Hof van Cassatie van België

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Hof van Cassatie van België"

Transcriptie

1 10 SEPTEMBER 2012 C F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C F 1. P. D., 2. V. D., Mr Jacqueline Oosterbosch, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen W. G., Mr. Michel Mahieu, advocaat bij het Hof van Cassatie. I. RECHTSPLEGING VOOR HET HOF Het cassatieberoep is gericht tegen een arrest, op 17 december 2009 gewezen door het hof van beroep te Bergen. De zaak is bij beschikking van 20 augustus 2012 door de eerste voorzitter verwezen naar de derde kamer.

2 10 SEPTEMBER 2012 C F/2 Raadsheer Sylviane Velu heeft verslag uitgebracht. Advocaat-generaal met opdracht Michel Palumbo heeft geconcludeerd. II. CASSATIEMIDDELEN De eisers voert een middel aan dat luidt als volgt: Geschonden wettelijke bepalingen - de artikelen 1138, 1583, 2228, 2229, 2231, 2236 en 2238 van het Burgerlijk Wetboek Aangevochten beslissingen: Het arrest beslist dat de verweerder door usucapio de eigendom heeft verworven van het perceel dat in het kadaster is ingeschreven onder 328f, op grond van alle redenen die hier integraal zijn weergegeven en in het bijzonder op grond dat: De eerste rechter heeft de authentieke akten van de (eisers) oordeelkundig onderzocht. Hij heeft de overeenkomst van 18 februari 1876 terecht ter zijde beschoven. De deskundige T. heeft immers besloten dat de percelen 327a, 328a en 329a waarop voornoemde overeenkomst betrekking heeft, verder gelegen zijn dan perceel 332m9, zodat die percelen niet betrokken zijn bij het huidig geschil. De eerste rechter heeft oordeelkundig benadrukt dat de akten van 20 januari 1972 van notaris B. en 6 mei 1975 van notaris C. niet formeel een fout bevatten aangezien de ruil die in 1952 plaatsvond niet in een authentieke akte was vastgelegd en bijgevolg niet aan de verkrijgers kon worden tegengeworpen. Die akten houden echter geen rekening met de wijziging van de toestand die in 1952 tot stand kwam maar stellen dat ze betrekking hebben op de percelen die palen of paalden aan de beek, aan de verkopers of aan G. en aan de weg Baraque Bertine. De deskundige besluit dat het gedeelte van de Bertineweg dat paalt aan de eigendom van de (eisers) enkel het gedeelte kan zijn dat gelegen is in het verlengde van de eigenlijke Bertineweg met het kadasternummer 328e. Hij stelt ook: De plaatswijzigingen zijn van die aard dat elke normale, over zijn mentale vermogens beschikkende mens zich ervan had kunnen vergewissen, zonder een specialist te zijn, dat het kadasterplan van 1972 en 1975 niet meer overeenstemde met de toestand ter plaatse' (deskundigenverslag, tweede deel, p. 30). Het hof [van beroep] deelt evenwel het voorbehoud van de eerste rechter op dat punt in zover het litigieuze perceel 328f oorspronkelijk bestond uit een deel van perceel 346c, een deel van perceel 347a en uit perceel 348a (en niet 328a zoals de [eisers] ten onrechte beweren) die de [eisers] verworven hebben volgens de akten van 6 mei 1975 en 18 februari 1976 (deskundigenverslag, p. 16).

3 10 SEPTEMBER 2012 C F/3 De getuigschriften van de gemeente Estinnes zijn hierbij niet bepalend aangezien zij vermelden dat de weg Baraque Bertinne zich uitstrekt tussen de Trieuxstraat en de Moulinstraat, hetgeen zou kunnen overeenstemmen met het vroegere tracé van de weg 25. De eerste rechter heeft de beginselen van usucapio pertinent herhaald en het hof [van beroep] beschouwt deze hier als weergegeven. Het hof [van beroep] neemt eveneens de oordeelkundige redenen van de eerste rechter over, op grond waarvan hij oordeelt dat (de verweerder) aanspraak mocht maken op het verwerven van perceel 328f, omdat hij hierop een bezit heeft uitgeoefend overeenkomstig artikel 2229 van het Burgerlijk Wetboek. Naast het feit dat [de verweerder] zich steeds gedragen heeft als eigenaar van de grond, kan er geen sprake zijn van het bestaan van een pachtovereenkomst aangezien de akte van 18 februari 1976 een perceel betreft dat in het kadaster is ingeschreven onder 328a en niet in dit geschil is betrokken". En om de redenen van de eerste rechter, namelijk: Als gevolg van het overlijden van wijlen H.G. en diens echtgenote, hebben de erfgenamen, onder wie (de verweerder), een goed verkocht aan de echtgenoten G.-B. te Estinnesau-Mont. Die eigendom bestond uit een café, kleedkamers, een zwembad, een visvijver, een vijver, een tuin en een stuk grond en staat in het kadaster blijkbaar ingeschreven onder afdeling B, nr 349d, 346c, 345c, 349c, 348a, 347a en 346b, met een oppervlakte van 1 ha 82 a, dat paalt of heeft gepaald aan de beek, aan de verkopers, aan de weg Baraque Bertine en gelegen is aan de Moulinstraat waar het café het nr. 25 draagt'. Die akte herneemt niet het vroegere tracé van de weg nr. 25 maar de percelen die thans in het kadaster zijn ingeschreven onder 328e en 328f (verslag van M. T., p. 32). Volgens de deskundige kan de weg 'Baraque Bertine' die in de akte van 1972 vermeld staat, enkel het nieuwe tracé zijn van weg nr. 25 die na de regeling van 1952 op het perceel 328e aangelegd werd (...). Hierover blijft echter enige twijfel bestaan aangezien de weg 'Baraque Bertine' zich uitstrekte tussen de huidige Trieuxstraat en de Moulinstraat en eindigde aan de ingang van het ontspanningscomplex 'Estinnes plage', zoals onder meer blijkt uit de verschillende getuigschriften van de gemeente Estinnes in het debat (...). Het is mogelijk dat de vermelding 'Chemin Baraque Bertine' in de akte van 1972 in feite de plaats bedoelt van het vroegere tracé van weg nr. 25. Dat element alleen volstaat dus niet om te oordelen dat de verkoopakte van 20 januari 1972 geen betrekking heeft op de percelen gelegen ten noorden van het huidige tracé van de weg nr. 25 des te minder daar voornoemde akte uitdrukkelijk de percelen 347a en 348a bedoelt die later het perceel 328f zijn geworden dat eveneens verder dan het huidige tracé van de weg nr. 25 is gelegen.

4 10 SEPTEMBER 2012 C F/4 De eigendom werd vervolgens bij akte van 6 mei 1975 van notaris C. opnieuw verkocht aan het echtpaar D. P. Er moet in dat verband geen rekening worden gehouden met de overwegingen van de gerechtsdeskundige volgens welke de akten van 20 januari 1972 en 6 mei 1975 'een fout' zouden bevatten doordat ze geen rekening houden met de 'onderhandse verkoop' van Zoals hierboven aangegeven, ging de beoogde verkoop (?) van 1952 uiteindelijk niet door zodat de optredende notarissen hiermee geen rekening hebben gehouden in hun akten. (...) Het perceel dat thans in het kadaster is ingeschreven onder het nummer 328f is minstens tot 20 januari 1972 in het patrimonium van wijlen H.G. en diens erfgenamen gebleven alvorens het werd doorverkocht aan het echtpaar G. B. Het vertrekpunt van de verkrijgende verjaring waarop (de verweerder) aanspraak maakt kan niet aan die datum zijn voorafgegaan, vermits usucapio per definitie slechts mogelijk is in hoofde van de bezitter van een zaak. Niettegenstaande de verkopen van 20 januari 1972 en 6 mei 1975 is (de verweerder) in het bezit gebleven van het perceel 328f en heeft hij zich gedragen alsof hij de werkelijke eigenaar ervan was door het te omheinen en te onderhouden. Het blijkt niet dat het echtpaar G.-B. en vervolgens het echtpaar D.-P. ooit in het bezit zijn geweest van voornoemd perceel. Die toestand is onder meer te verklaren: - door het feit dat in 1952 het tracé van de weg nr. 25 gewijzigd werd zonder wettelijke regularisatie vermits de gemeente in feite afstand had gedaan van het oude tracé dat in de eigendom van wijlen H.G. werd opgenomen; - door de grote verwarring op het vlak van de kadastrale referenties van verschillende percelen uit de buurt en doordat de kadastrale gegevens niet zijn bijgewerkt. Volgens de (eisers) zou de bezetting van de plaats door (de verweerder) te verklaren zijn door een mondelinge pachtovereenkomst (deskundigenverslag, p. 7). De akten van 20 januari 1972 en 6 mei 1975 vermelden geen enkele pachtovereenkomst. Een mondelinge pachtovereenkomst omtrent de weide die in het kadaster opgenomen is onder 328a wordt vermeld in de akte van 19 februari 1976 maar heeft geen betrekking op dit geschil zoals hierboven reeds is aangegeven. De (eisers) voeren geen enkel element aan dat het bestaan van een pachtovereenkomst betreffende het litigieuze goed kan aantonen (kwijting van de pacht, plaatsbeschrijving, enz.) Bovendien heeft (de verweerder) zich niet gedragen als een gewone huurder maar als een werkelijke eigenaar. Hij liet het terrein afbakenen op 6 september 1985 (stuk 14, deskundigenverslag).

5 10 SEPTEMBER 2012 C F/5 Hij heeft in 1996 aan het schepencollege de toestemming gevraagd en verkregen voor het rooien van de populieren op het perceel. Tijdens de vergaderingen in 1999, heeft hij bevestigd dat hij zich als eigenaar van het litigieuze perceel beschouwde. Ook de (eisers) lijken die mening te delen vermits niet blijkt dat zij voor 1999, het jaar waarin de gemeente die vergaderingen heeft ingericht, de huidige toestand hebben aangevochten. Uit het voorgaande volgt dat de (verweerder) gedurende meer dan dertig jaar een overeenkomstig artikel 2229 van het Burgerlijk Wetboek voortdurend en onafgebroken, ongestoord, openbaar, niet dubbelzinnig bezit, als eigenaar heeft uitgeoefend op perceel 328f Bijgevolg heeft hij de eigendom door usucapio verworven". Grieven Krachtens artikel 2229 van het Burgerlijk Wetboek is, om iets door verjaring te verkrijgen, een voortdurend en onafgebroken, ongestoord, openbaar, niet dubbelzinnig bezit, als eigenaar vereist waarbij het bezit door artikel 2228 van hetzelfde wetboek wordt bepaald als "het houden of het genieten van een zaak die wij in onze macht hebben of van een recht dat wij uitoefenen, hetzij in persoon, hetzij door een ander die in onze naam de zaak in zijn macht heeft of het recht uitoefent". Artikel 2236 van het Burgerlijk Wetboek ontzegt usucapio aan hen die voor een ander bezitten, zoals de huurder, de bewaarnemer, de vruchtgebruiker, en alle anderen, die de zaak van de eigenaar ter bede onder zich hebben. Met toepassing van artikel 2231 van het Burgerlijk Wetboek wordt, wanneer men heeft aangevangen voor een ander te bezitten, steeds vermoed dat men het bezit onder dezelfde titel voortzet, tenzij het tegendeel bewezen is. Krachtens artikel 2238 van het Burgerlijk Wetboek kan de titel van houder van de zaak nochtans veranderen in de titel van bezitter van de zaak, hetzij uit een oorzaak die van een derde voortkomt, hetzij door hun tegenspraak tegen het recht van de eigenaar, zodat de houder die inmiddels bezitter is geworden de zaak door verjaring kan verkrijgen. Bij een verkoop wordt de verkoper, die tot dan bezitter was van de verkochte zaak, eenvoudig houder wegens het verlies van de animus, met name de wil om zich gedragen als eigenaar of titularis van een zakelijk recht op die zaak, doordat hij de rechten van de koper op de zaak erkent. Krachtens de artikelen 1138 en 1583 van het Burgerlijk Wetboek wordt de verplichting die de koper heeft om de eigendom over te dragen immers verwezenlijkt bij de uitwisseling van de instemmingen zodat de koper vanaf dat moment eigenaar wordt, hetgeen de verkoper noodzakelijkerwijze erkent. Verkoop heeft aldus dezelfde uitwerking als het constitutum possessorium. Uit al die bepalingen volgt dat de verkoper, bij gebrek aan animus en bijgevolg van bezit, geen eigendomsrecht door verjaring kan verwerven op de zaak die hij materieel (corpus) blijft bezitten tenzij hij, zoals in casu, het bewijs kan leveren dat de titel veranderd is.

6 10 SEPTEMBER 2012 C F/6 Hier oordeelt het arrest dat het litigieuze perceel 328f oorspronkelijk gevormd werd door een deel van perceel 346c, een deel van perceel 347a en perceel 348a (...) die de (eisers) hebben verworven volgens de akten van 6 mei 1975 en 18 februari 1976 en dat de eerste rechter oordeelkundig heeft benadrukt dat de akten van 20 januari 1972 van notaris B. en 6 mei 1975 van notaris C. niet formeel een fout bevatten aangezien de ruil die in 1952 plaatsvond niet in een authentieke akte was vastgelegd en bijgevolg niet aan de verkrijgers kon worden tegengeworpen, en refereert het daarbij aan de oordeelkundige analyse door de eerste rechter van de authentieke akten van de eisers en erkent aldus dat de verweerder, bij akte van 20 januari 1972, zijn rechten van onverdeelde medeeigenaar van het onder nr. 328f in het kadaster opgenomen perceel aan de rechtsvoorgangers van de eisers heeft verkocht. Aangezien de verweerder door die overdracht gewoon houder van voornoemd perceel is geworden kon het arrest niet zonder de artikelen 1138, 1583, 2228, 2229, 2231, 2236 en 2238 van het Burgerlijk Wetboek te schenden beslissen dat (de verweerder) aanspraak kon maken op de aankoop van perceel 328f, aangezien hij hierover een bezit heeft uitgeoefend overeenkomstig artikel 2229 van het Burgerlijk Wetboek, noch dat (de verweerder) zich steeds heeft gedragen als de eigenaar van de plaats" aangezien het niet het bestaan vaststelt dat er een ruil heeft plaatsgevonden. Het is bijgevolg niet verantwoord naar recht (schending van alle in het middel aangevoerde wetsbepalingen). III. BESLISSING VAN HET HOF Beoordeling Artikel 2229 Burgerlijk Wetboek bepaalt dat om iets door verjaring te verkrijgen een voortdurend en onafgebroken, ongestoord, openbaar, niet dubbelzinnig bezit, als eigenaar, vereist is. Het bezit wordt door artikel 2228 Burgerlijk Wetboek bepaald als zijnde het houden of het genieten van een zaak die wij in onze macht hebben of van een recht dat wij uitoefenen, hetzij in persoon, hetzij door een ander die in onze naam de zaak in zijn macht heeft of het recht uitoefent. Krachtens artikel 2236 van dat wetboek, kunnen zij die voor een ander bezitten nooit, door welk tijdsverloop ook, iets door verjaring verkrijgen; alzo kunnen de huurder, de bewaarnemer, de vruchtgebruiker, en alle anderen, die de zaak van de eigenaar ter bede onder zich hebben, deze niet door verjaring verkrijgen, behalve, volgens artikel 2238, indien de titel van hun bezit veranderd is, hetzij uit een oor-

7 10 SEPTEMBER 2012 C F/7 zaak die van een derde voortkomt, hetzij door hun tegenspraak tegen het recht van de eigenaar. Het staat aan de bodemrechter te oordelen of de bezitter van een zaak die het materiële meesterschap over die zaak behoudt nadat ze verkocht is, zich als eigenaar of als houder van een zakelijk recht op de zaak wil blijven gedragen, zodat hij die nuttig kan bezitten met de bedoeling ze te verwerven door verjaring, of dat hij, vanaf de verkoop, slechts houder wordt en bijgevolg de zaak slechts door usucapio kan verwerven door het bewijs te leveren van een titelverandering. Het arrest stelt vast dat de erfgenamen van H.G. en diens echtgenote, onder wie de verweerder, hun onverdeelde delen in verschillende percelen waaronder het litigieuze perceel dat in het kadaster is ingeschreven onder 328f, bij akte van 20 januari 1972 hebben verkocht aan het echtpaar G.-B. die ze op 6 mei 1975 hebben verkocht aan het echtpaar D.-P., rechtsvoorgangers van de eisers; dat bovenvermelde erfgenamen op 27 januari 1972 een overdracht van hun onverdeelde rechten in andere percelen aan de verweerder hebben overgedragen; dat de verweerder, ondanks de eerste verkoop, het litigieuze perceel is blijven bezetten en dat hij de erkenning vordert van zijn eigendomsverkrijging door dertigjarige verjaring. Het arrest neemt de redenen van de eerste rechter over en wijst erop dat [de verweerder], niettegenstaande de verkopen van 20 januari 1972 en van 6 mei 1975, in het bezit is gebleven van het perceel 328f en dat hij zich als werkelijke eigenaar heeft gedragen door het te omheinen en te onderhouden; dat niet blijkt dat het echtpaar G.-B. en vervolgens het echtpaar D.-P. ooit in het bezit zijn geweest van dat perceel; dat die toestand onder meer kan worden verklaard door het feit dat in 1952 het tracé van de weg nr. 25 zonder wettelijke regularisatie gewijzigd werd [en] door de grote verwarring op het vlak van de kadastrale referenties van verschillende percelen uit de buurt en doordat de kadastrale gegevens niet zijn bijgewerkt; dat, volgens de [eisers], de bezetting van de plaats door [verweerder] te verklaren kan zijn door een mondelinge pachtovereenkomst [...]; dat de akten van 20 januari 1972 en 6 mei 1975 geen enkele pachtovereenkomst vermelden; dat een mondelinge pachtovereenkomst omtrent de weide die in het kadaster is opgenomen onder 328a vermeld wordt in de akte van 19 februari 1976 maar geen betrekking heeft op dit geschil [...], dat de [eisers] geen enkel element aanvoeren dat het bestaan kan aantonen van een pachtovereenkomst betreffende het litigieuze

8 10 SEPTEMBER 2012 C F/8 goed [...]; dat [de verweerder] zich bovendien niet gedragen heeft als een gewone huurder maar wel als een werkelijke eigenaar; dat hij het terrein heeft laten afbakenen [...]; dat hij in 1996 aan het schepencollege de toestemming gevraagd heeft voor het rooien van de populieren op het perceel; dat hij tijdens de vergaderingen in 1999 bevestigd heeft dat hij zich als eigenaar van het litigieuze perceel beschouwde [en] dat ook de [eisers] die mening leken te delen vermits niet blijkt dat zij voor 1999 de huidige toestand hebben aangevochten. Het arrest heeft uit die elementen naar recht kunnen afleiden dat de verweerder een bezit heeft uitgeoefend op het litigieuze perceel dat hem toeliet de eigendom ervan te verwerven aangezien het beantwoordde aan de bij artikel 2229 van het Burgerlijk Wetboek bepaalde voorwaarden en meer dan dertig jaar heeft geduurd. Het middel kan niet worden aangenomen. Dictum Het Hof Verwerpt de voorziening; Veroordeelt de eisers in de kosten. Aldus geoordeeld door het Hof van Cassatie, derde kamer, te Brussel, door voorzitter Christian Storck, de raadsheren Didier Batselé, Sylviane Velu, Alain Simon en Mireille Delange, en in openbare terechtzitting van 10 september 2012 uitgesproken door voorzitter Christian Storck, in aanwezigheid van advocaat-generaal met opdracht Michel Palumbo, met bijstand van griffier Fabienne Gobert. Vertaling opgemaakt onder toezicht van raadsheer Geert Jocqué en overgeschreven met assistentie van griffier Johan Pafenols. De griffier, De raadsheer,

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 9 DECEMBER 2010 C.07.0113.F /1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.07.0113.F L., eiseres, Mr. Michel Mahieu, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen OPENBAAR CENTRUM VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 21 NOVEMBER 2011 C.10.0673.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.10.0673.F BRASSERIE DUBUISSON FRÈRES bvba, Mr. Michel Mahieu, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen D. S., Mr. Jacqueline Oosterbosch,

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 23 MEI 2014 C.13.0286.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.13.0286.F A.-S. C., Mr. Pierre Van Ommeslaghe, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen 1. D. C., 2. N. H., Mr. Huguette Geinger, advocaat

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 5 MEI 2011 C.10.0175.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.10.0175.F G. V., Mr. Jacqueline Oosterbosch, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen D. B.. I. RECHTSPLEGING VOOR HET HOF Het cassatieberoep

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 17 FEBRUARI 2011 C.09.0548.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.09.0548.F R. T., Mr. Michel Mahieu, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen B. C., Mr. Pierre Van Ommeslaghe, advocaat bij het Hof

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 5 MEI 2011 C.10.0496.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.10.0496.F STAD NAMEN, Mr. Jacqueline Oosterbosch, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen N. N., Mr. Ludovic De Gryse, advocaat bij het

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 28 MEI 2010 C.09.0233.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.09.0233.F ASSOCIATION DES COPROPRIETAIRES DE LA RESIDENCE JEAN VIVES III, Mr. Isabelle Heenen, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 11 JANUARI 2007 C.05.0406.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.05.0406.F H. J.-J., Mr. Cécile Draps, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen H. A. I. RECHTSPLEGING VOOR HET HOF Het cassatieberoep

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 25 SEPTEMBER 2008 C.07.0207.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.07.0207.F MAATSCHAPPIJ VOOR INTERCOMMUNAAL VERVOER VAN BRUSSEL, Mr. Bruno Maes, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen B. X. I.

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 6 JANUARI 2014 S.12.0067.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. S.12.0067.F RIJKSDIENST VOOR SOCIALE ZEKERHEID, Mr. Antoine De Bruyn, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen COLGATE-PALMOLIVE (RESEARCH

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 3 FEBRUARI 2014 S.12.0077.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. S.12.0077.F MASQUELIER nv, Mr. Michèle Grégoire, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen G.M., Mr. François T Kint, advocaat bij het

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 23 SEPTEMBER 2011 C.10.0279.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.10.0279.F STAD CHARLEROI, Mr. Michèle Grégoire, advocaat bij het hof van cassatie, tegen T. N., Mr. Caroline De Baets, advocaat

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 27 SEPTEMBER 2012 C.11.0322.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.11.0322.F 1. A. M. en 2. J. B., 3. A. B., 4. G. B., Mr. Pierre Van Ommeslaghe, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen 1. F. L.

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 22 NOVEMBER 2013 C.12.0405.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.12.0405.F C. B., Mr. Caroline De Baets, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen 1. X. D. en, 2. V. B, Mr. Michèle Gregoire, advocaat

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 31 MAART 2014 S.13.0113.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. S.13.0113.F VIVIUM nv, Mr. van Eeckhoutte, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen B. S. I. RECHTSPLEGING VOOR HET HOF Het cassatieberoep

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 21 DECEMBER 2007 C.06.0457.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.06.0457.F 1. GARAGE HERBOSCH-LA LOUVIERE, naamloze vennootschap, 2. HERBOSCH SAINT-GHISLAIN TOURNAI, naamloze vennootschap, Mr. Philippe

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 20 JANUARI 2012 C.10.0135.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.10.0135.F BELGISCHE STAAT, minister van Landsverdediging, Mr. Michel Mahieu, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen ENTREPRISE ANDRE

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 16 APRIL 2009 C.07.0604.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.07.0604.F HOPITAL DE BRAINE-L ALLEUD WATERLOO, vzw, Mr. Bruno Maes, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen 1. C. G. en 2. P. J. I.

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 19 FEBRUARI 2010 C.08.0127.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.08.0127.F WAALS GEWEST, Mr. Lucien Simont, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen 1. v. H. d A. F., 2. v. H. d A. M., Mr. Bruno

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 12 OKTOBER 2009 C.08.0524.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.08.0524.F U. M., Mr. Michel Mahieu, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen M. M.. I. RECHTSPLEGING VOOR HET HOF Het cassatieberoep

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 16 DECEMBER 2013 S.12.0032.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. S.12.0032.F RIJKSINSTITUUT VOOR ZIEKTE- EN INVALIDITEITSVERZEKE- RING, Mr. Willy van Eeckhoutte, advocaat bij het Hof van Cassatie,

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 16 JUNI 2014 C.13.0527.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.13.0527.F A. M., Mr. Paul Alain Foriers, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen 1. M. T., 2. Y. T., Mr. Simone Nudelholc, advocaat

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 22 APRIL 2013 C.12.0285.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.12.0285.F M. L. Mr. John Kirkpatrick, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen M. H. Mr. François T Kint, advocaat bij het Hof van Cassatie.

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 30 JUNI 2011 C.10.0490.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.10.0490.F STAD LA LOUVIÈRE, Mr. Paul Wouters, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen B.M., I. RECHTSPLEGING VOOR HET HOF Het cassatieberoep

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 30 SEPTEMBER 2011 C.10.0619.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.10.0619.F 1. O. P., 2. S. P., Mr. Jacqueline Oosterbosch, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen 1. A. B., 2. F. B., in tegenwoordigheid

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 3 MAART 2011 F.10.0061.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. F.10.0061.F MEUBELEN ASTRID, nv, Mr. Johan Speecke, advocaat bij de balie van Kortrijk tegen GEMEENTE BOUSSU, Mr. Dominique Lambot, advocaat

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 16 FEBRUARI 2017 C.16.0115.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.16.0115.F A. C., Mr. Jacqueline Oosterbosch, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen 1. G. P., Mr. Geoffroy de Foestraets, advocaat

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 21 DECEMBER 2009 C.08.0499.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.08.0499.F HANCIAUX, nv, Mr. Jacqueline Oosterbosch, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen C. R., I. RECHTSPLEGING VOOR HET HOF

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 8 JUNI 2012 C.11.0735.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.11.0735.N BELGISCHE STAAT, minister van Binnenlandse Zaken, Mr. Michel Mahieu, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen A. D. I. RECHTSPLEGING

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 24 FEBRUARI 2012 C.11.0463.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.11.0463.F BELGISCHE STAAT, minister van Financiën, Mr. François T Kint, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen 1. C. G., 2. F.S.,

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 16 APRIL 2015 C.14.0466.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.14.0466.F R. T., Mr. Paul Alain Foriers, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen P. R. I. RECHTSPLEGING VOOR HET HOF Het cassatieberoep

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België C.06.0478.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.06.0158.F R. d. W. G., Mr. Antoine De Bruyn, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen 1. L. F., 2. C. I., Mr. Michel Mahieu, advocaat bij het Hof

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 4 NOVEMBER 2010 C.09.0630.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.09.0630.F M., Mr. Michèle Grégoire, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen T., Mr. Antoine De Bruyn, advocaat bij het Hof van Cassatie.

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 20 JANUARI 2011 C.09.0306.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.09.0306.F 1. K. J.-P., 2. G. E. Mr. Pierre Van Ommeslaghe, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen WAALS GEWEST, Mr. Antoine De Bruyn,

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 6 SEPTEMBER 2013 C.12.0386.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.12.0386.F EOS AREMAS BELGIUM nv, Mr. Jacqueline Oosterbosch, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen 1. D. B. en 2. L. M. I. RECHTSPLEGING

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 20 SEPTEMBER 2012 C.11.0662.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.11.0662.N PARFIP BENELUX nv, Mr. Johan Verbist, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen ARAMEX CARS nv, I. RECHTSPLEGING VOOR HET

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 24 SEPTEMBER 2007 C.05.0246.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.05.0246.F AFAS BELGIUM, naamloze vennootschap, Mr. Johan Verbist, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen BODYCOTE BELGIUM, naamloze

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 28 FEBRUARI 2013 C.12.0066.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.12.0066.F M. H., Mr. Jacqueline Oosterbosch, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen C. B., Mr. Michel Mahieu, advocaat bij het

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 14 MAART 2011 S.09.0089.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. S.09.0089.F L. A., Mr. Jacqueline Oosterbosch, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen RIJKSDIENST VOOR ARBEIDSVOORZIENING, Mr. Paul

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 26 SEPTEMBER 2011 C.11.0072.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.11.0072.F AXA BANK EUROPE, naamloze vennootschap, Mr. Johan Verbist, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen 1. V. B. en 2. D.

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 21 MAART 2014 C.13.0477.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.13.0477.F J. B., Mr. Antoine De Bruyn, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen G. B., Mr. Simone Nudelholc, advocaat bij het Hof van

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 15 JANUARI 2010 C.08.0349.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.08.0349.F A. S., Mr. Michel Mahieu, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen D. A. M., Mr. Huguette Geinger, advocaat bij het Hof

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 22 OKTOBER 2012 S.12.0031.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. S.12.0031.F 1. P. G., 2. I-A. G., Mr Michèle Grégoire, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen OPENBAAR CENTRUM VOOR MAATSCHAPPELIJK

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 13 DECEMBER 2010 C.09.0612.F /1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.09.0612.F 1. B. G. en 2. D. D., eisers, vertegenwoordigd door mr. François T Kint, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen V. M.,

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 29 NOVEMBER 2013 C.12.0418.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.12.0418.F 1. A.-F. P., 2. O. H., Mr. Caroline De Baets, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen 1. J.-F. R., Mr. Antoine De Bruyn,

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 18 NOVEMBER 2013 C.12.0442.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.12.0442.F G. V., Mr. Kirkpatrick, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen 1. M. D. e.a. I. RECHTSPLEGING VOOR HET HOF Het cassatieberoep

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 24 SEPTEMBER 2007 C.06.0094.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.06.0094.F M. G., Mr. Lucien Simont, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen G. J. I. RECHTSPLEGING VOOR HET HOF Het cassatieberoep

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 6 MEI 2013 S.12.0065.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. S.12.0065.F S. D., Mr. Simone Nudelholc, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen OPENBAAR CENTRUM VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN DOORNIK,

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 26 FEBRUARI 2015 C.13.0324.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.13.0324.F 1. M. C., 2. N. L., Mr. Paul Lefèbvre, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen 1. J.-P. D. W., 2. B. D. W., 3. C. D. W.,

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 15 JANUARI 2010 C.09.0138.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.09.0138.F G. E., Mr. Jacqueline Oosterbosch, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen 1. J. C. 2. P. L.. I. RECHTSPLEGING VOOR HET

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 10 SEPTEMBER 2007 S.07.0003.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. S.07.0003.F A. T., Mr. Michel Mahieu, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen OPENBAAR CENTRUM VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN LUIK.

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 22 APRIL 2015 P.14.1882.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. P.14.1882.F I. ETHIAS nv, Mr. Jacqueline Oosterbosch, advocaat bij het Hof van Cassatie, II. J. C., cassatieberoepen I en II tegen P.

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 5 MEI 2008 C.05.0223.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.05.0223.F AXA BELGIUM, naamloze vennootschap, Mr. Michel Mahieu, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen 1. B. P., 2. AXA BELGIUM, naamloze

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 5 MAART 2015 C.14.0017.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.14.0017.F AXA BELGIUM nv, Mr. Antoine De Bruyn, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen P. P. I. RECHTSPLEGING VOOR HET HOF Het cassatieberoep

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 2 OKTOBER 2009 C.08.0200.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.08.0200.F FORTIS INSURANCE BELGIUM, Mr. Antoine De Bruyn, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen P. D. I. RECHTSPLEGING VOOR HET

Nadere informatie

Instelling. Onderwerp. Datum

Instelling. Onderwerp. Datum Instelling hof van cassatie Onderwerp Verborgen gebreken. Actio aestimatoria. Teruggave van een gedeelte van de koopprijs. Wijze van vaststelling Datum 10 maart 2011 Copyright and disclaimer De inhoud

Nadere informatie

Instelling. Onderwerp. Datum

Instelling. Onderwerp. Datum Instelling Hof van Cassatie Onderwerp Duur. Burenhinder. Herstel. Rechtsvordering. Algemene verjaringstermijnen. Termijn buitencontractuele aansprakelijkheid Datum 20 januari 2011 Copyright and disclaimer

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 19 JANUARI 2015 S.13.0066.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. S.13.0066.F OPENBAAR CENTRUM VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN GANSHOREN, Mr. Huguette Geinger, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 17 MAART 2011 C.08.0477.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.08.0477.F WAALS GEWEST, Mr. Paul Alain Foriers, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen 1. a) Roland PARYS, en, b) Jos MOMBAERS Jos,

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 4 JUNI 2012 C.11.0321.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.11.0321.F NATIONALE RAAD VAN DE ORDE VAN ARCHITECTEN, Mr. John Kirkpatrick, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen L. H. I. RECHTSPLEGING

Nadere informatie

Instantie. Onderwerp. Datum

Instantie. Onderwerp. Datum Instantie Hof van Cassatie Onderwerp Feitelijke scheiding. Vermoeden van toerekenbaarheid. Omkering Datum 22 december 2008 Copyright and disclaimer Gelieve er nota van te nemen dat de inhoud van dit document

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 2 JANUARI 2017 C.11.0724.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.11.0724.F 1. BELGOLAISE nv, 2. BANQUE CENTRALE DU CONGO, Mr. Pierre Van Ommeslaghe, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen MEL ZAÏRE,

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 13 DECEMBER 2010 C.10.0167.F /1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.10.0167.F D. M., eiseres, vertegenwoordigd door Mr. Johan Verbist, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen 1. D. C., 2. D. H.,

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 29 NOVEMBER 2010 S.09.0062.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. S.09.0062.F REPUBLIEK ZUID-AFRIKA, eiseres, Mr. Huguette Geinger, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen G. N., verweerster. I. RECHTSPLEGING

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 14 SEPTEMBER 2007 F.06.0035.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. F.06.0035.F BELGISCHE STAAT, minister van Financiën, Mr. François T Kint, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen GROUPE SUCRIER,

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 31 JANUARI 2014 F.12.0197.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. F.12.0197.F C. E., Mr. Xavier Thiébaut, advocaat bij de balie te Luik, tegen BELGISCHE STAAT, vertegenwoordigd door de minister van

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 9 SEPTEMBER 2011 F.10.0119.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. F.10.0119.F BELGISCHE STAAT, minister van Financiën, tegen 1. G. M. en 2. M. G. I. RECHTSPLEGING VOOR HET HOF Het cassatieberoep is

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 29 JANUARI 2015 C.14.0195.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.14.0195.F 1. S. D., 2. R. D., 3. J. D., Mr. Paul Alain Foriers, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen BROUWERIJ HAACHT nv, Mr.

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 12 FEBRUARI 2015 C.15.0017.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.15.0017.F P. S. E., Mr. François Sabakunzi, advocaat bij de balie te Brussel, verzoeker tot wraking in de zaak die onder nummer 3/13

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 26 MEI 2011 C.10.0407.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.10.0407.F A. T., Mr. Simone Nudelholc, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen AXA BELGIUM nv, Mr. Paul Wouters, advocaat bij het Hof

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 13 FEBRUARI 2006 C.04.0454.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.04.0454.F M. M., Mr. Isabelle Heenen, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen T. M. I. RECHTSPLEGING VOOR HET HOF Het cassatieberoep

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 30 NOVEMBER 2006 F.05.0066.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. F.05.0066.F 1. G. R. en 2. V. G., Mr. John Kirkpatrick, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen BELGISCHE STAAT, Minister van Financiën,

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België F.11.0114.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. F.11.0106.F BELGISCHE STAAT, minister van Financiën, tegen LA CHARMILLE vzw, Mr. Hugues Michel, advocaat bij de balie van Charleroi. Nr. F.11.0114.F

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 13 DECEMBER 2010 S.09.0111.F /1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. S.09.0111.F 1. I. S. en 2. S. K., eisers, vertegenwoordigd door mr. John Kirkpatrick, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen OPENBAAR

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 19 JANUARI 2015 S.13.0084.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. S.13.0084.F OPENBAAR CENTRUM VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN VERVIERS, Mr. Jacqueline Oosterbosch, advocaat bij het Hof van Cassatie,

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 6 DECEMBER 2012 C.11.0654.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.11.0654.F A. V., advocaat, handelend in de hoedanigheid van curator van het faillissement van de coöperatieve vennootschap met onbeperkte

Nadere informatie

Instelling. Onderwerp. Datum

Instelling. Onderwerp. Datum Instelling Hof van Cassatie Onderwerp Wet van 14 juli 1991 betreffende de handelspraktijken en de voorlichting en bescherming van de consument. Artikel 40. Verkoop met verlies. Verkoopprijs Datum 13 januari

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 25 OKTOBER 2013 F.12.0198.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. F.12.0198.F SUPER MARCHÉ SOVET nv, Mr. Michel Mahieu, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen BELGISCHE STAAT, vertegenwoordigd door

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 7 FEBRUARI 2014 C.12.0545.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.12.0545.F A. N., Mr. Simone Nudelholc, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen H. G., Mr. Paul Lefèbvre, advocaat bij het Hof van

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 2 MAART 2012 C.11.0089.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.11.0089.F 1. J-Cl. B., 2. M. S., Mr François T Kint, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen 1. D-A. cvba, 2. P. D., 3. V. A., Mr. Pierre

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 2 OKTOBER 2009 C.08.0118.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.08.0118.F J. J., Mr. Pierre Van Ommeslaghe, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen J. J.-R., Mr. Jacqueline Oosterbosch, advocaat

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 22 NOVEMBER 2013 F.12.0103.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. F.12.0103.F ATRADIUS CREDIT INSURANCE, vennootschap naar Nederlands recht, Mr. John Kirkpatrick, advocaat bij het Hof van Cassatie,

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 18 DECEMBER 2008 C.07.0018.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.07.0018.F 1. B. J., 2. N. L., Mr. John Kirkpatrick, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen WAALS GEWEST, Mr. Lucien Simont, advocaat

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 11 SEPTEMBER 2009 C.08.0288.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.08.0288.F ACTEL DIRECT, naamloze vennootschap, Mr. Paul Wouters, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen C. A. I. RECHTSPLEGING

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 23 APRIL 2010 F.08.0042.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. F.08.0042.F BELGISCHE STAAT, minister van Financiën, Mr. John Kirkpatrick, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen 1. T. P., 2. S. M.,

Nadere informatie

Instelling. Onderwerp. Datum

Instelling. Onderwerp. Datum Instelling Hof van Cassatie Onderwerp Huur. Bestemming tot handelsactiviteit. Plaatsing lichtreclame Datum 8 november 2013 Copyright and disclaimer De inhoud van dit document kan onderworpen zijn aan rechten

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 10 NOVEMBER 2016 C.16.0142.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.16.0142.F W. D., Mr. Michèle Grégoire, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen 1. I. H., Mr. Jacqueline Oosterbosch, advocaat bij

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 4 MEI 2012 C.10.0080.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.10.0080.F 1. M. C. T. en 2. M. D. L. P. P., Mr. Jacqueline Oosterbosch, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen 1. L. M., 2. M.-C. M.,

Nadere informatie

Instelling. Onderwerp. Datum

Instelling. Onderwerp. Datum Instelling Hof van Cassatie Onderwerp Duur. Bijzondere verjaringstermijnen. Vijfjarige verjaring. Geregeld betaalbare schulden. Verstrekken van mobiele telefonie Datum 25 januari 2010 Copyright and disclaimer

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België C.09.0590.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.08.0323.F 1. A. B. en, 2. H. K., Mr. Paul Alain Foriers, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen 1. J. T. en, 2. N. Z, Mr. Michel Mahieu, advocaat

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 15 DECEMBER 2014 S.13.0050.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. S.13.0050.F RIJKSDIENST VOOR PENSIOENEN, openbare instelling, Mr. Michel Mahieu, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen U. T., I.

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 4 MAART 2015 P.14.1796.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. P.14.1796.F PROCUREUR-GENERAAL BIJ HET HOF VAN BEROEP TE LUIK, tegen A. S., Mr. Simone Nudelholc, advocaat bij het Hof van Cassatie. I.

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 14 MAART 2008 C.06.0657.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.06.0657.F C.E.I. DE MEYER, naamloze vennootschap, Mr. Johan Verbist, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 27 JANUARI 2011 F.09.0130.F /1 Hof van Cassatie van België Arrest A.R. F.09.0130.F BELGISCHE STAAT, minister van Financiën, tegen S. P., Mr. Caroline Desbonnet, advocaat bij de balie te Doornik. I. RECHTSPLEGING

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 26 september 2003 C.02.0292.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.02.0292.F.- QUALIVIE NV., Mr. Cécile Draps, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen D. J.-C. I. Bestreden beslissing Het cassatieberoep

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 21 NOVEMBER 2012 P.12.0759.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. P.12.0759.F N. R., Mrs. André Risopoulos en Aurélie Verheylesonne, advocaten bij de balie te Brussel tegen 1. J. S., en 2. N. S., Mr.

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 24 FEBRUARI 2011 C.10.0283.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.10.0283.F P. G., Mr. Jacqueline Oosterbosch, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen S. S. I. RECHTSPLEGING VOOR HET HOF Het cassatieberoep

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 30 september 2005 C.04.0513.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.04.0513.F.- GB RETAIL ASSOCIATES, naamloze vennootschap, Mr. Ludovic De Gryse, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen G. J.-M.,

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 30 SEPTEMBER 2013 C.12.0303.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.12.0303.F V. P., Me Pierre Van Ommeslaghe, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen P. R. I. RECHTSPLEGING VOOR HET HOF Het cassatieberoep

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 25 OKTOBER 2012 C.11.0496.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.11.0496.F KERKFABRIEK SAINT-HADELIN DE LAMINE, Mr. John Kirkpatrick, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen GEMEENTE REMICOURT,

Nadere informatie