Bijlage bij memo Nadere toelichting raadsvoorstel nadere toelichting raadsvoorstel Voorbereidingskrediet renovatie en update Het Baken.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Bijlage bij memo Nadere toelichting raadsvoorstel nadere toelichting raadsvoorstel Voorbereidingskrediet renovatie en update Het Baken."

Transcriptie

1 Bijlage bij memo Nadere toelichting raadsvoorstel nadere toelichting raadsvoorstel Voorbereidingskrediet renovatie en update Het Baken. Oplegnotitie toekomst sportcomplex Het Baken (mrt. 2016) 1. Inleiding Het sportcomplex (zwembad en sporthal) dateert van 1989 wat betekent dat het einde van de technische en deels ook bouwkundige levensduur met rap nadert. Met het oog hierop is een conditieonderzoek uitgevoerd om te bezien wat er nodig is/gedaan moet worden om het sportcomplex de komende jaar ( /30) te kunnen blijven gebruiken en dit eventueel af te zetten tegen (gedeeltelijke) nieuwbouw. Deze notitie is bedoeld om globaal het speelveld c.q. de (financiële) consequenties en voor- en nadelen van beide opties op een rij te zetten. 2. Opbouw onderzoek en uitkomsten In het onderzoek is onderscheid gemaakt naar het sporthaldeel van het complex (incl. sportcafé) en het zwembaddeel omdat de eisen voor gebruik van beide delen verschillen en aan het sporthaldeel een wettelijke verplichting hangt v.w.b. het onderwijsgebruik. De opname van de technische staat is gebaseerd op visuele inspecties, wat inhoud dat er geen breekwerk of andere vormen van destructief onderzoek heeft plaatsgevonden. Dit betekent, dat de nu beschreven en geraamde werkzaamheden mogelijk niet volledig zijn. De conditie van het zwembad wordt beoordeeld als matig. Naast leeftijd speelt in een zwembad aantasting door vocht en het gebruik van chemicaliën een rol. Dit geldt niet voor een sporthal, waardoor de conditie hiervan iets beter is en op dit moment nog als redelijk wordt beschreven. In het onderzoek wordt verder een verdeling gemaakt naar A: werkzaamheden/kosten die tussen nu en twee jaar uitgevoerd moeten zijn (onderdelen vormen een risico voor de bedrijfsvoering) B: noodzakelijk onderhoud met een termijn tussen de 1 en 5 jaar en C: wensen/verbeteringen. De wensen c.q. verbeteringen betreffen bouwkundige, functionele en energetische maatregelen/aanpassingen. Om het totale sportcomplex voor de komende jaar in bedrijf te houden (gerekend vanaf nu!!) is een investering noodzakelijk met een orde van grootte van 3 3,5 miljoen euro excl. BTW. Ondergrens zijn de geraamde kosten voor de onderdelen A en B met 50% van C. Dit is een aanname op basis van het uitgangspunt, dat bij ingrijpende werkzaamheden aan een gebouw de verplichting bestaat om het gebouw aan te passen aan de huidige eisen van het Bouwbesluit. Bovengrens zijn de kosten van A + B + 100% C.

2 3. Bijkomende aspecten en kosten Het werkzaamheden die gebeuren moeten zijn ingrijpend en zullen enkele maanden tot half jaar/driekwart jaar in beslag nemen. De sporthal wordt intensief gebruikt door zowel verenigingen (avond) als het onderwijs (overdag). Als het wat meezit zijn de werkzaamheden aan de sporthal nog wel zo te plooien dat het normale gebruik door kan gaan en de overlast binnen de perken blijft. Dit geldt echter niet voor het zwembad. Werkzaamheden aan het zwembad zijn door de complexe samenhang niet te faseren en het gebruik van dit deel van het sportcomplex moet tijdens de renovatie volledig stilgelegd worden. Het tijdelijk stilleggen van zwembadactiviteiten betekent een gemis aan inkomsten. Dit zowel in de aanloop naar, tijdens als na oplevering van de renovatie. Daar staat uiteraard tegenover dat ook een deel van de exploitatiekosten gedurende renovatie wegvallen. Het bieden van een alternatief (bijv. voor leszwemmen) op een andere locatie kan overwogen worden. Dit heeft als voordeel dat er een continuïteit blijft in de aangeboden activiteiten en het huidige klantcontact. Dit brengt echter wel weer kosten met zich mee in de vorm van huur en evt. vervoer van en naar de alternatieve locatie. Praktische mogelijkheden en haalbaarheid zijn (nog) niet onderzocht. In het complex is de sportkantine verhuurd aan een uitbater. Of en in hoeverre er sprake zal zijn van inkomstenderving en eventuele compensatieverplichting is in dit stadium niet duidelijk. 4. Wat levert de renovatie op. Bij renovatie gaat het om een integrale aanpak van het gebouw, gericht op verbetering van het prestatieniveau en verlenging van de levensduur waardoor een continuering van de exploitatie mogelijk blijft. Een groot deel van het werk en het geld gaat zitten in installaties en het op andere wijze(bouwtechnisch) functioneel houden van het complex voor een periode van jaar. In essentie verandert met de uitvoering van de werkzaamheden niets aan de gebruiksmogelijkheden van het complex. Voor een goed beeld is het wellicht goed om een korte opsomming te geven wat met de renovatie niet wordt gedaan of bereikt. Geen vervanging van gevelbeplating (hele complex). Uitgegaan wordt van reinigen en conserveren. Coating is op meerdere plaatsen dermate versleten dat steeds sprake is van een zichtbare vervuiling (groene aanslag). Geen volledige isolatie van het complex. Met vervanging van kozijnen en plaatsen HR++ glas (zwembad) vindt een gedeeltelijke verbetering plaats. Na-isolatie van gevelbeplating wordt nu echter niet voorzien. Geen wijziging van de zwembad configuratie. Indeling, omvang en gebruiksmogelijkheden blijven, inclusief de huidige beperkingen. Nieuwe grote onderhoudsuitgaven in de komende jaren worden niet uitgesloten. Een grote onderhoudsbeurt van het dak bijvoorbeeld is nu niet nodig, maar zal binnen een jaar of 10 wel een keer aan de orde komen.

3 Geen garanties. De stalen kolommen in het zwembad (waar het dak op rust) vertonen roestvorming. Omvang van het probleem en te nemen maatregelen zijn op basis van dit onderzoek niet voorzien. Hetzelfde geldt voor eventuele betonrot aan de(niet geïsoleerde) zwembakken. Zonder hak-, breek-, boor- of graafwerk zijn dit niet te inspecteren risico s. 5. Financiële vergelijking met (gedeeltelijke) nieuwbouw Renovatie betekent een investeringsbedrag van 3-3,5 miljoen (excl. BTW). Deze investering zal in principe volledig gekapitaliseerd moeten worden. Rente en afschrijving worden dan te laste gebracht van de algemene dienst wat een jaarlijks extra belasting van de gemeentelijke begroting betekent. Uitgaande van een verlenging van de levensduur van jaar en een omslagrente van 4% brengt renovatie een jaarlijkse kapitaallast met zich mee van ,- (3 milj. In 15 jaar) tot ,-- (3,5 milj. In 10 jaar). Volledige vervanging van het complex door nieuwbouw waarbij het zwembad functioneel hetzelfde omvat (basiszwembad voor zwemlessen, doelgroepen, verenigingsactiviteiten, banenzwemmen) brengt een investering met zich mee van ongeveer 12 miljoen (excl. grond en excl. BTW). Bij nieuwbouw is de afschrijvingstermijn van de investering jaar waarmee de jaarlast bij 4% omslagrente neerkomt op duizend. Het verschil in jaarlijkse lasten tussen renovatie (bovenkant bandbreedte) en volledige nieuwbouw (onderkant bandbreedte) bedraagt bijna 3 ton per jaar en is te groot om terug te verdienen met een besparing op energiekosten, een meer efficiënte inzet van personeel of combinatie daarvan. Verder zal nieuwbouw niet leiden tot een grote toename van het aantal bezoekers van het zwembad en dus meer inkomsten. Voordeel van volledige nieuwbouw is wel, dat hiermee ook alle onzekerheden en risico s op extra kosten die bij renovatie aanwezig blijven, vermeden worden. Gedeeltelijke vervanging door nieuwbouw is natuurlijk ook een mogelijkheid. Meest logische is dan om het zwembaddeel nieuw te bouwen en het sporthaldeel te renoveren. Uitgaande van een investering van 7 milj. voor nieuwbouw van het zwembad (exclusief grond en BTW) en 1,5 milj. (excl. BTW) voor grootschalig onderhoud aan de sporthal, een afschrijving van resp. 30 en 15 jaar bij 4% rente, bedraagt de jaarlast bijna 6,8 ton per jaar (zwembad en sporthal ). Het verschil in jaarlijkse lasten tussen renovatie en gedeeltelijke vervanging is ruim 1,3 ton per jaar en is daarmee ruim 1,7 ton per jaar voordeliger dan volledige nieuwbouw. Bestaande kapitaallasten In het verleden zijn bouwkundige voorzieningen getroffen aan het complex (1996/1997) en een verbouwing/uitbreiding (2003), waarvan de investeringskosten gekapitaliseerd zijn en nog niet volledig afgeschreven.

4 Wanneer het complex volledig wordt gerenoveerd, blijven deze kosten gewoon staan. Op het moment dat gekozen wordt voor nieuwbouw van het complex, zullen deze kosten eenmalig afgeschreven moeten worden en vallen de jaarlijkse kapitaallasten weg. Dit beïnvloedt op zich niet de hiervoor genoemde verschillen tussen nieuwbouw of renovatie wat jaarlijkse lasten betreft, maar wel het totale effect van de ene of de andere keuze op de jaarlijkse lasten in de gemeentebegroting. Bestaande exploitatielasten sportcomplex begroting 2016 Kosten Baten KP Huisvesting ,-- Verhuur ,-- KP Ondersteuning ,-- Entree ,-- Pers. kosten ,-- Overig ,-- Energiekosten ,-- Kap.lasten ,-- Overige expl.kosten ,-- Totaal , Huidig exploitatieresultaat o.b.v. begr ,-- (negatief) Samenvattend Hoge variant Renovatie Volledige nieuwbouw Combinatie Investeringsbedrag ca. 3,5 miljoen ca. 12 miljoen ca. 8,5 miljoen Kapitaallasten 1 e jr Eenmalige afschrijving Wegvallen kap.lasten Extra lasten begroting Lage variant Renovatie Volledige nieuwbouw Combinatie Investeringsbedrag ca. 3,0 miljoen ca. 12 miljoen ca. 8,1 miljoen Kapitaallasten 1 e jr Eenmalige afschrijving Wegvallen kap.lasten Extra lasten begroting Bedragen excl. eventuele grondkosten en excl. BTW.

5 6. Plussen en minnen van keuzerichtingen Renovatie van het huidige complex. Pro + handhaving centrale locatie + financieel minst belastende optie + nodigt niet uit tot kostenverhogende discussies vanuit hoge ambities + overzichtelijke voorbereidingstijd Contra - geen oplossing voor de lange termijn - update naar huidige eisen en inzichten beperkt - ook tijdens verlengde levensduur (10 jr.) nog grotere onderhoudsinvesteringen nodig - risico s t.a.v. niet te inspecteren onderdelen zwembad - zwembad moet tijdens renovatie lange tijd dicht Volledige nieuwbouw van het complex (algemeen en naar locatie) Pro + oplossing voor de lange termijn + volledige update mogelijk naar huidige eisen & inzichten, incl. technieken t.a.v. energieverbruik + op middel lange termijn(10 jr.) geen grotere onderhoudsinvesteringen nodig + geen risico s meer op verborgen gebreken + handhaving centrale ligging + geen bijkomende grondkosten en parkeervoorzieningen + weinig tot geen discussie met omgeving + geen gebruik huidig complex dus ook geen tussentijdse (financiële) risico s Contra Algemeen Op huidige locatie - financieel de meest belastende optie - nodigt uit tot uitgebreide discussies vanuit verschil in ambitieniveau - lange voorbereidingstijd nodig - geen gebruik complex mogelijk gedurende langere periode - extra kosten vervangende ruimte sporthal t.b.v. onderwijs onvermijdelijk + gebruik huidig complex tijdens bouwperiode blijft mogelijk 1 Op nieuwe locatie - duurder door bijkomende grondkosten en aanleg parkeervoorzieningen - nieuwe locatie is niet direct voorhanden - zoekgebied voor sporthal is klein i.v.m. gebruik scholen en afstand daar naar toe - mogelijk discussie met omgeving - gebruik huidig complex geeft kans op tussentijdse (financiéle) risisco s 1 Behoudens gedwongen sluiting omdat de techniek het laat afweten of niet meer voldaan kan worden aan de gezondheids- of veiligheidseisen.

6 Combinatie nieuwbouw zwembad en renovatie sporthal Pro + oplossing voor de lange termijn + volledige update van zwembad(bassins) naar huidige eisen & inzichten + toepassing mogelijk van laatste technieken op het gebied van energiebesparing v.w.b. zwembad + op middel lange termijn(10 jr.) grotere onderhoudsinvesteringen beperkt nodig + geen risico s verborgen gebreken zwembad + financieel minder belastend dan volledige nieuwbouw + handhaving centrale ligging + geen bijkomende grondkosten en parkeervoorzieningen + weinig tot geen discussie met omgeving + mogelijkheid tot handhaving huidige kleedkamers e.d. + mogelijkheid betere situering horeca in complex + geen gebruik huidig zwembad mogelijk dus ook geen tussentijdse (financiële) risico s + gebruik huidig zwembad blijft tijdens bouw mogelijk Contra Algemeen - financieel meer belastend dan alleen renovatie - nodigt uit tot uitgebreide discussies vanuit verschil in ambitieniveau - langere voorbereidingstijd nodig Op huidige locatie - zwembad gedurende langere tijd dicht Zwembad op nieuwe locatie - duurder door bijkomende grondkosten en aanleg parkeervoorzieningen - nieuwe locatie is niet direct voorhanden - mogelijk discussie met omgeving - gebruik huidig complex geeft kans op tussentijdse (financiéle) risisco s

7 Bijlage enkele cijfers Jaren afschr. Omslag rente Investeringskosten afschr. rente totaal Renovatie complex hoog % laag % Volledige nieuwbouw hoog % laag % Combinatie Renovatie sporthal laag % Nwbouw zwembad laag % Renovatie sporthal hoog % Nwbouw zwembad hoog % Bestaande kapitaallasten Bouwk. voorzieningen Het Baken 1996 Bouwk. voorzieningen Het Baken 1997 Energiebespr. VZ Baken 2012 Uitbreiding Sporthal Het Baken 2003 boekwaarde 1 jan 2016 kap.lasten

8 Tekst uit ambtelijk advies d.d. 11 maart Renovatie/opknappen van het huidige complex Bouwkundig gezien is het Baken het beste te vergelijken met een bedrijfshal. Een betonnen vloer, metalen staanders voor ondersteuning van het dak en als muur panelen tussen de staanders. Een bouwwijze met een levensduur van 30 jaar dus. Met een renovatie/opknapbeurt hiervan is een verlenging van de gebruiksduur mogelijk van jaar (gerekend vanaf nu). Voor met name het zwembaddeel is dit wel ongeveer de meest maximale termijn. 2. Vervanging van het hele complex Dit biedt bouwkundig mogelijkheden om iets neer te zetten voor + 40 jaar. Het brengt echter de grootste investering (en hoogste jaarlijkse lasten) met zich mee plus het vraagstuk van locatie (huidige of andere locatie). 3. Combinatie renovatie sporthal en nieuwbouw zwembad De sporthal is het minst onderhoudsgevoelige deel van het complex en kan na een grondige opknapbeurt bouwtechnisch langer mee dan het zwembad. Dit geldt ook voor de entree, kleedkamers personeelsruimten van het zwembad (nu 9-10 jaar oud). In principe is het mogelijk deze delen van het complex te handhaven en het bad gedeelte te vervangen c.q. van de grond af opnieuw op te bouwen. Van deze 3 opties de meest interessante om verder uit te werken. Hij lijkt een stuk duurder dan optie 1 (renovatie) maar dat kan bij een verdere uitwerking meevallen omdat: - in de vergelijking v.w.b.de kosten van nieuwbouw zwembaddeel uitgegaan is van een relatief hoog bedrag - vervanging van het bad gedeelte een relatief hoge besparing op de energienota met zich meebrengt Het is dan ook voorstelbaar dat aan een uitwerking van deze optie een maximale extra jaarlast wordt gekoppeld ter hoogte van die van renovatie van het hele complex. Een variant op de combinatie renovatie/nieuwbouw is het volledig nieuw bouwen van een zwembad in combinatie met een marktpartij. Omdat de exploitatie van een zwembad geen verdienmodel kent, ligt een recreatieonderneming (huisjes/camping) dan het meest voor de hand. Aan de haalbaarheid hiervan moet echter ernstig worden getwijfeld. Ten eerste omdat het recreatieve gebruik niet gelijktijdig met zwemlessen of doelgroepen (Baken is nu 50 uur per week) in één bad samengaat. Ten tweede is het onmogelijk om voor jaar over en weer sluitende afspraken te maken. Globaal weekrooster zwembad dag/tijd maandag dinsdag woensdag donderdag

9 vrijdag zaterdag zondag proefzwemmen, leszwemmen en diplomazwemmen vereniging doelgroepen (incl. discozwemmen) recreatief zwemmen 4. Renovatie sporthal en sloop zwembad Ambtelijk gezien niet het vertrekpunt en bestuurlijk is er geen directe aanleiding geweest om deze richting hier te noemen. In de oplegnotitie is deze mogelijkheid niet genoemd, maar voor een volledig beeld mag deze echter niet onvermeld blijven. Binnen deze richting kunnen een paar varianten worden onderscheiden t.a.v. de sloop van het zwembad. a. Sloop zonder alternatief Deze variant houdt in dat met sloop de zwembadfunctie vervalt en van gemeentewege op geen enkele wijze een alternatief wordt aangereikt. Vanuit het gezichtspunt gemeentefinanciën aantrekkelijk omdat de investering beperkt blijft tot de sporthal en het huidige negatieve exploitatieresultaat ( ,--) van het complex op termijn sterk 2 terug gebracht kan worden. Maatschappelijk heeft dit de nodige consequenties en zal tot de nodige commotie leiden. Verder is het maar de vraag of de zwembaden in de directe omgeving voldoende zwemlescapaciteit hebben om leerlingen uit Zeewolde op te vangen. Harderwijk kent bijv. al een wachtlijst en Nijkerk is doende om terug te gaan van 2 naar 1 overdekt zwembad. b. Sloop met vervoer als alternatief Net als hiervoor vervalt de zwembadfunctie, maar om het effect hiervan te dempen, wordt voor bepaalde groepen vervoer naar een zwembad in Nijkerk of Harderwijk aangeboden. Gedacht kan dan worden aan vervoer voor deelnemers aan warm watertherapie (mensen met chronische aandoeningen), niet mobiele ouderen (meer bewegen voor ouderen, MBVO) en speciaal onderwijs. Omvang van deze groepen zijn niet overmatig groot en de bezoekfrequentie (1 x p/w per groep) is beperkt. Een andere groep waaraan gedacht kan worden is het leszwemmen. Dit is echter een doelgroep met een dermate omvang in uren (18 uur p/w), dat deze niet zijn in te passen in een rooster van een ander zwembad. Stel dat het laatste wel mogelijk zou zijn in Harderwijk, dan moet uitgaande van alleen busvervoer (geen aangepast vervoer voor ouderen) rekening gehouden worden met een bedrag van rond de ,-- (excl. BTW) per jaar. Met eventuele organisatiekosten of begeleidingskosten is hierbij 2 Op termijn omdat personele kosten niet ineens wegvallen en sterk omdat kosten voor de sporthal en beheer binnensportaccommodaties blijven evenals doorberekende kosten van de gemeentelijke organisatie.

10 geen rekening gehouden evenals spreiding van het vervoer naar zwemles over de regio (meerdere bestemmingen, hogere kosten). c. Sloop met een alternatief aanbod in Zeewolde Een alternatief aanbod voor zwemlessen en doelgroepen is in Zeewolde op dit moment niet aanwezig of in ontwikkeling. Elders zijn voorbeelden aanwezig waar (beperkt) doelgroepen ook bediend worden vanuit de markt. Voorbeelden hiervan zijn sportscholen zoals bijvoorbeeld in Club Rebel (Nijkerk), Nautilus Health Club (Nijkerk), Rebelsport (Huizen) of een wellness accommodatie zoals Aphrodites Thermen (Dronten). Naast doelgroepenzwemlessen worden hier ook veelal zwemlessen aangeboden. Dit aanbod vindt overigens plaats naast het reguliere aanbod in deze plaatsen. Een dergelijk aanvullend aanbod heeft ook in Zeewolde plaatsgevonden door Akwaak Zwemscholen met lessen in het zwembad van RCN. Deze activiteiten zijn inmiddels gestaakt. Een opmerking die bij dit marktaanbod gemaakt moet worden, is dat de baden eigenlijk altijd beperkt van omvang (lengte en breedte) plus diepte zijn en daarmee niet geschikt voor diplomazwemmen.

Datum Agendapunt Documentnummer. 17 januari 2017 R02S005/z Voorbereidingskrediet renovatie en update sportcomplex Het Baken

Datum Agendapunt Documentnummer. 17 januari 2017 R02S005/z Voorbereidingskrediet renovatie en update sportcomplex Het Baken Datum Agendapunt Documentnummer R02S005/z160031976 Onderwerp Voorbereidingskrediet renovatie en Raadsvoorstel Zeewolde Beoogd effect Start van de voorbereiding en uitwerking van een grootschalige renovatie

Nadere informatie

Datum Agendapunt Documentnummer. 27 september 2016 R12S001/z Voorbereidingskrediet renovatie en update sportcomplex Het Baken

Datum Agendapunt Documentnummer. 27 september 2016 R12S001/z Voorbereidingskrediet renovatie en update sportcomplex Het Baken Datum Agendapunt Documentnummer R12S001/z160031976 Onderwerp Voorbereidingskrediet renovatie en Raadsvoorstel Zeewolde Beoogd effect Start van de voorbereiding en uitwerking van een grootschalige renovatie

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders. de raad van de gemeente Zeewolde. Nadere toelichting raadsvoorstel Voorbereidingskrediet renovatie en update Het Baken.

Burgemeester en Wethouders. de raad van de gemeente Zeewolde. Nadere toelichting raadsvoorstel Voorbereidingskrediet renovatie en update Het Baken. Van: Aan: Documentnummer: z170001667 Burgemeester en Wethouders Datum: 11 januari 2017 Onderwerp: de raad van de gemeente Zeewolde Nadere toelichting raadsvoorstel Voorbereidingskrediet renovatie en update

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders 15 augustus Steller Documentnummer Afdeling. K.Hamstra z Ruimte

Burgemeester en Wethouders 15 augustus Steller Documentnummer Afdeling. K.Hamstra z Ruimte Burgemeester en Wethouders Steller Documentnummer Afdeling z60034352 Ruimte Doorkiesnummer Communicatie Portefeuillehouder 036 522949 Nee R. Zijlstra Kabinet Brief bijgevoegd Te volgen procedure Nee Nee

Nadere informatie

FINANCIELE HAALBAARHEID ZWEMBAD GEMEENTE ALBRANDSWAARD

FINANCIELE HAALBAARHEID ZWEMBAD GEMEENTE ALBRANDSWAARD FINANCIELE HAALBAARHEID ZWEMBAD GEMEENTE ALBRANDSWAARD Analyse Datum: 20 januari 2010 Avec Da Vinci BV Auteursrecht voorbehouden Kenmerk: 2009.008/BM/0.1-0.3 INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING.....3 2. OUD VERSUS

Nadere informatie

Datum: 5 november 2013 Portefeuillehouder: De Graaf

Datum: 5 november 2013 Portefeuillehouder: De Graaf Raadsvoorstel Raadsnummer: 2013-068 Registratiekenmerk: Onderwerp: raadsvoorstel haalbaarheidsstudie realisatie nieuw zwembad Korte inhoud: U heeft besloten om de haalbaarheid te onderzoeken voor de realisatie

Nadere informatie

De totale extra jaarlast komt dus neer op 209.250,00-90.000,00 + 28.300,00 = 147.550,00 (zie overzicht op pagina 4).

De totale extra jaarlast komt dus neer op 209.250,00-90.000,00 + 28.300,00 = 147.550,00 (zie overzicht op pagina 4). BIJLAGE 2. Betreft: Uitwerking uitkomsten onderzoek opwaarderen/renoveren/wegwerken achterstallig en onderhoud, alsmede onderzoek exploitatiescenario bij 16 en 12 weken openstellingperiode openluchtbaden.

Nadere informatie

Bijlage 3: Gemeenschappelijk zwembad

Bijlage 3: Gemeenschappelijk zwembad Bijlage 3: Gemeenschappelijk zwembad Inleiding en werkwijze In opdracht van een ambtelijke samenwerking tussen de gemeenten Maasdriel en Zaltbommel is door Sportfondsen Nederland uitwerking gegeven aan

Nadere informatie

Raadsvoorstel Nummer: 245277

Raadsvoorstel Nummer: 245277 Raadsvoorstel Nummer: 245277 Datum: 31 maart 2015 Hoort bij collegeadvies nummer: 246415 Datum raadsvergadering: 21 mei 2015 Portefeuillehouder: A. Dragt Onderwerp Toekomst zwembad Octopus Voorgesteld

Nadere informatie

Bijlage bij raadsvoorstel RVO Toelichting financiële consequenties

Bijlage bij raadsvoorstel RVO Toelichting financiële consequenties Bijlage bij raadsvoorstel RVO17.0015 Toelichting financiële consequenties Krediet Spinaker Voor vervangende huisvesting van De Spinaker is een krediet nodig van 2.673.000 (inclusief BTW en bijkomende kosten).

Nadere informatie

Managementsamenvatting rapport Zwemmen in Leusden

Managementsamenvatting rapport Zwemmen in Leusden Managementsamenvatting rapport Zwemmen in Leusden Door de huidige staat van de installaties van zwembad Octopus loopt de gemeente Leusden voor het komende decennium grote risico s van extra kosten van

Nadere informatie

Bij het opstellen van de exploitatiedoorrekening zijn de onderstaande uitgangspunten gehanteerd.

Bij het opstellen van de exploitatiedoorrekening zijn de onderstaande uitgangspunten gehanteerd. Memo nummer 1 aan H. Nouwens Sportbedriijf Oosterhout van P. Zuurbier Oranjewoud datum 27 april 2011 project Exploitatie opzet zwembad Oosterhout projectnummer 238250 betreft Doorrekening exploitatie nieuw

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Datum: 8 september 2015 Nummer: Onderwerp: Uitvoeringsplan Dorper Esch

RAADSVOORSTEL. Datum: 8 september 2015 Nummer: Onderwerp: Uitvoeringsplan Dorper Esch RAADSVOORSTEL Datum: 8 september 2015 Nummer: Onderwerp: Uitvoeringsplan Dorper Esch Voorgesteld raadsbesluit: - Het college van burgemeester en wethouders opdracht te geven om optie 2b uit te werken tot

Nadere informatie

organisatie. wethouder Schreurs Van: M. Fransen Tel,nr,: 8833 Nummer: 14A.00414 Datum: 19 mei 2014

organisatie. wethouder Schreurs Van: M. Fransen Tel,nr,: 8833 Nummer: 14A.00414 Datum: 19 mei 2014 VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS Van: M. Fransen Tel,nr,: 8833 Nummer: 14A.00414 Datum: 19 mei 2014 Team: Vastgoed Tekenstukken: Ja Persoverleg: Nee Bijlagen: 2 Afschrift aan: N.a.v. (evt. briefnrs.):

Nadere informatie

De feiten over uw woning

De feiten over uw woning De feiten over uw woning De feiten over uw woning spindiagram van uw woning Kosten & baten 1 Verhuurbaarheid 0-1 Techniek Comfort Leefbaarheid Score per woonblok Eengezins gemiddeld ALGEMEEN PMC-83513

Nadere informatie

De feiten over uw woning

De feiten over uw woning De feiten over uw woning De feiten over uw woning spindiagram van uw woning Kosten & baten 1 Verhuurbaarheid 0-1 Techniek Comfort Leefbaarheid Score per woonblok Eengezins gemiddeld ALGEMEEN PMC-83513

Nadere informatie

De feiten over uw woning De feiten over uw woning

De feiten over uw woning De feiten over uw woning De feiten over uw woning De feiten over uw woning spindiagram van uw woning Kosten & baten 1 Verhuurbaarheid 0-1 Techniek Comfort Leefbaarheid Score per woonblok Eengezins gemiddeld ALGEMEEN PMC-83514

Nadere informatie

Bibliotheek De Meierij Haalbaarheidsstudie huisvestingsopties Boxtel. ir. Steven Biesiot / ir. Dominique de Wit 15 januari 2015

Bibliotheek De Meierij Haalbaarheidsstudie huisvestingsopties Boxtel. ir. Steven Biesiot / ir. Dominique de Wit 15 januari 2015 Bibliotheek De Meierij Haalbaarheidsstudie huisvestingsopties Boxtel ir. Steven Biesiot / ir. Dominique de Wit 15 januari 2015 INHOUD 1. Samenvatting en conclusies 2. Detailinformatie huidige locatie 3.

Nadere informatie

herziening voorzieningen Harmelen H2O 17 september 2013

herziening voorzieningen Harmelen H2O 17 september 2013 herziening voorzieningen Harmelen H2O 17 september 2013 DOEL WAT HOE Door de Raad: 200.000,- bezuinigen in Harmelen Focus op 3 locaties: - Dezibel - Dorpshuis - H20 TOT NU TOE - Dezibel 50.000 - Dorpshuis

Nadere informatie

2. De opbrengstpotentie van het huidige schoolterrein aan het Ot en Sienpad

2. De opbrengstpotentie van het huidige schoolterrein aan het Ot en Sienpad Keuzenotitie scholencomplex Ot en Sienpad Huissen De Financiële aspecten. Naast de algemene notitie met de bijbehorende 6 bijlagen waarin de voor- en nadelen en de omgeving factoren en de financiële gevolgen

Nadere informatie

-t- Gemeente '~~I~Emmen A~~ Sport en Cultuur. Aan de raad van de gemeente Emmen Geachte leden van de raad,

-t- Gemeente '~~I~Emmen A~~ Sport en Cultuur. Aan de raad van de gemeente Emmen Geachte leden van de raad, Raadhuisplein 1 7811 AP Emmen t. 140591 f. 0591 685599 Postbus 30001 7800 RA Emmen e. gemeente@emmen.nl i. gemeente.emmen.nl (b A~~ Gemeente '~~I~Emmen -t- Aan de raad van de gemeente Emmen Sport en Cultuur

Nadere informatie

Onderwerp: exitstrategie De Meerlanden. Datum: mei 2013 (concept)

Onderwerp: exitstrategie De Meerlanden. Datum: mei 2013 (concept) Onderwerp: exitstrategie De Meerlanden Datum: mei 2013 (concept) 1. Vraagstelling: Door de commissie Ruimte is gevraagd een exitstrategie De Meerlanden uit te werken d.w.z. 1. verkoop aandelen De Meerlanden

Nadere informatie

Raadsvoorstel 2 juli 2009 AB09.00591 RV2009-154

Raadsvoorstel 2 juli 2009 AB09.00591 RV2009-154 Raadsvergadering d.d. Casenummer Raadsvoorstelnummer Raadsvoorstel 2 juli 2009 AB09.00591 RV2009-154 Gemeente Bussum Vaststellen financiële meerjarenafspraken met N.V. Sportfondsenbad Bussum. Brinklaan

Nadere informatie

VOORSTEL INHOUD. Portefeuille: J.Ph. Engelvaart. No. B Dronten, 21 april Toekomstvisie zwembaden. Aan de gemeenteraad

VOORSTEL INHOUD. Portefeuille: J.Ph. Engelvaart. No. B Dronten, 21 april Toekomstvisie zwembaden. Aan de gemeenteraad Portefeuille: J.Ph. Engelvaart No. B15.000507 Dronten, 21 april 2015 Toekomstvisie zwembaden Aan de gemeenteraad VOORSTEL Wij stellen u voor: 1. Kennis te nemen van eindrapportage Toekomstvisie drie zwembaden

Nadere informatie

De feiten over uw woning

De feiten over uw woning De feiten over uw woning De feiten over uw woning spindiagram van uw woning Kosten & baten 1 Verhuurbaarheid 0-1 Techniek Comfort Leefbaarheid Score per woonblok Nultredenwoning gemiddeld ALGEMEEN PMC-25736

Nadere informatie

Bijlage 4. Toelichting op de financiële paragraaf

Bijlage 4. Toelichting op de financiële paragraaf Bijlage 4 Toelichting op de financiële paragraaf Toelichting op de financiële paragraaf De twee mogelijke scenario s zijn financieel doorgerekend. Dit wil zeggen dat op basis van kengetallen een berekening

Nadere informatie

De feiten over uw woning

De feiten over uw woning De feiten over uw woning spindiagram van uw woning Kosten & baten 1 Verhuurbaarheid 0-1 Techniek Comfort Leefbaarheid Score per woonblok Multifunctioneel gemiddeld ALGEMEEN PMC-25738 Woning Gemiddelde

Nadere informatie

B&W-Aanbiedingsformulier

B&W-Aanbiedingsformulier 1 B&W.nr.: 08.0205, d.d. 18 maart 2008 B&W-Aanbiedingsformulier Onderwerp Haalbaarheidsonderzoek kunstijsbaan Leiden. BESLUITEN 1 Kennis te nemen van het Haalbaarheidsonderzoek kunstijsbaan Leiden, Grontmij/Marktplan,

Nadere informatie

HUISVESTINGSOPTIE I: ER GEBEURT NIETS

HUISVESTINGSOPTIE I: ER GEBEURT NIETS BIJLAGE 1: KEUZENOTITIE SCHOLENCOMPLEX OT EN SIENPAD HUISSEN HUISVESTINGSOPTIE I: ER GEBEURT NIETS VOORDELEN Scholen worden niet geconfronteerd met verhuisbewegingen en overlast tijdens bouwperiode; Het

Nadere informatie

Inventarisatie Amundsenhal te Valkenswaard Gemeente Valkenswaard

Inventarisatie Amundsenhal te Valkenswaard Gemeente Valkenswaard Synarchis B.V. Hakgriend 18 3371 KA Hardinxveld-Giessendam Tel: 0184-616544 Fax: 0184-616265 www.synarchis.nl Inventarisatie Amundsenhal te Valkenswaard Gemeente Valkenswaard Inhoudsopgave pagina: 1 Inleiding

Nadere informatie

concept-programmering 1 bassin 25x15,4 meter op basis van huidige programmering activiteiten per week

concept-programmering 1 bassin 25x15,4 meter op basis van huidige programmering activiteiten per week concept-programmering 1 bassin 25x15,4 meter op basis van huidige programmering en per week maandag dinsdag woensdag donderdag vrijdag zaterdag zondag totaal banenzwemmen 10,00 10,50 0,00 8,00 7,50 2,00

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad, Vergadering: 30 juni 2009. Agendanummer: 8

Aan de gemeenteraad, Vergadering: 30 juni 2009. Agendanummer: 8 Vergadering: 30 juni 2009 Agendanummer: 8 Status: Bespreekstuk Portefeuillehouder: N.R. Werkman Behandelend ambtenaar J.G. Komduur, 0595-447792 E-mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. H. Komduur) Aan de gemeenteraad,

Nadere informatie

BIJLAGE 6B VOORBEELDROOSTER INSTRUCTIEBAD

BIJLAGE 6B VOORBEELDROOSTER INSTRUCTIEBAD BIJLAGE 6B VOORBEELDROOSTER INSTRUCTIEBAD 010705 Tijd Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zondag 08.0008.30 Schoonmaak Schoonmaak Schoonmaak Schoonmaak Schoonmaak Schoonmaak Schoonmaak

Nadere informatie

Bij de financiële paragraaf is inzichtelijk gemaakt welke investeringen er mogelijk aan komen.

Bij de financiële paragraaf is inzichtelijk gemaakt welke investeringen er mogelijk aan komen. Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: Onderwerp: Investeringen Zwembad De Lansingh 2015 Gevraagde Beslissing: Aan de gemeenteraad van Krimpen aan den IJssel Te besluiten om: 1. Een krediet

Nadere informatie

Hoofdlijnen Programma van eisen en wensen Renovatie/gedeeltelijke nieuwbouw Sportcomplex Het Baken

Hoofdlijnen Programma van eisen en wensen Renovatie/gedeeltelijke nieuwbouw Sportcomplex Het Baken Hoofdlijnen Programma van eisen en wensen Renovatie/gedeeltelijke nieuwbouw Sportcomplex Het Baken Hoofdopzet te behoeve van de gemeenteraad; dit is geen gedetailleerd, technisch Programma van Eisen zoals

Nadere informatie

Korte samenvatting onderwerp: Afronding van de definitiefase nieuwbouw kantoor GGD Gelderland-Zuid te Nijmegen.

Korte samenvatting onderwerp: Afronding van de definitiefase nieuwbouw kantoor GGD Gelderland-Zuid te Nijmegen. Algemeen bestuur Vergadering 4 april 2018 Agendapunt 8 Onderwerp Huisvesting GGD, locatie Nijmegen Korte samenvatting onderwerp: Afronding van de definitiefase nieuwbouw kantoor GGD Gelderland-Zuid te

Nadere informatie

13.0. Aanleg 6e hockeyveld sportcomplex de Meerpaal

13.0. Aanleg 6e hockeyveld sportcomplex de Meerpaal 13.0. Aanleg 6e hockeyveld sportcomplex de Meerpaal Inhoudsopgave 13.0. Aanleg 6e hockeyveld sportcomplex de Meerpaal... 2 Raadsvoorstel Aanleg 6e hockeyveld sportcomplex de Meerpaal... 3 Bijlage: Opzet

Nadere informatie

Collegevoorstel. Zaaknummer: Exploitatie zwembad die Heygrave

Collegevoorstel. Zaaknummer: Exploitatie zwembad die Heygrave Collegevoorstel Inleiding 25 maart 2014 is het voorstel onderzoek sportbedrijf (00383372) in het college behandeld. In het onderzoek is ingegaan op de kosten en opbrengsten van het sportbedrijf voor de

Nadere informatie

De feiten over uw woning

De feiten over uw woning De feiten over uw woning De feiten over uw woning spindiagram van uw woning Kosten & baten 1 Verhuurbaarheid 0-1 Techniek Comfort Leefbaarheid Score per woonblok Eengezins gemiddeld ALGEMEEN PMC-83515

Nadere informatie

Doelstelling. Toekomstbestendig Ontwikkeling leeftijdsopbouw Duurzaam in energiegebruik. Binnen het maximum subsidiebedrag: 250.000 p.j.

Doelstelling. Toekomstbestendig Ontwikkeling leeftijdsopbouw Duurzaam in energiegebruik. Binnen het maximum subsidiebedrag: 250.000 p.j. Doelstelling Zwembad voor Alle doelgroepen peuters/kleuters, les, ouderen Alle zwemmers recreanten, banenzwemmen Alle verenigingen wedstrijd/polo, C.R.B., duiken, Vrijstad Toekomstbestendig Ontwikkeling

Nadere informatie

De feiten over uw woning

De feiten over uw woning De feiten over uw woning spindiagram van uw woning Kosten & baten 1 Verhuurbaarheid 0-1 Techniek Comfort Leefbaarheid Score per woonblok Eengezins gemiddeld ALGEMEEN PMC-81544 Woning Gemiddelde in de dorpen

Nadere informatie

de kantoorunit is geplaatst, de voorzieningen zijn aangebracht, het personeel is verhuisd; een projectplan en een beslisdocument zijn opgesteld;

de kantoorunit is geplaatst, de voorzieningen zijn aangebracht, het personeel is verhuisd; een projectplan en een beslisdocument zijn opgesteld; Raad : 11 februari 2003 Agendanr. : 7 Doc.nr : B200219689 Afdeling: : sportbedrijf RAADSVOORSTEL Onderwerp : Upgrading Die Heygrave Voorgeschiedenis Op 2 juli jongstleden heeft uw raad een voorbereidingskrediet

Nadere informatie

Beschikbaar stellen krediet nieuwbouw stadskantoor. Aan de Raad der gemeente Haarlem

Beschikbaar stellen krediet nieuwbouw stadskantoor. Aan de Raad der gemeente Haarlem Raadsstuk B&W datum Sector/Afd Reg.nr(s) Onderwerp 017/2006 29 november 2005 FD/g&s 05/112 Beschikbaar stellen krediet nieuwbouw stadskantoor Aan de Raad der gemeente Haarlem Op 21 december 2005 hebben

Nadere informatie

Uitwerking ontwerp Cichoreifabriek

Uitwerking ontwerp Cichoreifabriek BIJLAGE 2 Uitwerking ontwerp Cichoreifabriek Beschrijving van varianten De Cichoreifabriek bestaat constructief uit een vloer, verdieping en kapconstructie die een onlosmakelijke verbinding met elkaar

Nadere informatie

In de bijlagen is het voorstel meer in detail uitgewerkt. De belangrijkste punten zijn hieronder kort samengevat:

In de bijlagen is het voorstel meer in detail uitgewerkt. De belangrijkste punten zijn hieronder kort samengevat: Besluit Algemene Ledenvergadering 2018 Onderwerp: Aanschaf zonnepanelen en renovatie dak. In werking stelling besluit: 17 september 2018 Beste Leden, Als VCB willen we niet alleen steeds duurzamer zijn,

Nadere informatie

De feiten over uw woning

De feiten over uw woning De feiten over uw woning spindiagram van uw woning Kosten & baten 1 Verhuurbaarheid 0-1 Techniek Comfort Leefbaarheid Score per woonblok Eengezins gemiddeld ALGEMEEN PMC-83524 Woning Gemiddelde in de dorpen

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL 08R.00052 r*\

RAADSVOORSTEL 08R.00052 r*\ Gemeente Woerden RAADSVOORSTEL 08R.00052 r*\ gemeente WOERDEN Indiener: - college van burgemeester en wethouders Aandachtsveld portefeuillehouder: - wethouder Van der Woude Programma: Woerden Jong Onderwerp:

Nadere informatie

Onderwerp: Krediet t.b.v. aankoop pand Kerkstraat 20. Subsidie in de huisvestingskosten Duiventil.

Onderwerp: Krediet t.b.v. aankoop pand Kerkstraat 20. Subsidie in de huisvestingskosten Duiventil. Onderwerp: Krediet t.b.v. aankoop pand Kerkstraat 20. Subsidie in de huisvestingskosten Samenvatting: Voorgesteld wordt om een krediet beschikbaar te stellen van 325.000,- voor de aankoop van de benedenverdieping

Nadere informatie

Bespreking ter voorbereiding op debat en/of besluitvorming.

Bespreking ter voorbereiding op debat en/of besluitvorming. BEHANDELMEMO Van: Aan: agendacommissie raadsleden en steunfractieleden Huis van de Stad Status: Deelnemers: Doel: Toelichting: Bespreking ter voorbereiding op debat en/of besluitvorming. Raadsleden/steunfractieleden

Nadere informatie

Bijlage I 20111278-07 Investeringen en energielasten Energiesprong woningbouw Maria van Bourgondiëlaan te Eindhoven. 1 Inleiding

Bijlage I 20111278-07 Investeringen en energielasten Energiesprong woningbouw Maria van Bourgondiëlaan te Eindhoven. 1 Inleiding Bijlage I 20111278-07 Investeringen en energielasten Energiesprong woningbouw Maria van Bourgondiëlaan te Eindhoven Datum Referentie Behandeld door 13 december 2011 20111278-07 P. Smoor/LSC 1 Inleiding

Nadere informatie

Onderwerp: Meerjaren Investerings- en Onderhoudsplanning (MIOP) sport 2011-2020

Onderwerp: Meerjaren Investerings- en Onderhoudsplanning (MIOP) sport 2011-2020 AAN DE RAAD VAN DE GEMEENTE TEN BOER Raadsvergadering: 27 april 2011 Registratienummer: TB 11.2588267 Agendapunt: 8 Onderwerp: Meerjaren Investerings- en Onderhoudsplanning (MIOP) sport 2011-2020 Voorstel:

Nadere informatie

PEILING. TITEL Funglijbaan sportcomplex Hogekwartier

PEILING. TITEL Funglijbaan sportcomplex Hogekwartier PEILING Van : Burgemeester en Wethouders Reg.nr. : 4922934 Aan : Gemeenteraad Datum : 10 maart 2015 Portefeuillehouder : Wethouder J.C. Buijtelaar TITEL Funglijbaan sportcomplex Hogekwartier PEILPUNT Wij

Nadere informatie

Krimpen aan den IJssel

Krimpen aan den IJssel VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD Voorstel 22 maart 2011 Agendanummer : J.P.M. Heggelman Datum Samenleving raadsvergadering : 7 februari Beleidsontwikkeling Registratienummer : Onderwerp: Krimpenerwaard College

Nadere informatie

Zwembaden met meerwaarde. Synarchis adviesgroep Zwembaden met meerwaarde

Zwembaden met meerwaarde. Synarchis adviesgroep Zwembaden met meerwaarde Zwembaden met meerwaarde Inleiding Onze visie op maatschappelijk vastgoed: een integrale benadering van investeren en exploiteren Synarchis benadert maatschappelijke voorzieningen integraal als het gaat

Nadere informatie

Is dit de manier? Verplichtingen. Onderdeel 2: De sportaccommodaties. Danny Floren. Wat is wettelijk verplicht voor gemeenten?

Is dit de manier? Verplichtingen. Onderdeel 2: De sportaccommodaties. Danny Floren. Wat is wettelijk verplicht voor gemeenten? Onderdeel 2: De sportaccommodaties Danny Floren Is dit de manier? Mondje dicht tijdens het zwemmen Bezoekers van Oostenrijkse openbare zwembaden wordt gevraagd de mond gesloten te houden tijdens het zwemmen

Nadere informatie

B i. IMlfJflnRRflPPORĨflGE DE LANSINGH. januari t/m juni ZWEMBAD DE innnncm ZWEMBAD

B i. IMlfJflnRRflPPORĨflGE DE LANSINGH. januari t/m juni ZWEMBAD DE innnncm ZWEMBAD IMlfJflnRRflPPORĨflGE t/m 2016 ZWEMBAD DE innnncm B i Erik Hordijk Manager accommodaties Gemeente Krimpen aan den IJssel 2 d e periode 2016 ZWEMBAD DE LANSINGH KRIMPEN AAN DEN IJSSEL woensdag 3 augustus

Nadere informatie

Datum Agendapunt Documentnummer. 1 mei 2017 R05S013/ z

Datum Agendapunt Documentnummer. 1 mei 2017 R05S013/ z Datum Agendapunt Documentnummer R05S013/ z170021389 Onderwerp Scenario s vernieuwing sportcomplex Initiatiefvoorstel Zeewolde Beoogd effect Uiterlijk per 1 oktober 2017 meerdere scenario s, een advies

Nadere informatie

Businessplan Aqualaren 2013-2028. Tynaarlo, 24 april 2012

Businessplan Aqualaren 2013-2028. Tynaarlo, 24 april 2012 Businessplan Aqualaren 2013-2028 Tynaarlo, 24 april 2012 Opbouw subsidie Aqualaren bij ongewijzigd beleid Gemeentelijke subsidie Aqualaren (in 2012) 328.000 Aqualaren betaalt huur -/- 67.000 Aftrek vanwege

Nadere informatie

1. Mee-zwemles 2. Bel-uur

1. Mee-zwemles 2. Bel-uur Nieuwsbrief s Hertogenbosch - Vught 20 mei 2016 Als losse bijlage vindt u ook het nieuwe rooster voor 2016 In dit nummer 1 Mee-zwemles 1. Mee-zwemles Om jullie een goed beeld te geven van het niveau van

Nadere informatie

Uw raad wordt geadviseerd het programma huisvesting onderwijs 2010 conform het gestelde in deze nota vast te stellen.

Uw raad wordt geadviseerd het programma huisvesting onderwijs 2010 conform het gestelde in deze nota vast te stellen. Raadsnota Raadsvergadering d.d.: 14 december 2009 Agenda nr: Onderwerp: Vaststelling programma 2010 op grond van de verordening voorzieningen huisvesting onderwijs gemeente Valkenburg aan de Geul. Aan

Nadere informatie

Ruimtelijke Ontwikkeling / Projecten. Onderwerp: Multifunctionele sporthal / verplaatsing rugby

Ruimtelijke Ontwikkeling / Projecten. Onderwerp: Multifunctionele sporthal / verplaatsing rugby Ruimtelijke Ontwikkeling / Projecten Onderwerp: Multifunctionele sporthal / verplaatsing rugby Samenvatting: Op basis van het door SemadAdvies uitgevoerde onderzoek wordt de gemeenteraad gevraagd een definitief

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad. categorie/agendanr. B. en W. 2013 RA13.0092 B 2 13/965. Raad

Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad. categorie/agendanr. B. en W. 2013 RA13.0092 B 2 13/965. Raad Raadsvoorstel jaar Raad categorie/agendanr. B. en W. 2013 RA13.0092 B 2 13/965 Onderwerp: Woonwagenbeleid en herstructurering kleine woonwagencentra Portefeuillehouder: A.J. Sleeking Dorpen en Wijken Team

Nadere informatie

De feiten over uw woning

De feiten over uw woning De feiten over uw woning spindiagram van uw woning Kosten & baten 1 Verhuurbaarheid 0-1 Techniek Comfort Score per woonblok Leefbaarheid Eengezins gemiddeld ALGEMEEN PMC-81551 Woning Gemiddelde in de dorpen

Nadere informatie

De feiten over uw woning

De feiten over uw woning De feiten over uw woning spindiagram van uw woning Kosten & baten 1 Verhuurbaarheid 0-1 Techniek Comfort Leefbaarheid Score per woonblok Eengezins gemiddeld ALGEMEEN PMC-82817 Woning Gemiddelde in de dorpen

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad: 1083956 Datum:19juni 2013 Behandeld door: C.F.J.Mens Afdeling/Team: RO-Beleid Onderwerp: gewijzigd raadsvoorstel: krediet t.b.v. aankoop pand Kerkstraat

Nadere informatie

RAADSVERGADERING. Datum : maandag 5 september 2005 Agendapunt : 8. Nummer postregistratie : /RO Nummer programmabegroting :

RAADSVERGADERING. Datum : maandag 5 september 2005 Agendapunt : 8. Nummer postregistratie : /RO Nummer programmabegroting : RAADSVERGADERING Datum : maandag 5 september 2005 Agendapunt : 8 Portefeuillehouder : R. Hackert Nummer postregistratie : 05.03769/RO Nummer programmabegroting : Aan de gemeenteraad Onderwerp: Overdracht

Nadere informatie

STARTNOTITIE TOEKOMSTVISIE SPORT- EN RECREATIECENTRUM DE BRAKE

STARTNOTITIE TOEKOMSTVISIE SPORT- EN RECREATIECENTRUM DE BRAKE STARTNOTITIE TOEKOMSTVISIE SPORT EN RECREATIECENTRUM DE BRAKE INLEIDING In de afgelopen periode is in opdracht en onder verantwoordelijkheid van de gemeenteraad van Nunspeet een second opinion uitgevoerd

Nadere informatie

Hoe verder met De Voorste Venne

Hoe verder met De Voorste Venne Hoe verder met De Voorste Venne Opdracht vanuit de raad aan de kwartiermaker Huidig complex van De Voorste Venne omvormen tot een bruisend kunst en cultuurhuis Organisaties van de Aleph, Bibliotheek en

Nadere informatie

: overdracht gebouwen Noorderpoort aan de gemeente Stadskanaal

: overdracht gebouwen Noorderpoort aan de gemeente Stadskanaal Voor het kiezen van de datum voor de raadsvergadering --> Klik op het knopje ernaast om een raadsvergaderdatum te selecteren.onderstaande velden worden door tekstverwerking ingevuld!!!stuur DIT RAADSVOORSTEL

Nadere informatie

Memo van het College van B&W

Memo van het College van B&W Aanleiding In de commissie Ruimte van 22 mei 2014 zijn vragen gesteld over het risicoprofiel van de parkeerexploitatie gerelateerd aan het project Waterfront. In deze commissie is het voorstel van administratieve

Nadere informatie

Doorkiesnummer : (0495) Agendapunt: 13 ONDERWERP. Concept-nota "Binnensportaccommodaties, ontwikkelingen in de periode ".

Doorkiesnummer : (0495) Agendapunt: 13 ONDERWERP. Concept-nota Binnensportaccommodaties, ontwikkelingen in de periode . Kraan, Cisca van der OCSW S2 RAD: RAD140924 woensdag 24 september 2014 BW: BW140708 voorstel gemeenteraad Vergadering van de gemeenteraad van 24 september 2014 Portefeuillehouder : G.J.W. Gabriëls Behandelend

Nadere informatie

Datum raadsvergadering 8 maart 2018

Datum raadsvergadering 8 maart 2018 Raadsvoorstel Datum vaststelling voorstel door het college 30 januari 2018 Datum raadsvergadering 8 maart 2018 Nummer raadsvoorstel 2018-513 Bijbehorend veld van de programmabegroting Onderwijs (huisvesting),

Nadere informatie

1. Varianten op basisconfiguratie

1. Varianten op basisconfiguratie 1. Varianten op basisconfiguratie 1.1 Inleiding In 4.1 van de rapportage 'Onderzoek multifunctionele sportaccommodatie Purmerend', d.d. 29 juni 2012, is de configuratie beschreven voor de twee alternatieven

Nadere informatie

Welke keuzes je ook maakt, sluiting, renovatie, nieuwbouw niet iedereen is tevreden.

Welke keuzes je ook maakt, sluiting, renovatie, nieuwbouw niet iedereen is tevreden. Van: Openluchtzwembad Klarenbeek Jan van Olmen Deze tekst kan ik helaas niet presenteren tijdens de expertmeeting i.v.m. de drukte in het openluchtbad. Inleiding. In Arnhem hebben wij een vergelijkbare

Nadere informatie

geen bij het project duurzame renovatie stadhuis Woerden. Advies: Akkoord te gaan met 17R Besluit : Akkoord Nee

geen bij het project duurzame renovatie stadhuis Woerden. Advies: Akkoord te gaan met 17R Besluit : Akkoord Nee VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS & VOORSTEL AAN DE RAAD Van: B. Atema Tel nr: 8480 Nummer: 17A.01159 Datum: 26 oktober 2017 Team: Vastgoed Tekenstukken: Ja Bijlagen: Geen Afschrift aan: geen N.a.v.

Nadere informatie

B Samenvatting voorstel

B Samenvatting voorstel B.3. 1. Samenvatting voorstel De brandweerkazerne Leimuiden voldoet niet meer aan de wettelijke ARBO-eisen en de functionele huisvestingswensen van de Brandweer. Er is een substantiële investering ( 0.5

Nadere informatie

Rv. nr.: B&W-besluit d.d.: 18 november 2014 B&W-besluit nr.:

Rv. nr.: B&W-besluit d.d.: 18 november 2014 B&W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B&W-besluit d.d.: 18 november 2014 B&W-besluit nr.: 14.1033 Naam programma +onderdeel: Cultuur, sport en recreatie Onderwerp: Aanschaf zoutelektrolyse Sportcomplex de Zijl Aanleiding:

Nadere informatie

Bijlage bij raadsvoorstel investeringen sportaccommodaties (zaaknummer )

Bijlage bij raadsvoorstel investeringen sportaccommodaties (zaaknummer ) Bijlage bij raadsvoorstel investeringen sportaccommodaties (zaaknummer 00360318) In deze bijlage wordt dieper ingegaan op de verschillende investeringsverzoeken: Kleedgebouw RKVV Nieuwkuijk De capaciteitsbehoefte

Nadere informatie

B&W Vergadering. Dossiernummer 1789 Vertrouwelijk Vergaderdatum 30 mei 2017 Agendapunt Zaaknummer Commissie. Gemeenteraad

B&W Vergadering. Dossiernummer 1789 Vertrouwelijk Vergaderdatum 30 mei 2017 Agendapunt Zaaknummer Commissie. Gemeenteraad 2.1.3 1 Dossier 1789 voorblad.pdf B&W Vergadering Dossiernummer 1789 Vertrouwelijk Nee Vergaderdatum 30 mei 2017 Agendapunt 2.1.3 Omschrijving Zaaknummer 16280-2016 Commissie Commissiedatum 27-06-2017

Nadere informatie

Aan. Portefeuillehouder. V. Doorn

Aan. Portefeuillehouder. V. Doorn Voorstel Steenbokstraat 10 Postbus 4142 7320 AC Apeldoorn [T] (055) 527 29 11 [F] (055) 527 27 04 [E] waterschap@veluwe.nl [I] www.veluwe.nl Aan Portefeuillehouder algemeen bestuur 28 april 2010 V. Doorn

Nadere informatie

Nieuw zwemaccommodatiebeleid gemeente Gouda. Januari 2008

Nieuw zwemaccommodatiebeleid gemeente Gouda. Januari 2008 Nieuw zwemaccommodatiebeleid gemeente Gouda Januari 2008 Historie proces Juni 2005 opdracht verstrekt nav OF Sport Informatieavond raad 11 januari 2006 Informatieavond raad 8 mei 2006 Tussenrapportage

Nadere informatie

De heer F van der Lee Lindestraat 53 5151AM DRUNEN. Beste meneer Van der Lee,

De heer F van der Lee Lindestraat 53 5151AM DRUNEN. Beste meneer Van der Lee, De heer F van der Lee Lindestraat 53 5151AM DRUNEN ONS KENMERK: 00364078 UW KENMERK: HT 2013047 UW BRIEF VAN: 11 oktober 2013 BEHANDELD DOOR: Frank Verbaan ONDERWERP: AANTAL BIJLAGEN: 1 DATUM: 24 oktober

Nadere informatie

Memo gewijzigde versie

Memo gewijzigde versie Memo gewijzigde versie Aan: Van: Gemeenteraad Maasdriel College Datum: maandag 3 november 20144, 19 november 2014 aanvullingen n.a.v. commissie S&F 18 november 2014 Opsteller: Betreft: Team Beleid&Regie

Nadere informatie

Gemeente Haarlem. Retouradres: Stadhuis, Postbus PB Haarlem. Aan de leden van de commissie ontwikkeling

Gemeente Haarlem. Retouradres: Stadhuis, Postbus PB Haarlem. Aan de leden van de commissie ontwikkeling Gemeente Haarlem College van Burgemeester en Wethouders Haarlem Retouradres: Stadhuis, Postbus 511 2003 PB Haarlem Aan de leden van de commissie ontwikkeling Datum Ons kenmerk Contactpersoon Doorkiesnummer

Nadere informatie

Toekomst Dongemond College

Toekomst Dongemond College Raadsvoorstel februari 2015 Jeroen Schortemeijer, Wouter van Mourik Made maandag 9 februari 2015 Geschiedenis Raad januari 2014: geen renovatie maar nieuwbouw Vervolgens ICS: haalbaarheids- en locatieonderzoek

Nadere informatie

Toelichting kosten configurator 'renovatie en upgrading' PO-VO

Toelichting kosten configurator 'renovatie en upgrading' PO-VO Toelichting kosten configurator 'renovatie en upgrading' PO-VO Opdrachtgever HEVO B.V. Expertisecentrum Datum 10 mei 2016 Niets uit deze uitgave mag zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van

Nadere informatie

Raadsvoorstel *BR *

Raadsvoorstel *BR * Raadsvoorstel Datum Raad Portefeuillehouder 26 oktober 2017 Ankie van Tatenhove Registratienummer BR1700114 Onderwerp Scenario s toekomst de Snip Gevraagde beslissing Op basis van het vastgestelde vastgoedbeleid

Nadere informatie

EGC Papendal Clubhuiscommissie (Marly Heijmans, Cobi te Poel, Hans ter Beek, Rein de Vries)

EGC Papendal Clubhuiscommissie (Marly Heijmans, Cobi te Poel, Hans ter Beek, Rein de Vries) EGC Papendal Clubhuiscommissie (Marly Heijmans, Cobi te Poel, Hans ter Beek, Rein de Vries) Ledenvergadering 2 november 2015 Uitbreiden en renovatie van het terras De renovatie van het terras alsmede de

Nadere informatie

Raadsvoorstel. agendapunt. Aan de raad van de gemeente IJsselstein. Onderwerp Herinrichting Sportpark IJsseloever

Raadsvoorstel. agendapunt. Aan de raad van de gemeente IJsselstein. Onderwerp Herinrichting Sportpark IJsseloever Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Raadsstuknummer : 2012/14114 Datum : 19 juni 2012 Programma : Sport Blad : 1 van 5 Cluster : Samenleving Portefeuillehouder: mw. M. van

Nadere informatie

EXPLOITATIEBEGROTING DE BLINKERD 2.0

EXPLOITATIEBEGROTING DE BLINKERD 2.0 Concept Door Pirovano Planeconomie en Grondbeleid In opdracht van de Gemeente Bergen 12 januari 2013 Hoofdstuk: Doel en uitgangspunten INHOUD 1 Doel en uitgangspunten... 3 1.1 Doel van dit rapport... 3

Nadere informatie

Nota van B&W. Onderwerp Aanvullend krediet vernieuwbouw club-/kleedaccommodatie Hockey Club Haarlem. Bestuurlijke context.

Nota van B&W. Onderwerp Aanvullend krediet vernieuwbouw club-/kleedaccommodatie Hockey Club Haarlem. Bestuurlijke context. Nota van B&W Onderwerp Aanvullend krediet vernieuwbouw club-/kleedaccommodatie Hockey Club Haarlem Portefeuille M. Divendal Auteur Dhr. R.H. Heeck Telefoon 5115716 E-mail: heeckrh@haarlem.nl MO/SR Reg.nr.

Nadere informatie

Gemeente Doetinchem t.a.v. het College van B&W en de gemeenteraad van Doetinchem. Geacht College, geachte raadsleden,

Gemeente Doetinchem t.a.v. het College van B&W en de gemeenteraad van Doetinchem. Geacht College, geachte raadsleden, Gemeente Doetinchem t.a.v. het College van B&W en de gemeenteraad van Doetinchem Geacht College, geachte raadsleden, Ons is ter beschikking gesteld de brief d.d. 21 april 2011 van de Stichting Waarborgfond

Nadere informatie

IJsselstein. Raadsvoorstel. agendapunt. Aan de raad van de gemeente IJsselstein. Datum: 1 mei 2018 Blad : 1 van 5

IJsselstein. Raadsvoorstel. agendapunt. Aan de raad van de gemeente IJsselstein. Datum: 1 mei 2018 Blad : 1 van 5 Raadsvoorstel Gemeente IJsselstein agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 549215 Programma : Wonen & Ruimte Commissie : Ruimte Portefeuillehouder: Wethouder mr. N.P.L.M. Doesburg

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT ,,,.;r.;i RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Reg istratienum mer raad 1 30297 6 Datum: 13 juli 2016 Afdeling / Team RMO / MOW Portefeuillehouder: R. Helm Behandeld door: D. de Wit Onderuverp: Herstel dak

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 1. Inleiding. 1.1. Huidige situatie 1.2. Opdracht van de raad 1.3, Haalbaarheidsonderzoek. 2. Opzet van de notitie

Inhoudsopgave. 1. Inleiding. 1.1. Huidige situatie 1.2. Opdracht van de raad 1.3, Haalbaarheidsonderzoek. 2. Opzet van de notitie 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding 1.1. Huidige situatie 1.2. Opdracht van de raad 1.3, Haalbaarheidsonderzoek 2. Opzet van de notitie 3. Algemene informatie uit BMC-rapport 4. Scenario s 4.1. Kleiner en nieuwbouw

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. 24 november Wijk- en Stadsbeheer oktober Aanpassen trekkenwand Theater De Lam peg iet Fysieke Leefomgeving

RAADSVOORSTEL. 24 november Wijk- en Stadsbeheer oktober Aanpassen trekkenwand Theater De Lam peg iet Fysieke Leefomgeving RAADSVOORSTEL Agendapunt Raad 24 november 2016 Afdeling Wijk- en Stadsbeheer Voorstelnummer Datum 2016.00078 13 oktober 2016 Onderwerp Programma Aanpassen trekkenwand Theater De Lam peg iet Fysieke Leefomgeving

Nadere informatie

: Sporthal Onder de Bogen: renovatie, renovatie met aanbouw of nieuwbouw

: Sporthal Onder de Bogen: renovatie, renovatie met aanbouw of nieuwbouw Raad : 6 juli Agendanr. : Doc.nr : B200403232 Afdeling: : Educatie, Welzijn en Zorg RAADSVOORSTEL Onderwerp : Sporthal Onder de Bogen: renovatie, renovatie met aanbouw of nieuwbouw 1) Voorgeschiedenis

Nadere informatie

Inventarisatie Sporthal De Stamper te Vriezeveen

Inventarisatie Sporthal De Stamper te Vriezeveen Synarchis B.V. Hakgriend 18 3371 KA Hardinxveld-Giessendam Tel: 0184-616544 Fax: 0184-616265 www.synarchis.nl Inventarisatie Sporthal De Stamper te Vriezeveen Gemeente Twenterand Inhoudsopgave pagina:

Nadere informatie

Zwembad Scharlakenhof

Zwembad Scharlakenhof Zwembad Scharlakenhof 2015-2016 halfjaaroverzicht Stichting Exploitatie Zwembad Scharlakenhof 2015/2016 Inleiding Voor u ligt het half jaar verslag van het tweede exploitatiejaar van het zwembad Scharlakenhof,

Nadere informatie

H.C.J. Meijvis, 9710 IF Ke. Actualisatie huisvestingsplannen.

H.C.J. Meijvis, 9710 IF Ke. Actualisatie huisvestingsplannen. SAMENVATTING RAADSVOORSTEL CASENUMMER BEHANDELEND AMBTENAAR SECTOR PORT. HOUDER 09G200896 318912 / 318912 ONDERWERP Actualisatie huisvestingsplannen. H.C.J. Meijvis, 9710 IF Ke AGENDANUMMER B2 BELEIDSPROGRAMMA/BELEIDSLIJN

Nadere informatie