireren Ontdekken Ontwikkelen Informatiegids IKC de Plattenburg www.deplattenburg.nl Kiezen Het kiezen van een basisschool voor uw kind: een belangrijke stap. Bij de Plattenburg gaat er voor uw

Nadere informatie

Partners Dr. Dieuwke Hovinga (Hogeschool Leiden, Lector Natuur en Ontwikkeling Kind)

Partners Dr. Dieuwke Hovinga (Hogeschool Leiden, Lector Natuur en Ontwikkeling Kind) Projecttitel: Groene schoolpleinen fase 2 Inventariseren van concrete aanbevelingen voor de manier waarop groene schoolpleinen duurzaam en gezond ingericht kunnen worden. Aanvrager Dr. Jolanda Maas (CAH

Nadere informatie

Bedrijfsaanbod feest- en eventlocatie teambuilding themadiners seminaries training bedrijfscafé

Bedrijfsaanbod feest- en eventlocatie teambuilding themadiners seminaries training bedrijfscafé huwelijks- en familiefeesten bedrijfsevents en teambuildings eetcafé vorming en workshops cultuuragenda eco-groentetuin Bedrijfsaanbod feest- en eventlocatie teambuilding themadiners seminaries training

Nadere informatie

Native Learning - Werkatelier Digitale Transformatie

Native Learning - Werkatelier Digitale Transformatie Dit jaar stuurt Native Consulting u daadwerkelijk het veld in. Leer meer over door een maatschappelijke uitdaging aan te pakken. Ontwerp de (dienstverlenende) gemeente van de toekomst door gebruik te maken

Nadere informatie

Workshop Business Model Innovatie Aan de slag om uw eigen verdienmodel te vernieuwen

Workshop Business Model Innovatie Aan de slag om uw eigen verdienmodel te vernieuwen Inleiding Programma Aanmelden Route Workshop Business Model Innovatie Aan de slag om uw eigen verdienmodel te vernieuwen Het workshopmodel en het boek zijn inmiddels wereldberoemd en spraakmakend. Nu komt

Nadere informatie

Inspectierapport. Hestia Kinderopvang (KDV) Gaasterlandstraat RH AMSTERDAM Registratienummer:

Inspectierapport. Hestia Kinderopvang (KDV) Gaasterlandstraat RH AMSTERDAM Registratienummer: Inspectierapport Hestia Kinderopvang (KDV) Gaasterlandstraat 5 1079 RH AMSTERDAM Registratienummer: 619750200 Toezichthouder: GGD Amsterdam In opdracht van: Gemeente Amsterdam Datum inspectie: 09-02-2016

Nadere informatie

De leer kracht van groene schoolpleinen

De leer kracht van groene schoolpleinen De leer kracht van groene schoolpleinen Het gebruik van de groene buitenruimte in het onderwijsleerproces Informatie over het onderzoek Leiden, september 2013 1. INFORMATIE OVER HET ONDERZOEK Achtergrond

Nadere informatie

Nieuwe serie Workshops! met het Co-Creatie-Wiel. Succesvol innoveren. Drie workshops Najaar 2018

Nieuwe serie Workshops! met het Co-Creatie-Wiel. Succesvol innoveren. Drie workshops Najaar 2018 Nieuwe serie Workshops! Succesvol innoveren met het Co-Creatie-Wiel Drie workshops Najaar 2018 Met de ontwerper van het Co-Creatie-Wiel dr. Corry Ehlen 2 Succesvol innoveren! Een hele uitdaging! In de

Nadere informatie

KLEINE MENSEN GROTE WENSEN

KLEINE MENSEN GROTE WENSEN KLEINE MENSEN GROTE WENSEN Voor de betere kinderopvang DOOR DE OGEN VAN KINDEREN Dit boekje laat je kinderopvang zien door de ogen van kinderen. Een praktische gids voor iedereen die nadenkt over de opvang

Nadere informatie

Internet In het hele hotel is gratis draadloos internet beschikbaar. Bij de receptie kunt u hiervoor een code vragen.

Internet In het hele hotel is gratis draadloos internet beschikbaar. Bij de receptie kunt u hiervoor een code vragen. Vergader-/ congres-/ cursusarrangementen Hotel Restaurant Ruimzicht is prachtig gelegen in het bosrijke Montferland, 35 kilometer vanaf Arnhem en 6 kilometer vanaf Doetinchem. Een ideale omgeving om in

Nadere informatie

Contentmarketing is the only marketing left. Seth Godin

Contentmarketing is the only marketing left. Seth Godin Inleiding Programma Aanmelden Route Contentmarketing is the only marketing left Seth Godin Contentmarketing, seo en sea Veel organisaties binnen de technologiebranches vragen zich af hoe ze effectief contentmarketing

Nadere informatie