Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 21 e jrg 2003, no. 5 (pp )

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 21 e jrg 2003, no. 5 (pp )"

Transcriptie

1 Auteur(s): A. Lagerberg, C. Riezebos Titel: Vorm en beweging van de wervelkolom Jaargang: 21 Jaartal: 2003 Nummer: 5 Oorspronkelijke paginanummers: Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij gebruikt worden voor (para-) medische, informatieve en educatieve doeleinden en ander niet-commercieel gebruik. Zonder kosten te downloaden van:

2 The oretisch bezien VORM EN BEWEGING VAN DE WERVELKOLOM Aad Lagerberg Chris Riezebos A. Lagerberg, Fysiotherapeut, Vakgroep Beweging & Analyse opleiding Bewegingstechnologie Haagse Hogeschool; Albert Schweitzer Ziekenhuis Dordrecht.C. Riezebos, Fysiotherapeut,Vakgroep Beweging & Analyse opleiding Bewegingstechnologie Haagse Hogeschool. Inleiding De vraag: hoeveel vrijheidsgraden heeft de romp? wordt gewoonlijk beantwoord met het antwoord: drie. De bewegingsmogelijkheden bestaan immers uit flexie-extensie, rotatie naar links en rechts en lateroflexie naar links en rechts. De denkfout die ten grondslag ligt aan deze opvatting, bestaat eruit dat men de romp hierbij opvat als één element. Een dergelijke typering van de bewegingsmogelijkheden van de romp gaat voorbij aan het feit dat de rompmobiliteit tot stand komt door onderlinge bewegingen van een groot aantal wervels. In dit artikel staan wij stil bij de kinematische mogelijkheden van de wervelkolom. Na een analyse van het aantal vrijheidsgraden van het systeem, gaan we in op de wetmatigheden die de configuratie van de wervelkolom lijken te dicteren. Tot slot wordt ingegaan op het voor de praktijk belangrijke onderscheid tussen de bijdrage van de heup en de wervelkolom aan de bewegingsmogelijkheid van de romp. Vrijheidsgraden van de romp De vraag naar de vrijheidsgraden van de romp is, in het licht van het bovenstaande, complexer dan op hij op het eerste gezicht lijkt. Het aantal van drie vrijheden geldt wel per wervel, maar daarmee nog niet voor de gehele romp. Indien de romp werkelijk en bloc zou bewegen in slechts één gewricht, zou dat grote nadelen met zich meebrengen. In figuur 1 worden de bewegingsmogelijkheden van de romp voorgesteld als plaatsvindend in een kogelgewricht ter hoogte van L5-S1. Figuur 1a en b. Modelmatige voorstelling ling van het effect van een wervelkolom zonder geledingen. Er bestaat een vaste relatie tussen kante- ling en verplaatsing van bijvoorbeeld het hoofd. De bewegingsuitslagen die mogelijk zijn in deze verbinding stellen we gelijk aan de uitslagen die de wervelkolom gewoonlijk in zijn geheel heeft. Bij een dergelijke starre uitvoering van de wervelkolom (met drie vrijheidsgraden ten opzichte van het sacrum) zijn dus dezelfde hoekstandsveranderingen mogelijk als in werkelijkheid.

3 Op het eerste gezicht zou een dergelijke romp dus dezelfde functionaliteit kunnen bieden als een romp met meerdere geledingen. In tegenstelling tot de werkelijke situatie is er in dit model echter sprake van een vaste relatie tussen de hoekstandverandering en de verplaatsing van bijvoorbeeld het hoofd. Bij een flexie van 30 o in het model is de verplaatsing die het hoofd daarbij doormaakt volkomen gedicteerd. In figuur 2 wordt getoond dat bij een wervelkolom met geledingen de mogelijkheid bestaat om het niveau waarop de rotatie wordt uitgevoerd te variëren. Bij een rotatie hoog cervicaal treedt er nauwelijks verplaatsing op van het hoofd bij een rotatie over 30 o, terwijl een uitvoering van de kanteling in het lumbale gebied een flinke verplaatsing oplevert. Figuur 2a t/ m c. Het effect van het niveau van het draaipunt op de relatie tussen kanteling en verplaat- sing. a. Uitgangshouding b. Flexie op een hoog cervicaal niveau le- vert vrijwel geen verplaatsing van het hoofd op. c. Flexie in de lumbale wervelkolom over dezelfde hoek als in figuur b leidt tot een aanzienlijk grotere verplaatsing. In figuur 3 wordt een voorbeeld gegeven van een praktische situatie waarin het vermogen om positie en kanteling onafhankelijk van elkaar te regelen goed van pas komt. Figuur 3a 3 t/m c. Praktisch voorbeeld van een situatie waarin het onafhankelijk besturen van verplaatsing en kanteling van het hoofd tot uitdrukking komt. Vanuit een neutrale uitgangshouding waarin iemand naar het beeldscherm van zijn computer kijkt (figuur 3a), wordt via een flexie in de heupen en de lumbale wervelkolom het hoofd dichter naar de monitor gebracht om de details van het beeld goed te kunnen zien.. Door een gelijktijdige extensie in de cervicale wervelkolom is het daarbij mogelijk om het hoofd ruimtelijk in de zelfde hoekstand te houden (figuur 3b). In figuur 3c wordt juist wat afstand tot het werk genomen via een extensie van de romp in heupen en lumbale wervelkolom. In dit geval zorgt een gelijktijdige flexie in de cervicale wervelkolom voor het behoud van de horizontale positie van het hoofd. Met een starre wervelkolom die slechts op een plaats kan bewegen zijn dergelijke bewegingen onmogelijk.

4 Voor het in elk vlak onafhankelijk van elkaar kunnen bepalen van de hoekstandsverandering en de kanteling van een lichaamsdeel zijn minimaal 6 vrijheidsgraden nodig. Een dergelijke hoeveelheid vrijheden kan niet in één verbinding worden gerealiseerd maar vraagt de inzet van een aantal verbindingen. Rekenkundige benadering van het aantal vrijheidsgraden Voor een nauwkeuriger analyse van het aantal vrijheidsgraden beschouwen we de bewegingsmogelijkheden van de thoraco-lumbale wervelkolom ten opzichte van het sacrum. Met behulp van de formule van Grübler berekenen we het aantal onafhankelijke bewegingsmogelijkheden van deze keten van botstukken. m DF = 6( n 1) i= 1 ji waarin: DF = aantal vrijheidsgraden; 6 = maximaal aantal vrijheidsgraden in de drie-dimensionale ruimte; n -1 = aantal elementen van de keten minus 1 (het referentie-element); m = aantal verbindingen j i = het aantal beperkingen van de "i" de verbinding. Het aantal elementen in de keten is 18 (17 wervels en het sacrum). We beschouwen de mogelijkheden van de wervels ten opzichte van het gefixeerd veronderstelde sacrum. Het aantal onafhankelijke elementen komt daarmee op 17. In de formule wordt het aantal potentiële vrijheden van deze elementen verminderd met de beperkingen die de verbindingen tussen deze elementen opdringen. Het aantal potentiële vrijheden bedraagt: 17 6 = 102. Het aantal beperkingen dat door de verbindingen wordt opgedrongen bedraagt per wervelgewricht 3. In de thoraco-lumbale wervelkolom bevinden zich 17 wervelgewrichten. De 51 beperkingen die zij gezamenlijk opdringen, brengen het aantal vrijheidsgraden van de wervelkolom terug tot 51. Wat betekent dit getal nu precies? Een element met 6 vrijheidsgraden kan in principe (binnen het bereik van de keten) in elke positie worden gebracht. Het lijkt dan ook op het eerste gezicht onzinnig om meer dan 6 vrijheden in een systeem te bouwen. Meer vrijheidsgraden leveren blijkbaar geen extra mogelijkheden op, maar compliceren de besturing van het systeem natuurlijk wel. Toch schuilt er een voordeel in een overmaat aan vrijheden. Stel dat de topwervel van het systeem (Th1) in een bepaalde positie wordt gezet (figuur 4). Het aantal vrije elementen in de keten wordt daarmee teruggebracht tot 16 terwijl het aantal verbindingen in het systeem niet verandert. Zoals uit het opnieuw toepassen van de formule van Grübler zal blijken, reduceert deze ingreep het aantal vrijheden van de keten met 6. Indien de kinematische keten van de wervelkolom in het niet gesloten geval 6 vrijheden zou bezitten zou het fixeren van de topwervel het systeem dus volledig op slot zetten. De wervelkolom kan echter tussen het eveneens gefixeerde sacrum en de gefixeerde eerste thoracale wervel nog steeds op 51-6 = 45 verschillende wijzen geconfigureerd staan. Figuur 4. Een wervelkolom die aan de bovenzijde (Th1) en onderzijde (sacrum) is gefixeerd bezit nog altijd 45 vrijheidsgraden.

5 Vrijheid en bestuurbaarheid Het enorme aantal vrijheden dat uit deze berekeningen volgt, moet wel met voorzichtigheid worden geïnterpreteerd. In de berekeningen zijn we uitgegaan van een volledig onafhankelijke besturing van de drie vrijheidsgraden per wervel op elk wervelniveau. Daar is natuurlijk best iets tegen in te brengen. De aanwezigheid van de borstkas maakt van de thoracale wervelkolom een complexer systeem dan in de berekeningen is betrokken. Het is niet onwaarschijnlijk dat de verbindingen tussen de thoracale wervels en het sternum het aantal vrijheden van de thoracale wervelkolom sterk reduceert. Een tweede probleem is de willekeurige controle per wervelniveau. In tegenstelling tot de gewrichten van de extremiteiten heeft u geen willekeurige controle over de mate van hoekverdraaiing van de individuele wervels. U kunt in de onderste extremiteit de hoekstandsverandering van heup, knie en enkel onafhankelijk van elkaar beïnvloeden. Het zal daarentegen niet meevallen om dit in uw lumbale wervelkolom op drie verschillende niveau s klaar te spelen. Kinematisch is het best voorstelbaar om L5 en L3 ten opzichte van de onderliggende wervel 5 graden voorover te kantelen en L2 en L4 ten opzichte van de onderliggende weer 5 graden terug: een zigzag beweging dus. Het aantal mogelijke configuraties van de wervelkolom komt op deze wijze gemakkelijk op 45. Later in dit artikel wordt met behulp van een model van de wervelkolom nader ingegaan op de wetmatigheden die een rol spelen bij deze configuratie-wijzigingen. Alhoewel al deze configuraties kinematisch mogelijk zijn, hoeft dat niet automatisch te betekenen dat deze kantelingen ook actief uitvoerbaar zijn. Als we de bestuurbare vrijheden van de wervelkolom als uitgangspunt nemen reduceert het genoemde aantal ongetwijfeld aanzienlijk. Dat er meer dan drie overblijven is echter wel duidelijk. Het aantal bestuurbare vrijheden van de wervelkolom is overigens niet in elke bewegingsrichting gelijk. Het extensorapparaat van de wervelkolom biedt per wervel een veel nauwkeuriger besturingsmogelijkheid dan de flexoren. Dit is niet zo verwonderlijk aangezien de wervelkolom in de overgrote meerderheid van de gevallen door externe krachten op flexie wordt belast. Onder dergelijke omstandigheden wordt de wervelkolom met extensoren in evenwicht gehouden. Een indrukwekkende demonstratie van de kinematische potentie van de wervelkolom vinden we terug bij de idiopatische scoliose (figuur 5). Figuur 5. Een scoliotische otische configuratie van de wervelkolom illustreert op treffen- de wijze de kinematische potentie van de wervelkolom. Zonder morfologische veranderingen van de wervelkolom en zonder (bekende) wijzigingen van de kinematica van de wervelgewrichten, is de wervelkolom in staat tot een spiraalvormige configuratie die onder ongestoorde omstandigheden onmogelijk kan worden nagebootst. Een ieder die patiënten met acute lumbago in zijn praktijk heeft ontmoet zal ook bekend zijn met de bizarre antalgische houdingen die deze mensen kunnen vertonen. In figuur 6 wordt deze merkwaardig gedevieerde stand van de wervelkolom met behulp van een model getoond. Figuur 6. Nog een bijzondere configuratie van de wervelkolom. (verdere verklaring in de tekst).

6 Configuratie van de wervelkolom In figuur 7a wordt een wervelkolom weergegeven. Hiervoor is gebruik gemaakt van een computermodel, WKSim genaamd. Dit programma is gratis te downloaden vanaf de Versus-site ( ). Figuur 7a en b. a. Wervelkolom-model, model, vervaardigd met het programma WKSim. b. Bij een vooroverkanteling van het sacrum van 30 o ten opzichte van de horizontaal, be- staat de wervelkolom uit drie op elkaar gesta- pelde bogen van ieder 60 o. van de vooroverkanteling van het sacrum. Hierdoor staat L1 recht boven het sacrum en 30 o achterover gekanteld ten opzichte van de horizontaal. Op dezelfde wijze worden alle thoracale wervels 5 o voorovergekanteld t.o.v elkaar (12 5 = 60 o ) en de cervicale wervels onderling (afgerond) 9 o achterover gekanteld. Dit resulteert dus in een wervelkolom welke bestaat uit drie op elkaar gestapelde bogen van ieder 60 o (figuur 7b). Bij een gekozen vooroverkanteling van het sacrum van bijvoorbeeld 20 o, worden drie bogen van ieder 40 o gegenereerd, enz. De reden voor deze opbouw is als volgt (figuur 8). Na het ingeven van een hoek die de craniale zijde van het sacrum maakt met de horizontaal, genereert het programma de onderlinge positie van de wervels. Alle verhoudingen en afmetingen van de onderdelen van de wervels (afmetingen van het corpus, positie/hoekstand van de procc. articulares, lengte van de wervelbogen, etc.) zijn gebaseerd op het werk van Putz (2). Bij de opbouw van de wervelkolom wordt gebruik gemaakt van het volgende algoritme. Bij een vooroverkanteling van het sacrum van, in dit voorbeeld, 30 o (figuur 7b) wordt iedere lumbale wervel over 12 o teruggekanteld. In totaal staan deze lumbale wervels dan in een boog van 5 12 = 60 o, dus het dubbele Figuur 8a t/m c. a. Zelfde wervelkolom als in figuur 1 ter verge ge- lijk. b. In dit geval is de thoracale boog slechts 24 o. Het hoofd zou ver achter het bekken (en dus de voeten) projecteren in de recht-opstaan opstaan- de stand. c. Bij terugkantelen van de thoracale boog als totaal, zou een irrealistische knik ontstaan in de thoraco-lumbale overgang.

7 Stel dat het sacrum 30 o voorover gekanteld staat. De lumbale wervels staan ten opzichte van elkaar alle 12 o achterover. Wanneer nu in de thoracale wervelkolom niet een bocht van 60 o zou bestaan, zoals in figuur 8a, doch van bijvoorbeeld slechts 24 o, zou de wervelkolom eruit zien als in figuur 8b. Het hoofd zou dan achter het bekken projecteren (c.q. het lichaamszwaartepunt achter de voeten) en een dergelijke vorm van de wervelkolom zien we dan ook niet elke dag. Om de thoracale boog in zijn geheel weer boven het sacrum te plaatsen zou in de thoraco-lumbale overgang een extreme, irrealistische vooroverkanteling moeten plaatsvinden (figuur 8c). Dit laatste, het ontstaan van een knik, gebeurt steeds wanneer we twee bogen met verschillende hoeken en verschillende kromtestralen, zodanig boven elkaar willen plaatsen dat de uiteinden van de bogen op dezelfde lijn liggen. We verduidelijken dit in figuur 9. Figuur 9a t/m f. a en d. Twee bogen op elkaar gestapeld. De booghoeken ( )( zijn even groot. De uiteinden van beide bogen liggen op één lijn. Er is een vloeiende overgang tussen de bogen. b en e. Twee bogen met verschillende booghoeken ( ( en ). Bij het zodanig op elkaar plaatsen dat de uiteinden van de bogen op één lijn liggen, ontstaat onvermijdelijk een knik (pijl). c en f. Kantelen van de bovenste boog als totaal zodat er een vloeiende overgang bestaat, gaat onvermijdelijk gepaard met het niet meer op één (verticale) e) lijn liggen van de uiteinden van de bogen. Een strikte handhaving in tegengestelde bogen tussen lumbaal, thoracaal en cervicaal, waarbij alle wervels evenveel voor- c.q. achterover gekanteld staan, is niet werkelijk nodig. De ene wervel kan best meer voor- of achterover gekanteld staan dan de ander. In figuur 10 geven we een extreem voorbeeld. Uitgaande van een wervelkolom met lumbaal, thoracaal en cervicaal gelijke kantelhoeken (figuur 10a) zijn de lumbale wervels om en om 6 o voor- en achterover gekanteld, de thoracale 3 o en de cervicale 4 o. Er ontstaat dan een zigzag wervelkolom met zeer verschillende hoeken tussen de wervels onderling (figuur 10b), die er nochtans op het oog heel gewoon uitziet en verbazend veel lijkt op de wervelkolom in figuur a: zoek de verschillen in figuur 10c, waarin de figuren a (links) en b (rechts) vlak naast elkaar zijn gezet ter vergelijk. Figuur 10a t/m c. a. Wervelkolom met gelijke booghoe- ken (60 ) en gelijkmatige kantelingen van de wervels onderling. b. Zig- zag kanteling van alle wervels onderling. De onderlinge hoekstan- den tussen de wervels worden hier- door zeer verschillend. (Kantelhoeken grijs, hoekstanden zwart). c. Zoek de verschillen: en: links de wervel- kolom als in figuur 10a, rechts de zig-zag zag wervelkolom als in figuur 10b.

8 Indien in deze beide wervelkolommen (figuur 11a en c) op dezelfde manier geflecteerd zou worden, in dit voorbeeld lumbaal 6 o per wervel, thoracaal 2 o per wervel en cervicaal 5 o per wervel, blijken de gebogen wervelkolommen eveneens vrijwel identiek te ogen (figuur 11b en d). Toch zit er wel een gering verschil in, zoals te zien bij het over elkaar projecteren van beide (figuur 11e). De zig-zag wervelkolom (d) lijkt iets verder te buigen, alhoewel de onderlinge hoekstandveranderingen per wervel in beide gevallen identiek zijn geweest. Figuur 11a t/m e. a. Wervelkolom met gelijkmatig gekantelde wervels (als in figuur 10a): uitgangspositie. b. Wervelkolom na flexie: lumbaal 6 o, thoracaal 2 o en cervicaal 5 o per wervel. c. Zig-zag wervelkolom als in figuur 10b: uitgangspositie. d. Zig-zag wervelkolom na gelijke flexie als in figuur c. e. Vergelijk van d en b; de zigzag wervelkolom verplaatst iets verder. Hierboven (onder Vrijheid en Bestuurbaarheid) is al besproken dat de wervelkolom weliswaar de vrijheid bezit om de hier getoonde (figuur 10 en 11) zig-zag beweginen te maken, doch dat dit nog niet betekent dat iemand deze bewegingen ook bewust kan uitvoeren. Een mogelijke reden hiervoor lijkt uit de getoonde modellen naar voren te komen: dergelijke zig-zag bewegingen leveren niets op, ondanks alle kantelingen blijft de wervelkolom staan waar ie staat. Het is dan ook niet te verwachten dat iemand het uitvoeren van dergelijke nutteloze tegenkantelingen in de loop van het leven leert maken. Hoekstand en verplaatsing Het gegeven dat de wervelkolom in figuur 11d iets verder lijkt te komen dan die in figuur 11b, terwijl de hoekstandveranderingen identiek zijn, hangt samen met het verband tussen hoekstandverandering van de wervels onderling en de verplaatsing van de wervelkolom als totaal. In het algemeen komt dit er op neer dat de verplaatsing van de wervelkom groter is naarmate er lager wordt gedraaid. We verduidelijken dit in figuur 12. Figuur 12a geeft de uitgangspositie. In figuur 12b is iedere lumbale wervel over 12 o gebogen. In figuur 12 is iedere thoracale wervel over 5 o gebogen. In totaal is er in beide gevallen dus over 60 o geflecteerd in de wervelkolom. De uitwijking (de verplaatsing) is bij draaien in de lumbale wervelkolom echter aanzienlijk groter dan die bij draaien in het thoracale gebied. Dit principe van hoe lager wordt gedraaid, hoe groter de uitwijking is, wordt nog eens schematisch weergegeven in figuur 12 d en e. De een is overigens niet beter of slechter dan de ander. Dat hangt natuurlijk af van het doel van de beweging. Maar indien men bijvoorbeeld met de handen iets wilt bereiken dat ver voor het lichaam is gepositioneerd, wordt de schoudergordel (en dus de armen en dus de handen) veel verder naar voren gebracht bij buigen in de lumbale wervelkolom dan buigen in een hoger gelegen gedeelte.

9 Figuur. 12a t/m e. a. Wervelkolom uitgangspositie. b. Iedere lumbale wervel is over 12 geflecteerd. ecteerd. c. Iedere thoracale wervel is 5 geflecteerd. d en e. Bij een gelijke hoekverdraaiing is de verplaatsing van een punt groter naarmate dit verder van het draai- punt is gelegen. Heup en wervelkolom Het genoemde verschil tussen hoog en laag draaien speelt ook een rol indien er bijvoorbeeld beperkingen bestaan in de heup die gecompenseerd moeten worden in de wervelkolom. Stel dat iemand een forse beperking van de heupextensie oploopt. Hierdoor staat het femur (in dit voorbeeld) vergeleken met de vroegere "normale" situatie (figuur 13a) in de maximaal gestrekte positie nog 20 o in anteflexie ten opzichte van het bekken (figuur 13b). Om het been recht onder het lichaam te kunnen plaatsen is deze patiënt nu genoodzaakt het bekken samen met de benen en bloc 20 o meer voorover te kantelen ten opzichte van de lumbale wervelkolom (figuur 13c). (De bewegingen in het sacroiliacale gewricht laten we even buiten beschouwing). Figuur 13a t/m c. a. Strekstand van de heup: ongestoorde si- tuatie. b. Extensiebeperking erking van de heup van 20 o. c. Om het been recht onder het lich- aam te krijgen (als in figuur 13a) moeten been plus bekken en bloc 20 o voorover ge- zet worden.

10 Indien de wervelkolom (denkbeeldig) hierbij in dezelfde vorm zou worden gehouden als in de situatie vòòr de beperking (zoals in figuur 14a), dan zou deze dus eveneens en bloc mee kantelen met het sacrum en uitkomen in de positie als in figuur 14b. Om het hoofd weer boven het bekken (c.q. het lichaams zwaartepunt boven de voeten) te krijgen dient de wk dus terug te krommen. Indien we dit terugkrommen weer zodanig uitvoeren dat de bewegingsuitslagen over alle wervels worden verdeeld, ontstaat een wervelkolom als in figuur 14c. Zowel de lendenlordose als de thoracale kyfose als de cervicale lordose zijn aanzienlijk dieper dan in de ongestoorde situatie. De overeenkomst met de werkelijkheid is opvallend (figuur 14d). Figuur 14a t/m d. a. Ongestoorde uitgangssituatie. b. Indien de wervel velko kolom in dezelfde stand zou worden gehouden als in figuur a, zou deze dus eveneens en bloc 20 mee voorover kantelen met been en bekken (vergelijk figuur 13c). c. Om het hoofd boven de voeten te plaatsen moet in de wervelkolom worden teruggekromd. d. Het model in figuur 14c lijkt sterk op de werkelijkheid: zowel de lumbale lordose als de thoracale kyfose ver- tonen een sterke kromming. Intermezzo Door het terugkrommen van de wervelkolom - en dus het verdiepen van de lordosen en kyfose - is de wervelkolom korter geworden (vergelijk figuur 14 a en b) Bekend is dat tijdens de dag de wervelkolom eveneens korter wordt en gedurende de nacht weer langer. Men spreekt hierbij van een circadisch ritme. Over het algemeen wordt deze spinal shrinkage toegeschreven aan een verlies van water uit de discus intervertebralis onder invloed van de druk tijdens de rechtopstaande houding (1). In lig ('s-nachts) vermindert de druk en zou de discus weer water opnemen. De afname bedraagt volgens Tyrell (4) gemiddelde 19.3 mm (1.1% van de lichaamslengte). In een recente studie van dittmar et al. (1) blijkt de lichaamslengte gemiddeld te variëren tussen cm ('s-morgens) en cm ('s-avonds) dus een verschil van 7 mm, hetgeen aanzienlijk geringer is dan gevonden door Tyrell. Om een drietal redenen vinden wij deze "spinal shrinkage" theorie niet erg waarschijnlijk. Ten eerste vindt ongeveer de helft van de lengte-afname plaats in het eerste uur na het opstaan. Dat is wel erg snel om water uit het elektrisch geladen, hydrofiele proteoglycanen netwerk, dat zich in de discus bevindt, te persen.

11 Ten tweede is het uit mechanobiologisch oogpunt niet erg waarschijnlijk dat een collagene bindweefselstructuur als de discus intervertebralis überhaupt op druk wordt belast, zoals we eerder in dit tijdschrift al betoogden (3). Ten derde is het vreemd dat de voor de hand liggende gedachte dat het verdiepen of vervlakken van de bochten van de wervelkolom eveneens tot een lengteverandering leiden, niet genoemd wordt, laat staan onderzocht. U kunt uiteraard zelf bepalen of u "uitgestrekt" of juist "in elkaar gezakt" wilt staan. Omdat ons model, zoals gezegd, is opgebouwd met gebruikmaking van gemiddelde antropometrische data uit het voortreffelijke werk van putz (2), kunnen we lengteveranderingen van de wervelkolom als gevolg van het veranderen van de krommingen, gemakkelijk kwantificeren. In figuur 15 wordt dit weergegeven. Het blijkt dat de lengte-afname van een al relatief sterker gekromde wervelkolom bij een gelijke toename van de kanteling van het sacrum (= vooroverkantelen van het bekken) groter is dan bij een relatief vlakker gekromde wervelkolom. Een vooroverkanteling van het bekken van slechts 10 geeft al lengteveranderingen van (afhankelijk van de mate van kromming in de uitgangpositie) ca. 2 cm, overeen-komend met de eerder genoemde gemiddelde waarde van 19.3 mm volgens Tyrell (4). Figuur 15. De lengte van de wervelkolom neemt bij toenemende krommingen af. Het onderzoek naar de flexiemogelijkheid van de wervelkolom is onderdeel van de dagelijkse praktijk in de fysiotherapie. Dit onderzoek kan op de volgende wijzen worden verricht. Vanuit stand, met gestrekte knieën, zo ver mogelijk voorover buigen (de grond proberen aan te tikken) (figuur 16a en d). Vanuit zit zo ver mogelijk voorover buigen (de borst naar de knieën brengen (figuur 16b en e). Vanuit zit de rug zo veel mogelijk krommen, zonder dat het bekken van positie verandert (in dit geval gecontroleerd met een Cybex elektronische hoekmeter, welke op het sacrum is geplaatst, figuur 16c en f). De contouren van de rug zijn bij iedere test (na sterke vergroting van de foto's) zo nauwkeurig mogelijk op de computer overgetrokken en onder de foto's weergegeven (figuur 16g t/m h). Tenslotte zijn de overgetrokken contouren zo goed mogelijk over elkaar heen gelegd (figuur 16i). We zien hieruit dat de kromming van de wervelkolommen in de drie gevallen vrijwel identiek is.

12 Figuur 16. Verklaring in de tekst. Op zich lijkt het dus alsof de drie testen gelijkwaardig zijn. Echter, het meebewegen van het bekken (flexie in de heupgewrichten) vertekent het beeld en leidt af van waar het in deze test over gaat: de krommingsmogelijkheid van de wervelkolom. We illustreren dit probleem in figuur 17. De voorovergebogen houding in figuur 17a komt overeen met die in figuur 16d. Voor de positie zoals in figuur 17b is de geflecteerde romp van figuur 16f via beeldbewerking gemonteerd op de benen van de staande persoon in figuur 16a. Ondanks het feit dat de wervelkolommen in beide gevallen een nagenoeg identieke kromming vertonen (figuur 16i), bestaat toch de neiging de persoon in figuur 17a "leniger" te achten dan dezelfde persoon in figuur 17b.

13 Figuur 17a en b. a. Maximale flexie in stand als in figuur 16d. b. De geflecteerde romp uit figuur 16f is door beeldbewerking gemonteerd op het onderlichaam van figuur 16a. Alhoewel de krommingen van de wervelko- lom in deze beide gevallen (nagenoeg) gelijk is, toont de linker figuur aanzienlijk leniger dan de rechter. er. Beoordeling van de mobiliteit Een ander "inschattings"probleem met betrekking tot de lenigheid bestaat bij het vergelijken van verschillende personen, met een onderling verschillende opbouw van de (lumbale) wervelkolom. Voordat we daar nader op ingaan moet eerst het volgende worden vermeld. Uit ervaring weet U wellicht dat bij een maximale flexie van de lumbale wervelkolom bij de meeste mensen "slechts" de lordose verstrijkt en de lumbale wervelkolom dus hoogstens "recht" wordt (figuur 18b). Bij een geringer aantal mensen wordt de wervelkolom licht kyfotisch (figuur 18a) en in eveneens een aantal gevallen blijft de lumbale wervelkolom, ook na maximale flexie, licht lordotisch (figuur 18c). Figuur 18a t/m c. a. Licht lumbale kyfotische kromming na maximale flexie. b. Rechte lumbale wervelkolom na maximale flexie. c. Lichte lumbale lordose in maximale flexie.

14 Wij zijn hierbij geneigd de personen met een (lichte) kyfose "leniger" te noemen dan de groep met de rechte wervelkolom en die weer leniger dan de groep die een (lichte) lordose blijft behouden. Waar hierbij echter geen rekening wordt gehouden is de uitgangssituatie. De uitgangspositie van de drie hiervoor beschreven wervelkolommen (in figuur 18) wordt gegeven in figuur 19a t/m c. Figuur 19a t/m f. Verklaring in de tekst. Het sacrum staat in deze drie gevallen resp. 20 o (a), 30 o (b) en 40 o ( c) voorover gekanteld. De wervelkolommen zijn hierdoor, zoals hiervoor beschreven, verschillend opgebouwd. De getallen aan de ventrale zijde van de wervelkolom geven het onderlinge hoekstandverschil aan (resp. 8 o, 12 o en 16 o ). De getallen aan de dorsale zijde geven de hoekstanden van de wervels ten opzichte van de horizontaal weer (positieve waarde: voorover gekanteld, negatieve waarde: achterover gekanteld). In figuur 19d t/m f wordt de eindpositie gegeven nadat in alle drie de gevallen iedere wervel steeds 12 o is geflecteerd ten opzicht van diens onderliggende. Alle wervels hebben dus precies dezelfde kanteling ondergaan. Beide wervelkolommen zijn dan ook, zo bezien, precies even lenig. Het eindresultaat is echter verschillend, omdat de beginposities niet gelijk waren. In figuur 19d is een lichte kyfose ontstaan: de wervels zijn 12 o 8 o = 4 o voorover gekanteld ten opzichte van elkaar. In figuur 19e is de wervelkolom precies "recht: de wervels zijn 12 o 12 o = 0 o gekanteld ten opzichte van elkaar. In figuur 19f tenslotte is er een lichte lordose: de wervels zijn 12 o 16o = -4 o achterover gekanteld ten opzichte van elkaar. Een variant op het voorgaande wordt gegeven in figuur 20 waarin dezelfde wervelkolommen worden gebruikt als in de vorige figuur. In dit geval wordt echter per wervelkolom in verschillende mate geflecteerd en wel evenveel als het bestaande hoekstandverschil tussen de wervels onderling. Er wordt dus een flexie uitgevoerd van resp. 8 o, 12 o en 16 o per wervel. Het eindresultaat is dat in alle drie de gevallen een "rechte" lumbale wervelkolom ontstaat. Als dàt ons kriterium voor lenigheid zou zijn, werden alle drie de wervelkolommen als even lenig beoordeeld. Om in deze positie te komen heeft echter de wervelkolom in figuur c/f twee keer zoveel moeten buigen als de wervelkolom in figuur a/d en is dus ook twee keer zo lenig.

15 Figuur 20a t/m f. Verklaring in de tekst. In de praktijk zijn de besproken verschillen in beginpositie van de wervelkolom moeilijk met het blote oog te zien. Conclusies uit het observeren van het vooroverbuigen van iemand, moeten dan ook met enige voorzichtigheid worden getrokken. LITERATUUR 1. Dittmar M., Raschka C., Koch H. Effect o0f diurnal variation on body composition under consideration of selected chronobiological marker sys- tems. Anthropological Review,, vol. 65, (2002), pp Putz R. Funktionelle Anatomie der Wirbelgelenke. (Serie: Normale und Pathologische Anatomie, Band 43). Georg Thieme Verlag, (1981). 3. Riezebos C., Koes E. Druk versus trek op de lumbale disci intervertebrales. Versus, Tijdschrift voor Fysiotherapie, 11e jrg. (1993), no. 2, pp Tyrell A, Reilly T., Troup J. Circadian variation in stature and the effects of spinal loading. Spine,, 10, 2 (1985), pp

16

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 22 e jrg 2004, no. 2 (pp )

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 22 e jrg 2004, no. 2 (pp ) Auteur(s): F. van de Beld Titel: De excentrische crank Jaargang: 22 Jaartal: 2004 Nummer: 2 Oorspronkelijke paginanummers: 79-89 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij gebruikt

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 19e jrg 2001, no. 4 (pp )

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 19e jrg 2001, no. 4 (pp ) Auteur(s): P. van der Meer, H. van Holstein Titel: Meten van de heupadductie Jaargang: 19 Jaartal: 2001 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers: 206-216 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding,

Nadere informatie

Auteur(s): Lagerberg A, Riezebos C. Titel: Het paradoxale kiepfenomeen Jaargang: 14 Jaartal: 1996 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers:

Auteur(s): Lagerberg A, Riezebos C. Titel: Het paradoxale kiepfenomeen Jaargang: 14 Jaartal: 1996 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers: Auteur(s): Lagerberg A, Riezebos C. Titel: Het paradoxale kiepfenomeen Jaargang: 14 Jaartal: 1996 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers: 194-211 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding,

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie,19e jrg 2001, no.6 (pp. 315 322)

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie,19e jrg 2001, no.6 (pp. 315 322) Auteur(s): Titel: A. Lagerberg De beperkte schouder. Functie-analyse van het art. humeri met behulp van een röntgenfoto Jaargang: 19 Jaartal: 2001 Nummer: 6 Oorspronkelijke paginanummers: 315-322 Deze

Nadere informatie

Auteur(s): W. Ignatio, M. Zonneveld Titel: De zwaartekrachtgoniometer Jaargang: 4 Jaartal: 1986 Nummer: 6 Oorspronkelijke paginanummers:

Auteur(s): W. Ignatio, M. Zonneveld Titel: De zwaartekrachtgoniometer Jaargang: 4 Jaartal: 1986 Nummer: 6 Oorspronkelijke paginanummers: Auteur(s): W. Ignatio, M. Zonneveld Titel: De zwaartekrachtgoniometer Jaargang: 4 Jaartal: 1986 Nummer: 6 orspronkelijke paginanummers: 269-277 Dit artikel is oorspronkelijk verschenen in Haags Tijdschrift

Nadere informatie

I. B E W E G I G E E A S S E S T E L S E L S

I. B E W E G I G E E A S S E S T E L S E L S I. B E W E G I G E E A S S E S T E L S E L S Beweging is relatief. Beweging is een positieverandering van "iets" ten opzichte van "iets anders". Voor "iets" kan van alles worden ingevuld: een punt, een

Nadere informatie

Auteur(s): Lagerberg A, Riezebos C Titel: Ganganalyse van een poliopatiënt Jaargang: 15 Jaartal: 1997 Nummer: 1 Oorspronkelijke paginanummers: 6-15

Auteur(s): Lagerberg A, Riezebos C Titel: Ganganalyse van een poliopatiënt Jaargang: 15 Jaartal: 1997 Nummer: 1 Oorspronkelijke paginanummers: 6-15 Auteur(s): Lagerberg A, Riezebos C Titel: Ganganalyse van een poliopatiënt Jaargang: 15 Jaartal: 1997 Nummer: 1 Oorspronkelijke paginanummers: 6-15 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding,

Nadere informatie

Auteur(s): E. Koes Titel: De scheve wervel Jaargang: 13 Jaartal: 1995 Nummer: 5 Oorspronkelijke paginanummers:

Auteur(s): E. Koes Titel: De scheve wervel Jaargang: 13 Jaartal: 1995 Nummer: 5 Oorspronkelijke paginanummers: Auteur(s): E. Koes Titel: De scheve wervel Jaargang: 13 Jaartal: 1995 Nummer: 5 Oorspronkelijke paginanummers: 299-307 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij gebruikt worden voor

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 20 e jrg. 2002, no. 4 (pp )

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 20 e jrg. 2002, no. 4 (pp ) Auteur(s): F. van de Beld Titel: Omdraaien (1) Jaargang: 20 Jaartal: 2002 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers: 219-232 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij gebruikt worden

Nadere informatie

Auteur(s): K. Bunnig, A. Hendriks Titel: Springen en spierrekken Jaargang: 7 Jaartal: 1989 Nummer: 5 Oorspronkelijke paginanummers:

Auteur(s): K. Bunnig, A. Hendriks Titel: Springen en spierrekken Jaargang: 7 Jaartal: 1989 Nummer: 5 Oorspronkelijke paginanummers: Auteur(s): K. Bunnig, A. Hendriks Titel: Springen en spierrekken Jaargang: 7 Jaartal: 1989 Nummer: 5 Oorspronkelijke paginanummers: 238-256 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij

Nadere informatie

Versus, Tijdschrift voor Fysiotherapie, 7e jrg 1989, no. 4 (pp )

Versus, Tijdschrift voor Fysiotherapie, 7e jrg 1989, no. 4 (pp ) Auteur(s): C. Riezebos, F. Krijgsman, A. Lagerberg Titel: De effektiviteit van borst- en buikademhaling Jaargang: 7 Jaartal: 1989 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers: 202-215 Deze online uitgave mag,

Nadere informatie

Auteur(s): F. van de Beld Titel: Bekkenkanteling in het frontale vlak als huiswerkoefening Jaargang: 27 Maand: april Jaartal: 2009

Auteur(s): F. van de Beld Titel: Bekkenkanteling in het frontale vlak als huiswerkoefening Jaargang: 27 Maand: april Jaartal: 2009 Auteur(s): F. van de Beld Titel: Bekkenkanteling in het frontale vlak als huiswerkoefening Jaargang: 27 Maand: april Jaartal: 2009 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij gebruikt

Nadere informatie

Auteur(s): H. Faber Titel: Scoliose: een instabiele wervelkolom Jaargang: 16 Jaartal: 1998 Nummer: 6 Oorspronkelijke paginanummers:

Auteur(s): H. Faber Titel: Scoliose: een instabiele wervelkolom Jaargang: 16 Jaartal: 1998 Nummer: 6 Oorspronkelijke paginanummers: Auteur(s): H. Faber Titel: Scoliose: een instabiele wervelkolom Jaargang: 16 Jaartal: 1998 Nummer: 6 Oorspronkelijke paginanummers: 251-260 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij

Nadere informatie

Auteur(s): J. Vuurmans Titel: Hoe stijf is een stijve rug? Jaargang: 12 Jaartal: 1994 Nummer: 1 Oorspronkelijke paginanummers: 5-15

Auteur(s): J. Vuurmans Titel: Hoe stijf is een stijve rug? Jaargang: 12 Jaartal: 1994 Nummer: 1 Oorspronkelijke paginanummers: 5-15 Auteur(s): J. Vuurmans Titel: Hoe stijf is een stijve rug? Jaargang: 12 Jaartal: 1994 Nummer: 1 Oorspronkelijke paginanummers: 5-15 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij gebruikt

Nadere informatie

Auteur(s): Frank van de Beld Titel: Fietsen met een knieflexiebeperking Jaargang: 13 Jaartal: 1995 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers:

Auteur(s): Frank van de Beld Titel: Fietsen met een knieflexiebeperking Jaargang: 13 Jaartal: 1995 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers: Auteur(s): Frank van de Beld Titel: Fietsen met een knieflexiebeperking Jaargang: 13 Jaartal: 1995 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers: 203-217 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding,

Nadere informatie

Auteur(s): Lagerberg A. Titel: Voetreactiekrachten op de statafel Jaargang: 8 Jaartal: 1990 Nummer: 1 Oorspronkelijke paginanummers: 8-21

Auteur(s): Lagerberg A. Titel: Voetreactiekrachten op de statafel Jaargang: 8 Jaartal: 1990 Nummer: 1 Oorspronkelijke paginanummers: 8-21 Auteur(s): Lagerberg A. Titel: Voetreactiekrachten op de statafel Jaargang: 8 Jaartal: 1990 Nummer: 1 Oorspronkelijke paginanummers: 8-21 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 20e jrg 2002, no. 6 (pp )

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 20e jrg 2002, no. 6 (pp ) Auteur(s): C. Riezebos Titel: Beweging, beperking en mobilisatie van het patellofemorale gewricht Jaargang: 20 Jaartal: 2002 Nummer: 6 Oorspronkelijke paginanummers: 340-361 Deze online uitgave mag, onder

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 20 e jrg 2002, no. 6 (pp )

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 20 e jrg 2002, no. 6 (pp ) Auteur(s): A. Lagerberg Titel: Bewegen is relatief Jaargang: 20 Jaartal: 2002 Nummer: 6 Oorspronkelijke paginanummers: Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij gebruikt worden voor

Nadere informatie

Auteur(s): H. Faber Titel: Reactie op: Het klappende van de schaats Jaargang: 16 Jaartal: 1998 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers:

Auteur(s): H. Faber Titel: Reactie op: Het klappende van de schaats Jaargang: 16 Jaartal: 1998 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers: Auteur(s): H. Faber Titel: Reactie op: Het klappende van de schaats Jaargang: 16 Jaartal: 1998 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers: 147-155 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding,

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie,17e jrg 1999, no.6 (pp )

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie,17e jrg 1999, no.6 (pp ) Auteur(s): F.B. van de Beld Titel: Het meten van de bekkenrotatie tijdens het gaan op een tapis roulant Jaargang: 17 Jaartal: 1999 Nummer: 6 Oorspronkelijke paginanummers: 291-297 Deze online uitgave mag,

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 7e jrg 1989, no. 2 (pp )

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 7e jrg 1989, no. 2 (pp ) Auteur(s): A. Lagerberg, F. Krijgsman, C. Riezebos Titel: Lengtespanningstesten van polyarticulaire spieren Jaargang: 7 Jaartal: 1989 Nummer: 2 Oorspronkelijke paginanummers: 92-108 Deze online uitgave

Nadere informatie

Auteur(s): C. Riezebos, A. Lagerberg Titel: Bewegingen van romp en wervels Jaargang: 12 Jaartal: 1994 Nummer: 1 Oorspronkelijke paginanummers: 17-42

Auteur(s): C. Riezebos, A. Lagerberg Titel: Bewegingen van romp en wervels Jaargang: 12 Jaartal: 1994 Nummer: 1 Oorspronkelijke paginanummers: 17-42 Auteur(s): C. Riezebos, A. Lagerberg Titel: Bewegingen van romp en wervels Jaargang: 12 Jaartal: 1994 Nummer: 1 Oorspronkelijke paginanummers: 17-42 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding,

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 15e jrg 1997, no. 3 (pp )

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 15e jrg 1997, no. 3 (pp ) Auteur(s): F. van de Beld Titel: De validiteit van de m. rectus femoris lengtetest Jaargang: 15 Jaartal: 1997 Nummer: 3 Oorspronkelijke paginanummers: 146-157 Deze online uitgave mag, onder duidelijke

Nadere informatie

VERSUS, Tijdschrift voor fysiotherapie, 20e jaargang 2002, no.1(3-17)

VERSUS, Tijdschrift voor fysiotherapie, 20e jaargang 2002, no.1(3-17) Auteur(s): Henk van Holstein; Paul van der Meer Titel: Mobiliteit en Mobilisatie van het Art. Acromioclavicularis Jaargang:20 Jaartal:2002 Nummer:1 Oorspronkelijke paginanummers: Deze online uitgave mag,

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing Rafys Digitale Goniometer

Gebruiksaanwijzing Rafys Digitale Goniometer Gebruiksaanwijzing Rafys Digitale Goniometer ABS/zero knop. Meten in de ABS stand, ABS staat voor absoluut Je kunt meten in de ABS stand dat is de stand waarbij ABS rechtsboven in beeld staat (pijl). Je

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 16 e jrg 1998, no. 2 (pp )

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 16 e jrg 1998, no. 2 (pp ) Auteur(s): Frank van de Beld Titel: De frozen hip Jaargang: 16 Jaartal: 1998 Nummer: 2 Oorspronkelijke paginanummers: 97-103 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij gebruikt worden

Nadere informatie

Uitgangshouding Uitvoering Aandachtspunten Ruglig, benen opgetrokken Eén hand in lordose van de lage rug

Uitgangshouding Uitvoering Aandachtspunten Ruglig, benen opgetrokken Eén hand in lordose van de lage rug Houding Low load o o o Ruglig, benen opgetrokken Eén hand in lordose van de lage rug Kantel je bekken naar achter en vlak hierdoor je rug af Kantel je bekken naar voor en maak hierdoor je rug hol Enkel

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 10e jrg 1992, no. 5 (pp )

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 10e jrg 1992, no. 5 (pp ) Auteur(s): F.B. van de Beld Titel: Het heup- en si-gewricht: een funktionele eenheid? Jaargang: 10 Jaartal: 1992 Nummer: 5 Oorspronkelijke paginanummers: 226-243 Deze online uitgave mag, onder duidelijke

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie,14e jrg 1996, no.5 (pp )

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie,14e jrg 1996, no.5 (pp ) Auteur(s): Lagerberg A, Riezebos C. Titel: Heupmobiliteit, Beenlengte en Lichaamshouding Jaargang: 14 Jaartal: 1996 Nummer: 5 Oorspronkelijke paginanummers: 250-264 Deze online uitgave mag, onder duidelijke

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 23 e jrg 2005, no. 2 (pp. 103 119)

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 23 e jrg 2005, no. 2 (pp. 103 119) Auteur(s): A.Lagerberg Titel: Mobiliteitsmetingen met behulp van digitale fotografie. Jaargang: 23 Jaartal: 2005 Nummer: 2 Oorspronkelijke paginanummers: 103-119 Deze online uitgave mag, onder duidelijke

Nadere informatie

Oefeningen nekklachten. Paramedischcentrum Landauer

Oefeningen nekklachten. Paramedischcentrum Landauer Oefeningen bij nekklachten Paramedischcentrum Landauer Rekken: Buig je hoofd naar een zijde, hand andere zijde hoofd en lichte druk tegen hoofd naar de zijde waar naar toe gebogen wordt. Breng geheel zover

Nadere informatie

Externe opdrachtgever Heliomare te Wijk aan zee: De heer R. Kan. Interne opdrachtgever: De heer J. Simons. Gemaakt door: Niek van Klingeren Teun Berg

Externe opdrachtgever Heliomare te Wijk aan zee: De heer R. Kan. Interne opdrachtgever: De heer J. Simons. Gemaakt door: Niek van Klingeren Teun Berg Externe opdrachtgever Heliomare te Wijk aan zee: De heer R. Kan Interne opdrachtgever: De heer J. Simons Gemaakt door: Niek van Klingeren Teun Berg Inleiding Wij hebben de opdracht een protocol te maken

Nadere informatie

Auteur(s): Frank van de Beld Titel: Iliumkanteling tijdens het gaan Jaargang: 2001 Jaartal: 19 Nummer: 3 Oorspronkelijke paginanummers:

Auteur(s): Frank van de Beld Titel: Iliumkanteling tijdens het gaan Jaargang: 2001 Jaartal: 19 Nummer: 3 Oorspronkelijke paginanummers: Auteur(s): Frank van de Beld Titel: Iliumkanteling tijdens het gaan Jaargang: 2001 Jaartal: 19 Nummer: 3 Oorspronkelijke paginanummers: 149-160 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding,

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 25e jrg 2007, no. 6 (pp )

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 25e jrg 2007, no. 6 (pp ) Auteur(s): H. Faber Titel: Immobilisatie en contracturen: stijve gewrichten, een slap verhaal Jaargang: 25 Jaartal: 2007 Nummer: 6 Oorspronkelijke paginanummers: 287-292 Deze online uitgave mag, onder

Nadere informatie

Eerste Ergo Basistechnieken Dienst Ergotherapie

Eerste Ergo Basistechnieken Dienst Ergotherapie Eerste Ergo Basistechnieken 2017 Dienst Ergotherapie Basisprincipes Algemene aandachtspunten Bewaar de fysiologische kromming Spierkorset aanspannen Creëer steunpunten Beweeg vanuit de benen Gewichthefferstechniek

Nadere informatie

Hoofdafmetingen ligfiets

Hoofdafmetingen ligfiets Hoofdafmetingen ligfiets Modulegroep: BT/MT groep B Vak: Construeren III Datum: 9-12-2016 Er is gekozen voor het ontwerpen van een ligfiets, dit omdat er met de benen meer kracht geleverd kan worden dan

Nadere informatie

Fysiotherapie. Adviezen en oefeningen na een hernia operatie

Fysiotherapie. Adviezen en oefeningen na een hernia operatie Fysiotherapie Adviezen en oefeningen na een hernia operatie 1 Locatie Scheper Ziekenhuis Boermarkeweg 60 7824 AA Emmen Afdeling fysiotherapie, straat 11 Tel 0591-69 11 81 2 Adviezen en oefeningen na een

Nadere informatie

Belangrijkste anatomische structuren van de wervelkolom

Belangrijkste anatomische structuren van de wervelkolom Belangrijkste anatomische structuren van de wervelkolom Om uw rugklachten beter te kunnen begrijpen is een basiskennis van de rug noodzakelijk. Het Rughuis heeft in haar behandelprogramma veel aandacht

Nadere informatie

Auteur(s): E. Koes Titel: De schouderhoogstand Jaargang: 18 Jaartal: 2000 Nummer: 2 Oorspronkelijke paginanummers:

Auteur(s): E. Koes Titel: De schouderhoogstand Jaargang: 18 Jaartal: 2000 Nummer: 2 Oorspronkelijke paginanummers: Auteur(s): E. Koes Titel: De schouderhoogstand Jaargang: 18 Jaartal: 2000 Nummer: 2 Oorspronkelijke paginanummers: 100-113 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij gebruikt worden

Nadere informatie

Auteur(s): H. Faber Titel: De belaste discus Jaargang: 14 Jaartal: 1996 Nummer: 1 Oorspronkelijke paginanummers: 42-53

Auteur(s): H. Faber Titel: De belaste discus Jaargang: 14 Jaartal: 1996 Nummer: 1 Oorspronkelijke paginanummers: 42-53 Auteur(s): H. Faber Titel: De belaste discus Jaargang: 14 Jaartal: 1996 Nummer: 1 Oorspronkelijke paginanummers: 42-53 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij gebruikt worden voor

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 8e jrg 1990, no. 6 (pp )

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 8e jrg 1990, no. 6 (pp ) Auteur(s): S. Leseman, H. Faber Titel: De effekten van lenigheidstraining op gewrichten Jaargang: 8 Jaartal: 1990 Nummer: 6 Oorspronkelijke paginanummers: 301-314 Deze online uitgave mag, onder duidelijke

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 22 e jrg 2004, no. 6 (pp )

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 22 e jrg 2004, no. 6 (pp ) Auteur(s): A. Lagerberg Titel: Opstaan en heupmobiliteit Jaargang: 22 Jaartal: 2004 Nummer: 6 Oorspronkelijke paginanummers: 353-375 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij gebruikt

Nadere informatie

Ga op de rug liggen. Buig de knieën en zet de voeten plat op de grond. Klap beide knieën naar één kant.

Ga op de rug liggen. Buig de knieën en zet de voeten plat op de grond. Klap beide knieën naar één kant. BUIKSPIEREN Klap beide knieën naar één kant. Beweeg de kin naar de borst en kom met de romp een klein stukje recht omhoog. Houd 4 tellen vast en ga langzaam weer terug. Bij nekklachten, nek ondersteunen

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 14e jrg 1996, no. 5 (pp )

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 14e jrg 1996, no. 5 (pp ) Auteur(s): J. Mens, C. Riezebos, A. Lagerberg, P. van der Meer Titel: Reaktie op: Biokinematica van de sacroiliacale keten Jaargang: 14 Jaartal: 1996 Nummer: 5 Oorspronkelijke paginanummers: 266-277 Deze

Nadere informatie

Programma Core Stability met accent op Side Bridge

Programma Core Stability met accent op Side Bridge Programma Core Stability met accent op Side Bridge 1. Algemene richtlijnen De oefeningen mogen niet pijnlijk zijn. Het aantal herhalingen en oefeningen wordt progressief opgebouwd. Ademhaling dient correct

Nadere informatie

Mobiliserende oefeningen voor thuis

Mobiliserende oefeningen voor thuis Mobiliserende oefeningen voor thuis Oefeningen om het lichaam zo soepel mogelijk te houden Oefeningen Cervicale wervelkolom HCWK 1) Extensie: Ga rechtop zitten op een stoel en plaats de middelvingers van

Nadere informatie

Auteur(s): E. Koes Titel: Bekkenmobiliteit in zit Jaargang: 17 Jaartal: 1999 Nummer: 3 Oorspronkelijke paginanummers:

Auteur(s): E. Koes Titel: Bekkenmobiliteit in zit Jaargang: 17 Jaartal: 1999 Nummer: 3 Oorspronkelijke paginanummers: Auteur(s): E. Koes Titel: Bekkenmobiliteit in zit Jaargang: 17 Jaartal: 1999 Nummer: 3 Oorspronkelijke paginanummers: 156-169 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij gebruikt worden

Nadere informatie

andere been wordt gebogen opzij gelegd. Met de romp en de handen ter hoogte van het onderbeen, de enkel of de tip van

andere been wordt gebogen opzij gelegd. Met de romp en de handen ter hoogte van het onderbeen, de enkel of de tip van 1) Zit, bekken voorwaarts gekanteld, 1 been gestrekt, het andere been wordt gebogen opzij gelegd. Met de romp en de armen reikt men voorwaarts op het gestrekte been, de handen ter hoogte van het onderbeen,

Nadere informatie

Buikspieroefeningen (basis)

Buikspieroefeningen (basis) Buikspieroefeningen (basis) Crunch Stap 1: Ga plat op de grond liggen met de knieën gebogen. Vouw je handen achter het hoofd, achter de oren (sla de handen dus NIET achter je hoofd in elkaar). Stap 2:

Nadere informatie

Het doorbewegen bij een dwarslaesie. Tetraplegie

Het doorbewegen bij een dwarslaesie. Tetraplegie Het doorbewegen bij een dwarslaesie Tetraplegie Inhoud Inleiding 3 Algemene opmerkingen 3 Zelfstandig doorbewegen 4 Doorbewegen door een hulppersoon 9 De Sint Maartenskliniek 24 Colofon 24 Inleiding In

Nadere informatie

Auteur(s): A. Lagerberg Titel: Zitten en beenkruisen Jaargang: 16 Jaartal: 1998 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers:

Auteur(s): A. Lagerberg Titel: Zitten en beenkruisen Jaargang: 16 Jaartal: 1998 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers: Auteur(s): A. Lagerberg Titel: Zitten en beenkruisen Jaargang: 16 Jaartal: 1998 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers: 165-175 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij gebruikt

Nadere informatie

Meet the Specialist Day. Mieke De Geyter 1 maart 2011

Meet the Specialist Day. Mieke De Geyter 1 maart 2011 Meet the Specialist Day Mieke De Geyter 1 maart 2011 Spondylitis Ankylosans / Bechterew Kenmerkend Bamboospine Kyfotische Houding Praktijk zeldzaam door : Vroegtijdige detectie Farmaceutische middelen

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 22 e jrg 2004, no. 2 (pp. 90-108)

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 22 e jrg 2004, no. 2 (pp. 90-108) Auteur(s): A. Lagerberg Titel: De lumbale lordose in ruglig Jaargang: 22 Jaartal: 2004 Nummer: 2 Oorspronkelijke paginanummers: 90-108 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij gebruikt

Nadere informatie

BodyBow Gebruikersgids

BodyBow Gebruikersgids BodyBow Gebruikersgids De BodyBow wordt gebruikt voor drie doeleindes: * mobiliteit van wervelkolom, armen en benen te verhogen * kracht van wervelkolom, armen en benen te verhogen * stabiliteit van wervelkolom

Nadere informatie

PECTUS REVALIDATIE. De pectoralisspieren. De rugspieren

PECTUS REVALIDATIE. De pectoralisspieren. De rugspieren PECTUS REVALIDATIE Het doel van de pectus revalidatie (training borst- en rugspieren) is het versterken van de spieren van de borst en de rug en hiermee het verbeteren van je lichaamshouding. De volgende

Nadere informatie

Actief in beweging tijdens uw ziekenhuisopname

Actief in beweging tijdens uw ziekenhuisopname Actief in beweging tijdens uw ziekenhuisopname Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Liggende oefeningen 2 Oefening 1 2 Oefening 2 2 Oefening 3 3 Oefening 4 3 Oefening 5 4 Oefening 6

Nadere informatie

Auteur(s): H. Faber Titel: De polyarticulaire buikspieren Jaargang: 16 Jaartal: 1996 Nummer: 3 Oorspronkelijke paginanummers:

Auteur(s): H. Faber Titel: De polyarticulaire buikspieren Jaargang: 16 Jaartal: 1996 Nummer: 3 Oorspronkelijke paginanummers: Auteur(s): H. Faber Titel: De polyarticulaire buikspieren Jaargang: 16 Jaartal: 1996 Nummer: 3 Oorspronkelijke paginanummers: 119-133 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij gebruikt

Nadere informatie

Preventie rugklachten

Preventie rugklachten Preventie rugklachten Bijlage 3 Stretchoefeningen (11) Stretching voer je gedurende één à twee minuten uit tussen behandelingen in. Een rekkend gevoel in de spieren wijst op goede efficiëntie van de oefening.

Nadere informatie

10 minuten training 1 Total Body

10 minuten training 1 Total Body 10 minuten training 1 Total Body Met deze 10 Minuten training train je het hele lichaam. Alle spiergroepen komen aan bod. Waarom 10 minuten trainingen? Voor veel mensen is het nog steeds moeilijk om een

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 21 e jrg 2003, no.6 (pp. 313-321)

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 21 e jrg 2003, no.6 (pp. 313-321) Auteur(s): F. Roelants, P. van Kempen Titel: Rugspieractiviteit tijdens het schaatsen Jaargang: 21 Jaartal: 2003 Nummer: 6 Oorspronkelijke paginanummers: 313-321 Deze online uitgave mag, onder duidelijke

Nadere informatie

Auteur(s): H. Oonk Titel: Belast en onbelast Jaargang: 1 Jaartal: 1983 Nummer: 3 Oorspronkelijke paginanummers:

Auteur(s): H. Oonk Titel: Belast en onbelast Jaargang: 1 Jaartal: 1983 Nummer: 3 Oorspronkelijke paginanummers: Auteur(s): H. Oonk Titel: Belast en onbelast Jaargang: 1 Jaartal: 1983 Nummer: 3 Oorspronkelijke paginanummers: 134-149 Dit artikel is oorspronkelijk verschenen in Haags Tijdschrift voor Fysiotherapie,

Nadere informatie

Krachtoefeningen bij hartrevalidatie

Krachtoefeningen bij hartrevalidatie Paramedische ziekenhuiszorg - fysiotherapie Krachtoefeningen bij hartrevalidatie U krijgt deze folder omdat we u willen helpen bij het lichamelijke herstel van de gevolgen van uw hartaandoening. Daarnaast

Nadere informatie

kijkwijzers. De voortgezet onderwijs leefstijl cursus voor in de gymles!

kijkwijzers. De voortgezet onderwijs leefstijl cursus voor in de gymles! Schouders Ga met je linkervoet goed stevig op de dynaband staan en houd met je rechterhand de dynaband vast. Strek je arm naar de rechterzijkant uit tot boven je schouder en kijk je rechterhand na. Breng

Nadere informatie

Stabiliteitstraining lage rug

Stabiliteitstraining lage rug Nr Oefening Beschrijving 1 Zet de lage rug in een neutrale stand, trek de navel in. 2 Zet de lage rug in een neutrale gebogen op, zonder rug te bewegen. 3 Zet de lage rug in een neutrale gestrekt op, zonder

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 18e jrg 2000, no. 4 (pp )

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 18e jrg 2000, no. 4 (pp ) Auteur(s): D. Kistemaker Titel: Evenwicht in het gewricht in de close-packed position Jaargang: 18 Jaartal: 2000 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers: 198-207 Deze online uitgave mag, onder duidelijke

Nadere informatie

Oefeningen voor patiënten met reumatoïde artritis

Oefeningen voor patiënten met reumatoïde artritis Het is belangrijk om de oefeningen die u in het ziekenhuis hebt gedaan thuis dagelijks voort te zetten. Dit om de gewrichten en spieren in een goede conditie te houden. Probeer op een vast tijdstip te

Nadere informatie

1- Stretchen Flexie - Sets:3 / Vasthouden:10sec / Rust:10sec. 2- Passieve ROM Extensie - Sets:3 / Vasthouden:10sec / Rust:10sec.

1- Stretchen Flexie - Sets:3 / Vasthouden:10sec / Rust:10sec. 2- Passieve ROM Extensie - Sets:3 / Vasthouden:10sec / Rust:10sec. Notities: 1- Stretchen Flexie - Sets:3 / Vasthouden:10sec / Rust:10sec Ga op handen en knieën liggen (vierpuntspositie) met je knieën recht onder je heupen en je handen recht onder je schouders. Je rug

Nadere informatie

TIPS EN OEFENINGEN OM UW RUG STERK EN FIT TE MAKEN

TIPS EN OEFENINGEN OM UW RUG STERK EN FIT TE MAKEN TIPS EN OEFENINGEN OM UW RUG STERK EN FIT TE MAKEN Maximale ontspanning voor uw rug De rug is zo maximaal ontspannen. De armen liggen langs het lichaam. De knieën zijn 90 graden gebogen en liggen op een

Nadere informatie

Oefenschema 'christof mariën'

Oefenschema 'christof mariën' Oefenschema 'christof mariën' 01/03/2017 18:11 SQUAT UNIPODAAL MET STEUN Staand op 1 been, gestrekte knie en neutraal voetgewelf. 1 hand neemt steun (bijv. aan een stoel), andere hand in de zij. Het andere

Nadere informatie

Bewegingsleer Deel II De onderste extremiteit

Bewegingsleer Deel II De onderste extremiteit Bewegingsleer Deel II De onderste extremiteit Bewegingsleer Deel II De onderste extremiteit I.A. Kapandji Bohn Stafleu van Loghum Houten 2009 Ó 2009 Bohn Stafleu van Loghum, onderdeel van Springer Uitgeverij

Nadere informatie

Gezond zitten kun je leren!

Gezond zitten kun je leren! Gezond zitten kun je leren! De mens is één en al beweging. Hij beweegt zich fysiek, psychisch en geestelijk. Ons fysieke gestel is gemaakt om te bewegen. Doordat wij zij gaan zitten zullen we ook tijdens

Nadere informatie

FYSIOTHERAPIE en het behandelen van patiënten met LAGE RUGPIJN.

FYSIOTHERAPIE en het behandelen van patiënten met LAGE RUGPIJN. FYSIOTHERAPIE en het behandelen van patiënten met LAGE RUGPIJN. RugNetwerk Twente Januari 2016, blok 5, Gerard Koel. Klachten (LRP) Disfuncties / stoornissen Beperkte activiteiten - WAT ZIJN DE RELATIES?

Nadere informatie

TRAININGSPLAN STABILITEIT

TRAININGSPLAN STABILITEIT TRAININGSPLAN STABILITEIT Stabiliteitstraining Om goed te kunnen bewegen en/of te kunnen sporten is een sterke romp noodzakelijk. In een rechtop staande houding moet de romp het lichaam te allen tijde

Nadere informatie

2012 Editie v1.0 EquestrianMassage.nl F.S.A. Tuinhof. Oefeningen voor een gezond lichaam en geest

2012 Editie v1.0 EquestrianMassage.nl F.S.A. Tuinhof. Oefeningen voor een gezond lichaam en geest 2012 Editie v1.0 EquestrianMassage.nl F.S.A. Tuinhof Oefeningen voor een gezond lichaam en geest De Soldaat Dit is de eerste van de vier warming up oefeningen waarbij het doel is de hartslag te verhogen

Nadere informatie

De grootste last... Massa. Registratie. Massaverdeling. Mensenmassa

De grootste last... Massa. Registratie. Massaverdeling. Mensenmassa Mensenmassa 1 De grootste last... Bij fysieke belasting denken de meeste mensen meteen aan zwaar til-, duw- en trekwerk. En een kratje pils van 15 kg vinden velen dan al redelijk zwaar. Toch stelt zo'n

Nadere informatie

Auteur(s): C. Riezebos Titel: Scoliose, wervelposities en mobilisatie Jaargang: 4 Jaartal: 1986 Nummer: 5 Oorspronkelijke paginanummers:

Auteur(s): C. Riezebos Titel: Scoliose, wervelposities en mobilisatie Jaargang: 4 Jaartal: 1986 Nummer: 5 Oorspronkelijke paginanummers: Auteur(s): C. Riezebos Titel: Scoliose, wervelposities en mobilisatie Jaargang: 4 Jaartal: 1986 Nummer: 5 Oorspronkelijke paginanummers: 209-238 Dit artikel is oorspronkelijk verschenen in Haags Tijdschrift

Nadere informatie

Fysio Bruggeman RUGKLACHTEN DOOR LOPEN, STAAN EN LIGGEN ALS DE SCHOKDEMPER DEFECT EN STERK VERSMALD IS

Fysio Bruggeman RUGKLACHTEN DOOR LOPEN, STAAN EN LIGGEN ALS DE SCHOKDEMPER DEFECT EN STERK VERSMALD IS Fysio Bruggeman RUGKLACHTEN DOOR LOPEN, STAAN EN LIGGEN ALS DE SCHOKDEMPER DEFECT EN STERK VERSMALD IS RUGKLACHTEN DOOR LOPEN, STAAN EN LIGGEN 1.1 ALS DE SCHOKDEMPER DEFECT EN STERK VERSMALD IS Bij de

Nadere informatie

Preventieve en correctieve mobiliserende gymnastiek bij chronische respiratoire aandoeningen

Preventieve en correctieve mobiliserende gymnastiek bij chronische respiratoire aandoeningen Preventieve en correctieve mobiliserende gymnastiek bij chronische respiratoire aandoeningen Bij een aantal chronische respiratoire aandoeningen zien we (soms reeds bij of kort na de geboorte) vervormingen

Nadere informatie

Verdiepingsmodule. Vaardigheid schouderonderzoek. Schoudersklachten: Vaardigheid schouderonderzoek. 1. Toelichting. 2. Doel, doelgroep en tijdsduur

Verdiepingsmodule. Vaardigheid schouderonderzoek. Schoudersklachten: Vaardigheid schouderonderzoek. 1. Toelichting. 2. Doel, doelgroep en tijdsduur Schoudersklachten: 1. Toelichting Deze verdiepingsmodule is gebaseerd op de NHG Standaard van oktober 2008 (tweede herziening). De anatomie van de schouder is globaal wel bekend bij de huisarts. Veelal

Nadere informatie

Oefenschema 'test atleet'

Oefenschema 'test atleet' Oefenschema 'test atleet' 19/07/2013 08:30 GLUTEUS MED ZIJLIG 1 Zijlig. 1 arm onder het hoofd, andere arm met de hand in de zij om de beweging van het bekken te evalueren. Beide knieën opgetrokken, voeten

Nadere informatie

bij kniegerelateerde

bij kniegerelateerde Naam: Datum Maatschap voor Sport-Fysiotherapie Manuele Therapie Medische Trainings Therapie en Echografie Stadtlohnallee 2 7595 BP WEERSELO Telefoon 0541-661590 Molemansstraat 52 7561 BE DEURNINGEN Telefoon

Nadere informatie

Element A (senioren element team nr. 1) 2.5

Element A (senioren element team nr. 1) 2.5 BIJLAGE X GROEPEN Senior Elementen voor limieten 2017-2021 (De elementen dienen uitgevoerd te worden zoals omschreven in Bijlage IV Beschrijving Figuren punt 1 t/m 10) Groep 1 Element A (senioren element

Nadere informatie

2 De romp. Zichtbare en palpabele oriëntatiepunten van de romp

2 De romp. Zichtbare en palpabele oriëntatiepunten van de romp 6 Merck Manual 2 De romp De romp is het centrale deel van het lichaam. In dit boek zullen we alleen ingaan op de romp als deel van het bewegingsapparaat en niet op de interne organen. De wervelkolom (columna

Nadere informatie

Hernia met een radiculair syndroom in de lage rug Adviezen & oefeningen. Afdeling Fysiotherapie IJsselland Ziekenhuis

Hernia met een radiculair syndroom in de lage rug Adviezen & oefeningen. Afdeling Fysiotherapie IJsselland Ziekenhuis Hernia met een radiculair syndroom in de lage rug Adviezen & oefeningen Afdeling Fysiotherapie IJsselland Ziekenhuis Inleiding U bent patiënt op de afdeling neurologie van het IJsselland Ziekenhuis. Er

Nadere informatie

RUGSPARENDE TIPS. 1. Neem een houding aan waarbij je goed je evenwicht kan bewaren

RUGSPARENDE TIPS. 1. Neem een houding aan waarbij je goed je evenwicht kan bewaren RUGSPARENDE TIPS A ) HET BELANG VAN JE HOUDING Druk in de tussenwervelschijf volgens de houding B) GULDEN REGELS BIJ RUGBELASTENDE AKTIVITEITEN 1. Neem een houding aan waarbij je goed je evenwicht kan

Nadere informatie

Auteur(s): A. Lagerberg Titel: Rotatie in de lumbale wervelkolom Jaargang: 12 Jaartal: 1994 Nummer: 3 Oorspronkelijke paginanummers:

Auteur(s): A. Lagerberg Titel: Rotatie in de lumbale wervelkolom Jaargang: 12 Jaartal: 1994 Nummer: 3 Oorspronkelijke paginanummers: 7 Auteur(s): A. Lagerberg Titel: Rotatie in de lumbale wervelkolom Jaargang: 12 Jaartal: 1994 Nummer: 3 Oorspronkelijke paginanummers: 119-139 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding,

Nadere informatie

Auteur(s): H. Oonk Titel: De rollator Jaargang: 26 Jaartal: 2008 Nummer: 3 Oorspronkelijke paginanummers:

Auteur(s): H. Oonk Titel: De rollator Jaargang: 26 Jaartal: 2008 Nummer: 3 Oorspronkelijke paginanummers: Auteur(s): H. Oonk Titel: De rollator Jaargang: 26 Jaartal: 2008 Nummer: 3 Oorspronkelijke paginanummers: 98-105 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij gebruikt worden voor (para-)

Nadere informatie

Referentiepunten gebruiken voor analyse. Lichaams Houding. Bewegingsvolgorde

Referentiepunten gebruiken voor analyse. Lichaams Houding. Bewegingsvolgorde Referentiepunten gebruiken voor analyse Lichaams Houding Bewegingsvolgorde Referentie Punten Inpik Details: De rug is ontspannen gestrekt Het hoofd staat recht op de romp Schouders zijn ontspannen Handen

Nadere informatie

Uw heupgewricht is vervangen vangen door een kunstheup (heupprothese

Uw heupgewricht is vervangen vangen door een kunstheup (heupprothese Fysiotherapie na een heupoperatie Uw heupgewricht is vervangen vangen door een kunstheup (heupprothese prothese). Een mogelijke complicatie is het uit de kom schieten van de heupprothese. Dit wordt ook

Nadere informatie

Senioren elementen voor limieten. passie voor synchroonzwemmen

Senioren elementen voor limieten. passie voor synchroonzwemmen Senioren elementen voor limieten passie voor synchroonzwemmen Element A 2.5 (senioren element team nr. 1) Vanuit een gehoekte houding achterover onder water met de benen loodrecht op de waterspiegel, wordt

Nadere informatie

Instructie. Motor Assessment Scale Auteur: Carr J.H Scoring. Testvolgorde en instructies

Instructie. Motor Assessment Scale Auteur: Carr J.H Scoring. Testvolgorde en instructies Instructie Motor Assessment Scale Auteur: Carr J.H. 1985 3 Scoring De therapeut scoort ieder motorische vaardigheid op een schaal van o tot 6. De test moet in een rustige ruimte worden uitgevoerd. De patiënt

Nadere informatie

T:+32(0)3 230 19 75 www.esdproducts.eu - info@esdproducts.eu F:+32(0)3 230 19 78. nr. 06 2004 Beeld: Frog design, Hedel

T:+32(0)3 230 19 75 www.esdproducts.eu - info@esdproducts.eu F:+32(0)3 230 19 78. nr. 06 2004 Beeld: Frog design, Hedel 50 Beeld: Frog design, Hedel De juiste bureaustoel Wat is een HUGO BOS Fysiotherapeut en manager ergonomie bij ErgoQuality Foundation, hugo.bos@ergoquality.org. Moeten de armen tijdens beeldschermwerk

Nadere informatie

Core Stability - serie 1

Core Stability - serie 1 Inleiding Schaatsers zijn vaak zeer eenzijdig ontwikkeld, omdat veel trainingen die we voor het schaatsen doen, vooral gericht zijn op het verbeteren van de beenspieren. Met Core Stability train je je

Nadere informatie

Lage Rugpijn, Aspecifieke Lage Rugpijn, Lumbago, Spit,

Lage Rugpijn, Aspecifieke Lage Rugpijn, Lumbago, Spit, Lage Rugpijn, Aspecifieke Lage Rugpijn, Lumbago, Spit, Wat is lage rugpijn? Lage rugpijn zit onderin de rug. Soms straalt de pijn uit naar de billen of naar een of beide bovenbenen. De pijn kan plotseling

Nadere informatie

De trap op of aflopen: Probeer uw lichaam rechtop te houden en niet voorover te kantelen.

De trap op of aflopen: Probeer uw lichaam rechtop te houden en niet voorover te kantelen. GEBRUIKSAANWIJZING Welkom! Een gezonde wervelkolom: Stress en de dagelijkse bezigheden dragen bij aan het ontwikkelen van slechte gewoontes als het gaat om de zorg voor onze wervelkolom. Er zijn bijvoorbeeld

Nadere informatie

Auteur(s): R. Driessen Titel: Objektief onderzoek: Utopie? Jaargang: 5 Jaartal: 1987 Nummer: 3 Oorspronkelijke paginanummers:

Auteur(s): R. Driessen Titel: Objektief onderzoek: Utopie? Jaargang: 5 Jaartal: 1987 Nummer: 3 Oorspronkelijke paginanummers: Auteur(s): R. Driessen Titel: Objektief onderzoek: Utopie? Jaargang: 5 Jaartal: 1987 Nummer: 3 Oorspronkelijke paginanummers: 124-130 Dit artikel is oorspronkelijk verschenen in Haags Tijdschrift voor

Nadere informatie

Oefenbundel Einde. Opwarming beweeglijkheidsoefeningen en stretching 1. RUGLIG. Richtlijnen bij het verderzetten en onderhoud van uw rugprogramma

Oefenbundel Einde. Opwarming beweeglijkheidsoefeningen en stretching 1. RUGLIG. Richtlijnen bij het verderzetten en onderhoud van uw rugprogramma Oefenbundel Einde Richtlijnen bij het verderzetten en onderhoud van uw rugprogramma Opwarming beweeglijkheidsoefeningen en stretching 1. RUGLIG : hol/bol maken van wervelkolom 10x. Stretching 1 knie: neem

Nadere informatie

Auteur(s): H. Faber Titel: Duchenne zonder duchennen Jaargang: 28 Maand: juli Jaartal: 2010

Auteur(s): H. Faber Titel: Duchenne zonder duchennen Jaargang: 28 Maand: juli Jaartal: 2010 Auteur(s): H. Faber Titel: Duchenne zonder duchennen Jaargang: 28 Maand: juli Jaartal: 2010 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij gebruikt worden voor (para-) medische, informatieve

Nadere informatie

5.3.3 Een patiënt verplaatsen Verplaatsen in het bed: een patiënt op de zij draaien (omkeren) Zachtjes het gebogen been en de schouder van de

5.3.3 Een patiënt verplaatsen Verplaatsen in het bed: een patiënt op de zij draaien (omkeren) Zachtjes het gebogen been en de schouder van de 5.3.3 Een patiënt verplaatsen A Verplaatsen in het bed: een patiënt op de zij draaien (omkeren) Zachtjes het gebogen been en de schouder van de bedlegerige patiënt vastnemen om hem makkelijk op de zij

Nadere informatie

BASISHOUDINGEN (BH) - Geeft de indruk dat het lichaam maximaal horizontaal gestrekt is. Voorzijde van de romp ook aan de. waterspiegel.

BASISHOUDINGEN (BH) - Geeft de indruk dat het lichaam maximaal horizontaal gestrekt is. Voorzijde van de romp ook aan de. waterspiegel. BASISHOUDINGEN (BH) Bij alle basishoudingen zijn: a) de posities van de armen vrij; b) de voeten en tenen gestrekt; c) de benen, romp en hals volledig gestrekt tenzij anders is omschreven; d) de tekeningen

Nadere informatie