Netwerkbijeenkomst scholen Centrum/Zuid 31 oktober 2013

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Netwerkbijeenkomst scholen Centrum/Zuid 31 oktober 2013"

Transcriptie

1 Baarsjesweg AA Amsterdam T info@mocca-amsterdam.nl Netwerkbijeenkomst scholen Centrum/Zuid 31 oktober 2013 Locatie: Schreuder Instituut Aanwezigen: Sjaak Jongejan Pat Ulrici Edith Dunharden Jette van Steenis Caroline van Houten Saskia Boissevain Karin Selling Olga Hoogenraad Desiree de Groote Clementijn Schaefer Elizabeth van Helm Michiel Jehee Ben Hekkema Fleur de Kort 2 e Daltonschool Donge De Witte Olifant Muziekdocent o.a. ASVO en Cornelis Vrij ASVO 6 e Montessori Anne Frank 3 e Daltonschool Instituut Schreuder Theo Thijssen Theo Thijssen Cornelis Vrij Nicolaas Maes Mocca Mocca 1. Gezien, gedaan, gehoord Theo Thijssen Desiree de Groote en Clementijn Schaefer Vanuit het Basispakket Kunst- en cultuureducatie muziekleerlijn, dit loopt goed. Kinderboekenweek: schrijvers in de klas (betaald uit potje ouderraad) Schoolbreed project Afval Festival. Naar aanleiding van Global Cardboard Challenge: Caine s Arcade, een jongetje dat van afvalmateriaal speelgoed heeft gemaakt. Inspirerend, zie: Kosten van het project zijn laag omdat je met afvalmateriaal werkt. Witte Olifant- Edith Dunharden Rembrandthuis: speurtocht voor groep 3 en 4, gratis. 400 jaar grachtengordel: rondvaart door de grachten. Tip: Edith maakt vaker gebruik van de Cultuurboot dan de Cultuurbus. Voor leerlingen is dit een meerwaarde om Amsterdam vanuit de grachten te zien. Problemen met het boeken van het Rijksmuseum. Je moet namelijk digitaal vooruit betalen via Ideal. Fleur heeft het probleem voorgedragen aan de Voucherbeheer, antwoord: toegangsbewijzen die zijn voorgeschoten door de school kunnen gedeclareerd worden, maar alleen op de rekening van de school die aan Voucherbeheer is doorgegeven.

2 3 e Daltonschool - Karin Selling Rijksmuseum: voor groep 8 moesten alle 50 e-tickets worden uitgeprint. En dit in tijden van bezuinigingen. Ben: geef dit aan! De instellingen moeten ook leren. Tip: Krakeling: de bus van de Krakeling kost ongeveer 6 euro per leerling. Hiervoor heb ik de cultuurboot ingezet. Van Gogh museum: goede interactieve rondleiding voor kleuters. Vraag: Gaat de Kunstschooldag in 2014 door? Fleur uitgezocht: De opties voor de Kunstschooldagen 2014 staan op 10 en 11 april. Houdt de website in de gaten of bel met de organisatie Stichting JAM: Nicolaas Maes Michiel Jehee Groot drama project met een voorstelling in de Meervaart. Met de Meervaart kan je onderhandelen over de prijs. Vraag: Wie heeft er ervaring met het opzetten van een ouderfonds / talentenfonds / vrienden fonds? Op de Nicolaas Maes is het mislukt. Ben: Vanuit de Medezeggenschapsraad moet er transparantie zijn over waar het geld voor wordt uitgegeven. Saskia: De Anne Frank school heeft een informeel fonds, vrijwillige extra ouderbijdrage. Informeer ook bij de Burghtschool, zij hebben een Stichting hiervoor opgericht. Anne Frank - Saskia Boissevain Het geld vanuit onze extra vrijwillige ouderbijdrage gaan wij inzetten voor beeldend onderwijs. Wij willen hiervoor een extra kracht / kunstenaar inhuren. Dit deden wij voorheen met ouders. Tip: Als je met afval wilt werken, kan je ook een project doen rondom afvaleten. Tip: Rijk de Leraar. Een bijeenkomst voor leerkrachten in het Rijksmuseum om het team te enthousiasmeren = gratis. En je krijgt een lerarenpas. Vraag: Op zoek naar een aanbieder voor theater die maatwerk kan leveren? Pat: Dennis Stroucken 2 e Daltonschool - Sjaak Jongejan Rijksmuseum: dramaprogramma. Was leuk maar kinderen hebben meer spelletjes gedaan dan iets gezien (kunstwerken) in het museum, een gemiste kans. Dit heeft Sjaak geëvalueerd met het museum. Cultureel erfgoed willen wij breder gaan inzetten. De musea uitstapjes linken aan de geschiedenis methode. Een ouder gaat dit onderzoeken en opzetten. Tips voor Sjaak: Stadsgevelproject / Amsterdam museum en Rijksmuseum hebben lesstof vervangende lessen. ASVO - Caroline van Houten Schoolbreed project gedaan rondom afval. Dit jaar staat de discipline theater centraal. Werken met dramaonline.nl. Wekelijkse dramalessen, hierdoor komt er meer structuur. Training gedaan bij Reade opleidingen over VTS = Visual Thinking Strategies. Dit is een methode om met kinderen naar kunst te kijken en te benoemen.

3 Cornelis Vrij - Elizabeth van Helm Buurtproject met de Frisse Blik : filmpjes gemaakt over afval en de buurt. Dit was een project op maat met de elementen buurt / film / nieuwe media. Groot succes en betaald vanuit het Amsterdams Fonds voor de Kunst. Tip: Samba Parade van Eveline Torres Muziekdocent o.a. ASVO en Cornelis Vrij- Jette van Steenis Een goede muziek instelling is Oorkaan. Zij verzorgen voorstellingen in het Muziekgebouw aan t IJ. Met de cultuurboot zijn wij hiernaartoe gegaan. Donge - Pat Ulrici Schoolbreed project met Stichting Taalvorming. Leerlingen werken met taal, schrijven en illustreren. Hier wordt een boekje van gemaakt maar hebben nog geld nodig. Tips voor Pat: Grafisch lyceum, als stage opdracht. + Stagiaires van Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK). Vraag: Wij vragen aan ouders geld voor het vervoer van de uitjes, 2 euro per uitje. Soms gaan de kinderen namelijk 5 keer per jaar weg. Iemand een andere oplossing buiten de cultuurbus? Antwoord: Je kunt de kosten van het vervoer ook declareren bij Voucherbeheer. Instituut Schreuder - Olga Hoogenraad Is net gestart met de ICC-cursus. Cultuureducatie stond in de school op een laag pitje, mede door het KBA traject. Eerste keer aanwezig bij dit netwerk en hoopt op tips en inspiratie. 2. Mededelingen: Zie bijlage 3. Nieuwe vorm van de Netwerkbijeenkomsten: Het netwerk komt drie à vier keer per jaar samen en één van deze bijeenkomsten is in de vorm van een mini conferentie, een workshop of cultuurmarkt. Is er binnen dit netwerk behoefte aan een netwerkbijeenkomst met meer verdieping? Conclusie: Op dit moment niet. Deze onderlinge uitwisseling van tips en praktische zaken heeft voor dit netwerk een duidelijke meerwaarde. 4. Basispakket Kunst- en cultuureducatie Er zijn nog onduidelijkheden rondom de leerlijn muziek. Zo moet de ASVO school een maatplan voor muziek schrijven dat erg veel tijd vergt. Zij werken met een freelance muziekdocent en vanuit de Muziekschool wordt er nauwkeurig gekeken of het een leerlijn is. De Cornelis Vrijschool wil weten welke vergoeding zij ontvangen voor muziek omdat zij een eigen vakdocent in dienst hebben en dus geen gebruik maken van de gratis 13 uur. Hier is nog geen duidelijk antwoord op gekomen.

4 BIJLAGE Mededelingen netwerkbijeenkomst Zuid/Centrum 31 oktober 2013 Overgangsregeling Kunstkijkuren De overgangsregeling van de Kunstkijkuren loopt door tot en met 31 januari Boek nog snel een programma bij één of meerdere musea: Het Amsterdam Museum, het Rijksmuseum, het Stedelijk museum, het Tropenmuseum en het Van Gogh Museum. Kijk voor meer informatie en de programma's die onder de Overgangsregeling Kunstkijkuren vallen op: Cultuurbus Om te voldoen aan de ambitie van de gemeente om elk kind in zijn basisschoolperiode zes keer kosteloos naar een culturele instelling te brengen, worden de ritten in het schooljaar anders verdeeld. Elke school krijgt op basis van het totaal aantal leerlingen ritten toegewezen. Begin dit schooljaar bent u geïnformeerd over het aantal ritten dat uw school voor het schooljaar krijgt toegewezen. U kunt naar zeventien vaste culturele instellingen toe. Afhankelijk van de door u gekozen leerlijn binnen het Basispakket, kunt u ook kiezen voor andere culturele bestemmingen binnen Amsterdam, zoals theaters en muziekpodia. Voordat scholen deze ritten kunnen boeken, is het van belang dat wordt getoetst of de culturele instelling met de bus kan worden bereikt en of er een educatief programma is. Nieuwe ICC-Cursus start in januari De MoccaAcademie biedt ook in schooljaar de landelijk erkende Cursus Interne Cultuurcoördinator aan. Één groep is in september al begonnen; een tweede groep start in januari. Op acht woensdagmiddagen worden leerkrachten uit het primair en speciaal onderwijs opgeleid tot gecertificeerde interne cultuurcoördinator. Tijdens de cursus werkt u aan een plan voor uw school en verwerft u inzichten in verschillende aspecten van cultuureducatie: overheidsbeleid, actueel aanbod, financieringsmogelijkheden en hoe u het cultuurcurriculum op uw school kunt organiseren. Ook is er aandacht voor de specifieke Amsterdamse situatie. Tweedaagse Cursus Fondsenwerven op 7 maart en 11 april 2014 Bent u op zoek naar financiering voor een cultuureducatieproject? Wilt u weten waar u geld kunt krijgen voor cultuureducatie en hoe u dat aanpakt? Kom naar de Cursus Fondsenwerven van de MoccaAcademie! De cursus bestaat uit twee lesdagen plus individuele begeleiding. U leert wat de mogelijkheden van fondsenwerving voor het onderwijs zijn; u wisselt kennis en ervaringen uit met de andere deelnemers; u krijgt ervaring in het opzetten van een fondsenwervingsplan

5 ontvangt u een certificaat. Meer informatie: en u leert een case for support te formuleren. Na afloop van de cursus Presentatie taaltegels in Corantijnschool op zaterdag 2 november Het werk taaltegels van Elspeth Pikaar bevindt zich in de beide trappenhuizen van basisschool Corantijn in Amsterdam. Het bestaat uit een dubbele rij tegelstroken, waarin twee rechte tegels telkens worden afgewisseld met een zogenaamd wangetje, een tegel met een halfronde verdikking. Voor dit werk hebben leerlingen van de school, samen met Hieke van Til van Stichting Taalvorming, teksten geschreven en tekeningen gemaakt over hun ervaringen met samenwerken en samen spelen in en om de school. De teksten hebben de leerlingen zelf helpen stempelen in de rechte tegels, terwijl in de wangetjes hun tekeningen zijn verwerkt. U bent welkom op zaterdag 2 november van tot u in de Corantijnschool, Corantijnstraat 4, Amsterdam. Informatie: info@elspethpikaar.nl Dag van de Cultuureducatie 2013 op 5 november Het Landelijk Kennisinstituut voor Cultuureducatie en Amateurkunst (LKCA) organiseert de Dag van de Cultuureducatie 2013 om de uitwisseling tussen culturele instellingen en scholen te bevorderen en hen te inspireren tot samenwerking. Creativiteitsontwikkeling is het centrale thema van deze dag. In de samenleving is in toenemende mate vraag naar 21st Century Skills: het vermogen om in te spelen op veranderingen, en met creatieve en inventieve oplossingen te komen. Kunstvakken in het bijzonder hebben een functie in het stimuleren van creativiteit en het ontwikkelen van creatieve vaardigheden. Samenwerking tussen scholen en cultuurinstellingen heeft daarbij meerwaarde. Op het programma staan workshops, luistersessies en masterclasses. Medewerkers van onder meer het Rijksmuseum en EYE vertellen wat hun instelling bijdraagt aan de creativiteitsontwikkeling van kinderen. Kosten: 95,00. Inschrijven via Onderwijsbijeenkomst Slavernijverleden Dit jaar is het 150 jaar geleden dat de slavernij in de toenmalige Nederlandse koloniën Suriname en de Nederlandse Antillen is afgeschaft. Er is op verscheidene wijze veel (media)aandacht besteed aan dit bijzondere herdenkingsjaar. Ook op onderwijsgebied is er een groot aantal initiatieven geweest om het onderwerp in de klas te bespreken. Om voor leerkrachten en docenten een beeld te schetsen van wat er allemaal beschikbaar is over het slavernijverleden, wordt een bijeenkomst georganiseerd waar diverse makers van verschillende materialen toelichting geven over het desbetreffende materiaal én aangeven hoe u het materiaal zou kunnen behandelen in de klas. De bijeenkomst is een samenwerkingsverband tussen het Tropenmuseum, Het Scheepvaartmuseum, Stichting Herdenking slavernijverleden 2013 en de Gemeente Amsterdam. De gemeente vindt het belangrijk dat het onderwerp slavernijverleden wordt verankerd in het onderwijs, daarom is Wethouder Andrée van Es aanwezig en zal u kort toespreken. Wanneer: woensdag 13 november 2013 tussen in het Tropenmuseum (Amsterdam)U kunt zich aanmelden vóór 1 november. Stuur een mail naar Ellen Dijkshoorn:

6 de school en of het een PO of VO school betreft. Vermeld daarin uw naam, de naam van MediaMasters, gratis mediawijsheidspel voor groep 7 en 8 Tijdens de Week van de Mediawijsheid (22-29 november 2013) laten duizenden leerlingen zien hoe mediawijs ze zijn. Met de hulp van opvoeders, leerkrachten en bibliotheken ervaren ze met MediaMasters de kansen van media en worden ze tegelijkertijd uitgedaagd om alert en kritisch te zijn. MediaMasters is een initiatief van Mediawijzer.net om meer aandacht te geven aan mediawijsheid in het onderwijs. MediaMasters kost gedurende de week slechts één uur per dag en vereist een digibord. Aanmelden kan tot en met 31 oktober 2013 via elise@issuemakers.nl of Meer informatie: Docentenworkshops donderdagmiddag 12 december in Foam Een workshop speciaal voor leerkrachten - uit het hele onderwijsveld - die kennis willen maken met het educatiemateriaal en de lesmethodes van Foam. Deelnemers krijgen een blik achter de schermen van de educatieafdeling. Daarnaast wordt de lesmethode van Foam uitvoerig behandeld. Hoe bespreek je een beeld met je leerlingen en hoe kunnen de inspiratievideo's van Foam for you worden ingezet in de eigen les? Je gaat zelf aan de slag met een digitale camera en leert in korte tijd hoe je een van de vier basisbegrippen kunt inzetten in de les of in een projectweek. De workshop is ook een plek om collega's te ontmoeten en gezamenlijk te bespreken hoe fotografie ingezet kan worden in je eigen lespraktijk. ARTtube video s Op zoek naar video s over kunst om in de klas te laten zien? ARTtube toont video's over kunst en design van vijf Nederlandse en Vlaamse musea: Museum Boijmans Van Beuningen, Het Gemeentemuseum Den Haag, Museum voor Hedendaagse Kunst Antwerpen, De Pont en het Stedelijk Museum Amsterdam. U kunt ook een abonnement nemen op de nieuwsbrief.

M CCA EXPERTISENETWERK CULTUUREDUCATIE

M CCA EXPERTISENETWERK CULTUUREDUCATIE Keizersgrach T 020-6 info@mocca-amsterdam.nl Factsheet Basispakket, Overgangsregeling Kunstkijkuren en de Cultuurbus Amsterdam Juli 2014 Inhoud Het Basispakket Kunst- en Cultuureducatie 2 MoccaAcademie

Nadere informatie

Cultuureducatie in Amsterdam. Ada Nieuwendijk. SCHOLINGSAANBOD 2014-2015 Culturele instellingen & kunstenaars

Cultuureducatie in Amsterdam. Ada Nieuwendijk. SCHOLINGSAANBOD 2014-2015 Culturele instellingen & kunstenaars Cultuureducatie in Amsterdam. Ada Nieuwendijk SCHOLINGSAANBOD 2014-2015 Culturele instellingen & kunstenaars Inleiding De MoccaAcademie biedt iedereen die werkzaam is in de mogelijkheden om zich verder

Nadere informatie

Cultuureducatie in Amsterdam. Ada Nieuwendijk. SCHOLINGSAANBOD 2014-2015 Onderwijs

Cultuureducatie in Amsterdam. Ada Nieuwendijk. SCHOLINGSAANBOD 2014-2015 Onderwijs Cultuureducatie in Amsterdam. Ada Nieuwendijk SCHOLINGSAANBOD 2014-2015 Onderwijs Inleiding De MoccaAcademie biedt iedereen die werkzaam is in cultuureducatie in Amsterdam de mogelijkheden om zich verder

Nadere informatie

Verslag Netwerkbijeenkomst Erfgoedinstellingen

Verslag Netwerkbijeenkomst Erfgoedinstellingen Verslag Netwerkbijeenkomst Erfgoedinstellingen 12 november 2014 Speciaal M voor erfgoedinstellingen CCA in Amsterdam organiseerde de MoccaAcademie op 12 november een netwerkbijeenkomst. In een eerder verstuurde

Nadere informatie

C EEN JAAR VOL KANSEN

C EEN JAAR VOL KANSEN A ENETWERK ULTUUREDUATIE Baarsjesweg 224 1058 AA Amsterdam Keizersgracht T 020-620 9567 info@mocca-amsterdam.nl T 020-620 www.mocca-amsterdam.nl www.cultuurkaartamsterdam.nl info@mocca-amsterdam.nl w EEN

Nadere informatie

Basispakket Kunst- en Cultuureducatie

Basispakket Kunst- en Cultuureducatie Basispakket Kunst- en Cultuureducatie Convenant Basispakket Kunst- en Cultuureducatie Het Basispakket Cultuureducatie: Biedt een kader voor het invullen van de landelijke kerndoelen voor cultuur educatie

Nadere informatie

MATCH ONDERWIJS CULTUUR AMSTERDAM

MATCH ONDERWIJS CULTUUR AMSTERDAM Keizersgrach T 020-6 info@mocca-amsterdam.nl Factsheet 2014 Basispakket, MoccaAcademie en Cultuurbus Amsterdam Basispakket, MoccaAcademie en Cultuurbus Amsterdam De gemeente heeft de ambitie om drie uur

Nadere informatie

Scholing en evenementen

Scholing en evenementen ACADEMIE Scholing en evenementen 2018-2019 Beste collega, Met gepaste trots presenteren wij het scholingsaanbod van de Collage Academie 2018-2019. Professionalisering is belangrijk als je op school stappen

Nadere informatie

Creativiteitsontwikkeling

Creativiteitsontwikkeling Creativiteitsontwikkeling 27 mei 2015 Op 27 mei organiseerde de MoccaAcademie de achtste netwerkbijeenkomst voor kunstvakdocenten in het primair onderwijs sinds haar oprichting. De bijeenkomst vond plaats

Nadere informatie

Verslag Netwerkbijeenkomst Kunstvakdocenten. 5 november 2014

Verslag Netwerkbijeenkomst Kunstvakdocenten. 5 november 2014 Verslag Netwerkbijeenkomst Kunstvakdocenten 5 november 2014 Op 5 november 2014 organiseerde de MoccaAcademie de zevende netwerkbijeenkomst voor kunstvakdocenten in het primair onderwijs. De bijeenkomst

Nadere informatie

WORKSHOP LEERLIJNEN. Dag van de Cultuureducatie: workshop leerlijnen

WORKSHOP LEERLIJNEN. Dag van de Cultuureducatie: workshop leerlijnen WORKSHOP LEERLIJNEN Welkom en inleiding Wat is een leerlijn? Voorbeelden en achtergronden van leerlijnen cultuuronderwijs Leerlijnen in Flevoland: KIDD en De Culturele Haven Hoe bouw je een leerlijn? WORKSHOP

Nadere informatie

Over doorgaande leerlijnen en talentontwikkeling binnen kunst en cultuur Bureau BABEL, 's-hertogenbosch

Over doorgaande leerlijnen en talentontwikkeling binnen kunst en cultuur Bureau BABEL, 's-hertogenbosch Over doorgaande leerlijnen en talentontwikkeling binnen kunst en cultuur Bureau BABEL, 's-hertogenbosch Beschrijving van het arrangement voor talentontwikkeling Bureau Babel is een intermediair tussen

Nadere informatie

Bronnenbank Onderwijstheorie Tessa van Helden. Inhoudsopgave Pagina. Bron 1 Design Marcel Wanders. 2. Bron 2 ADHD in de klas. 2

Bronnenbank Onderwijstheorie Tessa van Helden. Inhoudsopgave Pagina. Bron 1 Design Marcel Wanders. 2. Bron 2 ADHD in de klas. 2 Bronnenbank Onderwijstheorie Tessa van Helden Inhoudsopgave Pagina Bron 1 Design Marcel Wanders. 2 Bron 2 ADHD in de klas. 2 Bron 3 Recensie over Boijmans van Beunigen 3 Bron 4 Flip in de klas. 4 Bron

Nadere informatie

ACADEMIE. Scholing en evenementen

ACADEMIE. Scholing en evenementen ACADEMIE Scholing en evenementen 2019-2020 Beste collega, ICC-er, leerkracht, directeur, Afgelopen jaar heeft Collage met groot succes de Collage Academie geïntroduceerd. Vele leerkrachten uit het Almeerse

Nadere informatie

Gratis cultuuronderwijs voor Haagse basisscholen: een digitale ladekast met 128 projecten voor de groepen 1-8

Gratis cultuuronderwijs voor Haagse basisscholen: een digitale ladekast met 128 projecten voor de groepen 1-8 Gratis cultuuronderwijs voor Haagse basisscholen: een digitale ladekast met 128 projecten voor de groepen 1-8 Cultuuronderwijs op zijn Haags Met het project Cultuuronderwijs op zijn Haags (COH) zorgen

Nadere informatie

Cultuuronderwijs op zijn Haags

Cultuuronderwijs op zijn Haags Cultuuronderwijs op zijn Haags De Haagse Ladekast U U R WI C U LT JS OP JN HAA GS ZI RONDE Doorlopende leerlijnen voor Haagse basisscholen in een digitale ladekast met 128 projecten voor de groepen 1-8

Nadere informatie

Cultuureducatie in het basisonderwijs

Cultuureducatie in het basisonderwijs Cultuureducatie in het basisonderwijs Gemeente Westland Nulmeting Inleiding Teneinde aan het einde van het programma Cultuureducatie met Kwaliteit (CMK) vast te kunnen stellen wat de bereikte resultaten

Nadere informatie

EtuConsult. cursus Cultuur en Creativiteit. Voor pedagogisch medewerkers

EtuConsult. cursus Cultuur en Creativiteit. Voor pedagogisch medewerkers EtuConsult cursus Cultuur en Creativiteit in de BSO Voor pedagogisch medewerkers Cultuureducatie is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Daarom bieden steeds meer bso s culturele activiteiten

Nadere informatie

Onderzoek naar. cultuureducatie in het voortgezet onderwijs. Welke rol kan Mocca spelen bij cultuureducatie in het voortgezet onderwijs in Amsterdam?

Onderzoek naar. cultuureducatie in het voortgezet onderwijs. Welke rol kan Mocca spelen bij cultuureducatie in het voortgezet onderwijs in Amsterdam? Onderzoek naar cultuureducatie in het voortgezet onderwijs Welke rol kan Mocca spelen bij cultuureducatie in het voortgezet onderwijs in Amsterdam? Onderzoek uitgevoerd in opdracht van Mocca april - augustus

Nadere informatie

Teamtrainingen & ouderavond

Teamtrainingen & ouderavond Teamtrainingen & ouderavond Een teamtraining is een bijeenkomst van 1,5 tot 2 uur voor een heel schoolteam. Op actieve en enthousiasmerende wijze verdiep je je samen in een onderwerp. Er zijn verschillende

Nadere informatie

ONDERWIJS. Vlaardingse Schatten. Cultuurlijn 2015/2016

ONDERWIJS. Vlaardingse Schatten. Cultuurlijn 2015/2016 O ONDERWIJS Vlaardingse Schatten Cultuurlijn 2015/2016 Vlaardingse Schatten Cultuurlijn 2015/2016 Beste mensen, Ik ben verheugd u de Cultuurlijn 2015-2016 aan te mogen bieden. Cultuureducatie is één van

Nadere informatie

Peggy Brandon. Directeur MOCCA. Cultuureducatieveld in Amsterdam > relatie met speciaal onderwijs. Pilot met 19 scholen

Peggy Brandon. Directeur MOCCA. Cultuureducatieveld in Amsterdam > relatie met speciaal onderwijs. Pilot met 19 scholen Cultuureducatieveld in Amsterdam 2007 -> relatie met speciaal onderwijs Pilot met 19 scholen https://www.youtube.com/watch?v=iudyjqalmy0 Peggy Brandon Directeur MOCCA 251 po scholen 85 vo scholen 90% buiten

Nadere informatie

Verslag Netwerkbijeenkomst Kunstvakdocenten

Verslag Netwerkbijeenkomst Kunstvakdocenten Verslag Netwerkbijeenkomst Kunstvakdocenten 21 mei 2014 Op 21 mei 2014 organiseerde de MoccaAcademie de zesde netwerkbijeenkomst voor kunstvakdocenten in het primair onderwijs. De bijeenkomst vond plaats

Nadere informatie

CKV Festival 2012. CKV festival 2012

CKV Festival 2012. CKV festival 2012 C CKV Festival 2012 Het CKV Festival vindt in 2012 plaats op 23 en 30 oktober. Twee dagen gaan de Bredase leerlingen van het voortgezet onderwijs naar de culturele instellingen van Breda. De basis van

Nadere informatie

Piet Mondriaan. Inspirators voor de toekomst

Piet Mondriaan. Inspirators voor de toekomst Piet Mondriaan 74 VSO DE HELDRING IN AMSTERDAM: MEER ZELFVERTROUWEN DANKZIJ CULTURELE EDUCATIE 75 Dankzij culturele educatie krijgen onze leerlingen meer zelfvertrouwen en zijn ze gelukkiger. Naam: VSO

Nadere informatie

Een innovatietraject van 6 inspirerende sessies inclusief toolkit om een eigen lessenreeks vorm te geven.

Een innovatietraject van 6 inspirerende sessies inclusief toolkit om een eigen lessenreeks vorm te geven. Voor inspiratie, persoonlijke ontwikkeling en een nieuw netwerk. Be inspired, get connected and pass it forward. Een innovatietraject van 6 inspirerende sessies inclusief toolkit om een eigen lessenreeks

Nadere informatie

Aanbod Kunst- en Cultuureducatie voor de basisscholen in De Lier

Aanbod Kunst- en Cultuureducatie voor de basisscholen in De Lier Aanbod Kunst- en Cultuureducatie voor de basisscholen in De Lier Dario Fo, ondernemers in de kunst Poeldijk, 13 december 2012 Inleiding Op de vraag van de gezamenlijke basisscholen uit De Lier voor een

Nadere informatie

Wij gaan (voor)lezen

Wij gaan (voor)lezen Wij gaan (voor)lezen Aanbod Primair Onderwijs Bibliotheek Helmond-Peel 2015-2016 De bibliotheek die ertoe doet Asten Deurne Helmond Someren 1 Voorwoord Rode Draad: Lezen is leuk! Met de hele school de

Nadere informatie

Teamtrainingen & ouderavond

Teamtrainingen & ouderavond Teamtrainingen & ouderavond Een teamtraining is een bijeenkomst van 1,5 tot 2 uur voor een heel schoolteam. Op actieve en enthousiasmerende wijze verdiep je je samen in een onderwerp. Er zijn verschillende

Nadere informatie

Springstof. trainingen in verbeeldingskracht. Aanbod 2017/2018. SPRINGSTOF trainingen in verbeeldingskracht.

Springstof. trainingen in verbeeldingskracht. Aanbod 2017/2018. SPRINGSTOF trainingen in verbeeldingskracht. Springstof trainingen in verbeeldingskracht Aanbod 2017/2018 Inleiding 'Every child is an artist, the problem is to stay one when you grow up' - PABLO PICASSO - Kinderen zijn van nature creatief. Door

Nadere informatie

Cultuurplan basisschool De Regenboog

Cultuurplan basisschool De Regenboog Cultuurplan basisschool De Regenboog (2015-2016) Dukdalf 28 3961 LA Wijk bij Duurstede 1 Dit beleidsplan omvat de volgende punten: Wat is onze visie op cultuur? Wat willen we dit jaar veranderen? Hoe pakken

Nadere informatie

Welkom. op onze OPEN DAG Za. 08.02.2014 10.00-14.00

Welkom. op onze OPEN DAG Za. 08.02.2014 10.00-14.00 Welkom op onze OPEN DAG Za. 08.02.2014 10.00-14.00 Zelf vinden we onze school gewoon, omdat je bij ons een diploma kunt halen dat past bij jouw inzet en capaciteiten. Maar wij denken dat je op Markenhage

Nadere informatie

Nieuwsbrief CultuurlinC

Nieuwsbrief CultuurlinC September 2008 Jaargang 3, nummer 1 Nieuwsbrief CultuurlinC In deze nieuwsbrief Nieuw aanbod Deskundigheidsbevordering Kinderboekenweek Museumschatjes Bijeenkomsten Netwerk CultuurlinC Kort nieuws Deze

Nadere informatie

Museum De Hermitage in Amsterdam

Museum De Hermitage in Amsterdam Museum De Hermitage in Amsterdam Beschrijving van het arrangement voor talentontwikkeling Onder de naam De Hermitage voor Kinderen besteedt het museum sinds tien jaar veel aandacht aan educatie en talentontwikkeling

Nadere informatie

STAD EN TAAL ONTMOET KUNST HANDLEIDING VOOR DE DOCENT

STAD EN TAAL ONTMOET KUNST HANDLEIDING VOOR DE DOCENT STAD EN TAAL ONTMOET KUNST HANDLEIDING VOOR DE DOCENT 1 Voorwoord Het programma Ontmoet kunst van het Stedelijk Museum is onderdeel van Stad en Taal. Binnen Stad en Taal hebben verschillende musea met

Nadere informatie

Nieuwsbrief voor Culturele Instellingen

Nieuwsbrief voor Culturele Instellingen A ENETWERK ULTUUREDUATIE Baarsjesweg 224 1058 AA Amsterdam Keizersgracht T 020-620 9567 info@mocca-amsterdam.nl T 020-620 www.mocca-amsterdam.nl www.cultuurkaartamsterdam.nl info@mocca-amsterdam.nl w MOA

Nadere informatie

Innovatietrainingen voor de culturele sector 21st Century Skills Focus op Creativiteit Kenniscreatie

Innovatietrainingen voor de culturele sector 21st Century Skills Focus op Creativiteit Kenniscreatie Innovatietrainingen voor de culturele sector 21st Century Skills Focus op Creativiteit Kenniscreatie Frank Tellings & Wilma Tellings www.wils-kracht.nl Inhoud Voorwoord Blz. 1 Doelen Blz. 2 Trainingen

Nadere informatie

Nieuwsbrief voor Culturele Instellingen

Nieuwsbrief voor Culturele Instellingen M A MM A S E N E TEWX EPREKR T IUSLETNU EU TRWE DE UR K A TIUE L T U U R E D U A T I E Keizersgracht Baarsjesweg 224 1058 AA Amsterdam T 020-620 T 020-620 9567 info@mocca-amsterdam.nl www.mocca-amsterdam.nl

Nadere informatie

Samen werkt het beter? De samenwerking tussen scholen en de culturele omgeving

Samen werkt het beter? De samenwerking tussen scholen en de culturele omgeving Samen werkt het beter? De samenwerking tussen scholen en de culturele omgeving DEEL 5 HOE KUNNEN SCHOLEN EN CULTURELE INSTELLINGEN OP EEN GOEDE MANIER SAMENWERKEN? KARIN HOOGEVEEN EN SANDRA BEEKHOVEN (SARDES)

Nadere informatie

EXPERTISECENTRUM CULTUURONDERWIJS. Ada Nieuwendijk RAPPORTAGE CULTUUREDUCATIE AMSTERDAM ZUIDOOST

EXPERTISECENTRUM CULTUURONDERWIJS. Ada Nieuwendijk RAPPORTAGE CULTUUREDUCATIE AMSTERDAM ZUIDOOST Ada Nieuwendijk RAPPORTAGE CULTUUREDUCATIE AMSTERDAM ZUIDOOST November 2016 Inleiding Stadsdeel Zuidoost is uniek. Het hoort bij Amsterdam, maar het is ook een stad apart, waar de inwoners zich zeer betrokken

Nadere informatie

De kunst van het ontwerpen 2018 Juryrapport

De kunst van het ontwerpen 2018 Juryrapport De kunst van het ontwerpen 2018 Juryrapport Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst, Utrecht 2018 Inhoud Inleiding 5 Prijs en criteria 6 Beoordelingscriteria 6 Jury 8 Samenstelling van

Nadere informatie

ALGEMEEN: Kalender belangrijke data:

ALGEMEEN: Kalender belangrijke data: ARTikel is de nieuwsbrief van IKC De Ark. Mei 2015, nr. 16 Kalender belangrijke data: ALGEMEEN: Woensdag 27 mei - Opening project "Beeldende kunst". Project Op woensdag 27 mei is de opening van ons grote

Nadere informatie

: Ouderbijdrage vaste schoolkosten en buitenlesactiviteiten. Met deze brief wil ik u informeren over de bijdrage die jaarlijks van u wordt gevraagd.

: Ouderbijdrage vaste schoolkosten en buitenlesactiviteiten. Met deze brief wil ik u informeren over de bijdrage die jaarlijks van u wordt gevraagd. Aan de ouder(s)/verzorger(s) van de leerlingen van het Mill-Hillcollege Goirle, 24 september 2015 Uw kenmerk : Ons kenmerk Onderwerp : BLA-1516-032/NIK/AHA/spe : Ouderbijdrage vaste schoolkosten en buitenlesactiviteiten

Nadere informatie

kultueredukaasje mei kwaliteit programma 2015-2016 Inspiratieprojecten en deskundigheidsbevordering voor leerkrachten

kultueredukaasje mei kwaliteit programma 2015-2016 Inspiratieprojecten en deskundigheidsbevordering voor leerkrachten kultueredukaasje mei kwaliteit programma 2015-2016 Inspiratieprojecten en deskundigheidsbevordering voor leerkrachten 1 Wy Dûnsje KEK! staat voor Kultueredukaasje mei kwaliteit. Dat is de verzamelnaam

Nadere informatie

KBS De Schothorst. En het beste idee is... Z E L F S T A N D I G I N O N T W I K K E L I N G. In dit nummer:

KBS De Schothorst. En het beste idee is... Z E L F S T A N D I G I N O N T W I K K E L I N G. In dit nummer: Z E L F S T A N D I G I N O N T W I K K E L I N G KBS De Schothorst NB 6, 28-01-2015 Nieuwsbrief 2014-2015 NB 6, 28-01-2015 In dit nummer: Het beste idee 1 Carnaval 1 Schoolreis 2 Kinderen en hun sociale

Nadere informatie

Doorgaande leerlijnen cultuureducatie, hoe werkt dat in de praktijk?

Doorgaande leerlijnen cultuureducatie, hoe werkt dat in de praktijk? Doorgaande leerlijnen cultuureducatie, hoe werkt dat in de praktijk? www.kunstedu.nl info@kunstedu.nl 06 11322235 www.kunstedu.nl Cultuureducatie denkkader: VISIE verankering cultuurmenu verankering cultuurmenu

Nadere informatie

Cultuureducatie, geen vak apart

Cultuureducatie, geen vak apart Cultuureducatie, geen vak apart Uitvoeringsplan Theo Thijssen Inleiding Op Educatief Centrum Theo Thijssen wordt gewerkt aan een ononderbroken ontwikkeling van kinderen van 0-13 jaar. Het ondernemend leren

Nadere informatie

MATCH ONDERWIJS CULTUUR AMSTERDAM

MATCH ONDERWIJS CULTUUR AMSTERDAM M CCA EXPERTISENETWERK CULTUUREDUCATIE Keizersgrach T 020-6 info@mocca-amsterdam.nl MATCH ONDERWIJS CULTUUR AMSTERDAM Ada Nieuwendijk J a a r v e r s l a g Mocca 2012 Directieverslag In 2012 begon een

Nadere informatie

Kunst, Cultuur en Educatie in gemeente Westland

Kunst, Cultuur en Educatie in gemeente Westland Kunst, Cultuur en Educatie in gemeente Westland Wat is Westland Cultuurweb? In 2013 opgericht Op initiatief van de gemeente Zelfstandige en onafhankelijke stichting Raad van Toezicht en directeur-bestuurder

Nadere informatie

BINK 36 RUIMTE TONEN: ENTREE

BINK 36 RUIMTE TONEN: ENTREE BINK 36 BINK 36 RUIMTE TONEN: ENTREE BINK 36 RUIMTE TONEN: GANG BINK 36 RUIMTE TONEN: BINK 36 VESTIA EN JOHAN DE WITT SCHOLENGROEP PRESENTEREN: MEDIA OPEN/INSPIREREND GALERIERUIMTES/PRESENTATIES INDUSTRIEEL/WERKEN

Nadere informatie

Doorlopende leerlijnen (groep 1-8) voor kunst- en erfgoededucatie binnen de basisschool, inclusief teamcursus!

Doorlopende leerlijnen (groep 1-8) voor kunst- en erfgoededucatie binnen de basisschool, inclusief teamcursus! Drama Dans Muziek Beeldend Media Erfgoed & Minitheater-Blikopener Doorlopende leerlijnen (groep 1-8) voor kunst- en erfgoededucatie binnen de basisschool, inclusief teamcursus! Kunst- en erfgoededucatie

Nadere informatie

Brede School Zuid Oost

Brede School Zuid Oost Brede School Zuid Oost Met de lente voor de deur een nieuwe activiteitenfolder! Verschillende organisaties bieden ook in de derde periode van het schooljaar 2012-2013 een divers activiteitenprogramma aan

Nadere informatie

kultueredukaasje mei kwaliteit programma 2016-2017 Inspiratieprojecten en deskundigheidsbevordering voor leerkrachten

kultueredukaasje mei kwaliteit programma 2016-2017 Inspiratieprojecten en deskundigheidsbevordering voor leerkrachten kultueredukaasje mei kwaliteit programma 2016-2017 Inspiratieprojecten en deskundigheidsbevordering voor leerkrachten 1 Wy Dûnsje Inspiratiecursus voor leerkrachten uit het primair onderwijs. Ontdek in

Nadere informatie

Veel gestelde vragen aanvragen Cultuureducatie met Kwaliteit

Veel gestelde vragen aanvragen Cultuureducatie met Kwaliteit Veel gestelde vragen aanvragen Cultuureducatie met Kwaliteit Met deze vragenlijst proberen we antwoord te geven op vragen die er over de regeling Cultuureducatie met Kwaliteit (CmK) en het aanvragen daarvan

Nadere informatie

Brabantse aanpak Cultuureducatie met Kwaliteit

Brabantse aanpak Cultuureducatie met Kwaliteit Brabantse aanpak Cultuureducatie met Kwaliteit Hoe breng je meer lijn en structuur in je cultuureducatie en hoe werk je gericht aan de persoonlijke (creativiteits)- ontwikkeling van leerlingen? Basisscholen

Nadere informatie

Fotograaf: Maarten van Haaff - Orkestproject Vredenburg. primair onderwijs kunst- en cultuurmenu

Fotograaf: Maarten van Haaff - Orkestproject Vredenburg. primair onderwijs kunst- en cultuurmenu Fotograaf: Maarten van Haaff - Orkestproject Vredenburg primair onderwijs kunst- en cultuurmenu kunst en cultuur beleven Utrecht onderscheidt zich door topaanbod van kennis en cultuur. Goed cultuuronderwijs

Nadere informatie

Nieuwsbrief. 2015-2016 * nummer 1 * augustus 2015. Start van het schooljaar

Nieuwsbrief. 2015-2016 * nummer 1 * augustus 2015. Start van het schooljaar Nieuwsbrief Start van het schooljaar Voor u ligt de eerste nieuwsbrief van het nieuwe schooljaar. Tegelijk ook in een nieuw fris jasje (iets met: verandering van spijs ) We zijn dit schooljaar goed begonnen.

Nadere informatie

1 De drie hoofdlijnen: muziekdocenten, leerkrachten en leerlingen.

1 De drie hoofdlijnen: muziekdocenten, leerkrachten en leerlingen. IKEI, MIK en het Leerorkest hebben bij elkaar opgeteld jaren ervaring met het geven van instrumentaal muziekonderwijs op de basisschool. Vanuit de overtuiging dat deze vorm van muziek educatie alleen verder

Nadere informatie

KUNST- EN CULTUUREDUCATIE VOOR HET ONDERWIJS IN OOSTSTELLINGWERF

KUNST- EN CULTUUREDUCATIE VOOR HET ONDERWIJS IN OOSTSTELLINGWERF Uitgewerkt door: Thijs Oud kunst- en cultuurcoördinator Kunst & COO Langezwaag, juni 2011 KUNST- EN CULTUUREDUCATIE VOOR HET ONDERWIJS IN OOSTSTELLINGWERF De opdracht voor Kunst & COO INHOUDSOPGAVE 1.

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF 12 25 maart 2015

NIEUWSBRIEF 12 25 maart 2015 TRAININGEN (WERK)BIJEENKOMSTEN CONFERENTIES projectplan nieuwe scholen Op 11 maart zijn de icc-ers van de tweede tranche scholen onder leiding van Iris van der Kamp aan de slag gegaan met hun projectplan.

Nadere informatie

Nieuwsbrief. jaargang 20 nummer 2 oktober 2015

Nieuwsbrief. jaargang 20 nummer 2 oktober 2015 Nieuwsbrief jaargang 20 nummer 2 oktober 2015 Bouwcoördinator onderbouw: groepen 1 en 2 Mijn naam is Trudy Scharroo, leerkracht van groep 1 2a. In januari 2003 ben ik op Daltonschool Rijnsweerd gaan werken

Nadere informatie

Terugblik op deel twee van het Huizer Erfgoed pilotproject januari juni 2015.

Terugblik op deel twee van het Huizer Erfgoed pilotproject januari juni 2015. Terugblik op deel twee van het Huizer Erfgoed pilotproject januari juni 2015. Doel van het project In 2015 is het tweede deel van het pilotproject door de coördinator erfgoed van de bibliotheek voortgezet.

Nadere informatie

WELKOM. Walter Groenen. Anneke van der Vaart. Directeur CJP. Account manager CJP

WELKOM. Walter Groenen. Anneke van der Vaart. Directeur CJP. Account manager CJP WELKOM Walter Groenen Anneke van der Vaart Directeur CJP Account manager CJP Wat is de CJP Cultuurkaart? CJP Cultuurkaart HET CONCEPT: Leerlingen in het VO krijgen een Cultuurkaart met CJP-korting CJP

Nadere informatie

De derde editie van de nieuwsbrief

De derde editie van de nieuwsbrief Nieuwsbrief 3 Jaargang 2 13-10 - 2011 www.olivijn.almere-speciaal.nl De derde editie van de nieuwsbrief Belangrijke data voor de komende periode Nieuws vanuit de directie Nieuws vanuit de ouderraad Nieuws

Nadere informatie

MATCH ONDERWIJS CULTUUR AMSTERDAM

MATCH ONDERWIJS CULTUUR AMSTERDAM Keizersgrach T 020-6 info@mocca-amsterdam.nl Ada Nieuwendijk J A A R V E R S L A G Mocca 2013 Directieverslag Het jaar was als een Japans gedicht, het verliep eerst rustig en kwam toen in een stroomversnelling.

Nadere informatie

Onderwijsbrochure Het Nieuwe Instituut Rotterdam. Voor de ontwerpers van morgen

Onderwijsbrochure Het Nieuwe Instituut Rotterdam. Voor de ontwerpers van morgen Onderwijsbrochure Rotterdam Voor de ontwerpers van morgen Inhoud Aangenaam kennis te maken 4 5 Onderwijs in 6 Foto-impressie 7 Programma s 11 Docent aan het woord: Tessa Smal 12 Boekingsinformatie 13 Educatie

Nadere informatie

Kleine Gartmanplantsoen 21 1017 RP Amsterdam T 020 620 9567 info@mocca-amsterdam.nl www.mocca-amsterdam.nl. Stappenplan cultuureducatiebeleid

Kleine Gartmanplantsoen 21 1017 RP Amsterdam T 020 620 9567 info@mocca-amsterdam.nl www.mocca-amsterdam.nl. Stappenplan cultuureducatiebeleid Kleine Gartmanplantsoen 21 1017 RP Amsterdam T 020 620 9567 info@mocca-amsterdam.nl www.mocca-amsterdam.nl Stappenplan cultuureducatiebeleid Inleiding Dit stappenplan is een handreiking om te komen tot

Nadere informatie

Docentenhandleiding Educatieprogramma

Docentenhandleiding Educatieprogramma Docentenhandleiding Educatieprogramma Hoe, wat & waar Primair Onderwijs groep 3 t/m 6 Inhoud Het Dordrechts Museum..p.3 Algemene doelstelling programma...p.3 Aansluiting bij kerndoelen. p.3,4 Programma:Hoe,

Nadere informatie

Zomeraanbod - programma week 33 10 aug t/m 16 aug

Zomeraanbod - programma week 33 10 aug t/m 16 aug Zomeraanbod - programma week 33 10 aug t/m 16 aug Deze week: activiteit: Improvisatietheater door: Alludens, trainingen en entertainment leeftijd: 2 groepen: 12+ en 18+ activiteit: Speelse muzikale workshop

Nadere informatie

Professionaliseringsaanbod

Professionaliseringsaanbod E-Learning, Workshops en begeleidings trajecten Professionaliseringsaanbod Door Sander Gordijn - MeesterSander.nl Schooljaar 2019/2020 Even voorstellen Mijn naam is Sander Gordijn en ik ben leerkracht

Nadere informatie

JANUARI 2014. leerlingen nieuwe ervaringen kunnen opdoen. Vrijwilligers zullen vanuit school begeleid worden op vakinhoudelijk en didactisch gebied.

JANUARI 2014. leerlingen nieuwe ervaringen kunnen opdoen. Vrijwilligers zullen vanuit school begeleid worden op vakinhoudelijk en didactisch gebied. UITGAVE NR 2 ATELIER SPECIAAL JANUARI 2014 Eerste Atelier Speciaal een groot succes In november vond de eerste Atelier Speciaal plaats op Olivijn. Mede dankzij een groep van 16 enthousiaste vrijwilligers

Nadere informatie

Deze nieuwsbrief gaat over de verschillende vormen van naschoolse opvang en naschoolse activiteiten. U kunt voortaan kiezen uit vier vormen:

Deze nieuwsbrief gaat over de verschillende vormen van naschoolse opvang en naschoolse activiteiten. U kunt voortaan kiezen uit vier vormen: Deze nieuwsbrief gaat over de verschillende vormen van naschoolse opvang en naschoolse activiteiten. U kunt voortaan kiezen uit vier vormen: 1) Engelse les op donderdag tussen de middag of na schooltijd

Nadere informatie

ONVERGETELIJK Interactieve rondleidingen en workshops voor mensen met dementie en hun mantelzorgers

ONVERGETELIJK Interactieve rondleidingen en workshops voor mensen met dementie en hun mantelzorgers ONVERGETELIJK Interactieve rondleidingen en workshops voor mensen met dementie en hun mantelzorgers Stefanie Metsemakers coördinator Onvergetelijk Van Abbe Onvergetelijk Stedelijk INHOUD Programma Uitbreiding

Nadere informatie

Gemeente Dalfsen, Cultuureducatie Projectplan Buitenschoolse activiteiten 2010-2013

Gemeente Dalfsen, Cultuureducatie Projectplan Buitenschoolse activiteiten 2010-2013 Gemeente Dalfsen, Cultuureducatie Projectplan Buitenschoolse activiteiten 2010-2013 Inleiding De gemeente Dalfsen wil voor haar jonge inwoners een cultureel en kunstzinnig klimaat scheppen waarin zoveel

Nadere informatie

Docentenvragenlijst. Jongeren en Cultuur

Docentenvragenlijst. Jongeren en Cultuur School: Plaats: Klas(sen): Docentenvragenlijst Jongeren en Cultuur Deze vragenlijst gaat over ict-faciliteiten en cultuuractiviteiten bij u op school. Op de volgende bladzijden vindt u hierover vragen.

Nadere informatie

Cultuureducatiebeleidsplan

Cultuureducatiebeleidsplan Cultuureducatiebeleidsplan 2010-2014 Inhoudsopgave 1. Inleiding 1.1 Achtergrond 1.2 Vraagstelling 1.3 Werkwijze 2. Huidige situatie 2.1 Missie en visie 2.2 Wat doen we nu? 2.3 Kerndoelen kunstzinnige oriëntatie

Nadere informatie

Cultuureducatie in het PO en SO

Cultuureducatie in het PO en SO Cultuureducatie in het PO en SO 04-10-2015/JD Inhoud Introductie 1. PR8cultuurprogramma 2. Expertisecentrum Kunst en Scholen 3. Cultuureducatie met Kwaliteit 4. Aanvullende educatieve projecten Introductie

Nadere informatie

Sprekende Portretten

Sprekende Portretten Docentenhandleiding Sprekende Portretten Sprekende Portretten Jacob Cuyp, Michiel Pompe van Slingelandt, 1649 Primair Onderwijs Groep 4 t/m 8 Inhoud Het Dordrechts Museum...p. 3 Algemene doelstelling programma..

Nadere informatie

Bijlage 2: toekenningen culturele basisinfrastructuur 2013-2016 naar regio (in ) REGIO NOORD REGIO OOST

Bijlage 2: toekenningen culturele basisinfrastructuur 2013-2016 naar regio (in ) REGIO NOORD REGIO OOST REGIO NOORD Tryater Leeuwarden Artikel 3.9. Algemeen theater 1.500.000 92.766-1.592.766 Noord Nederlands Toneel Groningen Artikel 3.9. Algemeen theater 2.500.000 154.942-2.654.942 Het Houten Huis Groningen

Nadere informatie

Voorlichtingsavond 9 maart 2015. TTO Gymnasium Gymnasium +

Voorlichtingsavond 9 maart 2015. TTO Gymnasium Gymnasium + Voorlichtingsavond 9 maart 2015 TTO Gymnasium Gymnasium + Welcome Voor wie is tto? Hou je van reizen? Vind je samenwerken leuk? Je wilt goed Engels leren. Hou je van uitdagingen? Brugklas naar Engeland

Nadere informatie

Luchtpost. Informatie van de directie. Vakantierooster schooljaar 2015-2016. Bewaarnummer 1 vrijdag 21 augustus 2015

Luchtpost. Informatie van de directie. Vakantierooster schooljaar 2015-2016. Bewaarnummer 1 vrijdag 21 augustus 2015 Basisschool De Zeppelin Anna Polaktuin 27 1705 JS Heerhugowaard T (072) 5726782 www.dezeppelin.nl Luchtpost Bewaarnummer 1 vrijdag 21 augustus 2015 Agenda Spreekuur meester Steven de Wit: vrijdag van 08.45

Nadere informatie

Verslag netwerkbijeenkomst ICC-Alumni

Verslag netwerkbijeenkomst ICC-Alumni Verslag netwerkbijeenkomst ICC-Alumni Remember the good times op de NDSM-werf - 15 mei 2014 Op donderdag 15 mei vond de tweede netwerkbijeenkomst voor ICC-Alumni plaats. De bijeenkomst was op de NDSM-werf.

Nadere informatie

Basispakket Kunst- en Cultuureducatie. Naam spreker: Dick Bentvelzen Functie spreker: beleidsadviseur Jeugd en Onderwijs Amsterdam, 20 maart 2013

Basispakket Kunst- en Cultuureducatie. Naam spreker: Dick Bentvelzen Functie spreker: beleidsadviseur Jeugd en Onderwijs Amsterdam, 20 maart 2013 Basispakket Kunst- en Cultuureducatie Naam spreker: Dick Bentvelzen Functie spreker: beleidsadviseur Jeugd en Onderwijs Amsterdam, 20 maart 2013 Voor alle kinderen in Amsterdam Een gemeenschappelijke visie

Nadere informatie

OPEN DAGEN HBO 2011. Naam school Datum Info/evt. aanmelden. 18.00-21.00 uur. 18.00-21.00 uur. Woensdag 15 juni. Dinsdag 14 juni: 14.

OPEN DAGEN HBO 2011. Naam school Datum Info/evt. aanmelden. 18.00-21.00 uur. 18.00-21.00 uur. Woensdag 15 juni. Dinsdag 14 juni: 14. NIEUWSBRIEF LOB-BUREAU HAVO 30 mei 2010 OPEN DAGEN HBO 2011 Naam school Datum Info/evt. aanmelden AVANS Breda 18.00-21.00 uur www.avans.nl www.avansopen.nl AVANS Den Bosch 18.00-21.00 uur www.avansopen.nl

Nadere informatie

IVKO-school. Wie gaan er naar het IVKO? Veel (kunst)vakken. Leerlingen met creatieve ambities kiezen voor het IVKO!

IVKO-school. Wie gaan er naar het IVKO? Veel (kunst)vakken. Leerlingen met creatieve ambities kiezen voor het IVKO! IVKO-school Leren van Kunst Het IVKO is een Cultuurprofielschool gelegen op een steenworp afstand van de Amstel, in Oud-Zuid voor Individueel Voortgezet en Kunstzinnig Onderwijs (mavo en havo). Veel kunst

Nadere informatie

Scholen en culturele instellingen vinden elkaar. Goed cultuuronderwijs. partnerschap. Foto s kinderen en Paul Loermans: Hans Roggen

Scholen en culturele instellingen vinden elkaar. Goed cultuuronderwijs. partnerschap. Foto s kinderen en Paul Loermans: Hans Roggen Scholen en culturele instellingen vinden elkaar Goed cultuuronderwijs dankzij partnerschap 12 Foto s kinderen en Paul Loermans: Hans Roggen Muziek, dans en drama zijn goed voor de ontwikkeling van het

Nadere informatie

Stappenplan crowdfunding

Stappenplan crowdfunding Stappenplan crowdfunding Voordat je het crowdfundingsproject online zet, is het handig om over bepaalde aspecten na te denken. Denk bijvoorbeeld aan de presentatie van het project, het doelbedrag en de

Nadere informatie

Onderwijs van de 21ste eeuw:

Onderwijs van de 21ste eeuw: Onderwijs van de 21ste eeuw: didactiek, wetenschap en technologie 2015-2016 ACADEMIE PEDAGOGIEK EN ONDERWIJS saxion.nl/apo Onderwijs van de 21 ste eeuw: didactiek, wetenschap en technologie Professionaliseringsaanbod

Nadere informatie

Groep: AGL fase 1 Vak: Culturele oriëntatie en creatieve expressie

Groep: AGL fase 1 Vak: Culturele oriëntatie en creatieve expressie Basis Groep: AGL fase 1 Vak: Culturele oriëntatie en creatieve expressie Kerndoelen: Verwerking binnen de lessen van de andere leergebieden. ICT, digibord, creatieve materialen Culturele oriëntatie en

Nadere informatie

Deskundigheid in Creatief Vermogen

Deskundigheid in Creatief Vermogen Deskundigheid in Creatief Vermogen 2017-2018 Creatief Vermogende trainer in het partnerschap/ netwerk Creatief Vermogen Utrecht wil creativiteit in het hart van het primair onderwijs plaatsen. De professionaliteit

Nadere informatie

Mening van het digitaal Burgerpanel Oss over: Kunst en Cultuur. Gemeente Oss. December 2013

Mening van het digitaal Burgerpanel Oss over: Kunst en Cultuur. Gemeente Oss. December 2013 Mening van het digitaal Burgerpanel Oss over: Kunst en Cultuur Gemeente Oss. December 2013 1 INLEIDING Waarom is het burgerpanel gevraagd naar haar mening over Kunst en Cultuur? De gemeente bezuinigt op

Nadere informatie

U I T N O D I G I N G

U I T N O D I G I N G U I T N O D I G I N G Janusz Korczak Prijs 2012 voor Stichting Leerorkest te Amsterdam Presentatie Maartje van Weegen Janusz Korczak Prijs 2012 De Janusz Korczak Stichting en Stichting Leerorkest nodigen

Nadere informatie

Achtergrond informatie Toolkit Ouderbetrokkenheid vakantieschool

Achtergrond informatie Toolkit Ouderbetrokkenheid vakantieschool Achtergrond informatie Toolkit Ouderbetrokkenheid vakantieschool De vakantieschool is een bijzonder moment, waarbij de sfeer op school anders is dan anders. Er is extra aandacht voor de leerlingen en de

Nadere informatie

Inventarisatie educatie in Nederlandse musea

Inventarisatie educatie in Nederlandse musea Inventarisatie educatie in Nederlandse musea Afstudeerproject HAS Den Bosch, onderdeel van KIGO-project Educatie en Dierenwelzijn Studenten HAS Den Bosch: Claudia Liedecke Anneloek van Lieshout Opdrachtgever:

Nadere informatie

Cultuurbeleidsplan 2015-2019

Cultuurbeleidsplan 2015-2019 CBS Maranatha Hoogklei 7, 9671 GC Winschoten Cultuurbeleidsplan 2015-2019 1. Inleiding Dit is het cultuureducatieplan van de CBS Maranatha in Winschoten. Een plan dat is opgesteld om een bijdrage te leveren

Nadere informatie

GEMENGDE LEERWEG (GL) MAVO (TL) MAVO/HAVO

GEMENGDE LEERWEG (GL) MAVO (TL) MAVO/HAVO GEMENGDE LEERWEG (GL) MAVO (TL) MAVO/HAVO Wat is jouw kracht? Waar wil jij goed in zijn? Wat wil jij leren, ervaren en doen? Dat gaan we samen ontdekken op het Amsfort. Positief en uitdagend Vakken op

Nadere informatie

GEMENGDE LEERWEG (GL) MAVO (TL) MAVO/HAVO

GEMENGDE LEERWEG (GL) MAVO (TL) MAVO/HAVO GEMENGDE LEERWEG (GL) MAVO (TL) MAVO/HAVO Wat is jouw kracht? Waar wil jij goed in zijn? Wat wil jij leren, ervaren en doen? Dat gaan we samen ontdekken op het Amsfort. Positief en uitdagend Vakken op

Nadere informatie

Docentenhandleiding Educatieprogramma. Kijk je rijk. Primair Onderwijs groep 5 en 6

Docentenhandleiding Educatieprogramma. Kijk je rijk. Primair Onderwijs groep 5 en 6 Docentenhandleiding Educatieprogramma Kijk je rijk Primair Onderwijs groep 5 en 6 Inhoud Het Dordrechts Museum p.3 Algemene doelstelling programma p.3 Aansluiting bij kerndoelen p.3 Programma Kijk je rijk

Nadere informatie

1 e rapport mee. Vanaf 14.30 uur start de voorjaarsvakantie Start 1 e schooldag na de vakantie

1 e rapport mee. Vanaf 14.30 uur start de voorjaarsvakantie Start 1 e schooldag na de vakantie NIEUWSBRIEF nummer 4, Januari-februari 2015 Kalender December Ma 2 & di 3 feb Activiteiten De kinderen uit groep 1 t/m 8 zijn vrij. De leerkrachten hebben twee studiedagen. De kinderen uit de Cobogroepen

Nadere informatie