BELEIDSPLAN VOOR KWALITEIT, ARBO, MILIEU, VEILIGHEID EN CO 2 -REDUCTIE (PUBLIEKE VERSIE) Beleid en Procedures Hofmeijer Mechanics

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "BELEIDSPLAN VOOR KWALITEIT, ARBO, MILIEU, VEILIGHEID EN CO 2 -REDUCTIE. 2011-2020 (PUBLIEKE VERSIE) Beleid en Procedures Hofmeijer Mechanics"

Transcriptie

1 Blad : Pagina 1 van 21 BELEIDSPLAN VOOR KWALITEIT, ARBO, MILIEU, VEILIGHEID EN CO 2 -REDUCTIE (PUBLIEKE VERSIE) Revisie : 002 Datum :

2 Blad : Pagina 2 van 21 Inhoudsopgave 1. Inleiding Onderzoek Referentiejaar Toepassingsgebied en reikwijdte van het Beleidsplan Hofmeijer Mechanics B.V. in Omzet in Gemiddeld aantal medewerkers in vaste dienst in Vestigingen in Aard en soort projecten in Werkgebied in Middelen en materieel Beleidsverklaring CO 2 footprint in 2011 (referentiejaar) en Doel- en taakstellingen. 16 Met daarin opgenomen het Energie Managementprogramma (bladzijde 17). 7. Communicatieplan Van toepassing zijnde procedures Externe documenten en informatie Participatie Evaluatie van het Beleidsplan. 21

3 Blad : Pagina 3 van Inleiding Hofmeijer Beheer B.V. (bestaande uit Hofmeijer Mechanics B.V. en Hofmeijer Pompen B.V. streeft ernaar om belasting van haar werkomgeving en het klimaat zo gering mogelijk te houden. Dit plan is een verdere uitwerking hiervan, voor zover het uitstoot van CO 2 betreft en deze uitstoot door Hofmeijer Mechanics B.V. beïnvloedbaar is. Bij het inzichtelijk maken van de CO 2 uitstoot, de vermindering hiervan en de communicatie over Prestaties in deze, gebruikt Hofmeijer Mechanics B.V. de methodiek zoals vastgelegd in de CO 2 Prestatieladder, niveau 3. Het referentiejaar is CO 2- beleid en - doelstellingen zijn geëvalueerd. Overig beleid en doelstellingen zijn tijdens de jaarlijkse audit geëvalueerd. Per 1 januari 2013 is de handelsnaam van Hofmeijer Mechanics: Hofmeijer Mechanis and Pumps. Hofmeijer Pompen wordt niet meer genoemd. 1.1 Onderzoek De reductie van de CO 2 -uitstoot is een doorgaand proces. Om te beginnen wordt de footprint bepaald. Vervolgens worden reductiedoelstellingen gesteld. Hierna worden de actuele reductiemogelijkheden onderzocht op effect, haalbaarheid en toepasbaarheid. Op basis van dit onderzoek worden taakstellingen (specifieke maatregelen) opgesteld. Jaarlijks zal opnieuw de footprint bepaald worden. Aan de hand hiervan zal de voorgaande periode geëvalueerd worden en kunnen nieuwe doel- en taakstellingen opgesteld worden en zo wordt de cyclus steeds opnieuw doorlopen. 1.2 Referentiejaar In dit CO 2 Beleidsplan is de nulsituatie omschreven. Het handelt daarbij om de CO 2 uitstoot over het Jaar 2011 (van 1 januari t/m 31 december). Dit jaar dient als referentiejaar. Tevens worden in dit Beleidsplan de doel- en taakstellingen aangekondigd welke zullen helpen De CO 2 uitstoot te verminderen. De doel- en taakstellingen zijn opgenomen in hoofdstuk 6 en zijn Opgesteld op basis van het SMART -principe. De doel- en taakstellingen in dit plan dienen, tezamen met het energie-aspectenregister tevens als Energie managementplan.

4 Blad : Pagina 4 van Toepassingsgebied en reikwijdte van het Beleidsplan Het Beleidsplan is van toepassing op Hofmeijer Beheer B.V. (Kvk nummer: ) en hieronder vallende bedrijven en activiteiten: Hofmeijer Mechanics B.V. info@ Kvk nummer: Hofmeijer Pompen B.V. Geen acitiviteiten. De maatschappelijk belastende activiteiten vinden - gezien niveau 3 van de CO 2 -prestatieladder plaats in Hofmeijer Mechanics B.V. Het Beleidsplan gaat in op de CO 2 uitstoot ten gevolge van: CO 2 -prestatieladder Niveau 3 = Scope 1 en Scope 2 1. Gebruikte brandstoffen (Scope 1) 2. Airco en koudemiddelen (Scope 1) 3. Auto s van de zaak (Scope 1) 4. Personenwagens voor zakelijk verkeer (Scope 2) 5. Zakelijk luchtverkeer (Scope 2) 6. Energieverbruik (Scope 2)

5 Blad : Pagina 5 van 21 Toelichting op Scope 1 met betrekking tot Hofmeijer Mechanics B.V.: 1. Gebruikte brandstoffen Hofmeijer Mechanics verbruikt momenteel geen andere fossiele brandstoffen. 2. Airco en koudemiddelen Worden niet toegepast bij Hofmeijer Mechanics 3. Auto s van de zaak Momenteel heeft Hofmeijer Mechanics 5 auto s van de zaak die allen in de volgende categorie vallen: Zakenauto's klasse C (> 2,0 l, dieselolie) 4. Personenwagens voor zakelijk verkeer Niet aan de orde bij Hofmeijer Mechanics 5. Zakelijk luchtverkeer Niet aan de orde bij Hofmeijer Mechanics 6. Energieverbruik Verdeeld in 2 categorieën: - Elektriciteit - Warmtelevering (stadsverwarming) Gas is niet beschikbaar. CO 2 uitstoot ten gevolge van afval, leveranciers, elektraverbruik geleverd door klanten, papierverbruik, Waterverbruik vond in 2011 plaats, is echter niet meegenomen in de CO 2 -Footprintberekening. De reden hiervoor is dat Hofmeijer Beheer B.V. haar beleid heeft afgestemd op de CO 2 -Prestatieladder niveau 3

6 Blad : Pagina 6 van Hofmeijer Mechanics B.V. IN Hieronder volgt een korte omschrijving van Hofmeijer Mechanics B.V., voor zover dit van belang kan zijn bij het SMART (Specifiek, Meetbaar, Aanvaardbaar, Realistisch en Tijdgebonden) maken en evalueren van doelstellingen m.b.t. CO 2 uitstoot Omzet in 2012 Niet beschikbaar in publieke versie De omzet wordt tot op heden nog uitsluitend gemaakt in Hofmeijer Mechanics B.V.:

7 Blad : Pagina 7 van Gemiddeld aantal medewerkers in vaste dienst in Niet beschikbaar in publieke versie Organigram Hofmeijer Mechanics B.V. per 1 januari Directie Algemeen directeur KAMVC Financiën (Kwaliteit, Arbo, Milieu, Veiligheid en CO 2 -reductie) KAMV Personeel / P & O Organisatie / Secretariaat Administratie Calculatie / werkvoorbereiding Uitvoering projecten Engineering Directe uitvoering = Management Team = Administratie / Bedrijfsbureau = Directe uitvoering Directie (Directeur) : W.B. Groot Bramel (Bedrijfsleider) KAMVC (P&O en Kwaliteit, Arbo, Milieu, Veiligheid en CO 2 -prestatieladder-functionaris) P&O (P&O en KAM-functionaris / vgwm-functionaris algemeen / preventiemedewerker / directievertegenwoordiger KAMVC) Administratie Calculatie / wvb Uitvoering projecten Engineering Directe uitvoering : D. Keizer (Financieel-administratief medewerkster) / W.M. Groot Bramel-Hofmeijer (Algemene administratie) : K. Faber (Calculator-werkvoorbereider) / G. Brouwwer (Calculator-werkvoorbereider) : R. Prent (Bouwplaats manager vgwm-functionaris projecten: operationeel leidinggevend) (algemeen directeur) / V. Pil (Tekenaar) : J.B. van Leeuwen (Meewerkend voorman) / R. Exterkate (Meewerkend voorman) J.J.H. Pereboom (Service monteur) / R.H.J. Franke (Service monteur) R.D. de Ruijsscher / F.J.L.M. Mahu / F.J. de Kraker (Service monteurs Zeeland) Facilitair : W. Madhuban-Ransing.

8 Blad : Pagina 8 van Vestigingen in 2012 Hofmeijer Mechanics B.V. info@hofmeijermp.nl hofmeijermp.nl Kvk nummer: Hofmeijer Pompen B.V. Geen activiteiten 3.4. Aard en soort projecten in 2012 Hofmeijer Mechanics houdt zich bezig met: Het ontwerpen en ontwikkelen van mechanische onderdelen en werktuigen. Inkoop van goederen ten behoeve van de productie en handel Productie van mechanische onderdelen en werktuigen. Verkoop van deze producten / goederen Service / onderhoud en nazorg op de geleverde producten en diensten, waarbij technische advisering een onderdeel van onze service is (indien van toepassing). Zie voor een duidelijk overzicht de website van Hofmeijer Mechanics: De producten of diensten kunnen zijn: Standaard producten; Klantspecifieke aanpassingen op standaard producten; Producten / diensten op specificatie van de klant. Daarbij richt Hofmeijer Mechanics zich in het bijzonder op de volgende marktsegmenten: Metaalindustrie; Waterschappen; Chemische industrie; Belangrijke afnemers zijn onder andere: Waterschappen; Chemische fabrieken; Nutsbedrijven. Hofmeijer Mechanics werkt volgens de normen en richtlijnen zoals vastgesteld door overheid, keuringsinstanties en uiteraard volgens de met de klant afgesproken eisen en wensen voor zover deze niet in strijd zijn met de wettelijke voorschriften.

9 Blad : Pagina 9 van Werkgebied in 2012 Het werkgebied omvat geheel Nederland. Projecten worden zowel in een Stads- als plattelandsomgeving uitgevoerd, maar altijd onder (semi-)industriële omstandigheden. Het werkgebied kan van grote invloed zijn op het brandstofverbruik per km en daarmee de CO 2 emissie. Bij bepalen en evalueren van CO 2 reductiedoelstellingen dient daarom hiermee rekening gehouden te worden 3.6. Middelen en materieel. Alle middelen zijn uitsluitend onderdeel van Hofmeijer Mechanics B.V. Niet beschikbaar in publieke versie.

10 Blad : Pagina 10 van Beleidsverklaring Verantwoordelijkheid. Als directeur van Hofmeijer Mechanics ben ik verantwoordelijk voor het vaststellen van het beleid. Het handhaven van hoge kwaliteit, de veiligheid en de gezondheid van onze medewerkers, de overige betrokkenen bij onze activiteiten op ons bedrijfsterrein en op de locatie van onze opdrachtgevers waar wij werkzaamheden uitvoeren, acht de directie van Hofmeijer Mechanics van groot belang. Ook de beheersing van ons leefmilieu en materiaal verdient in dit opzicht onze aandacht. Dit is de reden dat Hofmeijer Mechanics wil voldoen aan de CO 2 -prestatieladder, niveau 3. De directie voelt zich dan ook direct betrokken bij en verantwoordelijk voor het veilig stellen van de veiligheids-, gezondheid- en milieuaspecten binnen Hofmeijer Mechanics. Het beleid is dan ook gericht op het zo optimaal mogelijk voldoen aan de vraag van de klant en daarbij voorkomen van persoonlijk letsel en schade aan zowel eigen medewerkers en middelen als derden. Door middel van voorlichting, opleiding, instructie en het voorzien in goede (hulp-) middelen wordt een veilig, gezond en milieuvriendelijk werkklimaat geschapen. Door middel van toetsing en bewaking streven wij er naar de kwaliteit en veiligheid waar mogelijk steeds verder te verbeteren. Uitgangspunten. Het maken en leveren van goederen en diensten die voldoen aan de eisen, wensen en verwachtingen van onze klanten (en die binnen het kader van de wet- en regelgeving te realiseren zijn) is onze hoofddoelstelling, die moet bijdragen tot de opbouw van een goede relatie met onze klanten. Naast het voldoen aan de eisen, wensen en verwachtingen van onze klanten, streven we er ook naar om onze werkzaamheden zodanig te verrichten dat verspillingen tot een minimum worden beperkt en (CO 2 -)belasting van het milieu. Om dit te bereiken wordt gestreefd naar een efficiënt verloop van alle bedrijfsactiviteiten. Dit vereist tevens vakbekwaam en goed gemotiveerd personeel. Om dit organisatorisch te regelen is gekozen om de richtlijnen van de internationale norm NEN-EN-ISO 9001:2008 als basis te gebruiken. Door intern controles uit te voeren zorgen we ervoor dat we daar blijvend aan voldoen. Daarnaast streeft Hofmeijer Mechanics naar een prettige maar vooral veilige werkomgeving door: Te voldoen aan de Arbowet en aanvullende bepalingen. Te voldoen aan de milieuwetten en voorschriften. Te voldoen aan de eisen zoals gesteld in de Veiligheids Checklijst Aannemers (versie 2008/5.1). Te voldoen aan CO 2 -Prestatieladder Generiek Handboek, 23 juni 2011 en hieraan gerelateerde norm NEN-ISO :2012 Broeikasgassen - Deel 1: Specificatie met richtlijnen voor kwantificering en verslaglegging van broeikasgasemissies en -verwijdering op bedrijfsniveau. Waar technisch en economisch haalbaar meer doen dan bovengenoemde minimumeisen en continu verder verbeteren van veiligheid, gezondheid en milieu. Voorkomen van persoonlijk letsel en gezondheidsschade aan personen. Bevorderen van het welzijn van de medewerkers. Het terugdringen van ziekte en ongevallen. Het inschakelen van een erkende Arbodienst. Het voorkomen van materiële en milieuschade. Het terugdringen van afvalstromen. Het opbouwen en onderhouden van een signaleringssysteem, waarmee ongewenste situaties zichtbaar worden gemaakt en het op basis hiervan continu werken aan verbetering.

11 Blad : Pagina 11 van 21 Uitgangspunten voor beleidsvorming zijn: Minimaal één keer per jaar wordt de situatie door de directie beoordeeld en geëvalueerd en worden er concrete doelstellingen geformuleerd voor de komende aangegeven periode. Zie voor de doelstellingen hoofdstuk 6. van dit document. Indien een werknemer zijn / haar huidige functie niet meer kan vervullen door letsel en dergelijke, wordt binnen Hofmeijer Mechanics gekeken of er vervangend werk kan worden verricht. Indien dit niet het geval is, wordt in overleg met de betreffende medewerker naar een oplossing gezocht. Om dit te bereiken heeft de directie richtlijnen en regels opgesteld en de verantwoordelijkheden en bevoegdheden per functie vastgelegd. De directie is hierbij verantwoordelijk voor het beschikbaar stellen van mensen en middelen om de gestelde doelen te bereiken en via de hiërarchische lijnen toezicht houden op handhaving van gestelde richtlijnen en regels. Uitvoering. Alle bedrijfsprocessen zijn geanalyseerd op doeltreffendheid en doelmatigheid, en voorts beschreven in procedures om duidelijk te kunnen maken aan alle medewerkers hoe gewerkt moet worden inclusief controles. Afwijkingen worden geregistreerd, de oorzaken nauwkeurig bepaald en maatregelen om herhaling te voorkomen worden getroffen. Er is controle op de doeltreffendheid van deze genomen maatregelen om werkelijk te kunnen vaststellen of de afwijking door deze oorzaak niet meer zal voorkomen. Dit kan ook wijziging van procedures inhouden. Periodiek worden de registraties onderzocht om te bekijken of afwijkingen een structureel karakter hebben. Maatregelen die hieruit ontstaan zijn preventief gericht op verbetering van processen. Naast onderzoek van afwijkingen hechten we veel waarde aan het aandragen van verbeteringsvoorstellen door het personeel. Deze voorstellen zijn altijd gericht op voorkomen van fouten en verbeteren van werkmethoden. Dit helpt ons kritisch te blijven op alles wat we ondernemen. Ons personeelsbeleid heeft als doelstelling om het personeel in een prettige omgeving te laten werken, waardoor een hoge gemotiveerdheid en de teamgeest ontstaat. In dit kader zorgen we ook voor een gerichte opleiding van het personeel en het ontwikkelen van hun vakbekwaamheden. De organisatie is zodanig opgebouwd dat het personeel goed is geïnformeerd over de bedrijfsuitgangspunten, het beleid, de doelstellingen en uiteraard de te volgen werkwijzen, instructies en de te gebruiken middelen. Alle medewerkers zijn persoonlijk verantwoordelijk voor het volgens deze richtlijnen en regels handelen en het direct signaleren van ongewenste en gevaarlijke situaties en zich niet in gevaarlijke situaties te begeven. Datum : Directeur Beheer B.V. (waaronder vallend Hofmeijer Mechanics B.V. en Hofmeijer Pompen B.V.)

12 Blad : Pagina 12 van CO2 Footprint in 2011 (referentiejaar) en De CO 2 footprint is gebaseerd op de NEN-ISO Op basis van de norm NEN-ISO is een onderverdeling gemaakt van de CO 2 -emissie in twee scopes, te weten: Scope 1: Direct Greenhouse Gas (GHG) emissions Scope 2: Electricity indirect GHG emissions Scope 3: Other indirect GHG emissions Hofmeijer Mechanics conformeert zich aan CO 2 -prestatieladder Niveau 3 = Scope 1 en Scope 2 1. Gebruikte brandstoffen (Scope 1) 2. Airco en koudemiddelen (Scope 1) 3. Auto s van de zaak (Scope 1) 4. Personenwagens voor zakelijk verkeer (Scope 2) 5. Zakelijk luchtverkeer (Scope 2) 6. Energieverbruik (Scope 2) Toelichting betrekking tot Hofmeijer Mechanics B.V.: 1. Gebruikte brandstoffen Hofmeijer Mechanics verbruikt momenteel geen andere fossiele brandstoffen. 2. Airco en koudemiddelen Worden niet toegepast bij Hofmeijer Mechanics 3. Auto s van de zaak Momenteel heeft Hofmeijer Mechanics 5 auto s van de zaak die allen in de volgende categorie vallen: Zakenauto's klasse C (> 2,0 l, dieselolie) 4. Personenwagens voor zakelijk verkeer Niet aan de orde bij Hofmeijer Mechanics 5. Zakelijk luchtverkeer Niet aan de orde bij Hofmeijer Mechanics 6. Energieverbruik Verdeeld in 2 categorieën: - Elektriciteit - Warmtelevering (stadsverwarming) Gas is niet beschikbaar.

13 Blad : Pagina 13 van 21 CO 2 uitstoot ten gevolge van afval, leveranciers, elektraverbruik geleverd door klanten, papierverbruik, Waterverbruik vond in 2011 plaats, is echter niet meegenomen in de CO 2 -Footprintberekening. De reden hiervoor is dat Hofmeijer Beheer B.V. haar beleid heeft afgestemd op de CO 2 -Prestatieladder niveau 3 De CO 2 footprint van 2011 zal als referentiejaar dienen voor volgende CO 2 footprint rapportages en in Die zijn tevens ijkpunt zijn t.b.v. evaluatie van de CO 2 reductiedoelstellingen. Om de CO 2 footprint te bepalen van Hofmeijer Mechanics B.V. is een inventarisatie van alle energiestromen uitgevoerd en zijn gegevens verzameld over alle soorten emissies. Op basis van deze gegevens en de conversiefactoren zijn de hoeveelheden CO 2 -bepaald. Voor het vaststellen van de footprint zijn de Conversiefactoren zoals opgenomen in CO 2 prestatieladder Handboek 2.0 gehanteerd. Hofmeijer Mechanics B.V. heeft voor onder andere het bepalen van de CO 2 footprint specifieke interne procedures (7.1, 7.2, 7.3 en 7.4 van het KAMVC-handboek van Hofmeijer Mechanics B.V.) en een Registratieprogramma (Access, F63 Afvalstromen ) opgesteld, zodat bepaling van de CO 2 footprint ook in toekomstige jaren op een identieke wijze plaats vindt en verzamelde informatie niet verloren gaat. De rapportage is niet geverifieerd door een onafhankelijke instantie. Onderbouwing CO 2 footprint Gebruikte brandstoffen, behalve voor het wagenpark, zijn niet aan de orde geweest. Airco en koudemiddelen worden niet bij Hofmeijer Mechanics ingezet. De emissie door onze vervoermiddelen is gebaseerd op literverbruik zoals vermeld op de facturen van onze vaste leverancier Salland Olie (Hofmeijer Mechanics beschikt per auto over een tankpas: Alle tankhandelingen worden middels deze tankpas uitgevoerd). Personenwagens voor zakelijk verkeer zijn niet ingezet. Zakelijke vliegreizen zijn niet aan de orde (geweest). Verbruikte elektra is bepaald op basis van verbruiksgegevens zoals vermeld op de maandelijkse facturen van Essent. Verbruikte warmte is bepaald op basis van verbruiksgegevens zoals vermeld op de maandelijkse facturen van Essent. Elektra en gas op projectlocaties worden door de betreffende opdrachtgever beschikbaar gesteld. Binnen de rapportage zijn de CO 2 -emissiebronnen geïdentificeerd. Het binden of compenseren van scope 2 emissies heeft niet plaatsgevonden. Gegevens zijn verzameld en gearchiveerd door de afdeling administratie en statistisch verwerkt (naar ton CO 2 ) door de P&O en KAM-functionaris. Van toepassing zijnde norm- en productbladen zijn gearchiveerd door de KAM-coördinator.

14 Blad : Pagina 14 van 21 Footprint Hofmeijer Mechanics B.V. over 2011 (referentiejaar). Hofmeijer Mechanics B.V. wordt hiermee volgens de CO 2 -Prestatieladder aangeduid als Klein bedrijf. Onderbouwing: De totale uitstoot van de kantoren bedraagt 169,34 ton (elektra, warmte en verbruiken van auto s) de norm van 500 ton. De totale uitstoot van bouw- en productieplaatsen bedraagt 0 ton en zit daarmee onder de norm van ton.

15 Blad : Pagina 15 van 21 Footprint Hofmeijer Mechanics B.V. over Hofmeijer Mechanics B.V. wordt hiermee volgens de CO 2 -Prestatieladder aangeduid als Klein bedrijf. Onderbouwing: De totale uitstoot van de kantoren bedraagt 182,98 ton (elektra, warmte en verbruiken van auto s) de norm van 500 ton. De totale uitstoot van bouw- en productieplaatsen bedraagt 0 ton en zit daarmee onder de norm van ton. De verhoging van de uitstoot ten opzichte van 2011 is te verklaren: Meer projecten uitgevoerd waardoor meer brandstof- en elektriciteitsverbruik. De verhoging van de stadverwarming is toe te schrijven aan een lange koude-periode.

16 Blad : Pagina 16 van Doel- en taakstellingen voor Kwaliteit, Arbo, Milieu, Veiligheid en CO 2 reductie. De doelstellingen zijn aangepast op de huidige situatie en verwachtingen. Deze doelstellingen zijn allen 'SMART' gemaakt (specifiek, meetbaar, aanvaardbaar, realistisch en tijdgebonden). Dit leek aanvankelijk overdreven, maar na invullen blijkt dit toch een goede methode om echt concrete doelstellingen te formuleren. Voorheen werden de doelstellingen algemeen gehouden. De doelstellingen die tot nu toe zijn geformuleerd: Niet beschikbaar in publieke versie. Kwaliteit, arbo, milieu, veiligheid en CO 2 -reductie zijn belangrijke zaken voor Hofmeijer Mechanics en hebben derhalve de volle aandacht van de directie en de medewerkers. Met het opstellen van deze verklaring wil Hofmeijer Mechanics wederom aangeven dat deze verantwoordelijkheid wordt aanvaard. Datum : Directeur Hofmeijer Beheer B.V. (waaronder vallend Hofmeijer Mechanics B.V. en Hofmeijer Pompen B.V.)

17 Blad : Pagina 17 van Communicatieplan Zie Communicatieplan F114.

18 Blad : Pagina 18 van Van toepassing zijnde procedures Alle procedures zoals opgenomen in het KAMVC-handboek van Hofmeijer Mechanics B.V.: K= Kwaliteit A=Arbo M= Milieu V= VCA (veiligheid) *=Alle (KAMV) C= CO 2 -Prestatieladder 0. ALGEMEEN 0.1 Titel- / registratieblad * 0.2 Inhoudsopgave * 0.3 Verklaring van uitgifte * 0.4 Bedrijfsgegevens / activiteiten * 0.5 Werkwijze in hoofdlijnen * 0.6 Bedrijfsplattegrond M/V 0.7 Tabel KAMV ten opzichte van VCA** en NEN-EN-ISO 9001 K/V 1. BELEID EN ORGANISATIE Beleidsplan voor Kwaliteit, Arbo, Milieu, Veiligheid en CO 2 -reductie (met opgenomen doelstellingen m.b.t. KAMVC) * Doelstellingen VERVALLEN Actieplan met betrekking tot KAMVC * 1.2 Organisatie Organigram en vervanging * Taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden * Overlegvormen * 1.3 Beheer organisatie en werkwijzen Beheer / distibutie handboek * Beheer van formulieren, documenten, normen etc. * Calamiteitenplan Hofmeijer Mechanics Vestiging Enschede * Controle brandblusmiddelen A/V Controle beveiligingssysteem van het pand van Hofmeijer Mechanics In- en uitschakelen van het beveiligingssysteem van het pand van Hofmeijer Mechanics 2. PERSONEELSMANAGEMENT 2.1 Opleiding en vakbekwaamheid * 2.2 Beoordeling- en functioneringsgesprekken A 2.3 Introductieprogramma nieuwe medewerkers (inclusief checklist) * Bedrijfsvoorlichting Hofmeijer Mechanics * 2.4 Veiligheidspaspoort (Personal Safety Logbook) V 3. MIDDELEN-MANAGEMENT 3.1 Beheer en onderhoud van meetmiddelen en productiemiddelen A/V 3.2 Beheer en onderhoud van hard- en softwaresystemen K 3.3 Beheer en afvoer van gevaarlijke stoffen M 3.4 Beheer en onderhoud van persoonlijke beschermingsmiddelen A/V 3.5 Bedrijfshulpverlening en beheer en onderhoud van EHBO-middelen 3.6 Beheer en onderhoud van ladders en steigers V 3.7 Beheer en onderhoud van de telefooncentrale 4. PROCESSEN 4.1 Verkoop Markt / Klant verkenning K Offertebehandeling en orderacceptatie K Garantiebehandeling K 4.2 Ontwerp, ontwikkeling en ontwerpwijziging K 4.3 Voorbereiding Werkvoorbereiding, uitgifte en planning K/V Inkoop, leveranciersbeoordeling en voorraadbeheer K/V B Inhuur van personeel en betreffende leveranciersbeoordeling. K/V Opslag, verzending en facturering A/V 4.4 Productie, keuring en identificatie: Projecten K 5. METINGEN 5.1 Interne audits: Handboek kwaliteit, arbo, milieu, veiligheid en CO 2 -prestatieladder * 5.2 Klant-tevredenheidsmeting K 5.3 Statistische technieken: VERVALLEN K 5.4 Risico inventarisatie en evaluatie A/M 5.5 Ongevallen- / incidenten en ziektemeldingen, registratie A/V 5.6 Werkplek-inspecties A/V 5.7 Medewerkers-tevredenheidsmetingen K/A 5.8 VGWM-plan.Taak Risico Analyse Werkzaamheden (TRA) en Last Minute Risico Analyseyse (LMRA) V 6. BEOORDELINGEN EN VERBETERING 6.1 Klachten- en afwijkingenbehandeling * 6.2 Corrigerende en preventieve maatregelen * 6.3 Indicatoren en managementinformatie en directiebeoordeling * 7. CO 2 -PRESTATIELADDER NIVEAU 3 (CONFORM HANDBOEK CO 2 -PRESTATIELADDER 2.0) 7.1 Conform Invalshoek A: Inzicht in emissies C 7.2 Conform Invalshoek B: Reductie C 7.3 Conform Invalshoek C: Transparantie C 7.4 Conform Invalshoek D: Participatie C

19 Blad : Pagina 19 van Externe documenten en informatie Van toepassing en geraadpleegd zijn de volgende externe documenten: NEN-EN-ISO 9001:2008 Arbowet Wet Milieubeheer Veiligheids Checklijst Aannemers (versie 2008/5.1). CO 2 -Prestatieladder Generiek Handboek, 23 juni 2011 NEN-ISO :2012 Broeikasgassen - Deel 1: Specificatie met richtlijnen voor kwantificering en verslaglegging van broeikasgasemissies en -verwijdering op bedrijfsniveau. Greenhouse Gas protocol; Genoemde documenten zijn gearchiveerd en beheerst volgens het KAMVC-systeem van Hofmeijer Mechanics B.V. De documenten zijn in te zien bij de P&O en KAMVC-functionaris van Hofmeijer Mechanics B.V.

20 Blad : Pagina 20 van Participatie Participatie vindt onder andere plaats in de vorm van inschakelen van Agentschap.nl. Dit om innovatie op gebied van techniek en milieu te stimuleren. Hofmeijer ontvangt WBSO-subsidie (Wet Bevordering Speuren Ontwikkelingswerk) gedurende het hele jaar (loonheffingsvermindering op basis van uitgevoerde projecten). Tevens wordt jaarlijks bekeken of de bedrijfsbranche (Metaalunie) hierin iets voor Hofmeijer kan betekenen. Tot op heden is dit nog niet het geval. Daarnaast draagt Hofmeijer Mechanics waar mogelijk alternatieven aan die CO2-reductie opleveren in geval van uitvoeren van werktuigbouwkundige projecten op bestekbasis. Gedacht wordt dan aan toepassen van milieuvriendelijker onderdelen of processen.

21 Blad : Pagina 21 van Evaluatie van het Beleidsplan. Elke jaar wordt dit Beleidsplan geëvalueerd als onderdeel van de jaarlijkse audit (procedure 6.3 van het KAMVC-handboek). Tevens worden genoemde taken in dit Beleidsplan opgenomen in het jaarlijkse actieplan.

CO2 beleidsplan J.P. Schilder B.V.

CO2 beleidsplan J.P. Schilder B.V. CO2 beleidsplan J.P. Schilder B.V. pagina 1 van 9 CO 2 beleidsplan 13-01-2014 Inhoud 1. INLEIDING... 3 1.1 Onderzoek... 3 1.2 Referentiejaar... 4 2. TOEPASSINGSGEBIED EN REIKWIJDTE VAN HET CO 2 BELEIDSPLAN...

Nadere informatie

CO2 beleidsplan J.P. Schilder B.V.

CO2 beleidsplan J.P. Schilder B.V. CO2 beleidsplan J.P. Schilder B.V. pagina 1 van 11 CO 2 beleidsplan 24-11-2014 Inhoud 1. INLEIDING... 3 1.1 Onderzoek... 3 1.2 Verantwoordelijkheden... 4 1.2 Referentiejaar... 4 2. TOEPASSINGSGEBIED EN

Nadere informatie

Procedure 07 CO 2 -prestatieladder. 24 februari 2013 (FKO)

Procedure 07 CO 2 -prestatieladder. 24 februari 2013 (FKO) Procedure 07 CO 2 -prestatieladder 24 februari 2013 (FKO) Inhoudsopgave Inleiding 3 1. Stuurcyclus Energiemanagement 4 2. Methodiek voor de emissie inventaris 6 Procedure 07 CO 2-prestatieladder 2 Inleiding

Nadere informatie

Carbon Footprint Welling Bouw Vastgoed

Carbon Footprint Welling Bouw Vastgoed Carbon Footprint Welling Bouw Vastgoed Dit document bevat de uitgewerkte actuele emissie inventaris van Welling Bouw Vastgoed Rapportage januari december 2009 (referentiejaar) Opgesteld door: Wouter van

Nadere informatie

EMISSIE INVENTARIS. Opgesteld door : Bernard Rodenburg. Datum : 30 april Versie : Concept. Paraaf :...

EMISSIE INVENTARIS. Opgesteld door : Bernard Rodenburg. Datum : 30 april Versie : Concept. Paraaf :... EMISSIE INVENTARIS 2014 Opgesteld door : Bernard Rodenburg Datum : 30 april 2015 Versie : Concept Goedgekeurd door : Felix Kok Paraaf :.... Datum: 30-04 -2015 Blad 2 van 12 Inhoudsopgave Inleiding... 3

Nadere informatie

Inhoudsopgave: 1. Inleiding 3. 2. Reductiedoelstellingen 4 2.1 Algemeen 2.2 Per scope

Inhoudsopgave: 1. Inleiding 3. 2. Reductiedoelstellingen 4 2.1 Algemeen 2.2 Per scope Energie management actieplan Conform 3.B.2 Op basis van de internationale norm ISO 50001 4.4.3, 4.4.4, 4.4.5, 4.4.6, 4.6.1 en 4.6.4 CO 2 -prestatieladder Niveau 3 Auteur(s): F. Reijm () A.T. Zweers (A.T.

Nadere informatie

CO 2 -Prestatieladder

CO 2 -Prestatieladder CO 2 -Prestatieladder Energiemanagement actieplan Schilderwerken De Boer Obdam B.V. 2015 Op basis van de internationale norm ISO 50001 4.4.3, 4.4.4, 4.4.5, 4.4.6, 4.6.1 en 4.6.4 Auteur(s): R. de Boer (Schilderwerken

Nadere informatie

Update 2014. Dixi Sanitary Services BV.

Update 2014. Dixi Sanitary Services BV. Pagina 1 van 16 Update 2014 CO 2 BELEIDSPLAN Dixi Sanitary Services BV. (publieke versie) Pagina 2 van 16 INHOUD 1. INLEIDING... 3 1.1 Onderzoek... 3 1.2 Referentiejaar... 3 2. TOEPASSINGSGEBIED EN REIKWIJDTE

Nadere informatie

5.B.1_2 Voortgangsrapportage Review Co₂-emissies 2016 H1. Conform Co₂-prestatieladder B.1 met 2.A A A B.2

5.B.1_2 Voortgangsrapportage Review Co₂-emissies 2016 H1. Conform Co₂-prestatieladder B.1 met 2.A A A B.2 5.B.1_2 Voortgangsrapportage Review Co₂-emissies 2016 H1 Conform Co₂-prestatieladder 3.0 Verantwoording Titel Voortgangsrapportage CO₂-emissies Periode Januari 2016 t/m juni 2016 Revisie 1.0 Datum 14 juli

Nadere informatie

Energie management Actieplan

Energie management Actieplan Energie management Actieplan Conform niveau 3 op de CO 2 -prestatieladder 2.2 Auteur: Mariëlle de Gans - Hekman Datum: 30 september 2015 Versie: 1.0 Status: Concept Inhoudsopgave 1 Inleiding... 2 2 Doelstellingen...

Nadere informatie

1. INLEIDING Rapportage

1. INLEIDING Rapportage 1. INLEIDING Binnen Van der Ende Beheermaatschappij B.V. staat zowel interne als externe duurzaamheid hoog op de agenda. Interne duurzaamheid richt zich met name op het eigen huisvestingsbeleid, de bedrijfsprocessen

Nadere informatie

5.B.1_1 Voortgangsrapportage Review Co₂-emissies 2015 H1 + H2. Conform Co₂-prestatieladder B.1 met 2.A A A B.

5.B.1_1 Voortgangsrapportage Review Co₂-emissies 2015 H1 + H2. Conform Co₂-prestatieladder B.1 met 2.A A A B. 5.B.1_1 Voortgangsrapportage Review Co₂-emissies 2015 H1 + H2 Conform Co₂-prestatieladder 3.0 Verantwoording Titel Voortgangsrapportage CO₂-emissies Periode Januari 2015 t/m december 2015 Revisie 1.0 Datum

Nadere informatie

1. INLEIDING 2. CARBON FOOTPRINT

1. INLEIDING 2. CARBON FOOTPRINT 1. INLEIDING Binnen Van der Ende Beheermaatschappij B.V. staat zowel interne als externe duurzaamheid hoog op de agenda. Interne duurzaamheid richt zich met name op het eigen huisvestingsbeleid, de bedrijfsprocessen

Nadere informatie

1. INLEIDING 2. CARBON FOOTPRINT

1. INLEIDING 2. CARBON FOOTPRINT 1. INLEIDING Binnen Van der Ende Beheermaatschappij B.V. staat zowel interne als externe duurzaamheid hoog op de agenda. Interne duurzaamheid richt zich met name op het eigen huisvestingsbeleid, de bedrijfsprocessen

Nadere informatie

Carbon Footprint 2e helft 2015 (referentiejaar = 2010)

Carbon Footprint 2e helft 2015 (referentiejaar = 2010) Carbon Footprint 2e helft 2015 (referentiejaar = 2010) Opgesteld door: Akkoord: I. Bangma O. Van der Ende 1. INLEIDING Binnen de Van der Ende Steel Protectors Group BV staat zowel interne als externe duurzaamheid

Nadere informatie

3.B.2 Energie Management Actieplan

3.B.2 Energie Management Actieplan Inleiding B.V. is in 2012 gecertificeerd voor niveau 3 van de CO 2 -prestatieladder. Op basis van de uitkomsten uit de interne audits van 2012 en de vragen vanuit de markt, is een vervolgtraject gestart

Nadere informatie

5.B.1_1 Voortgangsrapportage Review Co₂-emissies 2016 H1 + H2. Conform Co₂-prestatieladder B.1 met 2.A A A B.

5.B.1_1 Voortgangsrapportage Review Co₂-emissies 2016 H1 + H2. Conform Co₂-prestatieladder B.1 met 2.A A A B. 5.B.1_1 Voortgangsrapportage Review Co₂-emissies 2016 H1 + H2 Conform Co₂-prestatieladder 3.0 Verantwoording Titel Voortgangsrapportage CO₂-emissies Periode Januari 2016 t/m december 2016 Revisie 1.0 Datum

Nadere informatie

COMMUNICATIEPLAN 2011-2020 (PUBLIEKE VERSIE) Communicatie plan CO₂ Prestatieladder (niveau 3)

COMMUNICATIEPLAN 2011-2020 (PUBLIEKE VERSIE) Communicatie plan CO₂ Prestatieladder (niveau 3) Blad : Pagina 1 van 9 COMMUNICATIEPLAN 2011-2020 (PUBLIEKE VERSIE) Blad : Pagina 2 van 9 Inhoudsopgave 1. Inleiding. 3 2. Communicatie. 2.1 Stakeholders analyse. 4 2.2 Interne Communicatie. 6 Doelstellingen

Nadere informatie

Carbon Footprint 1e helft 2015 (referentiejaar = 2010)

Carbon Footprint 1e helft 2015 (referentiejaar = 2010) Carbon Footprint 1e helft 2015 (referentiejaar = 2010) Opgesteld door: Akkoord: I. Bangma O. Van der Ende 1. INLEIDING Binnen Van der Ende Steel Protectors Group staat zowel interne als externe duurzaamheid

Nadere informatie

Energiemanagement actieplan Klaver Giant Groep B.V. Op basis van de internationale norm ISO , 4.4.4, 4.4.5, 4.4.6, en 4.6.

Energiemanagement actieplan Klaver Giant Groep B.V. Op basis van de internationale norm ISO , 4.4.4, 4.4.5, 4.4.6, en 4.6. CO2-Prestatieladder Energiemanagement actieplan Klaver Giant Groep B.V. Op basis van de internationale norm ISO 50001 4.4.3, 4.4.4, 4.4.5, 4.4.6, 4.6.1 en 4.6.4 Auteur(s): A.C.A. Ham (Klaver Giant Groep

Nadere informatie

Energie Management ACTIE Plan

Energie Management ACTIE Plan 1. Inleiding Het Energie Management ACTIE Plan (EMAP) geeft weer hoe binnen A-GARDEN.V. de zogenaamde stuurcyclus (Plan-Do-Check-Act) wordt ingevuld om de prestaties en doelstellingen van het energiemanagement

Nadere informatie

Energiemanagement actieplan Schilderwerken De Boer Obdam B.V. 2017

Energiemanagement actieplan Schilderwerken De Boer Obdam B.V. 2017 CO2-Prestatieladder Energiemanagement actieplan Schilderwerken De Boer Obdam B.V. 2017 Op basis van de internationale norm ISO 50001 4.4.3, 4.4.4, 4.4.5, 4.4.6, 4.6.1 en 4.6.4 Auteur(s): R. de Boer (Schilderwerken

Nadere informatie

Versie september 2015. pagina 1 van 11

Versie september 2015. pagina 1 van 11 Versie september 2015 pagina 1 van 11 Inhoud 1. INLEIDING... 3 1.1 Onderzoek... 3 1.2 Referentieperiode... 3 2. TOEPASSINGSGEBIED EN REIKWIJDTE VAN HET CO2 BELEIDSPLAN... 4 3. BELEIDSVERKLARING VAN GP

Nadere informatie

Energie management actieplan 2014

Energie management actieplan 2014 Energie management actieplan 2014 Status: Definitief 3.B.1 en 3.B.2 Versie 2014/1 Uitgegeven door: Van Wijk Nieuwegein Copyright 2014 Van Wijk Nieuwegein Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave

Nadere informatie

De emissie inventaris van: 2016 Dit document is opgesteld volgens ISO

De emissie inventaris van: 2016 Dit document is opgesteld volgens ISO De emissie inventaris van: 2016 Dit document is opgesteld volgens ISO 14064-1 Opgesteld door: Stef Jonker Datum: 20 juli 2017 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 De organisatie... 4 2.1 Verantwoordelijke...

Nadere informatie

5.B.1_2 Voortgangsrapportage Review Co₂-emissies 2017 H1. Conform Co₂-prestatieladder B.1 met 2.A A A B.2

5.B.1_2 Voortgangsrapportage Review Co₂-emissies 2017 H1. Conform Co₂-prestatieladder B.1 met 2.A A A B.2 5.B.1_2 Voortgangsrapportage Review Co₂-emissies 2017 H1 Conform Co₂-prestatieladder 3.0 Verantwoording Titel Voortgangsrapportage CO₂-emissies Periode Januari 2017 t/m juni 2017 Revisie 1.0 Datum 20 juli

Nadere informatie

Emissie inventaris 2013. Visser Assen. Dit document is opgesteld volgens ISO 14064-1

Emissie inventaris 2013. Visser Assen. Dit document is opgesteld volgens ISO 14064-1 Emissie inventaris 2013 Visser Assen Dit document is opgesteld volgens ISO 14064-1 Datum Versie Opsteller Gezien juni 2014 Definitief S.G. Jonker R. van der Veen AMK Inventis Advies en Opleiding 1 Inhoudsopgave

Nadere informatie

2013 Dit document is opgesteld volgens ISO 14064-1

2013 Dit document is opgesteld volgens ISO 14064-1 Emissie inventaris Netters infra De emissie inventaris van: 2013 Dit document is opgesteld volgens ISO 14064-1 Opgesteld door: AMK Inventis Stef Jonker Datum: april 2014 Concept Versie 1 Maart 2014 Pagina

Nadere informatie

Carbon Footprint Welling Bouw Vastgoed

Carbon Footprint Welling Bouw Vastgoed Carbon Footprint Welling Bouw Vastgoed Dit document bevat de uitgewerkte actuele emissie-inventaris van Welling Bouw Vastgoed Rapportage 1 e halfjaar 2010 (januari juli 2010) Opgesteld door: TL Gecontroleerd

Nadere informatie

EMISSIE INVENTARIS Axent Groen BV

EMISSIE INVENTARIS Axent Groen BV EMISSIE INVENTARIS 2018-2 Tel 053 480 74 90 Vanekerbeekweg 65 www.axentgroen.nl E-mail info@axentgroen.nl 7524 PE, Enschede Directie Wietse Wes INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING... 3 2 ORGANISATIE... 4 2.1 ORGANISATIEBESCHRIJVING...

Nadere informatie

Ketenanalyse Woon- Werkverkeer

Ketenanalyse Woon- Werkverkeer 2014 Ketenanalyse Woon- Werkverkeer Rapportage: KAWWV 2014 Datum: 12 Augustus 2014 Opgesteld door: Rick Arts Versie: 1.1 Inhoud 1 Inleiding... 3 2 Doel... 4 2.1 Data inventarisatie... 4 2.1.1 Zakelijke

Nadere informatie

P. DE BOORDER & ZOON B.V.

P. DE BOORDER & ZOON B.V. Footprint 2013 Wapeningscentrale P. DE BOORDER & ZOON B.V. Dit document is opgesteld volgens ISO 14064-1 Datum Versie Opsteller Gezien 31 maart 2014 Definitief Dhr. S.G. Jonker Dhr. K. De Boorder 2 Inhoudsopgave

Nadere informatie

CO 2 Managementplan. Verwaal Transport. Lia Noordergraaf-Verwaal Autorisatiedatum: Versie: 1.0

CO 2 Managementplan. Verwaal Transport. Lia Noordergraaf-Verwaal Autorisatiedatum: Versie: 1.0 CO 2 Managementplan Verwaal Transport Auteur: Lia Noordergraaf-Verwaal Autorisatiedatum: 21-04-2016 Versie: 1.0 Handtekening autoriserend verantwoordelijke manager: CO 2 Managementplan 2.C.2 & 3.B.2 Inhoud

Nadere informatie

Arnold Maassen Holding BV. Verslag energieaudit. Verslag over het jaar 2014. G.R.M. Maassen

Arnold Maassen Holding BV. Verslag energieaudit. Verslag over het jaar 2014. G.R.M. Maassen Arnold Maassen Holding BV Verslag energieaudit Verslag over het jaar 2014 G.R.M. Maassen Inhoud 1 Inleiding... 3 2 Inventarisatie van energieverbruik en emissiebronnen... 3 3 Energieverbruik en CO 2 Footprint...

Nadere informatie

1. INLEIDING. 1.1. Rapportage

1. INLEIDING. 1.1. Rapportage 1. INLEIDING Binnen Van der Ende Beheermaatschappij B.V. staat zowel interne als externe duurzaamheid hoog op de agenda. Interne duurzaamheid richt zich met name op het eigen huisvestingsbeleid, de bedrijfsprocessen

Nadere informatie

Geheel 2015 Dit document is opgesteld volgens ISO

Geheel 2015 Dit document is opgesteld volgens ISO Emissie inventaris Netters infra De emissie inventaris van: Geheel 2015 Dit document is opgesteld volgens ISO 14064-1 Opgesteld door: AMK Inventis Stef Jonker Datum: december 2015 Versie 4 Dec 2015 Pagina

Nadere informatie

Edulis Enschede 2014 Dit document is opgesteld volgens ISO

Edulis Enschede 2014 Dit document is opgesteld volgens ISO De emissie inventaris van: Edulis Enschede 2014 Dit document is opgesteld volgens ISO 14064-1 Opgesteld door: Jan Eggens oktober 2015 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 De organisatie... 3 2.1 Verantwoordelijke...

Nadere informatie

Energie en emissiebeleid

Energie en emissiebeleid Energie en emissiebeleid Proludic B.V. wil voortdurend zoeken naar mogelijkheden voor meer energie en milieuvriendelijke uitvoering van de werkzaamheden en streeft naar continue verbetering. Om deze reden

Nadere informatie

De emissie inventaris van:

De emissie inventaris van: Emissie inventaris Hemmen bv De emissie inventaris van: 2014 Dit document is opgesteld volgens ISO 14064-1 Opgesteld door: S. Jonker/R. Gerdes/D. Niland Datum: maart 2015 Versie 1 Pagina 1 van 13 Emissie

Nadere informatie

2015-1 Dit document is opgesteld volgens ISO 14064-1

2015-1 Dit document is opgesteld volgens ISO 14064-1 Emissie inventaris Netters infra De emissie inventaris van: 2015-1 Dit document is opgesteld volgens ISO 14064-1 Opgesteld door: AMK Inventis Stef Jonker Datum: juli 2015 Versie 3 juli 2015 Pagina 1 van

Nadere informatie

CO₂ Prestatieladder Energiemanagement actieplan

CO₂ Prestatieladder Energiemanagement actieplan 2015 CO₂ Prestatieladder Energiemanagement actieplan Goedgekeurd door: H. van Wijk Auteurs: Y. van der Vlies & L. van Wijk Bedrijf: H. van Wijk transport- en Handtekening: aannemersbedrijf & H. van Wijk

Nadere informatie

Energie management actieplan

Energie management actieplan Almere, 26 februari 2015 Inhoud 1. Inleiding... 3 1.1 Bedrijfsafbakening Knipscheer... 4 2. Doelstellingen... 5 3. Uitvoering... 5 3.1 Energieaspecten... 5 3.2. Referentiejaar... 6 3.3. Reductiedoelstellingen...

Nadere informatie

2014 Dit document is opgesteld volgens ISO 14064-1

2014 Dit document is opgesteld volgens ISO 14064-1 De emissie inventaris van: 2014 Dit document is opgesteld volgens ISO 14064-1 Opgesteld door: AMK Inventis Stef Jonker Datum: september 2015 Definitief Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 De organisatie...

Nadere informatie

De emissie inventaris van: Holstein BV Dit document is opgesteld volgens ISO

De emissie inventaris van: Holstein BV Dit document is opgesteld volgens ISO De emissie inventaris van: 2018 Dit document is opgesteld volgens ISO 14064-1 Datum: 23 januari 2019 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 De organisatie... 4 2.1 Energiebeleid... 4 2.2 Verantwoordelijke...

Nadere informatie

Analyse Scope 3 CO 2 -emissies Van Dorp CO 2 Prestatieladder. Versie 1.3 summary

Analyse Scope 3 CO 2 -emissies Van Dorp CO 2 Prestatieladder. Versie 1.3 summary Analyse Scope 3 CO 2 -emissies Van Dorp CO 2 Prestatieladder Versie 1.3 summary Auteurs: Van Dorp Dienstencentrum Datum: Update: november 2015 Inhoudsopgave 1 Achtergronden... 2 1.1 Bedrijfsprofiel...

Nadere informatie

Emissie inventaris 2012

Emissie inventaris 2012 Emissie inventaris 2012 Genemuiden November 2013 Versie 2.0 definitief 1 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 De organisatie... 4 2.1 Verantwoordelijke... 4 3 De rapportage periode... 4 4 Organisatorische

Nadere informatie

Tussentijdse halfjaarlijkse rapportage CO2 prestatieladder, niveau 3

Tussentijdse halfjaarlijkse rapportage CO2 prestatieladder, niveau 3 Tussentijdse halfjaarlijkse rapportage CO2 prestatieladder, niveau 3 T&A-APG Dynamostraat 48 1001 NR Amsterdam T&A Bedrijvenpark Twente 305 7602 KL Almelo Laatste wijzigingen : december 2014 Versie : 1

Nadere informatie

Versie: 1. CO2 Reductiedoelstellingen Van Vulpen & Energiemanagement actieplan. Datum: Van Vulpen B.V. Pagina 1 van 7

Versie: 1. CO2 Reductiedoelstellingen Van Vulpen & Energiemanagement actieplan. Datum: Van Vulpen B.V. Pagina 1 van 7 Van Vulpen B.V. Pagina 1 van 7 Verantwoording Titel : CO2 Reductiedoelstellingen Van Vulpen & Energiemanagement Versie : 1.0 Datum : 10-12-2012 Opgesteld door : Afdeling P&O en KAM Gecontroleerd en goedgekeurd

Nadere informatie

Energie Management ACTIE Plan

Energie Management ACTIE Plan 1. Inleiding Het Energie Management ACTIE Plan (EMAP) geeft weer hoe binnen Schulte en Lestraden B.V. de zogenaamde stuurcyclus (Plan-Do-Check-Act) wordt ingevuld om de prestaties en doelstellingen van

Nadere informatie

3.B.2 Energiemanagementprogramma

3.B.2 Energiemanagementprogramma ` Onderneming: Terrein en Groenvoorziening b.v. Opgesteld door: T&G Groep, Elsbeth de Jong Begeleiding: Conformiso B.V., Annette Willems Documentversie: mei 2016 Inhoudsopgave Inleiding... 2 1. Energiebeleid...

Nadere informatie

CO 2 HANDBOEK RASENBERG INFRA

CO 2 HANDBOEK RASENBERG INFRA CO 2 HANDBOEK RASENBERG INFRA Onderwerp Organisatie O 2 handboek : Rasenberg Infra INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING... 3 2 AFBAKENING... 4 2.1 INLEIDING... 4 2.2 ORGANISATORISCHE AFBAKENING... 4 2.3 ENERGIESTROMEN...

Nadere informatie

Versie: 3. CO2 Reductiedoelstellingen Van Vulpen & Energiemanagement actieplan. Datum: Van Vulpen B.V. Pagina 1 van 8

Versie: 3. CO2 Reductiedoelstellingen Van Vulpen & Energiemanagement actieplan. Datum: Van Vulpen B.V. Pagina 1 van 8 Van Vulpen B.V. Pagina 1 van 8 Verantwoording Titel : CO2 Reductiedoelstellingen Van Vulpen & Energiemanagement Versie : 3.0 Datum : 16-10-2013 Opgesteld door : Afdeling P&O en KAM Gecontroleerd en goedgekeurd

Nadere informatie

CO 2 -Prestatieladder

CO 2 -Prestatieladder Adviesbureau B.V Sint Bavostraat 60C 4891 CK RIJSBERGEN Telefoon (076) 597 47 16 CO 2 -Prestatieladder 3.A.1 Emissie-inventaris met CO2-Footprint 2016 www.apconbv.com ..........................................................................................

Nadere informatie

Inventaris & reductieplan. Project Krispijn

Inventaris & reductieplan. Project Krispijn Inventaris & reductieplan Project Krispijn Opgesteld door: Kader BV Versie: 1.0 Datum: februari 2015 Inhoud Inleiding... 3 1 Beschrijving project... 4 2 Verantwoordelijkheden... 4 3 Referentieperiode...

Nadere informatie

2B4 Managementverklaring. Datum : 3 okt Door : Sandra Kleef Functie : KAM-manager Versie :

2B4 Managementverklaring. Datum : 3 okt Door : Sandra Kleef Functie : KAM-manager Versie : 2B4 Managementverklaring Datum : 3 okt. 2017 Door : Sandra Kleef Functie : KAM-manager Versie : 2017.1 MANAGEMENTVERKLARING CO2 Een van de doelstellingen van het Fens Beheer B.V. is het zo goed mogelijk

Nadere informatie

38,6. CO 2 (ton/jr) 2014

38,6. CO 2 (ton/jr) 2014 Carbon footprint Op basis van de diverse soorten CO 2 -emissies is de totale CO 2 -emissie van Den Ouden Groep berekend. 9,8 38,6 51,6 Diesel personenwagens Diesel combo's en busjes Hybride personen wagens

Nadere informatie

CO 2 -prestatieladder Periodieke rapportage 2013

CO 2 -prestatieladder Periodieke rapportage 2013 Pagina 1 van 10 CO 2 -prestatieladder Periodieke rapportage 2013 Alsema B.V. Pagina 2 van 10 INHOUDSOPGAVE Tabel 1: Koppelingstabel Periodieke Rapportage en 7.3 uit de ISO 14064-1... 3 1. Basisgegevens...

Nadere informatie

De emissie inventaris van: 2014 Dit document is opgesteld volgens ISO 14064-1

De emissie inventaris van: 2014 Dit document is opgesteld volgens ISO 14064-1 De emissie inventaris van: 2014 Dit document is opgesteld volgens ISO 14064-1 Opgesteld door: Stef Jonker Datum: 26 januari 2015 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 De organisatie... 4 2.1 Verantwoordelijke...

Nadere informatie

Energie Management Actieplan 2014 tot Extern

Energie Management Actieplan 2014 tot Extern Energie Management Actieplan 2014 tot 2017 -Extern Conform niveau 3 op de CO2-prestatieladder Opgesteld door: G.J. Bos (Directie) E. Drijfhout (CO2-functionaris) CO2-Prestatieladder Niveau 3 Energie Management

Nadere informatie

De emissie inventaris van: Holstein BV Dit document is opgesteld volgens ISO

De emissie inventaris van: Holstein BV Dit document is opgesteld volgens ISO De emissie inventaris van: Holstein 2016 Dit document is opgesteld volgens ISO 14064-1 Holstein Inhoudsopgave 1 Inleiding... 2 2 De organisatie... 4 2.1 Energiebeleid... 4 2.2 Verantwoordelijke... 4 3

Nadere informatie

Emissie inventaris 1e halfjaar 2013

Emissie inventaris 1e halfjaar 2013 Emissie inventaris Genemuiden Versie 1.0 definitief 1 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 De organisatie... 4 2.1 Verantwoordelijke... 4 3 De rapportage periode... 5 4 Organisatorische grenzen... 5 5 Operationele

Nadere informatie

Energiemanagement actieplan Schilderwerken De Boer Obdam B.V. 2018

Energiemanagement actieplan Schilderwerken De Boer Obdam B.V. 2018 CO2-Prestatieladder Energiemanagement actieplan Schilderwerken De Boer Obdam B.V. 2018 Op basis van de internationale norm ISO 50001 4.4.3, 4.4.4, 4.4.5, 4.4.6, 4.6.1 en 4.6.4 Auteur(s): R.J. van Stralen

Nadere informatie

CO 2 -Prestatieladder

CO 2 -Prestatieladder Adviesbureau B.V Sint Bavostraat 60C 4891 CK RIJSBERGEN Telefoon (076) 597 47 16 CO 2 -Prestatieladder 3.A.1 Emissie-inventaris met CO2-Footprint www.apconbv.com ..........................................................................................

Nadere informatie

Energie Management Actieplan

Energie Management Actieplan Energie Management Actieplan Conform 3.B.2 Op basis van de internationale norm ISO 50001 4.4.3, 4.4.4, 4.4.5, 4.4.6, 4.6.1 en 4.6.4 Veko Lightsystems International B.V. Auteur(s): T. van Kleef, Operations

Nadere informatie

Footprint 2014. Rollecate Groep. Dit document is opgesteld volgens ISO 14064-1

Footprint 2014. Rollecate Groep. Dit document is opgesteld volgens ISO 14064-1 Footprint 2014 Rollecate Groep Dit document is opgesteld volgens ISO 14064-1 Datum Versie Opsteller Gezien Handtekening Juni 2015 Definitief Dhr. S.G. Jonker Dhr. R. van t Hull AMK Inventis Advies en Opleiding

Nadere informatie

Energiemanagementprogramma W. van den Heuvel & Zn.

Energiemanagementprogramma W. van den Heuvel & Zn. Energiemanagementprogramma W. van den Heuvel & Zn. Elementen A, B en C Dit energiemanagementprogramma is vastgesteld en ondertekend door: R. van den Heuvel Directeur Datum: 12-12-2017 1 Energiemanagementprogramma

Nadere informatie

Edulis Enschede 2015 Dit document is opgesteld volgens ISO

Edulis Enschede 2015 Dit document is opgesteld volgens ISO De emissie inventaris van: Edulis Enschede 2015 Dit document is opgesteld volgens ISO 14064-1 Opgesteld door: Jan Eggens Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 De organisatie... 3 2.1 Verantwoordelijke... 3

Nadere informatie

De emissie inventaris van: Emissie inventaris Netters infra. Opgesteld door: Rene Ramerman. Datum: september 2018

De emissie inventaris van: Emissie inventaris Netters infra. Opgesteld door: Rene Ramerman. Datum: september 2018 Emissie inventaris Netters infra De emissie inventaris van: 2018-1 Dit document is opgesteld volgens ISO 14064-1 Opgesteld door: Rene Ramerman Datum: september 2018 Versie 1 sept 2018 Pagina 1 van 11 Emissie

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Energiemanagement programma I GMB 2

Inhoudsopgave. Energiemanagement programma I GMB 2 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Duurzaamheid beleid... 4 3 PLAN: Energieverbruik en reductiekansen... 6 3.1 Energieverbruik door GMB (scope 1 en 2)... 6 3.2 Energieverbruik in de keten (scope 3)... 7

Nadere informatie

Footprint Rollecate Group. Dit document is opgesteld volgens ISO

Footprint Rollecate Group. Dit document is opgesteld volgens ISO Footprint 2016 Rollecate Group Dit document is opgesteld volgens ISO 14064-1 Datum Versie Opsteller Gezien Handtekening Mei 2017 Definitief S.G. Jonker R. van t Hull AMK Inventis Advies en Opleiding 1

Nadere informatie

Energie Management Actie Plan Swietelsky Rail Benelux B.V.

Energie Management Actie Plan Swietelsky Rail Benelux B.V. Energie Management Actie Plan Swietelsky Rail Benelux B.V. Opgesteld door: Kader B.V. Versie: 1.0 Datum: 1 juni 2013 Inhoud 1 Inleiding... 3 2 Plan-Do-Check-Act... 3 2.1 Plan (Doelstellingen)... 3 2.2

Nadere informatie

Aannemingsbedrijf M.C. van der Spek en Zn.

Aannemingsbedrijf M.C. van der Spek en Zn. 3.A.1 Carbon Footprint Samen zorgen voor minder CO2 Aannemingsbedrijf M.C. van der Spek en Zn. Datum: 13-09-2016 Status: definitief Pagina 1 van 13 Carbon footprint M.C. van der Spek en Zn. September 2016

Nadere informatie

Voortgangsrapportage CO 2 reductie 1 e helft 2013

Voortgangsrapportage CO 2 reductie 1 e helft 2013 Voortgangsrapportage CO 2 reductie 1 e helft 2013 CO 2 Prestatieladder - Niveau 3 Datum: 1 november 2013 Versie: 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 1 2. Basisgegevens... 2 2.1 Beschrijving van de organisatie...

Nadere informatie

Energie Beoordeling Co2 reductie

Energie Beoordeling Co2 reductie Energie Beoordeling Co2 reductie Opgesteld door: Cheryl de Vette VGMK coördinator 2.A.3 Energie Beoordeling 2016 Van Beek Infra Groep B.V. Conform Co2 Prestatieladder 3.0 Datum: 13-5-2016 Inhoud 1. Inleiding...

Nadere informatie

ENERGIEMANAGEMENTPROGRAMMA VDM-GROEP

ENERGIEMANAGEMENTPROGRAMMA VDM-GROEP ENERGIEMANAGEMENTPROGRAMMA VDM-GROEP F.G. van Dijk (Directie) C.S. Hogenes (Directie & lid MVO groep) Opdrachtgever : Van Dijk Maasland Groep Project : CO2 Prestatieladder Datum : Maart 2011 Datum herzien

Nadere informatie

Halfjaarlijkse CO 2 rapportage 2015

Halfjaarlijkse CO 2 rapportage 2015 Halfjaarlijkse CO 2 rapportage 2015 Status: Definitief Datum van uitgifte: 16-08-2015 Datum van ingang: 07-09-2015 Versienummer: 1.0 Inhoud 1. INLEIDING... 3 2. CO 2 EMISSIES 1E HALFJAAR 2015... 4 2.1

Nadere informatie

Energie Management Actieplan Megaborn Traffic Development bv

Energie Management Actieplan Megaborn Traffic Development bv 2018 Opgesteld volgens handboek 3.0 van de CO 2 -prestatieladder : Status Kenmerk Definitief EMA-CO2-V0 Versie/revisie 0 Datum 26-02-2018 Opgesteld door Gecontroleerd door J.N. Liebrecht N.A. van Amstel

Nadere informatie

CO 2 Prestatieladder Voortgangsrapportage 2014. Periode: 1 januari t/m 31 december 2014

CO 2 Prestatieladder Voortgangsrapportage 2014. Periode: 1 januari t/m 31 december 2014 CO 2 Prestatieladder Voortgangsrapportage 2014 Periode: 1 januari t/m 31 december 2014 Versienummer: 4 Versie datum: 05-11-2015 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 1 2. Basisgegevens... 2 2.1 Beschrijving van

Nadere informatie

Periodieke rapportage 2 e helft 2014. 18 maart 2015 versie definitief

Periodieke rapportage 2 e helft 2014. 18 maart 2015 versie definitief Periodieke rapportage 2 e helft 18 maart 2015 versie definitief Inhoudsopgave Inleiding 3 1. Basisgegevens 4 1.1 Beschrijving van de organisatie 4 1.2 Verantwoordelijkheden 4 1.3 Basisjaar 4 1.4 Rapportageperiode

Nadere informatie

CO2-reductieplan Kuurman

CO2-reductieplan Kuurman CO2-reductieplan Kuurman Auteur: MRO, RVD Januari 2017 Inhoud CO2-reductieplan Kuurman... 1 Inhoud... 2 1 Inleiding... 3 1.1 Leeswijzer... 3 2 Energiebeoordeling... 4 2.1 Identificatie verbruikers... 4

Nadere informatie

Energie Management Actieplan

Energie Management Actieplan Energie Management Actieplan Conform 3.B.2 Op basis van de internationale norm ISO 50001 4.4.3, 4.4.4, 4.4.5, 4.4.6, 4.6.1 en 4.6.4 Veko Lightsystems International B.V. Auteur(s): T. van Kleef, Operations

Nadere informatie

CO 2 emissie inventarisatie januari-juli 2012 (3-A-1)

CO 2 emissie inventarisatie januari-juli 2012 (3-A-1) Gebr. van der Lee CO 2 emissie inventarisatie januari-juli 2012 (3-A-1) CO²- Bewust Directie: E. van der Lee Communicatiemanager: T. Hoebee KAM-Coördinator: A. Werkmeester Lelystad, september 11 Inhoudsopgave

Nadere informatie

2016 Dit document is opgesteld volgens ISO

2016 Dit document is opgesteld volgens ISO De emissie inventaris van: Axent Groen 2016 Dit document is opgesteld volgens ISO 14064-1 Opgesteld door: Jan Eggens maart 2017 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 De organisatie... 3 2.1 Verantwoordelijke...

Nadere informatie

De emissie inventaris van:

De emissie inventaris van: De emissie inventaris van: 2016 Dit document is opgesteld volgens ISO 14064-1 AMK Inventis Rogier Witteveen 14 juni 2018 Definitief Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 De organisatie... 4 2.1 Verantwoordelijke...

Nadere informatie

CO-2 Rapportage Electrotechnische Industrie ETI bv Vierde Broekdijk JD Aalten Kamer van koophandel Arnhem

CO-2 Rapportage Electrotechnische Industrie ETI bv Vierde Broekdijk JD Aalten Kamer van koophandel Arnhem CO-2 Rapportage 2013 Electrotechnische Industrie ETI bv Vierde Broekdijk 16 7122 JD Aalten Kamer van koophandel Arnhem 09080078 Aalten 2-5-2014 Versie 2.1 H.J.Slot Geaccordeerd J.Nannings Directeur Inhoudsopgave

Nadere informatie

energiemanagement & kwaliteitsmanagement

energiemanagement & kwaliteitsmanagement Energiemanagement Programma & managementsysteem Het beschrijven van het energiemanagement en kwaliteitsmanagementplan (zoals vermeld in de norm, voor ons managementsysteem). 1 Inleiding Maatschappelijk

Nadere informatie

14 april 2013 (JF) Energie Management Actieplan 2013 1

14 april 2013 (JF) Energie Management Actieplan 2013 1 Energie Management Actieplan 2013 14 april 2013 (JF) Energie Management Actieplan 2013 1 Inhoudsopgave 6.1 Reductiedoelstellingen 3 6.2 Plan van aanpak 3 6.3 Samenvatting 6 Energie Management Actieplan

Nadere informatie

EMISSIE INVENTARIS. Goedgekeurd door : J. Braas Handtekening:...

EMISSIE INVENTARIS. Goedgekeurd door : J. Braas Handtekening:... EMISSIE INVENTARIS 2014 Opgesteld door : J. Braas / B. Rodenburg Datum : 31 maart 2015 Goedgekeurd door : J. Braas Handtekening:.... Inhoud Inleiding... 3 1. Toepassingsgebied en reikwijdte van het CO2

Nadere informatie

Energiemanagement actieplan. CO2 prestatieladder. Datum : 17 december 2013

Energiemanagement actieplan. CO2 prestatieladder. Datum : 17 december 2013 Energiemanagement actieplan CO2 prestatieladder 2013 Opgesteld door : J. Out / B. Rodenburg Datum : 17 december 2013 Inleiding Ten behoeve van de certificering conform de CO2 prestatieladder is dit energiemanagement

Nadere informatie

CO 2 Prestatieladder Voortgangsrapportage eerste helft 2015. Periode: 1 januari t/m 30 juni 2015

CO 2 Prestatieladder Voortgangsrapportage eerste helft 2015. Periode: 1 januari t/m 30 juni 2015 CO 2 Prestatieladder Voortgangsrapportage eerste helft 2015 Periode: 1 januari t/m 30 juni 2015 Versienummer: 2 Versie datum: 2-11-2015 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 1 2. Basisgegevens... 2 2.1 Beschrijving

Nadere informatie

Reductiebeleid en (kwantitatieve) doelstellingen (3.B.1)

Reductiebeleid en (kwantitatieve) doelstellingen (3.B.1) Reductiebeleid en (kwantitatieve) doelstellingen (3.B.1) Directie: K.J. de Jong Handtekening: KAM-Coördinator: D.T. de Jong Handtekening: Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Het CO 2 -reductiebeleid van

Nadere informatie

Periodieke rapportage 2014

Periodieke rapportage 2014 Periodieke rapportage 2014 Inhoudsopgave Inleiding 3 1. Basisgegevens 4 1.1 Beschrijving van de organisatie 4 1.2 Verantwoordelijkheden 4 1.3 Basisjaar 4 1.4 Rapportageperiode 4 1.5 Verificatie 4 2. Afbakening

Nadere informatie

Groen-Punt Groep B.V.

Groen-Punt Groep B.V. CO2 Emissie-inventarisatie 2017 Project Zuidplas 09 april 2018 Groen-Punt Groep B.V. Groen-aannemingsbedrijf Punt B.V. Groen Punt Uitzendorganisatie B.V. Chroomstraat 1d 3067 GN Rotterdam INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

Voortgangsrapportage CO 2 reductie 2013

Voortgangsrapportage CO 2 reductie 2013 Voortgangsrapportage CO 2 reductie 2013 CO 2 Prestatieladder - Niveau 3 Datum: 17 maart 2014 Versie: 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 1 2. Basisgegevens... 2 2.1 Beschrijving van de organisatie... 2 2.2

Nadere informatie

Roy Verstegen. Managementenergie Actieplan

Roy Verstegen. Managementenergie Actieplan Roy Verstegen Managementenergie Actieplan 1. Inleiding In dit document worden de concrete CO2-reductiemaatregelen en reductiedoelstellingen van het Roy Verstegen B.V. beschreven. De voortgang met betrekking

Nadere informatie

(Energie) management-actieplan

(Energie) management-actieplan (Energie) management-actieplan Eis 3.B.2 Barendrecht, Oktober 2013 Auteur: Sabine Droog Geaccordeerd door: Leo Droog Directeur Edwin Oudshoorn Bedrijfsleider/ MVO Verantwoordelijk Inhoud 1. Inleiding 3

Nadere informatie

Carbon footprint. Abbink Boekelo Wegenbouw BV

Carbon footprint. Abbink Boekelo Wegenbouw BV Carbon footprint Abbink Boekelo Wegenbouw BV Datum: 24 maart 2015 Status: concept Carbon footprint Abbink Boekelo Wegenbouw BV Bedrijfsgegevens Bedrijf: Abbink Boekelo Wegenbouw BV Bezoekadres: Marssteden

Nadere informatie

Energiemanagement actieplan. CO2 prestatieladder

Energiemanagement actieplan. CO2 prestatieladder Energiemanagement actieplan CO2 prestatieladder Opgesteld door : Karin van Roode en Yonni van der Vlies Datum : 12 maart 2015 Versie : 1.1 Goedgekeurd door Paraaf : Harry van Roode : Datum: 12 maart 2015

Nadere informatie

CO₂ Prestatieladder Emissie inventaris

CO₂ Prestatieladder Emissie inventaris 2016 CO₂ Prestatieladder Emissie inventaris Goedgekeurd door: H. van Wijk Auteurs: L. van Wijk Bedrijf: H. van Wijk transport- en aannemersbedrijf & H. van Wijk bestrating b.v. 11-1-2016 CO₂ Prestatieladder

Nadere informatie

Voortgangsrapportage CO 2 reductie 1 e helft 2014

Voortgangsrapportage CO 2 reductie 1 e helft 2014 Voortgangsrapportage CO 2 reductie 1 e helft 2014 CO 2 Prestatieladder - Niveau 3 Datum: 1 november 2014 Versie: 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 1 2. Basisgegevens... 2 2.1 Beschrijving van de organisatie...

Nadere informatie