EM398x-R1 UPS VA

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "EM398x-R1 UPS 600-1000-1600VA"

Transcriptie

1 EM398x-R1 UPS VA

2 EM398X-R1 - UPS VA 2 NEDERLANDS Inhoudsopgave 1.0 Introductie Functies en kenmerken Inhoud van de verpakking Aansluiten van de UPS UPSmart 2000R software Software installeren UPSmart 2000R opties en instellingen UPSmart 2000I software Software installeren UPSmart 2000I opties en instellingen Windows Energiebeheer UPS koppelen Instellingen Veelgestelde vragen en andere relevante informatie Service en ondersteuning Waarschuwingen en aandachtspunten Garantievoorwaarden Introductie Gefeliciteerd met de aankoop van dit hoogwaardige Eminent product! Dit product is door de technische experts van Eminent uitgebreid getest. Mocht dit product ondanks alle zorg problemen vertonen, dan kun je een beroep doen op de vijf jaar Eminent garantie. Bewaar deze handleiding samen met het bewijs van aankoop daarom zorgvuldig. Registreer je aankoop nu op en ontvang product updates! 1.1 Functies en kenmerken De EM3980/82/84 en de EM3988 zijn UPS systemen die probleemloos een stroomuitval kunnen opvangen zonder dat er belangrijke data verloren gaat. Omdat deze apparaten ook beschikken over een back-upfunctie van tien minuten, kun je de computer zonder problemen afsluiten of een back-up laten maken zonder dat je belangrijke data kwijt raakt. Omdat deze UPS systemen beschikken over een geluidsalarm welke wordt ingeschakeld wanneer de stroom uitvalt, weet je precies wanneer je de computer moet afsluiten of snel een back-up moet maken. De capaciteit van de verschillende modellen is als volgt:

3 3 NEDERLANDS Model Capaciteit Software EM VA UPSmart 2000R EM VA UPSmart 2000R EM VA UPSmart 2000I EM VA UPSmart 2000I 1.2 Inhoud van de verpakking De EM3980/82/84 of EM3988 UPS Seriële kabel USB kabel Netsnoer (om de UPS aan de netspanning aan te sluiten) Netsnoer (om 1 PC aan de UPS aan te sluiten) CD-ROM met installatiesoftware (UPSmart 2000I of UPSmart 2000R) 1.3 Aansluiten van de UPS De UPS heeft de volgende aansluitingen: 1 RS232 seriële poort 1 USB poort 2 Telefoon / Fax poorten 1 AC aansluiting Output poorten (het aantal verschilt per model) Verder zitten er op de voorkant van de EM3980 en EM3982 een aantal LED s. De betekenis van de LED s, van links naar rechts zijn: Groen. Deze LED gaat branden als de UPS aan staat. Rood. Deze LED gaat branden als er een probleem is met de stroomtoevoer. Oranje. Deze LED gaat branden wanneer de UPS wordt gevoed. De EM3984 en de EM3988 hebben in plaats van LED s een LCD scherm. Dit scherm bevat de volgende gegevens: (1) De status van de batterij (2) Stroomverbruik in procenten (3) Output voltage (4) Input voltage (5) Alarmindicatie

4 Je kunt de UPS op de volgende manier aansluiten: 4 NEDERLANDS 1. Sluit de seriële kabel aan op de computer en op de UPS. 2. Steek de stroomstekker van de UPS in het stopcontact. 3. Sluit de bijgeleverde losse voedingskabel met één zijde aan op de achterkant van de UPS, en met de andere kant op de voeding van je computer. 4. Indien gewenst, kun je een extra doorlusnetsnoer aanschaffen om ook de voeding van je monitor op de UPS aan te sluiten. 5. Optioneel, om je telefoonlijn te beschermen tegen blikseminslag sluit je de telefoonkabel vanuit de wandcontactdoos aan op een van de TEL/FAX poorten en sluit je de telefoon, faxtoestel of het modem aan op de andere TEL/FAX poort. 6. Druk de aan/uit knop voorop het apparaat in om deze in te schakelen. Je zult een korte piep horen wanneer je de UPS inschakelt. 2.0 UPSmart 2000R software De EM3980/EM3982 wordt geleverd met UPSmart 2000R software. Dit software pakket stelt je onder andere in staat om de status van de UPS uit te lezen, en diverse instellingen aan te passen. Bij een langdurige stroomonderbreking, zal de software de computer correct afsluiten voordat de batterij van de UPS leeg raakt. 2.1 Software installeren 1. Plaats de CD-ROM in de CD-ROM speler of dvd-speler. 2. Het Setup-menu van de software verschijnt automatisch in beeld. 3. Klik op Next. 4. Vul je naam, bedrijfsnaam en het serie nummer dat op het CD hoesje staat in. 5. Klik op Next 6. Selecteer het pad waarnaar het programma geïnstalleerd dient te worden en klik op Next. 7. Geef een naam voor de installatie map op en klik op Next. 8. Klik op Next. 9. Klik op Install 10. Klik op Finish. 11. Start de UPSmart 2000R software. 12. Een nieuw scherm met vier opties verschijnt. 13. Klik op Settings. 14. Selecteer de correcte USB of COM poort nummer bij Communication port setting. Standaard is dit USB of COM klik OK. In het log-veld wordt nu bovenaan aangegeven UPS connected. Als deze melding niet verschijnt, heb je mogelijk de verkeerde COM-poort geselecteerd of is de seriële kabel incorrect aangesloten. Als de seriële kabel correct is aangesloten, moet je een andere COM poort selecteren. Doe dit zoals vanaf stap 14 is beschreven.

5 5 NEDERLANDS 2.2 UPSmart 2000R opties en instellingen Na het opstarten van de UPSmart 2000R software zie je een aantal opties verschijnen. Rechts in het scherm zie je een aantal menu opties staan, die hieronder worden beschreven. Settings In de menuoptie Settings kunnen een aantal dingen worden ingesteld. Onder General Settings kun je het communicatie protocol, van de USB of COM-poort opgeven. Onder Off Settings kun je aangeven welke stappen UPSmart 2000R moet ondernemen zodra er problemen met de stroomtoevoer worden ondervonden. Onder Warning Message kun je aangeven of er bij bepaalde gebeurtenissen een waarschuwing op het scherm moet verschijnen. Onder notification kun je aangeven of er bij een gebeurtenis een bericht verstuurd moet worden. Klik op Start up alarm function om de gegevens van je adres in te voeren en aan te geven bij welke gebeurtenissen er precies een bericht verstuurd moet worden. Close files Onder Close files kun je alle applicaties en bestanden terugvinden die door de UPSmart 2000R zijn opgeslagen en afgesloten bij een stroomstoring. Event Log In het menu Event Log kun je de datum, tijd en beschrijving bekijken van alle gebeurtenissen die UPSmart 2000R gelogd heeft. About UPSmart 2000R Hier kun je onder andere het versienummer en serienummer van UPSmart 2000R bekijken. 3.0 UPSmart 2000I software De EM3984/EM3988 wordt geleverd met UPSmart 2000I software. Dit software pakket stelt je onder andere in staat om de status van de UPS uit te lezen en diverse instellingen aan te passen. Bij een langdurige stroomonderbreking, zal de software de computer correct afsluiten voordat de batterij van de UPS leeg raakt. 3.1 Software installeren 1. Plaats de CD-ROM in de CD-ROM speler of dvd-speler.

6 6 NEDERLANDS 2. Het Setup-menu van de software verschijnt automatisch in beeld. 3. Klik op Next. 4. Vul je naam, bedrijfsnaam en het serie nummer dat op het CD hoesje staat in en klik op Next. 5. Selecteer het pad waarnaar het programma geïnstalleerd dient te worden en klik op Next. 6. Geef een naam voor de installatie map op en klik op Next. 7. Klik op Next. 8. Klik op Install 9. Klik op Finish. 10. Start de UPSmart 2000I software. 11. Een nieuw scherm met negen opties verschijnt. 12. Klik op Setting. 13. Selecteer de correcte USB of COM poort nummer bij Communication port setting. Standaard is dit USB of COM klik OK. In het logveld wordt aangegeven Connected. Als deze melding niet verschijnt, heb je mogelijk de verkeerde poort geselecteerd (USB of COM1,2...) of is de kabel incorrect aangesloten. Als de seriële kabel correct is aangesloten, moet je een andere COM poort selecteren zoals uitgelegd in stap 13, 14 en UPSmart 2000I opties en instellingen Schedule Hier kun je instellen wanneer het systeem in of uitgeschakeld dient te worden ook kun je een test procedure plannen. Settings Als je Settings aanklikt, verschijnt er een nieuw scherm. Hier kun je instellen op welke USB of COM-poort van de computer de UPS is aangesloten. Ook kun je hier instellen dat er een verzonden wordt zodra er zich een probleem met de stroomtoevoer voordoet. Geef hier de juiste adresgegevens in en geef aan bij welk evenement een verstuurd dient te worden. Je kunt hier ook instellen dat bij problemen met de stroomtoevoer gegevens automatisch opgeslagen en programma s vanzelf beëindigd worden, waarna ook de computer afgesloten wordt. Via de knop Setup alarm window information kun je zelf waarschuwingsberichten aanmaken die tevoorschijn komen zo gauw een bepaald probleem zich voordoet. Eventlog Hier kunnen de logs bekeken worden die de UPSmart 2000I aangemaakt heeft. Je kunt deze vervolgens opslaan, printen of verwijderen.

7 7 NEDERLANDS Close files De bestanden en programma s die door UPSmart 2000I automatisch opgeslagen en gesloten zijn, kunnen hier bekeken worden. UPS Control Hier kun je een aantal tests uitvoeren. About Hier kun je informatie over UPSmart 2000I bekijken, bijvoorbeeld de versie en het serienummer. 4.0 Windows Energiebeheer Je kunt in plaats van UPSmart 2000I of UPSmart 2000R ook gebruik maken van Windows Energiebeheer om de UPS te beheren, indien je beschikt over de UPS EM3980 of EM3982. Windows 2000 en XP beschikken over ingebouwde ondersteuning voor noodvoeding. Windows Vista heeft geen ondersteuning voor UPSen met seriële poort. De UPS modellen EM3984 en EM3988 zijn niet geschikt voor de ingebouwde software van Windows 2000 en XP. In dit hoofdstuk worden uitgelegd hoe je de UPS kunt instellen en beheren via de ingebouwde ondersteuning van Windows XP. 4.1 UPS koppelen Als de UPS correct is aangesloten dien je aan te geven op welke COM-poort deze is gekoppeld zodat Windows de noodvoeding kan herkennen en beheren. Dit gaat als volgt: 1. Klik op de Start knop. 2. Klik op Configuratiescherm. 3. Klik Energiebeheer. 4. Klik op het tabblad Noodvoeding. 5. Klik bij Details op de knop Selecteren. 6. Kies bij Selecteer de fabrikant voor Algemeen. 7. Selecteer in het veld daaronder Aangepast. 8. Kies dan bij Op poort de COM poort van de computer waarop de UPS is aangesloten. 9. Klik op Volgende. 10. Hier dient de polariteit van de noodvoedingssignalen ingesteld te worden. Zet de opties Stroomstoring en Lage accuspanning op Negatief. Zet de optie Noodvoeding afsluiten op Positief. 11. Klik op Voltooien. 12. Klik op Toepassen.

8 8 NEDERLANDS In het tabblad Noodvoeding kun je nu onder het kopje Status zien of de computer op netstroom draait of stroom ontvangt van de UPS. Daarnaast kun je de huidige status van de UPS bekijken. 4.2 Instellingen Onder Details kun je klikken op Configureren om de werking van de UPS verder in te stellen. Zet eerst een vinkje bij Alle meldingen inschakelen. De velden eronder veranderen nu van grijs naar zwart. Nu kun je aangeven hoeveel seconden er tussen het vaststellen van een stroomstoring en het eerste alarmsignaal zitten en na hoeveel seconde dit alarmsignaal zich moet herhalen. Kritieke waarschuwing Onder het kopje Kritieke waarschuwing kun je instellen of er een alarmsignaal gegeven moet worden als de accu van de UPS bijna leeg is. Zet eerst een vinkje voor Minuten op accu voor kritieke waarschuwing. Daarachter kun je dan het aantal minuten opgeven dat de computer op de accu van de UPS draait voordat er een alarmsignaal gegeven moet worden. Houdt hierbij rekening met het vermogen van de UPS. Als je er voor kiest om na het kritieke alarmsignaal automatisch de computer af te laten sluiten, kun je voor het afsluiten een programma laten uitvoeren (om bijvoorbeeld een back-up te maken). Zet in dat geval een vinkje bij Bij waarschuwing dit programma uitvoeren. Klik dan op Configureren om het programma te kiezen en deze optie verder in te stellen. Let op! Onder Configureren staan zeer uitgebreide instellingsmogelijkheden wat betreft het uit te voeren programma, wanneer en hoe vaak de taak uitgevoerd dient te worden en onder welke voorwaarden de taak uitgevoerd dient te worden. Als laatste kun je nog aangeven of de UPS na het kritieke alarmsignaal uitgezet dient te worden. 5.0 Veelgestelde vragen en andere relevante informatie De meest recente veelgestelde vragen voor je product kun je vinden op de supportpagina van je product. Eminent zal deze veelgestelde vragen regelmatig bijwerken zodat je bent voorzien van de meest recente informatie. Bezoek de Eminent website voor meer informatie:

9 9 NEDERLANDS 6.0 Service en ondersteuning Deze handleiding is door de technische experts van Eminent met zorg opgesteld. Mocht je desondanks problemen ervaren bij de installatie of in het gebruik van je Eminent product, vul dan het supportformulier in op de website Je kunt tevens gebruik maken van het Eminent servicenummer. Kijk op voor het telefoonnummer en de openingstijden. 7.0 Waarschuwingen en aandachtspunten Vanwege wet- en regelgeving bepaald door het Europese parlement, kan sommige (draadloze) apparatuur onderhevig zijn aan beperkingen omtrent het gebruik in bepaalde Europese lidstaten. In sommige Europese lidstaten kan het gebruik van deze apparatuur verboden zijn. Neem contact op met je (lokale) overheid voor meer informatie over deze beperkingen. Volg ten allen tijde de instructies in de handleiding*, speciaal wanneer het apparatuur betreft wat geassembleerd dient te worden. Waarschuwing: In de meeste gevallen gaat het om een elektronisch apparaat. Verkeerd of oneigenlijk gebruik van het apparaat kan leiden tot (zware) verwondingen. Het repareren van het apparaat dient uitgevoerd te worden door gekwalificeerd Eminent personeel. De garantie vervalt per direct indien het apparaat zelf gerepareerd is en/of wanneer het product misbruikt is. Voor uitgebreide garantie voorwaarden, ga naar *Tip: Eminent handleidingen worden met de grootste zorgvuldigheid gemaakt. Door nieuwe technische ontwikkelingen kán het echter gebeuren dat een geprinte handleiding niet meer de meest recente informatie bevat. De online handleiding wordt altijd direct geupdate met de nieuwste informatie. Mocht je een probleem ervaren met de geprinte handleiding, check dan altijd eerst onze website waar de meest recente handleiding te downloaden is. Tevens vind je op onze website in de Vaakgestelde Vragen (FAQ) Sectie veel informatie over je product. Het is zeer raadzaam eerst de FAQ sectie te raadplegen, vaak is je antwoord hier terug te vinden.

10 8.0 Garantievoorwaarden 10 NEDERLANDS De garantietermijn van vijf jaar geldt voor alle Eminent producten, tenzij anders aangegeven op het moment van aankoop. Bij aankoop van een tweedehands Eminent product resteert de garantieperiode gemeten vanaf het moment van de aankoop door de eerste eigenaar. De Eminent garantieregeling is van toepassing op alle Eminent producten en onderdelen onlosmakelijk verbonden met het betreffende product. Voedingen, batterijen, accu s, antennes en alle andere producten niet geïntegreerd in of direct verbonden met het hoofdproduct of producten waarvan redelijkerwijs mag worden aangenomen dat deze een ander slijtagepatroon kennen dan het hoofdproduct vallen derhalve niet onder de Eminent garantieregeling. De garantie vervalt tevens bij onjuist of oneigenlijk gebruik, externe invloeden en/of bij opening van de behuizing van het betreffende product door partijen anders dan Eminent. Eminent kan gereviseerde materialen gebruiken bij het herstellen of vervangen van uw defecte product. Eminent is niet aansprakelijk voor veranderingen in de netwerkinstellingen door internet providers. Eminent biedt geen garantie voor het niet functioneren van een netwerkproduct dat veroorzaakt wordt door wijzigingen in de netwerkstructuur en/of protocollen van een internetaanbieder. Tevens kan Eminent niet aansprakelijk gesteld worden voor het niet functioneren van web services, apps en andere inhoud van derden die beschikbaar is via producten van Eminent of Ewent. Producten van Eminent met een interne vaste schijf hebben een beperkte garantieperiode van twee jaar op de harde schijf. Eminent is niet aansprakelijk voor gegevensverlies. Zorg er dus altijd voor dat als het product gegevens opslaat op een vaste schijf of andere geheugenbron, u een kopie maakt voordat u het product voor reparatie terugbrengt. Als mijn product defect raakt Mocht uw product om andere dan de bovengenoemde oorzaken defect raken: neem dan alstublieft contact op met uw verkoper. EM398X-R

E-thermostaat Veelgestelde vragen

E-thermostaat Veelgestelde vragen E-thermostaat Veelgestelde vragen Algemeen Installatie Portal App Hub E-thermostaat Programmeren Privacy en Veiligheid Problemen oplossen FAQ20120524 Algemeen Welke uitvoeringen/kleuren zijn beschikbaar?

Nadere informatie

Snel aan de slag Installatiegids (versie 4.2)

Snel aan de slag Installatiegids (versie 4.2) Internet Control Station Kijk op www.klikaanklikuit.nl /page/ mijn-ics-1000/ voor de meest recente gebruiksaanwijzing en updates. Snel aan de slag Installatiegids (versie 4.2) ICS-1000 Het grootste gemak

Nadere informatie

My Net. N900 Central Router. Gebruikershandleiding

My Net. N900 Central Router. Gebruikershandleiding My Net N900 Central Router Gebruikershandleiding WD -service en -ondersteuning Mocht u tegen een probleem aanlopen, geef ons dan eerst de kans om dit aan te pakken voordat u dit product retourneert. De

Nadere informatie

WD My Cloud EX2 Persoonlijke cloudopslag Gebruikershandleiding

WD My Cloud EX2 Persoonlijke cloudopslag Gebruikershandleiding WD My Cloud EX2 Persoonlijke cloudopslag Gebruikershandleiding WD-service en -ondersteuning Mocht u tegen een probleem aanlopen, geeft u ons dan eerst de kans om dit te verhelpen voordat u dit product

Nadere informatie

Test Joomla op je PC 1

Test Joomla op je PC 1 1 Disclaimer Bij de samenstelling van dit ebook is de grootst mogelijke zorg besteed aan de juistheid en correctheid van de informatie die in dit ebook wordt verstrekt. De auteur van dit ebook kan op geen

Nadere informatie

Installatiehandleiding

Installatiehandleiding // Mamut Business Software Installatiehandleiding Introductie Deze handleiding is bedoeld om de installatie en eerste opstart van Mamut Business Software te vereenvoudigen. De structuur van de handleiding

Nadere informatie

Handleiding van de Bibliotheek: e-books lezen op je e-reader - versie voor Windows

Handleiding van de Bibliotheek: e-books lezen op je e-reader - versie voor Windows Handleiding van de Bibliotheek: e-books lezen op je e-reader - versie voor Windows Stichting Bibliotheek.nl, versie 3.1 september 2014 Inhoudsopgave Inleiding 3 1. Het aanmaken van een webaccount 4 2.

Nadere informatie

Gefeliciteerd! U en uw MacBook Pro zijn echt voor elkaar gemaakt.

Gefeliciteerd! U en uw MacBook Pro zijn echt voor elkaar gemaakt. Gefeliciteerd! U en uw MacBook Pro zijn echt voor elkaar gemaakt. Maak kennis met de MacBook Pro www.apple.com/nl/macbookpro Ingebouwde FaceTime HD-camera Videobellen met gebruikers van de nieuwste ipad,

Nadere informatie

Compad Bakkerij Support Handleiding

Compad Bakkerij Support Handleiding Compad Compad Bakkerij Support Handleiding Geldig tot en met: 8 augustus 2012 Latest Content: i:\handboek\compad bakkerij\compad bakkerij supportboek.docx Auteur: Carol Esmeijer, Compad Software Compad

Nadere informatie

ABUS 16-kanaals NAS TVVR70020

ABUS 16-kanaals NAS TVVR70020 ABUS 16-kanaals NAS TVVR70020 Gebruikershandleiding Versie 1.0 en over de gebruikershandleiding Nederlands Deze gebruiksaanwijzing hoort bij dit product. Er staan belangrijke aanwijzingen in betreffende

Nadere informatie

Bitdefender Internet Security 2015 Handleiding

Bitdefender Internet Security 2015 Handleiding HANDLEIDING Bitdefender Internet Security 2015 Handleiding Publication date 10/17/2014 Copyright 2014 Bitdefender Wettelijke bepaling Alle rechten voorbehouden. Geen enkel deel van dit boek mag worden

Nadere informatie

Bitdefender Total Security 2015 Handleiding

Bitdefender Total Security 2015 Handleiding HANDLEIDING Bitdefender Total Security 2015 Handleiding Publication date 10/17/2014 Copyright 2014 Bitdefender Wettelijke bepaling Alle rechten voorbehouden. Geen enkel deel van dit boek mag worden gereproduceerd

Nadere informatie

Gebruikershandleiding PC-gebruik

Gebruikershandleiding PC-gebruik Gebruikershandleiding PC-gebruik Versie 2.0.2.18 / 1 Februari 2011 Mextal 2011 Inhoudsopgave 0. Inleiding... 3 1. Inloggen... 3 1.1 Installeren Plug-in... 4 1.2 Uitvoeren installatie controle... 5 1.2.1

Nadere informatie

KPN ÉÉN Software Integratie Outlook. Handleiding

KPN ÉÉN Software Integratie Outlook. Handleiding KPN ÉÉN Software Integratie Outlook Handleiding Inhoud 1. Inleiding 3 2. Installeren 4 3. Snel starten 5 3.1 Telefoonscherm 5 3.2 Preview venster 6 4. Bellen 7 4.1 Bellen met een telefoonnummer op papier

Nadere informatie

AlphaVision 16. Gebruikershandleiding. Alphatronics b.v.

AlphaVision 16. Gebruikershandleiding. Alphatronics b.v. AlphaVision 16 Gebruikershandleiding Alphatronics b.v. AlphaVision 16 - Gebruikershandleiding 2000 Alphatronics b.v., Nijkerk Uitgave januari 2000 - REV. 0 25-01-2000PV AV16GEBR.QXD INHOUDSOPGAVE Inleiding

Nadere informatie

Handleiding. Uitwisseling met BRON

Handleiding. Uitwisseling met BRON Handleiding Uitwisseling met BRON 1. Inhoudsopgave 1. Inhoudsopgave... 2 2. Vooraf... 4 3. Installatie... 5 Installeren certificaat... 5 Testen certificaat... 6 Voor reguliere uitwisseling eerst registratieoverzicht

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Introductie Maestro

Hoofdstuk 1 Introductie Maestro Maestro Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Introductie Maestro 2 1.1 Versies 3 1.2 Kosten 3 1.3 Hoe neemt de school Maestro in gebruik 4 1.4 Is Maestro veilig? 4 1.5 Oriëntatie en support 4 Hoofdstuk 2 Mobiel apparaat

Nadere informatie

Netwerk audio speler. Model NA-11S1 Gebruiksaanwijzing

Netwerk audio speler. Model NA-11S1 Gebruiksaanwijzing Netwerk audio speler Model NA-11S1 Gebruiksaanwijzing n VEILIGHEIDSMAATREGELEN WAARSCHUWING: OM HET RISICO OP ELEKTRISCHE SCHOK TE VOORKOMEN MAG U DE KLEP (OF DE RUGZIJDE) NIET VERWIJDEREN). DIT APPARAAT

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Nokia C3 00

Gebruikershandleiding Nokia C3 00 Gebruikershandleiding Nokia C3 00 Uitgave 4.0 2 Inhoudsopgave Inhoudsopgave Veiligheid 4 Ondersteuning 5 Nokia C3 in het kort 5 Belangrijkste functies 5 Toetsen en onderdelen 5 Aan de slag 7 SIM-kaart

Nadere informatie

Controleer de inhoud van de verpakking

Controleer de inhoud van de verpakking Lees dit eerst! UA-4FX Gebruikershandleiding Copyright 2005 ROLAND CORPORATION Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze publicatie mag zonder schriftelijke toestemming van ROLAND CORPORATION op enigerlei

Nadere informatie

INSTALLATIE VAN DE BelD KAARTLEZER

INSTALLATIE VAN DE BelD KAARTLEZER INSTALLATIE VAN DE BelD KAARTLEZER 1. Inleiding Om toegang te krijgen tot het systeem van de Orde van Architecten Vlaamse Raad waarmee u uw digitaal visum kan verkrijgen, dient u te beschikken over een

Nadere informatie

Verkopen via bol.com. Handleiding voor zakelijke verkopers. Versie 3.1

Verkopen via bol.com. Handleiding voor zakelijke verkopers. Versie 3.1 Verkopen via bol.com Handleiding voor zakelijke verkopers Versie 3.1 Welkom als verkoper bij bol.com Via bol.com bereikt u op eenvoudige wijze miljoenen mogelijke klanten. U kunt nieuwe en unieke artikelen

Nadere informatie

TomTom Documentatiegids

TomTom Documentatiegids TomTom Documentatiegids Inhoud Wat zit er in de doos? 7 Wat zit er in de doos?... 7 Lees mij eerst 8 Het navigatiesysteem positioneren... 8 In je auto installeren... 8 Het navigatiesysteem in- en uitschakelen...

Nadere informatie

PowerMaster-10 / PowerMaster-30 Gebruikershandleiding

PowerMaster-10 / PowerMaster-30 Gebruikershandleiding PowerMaster-10 / PowerMaster-30 Gebruikershandleiding Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 Voorwoord... 3 Overzicht... 3 Systeem eigenschappen... 4 PowerMaster-10 Paneel Indicatoren en Bediening... 5 LED indicaties...

Nadere informatie

GEBRUIKERSHANDLEIDING. PowerMaster-30 G2. Volledig 2-weg draadloos alarmsysteem. www.visonic.com

GEBRUIKERSHANDLEIDING. PowerMaster-30 G2. Volledig 2-weg draadloos alarmsysteem. www.visonic.com GEBRUIKERSHANDLEIDING PowerMaster-30 G2 Volledig 2-weg draadloos alarmsysteem www.visonic.com 2012 Visonic. All rights reserved. PowerMaster-30 Dutch User Guide D-304332 PowerMaster-30 G2 GEBRUIKER- SHANDLEIDING

Nadere informatie

DIT IS JOUW HANDLEIDING.

DIT IS JOUW HANDLEIDING. DIT IS JOUW HANDLEIDING. FAIRPHONE HANDLEIDING. Met dit korte overzicht is jouw telefoon in een mum van tijd klaar voor gebruik! Maar als je meer hulp, gedetailleerde informatie of zeer technische bijzonderheden

Nadere informatie

Thuiswerken op deklas.nu 3 Leerkrachten handleiding

Thuiswerken op deklas.nu 3 Leerkrachten handleiding Thuiswerken op deklas.nu 3 Leerkrachten handleiding Documentgegevens Auteur : Bastiaan Kooij, Marloes de Vetten, Henk Heurter, Bjorn Berfelo Heutink ICT Versie: mei 15 Disclaimer Op de inhoud van deze

Nadere informatie

Workshop Harde schijf gebruiken in Eminent producten

Workshop Harde schijf gebruiken in Eminent producten Workshop Harde schijf gebruiken in Eminent producten 1.0 Introductie Wanneer je een product hebt aangeschaft van Eminent waarbij het vereist is een harde schijf in te bouwen, kan het vaak lastig zijn een

Nadere informatie

Nederlands. All-in-One PC. Gebruikershandleiding. P1801-serie

Nederlands. All-in-One PC. Gebruikershandleiding. P1801-serie Nederlands All-in-One PC Gebruikershandleiding P1801-serie Nederlands DU7705 Januari 2013 P1801 pc-station moet worden gebruikt met de P1801 ASUS-tablet Copyright-informatie Geen enkel deel van deze handleiding,

Nadere informatie

Maak het betrouwbaar houden van het Digitaal KlantDossier mogelijk

Maak het betrouwbaar houden van het Digitaal KlantDossier mogelijk Maak het betrouwbaar houden van het Digitaal KlantDossier mogelijk Handleiding configureren correctieservice in Suwinet-Inkijk Mei 2011 1.! Digitaal klantdossier heeft alleen waarde als je erop kunt vertrouwen

Nadere informatie