Portfolio Opleiding Cardiologie. Cluster Leiden

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Portfolio Opleiding Cardiologie. Cluster Leiden"

Transcriptie

1 Portfolio Opleiding Cardiologie Cluster Leiden

2 Portfolio Doel. Het portfolio is een verzamelmap van al deze toetsmodaliteiten en heeft ten doel een gestructureerd overzicht te geven van de voortgang van de AIOS gedurende de verschillende modules van de opleiding. In die zin is het een dynamisch verslag van de gehele opleiding van de AIOS. Het vormt de basis voor de voortgangsgesprekken en de daarin opgestelde persoonlijke opleidingsplannen. In het portfolio is veel vertrouwelijke informatie opgenomen en moet daarom zeer discreet worden behandeld door de opleider. Het portfolio blijft eigendom van de AIOS. Een week voor het voortgangsgesprek levert de AIOS het portfolio in bij de opleider, zodat deze zich kan voorbereiden op het gesprek. Bij het beoordelen van het portfolio door de opleider zijn de volgende aandachtspunten belangrijk: - portfolio op tijd ingeleverd - alle informatie aanwezig - discrepanties zelfbeoordeling AIOS en beoordeling door opleider - kwaliteit van zelfreflectie (sterkte/zwakte analyse, conclusies, toetsbare voornemens) - kwaliteit van complete portfolio (eventueel toetsen aan mening van totale opleidingsteam) - leerklimaat ervaren door AIOS - afspraken voor volgende gesprek De opleider houdt zelf een dossier bij met alle toetsingen en verslagen van de voortgangs- en beoordelingsgesprekken.

3 Inhoudsopgave - Curriculum Vitae / BIG registratie / artsexamenbewijs - Opleidingsschema van KNMG - Opleidingsschema individueel - Structuur van de opleiding Cardiologie o Aandachtsgebieden o Profielenschema bekwaamheidsniveau per competentie o Eindtermen per competentie o Eindtermen opleiding Cardiologie - Bewijsmaterialen: o themakaarten o KPB s incl. vorderingenlijst o (360 graden beoordelingen) o verrichtingen o landelijke toetsresultaten o cursussen: CVOI certificaten: OCC, BOC en Beeldvorming (verplicht), e.a. o publicatielijst o lijst voordrachten/ Bijgewoonde congressen/symposia - (POP) - Stagegesprekken, stagebeoordelingen, voortgangsgesprekken opleider, MSRC beoordelingen - Bijlage1: Schema s o Onderwijsschema LUMC o Overzicht assistenten 2009 LUMC - Bijlage 2: Specifieke Themakaarten - Bijlage 3: Themakaarten differentiatiejaar - Bijlage 4: Eindtermen vooropleiding Interne Geneeskunde - Bijlage 5: Centraal College Medisch Specialismen besluit cardiologie

4 Curriculum vitae Pas het CV voor ieder gesprek aan en zorg dat het up to date is Indeling CV - Personalia - Vooropleiding, diploma s - Werkervaring - Cursussen - Presentaties/congressen - Publicaties - Lidmaatschappen - Nevenactiviteiten en interesses.

5 BIG registratie

6 Artsexamen bewijs

7 Opleidingsschema KNMG Door MSRC goedgekeurd. Start opleiding: Datum:

8 Opleidingsschema Individueel Reeds afgeronde stages (normaal gedrukt), nog te volgen stages/modules (cursief) Interne stage van tot locatie opleider B-jaar Afd CCU Echo CAG A-jaren Afd/SEH Echo CAG EP Thorax Kinder

9 Structuur van de opleiding Cardiologie Opleidingsduur De duur van de opleiding tot cardioloog bedraagt 6 jaar en bestaat uit: - een opleiding Interne Geneeskunde van 2 jaar; - een opleiding Cardiologie van 4 jaar. De 2 jaar opleiding Interne Geneeskunde zijn ingedeeld in: - 1 jaar algemene interne geneeskunde (waaronder diabetes zorg); (verplicht) maanden intensive care geneeskunde (verplicht) maanden longziekten (verplicht) maanden nefrologie (verplicht). Voor de eindtermen van de diverse modules van de vooropleiding interne geneeskunde zie bijlage 4. De 4 jaar opleiding Cardiologie zijn ingedeeld in: - Basisblok cardiologie van 3 jaar dat voor alle AIOS gemeenschappelijk is; nadien is het basisniveau behaald 1 - Aandachtsgebied van 1 jaar (het differentiatiejaar); nadien is het specialistniveau behaald 2 (voor verschillende aandachtsgebieden is nadien nog een fellowship van 1 jaar nodig om het specialistniveau te halen 3 ). Opleidingsschema vervolgopleiding Cardiologie (jaar 3 t/m 6) Duur modules (maanden) BASIS 1 AANDACHTSGEBIED 2 Basisblok Alg.C Niet-inv. Verpleegafdeling 6 20% Hartbewaking/ Eerste Hart Hulp Niet-invasieve beeldvorming 6 20% 12 beeldvorming Interv.C EF Cong.C IC 6 20% 6 Hartcatheterisatie 6 12 Polikliniek / Consulten* Lijnmodule dagdelen Elektrofysiologie/pacemaker/ICD Cardiothoracale Chirurgie 3 + Congenitaal Intensive Care 6 NB. Tussendoor kan tijd worden besteed aan electrofysiologie/pacemaker, cardiothoracale chirurgie en/of congenitale chirurgie. $ Tijdens de vooropleiding 1. Basisniveau: De eerste 3 jaar van de vervolgopleiding cardiologie is voor alle AIOS cardiologie gemeenschappelijk. Alle AIOS hebben na deze 3 jaar voor alle thema s niveau 2a., d.w.z. de AIOS is dan in staat is om op competente wijze een cardiologisch consult te verrichten onder 20%

10 supervisie.tevens is hij/zij instaat tot het verrichten van specifieke procedures onder supervisie. 2. Specialistniveau: Na het bereiken van dit niveau is men in staat om zelfstandig specifieke procedures uit te voeren (voor de specialist met aandachtsgebied algemene cardiologie is dit ECG en inspannings ECG, 24 uurs ECG monitoring, pacemakerimplantatie, echocardiografie, cardiale nucleaire beeldvorming en diagnostische hartcatheterisatie). 3. Fellowship: Voor de aandachtsgebieden: invasieve cardiologie, elektrofysiologie, beeldvormende cardiologie en congenitale cardiologie is na afronding van de 6-jarige opleiding cardiologie nog een fellowship van 1 jaar noodzakelijk.

11 Aandachtsgebieden (jaar 6) Het 6 de en laatste jaar van de opleiding is een differentiatiejaar, waarin men zich concentreert op 1 van de volgende aandachtsgebieden: 1. Algemene cardiologie 1. Invasieve cardiologie 2. Elektrofysiologie 3. Niet-invasieve Beeldvormende cardiologie (Echocardiografie, MRI, CT scan, Nucleaire geneeskunde) 4. Congenitale cardiologie 5. Intensive Cardiac Care Cardiologie Voor de aandachtsgebieden Invasieve cardiologie, elektrofysiologie, en niet-invasieve beeldvormende cardiologie en congenitale cardiologie is na de 6-jarige opleiding nog een fellowship periode van 1 jaar noodzakelijk om het specialistniveau te halen. Uitgangspunt voor de inhoud van het aandachtsjaar is dat dit aansluit bij de opleidingseisen voor de diverse aandachtsgebieden opgesteld door de European Society of Cardiology Aandachtsgebied Algemene Cardiologie De invulling van het aandachtsgebied Algemene Cardiologie is reeds op de themakaarten beschreven. Belangrijk is dat AIOS en opleider zich te realiseren dat het niet zinvol is voor de AIOS om een aandachtsjaar van bijvoorbeeld invasieve cardiologie te volgen als men nadien geen toezegging heeft voor een fellowship invasieve cardiologie. Het aandachtsjaar invasieve cardiologie verschilt namelijk qua invulling wezenlijk van het aandachtsjaar algemene cardiologie. Dit betekent dat indien het aandachtsjaar invasieve cardiologie niet uitmondt in een fellowship invasieve cardiologie, de onderdelen van de algemene cardiologie die in jaar 6 van de opleiding niet meer aan de orde zijn geweest alsnog doorlopen zullen moeten worden. Aandachtsgebied ICCU cardiologie Op dit moment is men ook in Europees verband (European Society of Cardiology) bezig hier de opleidingseisen voor op te stellen. Hierbij dient dit aandachtsgebied duidelijk onderscheiden te worden van het aandachtsgebied intensivist-cardioloog. De subcommissie ICCU cardiologie heeft om deze reden nu ook nog geen themakaart voor het aandachtsgebied (jaar 6) kunnen produceren. Zie verder: paragraaf 6.3 en de inleiding bij bijlage 2 t.a.v. het gebruik van de themakaart. Per themakaart zijn enkele kritische beroepssituaties geformuleerd met de competenties die daarbij getest dienen te worden. Wat exact onder elke competentie wordt verstaan staat vermeld in paragraaf 3.2.

12 Deze omschrijving dient ook als leidraad bij het toetsen van de diverse competenties. Bij de te toetsen competenties op de themakaarten staan centraal: medisch handelen, communicatie en samenwerking. De competentie professionaliteit is themakaart-overstijgend en dient steeds aan de orde gesteld te worden. De competentie kennis & wetenschap is nauw verweven met de competentie medisch handelen Voor de competenties organisatie, maatschappelijk handelen en kennis & wetenschap geldt dat ze behoudens in de diverse themakaarten, ook uitgebreid aan de orde worden gesteld tijdens voortgangsgesprekken met de opleider bij het onderdeel zelfreflectie, waarbij AIOS en opleider (deze laatste na raadpleging van de supervisoren) een mening geeft over het functionerings niveau van de AIOS t.a.v. de 7 competenties.

13 Profielenschema bekwaamheidniveau per competentie Bekwaamheidsniveau 1: Heeft kennis van en is in staat om zinnig te verwijzen; Bekwaamheidsniveau 2A: Heeft kennis van en handelt onder supervisie; Bekwaamheidsniveau 2B: Heeft kennis van en handelt zonder supervisie; Bekwaamheidsniveau 3: Heeft kennis van, handelt zelfstandig, superviseert en onderwijst bij de handeling.

14 Eindtermen opleiding Cardiologie Globale omschrijving Cardiologie is het medisch specialisme dat gericht is op de preventie, de diagnostiek, en de behandeling van hart- en vaatziekten. De Nederlandse Vereniging voor Cardiologie heeft de mission statement van de European Society of Cardiology onderschreven: To improve the quality of life of the European population by reducing the burden of cardiovascular disease. Aandachtsgebieden Elke cardioloog doorloopt de eerste 5 jaar hetzelfde programma. In het laatste (6 de ) jaar van de opleiding vindt differentiatie plaats naar een van de zes aandachtsgebieden. Deze differentiatie moet gezien worden als een vorm van extra verdieping binnen een bepaalde richting. In de cardiologie worden de volgende 6 aandachtsgebieden onderscheiden: Algemene cardiologie Een algemeen cardioloog is een specialist die getraind is in het diagnosticeren en behandelen van een grote verscheidenheid aan hart- en vaatziekten. Hij doet dit op basis van gedegen kennis van het gezonde en zieke hart. Hierbij is hij vaardig in het uitvoeren en interpreteren van moderne non-invasieve en invasieve cardiologische diagnostische middelen. De cardioloog betrekt bij de behandeling: belangrijke sociale- en omgevingsfactoren die van invloed zijn op de gezondheid en het welbevinden van patiënten en hun familie. Daarnaast heeft hij een belangrijke rol in ethische besluitvorming en de preventie van hart- en vaatziekten. Ook de samenwerking en afstemming van de zorg met andere disciplines, behoort tot het werkterrein van de algemeen cardioloog. Verder wordt van de cardioloog verwacht dat hij op begrijpelijke wijze informatie verstrekt aan patiënt en familieleden. Zie verder tabel 1 voor bekwaamheidsniveau t.a.v. cardiologische vaardigheden. invasieve cardiologie De invasieve cardioloog heeft uitgebreide kennis van preventie en medicamenteuze behandeling van ischemische hartziekten en de toepassing van medicatie om de uitkomst van percutane coronaire interventie (PCI) te verbeteren. De interventiecardioloog integreert beeldvormende technieken ter beoordeling van de levensvatbaarheid ( viability ) van het myocard in de besluitvorming t.a.v. de behandeling. De invasieve cardioloog verricht technologisch-geavanceerde invasieve behandelingsprocedures zoals percutane coronaire interventies (PCI) voor de behandeling van acute coronaire syndromen en niet acute coronaire hartziekten, ballondilatatie van de mitralisklep en andere percutane behandelingen van hartklepafwijkingen, percutane sluiting van een open foramen ovale of atrium septum defect. Zie verder tabel 1 voor bekwaamheidsniveau t.a.v. cardiologische vaardigheden. Elektrofysiologie De elektrofysioloog richt zich op de diagnostiek en behandeling van ritmestoornissen. De elektrofysioloog heeft uitgebreide kennis van anti-aritmische medicatie en van

15 indicatiestelling, het inbrengen en de follow-up van cardio-implantaten voor de diagnostiek en behandeling van ritme- en geleidingsstoornissen. Hij / zij verricht technologisch-geavanceerde, invasieve procedures voor diagnostiek en behandeling van hartritmestoornissen. Hieronder wordt verstaan: catheterablatieprocedures, implantatie van inwendige cardioverters-defibrillatoren (ICDs), uni-, bifocale en biventriculaire pacemakers. Zie verder tabel 1 voor bekwaamheidsniveau t.a.v. cardiologische vaardigheden. Niet-invasieve Beeldvormende cardiologie (Echocardiografie, MRI, CT scan, Nucleaire geneeskunde) De noninvasieve, beeldvormend cardioloog heeft uitgebreide kennis omtrent diagnostiek en behandeling van een grote verscheidenheid aan hart- en vaatziekten. De noninvasieve, beeldvormend cardioloog richt zich hierbij op de diagnostiek van hart- en vaatziekten middels echocardiografie, MRI, multislice CT scanning en nucleaire technieken. Hij/zij heeft een uitgebreide kennis van indicatie, toepassing, sterke- en zwakke punten van bovengenoemde non-invasieve beeldvormende technieken voor de diagnostiek van hart- en vaatziekten en is in staat om deze onderzoeken te verrichten. Zie verder tabel 1 voor bekwaamheidsniveau t.a.v. cardiologische vaardigheden. Congenitale cardiologie De congenitale cardioloog houdt zich bezig met de diagnostiek, behandeling en begeleiding van aangeboren hartafwijkingen bij adolescenten en volwassenen ouder dan 17 jaar. Hij / zij heeft uitgebreide kennis van de anatomie, fysiologie, noninvasieve beeldvorming, diagnostische hartcatheterisaties en behandeling van het gehele spectrum van aangeboren hartafwijkingen. Hij/ zij heeft niveau 2 kennis van catheter-gebonden behandelingen specifiek voor aangeboren hartafwijkingen. Zie verder tabel 1 voor bekwaamheidsniveau t.a.v. cardiologische vaardigheden. Intensive Cardiac Care (ICCU) cardiologie De ICCU-cardioloog houdt zich bezig met het aandachtsgebied acute cardiale zorg. De ICCU-cardioloog is in staat om een breed spectrum van acute cardiale ziektebeelden (waaronder: Acute Coronaire Syndromen waaronder het hartinfarct, fulminante myocarditis, acuut hartfalen, cardiogene shock, complexe ritmestoornissen, etc.) te herkennen en behandelen en dient grondige kennis te hebben van de diagnostische en therapeutische mogelijkheden (eletrocardiografie, echocardiografie, nucleaire cardiologie, coronairangiografie, cardiale en niet cardiale farmacotherapie, invasieve cardiologie, (non)-invasieve monitoring, pacemakers, defibrillatoren, beademing, nierfunctievervangende therapie en mechanische cardiale ondersteuning). Om aan deze eisen te kunnen voldoen zal de AIOS in zijn laatste jaar, voordat hij volledig gecertificeerd is als cardioloog, een aanvullende training volgen in algemene intensive care geneeskunde (6 maanden met specifieke aandacht voor intubatie, beademing, sedatie, longziekten, nierfunctievervangende therapie en zorg voor cardiochirurgische patiënten, alsmede 6 maanden in de zorg op een ICCU).

16 Eindtermen per competentie Medisch Handelen 1. Voor de meest frequente ziekteprocessen en klinische problemen in de cardiologie geeft de cardioloog blijk van voldoende kennis en vaardigheid om: een volledige - en nauwkeurige anamnese af te nemen, een lichamelijk onderzoek te verrichten, gebruikelijke cardiologische onderzoeksmethoden te kunnen toepassen, (laten) uitvoeren en interpreteren, waaronder het rust- en inspanningselectrocardiogram, continue 24-uurs registratie van het hartritme, de thoraxfoto, het echocardiogram, het cardiovasculair MRI onderzoek, de cardiovasculaire CT onderzoek, cardiologisch nucleair onderzoek, hartcatheterisatie en klinisch elektrofysiologisch onderzoek van het hart, een differentiaal diagnose op te stellen, een behandelplan op te stellen en uit te (laten) voeren, en een plan voor secundaire preventie op te stellen en uit te (laten) voeren. 2. Hierbij houdt hij/zij rekening te houden met factoren als de leeftijd van de patiënt en diens comorbiditeit, evenals met de risico s, kosten en baten van diagnostische - en therapeutische strategieën. 3. De cardioloog past hierbij het diagnostische, therapeutische en preventieve arsenaal van het vakgebied waar mogelijk evidence based en conform vigerende richtlijnen toe. 4. De cardioloog vindt snel de vereiste informatie en past deze adequaat toe. 5. De cardioloog levert effectieve en ethisch verantwoorde patiëntenzorg. 6. Waar mogelijk en verantwoord stelt de cardioloog zich bij het formuleren van het behandelplan op de hoogte van de verwachtingen en voorkeuren van de patiënt en houdt daarmee voldoende rekening. Communicatie De cardioloog: 1. bouwt effectieve behandelrelaties met patiënten en desgewenst met hun naasten op. a. Bouwt een goede verstandhouding met de patiënt en zijn naasten op. b. Creëert daarbij een sfeer die gekenmerkt wordt door begrip, vertrouwen en empathie. c. Vormt zich een beeld van de levensomstandigheden van de patiënt, voorzover van belang voor de behandeling en van de wensen en verwachtingen van de patiënt. 2. luistert goed naar de patiënt en verkrijgt doelmatig relevante patiëntinformatie. 3. bespreekt medische informatie goed met patiënten en desgewenst met familie of andere relaties. - Informeert de patiënt op een voor de patiënt begrijpelijke-, empatische- en respectvolle wijze over de diagnose, behandeling en prognose. 4. doet adequaat mondeling en schriftelijk verslag over een patiëntencasus. a. Presenteert tijdens overdrachten en besprekingen op heldere en beknopte wijze

17 het klinische probleem en licht het diagnostisch en therapeutisch beleid toe. b. Zorgt voor adequate verslaglegging en statusvoering, alsmede relevante en tijdige medische correspondentie. 5. onderhoudt adequaat contact met medebehandelaars, consulenten en andere betrokkenen bij het zorgproces. a. Stelt zich beschikbaar en toegankelijk op voor alle betrokkenen bij het zorgproces. b. Draagt duidelijk en tijdig aan de juiste persoon en in de juiste vorm de relevante patiëntengegevens over, bij overdracht van verantwoordelijkheden van zorg. c. Communiceert op heldere wijze (zowel mondeling als schriftelijk) met de betrokken verpleegkundige(n) en overige betrokkenen bij het zorgproces. Samenwerking De cardioloog: 1. overlegt doelmatig met collegae en andere zorgverleners. - Ontwikkelt een diagnostisch en therapeutisch beleid in samenwerking met collegae en andere zorgverleners. 2. verwijst adequaat naar andere zorgverleners. - Toont inzicht in de grenzen van de eigen deskundigheid en is bekend met de mogelijkheden van andere (medische) zorgdisciplines. 3. neemt adequaat de zorg over, indien gevraagd door collegae - Is goed benaderbaar voor collegae en communiceert helder, zowel mondeling als schriftelijk. 4. levert effectief intercollegiaal consult. - Verricht een goed onderbouwde klinische evaluatie en doet een goede aanbeveling, zowel mondeling als schriftelijk n.a.v. een intercollegiaal consult aangevraagd door een collega of andere zorgverlener. 5. draagt bij aan effectieve interdisciplinaire samenwerking en ketenzorg. a. Heeft inzicht in de zorgketen van individuele patiënten. b. Communiceert effectief met andere zorgverleners. c. Kent de voor zijn vakgebied relevante activiteiten in ziekenhuizen, praktijken en andere instellingen. d. Onderkent het vakgebied van teamleden. e. Respecteert de mening en rol van individuele teamleden. f. Draagt bij aan eventuele conflictoplossing en aan de taak van het team t.a.v. de behandeling van de patiënt middels de eigen deskundigheid. Kennis en wetenschap De cardioloog: 1. Beschouwt en past medische informatie kritisch toe. a. Stelt a.d.h.v. een klinisch probleem de juiste klinische vraag. b. Zoekt doelmatig naar relevante literatuur en beschouwt deze kritisch volgens de normen van evidence based medicine. c. Blijft op de hoogte van en werkt volgens de in de beroepsgroep geaccepteerde richtlijnen voor cardiovasculaire aandoeningen. 2. Draagt bij aan de verbreding en ontwikkeling van de wetenschappelijke vakkennis. - Levert een bijdrage aan gemeenschappelijke onderzoeksprojecten, kwaliteitsborging en aan projecten m.b.t. de ontwikkeling van richtlijnen. 3. Ontwikkelt en onderhoudt een persoonlijk bij- en nascholingsplan. a. Stelt persoonlijke leerdoelen vast, kiest geschikte leermethoden, en evalueert de eigen leerresutaten om te komen tot een optimale praktijkvoering. b. Neemt deel aan intercollegiale toetsing en intervisie en is zich bewust van de noodzaak van life-long learning. 4. Bevordert de deskundigheid van studenten, AIOS, collegae,

18 andere betrokkenen bij de gezondheidszorg én die van patiënten. - Is bereid onderwijs en opbouwende feed-back te geven aan studenten, A en IOS, collegae, overige betrokkenen bij de gezondheidszorg en patiënten. Maatschappelijk handelen De cardioloog: 1. Kent en herkent de determinanten van hart- en vaatziekten. a. Kent en herkent psychosociale, economische- en biologische factoren die de gezondheid en het dagelijkse leven van patiënten beïnvloeden. b. Verwerkt informatie over bepalende gezondheidsfactoren in de zorg voor individuele patiënten (door informatieverstrekking aan de patiënt en vergroten van het begrip voor het beleid) en voor de gemeenschap. 2. Bevordert de gezondheid van patiënten en de gemeenschap als geheel. a. Zet medische deskundigheid in, in situaties die buiten de directe individuele patiëntenzorg liggen: afleggen van verklaringen als medisch deskundige, het geven van presentaties intra- en extramuraal, b. Draagt in voorkomende gevallen bij aan beleid dat de volksgezondheid gunstig beïnvloedt. 3. Handelt volgens de relevante wettelijke bepalingen. - Kent de relevante wettelijke regelgeving en werkt in overeenstemming met zijn eigen juridische positie en die van patiënten bij omgang met- en informatieverstrekking aan/over de patiënt, o.a.: de Wet op de Geneeskundige Behandelings Overeenkomst (WGBO), de Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP) Gedragsregels van het KNMG. 4. Treedt adequaat op bij incidenten in de zorg. a. Herkent incidenten in de patiëntenzorg en onderkent eigen fouten en die van anderen. b. Maakt fouten bespreekbaar en hanteerbaar zodat een adequaat beleid gevoerd kan worden gericht op preventie in de toekomst en het belang van de patiënt. c. Meldt incidenten lege artis. d. Gaat adequaat om met klachten over de patiëntenzorg. Organisatie De cardioloog: 1. Organiseert het werk naar een balans in patiëntenzorg en persoonlijke ontwikkeling. a. Stelt doelen en prioriteiten. b. Delegeert effectief, past effectief timemanagement toe en komt zo tot een evenwichtige levenstijl. 2. Werkt effectief en doelmatig binnen een gezondheidszorgorganisatie. a. Werkt doelmatig in teams met collegae. b. Is in staat om een praktijk te leiden. c. Functioneert binnen een breder management systeem. 3. Besteedt de beschikbare middelen voor de patiëntenzorg verantwoord. a. Stelt het belang van de patiënt altijd centraal. b. Maakt grondige afwegingen t.a.v. toewijzing van middelen o.b.v. het nut voor de individuele patiënt en de bevolking. 4. Gebruikt informatietechnologie voor optimale patiëntenzorg en voor bij- en nascholing. a. Past de principes van medische informatica toe voor het leveren van optimale patiëntenzorg en onderhoudt de eigen deskundigheid hierin. b. Is in staat om gebruik te maken van patiënt-gerelateerde databases.

19 c. Maakt gebruik van elektronische informatie. Professionaliteit De cardioloog: 1. Levert hoogstaande patiëntenzorg op integere, oprechte en betrokken wijze. a. Stelt het belang van de patiënt centraal en is empatisch. b. Houdt rekening met de diversiteit in etnische en culturele achtergronden die invloed hebben op de patiëntenzorg. 2. Vertoont adequaat persoonlijk en interpersoonlijk professioneel gedrag. a. Neemt verantwoordelijkheid voor persoonlijke handelingen. - Behoudt de juiste balans tussen persoonlijke en professionele rollen. 3. Kent de grenzen van de eigen competentie, handelt daar binnen en staat open voor kritiek. a. Bepaalt op adequate wijze waar zijn eigen deskundigheid ophoudt of te beperkt is en wanneer andere hulpverleners moeten worden ingeschakeld bij de diagnose of behandeling. 4. Oefent de geneeskunde uit naar de gebruikelijke ethische normen van het beroep. a. Heeft inzicht in- en houdt zich aan de ethische- en medische gedragsregels. b. Herkent ethische dilemma s en roept waar nodig hulp in om ze op te lossen. c. Herkent onprofessioneel gedrag elders in de klinische praktijk en reageert daarop, rekening houdend met de plaatselijke- en landelijke regelgeving.

20 Bewijsmaterialen - themakaarten: algemeen en specifiek - (KPB s) - (360 graden beoordelingen) - Vaardighedenlijst - landelijke toetsresultaten - cursussen: CVOI certificaten: OCC, BOC en Beeldvorming (verplicht), e.a. - publicatielijst - lijst van voordrachten

21 Algemene themakaarten Doel: a.d.h.v. de geformuleerde thema-overstijgende taken een globale indruk verkrijgen over het competentieniveau van de AIOS. 7 competenties: - medisch handelen - communicatie (met patiënt/familie, medebehandelaars en consulenten en mondelinge en schriftelijke verslaglegging) - samenwerken(overleggen, verwijzen, ICC, effectieve deelname aan ketenzorg) - organisatie - maatschappelijk handelen - kennis en wetenschap - professionaliteit Wanneer: invullen als er een duidelijk beeld kan ontstaan over het functioneren van de AIOS op thema-overstijgende taken. Bijvoorbeeld halverwege de stage/module. Werkwijze: de AIOS en opleider vullen deze kaart afzonderlijk van elkaar in. Discrepanties tussen de eigen score en die van de opleider geven aanknopingspunten voor een gesprek. Aandachtspunten: Focus op taken die hoger of lager liggen dan voldoende / conform verwachting gezien de fase van de opleiding Maak concrete afspraken (inclusief de tijd waarbinnen de afspraken moeten worden gerealiseerd en hoe getoetst wordt of de afspraken zijn nagekomen) Een onvoldoende beoordeling moet in het portfolio van de AIOS worden opgenomen

22 Algemene themakaart ALGEMENE TAKEN Anamnese afnemen Lich. onderzoek uitvoeren Diff. diagnose opstellen / klinisch redeneren Beleid opstellen Afspraken maken met de verpleging Dienst doen (prioriteiten stellen, efficiënt werken) Consulten doen bij pat. met nieuw probleem Patiënt en familie informeren Slecht nieuws gesprek voeren Medisch dossier bijhouden Brieven schrijven Patiënt overdracht Samenwerken in multidisciplinair team Eigen grenzen kennen; zonodig supervisor raadplegen Refereren Rekening houden met wettelijke bepaling bij uitvoering taken Onvold. / zeer zwak Beneden Verwachting Voldoende Conform verwachting Boven verwachting Uitstekend

23 Specifieke themakaarten (zie Bijlage 2) Doel: a.d.h.v. de geformuleerde themagebonden taken een globale indruk verkrijgen over het competentieniveau van de AIOS. Er zijn 7 themagroepen waaronder klinische condities, syndromen en vaardigheden. Deze zijn onderverdeelt in 27 specifieke thema s. Deze thema s moeten in drie jaar worden behandeld (zie schema). De themakaarten kunnen in principe alle competenties omvatten, doch medisch handelen, communicatie en samenwerking staan centraal. Per themakaart worden de AIOS op 2 specifieke taken beoordeeld en per thema is 1 taak vrij invulbaar. Na 3 jaar moet ieder thema op niveau 2 worden beheerst heeftkennis van en handelt onder supervisie. Afhankelijk van je differentiatiekeuze verandert het bekwaamheidsniveau per aandachtsgebied. Wanneer: 27 thema s per 3 jaar is 9 thema s per jaar - Ieder woensdagmorgen houdt een AIOS een voordacht over een thema. Diezelfde donderdagmorgen wordt een bijpassend praatje door een specialist of andere professional op het gebied gehouden. Deze specialist is ook de supervisor van het woensdagmorgenpraatje. - De desbetreffende leerstof/naslagwerken worden tevoren door de mede-aios bestudeerd. Zo wordt in 1 week een thema behandeld. Bij een uitgebreid thema zoals bv kleplijden worden meerdere weken gebruikt om het thema te dekken. - Om de paar maanden wordt de stof geëxamineerd. - Gedurende de module (stage) wordt de AIOS getoetst op een aantal taken (middels KPB s en vaardigheden), die op de themakaarten te vinden zijn. Een themakaart kan binnen verschillende modules aan de orde komen. Voor frequent voorkomende aandoeningen kunnen taken op de themakaart meerdere malen getoetst worden. Aandachtspunten: Focus op taken die hoger of lager liggen dan voldoende/cf verwachting gezien fase vd opleiding Niet alle taken binnen een themakaart hoeven getoetst te worden. Wel moet uit de themakaart blijken dat de AIOS binnen de opleiding in voldoende mate is geconfronteerd met specifieke taken die bij een bepaald thema horen. Wat in voldoende mate is bepaald de opleidingsgroep. Alle themakaarten moet in het portfolio worden opgenomen. De themakaart kan worden afgetekend door de opleider als de AIOS bekwaamheidsniveau 3 1 heeft behaald voor de competentie medisch handelen en voldoende voor de overige getoetste competenties. In geval voor een thema, bekwaamheidsniveau 2 voldoende is voor de algemeen cardioloog, wordt dit vermeld Een onvoldoende beoordeling moet in het portfolio van de AIOS worden opgenomen.

24 Thema s I. Coronairlijden II. Hartfalen III. Ritme- en geleiding IV. Niet-invasieve beeldvorming V. Invasieve beeldvorming VI. Aangeboren hartafwijkingen VII. Overige 1. Acute coronaire syndromen 2. Chronische ischemische ziekten 3. Risicofactoren (incl. hypertensie en diabetes mellitus) 4. Hartfalen 5. Myocardziekten 6. Ritme- en geleidingsstoornissen 7. Syncope 8. Plotse hartdood en reanimatie 9. Echocardiografie 10. MR angiografie 11. CT thorax 12. Nucleaire technieken 13. Hartcatheterisatie en angiografie 14. Aangeboren hartafwijkingen 15. Klepziekten 16. Endocarditis 17. Preoperatief consult 18. Zwangerschap 19. Aortaziekten en trauma aorta & hart 20. Perifere vaatziekten arterieel 21. Harttumoren 22. Pericardziekten 23. Primaire pulmonale hypertensie 24. Trombo-embolische veneuze ziekten 25. Cardiogenetica 26. Klinische Farmacologie 27. Hartrevalidatie & inspanningsfysiologie

25 Korte Praktijk Beoordelingen Zowel patiënt gebonden als niet patiënt gebonden variant. Doel: Het vastleggen van het functioneren van de AIOS op onderdelen van competenties dmv observatie (zie KPB boekje). Per KPB worden bij voorkeur 2 competenties beoordeeld. Wanneer: - Overdracht: vraag vlak voor overdracht of een aanwezige specialist dit wil doen - SEH: met supervisor - Consulten: met supervisor - CCU/afdeling: bv over opnamegesprek, familiegesprek, slecht nieuwsgesprek, brief/statusvoering, communicatie - Polikliniek: met supervisor - Stage: maak afspraak bij introductiegesprek met supervisor Werkwijze: Het initiatief kan zowel door AIOS als supervisor worden genomen. Regel in ieder geval 10-12/jaar.

26 Professioneel gedrag Maatschappelijk handelen Kennis en wetenschap Organisatie Samenwerking Communicatie Medisch Handelen Thema Vorderingsstaat aantal KPB Competenties Taken / Geoperationaliseerde Competenties SPECIFIEK Patiënt met acute pijn op de borst* Patiënt met cardiogene shock* Patiënt met angina pectoris* Preventieve maatregelen nemen om risico op hart-en vaatziekten te verminderen en individuele risico inschatting op ontwikkeling van hart- en vaatziekten Patiënt met hypertensie* Patiënt met diabetes en cardiovasculaire complicatie* Patiënt met acuut hartfalen* Patiënt met dyspnoe (evaluatie) Patiënt met hypertrofische cardiomyopathie* Patiënt met dilaterende cardiomyopathie* Patiënt met restrictieve cardiomyopathie* Patiënt met smal complex tachycardie* Patiënt met breed complex tachycardie* Patiënt met syncope* Reanimatie uitvoeren Echocardiografisch onderzoek (TTE en TEE) bij hemodynamisch instabiele patiënt Echocardiografisch onderzoek (TTE en TEE) bij patiënt met mitralisklepinsufficiëntie MRI: beoordeling LV functie CT angio: beoordeling calcium score, coronair anatomie, LV functie Nucleaire beeldvorming: LV functie en perfusie beoordelen Hartcatheterisatie Patiënt met aangeboren hartafwijking* Patiënt met symptomatische aortaklepstenose en patiënt met symptomatische mitralisklepinsufficiëntie Patiënt met infectieuze endocarditis Preoperatief consult voor niet cardiale operatie -bij patiënt met aortaklepstenose -bij patiënt met angina pectoris Zwangerschap bij hartaandoening -counseling bij zwangerschapswens -behandeling ritmestoornis tijdens zwangerschap Patiënt met aortadissectie* Patiënt met deceleratie thoraxtrauma*

27 Patiënt met claudicatio intermittens* Patiënt met harttumor* Patiënt met acute pericarditis en Patiënt met pericarditis constrictiva* Patiënt met pulmonale hypertensie* Patiënt met longembolie* Patiënt met diepe veneuze trombose* Patiënt met monogenetische cardiovasculaire aandoening* Hartrevalidatie van patiënt na hartoperatie / hartinfarct / hartfalen

28 (scheurblokje) KPB Setting: Consult Afdelingsvisite Polikliniek Slecht-nieuwsgesprek Datum: Competenties: Medisch handelen Communicatie Checklist: anamnese schept voorwaarden lichamelijk onderzoek luistert klinisch redeneren stelt adequate vragen differentiaal diagnose toont empathie informed consent sluit contact goed af behandelplan verslaglegging Score: Bespreking: Wat ging er goed: Wat kan er beter: Afspraken AIOS: Beoordelaar:

29 (scheurblokje) Korte Klinische Beoordeling Echocardiografie Duur KKBE: min Beoordelaar: Datum: Arts-assistent: Opleidingsjaar: Patiënt/probleem/diagnose: Setting: 0 echolab. 0 poli 0 zaal 0 SEH 0 elders: Patiënt: Lft: M / V 0 nieuw 0 follow-up Complexiteit beeld: 0 gering 0 matig 0 groot 1. Machineinstelling (0 niet geobserveerd) onvoldoende voldoende uitstekend 2. Transducerhandling (juiste venster posities) (0 niet geobserveerd) onvoldoende voldoende uitstekend 3. Volledigheid onderzoek (gegeven de vraagstelling) (0 niet geobserveerd) onvoldoende voldoende uitstekend 4. Interpretatie bevindingen (0 niet geobserveerd) onvoldoende voldoende uitstekend 5. Achtergrondkennis (ook t.a.v. behandeling) (0 niet geobserveerd) onvoldoende voldoende uitstekend 6. Beleidsgesprek met de patiënt (0 niet geobserveerd) onvoldoende voldoende uitstekend 7. Organisatie en efficiëntie (0 niet geobserveerd) onvoldoende voldoende uitstekend 8. Algemeen oordeel over klinische competentie (0 niet geobserveerd) onvoldoende voldoende uitstekend Tevredenheid beoordelaar met deze KKBE: gering groot Tevredenheid arts-assistent met deze KKBE: gering groot Ruimte voor opmerkingen(zonodig op achterzijde invullen) Wat ging goed: Verbeterpunten (maximaal 2 aangeven): Afspraken: Parafen: arts-assistent: beoordelaar:

30 (scheurblokje) Korte Klinische Beoordeling Invasieve Cardiologie Duur KKBE: min Beoordelaar: Datum: Arts-assistent: Opleidingsjaar: Patiënt/probleem/diagnose: Setting: hartcatheterisatiekamer Patiënt: Lft: M / V 0 nieuw 0 follow-up Complexiteit beeld: 0 gering 0 matig 0 groot Activiteit: 0 diagnostiek 0 therapie 0 adviesgesprek 1. Handigheid; omgang met apparatuur en catheters (0 niet geobserveerd) onvoldoende voldoende uitstekend 2. Kwaliteit coronairangiografie beelden / cineangiografie (0 niet geobserveerd) onvoldoende voldoende uitstekend 3. Interpretatie van bevindingen / behandelingsvoorstel (0 niet geobserveerd) onvoldoende voldoende uitstekend 4. Verslaglegging (0 niet geobserveerd) onvoldoende voldoende uitstekend 5. Omgang en Beleidsgesprek met de patiënt (0 niet geobserveerd) onvoldoende voldoende uitstekend 6. Achtergrondkennis (0 niet geobserveerd) onvoldoende voldoende uitstekend 7. Organisatie en efficiëntie (0 niet geobserveerd) onvoldoende voldoende uitstekend 8. Algemeen oordeel over klinische competentie (0 niet geobserveerd) onvoldoende voldoende uitstekend Tevredenheid beoordelaar met deze KKBE: gering groot Tevredenheid arts-assistent met deze KKBE: gering groot Ruimte voor opmerkingen(zonodig op achterzijde invullen) Wat ging goed: Verbeterpunten (maximaal 2 aangeven): Afspraken: Parafen: arts-assistent: beoordelaar:

31 (scheurblokje) Korte Klinische Beoordeling Devices Duur KKBE: min Beoordelaar: Datum: Arts-assistent: Opleidingsjaar: Patiënt/probleem/diagnose: Setting: hartcatheterisatiekamer Patiënt: Lft: M / V 0 nieuw 0 follow-up Complexiteit beeld: 0 gering 0 matig 0 groot Activiteit: 0 diagnostiek 0 therapie 0 adviesgesprek 1. Handigheid; omgang met apparatuur en catheters (0 niet geobserveerd) onvoldoende voldoende uitstekend 2. Follow-up kwaliteit implantaat (0 niet geobserveerd) onvoldoende voldoende uitstekend 3. Interpretatie van bevindingen / behandelingsvoorstel (0 niet geobserveerd) onvoldoende voldoende uitstekend 4. Verslaglegging (0 niet geobserveerd) onvoldoende voldoende uitstekend 5. Omgang en Beleidsgesprek met de patiënt (0 niet geobserveerd) onvoldoende voldoende uitstekend 6. Achtergrondkennis (0 niet geobserveerd) onvoldoende voldoende uitstekend 7. Organisatie en efficiëntie (0 niet geobserveerd) onvoldoende voldoende uitstekend 8. Algemeen oordeel over klinische competentie (0 niet geobserveerd) onvoldoende voldoende uitstekend Tevredenheid beoordelaar met deze KKBE: gering groot Tevredenheid arts-assistent met deze KKBE: gering groot Ruimte voor opmerkingen(zonodig op achterzijde invullen) Wat ging goed: Verbeterpunten (maximaal 2 aangeven): Afspraken: Parafen: arts-assistent: beoordelaar:

32 (360 graden feedback) Doel: Het verkrijgen van informatie over eigen professionals die veel met AIOS te maken hebben n.a.v. gestructureerde vragenlijst. Wanneer: In principe 1/jaar Werkwijze: In overleg met de opleider worden 5 personen gekozen uit de organisatie die het feedbackformulier invullen - staflid - collega arts-assistent - verpleegkundige - functielaborant - secretaresse De AIOS regelt deze afspraken logistiek en maakt er een verslag van en bespreekt dit tijdens het volgende half jaargesprek met de opleider. De opleider bepaalt welke weging eraan wordt gegeven.

33 Verrichtingen Eisen Alg. Interv. EP Beeldv. Cong. ICU Fietsproef TTE TEE MRI (zelfstandig) 100 (40) (90) CT 30 (20) 130 (70) Nucleaire 30 (20) 130 (70) Li (Re) CAG 100 (20) 100 (15) 50 (15) 50 (15) 50 (15) 50 (15) PCI 150 LV angio (aorta) 20 (10) 20 (10) Tijdelijke PM VVI(R)/AAI(R) PM DDD(R) PM PM co/progr ICD co/progr DDD ICD 15 Biv ICD EFO onderzoek 50 EFO interventie 75 Reanimatie-team Reanimatie-leider 10 Eigen verrichtingen Alg. Interv. EP Beeldv. Cong. ICU Fietsproef TTE TEE MRI (zelfstandig) CT Nucleaire Li (Re) CAG PCI LV angio (aorta) Tijdelijke PM VVI(R)/AAI(R) PM DDD(R) PM PM co/progr. ICD co/progr. DDD ICD Biv ICD EFO onderzoek EFO interventie Reanimatie-team Reanimatie-leider

34 Landelijke toetsresultaten

35 Cursussen: Verplicht: CVOI certificaten OCC, BOC, Beeldvorming e.a

36 Publicatielijst

37 Lijst van voordrachten/ Bijgewoonde congressen/symposia

38 (Persoonlijk ontwikkelingsplan (POP)) Supervisor: Prof Van der Wall/ Prof Schalij Dynamisch document door de opleidingsjaren heen dat ter voorbereiding van de voortgangsbeoordelingen moet worden aangevuld: zijn de afspraken bij het vorige voortgangsgesprek uitgevoerd? Hoe kijkt de AIOS terug op de laatste opleidingsperiode? Krijgen alle competenties aandacht van de AIOS? Sterkte zwakte analyse: Zelfreflectie van AIOS over wat goed gaat en wat beter kan. Aangeven op welke bewijsmaterialen dit gestoeld is. Leerdoelen: Concrete doelen die door de AIOS en de opleider gesteld worden. De AIOS geeft weer voor de algemene en themagebonden taken op welk niveau door hem/haar is gefunctioneerd, welke vaardigheden hij/zij onder supervisie, zelfstandig of superviserend aan anderen kan verrichten en wat hij/zij wil bereiken in volgende stage/module. Leerstrategieen: Hoe deze doelen worden bereikt en in welk tijdsbestek en hoe wordt de verwezenlijking getoetst?

39 Stage (Module) gesprekken, stagebeoordelingen Met wie: verpleegafdeling: supervisor CCU: Van der Wall/ Bootsma/ Schalij SEH: Bootsma/ Schalij consulten: Siebelink/ Atsma Niet invasieve beeldvorming: Holman/ Bax/ Vd Veire/ Scholte/ Siebelink CAG: Van der Kley/ Schalij/ Jukema/ Spano Elektrofysiologie: Trines/ Schalij/ Van Erven/ Zeppenfeld Congenitale cardiologie: Vliegen/ Scholte Thoraxchirugie: Verwey/ Schalij Poligesprek: ieder half jaar en op verzoek extra algemene poli-spoedpoli: Van de Poll mission infarct: Schalij mission hartfalen: Verwey PIPA: Van Erven

40 Stagegesprekken Introductiegesprek met hoofd van de stage/module Doel: Afspraken over wederzijdse verwachtingen ten aanzien van functioneren Wanneer: bij start nieuwe stage Werkwijze: - Zwakke punten tijdens vorige stages - Leerdoelen in deze module: o specifieke technische vaardigheden o en de te bestuderen stof o thema s die aan bod komen (minimaal 10-12/jaar), bij verschillende stages komen verschillende thema s terug o themaoverstijgende vaardigheden zoals communicatie / samenwerking / en organisatie - aantal KPBs te bespreken en afspraken maken waar de KPBs over gaan - bespreek beoordelingsinstrumenten - tijdstip voortgangs-, eindgesprek plannen Voortgangsgesprek Loopt de AIOS op schema met alle bovengenoemde leerdoelen KPB s aftekenen indien nog niet gedaan Eindgesprek KPB s aftekenen indien nog niet gedaan

41 Stagebeoordelingen

42 CERTIFICAAT Leids Universitair Medisch Centrum Afdeling Cardiologie Hierbij verklaren wij dat met goed gevolg de stage Afdeling/ CCU/ SEH in de periode van tot heeft doorlopen. Hierbij zijn onder andere de volgende aspecten beoordeeld: 1) Anamnese 2) Lichamelijk onderzoek 3) Klinisch redeneren 4) Differentiaal diagnose 5) Informed consent 6) Behandelplan opstellen en uitvoeren 7) Communicatie met patiënt en personeel 8) Verslaglegging Superviserend Cardioloog: Naam: Handtekening:

43 CERTIFICAAT Leids Universitair Medisch Centrum Afdeling Cardiologie Hierbij verklaren wij dat met goed gevolg de stage Thoraxchirurgie in de periode van tot heeft doorlopen. Hierbij zijn onder andere de volgende aspecten beoordeeld: 1) Klinisch redeneren bij thoraxchirurgische patiënt 2) Differentiaal diagnose van postoperatieve complicaties 3) Bij postoperatieve hartpatiënt als medebehandelaar behandelplan opstellen 4) Bij postoperatieve longpatiënt als consulent behandelplan maken en adviseren 5) Bijwonen operaties Superviserend Cardioloog: Naam: Handtekening:

44 CERTIFICAAT Leids Universitair Medisch Centrum Afdeling Cardiologie-Hartcatheterisatie Hierbij verklaren wij dat met goed gevolg de stage Hartcatheterisatie in de periode van tot heeft doorlopen. Hierbij zijn onder andere de volgende aspecten beoordeeld: 1) Handigheid met apparatuur en catheters 2) Kwaliteit van de coronairangiografie beelden 3) Interpretatie van bevindingen/behandelvoorstel 4) Verslaglegging 5) Omgang en beleidsgesprek met patiënt 6) Achtergrondkennis 7) Organisatie en efficiëntie 8) Voor bijgewoonde en verrichte procedures zie hiervoor s.v.p. aparte bijgevoegde en getekende lijst Superviserend Interventiecardioloog: Naam: Handtekening:

45 CERTIFICAAT Leids Universitair Medisch Centrum Afdeling Cardiologie-Hartfunctie Hierbij verklaren wij dat met goed gevolg de stage Echocardiografie in de periode van tot heeft doorlopen. Hierbij zijn onder andere de volgende aspecten beoordeeld: 1) Machineinstelling 2) Transducerhandling 3) Volledigheid onderzoek 4) Interpretatie bevindingen 5) Achtergrondkennis 6) Beleidsgesprek met de patient 7) Organisatie en efficiëntie 8) De verrichte procedures (zie hiervoor s.v.p. aparte bijgevoegde en getekende lijst) Supervisor non-invasieve beeldvorming Naam: Handtekening:

46 CERTIFICAAT Leids Universitair Medisch Centrum Afdeling Cardiologie-Hartcatheterisatie Hierbij verklaren wij dat met goed gevolg de stage Electrofysiologie in de periode van tot heeft doorlopen. Hierbij zijn onder andere de volgende aspecten beoordeeld: 1) Handigheid met apparatuur en catheters 2) Follow-up kwaliteit implantaat 3) Interpretatie van bevindingen/behandelvoorstel 4) Verslaglegging 5) Omgang en beleidsgesprek met patiënt 6) Achtergrondkennis 7) Organisatie en efficiëntie 8) Voor bijgewoonde en verrichte procedures zie hiervoor s.v.p. aparte bijgevoegde en getekende lijst Superviserend electrofysioloog: Naam: Handtekening:

47 Voortgangsgesprekken met opleider en geschiktheidbeoordeling met (plaatsvervangend) opleider Doel is het functioneren van de AIOS en de voortgang in het functioneren in de afgelopen periode te bespreken. Hierin moeten alle 7 competenties worden betrokken. Van elk voortgangsgesprek wordt een verslag gemaakt en opgenomen in het portfolio. Met (vervangend) opleider Frequentie: Jaar 1 (Interne): 4 maal (laatste MSRC inclusief geschiktheidsbeoordeling) Jaar 2 (Interne): 2 maal (laatste MSRC) Jaar 3: (B-jaar) 4 maal, (laatste MSRC, inclusief geschiktheidsbeoordeling) Jaar 4: 1 maal (MSRC) Jaar 5: 1 maal (MSRC) Jaar 6: (specialisatiejaar) (Algemene cardiologie, niet invasieve beeldvorming, interventiecardiologie, elektrofysiologie, congenitale, ICCU). Jaar 6: Eindbeoordeling door opleider, C formulier MSRC. Werkwijze: 1. Agendapunten voortgangsgesprek: - Alle aspecten van de opleiding en meegemaakte klinische situaties, communicatieve gebeurtenissen - Ga na of je je leerdoelen/verbeterpunten hebt gehaald ten opzichte van vorig gesprek - Formuleer nieuwe verbeterpunten voor jezelf - Doelen voor komende stage(s)/module(s) - Punten van kritiek graden evaluatie plannen (1/jaar) 2. Portofolio: 1 week tevoren inleveren - Algemene- en thema kaart van tevoren door AIOS en opleider ingevuld: discrepanties geven een aanknopingspunt voor het gesprek - KPB beoordelingen worden tijdens de modules getekend. Deze per themakaart aan opleider laten zien - Specfieke themakaarten worden voorbereid tijdens de ochtendbesprekingen en door de opleider tijdens het voortgangsgesprek - Persoonlijk ontwikkelingsplan (POP)(zie volgende paragraaf) door AIOS van te voren zelf ingevuld 3. Leerklimaat 4. Toekomst Aandachtspunten: 1. Bespreek de medische vaardigheden of overige competenties die onvoldoende zijn en maak een plan hoe dit te verbeteren 2. Bespreken differentiatiewensen

48 MSRC-beoordelingen (A/B en C formulier) Tijdens deze voortgangsgesprekken wordt door de AIOS en opleider een jaarlijkse beoordelingsformulier (A/B formulieren) van de MSRC ingevuld en ondertekend en opgestuurd naar de MSRC. Twee keer is de jaarlijkse MSRC beoordeling tevens een geschiktheidbeoordeling: na jaar 1 en jaar 3. Op deze twee momenten kan de opleiding voortijdig worden gestaakt. Aan het einde van de opleiding wordt het C formulier ingevuld.

49 FORMULIER A/B BEOORDELING VAN DE ARTS IN OPLEIDING TOT SPECIALIST DOOR DE OPLEIDER (ingevolge B.6. of B.7. Kaderbesluit CCMS) 1. ALGEMEEN Betreft (naam aios): Beoordelingsdatum: In opleiding sinds: Voor het specialisme: Opleider: Opleidingsinrichting: COMPETENTIES (Beoordeling in de context van het opleidingsjaar) I. Ten aanzien van medisch handelen: A. kennis en vaardigheden B. diagnostiek C. patiëntenzorg II. Ten aanzien van communicatie: A. behandelrelatie met patiënten B. communicatie met patiënten C. mondeling en schriftelijk verslag over patiëntencasus III. Ten aanzien van samenwerking: A. overleg met leden van de opleidingsgroep B. overleg met collega s C. overleg met andere zorgverleners IV. Ten aanzien van kennis en wetenschap: A. wetenschappelijke vakkennis B. vorderingen eigen wetenschappelijk werk C. medewerking aan onderwijs aan anderen V. Ten aanzien van maatschappelijk handelen: A. inzicht in determinanten van ziekte B. inzicht in relevante wettelijke bepalingen C. handelwijze bij incidenten in de zorg

50 VI. Ten aanzien van organisatie: A. functioneren binnen de gezondheidszorgorganisatie B. besteding beschikbare middelen voor de patiëntenzorg C. kennis van informatie technologie VII. Ten aanzien van professionaliteit: A. kennis van de eigen competentie B. persoonlijk en interpersoonlijk professioneel gedrag C. betrokkenheid bij patiëntenzorg PORTFOLIO Wordt het portfolio door de aios adequaat bijgehouden? Ja Nee 4. CURSORISCH ONDERWIJS Participeert de aios in het cursorisch onderwijs? 5. PATIËNTENZORG A. Houdt de aios de ziektegeschiedenissen op correcte wijze bij en werkt de aios de verslaggeving aan huisartsen en andere verwijzers zorgvuldig en vlot af? Ja Ja Nee Nee B. Participeert de aios in patiëntenbesprekingen, multidisciplinaire besprekingen en refereerbijeenkomsten? Ja Nee 6. BEOORDELING A. Geschiktheidsbeoordeling (artikel B.6) Of Is de aios geschikt en in staat de opleiding voort te zetten? Zo nee, welke zijn hiervoor uw redenen? B. Jaarlijkse beoordeling (artikel B.7) Hoe luidt uw jaarlijkse beoordeling van de aios? Ja Nee Datum: Datum: Voor gezien,... (Handtekening aios). (Handtekening opleider)

51 FORMULIER C tegen het einde van de opleiding (ingevolge artikel B.9 Kaderbesluit CCMS) Ondergetekende, OPLEIDER: Opleidingsinrichting: Specialisme: verklaart dat COLLEGA: geboren datum artsexamen te opgeleid voor het specialisme aanvang opleiding einddatum opleiding geschikt en in staat is het specialisme waarvoor hij/zij is opgeleid zelfstandig en naar behoren uit te oefenen nadat de opleiding is beëindigd. 2 Plaats en datum: Handtekening opleider: Deze verklaring is afgegeven met inachtneming van het op de pagina 2-3 vermelde.

52 Alvorens tot afgifte van de hiervoor bedoelde verklaring over te gaan heeft de opleider als bedoeld in artikel B.9 Kaderbesluit CCMS zich er van vergewist dat: 1. De aios de algemene competenties van artikel B.2 Kaderbesluit CCMS en de specialisme specifieke competenties van het betreffende specifieke besluit, gehaald heeft. 2. De aios de specialistenopleiding gevolgd heeft overeenkomstig het door de MSRC goedgekeurde opleidingsschema, inclusief de verplichte besprekingen, stages en modules. 3. De aios sedert 1 januari 2005 een volledig en correct portfolio heeft bijgehouden. 4. De aios kennis heeft genomen van de beoordelingen van alle opleiders bij wie hij/zij een deel van de opleiding heeft gevolgd en dat deze beoordelingen aan het portfolio zijn toegevoegd. 5. De aios heeft deelgenomen aan de wetenschappelijke vergaderingen en aan minstens één internationaal congres. 6. De aios tenminste één voordracht, poster en/of publicatie heeft verzorgd. 7. De aios het verplichte cursorisch onderwijs en andere verplichte cursussen heeft gevolgd en evt. voorgeschreven toetsen en examens heeft afgelegd en met goed gevolg heeft afgesloten. 8. De aios zich zonodig heeft verdiept in aandachtsgebieden of een differentieel deel heeft gevolgd. 9. De aios voldaan heeft aan de eisen en verplichtingen wat betreft aantallen en/of soort verrichtingen zoals vastgelegd in het betreffende specifieke besluit CCMS. 10. De leden van de opleidingsgroep geraadpleegd zijn. Ja/nee 3 Ja/nee Ja/nee Ja/nee Ja/nee Ja/nee Ja/nee Ja/nee/n.v.t. Ja/nee Ja/nee Paraaf.. Paraaf.. Paraaf.. Paraaf.. Paraaf.. Paraaf.. Paraaf.. Paraaf.. Paraaf.. Paraaf.. Overige stukken, zoals certificaten en andere bewijsstukken, dient u niet meer in te sturen naar de MSRC 3 Doorhalen wat niet van toepassing is.

Opleidingsplan Cardiologie

Opleidingsplan Cardiologie Opleidingsplan Cardiologie Versie 08-04-2010 Herziening van de Opleiding Cardiologie tot competentiegericht curriculum Inhoud Blz. 1. Inleiding en opleidingsfilosofie 3 2. Profiel van het specialisme Cardiologie

Nadere informatie

Centraal College Medische Specialismen

Centraal College Medische Specialismen KONINKLIJKE NEDERLANDSCHE MAATSCHAPPIJ TOT BEVORDERING DER GENEESKUNST Centraal College Medische Specialismen Besluit van 12 april 2010 houdende de opleidings- en erkenningseisen voor het medisch specialisme

Nadere informatie

Opleidingsplan Cardiologie Leids Universitair Medisch Centrum. Samen zorgen Samen werken

Opleidingsplan Cardiologie Leids Universitair Medisch Centrum. Samen zorgen Samen werken Opleidingsplan Cardiologie Samen zorgen Samen werken Stages en leerdoelen LUMC JAAR 3-5 Leiden, 2014 Rev 3.18 Inhoudsopgave Opleiding Cardiologie Kliniek Modules 4 Module Hartbewaking 5 Module Verpleegafdeling

Nadere informatie

Stage - Cardiologie. Lokaal Opleidingsplan Interne Geneeskunde, UMC Utrecht,

Stage - Cardiologie. Lokaal Opleidingsplan Interne Geneeskunde, UMC Utrecht, Stage - Cardiologie Keuzestage 4 maanden Dit is de afdeling, dit zijn de patiënten Op de hartbewaking worden patiënten behandeld met acute hart- en vaatproblemen. Voorbeelden hiervan zijn: hartinfarct,

Nadere informatie

Bijlagen. bij. Lokaal Opleidingsplan Cardiologie. Atrium Medisch Centrum Heerlen

Bijlagen. bij. Lokaal Opleidingsplan Cardiologie. Atrium Medisch Centrum Heerlen Bijlagen bij Lokaal Opleidingsplan Cardiologie Atrium Medisch Centrum Heerlen 2011 1 Bijlagen Inlegbladen Portofolio Zelftesten 2 Inlegbladen Portofolio: Voorbeeld CV Aandachtspunten introductiegesprek

Nadere informatie

Algemene competenties van de openbaar apotheker specialist

Algemene competenties van de openbaar apotheker specialist Algemene competenties van de openbaar apotheker specialist 1. Farmacotherapeutisch en farmaceutisch handelen 1:1. De specialist bezit adequate kennis en vaardigheid naar de stand van het vakgebied. 1:2.

Nadere informatie

Visiteren = implementeren

Visiteren = implementeren Visiteren = implementeren Ralph Kupka Opleider psychiatrie Altrecht GGZ, Utrecht MSRC-lid Corry den Rooyen Onderwijskundige Paul Blok secretaris MSRC NVMO congres 12 november 2009 Ralph Kupka Opleider

Nadere informatie

Competentieprofiel van de genetisch consulent

Competentieprofiel van de genetisch consulent Competentieprofiel van de genetisch consulent De genetisch consulent is werkzaam binnen het specialisme klinische genetica. Het specialisme klinische genetica is gericht op zorgvragen van patiënten/ adviesvragers

Nadere informatie

Patiëntklachten. Van Statistiek naar Casuïstiek. Beoordeling functioneren medisch specialisten: 1. MSRC 2. IFMS 3. Module disfunctioneren

Patiëntklachten. Van Statistiek naar Casuïstiek. Beoordeling functioneren medisch specialisten: 1. MSRC 2. IFMS 3. Module disfunctioneren Patiëntklachten. Van Statistiek naar Casuïstiek Prof. dr. Rob Slappendel, anesthesioloog Manager Kwaliteit en Veiligheid Inhoud Hoe worden medisch specialisten normaal beoordeeld op hun functioneren. Patiënt

Nadere informatie

Besluit van 14 december 2016 houdende de opleidings- en erkenningseisen voor het medisch specialisme cardiologie

Besluit van 14 december 2016 houdende de opleidings- en erkenningseisen voor het medisch specialisme cardiologie Besluit van 14 december 2016 houdende de opleidings- en erkenningseisen voor het medisch specialisme cardiologie (Besluit cardiologie) Het College Geneeskundige Specialismen, gelet op artikel 14, tweede

Nadere informatie

Bij de MSF (verwijzers) is het verplicht minimaal 3 verwijzers een vragenlijst te sturen, voor de

Bij de MSF (verwijzers) is het verplicht minimaal 3 verwijzers een vragenlijst te sturen, voor de Multisource Feedback Er zijn drie verschillende formulierensets Multisource Feedback (MSF) beschikbaar in het digitaal portfolio: Bij de MSF (collega s) is het verplicht minimaal 3 collega s een vragenlijst

Nadere informatie

De opleiding tot Restauratief Tandarts van de Nederlands Vlaamse Vereniging voor Restauratieve Tandheelkunde

De opleiding tot Restauratief Tandarts van de Nederlands Vlaamse Vereniging voor Restauratieve Tandheelkunde De opleiding tot Restauratief Tandarts van de Nederlands Vlaamse Vereniging voor Restauratieve Tandheelkunde 1. Inleiding Vanuit de tandheelkundige praktijk komt de vraag naar een gedifferentieerde tandarts

Nadere informatie

Toelichting bij het formulier

Toelichting bij het formulier Voor het leren van de VS i.o. is het essentieel dat hij/zij frequent feedback ontvangt op zijn/haar functioneren, ook als er geen sprake is van een formeel beoordelingsmoment. Toelichting bij het formulier

Nadere informatie

Competentieprofiel arts Maatschappij en Gezondheid

Competentieprofiel arts Maatschappij en Gezondheid Competentieprofiel arts Maatschappij en Gezondheid COMPETENTIEGEBIED 1 MEDISCH HANDELEN 1.1 De arts Maatschappij en Gezondheid bezit adequate kennis en vaardigheid naar de stand van het vakgebied 1.1.1

Nadere informatie

Het competentieprofiel van de verzekeringsarts

Het competentieprofiel van de verzekeringsarts Het competentieprofiel van de verzekeringsarts Competentieprofiel verzekeringsgeneeskunde 1. Medisch handelen 1.1 De specialist bezit adequate kennis en vaardigheid naar de stand van het vakgebied. - De

Nadere informatie

American Board of Internal Medicine Accreditation Council for Graduate Medical Education (USA) Arts in opleiding tot specialist

American Board of Internal Medicine Accreditation Council for Graduate Medical Education (USA) Arts in opleiding tot specialist Tijdschrift voor Medisch Onderwijs, oktober 2010 Vol. 29, nr. 5, Suppl. 4, p. 105-134 Bijlagen Bijlage I ABIM ACGME AIOS ABIM CanMEDS CAT CCMS CEX DOPS GRASIS ITER KPB MDO Mini-CEX MSRC NHG OCEX OOR OPRS

Nadere informatie

Centraal College Medische Specialismen

Centraal College Medische Specialismen KONINKLIJKE NEDERLANDSCHE MAATSCHAPPIJ TOT BEVORDERING DER GENEESKUNST Centraal College Medische Specialismen Besluit van 12 april 2010 houdende de opleidings- en erkenningseisen voor het medisch specialisme

Nadere informatie

Workshop. Hoe maak ik een lokaal/regionaal plan? Scheltus van Luijk Corry den Rooyen. Donderdag 25 februari 2010

Workshop. Hoe maak ik een lokaal/regionaal plan? Scheltus van Luijk Corry den Rooyen. Donderdag 25 februari 2010 Workshop Hoe maak ik een lokaal/regionaal plan? Scheltus van Luijk Corry den Rooyen Donderdag 5 februari 010 Implementatie en visitatie Gaan hand in hand Wederzijdse beïnvloeding Wederzijdse stimulering

Nadere informatie

Workshop: Lokaal opleidingsplan

Workshop: Lokaal opleidingsplan Workshop: Lokaal opleidingsplan 9 oktober 2009 Dr. Paetrick M. Netten, internist opleider Prof. Dr. Rijk. O.B. Gans, internist opleider en voorzitter van de werkgroep modernisering CCMS Workshop: Lokaal

Nadere informatie

Landelijk opleidingsplan Interne geneeskunde 2019

Landelijk opleidingsplan Interne geneeskunde 2019 Gespreksformulieren Deel 2: Nederlandse Internisten Vereniging Inhoud Gespreksformulieren 3 16a. Introductie-, tussen- en eindgesprek met de stagehouder/supervisor 3 lntroductiegesprek 3 Tussengesprek

Nadere informatie

Leerplan profileringsstage kinderneurologie

Leerplan profileringsstage kinderneurologie Leerplan profileringsstage kinderneurologie Inleiding Tijdens de stage algemene kindergeneeskunde in het MMC krijg je de gelegenheid om je te verdiepen in neurologische stoornissen bij kinderen en in de

Nadere informatie

Korte Praktijk Beoordeling

Korte Praktijk Beoordeling Medisch handelen Communicatie Professionaliteit Leerpunten Korte Praktijk Beoordeling Naam aios:... Beoordelaar: Datum:.. /.. /.... Behandelcontext en patiëntenpopulatie:.. Patiëntprobleem / stoornis:..

Nadere informatie

Leerplan profileringstage management en supervisie algemene kindergeneeskunde

Leerplan profileringstage management en supervisie algemene kindergeneeskunde Leerplan profileringstage management en supervisie algemene kindergeneeskunde W. Tjon A Ten, kinderarts L. Niers, kinderarts en opleider kindergeneeskunde F. Halbertsma, kinderarts-neonatoloog en plv opleider

Nadere informatie

OPLEIDINGSPLAN profileringsprogramma Echografie Behorende bij het opleidingsplan Reumatologie

OPLEIDINGSPLAN profileringsprogramma Echografie Behorende bij het opleidingsplan Reumatologie OPLEIDINGSPLAN profileringsprogramma Echografie Behorende bij het opleidingsplan Reumatologie herziening oktober 2013 1 INHOUD 1. Inleiding 2. Competenties te bereiken door het profileringsprogramma echografie

Nadere informatie

Reglement Disfunctioneren

Reglement Disfunctioneren Considerans Overwegende dat: de medisch specialist de intrinsieke intentie heeft zijn beroep als medisch specialist in al zijn facetten zo goed mogelijk te beoefenen, de medisch specialist nimmer de intentie

Nadere informatie

De omschreven werkvelden waarin de genetisch consulent werkzaam is, zijn: - oncogenetica; - cardiogenetica;

De omschreven werkvelden waarin de genetisch consulent werkzaam is, zijn: - oncogenetica; - cardiogenetica; De opleiding tot genetisch consulent De context Het specialisme Klinische Genetica is gericht op zorgvragen van adviesvragers die samenhangen met erfelijke en aangeboren aandoeningen. Adviesvragers kunnen

Nadere informatie

Landelijk Opleidingscompetentieprofiel. Master Physician Assistant

Landelijk Opleidingscompetentieprofiel. Master Physician Assistant Landelijk Opleidingscompetentieprofiel Master Physician Assistant Dit Landelijk Opleidingscompetentieprofiel van de Physician Assistant is tot stand gekomen door samenwerking tussen de 5 PA opleidingen

Nadere informatie

BIJLAGE TOOLS. Behorende bij de handleiding lokaal opleidingsplan medische vervolgopleiding

BIJLAGE TOOLS. Behorende bij de handleiding lokaal opleidingsplan medische vervolgopleiding BIJLAGE TOOLS Behorende bij de handleiding lokaal opleidingsplan medische vervolgopleiding mei 2011 Inleiding In deze bijlage zijn een aantal tools verzameld die vrij te gebruiken zijn bij het ondersteunen

Nadere informatie

Dedicated Schakeljaar Vitale Functies

Dedicated Schakeljaar Vitale Functies Dedicated Schakeljaar Vitale Functies 1. Inleiding Het schakeljaar vormt de verbinding tussen de studie geneeskunde en de vervolgopleidingen. De student leert te functioneren op het niveau van een beginnende

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 3 Introductie. 4 Procedure. 5 Voorbereiding. 7 Vraag & antwoord. 8 Informatie. 9 Vragenlijst ter voorbereiding op de visitatie

Inhoudsopgave. 3 Introductie. 4 Procedure. 5 Voorbereiding. 7 Vraag & antwoord. 8 Informatie. 9 Vragenlijst ter voorbereiding op de visitatie 2 Inhoudsopgave 3 Introductie 4 Procedure 5 Voorbereiding 7 Vraag & antwoord 8 Informatie 9 Vragenlijst ter voorbereiding op de visitatie 3 Introductie : informatie voor aios Kwaliteit staat bij de medische

Nadere informatie

Besluit van 15 mei 2018 houdende de aanvullende opleidings-, erkenningseisen voor het medisch specialisme cardio-thoracale chirurgie

Besluit van 15 mei 2018 houdende de aanvullende opleidings-, erkenningseisen voor het medisch specialisme cardio-thoracale chirurgie Besluit van 15 mei 2018 houdende de aanvullende opleidings-, erkenningseisen voor het medisch specialisme cardio-thoracale chirurgie (Besluit cardio-thoracale chirurgie) Het College Geneeskundige Specialismen,

Nadere informatie

Leerplan profileringstage kinderneurologie

Leerplan profileringstage kinderneurologie Leerplan profileringstage kinderneurologie L. Bok, kinderarts Erfelijke en aangeboren afwijkingen en aandachtsgebied kinderneurologie Mw. L. Niers, algemeen kinderarts en opleider kindergeneeskunde F.

Nadere informatie

KORTE PRAKTIJK BEOORDELING STAGE. Augustus Samen willen groeien

KORTE PRAKTIJK BEOORDELING STAGE. Augustus Samen willen groeien KORTE PRAKTIJK BEOORDELING STAGE Augustus 2013 Samen willen groeien LEVEL 2 Level 1: Level 2: Level 3: Level 4: Level 5: de student heeft kennis en vaardigheden, maar nog niet voldoende om de activiteit

Nadere informatie

De Opleiding Cardiologie in Medisch Spectrum Twente, Enschede

De Opleiding Cardiologie in Medisch Spectrum Twente, Enschede Bijlage G Lokaal Opleidingsplan Cardiologie De Opleiding Cardiologie in Medisch Spectrum Twente, Enschede De Opleiding Cardiologie in Enschede is één van de opleidingen cardiologie in Nederland die zich

Nadere informatie

MEDISCH SPECIALISTEN REGISTRATIE COMMISSIE (BELEIDSREGELS OPLEIDING)

MEDISCH SPECIALISTEN REGISTRATIE COMMISSIE (BELEIDSREGELS OPLEIDING) Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst MEDISCH SPECIALISTEN REGISTRATIE COMMISSIE Besluit van 6 oktober 2006 tot vaststelling van beleidsregels met betrekking tot de (wijziging

Nadere informatie

Algemene competenties van de medisch specialist

Algemene competenties van de medisch specialist KONINKLIJKE NEDERLANDSCHE MAATSCHAPPIJ TOT BEVORDERING DER GENEESKUNST Algemene competenties van de medisch specialist 1. Medisch handelen 1:1. De specialist bezit adequate kennis en vaardigheid naar de

Nadere informatie

De CBP: Competentie Beoordeling Praktijk

De CBP: Competentie Beoordeling Praktijk De CBP: Competentie Beoordeling Praktijk Op de HBOV van de Hogeschool Leiden wordt sinds het studiejaar 2013-2014 gewerkt met CBP s, Competentie Beoordelingen in de Praktijk. Gedachte hierachter is, dat

Nadere informatie

College Geneeskundige Specialismen

College Geneeskundige Specialismen College Geneeskundige Specialismen Besluit van 9 november 2016 houdende de wijziging van de volgende besluiten: Besluit spoedeisende geneeskunde van 9 januari 2013; Besluit ziekenhuisgeneeskunde van 11

Nadere informatie

Page 1 of 15 EVALUATION AND FEEDBACK FOR EFFECTIVE CLINICAL TEACHING Deze vragenlijst is bedoeld om klinisch opleiders en supervisoren feedback te geven op hun kwaliteiten als opleider/supervisor in de

Nadere informatie

Pilot nieuwe functie: Het concept ziekenhuisarts Het belang van generalisten in het ziekenhuis. Abe Meininger UMCG

Pilot nieuwe functie: Het concept ziekenhuisarts Het belang van generalisten in het ziekenhuis. Abe Meininger UMCG Pilot nieuwe functie: Het concept ziekenhuisarts Het belang van generalisten in het ziekenhuis Abe Meininger UMCG Vergrijzing, multimorbiditeit en chronische zorg Zorgcomplexiteit neemt toe Te hoge kosten,

Nadere informatie

Medisch Informatieprofessional 3.0 Waar sta jij (be)sta jij nog? Miebet Wilhelm St. Antonius ziekenhuis dinsdag 9 mei 2017

Medisch Informatieprofessional 3.0 Waar sta jij (be)sta jij nog? Miebet Wilhelm St. Antonius ziekenhuis dinsdag 9 mei 2017 Medisch Informatieprofessional 3.0 Waar sta jij (be)sta jij nog? Miebet Wilhelm St. Antonius ziekenhuis dinsdag 9 mei 2017 Waar sta ik? Antonius Academie Medische Opleidingen, R&D en KIC Verpleegkundige

Nadere informatie

Modern opleiden: hoe visiteren?

Modern opleiden: hoe visiteren? donderdag 30 september 1999 Vrijdag 9 oktober 2009 Modern opleiden: hoe visiteren? Corry den Rooyen, onderwijskundige Paul Blok, secretaris MSRC Introductie Maatschappelijke veranderingen Project modernisering

Nadere informatie

Page 9 of 15 EVALUATION AND FEEDBACK FOR EFFECTIVE CLINICAL TEACHING De EFFECT is bedoeld om input te geven voor een gesprek tussen A(N)IOS en hun klinisch opleiders en supervisoren over hun kwaliteiten

Nadere informatie

24-6-2015. Opbouw van de opleiding tot internist. Landelijke opleidingsplan Interne Geneeskunde 2011

24-6-2015. Opbouw van de opleiding tot internist. Landelijke opleidingsplan Interne Geneeskunde 2011 Opbouw van de opleiding tot internist Landelijk opleidingsplan regionaal opleiden Waar leg je wat vast? Prof. Dr. Jacqueline de Graaf, internist Opleider Interne Geneeskunde Opleidingsdirecteur Vervolgopleidingen

Nadere informatie

CardioVasculair Onderwijs Instituut. Opleiding Cardiologie

CardioVasculair Onderwijs Instituut. Opleiding Cardiologie CardioVasculair Onderwijs Instituut Opleiding Cardiologie Inhoudsopgave CardioVasculair Onderwijs Instituut... 0 Inhoudsopgave... 1 Inleiding... 2 Profiel CVOI: kwaliteit en continuïteit... 3 Jaar 1 en

Nadere informatie

Opleidingsplan Cardiologie. Jeroen Bosch Ziekenhuis

Opleidingsplan Cardiologie. Jeroen Bosch Ziekenhuis Opleidingsplan Cardiologie Jeroen Bosch Ziekenhuis december 2010 1 Inleiding De afdeling cardiologie van het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) biedt in samenwerking met het Universitair Medisch Centrum Utrecht

Nadere informatie

Lokaal Opleidingsplan Cardiologie. Deventer Ziekenhuis

Lokaal Opleidingsplan Cardiologie. Deventer Ziekenhuis Lokaal Opleidingsplan Cardiologie Deventer Ziekenhuis 2010 J. van Wijngaarden, cardioloog Oktober 2010, Deventer I. Inleiding en inhoudsopgave: De vakgroep cardiologie van het Deventer Ziekenhuis heeft

Nadere informatie

me nse nkennis Competentiegericht opleiden in de BIG opleidingen Getting started

me nse nkennis Competentiegericht opleiden in de BIG opleidingen Getting started me nse nkennis Competentiegericht opleiden in de BIG opleidingen Getting started Inhoud Competentiegericht opleiden 3 Doel van praktijktoetsen 4 Wijze van evalueren en beoordelen 4 Rollen 5 Getting started

Nadere informatie

Getting Started. Competentie gericht opleiden in de BIG opleidingen

Getting Started. Competentie gericht opleiden in de BIG opleidingen Getting Started Competentie gericht opleiden in de BIG opleidingen De BIG-opleidingen worden competentiegericht vormgegeven. Met het competentiegericht opleiden hebben de opleidingen een duidelijker inhoudelijk

Nadere informatie

College Geneeskundig Specialismen

College Geneeskundig Specialismen College Geneeskundig Specialismen Besluit van. houdende de aanvullende opleidings- en erkenningseisen voor het medisch specialisme urologie (Besluit urologie) Het College Geneeskundig Specialismen, gelet

Nadere informatie

PROTOCOL RIJBEWIJSKEURING CBR

PROTOCOL RIJBEWIJSKEURING CBR PROTOCOL RIJBEWIJSKEURING CBR Maart 2018 Voor de geschiktheidbeoordeling zijn bij hart- en vaatziekten van belang: de actuele lichamelijke conditie (al of geen klachten optredend bij deelname aan het verkeer),

Nadere informatie

Klinische Stage Interne Geneeskunde. Bijlage 1

Klinische Stage Interne Geneeskunde. Bijlage 1 Klinische Stage Interne Geneeskunde Bijlage 1 len 30/06/2015 Page 1 Professional Communicator Scholar Collaborator Health advocate Manager Medisch expert len 30/06/2015 Page 2 MEDISCH EXPERT heeft inzicht

Nadere informatie

Algemene informatie Het vak cardiologie Kan ik cardioloog worden? De opleiding Het dedicated schakeljaar in de cardiologie

Algemene informatie Het vak cardiologie Kan ik cardioloog worden? De opleiding Het dedicated schakeljaar in de cardiologie Algemene informatie Het vak cardiologie Cardiologie houdt zich bezig met hartziekten in de breedste zin van het woord. Hoewel atherosclerotische hartziekten, zoals het acute hartinfarct, het meest bekend

Nadere informatie

Informatiegids 2019 Opleiding tot MSK-arts

Informatiegids 2019 Opleiding tot MSK-arts Informatiegids 2019 Opleiding tot MSK-arts Inhoud Voorwoord... 3 1. Het vak Musculoskeletale Geneeskunde... 4 2. Competenties van de arts Musculoskeletale Geneeskunde... 5 3. Opleiding tot arts Musculoskeletale

Nadere informatie

Programma van toetsing

Programma van toetsing Programma van toetsing Inleiding In samenwerking met onderwijskundige experts hebben we ons programma van toetsing ontworpen. Het programma van toetsing is gevarieerd en bevat naast kennistoetsen en beoordelingen

Nadere informatie

Beroepssituaties. A. Beroepssituaties eerstelijns praktijk. Beroepssituatie 1: Telefonisch consult (prenataal, nataal, postnataal)

Beroepssituaties. A. Beroepssituaties eerstelijns praktijk. Beroepssituatie 1: Telefonisch consult (prenataal, nataal, postnataal) Beroepssituaties Situaties die in de beroepspraktijk voorkomen zijn in het curriculum omschreven als beroepssituaties, die duidelijk voor de verloskundige praktijk herkenbaar zijn. Deze beroepssituaties

Nadere informatie

De anesthesioloog en de snijdend specialist zijn tezamen verantwoordelijk voor de preoperatieve zorg.

De anesthesioloog en de snijdend specialist zijn tezamen verantwoordelijk voor de preoperatieve zorg. ANESTHESIOLOGISCHE ZORGVERLENING (2004) PREOPERATIEVE ZORG De anesthesioloog en de snijdend specialist zijn tezamen verantwoordelijk voor de preoperatieve zorg. Doel Het doel van het anesthesiologische

Nadere informatie

LANGE KLINISCHE BEOORDELING

LANGE KLINISCHE BEOORDELING HANDLEIDING LANGE KLINISCHE BEOORDELING Inleiding Tijdens de stages/leerwerkperiodes organiseer je twee Lange Klinische Beoordelingen: een halverwege de stage/leerwerkperiode en een aan het einde van de

Nadere informatie

Besluit van (datum) houdende de opleidings- en erkenningseisen voor het medisch specialisme orthopedie

Besluit van (datum) houdende de opleidings- en erkenningseisen voor het medisch specialisme orthopedie Besluit van (datum) houdende de opleidings- en erkenningseisen voor het medisch specialisme orthopedie (Besluit orthopedie) Het College Geneeskundige Specialismen, gelet op artikel 14, tweede lid, onder

Nadere informatie

Agenda 3e voortgangsgesprek van aios en opleider (ca. maand 9)

Agenda 3e voortgangsgesprek van aios en opleider (ca. maand 9) Agenda 3e voortgangsgesprek van aios en opleider (ca. maand 9) Doel gesprek: evalueren na negen maanden en een advies over de geschiktheid van de aios formuleren. Plannen en afspraken maken voor de laatste

Nadere informatie

1.4. De kinderverpleegkundige organiseert en coördineert de verpleegkundige zorg rond het zieke kind.

1.4. De kinderverpleegkundige organiseert en coördineert de verpleegkundige zorg rond het zieke kind. De opleiding tot kinderverpleegkundige Eindtermen van de opleiding tot kinderverpleegkundige 1. Vakinhoudelijk handelen Verzamelen en interpreteren van gegevens 1.1. De kinderverpleegkundige verzamelt

Nadere informatie

4 jaar opleiding Longziekten en Tuberculose

4 jaar opleiding Longziekten en Tuberculose Overzicht opleiding Longziekten en Tuberculose Vooropleiding Interne Geneeskunde, inclusief cardiologie zijn hierin niet opgenomen stages 3 1 4 opleiding Longziekten en Tuberculose 4 5 6 zaalstage zaalstage

Nadere informatie

Beoordelen met de 360 feedback-methode

Beoordelen met de 360 feedback-methode Instituut voor Gezondheidszorg Beoordelen met de 360 feedback-methode Bij de 360 feedback-methode vraag je mensen uit je omgeving om je te beoordelen op verschillende aspecten. Dit gebeurt meestal door

Nadere informatie

Kerncompetenties psychotherapeut

Kerncompetenties psychotherapeut Kerncompetenties psychotherapeut 5 oktober 2006 Nederlandse Vereniging voor Psychotherapie Overname is toegestaan, mits ongewijzigd en met gebruik van bronvermelding. Nederlandse Vereniging voor Psychotherapie,

Nadere informatie

Landelijk opleidingsplan Interne geneeskunde 2019

Landelijk opleidingsplan Interne geneeskunde 2019 Consultenstage Deel 2: Nederlandse Internisten Vereniging Inhoud Consultenstage 3 Aanleiding 3 Begripsbepaling van de consultenstage 3 Leermiddelen 4 Eisen te stellen aan supervisie 4 Eisen te stellen

Nadere informatie

Korte Praktijk Beoordeling stage Niet-cliëntgebonden beroepssituatie

Korte Praktijk Beoordeling stage Niet-cliëntgebonden beroepssituatie Korte Praktijk Beoordeling stage Niet-cliëntgebonden beroepssituatie volgnummer Voor de beroepssituaties: Dienstoverdracht in de praktijk, Multidisciplinair overleg, Partusbegeleiding: overdracht einde

Nadere informatie

Peer Review. Hartrevalidatie

Peer Review. Hartrevalidatie Peer Review Hartrevalidatie Inhoudstafel Inleiding Inleidende kennistest Toelichting Intercollegiaal overleg INLEIDENDE KENNISTEST 1. Welke van onderstaande eigenschappen is geen cardiovasculaire risicofactor?

Nadere informatie

OPLEIDING TOT BIJZONDERE BEKWAAMHEID HUNTINGTONZORG voor de specialist ouderengeneeskunde

OPLEIDING TOT BIJZONDERE BEKWAAMHEID HUNTINGTONZORG voor de specialist ouderengeneeskunde OPLEIDING TOT BIJZONDERE BEKWAAMHEID HUNTINGTONZORG voor de specialist ouderengeneeskunde INLEIDING De ziekte van Huntington is een zeldzame erfelijke, progressieve neurodegeneratieve ziekte die gepaard

Nadere informatie

Functieprofiel doktersassistent(e)

Functieprofiel doktersassistent(e) Functieprofiel doktersassistent(e) Algemene uitgangspunten Respectvol omgaan met patiënten en collega s. Je bent allround doktersassistent(e) in een team die samen verantwoordelijk is voor alle doktersassistent(e)

Nadere informatie

Besluit van <datum> houdende de aanvullende opleidings-, erkenningseisen voor het medisch specialisme sportgeneeskunde

Besluit van <datum> houdende de aanvullende opleidings-, erkenningseisen voor het medisch specialisme sportgeneeskunde Besluit van houdende de aanvullende opleidings-, erkenningseisen voor het medisch specialisme sportgeneeskunde (Besluit sportgeneeskunde) Het College Geneeskundige Specialismen, gelet op artikel

Nadere informatie

TRAINING EN TOETSING BINNEN DE OPLEIDING. Professioneel Handelen

TRAINING EN TOETSING BINNEN DE OPLEIDING. Professioneel Handelen TRAINING EN TOETSING BINNEN DE OPLEIDING 1 LEERRESULTATEN EN COMPETENTIES Doelstellingen competenties Structuur en éénduidigheid Uniformiteit in formulering 2 LEERRESULTATEN EN COMPETENTIES Generieke competenties

Nadere informatie

Raamplan Artsopleiding 2009

Raamplan Artsopleiding 2009 Raamplan Artsopleiding 2009 Prof. dr. Roland Laan UMC St Radboud Nijmegen Onderwerpen - Historie en Doel - Student wordt Arts; wordt Specialist - Rollen en competenties - Kennis, vaardigheden en attitudes

Nadere informatie

Aandachtspunten bij start supervisie

Aandachtspunten bij start supervisie P-opleiding Evaluatieformulier supervisie psychodiagnostiek Aandachtspunten bij start supervisie 1. Kennismakingsgesprek: - wederzijds informeren over kwalificaties, opleidingen en ervaring - bespreken

Nadere informatie

Competenties van de klinisch psycholoog. Ger Keijsers

Competenties van de klinisch psycholoog. Ger Keijsers Competenties van de klinisch psycholoog Ger Keijsers Onderwerpen 1. achtergrond 2. CanMEDS 3. competenties KP 4. themakaarten 5. waterscheiding 6. implementatie Achtergrond competentiegericht opleiden

Nadere informatie

Binnen 2 uur hartonderzoek & behandelplan. Nieuw Cardicare

Binnen 2 uur hartonderzoek & behandelplan. Nieuw Cardicare Binnen 2 uur hartonderzoek & behandelplan Nieuw Cardicare St. Antonius Cardicare Gooi en Vechtstreek St. Antonius Cardicare, locatie Gooi en Vechtstreek is een nieuwe kliniek op het gebied van hart- en

Nadere informatie

Vernieuwing Opleiding CGt: de ontwikkeling van toetsen

Vernieuwing Opleiding CGt: de ontwikkeling van toetsen Vernieuwing Opleiding CGt: de ontwikkeling van toetsen Voortgang en vraagstukken in de Stuurgroep Vernieuwing van de Opleiding 10 november 2016 Tonnie Prinsen Er was eens een plan Oorspronkelijke opzet

Nadere informatie

Instrumenten EIF: de essentie. 10 oktober 2017

Instrumenten EIF: de essentie. 10 oktober 2017 Instrumenten EIF: de essentie 10 oktober 2017 Disclaimer 1. Work in progress: nu fase identificeren (kwaliteits)instrumenten die EIF ondersteunen. 2. Ben geen onderwijskundige. 3. Ben een verzekeringsarts,

Nadere informatie

Inhoud. Opbouw master CRU + EPA s. Blok LINK. Wat zijn EPA s? EPA raamwerk Supervisieniveau s

Inhoud. Opbouw master CRU + EPA s. Blok LINK. Wat zijn EPA s? EPA raamwerk Supervisieniveau s Marijke van Dijk Groningen, 12 december 2017 Inhoud Opbouw master CRU + Blok LINK EPA s Wat zijn EPA s? EPA raamwerk Supervisieniveau s Overzicht LINKs Ma 1 Ba 3 Blok Blok LINK groen Huisarts Interne Chirurgie

Nadere informatie

Verzamelen en interpreteren van gegevens

Verzamelen en interpreteren van gegevens De opleiding tot obstetrieverpleegkundige Eindtermen van de opleiding tot obstetrieverpleegkundige 1. Vakinhoudelijk handelen Verzamelen en interpreteren van gegevens 1.1. De obstetrieverpleegkundige verzamelt

Nadere informatie

Het individuele opleidingsplan (IOP)

Het individuele opleidingsplan (IOP) Het individuele opleidingsplan (IOP) Achtergrond Het Individueel Opleidings Plan (IOP) is een hulpmiddel om het leerproces van de aios te structureren en te vergemakkelijken. In een IOP wordt een beperkt

Nadere informatie

Voortgang AIOS NAAM Stagekaart ICU stage

Voortgang AIOS NAAM Stagekaart ICU stage Voortgang AIOS NAAM Stagekaart ICU stage Geaccordeerd door : Datum: NB. Deze lijst met kennis, vaardigheden en gedrag is gebaseerd op-, maar niet gelijk aan de EPA kritiek zieke patient. Diverse onderdelen

Nadere informatie

Het individuele opleidingsplan (IOP)

Het individuele opleidingsplan (IOP) Het individuele opleidingsplan (IOP) Achtergrond Het Individueel Opleidings Plan (IOP) is een hulpmiddel om het leerproces van de aios te structureren en te vergemakkelijken. In een IOP wordt een beperkt

Nadere informatie

RICHTLIJN OPSTELLEN LEERWERKPLAN OPLEIDING IGT

RICHTLIJN OPSTELLEN LEERWERKPLAN OPLEIDING IGT RICHTLIJN OPSTELLEN LEERWERKPLAN OPLEIDING IGT Voor de borging van de opleiding IGT in de opleidingsinrichtingen en voor de erkenning en/of herregistratie als opleidingsinrichting is de opleidingsinrichting

Nadere informatie

TUSSENPROFIEL VAN DE HUISARTS IN OPLEIDING. Jaar 1. Versie 2

TUSSENPROFIEL VAN DE HUISARTS IN OPLEIDING. Jaar 1. Versie 2 TUSSENPROFIEL VAN DE HUISARTS IN OPLEIDING Jaar 1 Versie 2 Utrecht, januari 2006 Competentieprofiel van de 1 e -jaars aios per taakgebied 1 Taakgebied vakinhoudelijk handelen 1 Het vakinhoudelijk handelen

Nadere informatie

Besluit van (datum) houdende de opleidings- en erkenningseisen voor het medisch specialisme reumatologie

Besluit van (datum) houdende de opleidings- en erkenningseisen voor het medisch specialisme reumatologie Besluit van (datum) houdende de opleidings- en erkenningseisen voor het medisch specialisme reumatologie (BESLUIT REUMATOLOGIE) Het College Geneeskundige Specialismen, gelet op artikel 14, tweede lid,

Nadere informatie

Standaard-actieplan stage 4 (PL4)

Standaard-actieplan stage 4 (PL4) Standaard-actieplan stage 4 (PL4) Voorbereidingsfase: voorafgaand aan stage 4 Actie Oriëntatie op stage-instelling / achterhalen reistijd / bereikbaarheid Regelzaken: Mantouxtest, dienstkleding, sleutels

Nadere informatie

CardioVasculair Onderwijs Instituut. Opleiding Cardiologie

CardioVasculair Onderwijs Instituut. Opleiding Cardiologie CardioVasculair Onderwijs Instituut Opleiding Cardiologie Inhoudsopgave CardioVasculair Onderwijs Instituut... 0 Inhoudsopgave... 1 Inleiding... 2 Profiel CVOI: kwaliteit en continuïteit... 3 Jaar 1 en

Nadere informatie

Standaard-actieplan stage 1 (PL1)

Standaard-actieplan stage 1 (PL1) Standaard-actieplan stage 1 (PL1) Voorbereidingsfase: voorafgaand aan stage 1 Actie Oriëntatie op stage-instelling / achterhalen reistijd / bereikbaarheid Regelzaken: Mantouxtest, dienstkleding, sleutels

Nadere informatie

Verwacht niveau in de co-schappen

Verwacht niveau in de co-schappen Verwacht niveau in de co-schappen Het gehele co-schap is verdeeld in vier fasen. Enerzijds verschillende deze fasen inhoudelijk van elkaar omdat ze bij verschillende afdelingen en specialismen plaatsvinden,

Nadere informatie

WORKSHOP: Wat zijn uw eigen competenties?

WORKSHOP: Wat zijn uw eigen competenties? LOGO-congres 15 juni 2012 Onderwijsvernieuwing met Ambitie en Passie WORKSHOP: Wat zijn uw eigen competenties? Theo Bouman & Valerie Hoogendoorn Opleidingsinstituut PPO Groningen 1 Doel Feeling te krijgen

Nadere informatie

Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst MEDISCH SPECIALISTEN REGISTRATIE COMMISSIE

Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst MEDISCH SPECIALISTEN REGISTRATIE COMMISSIE Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst MEDISCH SPECIALISTEN REGISTRATIE COMMISSIE Besluit van 10 december 2004 strekkende tot vaststelling van beleidsregels die de MSRC

Nadere informatie

Voortgangs- en beoordelings systematiek AVG opleiding Erasmus MC. Inhoud. Inleiding

Voortgangs- en beoordelings systematiek AVG opleiding Erasmus MC. Inhoud. Inleiding Voortgangs- en beoordelings systematiek AVG opleiding Erasmus MC Inhoud Inleiding Schema voortgangs- en beoordelingsgesprekken Jaar 1 Eerste voortgangsgesprek (maand 2) Tweede voortgangsgesprek (maand

Nadere informatie

Leerplan profileringstage NICU

Leerplan profileringstage NICU Leerplan profileringstage NICU Stage op de Neonatale Intensive Care Unit (NICU) Inleiding De NICU van MMC is een van de 10 landelijk erkende centra voor neonatale intensive care behandeling voor zieke

Nadere informatie

Competentieprofiel praktijkopleider verpleegkundig specialist

Competentieprofiel praktijkopleider verpleegkundig specialist Competentieprofiel praktijkopleider verpleegkundig specialist vastgesteld door het CSV op 17 november 2014 I Werkbegeleiding II Toetsing en beoordeling III Coördinatie en organisatie Begeleidt de vios

Nadere informatie

Samen naar een individueel opleidingsplan. Anouk Straus

Samen naar een individueel opleidingsplan. Anouk Straus Samen naar een individueel opleidingsplan Anouk Straus Opzet workshop Theorie individueel opleidingsplan. Het individueel opleidingsplan in de praktijk Oefenen met IOP gesprek tussen aios en opleider Aan

Nadere informatie

Toets Consultvoering in jaar 1 IB Aangepast

Toets Consultvoering in jaar 1 IB Aangepast Toets Consultvoering in jaar 1 IB Aangepast 30082018 1 Inleiding Toetsing van de (deel-) competenties in het taakgebied Communicatie is onderdeel van het landelijk vastgestelde protocol Toetsing en beoordeling

Nadere informatie

OPLEIDINGSPLAN profileringsprogramma Echografie. Behorende bij het opleidingsplan Reumatologie

OPLEIDINGSPLAN profileringsprogramma Echografie. Behorende bij het opleidingsplan Reumatologie OPLEIDINGSPLAN profileringsprogramma Echografie Behorende bij het opleidingsplan Reumatologie INHOUD 1. Inleiding 2. Competenties te bereiken door het profileringsprogramma echografie 3. Thema s, kenmerkende

Nadere informatie

Standaard-actieplan stage 2 (PL2)

Standaard-actieplan stage 2 (PL2) Standaard-actieplan stage 2 (PL2) Voorbereidingsfase: voorafgaand aan stage 2 Actie Oriëntatie op stage-instelling / achterhalen reistijd / bereikbaarheid Regelzaken: Mantouxtest, dienstkleding, sleutels

Nadere informatie

Standaard-actieplan stage 3 (PL3)

Standaard-actieplan stage 3 (PL3) Standaard-actieplan stage 3 (PL3) Voorbereidingsfase: voorafgaand aan stage 3 Actie Oriëntatie op stage-instelling / achterhalen reistijd / bereikbaarheid Regelzaken: Mantouxtest, dienstkleding, sleutels

Nadere informatie

Knelpunten en uitgangsvragen

Knelpunten en uitgangsvragen Knelpunten en uitgangsvragen Hieronder zijn de geconstateerde knelpunten weergeven zoals die met de projectgroep waren geformuleerd (kolom 1 en 2), en die gemiddeld genomen door alle deelnemende beroepsverenigingen

Nadere informatie