Een diploma VMBO-t, HAVO of VWO in het regulier VO: óók haalbaar voor begaafde leerlingen met extra ondersteuningsbehoe"e!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Een diploma VMBO-t, HAVO of VWO in het regulier VO: óók haalbaar voor begaafde leerlingen met extra ondersteuningsbehoe"e!"

Transcriptie

1 Informa ebrochure voor samenwerkingsverbanden en scholen Een diploma VMBO-t, HAVO of VWO in het regulier VO: óók haalbaar voor begaafde leerlingen met extra ondersteuningsbehoe e! Au sme is een stoornis met veel gezichten. Mensen met au sme hebben kwalita eve tekortkomingen op het gebied van sociale interac e, verbale en non-verbale communica e en verbeeldend vermogen (rigide denken en handelen). Dit hee (onder meer) gevolgen voor het onderwijs, ook voor begaafde leerlingen met een au smespectrumstoornis (ASS). Tot 2005 waren er slechts enkele scholen voor voortgezet speciaal onderwijs (VSO) waar deze leerlingen terecht konden voor HAVO of VWO, maar meestal kenden die wachtlijsten. Toen in het zuiden van het land veel ASSleerlingen thuis kwamen te zi en, werd in de regio ac e ondernomen. Ook Onderwijsconsulenten+ (OC+) werd ingeschakeld. Tussen 2006 en 2009 werden in vier steden in Noord-Brabant OC+-projecten opgezet om kinderen met een au smespectrumstoornis diplomagericht onderwijs te kunnen bieden op VMBO-t-, HAVO- en VWO-niveau. Zie ook werkwijzer 1 van OC+ op De totstandkoming van onderwijs- en zorgarrangementen op maat in het regulier voortgezet onderwijs voor leerlingen met een au smespectrumstoornis (ASS). De scholen 1 die meededen aan de projecten hebben inmiddels bewezen dat ASS-leerlingen die voldoen aan de toela ngscriteria (toereikend IQ en een duidelijk VMBO-t/HAVO/VWO-advies) succesvol diplomagericht onderwijs kunnen volgen. En: de aanpak blijkt ook heel goed bruikbaar voor andere leerlingen met extra ondersteuningsbehoe e! Wat maakt dat het deze scholen wel lukt? Dat is begin 2013 geëvalueerd, met als doel daaruit handreikingen te formuleren voor andere samenwerkingsverbanden (SWV'en) en scholen, die immers vanaf 2014 in het kader van Passend onderwijs verplicht zijn om alle leerlingen, ook zij die extra ondersteuning nodig hebben, een passende onderwijsplek te bieden. Deze brochure beoogt die handreikingen te bieden Met dank aan de scholen die bereid waren hun ervaringen te delen; niet alleen de vier scholen van de OC+-projecten, maar ook een ental scholen die persoonlijk of telefonisch geïnterviewd zijn. Zie ook het uitgebreide evalua everslag met voorbeelddocumenten op In het verslag worden de vier betreffende scholen gedetailleerd besproken. Deze verkorte versie gee een overzicht van de ervaringen in algemene zin.

2 Drie modellen voor de opvang van leerlingen met ASS In de regio zuid werden in 2005 drie opvangmodellen gedefinieerd: Model 1 - regulier VO voor leerlingen met een milde vorm van ASS Voorziening in de reguliere VO-scholen voor leerlingen met een lichte vorm van beperkingen, door versterking van de zorglijn in die scholen. Dit werd het model 'nog steeds samen naar school' genoemd. De reguliere scholen die ASS-leerlingen met succes naar een diploma begeleiden, benadrukken dat het gaat om lichte vormen van ASS; voor leerlingen met zwaardere ASS-kenmerken zijn speciale voorzieningen nodig die deze scholen niet (kunnen) bieden. De Onderwijsinspec e adviseert scholen (uit model 1) om zich te bezinnen op toela ngscriteria, om te voorkomen dat deelname aan het regulier onderwijs uitdraait op een teleurstelling en dat de leerling de school voor jdig moet verlaten. De inspec e raadt scholen dan ook aan posi eve toela ngscriteria te formuleren voor het succesvol kunnen afronden van de opleiding, zoals voldoende IQ en het kunnen func oneren in groepsverband. Nog niet alle scholen hebben dergelijke criteria; vaak wordt per leerling beslist over toela ng. Model 2 - regulier VO met speciale klassen voor ASS-leerlingen Opvang en begeleiding in speciale klassen van reguliere VO-scholen voor leerlingen met zwaardere problema ek en voor leerlingen die beter in kleinere groepen (13 leerlingen) func oneren. De extra benodigde middelen komen uit de leerlinggebonden financiering (LGF). Er zijn leerlingen met ASS voor wie de overgang van het PO naar het VO te groot is. Deze leerlingen hebben behoe e aan kleine groepen met speciale begeleiding. Een aantal reguliere VO-scholen in Zuid-Nederland biedt deze voorziening aan, waarbij leerlingen na twee of drie jaar onderwijs in een speciale klas doorschakelen naar reguliere klassen, óf in de speciale klas blijven en daar uiteindelijk eindexamen doen. Er wordt in de ASS-klassen veel aandacht gegeven aan de persoonlijke ontwikkeling van de leerlingen. De begeleiding is erop gericht de leerlingen in twee of drie jaar toe te leiden naar het func oneren in een gewone klas van het VO. Belangrijke voordelen zijn dat zij dan uit meer profielen kunnen kiezen en dat zij worden voorbereid op een leven in een maatschappij die niet vanzelfsprekend rekening houdt met hun beperkingen.

3 De leerlingen stromen door naar VO-scholen in de omgeving van hun woonplaats. Voorwaarde is dat de scholen beschikken over voorzieningen, kennis en ervaring om deze leerlingen goed op te vangen en te begeleiden. Als doorschakeling naar een reguliere VO-school niet mogelijk is, blijven de ASS-leerlingen in de speciale klassen, of stromen zij door naar een VSO met HAVO. De knelpunten waar de VO-scholen tegenaan lopen zijn divers, maar twee aspecten worden vaak genoemd: de financiering en het leerlingenvervoer. Enkele scholen moeten afwachten of zij onder Passend onderwijs, ook voor leerlingen van buiten de regio, voldoende budget van het SWV krijgen om de voorziening in stand te houden. Of zij daarbij de kleinschaligheid kunnen handhaven is de vraag. Ook het leerlingenvervoer kan een probleem vormen voor de leerlingen uit de doelgroep: niet zelden beperkt een gemeente het schoolvervoer tot leerlingen van het speciaal onderwijs. Wie naar een reguliere school gaat valt dan buiten de vergoedingen. Model 3 - VSO voor ASS-leerlingen met een grote(re) zorgbehoe e Opvang van leerlingen in scholen voor speciaal voortgezet onderwijs. Het onderwijsaanbod voor diplomagericht HAVO-onderwijs in Zuid-Nederland is lang beperkt gebleven tot drie VSO-scholen: SG Mariëndael, SG Kristallis en de Berkenschutse. Wachtlijsten waren het gevolg. Inmiddels is het aantal scholen voor voortgezet speciaal onderwijs met een volledige HAVO uitgebreid met OdyZee in Goes, De Zwengel in Vught, De Keyzer in Goirle en de Buitenschool in Heerlen. Er zijn ook VSO-scholen met alleen in de onderbouw een aanbod op HAVO-niveau. Deze scholen voelen zich gedwongen zich tot de onderbouw te beperken vanwege het geringe aantal leerlingen, of omdat zij door de financieringsnormen niet alle profielen kunnen aanbieden en moeilijk kunnen beschikken over gekwalificeerde vakdocenten voor de bovenbouw. Enkele VSO-scholen werken daarom nauw samen met een naburige VO-school of zoeken een dergelijke samenwerking. De leerlingen die VMBO-t-/HAVO/VWOonderwijs volgen op VSO s doen als regel staatsexamens.

4 Adviezen en aandachtspunten voor het regulier VO Hieronder staat een verzameling van ps en adviezen van de geëvalueerde scholen met voorzieningen volgens model 1 of 2 (regulier voortgezet onderwijs). Belangrijke algemene voorwaarden / succesfactoren een goede basis op school: rust, regelmaat, geen of weinig lesuitval en een duidelijke lesstructuur; een beperkt aantal ASS-leerlingen per klas (2, maximaal 3 bij model 1; maximaal 13 bij model 2); zo mogelijk een opvangklas waar leerlingen 's morgens en/of 's middags even worden opgevangen om de dag te bespreken (model 1). Het lokaal wordt bij voorkeur ook gebruikt als me-outvoorziening en als lunchlokaal; een goed pedagogisch klimaat; een goed zorgsysteem dat gedragen wordt door de docenten, en voldoende jd voor de zorgcoördinatoren; dubbele deskundigheid van de leraren (vakinhoudelijk en kennis van au sme); duidelijk voorbereidingstraject voor het eindexamen. Aanbevelingen rond leerlingen (ouders) en docenten 'Je kunt niet duidelijk genoeg zijn'. Vertel zowel ouders als leerlingen wat je kunt en wat niet, hoe je het gaat doen, wat je verwacht etc. Een goede communica e met ouders is essen eel. Organiseer vóór het nieuwe schooljaar een aparte kennismakingsmiddag voor zorgleerlingen. Vertel over de gang van zaken op school en de veranderingen ten opzichte van de basisschool. Meld ook prak sche zaken zoals het gebruik van kluisjes, de weg in de school en de taak van de conciërges. NB: De kluisjes van de ASS-leerlingen staan bij voorkeur in een rus ge hoek, waar leerlingen net iets meer ruimte hebben en minder in het gedrang hun boeken kunnen pakken. Geef iedere LGF-leerling een coach, liefst de eigen mentor, en eventueel een buddy (klasgenoot).

5 Licht klasgenoten voor over wat ASS inhoudt. Vooral aandacht in de ASS-klassen voor de persoonlijke ontwikkeling van de leerlingen. In het dagelijkse onderwijs structurele aandacht voor plannen en structureren en training sociale vaardigheden (met gebruik van programma s en technieken als video-interac etraining met leerlingen). Stel samen een handelingsplan op waarin wordt afgesproken waaraan de leerling wil werken. Evalueer periodiek (wekelijks) de afspraken met de leerling. Volg leerlingen nadat ze zijn vertrokken om te horen wat goed gaat en wat minder goed, om hier weer van te leren. Zorg voor voortdurende deskundigheidsbevordering door docenten bij te scholen over au sme en maak gebruik van coaching en video-interac etraining. Aanbevelingen en aandachtspunten algemeen Informeer toeleverende basisscholen goed, zodat zij bekend zijn met de speciale voorzieningen in hun regio en zij ouders goed kunnen adviseren. Zorg voor een warme overdracht van gegevens van basisschool naar VO-school (of bij tussen jdse instroom vanuit de VOschool). Sla bruggen tussen VO-scholen en voorzieningen om exper se uit te wisselen. Goede contacten en samenwerking met voorzieningen (VSO of regulier) die onderwijs verzorgen voor een gelijksoor ge doelgroep zijn belangrijk. Stem methoden met elkaar af en gebruik elkaars exper se. Scholen moeten kennis hebben van regionale hulpverleningsinstellingen die de school, ouders en/of leerlingen van dienst kunnen zijn. Opleidingen van docenten moeten veel meer aandacht besteden aan aspecten als het leren omgaan met zorgleerlingen, het maken van ontwikkelingsplannen en het communiceren met leerlingen en ouders. Meer aandacht van samenwerkingsverbanden en gemeenten voor regeling van het leerlingenvervoer is nodig.

6 De vier scholen van de OC+-projecten Pleinschool Helder in Eindhoven is een reguliere VO-school voor HAVO/VWO voor ASSleerlingen met een clusterindica e. De school telt ruim 110 leerlingen. Een belangrijke doelstelling is de leerlingen na drie klassen te laten doorstromen naar de vierde klas van een reguliere VO-school. Dit lukt voor 50% van de leerlingen. De andere 50% blij op Pleinschool Helder of stroomt door naar een ROC of VMBO-t (als HAVO toch te hoog gegrepen blijkt). Leerlingen die doorstromen naar de vierde klas van een reguliere school blijken het goed te doen. In schooljaar 2012/2013 zijn alle leerlingen van HAVO en VWO geslaagd! In Tilburg is de Frater van Gemertschool de reguliere school waar ook ruim 100 ASSleerlingen met een VMBO-TL/HAVO-advies onderwijs volgen. Ouders melden aan op basis van eigen ini a ef of op advies van de huidige school van hun kind. Er vindt eventueel afstemming plaats met de basisschool, andere reguliere VO-scholen en VSO De Keyzer, om tot een juiste a akening en plaatsing te komen. De Frater hee een goede samenwerking met VSO-school De Keyzer, waar ook HAVO/ VWO wordt aangeboden. Er is onderling overleg met ouders en leerlingen over de meest wenselijke school voor leerlingen met een clusterindica e. In de Frater van Gemertschool hee het Theresialyceum een nevenves ging (met diplomalicen e), zodat de HAVO-leerlingen schoolexamen kunnen doen. In de afgelopen vijf jaren zijn alle kandidaten geslaagd. In de regio Oss hee het OPDC Den Bongerd van het samenwerkingsverband Oss, Uden en Veghel een voorziening voor ASS-leerlingen met een HAVO/VWO-advies die vanwege hun beperkingen baat hebben bij een kleinschaliger voorziening. Het aantal leerlingen is 24. De leerlingen blijven maximaal twee jaar op Den Bongerd en stromen dan door naar de derde klas van een van de VO-scholen. Voor 40% van de leerlingen lukt dit meestal. De andere leerlingen stromen door naar HAVO-voorzieningen van VSO s. In de regio Den Bosch biedt De Zwengel HAVO/VWO-onderwijs aan leerlingen die een intensieve zorgbehoe e hebben. Naast leerlingen met een aan au sme verwante stoornis zijn ook leerlingen met andere problema eken welkom. De Zwengel biedt in leerjaar 1 en 2 HAVO/VWO-niveau aan; vanaf leerjaar 3 alleen HAVO-niveau. Elk schooljaar bekijkt De Zwengel wat het schooladvies van de leerlingen is. In schooljaar 2013/2014 start leerjaar HAVO 5 en worden voor het eerst examens afgenomen. De Zwengel hecht veel waarde aan een goede samenwerking met ouders en leerlingen.

7 Hulpmiddel voor ouders overzicht van scholen met diplomagericht onderwijs voor leerlingen met ASS Leerlingen met een au smespectrumstoornis (ASS) die qua intelligen eniveau een diploma HAVO/VWO of VMBO-t zouden kunnen halen, lopen in het voortgezet onderwijs soms vast door het ontbreken van een passende zorgstructuur. Regelma g krijgt Bureau Onderwijsconsulenten(+) dan ook de vraag van ouders: 'Welke school in mijn omgeving biedt mijn kind met ASS de juiste voorwaarden om een diploma te halen?' Gehoord in de evalua egesprekken: 'Het speciaal onderwijs moet ontdaan worden van de 'afvalputjesfunc e'! En wij bewijzen dat dat ook kan!' 'Onze docenten zijn allemaal erg posi ef over de aanpak.' 'Scholen hoeven geen koudwatervrees te hebben. Gewoon doen! Het opvangen valt juist mee.' In de zomer van 2012 hee Onderwijsconsulenten+ geïnventariseerd welke VO- en VSO-scholen voorzieningen hebben voor diplomagericht onderwijs op HAVO/VWOniveau voor leerlingen met ASS. Op basis hiervan is een lijst samengesteld die dient als hulpmiddel voor ouders bij de keuze van een school voor hun kind. De lijst staat op onder publica es - brochures Samenwerkingsverbanden en scholen: vraag het uitgebreide evalua everslag op met nog meer aanbevelingen en met voorbeelddocumenten, of kijk op onze website! 'Besteed vooral aandacht aan het doorschakelen, zodat de leerlingen zich beter kunnen voorbereiden op het func oneren in grote(re) groepen.' 'Wees duidelijk. Doe wat je zegt, en zeg wat je doet!' 'Vanuit financieel oogpunt is het moeilijk in het VSO eerstegraads docenten te krijgen omdat je docenten niet meer biedt dan een salaris LB. Een nog groter probleem is het vinden van docenten die met deze leerlingen kunnen en willen werken. Hierin speelt ook de beeldvorming een rol.' 'Te laat doen reguliere VO-scholen een beroep op de exper se van het (voortgezet) speciaal onderwijs.'

8 Over de Onderwijsconsulenten(+) De Onderwijsconsulenten zijn in 2002 ingesteld door de minister van OCW. Zij zijn per 1 augustus 2009 organisatorisch ondergebracht bij de S ch ng Ondersteuning Scholen en Ouders (SOSO). Onderwijsconsulenten (OC) bemiddelen en adviseren bij individuele problemen over de toela ng van geïndiceerde leerlingen ('zorgleerlingen') of over de besteding van het leerlinggebonden budget (LGF). Steeds vaker worden zij ook ingeschakeld om een oplossing te vinden voor niet-geïndiceerde, (langdurig) thuiszi ende leerlingen. Er zijn, verspreid over het hele land, zo'n 38 onderwijsconsulenten. In het najaar van 2004 zijn de Onderwijsconsulenten+ (lees: onderwijsconsulenten-plus, ook OC+) in het leven geroepen, met als taak duurzame, passende en construc eve onderwijsvoorzieningen voor groepen zorgleerlingen te helpen creëren. Dit doen de onderwijsconsulenten+ door professionals in onderwijs en zorg te ondersteunen en te faciliteren bij het opze en van samenwerkingsprojecten. OC+-projecten zijn zoveel mogelijk overdraagbaar. Er zijn ca. 10 onderwijsconsulenten+, verdeeld over alle regio's in Nederland. Zij worden aangestuurd door de projectleider OC+. De SOSO vormt het bestuur van de organisa e. De SOSO hee zelf geen uitvoerende taak in de bemiddelings- en advieswerkzaamheden, maar houdt toezicht en ontwikkelt in samenwerking met de directeur van het bureau het beleid. De S ch ng Ondersteuning Scholen en Ouders (SOSO) is opgericht door: LOBO, NKO, Ouders & COO, Vereniging Openbaar Onderwijs, CG-Raad, Vereniging Balans, Pla orm VG, en de sectororganisa es PO-Raad, VO-Raad, MBO-Raad en WEC-Raad. Het bureau van SOSO/Onderwijsconsulenten(+) in Den Haag vervult een spilfunc e: een klein team van gemo veerde en deskundige medewerkers verzorgt de intake van de hulpaanvragen en de administra eve ondersteuning van de OC's. Ook is het bureau een vraagbaak voor alle betrokkenen bij leerlingen met een speciale onderwijs/zorgbehoe e. Advies en bemiddeling door onderwijsconsulenten(+) is gra s. SOSO/ONDERWIJSCONSULENTEN(+) Postbus CM Den Haag Telefoon info@onderwijsconsulenten.nl OCplus@onderwijsconsulenten.nl

Onderwijsconsulenten Onderwijsconsulenten+ Kerngegevens uit de jaarrapportage 2012/2013 (1 augustus augustus 2013)

Onderwijsconsulenten Onderwijsconsulenten+ Kerngegevens uit de jaarrapportage 2012/2013 (1 augustus augustus 2013) Onderwijsconsulenten Onderwijsconsulenten+ Kerngegevens uit de jaarrapportage 2012/2013 (1 augustus 2012-1 augustus 2013) Samenva ng jaarrapportage 2012/2013 2 Het landelijk netwerk van de ona ankelijke

Nadere informatie

Checklist: Op je plaats in het VO of VSO?! Informatie en tips voor ouders van zorgleerlingen die een school voor voortgezet onderwijs moeten kiezen.

Checklist: Op je plaats in het VO of VSO?! Informatie en tips voor ouders van zorgleerlingen die een school voor voortgezet onderwijs moeten kiezen. Checklist: Op je plaats in het VO of VSO?! Informatie en tips voor ouders van zorgleerlingen die een school voor voortgezet onderwijs moeten kiezen. Uw kind zit in groep 8 en heeft extra zorg nodig; wat

Nadere informatie

Onderwijsconsulenten Onderwijsconsulenten+ Kerngegevens uit de jaarrapportage 2011/2012 (1 augustus 2011-1 augustus 2012)

Onderwijsconsulenten Onderwijsconsulenten+ Kerngegevens uit de jaarrapportage 2011/2012 (1 augustus 2011-1 augustus 2012) Onderwijsconsulenten Onderwijsconsulenten+ Kerngegevens uit de jaarrapportage 2011/2012 (1 augustus 2011-1 augustus 2012) Het werk van de onderwijsconsulenten 2 In 2003 is de regeling leerlinggebonden

Nadere informatie

Welkom! op de thema-avond AutiPassend havo/vwo onderwijs

Welkom! op de thema-avond AutiPassend havo/vwo onderwijs Welkom! op de thema-avond AutiPassend havo/vwo onderwijs Uitslag ouderenquête AutiPassend Onderwijs Utrecht januari 2014 door Sandra Muller 1. Voor kinderen met autisme die cognitief gezien havo of vwo

Nadere informatie

FAQ lijst Hooghuisbreed

FAQ lijst Hooghuisbreed FAQ lijst Hooghuisbreed Algemeen Hoe is passend onderwijs in deze regio geregeld? Sinds 2014 is passend onderwijs ingevoerd op alle scholen in Nederland. Dat houdt in dat de leerlingen zoveel mogelijk

Nadere informatie

Informatiemiddag Voortgezet Onderwijs. Van SO naar V(S)O

Informatiemiddag Voortgezet Onderwijs. Van SO naar V(S)O Informatiemiddag Voortgezet Onderwijs Van SO naar V(S)O informatiemiddag schoolverlaters DeSterrenkijker september 2016 en dan naar de GROTE school Naar de kleuterschool 2 Verloop van de middag Het schoolverlaterstraject

Nadere informatie

De SBO-scholen en clusterleerlingen in de regio s Eindhoven-De Kempen, Helmond, Oss en Den Bosch

De SBO-scholen en clusterleerlingen in de regio s Eindhoven-De Kempen, Helmond, Oss en Den Bosch De SBO-scholen en clusterleerlingen in de regio s Eindhoven-De Kempen, Helmond, Oss en Den Bosch Een inventarisatie door onderwijsconsulenten Henk Knol en Ine van de Rijt December 2011 / maart 2012 Een

Nadere informatie

Informatiemiddag Voortgezet Onderwijs. Van SO naar V(S)O

Informatiemiddag Voortgezet Onderwijs. Van SO naar V(S)O Informatiemiddag Voortgezet Onderwijs Van SO naar V(S)O informatiemiddag schoolverlaters De Sterrenkijker 4 september 2018 en dan naar de GROTE school Naar de kleuterschool 2 Verloop van de middag Het

Nadere informatie

Voorbeeld efficiënte inpassing lwoo en pro binnen passend onderwijs.

Voorbeeld efficiënte inpassing lwoo en pro binnen passend onderwijs. [Typ hier] Voorbeeld efficiënte inpassing lwoo en pro binnen passend onderwijs. 11 mei 2015 Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Deze handreiking is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met:

Nadere informatie

De onderwijsbegeleiding van potentiële HAVO/VWO-leerlingen met stoornissen in het autistisch spectrum, in het voorgezet onderwijs in Almere

De onderwijsbegeleiding van potentiële HAVO/VWO-leerlingen met stoornissen in het autistisch spectrum, in het voorgezet onderwijs in Almere De onderwijsbegeleiding van potentiële HAVO/VWO-leerlingen met stoornissen in het autistisch spectrum, in het voorgezet onderwijs in Almere inleiding Een werkgroep bestaande uit Marius Sparreboom (REC

Nadere informatie

Verslag MBO conferentie Betere zorg, minder uitval

Verslag MBO conferentie Betere zorg, minder uitval Verslag MBO conferentie Betere zorg, minder uitval Lunteren, 22 april 09 Presentatieronde 1: Flex College het Nijmeegse model in de strijd tegen voortijdig schoolverlaten. Presentator Jeroen Rood, directeur

Nadere informatie

Arrangement VO-VSO, locatie SGL Informatie voor ouders.

Arrangement VO-VSO, locatie SGL Informatie voor ouders. Arrangement VO-VSO, locatie SGL Informatie voor ouders. Doel van deze brochure is om ouders, leerlingen en overige betrokkenen te informeren over het Arrangement VO-VSO Lelystad. 1 oktober 2016 Inleiding

Nadere informatie

Arrangementsgroep havo/vwo locatie SGL. Informatie voor ouders

Arrangementsgroep havo/vwo locatie SGL. Informatie voor ouders Arrangementsgroep havo/vwo locatie SGL Informatie voor ouders November 2018 Arrangementsgroep havo-vwo, locatie SGL - Informatie voor ouders November 2018 2 Inhoudsopgave Inleiding 4 Doelstelling van het

Nadere informatie

1. Doel van de trajectgroep voor eigen school

1. Doel van de trajectgroep voor eigen school KADERPLAN TRAJECTGROEPEN LYCEUM SANCTA MARIA INLEIDING. Sancta is een van de zes scholen die zich heeft aangemeld voor de pilot Trajectgroep. We zien mogelijkheden om met inzet van deze voorziening de

Nadere informatie

Toelichting competenties

Toelichting competenties Toelichting competenties De vraag van dit onderzoek was of leerkrachten, intern begeleiders en schoolleiders die werken met nieuwkomers aanvullende of extra competenties nodig hebben bovenop de bekwaamheidseisen

Nadere informatie

Nieuwsbrief passend onderwijs

Nieuwsbrief passend onderwijs Januari 2014 Update: Week van passend onderwijs Uitgelicht Update: Week van passend onderwijs De eerste 50 scholen en samenwerkingsverbanden hebben zich aangemeld voor de Week van passend onderwijs (24-28

Nadere informatie

ARTIKEL XII ADVIESCOMMISSIE TOELATING EN BEGELEIDING

ARTIKEL XII ADVIESCOMMISSIE TOELATING EN BEGELEIDING ARTIKEL XII ADVIESCOMMISSIE TOELATING EN BEGELEIDING 1. Ten behoeve van een goede invoering van leerlinggebonden financiering stelt Onze Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen voor de periode

Nadere informatie

Over het Vecht-College

Over het Vecht-College Over het Vecht-College Het Vecht-College is een particuliere middelbare school voor mavo, havo en vwo. Wij bieden kwalitatief hoogstaand onderwijs, gericht op de individuele behoeften en talenten van kinderen.

Nadere informatie

Informatie voor ouders groep 8 over: Overgang van PO naar VO

Informatie voor ouders groep 8 over: Overgang van PO naar VO Informatie voor ouders groep 8 over: Overgang van PO naar VO De Overstap Let op! Informatie over de procedure aanmelding wordt tijdens de decemberavonden in het VO aan de ouders gegeven. Inrichting van

Nadere informatie

Hoofdstuk 2: De verschillende soorten onderwijsniveaus na de basisschool 3

Hoofdstuk 2: De verschillende soorten onderwijsniveaus na de basisschool 3 2012-2013 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: Advisering en schoolkeuze 1 Hoofdstuk 2: De verschillende soorten onderwijsniveaus na de basisschool 3 Hoofdstuk 3: Overzicht van alle Utrechtse scholen en hun onderwijsniveaus

Nadere informatie

PROGRAMMA VAN DE AVOND

PROGRAMMA VAN DE AVOND PROGRAMMA VAN DE AVOND Overzicht voortgezet in Nederland Het kundig rapport NIO Tijd voor vragen Onderwijs na de Basisschool Het Voortgezet Onderwijs MBO-niveau 3 + 4 MBO Niveau 1 + 2 Hoger Onderwijs Weten

Nadere informatie

Informatie voor ouders groep 8 over: Overgang van PO naar VO

Informatie voor ouders groep 8 over: Overgang van PO naar VO Informatie voor ouders groep 8 over: D De E O Overstap V E R S T A P Overgang van PO naar VO Let op! Informatie over de procedure aanmelding wordt tijdens de decemberavonden in het VO aan de ouders gegeven.

Nadere informatie

Voor wie is de Week van passend onderwijs bedoeld?

Voor wie is de Week van passend onderwijs bedoeld? Ongetwijfeld heeft iedereen wel eens de term PASSEND ONDERWIJS voorbij zien komen. Samenwerkingsverbanden, schoolbesturen en scholen zijn al een aantal jaar druk bezig alles vorm te geven zoals het in

Nadere informatie

Vraag en antwoord voor ouders. Steun waar nodig. Speciaal waar het moet

Vraag en antwoord voor ouders. Steun waar nodig. Speciaal waar het moet Vraag en antwoord voor ouders Steun waar nodig Speciaal waar het moet Regulier waar mogelijk, steun waar nodig, speciaal waar het moet Alle kinderen moeten een plek krijgen op een school die past bij hun

Nadere informatie

Welkom. op de informatieavond voor ouders over: Overgang van PO naar VO

Welkom. op de informatieavond voor ouders over: Overgang van PO naar VO Welkom op de informatieavond voor ouders over: Overgang van PO naar VO SCHOOLSOORTEN PRO VMBO HAVO PRaktijkOnderwijs Voorbereidend Middelbaar BeroepsOnderwijs Hoger Algemeen Voortgezet Onderwijs VWO Voorbereidend

Nadere informatie

Handelingsgerichte diagnostiek, gelijkwaardigheid en transparantie

Handelingsgerichte diagnostiek, gelijkwaardigheid en transparantie Handelingsgerichte diagnostiek, gelijkwaardigheid en transparantie Het multidisciplinair overleg (MDO) tussen ouders, leerlingen en school in Zuid-Kennemerland Met de invoering van passend onderwijs verandert

Nadere informatie

Het pedagogisch beleid van het OPDC Samenwerkingsverband Zuidoost-Friesland VO

Het pedagogisch beleid van het OPDC Samenwerkingsverband Zuidoost-Friesland VO Het pedagogisch beleid van het OPDC Samenwerkingsverband Zuidoost-Friesland VO 1. Inleiding Er zijn soms leerlingen die tijdelijk geen onderwijs kunnen volgen op hun eigen school. De reden hiervoor is

Nadere informatie

Regeling rugzakleerlingen in het Passend Onderwijs

Regeling rugzakleerlingen in het Passend Onderwijs Onderwijsondersteuningsroute: Instroom van leerlingen met rugzak (concept versie 5 september 2013; ontwikkeld door de Werkgroep Passend Onderwijs Toewijzing Onderwijsondersteuning van Koers VO). - De onderwijsondersteuningsroute

Nadere informatie

Passend Onderwijs. Regio 30-08

Passend Onderwijs. Regio 30-08 Passend Onderwijs Regio 30-08 SYSTEEM VAN DOORVERWIJZEN 4 16 jaar WSNS en LGF De aanleiding Nadelige effecten? Nog steeds vallen leerlingen tussen wal en schip Nog steeds moeten ouders zoeken naar een

Nadere informatie

Welkom op. Naar het voortgezet onderwijs

Welkom op. Naar het voortgezet onderwijs Welkom op Naar het voortgezet onderwijs Een homogene klas Meerdere vakdocenten Andere mensen Meer vakken Meer lokalen Meer boeken Meer huiswerk Andere verantwoordelijkheden Andere lestijden Pauzeren op

Nadere informatie

ONDERSTEUNINGSPROFIEL MONTESSORI LYCEUM 2016-2017. www.passendonderwijsgroningen.nl staat aangegeven:

ONDERSTEUNINGSPROFIEL MONTESSORI LYCEUM 2016-2017. www.passendonderwijsgroningen.nl staat aangegeven: ONDERSTEUNINGSPROFIEL MONTESSORI LYCEUM 2016-2017 INLEIDING Onze school maakt deel uit van het samenwerkingsverband VO 20.01. Samen met alle scholen voor voortgezet (speciaal) onderwijs in de gemeenten

Nadere informatie

Praktijkonderwijs naar 2025

Praktijkonderwijs naar 2025 Praktijkonderwijs naar 2025 www.platformpraktijkonderwijs.nl Praktijkonderwijs is van belang voor circa 28.000 leerlingen in het voortgezet onderwijs. Voor deze leerlingen is het praktijkonderwijs dé schoolsoort:

Nadere informatie

Stichting Expertisecenter Onderwijs Zorg Bonaire is op zoek naar een ervaren. Ambulant onderwijskundig begeleider (1 fte)

Stichting Expertisecenter Onderwijs Zorg Bonaire is op zoek naar een ervaren. Ambulant onderwijskundig begeleider (1 fte) VACATURE Stichting Expertisecenter Onderwijs Zorg Bonaire is op zoek naar een ervaren Ambulant onderwijskundig begeleider (1 fte) Stichting Expertisecenter Onderwijs Zorg Bonaire (EOZ) biedt zorg en begeleiding

Nadere informatie

Ondersteuningsplan Regsam. (VO Zoetermeer)

Ondersteuningsplan Regsam. (VO Zoetermeer) Ondersteuningsplan Regsam (VO Zoetermeer) Een samenvatting van het ondersteuningsplan op basis van de elementen die volgens de MR/GMR van RESPONZ vanuit het (V)SO- van belang zijn bij de beoordeling en

Nadere informatie

Vragen gesteld op de ouderavond op 11 februari 2014 gehouden in De Boemerang te Naaldwijk

Vragen gesteld op de ouderavond op 11 februari 2014 gehouden in De Boemerang te Naaldwijk Vragen gesteld op de ouderavond op 11 februari 2014 gehouden in De Boemerang te Naaldwijk 1: En wat kunnen jullie betekenen voor hoogbegaafde kinderen. Het is aan de school om aanbod te hebben voor hoogbegaafde

Nadere informatie

Kies voor partnerschap met ouders. Passend onderwijs voor alle kinderen

Kies voor partnerschap met ouders. Passend onderwijs voor alle kinderen Passend onderwijs voor alle kinderen Kies voor partnerschap met ouders Geacht bestuur, Met de komst van passend onderwijs verandert er veel voor alle betrokkenen en u vervult daarin een sleutelrol. Ga

Nadere informatie

1x het niet afgeronde rapport 1 cijfer (op twee decimalen) + 2x het niet afgeronde rapport 2 cijfer (op twee decimalen) 3

1x het niet afgeronde rapport 1 cijfer (op twee decimalen) + 2x het niet afgeronde rapport 2 cijfer (op twee decimalen) 3 Voorwoord 2016-2017 Op onze site www.doultremontcollege.nl zijn de overgangsnormen digitaal terug te vinden. Mochten er naar aanleiding van de overgangsnormen vragen zijn, dan kunt u zich wenden tot de

Nadere informatie

Onderwijsvoorziening

Onderwijsvoorziening Onderwijsvoorziening 1. Doel van de onderwijsondersteuning Inleiding Veel leerlingen van het Viertaal College maken de overstap naar het regulier voortgezet onderwijs het Regius College. Omdat deze groep

Nadere informatie

BELEIDSINFORMATIE over beschikkingen en arrangementen in verband met de invoering van Passend Onderwijs per 1 augustus 2014

BELEIDSINFORMATIE over beschikkingen en arrangementen in verband met de invoering van Passend Onderwijs per 1 augustus 2014 BELEIDSINFORMATIE over beschikkingen en arrangementen in verband met de invoering van Passend Onderwijs per 1 augustus 2014 Inleiding Met de invoering van nieuwe wettelijke bepalingen mbt passend onderwijs

Nadere informatie

Vraag en antwoord voor docenten. Steun waar nodig. Speciaal waar het moet

Vraag en antwoord voor docenten. Steun waar nodig. Speciaal waar het moet Vraag en antwoord voor docenten Steun waar nodig Speciaal waar het moet Regulier waar mogelijk, steun waar nodig, speciaal waar het moet Alle kinderen moeten een plek krijgen op een school die past bij

Nadere informatie

Rapportage. Onderwijsconsulenten Onderwijsconsulenten+ 1 augustus 2012 1 augustus 2013

Rapportage. Onderwijsconsulenten Onderwijsconsulenten+ 1 augustus 2012 1 augustus 2013 Rapportage Onderwijsconsulenten Onderwijsconsulenten+ 1 augustus 2012 1 augustus 2013 Den Haag, november 2013 Onderwijsconsulenten(+) en Stichting Ondersteuning Scholen en Ouders (SOSO) De Onderwijsconsulenten

Nadere informatie

TOELICHTING bij PTA havo/vwo. (klas 12hv) Maastricht, 1 oktober 2016

TOELICHTING bij PTA havo/vwo. (klas 12hv) Maastricht, 1 oktober 2016 TOELICHTING bij PTA havo/vwo (klas 12hv) 2016-2017 Maastricht, 1 oktober 2016 Bernard Lievegoed School Toelichting PTA 2016-2017 Opleiding 12 havo/vwo 1 Toelichting bij PTA 2015 2016 opleiding h/v Inleiding

Nadere informatie

KIJKEN MET ANDERE OGEN... PASSEND ONDERWIJS. Hoe werkt het in het samenwerkingsverband V(S)O Nijmegen en omgeving?

KIJKEN MET ANDERE OGEN... PASSEND ONDERWIJS. Hoe werkt het in het samenwerkingsverband V(S)O Nijmegen en omgeving? KIJKEN MET ANDERE OGEN... PASSEND ONDERWIJS Hoe werkt het in het samenwerkingsverband V(S)O Nijmegen en omgeving? PASSEND ONDERWIJS... MINDER NIEUW DAN HET LIJKT De invoering van passend onderwijs. Al

Nadere informatie

Met de rugzak naar school

Met de rugzak naar school leerlinggebonden F I N A N C I E R I N G Publicatie van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen Productie directie Voorlichting, Leo Wijnhoven Vormgeving Maarten Balyon, grafische vormgeving,

Nadere informatie

Schoolportretten bij onderzoek naar examens in extra vakken / vakken op een hoger niveau

Schoolportretten bij onderzoek naar examens in extra vakken / vakken op een hoger niveau Schoolportretten bij onderzoek naar examens in extra vakken / vakken op een hoger niveau Colofon: Dit is een uitgave van het ministerie van OCW, directie Voortgezet Onderwijs Coordinatie: Muriel Cluitmans

Nadere informatie

Veel gestelde vragen over de overgang van basis naar voortgezet onderwijs (POVO) 13 maart 2015

Veel gestelde vragen over de overgang van basis naar voortgezet onderwijs (POVO) 13 maart 2015 Veel gestelde vragen over de overgang van basis naar voortgezet onderwijs (POVO) 13 maart 2015 De overstap van de basisschool naar een school voor voortgezet onderwijs is voor veel ouders en kinderen een

Nadere informatie

www.masterplandyscalculie.nl

www.masterplandyscalculie.nl In gesprek met... www.masterplandyscalculie.nl Gesprekken Deze waaier is voor zorgcoördinatoren, rekencoördinatoren en rekenspecialisten die gesprekken voeren met en over een leerling met ernstige rekenwiskunde-problemen.

Nadere informatie

Open huis. Verrassend nieuw onderwijs voor vmbo-t/havo leerlingen

Open huis. Verrassend nieuw onderwijs voor vmbo-t/havo leerlingen Open huis zaterdag 16 januari 10.00-13.00 uur Verrassend nieuw onderwijs voor vmbo-t/havo leerlingen Gaat uw kind vanaf augustus 2016 naar het voortgezet onderwijs? Kies dan voor de Nieuwe Thermen, een

Nadere informatie

Nieuwsbrief Passend Onderwijs voor ouders

Nieuwsbrief Passend Onderwijs voor ouders Samenwerkingsverband Drechtsteden i.o. Mei 2013 - uitgave voor ouders en verzorgers www.swv-zhz.nl 1 Nieuwsbrief Passend Onderwijs voor ouders Wij willen in deze Nieuwsbrief ouders en verzorgers informeren

Nadere informatie

Toewijzing ondersteuning

Toewijzing ondersteuning Toewijzing ondersteuning handreiking 2 passend onderwijs handreiking 2: toewijzing ondersteuning Een van de belangrijkste taken van de samenwerkingsverbanden passend onderwijs is het toewijzen van onderwijsondersteuning.

Nadere informatie

Uw brief van Ons kenmerk Contactpersoon Zoetermeer

Uw brief van Ons kenmerk Contactpersoon Zoetermeer OC enw De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschappen Europaweg 4 Postbus 25000 2700 LZ Zoetermeer Telefoon (079)

Nadere informatie

Toelichting ontwikkelingsperspectief

Toelichting ontwikkelingsperspectief Toelichting ontwikkelingsperspectief Dit document is bedoeld als achtergrond informatie voor de scholen, maar kan ook (in delen, zo gewenst) gebruikt worden als informatie aan ouders, externe partners

Nadere informatie

Informatie voor ouders groep 8 over: Overgang van PO naar VO

Informatie voor ouders groep 8 over: Overgang van PO naar VO Informatie voor ouders groep 8 over: Overgang van PO naar VO De Overstap Let op! Informatie over de procedure aanmelding wordt tijdens de decemberavonden in het VO aan de ouders gegeven. Inrichting van

Nadere informatie

Voortgezet Onderwijs in Veghel. praktijkonderwijs X basisberoeps X kaderberoeps X

Voortgezet Onderwijs in Veghel. praktijkonderwijs X basisberoeps X kaderberoeps X OPEN DAG 3 FEBRUARI Voortgezet Onderwijs in Veghel praktijkonderwijs X basisberoeps X kaderberoeps X mavo X havo vwo X X Wat is vmbo? Voorbereidend Middelbaar Beroeps Onderwijs Kernwaarden Fioretti College

Nadere informatie

Nieuwsbrief december 2014

Nieuwsbrief december 2014 Nieuwsbrief december 2014 Passend Onderwijs voor de leerlingen op school: samen met ouders en docenten Vanaf 1 augustus is de Wet passend onderwijs van kracht. De school van uw kind/uw school is aangesloten

Nadere informatie

Overgangsnormen leerjaar 2 en hoger

Overgangsnormen leerjaar 2 en hoger Overgangsnormen leerjaar 2 en hoger 2017-2018 Op onze site www.doultremontcollege.nl zijn de overgangsnormen digitaal terug te vinden. Mochten er naar aanleiding van de overgangsnormen vragen zijn, dan

Nadere informatie

Raads informatiebrief

Raads informatiebrief gemeente Eindhoven rtaadsnummer 06.RI706.00I Inboeknummsr oebstorssr Dossrernummer sss so6 20 iunr soos Raads informatiebrief Betreft autisme in het voortgezet onderwijs I Inleiding Uit recent onderzoek

Nadere informatie

Van individuele casuïstiek naar casusoverstijgende oplossing?!

Van individuele casuïstiek naar casusoverstijgende oplossing?! Van individuele casuïstiek naar casusoverstijgende oplossing?! Kort verslag van een OC+-initiatief rond thuiszittende leerlingen uit het primair onderwijs in de regio Eindhoven November 2012 Een publicatie

Nadere informatie

2.10 Resultaten van het ITS onderzoek naar leerlingen met autisme in het primair en voortgezet onderwijs in het schooljaar

2.10 Resultaten van het ITS onderzoek naar leerlingen met autisme in het primair en voortgezet onderwijs in het schooljaar 2.10 Resultaten van het ITS onderzoek naar leerlingen met autisme in het primair en voortgezet onderwijs in het schooljaar 2003-2004 Samenvatting, conclusies en aandachtspunten 1 Autisme in het primair

Nadere informatie

Gratis exemplaren van deze publicatie zijn telefonisch te bestellen bij Postbus 51-Infolijn, onder vermelding van het AOCenW-nummer.

Gratis exemplaren van deze publicatie zijn telefonisch te bestellen bij Postbus 51-Infolijn, onder vermelding van het AOCenW-nummer. Publicatie van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen productie directie Voorlichting, Leo Wijnhoven vormgeving Wim Zaat, Moerkapelle fotografie Bart Versteeg, Den Haag Mood Factory, Amsterdam

Nadere informatie

www.masterplandyscalculie.nl

www.masterplandyscalculie.nl In gesprek met... www.masterplandyscalculie.nl Gesprekken Deze waaier is voor zorgcoördinatoren, rekencoördinatoren en rekenspecialisten die gesprekken voeren met en over een student met ernstige rekenwiskunde-problemen.

Nadere informatie

ondersteuningsprofiel Gomarus College praktijkonderwijs

ondersteuningsprofiel Gomarus College praktijkonderwijs ondersteuningsprofiel Gomarus College praktijkonderwijs Ouderversie, schooljaar 2016-2017 Adres Lavendelweg 7 9731 HR Groningen T 050 5244515 E praktijkonderwijs@gomaruscollege.nl W www.gomaruscollege.nl

Nadere informatie

Basisschooladvies. Oki-doc. (Extra) ondersteuning. Basisschooladviezen in Amsterdam. Een dubbeladvies STAP 1

Basisschooladvies. Oki-doc. (Extra) ondersteuning. Basisschooladviezen in Amsterdam. Een dubbeladvies STAP 1 STAP 1 Basisschooladvies Je krijgt van de basisschool een advies over het soort onderwijs dat bij je past: dat noemen we het basisschooladvies. Sommige leerlingen hebben wat extra ondersteuning op school

Nadere informatie

Beleidsplan Dyslexie Andreas College, locatie Pieter Groen. Inhoudsopgave. 1. De visie op de begeleiding van de dyslectische leerling 2

Beleidsplan Dyslexie Andreas College, locatie Pieter Groen. Inhoudsopgave. 1. De visie op de begeleiding van de dyslectische leerling 2 Beleidsplan Dyslexie 2017-2018 Andreas College, locatie Pieter Groen Inhoudsopgave Pagina 1. De visie op de begeleiding van de dyslectische leerling 2 2. Beschrijving van de huidige stand van zaken met

Nadere informatie

Voortgezet Onderwijs in Veghel. praktijkonderwijs X basisberoeps X kaderberoeps X

Voortgezet Onderwijs in Veghel. praktijkonderwijs X basisberoeps X kaderberoeps X OPEN DAG 4 FEBRUARI Voortgezet Onderwijs in Veghel praktijkonderwijs X basisberoeps X kaderberoeps X mavo X havo vwo X X Wat is vmbo? Voorbereidend Middelbaar Beroeps Onderwijs Kernwaarden Fioretti College

Nadere informatie

Passend Onderwijs voor uw kind

Passend Onderwijs voor uw kind Passend Onderwijs voor uw kind Hoe werkt het in het Samenwerkingsverband VO VSO Nijmegen en omgeving? Informatie voor ouders Nijmegen 14-8-2014 Passend Onderwijs voor uw kind... minder nieuw dan het lijkt

Nadere informatie

De Trajectgroep als ondersteuningsarrangement in het VO Frank Hoogeboom en Marjoke Laan Themabijeenkomsten Platform SWV VO 2012-2013

De Trajectgroep als ondersteuningsarrangement in het VO Frank Hoogeboom en Marjoke Laan Themabijeenkomsten Platform SWV VO 2012-2013 De Trajectgroep als ondersteuningsarrangement in het VO Frank Hoogeboom en Marjoke Laan Themabijeenkomsten Platform SWV VO 2012-2013 De Trajectgroep ervaringen en perspectief INHOUD - Wat is een trajectgroep

Nadere informatie

Convenant Toelating en Aansluiting overstap leerlingen vmbo naar havo

Convenant Toelating en Aansluiting overstap leerlingen vmbo naar havo Convenant Toelating en Aansluiting overstap leerlingen vmbo naar havo De Vereniging voor Voortgezet Christelijk Onderwijs in Noord- en Midden Drenthe gevestigd te Assen, Salland 4, 9405 GM ASSEN Vertegenwoordigd

Nadere informatie

PASSEND ONDERWIJS. Auticafe Castricum 24 september 2014

PASSEND ONDERWIJS. Auticafe Castricum 24 september 2014 PASSEND ONDERWIJS Auticafe Castricum 24 september 2014 PROGRAMMA VAN VANAVOND 20.05 presentatie Susan Walstra Samenwerkingsverband Passend Onderwijs IJmond (SWV PO) 20.30 presentatie Marjolijn Loos samenwerkingsverband

Nadere informatie

Begrippenlijst (passend) onderwijs (bron:

Begrippenlijst (passend) onderwijs (bron: Begrippenlijst (passend) onderwijs (bron: www.steunpuntpassendonderwijs.nl) Ambulante begeleiding Hulp van leerkrachten uit het speciaal (basis)onderwijs voor kinderen met een beperking, die naar een gewone

Nadere informatie

Zorgplicht. Wat komt er op ons af? Kees Blaauw. overleg zorgcoördinatoren - 21 januari 2013

Zorgplicht. Wat komt er op ons af? Kees Blaauw. overleg zorgcoördinatoren - 21 januari 2013 Zorgplicht Wat komt er op ons af? Kees Blaauw overleg zorgcoördinatoren - 21 januari 2013 Samenwerkingsverband passend onderwijs 24 besturen 114 schoollocaties 52.510 leerlingen (oktober 2011) Overlap

Nadere informatie

Lwoo en pro Integratie in passend onderwijs LWOO EN PRO. Integratie in passend onderwijs

Lwoo en pro Integratie in passend onderwijs LWOO EN PRO. Integratie in passend onderwijs LWOO EN PRO Integratie in passend onderwijs 1 Deze brochure is bedoeld voor scholen en samenwerkingsverbanden. We lichten hierin toe wat er de komende periode voor u verandert op het gebied van lwoo en

Nadere informatie

Week 17 Datum: 22 april 2015. Nieuwsbrief. Inhoud

Week 17 Datum: 22 april 2015. Nieuwsbrief. Inhoud ! Week 17 Datum: 22 april 2015 Nieuwsbrief Inhoud 1. Rekentoets en overgangsregeling 1 2. Huiswerkbegeleiding Over t IJ 1. Examentraining wiskunde 2 4. Controle schoolexamencijfers 2 5. Openingstijden

Nadere informatie

Regelingen voor voortgang en overgang tijdens de leerloopbaan. Inleiding

Regelingen voor voortgang en overgang tijdens de leerloopbaan. Inleiding Regelingen voor voortgang en overgang tijdens de leerloopbaan Inleiding Iedere leerling doorloopt de schoolperiode op zijn of haar eigen manier. Het proces van keuzes maken in leerniveau en uiteindelijk

Nadere informatie

Handreiking en afspraken OVERGANG PO-VO

Handreiking en afspraken OVERGANG PO-VO Handreiking en afspraken OVERGANG PO-VO INHOUD Waarom deze handreiking en afspraken?... 3 Primair onderwijs... 3 Groep 7, eind... 3 Selecteren van leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften in het VO...

Nadere informatie

Overgangsnormen bovenbouw

Overgangsnormen bovenbouw Overgangsnormen klas 3 en 4 VMBO / HAVO 2014-2015 OSG Sevenwolden Locatie Joure Overgangsnormen bovenbouw Overgangsnormen bovenbouw 2014-2015 - 1 - A. Overgangsnormen VMBO TL 3 TL 4 Aan het einde van het

Nadere informatie

ONDERZOEK. Heterogene en homogene klassen 3 H/V

ONDERZOEK. Heterogene en homogene klassen 3 H/V ONDERZOEK Heterogene en homogene klassen 3 H/V In opdracht van: Montessori Lyceum Amsterdam Joram Levison Jeroen Röttgering Lisanne Steemers Wendelin van Overmeir Esther Lap Inhoudsopgave Inhoudsopgave

Nadere informatie

Postbus 19521 2500 CM Den Haag T 070 312 28 87 F 070 312 28 70. E info@onderwijsconsulenten.nl www.onderwijsconsulenten.nl. Drs.

Postbus 19521 2500 CM Den Haag T 070 312 28 87 F 070 312 28 70. E info@onderwijsconsulenten.nl www.onderwijsconsulenten.nl. Drs. werkwijzer 1, een projectbeschrijving van onderwijsconsulenten+ De totstandkoming van onderwijs- en zorgarrangementen op maat in het regulier voortgezet onderwijs voor leerlingen met een autisme spectrum

Nadere informatie

CHECKLIST VO VOOR OVERGANG VAN PO NAAR VO

CHECKLIST VO VOOR OVERGANG VAN PO NAAR VO AANSLUITING PO-VO AFSLUITING EN START CHECKLIST VO VOOR OVERGANG VAN PO NAAR VO Leerlingen hebben er recht op dat hun schoolloopbaan zo soepel mogelijk verloopt. De overgang van het PO (inclusief het speciaal

Nadere informatie

PO-VO EN HET WAT EN HOE VAN TAAL EN REKENEN

PO-VO EN HET WAT EN HOE VAN TAAL EN REKENEN PROCESBESCHRIJVING AANSLUITING PO-VO PO-VO EN HET WAT EN HOE VAN TAAL EN REKENEN SAMEN LEREN OVER REFERENTIENIVEAUS EN DIDACTIEK OM DE INHOUDELIJKE AANSLUITING TUSSEN PO EN VO IN GORINCHEM EN OMSTREKEN

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal Vergaderjaar 0 03 30 079 VMBO Nr. 36 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 9 oktober

Nadere informatie

Diplomagericht Havo/Vwo/Vmbo-t onderwijs voor leerlingen met ASS

Diplomagericht Havo/Vwo/Vmbo-t onderwijs voor leerlingen met ASS Diplomagericht Havo/Vwo/Vmbo-t onderwijs voor leerlingen met ASS Hulpmiddel voor ouders bij de keuze van een school voor voortgezet (speciaal) onderwijs Leerlingen met een autismespectrumstoornis (ASS)

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel. Christiaan Huygens College Locatie Broodberglaan Vmbo-t, havo, vwo(onderbouw) Plaats: EINDHOVEN

Schoolondersteuningsprofiel. Christiaan Huygens College Locatie Broodberglaan Vmbo-t, havo, vwo(onderbouw) Plaats: EINDHOVEN Schoolondersteuningsprofiel Christiaan Huygens College Locatie Broodberglaan Vmbo-t, havo, vwo(onderbouw) Plaats: EINDHOVEN Schooljaar: 2014-2015 Inhoud Inleiding Ondersteuningsvoorzieningen: 1. Individuele

Nadere informatie

De diagnostische tussentijdse toets

De diagnostische tussentijdse toets De diagnostische tussentijdse toets Een toets om van te leren De diagnostische tussentijdse toets 1 Staatsexamens Diagnostische tussentijdse Nederlands VO als toets tweede taal Bouwen aan excellent onderwijs

Nadere informatie

nieuwkomers in het VO 19 scholen VO 7 scholen VSO

nieuwkomers in het VO 19 scholen VO 7 scholen VSO nieuwkomers in het VO 19 scholen VO 7 scholen VSO wat kunnen ontvangende scholen doen een zachte landing ambulant begeleider Monique Spee ISK werkgroep samenwerkingsverband hoe maken we het onderwijs passend

Nadere informatie

training van basis naar brug

training van basis naar brug training van basis naar brug een extra steuntje in de rug voor kinderen met autisme bij de overstap van de basisschool naar de brugklas een aanbod van de Polikliniek in Doorwerth informatie voor cliënten,

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2001 2002 21 860 Weer samen naar school Nr. 63 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAPPEN Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer

Nadere informatie

Werkdocument Checklist positieve factoren in een Transfer-/Trajectklas

Werkdocument Checklist positieve factoren in een Transfer-/Trajectklas Werkdocument Checklist positieve factoren in een Transfer-/Trajectklas Doel Dit werkdocument is bedoeld voor scholen in het voorgezet onderwijs die een initiatief voor passend onderwijs aan het opzetten

Nadere informatie

Samenwerkingsverband VO Delft en omstreken

Samenwerkingsverband VO Delft en omstreken Samenwerkingsverband VO Delft en omstreken Wettelijk kader: Zorgen dat leerlingen met een onderwijs- en zorgbehoefte een passend onderwijsaanbod krijgen aangeboden. Eerst alleen gericht op de leerlingen

Nadere informatie

Povo. Ouderbrochure POVO. Uitleg voor ouders over de overstap van de basisschool naar het voortgezet onderwijs 2013-2014

Povo. Ouderbrochure POVO. Uitleg voor ouders over de overstap van de basisschool naar het voortgezet onderwijs 2013-2014 Povo Ouderbrochure POVO Uitleg voor ouders over de overstap van de basisschool naar het voortgezet onderwijs 2013-2014 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: Advisering en schoolkeuze 1 Hoofdstuk 2: De verschillende

Nadere informatie

Passend Onderwijs. VMBO met leerwegondersteuning Leerwegen: BBL, KBL, TL. pomonavmbo.nl

Passend Onderwijs. VMBO met leerwegondersteuning Leerwegen: BBL, KBL, TL. pomonavmbo.nl Passend Onderwijs VMBO met leerwegondersteuning Leerwegen: BBL, KBL, TL pomonavmbo.nl Welkom op onze school Elk kind heeft recht op goed onderwijs. Ook kinderen die extra ondersteuning nodig hebben. Met

Nadere informatie

Ondersteuningsprofiel. van. Christiaan Huygens College. Locatie Broodberglaan. Vmbo-t, havo, vwo(onderbouw)

Ondersteuningsprofiel. van. Christiaan Huygens College. Locatie Broodberglaan. Vmbo-t, havo, vwo(onderbouw) Ondersteuningsprofiel van Christiaan Huygens College Locatie Broodberglaan Vmbo-t, havo, vwo(onderbouw) Plaats: EINDHOVEN Schooljaar: 2015-2016 Inhoud Individuele begeleiding Studiebegeleiding Interne

Nadere informatie

Overgang van Primair naar Voortgezet Onderwijs Almere

Overgang van Primair naar Voortgezet Onderwijs Almere Overgang van Primair naar Voortgezet Onderwijs Almere Voorlopig advies groep 6 en 7 Aan het einde van het schooljaar groep 6 en 7 geeft de PO school na overleg met ouders een voorlopig schooladvies 1.

Nadere informatie

Arrangement VO-VSO, locatie De Rietlanden en Groenhorst/Aeres. Informatie voor ouders.

Arrangement VO-VSO, locatie De Rietlanden en Groenhorst/Aeres. Informatie voor ouders. Arrangement VO-VSO, locatie De Rietlanden en Groenhorst/Aeres Informatie voor ouders. Doel van deze brochure is om ouders, leerlingen en overige betrokkenen te informeren over het Arrangement Basis- en

Nadere informatie

Heesch* 25 vragen & antwoorden over de Schakelklas 2014 / 2015

Heesch* 25 vragen & antwoorden over de Schakelklas 2014 / 2015 Heesch* 25 vragen & antwoorden over de Schakelklas 2014 / 2015 1 25 VRAGEN Fijn dat je er bent! 1 Wat is de Schakelklas? Voor kinderen die meer nodig hebben dan onze basiszorg en begeleiding hebben we

Nadere informatie

INSCHRIJVINGSBELEID VOOR SCHOOLJAAR 2018/2019

INSCHRIJVINGSBELEID VOOR SCHOOLJAAR 2018/2019 INSCHRIJVINGSBELEID VOOR SCHOOLJAAR 2018/2019 In dit document is het inschrijvingsbeleid voor het Arte College voor schooljaar 2018/2019 beschreven. De inhoud van dit document is tot stand gekomen in overleg

Nadere informatie

Dr. Ellen Luteijn GZ psycholoog en werkzaam bij Kentalis. NVA Congres 2013

Dr. Ellen Luteijn GZ psycholoog en werkzaam bij Kentalis. NVA Congres 2013 Dr. Ellen Luteijn GZ psycholoog en werkzaam bij Kentalis NVA Congres 2013 Autisme en onderwijs NVA 4 oktober 2013 Ellen Luteijn Inhoud Hoe kan onderwijs passend zijn voor leerlingen met ASS? Passend Onderwijs

Nadere informatie

Ondersteuningsprofiel Gomarus College HAVO/VWO

Ondersteuningsprofiel Gomarus College HAVO/VWO Ondersteuningsprofiel Gomarus College HAVO/VWO Ouderversie, schooljaar 2015-2016 Adres Vondelpad 1 en 3 9721 LX Groningen T 050 5244531 / 050 5224575 E havo-vwo@gomaruscollege.nl / onderbouw@gomaruscollege.nl

Nadere informatie

KWALITEITSKAART. Toewijzing en leerlingstromen binnen het samenwerkingsverband PO, VO, SBO & (V)SO. Passend onderwijs

KWALITEITSKAART. Toewijzing en leerlingstromen binnen het samenwerkingsverband PO, VO, SBO & (V)SO. Passend onderwijs KWALITEITSKAART Opbrengstgericht werken PO, VO, SBO & (V)SO Toewijzing en leerlingstromen binnen het samenwerkingsverband Deze kwaliteitskaart bevat de belangrijkste informatie rond toewijzing en leerlingstromen

Nadere informatie