Beleid inzake Terrassen Gemeente Leidschendam-Voorburg. Kenmerk: 2009/22240

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Beleid inzake Terrassen Gemeente Leidschendam-Voorburg. Kenmerk: 2009/22240"

Transcriptie

1 Gemeente Leidschendam-Voorburg Kenmerk: 2009/22240

2 2 Inhoudsopgave Inleiding 3 1. Aanleiding en doel 4 2. Juridisch kader Drank- en Horecawet Algemene Plaatselijke Verordening Woningwet, bouwverordening 7 3. Het terrassenbeleid Vergunningseisen Uiterlijke verschijningsvorm Duur terrasseizoen Sluitingstijden Incidentele festiviteit Afmetingen terras Locatie/situering terras Geldigheidsduur terrasvergunning Precariobelasting Schenken van alcohol op terrassen Roken op terrassen Handhaving 14

3 3 Inleiding De inrichting van de openbare ruimte krijgt de laatste jaren steeds meer aandacht binnen de gemeente. Zo wil de gemeente aantrekkelijker worden voor zowel de eigen bewoners als voor toeristen en bezoekers, mede vanwege de economische spin-off die dit creëert. Een onderdeel hiervan is de buitenruimte in een gemeente. Deze bestaat niet alleen uit de parken en parkeergelegenheden. Als het gaat om verlevendiging van de buitenruimte kunnen terrassen hier een belangrijke rol in spelen. Terrassen geven de straten en pleinen een bepaalde sfeer en levendige uitstraling. Terrassen verruimen tevens de exploitatiemogelijkheden van een horeca-inrichting. Tegelijkertijd kunnen terrassen voor overlast zorgen, met name in gebieden waar wonen en recreëren gecombineerd worden. Om het evenwicht tussen de woonfunctie en recreatie- of ontspanningsfunctie van een gebied te bewaren hebben het college en de burgemeester, ieder voor zover het hun bevoegdheid betreft, regels opgesteld waarin staat hoe men tegen terrassen aankijkt en welke regels en eisen er gelden voor terrassen. Deze regels zijn opgenomen in dit terrassenbeleid.

4 4 1. Aanleiding en doel In de Horecanota 2009 is in hoofdstuk 8 het terrassenbeleid op hoofdlijnen weergegeven. Hierbij is aangegeven dat de uitwerking wordt opgenomen in een apart beleidsstuk. Onderhavig beleidsstuk omvat deze uitwerking. Het doel van deze beleidsregels is helderheid te geven in beleid, regelgeving, uitvoering en handhaving rondom terrassen. Het terrassenbeleid heeft een sterke samenhang met een aantal andere beleidsdocumenten. Het gaat hier vooral om: 1. Horecanota 2009, 2. Beleid inzake ondersteunende horeca in detailhandel Beleid inzake sluitingstijden. Daarnaast ligt er ook een link met het handhavingsbeleid en het handhavingsplan van de gemeente.

5 5 2. Juridisch kader Voor (de vergunningverlening voor) een terras wordt het juridisch kader gevormd door de Algemene Plaatselijke Verordening en de Drank- en Horecawet. Beide regimes worden hieronder beschreven. 2.1 Drank- en Horecawet De Drank- en Horecawet (verder DHW) spreekt in artikel 1, lid 1 van een inrichting als sprake is van een lokaliteit waarin het slijtersbedrijf of het horecabedrijf wordt uitgeoefend, met de daarbij behorende terrassen voor zover die terrassen in ieder geval bestemd zijn voor het verstrekken van alcoholhoudende drank voor gebruik ter plaatse, welke lokaliteiten al dan niet onderdeel uitmaken van een andere besloten ruimte. Alle terrassen behorende bij een horecabedrijf worden ook vermeld worden op de drank- en horecavergunning van dat bedrijf. Het bevoegde orgaan is het college. Artikel 7 DHW bepaalt, dat voor iedere inrichting een vergunning is vereist. Geen vergunning wordt verleend voor het uitoefenen van het horecabedrijf anders dan in een inrichting (DHW art. 7, lid2). Er kan dus alleen vergunning voor het verstrekken van alcoholhoudende drank voor een horecainrichting worden verleend, waaronder het terras begrepen is. Dit bijbehorende terras moet wel in de onmiddellijke nabijheid van de horecalokaliteit liggen. Het terras moet vanuit de horecalokaliteit bediend kunnen worden. Als het terras onderdeel is van een inrichting, die onderdeel uitmaakt van een winkel kan alleen een horecavergunning worden verleend ten aanzien van het terras als dit onmiddellijk aansluit aan een horecalokaliteit. De eis van een drank- en horecavergunning geldt voor alle terrassen, ongeacht of deze nu op particuliere grond of de openbare weg liggen, in een overdekt winkelcentrum of dat het een inpandig terras betreft. 2.2 Algemene Plaatselijke Verordening Horecaexploitatievergunning/terrasvergunning In APV-artikel 2:27 onder a is bepaald, dat onder horecabedrijf tevens wordt verstaan een bij dit bedrijf behorend terras en andere aanhorigheden. In artikel 2:27 onder b is opgenomen wat onder een terras wordt verstaan: Een terras in de zin van deze paragraaf is een buiten de besloten ruimte van de inrichting liggend deel van het horecabedrijf waar sta- of zitgelegenheid kan worden geboden en waar tegen vergoeding dranken kunnen worden geschonken of spijzen voor directe consumptie kunnen worden bereid of verstrekt. Artikel 2:27 onder a bepaalt dat onder een horecabedrijf mede wordt verstaan een bij dit bedrijf behorend terras en de andere aanhorigheden. Artikel 2:28 APV bepaalt, dat het verboden is zonder vergunning van de burgemeester een horecabedrijf te exploiteren. Dit geldt dus tevens voor de exploitatie van een bijbehorend terras. De weigeringsgronden opgenomen in het tweede en derde lid (bestemmingsplan, openbare orde, woon- en leefsituatie) zijn van dienovereenkomstige toepassing.

6 6 Artikel 2:28, lid 8 APV geeft aan, dat de burgemeester (en niet het college) een besluit kan nemen over de ingebruikname van de weg ten behoeve van het terras, dat behoort bij een horecabedrijf waarvoor een exploitatievergunning vereist is. In dat geval kan de burgemeester de ingebruikgeving van de weg weigeren (artikel 2:28 lid 9 APV) indien: het beoogde gebruik schade toebrengt aan de weg dan wel gevaar oplevert voor de bruikbaarheid van de weg of voor het doelmatig gebruik daarvan; het gebruik een belemmering kan worden voor het doelmatig beheer en onderhoud van de weg; het beoogde gebruik hetzij op zichzelf, hetzij in verband met de omgeving niet voldoet aan de redelijke eisen van welstand. Behoort een terras bij een niet-exploitatievergunning horecabedrijf (artikel 2:28a, lid1), dan is voor de exploitatie van het terras (inclusief ingebruikneming van de weg) een terrasvergunning vereist en is de burgemeester bevoegd hierover een besluit te nemen. De weigeringsgronden sluiten aan bij die van de exploitatievergunning voor horecabedrijven (artikel 2:28a, lid 2). Behoort een terras bij een detailhandelsvestiging (geen horecabedrijf), dan is voor het hebben en inrichten van een terras een vergunning vereist op grond van artikel 2:10A en zijn burgemeester en wethouders bevoegd hierover een besluit te nemen. De weigeringsgronden sluiten aan bij die van de horecabedrijven. Een terrasvergunning voor een uitpandig terras voor de ondersteunende horeca in detailhandel wordt alleen toegestaan in de volgende vier winkelgebieden: - Damcentrum - Leidsenhage - Oude Dorpskern Voorburg - Koningin Julianalaan; een en ander zoals vastgelegd in het Beleid inzake ondersteunende horeca in detailhandel 2009 (2009/22050). De exploitatievergunning (inclusief terras) en de terrasvergunning op grond van de APV hebben uitsluitend betrekking op het meubilair en bijbehorende attributen zoals zonneschermen, plantenbakken etc. en hebben geen betrekking op terrasschermen/-afscheidingen. Sluitingstijden In artikel 2:29a APV zijn de sluitingstijden voor terrassen opgenomen. Terrassen moeten in de nacht van zondag op maandag tot en met donderdag op vrijdag tussen en uur gesloten zijn en in de nacht van vrijdag op zaterdag en die van zaterdag op zondag tussen en uur. In het tweede lid van dat artikel is bepaald dat de burgemeester hiervoor een ontheffing kan verlenen tot maximaal uur. De geldende regels met betrekking tot sluitingstijden zijn nader uitgewerkt in het sluitingstijdenbeleid.

7 7 2.3 Woningwet, bouwverordening Voor het plaatsen van (permanente) terrasafscheidingen/terrasschermen is een bouwvergunning vereist. Deze dient te worden getoetst aan de criteria die in artikel 44, eerste lid, van de Woningwet zijn genoemd. Het gaat dan niet alleen om het bestemmingsplan, maar ook nog om welstand, bouwverordening, Bouwbesluit, Monumentenwet, een provinciale verordening (over de ruimtelijke ordening) en/of Algemene maatregel van bestuur (over de ruimtelijke ordening) van de centrale overheid en ook nog een exploitatieplan. (die laatste drie criteria zijn ingevoerd bij de Wet ruimtelijke ordening).

8 8 3. Het terrassenbeleid Aan het ingebruiknemen van de openbare weg ten behoeve van (de exploitatie van) een terras worden een aantal eisen gesteld. Deze zijn als weigeringsgronden voor een vergunning geformuleerd in de diverse APV-artikelen. Een vergunning kan worden geweigerd: indien het beoogde gebruik schade toebrengt aan de weg, gevaar oplevert voor de bruikbaarheid van de weg of voor het doelmatig en veilig gebruik daarvan, dan wel een belemmering kan vormen voor het doelmatig beheer en onderhoud van de weg; indien beoogde gebruik hetzij op zichzelf, hetzij in verband met de omgeving niet voldoet aan redelijke eisen van welstand; in het belang van de voorkoming of beperking van overlast voor gebruikers van de in de nabijheid gelegen onroerende zaken. Aan een vergunning ten behoeve van een terras (horecaexploitatievergunning/terrasvergunning) worden diverse voorschriften verbonden. In dit hoofdstuk worden deze voorschriften globaal beschreven. Als eerste worden de voorschriften beschreven die in de vergunning gesteld worden aan terrassen. Daarna komen de eisen betreffende het uiterlijk aanzien van terrassen aan bod. Als laatste wordt de duur van het terrasseizoen behandeld. 3.1 Vergunningseisen Bruikbaarheid van de weg Degene die een terras wil en hierbij tevens terrasschermen wil aanbrengen is genoodzaakt hiervoor een verandering in het wegdek aan te brengen (verwijderen bestrating of iets in de grond / aan het wegdek verankeren). Hiervoor is naast privaatrechtelijke toestemming van de eigenaar een publiekrechtelijk vergunning vereist (zie 2. Juridisch kader). Aan de vergunning zullen voorschriften worden verbonden om de bruikbaarheid, de veiligheid, het beheer en onderhoud van de weg te kunnen waarborgen. Minimale doorgang In verband met een veilige en onbelemmerde doorgang van de hulpdiensten dient er te allen tijde een vrije doorgang van minimaal 4,5 meter breed gegarandeerd te worden. Indien deze vrije ruimte in het geding komt kan het college danwel de burgemeester besluiten de vergunning niet te verlenen of de aanvraag gedeeltelijk af te wijzen of in overleg met de aanvrager de aanvraag te wijzigen. Indien het terras ingenomen wordt op de openbare weg en hierbij (een deel van) de stoep of rijbaan wordt ingenomen, moet er altijd voldoende ruimte over blijven voor een veilige passage van voetgangers, rolstoelgebruikers, fietsers en gemotoriseerd verkeer. Deze moeten niet in elkaars rijbaan kunnen komen om langs het terras te komen. Als leidraad wordt een vrije ruimte (exclusief) voor voetgangers en rolstoelgebruikers van 1,5 meter breed gehanteerd. (Nood)uitgangen

9 9 De in- en uitgangen en nooduitgangen moeten te allen tijde vrij gehouden worden. Hiervan moet direct gebruik gemaakt kunnen worden door zowel de bezoekers als door de hulpdiensten. De inrichting van het terras moet dusdanig gebeuren dat personen en dieren altijd kunnen vluchten. Tevens moeten de brandkranen vrij toegankelijk blijven. Vergunning versus bestemmingsplan Als een aanvraag voor een terrasvergunning voldoet aan alle daarvoor specifiek geldende eisen kan de burgemeester dan wel het college deze afgeven. Het kan echter zo zijn dat het geldende bestemmingsplan geen terras toe staat op die specifieke locatie. In dat geval moet er eerst een planologische procedure (ontheffing) worden gevoerd voordat van de terrasvergunning gebruik gemaakt kan worden. Het naast een terrasvergunning eveneens moeten verlenen van een planologische ontheffing is onnodig en dubbelop, omdat dezelfde belangen in beide procedures worden betrokken. In het kader van de gewenste deregulering en vermindering van administratieve lasten zal in nieuw op te stellen bestemmingsplannen het hebben en houden van een terras in het openbaar gebied positief worden bestemd, als ondergeschikte functie aan de primaire bestemming. In het bestemmingsplan wordt de voorwaarde opgenomen dat terrassen ten behoeve van een horecabestemming, ondersteunende horeca in detailhandel en standplaatsen voor kleine etenswaren zijn toegestaan, voor zover zij voor vergunningverlening op basis van de Algemene Plaatselijke Verordening in aanmerking komen. Zodoende vormt het bestemmingsplan in de toekomst geen belemmering meer voor het verlenen van een terrasvergunning. 3.2 Uiterlijke verschijningsvorm Terrassen dragen bij aan het verlevendigen van de openbare ruimte. Tegelijkertijd zijn zij vaak ook (mede) beeldbepalend voor diezelfde openbare ruimte. Om deze reden stelt de gemeente (kwaliteits-)eisen aan het uiterlijk aanzien van terrassen. Deze eisen aan het uiterlijk aanzien van terrassen zullen onder meer betrekking hebben op de gebruikte materialen voor het meubilair en de bijbehorende attributen zoals zonneschermen, plantenbakken en het al dan niet mogen voeren van reclame-uitingen. Er zullen per gebied nadere kwaliteitseisen worden gesteld. Deze striktere kwaliteitseisen gelden dan vooral voor beschermde dorpsgezichten, zoals Herenstraat en het Damcentrum. Voor de overige gebieden zullen wat algemenere richtlijnen worden gesteld. Totdat evengenoemde algemene - nadere kwaliteitseisen zijn gesteld, dient per vergunningsaanvraag een afweging te worden gemaakt m.b.t. eisen van welstand. 3.3 Duur terrasseizoen De horecanota 2003 kende een zomerterrasseizoen voor terrassen lopend van 1 maart tot 1 november. Deze periode is in het verleden gekozen om de horeca-exploitanten de kans te geven langer dan het zomerseizoen het terras open te stellen voor hun gasten. In 2005 hebben diverse horeca-exploitanten aangegeven dat zij hun terras niet alleen in de zomermaanden maar ook in de

10 10 winter wilden exploiteren. In reactie hierop is er in de winter (periode 1 november tot 1 maart) een pilot gehouden met zogenaamde winterterrassen. Deze pilot is naar tevredenheid van alle partijen verlopen. Naar aanleiding van deze pilot is dan ook besloten winterterrassen mogelijk te maken in de gemeente Leidschendam-Voorburg. Voortaan mogen terrassen het gehele jaar worden geëxploiteerd. 3.4 Sluitingstijden Terrassen bij horecagelegenheden mogen dagelijks geopend zijn tot uur. De burgemeester kan hiervoor ontheffing verlenen tot uur. Voor iedere horecagelegenheid is dit tien keer per jaar mogelijk (geen structurele ontheffing mogelijk). De horecaondernemer kan hiervoor gebruik maken van de knipkaart voor de ontheffing sluitingsuur terras. De burgemeester kan in het belang van de voorkoming of beperking van overlast voor gebruikers van de in de nabijheid gelegen onroerend goed een ontheffing weigeren. De sluitingstijden van terrassen behorende bij detailhandelsvestigingen (ondersteunende horeca in detailhandel) zijn gekoppeld aan de gehanteerde Winkelsluitingstijden. Aanwezigheid bezoekers op het terras Het is de verantwoordelijkheid van de horeca-exploitant, dan wel de aanwezige beheerder/leidinggevende erop toe te zien, dat bezoekers na de geldende sluitingstijd van het terras onmiddellijk dit terras verlaten. In de exploitatievergunning (inclusief terras) dan wel terrasvergunning zal dit expliciet als voorschrift worden opgenomen. 3.5 Incidentele festiviteit Horecabedrijven, die qua definitie vallen onder het begrip inrichting van het Besluit algemene regels voor inrichtingen milieubeheer, mogen maximaal 6x per kalenderjaar de geluidsnormen in beperkte mate overschrijden (incidentele festiviteiten), mits de incidentele festiviteit tijdig (tenminste 2 weken voor aanvang van de festiviteit) is aangemeld bij het college. (Voor het ten gehore brengen van muziekgeluid op het terras is overigens een evenementenvergunning vereist op grond van artikel 2:25 APV.) 3.6 Afmetingen terras In de gemeente Leidschendam-Voorburg geldt als uitgangspunt dat de breedte van het terras maximaal gelijk is aan de breedte van de inrichting. Het is dus in eerste instantie niet mogelijk om een terras te plaatsen bij de buren, tenzij bijzondere redenen hiertoe aanleiding geven. Een bijzondere reden kan zijn dat er geen mogelijkheid is voor een terras tegen de gevel van de inrichting of aan de overzijde van de weg gelegen binnen de breedte van de inrichting. Als een terrasvergunning is verleend zal de gemeente in het wegdek een markering aanbrengen die de afmetingen van het terras weergeeft. Dit geldt voor álle terrassen (al of niet direct gesitueerd aan de gevel).

11 Locatie/situering terras Uitgangspunten voor de situering van een terras: 1. Vanuit het horecabedrijf, detailhandelsvestiging dient direct zicht (dus niet middels een camera e.d.) te zijn op het terras. 2. Bezoekers van het terras dienen via horecalokaliteiten die deel uitmaken van het horecabedrijf en die direct voor het publiek toegankelijk zijn, hiertoe toegang kunnen verkrijgen. Dus niet indirect via een privéruimte, voorraadruimte, keuken, e.d., maar ook niet een route buiten het pand om. 3.8 Geldigheidsduur terrasvergunning Een exploitatievergunning (inclusief terras) wordt voor onbepaalde tijd verleend. Een terrasvergunning voor niet-horecaexploitatievergunningplichtige bedrijven en ondersteunende horeca in detailhandel dienen logischerwijs ook voor onbepaalde tijd te worden verleend. Alleen als er vergunning voor bepaalde tijd wordt aangevraagd of als er sprake is van een pilot kan hiervan worden afgeweken. 3.9 Precariobelasting Indien er sprake is van een terras gesitueerd op gemeentegrond, is de exploitant precariorechten op grond van de Verordening op de heffing en invordering van precariobelasting verschuldigd. Voor de in de vergunning omschreven maximum omvang van het terras wordt jaarlijks precariobelasting opgelegd. Indien er wordt geconstateerd door de Gemeente Leidschendam-Voorburg dat er meer ruimte wordt ingenomen dan is verleend in de vergunning, dan wordt de ondernemer aangeschreven en zal het op te leggen bedrag aan precariobelasting worden aangepast. Indien structureel minder ruimte wordt ingenomen dan is verleend in de vergunning, dan wordt de ondernemer geacht de wijziging van zijn terrasvergunning schriftelijk aan te melden bij het servicecentrum. De terrasomvang in de vergunning wordt gewijzigd en aan de hand van de nieuwe maximum omvang van de terrasvergunning wordt een bedrag aan precariobelasting opgelegd.

12 12 4. Schenken van alcohol op terrassen Het schenken van aloholhoudende dranken is toegestaan op de terrassen van horecabedrijf, waaraan een vergunning op grond van de Drank- en Horecawet is verstrekt. Bij ondersteunende horeca in detailhandelsvestigingen kan men in het geheel niet beschikken over een drank- en horecavergunning; alcoholhoudende drankverstekking kan daar dus ook niet op de terrassen plaatsvinden.

13 13 5. Roken op terrassen Per 1 juli 2008 is de rookvrije werkplek in de horeca in werking getreden. Horeca-exploitanten vragen voor hun bezoekers steeds vaker een rookterras aan. Echter, de rookvrije werkplek is bedoeld voor de werknemer. Daarvan profiteren ook de bezoekers van het horecabedrijf. De werkgever, de ondernemer mag een of meer rookruimten inrichten. Een rookruimte moet afsluitbaar zijn en worden aangeduid als rookruimte. Verder mag buiten de rookruimte geen hinder of overlast ontstaan door tabaksrook. Het is niet de bedoeling dat het personeel tijdens openingstijden in deze ruimte komt in het kader van de normale horecawerkzaamheden, zoals bedienen. Roken op een buitenterras is toegestaan, ook als dit terras overkapt is. Voorwaarde is wel dat als er een overkapping is in ieder geval één van de zijden van het buitenterras volledig open is en dus niet (deels) is afgeschermd (door bijvoorbeeld plantenbakken of andere materialen). Er mag binnen in de gelegenheid geen hinder of overlast zijn van het roken op het terras. In de gemeente Leidschendam-Voorburg worden uitsluitend aan horecabedrijven en ondersteunende horeca in detailhandelsvestigingen vergunning verleend voor terrassen, een en ander zoals omschreven in het vorenstaande beleid. Er wordt niet afzonderlijk vergunning verleend voor een rookterras. Het criterium is het in gebruik nemen van de openbare weg voor het hebben/inrichten van een terras. Een terras is gedefinieerd als een buiten de besloten ruimte van de inrichting liggend deel van het horecabedrijf waar sta- of zitgelegenheid kan worden geboden en waar tegen vergoeding dranken kunnen worden geschonken of spijzen voor directe consumptie kunnen worden bereid of verstrekt. Het terras kan dus (sta)tafels, stoelen, e.d. omvatten (en andere bijbehorende attributen zoals zonneschermen en plantenbakken). Het criterium is dus niet het roken. Er mág wel gerookt worden, mits voldaan wordt aan de vorige alinea. Buiten roken mag zonder meer, maar als hiervoor sta- of zitgelegenheden worden gecreëerd, dan is een terrasvergunning vereist. Hieraan zullen dus de eisen als in deze nota beschreven worden gesteld. Voor terrassen geldt de sluitingstijd van uur met een mogelijke ontheffing tot uur. Ook als dus uitsluitend wordt gerookt, mag van de terrassen na de toegestane tijden géén gebruik worden gemaakt. De sluitingstijden van de terrassen zijn ingevoerd ter beperking van hinder/overlast in de directe omgeving. Of men nu rookt, eet, drinkt of uitsluitend praat op de terrassen, de kans op hinder/overlast is in de late avond- en in de nachtelijke uren gewoon groter.

14 14 6. Handhaving De handhaving van de in dit beleid vervatte bepalingen ten aanzien van terrassen is een verantwoordelijkheid van de politie en de afdeling Handhaving van de gemeente. Hoe deze handhaving in de praktijk zijn weerslag vindt zal opgenomen worden in het afdelingsplan van de afdeling Handhaving.

Beleidsregels Terrassen Gemeente Leidschendam-Voorburg 2015

Beleidsregels Terrassen Gemeente Leidschendam-Voorburg 2015 «VLogoGr» Beleidsregels Terrassen Gemeente Leidschendam-Voorburg 2015 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Leidschendam-Voorburg; Overwegende dat het de bevoegdheid heeft om regels

Nadere informatie

Nadere regels voor terrassen 2013

Nadere regels voor terrassen 2013 Nadere regels voor terrassen 2013 Het college van Waalwijk, gelezen het voorstel van afdeling RSO d.d. 27 november 2012; overwegende dat het wenselijk is ter bescherming van het bepaalde in artikel 2:10

Nadere informatie

Beleidsregels Terrassen April 2017

Beleidsregels Terrassen April 2017 Beleidsregels Terrassen 2017 April 2017 Inhoudsopgave Artikel 1 Begripsomschrijving 5 Artikel 2 Inrichten van een terras 5 Artikel 3 Terrasmeubilair 5 Artikel 4 Openingstijden 5 Artikel 5 Gebruik gemeentegrond

Nadere informatie

Terrassen in Zwolle, versie 30 januari 2008. Opgesteld door de afdeling AFJ

Terrassen in Zwolle, versie 30 januari 2008. Opgesteld door de afdeling AFJ Terrassen in Zwolle, versie 30 januari 2008 Opgesteld door de afdeling AFJ 1 1.0 Juridisch kader Deze notitie bevat nadere regels voor de terrassen in Zwolle. 1.1 Formaliteiten en bevoegdheden. Het terrassenbeleid

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER Exploitatievergunning horecabedrijf

AANVRAAGFORMULIER Exploitatievergunning horecabedrijf Aanvraag voor het verkrijgen van een exploitatievergunning als bedoeld in artikel 2.28 van de Algemene Plaatselijke Verordening gemeente Overbetuwe Ondergetekende, ondernemer van de hieronder genoemde

Nadere informatie

Uitvoeringsbesluit artikel 2:28a, tweede lid Algemene Plaatselijke Verordening

Uitvoeringsbesluit artikel 2:28a, tweede lid Algemene Plaatselijke Verordening Uitvoeringsbesluit artikel 2:28a, tweede lid Algemene Plaatselijke Verordening (vastgesteld door de burgemeester van Alphen aan den Rijn op 29 augustus 2012) Nadere regels voor het hebben van een terras

Nadere informatie

Terrassen in de Gemeente Losser Nadere regels terrassen gemeente Losser 2011

Terrassen in de Gemeente Losser Nadere regels terrassen gemeente Losser 2011 Terrassen in de Gemeente Losser Nadere regels terrassen gemeente Losser 2011 besluit d.d. 6-7-2011, datum bekendmaking 19-7-2011, datum inwerkingtreding 1-8-2011, gewijzigd 7 augustus 2017 1 Nadere regels

Nadere informatie

De burgemeester van de Wierden

De burgemeester van de Wierden De burgemeester van de Wierden gelet op de Gemeentewet artikel 174, lid 3, Titel 4.3 van de Algemene wet bestuursrecht en de artikelen 2:10, 2:27 en 2:28a van de Algemene Plaatselijke Verordening gemeente

Nadere informatie

Beleid inzake sluitingstijden Gemeente Leidschendam-Voorburg

Beleid inzake sluitingstijden Gemeente Leidschendam-Voorburg Beleid inzake sluitingstijden 2011 Gemeente Leidschendam-Voorburg 2 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Inleiding 3 1 Juridisch kader 4 1.1 Algemene Plaatselijke Verordening 4 1.2 Beleid 4 2 Het sluitingstijdenbeleid

Nadere informatie

Aanvraagformulier vergunning terrassen

Aanvraagformulier vergunning terrassen Aanvraagformulier vergunning terrassen In artikel 2.10 van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) is geregeld dat het zonder vergunning verboden is voorwerpen te plaatsen op of aan een openbare plaats

Nadere informatie

Beleid inzake ondersteunende horeca in detailhandel. Gemeente Leidschendam-Voorburg. Kenmerk 638757, Gemeente Leidschendam-Voorburg

Beleid inzake ondersteunende horeca in detailhandel. Gemeente Leidschendam-Voorburg. Kenmerk 638757, Gemeente Leidschendam-Voorburg Beleid inzake ondersteunende horeca in detailhandel 2011 Gemeente Leidschendam-Voorburg 2 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Inleiding 3 Aanleiding en doelstelling van de totstandkoming van het beleid 4 Bevindingen

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Gelet op artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht en artikelen 2:27, 2:28, 2:29 en 2:34b van de Algemene Plaatselijke Verordening;

GEMEENTEBLAD. Gelet op artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht en artikelen 2:27, 2:28, 2:29 en 2:34b van de Algemene Plaatselijke Verordening; De burgemeester van de gemeente Houten; Overwegende; - dat de gemeenteraad het kader voor sluitingstijden heeft bepaald; - dat de burgemeester ontheffing kan verlenen van de sluitingstijd en dat het daarvoor

Nadere informatie

Beleidsregels ondersteunende horeca Zaanstad

Beleidsregels ondersteunende horeca Zaanstad Beleidsregels ondersteunende horeca Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd Algemene plaatselijke verordening, art. 2:28, "Gezellig en veilig uitgaan in Zaanstad, integraal

Nadere informatie

Parapluherziening Terrassen

Parapluherziening Terrassen Ontwerpbestemmingsplan Parapluherziening Terrassen Opgesteld door Stadsontwikkeling Ruimte en Wonen Bureau Bestemmingsplannen Galvanistraat 15 Postbus 6575 3002 AN ROTTERDAM. Vastgesteld d.d Onherroepelijk

Nadere informatie

Regionaal terrassenbeleid. van de gemeenten Gulpen -Wittem, Vaals en Margraten

Regionaal terrassenbeleid. van de gemeenten Gulpen -Wittem, Vaals en Margraten Regionaal terrassenbeleid van de gemeenten Gulpen -Wittem, Vaals en Margraten Versiedatum: 1 februari 2005 Inhoudsopgave Pagina 1 Inleiding 3 2 Doel en uitgangspunten 3 3 Juridisch kader 4 4 Locaties 5

Nadere informatie

OVERZICHT TE WIJZIGEN ARTIKELEN

OVERZICHT TE WIJZIGEN ARTIKELEN OVERZICHT TE WIJZIGEN ARTIKELEN Artikel 2.12 - Maken en veranderen van een uitweg 1. Het is verboden een uitweg te maken naar de weg of verandering te brengen in een bestaande uitweg naar de weg indien:

Nadere informatie

Nadere regels terrassen op grond van artikel 2:28 Algemene Plaatselijke Verordening

Nadere regels terrassen op grond van artikel 2:28 Algemene Plaatselijke Verordening Nadere regels terrassen op grond van artikel 2:28 Algemene Plaatselijke Verordening De Burgemeester van Enschede, gelezen het van LO/WTP van 31 08-2015 Gelet op het bepaalde in de Algemene wet bestuursrecht,

Nadere informatie

gelet op artikel 2:30:1 van de Algemene Plaatselijke Verordening gemeente Assen;

gelet op artikel 2:30:1 van de Algemene Plaatselijke Verordening gemeente Assen; GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Assen Nr. 100202 11 mei 2018 Horecabeleid TT Festival 2018 1. Glas en Blik Aanwijsbesluit: De burgemeester van de gemeente Assen, gelet op artikel 2:30:1

Nadere informatie

Overwegend dat nadere regels een goed instrument vormen om het gebruik van de openbare weg voor het exploiteren van een terras te reguleren;

Overwegend dat nadere regels een goed instrument vormen om het gebruik van de openbare weg voor het exploiteren van een terras te reguleren; Nadere regels terrassen gemeente Moerdijk Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Moerdijk, Overwegend dat nadere regels een goed instrument vormen om het gebruik van de openbare weg

Nadere informatie

NADERE REGELS TERRASSEN Artikel 2:10 Apv

NADERE REGELS TERRASSEN Artikel 2:10 Apv NADERE REGELS TERRASSEN Artikel 2:10 Apv Vastgesteld door het college Gepubliceerd in de Zandvoortse Courant Inwerkingtreding Registratienr: 2013/09/001579 Auteur: Telefoon: Fax: E-mail: Internet: Postadres:

Nadere informatie

Terrassenbeleid. Nota Terrassenbeleid Heerhugowaard

Terrassenbeleid. Nota Terrassenbeleid Heerhugowaard Agendanr. : Voorstelnr. : 2003-69 Onderwerp : Terrassenbeleid Heerhugowaard Aan de Raad, Heerhugowaard, 24 februari 2004 Beknopt voorstel 1. Instemmen met het voorgestelde terrassenbeleid Heerhugowaard;

Nadere informatie

gezien het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 20 november 2012, nr. 96;

gezien het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 20 november 2012, nr. 96; Gemeenteblad nr. 29, 31 januari 2013 Nr. 96a DE RAAD DER GEMEENTE DEURNE gezien het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 20 november 2012, nr. 96; gelet op het bepaalde in artikel 149 gemeentewet;

Nadere informatie

Terrasbeleid Hattem 2016

Terrasbeleid Hattem 2016 Terrasbeleid Hattem 2016 Inleiding Het terrassenbeleid in Hattem valt in twee delen uiteen: 1. Het beleid voor het exploiteren van een gevelterras direct voor de voor- of zijgevel van een horecabedrijf;

Nadere informatie

Nadere regels op basis van de APV Nummer; /in. Nadere regels Algemene Plaatselijke Verordening (APV) voor terrassen en uitstallingen

Nadere regels op basis van de APV Nummer; /in. Nadere regels Algemene Plaatselijke Verordening (APV) voor terrassen en uitstallingen Nadere regels op basis van de APV Nummer; 2014-009904/in Nadere regels Algemene Plaatselijke Verordening (APV) voor terrassen en uitstallingen Inleiding De gemeentelijke verordening (APV) is een regeling

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Inleidende bepalingen

Hoofdstuk 1 Inleidende bepalingen Burgemeester van de gemeente Overbetuwe; overwegende, dat het in verband met een efficiënte en duidelijke afdoening van aanvragen voor terrasvergunningen gewenst is over te gaan tot vaststelling van beleidsregels,

Nadere informatie

Gemeente Woerden. De bevoegdheid van de raad komt voort uit de volgende wet- en/of regelgeving:

Gemeente Woerden. De bevoegdheid van de raad komt voort uit de volgende wet- en/of regelgeving: Gemeente Woerden RAADSVOORSTEL 15R.00110 15R.00110 ' F gemeente WOERDEN Indiener: college van burgemeester en wethouders Datum: 17 maart 2015 Portefeuillehouder(s): V. Molkenboer Portefeuille(s): Bestuurlijke

Nadere informatie

BELEIDSNOTA ONDERSTEUNENDE HORECA

BELEIDSNOTA ONDERSTEUNENDE HORECA BELEIDSNOTA ONDERSTEUNENDE HORECA Beleidsregels voor ondersteunende horeca in de gemeente Bloemendaal Gemeente Bloemendaal Registratienummer: 2014013223 Augustus 2014 Inhoudsopgave Samenvatting beleidsregels

Nadere informatie

Beleidsregel Ondergeschikte horeca op locaties zonder horecabestemming

Beleidsregel Ondergeschikte horeca op locaties zonder horecabestemming Gemeentebestuur Spuiboulevard 300 3311 GR DORDRECHT Het COLLEGE van BURGEMEESTER en WETHOUDERS van de gemeente DORDRECHT; B E S L U I T : vast te stellen de Beleidsregel ondergeschikte horeca op locaties

Nadere informatie

Nadere regels terrassenbeleid

Nadere regels terrassenbeleid Nadere regels terrassenbeleid De Burgemeester van de gemeente Boxmeer en het College van burgemeester en wethouders van de gemeente Boxmeer; Ieder voor zover het zijn/haar bevoegdheden betreft; Gelet op

Nadere informatie

Overwegend dat nadere regels een goed instrument vormen om het gebruik van de openbare weg voor het exploiteren van een terras te reguleren;

Overwegend dat nadere regels een goed instrument vormen om het gebruik van de openbare weg voor het exploiteren van een terras te reguleren; Nadere regels terrassen gemeente Moerdijk Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Moerdijk, Overwegend dat nadere regels een goed instrument vormen om het gebruik van de openbare weg

Nadere informatie

ONTWERP Locatievisie terrassen binnenstad Gemeente Weesp 2017

ONTWERP Locatievisie terrassen binnenstad Gemeente Weesp 2017 ONTWERP Locatievisie terrassen binnenstad Gemeente Weesp 2017 Ontwerp Locatievisie terrassen binnenstad Z.61961/D.32939 1 van 7 Inleiding Terrassen zijn een belangrijk onderdeel van de horeca. Ze zorgen

Nadere informatie

De Burgemeester van Enschede, gelezen het voorstel van domein Fysiek, cluster Omgeving & Recht van 3 mei 2017

De Burgemeester van Enschede, gelezen het voorstel van domein Fysiek, cluster Omgeving & Recht van 3 mei 2017 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Enschede Nr. 83770 31 mei 2017 Nadere regels terrassen bij horecabedrijven Op grond van artikel 2:28 Algemene Plaatselijke Verordening De Burgemeester van

Nadere informatie

De Burgemeester van Enschede, gelezen het voorstel van domein Fysiek, cluster Omgeving & Recht van 3 mei 2017

De Burgemeester van Enschede, gelezen het voorstel van domein Fysiek, cluster Omgeving & Recht van 3 mei 2017 CVDR Officiële uitgave van Enschede. Nr. CVDR602105_1 2 maart 2018 Nadere regels terrassen bij horecabedrijven Op grond van artikel 2:28 Algemene Plaatselijke Verordening De Burgemeester van Enschede,

Nadere informatie

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Moerdijk,

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Moerdijk, GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Moerdijk Nr. 137274 8 augustus 2017 Nadere regels terrassen gemeente Moerdijk Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Moerdijk, overwegend

Nadere informatie

Uitgangspunten voor de uitwerking van het terrassenbeleid.

Uitgangspunten voor de uitwerking van het terrassenbeleid. gemeent Uitgangspunten voor de uitwerking van het terrassenbeleid. 1 Geluid Op het terras mag geen enkele vorm van muziek ten gehore worden gebracht. M.u.v. evenementen, dit wordt in de evenementenvergunning

Nadere informatie

Exploitatievergunning horecabedrijf (incl. terras)

Exploitatievergunning horecabedrijf (incl. terras) BIJLAGE 1D Exploitatievergunning horecabedrijf (incl. terras) Exploitatievergunning ex artikel 2:28 van de Algemene Plaatselijke verordening van de gemeente Sittard-Geleen De burgemeester van Sittard-Geleen;

Nadere informatie

VERORDENING DRANK- EN HORECAWET BUSSUM 2014

VERORDENING DRANK- EN HORECAWET BUSSUM 2014 VERORDENING DRANK- EN HORECAWET BUSSUM 2014 VERORDENING DRANK- EN HORECAWET BUSSUM 2014 De raad van de gemeente Bussum; gelezen het voorstel van de burgemeester d.d. xxx, nummer xxx; gelet op de artikelen

Nadere informatie

Gegevens van de inrichting waar het horecabedrijf zich zal vestigen: adres: postcode en vestigingsplaats: telefoonnummer:

Gegevens van de inrichting waar het horecabedrijf zich zal vestigen: adres: postcode en vestigingsplaats: telefoonnummer: Publiekshal Het Rond 1, Zeist Telefoon 14 030 zeist@zeist.nl Postbus 513, 3700 AM Zeist www.zeist.nl www.twitter.com/gemeentezeist Gemeente Zeist AANVRAAGFORMULIER DRANK- EN HORECAVERGUNNING / EXPLOITATIEVERGUNNING

Nadere informatie

Bevoegdheid burgemeester/college

Bevoegdheid burgemeester/college Vergunning / ontheffing Artikel 1:4, tweede lid, van de Apv - Voorschriften De aan de vergunning/ontheffing verbonden voorschriften en beperkingen worden niet nagekomen. Exploitatie openbare inrichtingen

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIEREN HORECA (gemeente Middelburg)

AANVRAAGFORMULIEREN HORECA (gemeente Middelburg) Zaaknummer:... Horecabedrijf:... Adres:... Telefoonnummer/GSM:... In te vullen door gemeente AANVRAAGFORMULIEREN HORECA (gemeente Middelburg) drank- en horecavergunning (schenken alcoholische dranken)

Nadere informatie

VEERE. 09b Handhavingsstannennlan horeca

VEERE. 09b Handhavingsstannennlan horeca G E Ml I.1 E Handhavingsstannennlan horeca VEERE 09b.00066 1. Regelgeving en handhaving 1.1. Inleiding Voor de horecabedrijven gelden vele wetten en regels. Voor de handhaving van deze regeis geldt dat

Nadere informatie

Terrassen en terrasboten in APV en beleidsregels. Algemene Plaatselijke Verordening 2007 Leiden (versie van 29 april 2009)

Terrassen en terrasboten in APV en beleidsregels. Algemene Plaatselijke Verordening 2007 Leiden (versie van 29 april 2009) Terrassen en terrasboten in APV en beleidsregels Algemene Plaatselijke Verordening 2007 Leiden (versie van 29 april 2009) Artikel 2.3.1.2. Terrasvergunning 1. Het is verboden om zonder een vergunning van

Nadere informatie

Aan de Raad, Heerhugowaard, 12 december 2006

Aan de Raad, Heerhugowaard, 12 december 2006 Agendanr. : 6 Voorstelnr. : 2007-003 Onderwerp : Aanpassing van artikelen 2.4.18 ( Verontreiniging door honden ), 4.4.2 ( Ontsierende, hinderlijke of gevaarlijke reclames ), 2.1.5.1 ( Voorwerpen of stoffen,

Nadere informatie

Aanvraag Terrasvergunning gemeente Ommen

Aanvraag Terrasvergunning gemeente Ommen Aanvraag Terrasvergunning gemeente Ommen Aan burgemeester en wethouders van de gemeente Ommen Gegevens van de aanvrager: Naam en voorletters : Adres :.. Postcode / Woonplaats:.. Telefoon :.. Mobiel:. E-mail:

Nadere informatie

Aanvraagformulier exploitatievergunning horecabedrijf Als bedoeld in artikel 2.28 van de Algemene Plaatselijke Verordening voor Rijswijk

Aanvraagformulier exploitatievergunning horecabedrijf Als bedoeld in artikel 2.28 van de Algemene Plaatselijke Verordening voor Rijswijk Aanvraagformulier exploitatievergunning horecabedrijf Als bedoeld in artikel 2.28 van de Algemene Plaatselijke Verordening voor Rijswijk De exploitatievergunning is bestemd voor: ondernemers die een (horeca)inrichting

Nadere informatie

DENKBEELDEN. Denkbeeld: uniformering van de terrasschermmaten

DENKBEELDEN. Denkbeeld: uniformering van de terrasschermmaten DENKBEELDEN Vooraf De basis van het ontwikkelen van deze denkbeelden is vervat in de concept beleidsnotitie Serres, veranda s en winterterrassen. In deze conceptnota worden onder ander de voorwaarden geschetst

Nadere informatie

EXPERTISECENTRUM HORECARECHT

EXPERTISECENTRUM HORECARECHT EXPERTISECENTRUM HORECARECHT Fairtradewinkel + bier- en wijnverkoop Tweede en derde tekstballon In deze factsheet wordt in de tweede en derde tekstballon de indruk gewekt dat hier sprake zou kunnen zijn

Nadere informatie

Versie Definitief April Nota Terrasinrichting Westergasfabriek

Versie Definitief April Nota Terrasinrichting Westergasfabriek Versie Definitief April 2018 Nota Terrasinrichting Westergasfabriek Gemeente Amsterdam Stadsdeel West Versie Definitief April 2018 Nota Terrasinrichting Westergasfabriek 1 Inleiding 1.1 Aanleiding De Westergasfabriek

Nadere informatie

Aanvraagformulier exploitatievergunning & drank- en horecavergunning horecabedrijven

Aanvraagformulier exploitatievergunning & drank- en horecavergunning horecabedrijven Aanvraagformulier exploitatievergunning & drank- en horecavergunning horecabedrijven Aanvraag voor het verkrijgen van een vergunning als bedoeld in artikel 2:28 van de Algemene Plaatselijke Verordening

Nadere informatie

Nota Terrasinrichting Westergasfabriek Amsterdam

Nota Terrasinrichting Westergasfabriek Amsterdam GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Amsterdam Nr. 101402 15 mei 2018 Nota Terrasinrichting Westergasfabriek Amsterdam 1 Inleiding 1.1 Aanleiding De Westergasfabriek is een bijzonder gebied.

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Agendanummer Registratienummer raad 6755 Behorend bij het Burgemeester-advies met registratienummer 6087 Moet in elk geval behandeld zijn in de raadsvergadering van de gemeente

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER DRANK- EN HORECAVERGUNNING / EXPLOITATIEVERGUNNING / AANWEZIGHEIDSVERGUNNING VOOR KANSSPELAUTOMATEN (COMMERCIEEL)

AANVRAAGFORMULIER DRANK- EN HORECAVERGUNNING / EXPLOITATIEVERGUNNING / AANWEZIGHEIDSVERGUNNING VOOR KANSSPELAUTOMATEN (COMMERCIEEL) Publiekshal Het Rond 1, Zeist Telefoon 14 030 zeist@zeist.nl Postbus 513, 3700 AM Zeist www.zeist.nl www.twitter.com/gemeentezeist Gemeente Zeist AANVRAAGFORMULIER DRANK- EN HORECAVERGUNNING / EXPLOITATIEVERGUNNING

Nadere informatie

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Dalfsen; gelezen het voorstel van afdeling Bestuurszaken d.d.1 juni 2016, nummer 1918;

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Dalfsen; gelezen het voorstel van afdeling Bestuurszaken d.d.1 juni 2016, nummer 1918; GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Dalfsen. Nr. 90219 6 juli 2016 Nadere regels voor het hebben van uitstallingen Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Dalfsen; gelezen het

Nadere informatie

Beleidsregel Bed & Breakfast in Lelystad

Beleidsregel Bed & Breakfast in Lelystad Beleidsregel Bed & Breakfast in Lelystad Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Officiële naam regeling Citeertitel Besloten door Deze versie is geldig tot (als de vervaldatum

Nadere informatie

HORECANOTA 2011. Gemeente Leidschendam-Voorburg. Kenmerk: 577374/583898

HORECANOTA 2011. Gemeente Leidschendam-Voorburg. Kenmerk: 577374/583898 HORECANOTA 2011 Gemeente Leidschendam-Voorburg Kenmerk: 577374/583898 2 Inhoudsopgave Inleiding 4 1. Doelen en uitgangspunten van het horecabeleid 5 1.1 Doelen 5 1.2 Uitgangspunten 5 2. Ontwikkelingen

Nadere informatie

Notitie sluitingstijden horeca tijdens zon- en feestdagen 2014 t/m 2017, gemeente Deurne

Notitie sluitingstijden horeca tijdens zon- en feestdagen 2014 t/m 2017, gemeente Deurne Gemeenteblad nr. 75, 23 oktober 2013 Notitie sluitingstijden horeca tijdens zon- en feestdagen 2014 t/m 2017, gemeente Deurne Deurne, 10 oktober 2013. Versie 1.0. Colofon: Portefeuillehouder : H.J. Mak,

Nadere informatie

Terrasvlonders (parklets) 2016

Terrasvlonders (parklets) 2016 Terrasvlonders (parklets) 2016 Gebied dorpshaven Wassenaar (DockW). Regels Datum: 24-05-2016 Zaaknummer: Z-23209 1 Inhoudsopgave 1. AANLEIDING... 3 1.1 Kleinschalige proef... 3 1.2 Uitgangspunten terrasvlonders...

Nadere informatie

Deregulering in het fysiek domein

Deregulering in het fysiek domein Deregulering in het fysiek domein 4. Sluitingstijden horeca AFDELING 8: TOEZICHT OP HORECABEDRIJVEN Artikel 2:27 Begripsomschrijvingen In deze afdeling wordt verstaan onder: 1. Horecabedrijf: a. de voor

Nadere informatie

Aanvraagformulier exploitatievergunning horecabedrijf Als bedoeld in artikel 2.28 van de Algemene Plaatselijke Verordening voor Rijswijk

Aanvraagformulier exploitatievergunning horecabedrijf Als bedoeld in artikel 2.28 van de Algemene Plaatselijke Verordening voor Rijswijk Aanvraagformulier exploitatievergunning horecabedrijf Als bedoeld in artikel 2.28 van de Algemene Plaatselijke Verordening voor Rijswijk De exploitatievergunning is bestemd voor: ondernemers die een (horeca)inrichting

Nadere informatie

Reden van het besluit:

Reden van het besluit: Onder een coffeeshop wordt in deze vergunning verstaan: een horecabedrijf in het bezit van vergunning voor het verstrekken van uitsluitend alcoholvrije drank waar handel in cannabisproducten plaatsvindt

Nadere informatie

Algemene beleidsuitgangspunten

Algemene beleidsuitgangspunten Richtlijnen terrassen en zitgelegenheden RIS109479b_20-10-2003 Algemene beleidsuitgangspunten De doelstellingen van het terrassenbeleid waren en zijn: - verlevendiging van de stad door toename terrassen;

Nadere informatie

TERRASSENBELEID HILLEGOM

TERRASSENBELEID HILLEGOM TERRASSENBELEID HILLEGOM INLEIDING In het kader van de ontwikkeling van het centrum en naar aanleiding van verzoeken van horecaondernemers is besloten een beleid te ontwikkelen om terrassen het gehele

Nadere informatie

BELEIDSREGELS TERRASSEN VOORSCHRIFTEN VOOR TERRASSEN IN DE GEMEENTE GOIRLE

BELEIDSREGELS TERRASSEN VOORSCHRIFTEN VOOR TERRASSEN IN DE GEMEENTE GOIRLE BELEIDSREGELS TERRASSEN VOORSCHRIFTEN VOOR TERRASSEN IN DE GEMEENTE GOIRLE zoals vastgesteld bij bij besluit van de burgemeester d.d. 4 april 2016 publicatie d.d. 6 april 2016 BELEIDSREGELS TERRASSEN

Nadere informatie

Criteria voor de uitgifte van terrasvergunningen

Criteria voor de uitgifte van terrasvergunningen Criteria voor de uitgifte van terrasvergunningen Augustus 2016 Inhoud 1. Inleiding 3 2. Definities 4 3. Criteria voor terrassen in de binnenstad 5 Functie van de locatie 5 Situering 5 Ruimtelijke kwaliteit

Nadere informatie

Bijlage 1: Sanctietabel behorend bij het Alcohol- en Horecasanctiebeleid Altena 2019

Bijlage 1: Sanctietabel behorend bij het Alcohol- en Horecasanctiebeleid Altena 2019 Begunstigings-termijn Sanctie per Bestuursdwang toepassing Sanctiemiddel (geadviseerd) Categorie Toelichting Overtreding Artikel Regelgeving Bijlage : Sanctietabel behorend bij het Alcohol- en Horecasanctiebeleid

Nadere informatie

Aanvraagformulier drank- en horecavergunning model A

Aanvraagformulier drank- en horecavergunning model A Aanvraagformulier drank- en horecavergunning model A Dit formulier kunt u ingevuld en ondertekend sturen naar: Gemeente Wijk bij Duurstede Postbus 83 3960 BB Wijk bij Duurstede t (0343)595595 e info@wijkbijduurstede.nl

Nadere informatie

Gemeente Almere 1. INLEIDING 2. JURIDISCH KADER. 2.1 Algemene Plaatselijke Verordening 1996 (APV 1996) 2.2 Wet milieubeheer

Gemeente Almere 1. INLEIDING 2. JURIDISCH KADER. 2.1 Algemene Plaatselijke Verordening 1996 (APV 1996) 2.2 Wet milieubeheer 1. INLEIDING 2. JURIDISCH KADER 2.1 Algemene Plaatselijke Verordening 1996 (APV 1996) 2.2 Wet milieubeheer 2.3 Brandbeveiligingsverordening 2.4 Drank- en Horecawet 2.5 Algemene wet bestuursrecht 2.6 Leges-

Nadere informatie

Overige aanvraag Op uw aanvraag voor een Drank- en Horecavergunning op grond van de Drank- en Horecawet (DHW) heb ik afzonderlijk beschikt.

Overige aanvraag Op uw aanvraag voor een Drank- en Horecavergunning op grond van de Drank- en Horecawet (DHW) heb ik afzonderlijk beschikt. Stichting Golfpark Spandersbosch T.a.v. het bestuur Sportpark Crailoo 26 1222 AA HILVERSUM POSTBUS 9900 1201 GM HILVERSUM AFDELING: PUBLIEKSZAKEN BEZOEKADRES: OUDE ENGHWEG 23 (BEZOEK NA TELEFONISCHE AFSPRAAK)

Nadere informatie

Nadere regels behorende tot artikel 2.10 B van de Algemene Plaatselijke Verordening

Nadere regels behorende tot artikel 2.10 B van de Algemene Plaatselijke Verordening Bijlage 1 Voorwerpen in openbare ruimte 1. Het plaatsen van uitstallingen Voor het plaatsen van voorwerpen in de openbare ruimte werd voorheen in artikel 2.10 A APV een vergunning van het college van burgemeester

Nadere informatie

college van burgemeester en wethouders openbare orde en veiligheid nieuwe regeling Weekblad voor Salland,

college van burgemeester en wethouders openbare orde en veiligheid nieuwe regeling Weekblad voor Salland, Nadere regels inzake terrassen gemeente Raalte Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Officiële naam regeling Citeertitel Vastgesteld door Onderwerp Gemeente Raalte Nadere

Nadere informatie

Ontwerp Beleidsregel Ondergeschikte horeca bij Detailhandel 24 februari 2015

Ontwerp Beleidsregel Ondergeschikte horeca bij Detailhandel 24 februari 2015 Ontwerp Beleidsregel Ondergeschikte horeca bij Detailhandel 24 februari 2015 1. Waar gaat deze beleidsregel over? Op welke wijze gaat de gemeente Bergen om met ondergeschikte (ondersteunende) horeca of

Nadere informatie

Exploitatievergunning

Exploitatievergunning Exploitatievergunning Als u in Kapelle een horecabedrijf wilt exploiteren, heeft u in de meeste gevallen een exploitatievergunning nodig. De horecabedrijven die in het bezit zijn van een rechtsgeldige

Nadere informatie

Uittreksel uit concept APV Schagen 2016 onderdeel Toezicht op openbare inrichtingen.

Uittreksel uit concept APV Schagen 2016 onderdeel Toezicht op openbare inrichtingen. Uittreksel uit concept APV Schagen 2016 onderdeel Toezicht op openbare inrichtingen. A. Uittreksel uit het concept-raadsvoorstel: Samenvatting Het voorstel is om de Algemene plaatselijke verordening (verder

Nadere informatie

INGEBRUIKGEVINGSOVEREENKOMST. De ondergetekenden

INGEBRUIKGEVINGSOVEREENKOMST. De ondergetekenden INGEBRUIKGEVINGSOVEREENKOMST De ondergetekenden A. De gemeente Peel en Maas, in deze rechtsgeldig vertegenwoordigd door de heer F.W.T. Krause, teammanager Omgevingsontwikkeling, hierna te noemen ingebruikgever

Nadere informatie

Aanvraagformulier exploitatievergunning openbare inrichting Als bedoeld in artikel 2:28 van de Algemene Plaatselijke Verordening gemeente Houten

Aanvraagformulier exploitatievergunning openbare inrichting Als bedoeld in artikel 2:28 van de Algemene Plaatselijke Verordening gemeente Houten Aan de burgemeester van de gemeente Houten Postbus 30 3990 DA Houten Aanvraagformulier exploitatievergunning openbare inrichting Als bedoeld in artikel 2:28 van de Algemene Plaatselijke Verordening gemeente

Nadere informatie

Regels uitstallingen en losse reclameborden Leeuwarden

Regels uitstallingen en losse reclameborden Leeuwarden Regels uitstallingen en losse reclameborden Leeuwarden Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd APV Leeuwarden 2.10 Regels uitstallingen en losse reclameborden Leeuwarden

Nadere informatie

Vervallen: opgenomen onder de evenementenbepaling (artikelen 2.2.1 en 2.2.2)

Vervallen: opgenomen onder de evenementenbepaling (artikelen 2.2.1 en 2.2.2) Overzicht mogelijke wijzigingen APV in kader van vermindering regelgeving (Wijzigingsvoorstellen bij artikelen zijn groter en schuin gedrukt in de tekst opgenomen) Artikel 2.1.2.1 Optochten Vervallen:

Nadere informatie

Terrassen behorend bij een horecabedrijf: Algemeen

Terrassen behorend bij een horecabedrijf: Algemeen Terrassen behorend bij een horecabedrijf: Algemeen Artikel 1 Gevaar en overlast Het voorwerp geplaatst op, langs of boven de openbare weg/grond mag geen gevaar en overlast opleveren voor alle verkeer,

Nadere informatie

Sanctietabel behorend bij Alcohol- en Horecasanctiebeleid Sint-Michielsgestel

Sanctietabel behorend bij Alcohol- en Horecasanctiebeleid Sint-Michielsgestel Sanctietabel behorend bij Alcohol- en Horecasanctiebeleid Sint-Michielsgestel : Algemene Plaatselijke Verordening Sint-Michielsgestel 2014 : Drank- en Horecawet, geldend per 1-1-2014 Regelgeving Artikel

Nadere informatie

Handhavingsorganisatie

Handhavingsorganisatie Gemeente Den Haag Dienst Stadsbeheer Handhavingsorganisatie Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk BWT-00492GGB18 Aantal bijlagen Datum 31 juli 2018 Onderwerp Gedeeltelijke weigering terrasvergunning AANVRAAG

Nadere informatie

Raadsvergadering: 22 mrt 2016 Besluit: Unaniem Aangenomen

Raadsvergadering: 22 mrt 2016 Besluit: Unaniem Aangenomen Raadsvergadering: 22 mrt 2016 Besluit: Unaniem Aangenomen Agendanr.: 7 Voorstelnr.: RB2016016 Onderwerp: aanpassing Algemene Plaatselijke Verordening Programma: programma 2 Reden van agendering: ter besluitvorming

Nadere informatie

VERORDENING DRANK EN HORECAWET

VERORDENING DRANK EN HORECAWET VERORDENING DRANK EN HORECAWET Gooise Meren 2017 Versie definitief 1.0 14 maart 2017 1 Kerngegevens Op grond van de Drank- en Horecawet zijn gemeenten verplicht om in ieder geval ten aanzien van de schenktijden

Nadere informatie

Beleidsregel uitstallingen en voorwerpen op of aan de weg.

Beleidsregel uitstallingen en voorwerpen op of aan de weg. CVDR Officiële uitgave van Epe. Nr. CVDR123092_1 14 augustus 2017 Beleidsregel uitstallingen en voorwerpen op of aan de weg. 1.0 Juridisch kader De beleidsregel bevat nadere regels voor het plaatsen van

Nadere informatie

Postbus 11 Postbus 12 Postbus 11 Postbus AA Bladel 5520 AA Eersel 5688 ZG Oirschot 5540 AA Reusel. eigenaar

Postbus 11 Postbus 12 Postbus 11 Postbus AA Bladel 5520 AA Eersel 5688 ZG Oirschot 5540 AA Reusel. eigenaar Aanvraagformulier exploitatievergunning bij DHW-vergunning Voor het exploiteren van een openbare inrichting is een vergunning nodig op grond van artikel 2:28 van de Algemene Plaatselijke Verordening. Deze

Nadere informatie

Aanvraagformulier Horeca exploitatievergunning (voor een bedrijf waar geen alcohol wordt geschonken) tevens aanvraagformulier voor een terras

Aanvraagformulier Horeca exploitatievergunning (voor een bedrijf waar geen alcohol wordt geschonken) tevens aanvraagformulier voor een terras Vergunningen, Toezicht en Handhaving Afdeling Vergunningen Postadres Postbus 8406, 3503 RK Utrecht Telefoon 030-286 48 02 Fax 030-286 36 00 www.utrecht.nl/horecaloket Aanvraagformulier Horeca exploitatievergunning

Nadere informatie

Terrassenbeleid Stadsdeel Zuid 2017

Terrassenbeleid Stadsdeel Zuid 2017 Terrassenbeleid Stadsdeel Zuid 2017 Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Stadsdeel Zuid Officiële naam Terrassenbeleid Stadsdeel Zuid 2017 Citeertitel Terrassenbeleid Stadsdeel Zuid 2017 Vastgesteld

Nadere informatie

BELEIDSREGELS VENT- EN STANDPLAATSVERGUNNINGEN GEMEENTE SCHOUWEN- DUIVELAND 2011

BELEIDSREGELS VENT- EN STANDPLAATSVERGUNNINGEN GEMEENTE SCHOUWEN- DUIVELAND 2011 BELEIDSREGELS VENT- EN STANDPLAATSVERGUNNINGEN GEMEENTE SCHOUWEN- DUIVELAND 2011 Burgemeester en wethouders van Schouwen-Duiveland; gelet op de artikelen 5:15 en 5:18 van de Algemene plaatselijke verordening

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad: 1061443 Datum: Behandeld door: 15 februari 2013 S.T.W. Reus Afdeling/Team: Vergunningen, Toezicht en HandhavingA/BA Onderwerp: Vaststelling Verordening

Nadere informatie

BELEIDSREGELS TERRASSEN GEMEENTE SCHOUWEN-DUIVELAND 2017

BELEIDSREGELS TERRASSEN GEMEENTE SCHOUWEN-DUIVELAND 2017 BELEIDSREGELS TERRASSEN GEMEENTE SCHOUWEN-DUIVELAND 2017 1 De burgemeester van Schouwen-Duiveland en het college van burgemeester en wethouders, ieder voor zover het zijn bevoegdheden betreft; gelet op

Nadere informatie

Notitie uitstallingen bij winkels in de gemeente Hellevoetsluis. Vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders d.d.

Notitie uitstallingen bij winkels in de gemeente Hellevoetsluis. Vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders d.d. Notitie uitstallingen bij winkels in de gemeente Hellevoetsluis Vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders d.d. 1 Inleiding Ingevolge artikel 2.1.5.1 voorwerpen of stoffen op, aan of boven

Nadere informatie

Intrekken Terrassenbeleid stadsdeel Zuid 2012 en vaststellen Terrassenbeleid stadsdeel Zuid 2017

Intrekken Terrassenbeleid stadsdeel Zuid 2012 en vaststellen Terrassenbeleid stadsdeel Zuid 2017 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Amsterdam Nr. 211594 30 november 2017 Intrekken Terrassenbeleid stadsdeel Zuid 2012 en vaststellen Terrassenbeleid stadsdeel Zuid 2017 Amsterdam, 21 november

Nadere informatie

Beleidsregels Terrassen 2012 van de gemeente Zwijndrecht

Beleidsregels Terrassen 2012 van de gemeente Zwijndrecht Beleidsregels Terrassen 2012 van de gemeente Zwijndrecht Versie: 28 maart 2012 In werking: 1 mei 2012 Inhoudsopgave Pagina 1. Doelstellingen terrassenbeleid 3 2. Algemene uitgangspunten 3 3. Definitie

Nadere informatie

APV: Model APV VNG (laatst gewijzigd: ) Contactpersoon: Patrick Swinkels, DHW: Drank- en Horecawet, geldend per

APV: Model APV VNG (laatst gewijzigd: ) Contactpersoon: Patrick Swinkels, DHW: Drank- en Horecawet, geldend per : Model VNG (laatst gewijzigd: 11-07-2012) Contactpersoon: Patrick Swinkels, 06-51205612 : Drank- en Horecawet, geldend per 1-1-2013 3 Bedrijf exploiteert zonder (rechtsgeldige) vergunning 3 Bedrijf exploiteert

Nadere informatie

Schenktijden alcohol in paracommerciële horecabedrijven Kenmerk

Schenktijden alcohol in paracommerciële horecabedrijven Kenmerk Schenktijden alcohol in paracommerciële horecabedrijven --------------------------------------------------------------------------- Kenmerk Aan de gemeenteraad. Inleiding Op 1 januari 2013 is de nieuwe

Nadere informatie

Toelichting. Beleidsregels terrassen

Toelichting. Beleidsregels terrassen Toelichting Beleidsregels terrassen Gemeente Gennep, maart 2015 1 Hoofdstuk 1 Inleiding 1.1 Aanleiding Het gemeentebestuur van Gennep streeft naar ruimtelijke kwaliteit: de mate waarin tegemoet wordt gekomen

Nadere informatie

C O N C E P T Beleidsregel Terrassen in de gemeente Rijswijk 2011

C O N C E P T Beleidsregel Terrassen in de gemeente Rijswijk 2011 C O N C E P T Beleidsregel Terrassen in de gemeente Rijswijk 2011 Conceptversie maart 2011 1 Inhoud Pagina Samenvatting 4 1. Inleiding 6 1.1 Algemeen 6 1.2 Uitzonderingen 7 1.3 Privégronden 7 2. Doelen

Nadere informatie

1. AANLEIDING. Kleinschalige proef. Ervaring en evaluatie 2014. Uitgangspunten terrasvlonders

1. AANLEIDING. Kleinschalige proef. Ervaring en evaluatie 2014. Uitgangspunten terrasvlonders Terrasvlonders 2015 INHOUDSOPGAVE 1. AANLEIDING 3 Kleinschalige proef 3 Ervaring en evaluatie 2014 3 Uitgangspunten terrasvlonders 3 2. TERRASVLONDERS 2015 5 Voorwaarden 5 Proces van vergunningverlening

Nadere informatie

Bed and Breakfast 2010

Bed and Breakfast 2010 Beleidsnotitie Bed and Breakfast 2010 Een nadere uitwerking voor de toepassing van de ontheffingsbevoegdheid als omschreven in artikel 3.23 van de Wet ruimtelijke ordening juncto artikel 4.1.1 van het

Nadere informatie

CONCEPT Exploitatie- en terrasvergunning + aanhangsel, "Stichting Dorpshuis Austerlitz, Oude Postweg 144 (tijdelijk)

CONCEPT Exploitatie- en terrasvergunning + aanhangsel, Stichting Dorpshuis Austerlitz, Oude Postweg 144 (tijdelijk) Publiekshal Het Rond 1, Zeist www.zeist.nl www.twitter.com/gemeentezeist Postbus 513, 3700 AM Zeist www.facebook.com/gemeentezeist Telefoon 14 030 zeist@zeist.nl Stichting Dorpshuis Austerlitz Datum 04

Nadere informatie

ECLI:NL:RVS:2004:AR2515

ECLI:NL:RVS:2004:AR2515 ECLI:NL:RVS:2004:AR2515 Instantie Raad van State Datum uitspraak 22-09-2004 Datum publicatie 22-09-2004 Zaaknummer 200400106/1 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Bestuursrecht Hoger beroep

Nadere informatie