Bijeenkomst Dementievriendelijke gemeente

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Bijeenkomst Dementievriendelijke gemeente"

Transcriptie

1 Bijeenkomst Dementievriendelijke gemeente Dementie is (nog) niet te genezen. De ziekte is een enorme opgave voor individuen, maar ook voor de gemeenschap. Hoe kunnen we de kwaliteit van leven behouden, ook gezien het feit dat mensen langer thuis willen en moeten blijven wonen? Veel gemeenten in Nederland zijn dementievriendelijk of op weg naar een dementievriendelijke gemeenschap, ook in Gelderland zijn er veel initiatiefnemers. Op maandag 28 november was de uitwisselingsbijeenkomst over de dementievriendelijke gemeenschap plaatsgevonden. Zo n 30 deelnemers waren aanwezig, projectleiders, beleidsadviseurs, uitvoerende medewerkers en vrijwilligers van gemeenten, welzijninstellingen, woningcorporaties, GGD, Radbouduniversiteit en onderzoeker van de Universiteit Nottingham (UK). Aan de hand van zes discussietafels zijn onderwerpen uitgediept en de ervaringen van de deelnemers uitgewisseld. Andrea Kuijpers van Spectrum schetste de ontwikkelingen van vele partijen in Gelderland naar een dementievriendelijke samenleving. Saskia de Jonge van Alzheimer Nederland en van het programma Samen Dementievriendelijk gaf een toelichting op de landelijke campagne Samen dementievriendelijk. Daphne Mensink van ZorginnovatieBureau DAZ samen met twee vrijwilligers Joop en Leen gaven een toelichting op DemenTalent. (zie hieronder voor meer informatie). De bijeenkomst werd georganiseerd door Spectrum, in samenwerking met de provincie Gelderland. In deze korte samenvatting, de opbrengsten van de zes discussietafels. De onderwerpen zijn: 1. Uitvoering geven aan het centraal zetten van mensen met dementie en hun mantelzorgers. 2. Het betrekken van de samenleving: inwoners, verenigingen en ondernemers. 3. Van dementievriendelijk naar andere doelgroepen. 4. Financiën, de verdeling van de kosten en de baten. 5. Borging en zorgen voor continuïteit. 6. Leefbare en veilige woningen.

2 Tafel 1: De behoefte van mensen met dementie en hun mantelzorgers staat centraal. Hoe geven we daar uitvoering aan? Hoe bereiken we mantelzorgers? Een brief sturen werkt niet. Mensen zien zich niet als mantelzorger en zijn daarnaast te druk me zorgen. Via het sociale wijkteam. Zij hebben de taak om mantelzorgers te betrekken. Door veel wisseling is het lastig om die expertise te behouden. Via huisartsen. Zij hebben vaak een vertrouwensband. Tegelijk herkennen ze dementie niet altijd direct. Het inzetten van buddy s en getrainde vrijwilligers. Via werkgevers. Zij kunnen mantelzorgers ondersteunen als zij zich bewust zijn van werknemers die mantelzorger zijn. In Lochem hebben vrijwilliger in supermarkten bloemen uitgedeeld aan mantelzorgers. Deze vrijwilligers kenden veel mensen waardoor ze mensen ook bewust konden maken van het feit dat ze mantelzorger zijn. In Lochem konden mensen anderen nomineren als mantelzorger en daar werden op de dag van de mantelzorgers bloemen gebracht. In Lochem is een mantelzorglunch georganiseerd. De lunch was een samenwerking met een restaurant. In ruil voor de lunch is het personeel geïnformeerd over het omgaan met mensen met dementie. Daarnaast kan een dementiecafé of mantelzorgcafé helpen. Daarbij is het belangrijk om te realiseren dat er wel een taboe kan liggen op bijv. dementie waardoor mensen niet durven komen. Vaak zijn activiteiten voor mantelzorgers gericht op alleen de mantelzorger en/of zorg. Het kan ook mooi zijn om mensen met dementie en mantelzorgers samen een leuke activiteit te laten ondernemen zoals samen iets te bakken. Hoe kunnen we meer praten mét mensen met dementie dan over? Een oplossing kan zijn door focusgroepen/klankbordgroepen/ambassadeurs in te zetten. Hierbij het wel belangrijk dat het laagdrempelig is. Dit kan door: - rekening houden met lage energie (niet twee dagen achter elkaar iets plannen): - meer beelden te gebruiken in plaats van tekst; - te werken in prikkelarme en kleinere groepen; - door het vervoer voor mensen te regelen. Het is belangrijk te realiseren dat elk probleem een andere oplossing vereist. Maatwerk is echt van belang. Mensen vragen vaak geen hulp en zijn erg loyaal naar degene die ze verzorgen. In vergelijking met het Verenigd Koninkrijk is er nog meer geld voor welzijn en vormen van dagbesteding. Dit schuift echter wel op met het risico op te laat signaleren van problemen. Het inzetten van (woon)technieken kan helpen om mantelzorgers te ontlasten.

3 Tafel 2: Het betrekken van de samenleving: inwoners, verenigingen en ondernemers Hoe organiseer je dat? Hoe maak je mensen mede-participant en medeverantwoordelijk voor het proces? Belangrijk is dat mensen die dementie hebben en hun directe omgeving daarover open communiceren. Het taboe moet doorbroken worden. Wees open wat je overkomt, de schaamte voorbij. Als je weet wat er speelt kan de omgeving daar op inspelen. Elkaar kennen wordt belangrijk gevonden. Goed om contact te zoeken met bedrijven. Wees daar actief in. Kijk goed naar de aard van het bedrijf en de bedrijfscultuur. Sluit daarbij aan. Realiseer je wat het een bedrijf kost om bijvoorbeeld medewerkers te informeren of te trainen inzake dementie. Ieder uur telt. Belangrijk is op zoek te gaan naar personen binnen organisaties, verenigingen en bedrijven die feeling hebben met het onderwerp, het belang en de urgentie zien, ook voor hun eigen organisatie. Dat zijn je beste ambassadeurs. Zorg voor of maak gebruik warme contacten. Ga actief naar verenigingen, organisaties en bedrijven. Nodig jezelf uit. Locaties die zich als ontmoetingsplek vooral richten op mensen met dementie: haal de buitenwereld naar binnen. Men vindt het belangrijk dat in de buurt ontmoetingsplekken zijn waar ook mensen met dementie welkom zijn en goed ontvangen worden. Voorbeelden: 1. Renkum en Wageningen: ondernemers financieren Op de route naar de ontmoetingsplek faciliteiten als een bankje, de mogelijkheid om van het toilet gebruik te maken, etc. 2. Nijmegen: een buurttoneelvereniging maakt een stuk over dementie. 3. Een kaartclub speelt een uur op basis van de spelregels van iemand met dementie, daarna gaan ze echt spelen. Geven zo ruimte voor de demente deelnemer om actief mee te blijven doen. 4. Een seniorenvereniging nodigt het MKB uit om over dementie te spreken; 5. Een (Turkse) supermarkt heeft een afspraak met de familie van een Turkse vrouw. Deze mevrouw doet elke dag een paar boodschappen. Zij vergeet soms om af te rekenen. De rekening wordt dan opgestuurd of soms komt de dochter s avonds betalen. 6. Wijchen: met ondernemers en de Wijchense Omroep is een trainingsfilmpje Iedereen is Welkom in Wijchen gemaakt. 7. Op 22 december 2016 vindt de uitzending Alles voor Sophie (Gemeente Aalten) op Omroep Gelderland plaats 8. Konfetti im Kopf: goed Duits tv-programma over dementie.

4 Tafel 3: Van dementie- naar een de mensvriendelijke leefbare buurt, wijk en dorp Drie netwerken voorbeelden worden genoemd. Ten eerste noemt Marjolein vd Marck van Radbouduniversiteit dat dementienet een 1 e lijnssamenwerking is, dat generiek ingestoken is. Er zijn er 20 dergelijke netwerken in Nijmegen en omgeving. Ze zijn georganiseerd rondom de (geografische) schaal van huisartsenpraktijken. Betrokken zijn welzijn, mantelzorg, de zorg met o.a. een wijkverpleegkundige en de praktijkondersteuner huisartsen. Ten tweede geeft Vera Langendijk van SWL Lochem aan dat in haar gemeente ook soortgelijke netwerken actief zijn, maar dan ook met betrokkenheid van onder andere de woningcorporatie. Deze zijn zowel fysiek als sociaal ingestoken en gaan over daginvulling, een veilige woonomgeving en over toegankelijke informatie en adviezen. Ten derde geeft Marieke van Kesteren van woningcorporatie Oosterpoort aan dat deze netwerken er ook zijn in de gemeentes Berg en Dal en Heumen. Er wordt gestart en gedacht vanuit bewoners/cliënten en van daaruit wordt gekeken waar en wanneer verbindingen nodig zijn en zo te werken aan een meer inclusieve leefbare omgeving. Esther van Dorst van de gemeente Berg en Dal geeft aan dat er echter ook nog veel adhoc plaatsvindt. Dorien Pouwels vult aan dat de ondersteuning vanuit de gemeente Heumen meer ondersteunend is. Dit wordt ook beaamd. Een volgend vraagstuk dat wordt beetgepakt is hoe organisaties omgaan met initiatieven vanuit de samenleving op het gebied van de vergrijzing. In deze discussie kwam het snel op de mogelijkheid integraal te kunnen en mogen werken, en daarmee je organisatie te ontschotten. Ook financiering werd aangeraakt, die nu nog veelal individueel is ingestoken, maar meer richting collectieven zal moeten gaan. Daarnaast worden organisaties geacht de verschillende belangen die er zijn ten opzichte van elkaar af te wegen. Tot slot geeft een deelnemer aan dat iedereen aan tafel natuurlijk zelf ook een bewoner is in een eigen buurt. Ze geeft als voorbeeld aan dat in haar buurt er sinds vorig jaar elke twee weken op zondag twee uur lang een zogenaamd Wintercafe is. Elke keer een andere bewoner/huishouden stelt de woonkamer te beschikking, zodat de buurt langs kan komen. Hierdoor ontstaat in deze vergrijsde buurt op een zeer laagdrempelige en eigen manier meer binding en verbinding tussen bewoners door het gesprek met elkaar aan te gaan. De huisarts is op de hoogte, echter andere organisaties in de systeemwereld niet. Getipt wordt om een aantal van die partijen wel op de hoogte te stellen, zoals gemeente en corporatie.

5 Sessie 2: 7 mensen aan tafel Afgetrapt wordt met de vraag wat het betekent als er meer bewoners betrokken zijn bij het gebruik en de toegankelijkheid van de openbare ruimte. Algemene reactie van de deelnemers; hier moeten ook organisatiecollega s en politici zich bewust van en betrokken bij zijn. Door het verder mogelijk maken en stimuleren van ontmoetingen kunnen mensen met dezelfde interesse en ideeën elkaar ontmoeten (common sense), maar je kunt ook het toeval haar werk laten doen of juist op een georganiseerde en geplande wijze ontmoetingen realiseren. In ieder geval is het een zaak van lange adem die gebaat is bij herhaling om mensvriendelijker buurten tot stand te brengen. Sylvia Lambrichs van de gemeente Wijchen geeft het voorbeeld aan dat ook winkels hier voortouw in kunnen nemen, zoals de HEMA in Wijchen. Het personeel is getraind om dementievriendelijk te zijn en ook dementie te herkennen. Voor Neil voelen dergelijke initiatieven meer als een bedrijfs-politieke agenda, omdat het ook kan worden ingezet voor elke ziekte en /of afwijking. Doorredenerend is de vraag hoe een mensvriendelijk concept werkt in buurten. Het start met het bewustzijn tot herkennen en signaleren en vervolgens mogelijkheden hebben daarop te reageren. Het moet dus ook duidelijk zijn waar je moet zijn na deze stappen. In ieder geval moeten bewoners laagdrempelige toegang hebben tot het aanleren en beheersen van signalerings- en aanspreekvaardigheden. Tafel 3: Financiën, de verdeling van de kosten en de baten In deze discussie namen deel: Minnie Walma, Hermien Stouwdam, Ard Kosters, Hans Zonneveld, Gerrie Bannink. De reacties van de deelnemers op dit onderwerp: Het opstarten van samen dementievriendelijk wordt als primaire verantwoordelijkheid van de gemeente zelf gezien. Het project kan mogelijkerwijs vanuit de budgetten preventie publieke gezondheid of uit algemene oplossingen/ algemene voorzieningen gefinancierd worden Ureninzet door netwerkpartners inzetten, bijv uit de dementienetwerken. Maar: dementienetwerkleden ( trajectbegeleiders/ casemanagers) als adviesraad benutten: alle voorstellen door hen laten beoordelen en advies op laten geven. Advies vragen voor specifieke inzet trajectbegeleiders ten behoeve van samen dementie vriendelijk: raadpleeg Hetty Top ( dementienetwerk Valei-Grebbe).

6 Financieren op activiteiten en organisatie ervan, maar niet op projectleiderschap. Of projectleider van een van de deelnemende instellingen financieren. Gemeente subsidiëren welzijnsorganisaties, binnen deze taakstelling kan ook de opdracht samen dementievriendelijk worden ondergebracht. (zie ook de tafel Borging) Bestaande netwerken, capaciteit en budgetten slim aan elkaar verbinden. Ketensamenwerking bevorderen rond kwetsbare burgers: vanuit de partners, en samen met de zorgverzekeraars. Een andere optie is het betrekken van serviceclubs voor financiering ( Lions, Rotary ed). Tafel 4: Borging: Hoe zorgen we ervoor dat initiatieven blijven voortbestaan en niet een eenmalige actie wordt? Enkele vragen bij de borging: hoe houdt je een DementieWijzer actueel? Waar breng je een project dementievriendelijk gemeenschap onder? Kijk naar wie de grootste belanghebbende partij is voor het geven van informatie aan mantelzorgers (DementieWijzer). Voor de borging en dus actueel houden van informatie is de natuurlijke partner het steunpunt mantelzorg. Alle succesvolle trajecten hebben voor het borgen en levend houden van het project een bevlogen trekker, aanjager en verbinder. Een belangrijke randvoorwaarde dus voor niet alleen de start van het project maar ook voor het vervolg. In Wijchen is een projectgroep opgestart met zes werkgroepen met deelnemers vanuit verschillende organisaties (werkgroep vroegsignalering, bewegen, wonen en dementie, iedereen welkom, meer meedoen waaronder DemenTalent). De werkgroepleden en organisaties doen die activiteiten die onder hun eigen verantwoordelijkheid passen Gemeente Wijchen heeft de uitvoering van het project geborgd binnen de welzijnorganisatie. Met de organisatie zijn prestatieafspraken gemaakt. In Beuningen is een meerjarig budget beschikbaar voor mantelzorgondersteuning van waaruit voor meerdere jaren dementievriendelijke gemeenschap aangejaagd kan worden (door de gemeente). De borging ligt bij de uitvoerende welzijnsorganisatie samen met de sportcoaches. er zit veel betrokkenheid en energie in de samenleving; geef ruimte aan initiatieven, faciliteer deze en laat de samenleving de dementievriendelijke gemeenschap zelf uitvoeren en borgen.

7 Genoemde instrumenten voor het vastleggen van afspraken: prestatieafspraken tussen gemeente en partners; aandachtspunten opnemen in subsidie-voorwaarden van bijvoorbeeld (sport)verenigingen (voorlichting over dementie, inzet ikv meedoen, etc); verhalen blijven vertellen expliciet benoemen; gewoon benoemen dat je dementievriendelijk bent; meerjarenbeleids- en uitvoeringsplannen van de woningcorporatie. Aan deze discussie namen deel: Daphne Mensink, Joop en Leen, vrijwilligers uit Apeldoorn, Yvonne Kuijpers, Jolande Schevers, Wilma Barendsen Tafel 5: Slim verbinden van ( professionele) netwerken Rapport wat knelt - juni 2016 raadplegen: geeft zicht op sociale netwerken rond kwetsbare burgers en wat de hiaten daarin zijn. Eerst netwerken in beeld brengen, voordat je ze kunt verbinden. Spelregels afspreken in samenwerkingsrelaties binnen netwerken Ook accepteren dat er altijd groepen/ organisaties zullen zijn die hun eigen opvattingen en manieren van doen hebben. Pijnpunten onderling benoembaar maken door een onafhankelijke ( technisch) voorzitter Gaat het om preventie of indicatie? Duidelijk hierover zijn, omdat dit andere drijfveren met zich mee brengt. Vraagstukken en dus netwerken kleiner maken door ze in wijken of buurten te verbinden Belang van mensen met dementie voorop stellen en dat ook als maatlat bespreekbaar houden Ook oog hebben voor informele en persoonlijke relaties en deze ook kunnen benutten De GGD; kan optreden als gezondheidsmakelaar en een onafhankelijke functie vervullen. Gemeenten kopen uren bij de GGD in, dit kan verschillend per gemeente en per GGD zijn, waarvoor deze inzetbaar zijn. Ff checken dus. Aan deze discussie namen deel: Ard Kosters, Hermien Stouwdam, Barbara de Meijer, Daphne Mensink, Petra D Hont, Marjan Rameijer, Hans Hermes

8 Tafel 6: Leefbare, veilige woningen realiseren De vragen die aan tafel gesteld: Wat zijn de mogelijkheden in de woning? Wie geeft informatie aan huis? Wie zorgt voor de training van de vrijwilligers? wat is de rol van de woningcorporatie? Andrea Kuijpers geeft een korte toelichting op de trajecten wonen met dementie is Lochem, Wijchen en Beuningen. de kenmerken: doelstelling van het project is het op maat informeren en adviseren van mantelzorgers en mensen met dementie over de specifieke mogelijkheden in huis om langer thuis te kunnen blijven wonen. Hierbij gaat het onder meer om bouwkundige aspecten, inrichting en beschikbare woontechnieken of domotica. informatie is op schrift en een persoonlijk woonadvies thuis door getrainde vrijwilligers advies is toegespitst op de persoonlijke situatie van de bewoner met dementie (er is geen blauwdruk van een dementieproof woning ) hierbij wordt verdieping aangebracht aan de huistest die door meerdere gemeenten wordt gebruikt en ingezet. procesafspraken zijn gemaakt met de woningcorporatie, welzijnorganisatie als coördinator van de vrijwillige woonadviseurs, zorgtrajectbegeleiders/ casemanagers dementie, consulenten van het wmo-loket en andere relevante betrokkenen. Meer informatie is te vinden op Spectrum kan ondersteunen bij het implementeren van dit traject. Aan deze discussie namen deel: aan tafel: Marieke van Kesteren ((Oosterpoort Wooncombinatie), Joop, vrijwilliger uit Apeldoorn, André Fukkink. Interessante informatie en links Spectrum Spectrum biedt procesbegeleiding, advies & training en het meten van effecten. We doen niet alleen procesbegeleiding met en voor professionals maar we begeleiden ook bewonersgroepen of burgerinitiatieven. Kijk hiervoor ook bij Dorp als verzorgingshuis. Spectrum ondersteunt, begeleidt en adviseert gemeenten, woningcorporaties en welzijninstellingen bij de implementatie van het verdiepingsproject langer thuis wonen met dementie. Meer weten over Langer thuiswonen, Langer Thuiswonen voor mensen met dementie en/of Langer thuiswonen en migranten in uw gemeente? Neemt u dan contact op met Spectrum Carla van Dijk of René Stern tel

9 In opdracht van de provincie Gelderland en samen met VerkroostAdvies heeft Spectrum de Leidraad Langer thuis wonen ontwikkeld. De Leidraad brengt de resultaten in beeld van tien jaar samenwerken aan langer thuiswonen in Gelderland. Inspirerende voorbeelden, praktische instrumenten, cijfers en handvatten om zelf mee aan de slag te gaan. Of het nu alleen om wonen gaat of juist om een meer integrale aanpak, zoals een dementievriendelijke gemeenschap, u vindt het in de Leidraad. Andere relevante publicaties: Magazine Het geheim van de Schatkist en de website: Het geheim van de schatkist Handreiking comfortabel wonen Evaluatie Wonen met dementie in Gorssel Placemat: Wonen met dementie Nu kunnen we hier blijven wonen DemenTalent Bij DemenTalent gaat het over het in hun kracht zetten van mensen met dementie. Kijk naar hun talenten, naar wat zij wel kunnen. Zet deze talenten in in de maatschappij door hen er als vrijwilliger bij te betrekken. Hierdoor voelen zij zich nuttig en waardevol, en dit gevoel is extra belangrijk omdat het gevoels-en emotieleven van mensen met dementie erop vooruitgaat. Door gebruik te maken van hun talenten in de maatschappij, blijft de aansluiting met de maatschappij behouden en kunnen zij langer zelfstandig blijven functioneren. Zorginnovatiebureau DAZ is het kenniscentrum dat vanuit zijn visie en ervaring de landelijke implementatie van DemenTalent coördineert en faciliteert. Zorginnovatiebureau DAZ, verzorgt in het hele land trainingen over Moderne Dementiezorg. Voor medewerkers van zorg-, woon- en welzijnsorganisaties en gemeenten, familieleden en vrijwilligers. Alle trainingen van DAZ zijn praktisch, met veel oefeningen en veel aandacht voor de dagelijkse praktijk, maar ook gebaseerd op de nieuwste wetenschappelijke inzichten. Zij werken met gemengde trainingsgroepen waarin zowel professionals als familie en vrijwilligers meedoen. Informatie over trainingen:hier.

10 Samen Dementievriendelijk De campagne 'Samen maken we Nederland dementievriendelijk' is een initiatief van Alzheimer Nederland, PGGM, het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport(VWS) en het Deltaplan Dementie. De initiatiefnemers willen de komende vijf jaar Nederlanders bewust maken van de impact van dementie. Doel van de campagne is vóór 2020 iedereen in Nederland meer te laten weten van dementie én iets kan betekenen voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. Met meer oog voor wat iemand met dementie nog wel kan, in plaats van te letten op wat hij niet meer kan. Ook wil de campagne mantelzorgers meer waardering en steun geven. Kortom: in 2020 is dementie geen taboe meer en durven we elkaar gewoon om hulp te vragen én hulp te bieden. Op de website zijn video s te bekijken om te zien hoe verschillende mensen en bedrijven dementievriendelijk zijn voor hun ouders, vrienden, familieleden of klanten met dementie. Een gratis online training GOED omgaan met dementie. is beschikbare op de website. Tips over: Wat kan ik doen in mijn buurt? Wat kan ik doen voor mantelzorgers? Wat kan ik doen in mijn bedrijf?

Langer thuis wonen met dementie. Andrea Kuijpers, Spectrum Sylvia Lambrichs, gemeente Wijchen

Langer thuis wonen met dementie. Andrea Kuijpers, Spectrum Sylvia Lambrichs, gemeente Wijchen Langer thuis wonen met dementie Andrea Kuijpers, Spectrum Sylvia Lambrichs, gemeente Wijchen Van visie naar gezamenlijke uitvoering 1. Vraag van gemeenten 2. Gezamenlijke uitvoering en rol gemeente 3.

Nadere informatie

Langer thuiswonen met dementie. 24 mei 2018

Langer thuiswonen met dementie. 24 mei 2018 Langer thuiswonen met dementie 24 mei 2018 Programma Welkom en introductie Roos Scherpenzeel, DvE/Movisie Dementievriendelijke samenleving Roderik Reinstra, Alzheimer Nederland Pitch praktijkvoorbeelden

Nadere informatie

Op weg naar een dementievriendelijke wijk. Iedereen kan een steentje bijdragen. Jasper Kimenai Alzheimer Nederland

Op weg naar een dementievriendelijke wijk. Iedereen kan een steentje bijdragen. Jasper Kimenai Alzheimer Nederland Op weg naar een dementievriendelijke wijk Iedereen kan een steentje bijdragen Jasper Kimenai Alzheimer Nederland Programma 1. Wensen en behoeften 2. Dementievriendelijk Nederland 3. Programma dementievrienden

Nadere informatie

Zorgpact Teylingen

Zorgpact Teylingen Zorgpact Teylingen 2015-2016 In 2013 zijn de verschillende partijen gestart met het uitvoeren van het Zorgpact. In het Zorgpact werken de gemeente Teylingen, de huisartsen, Woonstichting Vooruitgang, Warmunda,

Nadere informatie

Wij verzoeken u vriendelijk om bijgaande brief onder de aandacht te brengen b de fracties van de politieke partijen binnen uw gemeente.

Wij verzoeken u vriendelijk om bijgaande brief onder de aandacht te brengen b de fracties van de politieke partijen binnen uw gemeente. Geachte heer, mevrouw, Wij verzoeken u vriendelijk om bijgaande brief onder de aandacht te brengen b de fracties van de politieke partijen binnen uw gemeente. Wilt u zo vriendelijk zijn om ons een ontvangst-

Nadere informatie

CHECKLIST Z.O.Z. Centrum voor Samenlevingsvraagstukken,

CHECKLIST Z.O.Z. Centrum voor Samenlevingsvraagstukken, CHECKLIST Wat is er voor nodig om veilige plekken te creëren waar mensen met een verstandelijke beperking en/of psychiatrische problematiek in contact komen met mensen zonder een dergelijke beperking?

Nadere informatie

Op weg naar een dementievriendelijke samenleving. Jasper Kimenai, Alzheimer Nederland

Op weg naar een dementievriendelijke samenleving. Jasper Kimenai, Alzheimer Nederland Op weg naar een dementievriendelijke samenleving Jasper Kimenai, Alzheimer Nederland Programma 1. Wensen en behoeften 2. Dementievriendelijk Nederland 3. Voorbeelden 4. Tips 5. Acties 6. Hoe gaan we verder?

Nadere informatie

Gemeente. In de bijlage vindt u informatie over het Steunpunt Mantelzorg en wat zij voor mogelijkheden heeft voor mantelzorgers.

Gemeente. In de bijlage vindt u informatie over het Steunpunt Mantelzorg en wat zij voor mogelijkheden heeft voor mantelzorgers. Gemeente Beuningen Memo Van Aan Datum Onderwerp J. Kersten Commissie Samenleving 13 maart 2017 Mantelzorg in Beuningen Registratienummer : INT17.0132 Registratiecode : 11 11 Beste commissieleden, In de

Nadere informatie

Presentatie d.d. 23/4/2013 Huis van de Buurt Huis van.

Presentatie d.d. 23/4/2013 Huis van de Buurt Huis van. Presentatie d.d. 23/4/2013 Huis van de Buurt Huis van. Logo Huis van de Buurt Caroline van Gessel, coördinator Huis van de Buurt St. Zorgcentra de Betuwe Stel U wordt nu geboren, hoe zou u de zorg en welzijn

Nadere informatie

Niet-pluis gevoel & tijdig signaleren

Niet-pluis gevoel & tijdig signaleren Niet-pluis gevoel & tijdig signaleren Bij het tijdig signaleren van dementie is laagdrempelige informatie en voorlichting over de ziekte van groot belang. Begrijpelijke publieksinformatie voor mensen met

Nadere informatie

Sfeerimpressie netwerkbijeenkomst Preventie in de Buurt 19 maart 2015 in Haarlem

Sfeerimpressie netwerkbijeenkomst Preventie in de Buurt 19 maart 2015 in Haarlem Sfeerimpressie netwerkbijeenkomst Preventie in de Buurt 19 maart 2015 in Haarlem In Haarlem vond de tweede regionale bijeenkomst van het project Preventie in de Buurt plaats. Professionals vanuit de publieke

Nadere informatie

Werkvloer mantelzorg en vrijwilligers

Werkvloer mantelzorg en vrijwilligers Werkvloer mantelzorg en vrijwilligers Thema/Bron/Beleid Ondersteuning vrijwilligers/ mantelzorgers, WMO prestatieveld 4 Begroting 2015 Bedrag Notitie Mantelzorg Notitie Vrijwilligers AWBZ Pakketmaatregel

Nadere informatie

Gezondheiden Zorg in Overijssel

Gezondheiden Zorg in Overijssel Gezondheiden Zorg in Overijssel Ontwikkelingen en Perspectieven Hans Peter Benschop Gemeente Hof van Twente Goor, 1 juni 2016 Hof van Twente Gezond Gemiddelde leeftijd hoger dan Nederlandse gemiddelde

Nadere informatie

Wij blijven hier wonen. De Heumense aanpak

Wij blijven hier wonen. De Heumense aanpak Wij blijven hier wonen De Heumense aanpak Opbouw presentatie, deel 1 De workshop Wij blijven hier wonen Projectaanpak en organisatie Rol en meerwaarde belangenbehartigers Hoe eigen verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Dementievriendelijke samenleving. Ontmoeting in de buurt, 20 mei 2015 Julie Meerveld, Alzheimer Nederland

Dementievriendelijke samenleving. Ontmoeting in de buurt, 20 mei 2015 Julie Meerveld, Alzheimer Nederland Dementievriendelijke samenleving Ontmoeting in de buurt, 20 mei 2015 Julie Meerveld, Alzheimer Nederland Programma 1. Dementie: waarom is dit voor mij van belang? 2. Beeldvorming over dementie 3. Hoe kan

Nadere informatie

Inwoners. Ik wil vrijwilligerswerk doen, maar kan/ wil die verantwoordelijkheid niet altijd dragen. context: waar sta je?

Inwoners. Ik wil vrijwilligerswerk doen, maar kan/ wil die verantwoordelijkheid niet altijd dragen. context: waar sta je? Inwoners Ik wil vrijwilligerswerk doen, maar kan/ wil die verantwoordelijkheid niet altijd dragen Individualistisch Samenwerkend Inwoners Ik heb een idee om mijn buurt te verbeteren, maar heb daar de ondersteuning

Nadere informatie

Dementie Coöperatie Oisterwijk. Presentatie Rabobank Hart van Brabant Themagroep zorg en ouderen 24 juni 2015

Dementie Coöperatie Oisterwijk. Presentatie Rabobank Hart van Brabant Themagroep zorg en ouderen 24 juni 2015 Dementie Coöperatie Oisterwijk Presentatie Rabobank Hart van Brabant Themagroep zorg en ouderen 24 juni 2015 dementie: Brabantse feiten Verhouding aantal mensen met dementie in de Brabantse bevolking 2012

Nadere informatie

Op het snijvlak van Zorg en Welzijn. De eerste lijn, alle facetten in beeld leergang Jan van Es instituut 5 januari 2015

Op het snijvlak van Zorg en Welzijn. De eerste lijn, alle facetten in beeld leergang Jan van Es instituut 5 januari 2015 Op het snijvlak van Zorg en Welzijn De eerste lijn, alle facetten in beeld leergang Jan van Es instituut 5 januari 2015 Even voorstellen Bureau Meulmeester & Veltman Kernthema s: samenwerking, kwaliteit

Nadere informatie

Dementievriendelijke gemeenschap. Iedereen kan een steentje bijdragen. Herman Post Jasper Kimenai Alzheimer Nederland

Dementievriendelijke gemeenschap. Iedereen kan een steentje bijdragen. Herman Post Jasper Kimenai Alzheimer Nederland Dementievriendelijke gemeenschap Iedereen kan een steentje bijdragen Herman Post Jasper Kimenai Alzheimer Nederland Programma 1. Wensen en behoeften 2. Dementievriendelijk Nederland 3. Programma dementievrienden

Nadere informatie

Peel Duurzaam Gezond

Peel Duurzaam Gezond Peel Duurzaam Gezond EXPERT MEETING KWETSBARE OUDEREN NAAR EEN GEZAMENLIJKE ACTIEAGENDA IN 2017 15 DECEMBER 2016 Uitgangspunten Peel Duurzaam Gezond Dit vraagt anders / innovatief kijken naar: 1. De patiënt,

Nadere informatie

Aanvraag subsidie Gemeente Teylingen

Aanvraag subsidie Gemeente Teylingen Aanvraag subsidie Gemeente Teylingen Aan: Burgemeester en Wethouders van gemeente Teylingen Benut het talent van mensen met dementie talentvolle vrijwilliger met dementie Kijk naar wat de talenten van

Nadere informatie

DE PIRAMIDE WERKT BEWEEGT

DE PIRAMIDE WERKT BEWEEGT DE PIRAMIDE WERKT In de overgang naar een nieuwe manier van het organiseren van zorg en ondersteuning in Nederland, is de WMO piramide een goed hulpmiddel. ZIVA heeft de piramide vertaald naar een praktische

Nadere informatie

Eén. contract. Eén. opdracht. Eén. missie. Meer dan 100 partners Meer dan 1000 professionals

Eén. contract. Eén. opdracht. Eén. missie. Meer dan 100 partners Meer dan 1000 professionals Eén opdracht Eén contract Meer dan 100 partners Meer dan 1000 professionals Eén missie 1 Het gewone leven Vrijwilligers- & Verenigingswerk Ons speelveld Mantelzorg & Welzijn Participatie & Inkomen & Schuldhulpverlening

Nadere informatie

Samen maken we Nederland Dementievriendelijk

Samen maken we Nederland Dementievriendelijk Samen maken we Nederland Dementievriendelijk Achtergrond Achtergrond Samen dementievriendelijk is een initiatief van Alzheimer Nederland, PGGM en het Ministerie van VWS - en is onderdeel van Deltaplan

Nadere informatie

Niet vergeten, samen doen! Alzheimer Nederland afd. Stad Utrecht Marianne Stadlander, voorzitter Utrecht, 28 januari 2015

Niet vergeten, samen doen! Alzheimer Nederland afd. Stad Utrecht Marianne Stadlander, voorzitter Utrecht, 28 januari 2015 Niet vergeten, samen doen! Alzheimer Nederland afd. Stad Utrecht Marianne Stadlander, voorzitter Utrecht, 28 januari 2015 Niet vergeten, samen doen! Wie zijn wij en wat doen wij? Om wie gaat het? Wat vindt

Nadere informatie

opdrachtformulering subsidiëring MEE 2017

opdrachtformulering subsidiëring MEE 2017 opdrachtformulering subsidiëring MEE 2017 Aanleiding Met ingang van 1 januari 2015 zijn de gemeenten verantwoordelijk voor de cliëntondersteuning voor alle inwoners, voorheen was dit een verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Werkplan dementievriendelijke gemeente Eersel 2017

Werkplan dementievriendelijke gemeente Eersel 2017 Werkplan dementievriendelijke gemeente Eersel 2017 Inleiding In februari 2015 heeft het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Eersel de intentieverklaring dementievriendelijke gemeente

Nadere informatie

Ouder worden in Maassluis

Ouder worden in Maassluis Ouder worden in Maassluis Samenvatting discussiebijeenkomsten Ouderen ten behoeve van de Heroriëntatie van het ouderenbeleid in de gemeente Maassluis. Sector Welzijn Juli 2003 Voorwoord Nederland vergrijst

Nadere informatie

Wijkplan Centrum/ Noord-West. Internet-versie

Wijkplan Centrum/ Noord-West. Internet-versie Wijkplan 2015 Centrum/ Noord-West Internet-versie Inhoudsopgave 1. Visie Pagina 2 2. Wijkanalyse Pagina 3 3. Conclusie Pagina 5 Wijkplan 2015 CNW, maart 2015 Pagina 1 1. Visie De visie van Veens luid:

Nadere informatie

Gezondheidsachterstanden. Gelijke kansen voor iedereen

Gezondheidsachterstanden. Gelijke kansen voor iedereen Gezondheidsachterstanden Gelijke kansen voor iedereen Goede gezondheid: niet voor iedereen Een goede gezondheid is een groot goed, voor de individuele burger én voor de samenleving als geheel. We worden

Nadere informatie

Dementievriendelijke gemeenschap. Ontmoeting in de buurt, 25 februari 2015 Jasper Kimenai, Alzheimer Nederland

Dementievriendelijke gemeenschap. Ontmoeting in de buurt, 25 februari 2015 Jasper Kimenai, Alzheimer Nederland Dementievriendelijke gemeenschap Ontmoeting in de buurt, 25 februari 2015 Jasper Kimenai, Alzheimer Nederland Programma 1. Cijfers en Feiten 2. Waarom is dit voor mij van belang? 3. Wat is dementie? 4.

Nadere informatie

Aandacht voor dementie

Aandacht voor dementie Aandacht voor dementie Informatie over dementie en de beschikbare hulp in de gemeente Heumen Samen staan we sterker! #Alzheimer Nederland gemeente Heumen leven samen Dementie is heel ingrijpend. Als u

Nadere informatie

Dementievriendelijke gemeenten. Stappenplan

Dementievriendelijke gemeenten. Stappenplan Dementievriendelijke gemeenten Stappenplan Uw gemeente dementievriendelijk. Waarom? Aantal mensen met dementie in uw gemeente groeit. Meer mantelzorgers, inwoners en organisaties krijgen te maken met dementie.

Nadere informatie

We worden steeds ouder. Notitie Ouderen

We worden steeds ouder. Notitie Ouderen We worden steeds ouder Notitie Ouderen Apeldoorn, maart 2018 We worden steeds ouder We worden steeds ouder en we blijven langer thuis wonen. Ouder worden kent verschillende fases. De 65+er van nu is actief

Nadere informatie

Roermond, stad voor iedereen. Plan van aanpak

Roermond, stad voor iedereen. Plan van aanpak Roermond, stad voor iedereen Plan van aanpak 2018-2019 Alzheimer Centrum Limburg Alzheimer Midden Limburg Hulp bij Dementie Gemeente Roermond www.dementievriendelijkroermond.nl December 2017 I. Inleiding

Nadere informatie

SAMENVATTING BOUWSTENEN ZELFMANAGEMENT EN PASSENDE ZORG

SAMENVATTING BOUWSTENEN ZELFMANAGEMENT EN PASSENDE ZORG SAMENVATTING ZELFMANAGEMENT EN PASSENDE ZORG INLEIDING ZELFMANAGEMENT EN PASSENDE ZORG In samenwerking met de deelnemers van het De Bouwstenen zijn opgebouwd uit thema s die Bestuurlijk Akkoord GGZ zijn

Nadere informatie

Samenvatting Leefbaarheid in kaart voor sociale wijkteams Land van Cuijk

Samenvatting Leefbaarheid in kaart voor sociale wijkteams Land van Cuijk Samenvatting Leefbaarheid in kaart voor sociale wijkteams Land van Cuijk Onderzoek naar de wensen, behoeften en bijdragen van inwoners uit Padbroek, Cuijk Alex de Veld, Daniëlle Damoiseaux MSc., dr. Martha

Nadere informatie

Besteding mantelzorgcomplimentgelden De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN (050)

Besteding mantelzorgcomplimentgelden De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN (050) Besteding mantelzorgcomplimentgelden 2018 J.Y. Bruining De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN (050) 367 62 68 1 6675440 - Geachte heer, mevrouw, Volgens het rapport van het Sociaal

Nadere informatie

Veldraadpleging Dementienetwerk Netwerk Kwetsbare ouderen

Veldraadpleging Dementienetwerk Netwerk Kwetsbare ouderen Veldraadpleging Dementienetwerk Netwerk Kwetsbare ouderen 4 oktober 2018 Meta Vrijhoef Coördinator Dementienetwerk West-Brabant Visie Dementienetwerk Het faciliteren van afstemming binnen de regio West-Brabant

Nadere informatie

Reactie op advies Mantelzorgondersteuning en waardering

Reactie op advies Mantelzorgondersteuning en waardering bericht Ontwikkeling Maatschappelijke Ontwikkeling Retouradres: Postbus 10007, 8000 GA Zwolle Participatieraad Zwolle t.a.v. de heer J. van der Heiden Sassenstraat 33 8011 PB..ZWOLLE Stadskantoor Lübeckplein

Nadere informatie

Balans vinden in zorgen voor jezelf en voor een ander

Balans vinden in zorgen voor jezelf en voor een ander Balans vinden in zorgen voor jezelf en voor een ander Wanneer je zorgt voor een partner, kind of naaste uit je omgeving met Niet Aangeboren Hersenletsel kan het een uitdaging zijn balans te vinden in de

Nadere informatie

DEMENTIEPROOFMETER 2015 Gemeente Helmond Ja Nee

DEMENTIEPROOFMETER 2015 Gemeente Helmond Ja Nee DEMENTIEPROOFMETER 2015 Gemeente Helmond Ja Nee 1.a Uw gemeente kent/heeft een actuele sociale kaart dementie opgebouwd uit vragersperspectief met het aanbod in uw gemeente en in de eigen regio. 1 wel

Nadere informatie

Integrale aanpak What s in a name? Studiedag 3 november 2016

Integrale aanpak What s in a name? Studiedag 3 november 2016 Integrale aanpak What s in a name? Studiedag 3 november 2016 Nieuw, ervaren of expert? - Wie zitten er in de zaal? - Welke vragen leven er? In het kort - GIDS gelden - Gezondheidsverschillen - Integrale

Nadere informatie

Voor en met elkaar : burgerinitiatieven worden beloond

Voor en met elkaar : burgerinitiatieven worden beloond Voor en met elkaar : burgerinitiatieven worden beloond Verenigingen, stichtingen en instellingen barsten doorgaans van de ambities en toekomstplannen. Maar om ze te realiseren heb je financiële middelen

Nadere informatie

Doet uw organisatie al mee? Samen. maken we het Nederlandse bedrijfsleven. dementievriendelijk

Doet uw organisatie al mee? Samen. maken we het Nederlandse bedrijfsleven. dementievriendelijk Doet uw organisatie al mee? Samen maken we het Nederlandse bedrijfsleven dementievriendelijk Met plezier boodschappen doen, óók als iemand dementie krijgt. Dankzij de training weten onze medewerkers hoe

Nadere informatie

Participatieverslag Nieuw & Anders

Participatieverslag Nieuw & Anders Participatieverslag Nieuw & Anders Op 26 en 31 maart vonden twee bijeenkomsten plaats met de titel Nieuw & Anders plaats. Twee bijeenkomsten die druk bezocht werden door vrijwilligers, verenigingen en

Nadere informatie

Rapportage Onderzoek Mantelzorg

Rapportage Onderzoek Mantelzorg Rapportage Onderzoek Mantelzorg Westelijke Mijnstreek, september 2015 Inhoudsopgave pagina Inleiding - 1-1. Voorbereiding - 2-2. Bevindingen - 3-3. Conclusie & aanbevelingen - 5-4. Dankwoord - 6 - Inleiding

Nadere informatie

Startnotitie Integraal beleidsplan sociaal domein

Startnotitie Integraal beleidsplan sociaal domein Startnotitie Integraal beleidsplan sociaal domein Voorwoord Versie: 27 januari 2017 In De kracht van Coevorden hebben we beschreven wat onze visie is op het Sociaal Domein en hoe het sociaal domein in

Nadere informatie

Start van Best Dementie Vriendelijk 2012

Start van Best Dementie Vriendelijk 2012 Start van Best Dementie Vriendelijk 2012 bespreking in de seniorenraad Best en de werkgroep zorg. in de regio Son en Breugel, Oirschot en Best is duidelijk behoefte aan begeleiding en informatievoorziening

Nadere informatie

Ketenzorg Dementie Midden-Brabant. Samenwerking tussen gemeenten en zorgverzekeraars 6 februari 2017

Ketenzorg Dementie Midden-Brabant. Samenwerking tussen gemeenten en zorgverzekeraars 6 februari 2017 Ketenzorg Dementie Midden-Brabant Samenwerking tussen gemeenten en zorgverzekeraars 6 februari 2017 1 1. Inleiding Zowel gemeenten als zorgverzekeraars hebben een taak in het ondersteunen van mensen met

Nadere informatie

'Voor mekaar, actieprogramma gericht op het bestrijden van eenzaamheid'

'Voor mekaar, actieprogramma gericht op het bestrijden van eenzaamheid' 'Voor mekaar, actieprogramma gericht op het bestrijden van eenzaamheid' Voor Mekaar is de titel van het Rotterdamse actieprogramma gericht op het bestrijden van eenzaamheid (december 2014). Het volledige

Nadere informatie

Mantelzorg en mantelzorgondersteuning

Mantelzorg en mantelzorgondersteuning Welzijn Ouderen Thuisadministratie Mantelzorg en mantelzorgondersteuning Voor iedereen in Amsterdam-Noord. Dus ook voor u! Doras Maatschappelijke dienstverlening Amsterdam-Noord Mantelzorg en mantelzorgondersteuning

Nadere informatie

Met elkaar in beweging voor een goede toekomst! Koersplan Savant Zorg Samen in beweging

Met elkaar in beweging voor een goede toekomst! Koersplan Savant Zorg Samen in beweging Met elkaar in beweging voor een goede toekomst! Koersplan Savant Zorg 2017-2020 Samen in beweging De wens van cliënten staat voorop in onze zorg. Bij hen ligt de regie. We zijn samen in beweging Als organisatie

Nadere informatie

19-11- 15. Waarom? 1. Dementie in Nederland. Programma. 1. Wensen en behoeften. 1. Wensen en behoeften. Een dementievriendelijke gemeenschap

19-11- 15. Waarom? 1. Dementie in Nederland. Programma. 1. Wensen en behoeften. 1. Wensen en behoeften. Een dementievriendelijke gemeenschap Een dementievriendelijke gemeenschap Iedereen kan een steentje bijdragen Jasper Kimenai Alzheimer Nederland Wies Arts Pgraad/ Stichting Zet Programma 2. Dementievriendelijk 3. Programma dementievrienden

Nadere informatie

Werkplan dementievriendelijke gemeente Eersel 2018

Werkplan dementievriendelijke gemeente Eersel 2018 Werkplan dementievriendelijke gemeente Eersel 2018 Inleiding In februari 2015 heeft het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Eersel de intentieverklaring dementievriendelijke gemeente

Nadere informatie

Veranderingsprocessen en vernieuwing in het sociale domein. Marike Hafkamp, MSc Apeldoorn, 30 oktober 2014

Veranderingsprocessen en vernieuwing in het sociale domein. Marike Hafkamp, MSc Apeldoorn, 30 oktober 2014 Veranderingsprocessen en vernieuwing in het sociale domein Marike Hafkamp, MSc Apeldoorn, 30 oktober 2014 1 De landelijke ontwikkelingen Regeerakkoord: Decentralisaties naar gemeenten: 1. AWBZ begeleiding,inkomensondersteuning,

Nadere informatie

Op weg naar een uitvoeringsplan Sociale Agenda College 10 maart 2015

Op weg naar een uitvoeringsplan Sociale Agenda College 10 maart 2015 Op weg naar een uitvoeringsplan Sociale Agenda 2015 College 10 maart 2015 Uitvoeringsplan 2015 Bondig: sheets / punten plus bijlagen Innovatie-agenda 2015: o Veranderstrategie / methodiek o Overzicht lokale

Nadere informatie

Het advies van de ASD.

Het advies van de ASD. Het advies van de ASD. Kenmerk: ASD18.B.010 Dementie Meneer H. heeft de diagnose beginnende dementie. Zijn vrouw wil graag dat haar man zo lang mogelijk thuis kan blijven wonen. Dat gaat haar alleen lukken

Nadere informatie

Bijlage 1 Snelkookpansessie gebiedsgericht financieren en organiseren

Bijlage 1 Snelkookpansessie gebiedsgericht financieren en organiseren Bijlage 1 Snelkookpansessie gebiedsgericht financieren en organiseren 7 juni 2016 De Post-It s per ingrediënt 1. Van opdrachten per aanbieder naar één wijkopdracht Ruwaard Iets met basisinkomen doen De

Nadere informatie

Betekenisvol, integraal en effectief samenwerken rond oudere inwoners

Betekenisvol, integraal en effectief samenwerken rond oudere inwoners Betekenisvol, integraal en effectief samenwerken rond oudere inwoners ROHA werkconferentie 29 november 2018 Edith de la Fuente, senior adviseur Raedelijn / projectleider ouderenzorg Hannie Olthuis, POH-ouderen/kwaliteitsmedewerker

Nadere informatie

Zorg na de diagnose. Emete Solmaz, specialist ouderengeneeskunde, Royaal Thuis Brian Sinnema, casemanager dementie, HWW Zorg

Zorg na de diagnose. Emete Solmaz, specialist ouderengeneeskunde, Royaal Thuis Brian Sinnema, casemanager dementie, HWW Zorg Zorg na de diagnose Emete Solmaz, specialist ouderengeneeskunde, Royaal Thuis Brian Sinnema, casemanager dementie, HWW Zorg Disclosure belangen sprekers Potentiële belangenverstrengeling Voor bijeenkomst

Nadere informatie

De slimste route? Vormgeven toegang

De slimste route? Vormgeven toegang De slimste route? Vormgeven toegang Grote veranderingen in zorg en ondersteuning Taken vanuit AWBZ, Jeugdzorg, Werk en inkomen. Passend onderwijs (toegang tot onderwijs) De slimste route (voor Hengelo)

Nadere informatie

Scholder an Scholder Verenigen voor de toekomst Werken met de methodiek scholder an scholder 2.0

Scholder an Scholder Verenigen voor de toekomst Werken met de methodiek scholder an scholder 2.0 Scholder an Scholder 2.0 - Verenigen voor de toekomst Werken met de methodiek scholder an scholder 2.0 Opdracht Bestuurlijk Overleg Sport; 7 december 2016 Evaluatie van scholder an scholder (1.0) leert

Nadere informatie

Buurthuizen en activiteiten

Buurthuizen en activiteiten Invalshoek: een wijkbudget voor activiteiten We stoppen met de financiering van (een gedeelte van) de huidige activiteiten in de wijk en stellen per wijk een budget beschikbaar voor initiatieven van inwoners

Nadere informatie

Focus op dementie in de gemeente. Julie Meerveld, hoofd belangenbehartiging

Focus op dementie in de gemeente. Julie Meerveld, hoofd belangenbehartiging Focus op dementie in de gemeente Julie Meerveld, hoofd belangenbehartiging Van Zanen blij met Focusbrief gemeenten Dementie en Wmo 2015 Centrale begrippen in de Wmo zoals meedoen in de maatschappij, zelfredzaamheid

Nadere informatie

Dementievriendelijke samenleving. Kenniscirkel Dementievriendelijke Gemeente Wijchen, 8 maart 2016 Jo Robeerst, voorzitter Regio Nijmegen

Dementievriendelijke samenleving. Kenniscirkel Dementievriendelijke Gemeente Wijchen, 8 maart 2016 Jo Robeerst, voorzitter Regio Nijmegen Dementievriendelijke samenleving Kenniscirkel Dementievriendelijke Gemeente Wijchen, 8 maart 2016 Jo Robeerst, voorzitter Regio Nijmegen Prognose groei Inleiding Dementie Wat is dementie? Dementie in beeld

Nadere informatie

Netwerk Dementie Drenthe. Datum: 4 oktober 2018 Naam: Astrid van der Schot

Netwerk Dementie Drenthe. Datum: 4 oktober 2018 Naam: Astrid van der Schot Netwerk Dementie Drenthe Datum: 4 oktober 2018 Naam: Astrid van der Schot Introductie Geschiedenis LDP Drenthe in 2006 dementiezorg regionaal verbeteren 2009 Stichting Dementie Drenthe, neutrale en onafhankelijke

Nadere informatie

Visienota netwerk Samen tegen eenzaamheid in Den Helder

Visienota netwerk Samen tegen eenzaamheid in Den Helder Visienota netwerk Samen tegen eenzaamheid in Den Helder Inleiding Eenzaamheid is een groot maatschappelijk probleem. Mensen die zich eenzaam voelen zijn over het algemeen angstiger, achterdochtiger, wantrouwiger

Nadere informatie

Samenwerken aan welzijn

Samenwerken aan welzijn Samenwerken aan welzijn Richting en houvast 17 november 2017 Het organiseren van welzijn Het afgelopen jaar hebben we met veel inwoners en maatschappelijke partners gesproken. Hiermee hebben we informatie

Nadere informatie

Daarvoor gaat u naar Minters

Daarvoor gaat u naar Minters Opvoeden & Opgroeien Eigen functioneren & Relaties Een leefbare buurt Daarvoor gaat u naar Minters U weet zelf vaak het beste wat goed is voor uzelf of uw gezin. En u gaat voor goede raad of praktische

Nadere informatie

Barnevelds Manifest waardig ouder worden 12 maart 2018

Barnevelds Manifest waardig ouder worden 12 maart 2018 Barnevelds Manifest waardig ouder worden 12 maart 2018 Ten geleide Naar aanleiding van het manifest Waardig ouder worden. *) De ondertekenaars van onderstaand manifest willen het landelijk beleid met betrekking

Nadere informatie

Marktconsultatie #IndeBuurt Joost van Ravesteyn - 21 maart 2016

Marktconsultatie #IndeBuurt Joost van Ravesteyn - 21 maart 2016 Marktconsultatie #IndeBuurt Joost van Ravesteyn - 21 maart 2016 Agenda 16:00 Opening, welkom 16:10 Toelichting op ambitie en vraagstelling 16:40 Vragen 17:40 Vervolgstappen 18:00 Afsluiting Mededelingen

Nadere informatie

Voorstel/alternatieven. Inhoud aanvraag/aanleiding ambtshalve besluit. Wettelijke grondslag. Inhoud extern advies

Voorstel/alternatieven. Inhoud aanvraag/aanleiding ambtshalve besluit. Wettelijke grondslag. Inhoud extern advies Raadsvergadering d.d. 29 augustus 2013 Aan de raad Voorstraat 31, 4491 EV Wissenkerke Postbus 3, 4490 AA Wissenkerke Tel 14 0113 Fax (0113) 377300 No. 14. Wissenkerke, 11 juli 2013 Onderwerp: Notitie Uitgangspunten

Nadere informatie

Thuis met dementie: Kansen en zorgen in 2013

Thuis met dementie: Kansen en zorgen in 2013 Thuis met dementie: Kansen en zorgen in 2013 Samenwerking in de eerste lijn voor patiënten met dementie 23 mei 2013 Drs. J. Meerveld Manager Belangenbehartiging en zorgvernieuwing, Alzheimer Nederland

Nadere informatie

NIEUWS VAN DE STEUNPUNTEN MANTELZORG

NIEUWS VAN DE STEUNPUNTEN MANTELZORG NIEUWS VAN DE STEUNPUNTEN MANTELZORG Datum: oktober 2016 Geachte heer, mevrouw, Middels deze nieuwsbrief willen wij u graag informeren over nieuws en activiteiten voor mantelzorgers. Bij sommige activiteiten

Nadere informatie

Waardig Ouder Worden in gemeente Barneveld

Waardig Ouder Worden in gemeente Barneveld Waardig Ouder Worden in gemeente Barneveld 12 maart 2018 Wij onderschrijven het landelijk manifest Waardig ouder worden en vertaald naar Waardig ouder worden in de gemeente Barneveld. We zijn er van overtuigd

Nadere informatie

ZonMw project Tools ter bevordering effectieve samenwerking preventiecuratie

ZonMw project Tools ter bevordering effectieve samenwerking preventiecuratie ZonMw project Tools ter bevordering effectieve samenwerking preventiecuratie in de wijk 1 november 2013, Congres Eerste Lijn Ilse Storm (beleidsonderzoeker, AWPG, RIVM) Anke van Gestel (epidemioloog, AWPG,

Nadere informatie

2.1. Deelplan Signaleren

2.1. Deelplan Signaleren 2.1. Deelplan Signaleren Naam Signaleren Categorie 2 deelplan Resultaten 2, 3, 4, 14, 17, 33, Organisaties THUIS en Startpunt in samenwerking met VCW, 40 Solidez, e.a. 1. Waarom Mensen met een hulpvraag

Nadere informatie

22-4-2015. Onderwerpen. Veranderingen in de zorg. helpt samenwerken?! Veranderingen in het zorgaanbod. Veranderingen: ouderen.

22-4-2015. Onderwerpen. Veranderingen in de zorg. helpt samenwerken?! Veranderingen in het zorgaanbod. Veranderingen: ouderen. Onderwerpen Veranderingen in de zorg. helpt samenwerken?! 14 april 2015 Minke Nieuwboer, adviseur Radboudumc, PVI; coördinator DementieNet 1. Welke veranderingen in de zorg 2. Samenwerken; motieven en

Nadere informatie

De geschiedenis.3. Vrijwillig of vrijblijvend De stap naar verbreding 4. Financiële onderbouwing..5. Opbrengsten...6. Risico(beperking)...

De geschiedenis.3. Vrijwillig of vrijblijvend De stap naar verbreding 4. Financiële onderbouwing..5. Opbrengsten...6. Risico(beperking)... INHOUD De geschiedenis.3 Vrijwillig of vrijblijvend De stap naar verbreding 4 Financiële onderbouwing..5 Opbrengsten...6 Risico(beperking)...6 De geschiedenis Het ontstaan van de Bewonersvereniging Kerk-Avezaath.

Nadere informatie

Dementiemonitor Mantelzorg 2016 Mantelzorgers over zorgbelasting en ondersteuning

Dementiemonitor Mantelzorg 2016 Mantelzorgers over zorgbelasting en ondersteuning Dementiemonitor Mantelzorg 2016 Mantelzorgers over zorgbelasting en ondersteuning Daniëlle Jansen (NIVEL) Wendy Werkman (Alzheimer Nederland) Anneke L. Francke (NIVEL) Samenvatting en aanbevelingen Het

Nadere informatie

Wij. maken Dordt SAMEN AAN DE SLAG MET INITIATIEVEN. Wij maken Dordt Samen aan de slag met initiatieven

Wij. maken Dordt SAMEN AAN DE SLAG MET INITIATIEVEN. Wij maken Dordt Samen aan de slag met initiatieven Wij maken Dordt SAMEN AAN DE SLAG MET INITIATIEVEN SAMEN AAN DE SLAG MET INITIATIEVEN Waar mensen elkaar ontmoeten, ontstaan als vanzelf nieuwe netwerken en initiatieven. Inwoners die met elkaar samenwerken.

Nadere informatie

Speerpunten Sociaal Domein WoON Twente. Een moreel kompas Impressie bijeenkomst 12 juli 2017

Speerpunten Sociaal Domein WoON Twente. Een moreel kompas Impressie bijeenkomst 12 juli 2017 Speerpunten Sociaal Domein WoON Twente Een moreel kompas Impressie bijeenkomst 12 juli 2017 Prioritering speerpunten (deel 1) 15 Huurzame woningen: betaalbaar en duurzaam wonen (opm. kleinere woningen

Nadere informatie

Plan organisatie ouderenzorg in de wijk of gemeente Regio Zwolle

Plan organisatie ouderenzorg in de wijk of gemeente Regio Zwolle Plan organisatie ouderenzorg in de wijk of gemeente Regio Zwolle Datum: augustus 2015 Versienummer: 1 Het plan organisatie ouderenzorg is ontwikkeld door: Olof Schwantje en Dita van Leeuwen (HRZ), Carla

Nadere informatie

Putten, 22 december 2015. Aan het College van Burgemeester en Wethouders Gemeente Putten.

Putten, 22 december 2015. Aan het College van Burgemeester en Wethouders Gemeente Putten. Putten, 22 december 2015 Aan het College van Burgemeester en Wethouders Gemeente Putten. Betreft: Mantelzorgondersteuning Gemeente Putten 2016 Geacht College, Op 1 december jl. ontving de Wmo-raad de adviesaanvraag

Nadere informatie

Radboud Alzheimer Centrum, congres 21 September 2017

Radboud Alzheimer Centrum, congres 21 September 2017 Dr. José Peeters, onderzoeker, projectcoördinator Dr. Marjolein van der Marck, projectleider Ingrid Schouten-Minten, oud-mantelzorger Radboud Alzheimer Centrum, congres 21 September 2017 Doel van het project

Nadere informatie

We zijn het eens en hebben het helder. Samenvatting van onze ambitie. 1. Ambitie

We zijn het eens en hebben het helder. Samenvatting van onze ambitie. 1. Ambitie Aan : Geriatrisch Netwerk Van : Jan Lam, programmamanager Onderwerp : Ambitie, doelen en activiteiten Geriatrisch Netwerk (versie G [= goed]) Datum : 5-12-2017 Status : Overeengekomen op het overleg van

Nadere informatie

Checklist dementievriendelijk beleid voor de gemeenten in Groningen Versie Juli

Checklist dementievriendelijk beleid voor de gemeenten in Groningen Versie Juli Checklist dementievriendelijk beleid voor de gemeenten in Groningen Versie Juli 2018 www.mensenmetdementiegroningen.nl Inleiding De checklijst kan gebruikt worden om na te gaan of de gemeente dementievriendelijk

Nadere informatie

Geef inhoud aan gemeentelijk beleid

Geef inhoud aan gemeentelijk beleid Geef inhoud aan gemeentelijk beleid met kennis, advies en trainingen van MOVISIE Decentralisatie van de jeugdzorg, de overheveling van de functie- begeleiding uit de AWBZ, de komst van de Wet Werken naar

Nadere informatie

Succesvol samenwerken met inwoners. Amersfoort, 11 april 2019

Succesvol samenwerken met inwoners. Amersfoort, 11 april 2019 Succesvol samenwerken met inwoners Amersfoort, 11 april 2019 Buurtverbindersdag 2017 500+ buurtverbinders & professionals getraind 2 actief in 45+ steden en dorpen Onze missie: dat inwoners en organisaties

Nadere informatie

Senioren ontmoeten elkaar. Verslag van 2 oktober 2010

Senioren ontmoeten elkaar. Verslag van 2 oktober 2010 Senioren ontmoeten elkaar Verslag van 2 oktober 2010 Meer overeenkomsten dan verschillen Dit is, in het kort, de conclusie van de lunchbijeenkomst Senioren ontmoeten elkaar 1 op 2 oktober 2010. De lunchbijeenkomst

Nadere informatie

Het verhaal van Careyn Het Dorp

Het verhaal van Careyn Het Dorp Het verhaal van Careyn Het Dorp Het Dorp staat voor een nieuwe manier van werken. Een werkwijze die de klant en kwaliteit van leven centraal stelt en waarbij onze zorgprofessional aan zet is. Het Dorp

Nadere informatie

Resultaten onderzoek cop smakelijk

Resultaten onderzoek cop smakelijk Resultaten onderzoek cop smakelijk Partnerorganisaties van de Brabantse proeftuin dementie signaleren een probleem bij (alleenstaande) mensen met dementie en het nuttigen van maaltijden. Die organisaties

Nadere informatie

Zelfstandig wonen midden in de gemeenschap

Zelfstandig wonen midden in de gemeenschap Zelfstandig wonen midden in de gemeenschap Haps Centraal in Haps ligt de SchitteRing. Een kleinschalige woonvorm met een eigentijds, sfeervol karakter en een sterke binding met de dorpsgemeenschap. Dankzij

Nadere informatie

Workshop Dementie-netwerk RPD en Alzheimer Nederland Afd. West-Brabant

Workshop Dementie-netwerk RPD en Alzheimer Nederland Afd. West-Brabant Workshop Dementie-netwerk RPD en Alzheimer Nederland Afd. West-Brabant Voorstellen (15 minuten) Alzheimer Nederland Afdeling West-Brabant RPD dementie-netwerk Meerwaarde samenwerking Uit elkaar in groepjes

Nadere informatie

Mantelzorg & mantelzorgondersteuning

Mantelzorg & mantelzorgondersteuning Welzijn Ouderen Thuisadministratie Mantelzorg & mantelzorgondersteuning Voor iedereen in Amsterdam-Noord. Dus ook voor u! Doras Maatschappelijke dienstverlening Amsterdam-Noord Zorgt u voor een naaste

Nadere informatie

Aanwezig: mevrouw Graven (Ria), de heer Statema (Bert), mevrouw Vrolijks (Dorien), mevrouw White-Roga (Jovanka) en mevrouw Willems (Christine)

Aanwezig: mevrouw Graven (Ria), de heer Statema (Bert), mevrouw Vrolijks (Dorien), mevrouw White-Roga (Jovanka) en mevrouw Willems (Christine) Verslag Bijeenkomst : Cliëntenraad Beuningen Datum : 21 januari 2019 Tijd : 19.30-21.00 uur Locatie : kamer 17 Voorzitter : Jan Revenberg Notulist : Thea Verduijn-Otten Kenmerk : INT19.0103 Kenmerkcode

Nadere informatie

SAMEN KIEZEN VOOR EEN WIJKGERICHTE AANPAK

SAMEN KIEZEN VOOR EEN WIJKGERICHTE AANPAK SAMEN KIEZEN VOOR EEN WIJKGERICHTE AANPAK SAMEN KIEZEN VOOR EEN WIJKGERICHTE AANPAK Gezonde mensen zijn gelukkiger en productiever, presteren beter en hebben minder zorg nodig. Investeren in gezondheid,

Nadere informatie

Regionale visie op welzijn. Brabant Noordoost-oost

Regionale visie op welzijn. Brabant Noordoost-oost Regionale visie op welzijn Brabant Noordoost-oost Inleiding Als gemeenten willen we samen met burgers, organisaties en instellingen inspelen op de wensen en behoeften van de steeds veranderende samenleving.

Nadere informatie

Nieuwsbrief ik zorg voor jou

Nieuwsbrief ik zorg voor jou Nieuwsbrief ik zorg voor jou Inleiding Voor je ligt de eerste nieuwsbrief speciaal ontwikkeld ter informatie voor iedereen die zorgt voor een naaste. Middels deze nieuwsbrief willen wij je informeren,

Nadere informatie