Actiegerichte inzichten halen met event tracking. Inhoudsopgave

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Actiegerichte inzichten halen met event tracking. Inhoudsopgave"

Transcriptie

1 Actiegerichte inzichten halen met event tracking Inhoudsopgave Inleiding... 2 Basisbeginselen event tracking... 2 Ken de basisbeginselen van event tracking... 3 Categoriseer je belangrijkste gebeurtenissen... 4 Geef context aan je ingestelde gebeurtenissen... 5 Integreer je gebeurtenissen binnen je analyses... 6 Stappenplan event tracking... 7 Gebeurtenissen als micro-doel toevoegen... 7 Context koppelen aan je gebeurtenissen... 8 Toepassingsmogelijkheden van event tracking...10 Winkelwagenbezoekers...11 Filteropties...11 Invulvelden formulieren...11 Video s...12 Praktijkvoorbeelden van event tracking...15 Acquisitie: op welke pagina schrijven de meeste bezoekers zich in voor de nieuwsbrief?...15 Content: wat is de impact van het scrollgedrag op je conversie?...16 Gedrag: wat is de impact van de call-to-action knoppen op je conversie?...18 Conversie: op welke invulvelden haken de meeste bezoekers af?...19 Online marktonderzoek: op welke pagina s geven de bezoekers feedback over je site?...20 Externe gebeurtenis: wat is de impact van de geopende mails op de loyaliteit van je bezoekers?...20

2 Inleiding Met event tracking kun je de gebeurtenissen op je website meten. Voorbeelden hiervan zijn afgespeelde video s of een klik op een call-to-action knop. Hiermee kun je de contactmomenten van de gebruiker met de site achterhalen. Op basis van deze contactmomenten kun je ook de impact hiervan op je siteconversie bepalen. Het instellen van event tracking is helaas niet mogelijk met de standaard meetcode van Google Analytics. Je dient een aangepaste meetcode in te stellen om je gebeurtenissen te kunnen meten. Het lijkt in eerste instantie vrij ingewikkeld, maar het valt wel mee. Je kunt dit door je webbouwer laten doen, maar je kunt er ook voor kiezen om event tracking zelfstandig via Google Tagmanager in te stellen. Indien je meer wilt weten over de implementatie via Google Tagmanager, adviseer ik je om de handleiding hierover te gebruiken. In deze handleiding bespreek ik de basisbeginselen van event tracking. Daarnaast ga ik uitgebreider in op de toepassingsmogelijkheden van event tracking. Hoe kun je de afgespeelde gebeurtenissen op de site vertalen naar concrete informatie waar je acties aan kunt koppelen? Je leert in deze handleiding: De basisbeginselen van event tracking. De standaard toepassingsmogelijkheden van event tracking. De aanvullende toepassingsmogelijkheden van event tracking. Hoe je actiegerichte inzichten haalt uit event tracking Basisbeginselen event tracking Ik merk in de praktijk dat gebruikers event tracking helemaal niet implementeren of gebruik maken van tientallen gebeurtenissen binnen Google Analytics. Daarnaast ontbreekt vaak de koppeling tussen deze gebeurtenissen met de belangrijkste KPI s op de website. Zonder de koppeling van de ingestelde met je belangrijkste KPI s ga je nooit actiegerichte inzichten uit event tracking halen. Daarom ga ik in deze paragraaf niet zozeer in op de implementatie van event tracking, omdat er genoeg andere blogs en handleidingen hier aandacht aan besteden. Ik zal uitsluitend de basisbeginselen van event tracking met je doorlopen: 1. De basics van event tracking; 2. Gebeurtenissen categoriseren; 3. Context geven aan je belangrijkste gebeurtenissen; 4. Je gebeurtenissen binnen je analyse integreren; 5. Afsluitende tips.

3 Ken de basisbeginselen van event tracking Event tracking is een tool binnen Google Analytics waarmee je de afgespeelde gebeurtenissen (interacties) binnen je website/webshop, maar ook daarbuiten kunt meten. De letterlijke vertaling van event tracking is namelijk: Iedere gebruikersinteractie met content dat je onafhankelijk meet vanaf een webpagina Enkele voorbeelden hiervan zijn: Call-to-action knoppen; Een aangepaste bounceberekening van x aantal seconden; Uitgaande links; Pop-ups/ins voor je nieuwsbrief-inschrijvingen. Voorbeelden van gebeurtenissen die buiten je website afspelen zijn: Geopende mails vanuit je nieuwsbrief; De integratie van de weersomstandigheden binnen je site statistieken; Ik zie in de praktijk teveel gebruikers event tracking implementeren zonder heldere doelstellingen. Daarom adviseer ik om allereerst de vragen op papier te zetten, waarop je antwoord wilt krijgen via event tracking. Onderstaand zijn enkele vragen die ik op papier heb gezet voordat ik event tracking implementeerde op deze blog: Hoeveel bezoekers klikken vanuit mijn blog naar mijn bedrijfswebsite? Hebben blogs met een scrolldiepte van boven de 50% een hogere impact op de conversie dan blogs met een lagere scrolldiepte? Verschilt dit per paginagroep? Vanaf welke blogs schrijven de meeste bezoekers zich in voor de nieuwsbrief? Vanaf welke pagina geven bezoekers feedback over mijn blog en converteren deze bezoekers beter dan bezoekers die geen feedback geven over mijn blog? Deze gebeurtenissen dien je vervolgens te implementeren via event tracking. Mijn advies is om deze gebeurtenissen tot slot te koppelen aan een macro of micro-kpi. Zo kun je namelijk het rendement van je belangrijkste gebeurtenissen gaan bepalen. Onderstaand is een voorbeeld van enkele gebeurtenissen die ik gekoppeld heb aan een micro-doel/kpi:

4 Categoriseer je belangrijkste gebeurtenissen Op iedere website vinden er tientallen gebeurtenissen plaats. Maar niet iedere afgespeelde gebeurtenis heeft echt impact op de site conversie. Ik zie in de praktijk regelmatig meer dan 30 gebeurteniscategorieën in Google Analytics accounts staan, terwijl de gebruiker helemaal niet meer weet welke gebeurtenissen nu wel/niet geïmplementeerd zijn. En nog belangrijker: waar staan de belangrijkste KPI s als gebeurtenis ingesteld? Mijn advies is dus om goed na te denken over je gebeurteniscategorieën. Welke gebeurtenissen hebben echt impact op de conversie en horen bij elkaar? Voorbeeld: de kliks op de call-to-action knoppen wil je in aparte categorieën onder brengen:

5 Zeker indien je tientallen gebeurtenissen hebt geïmplementeerd via event tracking, is het geen overbodige luxe om heldere gebeurteniscategorieën te gebruiken. Geef context aan je ingestelde gebeurtenissen Het meten van totale of unieke gebeurtenissen voegt op zichzelf weinig waarde toe. Het zijn namelijk puur cijfers, maar zeker geen informatie. Daarom is het zo belangrijk om context te geven aan je ingestelde gebeurtenissen. Dit kun je doen door je gebeurtenissen als segment in te stellen. Daarnaast dien je deze te koppelen aan dashboards en aangepaste rapporten. Enkele voorbeelden van gebeurtenissen met context zijn: Bezoekers die meer of minder dan 50% van een blog hebben bekeken; Bezoekers die meer of minder dan 50% van een video hebben bekeken; De impact van gebruikers op de conversie die feedback hebben gegeven over je website of blog; De pagina/blog waar de meeste bezoekers zich hebben ingeschreven voor je nieuwsbrief. Tip: pas deze segmenten toe op de voor jou relevante aangepaste rapporten.

6 Integreer je gebeurtenissen binnen je analyses Gebeurtenissen instellen/categoriseren en context geven aan deze ingestelde gebeurtenissen zijn natuurlijk goede 1ste stappen. Toch ben je er dan nog niet. Want nu dien je namelijk antwoord te krijgen op de vragen die je op papier hebt gezet. Mijn advies is om hiervoor de volgende tools te combineren: 1. De ingestelde gebeurtenissen in combinatie met je ingestelde doelen; 2. De gebeurtenissen die je als segment hebt ingesteld; 3. De voor jou relevante aangepaste rapporten. Voorbeeldvragen: Hebben blogs met een scrolldiepte van 50% een hogere impact op de conversie dan bezoekers met een scrolldiepte beneden de 50%? Verschilt dit per paginagroep?

7 Welke informatie achterhaal je met bovenstaand aangepaste rapport in combinatie met de ingestelde segmenten? De paginawaarde vanuit het segment meer dan 50% scrolldiepte is significant hoger dan het segment minder of gelijk aan 50% scrolldiepte; Meer bezoekers lezen de blogs over de Google Analytics rapportages dan implementatie. Daarnaast is de paginawaarde vanuit de blogs over rapportages hoger dan de blogs over de implementatie. Op basis van deze informatie kun je ervoor kiezen om meer blogs te gaan schrijven over de Google Analytics rapportages dan de implementatie. Stappenplan event tracking Event tracking is een zeer praktische tool om actiegerichte inzichten uit je site statistieken te halen. Mijn advies is wel om onderstaand stappenplan aan te houden, zodat je de afgespeelde gebeurtenissen kunt vertalen naar concrete informatie: 1. Zet de vragen op papier waarop je antwoord wilt krijgen via event tracking; 2. Koppel hieraan de voor jou relevante gebeurtenissen; 3. Koppel aan deze ingestelde gebeurtenissen de voor jou belangrijkste doelen/kpi s; 4. Geef context aan deze ingestelde gebeurtenissen door het instellen van segmenten; 5. Integreer deze segmenten binnen de voor jou relevante aangepaste rapporten. 6. Bonus: koppel aangepaste dimensies aan extern afgespeelde gebeurtenissen. Voorbeelden hiervan zijn de geopende mails vanuit je nieuwsbrief of de koppeling van de weersomstandigheden aan je site statistieken. Gebeurtenissen als micro-doel toevoegen Naast het meten van gebeurtenissen kun je deze ook als KPI/doel toevoegen in Google Analytics. Een voorbeeld hiervan is de klik op de link naar je PDF handleiding. In onderstaand voorbeeld heb ik gekozen voor de categorie whitepapers en de actie PDF. De label in onderstaand voorbeeld is de URL van het PDF document, nadat je op deze link hebt geklikt.

8 Context koppelen aan je gebeurtenissen Daarnaast kun je ook een segment voor je gebeurtenissen maken, zodat je de gebruikers van een bepaalde gebeurtenis in een groep kunt onderverdelen. Je wilt bijvoorbeeld het volgende weten: via welke kanalen bekijken de meeste bezoekers een video op de site?

9 In bovenstaand voorbeeld kun je zien dat meer bezoekers vanuit Frankwatching een video bekijken dan SEO (organic). Echter, de waarde per sessiedoel (bezoek) is vanuit SEO veel hoger. Rapporten voor gebeurtenissen Google Analytics heeft een aparte sectie gereserveerd voor de gebeurtenissen op de site. Deze kun je bij de rapportages vinden onder Gedrag, Gebeurtenissen. Je hebt binnen dit onderdeel de keuze uit de volgende rapporten: Topgebeurtenissen Dit zijn de meest voltooide gebeurtenissen op de site; Pagina s Binnen dit rapport kun je bekijken op welke pagina de meeste gebeurtenissen hebben plaatsgevonden. Gebeurtenisproces Binnen dit rapport kun je het pad bekijken dat de bezoeker volgt na het voltooien van een gebeurtenis op de site. Dit is vooral interessant wanneer een bezoeker meerdere gebeurtenissen achter elkaar dient te voltooien; bijvoorbeeld wanneer een bezoeker een vraag stelt via de live-chat of gebruikmaakt van een module voor prijsadvies. Gebruik aangepaste rapporten Deze rapporten zijn vrij beperkt qua mogelijkheden. Gebruik een aangepast rapport om je gebeurtenissen in groepen te kunnen onderverdelen.

10 Toepassingsmogelijkheden van event tracking Door het combineren van segmenten met de voltooide gebeurtenissen krijg je actiegerichte inzichten over het gebruikersgedrag op de site. Je wilt bijvoorbeeld weten op welke knoppen en menu-items de bezoeker op de homepage klikt: In bovenstaand voorbeeld zie je dat de bezoekers vooral klikken op de menu-items Blog en Over GAnalytics (deze verwijzen respectievelijk naar mijn blog en over mij pagina). Daarnaast zie je dat nagenoeg evenveel bezoekers klikken op de knoppen voor trainingen en conversieoptimalisatie. De bezoeker is dus vooral op zoek naar blogs en informatie over GAnalytics.

11 Aanvullende toepassingsmogelijkheden Het doormeten van je gebeurtenissen is een goede eerste stap. Maar dan ben je er nog niet. Want je wilt de voltooide gebeurtenissen kunnen vertalen naar concrete informatie. Wat is de impact van de gebeurtenissen op de siteconversie? Welke aanvullende toepassingsmogelijkheden heb je eigenlijk met event tracking? Winkelwagenbezoekers Je kunt de doorkliks naar de winkelwagen met de event trackingcode als gebeurtenis doormeten. Vervolgens kun je hiervoor een segment aanmaken, zodat je de doorkliks naar de winkelwagen kunt bepalen. Dit is vrij generieke informatie. Je kunt er ook voor kiezen om dit te combineren met de dimensie paginagroepen. Vanuit welke paginagroep klikken de meeste bezoekers door naar de winkelwagen? Filteropties Voor webshops zijn filteropties zoals prijs, kleuren en typen zeer belangrijk. Welke filteropties gebruiken de bezoekers eigenlijk? Met event tracking kun je achterhalen welke keuzeopties de bezoeker daadwerkelijk gebruikt. Daarnaast wil je wellicht ook de impact van de gebruikte filteropties op de siteconversie kunnen bepalen. Welke filteropties leveren nu echt hun bijdrage aan de siteconversie? Deze informatie kun je gebruiken bij de inrichting van je filter-opties. Invulvelden formulieren Je formulieren hebben een zeer grote impact op het succes van de website. Daarom dien je kritisch te kijken naar de gebruiksvriendelijkheid van je formulieren: Op welke invulvelden haken de meeste bezoekers af?

12 Welke invulvelden slaan de bezoekers over? Door je invulvelden op de formulieren als gebeurtenis door te meten, kun je bovenstaande informatie achterhalen. Video s Ook de contactmomenten van bezoekers met video s op een site kun je als gebeurtenis doormeten. Welke praktische informatie kun je hieruit halen? 1. Je kunt zien hoeveel bezoekers de video bekijken. 2. Je kunt afgekeken video s als doel instellen. Hoeveel bezoekers kijken je video werkelijk af? 3. Je kunt zien wat de bezoekers doen na het bekijken van de video. Verlaten ze de site of gaan ze op zoek naar aanvullende content?

13 Hoeveel content bekijkt de bezoeker? Met de gebeurtenis scrolldiepte kun je bepalen welke percentage van de content de bezoeker daadwerkelijk bekijkt. De scrolldiepte geeft aan welk percentage van de pagina daadwerkelijk is bekeken door de bezoekers. Scrolldiepte is zeer toepasbaar in onderstaande praktijksituaties: Landingspagina s voor producten/diensten met een langere aankoopcyclus. Zoals bijvoorbeeld software of verzekeringen. Blogs; Sites die maar uit één pagina bestaan.(actie sites) Praktische toepasbaarheid scrolldiepte Deze gebeurtenis verdeelt de webpagina in onderstaande 4 blokken: 1. Baseline: dit is het startpunt van de pagina; 2. 25% : dit is de 1 ste alinea van de pagina; 3. 50% : dit is de vouw van de pagina; 4. 75% : dit is de laatste alinea van de pagina; % : dit is het eindpunt van de pagina.

14 Bovenstaand voorbeeld is een rapport met de gebeurtenis scrolldiepte. Wat kun je concluderen uit bovenstaande cijfers? Meer dan 50% van de bezoekers haken af binnen de 1 ste alinea van de pagina; Vervolgens kun je bovenstaande cijfers in groepjes onder verdelen. Hoeveel conversies leveren de bezoekers op die meer dan 50% of minder dan 50% van de content bekijken? Welke informatie kun je uit bovenstaand voorbeeld halen? De waarde per sessiedoel is in dit geval hoger voor de bezoekers die meer dan 50% dan minder dan 50% van de content hebben bekeken. Deze site dient de bezoeker bovenin de pagina uit te nodigen om verder te lezen. Op basis van deze informatie kun je ervoor kiezen om te gaan testen met een alternatieve titel. Zo kom je erachter of een alternatieve titel uitnodigt om verder te lezen en dus leidt tot een hogere conversie. Met bovenstaande mogelijkheden krijg je net wat diepgaandere inzichten over het gedrag van de bezoekers dan via de reguliere paginarapporten: 1. Wat is de impact van de bekeken video s op de siteconversie? 2. Hoeveel content dient de bezoeker te lezen voordat deze bereid is om een offerte aan te vragen?

15 Praktijkvoorbeelden van event tracking Eerder in deze handleiding heb ik de basisbeginselen van event tracking besproken: 1. Hoe bepaal je de relevante gebeurtenissen op je site? 2. Hoe koppel je context aan deze gebeurtenissen? 3. Hoe integreer je deze gebeurtenissen binnen je conversie optimalisatie activiteiten? In deze paragraaf laat ik je enkele praktijkvoorbeelden van event tracking zien: welke actiegerichte inzichten kun je met event tracking realiseren? Ik heb deze praktijkvoorbeelden uitgesplitst in de volgende onderdelen: 1. Acquisitie: op welke pagina s schrijven de meeste bezoekers zich in voor de nieuwsbrief? 2. Content: wat is de impact van het scrollgedrag op je conversie? 3. Gedrag: wat is de impact van je call-to-action knoppen op je conversie? 4. Conversie: op welke invulvelden haken de meeste bezoekers af binnen je winkelwagen en check-out? 5. Online marktonderzoek: op welke pagina s geven de bezoekers feedback over je website? 6. Bonus: Wat is de impact van de geopende mails vanuit je nieuwsbrief op de loyaliteit van je bezoekers? Dit rijtje voorbeelden zal je inzichten geven over de meerwaarde van event tracking binnen je conversie optimalisatie activiteiten. Welke informatie kun je nu achterhalen met event tracking? Acquisitie: op welke pagina schrijven de meeste bezoekers zich in voor de nieuwsbrief? Om antwoord te krijgen op deze vraag dien je allereerst een gebeurtenis in te stellen voor je nieuwsbrief pop-up/in of formulier. In deze Google Analytics tip leg ik stapvoor-stap uit hoe je dit via Google Tagmanager instelt. Vervolgens gebruik je onderstaand aangepast rapport om de inschrijvers per pagina te bepalen:

16 Mijn advies is om deze informatie te gebruiken bij de opzet van je nieuwsbrief-lijst en content. Welke informatie achterhaal je via bovenstaande cijfers? De meeste nieuwsbrief-inschrijvers zijn afkomstig vanuit de artikelen over dashboards en het Google Analytics IQ examen. Vervolgens kun je ook een segment voor deze nieuwsbrief-inschrijvers instellen om de impact op de conversie te vergelijken met bezoekers die zich niet inschrijven op de nieuwsbrief: Content: wat is de impact van het scrollgedrag op je conversie? Met de aangepaste gebeurtenis scrolldiepte kun je nagaan welk % van de bezoekers meer of minder dan de helft van de content bekijken. Oftewel: komt de content overeen met de informatiebehoefte van de gebruiker?

17 Om deze inzichten te achterhalen, adviseer ik om de volgende tools te gebruiken: Segmenten voor de gebruikers die meer/minder dan 50% van de content bekijken. Een aangepast rapport met de belangrijkste paginagroepen en/of individuele pagina s. Nu kun je de impact van de scrolldiepte op de waarde per paginagroep/pagina gaan bepalen: Welke informatie achterhaal je hiermee? Meer bezoekers vallen binnen het segment minder of gelijk aan 50% scrolldiepte dan binnen het segment meer dan 50% scrolldiepte. De impact op de conversie van de bezoekers die meer dan 50% van de content bekijken is hoger dan voor de bezoekers die minder of gelijk aan 50% van de content bekijken. Dit is vooral goed te zien binnen de paginagroep blogs-rapportages.

18 Welke actiepunt kun je hieraan koppelen? Schrijf geen algemene blogs over Google Analytics, maar over de rapportage mogelijkheden binnen Google Analytics. Gedrag: wat is de impact van de call-to-action knoppen op je conversie? Met event tracking meet je de kliks op je call-to-action knoppen. In deze Google Analytics tip leg ik uit hoe je deze meting instelt via Google Tagmanager. Voorbeeld: op welke call-to-action klikken de meeste bezoekers op mijn dienstenpagina? Er klikken dus meer bezoekers op de call-to-action implementatie dan campagne analyse en conversie optimalisatie samen. Nu wil je de impact van de kliks op de call-to-action knoppen op de conversie gaan bepalen: Uit bovenstaand voorbeeld kun je afleiden hoe belangrijk het is dat je de gebruikers uitnodigt om op je call-to-action knoppen te klikken. Welke actiepunt kun je hieraan koppelen? Stel deze kliks op de call-to-action knoppen als Remarketing lijst in. Deze type bezoekers hebben namelijk interesse getoond in jouw product/dienstverlening.

19 Conversie: op welke invulvelden haken de meeste bezoekers af? Naast de afhakers per stap in de winkelwagen en check-out, wil je ook de afhakers per invulveld kunnen bepalen. Zo kun je namelijk de impact van deze afhakers op de conversie gaan bepalen. Mijn advies is om de volgende tools hiervoor te gebruiken: Een aangepaste gebeurtenis via Google Tagmanager. In dit artikel legt Jim Gianoglio uit hoe je deze meting instelt. Een aangepast rapport met de invullers en afhakers per invulveld; Optioneel: segment met invulveld waar de meeste bezoekers afhaken. Zo kun je gaan bepalen hoeveel er omzet er nu weglekt uit de check-out. Mijn advies is om onderstaand aangepast rapport te gebruiken om de invullers en afhakers per invulveld te gaan bepalen: Welke informatie achterhaal je hiermee? 71 bezoekers slaan het invulveld bedrijf (company) over of haken hierop af. Slechts 48 van deze bezoekers bestellen ook daadwerkelijk hun product. Dan kun je je afvragen wat de meerwaarde is van een invulveld bedrijf, indien deze niet verplicht is in te vullen. Daarnaast is het opvallend dat er zoveel bezoekers afhaken op het invulveld postcode_input_checkbox. Indien deze niet verplicht is, adviseer ik om deze weg te laten. Vervolgens kun je de afhakers van deze invulvelden als segment instellen en vergelijken met de bezoekers die wel deze invulvelden hebben ingevuld: Op basis van bovenstaande informatie kun je afleiden dat vanwege de afhakers van de invulvelden ruim euro weglekt uit deze check-out.

20 Welke actiepunt kun je hieraan koppelen? Vraag alleen om de gegevens binnen de check-out die je echt nodig hebt voor het verwerken van je bestellingen. Online marktonderzoek: op welke pagina s geven de bezoekers feedback over je site? Ik gebruik zelf HotJar om feedback te vragen aan de bezoekers van mijn sites. De daadwerkelijk gegeven feedback kun je via HotJar achterhalen. Echter, de impact op je conversie en het bezoekpad kun je niet binnen HotJar achterhalen. Daarom stel ik voor deze gegeven feedback een gebeurtenis in via Google Tagmanager. In deze Google Analytics tip leg ik uit hoe je een gebeurtenis instelt voor een pop-up. Welke informatie achterhaal je hiermee? Op welke pagina s geven de bezoekers feedback over je site? Wat is de waarde per bezoek van deze gebruikers in vergelijking met de bezoekers die geen feedback over je website geven? Wat kun je hieruit concluderen? De helft van mijn nieuwsbrief-inschrijvers hebben feedback gegeven over mijn website en 90% van deze bezoekers hebben een scrolldiepte van 50% of hoger. Welk actiepunt(en) kun je hieraan koppelen? Stel een Remarketing-lijst in voor de bezoekers die feedback hebben gegeven over je website; Externe gebeurtenis: wat is de impact van de geopende mails op

21 de loyaliteit van je bezoekers? Via het measurement protocol meet je de geopende mails vanuit je nieuwsbrief. In deze Google Analytics tips leg ik uit hoe je deze externe gebeurtenis instelt. Mijn advies is wel om deze externe gebeurtenis uit te sluiten van je hoofdweergave. Zo voorkom je namelijk vervuiling van de data binnen je hoofdweergave. De geopende mails leidden namelijk niet allemaal tot een daadwerkelijk bezoek aan je website. Mijn advies is dus om deze externe gebeurtenis in een aparte weergave te implementeren. Vervolgens stel je een aangepast rapport in om de geopende mails + kliks vanuit de nieuwsbrief-abonnees te gaan bepalen: Tip: gebruik vervolgens de rapportages binnen de cohort-analyse om de loyaliteit van je abonnees te bepalen.

22 Welke informatie achterhaal je hiermee? De waarde per bezoek vanuit mijn campagnes is lager dan de waarde per bezoek vanuit alle acquisitie kanalen opgeteld. De loyaliteit vanuit mijn 1ste mailing is beduidend hoger dan de verstuurde mailing in week 7. De loyaliteit vanuit mijn laatste mailing is na een week teruggelopen tot 8%, terwijl deze na 3 dagen nog boven de 18% lag. Welk actiepunt kun je hieraan koppelen? Stel een remarketing-lijst in voor je geopende mails + kliks vanuit je nieuwsbrief. Dit zijn namelijk zeer waardevolle bezoekers. Zij hebben hun e- mail adres aan je overhandigd en je mailing minimaal 1x geopend. Afsluitende tips De mogelijkheden om event tracking toe te passen op je site statistieken zijn zeer uitgebreid. Daarom adviseer ik om alleen de gebeurtenissen te meten die echt impact hebben op je conversie. Waar dien je op te letten om actiegerichte inzichten uit event tracking te halen? Zet eerst de vragen op papier waarop je antwoord wilt krijgen via event tracking? Koppel altijd context aan je gebeurtenissen. Met alleen het meten van gebeurtenissen afzonderlijk krijg je geen actiegerichte inzichten. Gebruik alleen gebeurtenissen die echt impact hebben op de belangrijkste KPI s van de site. Een laatste tip tot slot: indien je moeite hebt met de implementatie van event tracking, adviseer ik je om dit de webbouwer of een technisch webanalist te laten doen. Zo kun je namelijk tijd reserveren voor de analyses die de conversie van je site naar een hoger niveau tillen. Bekijk de video Via deze link kun je een instructievideo bekijken over het instellen van en het werken met event tracking: Heb je aanvullende vragen over deze handleiding? Neem gerust contact met mij op:

23 https://twitter.com/grathenau

2. Word dé expert binnen jouw vakgebied...8 2.1 Vind je niche...8 2.2 Doe iets wat moeilijk te kopiëren is...8 2.3 Deel je kennis...

2. Word dé expert binnen jouw vakgebied...8 2.1 Vind je niche...8 2.2 Doe iets wat moeilijk te kopiëren is...8 2.3 Deel je kennis... INHOUDSOPGAVE VOORWOORD...3 1. Hoe kom ik hoger in Google?...4 1.1. De drie-eenheid van zoekmachine optimalisatie...4 1.1.1.Technische kwaliteit en architectuur van de website...4 1.1.2 Inhoudelijke kwaliteit

Nadere informatie

MEER RENDEMENT UIT UW E-MAIL MARKETING

MEER RENDEMENT UIT UW E-MAIL MARKETING MEER RENDEMENT UIT UW E-MAIL MARKETING copyright 2011 Blinker BV Inhoudsopgave Meer rendement uit uw e-mail marketing... 2 H1 Randvoorwaarden... 3 1.1 Doelstelling... 3 1.2 Return on Investment (ROI)...

Nadere informatie

Gebruikshandleiding. Expertsysteem ZIEN! voor het primair onderwijs. Versie 3 - April 2012

Gebruikshandleiding. Expertsysteem ZIEN! voor het primair onderwijs. Versie 3 - April 2012 Gebruikshandleiding Expertsysteem ZIEN! voor het primair onderwijs Versie 3 - April 2012 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 0 Informatie vooraf 2 Inleiding 3 Instructiekaart Afname ZIEN! 1 4 Instructiekaart Afname

Nadere informatie

Marktonderzoek doe je zo!

Marktonderzoek doe je zo! Marktonderzoek doe je zo! Praktische handvatten om marktonderzoek te verrichten Dit compacte e-book geeft inzicht in de basis van marktonderzoek en in de te nemen stappen; het biedt inhoudelijk en praktisch

Nadere informatie

Verkopen via bol.com. Handleiding voor zakelijke verkopers. Versie 3.1

Verkopen via bol.com. Handleiding voor zakelijke verkopers. Versie 3.1 Verkopen via bol.com Handleiding voor zakelijke verkopers Versie 3.1 Welkom als verkoper bij bol.com Via bol.com bereikt u op eenvoudige wijze miljoenen mogelijke klanten. U kunt nieuwe en unieke artikelen

Nadere informatie

Succes met e-commerce MEER verdienen en MINDER uitgeven met Online Marketing

Succes met e-commerce MEER verdienen en MINDER uitgeven met Online Marketing 2 Succes met e-commerce MEER verdienen en MINDER uitgeven met Online Marketing 3 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand

Nadere informatie

E-mail Marketing van A tot Z

E-mail Marketing van A tot Z E-mail Marketing van A tot Z Pagina 1 Versie 1.0 oktober 2008 Copyright Blinker B.V. Introductie Wanneer u met e-mail marketing aan de slag gaat duizelt het u al snel voor de ogen. De meest uiteenlopende

Nadere informatie

WORDPRESS WEBSITES VERSNELLEN

WORDPRESS WEBSITES VERSNELLEN 1 WORDPRESS WEBSITES VERSNELLEN V1.02 Mark Jansen 2 WORDPRESS WEBSITES VERSNELLEN 1 LEES DIT EERST! 4 Disclaimer 4 Copyright 4 INLEIDING 5 WAAROM IS SNELHEID ZO BELANGRIJK? 6 Gebruikerservaring van bezoekers

Nadere informatie

Hoe maak je een affiliateprogramma succesvol?

Hoe maak je een affiliateprogramma succesvol? Hoe maak je een affiliateprogramma succesvol? 10 + 1 lessen voor een topcampagne! Door: Rick de Vlieger Steeds meer bedrijven ontdekken de kracht van affiliate marketing. Het affiliatenetwerk Daisycon

Nadere informatie

Workanizr CRM Functionaliteiten

Workanizr CRM Functionaliteiten Workanizr CRM Functionaliteiten Relatiebeheer... 2 Beheren van bedrijfs- en relatiegegevens... 2 CRM op maat... 2 Categorisering... 2 Zoeken en filteren... 2 Zoekfunctie... 2 Filters... 3 Contacten en

Nadere informatie

Eerste hulp bij online ondernemen. Geld verdienen door en met internet

Eerste hulp bij online ondernemen. Geld verdienen door en met internet Eerste hulp bij online ondernemen Geld verdienen door en met internet 4 Eerste hulp bij online ondernemen 5 Voorwoord Beste ondernemer, Met trots presenteer ik u hierbij het boekje Eerste Hulp bij Online

Nadere informatie

Microsoft Office Word 2007

Microsoft Office Word 2007 Microsoft Office Word 2007 Inhoudsopgave 1 WORD 2007... 3 1.1 Easy Learning... 3 1.2 Vind je Easy Learning leuk?... 3 1.3 Sneller werken met Word... 3 Links direct doorklikken... 3 Documenten direct in

Nadere informatie

Zelf mijn online marketing verbeteren Hét e-book voor de serieuze ondernemer die geen tijd heeft voor een lang verhaal

Zelf mijn online marketing verbeteren Hét e-book voor de serieuze ondernemer die geen tijd heeft voor een lang verhaal Zelf mijn online marketing verbeteren Hét e-book voor de serieuze ondernemer die geen tijd heeft voor een lang verhaal Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 Zijn mijn marketinginstrumenten in

Nadere informatie

September 2014. Jongeren & geld. De financiële situatie en hulpbehoefte van 12- tot en met 24-jarigen. Anna van der Schors Minou van der Werf

September 2014. Jongeren & geld. De financiële situatie en hulpbehoefte van 12- tot en met 24-jarigen. Anna van der Schors Minou van der Werf September 2014 Jongeren & geld De financiële situatie en hulpbehoefte van 12- tot en met 24-jarigen Anna van der Schors Minou van der Werf SAMENVATTING EN CONCLUSIE... 5 De financiële situatie en de beleving

Nadere informatie

WebHare en Microsoft Word

WebHare en Microsoft Word WebHare en Microsoft Word Optimaliseer uw Word documenten voor gebruik met WebHare Werken met alinea s Opmaakprofielen Afbeeldingen Datum: Maart 2010 Aantal pagina's: 26 Versie: 2.6 Doelgroep: Content

Nadere informatie

60 Manieren Om Je Website Te Verbeteren

60 Manieren Om Je Website Te Verbeteren Als je betaald hebt voor dit e-boek, dan ben je belazerd. Ben je op zoek naar verbeterpunten voor je website, dan kun je dit document als checklist gebruiken. In dit document staan, op willekeurige volgorde,

Nadere informatie

ken uw klant de kunst van het omarmen en behouden

ken uw klant de kunst van het omarmen en behouden ken uw klant de kunst van het omarmen en behouden 1 ken uw klant de kunst van het omarmen en behouden 3 Voorwoord 4 Inleiding 8 Waarde 12 Wat 16 Waar 2 Wie 26 Waarom 34 Conclusie: Voor u telt rendement

Nadere informatie

Just share it! Geef je kennis een goed doel. CIVIQ Plompetorengracht 17 Postbus 12080 3501 AB Utrecht www.civiq.nl

Just share it! Geef je kennis een goed doel. CIVIQ Plompetorengracht 17 Postbus 12080 3501 AB Utrecht www.civiq.nl Colofon Titel Just share it! Geef je kennis een goed doel. Samengesteld door CIVIQ instituut vrijwillige inzet House of Sharing * Datum Oktober 2004 Contactadressen voor deze publicatie: CIVIQ Plompetorengracht

Nadere informatie

Verkopen via bol.com. Handleiding voor het verkopen van tweedehands artikelen voor particuliere verkopers. Versie 3.0

Verkopen via bol.com. Handleiding voor het verkopen van tweedehands artikelen voor particuliere verkopers. Versie 3.0 Verkopen via bol.com Handleiding voor het verkopen van tweedehands artikelen voor particuliere verkopers Versie 3.0 Welkom als verkoper bij bol.com Via bol.com bereik je op een eenvoudige wijze miljoenen

Nadere informatie

Handleiding ZIEN!-leerlingvragenlijst

Handleiding ZIEN!-leerlingvragenlijst Handleiding ZIEN!-leerlingvragenlijst Expertsysteem ZIEN! voor het primair onderwijs Versie 3.1 - Oktober 2012 ZIEN! is een product van, in samenwerking met ParnasSys Inhoud Inleiding 3 A - Het gebruik

Nadere informatie

Instructie voor deelnemen aan Werkzaak Rivierenland LinkedIn-groep, Ons bouwplatform

Instructie voor deelnemen aan Werkzaak Rivierenland LinkedIn-groep, Ons bouwplatform Instructie voor deelnemen aan Werkzaak Rivierenland LinkedIn-groep, Ons bouwplatform Doe mee in de LinkedIn-groep van Werkzaak Rivierenland! Voorwoord Dit document bevat de instructie voor het aanmaken

Nadere informatie

Word. Inleiding. De basis

Word. Inleiding. De basis Word Inleiding Word is een tekstverwerkingsprogramma. Het is één van de programma s uit het Microsoft Officepakket, een softwarepakket met meerdere veelgebruikte kantoortoepassingen zoals ook een e-mailprogramma(outlook),

Nadere informatie

Planning Voorbereiding Lancering Mid-campagne Aftellen

Planning Voorbereiding Lancering Mid-campagne Aftellen HOE PAK JE EEN CROWDFUNDINGCAMPAGNE AAN? A. Tijdlijn project = live! Planning Voorbereiding Lancering Mid-campagne Aftellen Afsluiting & beloningen 1. Planning 1.1. Is crowdfunding iets voor mij? Overeenstemming

Nadere informatie

Techniekkaart: Het houden van een interview

Techniekkaart: Het houden van een interview WAT IS EEN INTERVIEW? Een interview is een vraaggesprek. Wat een interview speciaal maakt, is dat je met een interview aan informatie kunt komen, die je niet uit boeken kunt halen. Als je de specifieke

Nadere informatie

Handleiding. Uitwisseling met BRON

Handleiding. Uitwisseling met BRON Handleiding Uitwisseling met BRON 1. Inhoudsopgave 1. Inhoudsopgave... 2 2. Vooraf... 4 3. Installatie... 5 Installeren certificaat... 5 Testen certificaat... 6 Voor reguliere uitwisseling eerst registratieoverzicht

Nadere informatie

ONLINE ENQUÊTES MET GOOGLE DOCUMENTEN

ONLINE ENQUÊTES MET GOOGLE DOCUMENTEN ONLINE ENQUÊTES MET GOOGLE DOCUMENTEN Optie Sportmanagement Vakgroep Bewegings- en Sportwetenschappen Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen UGent STAP 1 INLOGGEN BIJ GOOGLE Voor alle tools

Nadere informatie

Introductie... 3. Waarom Facebook?... 5. 2. Adverteer met Facebook... 14. 3.Starten met Facebook... 18. 4. Facebook Status Updates...

Introductie... 3. Waarom Facebook?... 5. 2. Adverteer met Facebook... 14. 3.Starten met Facebook... 18. 4. Facebook Status Updates... Inhoud Introductie... 3 Waarom Facebook?... 5 2. Adverteer met Facebook... 14 3.Starten met Facebook... 18 4. Facebook Status Updates... 29 5.Opbouwen & Versterken van uw Bedrijf... 34 6. Overzicht - Facebook

Nadere informatie

Opinie per ipad. Een onderzoek naar de gebruiksaspecten van de ipad applicatie van Elsevier. Ruben Logjes Sander Kruitwagen. Juni 2011.

Opinie per ipad. Een onderzoek naar de gebruiksaspecten van de ipad applicatie van Elsevier. Ruben Logjes Sander Kruitwagen. Juni 2011. Opinie per ipad Een onderzoek naar de gebruiksaspecten van de ipad applicatie van Elsevier Ruben Logjes Sander Kruitwagen Juni 2011 Een 3D-rapport Inhoudsopgave 1 Samenvatting... 5 2 Inleiding... 7 2.1

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding TiC Narrow Casting versie 3.2 TiC Narrow Casting versie 3.2 1 van 41 Inhoudsopgave Onderwerp Pagina Over TiC Narrow Casting 3 Contactgegevens 4 Systeemeisen 5 Ondersteunde bestandsformaten

Nadere informatie