BUSQUET METHODE DE FYSIOLOGISCHE KETTINGEN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "BUSQUET METHODE DE FYSIOLOGISCHE KETTINGEN"

Transcriptie

1 BUSQUET METHODE DE FYSIOLOGISCHE KETTINGEN GLOBALE OPLEIDINGSDOELSTELLINGEN VAN DE METHODE VAN FYSIOLOGISCHE KETTINGEN: Opleiding in de goede werking van het menselijk lichaam Opleiding in compensaties Opleiding in patiëntenonderzoek Opleiding in de technieken van alle afzonderlijke kettingen Balans op het einde van de behandeling 1. Opleiding in de goede werking van het menselijk lichaam Het lichaam is een genetisch geprogrammeerde organisatie. Zijn programma is gebaseerd op de anatomie en de fysiologie. De Fysiologische Kettingen stellen anatomische circuits voor die de statiek, de dynamiek en de compensaties beheren. De hele choreografie van bewegingen wordt gegenereerd door de werking in kettingen. Er zijn twee types van kettingen: de dynamische spierkettingen en de statische bindende, viscerale, neurovasculaire kettingen. Er zijn twee systemen van auto-regulering: proprioceptie voor het herstellen van het evenwicht en het autonome zenuwstelsel voor homeostase. Het programma van de ketens zorgt voor een goede werking, een goede gezondheid. De relatie «houder - inhoud» bepaalt eveneens de werking van de kettingen. Het musculoskeletaal systeem staat in nauwe verbinding met de inhoud van de holtes: viscerale en gedragsmatige inhoud. Om de werking van de spierketens in evenwicht te houden, mogen er geen parasitaire spanningen zijn, afkomstig van het viscerale niveau.

2 2. Opleiding in compensaties Elke compensatie moet geanalyseerd worden. Er is een reden, een logica, een coherentie, die naar boven komt. Studie van de statiek en de dynamiek van de patiënten Opleiding in statische balans Opleiding in dynamische tests die specifiek zijn voor elke afzonderlijke ketting De statiek is de weergave van het functionele evenwicht van de kettingen. Elke statische wijziging is het resultaat van een spanningswijziging ter hoogte van de kettingen. 3. Opleiding in patiëntenonderzoek Uitvoeren van de anamnese in functie van de patiënt Statische balans Dynamische balans van elke afzonderlijke ketting Tests op elke afzonderlijke ketting Inschrijven van de resultaten in de fiche van het kettingonderzoek Synthese van de redenen voor de consultatie, de anamnese en de klinische balans Naar voor brengen van de tekenen van uitsluiting die een medische diagnostiek vereisen. Van deze synthese, van deze logica, hangt de strategie af, de personalisatie van de behandeling. 4. Opleiding in de technieken van elke afzonderlijke ketting De methode maakt gebruik van handmatige technieken van ontspanning (geen rekking). Deze praktijk is zowel van toepassing op de spierkettingen als op de bindende, viscerale en neurovasculaire kettingen. Deze praktijk is van toepassing met een gemeenschappelijke noemer (ontspanningshoudingen) voor het spier-skelet-, viscerale of hersensysteem. Deze praktijk is van toepassing zowel voor baby s als voor sportlui en mensen op leeftijd. Er worden geen rekoefeningen gedaan.

3 5. Balans op het einde van de behandeling Tijdens de eerste en laatste consultatie worden foto s genomen in vooraanzicht, achteraanzicht en in profiel aan elke zijde om de statische evoluties van de patiënt en de algemene herschikkingen in het bijzonder vast te leggen. Wat ook de reden voor de consultatie is; telkens een functie verbeterd wordt, telkens er spanningen losgemaakt worden, moet dit zich vertalen in een betere statiek en dynamiek. Op het einde van de behandeling wordt een evaluatie gedaan van de verbeteringen en de residuele problemen. Er wordt ook met de patiënt besproken welke de aanpak voor zijn/haar evolutie is voor de toekomst: Verderzetting van de behandeling Persoonlijk werk, ondersteuning van de patiënt Aanbevelingen voor activiteiten of Raadplegen van een specialist Conclusie over de doelstellingen van de opleiding Verbeteren van de observatie en het onderzoek van de patiënt. Verbeteren van de analyse en het begrijpen om beter te kunnen behandelen. Verbeteren van de handmatige behandeling van onze confraters met behulp van simpele, precieze, methodische technieken op het niveau van de spieren, de gewrichten, de ingewanden, de hersenen. Verbeteren van de kwaliteit van de hand en de aanraking. Verbeteren van onze bekwaamheid maar ook de kennis van de beperkingen in onze bekwaamheid. Onze confraters bewust laten worden dat de kwaliteit en het vernuft van ons werk ons moeten brengen tot een statuut van ingenieur in menselijke biomechanica. We behandelen de disfuncties en niet de pathologieën. De Busquet methode bestaat erin alle spanningszones op te lossen die in d e verschillende kettingen kunnen schuilen en ze met elkaar in evenwicht te brengen. De Busquet methode van fysiologische kettingen helpt het lichaam om zijn evenwicht en dynamiek terug te winnen. Ze behandelt de disfuncties om de patiënt opnieuw in een functioneel evenwicht te brengen dat nodig is om opnieuw een dynamiek van gezondheid te creëren. Het lichaam is een bewegende massa waarvan de anatomische organisatie rust op een werking in kettingen.

4 SPECIFIEKE DOELSTELLINGEN Seminarie 1 De statiek Het evenwicht De beweging De compensaties De relaties «houder-inhoud»: musculoskeletale houder viscerale inhoud De logica van compensaties: lordosen kyfosen scoliosen thoracale misvormingen Spinale artrose, discoradiculaire en discovasculaire conflicten, hernia s, vernauwing van het ruggenmergkanaal Analyse van de werking van de romp Naar voor brengen van de functionele organisatie in kettingen Integratie van de kettingen in de functies en disfuncties van borstkas abdomen-pelvis SPECIFIEKE DOELSTELLINGEN Seminarie 2 Praktijk met betrekking tot het eerste seminarie Praktijk: statisch-dynamische onderzoeken, het diafragma. De synthese Houdingen voor ontspanning van de musculaire en neurovasculaire kettingen van de romp Algemene houdingen en herschikking van de romp Analyse van de werking van de romp Naar voor brengen van de functionele organisatie in kettingen Integratie van de kettingen in de functies en disfuncties van borstkas-abdomen-pelvis

5 OBJECTIEVE DOELSTELLINGEN Seminarie 3 Het bekken en de onderste ledematen De misvormingen: bekken, heupen, knieën, voeten, voetzolen, tenen Public: analyse en behandeling De schoudergordel en de bovenste ledematen PSH, T-Elbow, carpaal tunnel, compartimentsyndroom, schrijverskramp De cervicale wervelkolom, NCB Analyse van de werking van het bekken onderste ledemaat - wervelkolom bovenste ledemaat. Integratie van de kettingen in de functies en disfuncties van bovenste ledemaat wervelkolom - schoudergordel bovenste ledemaat. OBJECTIEVE DOELSTELLINGEN Seminarie 4 Praktijk met betrekking tot het derde seminarie Praktijk: Balans van het Bekken Onderste ledematen Cervicale wervelkolom Bovenste ledematen Houdingen voor ontspanning van de musculaire kettingen en de neurovasculaire ketting van de periferie Algemene houdingen en herschikking van de ledematen Analyse van de werking van het bekken onderste ledemaat cervicale wervelkolom bovenste ledemaat. Integratie van de kettingen in de functies en disfuncties in onderste ledemaat cervicale wervelkolom - schoudergordel bovenste ledemaat.

6 OBJECTIEVE DOELSTELLINGEN Seminarie 5 Omschrijving van de viscerale ketting abdomino-pelveaal Onderzoek behandeling van de viscerale ketting en de neurovasculaire intracavitaire ketting Invloeden van de viscerale ketting op de statische wijzigingen: lumbale wervelkolom bekken onderste ledematen Viscerale aspiratietechnieken met betrekking tot de kettingen Onderzoek en behandeling van de baby en het kind + films Misvormingen: plagiocephalie, strabisme, torticollis, scoliosen Analyse en praktijk voor de viscerale ketting ter hoogte van de abdomen-pelvis. Behandeling van de baby s met de Methode. OBJECTIEVE DOELSTELLINGEN Seminarie 6 Beschrijving van de viscerale ketting ter hoogte van de thorax en de keel Onderzoek en behandeling van de viscerale ketting en de neurovasculaire intracavitaire ketting De mondholte De plaatsing en mobiliteit van de tong Het beademingsapparaat De relaties schedel-keel-thorax-abdomen-pelvis van de viscerale ketting Revisie van de hele viscerale ketting Synthese over de scoliose Analyse en praktijk voor de viscerale ketting ter hoogte van thorax keel

7 OBJECTIEVE DOELSTELLINGEN Seminarie 7 Synthese van de neurovasculaire ketting ATM: analyse lokale en algemene behandeling door de kettingenmethode Whiplash: analyse en behandeling op alle Kettingen (statische, viscerale, neurovasculaire, musculaire) Kliniek en behandelingen door de docenten, door de studenten Algemene revisies van alle kettingen Vragen en synthesen PEDAGOGISCHE DOELSTELLINGEN : Analyse en praktijk van de neurovasculaire ketting. Analyse en praktijk ter hoogte van ATM. Deelname van de studenten aan behandelingen in consultatie. OBJECTIEVE DOELSTELLINGEN Seminarie 8 Onderzoek en behandeling van de schedel volgens de Bucket Methode Het zeefbeen aan de voorkant: effecten op de neuskanalen, de sinussen, het zicht Het achterhoofd aan de achterkant: effecten op de statiek De slapen aan de zijkanten: effecten op het gehoor, het gewicht Elke kant wordt benaderd met betrekking tot: de statische ketting (intra- en extracraniaal) de spierkettingen de neurovasculaire ketting en de craniale zenuwen de viscerale ketting Praktische synthese van de methode. Analyse en behandeling met de methode van fysiologische kettingen ter hoogte van de schedel. Synthese van de cursus.

De fysiologische kettingen vormen een anatomische en fysiologische lezing van het menselijk lichaam. Het is geen theorie.

De fysiologische kettingen vormen een anatomische en fysiologische lezing van het menselijk lichaam. Het is geen theorie. VOORWOORD : De fysiologische kettingen vormen een anatomische en fysiologische lezing van het menselijk lichaam. Het is geen theorie. Ik ben kinesitherapeut sinds1968, osteopaat sinds 1979 en doceerde

Nadere informatie

C u r r i c u l u m m o d u l a i r e o p l e i d i n g

C u r r i c u l u m m o d u l a i r e o p l e i d i n g C u r r i c u l u m m o d u l a i r e o p l e i d i n g 1. Indeling van de onderwerpen Jaar Module 1 Module 2 Module 3 Module 4 1 Osteopathische principes en het iliosacrale gewricht De heup en de knie

Nadere informatie

Belangrijkste anatomische structuren van de wervelkolom

Belangrijkste anatomische structuren van de wervelkolom Belangrijkste anatomische structuren van de wervelkolom Om uw rugklachten beter te kunnen begrijpen is een basiskennis van de rug noodzakelijk. Het Rughuis heeft in haar behandelprogramma veel aandacht

Nadere informatie

C u r r i c u l u m m o d u l a i r e o p l e i d i n g

C u r r i c u l u m m o d u l a i r e o p l e i d i n g C u r r i c u l u m m o d u l a i r e o p l e i d i n g 1. Indeling van de onderwerpen Jaar Module 1 Module 2 Module 3 Module 4 1 Osteopathische principes en het iliosacrale gewricht De heup en de knie

Nadere informatie

C u r r i c u l u m m o d u l a i r e o p l e i d i n g A c a d e m i e j a a r

C u r r i c u l u m m o d u l a i r e o p l e i d i n g A c a d e m i e j a a r C u r r i c u l u m m o d u l a i r e o p l e i d i n g A c a d e m i e j a a r 2 0 1 6-2 0 1 7 1. Indeling van de onderwerpen Jaar Module 1 Module 2 Module 3 Module 4 1 Osteopathische principes en het

Nadere informatie

Het onderzoek van het bekken kan volgende modificaties aan het licht brengen : Ilium in opening. Ilium in sluiting. Bekken in sluiting

Het onderzoek van het bekken kan volgende modificaties aan het licht brengen : Ilium in opening. Ilium in sluiting. Bekken in sluiting Het onderzoek van het bekken kan volgende modificaties aan het licht brengen : Ilium in opening Tijdens de verlengings- en verkortingstests : Het OL verlengt doch verkort niet. Articulaire uitleg : het

Nadere informatie

Curriculum modulaire opleiding

Curriculum modulaire opleiding Curriculum modulaire opleiding Leidend tot het DO- diploma en de graad Master of Science in Osteopathy (MSc.Ost.) . Indeling van de onderwerpen Jaar Sessie Sessie 2 Sessie 3 Sessie Osteopathische principes

Nadere informatie

l e i d e n d t o t h e t DO- d i p l o m a e n d e g r a a d M a s t e r o f Science in Osteopathy (MSc.Ost.)

l e i d e n d t o t h e t DO- d i p l o m a e n d e g r a a d M a s t e r o f Science in Osteopathy (MSc.Ost.) Curriculum modulaire opleiding l e i d e n d t o t h e t DO- d i p l o m a e n d e g r a a d M a s t e r o f Science in Osteopathy (MSc.Ost.) . Algemeen curriculum -jarige opleiding Jaar Sessie Sessie

Nadere informatie

Meet the Specialist Day. Mieke De Geyter 1 maart 2011

Meet the Specialist Day. Mieke De Geyter 1 maart 2011 Meet the Specialist Day Mieke De Geyter 1 maart 2011 Spondylitis Ankylosans / Bechterew Kenmerkend Bamboospine Kyfotische Houding Praktijk zeldzaam door : Vroegtijdige detectie Farmaceutische middelen

Nadere informatie

Planning Fascia College

Planning Fascia College Planning Fascia College Algemeen 1 21 tem 23.08.14 Introductieseminarie Perceptieve Pedagogie 2 23 en 24.08.14 Seminarie groot publiek : omgaan met pijn 3 17 tot 19.09.14 Seminarie met Danis Bois 4 20

Nadere informatie

Pilates workshops met Ton Voogt & Michael Fritzke 14 en 15 oktober 2016

Pilates workshops met Ton Voogt & Michael Fritzke 14 en 15 oktober 2016 Pilates workshops met Ton Voogt & Michael Fritzke 14 en 15 oktober 2016 Op 14 en 15 oktober organiseert Frits van der Werff Pilatesstudio internationale pilatesworkshops met master trainer teachers Ton

Nadere informatie

1/3. 1 op 4. - Groeispurt. Waarom Gezond Slapen? gemiddeld brengt een mens 1/3 van zijn leven al slapend door.

1/3. 1 op 4. - Groeispurt. Waarom Gezond Slapen? gemiddeld brengt een mens 1/3 van zijn leven al slapend door. Patented Design 1 Waarom Gezond Slapen? Veel mensen onderschatten het belang van een goede nachtrust. En dat terwijl goed slapen ervoor zorgt dat je lichaam herstelt van de dagelijkse activiteiten en dat

Nadere informatie

VOORDRACHT HUISARTSEN 20 MAART VOORSTELLING + DANKWOORD aan Dr Van der Poel Dr Embrechts

VOORDRACHT HUISARTSEN 20 MAART VOORSTELLING + DANKWOORD aan Dr Van der Poel Dr Embrechts VOORDRACHT HUISARTSEN 20 MAART 2014 VOORSTELLING + DANKWOORD aan Dr Van der Poel Dr Embrechts Is dit het zoveelste verhaal rond preventie van rugklachten? Ik hoop dat ik u met deze voordracht kan overtuigen

Nadere informatie

Inhoud. Deel I De theorie

Inhoud. Deel I De theorie IX Deel I De theorie 1 Mindfulness en fysiotherapie.... 3 1.1 Definitie van mindfulness.... 4 1.2 Uitgangspunten.... 8 1.3 Variaties binnen een fysiotherapeutische setting.... 9 1.4 Mindfulness meten....11

Nadere informatie

Conservatieve behandeling van lage rugklachten

Conservatieve behandeling van lage rugklachten 6074p ORT.039/1209.CV Zorgcommunicatie www.amphia.nl Conservatieve behandeling van lage rugklachten Wervelkolom Orthopedie Inleiding Deze folder geeft u meer informatie over uw lage rugklachten, welke

Nadere informatie

VOORDRACHT KINESITHERAPEUTEN 28/01/ Voorstelling 2.Situering : In een artikel tijdschrift voor fysische therapie van 1992 over Normalisering

VOORDRACHT KINESITHERAPEUTEN 28/01/ Voorstelling 2.Situering : In een artikel tijdschrift voor fysische therapie van 1992 over Normalisering VOORDRACHT KINESITHERAPEUTEN 28/01/2014 1.Voorstelling 2.Situering : In een artikel tijdschrift voor fysische therapie van 1992 over Normalisering een kwestie van lijfsbehoud werd reeds gesteld dat 80%

Nadere informatie

16/11/18. Assess & Correct. Deel V. Correctie strategieën. 3. Motorische controle correcties

16/11/18. Assess & Correct. Deel V. Correctie strategieën. 3. Motorische controle correcties Assess & Correct Deel V Correctie strategieën 3. Motorische controle correcties 1 Voetboog activatie Single leg hip bridge (foamrol) 2 Single leg wall stance Lateral step up + pallof press 3 CORE activating

Nadere informatie

Conservatieve behandeling van lage rugklachten

Conservatieve behandeling van lage rugklachten Conservatieve behandeling van lage rugklachten Wervelkolom Orthopedie Inleiding Deze folder geeft u meer informatie over uw lage rugklachten, welke u met uw behandelend orthopeed besproken heeft. Anatomie

Nadere informatie

ROMPSTABILISATIE U17 Vurste-Semmerzake

ROMPSTABILISATIE U17 Vurste-Semmerzake ROMPSTABILISATIE U17 Vurste-Semmerzake Inleiding Bij voetbal komt het vaak voor dat spieren eenzijdig zijn ontwikkeld, omdat de training vaak gericht is op het verbeteren van een bepaalde spiergroep, nl

Nadere informatie

Assess & Correct ASSESS & CORRECT 7/07/17. Deel II

Assess & Correct ASSESS & CORRECT 7/07/17. Deel II Assess & Correct Deel II 1. Assessment strategie 2. Neurowetenschappen 3. First Things First 4. Assessment - Score criteria 5. Ademhalings assessment - Chemisch - Neurologisch - Mechanisch - Ademhalingsscreen

Nadere informatie

Demo. De osteopathische encyclopedie. The International Academy of Osteopathy I.A.O. Geachte mevrouw, mijnheer,

Demo. De osteopathische encyclopedie. The International Academy of Osteopathy I.A.O. Geachte mevrouw, mijnheer, Demo Geachte mevrouw, mijnheer, Dank u wel voor de interesse die u voor dit e-book betoont! De osteopathische encyclopedie Deze demo bestaat uit een willekeurig aantal gekozen pagina s uit het e-book De

Nadere informatie

Fig. 0. 1 De Leefstijlacademie

Fig. 0. 1 De Leefstijlacademie Inleiding Wat goed dat je hebt doorgezet naar de volgende cursus! Je wilt dus nog meer te weten komen over hoe je lichaam precies in elkaar zit en hoe het werkt! En dat precies is wat je in deze cursus

Nadere informatie

Statiek. De leer van het evenwicht.

Statiek. De leer van het evenwicht. Statiek De leer van het evenwicht. Inleiding. Statiek is iets anders, dan evenwichtsreacties,maar heeft er heel veel mee te maken en vooral de statiek test geeft een overzicht van het vermogen (power =

Nadere informatie

Assess & Correct. Assessments 9/11/18. Deel II ASSESSMENTS. Ademhaling assessment. Mobiliteit assessment. Motorische assessment

Assess & Correct. Assessments 9/11/18. Deel II ASSESSMENTS. Ademhaling assessment. Mobiliteit assessment. Motorische assessment Assess & Correct Deel II Assessments ASSESSMENTS We delen onze assessments op in 3 hoofd categorieën: Ademhaling assessment Mobiliteit assessment Motorische assessment 1 1. Ademhalings assessment Ademhalings

Nadere informatie

Osteopathie. Presentatie Passage Bergentheim

Osteopathie. Presentatie Passage Bergentheim Osteopathie Presentatie Passage Bergentheim Inhoud vragen positie zorg praktijk opleiding enquete Motivatie Uitgebreide interesse in het begrijpen van het functioneren van het menselijk lichaam Anatomie

Nadere informatie

De schakel tot. Mobiliteit / Stabiliteit. Overbelastingskwetsuren. Lichaamsscholing in de zwemsport: De schakel tot

De schakel tot. Mobiliteit / Stabiliteit. Overbelastingskwetsuren. Lichaamsscholing in de zwemsport: De schakel tot Trainer B-opleiding zwemmen De schakel tot Lichaamsscholing in de zwemsport: De schakel tot * Natuurlijke bewegingspatronen * Verbeteren van de fysieke capaciteiten * Fysieke voorbereiding Maximaal Rendement

Nadere informatie

Assess & Correct. Deel V ASSESS & CORRECT

Assess & Correct. Deel V ASSESS & CORRECT Assess & Correct Deel V 1. - gezonde klanten - na-revalidatie 2. Meest fundamentele patronen als eerst oplossen - mobiliteit - motorische controle 3. Vaak voorkomende fouten 1 1. Gezonde klanten: - Max

Nadere informatie

Dr. Hilde Van Kerckhoven

Dr. Hilde Van Kerckhoven Dr. Hilde Van Kerckhoven S 1. Inleiding Bandvormige pijn ter hoogte van de onderrug met uitstraling naar 1 of 2 benen kan te wijten zijn aan facetartrose. 1. Inleiding 15-45% van de patiënten met lage

Nadere informatie

L e s d a t a , m o d u l a i r e o p l e i d i n g

L e s d a t a , m o d u l a i r e o p l e i d i n g L e s d a t a 1 7-18, m o d u l a i r e o p l e i d i n g 1. Gent 2. Antwerpen 3. Zeist 1 1. Gent 1 ste jaar (2017-2018) 1 ste module 07 09/09/2017 Osteopathische principes en het iliosacrale gewricht

Nadere informatie

Osteopathie is een manuele geneeswijze, wat inhoudt dat er geen apparaten aan te pas komen.

Osteopathie is een manuele geneeswijze, wat inhoudt dat er geen apparaten aan te pas komen. Osteopathie is een manuele geneeswijze, wat inhoudt dat er geen apparaten aan te pas komen. Een osteopaat gaat uit van de visie dat de mens biologisch één geheel is en dat alle afzonderlijke delen (systemen)

Nadere informatie

Rekoefeningen voor de Gehandicapte schutter

Rekoefeningen voor de Gehandicapte schutter Rekoefeningen voor de Gehandicapte schutter Rekken is een essentieel onderdeel van een evenwichtig trainingsprogramma. Het dagelijks uitvoeren van rekoefeningen kan de flexibiliteit en gezonde gewrichten

Nadere informatie

Personalia. J. Kapitein, Van etiket naar diagnose, DOI 10.1007/978-90-368-0653-4, 2014 Bohn Stafleu van Loghum, onderdeel van Springer Media BV

Personalia. J. Kapitein, Van etiket naar diagnose, DOI 10.1007/978-90-368-0653-4, 2014 Bohn Stafleu van Loghum, onderdeel van Springer Media BV 117 Personalia J. Kapitein, Van etiket naar diagnose, DOI 10.1007/978-90-368-0653-4, 2014 Bohn Stafleu van Loghum, onderdeel van Springer Media BV 118 Personalia Dit boek is het resultaat van het wederzijdse

Nadere informatie

Gezond zitten kun je leren!

Gezond zitten kun je leren! Gezond zitten kun je leren! De mens is één en al beweging. Hij beweegt zich fysiek, psychisch en geestelijk. Ons fysieke gestel is gemaakt om te bewegen. Doordat wij zij gaan zitten zullen we ook tijdens

Nadere informatie

Observatieformulier zithouding Versie Zitwerkgroep Spierziekten Nederland

Observatieformulier zithouding Versie Zitwerkgroep Spierziekten Nederland Inleiding Dit formulier is ontwikkeld door zitwerkgroep Spierziekten Nederland. Het observatieformulier is ontwikkeld om u te ondersteunen/handvatten te geven, bij het op systematisch wijze observeren,

Nadere informatie

Je lichaam als een kinetische keten

Je lichaam als een kinetische keten Je lichaam als een kinetische keten De kinetische keten in het kort Voet stabiliteit Enkel mobiliteit Knie stabiliteit Heup mobiliteit Lumbale wervels (onderrug) stabiliteit Thoracale wervels (bovenrug)

Nadere informatie

Statisch gebalanceerd mechanisme

Statisch gebalanceerd mechanisme Statisch gebalanceerd mechanisme Heb je je ooit afgevraagd hoe bijvoorbeeld een giraffe er in slaagt om z n kop op te tillen? Zo n zware kop op zo n lange nek, dat moet toch lastig gaan! Nu is uit onderzoek

Nadere informatie

Fysiotherapie na acceleratie deceleratie trauma. Fysiotherapie na acceleratie deceleratie trauma. Fysiotherapie na acceleratie deceleratie trauma

Fysiotherapie na acceleratie deceleratie trauma. Fysiotherapie na acceleratie deceleratie trauma. Fysiotherapie na acceleratie deceleratie trauma Hans Allaart Fysiotherapeut Sport Fysiotherapeut Orthopedische Manueel Th. Dryneedling Hans Allaart Fysiotherapeut Sport Fysiotherapeut Orthopedische Manueel Th. Dryneedling Fysiotherapie na acceleratie

Nadere informatie

Lumbale spondylodese. Wervelkolom. Orthopedie

Lumbale spondylodese. Wervelkolom. Orthopedie Lumbale spondylodese Wervelkolom Orthopedie Inleiding U wordt binnenkort in het Amphia Ziekenhuis verwacht voor een operatie aan de wervelkolom. De orthopedisch chirurg zal deze operatie verrichten. Een

Nadere informatie

Uitgangshouding Uitvoering Aandachtspunten Ruglig, benen opgetrokken Eén hand in lordose van de lage rug

Uitgangshouding Uitvoering Aandachtspunten Ruglig, benen opgetrokken Eén hand in lordose van de lage rug Houding Low load o o o Ruglig, benen opgetrokken Eén hand in lordose van de lage rug Kantel je bekken naar achter en vlak hierdoor je rug af Kantel je bekken naar voor en maak hierdoor je rug hol Enkel

Nadere informatie

Lenigheid en beweeglijkheid

Lenigheid en beweeglijkheid 2.3.2. Lenigheid en beweeglijkheid Deze vaardigheid is bedoeld om de verschillende spieren te trainen op lenigheid en de verschillende gewrichten te mobiliseren. Lenigheid en beweeglijkheid bestaat uit:

Nadere informatie

Hoe zit je skelet in elkaar? In je lichaam zitten 206 botten. Samen vormen ze je skelet.

Hoe zit je skelet in elkaar? In je lichaam zitten 206 botten. Samen vormen ze je skelet. Tekst over skelet, gewrichten en spieren pag. 1/5 Hoe zit je skelet in elkaar? In je lichaam zitten 206 botten. Samen vormen ze je skelet. De botten in je hoofd vormen je schedel. Je schedel wordt gedragen

Nadere informatie

C u r r i c u l u m v o l t i j d s e o p l e i d i n g A c a d e m i e j a a r

C u r r i c u l u m v o l t i j d s e o p l e i d i n g A c a d e m i e j a a r C u r r i c u l u m v o l t i j d s e o p l e i d i n g A c a d e m i e j a a r 2 0 1 6-2 0 1 7 1. Algemeen 2. Indeling van de modules 1 Jaar 1 Modules Indeling in vakken Credits (ECTS) Principes en filosofie

Nadere informatie

Eric & Bé -2015. Status anamnese, conclusie en beleid HCFS bij zuigelingen

Eric & Bé -2015. Status anamnese, conclusie en beleid HCFS bij zuigelingen Status anamnese, conclusie en beleid HCFS bij zuigelingen Eric & Bé -2015 «Voornaam» «Tussenvoegsel» «Achternaam» Leeftijd: «KalenderLeeftijd» Heteroanamnese afgenomen bij: Verwijzer: «VerwijzerNaam»

Nadere informatie

Bewegen via het Brein. Bewust uw lichaam onbewust leren gebruiken

Bewegen via het Brein. Bewust uw lichaam onbewust leren gebruiken Bewegen via het Brein Bewust uw lichaam onbewust leren gebruiken Denken, voelen en handelen Verkeerd gebruik van ons lichaam kan leiden tot klachten zoals rug-, nek- en hoofdpijn en hernia. Om deze klachten

Nadere informatie

DE LUMBALE WERVELKOLOM (RUG)

DE LUMBALE WERVELKOLOM (RUG) DE LUMBALE WERVELKOLOM (RUG) In een notendop Chronische rugpijn, vooral ter hoogte van de lumbale wervelkolom (onderrug), is een veel voorkomende aandoening. Zo'n 75 % van alle mensen heeft er af en toe

Nadere informatie

Victor Niemeijer Sportarts SMA Elkerliek

Victor Niemeijer Sportarts SMA Elkerliek Victor Niemeijer Sportarts SMA Elkerliek Onderzoek lage rug en heup core stability The Fifa 11 + Epidemiologie - 60-90% van alle mensen maakt een keer een episode van aspecifieke lage rugpijn door - Incidentie

Nadere informatie

Oefeningen tegen Ischias en klachten van de tussenwervelschijven

Oefeningen tegen Ischias en klachten van de tussenwervelschijven Oefeningen tegen Ischias en klachten van de tussenwervelschijven Ischias is een vorm van zenuwpijn, beginnend in de heup en verdergaand langs de achterzijde van het been tot aan de voet, veroorzaakt door

Nadere informatie

Passantentarieven 2017 Declaratiecode Zorgproduct Omschrijving Tarief OVPXXXXXX DIAGNOSTISCHE PUNCTIES VAN NIET PALPABELE AFWIJKINGEN OF

Passantentarieven 2017 Declaratiecode Zorgproduct Omschrijving Tarief OVPXXXXXX DIAGNOSTISCHE PUNCTIES VAN NIET PALPABELE AFWIJKINGEN OF Passantentarieven 2017 Declaratiecode Zorgproduct Omschrijving Tarief 080077 OVPXXXXXX DIAGNOSTISCHE PUNCTIES VAN NIET PALPABELE AFWIJKINGEN OF ORGANEN, ONDER ECHOGRAFISCHE CONTROLE. 129,00 081092 OVPXXXXXX

Nadere informatie

In deze les leer je ook wat shock voor een lichaam betekent en hoe we dit kunnen behandelen.

In deze les leer je ook wat shock voor een lichaam betekent en hoe we dit kunnen behandelen. De onderstaande informatie sluit aan op de studiegids voor de opleiding tot TotalBodyReflex therapeut. U kunt de studiegids downloaden via de website www.totalbodyreflex.com. Niveau 1, leerjaar 1 Les 1

Nadere informatie

Zomerfit Pagina 1 van 5

Zomerfit Pagina 1 van 5 Zomerfit Pagina 1 van 5 1. Brug in ruglig met calf raises Neem plaats in ruglig met de kniëen gebogen, waarbij de voeten plat op de mat staan. Til het bekken op tot een brugpositie en ga op de tenen staan.

Nadere informatie

L e s d a t a , m o d u l a i r e o p l e i d i n g

L e s d a t a , m o d u l a i r e o p l e i d i n g L e s d a t a 1 7-18, m o d u l a i r e o p l e i d i n g 1. Gent 2. Antwerpen 3. Zeist 1 1. Gent 1 ste jaar (2017-2018) 1 ste module 07 09/09/2017 Osteopathische principes en het iliosacrale gewricht

Nadere informatie

RUGREVALIDATIE THUISPROGRAMMA STRETCHING-MOBILISATIE-STABILISATIE. - Patiëntinformatie -

RUGREVALIDATIE THUISPROGRAMMA STRETCHING-MOBILISATIE-STABILISATIE. - Patiëntinformatie - RUGREVALIDATIE THUISPROGRAMMA STRETCHING-MOBILISATIE-STABILISATIE - Patiëntinformatie - 2 Identificatieklever Ergonomielessen Iedereen die het rugprogramma volgt, dient de 2 ergonomielessen te volgen.

Nadere informatie

Hernia met een radiculair syndroom in de lage rug Informatie & behandeling. Afdeling Fysiotherapie IJsselland Ziekenhuis

Hernia met een radiculair syndroom in de lage rug Informatie & behandeling. Afdeling Fysiotherapie IJsselland Ziekenhuis Hernia met een radiculair syndroom in de lage rug Informatie & behandeling Afdeling Fysiotherapie IJsselland Ziekenhuis Inleiding U bent patiënt op de afdeling neurologie van het IJsselland Ziekenhuis

Nadere informatie

2 De romp. Zichtbare en palpabele oriëntatiepunten van de romp

2 De romp. Zichtbare en palpabele oriëntatiepunten van de romp 6 Merck Manual 2 De romp De romp is het centrale deel van het lichaam. In dit boek zullen we alleen ingaan op de romp als deel van het bewegingsapparaat en niet op de interne organen. De wervelkolom (columna

Nadere informatie

BACHELOR IN DE ERGOTHERAPIE VRIJSTELLINGEN ACADEMIEJAAR 2014-2015

BACHELOR IN DE ERGOTHERAPIE VRIJSTELLINGEN ACADEMIEJAAR 2014-2015 BACHELOR IN DE ERGOTHERAPIE VRIJSTELLINGEN ACADEMIEJAAR 204-205 Inleiding 2 2 Instelling: UgenT 3 2. Revalidatie wetenschappen en kinesitherapie: schijf 3 2.2 Revalidatie wetenschappen en kinesitherapie:

Nadere informatie

TRAININGSPLAN STABILITEIT

TRAININGSPLAN STABILITEIT TRAININGSPLAN STABILITEIT Stabiliteitstraining Om goed te kunnen bewegen en/of te kunnen sporten is een sterke romp noodzakelijk. In een rechtop staande houding moet de romp het lichaam te allen tijde

Nadere informatie

Het belang van een goede slaaphouding

Het belang van een goede slaaphouding Het belang van een goede slaaphouding Jan Willem Elkhuizen Er is tegenwoordig veel aandacht voor bewegen. En terecht! Het houdt het lichaam gezond en in conditie. Veel minder aandacht is er echter voor

Nadere informatie

Oefeningen voor patiënten met reumatoïde artritis

Oefeningen voor patiënten met reumatoïde artritis Het is belangrijk om de oefeningen die u in het ziekenhuis hebt gedaan thuis dagelijks voort te zetten. Dit om de gewrichten en spieren in een goede conditie te houden. Probeer op een vast tijdstip te

Nadere informatie

Osteopathische geneeskunde. De milt. Luc Peeters & Grégoire Lason

Osteopathische geneeskunde. De milt. Luc Peeters & Grégoire Lason Osteopathische geneeskunde De milt Luc Peeters & Grégoire Lason De milt Luc Peeters & Grégoire Lason Copyright door Osteo 2000 bvba 2013. Niets uit deze opgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar

Nadere informatie

Kantoorfitness op 1 M² met theraband

Kantoorfitness op 1 M² met theraband Kantoorfitness op 1 M² met theraband Avonts Erwin preventieadviseur en leerkracht lichamelijke opvoeding Gidpbw Antwerpen centrum Beginsituatie 1) Een te groot deel van de werknemers beweegt nog te weinig

Nadere informatie

Passantentarieven 2019 Declaratie code zorgproductcode Omschrijving OVPXXXXXX DIAGNOSTISCHE PUNCTIES VAN NIET PALPABELE AFWIJKINGEN OF ORGA

Passantentarieven 2019 Declaratie code zorgproductcode Omschrijving OVPXXXXXX DIAGNOSTISCHE PUNCTIES VAN NIET PALPABELE AFWIJKINGEN OF ORGA Declaratie code zorgproductcode Omschrijving 080077 OVPXXXXXX DIAGNOSTISCHE PUNCTIES VAN NIET PALPABELE AFWIJKINGEN OF ORGA 132,23 081092 OVPXXXXXX MRI hersenen - met contrast. 282,90 081093 OVPXXXXXX

Nadere informatie

Vuist maken, binnekant en buitenkant arm bekloppen (losse polsen) Schedel bekloppen

Vuist maken, binnekant en buitenkant arm bekloppen (losse polsen) Schedel bekloppen Do In Staand, voeten 50cm uit elkaar. Stevig afstrijken binnenkant arm van schouder naar pols, gevolgd door buitenkant arm van pols naar schouder, zowel rechterarm als linkerarm Vuist maken, binnekant

Nadere informatie

L e s d a t a , m o d u l a i r e o p l e i d i n g

L e s d a t a , m o d u l a i r e o p l e i d i n g L e s d a t a 1 6-17, m o d u l a i r e o p l e i d i n g 1. Gent 2. Antwerpen 3. Zeist 1 1. Gent 1 ste jaar (2016-2017) 1 ste module 22 24/09/2016 Osteopathische principes en het iliosacrale gewricht

Nadere informatie

18 10 2008 Bijscholing BorgInsole 1

18 10 2008 Bijscholing BorgInsole 1 Intoeing - Outtoeing Intoeing Outtoeing Problemen ter hoogte van Voet Enkel Tibia Knie Femur Heup Intoeing - Outtoeing Oorzaak Structureel Osteair Intoeing - Outtoeing Therapie Chirurgie In- of outtoeing

Nadere informatie

Voltijdse dagopleiding sportverzorger en instructeur fitness

Voltijdse dagopleiding sportverzorger en instructeur fitness Voltijdse dagopleiding sportverzorger en instructeur fitness Kies je voor een opleiding bij SYNTRA Midden-Vlaanderen, dan kan je rekenen op een professionele opleiding die steeds vertrekt vanuit de praktijk.

Nadere informatie

Waarom mobiliteit meten?

Waarom mobiliteit meten? de nieuwe beweging Waarom mobiliteit meten? In de gezondheidszorg zijn er veel aandoeningen waar je niets aan kunt doen, die overkomen je. Je krijgt een ziekte zoals kanker of MS en daar moet je het vervolgens

Nadere informatie

Lage rugklachten. Risicofactoren

Lage rugklachten. Risicofactoren Lage rugklachten. Lage rugklachten is, na schouder en nekklachten, de meest voorkomende klacht van het bewegingsapparaat. Geschat wordt dat, op ieder moment, minimaal 10% van de bevolking van de geïndustrialiseerde

Nadere informatie

Lumbale hernia operatie

Lumbale hernia operatie 6078p ORT.043/1209.CV Zorgcommunicatie www.amphia.nl Lumbale hernia operatie Wervelkolom Orthopedie Inleiding U wordt binnenkort in het Amphia Ziekenhuis verwacht voor een operatie aan de wervelkolom.

Nadere informatie

Screening van rugen nekklachten

Screening van rugen nekklachten Screening van rugen nekklachten Wervelkolom Centrum Informatie voor patiënten F1035-3111 december 2012 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus

Nadere informatie

Workshop 24 November keypoint Use it or lose it De patiënt weet het, wij ook?

Workshop 24 November keypoint Use it or lose it De patiënt weet het, wij ook? 1 Workshop 24 November keypoint Use it or lose it De patiënt weet het, wij ook? Dagelijkse praktijk? Mevr.A. staat morgens vroeg op en is eigenlijk ondanks haar neurodegeneratieve ziekte ( vasculaire dementie)

Nadere informatie

Inhoud. Motorische en sensomotorische restletsels van centrale oorsprong... 19. Sensomotorische stoornissen van perifere oorsprong...

Inhoud. Motorische en sensomotorische restletsels van centrale oorsprong... 19. Sensomotorische stoornissen van perifere oorsprong... nhoud Voorwoord... 5 nleiding... 7 Dankbetuiging... 17 HOOFDSTUK 1 Zenuwstelsel NEUROLOGE 19 Artikel 1 Motorische en sensomotorische restletsels van centrale oorsprong... 19 Artikel 2 Sensomotorische stoornissen

Nadere informatie

Yoga ebook. Starten met yoga

Yoga ebook. Starten met yoga Yoga ebook Starten met yoga Inleiding Als je nog nooit Yoga gedaan hebt, blijft het vaak een gegeven dat mensen denken dat yoga in feite een soort meditatie is. Zitten in kleermakerszit, de lotushouding,

Nadere informatie

Inspectie, anatomische structuren en palpatie liggend

Inspectie, anatomische structuren en palpatie liggend Inleiding tot het orthopedisch onderzoek 1 2.3. ENKEL EN VOET 2.3.1. Inspectie in staande houding m. gastrocnemius Calcaneum Valgushoek achillespees met hiel Malleolus medialis en lateralis Lengtegewelf

Nadere informatie

Planning Fascia College

Planning Fascia College Planning Fascia Cllege Algemeen 3 17 tt 20.09.14 Seminarie met Danis Bis 4 20 en 21.09.14 Cngres 20 jaar fasciatherapie + wrkshps 5 29.09.2014 Infavnd Perceptieve Pedaggie 6 6.10.2014 Praktijkavnd Fasciatherapie

Nadere informatie

Decompressie/ laminectomie

Decompressie/ laminectomie 6076p ORT.041/1209.CV Zorgcommunicatie www.amphia.nl Decompressie/ laminectomie Wervelkolom Orthopedie Inleiding Bij u is sprake van een vernauwing van de lumbale wervelkolom. De orthopedisch chirurg zal

Nadere informatie

Werkblad schedels groep 1

Werkblad schedels groep 1 Werkblad schedels groep 1 De lengte van het dier is ongeveer 5 keer de lengte van de schedel Hoe lang is de schedel? Meet langs de zijkant Hoe breed is de oogkas? Schedel nr 1 Schedel nr 2 Schedel nr 3

Nadere informatie

HET WERKEN met GEZONDHEIDSPROFIELEN in de MANUELE THERAPIE

HET WERKEN met GEZONDHEIDSPROFIELEN in de MANUELE THERAPIE HET WERKEN met GEZONDHEIDSPROFIELEN in de MANUELE THERAPIE Prof.dr. Rob A.B. Oostendorp Vrije Universiteit Brussel UMC St Radboud, Nijmegen NPi, Amersfoort 1 NVMT 4e LUSTRUM VAN HARTE PROFICIAT 2 WAAROM

Nadere informatie

Lesdata 18-19, modulaire opleiding

Lesdata 18-19, modulaire opleiding Lesdata 18-19, modulaire opleiding 1. Gent 2. Antwerpen 3. Zeist 1 1. Gent 1ste jaar (2018-2019) 1 ste module 04 06/10/2018 Osteopathische principes en het iliosacrale gewricht 2 de module 25 27/10/2018

Nadere informatie

Bewegingsleer Deel III De romp en wervelkolom

Bewegingsleer Deel III De romp en wervelkolom Bewegingsleer Deel III De romp en wervelkolom Bewegingsleer Deel III De romp en de wervelkolom I.A. Kapandji Bohn Stafleu van Loghum Houten 2009 Ó 2009 Bohn Stafleu van Loghum, onderdeel van Springer Uitgeverij

Nadere informatie

Onstabiel gevoel Last bij stappen

Onstabiel gevoel Last bij stappen Naam: Datum: Leeftijd: 37 jaar Geslacht: M/V Beroep: bediende Adres: Telefoonnummer: / Hobby: joggen, zwemmen (totaal: 3u/week) Hoofdprobleem: Onstabiel gevoel en last ter hoogte van de rechter enkel Lichaamsdiagram

Nadere informatie

Door: Charlotte Simons Arts, yogadocent yin en yang en acupuncturist io

Door: Charlotte Simons Arts, yogadocent yin en yang en acupuncturist io Door: Charlotte Simons Arts, yogadocent yin en yang en acupuncturist io Kracht van herhaling! Homeostase: een proces binnen het interne milieu van meercellige organismen dat voor een stabiel evenwicht

Nadere informatie

In balans door. centreren

In balans door. centreren In balans door centreren Centreren Om je lichaam en geest op een lijn te brengen is centreren een belangrijke vaardigheid. In eerste instantie is centreren je aandacht naar je een punt 3 tot 5 centimeter

Nadere informatie

Cursus Rust. Het Slotervaart, een ziekenhuis met ambitie KINDERGENEESKUNDE TELEFOONNUMMER 020-512 45 42

Cursus Rust. Het Slotervaart, een ziekenhuis met ambitie KINDERGENEESKUNDE TELEFOONNUMMER 020-512 45 42 Het Slotervaart, een ziekenhuis met ambitie Het Slotervaartziekenhuis, een opmerkelijk en ambitieus ziekenhuis in Amsterdam. In een informele en vertrouwde omgeving werken wij aan innovatieve medische

Nadere informatie

DEEL II: HET ONDERSTE LIDMAAT (vervolg)

DEEL II: HET ONDERSTE LIDMAAT (vervolg) Inleiding tot het orthopedisch onderzoek 1 DEEL II: HET ONDERSTE LIDMAAT (vervolg) 3. ENKEL EN VOET 3.1. Inspectie in staande houding m. gastrocnemius Calcaneum Valgushoek achillespees met hiel Malleolus

Nadere informatie

BIONISCHE TECHNOLOGIE. Tom Daniëls Business Development Manager West & South Europe. Welkom

BIONISCHE TECHNOLOGIE. Tom Daniëls Business Development Manager West & South Europe. Welkom BIONISCHE TECHNOLOGIE Tom Daniëls Business Development Manager West & South Europe Welkom INTRODUCTIE Wat is Bionische Technologie Toepassingen Voordelen Toekomst BIONICA Toepassing van biologische principes

Nadere informatie

STRUCTUREEL ECHOSCOPISCH ONDERZOEK (SEO) Versie 1.1

STRUCTUREEL ECHOSCOPISCH ONDERZOEK (SEO) Versie 1.1 STRUCTUREEL ECHOSCOPISCH ONDERZOEK (SEO) Versie 1.1 Datum Goedkeuring 01-11-2005 Methodiek Consensus based Discipline Multidisciplinair Verantwoording NVOG 1 Eisen te stellen aan de echoscopist Naar dit

Nadere informatie

Bewegingsapparaat, 'het jonge kind'

Bewegingsapparaat, 'het jonge kind' Meer leren over lichaam en gezondheid Bewegingsapparaat, 'het jonge kind' M.A. Witlox 20-5-2015 Inhoud Vogelvlucht Ontwikkeling en groei As en stand Heup Wervelkolom Voet 1 Team kinderorthopaedie Prof.

Nadere informatie

In enkele stappen naar een ergonomisch verantwoorde werkplek.

In enkele stappen naar een ergonomisch verantwoorde werkplek. Ergonomie In enkele stappen naar een ergonomisch verantwoorde werkplek. 1. Dynamisch zitten Om de tussenwervelschijven maar ook rug en beenspieren en hoe vreemd het moge klinken, ook de hersenen bij het

Nadere informatie

Dokter, ik ben zo moe. greta moorkens algemeen inwendige ziekten U Z Antwerpen

Dokter, ik ben zo moe. greta moorkens algemeen inwendige ziekten U Z Antwerpen Dokter, ik ben zo moe greta moorkens algemeen inwendige ziekten U Z Antwerpen Oorzaken chronisch moeheid : > 50%(70%) psychiatrische (co)morbiditeit somatisch onderliggend lijden ( bvb cancerrelated fatigue)

Nadere informatie

1 Wat zijn eigenlijk de buikspieren?

1 Wat zijn eigenlijk de buikspieren? 1 Wat zijn eigenlijk de buikspieren? 1.1 Inleiding De buikspieren zijn in allerlei situaties actief Al direct bij de geboorte spant de pasgeborene zijn of haar buikspieren aan om de eerste kreet te slaken.

Nadere informatie

Zin en onzin van manueel onderzoek en behandeling bij cervicobrachialgie. Dr. G. VYNCKE

Zin en onzin van manueel onderzoek en behandeling bij cervicobrachialgie. Dr. G. VYNCKE Zin en onzin van manueel onderzoek en behandeling bij cervicobrachialgie Dr. G. VYNCKE Differentiële diagnostiek Indicatie manueel geneeskundige behandeling GEWRICHTSBLOKKERING = ARTICULAIRE DYSFUNCTIE

Nadere informatie

Preventieve en correctieve mobiliserende gymnastiek bij chronische respiratoire aandoeningen

Preventieve en correctieve mobiliserende gymnastiek bij chronische respiratoire aandoeningen Preventieve en correctieve mobiliserende gymnastiek bij chronische respiratoire aandoeningen Bij een aantal chronische respiratoire aandoeningen zien we (soms reeds bij of kort na de geboorte) vervormingen

Nadere informatie

Symposium : Rheumatologie : Dr. Vandevyvere Klaas. 01-03-11

Symposium : Rheumatologie : Dr. Vandevyvere Klaas. 01-03-11 Symposium : Rheumatologie : Dr. Vandevyvere Klaas. 01-03-11 Kinesitherapeutisch onderzoek : Voorwoord : Bij de Ziekte van Bechterew of Spondylitis ankylosans(sa) denken we snel aan de bamboospine, een

Nadere informatie

TIPS EN OEFENINGEN OM UW RUG STERK EN FIT TE MAKEN

TIPS EN OEFENINGEN OM UW RUG STERK EN FIT TE MAKEN TIPS EN OEFENINGEN OM UW RUG STERK EN FIT TE MAKEN Maximale ontspanning voor uw rug De rug is zo maximaal ontspannen. De armen liggen langs het lichaam. De knieën zijn 90 graden gebogen en liggen op een

Nadere informatie

Lage Rugpijn, Aspecifieke Lage Rugpijn, Lumbago, Spit,

Lage Rugpijn, Aspecifieke Lage Rugpijn, Lumbago, Spit, Lage Rugpijn, Aspecifieke Lage Rugpijn, Lumbago, Spit, Wat is lage rugpijn? Lage rugpijn zit onderin de rug. Soms straalt de pijn uit naar de billen of naar een of beide bovenbenen. De pijn kan plotseling

Nadere informatie

Theorie-examen Anatomie 13 januari 2006.

Theorie-examen Anatomie 13 januari 2006. Theorie-examen Anatomie 13 januari 2006. 1. Wat is de diafyse van een pijpbeen? A. Het uiteinde van een pijpbeen. B. Het middenstuk van een pijpbeen. C. De groeischijf. 2. Waar bevindt zich de pink, ten

Nadere informatie

I. B E W E G I G E E A S S E S T E L S E L S

I. B E W E G I G E E A S S E S T E L S E L S I. B E W E G I G E E A S S E S T E L S E L S Beweging is relatief. Beweging is een positieverandering van "iets" ten opzichte van "iets anders". Voor "iets" kan van alles worden ingevuld: een punt, een

Nadere informatie

Statische rekoefeningen

Statische rekoefeningen Statische rekoefeningen Bovenlichaam Lage rugspieren Ga met je zitvlak op je hakken zitten. Duw je handen over de grond naar voren en buig je rug. Rek zover mogelijk uit. Kijk naar de grond. Houd deze

Nadere informatie

BLINDISME: EEN OSTEOPATISCHE BENADERING Martin Ott

BLINDISME: EEN OSTEOPATISCHE BENADERING Martin Ott BLINDISME: EEN OSTEOPATISCHE BENADERING Martin Ott Twee vragen: Wat is osteopathie en hoe kan zij de blik op blindisme verrijken? Kan zij een invloed op blindisme hebben? Hoe is de osteopathie ontstaan

Nadere informatie

Chakra Resonance part 7

Chakra Resonance part 7 Chakra Resonance part 7 - Tanpura Ragas in C # & F # - music: Raju, Mischa & Anandajay arrangement & composition: Anandajay 1. Tanpura duet male 5-string & male 4-string in C #, 38.25 min. (offers a soothing

Nadere informatie