Verslag Jaarvergadering. Stichting Bewonerskomitee Haagse Beemden. van 19 februari 2014

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Verslag Jaarvergadering. Stichting Bewonerskomitee Haagse Beemden. van 19 februari 2014"

Transcriptie

1 Verslag Jaarvergadering Stichting Bewonerskomitee Haagse Beemden van 19 februari 2014 Secretariaat: Postbus GB BREDA website:

2 Verslag van de jaarvergadering van de stichting Bewonerskomitee Haagse Beemden op 19 februari 2014 in het centrum Heksenwiel. Opening en mededelingen Ad Brekoo opent de vergadering, en deelt mede dat we in de gelukkige hoedanigheid zijn drie nieuwe leden te kunnen introduceren. Dat zijn Linda Ma, Alfred Jacobs en Min Nuhing. Zij worden voorgesteld. Vaststelling agenda De aanwezigen gaan met de agendavaststelling akkoord. Verslag van jaarvergadering 16 maart 2013 Graag alleen een eventueel reactie op het eerste gedeelte. De onderdelen van de sprekers zijn slechts een weergave. Vragen daarover mag u schriftelijk stellen en die kunnen we dan doorzetten. Geen op- of aanmerkingen Jaarverslag 2013 De voorzitter loopt het verkorte jaarverslag door. De andere onderdelen zijn een weergave van wat er in het betreffende jaar allemaal gebeurd is, en die onderdelen zijn op andere momenten al geaccordeerd. Jongeren zijn al jaren een issue in de wijk. Van de activiteiten zijn revenuen te zien. Bewoners geven aan dat ze blij zijn met de activiteiten van grote Broer. Voor onderhoud van openbare ruimte lopen er al jaren verzoeken bij de gemeente. Door de financiële stand van zaken blijft dit een moeizaam verhaal. Ook het Openbaar Vervoer moeten we blijven monitoren. Daarover loopt het geruchtencircuit volop. GWI, Milieu en volksgezondheid zijn ook drie onderdelen die volop onze aandacht hebben. Er is helaas nog geen compleet wijkplan. De wijkmanager is inmiddels van zinnen op een andere werkplek te willen gaan werken. Hierdoor halen we 18 maart niet. We blijven er aan trekken. Vragen over het verslag? Eén opmerking wordt er vanuit de vergadering gemaakt. Het is een totaal van de verslagen van overlegsituaties. In bepaalde overleggen kan men daarmee wel eens de nijging hebben minder te zeggen. Die discussie hebben we al eerder gehad. De verslagen zijn geanonimiseerd en alleen de hoofdpunten staan er in. Gevoelige zaken worden er uit gelaten. De vraag komt vanuit de wijk, alle pijnpunten pogen we er uit te halen. Daarmee voldoen we aan de vraag van de wijk. Verder geen op- of aanmerkingen Rondvraag Wordt het wijkplan toch conform de inbreng opgesteld? Dat is wel de bedoeling. Wij pogen alles er in te krijgen (en houden) wat de bewoners hebben aangedragen. Dit zou je volgende week in het politiek debat in kunnen brengen. In het HBN staat nog iets over de Hoogspanningsmasten en de verbouwing daarvan. Bewoners zullen zelf moeten reageren, als er geen reacties komen is er voor ons geen aanleiding te ageren. Hierna volgt een kort koffiepauze

3 Veiligheidsbeleid (Frank Ewals) Frank geeft uitleg over de taak van de stadsmarinier. Hij werkt bij het kabinet van de Burgemeester. De Burgemeester wordt graag zo direct mogelijk geïnformeerd. De vervolgvraag is dan meestal: Ën wat ga je er aan doen? De stadsmarinier is dus een doener. Her beleid rondom deze functie is vastgelegd in het programma Veiligheid. In dat programma zijn de speerpunten voor de komende vier jaar vastgelegd. De samenwerkingspartners staan er in beschreven. Ook de subjectieve veiligheid (het gevoel) staat er ook in. De veiligheidsbeleving moet ook verbeterd. De speerpunten zijn: - WOS, d.w.z. Woninginbraken, Overvallen en Straatroof (Het aantal woninginbraken is te hoog in de vergelijking met de omliggende gemeenten) - Geweld - Overlast en criminaliteit van Jeugdgroepen - Georganiseerde criminaliteit Hieronder vallen drugshandel, mensenhandel, fraude met vastgoed, motorbendes, enz. De gemeente houdt zich hier intensief mee bezig. - Veiligheidsbeleving, betrokkenheid en vertrouwen burgers. In de veiligheidsmonitor 2013 is vastgelegd wat hieraan gebeuren gaat. Hierin worden het aantal registraties weergegeven. De cijfers van de politie, het openbaar ministerie e.d. worden daarin afgezet tegen de landelijke gemiddelden. Ook de enquête onder de burgers, elke twee jaar wordt in deze monitor meegenomen.

4 Dat laat onder meer zien in welke buurten men zich relatief veilig voelt en in welke niet. Dan wordt ook gekeken naar hoe dat komt. Zo kan bijvoorbeeld een link worden gelegd naar diefstal vanuit auto s, maar bijvoorbeeld ook geweldmisdrijven. Met name het afgelopen jaar is er een flinke stijging van de meldingen. Burgers zijn sneller bereid overlast e.d. te melden. Qua aantal meldingen scoren we hoger dan het landelijk gemiddelde. Het veiligheidsgevoel is landelijk gezien gemiddeld. Je zou denken dat je door de meer meldingen ook een toename verwachten van dat onveilig gevoel. Maar dat is niet zo. Men is zich zelfs iets veiliger gaan voelen. Op de sheet hierboven zijn de thema s ondergebracht en de score die per buurt wordt gehaald. Geel is landelijk gemiddelde, Groen is goed (lager) en met rood scoren we hoger dan het landelijk gemiddelde. Door de jaren heen kan je die tabellen vergelijken en kan je zien of je vooruit gaat of niet. Het vele melden kan je ook als een positief gegeven zien. Teruggang in meldingen kan komen door een algemeen wantrouwen van Burgers. Op de site van de gemeente kan je deze tabellen voor de gehele stad benaderen en daar kan je dus een vergelijking maken. In de reguliere gesprekken met de politie Prinsenbeemden en zo worden dit soort items ook doorgesproken. Met bijvoorbeeld Jongerenoverlast wordt de groep eerst geduid. Is er overlast of staan ze er alleen maar? Is er sprake van hinderlijk, overlast gevend of crimineel gedrag. Dat zijn categorieën van licht naar zwaarder. Met een grote groep is goed te praten, slechts met een klein groepje is dat niet mogelijk. De politie kan handhavend optreden. Er is ook een medewerken van Surplus actief, en ook stadstoezicht kan worden ingezet. De criminele groep die hoor je niet, en die zie je ook niet. Die willen niet opvallen en doen hun eigen ding het liefst in stilte. Na die duiding wordt in het uitvoeringsoverleg doorgepraat wat er moet gebeuren. Er wordt een plan van aanpak gemaakt waarin de maatregelen zijn opgenomen. Die maatregelen zijn: - groepsgericht; - omgevingsgericht; - persoonsgericht; en - gebeuren in communicatie met de buurt. Vaak kent men de jongeren persoonlijk en wordt er nadat het gezin is doorgelicht met het gezin van de overlast gevende jongere gepraat, nadat er aan de ouders en de jongere een brief is gestuurd waarin wordt aangegeven wat er wordt ervaren. Er wordt vervolgens een praktijkvoorbeeld gegeven van hoe zo n situatie wordt aangepakt. Niet ingrijpen kan ook consequenties voor de ouders hebben (opzeggen huur). Vaak zijn de gesprekken wel goed en gaan ouders zich wat meer inzetten. Vervolgens wordt gevraagd om af te ronden omdat de stadsmarinier al ruim over zijn spreektijd zit.

5 Handhavingsbeleid Matthijs Walbroek De spreker wil iets vertellen over veiligheid door de ogen van de politie. Daar hoort ook een beetje geschiedenis bij. Sinds hebben we één groot politiekorps, alle losse korpsen zijn we kwijt. Zeeland West Brabant is mijn eenheid. De eenheid bestaat uit vier districten Zeeland, Markizaat, Baronie en Hart van Brabant. Onder Baronie valt o.a. Prinsenbeemden, maar ook Rijsbergen en Zundert. Opsporing (de Cock en Vledder), noodhulp en de toezichthouders. De laatste groep zijn de mensen die onder leiding van een wijkagent bijvoorbeeld iets doen aan de overlastsituaties. De lijst van criminaliteitsvormen en andere zaken waarop de politie wordt ingezet is oneindig lang. Daardoor moet je keuzes maken. We hebben 200 % aanbod en 100 % in te zetten personeel. Dus moet je prioriteiten stellen. Daartoe worden de speerpunten ingezet. Dat wat het meeste impact op mensen heeft krijgt dus een hogere prio dan dat, wat een lage impact heeft. Alle vormen van geweld hebben dus een hoge prioriteit. Huiselijk geweld is het ergste wat je bij geweld tegen kunt komen. Je huis moet veilig zijn. Er komt ook veel schaamte bij kijken. Toch wordt het aantal meldingen steeds hoger, men heeft een grotere meldingsbereidheid. Niet altijd uit het eigen gezin, maar soms ook vanuit buren. Van belang is dan om boven water te krijgen wat er in zo n gezin aan de hand is. Daarmee is de aangiftebereidheid vaak hoger, maar ook de bereidheid om hulpverlening toe te laten. Met betrekking tot de jongerenoverlast Heeft Frank Ewals al een goed verhaal gehouden. Duidelijk in onze contacten met de jeugd is wel dat er een migratie plaats vindt als je er op in gaat grijpen. Zo zie je momenteel de jeugd van Kesteren migreren naar Heksenwiel. Als je volgend jaar een zelfde kaartje maakt zie je dat er een verschuiving optreed. Vanuit het grotere plaatje plant de politie capaciteit. Aan de hand van de verschuivingen kunnen ze gaan voorspellen waar er in de nabije toekomst ingebroken gaat worden. Na een inbraak gaat het buurtpreventieteam ook de straat op en deelt kaarten uit en geeft informatie. Daarom zijn buurtpreventieteams zo belangrijk, ze helpen mee om de inbraakcijfers te drukken. Je zorgt dat je de activiteiten van de inbreker (ver)stoort. Ook bij inbraken merk je dat als je gaat duwen, je een verschuiving creëert. Als de inbraken toenemen in een bepaald gebiedje, wordt daar extra op ingezet, ook door de netwerkpartners, zoals buurtpreventieteams. Door de zichtbare aanwezigheid zorgen we er voor dat de inbreker zich minder gemakkelijk voelt in het gebied. De politei kan vervolgens bepaalde acties inzetten zoals tegenhoudacties waarbij alle bekenden worden aangehouden en gecontroleerd. Daarmee maak je dat mern zich ongemakkelijker gaat voelen. We storen ze in hun werk. Persoonsgerichte aanpak is bijvoorbeeld een aanpak op de veel plegers. Als de politie regelmatig bij een veel pleger over de vloer komt, ontstaat er toch een drempel. De criminele problematiek wordt vaak ook opgeroepen door drugsproblemen, maatschappelijk zwakkeren, enz. Je kan niet alles oplossen, maar wel druk op de ketel houden. Naast toezicht in uniform, hebben we ook toezicht van politie in burger. Die laat de hond uit, fiets door de wijk, rijdt rond met de auto of op een scootertje, maar is niet als politie herkenbaar. Ook wordt er bij inbraken wel eens een lokwoning ingezet. Verder moeten we continue mensen informeren, als persoonsgerichte aanpak. Wat er ook veel gebeurt tegenwoordig is auto inbraken. Vaak is men achter de airbags e.d. aan. Doormiddel van het visueel maken op kaarten, krijg je in beeld waar je je moet focussen. Dat helpt enorm bij het optimaal inzetten van personeel e.d.. Aan de hand van een ingetekende kaart laat de spreker zien hoe een en ander in zijn werk gaat. Vragen kunnen achteraf gesteld worden.

6 Grote Broer Project Ad Verhulst. Ad geeft aan dat hij probeert het wat korter te houden. Voor Grote Broer heeft hij ook een aantal projecten gedaan waarop hij eerst wil ingaan. Hij wil proberen om de vorige sprekers een beetje weg te zetten. Hun aanpak is straffen. Hij wil inzetten op voorkoming. Hij kent methodieken om het gezin te ondersteunen, zodat ouders weer zicht krijgen op wat hun kinderen doen op straat. Van daar uit kunnen we het terugbrengen naar de jeugd zelf en kunnen we ook de school er bij betrekken. Schoolverzuimzaken wil hij ook aanpakken. Als de jeugd niet op school is gaat ze op straat leven. Daar leren ze nu net de zaken die je niet hebben wil. Dit soort zaken zijn de laatste jaren wat terug genomen. De spreker vindt dat dit uit het strafrecht gehaald moet worden. Er ligt een lijntje met de Eerste Kamer waardoor dit soort zaken bij de gemeente terecht komen. Stelselmatiger aanpak jeugdigen is voor de jeugd die moeilijker te pakken zijn. Dat is voor de jeugd die regelmatig met de jeugdrechter te maken heeft. Die jongere zal de rechter, jeugdzorg, enz. moeten laten zien dat hij/zij verbeteren wil. De jeugdcriminaliteit loopt wat terug de laatste jaren. Hij zat met een groep jongeren die niet meer teruggenomen werden door de scholen. Daar moest je wat mee. Dat is door Kick opgepakt. Die jeugd krijgen sport en leren andere vaardigheden aan. In het begin waren het jeugdcriminelen, de laatste jaren zijn het veelal jongeren met gedragsproblemen. Van daar uit is men begonnen aan het Grote Broer project. Men is in Amsterdam wezen kijken en heeft daar goede indrukken opgedaan. Men is in de Hoge Vught begonnen omdaty daar veel last was met Marokkaanse jongeren. Vanmdaar ook de naam, de grotere broer in het gezin heeft daar ook een sturende functie. Grote broers staan er voor om de jongeren op te vangen en aan te spreken op dit gedrag. Ze trekken ook veel met elkaar op en stimuleren elkaar. Ze zijn ook een beetje de ogen en de oren in de wijk. Ze koken ook samen, daarmee worden de verschillende culturen naar elkaar ook duidelijker. De Grote Broers willen ook ondersteuning leveren aan de mensen met een beperking, zodat die in bijvoorbeeld de rolstoel ook weer een keer de straat op kunnen. Ze doen dus ook veel aan maatschappelijke ondersteuning. Ad is trots op de jongens en hoopt dat we er in de wijk nog veel positiefs van zullen zien.

7 De vragen: Wat wordt er concreet gedaan met de cijfers van Gageldonk en Kievitsloop. Hopelijk is door de politie hierop een antwoord gegeven. Als extra: Daar waar het het meest nodig is wordt er extra preventie ingezet. Onduidelijk wanneer het resultaat van het beleid voor invloed heeft op de kleur. Wordt nog kort op ingegaan. Hij kan geen antwoord geven op de manier waarop die cijfers verrekend worden zodat kleurtjes ontstaan. Hoe kan de gemeente zaken aanpakken als ze geen opsporingsbevoegdheid hebben. Gaat om de informatieverstrekking. Gemeente zit aan tafel met de politie, enz. Daar wordt in samenspraak veel opgepakt en doet iedereen dat vanuit zijn eigen inbreng. Hij is informatieverzamelaar. Als de politie voldoende heeft, kan men daarop gaan acteren. Hoe krijg je bijvoorbeeld het beeld van een Wij ipv een Ik-maatschappij bij de jongeren in hun hoofd. Zijn daar cursussen voor. Speelt de vraag door aan Ad Verhulst die een stukje uitleg geeft. Door met kleuren te werken wordt aangegeven hoe de jeugd in de groep staat. Afhankelijk van de kleur gaat men de straat op, om te gaan werken. Op vragen over huiselijk geweld wordt een aanvullende uitleg gegeven over bijvoorbeeld een afkoelingsperiode waarin de pleger niet in het huis mag komen. Daarmee wordt de spanning even uit het huis gemaakt. Huisverbod is een middel dat regelmatig wordt ingezet. Vroeger was de agressie binnen enkele dagen al weer in de woning omdat de agressor de straat op werd gezet in afwachting van de procedure. Daarmee had je in no time de problemen terug. Om die reden wordt dit verbod tegenwoordig frequent ingezet. Speerpunten van de wijk en die van de politie wijken af. Dat klopt. De punten die niet genoemd zijn houden daarmee niet in dat er geen aandacht voor is. Die is er wel degelijk, maar de prioriteit van de politie op die punten ligt wat anders. Op vragen over de financiering van Grote Broer wordt aangegeven dat er voor 26 jongeren door de gemeente wordt gesubsidieerd. De gemeente pakt hier dus haar verantwoordelijk op. Of die financiering blijft kan Ad Verhulst niet zeggen. Hij hoopt op een subsidie voor meerdere jaren, want er was het afgelopen jaar pas heel laat een reactie op de subsidie aanvraag. Ad Brekoo feliciteert Grote Broer met het feit dat ze al een beschikking hebben. De wijk- en Dorpsraden wachten daar nog steeds op. Op vragen over het veiligheidshuis wordt ook kort ingegaan. Er liggen daar vragen om de nodige informatie ook door te sluizen naar de wijken. Je zult groepsgewijs dat soort jongeren aan moeten pakken. Het veiligheidshuis richt zich voornamelijk op de veel plegers en de mensen met psychische problemen die op straat leven en onder bruggen slapen en zorgen voor veel overlast in de buurten. Deze mensen zijn vaak geen gevaar voor zichzelf en hun omgeving maar geven veel overlast. Na nog wat kleine puntjes, dankt de voorzitter de sprekers en de aanwezigen en sluit de vergadering. De notulist, P.J. van Overbeeke

Presentatie commissie veiligheid gem. Emmen. 15 maart 2012

Presentatie commissie veiligheid gem. Emmen. 15 maart 2012 Presentatie commissie veiligheid gem. Emmen 15 maart 2012 Werkwijze basiseenheid Emmen Vanaf 23 mei 2011 Emmen 1 basiseenheid Emmen verdeelt in 5 gebieden met daaraan gekoppeld wijkagenten en agenten voor

Nadere informatie

Veiligheid in Leusden. We kijken even terug naar 2018.maar vooral vooruit!

Veiligheid in Leusden. We kijken even terug naar 2018.maar vooral vooruit! Veiligheid in Leusden We kijken even terug naar 2018.maar vooral vooruit! Wat gebeurde er de afgelopen tijd in de wereld baas Mark Zuckerberg getuigt in het Amerikaanse Congres te Washington, nadat naar

Nadere informatie

Veiligheidscijfers Soest 2015 samenwerking loont

Veiligheidscijfers Soest 2015 samenwerking loont ontwikkeling 2015 tov 2014, gemeente ontwikkeling 2015 tov 2014, regio MNL januari t/m juni juli t/m december Veiligheidscijfers Soest 2015 samenwerking loont Januari 2016 - In 2015 is het aantal woninginbraken

Nadere informatie

GEVOLGEN VOOR JA/NEE ROUTING DATUM Communicatie Ja College 13 september 2011 Financieel

GEVOLGEN VOOR JA/NEE ROUTING DATUM Communicatie Ja College 13 september 2011 Financieel Voorstel voor de gemeenteraad Voorstelnummer RAAD/11-00383 Directeur : drs. M.H.J. van Kruijsbergen Postreg.nr. Behandelend ambtenaar A.A. van der Wouden Datum: 1 september 2011 Afdeling Tel.nr 0345 636

Nadere informatie

Bijlage 3 Jaaruitvoeringsplan Tweestromenland 2015

Bijlage 3 Jaaruitvoeringsplan Tweestromenland 2015 Bijlage 3 Jaaruitvoeringsplan Tweestromenland 2015 Veiligheidsbeleving Inzicht krijgen in de factoren die van invloed zijn op de veiligheidsbeleving bij de inwoners van Tweestromenland. Afhankelijk van

Nadere informatie

Vernieuwend Werken per

Vernieuwend Werken per Vernieuwend Werken per 01-01-2018 Basisteam Ommelanden-Oost Resultaat door een integrale aanpak Veiligheid is niet alleen een zaak van de politie Wij zijn een partner in de aanpak van veiligheid en overlast

Nadere informatie

Toespraak Annemarie Jorritsma Thema: Woninginbraken Bestuurdersdiner lokale veiligheid 29 oktober 2013

Toespraak Annemarie Jorritsma Thema: Woninginbraken Bestuurdersdiner lokale veiligheid 29 oktober 2013 Alleen het gesproken woord geldt Toespraak Annemarie Jorritsma Thema: Woninginbraken Bestuurdersdiner lokale veiligheid 29 oktober 2013 Dames en heren, Goed om met u in zo n groot gezelschap bijeen te

Nadere informatie

Veiligheidsbeeld gemeente Amersfoort

Veiligheidsbeeld gemeente Amersfoort Stad Veiligheidsbeeld gemeente Amersfoort Periode januari t/m december 2014 Afdeling Veiligheid & Wijken januari 2015 Stad met een hart Veiligheidsbeeld Amersfoort januari december 2014 Voor u ligt het

Nadere informatie

Veiligheidssituatie in s-hertogenbosch vergeleken Afdeling Onderzoek & Statistiek, juni 2014

Veiligheidssituatie in s-hertogenbosch vergeleken Afdeling Onderzoek & Statistiek, juni 2014 Veiligheidssituatie in s-hertogenbosch vergeleken Afdeling Onderzoek & Statistiek, juni 2014 Veiligheidssituatie steeds beter De veiligheidssituatie in s-hertogenbosch verbetert. Dit bleek al uit de Veiligheidsmonitor

Nadere informatie

Monitor Veiligheidsbeleid Groningen januari tot april 2019

Monitor Veiligheidsbeleid Groningen januari tot april 2019 Monitor Veiligheidsbeleid Groningen januari tot april 19 JUNI 19 Elke vier maanden verzamelt de afdeling Onderzoek, Informatie en Statistiek informatie over de stand van zaken op het gebied van veiligheid

Nadere informatie

B A S I S V O O R B E L E I D

B A S I S V O O R B E L E I D Monitor Veiligheidsbeleid gemeente Groningen mei - augustus 18 Elke vier maanden verzamelt de afdeling Onderzoek, Informatie en Statistiek informatie over de stand van zaken op het gebied van veiligheid

Nadere informatie

Monitor Veiligheidsbeleid gemeente Groningen mei - augustus 2018

Monitor Veiligheidsbeleid gemeente Groningen mei - augustus 2018 Monitor Veiligheidsbeleid gemeente Groningen mei - augustus 18 OKTOBER 18 Elke vier maanden verzamelt de afdeling Onderzoek, Informatie en Statistiek informatie over de stand van zaken op het gebied van

Nadere informatie

PROGRAMMABEGROTING 2016-2019

PROGRAMMABEGROTING 2016-2019 PROGRAMMABEGROTING 2016-2019 6C Openbare orde en veiligheid Inleiding Wij willen het veiligheidsniveau voor de bewoners en bezoekers van Leiderdorp behouden in objectief en subjectief opzicht en waar mogelijk

Nadere informatie

Notitie bij collegebrief RVR 2015

Notitie bij collegebrief RVR 2015 Notitie bij collegebrief RVR 2015 VVH - Openbare orde en Veiligheid Disclaimer: deze brief is ongetekend op persportal geplaatst. Aan deze versie kunnen geen rechten worden ontleend. Alleen de ondertekende

Nadere informatie

Raadsleden & Veiligheid. Een introductie

Raadsleden & Veiligheid. Een introductie 20 01 18 Raadsleden & Veiligheid Een introductie Programma Wat is veiligheid? Wie heeft de regie op lokale veiligheid? Invloed op het lokale veiligheidsbeleid Regionale veiligheid Invloed op de politie

Nadere informatie

Veiligheidsanalyse. m.b.t. integraal veiligheidsbeleid Gemeente Geertruidenberg en Drimmelen

Veiligheidsanalyse. m.b.t. integraal veiligheidsbeleid Gemeente Geertruidenberg en Drimmelen Veiligheidsanalyse m.b.t. integraal veiligheidsbeleid 2013-2016 Gemeente Geertruidenberg en Drimmelen Agenda Gezamenlijk beleid met gemeente Geertruidenberg Toelichting Kernbeleid Veiligheid Werkwijze

Nadere informatie

Taak en invloed gemeenteraad op de. Integrale veiligheid

Taak en invloed gemeenteraad op de. Integrale veiligheid Taak en invloed gemeenteraad op de Integrale veiligheid 1 Definitie veiligheid Veiligheid is de mate van afwezigheid van potentiële oorzaken van een gevaarlijke situatie of de mate van aanwezigheid van

Nadere informatie

tabel 2-1: Beleidsinstrumenten per veiligheidsveld Woon-/ Bedrijvigheid Jeugd leefomgeving Instrument Integriteit Overig

tabel 2-1: Beleidsinstrumenten per veiligheidsveld Woon-/ Bedrijvigheid Jeugd leefomgeving Instrument Integriteit Overig tabel 2-1: Beleidsinstrumenten per veiligheidsveld Instrument Woon-/ Bedrijvigheid Jeugd leefomgeving Integriteit Overig 1. Bureau Halt x 2. Burgernet x 3. Gemeentelijke cameratoezicht x 4. Maatregelen

Nadere informatie

GELDERLAND_ZUID. Nationale Politie

GELDERLAND_ZUID. Nationale Politie Nationale Politie Inhoud presentatie 1. Het nationale bestel: aanleiding, missie & visie, doel, strategische thema s en inrichting. 2. Regionale eenheid Noord-Holland: inrichting, geografische indeling,

Nadere informatie

Burgemeester. De voorzitter van Commissie Bestuur. Zeer geachte mevrouw Michels-Spee,

Burgemeester. De voorzitter van Commissie Bestuur. Zeer geachte mevrouw Michels-Spee, Gemeente Den Haag Burgemeester Retouradres: Postbus 12600, 2500 DJ Den Haag De voorzitter van Commissie Bestuur Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk BSD/2013.1553 RIS 269325 Doorkiesnummer 070-267 21 71

Nadere informatie

Een veilige stad begint in de buurt

Een veilige stad begint in de buurt Een veilige stad begint in de buurt Het Meerjarenprogramma (MJP) veiligheid Maastricht 2019-2022 beschrijft de veiligheidsthema s waarmee we de komende 4 jaar aan de slag gaan. Ons doel? Een zo veilig

Nadere informatie

Veiligheidsbeeld gemeente Amersfoort

Veiligheidsbeeld gemeente Amersfoort Veiligheidsbeeld gemeente Amersfoort Periode januari t/m augustus 2014 Afdeling Veiligheid en Wijken September 2014 Stad met een hart Veiligheidsbeeld Amersfoort eerste acht maanden 2014 Voor u ligt het

Nadere informatie

INTEGRALE VEILIGHEID

INTEGRALE VEILIGHEID INTEGRALE VEILIGHEID Presentatie onderdelen Reden voor het bezoek Bevoegdheden Burgemeester Integrale Veiligheid bij de gemeente Rol vanuit de raad op het gebied van Integrale Veiligheid Netwerken voor

Nadere informatie

000495201509/001 ENQUETE LEEFBAARHEID BINNENSTAD WEERT. Waarom deze enquête?

000495201509/001 ENQUETE LEEFBAARHEID BINNENSTAD WEERT. Waarom deze enquête? ENQUETE LEEFBAARHEID BINNENSTAD WEERT 000495201509/001 Waarom deze enquête? Dank u dat u wilt meewerken aan de Enquête Leefbaarheid Binnenstad Weert. De Bewonersorganisatie Binnenstad (BOB) onderzoekt

Nadere informatie

Integraal Veiligheidsbeleid Actieplan 2012-2013

Integraal Veiligheidsbeleid Actieplan 2012-2013 Integraal Veiligheidsbeleid Actieplan 2012-2013 Gouda veilig; dat doen we samen Gouda is in de afgelopen jaren veiliger geworden. Op bijna alle vlakken is de geregistreerde criminaliteit in Gouda gedaald.

Nadere informatie

NO DRUGS. Plan van aanpak drugsproblematiek

NO DRUGS. Plan van aanpak drugsproblematiek NO DRUGS Plan van aanpak drugsproblematiek Inleiding De gemeenten Bergen op Zoom en Roosendaal hebben het voornemen hun coffeeshops in 2009 te sluiten. Dit kan leiden tot negatieve effecten voor de illegale

Nadere informatie

B A S I S V O O R B E L E I D

B A S I S V O O R B E L E I D Monitor Veiligheidsbeleid Groningen september tot december 18 JANUARI 19 Elke vier maanden verzamelt de afdeling Onderzoek, Informatie en Statistiek informatie over de stand van zaken op het gebied van

Nadere informatie

Q1 Heeft u in uw werk te maken met het systeem Basisvoorziening Handhaving (BVH)?

Q1 Heeft u in uw werk te maken met het systeem Basisvoorziening Handhaving (BVH)? Q1 Heeft u in uw werk te maken met het systeem Basisvoorziening Handhaving (BVH)? Answered: 1.480 Skipped: 0 Ja Ja 79,26% 1.173 20,74% 307 TOTAAL 1.480 1 / 31 Q2 Sinds enkele jaren is er discussie over

Nadere informatie

Prioritering Beleidskader Veiligheid Veiligheidsanalyse 2018

Prioritering Beleidskader Veiligheid Veiligheidsanalyse 2018 Prioritering Beleidskader Veiligheid 2019-2022 Veiligheidsanalyse 2018 Veiligheidsketen proactie nazorg preventie repressie preparatie 2 Waar gaat beleidskader Veiligheid over? Doelstelling Veilige stad

Nadere informatie

GELDERLAND_ZUID. Nationale Politie. vanaf 1 januari Oost-Brabant i.o.

GELDERLAND_ZUID. Nationale Politie. vanaf 1 januari Oost-Brabant i.o. Nationale Politie vanaf 1 januari 2013 1 De verandering in organisatie 1 Korps Nationale politie met 10 regionale eenheden, 1 landelijke eenheid en landelijke diensten bedrijfsvoering en staf Oost-Brabant

Nadere informatie

Veiligheid kernthema: maatschappelijk evenwicht & veiligheid

Veiligheid kernthema: maatschappelijk evenwicht & veiligheid Veiligheid kernthema: De criminaliteitscijfers en de slachtoffercijfers laten over het algemeen een positief beeld zien voor Utrecht in. Ook de aangiftebereidheid van Utrechters is relatief hoog (29%).

Nadere informatie

Wat is een Veiligheidshuis?

Wat is een Veiligheidshuis? Wat is een Veiligheidshuis? Uit landelijk Programmaplan (2011): Een Veiligheidshuis is een lokaal of regionaal samenwerkingsverband tussen verschillende partners gericht op integrale, operationele en persoons-

Nadere informatie

Onderwerp : Gemeentelijke beleidsprioriteiten politiejaarplan 2012

Onderwerp : Gemeentelijke beleidsprioriteiten politiejaarplan 2012 Nummer : 09-09.2011 Onderwerp : Gemeentelijke beleidsprioriteiten politiejaarplan 2012 Korte inhoud : Elk jaar wordt aan de gemeenteraad gevraagd gemeentelijke beleidsprioriteiten aan te leveren voor het

Nadere informatie

Resultaten gemeentebeleidsmonitor Veiligheid en leefbaarheid

Resultaten gemeentebeleidsmonitor Veiligheid en leefbaarheid Resultaten gemeentebeleidsmonitor 217 Veiligheid en leefbaarheid 1. Inleiding Om de twee jaar wordt er een onderzoek, de zogeheten gemeentebeleidsmonitor, uitgevoerd onder de inwoners naar verschillende

Nadere informatie

4. Daarnaast is er een themabijeenkomst Met de inbreker geweest. Daarover meer onder het kopje Themabijeenkomst Inbraakpreventie.

4. Daarnaast is er een themabijeenkomst Met de inbreker geweest. Daarover meer onder het kopje Themabijeenkomst Inbraakpreventie. Beste bewoner, Zoals u van ons gewend bent, houden we u regelmatig op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in uw buurt. Ook in deze nieuwsbrief leest u alles over het laatste nieuws. Verbeteringen in

Nadere informatie

Monitor Veiligheidsbeleid gemeente Groningen sept-dec 2017

Monitor Veiligheidsbeleid gemeente Groningen sept-dec 2017 Monitor Veiligheidsbeleid gemeente Groningen sept-dec 7 Elke vier maanden verzamelen wij informatie over de stand van zaken op het gebied van veiligheid in de gemeente. Deze monitor bestaat uit drie onderdelen

Nadere informatie

Bijlage A: Veiligheidsanalyse (cijfermatig overzicht) Gemeente Neder- Betuwe

Bijlage A: Veiligheidsanalyse (cijfermatig overzicht) Gemeente Neder- Betuwe Bijlage A: Veiligheidsanalyse (cijfermatig overzicht) Gemeente Neder- Betuwe Algemene inleiding Voor u ligt een (cijfermatige) veiligheidsanalyse van de Gemeente Neder-Betuwe. Dit cijfermatige overzicht

Nadere informatie

Veiligheid analyse Leerdam, ontwikkelingen tussen

Veiligheid analyse Leerdam, ontwikkelingen tussen Veiligheid analyse Leerdam, ontwikkelingen tussen 2010-2013 Leerdam November 2014 1 Inleiding De nota integraal Veiligheidbeleid Leerdam 2011-2014 loopt af. Omdat er ondertussen een nieuw college is dat

Nadere informatie

BUURTPREVENTIE TEAM EFFEN - LIESBOS

BUURTPREVENTIE TEAM EFFEN - LIESBOS BUURTPREVENTIE TEAM EFFEN - LIESBOS 4E JAARGANG. DECEMBER 2014. Email adres: Buurtpreventieeffen@ziggo.nl Telefoonnr : 076-5153309 b.g.g. 076-5146337. BUURTPREVENTIE EFFEN LIESBOS Buurtpreventie Team Effen

Nadere informatie

Datum 26 februari 2018 Onderwerp Antwoorden Kamervragen over het bericht 'Zorg over groei geweld door verwarde mensen in Rotterdam'

Datum 26 februari 2018 Onderwerp Antwoorden Kamervragen over het bericht 'Zorg over groei geweld door verwarde mensen in Rotterdam' 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag www.rijksoverheid.nl/jenv

Nadere informatie

Korte inhoud : Aandragen gemeentelijke beleidprioriteiten voor het politiejaarplan

Korte inhoud : Aandragen gemeentelijke beleidprioriteiten voor het politiejaarplan Nummer : B-6.14.2008 Onderwerp : Beleidsprioritering jaarplan politie 2009 Korte inhoud : Aandragen gemeentelijke beleidprioriteiten voor het politiejaarplan 2009. Uithuizen, 11 september 2008. AAN DE

Nadere informatie

Rapportage driehoeksmonitor Lokaal Criminaliteits- en Veiligheidsbeeld Basisteam Zaanstad

Rapportage driehoeksmonitor Lokaal Criminaliteits- en Veiligheidsbeeld Basisteam Zaanstad Rapportage driehoeksmonitor Lokaal Criminaliteits- en Veiligheidsbeeld Basisteam Zaanstad Gemeente Zaanstad Datum : 23 augustus 2016 Van : Leden driehoeksoverleg basisteam Zaanstad Aan : Gemeenteraad Zaanstad

Nadere informatie

Veiligheid. Integrale Veiligheid. Rampenbestrijding

Veiligheid. Integrale Veiligheid. Rampenbestrijding Integrale Veiligheid en Rampenbestrijding 1 Van beleid naar uitvoering 2 Integrale veiligheid Integrale veiligheid Landelijke Methode Kernbeleid Veiligheid 5 Landelijke veiligheidsvelden: Veilige woon

Nadere informatie

Wijkveiligheidsprogramma Zuidwest

Wijkveiligheidsprogramma Zuidwest Wijkveiligheidsprogramma Zuidwest 2018 1. Inleiding Dit is het wijkveiligheidsplan voor Zuidwest 2018. Het is een korte samenvatting van de uitgangspunten en kaders voor ons werk, een overzicht van de

Nadere informatie

MEMO AAN DE GEMEENTERAAD

MEMO AAN DE GEMEENTERAAD MEMO AAN DE GEMEENTERAAD Aan T.a.v. Datum Betreft Van Ons kenmerk Bijlagen CC De gemeenteraad 30 januari Uitvoeringsprogramma integrale veiligheid De burgemeester 139126 1 Controller Directie Paraaf Datum

Nadere informatie

Datum 13 augustus 2018 Onderwerp Antwoorden Kamervragen over Aangiftebereidheid van minderjarige slachtoffers mensenhandel

Datum 13 augustus 2018 Onderwerp Antwoorden Kamervragen over Aangiftebereidheid van minderjarige slachtoffers mensenhandel 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag www.rijksoverheid.nl/jenv

Nadere informatie

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN (050)

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN (050) Stand van zaken aanpak problematische jeugdgroepen L.T. Rozema De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN (050) 367 61 95-6460666 - Geachte heer, mevrouw, In de raadscommissie Financiën

Nadere informatie

Opgave 1 Agressie op het sportveld

Opgave 1 Agressie op het sportveld Opgave 1 Agressie op het sportveld Bij deze opgave horen de teksten 1 tot en met 3 uit het bronnenboekje. Inleiding In 12 raakte een grensrechter na afloop van een amateurvoetbalwedstrijd ernstig gewond

Nadere informatie

Memo. aan. de leden van de Gemeenteraad Voortgang BuurtWhatsApp. van. Veiligheid en wijken. 5 januari 2017

Memo. aan. de leden van de Gemeenteraad Voortgang BuurtWhatsApp. van. Veiligheid en wijken. 5 januari 2017 Memo aan onderwerp van directie afdeling telefoon datum de leden van de Gemeenteraad Voortgang BuurtWhatsApp Veiligheid en wijken 5 januari 2017 Memo Hierbij treft u een kort memo aan over de voortgang

Nadere informatie

Meld. seksueel misbruik. aan de commissie-samson

Meld. seksueel misbruik. aan de commissie-samson Meld seksueel misbruik aan de commissie-samson Help ons Mijn naam is Rieke Samson en ik wil je vragen om ons te helpen bij het onderzoek naar seksueel misbruik van kinderen en jongeren. Zelf ben ik voorzitter

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag www.rijksoverheid.nl/venj

Nadere informatie

Handreiking De Kleurenmethode. Een beproefde manier om duidelijk te maken in welke ruimten medewerkers zich wel of niet veilig voelen

Handreiking De Kleurenmethode. Een beproefde manier om duidelijk te maken in welke ruimten medewerkers zich wel of niet veilig voelen Handreiking De Kleurenmethode Een beproefde manier om duidelijk te maken in welke ruimten medewerkers zich wel of niet veilig voelen De kleurenmethode is een beproefde manier om duidelijk te maken in welke

Nadere informatie

GELDERLAND_ZUID. Nationale Politie

GELDERLAND_ZUID. Nationale Politie Nationale Politie I nhoud presentatie 1. Het nationale bestel: aanleiding, doel, strategische thema s & inrichting. 2. Regionale eenheid Noord-Holland: inrichting & robuuste basisteams. 3. Sturing en lokale

Nadere informatie

Vandaag Alert Morgen Veilig

Vandaag Alert Morgen Veilig Vandaag Alert Morgen Veilig Een plan ter vergroting van de veiligheid in Zwolle; met concrete acties en inzet van extra preventie, waakzaamheid en opsporing. Voorwoord De VVD Zwolle introduceert het plan

Nadere informatie

Tijdens de informatiebijeenkomst d.d. 12 februari 2015 heeft de politie een toelichting gegeven op deze politie(criminaliteits)cijfers.

Tijdens de informatiebijeenkomst d.d. 12 februari 2015 heeft de politie een toelichting gegeven op deze politie(criminaliteits)cijfers. RAADSINFORMATIEBRIEF 15R.00078 Cr gemeente WOERDEN Van college van burgemeester en wethouders Datum 17 februari 2015 Portefeuillehouder(s) : Burgemeester V.J.H. Molkenboer Portefeuille(s) : Openbare orde

Nadere informatie

Hand-out. Veiligheidsavond Leiderdorp 13 juni 2013

Hand-out. Veiligheidsavond Leiderdorp 13 juni 2013 Hand-out Veiligheidsavond Leiderdorp 13 juni 2013 Overzicht prioriteiten IVB 2011-2014 - Gemeente Prioriteiten IVB Status Uitvoering / X 1. Huiselijk Geweld College akkoord met Uvp, ter info raad. 2. Inbraken

Nadere informatie

Bewonersvergadering 09-03

Bewonersvergadering 09-03 Bewonersvergadering 09-03 03-2015 THEMA VEILIGHEID, TOEZICHT EN HANDHAVING Kernvraag: Wat kunnen de wijkagenten/politie en toezichthouders wel en niet in onze wijk doen? Welkom Gasten Politie onze wijkagenten

Nadere informatie

COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS - BESLUIT

COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS - BESLUIT COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS - BESLUIT OPSCHRIFT Vergadering van 18 december 2012 bestemd voor de gemeenteraad nummer: 2012_BW_00428 Onderwerp Regionaal beleidsplan 2013-2014, politie eenheid

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

Tabellen Veiligheidsmonitor 2008 Leiden

Tabellen Veiligheidsmonitor 2008 Leiden Veiligheidsmonitor 2008, gemeente 1 Tabellen Veiligheidsmonitor 2008 In deze bijlage worden de uitkomsten van de monitor weergegeven in tabellen. Van de volgende gebieden worden cijfers gepresenteerd:

Nadere informatie

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad Gemeente Langedijk Raadsvergadering : 18 november 2014 Agendanummer : 8 Portefeuillehouder Afdeling Opsteller : drs. J.F.N. Cornelisse : Veiligheid, Vergunningen en Handhaving : Eveline Plomp Voorstel

Nadere informatie

Beleidsplan Integrale Veiligheid 2016-2020

Beleidsplan Integrale Veiligheid 2016-2020 Beleidsplan Integrale Veiligheid 2016-2020 - Veiligheidsanalyse - Prioritering - Kaderplan integrale veiligheid (4 jaar) - Uitvoeringsprogramma Jaarlijkse evaluatie Jaarlijks programma Tussentijds actualiseren

Nadere informatie

Terugkoppeling enquête Velp Noordoost

Terugkoppeling enquête Velp Noordoost Terugkoppeling enquête Velp Noordoost Ik buurt mee!-lezing op 8 februari 2014 8,4 Dat is het gemiddelde cijfer waarmee u en uw buurtgenoten de buurt hebben beoordeeld. * De enquête is door 125 mensen ingevuld

Nadere informatie

B A S I S V O O R B E L E I D

B A S I S V O O R B E L E I D Monitor Veiligheidsbeleid gemeente Groningen januari-april 18 Elke vier maanden verzamelen wij informatie over de stand van zaken op het gebied van veiligheid in de gemeente. Deze monitor bestaat uit drie

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2018 2019 28 345 Aanpak huiselijk geweld 31 015 Kindermishandeling Nr. 208 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT Aan de Voorzitter

Nadere informatie

Aanpakken van veiligheid; waar ligt de prioriteit?

Aanpakken van veiligheid; waar ligt de prioriteit? Aanpakken van veiligheid; waar ligt de prioriteit? Voor gemeenten en provincie is veiligheid een belangrijk thema. Hoe ervaren Groningers de veiligheid? Wat kunnen zij zelf doen om de veiligheid in de

Nadere informatie

Jaarplan Veiligheid 2018 met uitvoeringsprogramma s en verlengen kadernota Integrale Veiligheid (wensen en bedenkingen)

Jaarplan Veiligheid 2018 met uitvoeringsprogramma s en verlengen kadernota Integrale Veiligheid (wensen en bedenkingen) Jaarplan Veiligheid 2018 met uitvoeringsprogramma s en verlengen kadernota Integrale Veiligheid (wensen en bedenkingen) J. de Vegt De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN (050) 367

Nadere informatie

GELDERLAND_ZUID. Nationale Politie. vanaf 1 januari 2013. Oost-Brabant

GELDERLAND_ZUID. Nationale Politie. vanaf 1 januari 2013. Oost-Brabant Nationale Politie vanaf 1 januari 2013 1 De verandering in organisatie 1 Korps Nationale politie met 10 regionale eenheden, 1 landelijke eenheid en landelijke diensten bedrijfsvoering en staf i.p.v. Brabant

Nadere informatie

Fries burgerpanel. Fries Burgerpanel over veiligheid in Fryslân. februari 2014

Fries burgerpanel. Fries Burgerpanel over veiligheid in Fryslân. februari 2014 Fries burgerpanel Wij gaan er van uit dat we zo lang mogelijk in onze eigen woonomgeving kunnen blijven. Fryslân inzicht Wij gaan er van uit dat we zo lang mogelijk in onze eigen woonomgeving kunnen blijven.

Nadere informatie

MEE Nederland. Raad en daad voor iedereen met een beperking. Moeilijk lerend. Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind

MEE Nederland. Raad en daad voor iedereen met een beperking. Moeilijk lerend. Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind MEE Nederland Raad en daad voor iedereen met een beperking Moeilijk lerend Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind Moeilijk lerend Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind Inhoudsopgave

Nadere informatie

Buurtpreventie en sociale veiligheid in Nederlandse buurten Naar onderzoek in opdracht van buurtapp Nextdoor, juni 2017

Buurtpreventie en sociale veiligheid in Nederlandse buurten Naar onderzoek in opdracht van buurtapp Nextdoor, juni 2017 Buurtpreventie en sociale veiligheid in Nederlandse buurten Naar onderzoek in opdracht van buurtapp Nextdoor, juni 2017 Buurtpreventie en veiligheid in de Nederlandse buurten Digitale buurtpreventie neemt

Nadere informatie

BESLUITENLIJST. Voorronde Open Huis. Datum: 10 september 2015 Onderwerp: Discussienota herziening subsidiebeleid

BESLUITENLIJST. Voorronde Open Huis. Datum: 10 september 2015 Onderwerp: Discussienota herziening subsidiebeleid BESLUITENLIJST Voorronde Open Huis Datum: 10 september 2015 Onderwerp: Discussienota herziening subsidiebeleid Aanwezig: Voorzitter: dhr. J. Buzepol Locogriffier: mw. A. van Wees (locogriffier) Leden:

Nadere informatie

Handhavingsplan Openbare Orde en Veiligheid 2013 Wormerland

Handhavingsplan Openbare Orde en Veiligheid 2013 Wormerland splan Openbare Orde en Veiligheid 2013 Wormerland December 2012 Steller: R.Gorter Inhoudsopgave: 1. Inleiding 3 2. Onderdelen openbare orde en veiligheid en openbare ruimte 4 3. Werkzaamheden BOA op grond

Nadere informatie

De Eindhovense Veiligheidsindex. Eindhoven, oktober 11

De Eindhovense Veiligheidsindex. Eindhoven, oktober 11 De Eindhovense Eindhoven, oktober 11 Inhoud 1 Inleiding 1 2 Objectieve index: 3 2.I Inbraak 3 2.II Diefstal 4 2.III Geweld 4 2.IV Overlast/vandalisme 4 2.V Veilig ondernemen (niet in index) 5 3 Subjectieve

Nadere informatie

Jaarplan 2004 politie Geertruidenberg-Drimmelen

Jaarplan 2004 politie Geertruidenberg-Drimmelen Jaarplan 2004 politie Geertruidenberg-Drimmelen 1. Inleiding 1.1 Veiligheid op de politieke agenda Veiligheid staat in Nederland hoog op de politieke agenda. Ook binnen de politiek van de gemeente Geertruidenberg

Nadere informatie

handleiding Veiligheidsplanner voorwoord inleiding De stappen van de Lokale stap 01 profiel stap 02 wat is het probleem? stap 03 wat doen wij al?

handleiding Veiligheidsplanner voorwoord inleiding De stappen van de Lokale stap 01 profiel stap 02 wat is het probleem? stap 03 wat doen wij al? handleiding lokale veiligheidsplanner 1 veiligheid door samenwerking handleiding handleiding lokale veiligheidsplanner 2 Welkom bij de internettoepassing Lokale. Het Centrum voor Criminaliteitspreventie

Nadere informatie

De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus AG Hoofddorp

De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus AG Hoofddorp gemeente Haarlemmer De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250 2130 AG Hoofddorp Bezoekadres: Raadhuisplein 1 Hoofddorp Telefoon 0900 1852 Telefax 023 563 95 50 Contactpersoon Doorkiesnummer

Nadere informatie

Integraal veiligheidsbeleid

Integraal veiligheidsbeleid Integraal veiligheidsbeleid 2017-2021 Gemeente Ooststellingwerf 1 Inhoud 1. Inleiding... 3 2.1 Trends en ontwikkelingen... 4 3. Integraal veiligheidsbeleid 2017-2021... 5 3.1. Gemeentelijke missie en visie...

Nadere informatie

agendanummer afdeling Simpelveld VI- onderwerp Kadernotitie Integraal Veiligheidsbeleid Gemeente Simpelveld

agendanummer afdeling Simpelveld VI- onderwerp Kadernotitie Integraal Veiligheidsbeleid Gemeente Simpelveld Aan de raad agendanummer afdeling Simpelveld VI- onderwerp Kadernotitie Integraal Veiligheidsbeleid Gemeente Simpelveld 2012-2015 Inleiding De huidige nota integrale veiligheid gemeente Simpelveld is toe

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag www.rijksoverheid.nl/venj

Nadere informatie

Samenvatting Kinderrechtenmonitor 2012 voor kinderen en jongeren

Samenvatting Kinderrechtenmonitor 2012 voor kinderen en jongeren Samenvatting Kinderrechtenmonitor 2012 voor kinderen en jongeren Het gaat goed met kinderen in Nederland. Uit onderzoeken blijkt dat Nederlandse kinderen in vergelijking met kinderen uit andere rijke landen

Nadere informatie

Passie voor jongeren. Goede jeugdzorg is een must Lenie Scholten wethouder jeugd

Passie voor jongeren. Goede jeugdzorg is een must Lenie Scholten wethouder jeugd Passie voor jongeren Goede jeugdzorg is een must Lenie Scholten wethouder jeugd Jongeren in Nijmegen 19.064 18 tot 23 jaar 9.543 12 t/m 17 jaar 3.107 10 en 11 jarigen 9.537 4 t/m 9 jaar 6.468 0 t/m 3 jaar

Nadere informatie

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Onderwerp Eindevaluatie aanpak problematische jeugdgroepen Steller L.T. Rozema De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Telefoon (050) 367 61 95 Bijlage(n) 2 Ons kenmerk 6986814 Datum

Nadere informatie

Fact sheet. Veiligheidsmonitor Amsterdam-Amstelland Politie Eenheid Amsterdam. Veiligheidsbeleving buurt. nummer 4 februari 2013

Fact sheet. Veiligheidsmonitor Amsterdam-Amstelland Politie Eenheid Amsterdam. Veiligheidsbeleving buurt. nummer 4 februari 2013 Politie Eenheid Fact sheet nummer 4 februari 213 Veiligheidsmonitor -Amstelland 28-212 Deze fact sheet brengt de veiligheid in de regio -Amstelland tussen 28 en 212 in kaart. blijkt op verschillende indicatoren

Nadere informatie

Wijkplan Veenendaal-West. Arnout Bakker Willemieke Koudijs Simone de Vreede

Wijkplan Veenendaal-West. Arnout Bakker Willemieke Koudijs Simone de Vreede Wijkplan Veenendaal-West Arnout Bakker Willemieke Koudijs Simone de Vreede Februari 2016 1 Inhoudsopgave Inleiding 3 Analyse wijksterren 3 SPEERPUNTEN 4 Jeugd 4 Wijkteam 5 Vrijwilligers 5 AANDACHTSPUNTEN

Nadere informatie

Aan de commissie: Algemeen bestuur en middelen Datum vergadering: 14 februari 2008 Agendapunt : 6. Aan de Raad. Made, 22 januari 2008

Aan de commissie: Algemeen bestuur en middelen Datum vergadering: 14 februari 2008 Agendapunt : 6. Aan de Raad. Made, 22 januari 2008 Aan de Raad Made, 22 januari 2008 Aan de commissie: Algemeen bestuur en middelen Datum vergadering: 14 februari 2008 Agendapunt : 6 Raadsvergadering: 6 maart 2008 Onderwerp: Korpsnavigator Midden en West

Nadere informatie

Analyse cijfers prioriteiten Veiligheid 2012 t/m 2016

Analyse cijfers prioriteiten Veiligheid 2012 t/m 2016 Analyse cijfers prioriteiten Veiligheid 2012 t/m 2016 Delict / periode 2012 2013 2014 2015 2016 Streefwaarde MJP 2018*** Burenruzie 83 77 83 83 86 Geen Stabiel Incidenten Huiselijke geweld* Opmerking/analyse

Nadere informatie

Prioriteiten en doelstellingen voor Openbare Orde en Veiligheid Gemeente Sliedrecht

Prioriteiten en doelstellingen voor Openbare Orde en Veiligheid Gemeente Sliedrecht Prioriteiten en doelstellingen voor Openbare Orde en Veiligheid 2013 Gemeente Sliedrecht Inleiding. Het is gebruikelijk dat de gemeenteraad tegen het einde van het jaar de lokale prioriteiten en doelstellingen

Nadere informatie

Wijkplan 2015 Veenendaal-Oost

Wijkplan 2015 Veenendaal-Oost Wijkplan 2015 Veenendaal-Oost Februari 15 De samenwerking van het Wijkteam Pagina 0 Inhoud Inleiding 2 Aandachtspunten Wijkster 3 Speerpunten 2015 5 Doelen 2015 6 Pagina 1 Inleiding Voor u ligt het Wijkplan

Nadere informatie

Wmo-raad gemeente Oss - Postbus 5-5340 BA Oss - telefoon 06-44524496 - email: wmoraad@oss.nl

Wmo-raad gemeente Oss - Postbus 5-5340 BA Oss - telefoon 06-44524496 - email: wmoraad@oss.nl Wmo-raad gemeente Oss - Postbus 5-5340 BA Oss - telefoon 06-44524496 - email: wmoraad@oss.nl Datum 9 december 2014 Kenmerk 14015aWMOR / AvO Aan het college van B en W van de Gemeente Oss Betreft Advies

Nadere informatie

Rhenen. ontwikkeling in de periode januari-jun 2018 t.o.v. januari-jun 2017

Rhenen. ontwikkeling in de periode januari-jun 2018 t.o.v. januari-jun 2017 Rhenen Algemeen: In de eerste zes maanden van 2018 is het totaal aantal geregistreerde misdrijven in Rhenen met -2% gedaald ten opzichte van 2017. De daling is minder sterk dan de gemiddelde ontwikkeling

Nadere informatie

CMWW. Evaluatie Jeugd Preventie Programma Brunssum

CMWW. Evaluatie Jeugd Preventie Programma Brunssum CMWW Evaluatie Jeugd Preventie Programma Brunssum 2013 Inhoudsopgave 1. Inleiding Blz. 3 2. Uitvoering Blz. 3 3. Aanpak Blz. 4 4. Ontwikkelingen van het JPP Blz. 5 5. Conclusies en Aanbevelingen Blz. 6

Nadere informatie

Programma 2 Openbare Orde en Veiligheid

Programma 2 Openbare Orde en Veiligheid Programma 2 Openbare Orde en Veiligheid 2.1 Inleiding Openbare Orde en Veiligheid is een primaire taak van de lokale overheid. Samen met haar partners werkt de overheid aan een veilige en prettige leefomgeving.

Nadere informatie

Actieprogramma Risicojeugd en Jeugdgroepen

Actieprogramma Risicojeugd en Jeugdgroepen Actieprogramma Risicojeugd en Jeugdgroepen Regiocoördinatoren De aanpak van risicojeugd en jeugdgroepen is een prioriteit van mijn ministerie, de gemeenten, het Openbaar Ministerie (OM) en de politie.

Nadere informatie

Als je iets toestaat, gebeurt het nog een keer.

Als je iets toestaat, gebeurt het nog een keer. Gedragsprotocol en Antipestprotocol 2017-2018 De vijf basisregels van de Kanjertraining worden op onze school gebruikt. We vertrouwen elkaar We helpen elkaar Niemand speelt de baas We lachen elkaar niet

Nadere informatie

Wijkplan Veens. Riad Agarroud. Willemieke Koudijs. Simone de Vreede. Monique ter Beeke (MEE)

Wijkplan Veens. Riad Agarroud. Willemieke Koudijs. Simone de Vreede. Monique ter Beeke (MEE) Wijkplan Veens Riad Agarroud Willemieke Koudijs Simone de Vreede Monique ter Beeke (MEE) Januari 2015 Inhoudsopgave Inleiding Wijk West 3 Wijkster 3 Team West 3 Bewonersparticipatie 4 Wijkplatforms 4 Buurtpreventie

Nadere informatie

Als ze er allemaal zo uitzagen

Als ze er allemaal zo uitzagen Als ze er allemaal zo uitzagen 1 Wijkbijeenkomst Pannenschuur 2 Veilig Wonen algemeen Whatsapp waarom Werking Whatsapp 3 Buurtapp Wijkagent Pannenschuur Welkom Cees Pasmans 4 Aantallen Aantal inbraken

Nadere informatie

Monitor Veiligheidsbeleid gemeente Groningen januari-april 2018

Monitor Veiligheidsbeleid gemeente Groningen januari-april 2018 Monitor Veiligheidsbeleid gemeente Groningen januari-april 18 Elke vier maanden verzamelen wij informatie over de stand van zaken op het gebied van veiligheid in de gemeente. Deze monitor bestaat uit drie

Nadere informatie

Interview protocol (NL)

Interview protocol (NL) Interview protocol (NL) Protocol telefoongesprek slachtoffers Goedemorgen/middag, u spreekt met (naam) van de Universiteit van Tilburg. Wij zijn op dit moment bezig met een onderzoek naar straat- en contactverboden

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 3 oktober 2016 Antwoorden Kamervragen 2016Z15941

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 3 oktober 2016 Antwoorden Kamervragen 2016Z15941 Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG www.rijksoverheid.nl www.facebook.com/minbzk www.twitter.com/minbzk Uw kenmerk Datum Betreft Antwoorden Kamervragen

Nadere informatie