Gemeenteraad 28 maart 2002

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Gemeenteraad 28 maart 2002"

Transcriptie

1 Gemeenteraad 28 maart 2002 Voorstel Onderwerp Premieverordening Datum 28 maart 2002 Commissie Nummer 02/31 Samenleving Wij stellen u voor: In te trekken de verordening: Premiebeleid Wiw, Abw, Ioaw en Ioaz en vrijlating van inkomsten Abw, Ioaw, Ioaz met toelichting zoals vastgesteld op 27 september Vast te stellen de gewijzigde verordening Premiebeleid Wiw, Abw, Ioaw en Ioaz en vrijlating van inkomsten Abw, Ioaw, Ioaz met toelichting. Voor beëindiging van de werkaanvaardingspremie werkt de verordening terug tot 1 januari Alle overige premies blijven ongewijzigd. Aanleiding In 2001 is het nieuwe premiebeleid vastgesteld. Het nieuwe beleid hield onder meer in het invoeren van een werkaanvaardingspremie om uitstroom richting reguliere arbeid te stimuleren. Het betreft hier een onbelaste premie van 1.816,--, die in 4 halfjaarlijkse termijnen van 454,-- betaalbaar wordt gesteld. Inmiddels is deze werkaanvaardingspremie van rechtswege komen te vervallen door de invoering van de toetrederskorting per 1 januari Voor mensen die al in 2001 uitgestroomd zijn richting reguliere arbeid geldt nog de werkaanvaardingspremie. Dit betekent voor de gemeente dat wij in 2004 de laatste werkaanvaardingspremie kunnen verstrekken. Daarnaast ligt er een verzoek om de verordening aan te passen aan de euro. Bij de vaststelling van de verordening in 2001 zijn naast de bedragen in guldens ook de eurobedragen opgenomen. Het verzoek is nu om alleen de eurobedragen in de verordening te vermelden. Verder is de verordening nogmaals nagezien op onvolkomenheden en waar nodig tekstueel aangepast. Argumentatie Voorgestelde wijziging: A. In de aanhef verwijdering van vermelding artikel 3 lid 4 van de Wet inschakeling Werkzoekenden en dit wijzigen in artikel 3, lid 2 van de Wet inschakeling werkzoekenden. B. Artikelen: Artikel 1: Verwijderen artikel 1 onderdeel g. Artikel 5 en 6 wijzigen in: is komen te vervallen.

2 Artikel 10 lid 2: Artikel 16 wijzigen in: Indien uitkeringsgerechtigde aangetoond heeft de activiteitenbedoeld onder lid 1gedurende een bepaalde periode voor minder of meer dan12 uur per week te kunnen verrichten, kan een extra eenmalige premie worden verstrekt. Slotbepalingen: lid 1: wijzigen datum vaststelling lid 2: blijft lid 3: Wijzigen in: Deze verordening treedt in werking op de dag nadat zij isbekend gemaakt. De werkaanvaardingspremie komt per 1 januari 2002 te vervallen. Toelichting op de Verordening De toelichting is aangepast naar aanleiding van de hierboven voorgestelde artikelwijzigingen. Invoering van de euro: De bedragen in de verordening zijn aangepast aan de. Ze zijn omgerekend en afgerond op hele bedragen. De aanpassing heeft geen gevolgen voor de begroting. Hoogeveen, 18 maart 2002 Burgemeester en Wethouders van Hoogeveen, de secretaris de burgemeester, K. DE VRIES W.P.M. URLINGS Nummer: 02/31 Onderwerp: Verordening premiebeleid Wiw, Abw, Ioaw, Ioaz en vrijlating van inkomsten Abw, Ioaw en Ioaz De raad van de gemeente Hoogeveen, gelezen het voorstel van het college van Burgemeester en Wethouders van 18 maart 2002, gelet op de Algemene bijstandswet, Stbl. 12 april 1995, nr. 200, de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers, Stbl. 12 april 1995, nr. 200, de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen, Stbl. 12 april 1995, nr de Wet van 2 mei 1997 tot wijziging van de Algemene Bijstandswet in verband met de preventie en bestrijding van armoede en van sociale uitsluiting, Stbl. 1997, nr. 193, de Wet inschakeling werkzoekenden, Stbl. 1997, nr Gelet op artikel 3, tweede lid van de Wet inschakeling werkzoekenden b e s l u i t :

3 a. in te trekken:de Verordening premiebeleid WIW, Abw, Ioaw, Ioaz en vrijlating van inkomsten Abw, Ioaw en Ioaz zoals vastgesteld in haar vergadering van 27 september b. vast te stellen de gewijzigde verordening: Verordening premiebeleid WiW, Abw, Ioaw, Ioaz en vrijlating van inkomsten Abw, Ioaw en Ioaz. Hoofdstuk 1 Inleidende bepalingen Artikel 1 Begripsomschrijving Deze verordening verstaat onder: a. uitkeringsgerechtigde: degene die een periodieke uitkering voor levensonderhoud ontvangt op grond van de Algemene bijstandswet, de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers of de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen; b. inkomsten uit arbeid: alle inkomsten uit arbeid, waarmee een uitkeringsgerechtigde zich minder uitkeringsafhankelijk maakt, met uitzondering van inkomsten uit zelfstandigheid van een uitkeringsgerechtigde op wie het Besluit bijstandsverlening zelfstandigen (Bbz) van toepassing is; c. ouder: degene die de volledige of gedeeltelijke zorg heeft voor één of meer tot zijn last komende kinderen; d. kind: het ten laste komend en in Nederland woonachtig kind of pleegkind van 0 tot 16 jaar, voor wie de ouder aanspraak op kinderbijslag kan maken; e. algemene bijstand: de bijstandsnorm, zoals bedoeld in paragraaf 2 van Hoofdstuk IV, afdeling 1 Abw, tezamen met de eventuele gemeentelijke toeslag, zoals bedoeld in paragraaf 3 van Hoofdstuk IV afdeling 1 Abw; f. gesubsidieerde arbeid: a. de dienstbetrekking op grond van de Wet inschakeling werkzoekenden, voor minimaal 15 uur per week; b. werkervaringsplaats op grond van de Wet inschakeling werkzoekenden; c. plaatsing op grond van de Wet Reïntegratie arbeidsgehandicpaten; d. arbeid op grond van het Besluit In- en doorstroombanen voor langdurig werklozen; e. dienstbetrekking op grond van de Wet sociale werkvoorziening; Hoofdstuk 2 Premie inkomsten uit arbeid Artikel 2. Voorwaarden voor premie inkomsten uit arbeid 1. De uitkeringsgerechtigde die is: a. alleenstaande ouder met één of meer kinderen in de leeftijd van 5 tot 16 jaar; of b. 40 jaar of ouder maar nog geen 57 1/2 jaar; voor wie de arbeidsverplichtingen gelden en die gedurende twee jaar of langer een bijstandsuitkering ontvangen, ontvangen een premie wanneer zij inkomsten uit arbeid hebben waarbij het netto-inkomen minder bedraagt dan het voor hen geldende bedrag aan algemene bijstand.

4 2. De uitkeringsgerechtigden genoemd in het vorig lid hebben gedurende twee jaar recht op een premie. Indien twee jaar na afloop van het recht op premie nog steeds of opnieuw aan de voorwaarden als gesteld in lid 1 wordt voldaan, ontvangen zij voor maximaal twee jaar opnieuw de premie. 3. Het recht op premie vervalt op het moment dat de uitkeringsgerechtigde in aanmerking komt voor inkomstenvrijlating op basis van artikel 43, lid 2 sub m of op basis van artikel 4 van deze verordening. Artikel 3. Hoogte en uitbetaling van de premie 1. De premie bedraagt 25% van de netto maandelijkse inkomsten uit arbeid tot een maximumbedrag aan premie op jaarbasis van het bedrag dat is genoemd in artikel 43, lid 2 onder j Abw. 2. De premie wordt door burgemeester en wethouders op aanvraag verstrekt. Binnen een periode van acht weken wordt vastgesteld of er wel of geen recht bestaat op premie.. 3. De uitkeringsgerechtigde is verplicht burgemeester en wethouders onmiddellijk schriftelijk mededeling te doen van de feiten en omstandigheden die van belang kunnen zijn voor de premieverstrekking ingevolgde deze verordening, zulks onder overlegging van bewijsstukken. Hoofdstuk 3 Inkomstenvrijlating Artikel 4. Voorwaarden voor inkomstenvrijlating 1. Op de uitkering van de uitkeringsgerechtigde die inkomsten uit arbeid heeft, waarbij het netto-inkomen minder bedraagt dan het voor hen geldende bedrag aan algemene bijstand, en die vallen onder de categorieën genoemd in lid 2 van dit artikel, worden, overeenkomstig het bepaalde in artikel 43, lid 2 sub m Abw, de inkomsten uit arbeid niet, dan wel niet geheel in mindering gebracht. Dit geldt tot een maximum van maandelijkse een bedrag dat is genoemd in artikel 43, lid 2 sub m Abw. 2. De volgende groepen uitkeringsgerechtigden komen in aanmerking voor vrijlating van inkomsten uit arbeid: a. alleenstaande ouders met kinderen in de leeftijd tot 5 jaar b. personen ouder dan 57 1/2 c. personen die vanwege medische of sociale omstandigheden aangewezen zijn op het verrichten van arbeid in deeltijd 3. Indien in een huishouden beide partners voor vrijlating van inkomsten uit arbeid in aanmerking komen, wordt vrijlating verstrekt tot een maximum van maandelijks één keer het bedrag genoemd in artikel 43, lid 2 sub m Abw. Hoofdstuk 4 Werkaanvaardingspremie Artikel 5 is komen te vervallen Artikel 6 is komen te vervallen Hoofdstuk 5 Doorstroompremie

5 Artikel 7. Voorwaarden voor de doorstroompremie 1. De uitkeringsgerechtigde die gedurende één jaar of langer een bijstandsuitkering ontvangt en doorstroomt vanuit de bijstandsuitkering naar gesubsidieerde arbeid ontvangt na een half jaar een doorstroompremie, indien de uitkeringsgerechtigde gedurende genoemd half jaar gesubsidieerde arbeid heeft verricht en bewijsstukken overlegd. 2. Personen met een dienstbetrekking op grond van de Wet inschakeling werkzoekenden die doorstromen naar een werkervaringsplaats op grond van de Wet inschakeling werkzoekenden, of naar een arbeidsplaats op grond van de Wet Reïntegratie arbeidsgehandicapten of een arbeidsplaats op grond van het Besluit In- en doorstroombanen voor langdurig werklozen ontvangen een doorstroompremie. 3. De doorstroompremie wordt ten hoogste eenmaal verstrekt in de situatie genoemd in het eerste lid en ten hoogste eenmaal in de situatie genoemd in het tweede lid. Artikel 8. Hoogte en uitbetaling van de doorstroompremie 1. De doorstroompremie bedraagt 341,-- en wordt ambtshalve door burgemeester en wethouders verstrekt. 2. De premie op grond van artikel 7 lid 1 wordt verstrekt binnen acht weken nadat is voldaan aan de genoemde voorwaarde. De premie op grond van artikel 7 lid 2 wordt verstrekt binnen acht weken nadat de belanghebbende de in dat artikel genoemde gesubsidieerde arbeid heeft aanvaard. Artikel 9. Samenloop werkaanvaardingspremie en doorstroompremie vervallen. Hoofdstuk 6. Stimuleringspremie Artikel 10. Stimuleringspremie 1. De uitkeringsgerechtigde die activiteiten verricht in een project voor sociale activering, wordt een maandelijkse stimuleringspremie toegekend. 2. Indien uitkeringsgerechtigde aangetoond heeft de activiteiten bedoeld onder lid 1 gedurende een bepaalde periode voor minder of meer dan 12 uur te verrichten kan een extra eenmalige premie worden verstrekt. Artikel 11. Hoogte en uitbetaling van de stimuleringspremie 1. De stimuleringspremie onder lid 1 bedraagt 46,-- per maand en wordt toegekend over elke maand waarin de uitkeringsgerechtigde gedurende één of meerdere dagen de onder het eerste lid genoemde activiteiten verricht. 2. De premie genoemd onder lid 2 bedraagt eenmalig 62, De premie onder lid 2 kan ten hoogste tweemaal worden ontvangen. 4. Indien sprake is van gehuwden die beiden de onder lid 1 bedoelde activiteiten verrichten, wordt aan elk van hen de stimuleringspremie verstrekt. 5. De premie wordt door burgemeester en wethouders ambtshalve verstrekt binnen acht weken na overlegging van bewijsstukken door belanghebbende. Hoofdstuk 7. Scholingspremie Artikel 12. Scholingspremie 1. Een scholingspremie wordt toegekend indien uitkeringsgerechtigde in het kader van een trajectplan gekwalificeerde scholing met goed gevolg heeft afgerond.

6 2. De scholingspremie kan afhankelijk van de afstand die de uitkeringsgerechtigde heeft tot de arbeidsmarkt, meerdere malen worden verstrekt. Artikel 13. Hoogte en uitbetaling van de scholingspremie 1. De scholingspremie bedraagt 114, De scholingspremie wordt door burgemeester en wethouders ambtshalve verstrekt binnen acht weken na overlegging van bewijsstukken door belanghebbende. Hoofdstuk 8 Slotbepalingen Artikel 14 Hardheidsclausule Indien onverkorte toepassing van het bepaalde in deze verordening zou leiden tot een klaarblijkelijke hardheid, kunnen Burgemeester en Wethouders in individuele gevallen daarvan afwijken. Artikel 15 Verslaglegging Burgemeester en wethouders brengen jaarlijks bij hun beleidsverslag Algemene bijstandswet verslag uit aan de raad inzake de uitvoering van deze verordening. Artikel 16 Slotbepalingen 1. Deze verordening vervangt de Verordening premiebeleid WiW, Abw, Ioaw, Ioaz en vrijlating van inkomsten Abw, Ioaw en Ioaz zoals vastgesteld op 27 september Deze verordening kan worden aangehaald als: Verordening premiebeleid WiW, Abw, Ioaw en Ioaz en vrijlating van inkomsten Abw, Ioaw en Ioaz. 3 Deze verordening treedt in werking op de dag nadat zij is bekend gemaakt. De werkaanvaardingpremie komt per 1 januari 2002 te vervallen. Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van de raad van de gemeente Hoogeveen, gehouden op 28 maart De griffier, J.P. WIND De voorzitter, W.P.M. URLINGS Toelichting op de Verordening premiebeleid Wiw, Abw, Ioaw, Ioaz en vrijlating van inkomsten Abw, Ioaw en Ioaz. Algemeen In het voorjaar van 2000 kreeg het thema 'armoedeval' veel politieke aandacht. In navolging van onderzoeken naar en rapportages over de armoedeval besloot de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid tot het instellen van een zogeheten werkaanvaardingssubsidie (verder te noemen: werkaanvaardingspremie). Deze werkaanvaardingspremie komt per 1 januari 2002 te vervallen in verband met de invoering van de toetrederskorting. Deze regeling wordt uitgevoerd door de Belastingdienst. De Verordening is op het punt de werkaanvaardingspremie aangepast. De overige regelingen blijven van kracht.

7 Hoewel er in principe sprake is van een subsidie in de zin van de Algemene Wet Bestuursrecht (AWB) wordt voor de eenduidigheid het begrip premie gehanteerd. Artikelsgewijze toelichting Hoofdstuk 1. Inleidende bepalingen Artikel 1. Begripsbepaling Dit artikel bevat de begripsomschrijvingen. a. Uitkeringsgerechtigde: Met het begrip uitkeringsgerechtigde wordt bereikt dat alleen zij die een gehele of gedeeltelijke uitkering ingevolgde de Abw, de IOAW en de IOAZ ontvangen voor een premie in aanmerking kunnen komen. b. Inkomsten uit arbeid Met deze begripsomschrijving wordt bereikt dat bij verschillende vormen van arbeid, waaruit inkomen wordt verworven, een premie wordt verstrekt. Niet alleen arbeid die verricht wordt op grond van een arbeidsovereenkomst ingevolgde het Burgerlijk Wetboek, maar ook inkomsten uit freelance arbeid, inkomsten uit bescheiden schaalactiviteiten, inkomsten op basis van een ambtelijk dienstverband enz. Een belanghebbende die gesubsidieerde arbeid verricht (WIW, ID e.d.) is doorgaans volledig beschikbaar voor de arbeidsmarkt, en heeft ook meestal een volledig dienstverband. Het kan voorkomen dat een belanghebbende zich niet volledig beschikbaar kan stellen en part-time gesubsidieerde arbeid verricht. Ook zij zullen voor een premie op grond van deze verordening in aanmerking moeten komen. Voor hen geldt nl. geen volledige arbeidsplicht. Eén uitzondering geldt voor inkomsten uit zelfstandigheid als het Besluit Inkomensverlening zelfstandigen (Bbz) van toepassing is. Wanneer op iemand het Bbz van toepassing is, geeft een betrokkene daarmee aan uit te zijn op volledige zelfstandigheid. Dat hoeft niet via een premie gestimuleerd te worden. c. Ouder Hieronder verstaan we zowel de alleenstaande ouder als de ouders van een tweeoudergezin. Ook de co-ouder valt hieronder. Voor het premiebeleid is het relevant of men de volledige of gedeeltelijke zorg heeft voor een kind op pleegkind van 0 tot 16 jaar. d. Kind Van belang is dat de ouder de volledige of gedeeltelijke zorg heeft voor het kind, dat wil zeggen dat de ouder voor het betreffende kind aanspraak op kinderbijslag kan maken. e. Algemene bijstand Het gaat hier om het totaal van de basisnorm, waarvan de hoogte door het rijk wordt vastgesteld, en de gemeentelijk toeslag. Een toeslag in de vorm van bijzondere bijstand blijft hierbuiten. f. Gesubsidieerde arbeid Hieronder wordt verstaan: een dienstbetrekking voor minimaal 15 uur op grond van de Wet inschakeling werkzoekenden (WIW); arbeid in een zgn. werkervaringsplaats (Wep) op grond van de WIW; plaatsing op grond van de Wet reïntegratie arbeidsgehandicapten (Rea); arbeid op grond van het Besluit in- en doorstroombanen (ID)voor langdurig werklozen; dienstbetrekking op grond van de Wet sociale werkvoorziening WsW). Hoofdstuk 2 Premie inkomsten uit arbeid Artikel 2. Voorwaarden voor premie

8 In lid 1 wordt de doelgroep aangegeven die voor een premie in aanmerking komt. Het betreft die uitkeringsgerechtigde die alleenstaande ouder is en ten laste komende kinderen heeft in de leeftijd van 5 tot 16 jaar en de uitkeringsgerechtigde vanaf de leeftijd van 40 jaar die nog geen 57 1/2 jaar oud is. Bij de bepaling van de leeftijdsgrens van 16 jaar bij ten laste komende kinderen wordt in eerste instantie uitgegaan van het feit dat de combinatie van werk met de zorg -en opvoedingstaken vooral in de eerste periode van reguliere arbeid problemen kan opleveren. Voor de alleenstaande ouder geldt vanaf het moment dat het jongste kind 5 jaar is de arbeidsverplichting. Wel is het wenselijk (om grotere afstand tot de arbeidsmarkt te voorkomen) om toe te werken naar reguliere uitstroom. Indien er omstandigheden zijn waardoor dit niet mogelijk is kan er eventueel sprake zijn van een situatie als bedoeld in artikel 4 lid 1 sub c van deze verordening. In de tweede plaats gaat het om uitkeringsgerechtigden van 40 jaar en ouder. De reden voor deze keuze is het ervaringsgegeven dat wie op deze leeftijd werkloos raakt, doorgaans moeilijk opnieuw een volledige dienstbetrekking vindt. In deze groep komen bovendien veel herintredende alleenstaande ouders voor. Voor hen is het full-time terugkeren op de arbeidsmarkt vaak een lang proces. Een premie kan dat proces stimuleren. In lid 2 wordt aangegeven dat de groep genoemd in artikel 2 lid 1 gedurende maximaal twee jaar recht heeft op een premie. Na deze periode dient beoordeeld te worden waarom er nog geen volledige uitstroom is gerealiseerd. De periode van twee jaar kan verlengd worden met wederom twee jaar indien er wel progressie is maar de stap richting volledige werkaanvaarding nog niet gezet kan worden. In lid 3 wordt geregeld dat uitkeringsgerechtigden niet in aanmerking kunnen komen voor zowel een premie als inkomstenvrijlating. Daarbij geldt dat inkomstenvrijlating voor premie gaat. Artikel 3. Hoogte en uitbetaling van de premie De hoogte van de premie is wettelijk bepaald. Daar het gaat om een belaste premie wordt deze op aanvraag verstrekt. Binnen acht weken na aanvraag wordt een beslissing genomen of er wel of geen recht bestaat op premie. Hoofdstuk 3. Inkomstenvrijlating Artikel 4. Voorwaarden inkomstenvrijlating De inkomstenvrijlating is complementair aan de zogenaamde centrale vrijlating van artikel 43, lid 2 sub m Abw. In het laatstgenoemde artikel is een inkomstenvrijlating neergelegd voor: a. Alleenstaande ouders die geen arbeidsplicht hebben wegens de verzorging van één of meer kinderen jonger dan 5 jaar (vrijstelling op grond van artikel 107, lid 2, Abw); b. Belanghebbenden van 57½ jaar of ouder met gedeeltelijk arbeidsverplichtingen als bedoeld in art. 113 Abw. Met het artikel uit deze verordening beoogt de gemeente ook aan groepen andere uitkeringsgerechtigden een inkomstenvrijlating te verstrekken. Hier wordt gekozen om ook de groep uitkeringsgerechtigden die vanwege sociale of medische redenen aangewezen zijn op arbeid in deeltijd ook in aanmerking te laten komen voor de inkomstenvrijlating.

9 Alleen inkomen voor feitelijk verricht werk telt mee. Er wordt dan ook geen inkomstenvrijlating verleend wanneer iemand geen (aanvullende) Abw-uitkering ontvangt. De vrijlating wordt per kalendermaand berekend. Wat betreft het maximumbedrag per maand wordt aangesloten bij het maximumbedrag per kalenderjaar zoals dat is genoemd in artikel 43 lid 2 sub m van de Algemene bijstandswet. De duur van de inkomstenvrijlating is niet apart vermeld. Daarmee wordt bereikt dat de vrijlating verleend wordt, zolang de uitkeringsgerechtigde onder de doelgroep valt. Voor de alleenstaande ouder betekent dit dat het recht op premie vervalt op het moment dat het jongste ten laste komende kind de leeftijd van vijf jaar bereikt. De oudere behoudt het recht op inkomstenvrijlating tot het einde van het recht op uitkering. De derde doelgroep behoudt het recht op deze vrijlating zolang de arbeidsverplichtingen zo beperkt blijven als in de verordening bedoeld is. Uiteraard geldt in alle gevallen dat ook andere redenen tot beëindiging van de inkomstenvrijlating kunnen leiden, zoals beëindiging van de uitkering voor levensonderhoud wegens het verkrijgen van voldoende inkomen, verhuizing naar een andere gemeente enz. Hoofdstuk 4. Werkaanvaardingspremie Artikel 5 en 6 zijn per 1 januari 2002 vervallen. Hoofdstuk 5. Doorstroompremie Artikel 7. Voorwaarden voor de doorstroompremie Naast de invoering van de toetrederskorting heeft de gemeente vrijheid om ook doorstroom naar niet reguliere arbeid te stimuleren. In lid 1 wordt aangegeven dat de uitkeringsgerechtigde die één jaar of langer een uitkering ontvangt en doorstroomt naar gesubsidieerde arbeid deze premie kan ontvangen. Voorwaarde is wel dat de gesubsidieerde arbeid gedurende een half jaar wordt verricht en uitkeringsgerechtigde aangeeft (middels bewijsstuk) de hier bedoelde premie te willen ontvangen. Bij de termijn van één jaar is aansluiting gezocht bij de voorwaarden die gelden voor de 'oude' werkaanvaardingspremie en de toetrederskorting vanaf 1 januari In lid 2 wordt bepaald dat een belanghebbende ook bij doorstroom vanuit gesubsidieerde arbeid in bepaalde gevallen een doorstroompremie kan ontvangen. Het moet dan of gaan om doorstroom naar arbeid in het kader van de Rea of doorstroom vanuit de WIW naar een functie met zwaardere inhoud in het kader van de Wep of ID. In lid 3 wordt aangegeven dat aan belanghebbende maximaal twee keer een doorstroompremie kan worden verstrekt. Artikel 8 Hoogte en uitbetaling van de doorstroompremie Behoeft geen nadere toelichting Artikel 9 Samenloop werkaanvaardingspremie en uitstroompremie Behoeft geen nadere toelichting. Hoofdstuk 6. Stimuleringspremie in het kader van sociale activering

10 Artikel 10 Stimuleringspremie Burgemeester en wethouders stellen vast welke activiteiten behoren tot sociale activering. Dit kan inhouden een omschrijving van de concrete activiteiten dan wel een verwijzing naar een beleidsplan of beleidsregel waarin het beleid ten aanzien van sociale activering is opgenomen. Het kan daarbij gaan om projecten die uitsluitend gericht zijn op het voorkomen van vereenzaming en tegelijk een eerste stap zetten op de lange weg richting arbeidsmarkt. In lid 1 wordt de kring van rechthebbenden beschreven. Het gaat uitdrukkelijk om uitkeringsgerechtigden die in eerste instantie aangewezen zijn op een traject in het kader van sociale activering voordat uitstroom richting gesubsidieerde of reguliere arbeid mogelijk is. Voorwaarde voor het ontvangen van deze premie is dat hieraan een trajectplan ten grondslag ligt. Een extra premie is mogelijk zodra iemand aangetoond heeft de activiteiten in een bepaalde periode voor minder of meer dan 12 uur te kunnen verrichten. Uitgangspunt is dat er wel een opgaande lijn is. Het kan voorkomen dat belanghebbende tweemaal voor deze premie in aanmerking komt omdat hij of zij eerst voor12 uur of minder de activiteiten verricht en daarna deze activiteiten voor meer dan 12 uur gaat verrichten. Artikel 11. Hoogte en uitbetaling van de stimuleringspremie Lid 1. Hierin wordt aangeven dat de belanghebbende een maandelijkse stimuleringspremie ontvangt zodra hij/zij activiteiten verricht, opgesteld in een trajectplan, in het kader van sociale activering. In lid 2 wordt aangegeven dat naast de maandelijkse premie nog een extra stimuleringspremie gegeven kan worden tot een bedrag van maximaal 2 x 62,-- Voorwaarde hiervoor is dat belanghebbende aangetoond heeft voor een bepaalde tijd meer of minder dan 12 uur de activiteiten te kunnen verrichten. Lid 5. Er wordt gekozen voor ambtshalve verstrekking. Hoofdstuk. 7 Scholingspremie Artikel 12 Voorwaarden voor de scholingspremie De scholingspremie wordt verstrekt aan een belanghebbende indien hij/zij in het kader van een trajectplan gekwalificeerde scholing met goed gevolg afrondt. Hierbij is het uitgangspunt dat ook tussentijdse stappen richting volledige uitstroom beloond moeten worden. In lid 2 wordt duidelijk dat in het kader van een traject belanghebbende meerdere malen een vorm van kwalificerende scholing kan afronden. In voorkomende gevallen kan meerdere malen sprake zijn van de scholingspremie. Artikel 13 Hoogte en uitbetaling van de scholingspremie Behoeft geen nadere toelichting. Hoofdstuk 8. Slotbepalingen Artikel 14 en 15 behoeven geen nadere toelichting.

11 Artikel 16 Slotbepalingen De gewijzigde Verordening premiebeleid Wiw, Abw, Ioaw en Ioaz en vrijlating van inkomsten Abw, Ioaw en Ioaz treedt in werking op de dag nadat zij is bekendgemaakt. Voor de beëindiging van de werkaanvaardingspremie werkt zij terug tot 1 januari 2002.

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 16 mei 2003, nummer 126;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 16 mei 2003, nummer 126; Besluit (2003) nummer 9339 De raad der gemeente Papendrecht; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 16 mei 2003, nummer 126; gelet op artikel 4:23 eerste lid Awb, artikel 3 tweede lid

Nadere informatie

Beleidsregels Uitstroompremies Wwb, Ioaw en Ioaz

Beleidsregels Uitstroompremies Wwb, Ioaw en Ioaz Beleidsregels Uitstroompremies Wwb, Ioaw en Ioaz Beleidsregels Uitstroompremies Wwb, Ioaw en Ioaz van de gemeente Hulst Het college van Burgemeester en wethouders van de gemeente Hulst (hierna: het college)

Nadere informatie

Scan nummer 1 van 1 - Scanpagina 1 van 2

Scan nummer 1 van 1 - Scanpagina 1 van 2 03-Intern - 8200 Scan nummer 1 van 1 - Scanpagina 1 van 2 03-Intern - 8200 Scan nummer 1 van 1 - Scanpagina 2 van 2 Premie verordening Gemeente Culemborg Stadswinkel Afdeling Werk en inkomen 2010 De raad

Nadere informatie

BURGEMEESTER E WETHOUDERS VA ROERMO D, Overwegende dat;

BURGEMEESTER E WETHOUDERS VA ROERMO D, Overwegende dat; BURGEMEESTER E WETHOUDERS VA ROERMO D, Overwegende dat; het college het bevorderen van uitstroom van uitkeringsgerechtigden ten doel heeft gesteld in het kader van haar taken op grond van de Wet Werk en

Nadere informatie

rv 183 Premieverordening Wet werk en bijstand. Inleiding Huidige situatie (tot 1 januari 2004) Nieuwe situatie (per 1 januari 2004)

rv 183 Premieverordening Wet werk en bijstand. Inleiding Huidige situatie (tot 1 januari 2004) Nieuwe situatie (per 1 januari 2004) rv 183 Dienst Sociale Zaken en werkgelegenheidsprojecten nr. BSW/2003.483 RIS 109227_031021 RIS109227_21-10-2003 Gemeente Den Haag Den Haag, 7 oktober 2003 Aan de gemeenteraad Premieverordening Wet werk

Nadere informatie

Premieverordening 2012

Premieverordening 2012 Premieverordening 2012 De raad van de gemeente Hengelo, gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 22 november 2012, gelet op de Wet werk en bijstand (WWB), de Wet inkomensvoorziening oudere

Nadere informatie

Premieverordening Wet werk en bijstand

Premieverordening Wet werk en bijstand Gemeente Den Haag RAADSVOORSTEL (TEN BEHOEVE VAN GRIFFIE) Registratienummer Risnummer BSW/03/483 Onderwerp Datum college-besluit 07 oktober 2003 Portefeuillehouder drs. P.M.M. Heijnen Dienst SZW Tijdelijke

Nadere informatie

gelet op artikel(en) 15, vijfde lid, 17 en 27 van de Re-integratieverordening WWB, IOAW, IOAZ en WIJ gemeente Overbetuwe 2010;

gelet op artikel(en) 15, vijfde lid, 17 en 27 van de Re-integratieverordening WWB, IOAW, IOAZ en WIJ gemeente Overbetuwe 2010; CVDR Officiële uitgave van Overbetuwe. Nr. CVDR21829_2 13 februari 2018 Premieregeling gemeente Overbetuwe 2010 Onderwerp: Premieregeling gemeente Overbetuwe 2010 Ons kenmerk: 10bwb00142 Burgemeester en

Nadere informatie

Wijziging van de verordening premiebeleid en vrijlating van inkomsten.

Wijziging van de verordening premiebeleid en vrijlating van inkomsten. RIS096867_24-06-2002 rv 165 Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheidsprojecten nr. BSW/2002.189 RIS 96867_020621 Den Haag, 21 juni 2002 Aan de gemeenteraad Wijziging van de verordening premiebeleid en vrijlating

Nadere informatie

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 5 oktober, nr. ;

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 5 oktober, nr. ; DE RAAD DER GEMEENTE HAREN, gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 5 oktober, nr. ; gelet op artikel 147, eerste lid van de Gemeentewet, de artikelen 7 en 8 en 10, tweede

Nadere informatie

Beleidsregels arrangement alleenstaande ouders

Beleidsregels arrangement alleenstaande ouders Beleidsregels arrangement alleenstaande ouders Burgemeester en wethouders van de gemeente Hengelo, gelet op de Premieverordening 2009, overwegende dat op grond van artikel 8 bij wijze van experiment in

Nadere informatie

REÏNTEGRATIEVERORDENING WET WERK EN BIJSTAND RIJSWIJK 2005

REÏNTEGRATIEVERORDENING WET WERK EN BIJSTAND RIJSWIJK 2005 -1.833.52 REÏNTEGRATIEVERORDENING WET WERK EN BIJSTAND RIJSWIJK 2005 HOOFDSTUK 1. ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1. Begripsomschrijvingen In deze verordening wordt verstaan onder: a. de wet : de WWB b. WWB:

Nadere informatie

GEMEENTE HOOGEVEEN Raadsvoorstel

GEMEENTE HOOGEVEEN Raadsvoorstel Datum raadsvergadering : 27 januari 2005 Nr.: 05/3 Commissie Onderwerp : Samenleving : Verordening activiteitenfonds Samenvatting Bij de inwerkingtreding van de Wet werk en bijstand werd duidelijk dat

Nadere informatie

Uitvoeringsbesluit Reïntegratieverordening Wet Werk en Bijstand

Uitvoeringsbesluit Reïntegratieverordening Wet Werk en Bijstand Uitvoeringsbesluit Reïntegratieverordening Wet Werk en Bijstand Paragraaf 1 Algemene Bepalingen Artikel 1 Begripsomschrijvingen In dit besluit wordt verstaan onder: a. uitkeringsgerechtigden: personen

Nadere informatie

Beleidsregels activeringspremies gemeente Best. Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen. Artikel 1 Begripsbepalingen

Beleidsregels activeringspremies gemeente Best. Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen. Artikel 1 Begripsbepalingen Beleidsregels activeringspremies gemeente Best Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsbepalingen 1. Alle begrippen die in deze beleidsregels worden gebruikt, hebben dezelfde betekenis als in

Nadere informatie

Re-integratieverordening Wet werk en bijstand 2004 gemeente Tholen

Re-integratieverordening Wet werk en bijstand 2004 gemeente Tholen CVDR Officiële uitgave van Tholen. Nr. CVDR43763_1 20 maart 2018 Re-integratieverordening Wet werk en bijstand 2004 gemeente Tholen De raad der gemeente Tholen; gelezen het voorstel van het college van

Nadere informatie

Re-integratieverordening wet werk en bijstand Gouda 2010

Re-integratieverordening wet werk en bijstand Gouda 2010 Bijlage 3 regeling nummer 11.1.7 Re-integratieverordening wet werk en bijstand Gouda 2010 vastgesteld 2009 bekendgemaakt 2009 inwerkingtreding 1 januari 2010 laatste wijziging - pagina 2 nr. 11.1.7 De

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD 2004 nr. 150

GEMEENTEBLAD 2004 nr. 150 GEMEENTEBLAD 2004 nr. 150 De raad van de gemeente Maassluis; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 17 augustus 2004, bijlagennummer I ; gelet op artikel 149, eerste lid van de Gemeentewet,

Nadere informatie

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Woudenberg BESLUIT

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Woudenberg BESLUIT Uitvoeringsbesluit re-integratie/werkleeraanbod voor de nadere invulling van de artikelen 12, derde lid, 17, tweede lid, 18, derde lid, 20, tweede lid en 24 derde lid van de Verordening werk en bijstand,

Nadere informatie

CVDR. Nr. CVDR26528_1. Nadere regels Premiebeleid gemeente Almere

CVDR. Nr. CVDR26528_1. Nadere regels Premiebeleid gemeente Almere CVDR Officiële uitgave van Almere. Nr. CVDR26528_1 12 december 2017 Nadere regels Premiebeleid gemeente Almere Burgemeester en wethouders van Almere; Gelet op het bepaalde in artikel 8 van de Re-integratieverordening

Nadere informatie

Re-integratieverordening Wet werk en bijstand 2009

Re-integratieverordening Wet werk en bijstand 2009 Re-integratieverordening Wet werk en bijstand 2009 Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie gemeente Heemskerk Officiële naam regeling Re-integratieverordening Wet werk en

Nadere informatie

Re-integratieverordening WWB, IOAW en IOAZ gemeente Lemsterland. gezien het voorstel van Burgemeester en Wethouders d.d.

Re-integratieverordening WWB, IOAW en IOAZ gemeente Lemsterland. gezien het voorstel van Burgemeester en Wethouders d.d. Re-integratieverordening WWB, IOAW en IOAZ gemeente Lemsterland. De raad van de gemeente Lemsterland; gezien het voorstel van Burgemeester en Wethouders d.d. 6 december 2010; gelet op de artikelen 7, 8,

Nadere informatie

Reïntegratieverordening Wet werk en bijstand 2004

Reïntegratieverordening Wet werk en bijstand 2004 RAADSBESLUlT De raad van de gemeente Papendrecht; gelezen het voorstel van het college d.d. 18 juni 12004; nummer 041 12004; gelet op anikei 147, eerste lid van de Gemeentewet, de anikelen 7 en 8 en 10

Nadere informatie

voor de dienstbetrekking of arbeidsovereenkomst.

voor de dienstbetrekking of arbeidsovereenkomst. SZW Wijziging Regeling uitvoering en financiering Wet inschakeling werkzoekenden in verband met de uitvoering van het verstrekken van een eenmalige subsidie voor het aanvaarden van arbeid 20 december 2000/AM/RAW/00/

Nadere informatie

Verordening individuele inkomenstoeslag Participatiewet 2015 Gemeente Harlingen

Verordening individuele inkomenstoeslag Participatiewet 2015 Gemeente Harlingen Verordening individuele inkomenstoeslag Participatiewet 2015 Gemeente Harlingen Besluit van de gemeenteraad van de gemeente Harlingen Onderwerp: Participatiewet De raad van de gemeente Harlingen Gelezen

Nadere informatie

Afstemmingsverordening Participatiewet, IOAW en IOAZ gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d.

Afstemmingsverordening Participatiewet, IOAW en IOAZ gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. CVDR Officiële uitgave van Losser. Nr. CVDR352018_2 8 november 2016 Afstemmingsverordening Participatiewet, IOAW en IOAZ 2015 De raad van de gemeente Losser, gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Barneveld BESLUIT. vast te stellen het Uitvoeringsbesluit re-integratie/werkleeraanbod

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Barneveld BESLUIT. vast te stellen het Uitvoeringsbesluit re-integratie/werkleeraanbod Uitvoeringsbesluit re-integratie/werkleeraanbod voor de nadere invulling van de artikelen 12, derde lid, 17, tweede lid, 18, derde lid, 20, tweede lid en 24 derde lid van de Verordening werk en bijstand,

Nadere informatie

Premie verordening WWB, IOAW-Z 2012. Premie verordening WWB, IOAW/Z 2012

Premie verordening WWB, IOAW-Z 2012. Premie verordening WWB, IOAW/Z 2012 Premie verordening WWB, IOAW-Z 2012 Premie verordening WWB, IOAW/Z 2012 Artikel 8 lid 1 sub a WWB; artikel 35 IOAW Z Gemeente Culemborg Stadswinkel Team inkomen 2012 De raad van de gemeente Culemborg,

Nadere informatie

Nadere regels Re-integratieverordening 2015

Nadere regels Re-integratieverordening 2015 Nadere regels Re-integratieverordening 2015 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Krimpen aan den IJssel; overwegende dat het wenselijk is het beleid omtrent de re-integratievoorzieningen

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen De raad van de gemeente Oldebroek; Re-integratieverordening WWB, IOAW en IOAZ 2012 kenmerk 98182 gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 10 april 2012; gelet op de artikelen 7 en 8 en 10

Nadere informatie

Beleidsregels inkomstenvrijlating Participatiewet, Ioaw en Ioaz Orionis Walcheren

Beleidsregels inkomstenvrijlating Participatiewet, Ioaw en Ioaz Orionis Walcheren Beleidsregels inkomstenvrijlating Participatiewet, Ioaw en Ioaz Orionis Walcheren Het dagelijks bestuur van de gemeenschappelijke regeling Orionis Walcheren; Overwegende dat het wenselijk is beleid over

Nadere informatie

Raadsvoorstel Reg. nr : Ag nr. : 13 Datum :

Raadsvoorstel Reg. nr : Ag nr. : 13 Datum : Raadsvoorstel Reg. nr : 0910121 Ag nr. : 13 Datum :21-04-09 Onderwerp Vaststelling Verordening premie 2009. Status besluitvormend Voorstel 1. De Verordening premie 2009 vast te stellen. Inleiding Op 29

Nadere informatie

Wijziging Re-integratieverordening Wet werk en bijstand

Wijziging Re-integratieverordening Wet werk en bijstand AAN DE RAAD VAN DE GEMEENTE TEN BOER Raadsvergadering: 19 december 2012 Registratienummer: TB 12.3407403 Agendapunt: 8 Onderwerp: Voorstel: Toelichting: Wijziging Re-integratieverordening Wet werk en bijstand

Nadere informatie

RAADSBESLUIT. gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d ;

RAADSBESLUIT. gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d ; RAADSBESLUIT Onderwerp: Dagtekening: nummer: 1e wijziging van de Re-integratieverordening WWB, IOAW en IOAZ Asten 2010 1 februari 2011.. De raad van de gemeente Asten; gezien het voorstel van het college

Nadere informatie

Verordening individuele inkomenstoeslag WIL

Verordening individuele inkomenstoeslag WIL Verordening individuele inkomenstoeslag WIL De raad van de gemeente IJsselstein; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 18 november 2015 (nr: ); gelet op artikel 8, eerste lid, aanhef

Nadere informatie

Gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 14 november 2017,

Gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 14 november 2017, Verordening Individuele inkomenstoeslag ISD BOL 2018 De raad van de gemeente Landgraaf; Gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 14 november 2017, met overneming van de daarin vermelde motieven;

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2000 2001 27 770 Wijziging van de Abw in verband met het vrijlaten van de individuele uitkeringen in het kader van de tegoeden Tweede Wereldoorlog, alsmede

Nadere informatie

Verordening van de gemeenteraad van de gemeente Deurne houdende regels omtrent afstemming Participatiewet, IOAW en IOAZ gemeente Deurne 2018

Verordening van de gemeenteraad van de gemeente Deurne houdende regels omtrent afstemming Participatiewet, IOAW en IOAZ gemeente Deurne 2018 CVDR Officiële uitgave van Deurne. Nr. CVDR612889_1 28 september 2018 Verordening van de gemeenteraad van de gemeente Deurne houdende regels omtrent afstemming Participatiewet, IOAW en IOAZ gemeente Deurne

Nadere informatie

Onderwerp: Vaststelling van de Verordening Re-integratie WWB, IOAW en IOAZ 2011.

Onderwerp: Vaststelling van de Verordening Re-integratie WWB, IOAW en IOAZ 2011. Gemeente Boxmeer Onderwerp: Vaststelling van de Verordening Re-integratie WWB, IOAW en IOAZ 2011. Nummer: 6g. De Raad van de gemeente Boxmeer; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 19

Nadere informatie

gelezen ons besluit dd. 12 juli 2004 nr. A9 betreffende het reïntegratiebeleid in het kader van de wet werk en bijstand,

gelezen ons besluit dd. 12 juli 2004 nr. A9 betreffende het reïntegratiebeleid in het kader van de wet werk en bijstand, Beleidsregels reïntegratie Wwb gemeente Tiel 2004 Het college van burgemeester en wethouders van Tiel, gelet op de artikelen 7 en 8 en 10 tweede lid van de Wet werk en bijstand, de artikelen 34, 35 en

Nadere informatie

Gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van Echt-Susteren d.d.

Gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van Echt-Susteren d.d. De raad van de gemeente Echt-Susteren, Gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van Echt-Susteren d.d. Gelet op het bepaalde in de Wet werk en bijstand (WWB), de Wet inkomensvoorziening oudere

Nadere informatie

Gemeente Nieuwegein; Verordening Individuele inkomenstoeslag WIL; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d.

Gemeente Nieuwegein; Verordening Individuele inkomenstoeslag WIL; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Nieuwegein. Nr. 6527 23 januari 2015 Gemeente Nieuwegein; Verordening Individuele inkomenstoeslag WIL; De raad van de gemeente Nieuwegein; gelezen het voorstel

Nadere informatie

gelezen ons besluit dd. 28 april 2009 betreffende het reïntegratiebeleid in het kader van de wet werk en bijstand, ioaw en ioaz,

gelezen ons besluit dd. 28 april 2009 betreffende het reïntegratiebeleid in het kader van de wet werk en bijstand, ioaw en ioaz, Beleidsregels reïntegratie Wwb gemeente Tiel 2009 Het college van burgemeester en wethouders van Tiel, gelet op de artikelen 7 en 8 en 10 tweede lid van de Wet werk en bijstand, de artikelen 34, 35 en

Nadere informatie

Verordening loonkostensubsidie werkervaringsplaatsen op basis van de reïntegratieverordening Wet werk en bijstand gemeente Dongen

Verordening loonkostensubsidie werkervaringsplaatsen op basis van de reïntegratieverordening Wet werk en bijstand gemeente Dongen CVDR Officiële uitgave van Dongen. Nr. CVDR7717_1 12 september 2017 Verordening loonkostensubsidie werkervaringsplaatsen op basis van de reïntegratieverordening Wet werk en bijstand gemeente Dongen De

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD Officiële publicatie van Gemeente Houten (Utrecht)

GEMEENTEBLAD Officiële publicatie van Gemeente Houten (Utrecht) (gewijzigd n.a.v. de raadsvergadering van 16-12-2014) De raad van de gemeente Houten; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 11 november; gelet op artikel 8, eerste lid, aanhef en onderdeel

Nadere informatie

"VERORDENING INDIVIDUELE STUDIETOESLAG 2015".

VERORDENING INDIVIDUELE STUDIETOESLAG 2015. De raad van de gemeente Loppersum; gelezen het voorstel van het college van 2 december 2014; gelet op artikel 8, eerste lid, onderdeel c, van de Participatiewet; b e s l u i t : vast te stellen de "VERORDENING

Nadere informatie

Vrijlating inkomsten uit arbeid en vrijlating kostenvergoeding vrijwilligerswerk Participatiewet, IOAW en IOAZ

Vrijlating inkomsten uit arbeid en vrijlating kostenvergoeding vrijwilligerswerk Participatiewet, IOAW en IOAZ Vrijlating inkomsten uit arbeid en vrijlating kostenvergoeding vrijwilligerswerk Participatiewet, IOAW en IOAZ Burgemeester en wethouders van de gemeente Roosendaal. gelet op de artikelen: 4:81 Algemene

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. -Wijzigen van de verordening "Reïntegratie Anw-ers en niet-uitkeringsgerechtigden" in die zin dat volgende artikelen worden ingevoegd:

RAADSVOORSTEL. -Wijzigen van de verordening Reïntegratie Anw-ers en niet-uitkeringsgerechtigden in die zin dat volgende artikelen worden ingevoegd: Gemeente Bergen op Zoom RVB02-0046 ifcvirgadewng AUG. 2002 RAADSVOORSTEL Datum raadsvergadering Nummer Onderwerp Penaal \: : Wijzigen van de verordening "Reïntegratie Anw-ers en nietuitkeringsgerechtigden"

Nadere informatie

Gescand archief datum ^OEC 2014

Gescand archief datum ^OEC 2014 Gescand archief datum ^OEC 2014 1740468 Verordening individuele inkomenstoeslag Participatiewet 2015 De Raad van de gemeente Delft, heeft het voorstel gelezen van het college van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

De Raad van de gemeente Ede,

De Raad van de gemeente Ede, De Raad van de gemeente Ede, gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van Ede d.d. 11 november 2014; gelet op artikel 8, eerste lid, onderdeel b, en tweede lid, van de Participatiewet; overwegende

Nadere informatie

Wijzigingsverordening Wet werk en bijstand gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d.

Wijzigingsverordening Wet werk en bijstand gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. Wijzigingsverordening Wet werk en bijstand 2009 De raad van de gemeente Oosterhout; gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. 27 maart 2009 gelet op artikel 8 van de Wet werk

Nadere informatie

Reïntegratieverordening. werk en bijstand

Reïntegratieverordening. werk en bijstand Reïntegratieverordening werk en bijstand Midden-Delfland, augustus 2004 1 De Raad van de gemeente Midden-Delfland, Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 15 oktober 2004,

Nadere informatie

Vaststelling Verordening premiebeleid (incentivebeleid) en vrijlating van inkomsten.

Vaststelling Verordening premiebeleid (incentivebeleid) en vrijlating van inkomsten. rv 233 Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheidsprojecten nr. 97173 Den Haag, 30 september 1997 Aan de gemeenteraad Vaststelling Verordening premiebeleid (incentivebeleid) en vrijlating van inkomsten. 1.

Nadere informatie

Beleidsregels Re-integratievoorzieningen en eigen bijdrage voorzieningen 2015. Gemeente Wijdemeren. College van burgemeester en wethouders

Beleidsregels Re-integratievoorzieningen en eigen bijdrage voorzieningen 2015. Gemeente Wijdemeren. College van burgemeester en wethouders Beleidsregels Re-integratievoorzieningen en eigen bijdrage voorzieningen 2015 Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Officiële naam regeling Citeertitel Vastgesteld door

Nadere informatie

VERORDENING. vaststelling Verordening Maatschappelijke Participatie van kinderen Wet werk en bijstand De raad van de gemeente Terneuzen;

VERORDENING. vaststelling Verordening Maatschappelijke Participatie van kinderen Wet werk en bijstand De raad van de gemeente Terneuzen; Lijst agendapunten nummer: Kenmerk: 32320 Afdeling: Samenleving VERORDENING 7b Datum: 15 december 2011 Onderwerp: vaststelling Verordening Maatschappelijke Participatie van kinderen Wet werk en bijstand

Nadere informatie

5. De algemene inkomstenvrijlating wordt niet met terugwerkende kracht toegekend.

5. De algemene inkomstenvrijlating wordt niet met terugwerkende kracht toegekend. 5. De algemene inkomstenvrijlating wordt niet met terugwerkende kracht toegekend. 6. Het recht op de algemene inkomstenvrijlating bestaat één keer per periode van bijstandsverlening. De uitkeringsgerechtigde

Nadere informatie

GEMEENTE HOOGEVEEN Raadsvoorstel

GEMEENTE HOOGEVEEN Raadsvoorstel Datum raadsvergadering : 22 december 2005 Nr.: 05/45 Commissie Onderwerp : Samenleving : Verordening Toeslagen en verlagingen WWB Samenvatting Met de invoering van de Wet werk en bijstand (WWB) per 1 januari

Nadere informatie

vast te stellen de Verordening individuele studietoeslag gemeente Haarlem.

vast te stellen de Verordening individuele studietoeslag gemeente Haarlem. Verordening individuele studietoeslag Participatiewet gemeente Haarlem (versie 28-08-2014) De raad van de gemeente Haarlem; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van [datum en nummer]; gelet

Nadere informatie

Onderwerp: Vaststelling van de Verordening Toeslagen en verlagingen Wet werk en bijstand 2009.

Onderwerp: Vaststelling van de Verordening Toeslagen en verlagingen Wet werk en bijstand 2009. Gemeente Boxmeer Onderwerp: Vaststelling van de Verordening Toeslagen en verlagingen Wet werk en bijstand 2009. Nummer: 7a. De Raad van de gemeente Boxmeer; gezien het advies van de Adviescommissie sociale

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Raadsbesluit De raad van de gemeente Heerde; gelezen het voorstel van het college d.d. 31 maart en 14 april 2009; gelet op artikel 7 en 8, lid 1 onderdeel a van de Wet werk en bijstand; besluit vast te

Nadere informatie

Beleidsregels vrijlating inkomsten uit arbeid Participatiewet, Ioaw en Ioaz

Beleidsregels vrijlating inkomsten uit arbeid Participatiewet, Ioaw en Ioaz Beleidsregels vrijlating inkomsten uit arbeid Participatiewet, Ioaw en Ioaz Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Krimpen aan den IJssel; gelet op artikel 31, lid 2 onderdeel n, r.

Nadere informatie

Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 28 oktober 2014

Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 28 oktober 2014 Besluit van de gemeenteraad van de gemeente Harlingen Onderwerp: Participatiewet De raad van de gemeente Harlingen Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 28 oktober 2014 gelet op gelet

Nadere informatie

gelet op artikel 8 eerste lid onderdeel c van de Participatiewet en artikel 7 lid 1 van de gemeenschappelijke regeling 2010 ISD Noordoost;

gelet op artikel 8 eerste lid onderdeel c van de Participatiewet en artikel 7 lid 1 van de gemeenschappelijke regeling 2010 ISD Noordoost; Gemeente Appingedam Raadsbesluit De raad van de gemeente Appingedam; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. 4 november 2014; gelet op artikel 8 eerste lid onderdeel c

Nadere informatie

Beleidsregels Reïntegratie WWB. Met intrekking van de bepalingen 2.2. en 2.3. per 1 juli 2008

Beleidsregels Reïntegratie WWB. Met intrekking van de bepalingen 2.2. en 2.3. per 1 juli 2008 Beleidsregels Reïntegratie WWB Met intrekking van de bepalingen 2.2. en 2.3. per 1 juli 2008 Beleidsregels Reïntegratie WWB van de gemeente Hulst Het college van Burgemeester en wethouders van de gemeente

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van: 11 november 2014;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van: 11 november 2014; Verordening individuele inkomenstoeslag Westerveld 2015 De raad van de gemeente Westerveld; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van: 11 november 2014; gelet op artikel 147, eerste lid,

Nadere informatie

Re-integratieverordening Wet werk en bijstand Gemeente Ede 2012

Re-integratieverordening Wet werk en bijstand Gemeente Ede 2012 Re-integratieverordening Wet werk en bijstand Gemeente Ede 2012 De raad van de gemeente Ede; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 20-12-2011; gelet op artikel 147, eerste

Nadere informatie

Gezien het voorstel inzake Gewijzigde WWB-verordeningen na aanscherping WWB (Gem. blad Afd. A 2012, no. );

Gezien het voorstel inzake Gewijzigde WWB-verordeningen na aanscherping WWB (Gem. blad Afd. A 2012, no. ); 2012, no. < no. > De Raad der gemeente Stein; Gezien het voorstel inzake Gewijzigde WWB-verordeningen na aanscherping WWB (Gem. blad Afd. A 2012, no. ); Gezien het voorstel van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

Verordening toeslagen en verlagingen Wet werk en bijstand gemeente Nijkerk

Verordening toeslagen en verlagingen Wet werk en bijstand gemeente Nijkerk CVDR Officiële uitgave van Nijkerk. Nr. CVDR2749_2 22 mei 2018 Verordening toeslagen en verlagingen Wet werk en bijstand gemeente Nijkerk (geconsolideerde versie, geldig vanaf 1 januari 2006) De raad van

Nadere informatie

Gemeenteraad 28 maart 2002

Gemeenteraad 28 maart 2002 Gemeenteraad 28 maart 2002 Voorstel Onderwerp Computerproject Datum 28 maart 2002 Commissie Nummer 02/33 Samenleving Wij stellen u voor: in te trekken de Verordening computers voor de minima vastgesteld

Nadere informatie

Onderwerp: Vaststelling van de Verordening Toeslagen en verlagingen Wet werk en bijstand 2011.

Onderwerp: Vaststelling van de Verordening Toeslagen en verlagingen Wet werk en bijstand 2011. Gemeente Boxmeer Onderwerp: Vaststelling van de Verordening Toeslagen en verlagingen Wet werk en bijstand 2011. Nummer: 6g. De Raad van de gemeente Boxmeer; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

HOOFDSTUK 2 CRITERIA VOOR HET VERHOGEN VAN DE BIJSTANDSNORM

HOOFDSTUK 2 CRITERIA VOOR HET VERHOGEN VAN DE BIJSTANDSNORM TOESLAGENVERORDENING WET WERK EN BIJSTAND 2010 De raad van de gemeente Hattem; gelet op artikel 8, eerste lid, onderdeel c, en artikel 30 van de Wet werk en bijstand; besluit vast te stellen de volgende

Nadere informatie

Raadsvoorstel Reg. nr : 0710029 Ag nr. : 9 Datum :29-03-07

Raadsvoorstel Reg. nr : 0710029 Ag nr. : 9 Datum :29-03-07 Ag nr. : 9 Onderwerp Aanpassing Re-integratieverordening Wet werk en bijstand Voorstel 1. Artikel 16 van de Re-integratieverordening gemeente Boxtel, zoals vastgesteld op 15-12-2005 onder nummer 0510742

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 12 april 2011;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 12 april 2011; CVDR Officiële uitgave van Gemert-Bakel. Nr. CVDR105399_2 1 mei 2018 Re-integratieverordening Wwb, Ioaw, Ioaz DE RAAD VAN DE GEMEENTE GEMERT-BAKEL; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d.

Nadere informatie

Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d 27 februari 2009, inzake de Langdurigheidstoeslag;

Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d 27 februari 2009, inzake de Langdurigheidstoeslag; Gemeente Appingedam Raadsbesluit De raad van de gemeente Appingedam; Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d 27 februari 2009, inzake de Langdurigheidstoeslag; gelet op

Nadere informatie

Recht op individuele studietoeslag

Recht op individuele studietoeslag De raad van de gemeente Wierden, gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van [datum en nummer]; gelet op artikel 8 lid 1 aanhef en onderdeel c en lid 3 Participatiewet; besluit vast te stellen

Nadere informatie

Afstemmingsverordening gemeente Arnhem 2015

Afstemmingsverordening gemeente Arnhem 2015 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Arnhem. Nr. 19431 22 februari 2016 Afstemmingsverordening gemeente Arnhem 2015 Op 15 december 2014 heeft de gemeenteraad de 'Afstemmingsverordening gemeente

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Officiële publicatie van Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude

GEMEENTEBLAD. Officiële publicatie van Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude Verordening individuele studietoeslag Participatiewet Haarlemmerliede en Spaarnwoude (II) De raad van de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van

Nadere informatie

Nadere regels Re-integratieverordening Participatiewet 2015

Nadere regels Re-integratieverordening Participatiewet 2015 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Capelle aan den IJssel. Nr. 15156 20 februari 2015 Nadere regels Re-integratieverordening Participatiewet 2015 Het college van burgemeester en wethouders van

Nadere informatie

Gemeente Baarn - Verordening individuele inkomenstoeslag 2015 gemeente Baarn

Gemeente Baarn - Verordening individuele inkomenstoeslag 2015 gemeente Baarn GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Baarn. Nr. 10431 5 februari 2015 Gemeente Baarn - Verordening individuele inkomenstoeslag 2015 gemeente Baarn Voorstelnummer : 15RV000070 Onderwerp : Verordening

Nadere informatie

Financiële regeling voor langdurige minima: langdurigheidstoeslag

Financiële regeling voor langdurige minima: langdurigheidstoeslag Agendanr. : Doc.nr : B2003 14372 Afdeling: : Sociale Zaken en Werkgelegenheid B&W-VOORSTEL Onderwerp : Langdurigheidstoeslag 2003 Financiële regeling voor langdurige minima: langdurigheidstoeslag Algemeen:

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Onderwerp Datum 26 oktober 2012 Re-integratieverordening Wet werk en bijstand gemeente Venray 2013 Pagina 1 van 6 De raad van Venray, gelezen het advies van de Cliëntenraad WWB van 16 oktober 2012, gelezen

Nadere informatie

Beleidsregel vergoeding eigen bijdrage kosten kinderopvang Hilversum 2013. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Hilversum,

Beleidsregel vergoeding eigen bijdrage kosten kinderopvang Hilversum 2013. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Hilversum, Beleidsregel vergoeding eigen bijdrage kosten kinderopvang Hilversum 2013 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Hilversum, gelet op de artikelen in de Algemene wet bestuursrecht (Awb),

Nadere informatie

vast te stellen: de volgende Maatregelenverordening WWB, IOAW en IOAZ 2012-A gemeente Heerde.

vast te stellen: de volgende Maatregelenverordening WWB, IOAW en IOAZ 2012-A gemeente Heerde. Raadsbesluit De raad van de gemeente Heerde; gelezen het voorstel van het college d.d. 14 augustus 2012; gelet op artikel 8, lid 1 onderdelen b en h, artikel 9a, lid 12 en artikel 18, lid 1, 2 en 3 van

Nadere informatie

Verordening Re-integratie en activering Lansingerland 2013

Verordening Re-integratie en activering Lansingerland 2013 CVDR Officiële uitgave van Lansingerland. Nr. CVDR327366_1 30 oktober 2018 Verordening Re-integratie en activering Lansingerland 2013 Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen Artikel 1. Begripsomschrijvingen In

Nadere informatie

Specifieke subsidieregeling tegemoetkoming kosten kinderopvang gemeente Overbetuwe 2014

Specifieke subsidieregeling tegemoetkoming kosten kinderopvang gemeente Overbetuwe 2014 Onderwerp: Specifieke subsidieregeling tegemoetkoming kosten kinderopvang gemeente Overbetuwe 2014 Ons kenmerk: 13BWB00061 Burgemeester en wethouders van de gemeente Overbetuwe; gelezen het advies van

Nadere informatie

Verordening. individuele studietoeslag. gemeente Borsele 2015

Verordening. individuele studietoeslag. gemeente Borsele 2015 Verordening individuele studietoeslag gemeente Borsele 2015 1 De raad van de gemeente Borsele; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 28 oktober 2014, gelet op artikel 8, eerste lid, onderdeel

Nadere informatie

Verordening afstemming Participatiewet, IOAW en IOAZ BMWE 2016

Verordening afstemming Participatiewet, IOAW en IOAZ BMWE 2016 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Bedum. Nr. 123039 18 december 2015 Verordening afstemming Participatiewet, IOAW en IOAZ BMWE 2016 De raad van de gemeente Bedum; gelezen het voorstel van burgemeester

Nadere informatie

B&W-Aanbiedingsformulier

B&W-Aanbiedingsformulier B&W.nr. 08.1046, d.d. 28 oktober 2008 B&W-Aanbiedingsformulier Onderwerp Wijziging beleidsregels premies BESLUITEN Behoudens advies van de commissie 1. in te stemmen met het schrappen van artikel 4 lid

Nadere informatie

HOOFDSTUK 1. Algemene bepalingen

HOOFDSTUK 1. Algemene bepalingen Verordening individuele inkomenstoeslag 2015 Kenmerk: 184268 De raad van de gemeente Oldebroek; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 14 oktober 2014; gelet op artikel 8, eerste lid,

Nadere informatie

Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. 26 augustus 2010;

Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. 26 augustus 2010; CVDR Officiële uitgave van Eemsmond. Nr. CVDR63088_1 11 oktober 2016 Re-integratieverordening 2010 De raad van de gemeente Eemsmond; Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

Hoofdstuk 2. Loonwaarde en loonkostensubsidie

Hoofdstuk 2. Loonwaarde en loonkostensubsidie De raad van de gemeente gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van.; gelet op artikel 6, tweede lid, van de Participatiewet; besluit vast te stellen de gemeente.. Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van d.d.10 november 2009; gezien het advies van de commissie Burger van 24 november 2009;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van d.d.10 november 2009; gezien het advies van de commissie Burger van 24 november 2009; De Raad van de gemeente Cuijk; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van d.d.10 november 2009; gezien het advies van de commissie Burger van 24 november 2009; gelet op de artikelen 8, eerste

Nadere informatie

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 5 december 2014, nr ;

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 5 december 2014, nr ; Nr. 11E De raad van de gemeente Marum; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 5 december 2014, nr. 14.12.11.; gelet op artikel 8a, eerste lid, onderdeel b, van de Participatiewet;

Nadere informatie

Verordening. Verordening individuele inkomenstoeslag 2015

Verordening. Verordening individuele inkomenstoeslag 2015 Verordening Verordening individuele inkomenstoeslag 2015 Artikel 1 Begrippen In deze verordening wordt verstaan onder: a. Inkomen: totaal van inkomen, bedoeld in artikel 32 van de Participatiewet en de

Nadere informatie

Beleidsregels inkomstenvrijlating Participatiewet, Ioaw en Ioaz Het college van burgemeester en wethouders,

Beleidsregels inkomstenvrijlating Participatiewet, Ioaw en Ioaz Het college van burgemeester en wethouders, Beleidsregels inkomstenvrijlating Participatiewet, Ioaw en Ioaz 2016 Het college van burgemeester en wethouders, Gelet op artikel 31, tweede lid, onderdelen n en r van de Participatiewet, artikel 8, tweede

Nadere informatie

en tot intrekking van: 1. de Verordening Wet investeren in Jongeren 2. Re-integratieverordening Wet werk en inkomen kunstenaars

en tot intrekking van: 1. de Verordening Wet investeren in Jongeren 2. Re-integratieverordening Wet werk en inkomen kunstenaars rv 11 Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheidsprojecten BSW/2011.264 RIS 246121_120207 Gemeente Den Haag Voorstel van het college inzake wijziging van de Verordening toeslagen en verlagingen Wet werk en

Nadere informatie

Verordening individuele studietoeslag

Verordening individuele studietoeslag Verordening individuele studietoeslag De raad van de gemeente Purmerend; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van..; gelet op artikel 8, eerste lid, onderdeel c, en derde lid, van de Participatiewet;

Nadere informatie

HOOFDSTUK 1. ALGEMENE BEPALINGEN

HOOFDSTUK 1. ALGEMENE BEPALINGEN Nr. 13-3 De raad van de gemeente Marum; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 18 juni 2015, nr. 15.05.13.; gezien het advies van de gezamenlijke Wmo-adviesraden van de Westerkwartiergemeenten

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Maatregelenverordening Participatiewet, IOAW en IOAZ gemeente Oldebroek Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1. Begrippen 1. Alle begrippen die in deze verordening worden gebruikt en die niet nader

Nadere informatie

VERORDENING (re)integratie arbeidsgehandicapten

VERORDENING (re)integratie arbeidsgehandicapten VERORDENING (re)integratie arbeidsgehandicapten Op subsidieverlening op grond van deze verordening zijn tevens de bepalingen van de Algemene Subsidieverordening 1998 van toepassing indien en voorzover

Nadere informatie