Studiecentrum Trevrizent. Cursusaanbod 2014

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Studiecentrum Trevrizent. Cursusaanbod 2014"

Transcriptie

1 Studiecentrum Trevrizent Cursusaanbod 2014

2

3 Studiecentrum Trevrizent Trevrizent is een studiecentrum van de Raphaëlstichting. Het studiecentrum is ontstaan vanuit vragen van medewerkers en verwanten van Breidablick naar de antroposofische visie van waaruit wordt gewerkt. De cursussen die in deze folder worden vermeld, vinden dan ook op deze instelling in Middenbeemster plaats. De meeste cursussen zijn voor iedereen toegankelijk. Waarom de naam Trevrizent? De antroposofie is sterk georiënteerd op het verleden. In tegenstelling tot de gebruikelijke denkwijze, dat de mens zichzelf evolueert van een tamelijk primitief wezen tot een wezen dat hij nu is; verlicht en rationeel, denkt de antroposofie daar fundamenteel anders over. Voor deze denkwijze is de geschiedenis een bron van wijsheid, omdat de verhalen van vroeger iets vertellen over de verhoudingen die de mensen hadden met de Goden. Langzamerhand verwijderden de Goden zich van de mensen en lieten deze achter als een wezen dat slechts vertrouwt op zijn verlichte ratio. Trevrizent is een leraar van Parsifal. De Parsifal is een epos uit de 12de eeuw, geschreven door Wolfram von Eschenbach. Parsifal geldt als een voorbeeld voor de moderne mens die vanuit zijn verlichte ratio weer de weg naar de Godenwereld moet zoeken. Op zijn queeste, zijn zoektocht, ontmoet hij verschillende leraren, waarvan Trevrizent de meeste indruk kan achterlaten. Het aanbod van Trevrizent wil dan ook op een bescheiden wijze de mensen helpen om zich van het rationele denken te bevrijden en de wereld groter te maken dan hij nu voor zovele mensen is. De aartsengel Rafaël verschijnt aan Tobias bij de rivier de Tigris Rembrandt 1645

4 1 De twaalf zintuigen Ton Beemster De cursus vindt plaats op dinsdagochtenden van 9.15 tot uur op de volgende data: 4 februari,11 februari, 18 februari en 4 maart 2014 De cursus is toegankelijk voor iedereen met een interesse in de antroposofische zienswijze op de zintuigen. In de reguliere psychologie kennen we vijf zintuigen. De antroposofie telt echter twaalf zintuigen. De zintuigleer is het eerste hoofdstuk van de antroposofie, omdat het de verhouding bepaalt met de wereld om ons heen. Omdat de tijd ons beperkt tot het bezit van slechts vijf zintuigen is onze verhouding met de ons omgevende wereld verstoord. Door deze verstoring neemt de innerlijkheid van de mens een veel te grote plaats in in het alledaagse leven. Door twaalf poorten naar de buitenwereld te bezitten, zullen we de waarde van de omgeving leren kennen. Door de grotere intensiteit van een werkende omgeving in de mens zal het belang van de innerlijkheid of subjectiviteit minder worden, met zielerust en juiste gestemdheid als gevolg. 2 Meditatieklas Matthijs Chavannes De cursus vindt plaats op dinsdagochtenden van tot uur op de volgende data: 4 februari, 11 februari, 18 februari en 4 maart 2014 De cursus is toegankelijk voor medewerkers en verwanten en andere geïnteresseerden die zich willen oefenen in meditatie. Meditatie is een praktische methode om jezelf te leren kennen, om de wereld waarin je leeft beter te leren begrijpen en om dat wat de huidige tijd van ons verwacht te leren doorzien. Meditatie is een vorm van innerlijke ontwikkeling. Het kan helpen om te leren met meer aandacht en interesse je dagelijkse leven te volgen. Deze tijd vraagt van ons onze eigen ontwikkeling zelf, actief en bewust ter hand te nemen en niet alleen af te wachten wat er in je leven op je toekomt. Dit kan een gevoel van vrijheid geven. Wij bespreken hoe je de meditatie uitvoert, en nemen de ervaringen die je hebt, met elkaar door.

5 3 Het sterven en de dood Andries Hibma De cursus vindt plaats op dinsdagochtenden van 9.15 tot uur op de volgende data: 25 maart, 1 april en 8 april 2014 De cursus is toegankelijk voor medewerkers en verwanten en andere geïnteresseerden die meer willen weten over de antroposofische visie op het sterven en de dood. Een sterfgeval komt altijd onverwacht. Om als medewerker goed voorbereid te zijn, bespreken we de protocollen en alle te verrichten taken voor, tijdens en na het overlijden. Op de eerste bijeenkomst staat de rouwverwerking centraal, onder andere zoals die door Kübler-Ross beschreven is. Tijdens de tweede bijeenkomst wordt de antroposofische visie over het sterven en de dood nader toegelicht. Hierbij kun je denken aan het waarom van het waken bij een gestorvene of de inrichting van een opbaarruimte. Op de derde bijeenkomst staan de eigen biografische lijnen, in relatie tot het sterven en geboren worden, centraal. 4 Verpleegkundige aspecten bij het sterfproces Janny van Blokland De cursus vindt plaats op dinsdagochtenden van tot uur op de volgende data: 25 maart, 1 april en 8 april 2014 De cursus is toegankelijk voor medewerkers en verwanten en andere geïnteresseerden die meer willen weten over de verpleegkundige en verzorgende aspecten rondom het sterven. In de laatste fase van het leven vraagt de stervende mens van ons geschikte zorg en begeleiding. Wij helpen de stervende los te laten en te accepteren dat het leven op aarde nabij is. In deze cursus wordt op de eerste bijeenkomst uitleg gegeven over de verpleegkundige kanten van het overlijden. Tijdens de tweede bijeenkomst staat het afleggen van de overledene centraal. De laatste bijeenkomst staat in het teken van de inwrijvingen. De cursus van Janny van Blokland en die van Andries Hibma worden bij voorkeur in samenhang met elkaar gevolgd.

6 5 Jaarfeesten Petra Overbosch De cursus vindt plaats kort voor elk van de vier grote jaarfeesten van 9.15 tot uur op de volgende data: 15 april, 17 juni, 9 september en 18 november 2014 De cursus is toegankelijk voor iedereen die interesse heeft in de jaarfeesten. De basis van de cursus vormen de grote jaarfeesten die elk het begin van een seizoen markeren. We kijken naar de relatie tussen dat wat zich in de natuur afspeelt en de inhoud van de feesten. Ook de historische achtergrond van de feesten en de christelijke inhoud komen aan bod. We gaan op zoek naar een hedendaagse zinvolle invulling van de feesten, hieraan zullen gesprekken met elkaar en oefeningen (zoals het maken van een jaartafel) bijdragen.

7 6 Kunstzinnig werken door het jaar heen Nellie Bakker De cursus vindt plaats kort voor elk van de vier grote jaarfeesten van tot uur op de volgende data: 15 april, 17 juni, 9 september en 18 november 2014 De cursus is toegankelijk voor iedereen die zich op kunstzinnige wijze wil verbinden met de jaarfeesten. Dit door middel van het nat-in-nat schilderen. Als we naar de verschillende kleuren kijken die in de wisselende jaargetijden naar voren komen, ervaren we dat als heel vanzelfsprekend. Wij voelen ons in de kleurenwereld als in een geheel. Er is een gesprek tussen de ziel en de kleur. Dat merken we bijvoorbeeld aan hoe een kleur de stemming in een ruimte kan bepalen. Als we naar de natuur kijken, zien we hoe een heel scala ons in de loop van het jaar voorbijtrekt. Het zachte groen in de lente, waartussen de eerste witte bloempjes van de bosanemoontjes, gevolgd door het geel van het speenkruid en klein hoefblad. In de zomer zien we de meest fantastische kleuren. Een heel palet trekt aan ons voorbij om in de herfst wat meer diepte te laten zien in in het paars van de herfstasters of monnikskappen. In de winter ontbreekt het veelal aan heldere kleuren en zien we voornamelijk verzadigingskleuren, zoals bruin en oker, in het afgestorven blad en gras. De donkerbruine silhouetten van de bomen steken sterk af tegen het wit van de sneeuw. De kleuren werken in op onze ziel; het blauw maakt dat we stil worden, er ontstaat ruimte. Het rood vult ons met warmte-energie en daadkracht. Het geel laat ons naar buiten toe stralen. De cursus van Nellie Bakker en die van Petra Overbosch worden bij voorkeur in samenhang met elkaar gevolgd.

8 7 Psychiatrie bij ouder wordende bewoners Erik Beemster De cursus vindt plaats op dinsdagochtenden van 9.15 tot uur op de volgende dagen (let op: om de twee weken): 13 mei, 27 mei en 10 juni 2014 De cursus is toegankelijk voor medewerkers van de Raphaëlstichting. Psychiatrische problemen bij de ouder wordende bewoner is een apart aandachtsgebied. Hoe herken je die problemen en hoe ga je om met een bewoner die geplaagd wordt door bijvoorbeeld angststoornissen, bipolaire stoornissen of depressieve gevoelens. Met name bij mensen met niet-aangeboren hersenletsel kunnen dergelijke verschijnselen aan de orde zijn. Gekeken wordt ook hoe je als medewerker kunt bijdragen aan de persoonlijke zingeving bij deze bewoners. Deze en andere psychiatrische verschijnselen worden in deze cursus behandeld vanuit een antroposofisch mensbeeld. Naast het inzicht dat de mens een geestelijk wezen is, speelt hierbij ook de biografische component een belangrijke rol. 8 De sociaal-therapeut Sofie Louise Schouten en Christien Westerman De cursus vindt plaats op dinsdagochtenden van tot uur op de volgende dagen (let op: om de twee weken): 13 mei, 27 mei en 10 juni 2014 De cursus is toegankelijk voor medewerkers van de Raphaëlstichting. Als begeleider op de woongroepen of werkplaatsen ben jijzelf je belangrijkste instrument. De manier waarop jij begeleidt, de ander bejegent en uitdraagt wat je belangrijk vindt, heeft zijn weerslag op het welbevinden van de bewoner. Je kan daar invloed op uit oefenen. Wanneer de bejegening en begeleiding plaatsvinden vanuit gelijkwaardigheid, dienstbaarheid en tegenwoordigheid van geest, zal dit een positieve bijdrage leveren. Daarnaast leef je datgene voor wat je in de ander graag werkelijkheid ziet worden. Voorleven heeft een zoveel krachtigere uitwerking dan voorzeggen of opleggen. In deze cursus wordt de nadruk gelegd hoe je jezelf als instrument kunt inzetten, en wat je tot een goede sociaal-therapeut maakt. Daarvoor wordt er veel met casuïstiek gewerkt en is er mogelijkheid voor gesprek hierover. Een reflectieve houding en een open houding voor feedback bij de deelnemers is hierbij wel een vereiste.

9 9 Klein duimpje in zevenjaarsfasen Jacques Meulman De cursus vindt plaats op vrijdagochtenden van 9.15 tot uur op de volgende data: 14 februari, 21 februari en 28 februari 2014 De cursus is toegankelijk voor medewerkers die zich meer wil verdiepen in de levensfasen van de mens. Dapper en onverschrokken gaat een mensenkind op weg naar de volwassenheid in grote zevenmijlslaarzen. Een sprekend beeld als titel voor drie rijk gevulde ochtenden over de levensloop van de mens van 0 tot 21 jaar, over de ontwikkeling van lichaam, ziel en geest in drie achtereenvolgende zevenjaarsfasen. 10 De sterrenhemel Martijn Halbertsma De cursus vindt plaats op maandagavonden van tot uur op de volgende data: 3 maart en 17 maart 2014 De cursus is toegankelijk voor een ieder die zich wil verdiepen in de sterrenhemel. Voorkennis is niet nodig. Deze twee avonden willen wij aan de sterren besteden. Allereerst is er een inventarisatie nodig van wat er zoal aan de nachthemel te zien kan zijn. Door ons bezig te houden met planeten, sterren, zonnestelsels en kometen worden deze tot werkelijkheid. Dan kan hun invloed op ons mensen duidelijk worden en gaan leven voor wie naar de sterren kan luisteren. Er zal bij heldere hemel ook gekeken worden, met en zonder sterrenkijker, naar wat er op het moment zichtbaar is. Daarmee worden de bewegingen van de sterren- en planetenbanen herkenbaar.

10 11 De sociale mens Clarine Campagne De cursus vindt plaats op vrijdagochtenden van 9.15 tot uur op de volgende data: en 21 maart 2014 De cursus is toegankelijk voor medewerkers en verwanten en andere geïnteresseerden die beter willen leren samenwerken met zichzelf, met anderen en de geestelijke wereld. Een actieve inbreng wordt verwacht. Als individu begeven we ons in een sociale wereld. Een wereld waarin op allerlei manieren en niveaus met elkaar wordt samengewerkt. Op ons werkgebied is samenwerking van essentieel belang om goede zorg te kunnen leveren. Voorafgaand aan samenwerking met anderen gaat de samenwerking met jezelf. Voor een prettige samenwerking met je collega s is het belangrijk dat je naast zelfinzicht en acceptatie ook de anderen ziet en accepteert zoals ze zijn. Elkaar kunnen aanspreken en zelf ook open staan voor wat de ander zegt, helpt hierbij. Soms kan het een verborgen opdracht in een team zijn om de kwaliteiten van elkaar te zien en elkaar aan te vullen waar nodig. Nog een stap verder is de samenwerking in een grotere context. Behalve dat je teamlid bent, ben je ook medewerker van een instelling, een instelling die weer onderdeel is van een stichting. Hoe verhoud je je tot dit grotere organisme? Door deze driegeleding heen weeft zich de samenwerking met de geestelijke wereld. De opbouw van de cursus volgt bovengenoemde driedeling. Er zal veel worden gewerkt met praktische oefeningen en gesprekken. Maximaal 15 deelnemers

11 12 De zorg voor de aarde Michiel Rietveld De cursus vindt plaats op vrijdagochtenden van 9.15 tot uur op de volgende data: 30 mei, 6 en 13 juni 2014 De cursus is voornamelijk bestemd voor tuinders, boeren en andere buitenlui, maar zeker geschikt voor mensen met een warm hart voor de aarde als wezen. Van Einstein is de uitspraak dat een probleem nooit opgelost kan worden op het niveau waarop het probleem is ontstaan. Dat betekent voor de problemen in de reguliere landbouw, de voeding en de voedingskwaliteit, dat deze alleen opgelost kunnen worden als daar op een andere manier naar gekeken wordt De cursus bestaat uit drie delen: 1.Een blik op de toekomst van de landbouw, gezien vanuit de ontwikkeling van traditionele, biologische en biologisch-dynamische landbouw. Rudolf Steiner als grondlegger van de biologisch-dynamische landbouw krijgt hierin een opmerkelijke plaats. 2.Inzicht in bodemprocessen en bodemkwaliteiten als de basis voor een respectvol omgaan met de aarde. Speciale aandacht zal er zijn voor humus, de regenworm en het composteren. 3.Wat biodiversiteit ons kan leren over ziekten en plagen en de omgang daarmee. Wat willen ziekten en plagen ons zeggen? Het drieluik sluit af met een nieuw licht op voeding en voedingskwaliteit. Kortom, waarom is de BD tuin en voeding zo belangrijk op Breidablick? Aan te raden is om het boek van Michiel Rietveld Houden van de aarde aan te schaffen omdat dit een leidraad vormt voor de cursus. Het boek is op de eerste cursusbijeenkomst verkrijgbaar en kost 20 euro.

12 De docenten Ton Beemster is al vele jaren werkzaam bij de Raphaëlstichting. Vanaf 1974 werkte hij op Scorlewald en vanaf 1994 is hij directeur op Breidablick. Ton is opgeleid als verpleegkundige. Matthijs Chavannes is gepensioneerd antroposofisch arts. Hij is vele jaren werkzaam geweest als avg-arts bij de Raphaëlstichting. Nog altijd laat hij ons delen in de enorme kennis en inzichten die hij rijk is. De laatste jaren heeft Matthijs zich uitgebreid verdiept in de orgaantransplantatie en -donatie. Andries Hibma heeft na zijn baan als vrijeschoolleraar ruim vijftien jaar in de pastorale zorg (Christengemeenschap) gewerkt. Vanaf 2006 is hij werkzaam op Breidablick, met name bij de groepen voor niet-aangeboren hersenletsel. Janny van Blokland werkt al vele jaren als verpleegkundige op Breidablick. Janny is een hartstochtelijk liefhebber van het werken met wikkels en inwrijvingen en doceert hierover op heldere wijze. Zij is gediplomeerd docente en heeft veel ervaring met de antroposofische geneeskunde. Petra Overbosch werkt nu tien jaar op Breidablick. Zij is werkzaam als praktijkopleider voor de MZ studenten en is verantwoordelijk voor het studieaanbod van Breidablick voor zowel medewerkers als bewoners. Tevens is Petra al enkele jaren betrokken bij de organisatie van de jaarfeesten, een thema waar zij ook les over geeft. Nellie Bakker is al vele jaren werkzaam op Breidablick als kunstzinnig therapeut. Voor medewerkers van het Middenkader heeft ze eerder cursussen verzorgd. Erik Beemster geeft leiding aan Queeste en Midgard. Hij is gesprekstherapeut en heeft een eigen praktijk voor gesprekstherapie. Tevens verzorgt Erik lessen over psychiatrie en het voeren van een gesprek. Sofie-Louise Schouten werkt als orthopedagoog op Breidablick. Zij is tevens voorzitter van de commissie grensoverschrijdend gedrag en volgt de opleiding tot trainer totale communicatie.

13 Christien Westerman is werkzaam als orthopedagoog op Breidablick. Naast het adviserend werk met betrekking tot gedrag van bewoners is zij aandachtsfunctionaris BOPZ en sexualiteit. Christien volgt de opleiding antroposofische diagnostiek gesprek en psychotherapie. Martijn Halbertsma is werkzaam op Breidablick. Hij heeft zich lange tijd als hobby met de wonderen van de sterrenhemel bezig gehouden. Martijn is sinds 1983 werkzaam in de heilpedagogie. Hij specialiseerde zich in de uitwendige therapieën. Zijn belangstelling in het waarnemen van de sterren en het leven met de gang van de planeten heeft hem geholpen om ook de mens in zijn ontwikkeling beter te begrijpen. Jacques Meulman is psycholoog, biografisch consulent en gesprekstherapeut. Hij is als psycholoog verbonden aan het Ita Wegmanhuis in Amsterdam en het Antroposofisch Therapeuticum in Naarden/Bussum. Daarnaast is hij als docent verbonden aan het instituut voor Biografiek en de Academie voor Integrale Menswetenschappen. begeleidt onder meer het managementteam van de Raphaëlstichting met betrekking tot het meerjarenbeleid. De verbinding tussen persoonlijke ontwikkeling en organisatieontwikkeling is steeds betekenisvoller voor haar geworden. En daarmee de vraag naar idealen van mens en organisatie en de mogelijkheden die daardoor in de samenleving worden opgeroepen. Michiel Rietveld is agrariër, docent, leidinggevende en bestuurder. In 1974 heeft hij samen met zijn toenmalige partner een informatiecentrum voor BD landbouw opgericht. Enkele jaren later volgde het Centrum Kraaybeekerhof in Driebergen, waar hij na zijn pensionering nog altijd als docent aan verbonden is. Michiel is op verschillende manieren betrokken geweest bij Demeter. Clarine Campagne heeft een eigen praktijk voor Coaching & Organisatie ontwikkeling. Ze

14 # Opgaveformulier De cursussen vinden (tenzij anders aangegeven) plaats in de bibliotheek van Breidablick. Ik wil meedoen aan de volgende cursus(sen) : c De twaalf zintuigen c Meditatieklas c Het sterven en de dood c Verpleegkundige aspecten bij het sterfproces c Jaarfeesten c Kunstzinnig werken door het jaar heen c Psychiatrie bij de ouder wordende bewoner c De sociaal-therapeut c Klein duimpje in zevenjaarsfasen c De sterrenhemel c De sociale mens c De zorg voor de aarde Naam: Adres: adres: Telefoonnummer werk: Telefoonnummer prive: (telefoonnummers zijn noodzakelijk om door te geven. Dit omdat het altijd kan gebeuren dat een cursus niet doorgaat, dan is het prettig als wij u kunnen bereiken) Datum van opgave: Instelling (eventueel): Op andere wijze betrokken bij de Raphaëlstichting, namelijk: Inleveren ten minste één maand voor de start van de betreffende cursus bij: Breidablick t.av. Petra Overbosch Bamestraweg VN Middenbeemster en kan natuurlijk ook: p.overbosch@breidablick.nl

15 Raphaëlstichting Duinweg AC Schoorl Tel.: Trevrizent is een studiecentrum van de Raphaëlstichting. Het studiecentrum is ontstaan vanuit vragen van medewerkers en verwanten van Breidablick naar de antroposofische visie van waaruit wordt gewerkt. De cursussen die in deze folder worden vermeld, vinden dan ook op deze instelling in Middenbeemster plaats. De meeste cursussen zijn voor iedereen toegankelijk. Breidablick Bamestraweg VN Middenbeemster Tel.: info@breidablick.nl

Studiecentrum Trevrizent. Cursusaanbod 2014

Studiecentrum Trevrizent. Cursusaanbod 2014 Studiecentrum Trevrizent Cursusaanbod 2014 Studiecentrum Trevrizent Trevrizent is een studiecentrum van de Raphaëlstichting. Het studiecentrum is ontstaan vanuit vragen van medewerkers en verwanten van

Nadere informatie

cursusaanbod Trevrizent Studiecentrum van Breidablick

cursusaanbod Trevrizent Studiecentrum van Breidablick cursusaanbod 2012-2013 Trevrizent Studiecentrum van Breidablick Studiecentrum Trevrizent Studiecentrum Trevrizent is een initiatief van Breidablick, een instelling voor mensen met een verstandelijke beperking,

Nadere informatie

Studiecentrum Trevrizent

Studiecentrum Trevrizent Studiecentrum Trevrizent Ontwikkelen in samenhang Cursusaanbod 2015 Studiecentrum Trevrizent Ton Beemster Het derde seizoen van Trevrizent biedt weer veel mogelijkheden om de horizon te verruimen. Zoals

Nadere informatie

DE BEROEPSTRAINING ANTROPOSOFIE

DE BEROEPSTRAINING ANTROPOSOFIE DE BEROEPSTRAINING ANTROPOSOFIE Antroposofie wordt praktisch wanneer je haar zo verinnerlijkt, dat zij je handelen inspireert. In deze beroepstraining werk je, met de andere deelnemers en de docenten,

Nadere informatie

Identiteit van DeSeizoenen

Identiteit van DeSeizoenen Identiteit van DeSeizoenen Februari 2017 Identiteit is voor DeSeizoenen veel meer dan de antroposofische inspiratie alleen. Het is ook onze geschiedenis, onze organisatiestructuur, onze cliënten en hun

Nadere informatie

Nieuw Rijsenburg. Ons aanbod. Behandeldoelen

Nieuw Rijsenburg. Ons aanbod. Behandeldoelen Nieuw Rijsenburg Op de biologisch- dynamische boerderij Nieuw Rijsenburg bieden we psychiatrische zorg voor jongeren van 18 tot 28 jaar. Ons aanbod Je volgt een intensief behandelprogramma. We combineren

Nadere informatie

Identiteit van DeSeizoenen

Identiteit van DeSeizoenen Identiteit van DeSeizoenen september 2014 Inleiding Identiteit is voor DeSeizoenen veel meer dan de antroposofische inspiratie alleen. Het is ook onze geschiedenis, onze organisatiestructuur, onze cliënten

Nadere informatie

Ravenswoud. Ons aanbod. Behandeldoel

Ravenswoud. Ons aanbod. Behandeldoel Ravenswoud In de landelijke omgeving van Oosterwolde en Appelscha staat onze boerderij Ravenswoud. Je kunt voor korte tijd opgenomen worden, om een pas op de plaats te maken, voordat je verder aan de slag

Nadere informatie

Werkplaats Op verhaal komen. Door Informatiefolder voor ouders en verzorgers van cliënten van Deseizoenen.

Werkplaats Op verhaal komen. Door   Informatiefolder voor ouders en verzorgers van cliënten van Deseizoenen. Werkplaats Op verhaal komen Informatiefolder voor ouders en verzorgers van cliënten van Deseizoenen. Door www.hetgelehuis.nu Een samenwerking tussen Het Gele Huis en Deseizoenen Paul@hetgelehuis.nu Tel:

Nadere informatie

DESKUNDIG AAN HET WERK OUDEREN. Trainingen op het gebied van psychische problemen of psychiatrische stoornissen

DESKUNDIG AAN HET WERK OUDEREN. Trainingen op het gebied van psychische problemen of psychiatrische stoornissen DESKUNDIG AAN HET WERK OUDEREN Trainingen op het gebied van psychische problemen of psychiatrische stoornissen 2 3 INHOUDSOPAVE PAGINA Kennis over psychische problemen bij ouderen nodig?! 4 Praktische

Nadere informatie

Module 4. Multiculturele Zorg. De glimlach in de zorgverlening. Module 4 Multiculturele Zorg 2014 1

Module 4. Multiculturele Zorg. De glimlach in de zorgverlening. Module 4 Multiculturele Zorg 2014 1 Module 4 Multiculturele Zorg De glimlach in de zorgverlening Module 4 Multiculturele Zorg 2014 1 Multiculturele Zorg De sleutel ligt in het creëren van een dialoog... Dialogic-care als sleutel tot het

Nadere informatie

Lievegoed Kliniek. Ons aanbod. Behandeldoelen. Opname Je kunt bij ons terecht voor een kortdurende

Lievegoed Kliniek. Ons aanbod. Behandeldoelen. Opname Je kunt bij ons terecht voor een kortdurende Lievegoed Kliniek De kliniek staat in een rustige, groene omgeving. Er zijn verschillende mogelijkheden: groepsbehandeling en individuele behandeling, dat kan poliklinisch of in. Ook een korte opname in

Nadere informatie

Hoe veel wil jij ervaren en kennen van familieopstellingen? Bij de Verheldering zijn er verschillende mogelijkheden: Opstellingenworkshop

Hoe veel wil jij ervaren en kennen van familieopstellingen? Bij de Verheldering zijn er verschillende mogelijkheden: Opstellingenworkshop Hoe veel wil jij ervaren en kennen van familieopstellingen? Bij de Verheldering zijn er verschillende mogelijkheden: Opstellingenworkshop 'Meer weten over familieopstellingen' dag Basisopleiding Systemisch

Nadere informatie

Cursussen en Themabesprekingen

Cursussen en Themabesprekingen Cursussen en Themabesprekingen voor NPV-Thuishulpafdelingen en voor Kerkelijke Thuishulpprojecten Cursussen en Themabesprekingen Cursussen en Themabesprekingen NPV-Thuishulp De NPV-Thuishulp richt zich

Nadere informatie

Module 4. Multiculturele Zorg De sleutel ligt in het creëren van een dialoog. De glimlach in de zorgverlening

Module 4. Multiculturele Zorg De sleutel ligt in het creëren van een dialoog. De glimlach in de zorgverlening Module 4 Multiculturele Zorg De sleutel ligt in het creëren van een dialoog De glimlach in de zorgverlening Module 4 Multiculturele Zorg 2013 1 Dialogic-care als sleutel tot het creëren van een dialoog

Nadere informatie

Sociaal programma. aandacht voor elk lid

Sociaal programma. aandacht voor elk lid Sociaal programma aandacht voor elk lid De ZLTO is een vereniging, een club van en voor boeren en tuinders en hun families. Ooit ontstaan als een beweging van boeren die elkaar hielpen en samen activiteiten

Nadere informatie

Raphaëlstichting. Opleidingen en nascholing voor medewerkers

Raphaëlstichting. Opleidingen en nascholing voor medewerkers Raphaëlstichting Opleidingen en nascholing voor medewerkers Inhoud Initiële opleiding 4 Medewerker Maatschappelijke Zorg niveau 3 en 4 Bij- en nascholing in antroposofische zorg- en hulpverlening 5 Oriëntatiecursus

Nadere informatie

Opleidingen tot Aardeheler Werken aan je innerlijke ontwikkelingswezen en aan de aarde

Opleidingen tot Aardeheler Werken aan je innerlijke ontwikkelingswezen en aan de aarde Opleidingen tot Aardeheler Werken aan je innerlijke ontwikkelingswezen en aan de aarde Voel je de behoefte om mee te helpen aan de transformatie van mensen en de aarde? En daardoor aan de innerlijke groei

Nadere informatie

Caycediaanse Sofrologie VBOV 06 mei 2019

Caycediaanse Sofrologie VBOV 06 mei 2019 Caycediaanse Sofrologie VBOV 06 mei 2019 Sofronisch bewustzijn = verworven bewustzijn Bewustzijnstoestanden Verkrampt bewustzijn Dagelijks bewustzijn Sofronisch/ verbonden bewustzijn Waken Isocay bewustzijn

Nadere informatie

KRACHT IN BEELD. Professionalisering met Video Coaching

KRACHT IN BEELD. Professionalisering met Video Coaching KRACHT IN BEELD Professionalisering met Video Coaching Geelen Communicatie organiseert in samenwerking met de ROC-Academie Midden Nederland de conferentie Kracht in Beeld Video is een krachtig reflectiemiddel,

Nadere informatie

WAT MAAKT DE VRIJESCHOOL UNIEK?

WAT MAAKT DE VRIJESCHOOL UNIEK? WAT MAAKT DE VRIJESCHOOL UNIEK? WAAROM DE VRIJESCHOOL De vrijeschool heeft een geheel eigen kijk op onderwijs, die gebaseerd is op het mensbeeld uit de antroposofie. Daarbinnen heeft iedere vrijeschool

Nadere informatie

Energie en Energetische geneeswijze

Energie en Energetische geneeswijze Module 6 Energie en Energetische geneeswijze De glimlach in de zorgverlening Module 6 Energie en Energetische geneeskunde 2014 1 Energie en Energetische geneeswijze Het niet geziene, leren zien, het onbegrijpelijke,

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF BEROEPSORGANISATIE VOOR BIOGRAFIEWERK september View this in your browser

NIEUWSBRIEF BEROEPSORGANISATIE VOOR BIOGRAFIEWERK september View this  in your browser NIEUWSBRIEF BEROEPSORGANISATIE VOOR BIOGRAFIEWERK september 2016 View this email in your browser 'Dit alleen werkt genezend, als in de spiegel van de mensenziel de gehele gemeenschap ontstaat. En als in

Nadere informatie

Bijlage bij het jaarplan 2011

Bijlage bij het jaarplan 2011 Bijlage bij het jaarplan 2011 We willen Queeste zien als een ecologische, een lerende en steeds veranderende organisatie die vanuit een antroposofische identiteit zich verankert in de samenleving. De open

Nadere informatie

COACH OPLEIDINGEN bij DE KLEINE JOHANNES

COACH OPLEIDINGEN bij DE KLEINE JOHANNES COACH OPLEIDINGEN bij DE KLEINE JOHANNES Dat we begeleiding en therapie kunnen geven via het beeld, de kleur en de vorm zal een belangrijk gegeven zijn in de toekomst. Mensen redeneren in cirkeltjes en

Nadere informatie

opleidingsinstituut voor geloofsverdieping, catechese en pastoraal

opleidingsinstituut voor geloofsverdieping, catechese en pastoraal opleidingsinstituut voor geloofsverdieping, catechese en pastoraal Allemaal zoeken we naar een zinvol leven. Gelovigen hebben in die zoektocht eigen ankerpunten om met die grote en kleine vragen die het

Nadere informatie

WAT MAAKT DE VRIJESCHOOL UNIEK?

WAT MAAKT DE VRIJESCHOOL UNIEK? WAT MAAKT UNIEK? WAAROM De vrijeschool heeft een geheel eigen kijk op onderwijs, die gebaseerd is op het mensbeeld uit de antroposofie. Daarbinnen heeft iedere vrijeschool in Nederland een grote mate van

Nadere informatie

Naar Binnen. wsbrief. NieuwsBr. ief nr.4, Beste lezer,

Naar Binnen. wsbrief. NieuwsBr. ief nr.4, Beste lezer, NieuwsBr wsbrief ief nr.4, 2011 Naar Binnen Beste lezer, Dit jaar heeft wel een heel bijzonder start van de herfst gekregen. Het was heerlijk warm weer. Ik heb volop genoten van de laatste warme dagen.

Nadere informatie

INHOUD. Eerste hoofdstuk. Tweede hoofdstuk

INHOUD. Eerste hoofdstuk. Tweede hoofdstuk INHOUD Hartelijk welkom! 6 Eerste hoofdstuk Hooggevoeligheid begrijpen: een nieuwe blik op de eigenschap fijngevoelig 10 Wat is hooggevoeligheid? 12 Het zenuwstelsel 16 Ben jij hooggevoelig? 18 Doe de

Nadere informatie

Het beeld opent een toegang naar verborgen ervarings-lagen in het innerlijke van de mens.

Het beeld opent een toegang naar verborgen ervarings-lagen in het innerlijke van de mens. Zevende Vlaams geestelijke gezondheidscongres Wie ben ik voor u? Mensbeelden in de geestelijke gezondheidszorg 16 en 17 september 2014 Antwerpen, Wilrijk - Campus Drie Eiken Werkwinkel Wie ben ik voor

Nadere informatie

Mindfulnesstraining Aandachttraining. Mindfulness-Based Cognitieve Therapie (MBCT)

Mindfulnesstraining Aandachttraining. Mindfulness-Based Cognitieve Therapie (MBCT) Mindfulnesstraining Aandachttraining Mindfulness-Based Cognitieve Therapie (MBCT) 2 Deze folder geeft u informatie over Mindfulness-Based Cognitieve Therapie (MBCT). De mindfulnesstraining wordt aangeboden

Nadere informatie

Training Psychiatrie en Palliatieve Zorg

Training Psychiatrie en Palliatieve Zorg Training Psychiatrie en Palliatieve Zorg Voorwoord Het netwerk palliatieve zorg Eemland is een samenwerkingsverband van zorginstellingen dat sinds 2004 gezamenlijk werkt aan de verbetering van de kwaliteit

Nadere informatie

1. Het ene jaar is het andere niet!

1. Het ene jaar is het andere niet! Naam:. Klas:.. 1. Het ene jaar is het andere niet! Je zit al in deze klas sinds september. In september ben je aan een nieuw jaar begonnen. Dus aan een nieuw schooljaar. Vul in: september oktober... februari...

Nadere informatie

Functieprof iel. lid Raad van Bestuur Raphaëlstichting

Functieprof iel. lid Raad van Bestuur Raphaëlstichting Functieprof iel lid Raad van Bestuur Raphaëlstichting 1 Inhoudsopgave 1. De Raphaëlstichting 1.1. Algemeen 1.2 Organisatiestructuur 2. Profiel Raad van Bestuur 2.1 Raad van Bestuur 2.2. Algemeen profiel

Nadere informatie

Waarom natuurlijke kraamzorg?

Waarom natuurlijke kraamzorg? Waarom natuurlijke kraamzorg? Herken jij dat ook dat je tijdens je zwangerschap veel aan je hoofd hebt? Wil jij ook met jouw baby een hart tot hart verbinding en communicatie tot stand brengen en verder

Nadere informatie

Stabilisatiecursus Scelta Nijmegen

Stabilisatiecursus Scelta Nijmegen Stabilisatiecursus Scelta Nijmegen Informatie voor cliënten Inleiding Als iemand zich onveilig heeft gevoeld tijdens de jeugd of later in een intieme relatie, kan dat in zijn of haar verdere leven klachten

Nadere informatie

Je vindt geen vrede door de omstandigheden van je leven te veranderen, maar door te beseffen wie je ten diepste bent.

Je vindt geen vrede door de omstandigheden van je leven te veranderen, maar door te beseffen wie je ten diepste bent. Energetische Meditatie Je vindt geen vrede door de omstandigheden van je leven te veranderen, maar door te beseffen wie je ten diepste bent. - Eckhart Tolle - Wat is het? De grondlegger van Energetische

Nadere informatie

Zorgzwaartepakket- en productenoverzicht. Stichting Antroz. Woonzorglocaties Huize Valckenbosch en Leendert Meeshuis

Zorgzwaartepakket- en productenoverzicht. Stichting Antroz. Woonzorglocaties Huize Valckenbosch en Leendert Meeshuis Zorgzwaartepakket- en productenoverzicht Stichting Antroz Woonzorglocaties Huize Valckenbosch en Leendert Meeshuis Een overzicht van de in 2012 geldende zorgzwaartepakketten en de vertaling ervan in standaard

Nadere informatie

Plegan Opleidingen In samenwerking met academie antroposofische gezondheidszorg. De kwaliteit van gehechtheid en vitaliteit 16 oktober 2015

Plegan Opleidingen In samenwerking met academie antroposofische gezondheidszorg. De kwaliteit van gehechtheid en vitaliteit 16 oktober 2015 1 Plegan Opleidingen In samenwerking met academie antroposofische gezondheidszorg De kwaliteit van gehechtheid en vitaliteit 16 oktober 2015 nascholingsdag accreditatie voor 6 punten is aangevraagd voor

Nadere informatie

HET BEROEPSPROFIEL VAN DE MERIDIAAN - KLEURENTHERAPEUT

HET BEROEPSPROFIEL VAN DE MERIDIAAN - KLEURENTHERAPEUT HET BEROEPSPROFIEL VAN DE MERIDIAAN - KLEURENTHERAPEUT NEDERLANDSE BEROEPSVERENIGING MERIDIAAN- KLEURENTHERAPIE Dit beroepsprofiel is vastgesteld in de ledenvergadering van 21 april 2007. Beroepsprofiel

Nadere informatie

Interdisciplinaire Basismodule Academie Antroposofische Gezondheidszorg

Interdisciplinaire Basismodule Academie Antroposofische Gezondheidszorg Interdisciplinaire Basismodule Academie Antroposofische Gezondheidszorg 2017-2018 1 Inhoud 1. Inleiding... 3 De Basismodule: wat mag u verwachten?... 3 2. Inhouden... 5 3. Toetsing... 8 4. Algemene methodisch

Nadere informatie

Basistraining Zenmeditatie

Basistraining Zenmeditatie Basistraining Zenmeditatie WAT BRENGT JE ZENMEDITATIE? Regelmatige beoefening van Zenmeditatie heeft een zeer positieve uitwerking op de kwaliteit van je leven. Aandachttraining staat daarbij centraal.

Nadere informatie

Leergang Authentiek Leiderschap

Leergang Authentiek Leiderschap Begeleider: Willem Sarlemijn Adres: Jisperweg 53A 1464 NG Westbeemster Tel: 072 5020354 Thema s die in de modules aan de orde komen zijn:, Vitaliteit,,, Samen, Groei,,. Leergang Authentiek Leiderschap

Nadere informatie

JAARVERSLAG STICHTING FERRANT

JAARVERSLAG STICHTING FERRANT JAARVERSLAG STICHTING FERRANT 2013 1. Inleiding Hierbij biedt het Bestuur van de Stichting Ferrant u een Jaarverslag aan over 2013. Dit Jaarverslag geeft een beknopt overzicht van de ontplooide activiteiten

Nadere informatie

Training & themabijeenkomsten 2017

Training & themabijeenkomsten 2017 Training & themabijeenkomsten 2017 voor mantelzorgers en vrijwilligers Inhoudsopgave 3 4 7 10 11 Trainingen en themabijeenkomsten voor uw ontwikkeling Trainingen voor mantelzorgers Trainingen voor vrijwilligers

Nadere informatie

Cursus DSM IV (5) en Psychopathologie

Cursus DSM IV (5) en Psychopathologie Cursus DSM IV (5) en Psychopathologie Geaccrediteerd door de VVH De Academie voor Haptonomie, ITH en Synergos bieden gezamenlijk de cursus DSM IV/Psychopathologie aan. Bijzonder aan dit aanbod is allereerst

Nadere informatie

Expert Antroposofisch Verpleegkundige(IFAP)

Expert Antroposofisch Verpleegkundige(IFAP) (IFAP) Door het Internationale Forum van Antroposofisch Verpleegkundigen (IFAP) in de Medische Sectie van de Vrije Hogeschool voor Geesteswetenschap van het Goetheanum 1 2 1. Voorwoord In de laatste tientallen

Nadere informatie

Jaarverslag 2014. Stichting Vrienden van. Ferm-Rozemarijn

Jaarverslag 2014. Stichting Vrienden van. Ferm-Rozemarijn Jaarverslag 2014 Stichting Vrienden van Ferm-Rozemarijn Inhoudsopgave 1 Bestuur verslag 3 1.1 Algemeen 3 1.2 Doelstelling 3 1.3 Bestuur 3 1.4 Comité van aanbeveling 3 1.5 Banden met de Raphaelstichting

Nadere informatie

Liturgie zondag 23 september Tussen hemel en aarde.

Liturgie zondag 23 september Tussen hemel en aarde. Liturgie zondag 23 september Tussen hemel en aarde. Welkom en Inleiding Eeuwenlang was de zorg voor de ziel een aangelegenheid van theologen, een zaak van de kerk. Het was de kerk die bepaalde hoe de mens

Nadere informatie

WOONPROFIEL NIEUW HERMES HUIS

WOONPROFIEL NIEUW HERMES HUIS WOONPROFIEL NIEUW HERMES HUIS Contactgegevens Hermes Huis Baarnseweg 4 3735 MG Bosch en Duin www.hermeshuis.nl A.H.M. (Ton) Zegers, bestuurder M. +31 6 53 36 72 39 Algemeen Het Hermes Huis is een kleinschalige

Nadere informatie

Leergang Teruggroei naar de Oorsprong

Leergang Teruggroei naar de Oorsprong Levare Is vof Adres: Jisperweg 53A 1464 NG Westbeemster Tel: Mail: 06 55 821 921 info@levare-is.nl www.levare-is.nl Thema s die in de modules aan de orde komen zijn:,,,, Samen, Groei,,. Leergang Teruggroei

Nadere informatie

Masterclass: Lichaamswijsheid herkennen en toepassen

Masterclass: Lichaamswijsheid herkennen en toepassen Masterclass: Lichaamswijsheid herkennen en toepassen Zesdaagse, geaccrediteerde Masterclass voor psychologen, trainers, coaches en therapeuten. Start 30 maart 2012 Open Avond: 6 maart a.s. WAAROM EEN MASTERCLASS

Nadere informatie

CURSUSSEN 2013-2014. Espirit spiritueel centrum. spirituele bewustwording, kosmische kennis (esoterie), intuïtieve ontwikkeling

CURSUSSEN 2013-2014. Espirit spiritueel centrum. spirituele bewustwording, kosmische kennis (esoterie), intuïtieve ontwikkeling Espirit spiritueel centrum spirituele bewustwording, kosmische kennis (esoterie), intuïtieve ontwikkeling CURSUSSEN 2013-2014 Hoek van het IJ 29 8223 BJ Lelystad www.espirit.nl e-mail: herman.kuik@espirit.nl

Nadere informatie

Samenvatting leerstof Geriatrie opleiding

Samenvatting leerstof Geriatrie opleiding Samenvatting leerstof Geriatrie opleiding Klinisch redeneren doen we in feite al heel lang. VUmc Amstel Academie heeft hiervoor een systematiek ontwikkeld, klinisch redeneren in 6 stappen, om gedetailleerd

Nadere informatie

Interpersoonlijke groepstherapie

Interpersoonlijke groepstherapie Psychiatrie Interpersoonlijke groepstherapie www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl PSY004 / Interpersoonlijke groepstherapie / 16-10-2013 2 Interpersoonlijke

Nadere informatie

Strategienota Ruimte, Relatie & Rekenschap

Strategienota Ruimte, Relatie & Rekenschap Strategienota 2019-2022 Ruimte, Relatie & Rekenschap 2 Strategienota Landstede Groep 2019-2022 Inhoudsopgave Inleiding 4 Hoofdstuk 1 Missie & waarden 6 1.1 Missie 6 1.2 Waarden 6 We willen ontwikkelen

Nadere informatie

Special Cursusaanbod Bureau Herstel. Bureau Herstel organiseert.

Special Cursusaanbod Bureau Herstel. Bureau Herstel organiseert. Nummer 2, jaargang 4, juli 2015 Special Cursusaanbod Bureau Herstel Beste lezer.. Voor je ligt de Herstel nieuwsbrief. Deze keer met als onderwerp het cursusaanbod van Bureau Herstel. Cursusaanbod voor

Nadere informatie

DRIEDAAGSE TRAINING VERLIESKUNDE IN COACHING

DRIEDAAGSE TRAINING VERLIESKUNDE IN COACHING DRIEDAAGSE TRAINING VERLIESKUNDE IN COACHING Driedaagse training Verlieskunde in Coaching - Juni 2019 1 Met jou kwam een nog vreemd verdriet waarop ik een leven lang gewacht heb Het kwam uit je ogen in

Nadere informatie

"Bidden, meditatie en mindfulness: over vorm, inhoud en iets "meer" Introductie: - aanleidingen en achtergronden - vraagstelling

Bidden, meditatie en mindfulness: over vorm, inhoud en iets meer Introductie: - aanleidingen en achtergronden - vraagstelling 1 "Bidden, meditatie en mindfulness: over vorm, inhoud en iets "meer" Introductie: - aanleidingen en achtergronden - vraagstelling 2 Aanleidingen en achtergronden 1 Aanleidingen en achtergronden 2 Aanleidingen

Nadere informatie

Psychologie Inovum. Informatie en productenboek voor cliënten, hun naasten en medewerkers

Psychologie Inovum. Informatie en productenboek voor cliënten, hun naasten en medewerkers Psychologie Inovum Informatie en productenboek voor cliënten, hun naasten en medewerkers Waarom psychologie Deze folder is om bewoners, hun naasten en medewerkers goed te informeren over de mogelijkheden

Nadere informatie

Plegan Opleidingen; de scholingen

Plegan Opleidingen; de scholingen ; de scholingen Inhoud Plegan opleidingen... 3 inleiding... 3 A. In company trainingen voor teams in de gezondheidszorg... 5 Aanraken met aandacht... 6 kennismaking... 6 Aanraken met aandacht... 6 training...

Nadere informatie

Nieuwsbrief Nummer 1, jaargang 4, Winter 2019

Nieuwsbrief Nummer 1, jaargang 4, Winter 2019 Winter De sterren wintertintelen en de maan doorschijnt de melkwegnacht. Het kraakt van sneeuw op de aarde waar ik ga, een nieteling, een adem wit, een ademdamp van liefde en poezie. Ida Gerhardt Agenda:

Nadere informatie

WINTER /LENTE PROGRAMMA 2019

WINTER /LENTE PROGRAMMA 2019 WINTER /LENTE PROGRAMMA 2019 SCHILDEREN VAN EEN TOERMALIJN IN DE KLEUREN VAN HET ZONNESPECTRUM Workshop door Arja van der Vossen, sociaal kunstzinnig therapeute. Donderdag 17 januari, 20.00uur tot 21.30uur

Nadere informatie

Deskundigheidsbevordering 2017 Vrijwilligers. Pauline Kubin RSWP. Voorjaar 2017

Deskundigheidsbevordering 2017 Vrijwilligers. Pauline Kubin RSWP. Voorjaar 2017 Voorjaar 2017 Deskundigheidsbevordering 2017 Vrijwilligers Pauline Kubin RSWP Voorjaar 2017 Purmerend, december 2016 Beste lezer, In de zomer van 2016 is er een korte behoeftepeiling gehouden met als doel

Nadere informatie

Mindfulness op het werk

Mindfulness op het werk Mindfulness op het werk Mindfulness op het werk Werken vanuit rust en aandacht Veel mensen ervaren hun werk als een plek waar nooit rust is, met een doorlopende activiteit aan lijstjes die af moeten, mensen

Nadere informatie

Training Resultaatgericht Coachen

Training Resultaatgericht Coachen Training Resultaatgericht Coachen met aandacht voor zingeving Herken je dit? Je bent verantwoordelijk voor de gang van zaken op je werk. Je hebt alle verantwoordelijkheid, maar niet de bijbehorende bevoegdheden.

Nadere informatie

Ontwikkeling van intuïtieve kwaliteiten en zelfbewustzijn

Ontwikkeling van intuïtieve kwaliteiten en zelfbewustzijn Training Focus Ontwikkeling van intuïtieve kwaliteiten en zelfbewustzijn De Focus training legt een basis voor permanente educatie met hulp van kennis en vaardigheden met als resultaat om vanuit wijsheid

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Woord vooraf 7. Over dit boek 8

Inhoudsopgave. Woord vooraf 7. Over dit boek 8 Inhoudsopgave Woord vooraf 7 Over dit boek 8 Hoofdstuk 1. Om te beginnen 11 Spiritualiteit 13 Waarom zou ik deze vaardigheden willen leren? 14 Multiculturele aspecten 18 Niet alleen met woorden 19 Hoofdstuk

Nadere informatie

Centrum voor Transculturele Psychiatrie Veldzicht

Centrum voor Transculturele Psychiatrie Veldzicht Centrum voor Transculturele Psychiatrie Veldzicht Helpt jou vaardig en veilig verder Informatie voor patiënten 2 Dienst Justitiële Inrichtingen Ministerie van Justitie en Veiligheid Inhoud Wat is Veldzicht?

Nadere informatie

De laatste levensfase. Hoe IJsselheem omgaat met een euthanasieverzoek

De laatste levensfase. Hoe IJsselheem omgaat met een euthanasieverzoek De laatste levensfase Hoe IJsselheem omgaat met een euthanasieverzoek In gesprek In de laatste levensfase krijgen mensen te maken met allerlei vragen. Misschien ziet u op tegen de pijn en benauwdheid die

Nadere informatie

Een voorbeeld bladzijde uit module 1. Hoofdstuk 2. School periode: 6 tot en met 12 jaar.

Een voorbeeld bladzijde uit module 1. Hoofdstuk 2. School periode: 6 tot en met 12 jaar. Een voorbeeld bladzijde uit module 1. Hoofdstuk 2. School periode: 6 tot en met 12 jaar. De Peuter- en kleuterfase is waarschijnlijk de lastigste periode om je te herinneren. In ieder geval heb je goed

Nadere informatie

Producten overzicht van Antroz antroposofische ouderenzorg. ten behoeve van de woon-/zorglocaties. Huize Valckenbosch en het Leendert Meeshuis

Producten overzicht van Antroz antroposofische ouderenzorg. ten behoeve van de woon-/zorglocaties. Huize Valckenbosch en het Leendert Meeshuis Producten overzicht van Antroz antroposofische ouderenzorg ten behoeve van de woon-/zorglocaties Huize Valckenbosch en het Leendert Meeshuis Een overzicht van de in 2010 geldende zorgzwaarte- pakketten

Nadere informatie

Het onzichtbare zichtbaar maken In en met Klei

Het onzichtbare zichtbaar maken In en met Klei Het onzichtbare zichtbaar maken In en met Klei 2 zondagen o.l.v. Marleen van den Bergh De energie van de lente is bruisend, alles wat naar binnen is gekeerd in de winter, wil zich in het voorjaar uiten,

Nadere informatie

Leren en werken bij De Belvertshoeve

Leren en werken bij De Belvertshoeve Themabundel Leren en werken bij De Belvertshoeve Assistent medewerker Dit project is mede mogelijk gemaakt met een bijdrage uit het Europees Sociaal Fonds Voorwoord Deze themabundel is bedoeld als werkboek

Nadere informatie

Stress Reductie Programma

Stress Reductie Programma Stress Reductie Programma HeartMath Stress Reductie Programma Het programma is gebaseerd op jarenlang onderzoek van het Heartmath Instituut (gevestigd in Californië, USA) in samenwerking met neurologen

Nadere informatie

Vlaams Verbond van het Katholiek Basisonderwijs Guimardstraat 1, 1040 BRUSSEL. Deel 1 Opvoedingsproject

Vlaams Verbond van het Katholiek Basisonderwijs Guimardstraat 1, 1040 BRUSSEL. Deel 1 Opvoedingsproject Vlaams Verbond van het Katholiek Basisonderwijs Guimardstraat 1, 1040 BRUSSEL Deel 1 Opvoedingsproject 1 ONS OPVOEDINGSPROJECT Wij verwachten van alle ouders dat ze loyaal achter de identiteit en het opvoedingsproject

Nadere informatie

Jaarverslag Stichting Vrienden van. Ferm-Rozemarijn

Jaarverslag Stichting Vrienden van. Ferm-Rozemarijn Jaarverslag 2017 Stichting Vrienden van Ferm-Rozemarijn Inhoudsopgave 1 Bestuur verslag 3 1.1 Algemeen 3 1.2 Doelstelling 3 1.3 Bestuur 3 1.4 Comité van aanbeveling 3 1.5 Banden met de Raphaelstichting

Nadere informatie

Inzet op Zinzorg & Pastoraal: deskundig, geïnspireerd, geïntegreerd

Inzet op Zinzorg & Pastoraal: deskundig, geïnspireerd, geïntegreerd Inzet op Zinzorg & Pastoraal: deskundig, geïnspireerd, geïntegreerd Koen De Fruyt Brugge 5 oktober 2018 1 Opzet en opbouw Ter inleiding Pastorale zorg doorheen de tijd: aspecten en accenten Pastorale zorg

Nadere informatie

Jaarverslag Stichting Vrienden van. Ferm-Rozemarijn

Jaarverslag Stichting Vrienden van. Ferm-Rozemarijn Jaarverslag 2018 Stichting Vrienden van Ferm-Rozemarijn Inhoudsopgave 1 Bestuur verslag 3 1.1 Algemeen 3 1.2 Doelstelling 3 1.3 Bestuur 3 1.4 Comité van aanbeveling 3 1.5 Banden met de Raphaelstichting

Nadere informatie

Een niet biologisch verklarings- en behandelmodel voor hardnekkige psychiatrische klachten

Een niet biologisch verklarings- en behandelmodel voor hardnekkige psychiatrische klachten Een niet biologisch verklarings- en behandelmodel voor hardnekkige psychiatrische klachten Maureen Oliver Lezing gehouden tijdens het symposium van de Vereniging voor Transpersoonlijke Psychiatrie op 20

Nadere informatie

Schooljaar , nieuwsbrief 11 Februari Carnaval,

Schooljaar , nieuwsbrief 11 Februari Carnaval, Schooljaar 2016-2017, nieuwsbrief 11 Februari 2017 Carnaval, Vroeger was Carnaval een feest dat beneden de rivieren gevierd werd. Ruim 40 dagen voor Pasen vierden de mensen feest, ze verkleedden zich,

Nadere informatie

Cognitieve gedragstherapiegroep voor mensen met een bipolaire stoornis

Cognitieve gedragstherapiegroep voor mensen met een bipolaire stoornis Psychiatrie Cognitieve gedragstherapiegroep voor mensen met een bipolaire stoornis www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl PSY002 / Cognitieve gedragstherapiegroep

Nadere informatie

Post-hbo cursus Jobcoach

Post-hbo cursus Jobcoach Post-hbo cursus Jobcoach Voor veel mensen met een arbeidshandicap is terugkeer naar betaald werk geen optie. Aan de zijlijn van de samenleving staan echter ook niet. Een jobcoach helpt om een passende

Nadere informatie

Palliatieve Terminale zorg training voor beroepsbeoefenaren binnen de psychiatrie

Palliatieve Terminale zorg training voor beroepsbeoefenaren binnen de psychiatrie Deelnemer 1 Colofoon Deze training is vanuit een subsidie van het innovatiefonds voor zorgverzekeraars door de projectgroep palliatieve terminale zorg ontwikkeld binnen Geestelijke Gezondheidszorg Eindhoven

Nadere informatie

WERKEN MET JE BIOGRAFIE

WERKEN MET JE BIOGRAFIE WERKEN MET JE BIOGRAFIE Voorwaarde voor levenskunst Docenten: Elzelien van Duijn en Joost Westerlaken Duur: 6 dagen Aantal deelnemers: minimaal 8, maximaal circa 16 Datum: 18 t/m 24 oktober 2015 Uw docenten

Nadere informatie

Mindful Coachen Amsterdam tweejarige opleiding

Mindful Coachen Amsterdam tweejarige opleiding Mindful Coachen Amsterdam Academie voor Open Bewustzijn Wil je minder gehaast je werk doen en meer aandacht hebben voor mensen? Wil je weten hoe je stress bij jezelf en anderen kunt herkennen en verminderen?

Nadere informatie

Psychiatrie. disbalans in de samenhang van de wezensdelen. Erik Beemster

Psychiatrie. disbalans in de samenhang van de wezensdelen. Erik Beemster Psychiatrie disbalans in de samenhang van de wezensdelen Erik Beemster Inhoudsopgave Voorwoord 5 Inleiding 7 Deel I: 1. De ontwikkeling van de aarde en de mensheid 15 o 1.A. De ontwikkeling van de aarde

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk in een hospice. Iets voor u?

Vrijwilligerswerk in een hospice. Iets voor u? Vrijwilligerswerk in een hospice. Iets voor u? Hospice De Vier Vogels is een sfeervol en kleinschalig bijna-thuis huis aan de Mathenesserlaan in Rotterdam Delfshaven waar terminaal zieken hun laatste levensfase

Nadere informatie

Werken vanuit Essentie

Werken vanuit Essentie Werken vanuit Essentie (midden- en hoger management) - van leidinggeven naar LEIDERSCHAP Leergang Werken vanuit Essentie - van leidinggeven naar leiderschap - Angelique Schueler & Inez Dirkzwager Juni

Nadere informatie

Fasen-theorie volgens Kübler-Ross

Fasen-theorie volgens Kübler-Ross Fasen-theorie volgens Kübler-Ross 1 Fasen-theorie De fasen-theorie van bestaat uit vijf kernwoorden. Dit zijn: ontkenning, woede, marchanderen, depressie en aanvaarding. In schemavorm: Fase 1: Ontkenning

Nadere informatie

Samen spreken over Herstel bij Hersenletsel. Henriette Visser 23-09-2010

Samen spreken over Herstel bij Hersenletsel. Henriette Visser 23-09-2010 Samen spreken over Herstel bij Hersenletsel Henriette Visser 23-09-2010 Werken aan herstel bij hersenletsel Hoe vanzelfsprekend is het? Marjan en Henk: Ze moeten vragen wat we willen. Je moet zelf ook

Nadere informatie

Wat is de identiteit voor de schoolraad van de PBS?

Wat is de identiteit voor de schoolraad van de PBS? Wat is de identiteit voor de schoolraad van de PBS? 1. Levensbeschouwelijke (religieuze) identiteit : Over het algemeen geldt dat een ieder van het team zich achter de levensbeschouwelijke identiteit die

Nadere informatie

Lichaamswijsheid herkennen en toepassen

Lichaamswijsheid herkennen en toepassen Lichaamswijsheid herkennen en toepassen Lichaamswijsheid herkennen en toepassen Vijfdaagse, geaccrediteerde masterclass voor psychologen, trainers, coaches en therapeuten. WAAROM EEN MASTERCLASS LICHAAMSWIJSHEID

Nadere informatie

Opleiding. systemische pedagogiek. Bert Hellinger Instituut Nederland

Opleiding. systemische pedagogiek. Bert Hellinger Instituut Nederland Opleiding systemische pedagogiek Bert Hellinger Instituut Nederland Inleiding Het systemisch fenomenologisch werk met opstellingen heeft in Nederland zo langzamerhand zijn plek gekregen. De opstellingen

Nadere informatie

Jaarverslag Stichting Vrienden van. Ferm-Rozemarijn

Jaarverslag Stichting Vrienden van. Ferm-Rozemarijn Jaarverslag 2016 Stichting Vrienden van Ferm-Rozemarijn Inhoudsopgave 1 Bestuur verslag 3 1.1 Algemeen 3 1.2 Doelstelling 3 1.3 Bestuur 3 1.4 Comité van aanbeveling 3 1.5 Banden met de Raphaelstichting

Nadere informatie

Inhoudsopgave...2. Voorwoord...3. Inleiding...3. Hoofdstukken...4. 1. Wat is een verpleeghuis?...4. 2. De geschiedenis van het verpleeghuis...

Inhoudsopgave...2. Voorwoord...3. Inleiding...3. Hoofdstukken...4. 1. Wat is een verpleeghuis?...4. 2. De geschiedenis van het verpleeghuis... Naam: School: Groep: 8 Laurens Tap De Trinoom Datum: 10 december 2012 Hoofdstuk: Inhoudsopgave Pagina 1 INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave...2 Voorwoord...3 Inleiding...3 Hoofdstukken...4 1. Wat is een verpleeghuis?...4

Nadere informatie

Werken vanuit Essentie

Werken vanuit Essentie Leergang Werken vanuit Essentie (midden- en hoger management) - van leidinggeven naar LEIDERSCHAP - Leergang Werken vanuit Essentie - van leidinggeven naar leiderschap - Er is veel meer dan voorheen het

Nadere informatie

Fijn dat je Genezing ontvangen wilt gaan lezen.

Fijn dat je Genezing ontvangen wilt gaan lezen. Inleiding Fijn dat je Genezing ontvangen wilt gaan lezen. Misschien verlang je naar genezing, omdat je een chronische ziekte hebt, of een verminderde gezondheid, die van invloed is op je dagelijks leven.

Nadere informatie

Masterclass: Lichaamswijsheid herkennen en toepassen

Masterclass: Lichaamswijsheid herkennen en toepassen Masterclass: Lichaamswijsheid herkennen en toepassen Zesdaagse, geaccrediteerde Masterclass o.l.v. Annet van Laar, voor psychologen, trainers, coaches en therapeuten. Start: 14 februari 2014 Introductieworkshop:

Nadere informatie

Caycediaanse Sofrologie Informatieve lezing

Caycediaanse Sofrologie Informatieve lezing Caycediaanse Sofrologie Informatieve lezing Sofrologie, ontstaan in 1960 Dr. Alfonso Caycedo Psychiater, grondlegger van de Sofrologie SOS evenwicht PHREN bewustzijn LOGOS studie Geschiedenis van de Sofrologie

Nadere informatie