ONDERWIJSRAAD. AAN Zijne Excellentie den Minister van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen, te f s-gravenhage.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ONDERWIJSRAAD. AAN Zijne Excellentie den Minister van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen, te f s-gravenhage."

Transcriptie

1 ONDERWIJSRAAD.. No 's-gravenhage, 13 Mei Bericht op schrijven van 16-April 1936,No.2930,Afd.L.O. Betreffende schrijfwijze van de Nederlandsche taal bij examens. In antwoord op Uwer Excellentie's missive van 16 April 1936, Nr.2930, Afd.L.O., betreffende de schrijfwijze van de Nederlandsche Taal bij examens, heeft de Onderwijsraad (Afdeeling voor het algemeen vormend lager onderwijs en het bewaarschoolonderwijs) de eer, het navolgende te berichten. 1. Den 30 Juli deelde de Af deeling Uwer Excellentie 1 s Ambtsvoorganger naar aanleiding van een soortgelijk verzoek mede, dat, waar de Onderwijsraad ten aanzien van het vraagstuk van de schrijfwijze der Nederlandsche taal niet is geraadpleegd, ook zij meende zich te moeten onthouden van een zakelijk oordeel over de door dien bewindsman gewenschte schrijfwijze, en zij zich daarom bepaalde tot de opmerking, "dat, hoe men wettelijk overigens ook over deze aangelegenheid moge oordeelen, het haar in elk geval onjuist voorkomt, dat de Kroon voor examen-candidaten een schrijfwijze van de Nederlandsche taal verplichtend stelt, die afwijkt van de door de Regeering zelf gebruikte en in het (haar voorgelegde) ontwerp-besluit als gangbaar aangemerkte". Uwe Excellentie zal het ongetwijfeld billijken, dat de Afdeeling dit standpunt (dat ook door de Tweede Af deeling werd ingenomen in haar schrijven van 8 Juni 1934-» No ) thans niet kan prijsgeven. Staatsrechtelijk zal door de voorgenomen wijziging geen verandering worden gebracht in de Koninklijke besluiten van 28 Augustus 1934-s moet het dus als "détournement de pouvoir" worden aangemerkt, wanneer de Kroon, zooals in deze besluiten geschiedt van de Haar door de wet toegekende bevoegdheid om de vakken en het programma van de examens vast te stellen, gebruik maakt, om voor de candidaten een van de gebruikelijke, door de Regeering zelve gevolgde, afwijkende schrijfwijze voor te schrijven, dan geldt dit oordeel uiteraard evenzeer ten aanzien van de gewijzigde besluiten. En wat het materieele betreft, zou een afdoend advies over de zakelijke strekking van de nieuwe regels niet wel mogelijk zijn zonder te treden in een beoordeeling van de oorspronkelijke, waarvan AAN Zijne Excellentie den Minister van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen, te f s-gravenhage.

2 van de Afdeeling zich immers juist meende te moeten onthouden. Daar komt bij, dat het zelfs bij de meest snelle werkwijze ondoenlijk is, binnen een tijdruimte van enkele weken (de aanvankelijke in het schrijven genoemde termijn kwam praktisch zelfs Op niet veel meer dan een week neer) over een zoo ingewikkeld en ingrijpend vraagstuk een voldoend overwogen en doordacht oordeel te geven? de overhaaste behandeling van dit vraagstuk in de laatste jaren heeft toch reeds, zoowel materieel als onderwijskundig, schade genoeg gebracht! Eindelijk ware het, indien de Onderwijsraad over de hier bedoelde materie advies uit zou moeten brengen, toch in elk 'geval wenschelijk, dat daarover overleg werd gepleegd tusschen de Tweede en de Derde Afdeeling van dien Raad. 2. Het moet echter principieel onjuist worden geacht, het vraagstuk van de schrijfwijze der Nederlandsche Taal uitsluitend of primair als een o nd e rw i j skund ig vraagstuk te beschouwen en te behandelen? het heeft een veel' algemeenere en veel ruimere Jstrekkings het onderwijs moet niet de schrijfwijze bepalen (al kan het ongetwijfeld op die bepaling invloed hebben), maar (zooals trouwens bij alle leerstof) uitgaan van de schrijfwijze die het vindt. Is men het eenmaal over de schrijfwijze eens geworden, dan komt de vraag aan de orde, hoe ze het best en het gemakkelijkst aan de jeugd kan worden bijgebracht, en hoe ver de gewone lagere school daarin gaan moet; maar het is peen goede methode, de juistheid van een schrijfwijze te beoordeelen naar haar leerbaarheid, en haar in verband met de behoefte en eischen van het onderwijs te wijzigen. 3. Voorzoover de Overheid, wanneer er verschil is over de schrijfwijze, een taak heeft bij de vaststelling ervan, moet ook Zij niet heerschen, maar volgen; ze moet niet op eigen gelegenheid een schrijfwijze ontwerpen en die met de haar ten dienste staande machtsmiddelen direct of indirect opleggen, maar zich laten leiden door de opvattingen die ten deze in de toonaangevende kringen heerschen. In haar adviezen van 30 October 1935, No en van 27 November 1935, No , heeft de Afdeeling er reeds op gewezen, dat, wanneer men hier het onderwijs (zooals juist is) buiten beschouwing laat, er reden bestaat voor de vraag, of die opvattingen niet meer gaan, of althans niet weer meer gaan in de richting 'van eene gemitigeerde schrijfwijze volgens De Vries en Te Winkel, dan van die volgens de besluiten van Ofschoon inderdaad de Koninklijke besluiten van 28 Augustus 1934 niet alleen staatsrechtelijk aanvechtbaar zijn, maar ook uit zakelijk oogpunt door velen bedenkelijk worden geacht, verzetten zich naar de meening der Afdeeling toch ook overwegingen van praktischen,aard ertegen, deze besluiten weer 2.

3 weer partieel te wijzigen, zonder dat het g-eheele vraagstuk van de schrijfwijze der Nederlandsche taal definitief wordt opgelost. De zoogenaamde "spelling-marchant" is nu eenmaal - zij het mede tengevolge van den hiervóór bedoelden dwang - in een groot aantal leer- en leesboekjes voor het lager onderwijs toegepast; ze wordt op vele, zoo niet op de meeste scholen onderwezen, en is reeds aan tal van leerlingen vertrouwd geworden. Wanneer reeds nu in deze afwijkende schrijfwijze, nog.geen twee faar na haar invoering, incidenteel weer veranderingen^ worden gebracht, die blijkens Uwer Excellentie's eigen mededeelingen vrij zeker straks door andere zullen worden gevolgd, terwijl in elk geval van een definitieve oplossing van het geheele vraagstuk nog geen sprake is, dreigt er een verwarring te ontstaan die ten slotte niet meer te overzien zal zijn. 5. Zulk een definitieve oplossing, die werkelijk algemeen bevredigt, is alleen mogelijk, wanneer men, voordat men de praktische zijde van de quaestie ter handen neemt, eerst tracht tot een communis.opinio te komen over de beteekenis van de schrijfwijze der taal voor onzen tijd en ons land, over de verhouding van de spreek- en de schrijftaal, over de bevoegdheid en de taak der Overheid op dit gebied, en over de behoeften en mogelijkheden van het onderwijs ten deze. Voor de overweging van deze en dergelijke vragen en de voorbereiding van een definitieve regeling zal het onvermijdelijk zijn nogmaals een Commissie in te stellen, veelzijdig samengesteld uit ter zake kundigen (letterkundigen, journalisten, hoogleeraren, leeraren, onderwijzers, onderwijsspecialiteiten,.kenners van het Staatsrecht, enz.); dat dit zou dienen te geschieden in overleg met België, is ook de meening der Afdeeling. Aan zulk een Commissie zou natuurlijk tijd tot rustig beraad dienen te worden.gelaten; dit wil echter geenszins zeggen, dat het vraagstuk opnieuw op de lange baan zou moeten worden geschovens het schijnt de Afdeeling zeer wel mogelijk, vooral na wat reeds heeft plaats gehad, dat binnen niet al te langen tijd een werkelijk doordacht' advies wordt verkregen over de vraag, in hoeverre wijziging van de bestaande schrijfwijze noodig is, en op welke wijzejdie zou moeten worden ingevoerd. 6. In afwachting hiervan zal men voor het oogenblik - het zij met nadruk gezegd - van een tot nu toe geoefenden dwang moeten afzien, en voor het oogenblik de scholen in elk geval de vrijheid moeten laten te kiezen tusschen een gemitigeerde schrijfwijze volgens De Vries en Te Winkel, zooals die in de publicaties der Regeering, in de Pers en in de litteratuur nog

4 nog algemeen, of althans het meest gebruikt wordt, en de afwijkingen van deze schrijfwijze die in werden voorgeschreven ('t zij in hun geheel, 't zij alleen wat de buigings- uitgangen betreft,(zie de beschikking der Afdeeling van 14 Februari 1936, No op een schrijven van den Inspecteur van het L.O. in de Inspectie Zuidhorn); de onderwijzers echter zouden zeker ook de eerste moeten kennen. Wanneer de Iggeering thans een dergelijke gedragslijn.zou volgen, zou Ze daarmede niet slechts althans eenigermate tegemoetkomen aan de bezwaren die er ook blijkens de bespre-. kingen in de Staten-Generaal tegen de tot dusver op het spellinggebied door Haar toegepaste methode bij velen in den lande bestaan, en het odium van "détournement de pouvoir", dat aan de besluiten van 1934 kleeft, althans ten deele wegnemen; maar ook gaan in een richting, die Zij zelve althans aanvankelijk heeft ingeslagen. Immers s nadat de besluiten van 1934 waren tot stand gekomen, heeft de toenmalige Minister van Onderwijs o.m, aan de onder zijn Departement rêseorteerende onderwijsinrichtingen verzocht in de briefwisseling met hem voortaan gebruik te maken, hetzij van de in die besluiten aangegeven schrijfwijze, hetzij van de schrijfwijze volgens De Vries en Te Winkel-.met de in Regeeringsstukken gebruikelijke afwijkingen (Mededeelingen 1, No.5, blz. 340)? dat dit klaarblijkelijk geschiedde met een bedoeling, die de Afdeeling minder juist acht, doet hier.niet ter zake; en "meer nog - bij brieven van 6 Februari 1935 en 16 Maart 1935 werd door denzelfden Minister aan de Voorzitters van de verschillende examencommissies medegedeeld, "dat bij alle van Rijkswege ingestelde akte-examens (voor het N.O.) aan de candidaten kan worden toegestaan bij het schriftelijk gedeelte hetzij de oude, hetzij de nieuwe schrijfwijze te volgen (Mededeelingen 11, No.3, blz.192). Door omgekeerd een niet op de juiste wijze tot stand gekomen en met de in de wet geen werkelijken steun vindenden dwang aan het onderwijs opgelegde regeling, zij het niet onbelangrijk gewijzigd, achteraf zender meer voor zich zelve in te voeren en daarmede tot officieele schrijfwijze te verheffen, zou Ze het Vitium originis van deze in 1934 tot stand gekomen regelingen bestendigen, de averechtsche methode, om door middel van het onderwijs ten deze het maatschappelijke leven te dwingen, ijken, en zoo een werkelijk goede oplossing van het spellingvraagstuk wellicht voor goed onmogelijk kunnen maken. 7. De zienswijze der Afdeeling, dat wijziging van de Koninklijke besluiten van 28 Augustus 1934 onder de gegeven omstandigheden voorshands geen aanbeveling verdient, en het in 4-.

5 in elk geval voor haar niet juist zou zijn, incidenteel in een zakelijke beoordeeling te treden van de wijziging van een *!ffg-eling die- als zoodanig-destijds opzettelijk door haar onbesproken werd gelaten, mag naar toch niet weerhouden, de aandacht te vestigen op enkele.'minder duidelijke of minder juiste formuleeringen in het.haar voorgelegde concept, die naars inziens in elk'geval vérbetering zouden behoeven. Zich stellende op de basis van hetgeen eenmaal werd aanvaard, zou zij in dit verband op het volgende willen wijzen. I. De eerste drie regels, die de spelling in engeren zin betreffen, zijn onveranderd overgenomen uit de besluiten van Overeenkomstig het hiervóór aangegeven standpunt meent de Afdeeling zich van een oordeel over den inhoud ervan te moeten onthouden. Zij-moge alleen opmerken? dat de omschrijving "aan het eind van open lettergrepen" pleonatisch is (het woord "open" kan worden gemist); het tusschenwerpsel he-waarschijnlijk onopzettelijk niet als uitzondering is genoemd; en de formuleering; "in afleidingen en samenstellingen van...." iiïkegel 1, uit taalkundig oogpunt minder juist moet worden geacht? beter wares "in afleidingen van en samenstelling-en met...,." Een soortgelijk formeel bezwaar laat zich aanvoeren tegen de woorden "ih hun afleidingen en samenstellingen" in regel 2, waarvoor men zou kunnen lezen; "in afleidingen van en samenstellingen met deze woorden". In het voorbijgaan zij-hier nog toegevoegd, dat eveneens reeds in de besluiten van 1934, vermoedelijk ten onrechte,in regel 4 vóór "een" de qualificatie;"het lidwoord" is opgenomen; het zal wel niet in de bedoeling hebben gelegen, het telwoord "een" ten aanzien van de verbuiging op andere wijze te behandelen dan het lidwoord "een". II. Voorzoover de Afdeeling ziet, verschillen de regels 4, 5 en 6 in de volgende punten van de overeenkomstige voorschriften in de besluiten van : Regel 4. a) Weggelaten zijn de woorden; "waar deze uitgangen in de beschaafde gesproken taal worden gehoord"; b) toegevoegd zijn de woorden; "en in bijzondere taal en bijzondere stijl"; c) in plaats van; "worden weggelaten" wordt gelezens "mogen worden weggelaten", waardoor wat eerst imperatief was, facultatief gemaakt wordt. Regel 5«d) De bepfrking van het gebruik van de buigings-n bij bijvoeglijke woorden, die in de besluiten van was voor-* geschreven, zal thans alleen worden toegelaten; e, 5.

6 J e) de gevallen waarin de buigings-n moet worden geschreven ("in het enkelvoud bij de namen van mannelijke personen on bij de namen van dieren, die uitsluitend een mannelijk individu aanduiden") zijn uitgebreid met de volgende: "de namen van dieren, die een gebruikelijk afleidsel op -in voor het vrouwelijk individu naast zich hebben", ens "woorden, die een kennelijk mannelijke zelfstandigheid aanduiden"; f), in de woorden; "behalve in staande uitdrukkingen t als onder 4 bedoeld" is; "als onder 4 bedoeld" geschrapt; g) toegevoegd is weer s "en in bijzondere taal en bijzonderen stijl". Reg v el 6. h) De woorden; "jij het gebruik van genitiefvormen als der, dezer, des" zijn vervangen door; "bij het gebruik van den tweeden naamval enkelvoud"; i) Na "richt men zich" is ingevoegd; "behalve in staande uitdrukking en en in bijzondere taal en bijzonderen stijl"; j) "naar het beschaafde spraakgebruik".is vervangen door; "naar het beschaafde taalgebruik"; k) toegevoegd is de geheele slotzin;., "met dien verstande, dat zij, haar, der, dezer niet gebruikt mogen worden in betrekking tot de namen van mannelijke personen, van dieren, die of slechts een mannelijk individu aanduidenj of een gebruikelijk afleidsel op -in voor het vrouwelijk individu naast zich hebben en die een kennelijk mannelijke z eifst andighe id aanduiden; en dat hij, zijn, hen, hun, des, dezes niet gebruikt mogen worden in betrekking tot de namen van vrouwelijke personen en de namen van dieren, die uitsluitend een vrouwelijk individu aanduiden". 6. In overeenstemming met de hiervóór verdedigde gedragslijn meent de Afdeeling zich te moeten onthouden van een zakelijke beoordeeling der ongetwijfeld ingrijpende veranderingen, in regel 4, genoemd onder.c, en in den regel 5, genoemd onder 'd en e. Om dezelfde reden moet de vraag, of het gebruik van de "promonimale aanduiding" en van den tweeden naamval enkelvoud, waaraan de toevoeging van den slotzin van regel 6 (hiervóór onder k) vermeld) blijkbaar eenige leiding bedoelt te geven - iets wat op zich zelf alleszins verklaarbaar en stellig te waardeeren is -, in onzen tijd voor Noord-Nederland op een andere wijze kan worden geregeld dan door het te binden aan het "beschaafde taalgebruik", (overigens een juister j uitdrukking dan; "het beschaafde spraakgebruik" in de besluiten

7 besluiten van 1934), eveneens thans onbeantwoord blijven. 7. Wat de overige wijzigingen in de regels van betreft, zij het volgende opgemerkt. ad. a en b (regel 4). en ad f en g (regel 5)» De toevoeging in de oorspronkelijke besluiten; "waar deze uitgangen in de beschaafde gesproken taal worden gehoord" was blijkbaar bedoeld als beperking van het begrip "staande uitdrukking".waar dit begrip als zoodanig vrij vaag is, is het een vraag, of een dergelijke beperking wel geheel overbodig kan worden geacht. Misschien zou men de oude en de nieuwe redactie kunnen vereenigen, bijv. in dezen geest; "behalve waar deze uitgangen in de beschaafde taal worden gebruikt, met name in staande uitdrukkingen als Hare Hoogheid, te zijnen huize, en in bijzondere taal en bijzonderen'stijl.." Voor f en g, regel 5, geldt mutatis mutandis hetzelfde (hier zou echter moeten worden gelezen; "deze uitgang wordt" terwijl in plaats van "Hare Hoogheid" natuurlijk een ander voorbeeld, zooals "uit dezen hoofde", zou dienen te komen. ad. regel 5 (d en e). De redactie van den nieuwen regel 5 is niet onberispelijk. De eerste zin geeft voor de mannelijke woorden het ten deze thans geldende algemeene voorschrift volgens De Vries en Te Winkel weer, niet een afwijking daarvan ; en past dus in zooverre formeel niet bij den aanhef van het concept-besluit; "Bij het schriftelijk werk volgt de adspirant de schrijfwijze volgens De Vries en Te Winkel, met de navolgende afwijkingen", tenzij de afwijking zou moeten worden gezocht in het niet-noemen van de vrouwelijke en onzijdige woorden, hetgeen dan echter duidelijker zôu dienen uit te komen. In den tweeden zin is het woord "Behalve" aan het begin, vóór verschillende uitlegging vatbaar; en in elk geval is deze zin niet gemakkelijk te begrijpen. De bedoeling van het geheele voorschrift zou waarschijnlijk juister en overzichtelijker worden uitgedrukt, indien een vorm werd gekozen als deze; 5. "De naamvalsuitgang ^n bij lidwoorden, voornaamwoorden, bijvoeglijke naamwoorden of daarmede gelijkstaande verbuigbare woorden mag worden weggelaten, behalve ; a. waar deze uitgang in de beschaafde taal wordt gebruikt, met name in staande uitdrukkingen als uit dezen hoofde, te illilttês huize, en 'in bijzondere taal en by^nde^ren^ stijl; """" ~ ~~" " " ""'" ~" "'" "" """""' "**' "" ~~ -b.

8 b» in het enkelvoud bij de_ namen van mannelijke personen, bij de namen van dieren, die of uitsluitend een mannelijk individu aanduiden, of een gebruikelijk afleidsel op -in ter aanduiding van het vrouwelijk individu naast zich hebben, en bij de woorden, die een kennelijk mannelijke zelfstandigheid aanduiden"... ad regel 6. i) "Staande uitdrukkingen" en "bijzondere taal en bijzonderen stijl" vallen ook onder "het beschaafde taalgebruik", kunnen daar althans onder vallens de redactie van de eerste zinsnede is dus logisch»minder zuiver, k) 1. Wanneer de voornaamwoorden een genitief vormen, welker gebruik in bepaalde gevallen niet is- toegestaan, in dezen regel alle moeten worden genoemd, kan niet worden volstaan met: zij, haar, der, dezer; en hij, zijn, hen, hun, des, dezes, aangezien het getal dier woorden en vormen grooter is: dier, welker, wier, enz.; er zal dus na; "dezer" en nas "dezes" "enz'.' moeten worden ingevoegd. 2. Een voorschrift dat voornaamwoorden als zij en haar niet mogen worden gebruikt ter aanduiding van mannelijke, en voornaamwoorden als hij en zijn niet ter aanduiding van vrouwelijke personen, kan moeilijk noodig worden geacht; bij alle onzekerheid immers die er ten aanzien van de voornaamwoordelijke aanduiding bestaat, is er toch stellig geen gevaar te duchten, dat zij oi haar wordt gebruikt, wanneer men een man, en hij of zijn, wanneer men een vrouw bedoelt; het "beschaafde taalgebruik" vindt hier voldoenden steun in de algemeene omgangstaal i Ofschoon naar de aanvankelijke meening der Afdeeling de zooeven aangegeven veranderingen in het concept dit stellig ten goede zouden komen, moet zij toch er ten slotte nog eens met nadruk op wijzen, dat zij, ook wanneer deze veranderingen.indäre^liiig van 1934 worden aangebracht, voor die regeling als zoodanig om de hiervóór uiteengezette redenen toch geenerlei verantwoordelijkheid zou kunnen aanvaarden. Zij acht het haar plicht, er bij Uwe Excellentie met klem op aan te dringen, ernstig te overwegen, of de door haar aangegeven weg niet te verkiezen is boven een partieele wijziging in de besluiten van 1934 als Uwe Excellentie blijkens Haar schrijven aan de Afdeeling overweegt te bevorderen. Namens de Afdeeling voornoemd, (get.) R.H.Woltjer, Voorzitter. (get.) H.W.Tilanus, Secretaris.

een ernstige belemmering voor de ontwikkeling van dit onderwijs dreigt te worden.

een ernstige belemmering voor de ontwikkeling van dit onderwijs dreigt te worden. ONDERWIJSRAAD. nkis 2 N". 'S-GRAVENHAGE, WÊÊËÈÈiM ) 9 2 Bericht op schrijven van ^ ^ Ä e n gelieve bij het antwoord n ä$&p dagteekening en 'nummer van Betreffende: MÀ?..?.Ï.Y...Y an 2,KXC, dit schrijven

Nadere informatie

werkzaamheid onder toezicht en leiding van onderwijzers aan

werkzaamheid onder toezicht en leiding van onderwijzers aan ONDERWIJSRAAD. No.143 88. 's-grave rihage, 31 October 1936. Bericht op schrijven van 4 Februari 1936,Nr.423,Afd.L. 0. Betref fence." Aanvulling Kon. bes luit 10 September 1923(Stbl.no.433)* Oefening in

Nadere informatie

-gegeven- Aan Zijne Excellentie den Minister van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen te 's-gravenhage.

-gegeven- Aan Zijne Excellentie den Minister van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen te 's-gravenhage. {ONDERWIJSRAAD. t==== Ä: === =s=== t s-gravenhage, 24- November 1939.,1 No. 17900.»Bericht op schrijven van 10 Februari, 1 Maart"en 11 September 1939,Iïo.l69o3-6-10. Betreffende 1 SchrijrVljse van de Nederlandsche

Nadere informatie

OMffiRWIJSRAAD. 'S-GRAVENHAGE, mjttbbjçgassamigqi Stat 125.

OMffiRWIJSRAAD. 'S-GRAVENHAGE, mjttbbjçgassamigqi Stat 125. OMffiRWIJSRAAD. Bericht op schrijven van.,...: i 13. ff ebruari 1930»Nr.436» Af d.h.o» Betreffende: eer-s-toexes.--vo-or de moderne...talen aim de Ri jksuniversi t ei t en# 'S-GRAVENHAGE, mjttbbjçgassamigqi

Nadere informatie

Zijne.Excellentie don Minister van Onderwijs, Kunst en en Wetenschappen. .'..s-gravenhaga» leden -ß en 3der 1» O» we t %

Zijne.Excellentie don Minister van Onderwijs, Kunst en en Wetenschappen. .'..s-gravenhaga» leden -ß en 3der 1» O» we t % ONDERWIJSRAAD. * ' r^téfë^ 0 ' : \' ' ' t '' &$ ^* N./128 70. 'S-GRAVENHA^E,*. + /f Maart 1934 Staten laan 125. Bericht op schrijven van fift***e e l' eve bü het antwoord dagteekening 24 AUgUStUS 1933»Nr»

Nadere informatie

De Minister van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen heeft de eer aan de e erste... afdeeling van..tax

De Minister van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen heeft de eer aan de e erste... afdeeling van..tax MINISTERIE VAN ONDERWIJS, KUNSTEN EN WETENSCHAPPEN. Met twee bijlagen of N 202881 AFDEELING Ho.oger onderwijs«181 De Minister van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen heeft de eer aan de e erste... afdeeling

Nadere informatie

-onderwijzers- Aan Zijne Excellentie den Minister van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen te 's-gravenhage.

-onderwijzers- Aan Zijne Excellentie den Minister van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen te 's-gravenhage. ONDERWIJSRAAD* No. 162 40.»s-Gravenhage, 27 Mm 1938, Bericht op schrijven van ^f^^ 24 Maart 1938,Nr.3415,Afd.L.O. ér Betreffende5 Toepassing van artikel 56, lid 2, Lager-Onderwijswet 1920, Naar aanleiding

Nadere informatie

ONDERWIJSRAAD.. IVjo 148 00. 'S-GRAVENHAGE, Jjf&jj>Jfl... 193 & 2 i j ne Sxc.e Henti de n Minis t er van Onderwijs». Kunsten en Wetenschappen

ONDERWIJSRAAD.. IVjo 148 00. 'S-GRAVENHAGE, Jjf&jj>Jfl... 193 & 2 i j ne Sxc.e Henti de n Minis t er van Onderwijs». Kunsten en Wetenschappen ONDERWIJSRAAD.. IVjo 148 00. 'S-GRAVENHAGE, Jjf&jj>Jfl... 193 & Statenlaan 125. Bericht op schrijven van Meiv^gsèïieve bij het antwoord dagteekening 17. JU\XJ

Nadere informatie

P ONDERWIJSRAAD. '." N" 1MA.M: S-GRAVENHAGE A^çr H jg ;

P ONDERWIJSRAAD. '. N 1MA.M: S-GRAVENHAGE A^çr H jg ; P ONDERWIJSRAAD. '." N" 1MA.M: S-GRAVENHAGE A^çr H jg ; Bericht op schrijven van XQ...JliKlr- XySV» ^r» 2o^*8»Aïd* H.» 0 Betreffende: 4an.llllillg...ar.t*4 > 21»... aiadsmi.a.gl]l...statuut. ï v» Frankenstraat

Nadere informatie

SJb Mei Maart 1938,Nr.1295,Afd.H.0. Wijziging en aanvulling der hooger-onaerwijswet#

SJb Mei Maart 1938,Nr.1295,Afd.H.0. Wijziging en aanvulling der hooger-onaerwijswet# 162 30. SJb Mei 8. 19 Maart 1938,Nr.1295,Afd.H.0. Wijziging en aanvulling der hooger-onaerwijswet# De Berste Af deeling van den Onderwijsraad heeft de eer hierbij ter kennis van Uwe Excellentie te brengen

Nadere informatie

v nc rv/i ft IngÉ-komc n /^^W :aico s / y - / MEN GELIEVE^OT&gET ANtjVOORD, NA*rôlau&ÏG 'S-GRAVENHAGE,

v nc rv/i ft IngÉ-komc n /^^W :aico s / y - / MEN GELIEVE^OT&gET ANtjVOORD, NA*rôlau&ÏG 'S-GRAVENHAGE, % WETENSCHAPPEN. "«Sfc. BERICHT OP SCHRIJVEN VAN BETREFFENDE v nc rv/i ft IngÉ-komc n /^^W :aico V 1 - WÊmJ* s / y - / MEN GELIEVE^OT&gET ANtjVOORD, NA*rôlau&ÏG HET ONDERWER^i^^^DAGTEBKENINGj HET NR. EN

Nadere informatie

«JNIDERWIJSRAAD. S-GRAVENHAGE,.0. Juli N A..

«JNIDERWIJSRAAD. S-GRAVENHAGE,.0. Juli N A.. «JNIDERWIJSRAAD. ' N....7.354... A.. L. Bericht op schrijven van...1 Juni 192.7...No.l702,Afd.H.O. ^ ~ Betreffende : Techni sehe herz i en ing..aca.d.e.mis.cji...s.t.a.t.uu.t.» S-GRAVENHAGE,.0. Juli 192

Nadere informatie

f ONDERWIJSRAAD. N. 1642 A. 'S-GRAVENHAGE, 2jT-Apr.il 1923.

f ONDERWIJSRAAD. N. 1642 A. 'S-GRAVENHAGE, 2jT-Apr.il 1923. f ONDERWIJSRAAD. N. 1642 A. 'S-GRAVENHAGE, 2jT-Apr.il 1923. Bericht op schrijven van.24februari»23 No.699 Frankenstraat 39. Afd.H.O., 11 ir.,a» 4inn laj» ~ ^en g e l ieve bij het antwoord dagteekening

Nadere informatie

dfib ONDERWIJSRAAD.. 'S-GRAVENHAGE, //..Maart 192?

dfib ONDERWIJSRAAD.. 'S-GRAVENHAGE, //..Maart 192? dfib ONDERWIJSRAAD.. N 0. B?89.- Bericht op schrijven van.- j Ç. 30 October1928 f Ar+4225» Af d.h. 0 Betreffende : Afzonderlij k CO 1 leg e ge ld bijzondereleerstoelen«'s-gravenhage, //..Maart 192? Frankenstraat

Nadere informatie

Bericht op schrijven van 88,,,,,. Men gelieve bij het antwoord dagteekening 3.Q.QGjtLQT&ejr...^ en nummer van dit schrijven te vermelden.

Bericht op schrijven van 88,,,,,. Men gelieve bij het antwoord dagteekening 3.Q.QGjtLQT&ejr...^ en nummer van dit schrijven te vermelden. ONDERWIJSRAAD. No 107oa> 'S-GRAVENHAGE M Haart 193.1, f Statenlaan 125. Bericht op schrijven van 88,,,,,. Men gelieve bij het antwoord dagteekening 3.Q.QGjtLQT&ejr...^ en nummer van dit schrijven te vermelden.

Nadere informatie

ONDERWIJSRAAD. S-GRAVENHAGE, -^? Januari pit. 10 ^Ättuar i 1927-#-JIo?93* Af d. H, 0. Betreffende : stalen-examengeld«

ONDERWIJSRAAD. S-GRAVENHAGE, -^? Januari pit. 10 ^Ättuar i 1927-#-JIo?93* Af d. H, 0. Betreffende : stalen-examengeld« ONDERWIJSRAAD. r N - 698? À* Bericht op schrijven van 10 ^Ättuar i 1927-#-JIo?93* Af d. H, 0. Betreffende : stalen-examengeld«s-gravenhage, -^? Januari pit Frankenstraat 39. Men gelieve bij het antwoord

Nadere informatie

DE RAAD VAN BEROEP VOOR DE DIRECTE BELASTINGEN TE s-gravenhage,

DE RAAD VAN BEROEP VOOR DE DIRECTE BELASTINGEN TE s-gravenhage, RAAD VAN BEROEP voor de DIRECTE BELASTINGEN te s-gravenhage. Aangeteekend per post aan partijen toegezonden 26 Mei 1937 De Secretaris van den Raad van Beroep voor de directe belastingen te s-gravenhage

Nadere informatie

Öt.% ONDERWIJSRAAD. 30 september Eerste Afdeling O.E. 229 H.O. Bericht op schrijven van 17 augustus 1966, D.G.W. I46776/I

Öt.% ONDERWIJSRAAD. 30 september Eerste Afdeling O.E. 229 H.O. Bericht op schrijven van 17 augustus 1966, D.G.W. I46776/I ONDERWIJSRAAD SECRETARIAAT: BEZUIDENHOUTSEWEG 125 S-GRAVENHAGE TEL. 070-83 61 M Öt.% % O.E. 229 H.O. 30 september 1966 Bericht op schrijven van 17 augustus 1966, D.G.W. I46776/I Onderwerp: ontwerp-besluit

Nadere informatie

1 S we t e nschappen«

1 S we t e nschappen« m (k No vemb( 128 32. ' 11 Augustus 1933»No.3141»Af d. H. Û. Candidaten üandels- 1 S we t e nschappen«naar aanleiding van den hierbij wederom aangeboden brief d.d.8 Y. Augustus 1933»Afd.O.No.279 van Burgemeester

Nadere informatie

# e-&ravenhage»2 Maart 1933*

# e-&ravenhage»2 Maart 1933* f AFSCHRIFT. MINISTEEIE VAN ONDEKWIJS, KUNSTEN EN WETENSCHAPPEN. 19 & 30 Maart 7*1 1004, Afdeeling g, $, DE MINISTER VAN ONDERWIJS, KUNSTEN EN WETENSCHAPPEN, f : Gelezen een voorstel van de faculteit der

Nadere informatie

2l f w. ».v. ghß SÉGRAVENHAGE, X<^ /7% C 19 ^<7 ~U& De Minister van Onderwijs, K&nsten en Wetenschappen. doet aan

2l f w. ».v. ghß SÉGRAVENHAGE, X<^ /7% C 19 ^<7 ~U& De Minister van Onderwijs, K&nsten en Wetenschappen. doet aan MINISTERIE VAN ONDERWIJS, KUNSTEN EN WETENSCHAPPEN. N. ~U& AFDEELING HOOGER ONDERWIJS *- Met -7 bijlage^"" 2l f w. I De Minister van Onderwijs, K&nsten en Wetenschappen doet aan \ nevensgaand stuk - toekomen

Nadere informatie

WBÈBBÊB'''' 2/ IDA. 193Ö

WBÈBBÊB'''' 2/ IDA. 193Ö QNDE A A D. N. 140 40 S.O. Bericht op schrijven van...^ Betreffende: -l.f$80ntw«çp J_YePlaglllg van ds. openbare uitgaven. 'S-GRAVENHAGE, 1 Statenlaan 125. & WBÈBBÊB'''' 2/ IDA. 193Ö Men gelieve bij het

Nadere informatie

(ONDERWIJSRAAD. $ \ No 63f A 11, 'S-GRAVENHAGE, j/bb**. 192. Frankenstraat 39.

(ONDERWIJSRAAD. $ \ No 63f A 11, 'S-GRAVENHAGE, j/bb**. 192. Frankenstraat 39. (ONDERWIJSRAAD. $ \ No 63f A 11, 'S-GRAVENHAGE, j/bb**. 192. Frankenstraat 39. Bericht op schrijven van * r\ ****> A rx r\ Men gelieve bij het antwoord dagteekening..., *!**...'5!!?:*?.!??S. n $*ÊQ~? ^^^*^r',

Nadere informatie

»vi^.^4*/ OyCtM^+c **.. 21 oktober 1968

»vi^.^4*/ OyCtM^+c **.. 21 oktober 1968 ONDERWIJSRAAD SECRETARIAAT: BEZU1DENHOUTSEWEG 125 'S-GRAVENHAGE TEL. 070-83 6194»vi^.^4*/ OyCtM^+c **.. 21 oktober 1968 Bericht op het schrijven van 31 juli 1968, D.G.W- 167279 Betreft; ontwerp-besluit

Nadere informatie

ONDERWIJSRAAD. AAN Zijne Excellent ie, den Minister van On'derwï jai, Kuis t en & Wet ens chapp en

ONDERWIJSRAAD. AAN Zijne Excellent ie, den Minister van On'derwï jai, Kuis t en & Wet ens chapp en ONDERWIJSRAAD. N. 589...A. Bericht op schrijven van...1.7 Jun i. '21 n.6^.02*af d L. 0. A. Betreffehde:...9." M. XP.....Al g,maa t v.-best. *? ; doof s to jmen-e.n...blind en on d erwi j s 'S-GRAVENHAGE,

Nadere informatie

Commissie van Beroep voor het Protestants Christelijk Voortgezet Onderwijs en Hoger Beroepsonderwijs

Commissie van Beroep voor het Protestants Christelijk Voortgezet Onderwijs en Hoger Beroepsonderwijs CvB.VO/HBO.2009.016-U.2009.008. 8 juli 2009 Schorsing als ordemaatregel o.g.v. artikel 9.a.6 van de CAO-VO Naar het oordeel van de Commissie moet een eenzijdige maatregel van de school (het vrijstellen

Nadere informatie

SOCIAAL-ECONOMISCHE ADVIES INZAKE WIJZIGING VAN DE WET OP HET PREVENTIEFONDS UITGAVE VAN DE SOCIAAL-ECONOMISCHE RAAD

SOCIAAL-ECONOMISCHE ADVIES INZAKE WIJZIGING VAN DE WET OP HET PREVENTIEFONDS UITGAVE VAN DE SOCIAAL-ECONOMISCHE RAAD SOCIAAL-ECONOMISCHE RAAD ADVIES INZAKE WIJZIGING VAN DE WET OP HET PREVENTIEFONDS UITGAVE VAN DE SOCIAAL-ECONOMISCHE RAAD Bezuidenhoutseweg 60, 's-gravenhage SOCIAAL-ECONOMISCHE RAAD ADVIES INZAKE WIJZIGING

Nadere informatie

ons kenmerk ECGR/U201301490 Lbr. 13/100

ons kenmerk ECGR/U201301490 Lbr. 13/100 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8393 betreft Modelverordening elektronische kennisgeving uw kenmerk ons kenmerk ECGR/U201301490 Lbr. 13/100 bijlage(n)

Nadere informatie

Wet van 25 mei 1937, tot het algemeen verbindend en het onverbindend verklaren van bepalingen van collectieve arbeidsovereenkomsten

Wet van 25 mei 1937, tot het algemeen verbindend en het onverbindend verklaren van bepalingen van collectieve arbeidsovereenkomsten (Tekst geldend op: 26-08-2014) Wet van 25 mei 1937, tot het algemeen verbindend en het onverbindend verklaren van bepalingen van collectieve arbeidsovereenkomsten Wij WILHELMINA, bij de gratie Gods, Koningin

Nadere informatie

w.ftf&> L ^W*; Voor den Minister, De Secretaris-Generaal, secretaris- Generaa, MINISTERIE VAN ONDERWIJS, KUNSTEN EN WETENSCHAPPEN.

w.ftf&> L ^W*; Voor den Minister, De Secretaris-Generaal, secretaris- Generaa, MINISTERIE VAN ONDERWIJS, KUNSTEN EN WETENSCHAPPEN. MINISTERIE VAN ONDERWIJS, KUNSTEN EN WETENSCHAPPEN. w.ftf&> L ^W*; AFDEELING s^jv-2sj ^^^r. 'S-GRAVENHAGE, Z ^ ^ S ^ 192 Voor den Minister, De Secretaris-Generaal, secretaris- Generaa, L. 323 - '24-11100

Nadere informatie

ONDERWIJSRAAD. N. 101X9. ''' 'S-GRAVENHAGE,.MeMhex 193CL. Betreffende: lichaamsoefeningen aan uni- --v-ersiteiten en hoogescholen«

ONDERWIJSRAAD. N. 101X9. ''' 'S-GRAVENHAGE,.MeMhex 193CL. Betreffende: lichaamsoefeningen aan uni- --v-ersiteiten en hoogescholen« ONDERWIJSRAAD. g N. 101X9. ''' 'S-GRAVENHAGE,.MeMhex 193CL. Statenlaan 125. ^0^S^" Bericht op schrijven van "*jr^ Men gelieve bij het antwoord dagteekening 21 November 1929»No»517 8» Af d. H«O en nummer

Nadere informatie

Gezien het overlegde vertoogschrift en de uitgebrachte berichten,

Gezien het overlegde vertoogschrift en de uitgebrachte berichten, 2714 De Raad van Beroep voor de Directe Belastingen te Assen, Gezien het beroepschrift, ingediend door X te Z, d.d. 6 November 1925 tegen de uitspraak van den Inspecteur der directe belastingen te Y op

Nadere informatie

De Eerste *Af de eling van den Onderwijsraad heeft de eer Uwe

De Eerste *Af de eling van den Onderwijsraad heeft de eer Uwe ONDERWIJSRAAD. S N. 10834» Bericht op schrijven van XI September 1930 Ho.,.3491...A.d..H».Q.» Betreffende: art»4» 3» SUb 2 en 3 van-het Jlcademisch Statuut» 'S-GRAVENHAGE, 2? September 1930 Statenlaan

Nadere informatie

Advies en Arbitragecommissie Rijksdienst

Advies en Arbitragecommissie Rijksdienst Advies en Arbitragecommissie Rijksdienst AAN: De personeelsvertegenwoordiging toegelaten tot het Overlegorgaan Personele Aangelegenheden Katholieke Universiteit Nijmegen; Het College van Bestuur Katholieke

Nadere informatie

Wet van 24 december 1927, houdende nadere regeling van de Collectieve Arbeidsovereenkomst

Wet van 24 december 1927, houdende nadere regeling van de Collectieve Arbeidsovereenkomst (Tekst geldend op: 18-03-2009) Wet van 24 december 1927, houdende nadere regeling van de Collectieve Arbeidsovereenkomst Wij WILHELMINA, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau,

Nadere informatie

D/W ONDERWIJSRAAD ZEVENDE AFDELING O.R. 53 W.V.O. 8 januari I970.

D/W ONDERWIJSRAAD ZEVENDE AFDELING O.R. 53 W.V.O. 8 januari I970. ONDERWIJSRAAD SECRETARIAAT: BEZUIDENHOUTSEWEG 125 'S-GRAVENHAGE TEL. 070-83 61 94 O.R. 53 W.V.O. Bericht op schrijven vanj I4 november 1969, kenmerk BVO/j-164549. Betreffende: ontwerp algemene maatregel

Nadere informatie

Ontwerp-Experimentenwet onderwijs. Zijne Excellentie de staatssecretaris van onderwijs en wetenschappen, Nieuwe Uitleg 1, 's-gravenhage.

Ontwerp-Experimentenwet onderwijs. Zijne Excellentie de staatssecretaris van onderwijs en wetenschappen, Nieuwe Uitleg 1, 's-gravenhage. ONDE RWIJS RAAD SECRETARIAAT: BEZUIDENHOUTSEWEG 125 S-GRAVENHAGE TEL. 070-83 61 94 f* jo^s/u^-*,. O^f 4 oktober 1968 Bericht op schrijven dd. 3 juli 1968, D.G.O. 940. Betreft: D/AB Ontwerp-Experimentenwet

Nadere informatie

ONDERWIJSRAAD SECRETARIAAT: BEZUIDENHOUTSEWEG 125 'S-GRAVENHAGE. 2./ juli Eerste Afdeling O.K. 164 H.O. Bericht op schrijven dd.

ONDERWIJSRAAD SECRETARIAAT: BEZUIDENHOUTSEWEG 125 'S-GRAVENHAGE. 2./ juli Eerste Afdeling O.K. 164 H.O. Bericht op schrijven dd. ONDERWIJSRAAD SECRETARIAAT: BEZUIDENHOUTSEWEG 125 'S-GRAVENHAGE 2./ juli 1960 Eerste Afdeling O.K. 164 H.O. Bericht op schrijven dd. Aan 22 ^SSn, 1960 ' Afd * H * - W " nr. 4ö^U4. Zijne Excellentie de

Nadere informatie

O N D E RWIJS RAAD. 29 maart I966. Tweede Afdeling. O.R. 206 Exp. Bericht op schrijven van 2 februari I966, V.H.M.0. 295363. Aan

O N D E RWIJS RAAD. 29 maart I966. Tweede Afdeling. O.R. 206 Exp. Bericht op schrijven van 2 februari I966, V.H.M.0. 295363. Aan O N D E RWIJS RAAD SECRETARIAAT: BEZUIDENHOUTSEWEG 125 S-GRAVENHAGE TEL. 070-83 61 94 O 17> c^e^é 29 maart I966 O.R. 206 Exp. Bericht op schrijven van 2 februari I966, V.H.M.0. 295363 Betr.; eindexamen

Nadere informatie

Rapport. Datum: 23 juni 2004 Rapportnummer: 2004/248

Rapport. Datum: 23 juni 2004 Rapportnummer: 2004/248 Rapport Datum: 23 juni 2004 Rapportnummer: 2004/248 2 Klacht Verzoekster klaagt erover dat de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) in haar brief aan verzoekster van 25 februari 2000 heeft

Nadere informatie

D E H O O G E R A A D D E R N E D E R L A N D E N,

D E H O O G E R A A D D E R N E D E R L A N D E N, 21 October 1959. F. No. 14043. D E H O O G E R A A D D E R N E D E R L A N D E N, Gezien het beroepschrift in cassatie van X te Z tegen de uitspraak van het Gerechtshof te s-hertogenbosch van 6 Maart 1959

Nadere informatie

Men gelieve bij het antwoord dagteekening 12 jdgceiöb!? 1930,No*13955, Afa»V»H«M#Ö«en nummer van dit schrijven te vermelden.

Men gelieve bij het antwoord dagteekening 12 jdgceiöb!? 1930,No*13955, Afa»V»H«M#Ö«en nummer van dit schrijven te vermelden. ONDERWIJSRAAD. N -lliloo 'S-GRAVENHAGE, Keven*»*193,- Bericht op schrijven van Statenlaan 125. Men gelieve bij het antwoord dagteekening 12 jdgceiöb!? 1930,No*13955, Afa»V»H«M#Ö«en nummer van dit schrijven

Nadere informatie

instellingen, maar al is de beteekenis van den invloed dier bijzondere personen groot, na eene periode van belangstelling en enthousiasme voor

instellingen, maar al is de beteekenis van den invloed dier bijzondere personen groot, na eene periode van belangstelling en enthousiasme voor 27 wensch om eene nieuwe regeling te scheppen, maar niet van de gedachte, of men meer voelt voor de openbare school of de bijzondere school of omgekeerd. De Minister CORT VAN DER LINDEN zeide nog in de

Nadere informatie

SOCIAAL-ECONOMISCHE RAAD ADVIES INZAKE WIJZIGING VAN DE WET OP DE ONDERNEMINGSRADEN MET BETREKKING TOT DE INSTELLING VAN GROEPSONDERNEMINGSRADEN SER)

SOCIAAL-ECONOMISCHE RAAD ADVIES INZAKE WIJZIGING VAN DE WET OP DE ONDERNEMINGSRADEN MET BETREKKING TOT DE INSTELLING VAN GROEPSONDERNEMINGSRADEN SER) SOCIAAL-ECONOMISCHE RAAD ADVIES INZAKE WIJZIGING VAN DE WET OP DE ONDERNEMINGSRADEN MET BETREKKING TOT DE INSTELLING VAN GROEPSONDERNEMINGSRADEN SER) UITGAVE VAN DE SOCIAAL-ECONOMISCHE RAAD 1973, no. 14-19

Nadere informatie

STAATSBLAD VAN HBT KONINKRIJK DER NEDERLANDEN.

STAATSBLAD VAN HBT KONINKRIJK DER NEDERLANDEN. STAATSBLAD VAN HBT KONINKRIJK DER NEDERLANDEN. (F. 521.) BESLUIT van den 16den Augustus 1918, houdende nadere voorschriften betreffende het tooezicht op hier te lande vertoevende vreemdelingen. WIJ WILHELMINA,

Nadere informatie

DE MINISTER VAN ONDERWIJS, KUNSTEN EN WETENSCHAPPEN,

DE MINISTER VAN ONDERWIJS, KUNSTEN EN WETENSCHAPPEN, Afschrift. MINISTERIE VAN ONDERWIJS, KUNSTEN EN WETENSCHAPPEN 29 FeSmiari 1?40. No. 8$?

Nadere informatie

k ) \ J % N. dfrf/ Onderwijsraad 193/ Voor den Minister, De Secretaris-Generaal, De Minister van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen heeft de eer aan

k ) \ J % N. dfrf/ Onderwijsraad 193/ Voor den Minister, De Secretaris-Generaal, De Minister van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen heeft de eer aan MINISTERIE VAN ONDERWIJS, KUNSTEN EN 1 WETENSCHAPPEN. Met /... bijlage.. N. dfrf/ AFDEELINQ HOOGER ONDERWIJS. Onderwijsraad Ikomen J-J-Lèd... 's9.d/.:.j! heeft de eer aan k ) I De Minister van Onderwijs,

Nadere informatie

ONDERWIJSRAAD. Sri 193 5

ONDERWIJSRAAD. Sri 193 5 ONDERWIJSRAAD. Bericht op schrijven van -~3 August us 1934* Nr 2823» Af d H. 0. Betreffende:...Artikel 1Q&- der hooger- -0'Bderw-i-4-s-w8-t.* 'S-GRAVENHAGE, Statenlaan 125. Sri 193 5 gelieve by het antwoord

Nadere informatie

Wet van 25 mei 1937, tot het algemeen verbindend en het onverbindend verklaren van bepalingen van collectieve arbeidsovereenkomsten

Wet van 25 mei 1937, tot het algemeen verbindend en het onverbindend verklaren van bepalingen van collectieve arbeidsovereenkomsten pagina 1 van 5 Wet van 25 mei 1937, tot het algemeen verbindend en het onverbindend verklaren van bepalingen van collectieve arbeidsovereenkomsten (Wet op het algemeen verbindend en het onverbindend verklaren

Nadere informatie

Raad voor Cultuur. Mijnheer de Staatssecretaris,

Raad voor Cultuur. Mijnheer de Staatssecretaris, Aan De Staatssecretaris van Onderwijs, en Wetenschappen P/a de algemene rijksarchivaris Postbus 90520 2509 LM s-gravenhage Onderwerp Ontwerp-selectielijst archiefbescheiden beleidsterrein Middelbaar beroepsonderwijs

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 53588 25 september 2017 Besluit van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 22 augustus 2017, kenmerk 1193476-166555-WJZ,

Nadere informatie

DEPARTEMENT VAN OPVOEDING, WETENSCHAP EN KULTUURBESCHERMING HÉL S^tf^-y. Ie afdeeling van den \9# r wijsraad, ^s-g R A V S E H A

DEPARTEMENT VAN OPVOEDING, WETENSCHAP EN KULTUURBESCHERMING HÉL S^tf^-y. Ie afdeeling van den \9# r wijsraad, ^s-g R A V S E H A DEPARTEMENT VAN OPVOEDING, WETENSCHAP EN KULTUURBESCHERMING HÉL S^tf^-y ^ Verzoeke b beantwoording datum en nummer van dit schrijven te vermelden. Ie afdeeling van den \9# r wijsraad, ^s-g R A V S E H

Nadere informatie

Vel Eerste Kamer.

Vel Eerste Kamer. Vel 171. 631 Eerste Kamer. 43ste VERGADERING. 3 MEI 1938. Mededeeling van ingekomen stukken.. Verslag uitgebracht^ 438TE VERGADERING. VERGADERING VAN DINSDAG 3 MEI 1938. (Bijeenroepingsuur 1.30 namiddag.)

Nadere informatie

RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving

RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving advies 54.577/1 van 18 december 2013 over een ontwerp van ministerieel besluit tot vaststelling van de vereisten waaraan een geluidzorgsysteem in digitale bioscopen moet

Nadere informatie

20 augustus H.O. 23 duli Baccalaureaat in de wis- en natuurkunde aan de Universiteit van Amsterdam.

20 augustus H.O. 23 duli Baccalaureaat in de wis- en natuurkunde aan de Universiteit van Amsterdam. 123 H.O. Nr. 21.377 I 23 duli 1956 Afdeling H.O.1 Baccalaureaat in de wis- en natuurkunde aan de Universiteit van Amsterdam. D/AB 20 augustus 56 Zijne Excellentie de Minister van Onderwijs, Kunsten en

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2004 2005 30 034 Bevordering van het naar arbeidsvermogen verrichten van werk of van werkhervatting van verzekerden die gedeeltelijk arbeidsgeschikt zijn

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer,

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer, KONINKRIJK BELGIE 1000 Brussel, Postadres : Minist Water Kantoren : Regen Tel. : Fax : COMMISSIE VOOR DE BESCHERMING VAN DE PERSOONLIJKE LEVENSSFEER ADVIES Nr 11 / 97 van 30 april 1997 -------------------------------------------

Nadere informatie

WET MINISTERIËLE VERANTWOORDELIJKHEID... 2

WET MINISTERIËLE VERANTWOORDELIJKHEID... 2 Inhoudsopgave WET MINISTERIËLE VERANTWOORDELIJKHEID... 2 Artikel 1... 3 Artikel 2... 3 Artikel 3... 3 Artikel 4... 3 Artikel 5... 3 Artikel 6... 3 Artikel 7... 3 Artikel 8... 4 Artikel 9... 4 Artikel 10...

Nadere informatie

Rapport. Datum: 18 oktober 2001 Rapportnummer: 2001/325

Rapport. Datum: 18 oktober 2001 Rapportnummer: 2001/325 Rapport Datum: 18 oktober 2001 Rapportnummer: 2001/325 2 Klacht Verzoeker klaagt er over dat de Belastingdienst/Particulieren/Ondernemingen Venlo tot het moment van indienen van de klacht bij de Nationale

Nadere informatie

ONDERWIJSRAAD. 14 Juni!Um-«o«328$,Afd»H+0« 2âjne Excellentie den ïölndster van Qnà$ Wi4-s*Kuns teu en.wetenschappen

ONDERWIJSRAAD. 14 Juni!Um-«o«328$,Afd»H+0« 2âjne Excellentie den ïölndster van Qnà$ Wi4-s*Kuns teu en.wetenschappen ONDERWIJSRAAD. N«. -..7344» Bericht op schrijven van 14 Juni!Um-«o«328$,Afd»H+0«Betreffende:.artt»177*l#a r l79 H.Q.Wôt; Aaag-t-el-l-iag--bij Bondöre--lectoren«'S-GRAVENHAGE, Frankenstraat 39. il 1920*

Nadere informatie

VIJFDE NOTA VAN WIJZIGING. Ontvangen. Het voorstel van wet wordt als volgt gewijzigd:

VIJFDE NOTA VAN WIJZIGING. Ontvangen. Het voorstel van wet wordt als volgt gewijzigd: 31 996 Regels ten aanzien van zorg en dwang voor personen met een psychogeriatrische aandoening of een verstandelijke handicap (Wet zorg en dwang psychogeriatrische en verstandelijk gehandicapte cliënten)

Nadere informatie

Advies van de Bezwaarschriftencommissie Ascert inzake het bezwaar van [bezwaarmaker]

Advies van de Bezwaarschriftencommissie Ascert inzake het bezwaar van [bezwaarmaker] Ascert Bezwaarschriften Commissie Ascert Postbus 239 5060 AE Oisterwijk info@ascert.nl De vaststelling van een categorie-afwijking is een besluit, waartegen bezwaar openstaat. De CKI hoefde daarom in het

Nadere informatie

Verduidelijking antwoord op vraag 4.8 uit de Nota van Inlichtingen ter zake het project Herhuisvesting brigades Koninklijke Marechaussee

Verduidelijking antwoord op vraag 4.8 uit de Nota van Inlichtingen ter zake het project Herhuisvesting brigades Koninklijke Marechaussee Verduidelijking antwoord op vraag 4.8 uit de Nota van Inlichtingen ter zake het project Herhuisvesting brigades Koninklijke Marechaussee Naar aanleiding van de op 30 juli jl. gepubliceerde Nota van Inlichtingen

Nadere informatie

Onderwerp ontwerp-selectielijst archiefbescheiden beleidsterrein "Invoerrechten en accijnzen" over de periode

Onderwerp ontwerp-selectielijst archiefbescheiden beleidsterrein Invoerrechten en accijnzen over de periode Raad voor Cultuur Aan de Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen p/a de algemene rijksarchivaris Postbus 90520 2509 LM 's-gravenhage Onderwerp ontwerp-selectielijst archiefbescheiden beleidsterrein

Nadere informatie

-Gravenhage,11 Juni <

-Gravenhage,11 Juni < *. -Gravenhage,11 Juni 1041. 21 120< d H.O. am^mem^eßsm Onder-wij s bevoeghe den wis-ennatuurkundigen net cosmografie-onderwijsbevoegdheid» «sâja* \ In antwoord op het aan den kant vermeld schrijven heeft

Nadere informatie

ONDERWIJSRAAD. N l *%*& 'S ^0^^ 's-graat5nhage.ä.do.c.emb.er ÎÇ2 2. Zij ne...excellent ie...d. .Ond.er.wi ja, uns..t«n...en We t en schappen

ONDERWIJSRAAD. N l *%*& 'S ^0^^ 's-graat5nhage.ä.do.c.emb.er ÎÇ2 2. Zij ne...excellent ie...d. .Ond.er.wi ja, uns..t«n...en We t en schappen ONDERWIJSRAAD. N l *%*& 'S ^0^^ 's-graat5nhage.ä.do.c.emb.er ÎÇ2 2 Bericht op ^jjnnj^n van ƒ ^^^éitgelieve bij het antwoord VC 'T^^ *&r^ dagteekeninsr dagteekening 6 ö en nummer van dit schrijven te vermelden.

Nadere informatie

WET MINISTERIËLE VERANTWOORDELIJKHEID... 2

WET MINISTERIËLE VERANTWOORDELIJKHEID... 2 Inhoudsopgave WET MINISTERIËLE VERANTWOORDELIJKHEID... 2 Artikel 1... 3 Artikel 2... 3 Artikel 3... 3 Artikel 4... 3 Artikel 5... 3 Artikel 6... 3 Artikel 7... 3 Artikel 8... 3 Artikel 9... 4 Artikel 10...

Nadere informatie

PPJ6RAMMA èf kefiéigbèit vepeigch om tst de versehtkenée. met friejarigen' mnm voor meisjes te Batavia te wöpdeh teegelatee.

PPJ6RAMMA èf kefiéigbèit vepeigch om tst de versehtkenée. met friejarigen' mnm voor meisjes te Batavia te wöpdeh teegelatee. PPJ6RAMMA èf kefiéigbèit vepeigch om tst de versehtkenée klassee UÏI de tesgere faupppieiioai met friejarigen' mnm voor meisjes te Batavia te wöpdeh teegelatee. (Strekkende m voldoening aan de voorlaatste

Nadere informatie

1. Onderwerp van de klacht schending van wetenschappelijke integriteit bij uitbrengen deskundigenbericht aan rechtbank

1. Onderwerp van de klacht schending van wetenschappelijke integriteit bij uitbrengen deskundigenbericht aan rechtbank 2011 1. Onderwerp van de klacht schending van wetenschappelijke integriteit bij uitbrengen deskundigenbericht aan rechtbank 2. Advies Commissie Wetenschappelijke Integriteit KLACHT Bij brief van 2010,

Nadere informatie

Interpretatiegeschil PO - artikel 13 onder k WMS (beleid t.a.v. uitwisseling van informatie tussen bevoegd gezag en ouders)

Interpretatiegeschil PO - artikel 13 onder k WMS (beleid t.a.v. uitwisseling van informatie tussen bevoegd gezag en ouders) 104466 - Interpretatiegeschil PO - artikel 13 onder k WMS (beleid t.a.v. uitwisseling van informatie tussen bevoegd gezag en ouders) Naar aanleiding van de start van een nieuwe school voor voortgezet onderwijs

Nadere informatie

AFKONDIGINGSBLAD VAN SINT MAARTEN

AFKONDIGINGSBLAD VAN SINT MAARTEN AFKONDIGINGSBLAD VAN SINT MAARTEN Jaargang 2012 No. 23 LANDSBESLUIT, houdende algemene maatregelen, van de 24 e augustus 2012 tot wijziging van de bijlagen bij de Landsverordening overgangsbepalingen van

Nadere informatie

Meer aandacht voor het bestuursverslag in de controleverklaring

Meer aandacht voor het bestuursverslag in de controleverklaring Januari 2017 Meer aandacht voor het bestuursverslag in de controleverklaring De accountant rapporteert over materiële onjuistheden De leden van de Koninklijke NBA vormen een brede, pluriforme beroepsgroep

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 1995 1996 24 683 Wijziging van onder meer de Wet op het basisonderwijs, de Interimwet op het speciaal onderwijs en het voortgezet speciaal onderwijs en de

Nadere informatie

Betreffende: Exa^ag j de psychologie Zijne Excellentie de Minister 3 " van Onderwijs, Kunsten en wetenschappeet te 's-gbavbnhage

Betreffende: Exa^ag j de psychologie Zijne Excellentie de Minister 3  van Onderwijs, Kunsten en wetenschappeet te 's-gbavbnhage ONDERWIJSRAAD No 05HÛ s-gravenhage, 5 Maart 19 52 ]f( Ajlft(^ T" U.V. Statenlaan 125 B ifct op schrijven van ÖJ AUfiUStUS 1951«M "" 9e ' ieve * het "" wocrd d '9,ekenln 9 1 Äl*»3»*» **** -y., en nummer

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Zitting 1979-1980 15 637 Casinospelen Nr. 2 Het vroegere stuk is gedrukt in de zitting 1978-1979 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN Aan de heer Voorzitter

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2008 2009 32 047 Goedkeuring van verdragen met het oog op het voornemen deze toe te passen op Bonaire, Sint Eustatius en Saba, en van het voornemen tot opzegging

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2002 54 Wet van 24 januari 2002 tot wijziging van de Algemene wet bestuursrecht, de Provinciewet en de Gemeentewet in verband met de samenvoeging

Nadere informatie

De Minister van OnlerwJs^Kunsten.en Wetenschappen heeft. de eer aan dl ^ h ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ i ^. ^ ^ WZÊÈk

De Minister van OnlerwJs^Kunsten.en Wetenschappen heeft. de eer aan dl ^ h ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ i ^. ^ ^ WZÊÈk /ninisterie VAN ONDERWIJS, KUNSTEN EN WETENSCHAPPEN. G/ / V^AFDEELING Qnûdtvtlhmaû Tngnfr-,mtm/f/U^L iq&ftfl 1 M^ /# Ew* De Minister van OnlerwJs^Kunsten.en Wetenschappen heeft de eer aan dl ^ h ^ ^ ^

Nadere informatie

RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving

RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving advies 64.565/1 van 27 november 2018 over een ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering betreffende de Vlaamse beleidsprioriteiten in het kader van het lokaal sociaal

Nadere informatie

i Mo nm/- 'S-GRAVENHAGE, ^._ a JT. tf uiar.i 1930 Eiffltotm&imifflira StiiXßmLß/tE Bericht op schrijven van

i Mo nm/- 'S-GRAVENHAGE, ^._ a JT. tf uiar.i 1930 Eiffltotm&imifflira StiiXßmLß/tE Bericht op schrijven van ONDERWIJSRAAD. i Mo nm/- 'S-GRAVENHAGE, ^._ a JT. tf uiar.i 1930 Eiffltotm&imifflira StiiXßmLß/tE. 125. Bericht op schrijven van 1^0^^.4...J3.e.C.. mb.er 1.92.9>ÏÏ.Ü..*..5.423>^ld»H.O, Betreffende : Qnd

Nadere informatie

en nummer van dit schrijven te ; ermelden

en nummer van dit schrijven te ; ermelden rnderwijsraad. N.llfi 6Û» «t.. 'S-GRAVENHAGE./

Nadere informatie

Het medezeggenschapsreglement mag het aantal aaneengesloten zittingsperiodes in de MR niet beperken. UITSPRAAK

Het medezeggenschapsreglement mag het aantal aaneengesloten zittingsperiodes in de MR niet beperken. UITSPRAAK 107381 Het medezeggenschapsreglement mag het aantal aaneengesloten zittingsperiodes in de MR niet beperken. in het geding tussen: UITSPRAAK de medezeggenschapsraad van A, gevestigd te G, H en J, verzoeker,

Nadere informatie

RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving

RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving advies 64.793/1 van 20 december 2018 over een ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van diverse bepalingen van het besluit van de Vlaamse Regering

Nadere informatie

degelijk boek lijn wordt aangegeven, Boekbeoordeeling. Volgens leerling eerst eenige chemie geleerd moet hebben, voor hij met dit

degelijk boek lijn wordt aangegeven, Boekbeoordeeling. Volgens leerling eerst eenige chemie geleerd moet hebben, voor hij met dit Boekbeoordeeling. Wilhelm Ostwald. Grondslagen der chemie. Een inleiding tot alle chemische leerboeken, vertaald door Dr. W. P. Jorissen, Groningen, J. B. Wolters 1908. Voor korten tijd is een vertaling

Nadere informatie

ONDERWIJSRAAD. N 30. AAN Zijne.Excellentie den...mnister van Onderwijs, Hunsten en Wetenschappen. .?..s*gravidmaöi.«.:

ONDERWIJSRAAD. N 30. AAN Zijne.Excellentie den...mnister van Onderwijs, Hunsten en Wetenschappen. .?..s*gravidmaöi.«.: ONDERWIJSRAAD. N 30 Bericht op schrijven van n Betreffende: vorming van leeraren in paedagogiek» 'S-GRAVENHAGE, raapril 192.1. Men gelieve bij het antwoord dagteekening en nummer van dit schrijven te vermelden.

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2018 2019 35 086 Wijziging van de Wegenverkeerswet 1994 en het Wetboek van Strafrecht in verband met strafbaarstelling van zeer gevaarlijk rijgedrag en verhoging

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2011 2012 33 277 Wijziging van de Wet werk en bijstand in verband met de herziening van de definities van gezin en middelen (Wet afschaffing huishoudinkomenstoets)

Nadere informatie

No.W /I/Vo 's-gravenhage, 20 februari 2018

No.W /I/Vo 's-gravenhage, 20 februari 2018 ... No.W04.18.0031/I/Vo 's-gravenhage, 20 februari 2018 Bij brief van 16 februari 2018 heeft de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties op de voet van artikel 21a, eerste lid, van de Wet

Nadere informatie

Kabinet Minister-President

Kabinet Minister-President Ministerie van Algemene Zaken > Retouradres Postbus 20001 2500 ER Den Haag Binnenhof 19 2513 AA Don I1ag Postbus 20001 2500 EA Den Haag www.rijksoverheidni 3927710 () 2 maart 2017 Betreft Uw Wob-verzoek

Nadere informatie

ONDE RWIJS RAAD. 7 december 1967 O.R. 12 W.V.O. Bericht op het schrijven dd. 25 oktober 1967, A.V.O

ONDE RWIJS RAAD. 7 december 1967 O.R. 12 W.V.O. Bericht op het schrijven dd. 25 oktober 1967, A.V.O ONDE RWIJS RAAD SECRETARIAAT: BEZUIDENHOUTSEWEG 115 'S-GRAVENHAGE TEL. 070-83 6194 O.R. 12 W.V.O.

Nadere informatie

STAATSBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN.

STAATSBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN. STAATSBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN. (N*. 628.) WET van den 22sten April 1937, tot regeling van het zelfstandig uitoefenen van beroepen en bedrijven door vreemdelingen. BIJ DE GRATIE GODS, KONINGIN

Nadere informatie

Berjsht op schrijven van M April 1928;.Uo<,5352,Afd.V*H.M.O. 'BotreffendeïOntwerp-reglement eindexamen Tioogere "burgerscholen-b»

Berjsht op schrijven van M April 1928;.Uo<,5352,Afd.V*H.M.O. 'BotreffendeïOntwerp-reglement eindexamen Tioogere burgerscholen-b» ŒTOERYiTIJSRAAD. ">'»s-gravenhage.21 ifel 1928,. J No.8232» ^ Berjsht op schrijven van M April 1928;.Uo

Nadere informatie

N 54. 'SGRAVENHAGE, den 10 October 1876.

N 54. 'SGRAVENHAGE, den 10 October 1876. A A (Extract). EXTRACT nit het Register der Resolutien van den Minister van Financien. In- en uitgaande regteu en accijnsen. N 54. 'SGRAVENHAGE, den 10 October 1876. Dc Minister, enz. Heeft goedgevonden

Nadere informatie

Minister van Justitie. Naar aanleiding van uw verzoek bericht ik u als volgt.

Minister van Justitie. Naar aanleiding van uw verzoek bericht ik u als volgt. R e g i s t r a t i e k a m e r Minister van Justitie..'s-Gravenhage, 30 april 1999.. Onderwerp Wijziging van het Wetboek van Strafvordering Bij brief met bijlage van 9 maart 1999 (uw kenmerk: 750136/99/6)

Nadere informatie

u\\ kenmeik on;, kenmeik ARZ/404601 Lbr. 94/154.- CvA 94/15

u\\ kenmeik on;, kenmeik ARZ/404601 Lbr. 94/154.- CvA 94/15 LOG A CvA ACOP AC CCOOP CMHF De leden (t.a.v Burgemeester en Wethouders) 1994404601 Landelijk Overleg Gemeentelijke Arbeidsvoorwaarden dooi kiesnummei (070) 3738884 onderwelp LOGA-advies Overeenstemmingsvereiste

Nadere informatie

Artikel 13b, eerste lid Eveneens onder verwijzing naar het voorgaande: of 75 en onderscheidenlijk de Hoge Raad' dient te vervallen.

Artikel 13b, eerste lid Eveneens onder verwijzing naar het voorgaande: of 75 en onderscheidenlijk de Hoge Raad' dient te vervallen. Excellentie, Met uw brief van 23 april 2008 hebt u ons ter consultatie toegezonden het conceptwetsvoorstel Evaluatiewet modernisering rechterlijke organisatie. Het conceptwetsvoorstel geeft ons aanleiding

Nadere informatie

Advies niet-ambtelijke adviesçomm^iç WOB.

Advies niet-ambtelijke adviesçomm^iç WOB. Advies niet-ambtelijke adviesçomm^iç oz.b*> WOB. Onderwijsraad Aan de staatssecretaris van onderwijs Nassaulaan 6 2514 JS 's-gravenhage en wetenschappen, Tel. 070-63 79 55 mevrouw drs. N.J. Ginjaar-Maas,

Nadere informatie

Nadere Notitie Burgerrechtenvereniging Vrijbit voor procedure UTR 16/3326 WBP V97 (zitting ).

Nadere Notitie Burgerrechtenvereniging Vrijbit voor procedure UTR 16/3326 WBP V97 (zitting ). 20-11-2016 Nadere Notitie Burgerrechtenvereniging Vrijbit voor procedure UTR 16/3326 WBP V97 (zitting 2-12-2016). In het verlengde van de bezwaren zoals die naar voren zijn gebracht in de bezwaarprocedure

Nadere informatie

's-gravenhage, S Mei 195 0

's-gravenhage, S Mei 195 0 ONDERWIJSRAAD No 52" H.O. 's-gravenhage, S Mei 195 0 Statenlaan 125 _. Men gelieve bij het antwoord dagtekening Bericht Op schrijven van cx) ApPll 1950, en nummer van dit schrijven te vermelden Nr. 135621,.

Nadere informatie