CONTRARAPPORTAGE LDV DE BULDERS HEEZE-LEENDE 7 NOVEMBER 2016

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "CONTRARAPPORTAGE LDV DE BULDERS HEEZE-LEENDE 7 NOVEMBER 2016"

Transcriptie

1 CONTRARAPPORTAGE LDV DE BULDERS HEEZE-LEENDE 7 NOVEMBER 2016

2

3 CONTRARAPPORTAGE LDV DE BULDERS HEEZE-LEENDE 7 NOVEMBER 2016

4 Status: Contrarapportage Datum: 7 november 2016 Een product van: Bureau Stedelijke Planning bv Hoge Gouwe LD Gouda info@stedplan.nl Team Ruimtelijke Ordening en Wonen Drs. Frans Wittenberg Tim Polman MSc. Voor meer informatie: Drs. Frans Wittenberg, fw@stedplan.nl In opdracht van: Nunc Advocaten De in dit document verstrekte informatie mag uitsluitend worden gebruikt in het kader van de opdracht waarvoor deze is opgesteld. Elk ander gebruik behoeft de voorafgaande schriftelijke toestemming van Bureau Stedelijke Planning BV. Projectnummer: 2016.G.305 Referentie: Contrarapportage LDV De Bulders Heeze-Leende

5 INHOUDSOPGAVE INLEIDING AANLEIDING EN DOEL 1.2 VRAAGSTELLING 2 AFBAKENING REGIONALE WONINGMARKT EN ONDERZOEKSPERIODE LOCATIE EN PROJECTBESCHRIJVING LOCATIEGEGEVENS 3.2 PROJECTGEGEVENS 4 VRAAG HUISHOUDENSPROGNOSE 4.2 DEMOGRAFISCHE ONTWIKKELING 4.3 GEWENSTE WONINGTYPEN 5 AANBOD BESTAANDE WONINGVOORRAAD 5.2 HUIDIG AANBOD 5.3 TOEKOMSTIG AANBOD 6 ACTUELE REGIONALE WONINGBEHOEFTE (TREDE 1 LADDER) KWANTITATIEVE WONINGBEHOEFTE 6.2 KWALITATIEVE WONINGBEHOEFTE 6.3 CONCLUSIE LADDERRRUIMTE DE BULDERS 7 MOGELIJKHEDEN BESTAAND STEDELIJK GEBIED EN MULTIMODALE ONTSLUITING (TREDE 2 EN 3) TREDE TREDE 3

6 6 AFBAKENING REGIONALE WONINGMARKT EN ONDERZOEKSPERIODE INLEIDING 1.1 AANLEIDING EN DOEL De Bulders Woningbouw is voornemens om circa 350 woningen ten zuiden van de kern Heeze in gemeente Heeze-Leende te ontwikkelen. Hiervoor is eind 2015 een Ladderonderbouwing gemaakt door RIGO Research en Advies, waarin er voldoende Ladderruimte wordt toegeschreven aan de ontwikkeling van De Bulders. Enkele omwonenden kunnen zich niet vinden in de uitkomsten van bovengenoemd Ladderonderzoek. In opdracht van hen heeft Nunc Advocaten daarom aan Bureau Stedelijke Planning gevraagd een second opinion te verrichten. De Ladder voor Duurzame Verstedelijking bestaat uit drie Treden. In Trede 1 moet worden aangetoond dat er sprake is van een regionale behoefte. In het geval van een ontwikkeling buiten bestaand stedelijk gebied zijn ook Trede 2 en 3 vereist. Trede 2 gaat het om de onderbouwing dat de geplande ontwikkeling niet elders binnen bestaand stedelijk gebied mogelijk is. Ten slotte is in Trede 3 van belang dat de locatie multimodaal is of wordt ontsloten. Voor De Bulders als locatie buiten bestaand stedelijk gebied moeten alle drie de Treden worden doorlopen. In deze second opinion zullen de Treden van de Ladder opnieuw te doorlopen worden om zo te beoordelen in hoeverre de uitkomsten van het onderzoek uitgevoerd door RIGO al dan niet bevestigd kunnen worden.

7 AFBAKENING REGIONALE WONINGMARKT EN ONDERZOEKSPERIODE VRAAGSTELLING Centrale onderzoeksvraag: Is er sprake van een kwantitatieve en kwalitatieve regionale behoefte aan de woningen die worden voorzien in het nieuwe bestemmingsplan voor De Bulders? Deelvragen: 1. Wat is de begrenzing van de regionale woningmarkt? 2. Wat zijn de kenmerken en de kwaliteiten van de locatie en het project? 3. Wat zijn de regionale ontwikkelingen van vraag en aanbod? 4. Wat is de kwantitatieve en kwalitatieve behoefte aan woningen in de regio? 5. Passen de in het project opgenomen woningen binnen de regionale behoefte (Trede 1 van de Ladder)? 6. Zijn er alternatieve locaties binnen bestaand stedelijk gebied om te voorzien in het beoogde woningbouwprogramma (Trede 2 van de Ladder)? 7. Is of wordt de locatie multimodaal ontsloten (Trede 3 van de Ladder)? Bij de beantwoording van deze vragen leggen we telkens de relatie met het rapport van RIGO.

8 8 AFBAKENING REGIONALE WONINGMARKT EN ONDERZOEKSPERIODE 2 AFBAKENING REGIONALE WONINGMARKT EN ONDERZOEKSPERIODE Deze behoefteraming heeft betrekking op de periode Daarmee wordt aangesloten op de gebruikelijke planhorizon van een bestemmingsplan van tien jaar. De begrenzing van het onderzoeksgebied is gebaseerd op het functioneren van de regionale woningmarkt en vastgesteld met behulp van de verhuisbewegingen tussen Heeze-Leende en direct aangrenzende gemeenten (CBS, 2016). Daarbij is er een onderzoeksperiode van 10 jaar aangehouden om een stabiel en realistisch beeld te krijgen. Het primaire onderzoeksgebied betreft de gemeente Heeze- Leende (Figuur 1). Meer dan de helft van de verhuizingen in Heeze-Leende vindt plaats binnen de eigen gemeente (Tabel 1). FIGUUR 1 AFBAKENING PRIMAIR EN SECUNDAIR ONDERZOEKSGEBIED Bron: CBS Statline, 2016 bewerking Bureau Stedelijke Planning

9 AFBAKENING REGIONALE WONINGMARKT EN ONDERZOEKSPERIODE 9 TABEL 1 VERHUISDE EN GEVESTIGDE PERSONEN IN HEEZE-LEENDE ( ) AANTAL VERHUISDE PERSONEN AANDEEL IN TOTAAL AANTAL VERHUIZINGEN Gevestigde personen in Heeze- Leende vanuit andere gemeenten Verhuisde personen binnen Heeze-Leende Totaal verhuisde personen in Heeze-Leende Bron: CBS Statline, 2016 bewerking Bureau Stedelijk Planning ,6% ,4% % De omliggende gemeenten waar Heeze-Leende de sterkste verhuisrelatie mee heeft, zijn Cranendonck, Eindhoven, Geldrop-Mierlo, Helmond, Someren, Valkenswaard, Veldhoven en Waalre. Samen vormen deze gemeenten het secundaire onderzoeksgebied. De gemeenten bevinden zich allen in provincie Noord-Brabant. In de periode (recentere cijfers zijn bij het CBS nog niet beschikbaar) was circa 58% van de instromers in Heeze-Leende afkomstig uit de secundaire woningmarktregio (Tabel 2). De verhuisrelatie is het sterkst met gemeente Eindhoven. Bijna 22% van de instromers in Heeze-Leende is afkomstig uit Eindhoven. Buiten de secundaire woningmarktregio is er een relatief grote instroom uit grotere steden in de omgeving, zoals Tilburg, Nijmegen en Maastricht. Het aandeel van gemeente Someren is met 1,9% in het totaal aantal gevestigde personen beperkt. Vanwege de aangrenzende ligging aan Heeze-Leende is het echter toch een logisch onderdeel van de woningmarktregio. Daarnaast blijkt dat het aantal instromers afkomstig uit Someren sinds 2010 aanzienlijk is gestegen (CBS Statline, 2016). RIGO heeft op een vergelijkbare manier de woningmarktregio bepaald. Zij komen dan ook tot dezelfde regioafbakening als Bureau Stedelijke Planning.

10 10 AFBAKENING REGIONALE WONINGMARKT EN ONDERZOEKSPERIODE TABEL 2 VERHUISDE PERSONEN NAAR HEEZE-LEENDE, VERTREKGEMEENTE AANTAL VERHUISDE PERSONEN AANDEEL IN TOTALE INSTROOM Cranendonck 325 6,8% Eindhoven ,7% Geldrop-Mierlo % Helmond 178 3,8% Someren 91 1,9% Valkenswaard 286 6% Veldhoven 138 2,9% Waalre 111 2,3% Overige gemeenten (o.a. Maastricht, Tilburg & Nijmegen) Totaal verhuisde personen naar Heeze-Leende vanuit een andere gemeente Bron: CBS Statline, ,5% % Bij elkaar vormen het primaire en het secundaire onderzoeksgebied de totale woningmarktregio waarbinnen de woningbehoefte is onderzocht op basis van een confrontatie van vraag en aanbod.

11 LOCATIE EN PROJECTBESCHRIJVING 11 3 LOCATIE EN PROJECTBESCHRIJVING Dit hoofdstuk beschrijft de locatie en het programma, voor zover bekend, voor De Bulders. Paragraaf 3.1 gaat kort in op de locatie van De Bulders en het woonmilieu. Paragraaf 3.2 behandelt vervolgens het project zelf. 3.1 LOCATIEGEGEVENS Heeze-Leende is een gemeente bestaande uit 14 kleine kernen waarvan de grootsten Heeze, Leende en Sterksel zijn. De planlocatie van De Bulders ligt ten zuiden van de kern Heeze (Figuur 2) en beslaat circa 23 hectare (Gemeente Heeze- Leende, 2015). De intentie van de ontwikkelaars is om dit gebied te ontwikkelen tot woningbouw, met een maximumaantal van 350 woningen. FIGUUR 2 BEOOGDE LOCATIE DE BULDERS, HEEZE Bron: De Bulders Woningbouw, 2016 De kern Heeze ligt tussen de A2 en de A67 in en heeft een treinstation waar sprinters naar Eindhoven en Weert stoppen.

12 12 LOCATIE EN PROJECTBESCHRIJVING (CENTRUM)DORPS WOONMILIEU De projectlocatie is te typeren als een (centrum)dorps woonmilieu. Een (centrum)dorps woonmilieu is gelegen in een woonkern van minder dan huishoudens per kern. Daarnaast zijn er relatief veel voorzieningen in de dorpskern aanwezig (Ministerie van BZK, 2015). De indeling in woonmilieus wordt gebruikt in het landelijke WoON2015 onderzoek. Er wordt onderscheid gemaakt tussen de volgende vijf woonmilieus: Centrumstedelijk Buitencentrum Groenstedelijk (Centrum)dorps Landelijk De woonwensen worden in het WoOn 2015 van het Ministerie van BZK vertaald naar deze woonmilieus. Daarom is de indeling bijzonder geschikt om de woonwensen in beeld te brengen voor deze Ladderonderbouwing. En deze vervolgens te confronteren met het aanbod. In het Ladderonderzoek dat door RIGO is geschreven, is geen rekening gehouden met het woonmilieu dat van toepassing is op het project en gebied. Inwoners van steden binnen de woningmarktregio (Eindhoven, Geldrop, Helmond, Valkenswaard en Veldhoven) hebben minder behoefte aan een (centrum)dorps woonmilieu, dan de inwoners van dorpse kernen. Dit onderscheid is door RIGO niet gemaakt in hun kwalitatieve Ladderonderbouwing. Dat is opmerkelijk omdat de woonwensen van de consument voor een groot deel zijn gebaseerd op het woonmilieu van een woning. Een voorbeeld: een woningzoekende in Eindhoven, zal niet snel voor een woning in Heeze kiezen als alternatief, omdat hij specifiek een woning in een centrumstedelijk woonmilieu zoekt. De kwalitatieve analyse van de woningbehoefte richt zich in dit onderzoek dan ook specifiek op de vraag naar en het aanbod van woningen in (centrum)dorpse woonmilieus.

13 LOCATIE EN PROJECTBESCHRIJVING PROJECTGEGEVENS Het project De Bulders biedt in totaal ruimte aan circa 350 grondgebonden woningen. Er is geen ruimte binnen het ontwerp voor appartementen. Daarnaast zal minimaal 30% van de woningen tot sociale huur bestemd worden (Ontwerpbestemmingsplan De Bulders, 2016). Verdere specificering over prijsniveaus en koop-huur verhoudingen zijn onbekend. Hierom wordt de Ladderruimte voor alle woningmarktsegmenten geanalyseerd. TABEL 3 WONINGPROGRAMMA DE BULDERS WONINGTYPE EN -SEGMENT WONINGEN (AANTAL) Grondgebonden woningen Circa 350 Sociale huurwoningen 105 Overig 245 Bron: De Bulders Woningbouw, 2016; Gemeente Heeze-Leende, 2015; Ontwerpbestemmingsplan De Bulders, 2016

14 14 VRAAG 4 VRAAG In dit hoofdstuk is de vraagzijde van de woningmarkt in beeld gebracht: de huishoudensprognose, de ontwikkeling van de huishoudenssamenstelling, migratie en inkomen. Daarnaast is de kwalitatieve woningvraag in beeld gebracht op basis van woonwensenonderzoek (Ministerie van BZK, 2015). 4.1 HUISHOUDENSPROGNOSE In de komende tien jaar wordt er een toename van het aantal huishoudens verwacht in alle gemeenten binnen de woningmarkregio (Tabel 4). De grootste relatieve groei wordt verwacht in de gemeenten Helmond en Someren. De huishoudensgroei in Heeze-Leende is relatief klein met 4,3% tussen 2016 en In totaal worden er in Heeze-Leende in de komende tien jaar 275 extra huishoudens verwacht. In de gehele woningmarktregio zijn dit er Dit duidt op een extra woningbehoefte van in de woningmarktregio in de periode Oftewel een jaarlijkse woningbehoefte van circa woningen. RIGO maakt voor het bepalen van de groei van de vraag gebruik van dezelfde huishoudensprognose, met aftrek van sloop. Ook wij nemen sloop mee, maar dit pas in paragraaf 5.3: toekomstig aanbod. Sloop van woningen betekent namelijk een afname van de groei van het aanbod. Het is dus logisch dit in het hoofdstuk aanbod aan bod te laten komen.

15 VRAAG 15 TABEL 4 HUISHOUDENSONTWIKKELING IN DE WONINGMARKTREGIO HEEZE-LEENDE ( ) GEMEENTE AANTAL HUISHOUDENS (2016) AANTAL HUISHOUDENS (2026) ONTWIKKELING AANTAL HUISHOUDENS ( ) Heeze-Leende Cranendonck Eindhoven Geldrop-Mierlo Helmond Someren Valkenswaard Veldhoven Waalre Woningmarktregio Bron: Huishoudensprognose Provincie Noord-Brabant, 2014, bewerking Bureau Stedelijke Planning 4.2 DEMOGRAFISCHE ONTWIKKELING Het migratiesaldo van de gemeente Heeze-Leende is sinds 2008 positief. In 2013 vertoonde het saldo een dal waarin er meer mensen uit Heeze-Leende vertrokken dan dat er kwamen wonen. Sinds 2014 is het saldo echter weer positief en komt het voor het eerst in de afgelopen tien jaar boven de honderd uit (Figuur 3).

16 16 VRAAG FIGUUR 3 MIGRATIESALDO GEMEENTE HEEZE-LEENDE, Bron: CBS Statline, 2016 De gemeente Heeze-Leende krijgt in de komende tien jaar te maken met een sterke vergrijzing. De groep 20 tot 40 jarigen blijft stabiel. Binnen de groep 60+ ers wordt er groei verwacht, terwijl de groep 0 tot 20 jarigen juist zal krimpen (Figuur 4). FIGUUR 4 ONTWIKKELING LEEFTIJDSGROEPEN GEMEENTE HEEZE-LEENDE ( ) Bron: CBS Statline, 2016 De vergrijzing is ook waar te nemen wanneer er wordt gekeken naar de ontwikkeling van de huishoudenstypen in Heeze-Leende. De groep eenpersoonshuishoudens, dit zijn vaker ouderen, neemt aanzienlijk toe met circa 20%. De groep samenwonenden met kinderen neemt de komende tien jaar naar verwachting af met 8%

17 VRAAG 17 FIGUUR 5 ONTWIKKELING HUISHOUDENSTYPEN GEMEENTE HEEZE-LEENDE ( ) Bron: Huishoudensprognose Provincie Noord-Brabant, 2014 Het gemiddelde besteedbare inkomen in Heeze-Leende is per jaar (Figuur 6). Dit ligt hoger dan het Nederlands gemiddelde ( ) en dan de overige gemeenten in de woningmarktregio (behalve Waalre) FIGUUR 6 GEMIDDELD BESTEEDBAAR INKOMEN IN DE WONINGMARKTREGIO, 2013 Bron: CBS Statline, 2016

18 18 VRAAG 4.3 GEWENSTE WONINGTYPEN De gewenste woonmilieus en woningtypen binnen de woningmarktregio zijn in beeld gebracht in het meest recente landelijke woonwensenonderzoek (Ministerie van BZK, 2015). Omdat De Bulders een (centrum)dorps woonmilieu betreft, is er ten eerste gekeken naar de omvang van de vraag in (centrum)dorpse woonmilieus binnen de woningmarktregio. In de regio heeft 10,6% van de respondenten voorkeur voor een (centrum)dorps woonmilieu. Wanneer dit wordt afgezet tegen de verwachtte huishoudensgroei in de woningmarktregio, ontstaat er een totale vraag van woningen voor de komende tien jaar (Tabel 5). TABEL 5 WONINGVRAAG NAAR (CENTRUM)DORPS WOONMILIEU IN DE WONINGMARKTREGIO WOONMILIEU VOORKEUR OMVANG VRAAG (Centrum)dorps 10,6% Bron: Huishoudensprognose Provincie Noord-Brabant, 2014, WoOn2015 en bewerking Bureau Stedelijke Planning Op basis van de woonwensen in de woningmarktregio is vervolgens de vraag naar woningtypen en -segmenten berekend, gebaseerd op de woonwensen in woonmilieus buiten de stad (Tabel 6). Dit zijn de gemiddelden van de woonwensen in de woonmilieus groenstedelijk, dorps en landelijk. Hiervoor is gekozen omdat de woonvoorkeur voor woonmilieus per woonmilieu een te laag aantal respondenten kent in WoOn2015. De uitkomsten zijn dan niet representatief. De selectie op gewenste woonmilieus in de regio is door RIGO niet gebeurd, terwijl dit een zeer belangrijk kwalitatief aspect is van een te ontwikkelen woning. TABEL 6 VRAAG NAAR WONINGTYPEN EN -SEGMENTEN IN BUITENSTEDELIJK WOONMILIEU BINNEN DE WONINGMARKTREGIO, VOORKEUR (AANDEEL) OMVANG VRAAG Sociale huursector 46,7% Grondgebonden woning 54,9% Appartement 45,1% 352 Vrijesectorhuur 17,4% Grondgebonden woning 68,4% Appartement 31,6% 92 Koopsector 35,8% Grondgebonden woning 87,2% Appartement 12,8% 77 Totaal 100% Bron: Huishoudensprognose Provincie Noord-Brabant, 2014; WoOn2015, bewerking Bureau Stedelijke Planning

19 AANBOD 19 5 AANBOD In dit hoofdstuk is de aanbodzijde van de woningmarktregio in beeld gebracht: de bestaande woningvoorraad, het huidige aanbod en het toekomstig aanbod (de plancapaciteit). 5.1 BESTAANDE WONINGVOORRAAD Gemeente Heeze-Leende heeft in 2014 een voorraad van woningen. Hiervan bestaat bijna driekwart uit grondgebonden koopwoningen. Dit percentage is aanzienlijk hoger dan het Nederlands gemiddelde, waar slechts 46% van de woningvoorraad uit grondgebonden koop bestaat (Figuur 7). Heeze-Leende kent een zeer krappe voorraad appartementen. Zowel in de koop, sociale- en particuliere huursector ligt het percentage appartementen aanzienlijk lager dan het Nederlands gemiddelde. FIGUUR 7 WONINGVOORRAAD NAAR TYPE IN HEEZE-LEENDE EN NEDERLAND, 2014 Bron: Syswov, 2016 Heeze-Leende heeft een redelijk moderne woningvoorraad. Het percentage vooroorlogse woningen ligt bijna de helft lager dan het Nederlands

20 Percentage (%) 20 AANBOD gemiddelde (Figuur 8). Er is dus geen sprake van een verouderde woningvoorraad, die om nieuwbouw vraagt. Het merendeel van de bestaande voorraad is gebouwd tussen 1971 en FIGUUR 8 BOUWJAAR WONINGVOORRAAD HEEZE-LEENDE EN NEDERLAND, Gemeente Heeze-Leende Nederland Bron: Syswov, HUIDIG AANBOD Momenteel staan er 191 bestaande woningen in aanbod in de gemeente Heeze-Leende. De krappe voorraad aan appartementen blijkt ook uit het huidige aanbod, waarin slechts 7 appartementen worden aangeboden (Funda, 2016). Het grootste deel van de aangeboden koopwoningen bevinden zich in de prijscategorie tot (Figuur 9). Het aanbod in het lage prijssegment (< ) is zeer beperkt in Heeze- Leende. In het hogere segment (> ) is het aanbod binnen de gemeente echter zeer ruim. FIGUUR 9 HUIDIGE AANBOD PER VRAAGPRIJSKLASSE Bron: Funda ( ), bewerking Bureau Stedelijke Planning

21 AANBOD 21 Wanneer naar de prijzen per m² naar oppervlaktecategorie van grondgebonden woningen wordt gekeken, blijkt dat de prijsniveaus van de kleinere woningen en de woningen tussen 130 en 220m2 het hoogst liggen (Figuur 10). Naarmate de totale oppervlakte bvo toeneemt, nemen de prijzen per m2 af. FIGUUR 10 PRIJZEN PER M2 NAAR OPPERVLAKTECATEGORIE BVO Bron: Funda (21/10/2016), bewerking Bureau Stedelijke Planning Er blijken opvallende geografische verschillen te bestaan binnen de gemeente Heeze-Leende. Wanneer naar de drie kernen wordt gekeken, blijkt dat Heeze de hoogste prijzen per m2 kent. Leende volgt, maar het verschil met Sterksel is aanzienlijk. Waar in Heeze en Leende de gemiddelde prijs per m2 rond ligt, is dit in Sterksel (Figuur 11) FIGUUR 11 PRIJS PER M2 NAAR KERN BINNEN DE GEMEENTE HEEZE-LEENDE Bron: Funda (21/10/2016), bewerking Bureau Stedelijke Planning

22 22 AANBOD Het aanbod sociale huurwoningen in de regio is krap. In Heeze-Leende en nabije gemeenten staan er momenteel 10 sociale huurwoningen in het actuele aanbod (Wooniezie, 2016). 5.3 TOEKOMSTIG AANBOD In de woningmarktregio bestaat een hard planaanbod van bijna woningen tussen 2015 en 2024 (Tabel 7) Gecorrigeerd voor de verwachtte sloop in de regio, blijft er een harde plancapaciteit van over. De harde plancapaciteit van de gemeenten in Zuidoost-Noord-Brabant zijn eind 2015 geïnventariseerd door de Metropoolregio Eindhoven en de provincie Noord-Brabant in de Regionale Agenda Wonen. Onder harde plancapaciteit wordt verstaan: ( ) de onherroepelijke of door gemeenteraden vastgestelde woningbouwplannen. TABEL 7 PLANAANBOD WONINGMARKTREGIO GECORRIGEERD VOOR VERWACHTTE SLOOP, TOTALE HARDE PLANCAPACITEIT VERWACHTTE SLOOP HARDE PC GECORRIGEERD VOOR SLOOP Heeze-Leende Cranendonck Eindhoven Geldrop-Mierlo Helmond Someren Valkenswaard Veldhoven Waalre Woningmarktregio Bron: Regionale Agenda Wonen RRO Zuidoost Brabant, 2015 Naast harde plannen bestaan er ook veel zachte plannen in de woningmarktregio. Of en wanneer deze zachte plannen ontwikkeld zullen worden is echter onzeker. Alleen de harde plancapaciteit is daarom in de behoefteraming meegerekend. Woningen opgenomen in vastgestelde (ontwerp)bestemmingsplannen vormen de harde plancapaciteit, oftewel het gaat om plannen met een directe bouwtitel. Verdere analyses en

23 AANBOD 23 berekeningen in deze onderbouwing richten zich op de harde plancapaciteit in de woningmarkregio. PLANCAPACITEIT IN (CENTRUM)DORPSE WOONMILIEUS Omdat woonmilieus voor de consument een belangrijk criterium vormen bij de zoektocht naar een woning, is de analyse van de plancapaciteit specifiek gericht op woningen in een (centrum)dorps woonmilieu. De kernen die binnen de woningmarktregio volgens de woonmilieu indeling gebruikt in het landelijk woononderzoek, als (centrum)dorps gelden (vanwege het aantal huishoudens), zijn Cranendonck, Mierlo, Heeze- Leende, Someren en Waalre. Het planaanbod in de overige gemeenten binnen de woningmarktregio is hierom niet meegenomen in de kwalitatieve onderbouwing. De harde plancapaciteit is enkel beschikbaar per gemeente, en dus niet per kern. Gezien Geldrop stedelijke woonmilieus kent en Mierlo een (centrum)dorps woonmilieu, is alleen het deel van de geplande woningen dat in Geldrop wordt verwacht in onze berekening meegenomen. Op basis van de bekende verhoudingen in de plancapaciteit (Regionale Agenda Wonen, 2015) is binnen de (centrum)dorpse woonmilieus het aantal woningen naar woningtypen en segmenten in beeld gebracht (Tabel 8). Ook hier is gecorrigeerd voor sloop. TABEL 8 HARDE PLANCAPACITEIT (GECORRIGEERD VOOR SLOOP) IN CENTRUMDORPSE WOONMILIEUS IN DE WONINGMARKTREGIO, NAAR WONINGTYPEN EN SEGMENTEN HARDE PLANCAPACITEIT IN DE WONINGMARKTREGIO, Sociale huursector Grondgebonden woning Appartement 280 Vrijesectorhuur 60 - Grondgebonden woning 23 - Appartement 37 Koopsector Grondgebonden woning Appartement 108 Totaal Bron: Huishoudensprognose Provincie Noord-Brabant, 2014, Regionale Agenda Wonen RRO Zuidoost Brabant 2015, bewerking Bureau Stedelijke Planning

24 24 AANBOD Enkele grote (concurrerende) projecten welke momenteel in ontwikkeling zijn binnen (centrum)dorpse woonmilieus in de woningmarktregio: De vrije ruimte van Providentia, Heeze-Leende: Nieuwbouwproject in de kern Sterksel waar 35 zorgwoningen en 180 marktwoningen gebouwd worden. De woningen zijn landelijk van stijl en verschillen van formaat en opzet. FIGUUR 12 ARTIST IMPRESSION NIEUWBOUWWIJK DE VRIJE RUIMTE VAN PROVIDENTIA Bron: Artisti Impression Kloostervelden, 2016 Waalre-Noord, Waalre: In Waalre-Noord worden in totaal ongeveer 600 woningen gerealiseerd tot 2030 (Gemeente Waalre, 2016). In de periode zijn er al 150 woningen gebouwd. De tweede fase worden 35 tot 40 appartementen gebouwd, deze fase zal naar verwachting eind 2016 van start gaan. Het bestemmingsplan voor dit project is nog niet vastgesteld. FIGUUR 13 APPARTEMENTENCOMPLEX RESIDENTIE DE MEERIS Bron: Artist Impression Residentie de Meeris

25 ACTUELE REGIONALE WONINGBEHOEFTE (TREDE 1 LADDER) 25 6 ACTUELE REGIONALE WONINGBEHOEFTE (TREDE 1 LADDER) In dit hoofdstuk komt de actuele regionale behoefte in de woningmarktregio aan bod: de kwantitatieve woningbehoefte, de kwalitatieve woningbehoefte en tot slot conclusies over de actuele regionale behoefte in de woningmarktregio. 6.1 KWANTITATIEVE WONINGBEHOEFTE Op basis van de plancapaciteit en de verwachte huishoudensgroei is de regionale behoefte aan woningen berekend (Tabel 9). In de woningmarktregio bestaat een actuele regionale behoefte van in totaal woningen. Kwantitatief gezien is er dus voldoende ruimte voor de ontwikkeling van de 350 woningen in De Bulders. TABEL 9 KWANTITATIEVE WONINGBEHOEFTE IN DE WONINGMARKTREGIO HUISHOUDENSGROEI ( ) HARDE PLANCAPACITEIT ( ) KWANTITATIEVE BEHOEFTE Woningmarktregio Bron: Huishoudensprognose Provincie Noord-Brabant, 2014; Regionale Agenda Wonen RRO Zuidoost Brabant 2015, bewerking Bureau Stedelijke Planning

26 26 ACTUELE REGIONALE WONINGBEHOEFTE (TREDE 1 LADDER) 6.2 KWALITATIEVE WONINGBEHOEFTE BEHOEFTE IN (CENTRUM)DORPSE WOONMILIEUS Met behulp van het woonwensenonderzoek is de kwalitatieve woningbehoefte naar de geplande woningen in De Bulders berekend (Tabel 10). TABEL 10 KWALITATIEVE WONINGBEHOEFTE IN (CENTRUM)DORPSE WOONMILIEUS IN DE WONINGMARKTREGIO BEHOEFTE HARDE PLAN- CAPACITEIT IN DE WONINGMARKTREGIO KWALITATIEVE BEHOEFTE Sociale huursector Grondgebonden woning Appartement Vrijesectorhuur Grondgebonden woning Appartement Koopsector Grondgebonden woning Appartement Totaal aantal woningen Bron: Huishoudensprognose Provincie Noord-Brabant, 2014; Regionale Agenda Wonen RRO Zuidoost Brabant 2015, bewerking Bureau Stedelijke Planning Hierbij is uitgegaan van de vraag naar grondgebonden woningen en appartementen in de sociale huur, vrije huursector en koopsector. De kolom behoefte is ontleend aan tabel 6 en de kolom harde plancapaciteit aan tabel 8. De laatste kolom kwalitatieve behoefte is de behoefte minus de harde plancapaciteit. De conclusie die RIGO trekt naar aanleiding van hun onderzoek, is dat er een regionale behoefte bestaat aan eengezinswoningen (grondgebonden woningen). De conclusie van Bureau Stedelijke Planning is daarentegen dat er een overschot aan grondgebonden koopwoningen bestaat in (centrum)dorpse woonmilieus binnen de regio. Dit verschil wordt verklaard doordat in het onderzoek van RIGO geen rekening is gehouden met specifieke (centrum)dorpse woonmilieu van de Bulders.

27 ACTUELE REGIONALE WONINGBEHOEFTE (TREDE 1 LADDER) 27 Het dus waarschijnlijk dat er in stedelijke woonmilieus (zoals Eindhoven, Geldrop of Helmond) wel vraag is naar grondgebonden koopwoningen, maar dat hier in de (centrum)dorpse woonmilieus een overschot aan is. TABEL 11 SAMENVATTING ACTUELE REGIONALE BEHOEFTE ACTUELE REGIONALE BEHOEFTE Sociale huursector Grondgebonden woning Appartement + 72 Vrijesectorhuur Grondgebonden woning Appartement + 55 Koopsector Grondgebonden woning Appartement - 31 Totaal aantal woningen in (centrum)dorps woonmilieu Totale woningvraag in de woningmarktregio CONCLUSIE LADDERRRUIMTE DE BULDERS KWANTITATIEVE EN KWALITATIEVE REGIONALE BEHOEFTE Er bestaat Ladderruimte voor 465 woningen in een (centrum)dorps woonmilieu binnen de woningmarktregio. Voor de in totaal 350 grondgebonden woningen zijn gepland op de ontwikkelingslocatie De Bulders, is kwantitatief voldoende Ladderruimte gevonden. Er bestaat een grote regionale behoefte aan huurwoningen, zowel in de sociale- als de vrije sector. Er bestaat geen actuele regionale behoefte aan nieuwe koopwoningen in een (centrum)dorps woonmilieu binnen de woningmarktregio van Heeze- Leende. Hier is sprake van een overschot. Er is dus onvoldoende Ladderruimte voor de ontwikkeling van de 350 woningen in De Bulders in de huidige vorm, uitgaande van grondgebonden koopwoningen. Er bestaat geen actuele regionale behoefte aan koopwoningen. Tenzij alle woningbouw gepland in De Bulders zullen worden verhuurd in de sociale en vrijesectorhuur, bestaat er onvoldoende Ladderruimte voor deze ontwikkeling.

28 28 ACTUELE REGIONALE WONINGBEHOEFTE (TREDE 1 LADDER) De verschillen ten opzichte van de conclusies die RIGO trok, komen vooral doordat in deze onderbouwing veel preciezer is ingezoomd naar de specifieke vraag naar woningen in De Bulders. Voor de geplande woningontwikkeling op locatie De Bulders, is op basis van de vereisten van Trede 1 van de Ladder in kwantitatief opzicht voldoende actuele regionale behoefte. In kwalitatief opzicht voldoet het programma in de koop niet aan Ladder. Tevens wordt met De Bulders niet voor de behoefte in de gemeente zelf gebouwd. In Heeze-Leende wordt namelijk een huishoudensgroei van slechts 275 verwacht, tegenover een harde plancapaciteit (gecorrigeerd voor sloop) van 340. In de gemeente zelf bestaat dus een overschot aan plannen.

29 MOGELIJKHEDEN BESTAAND STEDELIJK GEBIED EN MULTIMODALE ONTSLUITING (TREDE 2 EN 3) 29 7 MOGELIJKHEDEN BESTAAND STEDELIJK GEBIED EN MULTIMODALE ONTSLUITING (TREDE 2 EN 3) Omdat de kwalitatieve ruimte naar het woningprogramma van De Bulders onvoldoende is, is een onderbouwing van Trede 2 en 3 in feite overbodig. Ter volledigheid gaat dit rapport in dit hoofdstuk kort in op deze twee Treden, waarbij wij de onderbouwing van RIGO aanstippen. 7.1 TREDE 2 RIGO heeft ervoor gekozen om Trede 2 op dezelfde manier aan te pakken als de eerste Trede. De harde én zachte plancapaciteit zijn afgezet tegenover de bevolkingsontwikkeling. Op basis hiervan is geconstateerd of er wel of geen ruimte is op binnenstedelijke locaties. Dit terwijl een aanzienlijk deel van de zachte planlocaties buiten bestaand stedelijk gebied ligt. Daarnaast wordt de kwalitatieve behoefte direct weerlegd met het argument dat in binnenstedelijke plannen zal het aandeel eengezinswoningen naar verwachting juist lager liggen terwijl juist daar een grotere vraag naar is zoals ook is weergeven in paragraaf er zal volgens ons daarom ook de komende 5 jaar naar verwachting een (resterend) kwalitatief woningtekort kunnen bestaan die niet binnen het bestaand bebouwd gebied kan worden voorzien Dit wekt bevreemding omdat er in (centrum)dorpse woonmilieus in de regio geen behoefte is naar de grondgebonden koopwoningen, zie paragraaf 6.2. Daarnaast gaat de perifere ligging en het grondgebonden programma van De Bulders in tegen de belangrijkste demografische trend in de gemeente: vergrijzing. Een toenemende groep mensen in Heeze wenst een kleinere woning, dichtbij winkels en andere voorzieningen. Een belangrijk deel van de vraag naar woningen in Heeze is dus gericht op binnenstedelijke appartementen of nultredenwoningen. Deze groep zal niet snel op uitbreidingslocatie De Bulders gaan wonen. Woningen binnen bestaand stedelijk gebied dichtbij voorzieningen passen veel beter bij de geconstateerde woonwensen in Heeze-Leende. Deze mogelijkheden zijn door RIGO in feite niet onderzocht. Daarnaast is er binnen de gemeente Heeze-Leende een overschot aan harde woningbouwplannen: de vraag naar De Bulders zal dus voornamelijk van buiten komen. Daarmee is de onderbouwing van Trede 2 door Rigo als niet toereikend te schetsen.

30 30 MOGELIJKHEDEN BESTAAND STEDELIJK GEBIED EN MULTIMODALE ONTSLUITING (TREDE 2 EN 3) 7.2 TREDE 3 In Trede 3 is de multimodale bereikbaarheid van De Bulders onderzocht: Het dorpscentrum van Heeze is vanuit De Bulders goed bereikbaar, ongeveer 5 minuten fietsen. Vanaf de planlocatie zijn de A2 en de A67 binnen ongeveer 10 minuten per auto te bereiken. Voor een aantal andere (centrum)dorpse kernen in de regio, zoals Leende, Someren en Waalre, is deze bereikbaarheid richting snelweg enigszins beter omdat deze een beter netwerk aan N-wegen kennen. Station Heeze is goed bereikbaar vanuit De Bulders. Op het station stoppen echter enkel sprinters in de richting Weert en Eindhoven. Hierdoor is voor reizen naar overige grote steden, afgezien van Eindhoven, altijd minimaal één overstap nodig. Hoewel de bereikbaarheid van De Bulders minder is dan die in enkele andere kernen, is deze in onze ogen voldoende om Trede 3 te doorstaan. Door het geconstateerde overschot aan grondgebonden koopwoningen in Trede 1, voldoet de ontwikkeling De Bulders niet aan de Ladder voor Duurzame Verstedelijking. En is geen sprake van zorgvuldig ruimtegebruik en nut en noodzaak zijn niet aanwezig. Daarnaast wordt De Bulders vooral gebouwd voor de vraag van buiten Heeze-Leende: binnen de gemeente is hier geen behoefte aan (zie 6.3). Daarnaast is Trede 2 is onvoldoende onderzocht.

Onderbouwing Ladder voor Duurzame Verstedelijking Gemeentehuis Leusden

Onderbouwing Ladder voor Duurzame Verstedelijking Gemeentehuis Leusden Onderbouwing Ladder voor Duurzame Verstedelijking Gemeentehuis Leusden 10 februari 2016 Eindrapportage Status: Eindrapportage Datum: 10 februari 2016 Een product van: Bureau Stedelijke Planning bv Oosthaven

Nadere informatie

ONDERBOUWING LADDER VOOR DUURZAME VERSTEDELIJKING ZANDZOOM HEILOO AUGUSTUS 2016

ONDERBOUWING LADDER VOOR DUURZAME VERSTEDELIJKING ZANDZOOM HEILOO AUGUSTUS 2016 ONDERBOUWING LADDER VOOR DUURZAME VERSTEDELIJKING ZANDZOOM HEILOO AUGUSTUS 2016 ONDERBOUWING LADDER VOOR DUURZAME VERSTEDELIJKING ZANDZOOM HEILOO AUGUSTUS 2016 Status: Eindrapportage Datum: 16 augustus

Nadere informatie

Onderbouwing Ladder voor Duurzame Verstedelijking Zeeburgerpad Amsterdam

Onderbouwing Ladder voor Duurzame Verstedelijking Zeeburgerpad Amsterdam Onderbouwing Ladder voor Duurzame Verstedelijking Zeeburgerpad Amsterdam 25 februari 2016 Eindrapportage Status: Eindrapportage Datum: 25 februari 2016 Een product van: Bureau Stedelijke Planning bv Silodam

Nadere informatie

ONDERBOUWING LADDER VOOR DUURZAME VERSTEDELIJKING BINCKHORST, DEN HAAG 21 DECEMBER 2017

ONDERBOUWING LADDER VOOR DUURZAME VERSTEDELIJKING BINCKHORST, DEN HAAG 21 DECEMBER 2017 ONDERBOUWING LADDER VOOR DUURZAME VERSTEDELIJKING BINCKHORST, DEN HAAG 21 DECEMBER 2017 ONDERBOUWING LADDER VOOR DUURZAME VERSTEDELIJKING BINCKHORST, DEN HAAG 21 DECEMBER 2017 Status: Eindrapportage Datum:

Nadere informatie

ONDERBOUWING LADDER VOOR DUURZAME VERSTEDELIJKING DEK- TERREIN 16 JANUARI 2017

ONDERBOUWING LADDER VOOR DUURZAME VERSTEDELIJKING DEK- TERREIN 16 JANUARI 2017 ONDERBOUWING LADDER VOOR DUURZAME VERSTEDELIJKING DEK- TERREIN 16 JANUARI 2017 ONDERBOUWING LADDER VOOR DUURZAME VERSTEDELIJKING DEK- TERREIN 16 JANUARI 2017 Status: Eindrapportage Datum: 16 januari 2017

Nadere informatie

LADDER- ONDERBOUWING HAZELAARSTRAAT ST WILLEBORD 23 AUGUSTUS 2017

LADDER- ONDERBOUWING HAZELAARSTRAAT ST WILLEBORD 23 AUGUSTUS 2017 LADDER- ONDERBOUWING HAZELAARSTRAAT ST WILLEBORD 23 AUGUSTUS 2017 LADDER- ONDERBOUWING HAZELAARSTRAAT ST WILLEBORD 23 AUGUSTUS 2017 Status: Eindrapportage Datum: 23 augustus 2017 Een product van: Bureau

Nadere informatie

Regionale behoefteraming wonen Klein Twiske Oostzaan

Regionale behoefteraming wonen Klein Twiske Oostzaan Regionale behoefteraming wonen Klein Twiske Oostzaan 10 september 2015 Eindrapportage Status: Eindrapportage Datum: 10 september 2015 Een product van: Bureau Stedelijke Planning bv Silodam 1E 1013 AL Amsterdam

Nadere informatie

vraaggericht woningmarkt onderzoek Maastricht

vraaggericht woningmarkt onderzoek Maastricht vraaggericht woningmarkt onderzoek Maastricht Stec Groep aan Gemeente Maastricht Desiree Uitzetter 18 november 2014 U vroeg ons: Actuele inzichten voor herijking stedelijke programmering Nieuwe regionale

Nadere informatie

Stand van de woningmarkt in Zuidoost-Brabant

Stand van de woningmarkt in Zuidoost-Brabant Stand van de woningmarkt in Zuidoost-Brabant Wat beweegt de woningmarkt in (Zuidoost-)Brabant? ---- actuele ontwikkelingen en opgaven voor de regionale woningmarkt Raadsledenbijeenkomst Metropoolregio

Nadere informatie

Toepassing treden 1 en 2 ladder duurzame verstedelijking voor Oosterdalfsen

Toepassing treden 1 en 2 ladder duurzame verstedelijking voor Oosterdalfsen Australiëlaan 5 3526 AB Utrecht T: 030 693 60 00 KvK nr. 31042832 E: info@atrive.nl I: www.atrive.nl Toepassing treden 1 en 2 ladder duurzame verstedelijking voor Oosterdalfsen drs. Fokke de Jong drs.

Nadere informatie

ONDERBOUWING LADDER VOOR DUURZAME VERSTEDELIJKING PARK TRIANGEL 21 MAART 2017

ONDERBOUWING LADDER VOOR DUURZAME VERSTEDELIJKING PARK TRIANGEL 21 MAART 2017 ONDERBOUWING LADDER VOOR DUURZAME VERSTEDELIJKING PARK TRIANGEL 21 MAART 2017 ONDERBOUWING LADDER VOOR DUURZAME VERSTEDELIJKING PARK TRIANGEL 21 MAART 2017 Status: Eindrapportage Datum: 21 maart 2017 Een

Nadere informatie

DE LOKROEP VAN TE DURE KOOP

DE LOKROEP VAN TE DURE KOOP DE LOKROEP VAN TE DURE KOOP ---------- over de crisis, de veranderde vraag en het weinig flexibele planaanbod oftewel waarom het nog altijd niet zo wil vlotten met de woningbouw Symposium Woningmarkt Zuidoost-Brabant

Nadere informatie

De gemeente heeft GroenWest gevraagd om een volkshuisvestelijke onderbouwing van het programma.

De gemeente heeft GroenWest gevraagd om een volkshuisvestelijke onderbouwing van het programma. Aan Gemeente Montfoort Kopie aan Van GroenWest Onderwerp Woningbouwprogramma Voorvliet Noord fase 2 Datum 27 november 2017 Pagina 1/5 Inleiding De gemeente Montfoort en GroenWest willen graag sociale woningbouw

Nadere informatie

Regionale behoefteraming Brainport Industries Campus Eindhoven

Regionale behoefteraming Brainport Industries Campus Eindhoven Regionale behoefteraming Brainport Industries Campus Eindhoven 23 juni 2015 Managementsamenvatting Status: Managementsamenvatting Datum: 23 juni 2015 Een product van: Bureau Stedelijke Planning bv Silodam

Nadere informatie

WONINGMARKTAFSPRAKEN ZEEUWS-VLAANDEREN DEEL 2: DE BALANS. [jaarlijkse rapportage over het jaar20xx]

WONINGMARKTAFSPRAKEN ZEEUWS-VLAANDEREN DEEL 2: DE BALANS. [jaarlijkse rapportage over het jaar20xx] WONINGMARKTAFSPRAKEN ZEEUWS-VLAANDEREN 216-225 DEEL 2: DE BALANS [jaarlijkse rapportage over het jaar2xx] Vastgesteld bij collegebesluit van d.d. Vastgesteld bij collegebesluit van d.d. Vastgesteld bij

Nadere informatie

De Brabantse Agenda Wonen

De Brabantse Agenda Wonen De Brabantse Agenda Wonen Wat beweegt de woningmarkt in Brabant? ---- actuele ontwikkelingen en opgaven voor de regionale woningmarkt Brabant Vastgoed 2017 11 mei 2017 Niek Bargeman Senior adviseur bevolking

Nadere informatie

woningbouwplan Luchen

woningbouwplan Luchen Advies : Ladder voor duurzame verstedelijking woningbouwplan Luchen Datum : 1 juli 2015 Opdrachtgever : Gemeente Geldrop-Mierlo Ter attentie van : Gabriel van Houtert Projectnummer : 211x07812 Opgesteld

Nadere informatie

Onderzoeksrapport DSO/Programmamanagement, Strategie en Onderzoek. Verkenning regionale woningbehoefte voor het omgevingsplan Binckhorst

Onderzoeksrapport DSO/Programmamanagement, Strategie en Onderzoek. Verkenning regionale woningbehoefte voor het omgevingsplan Binckhorst Onderzoeksrapport DSO/Programmamanagement, Strategie en Onderzoek Verkenning regionale woningbehoefte voor het omgevingsplan Binckhorst Onderzoeksrapport DSO/Programmamanagement, Strategie en Onderzoek

Nadere informatie

Gemeente Valkenswaard

Gemeente Valkenswaard Gemeente Valkenswaard Bevolkings- en huishoudensprognose 2014 Second opinion 12 maart DATUM 12 maart TITEL Bevolkings- en huishoudensprognose 2014 ONDERTITEL Second opinion OPDRACHTGEVER Gemeente Valkenswaard

Nadere informatie

Kwalitatieve onderbouwing bestemmingsplan Notaris D'Aumerielaan 19-31, Reeuwijk-Brug

Kwalitatieve onderbouwing bestemmingsplan Notaris D'Aumerielaan 19-31, Reeuwijk-Brug Memo Onderwerp Kwalitatieve onderbouwing bestemmingsplan Notaris D'Aumerielaan 19-31, -Brug Datum Vs 1,1 29 april 2014 Aan Van ISMH Inleiding In deze notitie wordt het bestemmingsplan Notaris D Aumerielaan

Nadere informatie

RIGO Research en Advies Woon- werk- en leefomgeving www.rigo.nl. Woningbehoefte voor de wijk Marickenzijde in De Ronde Venen

RIGO Research en Advies Woon- werk- en leefomgeving www.rigo.nl. Woningbehoefte voor de wijk Marickenzijde in De Ronde Venen RIGO Research en Advies Woon- werk- en leefomgeving www.rigo.nl Woningbehoefte voor de wijk Marickenzijde in De Ronde Venen De verantwoordelijkheid voor de inhoud berust bij RIGO. Het gebruik van cijfers

Nadere informatie

25 juni 2015 Dorpsraad Waarland Bouwend Waarland Waarland Bouwt Zelf

25 juni 2015 Dorpsraad Waarland Bouwend Waarland Waarland Bouwt Zelf Onderzoek woningbehoefte Waarland 2015 25 juni 2015 Dorpsraad Waarland Bouwend Waarland Waarland Bouwt Zelf 1 Inleiding 1.1 Inleiding De gemeente Schagen wil haar toekomstig woningbouwprogramma inrichten

Nadere informatie

VGM NL en NVM: Woningnood in vrije huursector nog niet afgewend

VGM NL en NVM: Woningnood in vrije huursector nog niet afgewend Forse daling vergunningverlening woningbouw Hogere grondprijs belemmert groei woningbouw Waarom de koopwoningmarkt herstelt, maar niet naar het oude niveau 40 BOUWENDNL Februari 2015 Toekomst EIB-STUDIE

Nadere informatie

ACTUELE OPGAVEN VOOR DE WONINGMARKT EN DE RELATIE TUSSEN LEEGSTAND EN HET WONEN

ACTUELE OPGAVEN VOOR DE WONINGMARKT EN DE RELATIE TUSSEN LEEGSTAND EN HET WONEN ACTUELE OPGAVEN VOOR DE WONINGMARKT EN DE RELATIE TUSSEN LEEGSTAND EN HET WONEN RRO + - Zuidoost-Brabant 11 mei 2016 Niek Bargeman senior adviseur bevolking en wonen Provincie Noord-Brabant REGIONALE AGENDA

Nadere informatie

RIGO Research en Advies Woon- werk- en leefomgeving Aansluiting plan Lingerzijde op de actuele regionale woningbehoefte

RIGO Research en Advies Woon- werk- en leefomgeving  Aansluiting plan Lingerzijde op de actuele regionale woningbehoefte RIGO Research en Advies Woon- werk- en leefomgeving www.rigo.nl Aansluiting plan Lingerzijde op de actuele regionale woningbehoefte Edam-Volendam De verantwoordelijkheid voor de inhoud berust bij RIGO.

Nadere informatie

Behoefteraming wonen Boutenslaan Emdhoven. Eindrapportage BUREAU STEDELIJKE PLANNING

Behoefteraming wonen Boutenslaan Emdhoven. Eindrapportage BUREAU STEDELIJKE PLANNING Behoefteraming wonen Boutenslaan Emdhoven Eindrapportage STEDELIJKE status: Eindrapportage Datum: 4 november 2015 Een product van: Bureau Stedelijke Planning bv Oosthaven 57 2801 PE Gouda 0182-689416 www.stedplan.nl

Nadere informatie

TOEPASSING TREDE 1 EN 2 LADDER DUURZAME VERSTEDELIJKING V00R PLAN MULDERSWEG

TOEPASSING TREDE 1 EN 2 LADDER DUURZAME VERSTEDELIJKING V00R PLAN MULDERSWEG TOEPASSING TREDE 1 EN 2 LADDER DUURZAME VERSTEDELIJKING V00R PLAN MULDERSWEG 12 januari 2016 drs. Fokke de Jong Australiëlaan 5, 3526 AB Utrecht 030 693 60 00 info@atrive.nl www.atrive.nl KvK: 31042832

Nadere informatie

Dieteren - gemeente Echt-Susteren

Dieteren - gemeente Echt-Susteren - gemeente Echt-Susteren Woningvoorraad Doelgroepen: Totaal Doelgroepen: Sociale doelgroep Kwantitatieve behoefte: Totaal Kwantitatieve behoefte: Sociale doelgroep Woonwensen: Totaal Woonwensen: Sociale

Nadere informatie

Koningsbosch - gemeente Echt-Susteren

Koningsbosch - gemeente Echt-Susteren - gemeente Echt-Susteren Woningvoorraad Doelgroepen: Totaal Doelgroepen: Sociale doelgroep Kwantitatieve behoefte: Totaal Kwantitatieve behoefte: Sociale doelgroep Woonwensen: Totaal Woonwensen: Sociale

Nadere informatie

Ospel - gemeente Nederweert

Ospel - gemeente Nederweert - gemeente Nederweert Woningvoorraad Doelgroepen: Totaal Doelgroepen: Sociale doelgroep Kwantitatieve behoefte: Totaal Kwantitatieve behoefte: Sociale doelgroep Woonwensen: Totaal Woonwensen: Sociale doelgroep

Nadere informatie

Sint Joost - gemeente Echt-Susteren

Sint Joost - gemeente Echt-Susteren - gemeente Echt-Susteren Woningvoorraad Doelgroepen: Totaal Doelgroepen: Sociale doelgroep Kwantitatieve behoefte: Totaal Kwantitatieve behoefte: Sociale doelgroep Woonwensen: Totaal Woonwensen: Sociale

Nadere informatie

Toets duurzame verstedelijking Westzanerwerf. Gemeente Zaanstad

Toets duurzame verstedelijking Westzanerwerf. Gemeente Zaanstad Toets duurzame verstedelijking Westzanerwerf Gemeente Zaanstad Toets duurzame verstedelijking Westzanerwerf Gemeente Zaanstad Rapportnummer: 203x00999.075242_2 Datum: 26 april 2013 Contactpersoon opdrachtgever:

Nadere informatie

: Ladder voor duurzame verstedelijking woningbouwplan Vught

: Ladder voor duurzame verstedelijking woningbouwplan Vught Advies : Ladder voor duurzame verstedelijking woningbouwplan Vught Datum : 3 mei 2017 Opdrachtgever : Bouwfonds Property Development Ter attentie van : Emile van Tuijl Projectnummer : 211x07637 Opgesteld

Nadere informatie

Regio Midden-Limburg. Woningvoorraad. Doelgroepen: Totaal Doelgroepen: Sociale doelgroep

Regio Midden-Limburg. Woningvoorraad. Doelgroepen: Totaal Doelgroepen: Sociale doelgroep Woningvoorraad Doelgroepen: Totaal Doelgroepen: Sociale doelgroep Kwantitatieve behoefte: Totaal Kwantitatieve behoefte: Sociale doelgroep Woonwensen: Totaal Woonwensen: Sociale doelgroep Woonwensen: Jongeren

Nadere informatie

Bevolkings- en woningbehoefteprognose Noord-Brabant. actualisering Brabantse Agenda Wonen

Bevolkings- en woningbehoefteprognose Noord-Brabant. actualisering Brabantse Agenda Wonen Bevolkings- en woningbehoefteprognose Noord-Brabant Hart van Brabant 28 augustus 2017 Niek Bargeman Senior adviseur bevolking en wonen Provincie Noord-Brabant actualisering 2017 ----- Brabantse Agenda

Nadere informatie

Analyse van de markt voor (bestaande) huurwoningen in de Gemeente Steenwijkerland

Analyse van de markt voor (bestaande) huurwoningen in de Gemeente Steenwijkerland Analyse van de markt voor (bestaande) huurwoningen in de Gemeente Steenwijkerland drs. J.E. den Ouden 1-11-2013 Bevolking De gemeente Steenwijkerland telt momenteel circa 43.400 inwoners. Het inwonertal

Nadere informatie

Susteren-Heide - gemeente Echt-Susteren

Susteren-Heide - gemeente Echt-Susteren - gemeente Echt-Susteren Woningvoorraad Doelgroepen: Totaal Doelgroepen: Sociale doelgroep Kwantitatieve behoefte: Totaal Kwantitatieve behoefte: Sociale doelgroep Woonwensen: Totaal Woonwensen: Sociale

Nadere informatie

Laddertoets woningbouw Hertog Janstraat 30 Middelbeers

Laddertoets woningbouw Hertog Janstraat 30 Middelbeers Laddertoets woningbouw Hertog Janstraat 30 Middelbeers Stec Groep aan SB&O B.V. Bouke Timmen & Mathijs Lammers februari 2016 Laddertoets woningbouw Hertog Janstraat 30 Middelbeers 2 Inhoudsopgave 1 Inleiding

Nadere informatie

Peij-Slek - gemeente Echt-Susteren

Peij-Slek - gemeente Echt-Susteren - gemeente Echt-Susteren Woningvoorraad Doelgroepen: Totaal Doelgroepen: Sociale doelgroep Kwantitatieve behoefte: Totaal Kwantitatieve behoefte: Sociale doelgroep Woonwensen: Totaal Woonwensen: Sociale

Nadere informatie

Bijlage 1: Woningbouwprogramma Dommelkwartier en relatie Lage Heide. 2010-2020 Segment Nieuwbouw Sloop Verkoop Totaal

Bijlage 1: Woningbouwprogramma Dommelkwartier en relatie Lage Heide. 2010-2020 Segment Nieuwbouw Sloop Verkoop Totaal Bijlage 1: Woningbouwprogramma Dommelkwartier en relatie Lage Heide Volgens de laatste Provinciale Prognose (2011) bedraagt de woningbouw behoefte in Valkenswaard een netto toevoeging van 1.230 woningen

Nadere informatie

Onderwerp Bevolkings- en woningbehoefteprognose Noord-Brabant, actualisering 2011

Onderwerp Bevolkings- en woningbehoefteprognose Noord-Brabant, actualisering 2011 Onderwerp Bevolkings- en woningbehoefteprognose Noord-Brabant, actualisering 2011 Status Informerend Voorstel Kennis te nemen van de bevolkings- en woningbehoefteprognose Noord-Brabant, actualisering 2011

Nadere informatie

Ladder voor duurzame verstedelijking

Ladder voor duurzame verstedelijking Ladder voor duurzame verstedelijking Datum : 29 juni 2016 Opdrachtgever : gemeente Landerd Ter attentie van : Mevrouw T. van Term Projectnummer : 211x8322.088150_1 Opgesteld door i.a.a. : Toby van Baast

Nadere informatie

Bijlage 1: DE ANALYSE

Bijlage 1: DE ANALYSE Bijlage 1: DE ANALYSE ONTWIKKELING KWANTITATIEVE BEHOEFTE Om deze voor de U10-gemeenten te achterhalen zijn 2 landelijk erkende prognoses gebruikt: Primos en Pearl. Deze verschillen in methodiek, maar

Nadere informatie

Woningmarktanalyse Gooise Meren

Woningmarktanalyse Gooise Meren Woningmarktanalyse Gooise Meren Op basis van WOZ en BAG gegevens Versie Kerngegevens Woningmarktanalyse Gooise Meren De in dit rapport gepresenteerde analyses zijn gemaakt met behulp van gemeentelijke

Nadere informatie

Gemeentes vergeleken

Gemeentes vergeleken Gemeentes vergeleken De cijfers uit het Woningmarktonderzoek Zuidoost-Brabant 2014 nader bezien. 1. Inleiding Naast het algemene regionale woningmarktonderzoek zijn er gemeentelijke rapportages beschikbaar.

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst Wonen raadsleden regio Arnhem e.o. 2 oktober 2013

Informatiebijeenkomst Wonen raadsleden regio Arnhem e.o. 2 oktober 2013 Informatiebijeenkomst Wonen raadsleden regio Arnhem e.o. 2 oktober 2013 Programma 1. Waarom deze avond? 2. Presentatie proces ontwikkeling regionaal woningbouwprogramma stadsregio Jan Provoost, projectleider

Nadere informatie

Gemeente Nuth Bevolkingsopbouw en toekomstige ontwikkeling Bevolkingssamenstelling 2016 (gemeente en kernen) 40% 35% 30% 25% 20% 15% 10% 5% 0% < 20 jaar 20-35 jaar 35-55 jaar 55-75 jaar > 75 jaar Gemeente

Nadere informatie

Onderzoek kleine kernen

Onderzoek kleine kernen Gemeente Kampen Onderzoek kleine kernen 1 maart 2012 Projectnr. 166.106/G Boulevard Heuvelink 104 6828 KT Arnhem Postbus 1174 6801 BD Arnhem Telefoon (026) 3512532 Telefax (026) 4458702 E-mail Internet

Nadere informatie

De Nieuwe Tuinderij - oost

De Nieuwe Tuinderij - oost De Nieuwe Tuinderij - oost Onderbouwing van behoefte en inpassing in stedelijk gebied ten behoeve van de Ladder voor duurzame verstedelijking Definitief Sweco Nederland B.V. Alkmaar, 5 december 2016 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Kwalitatieve onderbouwing bestemmingsplan Groendijck-Oost

Kwalitatieve onderbouwing bestemmingsplan Groendijck-Oost Kwalitatieve onderbouwing bestemmingsplan Groendijck-Oost In deze notitie wordt het woningbouwprogramma dat met het bestemmingsplan De Groendijck- Oost, Driebruggen kan worden gerealiseerd, onderbouwd.

Nadere informatie

Onderbouwing woningbehoefte locatie De Timp (Denekamp)

Onderbouwing woningbehoefte locatie De Timp (Denekamp) DATUM 27 oktober 2014 PROJECTNUMMER 7692.100 OPDRACHTGEVER BJZ.nu Onderbouwing woningbehoefte locatie De Timp (Denekamp) 1 Inleiding Voor de locatie De Timp, hoek Meester Muldersstraat-Van der Heijdenstraat-Weerinkstraat

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst Wonen raadsleden regio Nijmegen e.o. 8 oktober 2013

Informatiebijeenkomst Wonen raadsleden regio Nijmegen e.o. 8 oktober 2013 Informatiebijeenkomst Wonen raadsleden regio Nijmegen e.o. 8 oktober 2013 Programma 1. Waarom deze avond? 2. Presentatie proces ontwikkeling regionaal woningbouwprogramma stadsregio Jan Provoost, projectleider

Nadere informatie

WONINGBEHOEFTEONDERZOEK WIERINGEN

WONINGBEHOEFTEONDERZOEK WIERINGEN WONINGBEHOEFTEONDERZOEK WIERINGEN 14 december 2017 Publieksversie Joost Wegstapel Dave Havermans Australiëlaan 5, 3526 AB Utrecht 030 693 60 00 info@atrive.nl www.atrive.nl KvK: 17106411 Aanleiding van

Nadere informatie

Oegstgeest aan de Rijn: realisatie van een woningbouwbehoefte

Oegstgeest aan de Rijn: realisatie van een woningbouwbehoefte Oegstgeest aan de Rijn: realisatie van een woningbouwbehoefte Stap 1 van de Ladder voor Duurzame Verstedelijking schrijft voor dat een stedelijke ontwikkeling past binnen de regionale behoefte. Provincie

Nadere informatie

: Ladder Duurzame Verstedelijking

: Ladder Duurzame Verstedelijking Notitie : Ladder Duurzame Verstedelijking Datum : 18 mei 2017 Opdrachtgever : DLH Ontwikkeling Ter attentie van : Edwin van Roodselaar Projectnummer : 203x01349 Opgesteld door i.a.a. : Marjolein Dikmans

Nadere informatie

Naar een woonvisie voor Waterland

Naar een woonvisie voor Waterland Naar een woonvisie voor Waterland Informatieavond Raad 29 oktober 2015 de ruyterkade 112 1011ab amsterdam www.rigo.nl OPZET 1. Welkom en opening door de wethouder 2. Naar een woonvisie voor Waterland 3.

Nadere informatie

Woonmonitor Limburg 2015 en Bevolkings- en huishoudensprognose Progneff 2016

Woonmonitor Limburg 2015 en Bevolkings- en huishoudensprognose Progneff 2016 provincie limburg!ngekomef\i Gemeente Nederweert PERSOONLIJK Gemeente Nederweert College van Burgemeester en Wethouders Postbus 2728 6030 AA NEDERWEERT 3 1 OKT. 2016 NR. -------- ----.. --- - - -- -- Cluster

Nadere informatie

Monitor Leerdamse woningmarkt 2006

Monitor Leerdamse woningmarkt 2006 Monitor Leerdamse woningmarkt 2006 1. Inleiding Bij de vaststelling van de beleidsnota Volkshuisvesting 2005 2010 door de gemeenteraad op 14 april 2005 zijn een aantal conclusies getrokken die kenmerkend

Nadere informatie

Kernprofiel Zuiddorpe

Kernprofiel Zuiddorpe Kernprofiel Zuiddorpe mei 2018 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Demografie 1. Inwoneraantal 2. Migratie 3. Geboortes en sterftes 4. Huishoudens 5. Bevolkingsopbouw 6. Huishoudenssamenstelling 7. Prognoses

Nadere informatie

Contactpersoon SRE: Nicole Rongen I.s.m. klankbordgroep bestaande uit vertegenwoordigers van de gemeenten Bergeijk, Deurne, Eindhoven, Gemert-Bakel,

Contactpersoon SRE: Nicole Rongen I.s.m. klankbordgroep bestaande uit vertegenwoordigers van de gemeenten Bergeijk, Deurne, Eindhoven, Gemert-Bakel, Contactpersoon SRE: Nicole Rongen I.s.m. klankbordgroep bestaande uit vertegenwoordigers van de gemeenten Bergeijk, Deurne, Eindhoven, Gemert-Bakel, Helmond, corporaties, NVM makelaar, Bouwfonds, SRE Inhoud

Nadere informatie

Kernprofiel Zuiddorpe

Kernprofiel Zuiddorpe Kernprofiel Zuiddorpe mei 2017 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Demografie 1. Inwoneraantal 2. Migratie 3. Geboortes en sterftes 4. Huishoudens 5. Bevolkingsopbouw 6. Huishoudenssamenstelling 7. Prognoses

Nadere informatie

Woonwensenonderzoek Valkenswaard %

Woonwensenonderzoek Valkenswaard % Woonwensenonderzoek 2017 De Metropoolregio Eindhoven laat sinds de jaren 80 met enige regelmaat voor de 21 gemeenten in Zuidoost-Brabant onderzoek uitvoeren naar de woningmarkt. In 2017 werd besloten om

Nadere informatie

Primos-model. Basisuitkomsten Primos 2013 Kleidum

Primos-model. Basisuitkomsten Primos 2013 Kleidum Primos-model Basisuitkomsten Primos 2013 Kleidum 2 Het Primos-model Werking Primos-model Het Primos-model voorspelt de bevolkingsontwikkeling als gevolg van geboorte, sterfte, buitenlandse en binnenlandse

Nadere informatie

Wonen in Súdwest-Fryslân. Presentatie woningbehoefteonderzoek 11 december 2018

Wonen in Súdwest-Fryslân. Presentatie woningbehoefteonderzoek 11 december 2018 Wonen in Súdwest-Fryslân Presentatie woningbehoefteonderzoek 11 december 2018 Vanavond Opening Toelichting op het woningbehoefteonderzoek Pauze Gesprek over wonen in Súdwest-Fryslân Afsluiting Einde: 21.30

Nadere informatie

Laddertoets Oude Tempel. Stec Groep aan gemeente Soest. Jorn Matthijsse & Twan Thissen 15 juli 2016

Laddertoets Oude Tempel. Stec Groep aan gemeente Soest. Jorn Matthijsse & Twan Thissen 15 juli 2016 155 Laddertoets Oude Tempel Stec Groep aan gemeente Soest Jorn Matthijsse & Twan Thissen 15 juli 2016 Laddertoets Oude Tempel 2 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 1.1 Uw situatie en vraag... 3 1.2 Onze aanpak...

Nadere informatie

Demografische ontwikkelingen gemeente Utrechtse Heuvelrug Uitwerking onderzoeksvraag door Radha Parahoe (april 2010)

Demografische ontwikkelingen gemeente Utrechtse Heuvelrug Uitwerking onderzoeksvraag door Radha Parahoe (april 2010) Demografische ontwikkelingen gemeente Utrechtse Heuvelrug Uitwerking onderzoeksvraag door Radha Parahoe (april 2010) Vanuit de VNG komen diverse krimp en vergrijzingcijfers. In de woonvisie Wonen in een

Nadere informatie

Ladder voor duurzame verstedelijking Bestemmingsplan Huis ter Heide West, gemeente Zeist

Ladder voor duurzame verstedelijking Bestemmingsplan Huis ter Heide West, gemeente Zeist Ladder voor duurzame verstedelijking Bestemmingsplan Huis ter Heide West, gemeente Zeist De Ladder voor duurzame verstedelijking is in de Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte (SVIR) geïntroduceerd en

Nadere informatie

WOONWENSENONDERZOEK PARKSTAD LIMBURG 2008-2009

WOONWENSENONDERZOEK PARKSTAD LIMBURG 2008-2009 WOONWENSENONDERZOEK PARKSTAD LIMBURG 2008-2009 RAPPORTAGE WOONWENSENONDERZOEK PARKSTAD LIMBURG 2008 2009 Uitgevoerd in opdracht van Parkstad Limburg Door: Datum: Ikwileenanderewoning.nl, 13 09 2009 Woonplein

Nadere informatie

2010-2012 SAMENVATTING

2010-2012 SAMENVATTING 2010-2012 SAMENVATTING Samenvatting De Regionale woningmarktmonitor 2010-2012 beschrijft de ontwikkelingen op de woningmarkt in het gebied binnen de driehoek Waalwijk, Oss en Boxtel. De kredietcrisis

Nadere informatie

Wonen in Súdwest-Fryslân. Presentatie woningbehoefteonderzoek 28 november 2018

Wonen in Súdwest-Fryslân. Presentatie woningbehoefteonderzoek 28 november 2018 Wonen in Súdwest-Fryslân Presentatie woningbehoefteonderzoek 28 november 2018 Vanavond Opening Toelichting op het woningbehoefteonderzoek Pauze Gesprek over wonen in Súdwest-Fryslân Afsluiting Einde: 21.30

Nadere informatie

Wonen in Súdwest-Fryslân. Presentatie woningbehoefteonderzoek 29 november 2018

Wonen in Súdwest-Fryslân. Presentatie woningbehoefteonderzoek 29 november 2018 Wonen in Súdwest-Fryslân Presentatie woningbehoefteonderzoek 29 november 2018 Vanavond Opening Toelichting op het woningbehoefteonderzoek Pauze Gesprek over wonen in Súdwest-Fryslân Afsluiting Einde: 21.30

Nadere informatie

Woningvoorraad en woningbehoefte in Nederland

Woningvoorraad en woningbehoefte in Nederland Wonen in Hilversum Woningvoorraad en woningbehoefte in Nederland De Nederlandse woningmarkt staat momenteel in het middelpunt van de belangstelling. Deze aandacht heeft vooral betrekking op de ordening

Nadere informatie

SAMEN. voor een sterke regio! Een perspectief voor het wonen in het stedelijk gebied Eindhoven

SAMEN. voor een sterke regio! Een perspectief voor het wonen in het stedelijk gebied Eindhoven SAMEN voor een sterke regio! Een perspectief voor het wonen in het stedelijk gebied Eindhoven Het stedelijk gebied is in ontwikkeling. Het succes van bedrijven als ASML en VDL, de designsector en vele

Nadere informatie

De grijze golf. Demografische ontwikkeling Drechtsteden tot Figuur 1 Bevolking Drechtsteden , totaal

De grijze golf. Demografische ontwikkeling Drechtsteden tot Figuur 1 Bevolking Drechtsteden , totaal De grijze golf Demografische ontwikkeling Drechtsteden tot 23 In deze factsheet rapporteren we over de uitkomsten van de bevolkings- en huishoudensprognose en de gevolgen ervan voor de Drechtsteden. De

Nadere informatie

Gemeente Heiloo. Marktbehoefte Zandzoom. 28 november 2014

Gemeente Heiloo. Marktbehoefte Zandzoom. 28 november 2014 Gemeente Heiloo Marktbehoefte Zandzoom 28 november 2014 DATUM 28 november 2014 TITEL Marktbehoefte Zandzoom ONDERTITEL OPDRACHTGEVER Gemeente Heiloo Boulevard Heuvelink 104 6828 KT Arnhem Postbus 1174

Nadere informatie

Bijlage(n): Woningmarktonderzoek kernen gemeente Tynaarlo 2017

Bijlage(n): Woningmarktonderzoek kernen gemeente Tynaarlo 2017 Zaaknummer: 285382 Raadsvergadering d.d. 30 oktober 2018 agendapunt Aan: De Gemeenteraad Vries, 2 oktober 2018 Portefeuillehouder: P. Vemer Behandelend ambtenaar: F.A. Rozema Doorkiesnummer: 812 E-mail

Nadere informatie

1 Inleiding. 2 Demografische ontwikkeling. Uitgangspunt demografische ontwikkeling voor de Woonvisie Gemeente Aa en Hunze. Uitkomsten prognose

1 Inleiding. 2 Demografische ontwikkeling. Uitgangspunt demografische ontwikkeling voor de Woonvisie Gemeente Aa en Hunze. Uitkomsten prognose DATUM 7 januari 2015 PROJECTNUMM ER 1680.113 OPDRACHTGEV ER Gemeente Aa en Hunze Uitgangspunt demografische ontwikkeling voor de Woonvisie 2016+ 1 Inleiding De gemeente Aa en Hunze is bezig met de actualisering

Nadere informatie

Sprekende Cijfers Woningmarkten. Rogier Weck Researcher

Sprekende Cijfers Woningmarkten. Rogier Weck Researcher Sprekende Cijfers Woningmarkten Rogier Weck Researcher Sprekende Cijfers De marktdynamiek in 2018 Stand van zaken in de nieuwbouw Voor welke doelgroep moet worden gebouwd Case study: de woonvraag van deze

Nadere informatie

Aantal personen in instituties per 1 januari

Aantal personen in instituties per 1 januari FACTSHEET 2018 Bevolking en huishoudens Aantal inwoners per 1 januari 2018 1.117.198 281.486 236.687 599.025 17.181.084 Aantal inwoners per 1 januari 2017 1.117.546 281.514 235.995 600.037 17.081.507 Bevolkingsontwikkeling

Nadere informatie

Nota Woningbouw 2014-2020 Rijssen - Holten. Evenwichtig Groeien

Nota Woningbouw 2014-2020 Rijssen - Holten. Evenwichtig Groeien Nota Woningbouw 2014-2020 Rijssen - Holten Evenwichtig Groeien Inhoudsopgave Samenvatting... 3 Conclusies kwantitatief woningbouwprogramma lange termijn (2013 t/m 2034) en korte termijn (2013 t/m 2019)...

Nadere informatie

Uitwerking RAP: Regionale afspraken voor de regio Zuid Kennemerland/IJmond in het kader van de Provinciale Ruimtelijke Verordening

Uitwerking RAP: Regionale afspraken voor de regio Zuid Kennemerland/IJmond in het kader van de Provinciale Ruimtelijke Verordening Uitwerking RAP: Regionale afspraken voor de regio Zuid Kennemerland/IJmond in het kader van de Provinciale Ruimtelijke Verordening Datum: 22 januari 2018 Versie: 2 Van: Joeri van der Lee (jvdlee@haarlem.nl

Nadere informatie

Fricties tussen vraag en aanbod op de Nederlandse woningmarkt

Fricties tussen vraag en aanbod op de Nederlandse woningmarkt Fricties tussen vraag en aanbod op de Nederlandse woningmarkt Peter Boelhouwer 14-11-2018 Delft University of Technology Challenge the future Inhoud Demografische ontwikkelingen Waar en wat gaan we bouwen?

Nadere informatie

Socrates TREND A variant

Socrates TREND A variant Socrates TREND A variant Kleidumerland Inhoudsopgave Inhoudsopgave...3 Samenvatting + leeswijzer...5 Woningmarkt Kleidumerland...5 Woningmarktregio Kleistreek...5 Conclusie...6 Leeswijzer...6 1 Verwachtingen

Nadere informatie

Kwantitatieve en kwalitatieve onderbouwing bestemmingsplan Notaris d'aumerielaan 19-31, Reeuwijk-Brug

Kwantitatieve en kwalitatieve onderbouwing bestemmingsplan Notaris d'aumerielaan 19-31, Reeuwijk-Brug Memo Onderwerp Kwantitatieve en kwalitatieve onderbouwing bestemmingsplan Notaris d'aumerielaan 19-31, Reeuwijk-Brug Datum Vs 2,1 10 juni 2014 Aan Van ISMH Pieter van Haeften Inleiding In deze notitie

Nadere informatie

Wonen in Súdwest-Fryslân. Presentatie woningbehoefteonderzoek 10 december 2018

Wonen in Súdwest-Fryslân. Presentatie woningbehoefteonderzoek 10 december 2018 Wonen in Súdwest-Fryslân Presentatie woningbehoefteonderzoek 10 december 2018 Vanavond Opening Toelichting op het woningbehoefteonderzoek Pauze Gesprek over wonen in Súdwest-Fryslân Afsluiting Einde: 21.30

Nadere informatie

DEMOGRAFISCHE ONTWIKKELING

DEMOGRAFISCHE ONTWIKKELING Rapport DEMOGRAFISCHE ONTWIKKELING 2014-2040 Gemeente Bergen 2014 www.ioresearch.nl COLOFON Uitgave I&O Research Van Dedemstraat 6c 1624 NN Hoorn 0229-282555 Rapportnummer 2015/concept Datum Januari 2015

Nadere informatie

Wonen in Súdwest-Fryslân. Presentatie woningbehoefteonderzoek 27 november 2018

Wonen in Súdwest-Fryslân. Presentatie woningbehoefteonderzoek 27 november 2018 Wonen in Súdwest-Fryslân Presentatie woningbehoefteonderzoek 27 november 2018 Vanavond Opening Toelichting op het woningbehoefteonderzoek Pauze Gesprek over wonen in Súdwest-Fryslân Afsluiting Einde: 21.30

Nadere informatie

WoON-themarapport. Woningbouwplanningen van kwantiteit naar kwaliteit

WoON-themarapport. Woningbouwplanningen van kwantiteit naar kwaliteit Woningbouwplanningen van kwantiteit naar kwaliteit Middelburg, december 2013 Colofon SCOOP 2013 Samenstelling Dick van der Wouw Nadet Somers SCOOP Zeeuws instituut voor sociale en culturele ontwikkeling

Nadere informatie

Samen naar de gewenste woningvoorraad in Odiliapeel

Samen naar de gewenste woningvoorraad in Odiliapeel Samen naar de gewenste woningvoorraad in Odiliapeel Eindverslag April 2015 1. Inleiding In april 2014 hebben gemeente Uden, gemeente Veghel en wooncorporatie Area een woonwensenonderzoek uitgevoerd. Om

Nadere informatie

Mogelijkheden woningbouw Oudega Afdeling Ontwikkeling woonbeleid, d.d. 14 november 2018

Mogelijkheden woningbouw Oudega Afdeling Ontwikkeling woonbeleid, d.d. 14 november 2018 Mogelijkheden woningbouw Oudega Afdeling Ontwikkeling woonbeleid, d.d. 14 november 2018 Inleiding Voor Oudega worden in het kader van een aantal projecten woningbouwmogelijkheden onderzocht. Locaties waar

Nadere informatie

)324 GSO Wij hebben in onze vergadering van 10 juli 2012 de Bestuurlijke samenvatting Monitor Woonvisie 2012 vastgesteld.

)324 GSO Wij hebben in onze vergadering van 10 juli 2012 de Bestuurlijke samenvatting Monitor Woonvisie 2012 vastgesteld. Gedeputeerde Staten pr HOLLAND ZUID GSO 15.08.2012 )324 0324 5.e eygrvipl.clooify Contact CoUêCp >2P dhr. M. van Niel T 070-441 71 73 m.van.niel@pzh.nl Burgemeesters en Wethouders Zuid-Hollandse gemeenten

Nadere informatie

Kernprofiel Zuiddorpe

Kernprofiel Zuiddorpe Kernprofiel Zuiddorpe Jan 2019 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Demografie 1. Inwoneraantal 2. Migratie 3. Geboortes en sterftes 4. Huishoudens 5. Bevolkingsopbouw 6. Huishoudenssamenstelling 7. Prognoses

Nadere informatie

Onderbouwing ladder voor duurzame verstedelijking. Ontwikkellocaties Sportlaan eo Hellevoetsluis

Onderbouwing ladder voor duurzame verstedelijking. Ontwikkellocaties Sportlaan eo Hellevoetsluis Onderbouwing ladder voor duurzame verstedelijking Ontwikkellocaties Sportlaan eo Hellevoetsluis projectnummer: datum: 053000.20150816.01 07-02-2018 Projectleider/auteur: Ingrid de Feijter / Joost Jansen

Nadere informatie

De Nederlandse woningmarkt Léon Groenemeijer, Kenneth Gopal (ABF Research)

De Nederlandse woningmarkt Léon Groenemeijer, Kenneth Gopal (ABF Research) De Nederlandse woningmarkt 2019-2030 Léon Groenemeijer, Kenneth Gopal (ABF Research) Opgave: Woningtekort anno 2018: 279.000 3,6% Verder opgelopen, raming 2019: 294.000 3,8% Grote regionale verschillen:

Nadere informatie

Visie op Wonen en Leven In West Brabant en Tholen 2025. Deel II: onderzoeksrapport

Visie op Wonen en Leven In West Brabant en Tholen 2025. Deel II: onderzoeksrapport Visie op Wonen en Leven In West Brabant en Tholen 2025 Deel II: onderzoeksrapport Ilse Giesbers Henriette Rombouts Juli 2009 Rapportnummer: 10050 RIGO Research en Advies BV De Ruyterkade 139 1011 AC Amsterdam

Nadere informatie

PFM PFM Wonen 2016

PFM PFM Wonen 2016 PFM 2016 PFM Wonen 2016 Actualisering PFM Wonen Oss Verkenning, raadspodium Oss, maart 2017 PFM 2016 Wat is PFM? Ontwikkelingen 2010-2016 Woonwensonderzoek 2015 Eerste contouren Pfm 2016 PFM 2016 Wat is

Nadere informatie

Inleiding. Vervolgens worden uitgangspunten geformuleerd die van belang zijn voor de regionale woonvisie.

Inleiding. Vervolgens worden uitgangspunten geformuleerd die van belang zijn voor de regionale woonvisie. notitie Wonen in Molenwaard april 2012 Inleiding De woningmarkt is de laatste jaren sterk aan veranderingen onderhevig. De economische situatie heeft grote gevolgen gehad voor de woningmarkt, evenals nieuwe

Nadere informatie

Toepassing duurzaamheidsladder Landschapspark De Danenberg

Toepassing duurzaamheidsladder Landschapspark De Danenberg Australiëlaan 5 3526 AB Utrecht T: 030 693 60 00 KvK nr. 31042832 E: info@atrive.nl I: www.atrive.nl Toepassing duurzaamheidsladder Landschapspark De Danenberg Advies inzake de ladder voor duurzame verstedelijking

Nadere informatie

3 REGIONALE CONTEXT. 3.1 Inleiding

3 REGIONALE CONTEXT. 3.1 Inleiding 3 REGIONALE CONTEXT 3.1 Inleiding De regio Kop van Noord-Holland omvat het grondgebied van de gemeenten Texel, Hollands Kroon, Den Helder en Schagen. Het is een regio die door demografische ontwikkeling

Nadere informatie

Betty Boerman en Inge Huiskers, Regio Gooi en Vechtstreek. Sjoerd Zeelenberg en Elien Smeulders, RIGO Research en Advies

Betty Boerman en Inge Huiskers, Regio Gooi en Vechtstreek. Sjoerd Zeelenberg en Elien Smeulders, RIGO Research en Advies M e m o Aan: Van: Onderwerp: Project: Betty Boerman en Inge Huiskers, Regio Gooi en Vechtstreek Sjoerd Zeelenberg en Elien Smeulders, RIGO Research en Advies Nadere profilering doelgroepen P27770 Datum:

Nadere informatie