BIJLAGE BEHORENDE BIJ HET BESLUIT VAN DE BURGEMEESTER D.D. 4 SEPTEMBER 2012 TOT VASTSTELLING VAN NADERE REGELS VOOR DE HORECA.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "BIJLAGE BEHORENDE BIJ HET BESLUIT VAN DE BURGEMEESTER D.D. 4 SEPTEMBER 2012 TOT VASTSTELLING VAN NADERE REGELS VOOR DE HORECA."

Transcriptie

1 BIJLAGE BEHORENDE BIJ HET BESLUIT VAN DE BURGEMEESTER D.D. 4 SEPTEMBER 2012 TOT VASTSTELLING VAN NADERE REGELS VOOR DE HORECA. In de algemene toelichting bij dit besluit zijn algemene beleidsuitgangspunten opgenomen ten aanzien van horecaterrassen. REGELING HORECATERRASSEN S-HERTOGENBOSCH 2012 (Artikelen met toelichting) De grondslagen van deze regeling zijn: 1. De openbare orde 2. Het voorkomen of beperken van overlast 3. Het voorkomen of beperken van aantasting van het woon- en leefklimaat 4. De veiligheid van personen of goederen 5. De verkeersvrijheid of -veiligheid 6. Het uiterlijk aanzien c.q. de redelijke eisen van welstand A. OMVANG EN SITUERING VAN HET TERRAS 1. Met het oog op functionaliteit en doelmatigheid heeft een terras een minimale diepte van 1,5 meter. Een minimale afmeting van 1.5 meter is nodig voor een normaal gebruik van een terras. In deze 1.5 meter kunnen stoelen alleen naast elkaar staan, evenals de tafels. Iemand die op een stoel zit neemt heeft ongeveer 1.5 meter diepte nodig. 2. Het terras heeft een maximale diepte van 3.5 meter, gemeten loodrecht op de gevel. Op pleinen, open ruimten en verruimingen in de straat kan van deze maat worden afgeweken. In alle gevallen moet een vrije en onbelemmerde doorgang aanwezig blijven van minimaal 1,2 meter (inclusief de breedte van de trottoirband) tot de rand van de trottoirband (overgang trottoirband rijbaan) of het hart van de molgoot of - indien aanwezig - tot andere belemmerende obstakels als lantaarnpalen, verkeersborden en overig straatmeubilair. Indien geen trottoir of molgoot aanwezig is, moet een minimale onbelemmerde doorgang van 3 meter aanwezig zijn ten behoeve van het calamiteitenverkeer (brandweer, politie, ambulance etc.). In de drukke wandel- en looproutes in de binnenstad, te weten: Visstraat, Hooge Steenweg, Orthenstraat, Marktstraat, Markt noord- en oostzijde, Pensmarkt, Hinthamerstraat (promenade), Schapenmarkt en Vughterstraat, wordt in plaats van 1,2 meter een vrije doorgang van 2 meter aangehouden In de praktijk is gebleken dat met een dieptemaat van 3,5 meter een betere exploitatie van het terras mogelijk is. Rekening houdend met de normale afmetingen van tafels en stoelen en de gebruiksruimte die bezoekers nodig hebben, voldoet de dieptemaat van 3,5 m.

2 De breedte van 1,2 meter is minimaal nodig om bijvoorbeeld met een rolstoel, rollator of een kinderwagen te kunnen passeren. Dit houdt in dat het trottoir tenminste een breedte moet hebben van 2,7 meter resp. 3,2 meter om voor een terrasvergunning in aanmerking te kunnen komen. Alleen als de doorgang op andere wijze voldoende is gewaarborgd en tenminste een onbelemmerde doorgang van 3 m. aanwezig is ten behoeve van het calamiteitenverkeer, kan van de eis van 1,2 m. resp. 2 m. worden afgeweken en kan ontheffing worden verleend. Voor het plaatsen van banken in die gevallen dat voor een terras onvoldoende ruimte aanwezig is, wordt geen toestemming verleend. 3. Het terras is in principe gesitueerd voor de gevel of langs de zijgevel van de inrichting waarvoor de vergunning wordt aangevraagd. Met schriftelijke toestemming van de rechthebbende op de naastgelegen onroerende zaken, te overleggen bij de aanvraag voor een terrasvergunning, kan van deze regel worden afgeweken. De rechthebbende op de naastgelegen onroerende zaken kan deze toestemming te allen tijde intrekken. In bepaalde situaties heeft de rechthebbende geen bezwaar tegen een terras dat door de buurman voor zijn pand wordt geplaatst. Om discussies te voorkomen verlangt de gemeente een schriftelijke toestemming van de rechthebbende voor het plaatsen van een terras. Een rechthebbende is bijvoorbeeld de eigenaar of de pachter. 4. Uit ruimtelijke overwegingen of uit overwegingen ten aanzien van de kwaliteit van de inrichting van de openbare ruimte (uiterlijk aanzien) en/of in relatie tot de doorstroming van het voetgangersverkeer, kunnen zogenaamde eilandterassen de voorkeur verdienen en wordt een terras voor de gevel niet toegestaan. In bijzondere situaties kan dit eilandterras aan de overzijde van de rijbaan zijn gelegen mits het verkeersbelang en/of de kwaliteit van de openbare ruimte zich hiertegen niet verzet. De ruimtelijke overwegingen kunnen samenhangen met de inrichting van de openbare ruimte of bijvoorbeeld de wijze van bestrating. Het is ook mogelijk dat er een betere afwikkeling van de voetgangersstromen nodig is. 5. Ten behoeve van de warenmarkt, kermis en eventuele andere evenementen kunnen de afmetingen van een terras worden aangepast. De voortgang van deze activiteiten, waaronder het opbouwen en afbreken, mag door een uitstaand terras niet worden gehinderd. Omgekeerd is het in bepaalde gevallen mogelijk tijdens evenementen een uitbreiding van het terras toe te staan. Op de Markt is jaren geleden uitbreiding van de terrassen toegestaan mits de warenmarkt, de kermis en andere evenementen hiervan geen hinder ondervinden. B. INRICHTING VAN HET TERRAS EN/OF REDELIJKE EISEN VAN WELSTAND. Terrasmeubilair bestaat uit de volgende elementen: Tafels Stoelen/Banken Parasols, staande op één voet en inklapbaar Menuborden Bestekbakken

3 Overige elementen zoals sfeerelementen en staande asbakken (deze elementen mogen beperkt worden neergezet en mogen niet in conflict komen met de omgeving) 6. Het gebruikte terrasmeubilair moet in het gebied gelegen binnen het beschermd stadsgezicht recht doen aan het historische karakter van de binnenstad. Het meubilair moet in de gehele gemeente stijlvol zijn, passen in de omgeving, bestaan uit degelijke materialen en een degelijke uitstraling hebben. Voor 2009 stelde de gemeente strikte eisen aan het terrasmeubilair. Mede vanwege de vele ontwikkelingen op dat gebied en de zelfregulering door de horecaondernemers, wordt dit niet meer noodzakelijk geacht. Deze regel geeft de gemeente nog wel de mogelijkheid op om te treden bij excessen. 7. Staantafels zijn op een terras niet toegestaan (zie voorwaarde 27). Tafels op een terras hebben een maximale hoogte van 80 cm. Door de invoering van het rookverbod op 1 juli 2008 heeft de horeca opnieuw het verzoek gedaan om op bepaalde momenten staantafels neer te mogen zetten. Vanuit openbare orde en veiligheidsoverwegingen is besloten dit niet toe te staan (zie voorwaarde 27). Tijdens evenementen kan een vergunning worden verleend voor het hebben van staantafels. Per situatie wordt beoordeeld of staantafels worden toegestaan. Daarbij wordt getoetst op de veiligheid en bruikbaarheid van de weg. 8. Het terrasmeubilair mag alleen - bruikbaar voor gasten - zijn uitgestald gedurende de openingstijden van het terras, die op grond van de Horecaverordening zijn toegestaan. Gedurende de voor een terras geldende sluitingstijden moet het meubilair zijn verwijderd of vastgelegd. Opslag of het opstapelen van terrasmeubilair in de openbare ruimte is in principe niet toegestaan. Tijdens de warenmarkt op de Markt en de Pensmarkt moet een gedeelte van stoelen en tafels tijdelijk worden opgeslagen. Terrasmeubilair mag dan gedurende openingstijden van de horecagelegenheid bij wijze van uitzondering tegen de gevel worden geplaatst. Stapels, eventueel afgedekt met een zeil, zijn laag en klein en hebben in verband met overzichtelijkheid voor de politie een maximale afmeting van 2 x 5 x 1,5 meter hoog. Na sluiting moet het meubilair worden vastgezet of binnen worden opgeslagen. 9. Vlonders op terrassen, mits toegestaan krachtens bestemmingsplan, mogen worden gelegd vanaf week 40 en moeten uiterlijk worden verwijderd in week 14. Een dergelijk slecht weer-terras mag worden voorzien van zijschotten conform punt 20 en 21, echter met dien verstande dat deze zijschotten even diep mogen zijn als de vlonder. Aan de voorzijde mag het slecht weerterras zijn voorzien van dichte schotten met een hoogte van maximaal 1,40 m. en transparant vanaf 0,90 m. boven maaiveld. Ook zijn bloembakken toegestaan, die niet hoger zijn dan 0,90 m, inclusief begroeiing 1.20 m boven maaiveld. Een vlonder is een bouwwerk waarvoor een bouwvergunning en/of monumentenvergunning is vereist.

4 In geval van strijd met het ter plaatse geldende bestemmingsplan, wordt deze vergunning niet verleend. (Zie ook algemene toelichting) 10. Serveerkasten worden binnen 2 m. uit de gevel geplaatst. 11. Menuborden en overige sfeerelementen worden binnen de grenzen van het terras geplaatst. Op een terras mogen maximaal 2 menuborden/menukasten worden geplaatst. 12. De omvang van het terras wordt aangegeven door middel van (koperen) noppen die van gemeentewege worden aangebracht. Overschrijding van het door deze noppen aangegeven gebied, is niet toegestaan. Het verwijderen of verplaatsen van deze noppen anders dan van gemeentewege, is niet toegestaan. 13. Zonder (standplaats-)vergunning van het college is het niet toegestaan bars en daarmee vergelijkbare elementen -tijdelijk- op een terras te plaatsen. Het hebben van een permanent tappunt op een terras is niet toegestaan. 14. Bij een terras mag verlichting worden aangebracht indien dit past bij het betreffende pand en dit niet storend werkt voor de omgeving. In sommige gevallen, bijvoorbeeld bij verlichting aan de gevel, kan een omgevingsvergunning nodig zijn. 15. Reclame-uitingen op het terras zijn beperkt toegestaan. De volgende aanduidingen zijn toegestaan: op een terrasafscheiding alleen de naam van de horecazaak met een maximale afmeting van 0,40 x 0,20 m. tot maximaal 10% van het oppervlak met een maximale hoogte van 20 cm.; op de volant van een zonnescherm of luifel: reclame of de naam van het betreffende horecabedrijf tot maximaal 10% van de volant; op de volant van een parasol: reclame of de naam van het betreffende horecabedrijf tot maximaal 10% van de volant; een volant heeft een maximale hoogte van 20 cm. Vanwege de verscheidenheid aan maten van volants is de meest voorkomende maat van 20 cm opgenomen. Dit is gewenst in het kader van de handhaving en dit voorkomt discussie. Terrasafscheidingen 16. Terrassen, die zijn gesitueerd direct grenzend aan de voorgevel/zijgevel van het horecapand, mogen alleen aan de zijkant een terrasschot hebben. 17. Terrassen mogen aan de voorzijde slechts bloembakken als afscheiding hebben die niet hoger zijn dan 0,90 m, inclusief begroeiing 1.20 m. Met carnaval wordt desgevraagd een tijdelijke overkluizing van het terras uit veiligheidsoverwegingen toegestaan krachtens een ontheffing van deze eis, mits aan de bouwkundige vereisten wordt voldaan. Vanuit welstandsperspectieven wordt met het toepassen van schotten terughoudend omgegaan. Bloembakken hebben een meer open karakter dan schotten. 18. Op eilandterrassen mogen slechts afscheidingen worden geplaatst, die maximaal 1,20 m. hoog zijn en volledig zijn opengewerkt. Ook zijn bloembakken toegestaan, die niet hoger

5 zijn dan 0,90 m, inclusief begroeiing 1.20 m boven maaiveld. 19. Zijschotten mogen slechts op een zodanige manier aan de gevel worden bevestigd, dat zij onmiddellijk wegneembaar zijn. 20. Terrasafscheidingen mogen alleen uitstaan als het terras is uitgezet. 21. Zijschotten zijn minimaal 1 m. en maximaal 4 m. lang maar zijn nooit langer dan de halve diepte van het terras. Ook zijn bloembakken toegestaan, die niet hoger zijn dan 0,90 m, inclusief begroeiing 1.20 m boven maaiveld. Bloembakken mogen wel over de hele lengte van het terras worden geplaatst. Voor afwijking van de lengte van terrasschotten kan ontheffing gegeven worden op pleinen, open ruimten, verruimingen in de straat of brede straten. Voorbeelden hiervan zijn pleinen zoals de Markt en brede straten zoals de Hinthamerstraat. Bij de beoordeling wordt o.a. gekeken naar de stedenbouwkundige uitstraling en verkeerstechnische aspecten. De beperking in de lengte van terrasschotten is gebaseerd op het uitgangspunt dat terrassen een open karakter moeten behouden. Zicht op de historische gevels maar ook een minimaal belemmerde doorkijk over straten en pleinen moet gewaarborgd blijven. In enkele gevallen zijn straten breed en hebben de terrasschotten een minimaal effect hierop. Hetzelfde geldt voor pleinen zoals de Markt. Hier kan van de eis van de halve diepte van het terras middels een ontheffing worden afgeweken. Bij ieder verzoek tot ontheffing wordt getoetst aan de weigeringsgronden in de Horecaverordening zoals het veilig en doelmatig gebruik van de weg maar ook aan de redelijke eisen van welstand. 22. De hoogte van de zijschotten is maximaal 1.80 meter en de zijschotten zijn vanaf 0.90 meter boven maaiveld transparant. Bij gebruik van bloembakken als zijschot, mogen deze bloembakken niet hoger zijn dan 0,90 m, inclusief begroeiing 1.20 m boven maaiveld. Ook hier zijn deze voorschriften gesteld om het open karakter van terrassen te behouden. De hoogte van de bloembakken is aangepast en vastgelegd. 23. Terrasschotten mogen slechts één kleur hebben en die kleur mag niet conflicteren met de kleurstelling van het horecapand. De stijlen van de schotten mogen aan afwijkende kleur hebben mits deze bijdraagt aan de kwalitatief goede uitstraling van het terras. In de praktijk worden veel terrasschotten standaard uitgevoerd met een afwijkende kleur voor de stijlen. Dit draagt positief bij aan de uitstraling en wordt daarom nu formeel vastgelegd. Zonneschermen/luifels e.d. 24. De ruimte tussen de bovenkant van het zijschot en de onderkant van het zonnescherm of luifel moet open zijn (geen flappen of andere materialen). Een luifel mag de grenzen van het terras niet overschrijden. De ruimte tussen een zijschot en een luifel mag niet worden afgesloten door middel van doeken of andere materialen. Het terras mag geen gesloten terras worden. Anders dan een parasol kan een luifel in elke gewenste diepte worden uitgedraaid. Oversteken is dus praktisch te voorkomen. 25. De kleur van het zonnescherm mag niet conflicteren met de kleurstelling van het horecapand. Dit ter beoordeling van de commissie voor welstand.

6 26. Parasols Parasols hebben een maximale breedte of diameter van 4 meter. Parasols mogen aan elkaar worden gekoppeld door middel van zogenaamde regengoten. Parasols mogen niet aan luifels worden bevestigd. Hierdoor verdwijnt het open karakter. Meerdere parasols op één voet zijn toegestaan. Parasols moeten kunnen worden ingeklapt. Parasols moet zijn ingeklapt of worden verwijderd als het terras niet uitstaat. Parasols mogen, indien dit geen hinder of gevaar oplevert, maximaal 50 centimeter oversteken. De kleur van de parasol moet zijn uitgevoerd in één kleur en deze kleur mag niet conflicteren met de omgeving. Parasolvoeten die in de grond worden verankerd zijn toegestaan. Het plaatsen van deze voeten gebeurt door of namens of onder toezicht van de gemeente, op kosten van de aanvrager. Het zelfstandig verankeren van dergelijke voeten is niet toegestaan. Parasols moeten kunnen worden ingeklapt. Op het moment dat het terras niet uitstaat wordt het zicht dan ook niet belemmerd. Er komen steeds meer soorten parasols en andersoortige overdekkingsmogelijkheden op de markt. Er worden parasols gemaakt waar 4 parasols op één voet steunen. (zogenaamde Quattro-parasols). Het oversteken van een parasol is soms niet te voorkomen, bijvoorbeeld doordat de vorm van het terras niet vierkant of langwerpig is. In geval van gevaar voor het veilig en doelmatig gebruik van de weg kan het voorschrift worden opgelegd dat oversteken niet is toegestaan. Het graven in gemeentegrond dient door of namens of onder toezicht van de gemeente te gebeuren. Dit in verband met eventueel aanwezige kabels en leidingen of archeologische objecten. C. OPENBARE ORDE, VEILIGHEID, ZEDELIJKHEID EN/OF WOON- EN LEEFKLIMAAT 27. Alleen publiek dat op het terras zittend aanwezig is, mag worden bediend. Deze voorwaarde impliceert ook dat een horecaondernemer niet mag toestaan dat een bezoeker op het terras staande drinkt. 28. Het terras en de directe omgeving van het terras, moet vrij worden gehouden van afval en zwerfvuil, al dan niet afkomstig van of veroorzaakt door het gebruik van het terras. 29. De exploitant en/of beheerder is verplicht medewerking te verlenen aan de bij of krachtens artikel 133 van de APV aangewezen toezichthouders bij de uitoefening van hun functie en de daaraan verbonden bevoegdheden. 30. Tot de bevoegdheden van toezichthouders behoren in ieder geval: het betreden van elke plaats, met uitzondering van de woning zonder toestemming van de bewoner; het vorderen van inlichtingen; het vorderen van inzage van zakelijke gegevens en bescheiden en daarvan al dan niet ter plaatse kopieën van maken; het vorderen van inzage in een document als bedoeld in artikel 1 van de Wet op de identificatieplicht. Een toezichthouder is verplicht desgevraagd, zijn/haar legitimatiebewijs te tonen. 31. Per geval kan de burgemeester specifieke voorschriften aan een terrasvergunning

7 verbinden en/of kan van deze nadere regels in bijzondere gevallen ontheffing verlenen. Daarnaast kan de burgemeester te allen tijde een verleende beschikking intrekken. 32. Indien geen overeenstemming wordt bereikt over redelijke eisen van welstand, opgenomen in deze regeling, wordt altijd het advies van de Commissie voor welstand gevraagd. Pro memorie Nadrukkelijk wordt gesteld dat geluidsoverlast tengevolge van het exploiteren van een terras moet worden voorkomen. Als gevolg van de bepalingen van de Wet Milieubeheer kan in de praktijk op het terras geen muziek ten gehore worden gebracht. Als de deur naar het inpandig gedeelte van de horeca-inrichting openstaat of als er een geopende pui is, mag het geluidsniveau dat binnen wordt geproduceerd, het (stemmen)geluid van de bezoekers op het terras niet overstemmen. Raad, college noch de burgemeester zijn aansprakelijk voor schade, die in verband staat met de exploitatie van het terras c.q. met het plaatsen, hebben, gebruiken, onderhouden of verwijderen van in of op de weg geplaatste voorwerpen ten behoeve van het terras.

Uitvoeringsbesluit artikel 2:28a, tweede lid Algemene Plaatselijke Verordening

Uitvoeringsbesluit artikel 2:28a, tweede lid Algemene Plaatselijke Verordening Uitvoeringsbesluit artikel 2:28a, tweede lid Algemene Plaatselijke Verordening (vastgesteld door de burgemeester van Alphen aan den Rijn op 29 augustus 2012) Nadere regels voor het hebben van een terras

Nadere informatie

Nadere regels voor terrassen 2013

Nadere regels voor terrassen 2013 Nadere regels voor terrassen 2013 Het college van Waalwijk, gelezen het voorstel van afdeling RSO d.d. 27 november 2012; overwegende dat het wenselijk is ter bescherming van het bepaalde in artikel 2:10

Nadere informatie

Aanvraagformulier vergunning terrassen

Aanvraagformulier vergunning terrassen Aanvraagformulier vergunning terrassen In artikel 2.10 van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) is geregeld dat het zonder vergunning verboden is voorwerpen te plaatsen op of aan een openbare plaats

Nadere informatie

Nadere regels terrassenbeleid

Nadere regels terrassenbeleid Nadere regels terrassenbeleid De Burgemeester van de gemeente Boxmeer en het College van burgemeester en wethouders van de gemeente Boxmeer; Ieder voor zover het zijn/haar bevoegdheden betreft; Gelet op

Nadere informatie

Terrassen in de Gemeente Losser Nadere regels terrassen gemeente Losser 2011

Terrassen in de Gemeente Losser Nadere regels terrassen gemeente Losser 2011 Terrassen in de Gemeente Losser Nadere regels terrassen gemeente Losser 2011 besluit d.d. 6-7-2011, datum bekendmaking 19-7-2011, datum inwerkingtreding 1-8-2011, gewijzigd 7 augustus 2017 1 Nadere regels

Nadere informatie

Beleidsregels Terrassen April 2017

Beleidsregels Terrassen April 2017 Beleidsregels Terrassen 2017 April 2017 Inhoudsopgave Artikel 1 Begripsomschrijving 5 Artikel 2 Inrichten van een terras 5 Artikel 3 Terrasmeubilair 5 Artikel 4 Openingstijden 5 Artikel 5 Gebruik gemeentegrond

Nadere informatie

Staat van wijzigingen d.d. 31 oktober 2012: Terrassenbeleid voor het centrum van Hengelo

Staat van wijzigingen d.d. 31 oktober 2012: Terrassenbeleid voor het centrum van Hengelo Terrassenbeleid voor het centrum van Hengelo Concept beleid Toetsingskader d. In de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht is in artikel 2.24 tweede lid geregeld, dat het mogelijk is een seizoensgebonden

Nadere informatie

NADERE REGELS TERRASSEN Artikel 2:10 Apv

NADERE REGELS TERRASSEN Artikel 2:10 Apv NADERE REGELS TERRASSEN Artikel 2:10 Apv Vastgesteld door het college Gepubliceerd in de Zandvoortse Courant Inwerkingtreding Registratienr: 2013/09/001579 Auteur: Telefoon: Fax: E-mail: Internet: Postadres:

Nadere informatie

Staat van wijzigingen d.d. 8 april 2013: Terrassenbeleid voor het centrum van Hengelo

Staat van wijzigingen d.d. 8 april 2013: Terrassenbeleid voor het centrum van Hengelo Terrassenbeleid voor het centrum van Hengelo Concept beleid Aanleiding en doelstelling Aanpassing Aanleiding en doelstelling In 2017 zal het nu voorliggende beleid worden geëvalueerd in overleg met de

Nadere informatie

BELEIDSREGELS TERRASSEN VOORSCHRIFTEN VOOR TERRASSEN IN DE GEMEENTE GOIRLE

BELEIDSREGELS TERRASSEN VOORSCHRIFTEN VOOR TERRASSEN IN DE GEMEENTE GOIRLE BELEIDSREGELS TERRASSEN VOORSCHRIFTEN VOOR TERRASSEN IN DE GEMEENTE GOIRLE zoals vastgesteld bij bij besluit van de burgemeester d.d. 4 april 2016 publicatie d.d. 6 april 2016 BELEIDSREGELS TERRASSEN

Nadere informatie

Nadere regels op basis van de APV Nummer; /in. Nadere regels Algemene Plaatselijke Verordening (APV) voor terrassen en uitstallingen

Nadere regels op basis van de APV Nummer; /in. Nadere regels Algemene Plaatselijke Verordening (APV) voor terrassen en uitstallingen Nadere regels op basis van de APV Nummer; 2014-009904/in Nadere regels Algemene Plaatselijke Verordening (APV) voor terrassen en uitstallingen Inleiding De gemeentelijke verordening (APV) is een regeling

Nadere informatie

Terrassen in Zwolle, versie 30 januari 2008. Opgesteld door de afdeling AFJ

Terrassen in Zwolle, versie 30 januari 2008. Opgesteld door de afdeling AFJ Terrassen in Zwolle, versie 30 januari 2008 Opgesteld door de afdeling AFJ 1 1.0 Juridisch kader Deze notitie bevat nadere regels voor de terrassen in Zwolle. 1.1 Formaliteiten en bevoegdheden. Het terrassenbeleid

Nadere informatie

Criteria voor de uitgifte van terrasvergunningen

Criteria voor de uitgifte van terrasvergunningen Criteria voor de uitgifte van terrasvergunningen Augustus 2016 Inhoud 1. Inleiding 3 2. Definities 4 3. Criteria voor terrassen in de binnenstad 5 Functie van de locatie 5 Situering 5 Ruimtelijke kwaliteit

Nadere informatie

Algemene beleidsuitgangspunten

Algemene beleidsuitgangspunten Richtlijnen terrassen en zitgelegenheden RIS109479b_20-10-2003 Algemene beleidsuitgangspunten De doelstellingen van het terrassenbeleid waren en zijn: - verlevendiging van de stad door toename terrassen;

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Inleidende bepalingen

Hoofdstuk 1 Inleidende bepalingen Burgemeester van de gemeente Overbetuwe; overwegende, dat het in verband met een efficiënte en duidelijke afdoening van aanvragen voor terrasvergunningen gewenst is over te gaan tot vaststelling van beleidsregels,

Nadere informatie

Nadere regels behorende tot artikel 2.10 B van de Algemene Plaatselijke Verordening

Nadere regels behorende tot artikel 2.10 B van de Algemene Plaatselijke Verordening Bijlage 1 Voorwerpen in openbare ruimte 1. Het plaatsen van uitstallingen Voor het plaatsen van voorwerpen in de openbare ruimte werd voorheen in artikel 2.10 A APV een vergunning van het college van burgemeester

Nadere informatie

Handhavingsorganisatie

Handhavingsorganisatie Gemeente Den Haag Dienst Stadsbeheer Handhavingsorganisatie Uw brief van [Geanonimiseerd] Uw kenmerk Ons kenmerk BWT-00382GGB16 Aantal bijlagen Datum 23 mei 2016 Onderwerp Terrasvergunning AANVRAAG Op

Nadere informatie

Centrumgebied Heemstede. Nadere regels Terrassenbeleid als bedoeld in artikel 2:10 lid 2 van de APV

Centrumgebied Heemstede. Nadere regels Terrassenbeleid als bedoeld in artikel 2:10 lid 2 van de APV Centrumgebied Heemstede Nadere regels Terrassenbeleid als bedoeld in artikel 2:10 lid 2 van de APV Herziening 28 augustus 2012 1 Centrumgebied Deze nota heeft betrekking op het winkelgebied Binnenweg -

Nadere informatie

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Moerdijk,

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Moerdijk, GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Moerdijk Nr. 137274 8 augustus 2017 Nadere regels terrassen gemeente Moerdijk Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Moerdijk, overwegend

Nadere informatie

INGEBRUIKGEVINGSOVEREENKOMST. De ondergetekenden

INGEBRUIKGEVINGSOVEREENKOMST. De ondergetekenden INGEBRUIKGEVINGSOVEREENKOMST De ondergetekenden A. De gemeente Peel en Maas, in deze rechtsgeldig vertegenwoordigd door de heer F.W.T. Krause, teammanager Omgevingsontwikkeling, hierna te noemen ingebruikgever

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Gelet op artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht en artikelen 2:27, 2:28, 2:29 en 2:34b van de Algemene Plaatselijke Verordening;

GEMEENTEBLAD. Gelet op artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht en artikelen 2:27, 2:28, 2:29 en 2:34b van de Algemene Plaatselijke Verordening; De burgemeester van de gemeente Houten; Overwegende; - dat de gemeenteraad het kader voor sluitingstijden heeft bepaald; - dat de burgemeester ontheffing kan verlenen van de sluitingstijd en dat het daarvoor

Nadere informatie

Nadere regels terrassen op grond van artikel 2:28 Algemene Plaatselijke Verordening

Nadere regels terrassen op grond van artikel 2:28 Algemene Plaatselijke Verordening Nadere regels terrassen op grond van artikel 2:28 Algemene Plaatselijke Verordening De Burgemeester van Enschede, gelezen het van LO/WTP van 31 08-2015 Gelet op het bepaalde in de Algemene wet bestuursrecht,

Nadere informatie

Terrassen behorend bij een horecabedrijf: Algemeen

Terrassen behorend bij een horecabedrijf: Algemeen Terrassen behorend bij een horecabedrijf: Algemeen Artikel 1 Gevaar en overlast Het voorwerp geplaatst op, langs of boven de openbare weg/grond mag geen gevaar en overlast opleveren voor alle verkeer,

Nadere informatie

Handhavingsorganisatie

Handhavingsorganisatie Gemeente Den Haag Dienst Stadsbeheer Handhavingsorganisatie Uw brief van [Geanonimiseerd] Uw kenmerk Ons kenmerk BWT-00592GGB18 Aantal bijlagen Datum 9 augustus 2018 Onderwerp Terrasvergunning AANVRAAG

Nadere informatie

Overwegend dat nadere regels een goed instrument vormen om het gebruik van de openbare weg voor het exploiteren van een terras te reguleren;

Overwegend dat nadere regels een goed instrument vormen om het gebruik van de openbare weg voor het exploiteren van een terras te reguleren; Nadere regels terrassen gemeente Moerdijk Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Moerdijk, Overwegend dat nadere regels een goed instrument vormen om het gebruik van de openbare weg

Nadere informatie

Overwegend dat nadere regels een goed instrument vormen om het gebruik van de openbare weg voor het exploiteren van een terras te reguleren;

Overwegend dat nadere regels een goed instrument vormen om het gebruik van de openbare weg voor het exploiteren van een terras te reguleren; Nadere regels terrassen gemeente Moerdijk Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Moerdijk, Overwegend dat nadere regels een goed instrument vormen om het gebruik van de openbare weg

Nadere informatie

Handhavingsorganisatie

Handhavingsorganisatie Gemeente Den Haag Dienst Stadsbeheer Handhavingsorganisatie Uw brief van [Geanonimiseerd] Uw kenmerk Ons kenmerk BWT-00163GGB18 Aantal bijlagen Datum 31 mei 2018 Onderwerp Terrasvergunning AANVRAAG Op

Nadere informatie

Handhavingsorganisatie

Handhavingsorganisatie Gemeente Den Haag Dienst Stadsbeheer Handhavingsorganisatie Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk BWT-01583GGB16 Aantal bijlagen Datum 13 februari 2017 Onderwerp Terrasvergunning AANVRAAG Op 26 oktober 2016

Nadere informatie

BELEIDSREGELS HORECATERRASSEN GEMEENTE GRONINGEN

BELEIDSREGELS HORECATERRASSEN GEMEENTE GRONINGEN CVDR Officiële uitgave van Groningen. Nr. CVDR297088_1 21 november 2017 BELEIDSREGELS HORECATERRASSEN GEMEENTE GRONINGEN DE BURGEMEESTER, GEHOORD HEBBENDE HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN

Nadere informatie

De Burgemeester van Enschede, gelezen het voorstel van domein Fysiek, cluster Omgeving & Recht van 3 mei 2017

De Burgemeester van Enschede, gelezen het voorstel van domein Fysiek, cluster Omgeving & Recht van 3 mei 2017 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Enschede Nr. 83770 31 mei 2017 Nadere regels terrassen bij horecabedrijven Op grond van artikel 2:28 Algemene Plaatselijke Verordening De Burgemeester van

Nadere informatie

De Burgemeester van Enschede, gelezen het voorstel van domein Fysiek, cluster Omgeving & Recht van 3 mei 2017

De Burgemeester van Enschede, gelezen het voorstel van domein Fysiek, cluster Omgeving & Recht van 3 mei 2017 CVDR Officiële uitgave van Enschede. Nr. CVDR602105_1 2 maart 2018 Nadere regels terrassen bij horecabedrijven Op grond van artikel 2:28 Algemene Plaatselijke Verordening De Burgemeester van Enschede,

Nadere informatie

Handhavingsorganisatie

Handhavingsorganisatie Gemeente Den Haag Dienst Stadsbeheer Handhavingsorganisatie Uw brief van [Geanonimiseerd] Uw kenmerk Ons kenmerk BWT-00681GGB17 Aantal bijlagen Datum 24 augustus 2017 Onderwerp Terrasvergunning AANVRAAG

Nadere informatie

Handhavingsorganisatie

Handhavingsorganisatie Gemeente Den Haag Dienst Stadsbeheer Handhavingsorganisatie Uw brief van [Geanonimiseerd] Uw kenmerk Ons kenmerk BWT-01504GGB16 Aantal bijlagen Datum 2 december 2016 Onderwerp Verlening terrasvergunning

Nadere informatie

Handhavingsorganisatie

Handhavingsorganisatie Gemeente Den Haag Dienst Stadsbeheer Handhavingsorganisatie Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk BWT-00492GGB18 Aantal bijlagen Datum 31 juli 2018 Onderwerp Gedeeltelijke weigering terrasvergunning AANVRAAG

Nadere informatie

Helmond regelt het beter: Terrassen. b g e l t t

Helmond regelt het beter: Terrassen. b g e l t t Helmond regelt het beter: Terrassen re et b H M L E er D N O g e l t t De Helmondse horecaondernemers willen graag vrijheid om hun terras in te richten. De gemeente Helmond wil het aantal regels voor ondernemers

Nadere informatie

Handhavingsorganisatie

Handhavingsorganisatie Gemeente Den Haag Dienst Stadsbeheer Handhavingsorganisatie Uw brief van [Geanonimiseerd] Uw kenmerk Ons kenmerk BWT-00045GGB18 Aantal bijlagen Datum 4 mei 2018 Onderwerp Gedeeltelijke weigering terrasvergunning

Nadere informatie

Nadere regel "Terrassen Ede"

Nadere regel Terrassen Ede Nadere regel "Terrassen Ede" Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Ede; gelet op artikel 2:28, vierde lid van de Algemene plaatselijke verordening Ede 2012; overwegende dat: 1. De

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD Officiële publicatie van Gemeente Ede (Gelderland)

GEMEENTEBLAD Officiële publicatie van Gemeente Ede (Gelderland) Nadere regel Terrassen Ede Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Ede; gelet op artikel 2:28, vierde lid van de Algemene plaatselijke verordening Ede 2012; overwegende dat: 1. De taak

Nadere informatie

Handhavingsorganisatie

Handhavingsorganisatie Gemeente Den Haag Dienst Stadsbeheer Handhavingsorganisatie Uw brief van [Geanonimiseerd] Uw kenmerk Ons kenmerk BWT-01230GGB17 Aantal bijlagen Datum 11 december 2017 Onderwerp Terrasvergunning AANVRAAG

Nadere informatie

Aanvraag Terrasvergunning gemeente Ommen

Aanvraag Terrasvergunning gemeente Ommen Aanvraag Terrasvergunning gemeente Ommen Aan burgemeester en wethouders van de gemeente Ommen Gegevens van de aanvrager: Naam en voorletters : Adres :.. Postcode / Woonplaats:.. Telefoon :.. Mobiel:. E-mail:

Nadere informatie

Spelregels voor uitstallingen, reclame, terrassen en straatmuziek

Spelregels voor uitstallingen, reclame, terrassen en straatmuziek Spelregels voor uitstallingen, reclame, terrassen en straatmuziek Deventer als uithangbord Deventer staat bekend om zijn historische binnenstad en prachtige Sallandse buitengebied. Een plek om zorgvuldig

Nadere informatie

Uitgangspunten voor de uitwerking van het terrassenbeleid.

Uitgangspunten voor de uitwerking van het terrassenbeleid. gemeent Uitgangspunten voor de uitwerking van het terrassenbeleid. 1 Geluid Op het terras mag geen enkele vorm van muziek ten gehore worden gebracht. M.u.v. evenementen, dit wordt in de evenementenvergunning

Nadere informatie

Bijlage 2: Handhavingsmatrix Algemene Plaatselijke Verordening

Bijlage 2: Handhavingsmatrix Algemene Plaatselijke Verordening Bijlage 2: Handhavingsmatrix Algemene Plaatselijke Verordening Grondslag Overtreding Het uitoefenen van het horecabedrijf zonder exploitatievergunning. Sprake van illegale exploitatie als: a. wordt geëxploiteerd

Nadere informatie

Beleidsregels en Nadere regels terrassen 2015 voor inspraak

Beleidsregels en Nadere regels terrassen 2015 voor inspraak B en W-nummer 15.0922; besluit d.d. 27-10-2015 BB-nummer 15.090 Onderwer p Beleidsregels en Nadere regels terrassen 2015 voor inspraak Burgemeester en wethouders besluiten: 1. Kennis te nemen van het besluit

Nadere informatie

Handhavingsorganisatie

Handhavingsorganisatie Gemeente Den Haag Dienst Stadsbeheer Handhavingsorganisatie Uw brief van [Geanonimiseerd] Uw kenmerk Ons kenmerk BWT-00167GGB17 Aantal bijlagen Datum 7 juni 2017 Onderwerp Gedeeltelijke weigering terrasvergunning

Nadere informatie

BELEIDSREGEL TERRASSEN CENTRUM ALMERE BUITEN

BELEIDSREGEL TERRASSEN CENTRUM ALMERE BUITEN De burgemeester van Almere; BELEIDSREGEL TERRASSEN CENTRUM ALMERE BUITEN Gelet op het bepaalde in: - artikel 4:81, lid 1, van de Algemene wet bestuursrecht waarin is bepaald dat een bestuursorgaan beleidsregels

Nadere informatie

Handhavingsorganisatie

Handhavingsorganisatie Gemeente Den Haag Dienst Stadsbeheer Handhavingsorganisatie Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk BWT-00347GGB17 Aantal bijlagen Datum 6 juli 2017 Onderwerp Terrasvergunning AANVRAAG Op 19 maart 2017 hebben

Nadere informatie

Vast te stellen het Uitvoeringsbeleid Terrassen Veenendaal

Vast te stellen het Uitvoeringsbeleid Terrassen Veenendaal Uitvoeringsbeleid Terrassen Veenendaal De burgemeester van de gemeente Veenendaal; overwegende dat - In de Algemene Plaatselijke Verordening Veenendaal (APV) is bepaald dat de burgemeester aan een exploitatievergunning

Nadere informatie

Handhavingsorganisatie

Handhavingsorganisatie Gemeente Den Haag Dienst Stadsbeheer Handhavingsorganisatie Uw brief van [Geanonimiseerd] Uw kenmerk Ons kenmerk BWT-00289GGB16 Aantal bijlagen Datum 17 juni 2016 Onderwerp Terrasvergunning AANVRAAG Op

Nadere informatie

gelet op artikel 2:15 en 2:20 van de Algemene plaatselijke verordening gemeente Gouda 2009 en hoofdstuk 4 van de Welstandsnota;

gelet op artikel 2:15 en 2:20 van de Algemene plaatselijke verordening gemeente Gouda 2009 en hoofdstuk 4 van de Welstandsnota; CVDR Officiële uitgave van Gouda. Nr. CVDR440838_1 13 maart 2018 Beleidsregels Terrassen Gouda 2016 de burgemeester van de gemeente Gouda en het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Gouda,

Nadere informatie

Beleidsregels plaatsen voorwerpen op of aan de weg in strijd met de publieke functie van de weg (artikel 2.1.5.1. Algemene Plaatselijke Verordening)

Beleidsregels plaatsen voorwerpen op of aan de weg in strijd met de publieke functie van de weg (artikel 2.1.5.1. Algemene Plaatselijke Verordening) Beleidsregels plaatsen voorwerpen op of aan de weg in strijd met de publieke functie van de weg (artikel 2.1.5.1. Algemene Plaatselijke Verordening) Status Geldend Wettelijk kader Gemeentewet, Algemene

Nadere informatie

Beleidsregel terrassen Grote Markt en aangrenzende straten

Beleidsregel terrassen Grote Markt en aangrenzende straten De burgemeester van Almere; Beleidsregel terrassen Grote Markt en aangrenzende straten Gelet op het bepaalde in: - artikel 4:81, lid 1, van de Algemene wet bestuursrecht waarin is bepaald dat een bestuursorgaan

Nadere informatie

Terrassen en terrasboten in APV en beleidsregels. Algemene Plaatselijke Verordening 2007 Leiden (versie van 29 april 2009)

Terrassen en terrasboten in APV en beleidsregels. Algemene Plaatselijke Verordening 2007 Leiden (versie van 29 april 2009) Terrassen en terrasboten in APV en beleidsregels Algemene Plaatselijke Verordening 2007 Leiden (versie van 29 april 2009) Artikel 2.3.1.2. Terrasvergunning 1. Het is verboden om zonder een vergunning van

Nadere informatie

Memo. aan. Gemeenteraad Handhaving terrassenbeleid. van. College 17 november Inleiding

Memo. aan. Gemeenteraad Handhaving terrassenbeleid. van. College 17 november Inleiding Memo aan onderwerp van datum Gemeenteraad Handhaving terrassenbeleid College 17 november 2015 I Inleiding De terrassen op de Markt hebben sinds de invoering van het terrassenbeleid in 2008 een impuls gegeven

Nadere informatie

Concept Terrassenbeleid Valkenburg aan de Geul

Concept Terrassenbeleid Valkenburg aan de Geul Concept Terrassenbeleid Valkenburg aan de Geul 1. Inleiding Tot nu toe beschikte de gemeente Valkenburg aan de Geul niet over een terrassenbeleid. Voor een toeristische gemeente met de ambitie om de kwaliteit

Nadere informatie

2. Het Groningse terras

2. Het Groningse terras Inleiding Deze nota is van toepassing op alle terrassen binnen de gemeente Groningen. Voor terrassen in de zone binnen de diepenring gelden extra regels voor kwaliteit, uitstraling en openingstijden. Veruit

Nadere informatie

Terrassenbeleid. Nota Terrassenbeleid Heerhugowaard

Terrassenbeleid. Nota Terrassenbeleid Heerhugowaard Agendanr. : Voorstelnr. : 2003-69 Onderwerp : Terrassenbeleid Heerhugowaard Aan de Raad, Heerhugowaard, 24 februari 2004 Beknopt voorstel 1. Instemmen met het voorgestelde terrassenbeleid Heerhugowaard;

Nadere informatie

Dit beleid geeft aan welke reclame op grond van de APV wanneer en waar is toegestaan.

Dit beleid geeft aan welke reclame op grond van de APV wanneer en waar is toegestaan. GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Echt-Susteren Nr. 31155 14 februari 2018 Beleidsregel van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Echt-Susteren houdende regels omtrent

Nadere informatie

REGLEMENT BETREFFENDE DE INRICHTING VAN TERRASSEN OP OPENBAAR DOMEIN

REGLEMENT BETREFFENDE DE INRICHTING VAN TERRASSEN OP OPENBAAR DOMEIN REGLEMENT BETREFFENDE DE INRICHTING VAN TERRASSEN OP OPENBAAR DOMEIN COLOFON Uitgave stadsbestuur Halen, Markt 14, 3545 Halen Ontwerp & realisatie Tekst en beelden - stadsbestuur Halen Ontwerp - dienst

Nadere informatie

Regionaal terrassenbeleid. van de gemeenten Gulpen -Wittem, Vaals en Margraten

Regionaal terrassenbeleid. van de gemeenten Gulpen -Wittem, Vaals en Margraten Regionaal terrassenbeleid van de gemeenten Gulpen -Wittem, Vaals en Margraten Versiedatum: 1 februari 2005 Inhoudsopgave Pagina 1 Inleiding 3 2 Doel en uitgangspunten 3 3 Juridisch kader 4 4 Locaties 5

Nadere informatie

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Dalfsen; gelezen het voorstel van afdeling Bestuurszaken d.d.1 juni 2016, nummer 1918;

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Dalfsen; gelezen het voorstel van afdeling Bestuurszaken d.d.1 juni 2016, nummer 1918; GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Dalfsen. Nr. 90219 6 juli 2016 Nadere regels voor het hebben van uitstallingen Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Dalfsen; gelezen het

Nadere informatie

De burgemeester van de Wierden

De burgemeester van de Wierden De burgemeester van de Wierden gelet op de Gemeentewet artikel 174, lid 3, Titel 4.3 van de Algemene wet bestuursrecht en de artikelen 2:10, 2:27 en 2:28a van de Algemene Plaatselijke Verordening gemeente

Nadere informatie

Terrassenbeleid voor het centrum van Hengelo 2018

Terrassenbeleid voor het centrum van Hengelo 2018 Terrassenbeleid voor het centrum van Hengelo 2018-1- Aanleiding en doelstelling Terrassen worden geplaatst in de openbare ruimte. Om de belangen van de diverse gebruikers van de binnenstad, en dus van

Nadere informatie

TERRASSENBELEID HILLEGOM

TERRASSENBELEID HILLEGOM TERRASSENBELEID HILLEGOM INLEIDING In het kader van de ontwikkeling van het centrum en naar aanleiding van verzoeken van horecaondernemers is besloten een beleid te ontwikkelen om terrassen het gehele

Nadere informatie

gelet op artikel 2:30:1 van de Algemene Plaatselijke Verordening gemeente Assen;

gelet op artikel 2:30:1 van de Algemene Plaatselijke Verordening gemeente Assen; GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Assen Nr. 100202 11 mei 2018 Horecabeleid TT Festival 2018 1. Glas en Blik Aanwijsbesluit: De burgemeester van de gemeente Assen, gelet op artikel 2:30:1

Nadere informatie

Nota Terrassenbeleid voor het centrum van Hengelo

Nota Terrassenbeleid voor het centrum van Hengelo Nota Terrassenbeleid voor het centrum van Hengelo -1- 1. Aanleiding en doelstelling In 2007 is het bestaande terrassenbeleid geëvalueerd. Bij besluit van 9 september 2008 heeft de gemeenteraad ingestemd

Nadere informatie

1e Wijziging terrassenbeleid 2018 gemeente Harlingen. Nadere regels omtrent het gebruik van terrassen in de gemeente Harlingen Update april 2018

1e Wijziging terrassenbeleid 2018 gemeente Harlingen. Nadere regels omtrent het gebruik van terrassen in de gemeente Harlingen Update april 2018 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Harlingen Nr. 99956 11 mei 2018 1e Wijziging terrassenbeleid 2018 gemeente Harlingen Nadere regels omtrent het gebruik van terrassen in de gemeente Harlingen

Nadere informatie

Concept advies terrassenbeleid in Emmeloord Centrum aan college van B&W.

Concept advies terrassenbeleid in Emmeloord Centrum aan college van B&W. Concept advies terrassenbeleid in Emmeloord Centrum aan college van B&W. Inleiding Naar aanleiding van de opwaardering van Emmeloord centrum in 2010 zijn er op basis van de Algemene Plaatselijke Verordening

Nadere informatie

Terrassenbeleid Valkenburg aan de Geul 2014

Terrassenbeleid Valkenburg aan de Geul 2014 Terrassenbeleid Valkenburg aan de Geul 2014 1. Inleiding In het voorjaar van 2013 is gestart met de evaluatie van het in 2011 vastgestelde terrassenbeleid. Dit heeft geleid tot een aantal wijzigingen in

Nadere informatie

Reden van het besluit:

Reden van het besluit: Onder een coffeeshop wordt in deze vergunning verstaan: een horecabedrijf in het bezit van vergunning voor het verstrekken van uitsluitend alcoholvrije drank waar handel in cannabisproducten plaatsvindt

Nadere informatie

ONTWERP Locatievisie terrassen binnenstad Gemeente Weesp 2017

ONTWERP Locatievisie terrassen binnenstad Gemeente Weesp 2017 ONTWERP Locatievisie terrassen binnenstad Gemeente Weesp 2017 Ontwerp Locatievisie terrassen binnenstad Z.61961/D.32939 1 van 7 Inleiding Terrassen zijn een belangrijk onderdeel van de horeca. Ze zorgen

Nadere informatie

Ontwerp-nota Terrassenbeleid voor het centrum van Hengelo

Ontwerp-nota Terrassenbeleid voor het centrum van Hengelo Ontwerp-nota Terrassenbeleid voor het centrum van Hengelo 13 november 2012-1- 1. Aanleiding en doelstelling In 2007 is het bestaande terrassenbeleid geëvalueerd. Bij besluit van 9 september 2008 heeft

Nadere informatie

15 september 2015 Toolbox terrassenbeleid Groote Markt

15 september 2015 Toolbox terrassenbeleid Groote Markt 15 september 2015 Toolbox terrassenbeleid Groote Markt - 1 - De Toolbox Groote Markt Inleiding In november 2009 heeft de gemeenteraad het Masterplan Binnenstad Oldenzaal vastgesteld. In het Masterplan

Nadere informatie

Hoorn. de binnenstad van Hoorn en de daarbinnen gelegen horecagebieden zijn aangegeven op een bijgevoegde plattegrond;

Hoorn. de binnenstad van Hoorn en de daarbinnen gelegen horecagebieden zijn aangegeven op een bijgevoegde plattegrond; "W - " " GEMEENTE Hoorn Reglstraüedatum 19/04/2012 Aanmaakdatum 12/04/2012 1 van 5 Corsa reg.nr. Steller Behoort bij voorstel 12.15363 J. Ton 12.12184 12.15363 Afd. Ambt. Besluit van de burgemeester van

Nadere informatie

Nadere regels omtrent het gebruik van terrassen in de gemeente Harlingen Update april 2017

Nadere regels omtrent het gebruik van terrassen in de gemeente Harlingen Update april 2017 CVDR Officiële uitgave van Harlingen. Nr. CVDR602070_1 11 mei 2018 Terrassenbeleid Harlingen Nadere regels omtrent het gebruik van terrassen in de gemeente Harlingen Update april 2017 Een stad is zo gastvrij

Nadere informatie

Handhavingsbeleid bij overtreding regels

Handhavingsbeleid bij overtreding regels Handhavingsbeleid bij overtreding regels Als wordt geconstateerd dat u de regels niet nakomt, wordt overgegaan tot een bestuurlijke maatregel of een strafrechtelijke boete. De marktmeesters en andere gemeentelijke

Nadere informatie

Gemeente Almere 1. INLEIDING 2. JURIDISCH KADER. 2.1 Algemene Plaatselijke Verordening 1996 (APV 1996) 2.2 Wet milieubeheer

Gemeente Almere 1. INLEIDING 2. JURIDISCH KADER. 2.1 Algemene Plaatselijke Verordening 1996 (APV 1996) 2.2 Wet milieubeheer 1. INLEIDING 2. JURIDISCH KADER 2.1 Algemene Plaatselijke Verordening 1996 (APV 1996) 2.2 Wet milieubeheer 2.3 Brandbeveiligingsverordening 2.4 Drank- en Horecawet 2.5 Algemene wet bestuursrecht 2.6 Leges-

Nadere informatie

1. Aanleiding opstellen beleid

1. Aanleiding opstellen beleid Terrassenbeleid Inleiding Sint-Oedenrode is een actieve en groene gemeente waar het goed toeven is. Sint-Oedenrode wordt niet voor niets het Groene hart van de Meierij genoemd. Het heeft een fraai oud

Nadere informatie

Besluit Gelet op het bepaalde in de betreffende artikelen van de Algemene Plaatselijke Verordening en de Zondagswet;

Besluit Gelet op het bepaalde in de betreffende artikelen van de Algemene Plaatselijke Verordening en de Zondagswet; Centrum Management Weert Weert, 11 december 2017 Onderwerp : aanvraag vergunning Ons kenmerk : 22323 Beste meneer, Bijgaand ontvangt u de vergunning voor het organiseren van Winters Weert in de binnenstad

Nadere informatie

Apv Maasgouw 2016 Nadere regels plaatsen containers, steigers, uitstallingen op of aan de weg

Apv Maasgouw 2016 Nadere regels plaatsen containers, steigers, uitstallingen op of aan de weg MONUMENTENBELEID Apv Maasgouw 2016 Nadere regels plaatsen containers, steigers, uitstallingen op of aan de weg BIJLAGE 1 Inhoud HOOFDSTUK 1 ALGEMENE BEPALINGEN 3 Artikel 1:1 Begripsomschrijvingen 3 Artikel

Nadere informatie

UITVOERINGSBESLUIT ALGEMENE PLAATSELIJKE VERORDENING TERRASSEN Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Dronten,

UITVOERINGSBESLUIT ALGEMENE PLAATSELIJKE VERORDENING TERRASSEN Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Dronten, GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Dronten Nr. 81812 18 april 2018 UITVOERINGSBESLUIT ALGEMENE PLAATSELIJKE VERORDENING TERRASSEN 2018 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente

Nadere informatie

BIJLAGE Formats voor de exploitatie- en terrasvergunningen

BIJLAGE Formats voor de exploitatie- en terrasvergunningen BIJLAGE Formats voor de exploitatie- en terrasvergunningen Exploitatievergunning ex artikel 2.28 van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van de gemeente Barendrecht Gemeente Barendrecht Datum :

Nadere informatie

Ontwerp welstandsbeleid terrassen Vischmarkt INHOUDSOPGAVE. Algemeen Parasols en zonneschermen Terrasschermen... 6

Ontwerp welstandsbeleid terrassen Vischmarkt INHOUDSOPGAVE. Algemeen Parasols en zonneschermen Terrasschermen... 6 INHOUDSOPGAVE Inleiding.. 2 Algemeen.... 4 Parasols en zonneschermen.... 5 Terrasschermen.... 6 Impressies parasols, zonne- & terrasschermen...... 7 Aanvullende richtlijnen......9 Bijlage: tekening terrasoppervlakten...

Nadere informatie

Terrasbeleid Hattem 2016

Terrasbeleid Hattem 2016 Terrasbeleid Hattem 2016 Inleiding Het terrassenbeleid in Hattem valt in twee delen uiteen: 1. Het beleid voor het exploiteren van een gevelterras direct voor de voor- of zijgevel van een horecabedrijf;

Nadere informatie

Regels uitstallingen en losse reclameborden Leeuwarden

Regels uitstallingen en losse reclameborden Leeuwarden Regels uitstallingen en losse reclameborden Leeuwarden Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd APV Leeuwarden 2.10 Regels uitstallingen en losse reclameborden Leeuwarden

Nadere informatie

Overige aanvraag Op uw aanvraag voor een Drank- en Horecavergunning op grond van de Drank- en Horecawet (DHW) heb ik afzonderlijk beschikt.

Overige aanvraag Op uw aanvraag voor een Drank- en Horecavergunning op grond van de Drank- en Horecawet (DHW) heb ik afzonderlijk beschikt. Stichting Golfpark Spandersbosch T.a.v. het bestuur Sportpark Crailoo 26 1222 AA HILVERSUM POSTBUS 9900 1201 GM HILVERSUM AFDELING: PUBLIEKSZAKEN BEZOEKADRES: OUDE ENGHWEG 23 (BEZOEK NA TELEFONISCHE AFSPRAAK)

Nadere informatie

Toelichting. Beleidsregels terrassen

Toelichting. Beleidsregels terrassen Toelichting Beleidsregels terrassen Gemeente Gennep, maart 2015 1 Hoofdstuk 1 Inleiding 1.1 Aanleiding Het gemeentebestuur van Gennep streeft naar ruimtelijke kwaliteit: de mate waarin tegemoet wordt gekomen

Nadere informatie

Gemeente Sudwest-Fryslan College van burgemeester en Wethouders t.a.v. team THO Postbus HA Sneek. Sneek 18 Juni 2018

Gemeente Sudwest-Fryslan College van burgemeester en Wethouders t.a.v. team THO Postbus HA Sneek. Sneek 18 Juni 2018 Gemeente Sudwest-Fryslan College van burgemeester en Wethouders t.a.v. team THO Postbus 10.000 8600 HA Sneek Sneek 18 Juni 2018 Betreft: Zienswijze Terrassenbeleid Sudwest-Fryslan 2018 Geacht College,

Nadere informatie

Bestemmingsplan Horeca en terrassen Heemstede Nota van uitgangspunten

Bestemmingsplan Horeca en terrassen Heemstede Nota van uitgangspunten Bestemmingsplan Horeca en terrassen Heemstede Nota van uitgangspunten gemeente Heemstede opstellers: Raadhuisplein 1 Ruben Visser (projectleider) Postbus 352 Ronald van der Aar (RO) 2100 AJ Heemstede Edwin

Nadere informatie

Terrassenbeleid voor het centrum van Hengelo 2018

Terrassenbeleid voor het centrum van Hengelo 2018 Terrassenbeleid voor het centrum van Hengelo 2018-1- Aanleiding en doelstelling Terrassen worden geplaatst in de openbare ruimte. Om de belangen van de diverse gebruikers van de binnenstad, en dus van

Nadere informatie

Bestemmingsplan Horeca en terrassen Heemstede Nota van uitgangspunten

Bestemmingsplan Horeca en terrassen Heemstede Nota van uitgangspunten Bestemmingsplan Horeca en terrassen Heemstede Nota van uitgangspunten gemeente Heemstede opstellers: Raadhuisplein 1 Ruben Visser (projectleider) Postbus 352 Ronald van der Aar (RO) 2100 AJ Heemstede Edwin

Nadere informatie

Beleidsregels Terrassen

Beleidsregels Terrassen Beleidsregels Terrassen Juli 2017 1 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Inleiding... 3 1.1 Aanleiding... 3 1.2 Het begrip terras... 3 Hoofdstuk 2 Beleids- en juridisch kader... 5 2.1 Flankerend gemeentelijk beleidskader...

Nadere informatie

college van burgemeester en wethouders openbare orde en veiligheid nieuwe regeling Weekblad voor Salland,

college van burgemeester en wethouders openbare orde en veiligheid nieuwe regeling Weekblad voor Salland, Nadere regels inzake terrassen gemeente Raalte Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Officiële naam regeling Citeertitel Vastgesteld door Onderwerp Gemeente Raalte Nadere

Nadere informatie

Beleidsregels horecaterrassen gemeente Groningen

Beleidsregels horecaterrassen gemeente Groningen CVDR Officiële uitgave van Groningen. Nr. CVDR429872_1 25 juni 2018 Beleidsregels horecaterrassen gemeente Groningen Het college en de burgemeester besluiten, ieder voor zover het zijn bevoegdheid betreft:

Nadere informatie

RECLAMECRITERIA 'S-HERTOGENBOSCH 2005. Reclamecriteria toe te passen bij de uitvoering van artikel 40 en volgende van de Woningwet.

RECLAMECRITERIA 'S-HERTOGENBOSCH 2005. Reclamecriteria toe te passen bij de uitvoering van artikel 40 en volgende van de Woningwet. RECLAMECRITERIA 'S-HERTOGENBOSCH 2005 Reclamecriteria toe te passen bij de uitvoering van artikel 40 en volgende van de Woningwet. Hoofdstuk 1 Artikel 1 Inleidende bepalingen Begripsomschrijvingen In deze

Nadere informatie

Beleidsregels horecaterrassen. met ingang van 20 februari 2018

Beleidsregels horecaterrassen. met ingang van 20 februari 2018 Beleidsregels horecaterrassen met ingang van 20 februari 2018 Inleiding Deze nota is van toepassing op alle terrassen binnen de gemeente Groningen. Voor terrassen in de zone binnen de diepenring gelden

Nadere informatie

Terrasvlonders

Terrasvlonders Terrasvlonders 2016 1 INHOUDSOPGAVE 1. AANLEIDING 3 Voortzetten van terrasvlonders 3 Uitgangspunten terrasvlonders 3 2. TERRASVLONDERS 2016 5 Voorwaarden 5 Proces van vergunningverlening 6 Toezicht en

Nadere informatie

Uitvoeringsbeleid Terrassen 2013 Delft

Uitvoeringsbeleid Terrassen 2013 Delft Uitvoeringsbeleid Terrassen 2013 Delft Uitvoeringsbeleid Terrassen 2013 Delft pagina 1-11 1. Inleiding Het doel van het terrassenbeleid is : het reguleren van de ingebruikneming van de openbare ruimte

Nadere informatie

CVDR. Nr. CVDR409984_1. Nadere regelsapv-horeca Tiel Hoofdstuk 1 Begripsbepalingen

CVDR. Nr. CVDR409984_1. Nadere regelsapv-horeca Tiel Hoofdstuk 1 Begripsbepalingen CVDR Officiële uitgave van Tiel. Nr. CVDR409984_1 10 juli 2018 Nadere regelsapv-horeca Tiel 2016 Hoofdstuk 1 Begripsbepalingen Artikel 1 Voor toepassing van deze nadere regels wordt verstaan onder: a.apv

Nadere informatie

Notitie Terrassen, uitstallingen en standplaatsen in Oud Rijswijk

Notitie Terrassen, uitstallingen en standplaatsen in Oud Rijswijk Notitie Terrassen, uitstallingen en standplaatsen in Oud Rijswijk Definitieve versie, die is aangepast n.a.v. zienswijzen 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding..3 2. Terrassen. 5 3. Uitstallingen. 13 4. Standplaatsen..

Nadere informatie