Een folder maken voor je vereniging

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Een folder maken voor je vereniging"

Transcriptie

1 Een cursus van Vormingplus in samenwerking met de Gezinsbond Een folder maken voor je vereniging Stefaan Van der Biest

2 Inleiding Het maken van folders, affiches, nieuwsbrieven, uitnodigingen kan je op verschillende manieren en met verschillende software. Je kan je tekstverwerker gebruiken of een beeldbewerkingsprogramma. Echter, je zal al vlug op problemen stoten als je tekst en afbeeldingen wil combineren en een aantrekkelijk resultaat wil bereiken. Een tekstverwerker is namelijk sterk gericht op het omgaan met tekst terwijl beelden eerder bijkomstig zijn. Omgekeerd is een beeldbewerker vooral gericht op het bewerken van beelden en hier is dan weer de tekst van ondergeschikt belang. Beter is het om met specifieke software te werken. Dit noemen ze desktop publishing (DTP) software. Dergelijke software brengt de tekst en de afbeeldingen samen zodat ze samen de boodschap ondersteunen. Voorbeelden van DTP-software zijn Adobe InDesign, Quark Express, Microsoft Publisher en Scribus. Het laatst genoemde programma - Scribus - gaan we gebruiken in deze cursus. Scribus biedt een aantal voordelen ten opzichte van de andere: het is een gebruiksvriendelijk en toch krachtig programma. De belangrijkste troef is echter dat het programma volledig gratis én legaal is. Dit terwijl de andere genoemde programma s vlug van een paar honderd tot meer dan duizend euro kosten. Scribus kan je downloaden van de site net De installatie levert geen problemen op en Scribus zal de taal van je besturingssysteem gebruiken. Je installeert ook best een zgn.. GhostScript, deze heb je nodig voor het maken van een eps-bestand maar echt nodig is dit niet. Het kan wel vervelend zijn dat je bij het opstarten telkens een foutmelding krijgt, daarom installeer je best het bestand gs854w32. Nadeel van het programma is wel dat er geen Nederlandstalige handleiding is. Op de site docs.scribus.net (geen www) kan je wel Engelstalig materiaal vinden. Maar met deze workshop kom je ook al een heel eind.

3 De eerste stappen: een nieuw document maken Wanneer je Scribus start krijg je het venster Nieuw document te zien. Hier kan je al een aantal keuzes maken zoals de afmetingen van het papier, het aantal pagina s,... De meeste van de opties kan je achteraf makkelijk aanpassen, al is het eenvoudiger om nu al te beslissen. De meeste opties spreken voor zich en we laten ze voorlopig op de standaardwaarden staan en klikken op OK.

4 Het programmavenster bevat enkele bekende en minder bekende menu s en pictogrammen. Het witte vlak is het document, de fijne blauwe lijnen geven de marges aan en de rode rand de rand van het document.

5 Tekst invoegen In tegenstelling tot wat je waarschijnlijk gewend bent van een tekstverwerker, kan je hier niet onmiddellijk beginnen typen. Bij DTP worden alle elementen (tekst, afbeeldingen, logo s,...) in kaders gezet. Voor je tekst kan typen moet je eerst een tekstkader aanmaken. Kies het tekstkadergereedschap en sleep een kader op de pagina. Het tekstkader verschijnt als een rechthoek waarvan de rand bestaat uit stippellijnen en met vierkante grepen op de hoeken en halverwege de zijden. Deze grepen dienen om de vorm van het tekstvak aan te passen. Klik dubbel in het tekstvak om te typen. Typ een korte zin. Wanneer je nu de eigenschappen van de tekst wil aanpassen moet je het venster Eigenschappen activeren. Dit doe je via Venster/Eigenschappen. Dit is het belangrijkste venster in Scribus en je zal het dan ook regelmatig gebruiken. Je kan het formaat en de positie van het venster aanpassen door boven in het venster te klikken en dan te kiezen voor Formaat wijzigen of Verplaatsen.

6 Eens je het venster geplaatst hebt moet je het in de toekomst niet meer activeren, het zal iedere keer dat je Scribus start te zien zijn. Het venster Eigenschappen bevat 6 onderdelen of knoppen: X,Y,Z Vorm Tekst Afbeelding Lijn Kleuren Enkel de knoppen die opgelicht staan zijn beschikbaar: aangezien we nu met een tekstkader werken zijn de eigenschappen Afbeelding niet beschikbaar. In het onderdeel Tekst van het venster Eigenschappen kan je bijvoorbeeld het lettertype, lettergrootte, kleur, regelafstand, letterafstand, uitlijning,... instellen. Je moet er wel op letten dat de tekst die je wil bewerken geselecteerd is.

7 Een afbeelding invoegen Een afbeelding invoegen doe je in twee stappen: eerst moet je een afbeeldingskader maken, daarna moet je een afbeelding in het afbeeldingskader plaatsen. Klik op het afbeeldingspictogram in het taakvenster. Sleep een kader op je pagina. Er verschijnt een kader met diagonalen. Dubbelklik in het kader om een afbeelding naar keuze toe toevoegen. Zoals je kan merken wordt de afbeelding boven op de tekst geplaatst. Dit noemen we het niveau van een object in een document. De tekst ligt één niveau lager dan de afbeelding. Je kan de volgorde van de objecten herschikken via de knoppen in het onderdeel X,Y,Z.

8 Je kan het kader waarin de afbeelding staat apart van de afbeelding bewerken. Op die manier kan je bijvoorbeeld de afbeelding bijsnijden. Je maakt hiervoor het kader kleiner dan de afbeelding. Wanneer je midden in het kader gaat staan kan je het ook verplaatsen. Omgekeerd kan je er ook voor zorgen dat de afmetingen van de afbeeldingen aangepast (geschaald) worden naar de grootte van het kader (frame). Je moet dan wel de optie Schalen naar framegrootte aan zetten in het onderdeel Afbeelding van het venster Eigenschappen.

9 Werken met lagen Scribus biedt de mogelijkheid om lagen aan te maken in een document. De lagen moet je je voorstellen als doorzichtige vellen of transparanten. De volgorde van de stapel is van onder naar boven. In de praktijk betekent dit dat de bovenliggende laag de onderliggende bedekt. In het voorbeeld hier onder bedekt de grijze cirkel het zwarte vierkant. In het venster Lagen kan je zien dat er 2 lagen zijn. De onderste laag noemt Achtergrond, de boven liggende laag noemt Nieuwe laag 1. Doordat de laag met de cirkel boven de laag met de rechthoek ligt, bedekt de cirkel de rechthoek. Met het venster lagen kunt u snel nieuwe lagen maken, de volgorde van de stapel wijzigen en, de laag met de afbeelding selecteren die u wilt bewerken. Om de eigenschappen van een laag aan te passen moet de laag geselecteerd zijn. In het voorbeeld is de bovenste laag, Nieuwe laag 1, geselecteerd. Een vinkje onder het pictogram van het ook plaatsen of weg halen betekent dat je de laag zichtbaar of onzichtbaar maakt. De laag is dan niet weg, ze is enkel niet zichtbaar. Een vinkje onder het pictogram van de printer betekent dat deze laag zal worden afgedrukt. Haal je het vinkje weg, dan blijft de laag zichtbaar maar zal ze niet worden afgedrukt. Een vinkje onder het pictogram van het slot betekent dat de laag vergrendeld is. Je kan de inhoud van de laag niet bewerken. Dit is handig om het per ongeluk wijzigen van een laag te vermijden

10 10 Onder het venster staan nog 3 knoppen: 1 Een nieuwe laag toevoegen 2 De geselecteerde laag verwijderen 3 De geselecteerde laag verhogen in de stapelvolgorde 4 De geselecteerde laag verlagen in de stapelvolgorde Wanneer je een object of kader op een andere laag wil plaatsen, dan klik je met de rechter muistoets op het object en kies je in het snelmenu voor In laag zetten. Vink dan de laag aan waar je het object wil plaatsen.

11 De affiches van de Gezinsbond gebruiken Het werken met lagen biedt mogelijkheden om te werken met een voorgedrukte flyer of affiche. Dit sjabloon of affiche is eigenlijk soort blanco briefpapier met logo, grafische elementen, kleur,... Je hoeft eigenlijk enkel tekst toe te voegen. Doordat je de afbeelding van de affiches op de onderste laag plaatst kan je de tekst heel precies positioneren. Bij heb afdrukken moet je er dan wel op letten dat je de laag met de affiches uitschakelt, of niet mee afdrukt. Je kan dan kiezen om rechtstreeks op de affiches te printen (kleine oplage) of je kan een kopieerapparaat gebruiken. Ga als volgt te werk om een affiches/affiche te maken in A4 11 Maak een nieuw document aan in A4 Voeg een afbeeldingskader in en klik daarna rechts op het kader en kies voor Afbeelding verkrijgen. (dit kan ook via het menu Bestand/importeren)

12 12 Navigeer nu naar de gewenste afbeelding om in te voegen en klik op openen om in te voegen. Ga nu naar het venster Eigenschappen en activeer het onderdeel Afbeelding. Kies voor Schalen naar framegrootte en - als dat nog niet het geval is- vink aan Proportioneel. Nu is de afbeelding even groot als je pagina.

13 13 Voeg nu een laag toe zodat je achteraf de achtergrond kan scheiden van de tekst. Gebruik hiervoor de knop Nieuwe laag toevoegen. Pas nu de eigenschappen van de lagen aan: geef bijvoorbeeld de bovenste laag een meer betekenisvolle naam en haal het vinkje afdrukken weg bij de achtergrondlaag. De naam van een laag wijzigen doe je door te dubbelklikken op de naam van de laag en een nieuwe naam te typen. Eventueel kan je de achtergrondlaag vergrendelen door een vinkje te plaatsen bij het slot-pictogram. Op die manier voorkom je dat je de laag per ongeluk verplaatst. Voeg nu op de tekstlaag tekstkaders toe naar wens. Pas daarna de opmaak aan. Het resultaat kan er ongeveer zo uit zien: Enkele tips: Werk de basisopmaak uit in je tekstverwerker: lettertype, regelafstand,... Dit kan ook in Scribus, maar gaat vlotter in je tekstverwerker. Gebruik met andere woorden Scribus voornamelijk voor het positioneren van de verschillende elementen: tekst, grafische elementen en afbeeldingen. Zet tekstblokken die bij mekaar horen en die min of meer dezelfde opmaak moeten krijgen in hetzelfde tekstvak. De titel komt bij voorkeur in een wat opvallender, herkenbaarder lettertype. Hier gebruiken we Verdana. De lopende tekst zet je best in een lettertype met schreven. Dit zijn de korte streepje aan het uiteinde van een letter.

14 14 Gebruik niet meer dan 2 lettertypes. Varieer eventueel met grootte, vet,... maar overdrijf niet. Gebruik geen tekst in hoofdletters en dan zeker niet meer dan een paar woorden. Onderstreep geen tekst. Ga niet alles centreren. Gebruik eventueel een kader maar zet niet alles in een kader. In de volgende stap voegen we een afbeelding en logo toe. Maak een afbeeldingskader Klik rechts in het kader en kies Afbeelding verkrijgen... Selecteer een afbeelding en klik op Openen Om de afbeelding de grootte te laten aannemen van het kader kies je in het onderdeel Afbeelding van het eigenschappen-venster voor Schalen naar afbeelding De afbeelding zal nu het kader vullen. Voeg op dezelfde manier het logo van Vormingplus toe. Je kan in een volgende stap de tekst om de afbeelding heen laten lopen. Daarvoor moet je de omlooppunten van het tekstvak bewerken. Selecteer het tekstvak en kies in het palet Eigenschappen het onderdeel Vorm. Klik dan op de kop Vorm bewerken...

15 15 Er verschijnt nu een nieuw venster met de naam Knooppunten. Je kan ook zien dat er om het tekstvak een blauwe lijn met bolletjes zichtbaar is. Door het verslepen, toevoegen of wissen van deze knooppunten kan je de tekst om de afbeelding laten lopen. Als je klaar bent klik je onderaan op Bewerking beëindigen om de aanpassingen door te voeren. Doe hetzelfde met het afbeeldingskader. De tekst loopt nu min of meer om de afbeelding. Als je nu ook nog het logo van Vormingplus toe voegt ziet het resultaat er als volgt uit: Wanneer je écht wil zien hoe het zal worden afgedrukt klik je in het menu Bestand op Afdrukvoorbeeld. Je krijgt mogelijk een venstertje Preflight controle te zien met foutmeldingen. Hier gaan we het volgende deel op in. Nu volstaat het om te klikken op Negeer fouten om verder te gaan. Je ziet nu een venster met het af te drukken resultaat. Vergeet niet in het definitieve ontwerp om de achtergrondlaag niet-afdrukbaar te maken, want we gaan op de originele affiches afdrukken, weet je nog.

16 Een publicatie klaar maken voor afdruk Je kan nu je eindresultaat zelf afdrukken of klaar maken voor afdruk door een afdrukservice of drukker. 16 Zelf afdrukken Je vraagt best een afdrukvoorbeeld op voor je gaat afdrukken. Dit doe je via Bestand en dan Afdrukvoorbeeld. (zie eerder) Het kan zijn dat je een schermpje krijgt met mogelijke fouten. Dit noemen ze de Preflight Controle. Niet alle fouten zijn problematisch. Het kan bijvoorbeeld zijn dat het programma merkt dat kaders mekaar overlappen, of dat de resolutie van een afbeelding te laag is. Het is wel best dat je dit dan even controleert. Via het pictogram Preflight Controle kan je ook nagaan welke fouten er zich voordoen voor de verschillende versies van pdf of postscript printer.

17 Naar een afdrukservice of drukker Wanneer je met je publicatie naar een drukker of printservice gaat maak je daar eerst een pdf van. De kans is namelijk zo goed als onbestaande dat zij het Scribus-bestand zullen kunnen inlezen. Om een bestand om te zetten gebruik je het knopje met het symbool van pdf. 17 Je krijgt dan een venster te zien om opties in te stelen. Een aantal spreken voor zich en de belangrijkste halen we even aan. Wanneer het de bedoeling is om de pdf nadien te laten afdrukken staan de standaardopties goed. Vraag eventueel even aan de drukker of printservice welke versie van pdf ze willen: meestal is pdf 1.3 voldoende. Onder het knopje Kleur kan je instellingen vinden die je kan aan zetten als je drukker er om vraagt. Klik op Opslaan om een pdf aan te maken.

18 Een publicatie klaar maken voor of website Wanneer je een publicatie wil verspreiden via mail of op een website ga je ongeveer op de zelfde manier als hierboven te werk met aanpassing van enkele opties. 18 Kies dan zeker voor pdf 1.3 en zet bij het tabblad Kleur de instellingen op Scherm/web. Behalve een pdf kan je ook een afbeelding maken van je publicatie. Deze kan je dan gewoon op je website laten verschijnen. Kies dan voor Bestand Exporteren en Opslaan als afbeelding.... In het venster Exporteren als afbeelding(en) kan je nog een paar opties instellen. Je kan bijvoorbeeld het afbeeldingstype wijzigen in jpeg en de kwaliteit terugbrengen tot 80%. Het hangt hier een beetje af hoe je de afbeelding precies wil gebruiken.

CURSUS. Muzocoach Tijdschrift maken met Publisher Stijn Van Lokeren. Verantwoordelijke docent:

CURSUS. Muzocoach Tijdschrift maken met Publisher Stijn Van Lokeren. Verantwoordelijke docent: CURSUS Muzocoach Tijdschrift maken met Publisher 2010 Verantwoordelijke docent: Stijn Van Lokeren 2 INHOUD 1 Van start... 3 2 Basispagina s creëren... 3 2.1 enkele pagina... 3 2.2 Dubbele pagina... 4 3

Nadere informatie

GEBRUIKERSHANDLEIDING ELBAPRINT SERVICE

GEBRUIKERSHANDLEIDING ELBAPRINT SERVICE Softwarevereisten Stap 1: Inloggen of een account aanmaken Stap 2: Etiketformaat kiezen Stap 3: Achtergrond kiezen of vanuit een onbedrukt etiket werken Stap 4: Uw gegevens importeren in de etiketten of

Nadere informatie

Handleiding. Cv templates. Venbroekstraat AS Nieuwkuijk

Handleiding. Cv templates. Venbroekstraat AS Nieuwkuijk Handleiding Cv templates Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Maak een keuze: 1 of 2 pagina s 3 Tekst wijzigen 3 Grootte van tekstblok wijzigen 3 Kleur of lettertype veranderen 3 Lettertypes installeren 3 Profielfoto

Nadere informatie

Publisher Handleiding

Publisher Handleiding Publisher 2010 Handleiding Inhoud 1. Wat is Publisher?... 1 2. Openen 2.1 Publisher starten... 2 2.2 Een nieuw document openen... 2 2.3 Een bestaand document openen... 3 3. Opslaan 3.1 Een document opslaan...

Nadere informatie

Cursus Publisher 2000

Cursus Publisher 2000 Cursus Publisher 2000 Microsoft Publisher is een DTP-programma. DTP staat voor DeskTop Publishing, een term die alle handelingen omvat waarmee een pc-gebruiker min of meer professioneel drukwerk samenstelt

Nadere informatie

Les 1. Digitale Media - DTP 1

Les 1. Digitale Media - DTP 1 Intro InDesign werkt met objecten, dit zijn alle elementen die je op een pagina kunt plaatsen. Bijvoorbeeld hulplijnen, om aan te geven waar de marges van de pagina s komen, maar ook tekstkaders, illustratiekaders,

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 15. Pagina s PP-01-15-01. Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 15. Pagina s PP-01-15-01. Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond. OPDRACHTKAART PP-01-15-01 Pagina s Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond. Intro: In bijna alle boeken en tijdschriften die je opent, zie je dat de pagina s genummerd zijn. Het is natuurlijk

Nadere informatie

Afdrukken van barcode-etiketten met Avery Designpro

Afdrukken van barcode-etiketten met Avery Designpro Afdrukken van barcode-etiketten met Avery Designpro Doel: Korte handleiding om met Designpro software etiketten af te drukken met een barcode met automatische doornummering. Het stroomschema om met Designpro

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inhoudsopgave 2

Inhoudsopgave. Inhoudsopgave 2 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1 Introductie... 3 2 Starten met de wizard... 4 3 Workshop 1 Maak je eigen visitekaartje... 5 4 Workshop 2 Nieuwsbrief... 6 5 Publiceren zonder wizard... 7 5.1 Soorten

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Edit

Gebruikershandleiding Edit Gebruikershandleiding Edit Maak gebruik van de inloggegevens die je terugvindt in jouw mailbox. Noteer ze eventueel ook hier: url: www.. nl/edit Navigeer naar dit adres, door de url in te typen in de adresbalk

Nadere informatie

INSTALLATIE IN PRINT INSTALLEREN. Aan de slag met Communicate In Print

INSTALLATIE IN PRINT INSTALLEREN. Aan de slag met Communicate In Print AAN DE SLAG INSTALLATIE In deze handleiding worden de stappen besproken die doorlopen worden bij het installeren van de volledige versie Communicate In Print LET OP! WANNEER U EERDER EEN VERSIE VAN IN

Nadere informatie

Inhoudstafel. 1. Pictoselector installeren en updaten. 2. Een nieuw pictoblad maken. 3. Geef het blad een titel. 4. Zoek picto s

Inhoudstafel. 1. Pictoselector installeren en updaten. 2. Een nieuw pictoblad maken. 3. Geef het blad een titel. 4. Zoek picto s Inhoudstafel 1. Pictoselector installeren en updaten 2. Een nieuw pictoblad maken 3. Geef het blad een titel 4. Zoek picto s 4.1 Selecteer pictogrammendatabanken 4.2 Voeg een picto in 4.3 Omschrijving

Nadere informatie

Les19 Schaaktornooi (les Greenstuff)

Les19 Schaaktornooi (les Greenstuff) Les19 Schaaktornooi (les Greenstuff) Beginfoto Bijsnijden 1) Open de afbeelding les19 Schaakbord.jpg en snij de foto bij zodat het bovenste donker groene deel wat verdwijnt. (Gereedschap Uitsnijden, in

Nadere informatie

een nieuwe publicatie op basis van een vooraf ontworpen publicatie, de verschillende ontwerpelementen herkennen en die ontwerpelementen aan uw stijl

een nieuwe publicatie op basis van een vooraf ontworpen publicatie, de verschillende ontwerpelementen herkennen en die ontwerpelementen aan uw stijl Publisher 2007 nieuwsbrieven of brochures, kant-en-klare publicaties voor verschillende publicatietypen, waaronder visitekaartjes, ansichtkaarten, folders, cadeaubonnen, cv's, catalogussen en zelfs websites.

Nadere informatie

Handleiding. Cv templates. Venbroekstraat AS Nieuwkuijk

Handleiding. Cv templates. Venbroekstraat AS Nieuwkuijk Handleiding Cv templates Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Maak een keuze: 1 of 2 pagina s 3 Tekst wijzigen 3 Grootte van tekstblok wijzigen 3 Kleur of lettertype veranderen 3 Lettertypes installeren 3 Profielfoto

Nadere informatie

Ga naar volgende website: http://www.tracker-software.com/ product/downloads. Klik op EXE installer. Klik daarna op Download now

Ga naar volgende website: http://www.tracker-software.com/ product/downloads. Klik op EXE installer. Klik daarna op Download now PDF-XChange installeren Ga naar volgende website: http://www.tracker-software.com/ product/downloads Klik op EXE installer Klik daarna op Download now Boven de website verschijnt nu mogelijk volgende tekst:

Nadere informatie

Een korte handleiding door Frederic Rayen

Een korte handleiding door Frederic Rayen Een korte handleiding door Frederic Rayen Van installeren tot het gebruik P a g i n a 2 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Hoe AbiWord version 2.8.6 installeren?... 4 Schermonderdelen... 5 Uitleg bij elke werkbalk...

Nadere informatie

Via het tabblad Pagina-indeling, groep Pagina-instelling kun je de afdrukstand en het papierformaat instellen.

Via het tabblad Pagina-indeling, groep Pagina-instelling kun je de afdrukstand en het papierformaat instellen. SAMENVATTING HOOFDSTUK 9 Pagina-indeling, de Pagina-instelling Via het tabblad Pagina-indeling, groep Pagina-instelling kun je de afdrukstand en het papierformaat instellen. Klik op de knop Afdrukstand

Nadere informatie

InDesign CS3. Gereedschappen

InDesign CS3. Gereedschappen Gereedschappen Selecteren gereedschap (V) Direct selecteren gereedschap (A) Pen gereedschap (P) Tekst gereedschap (T) Potlood (N) Lijn gereedschap (,) Rechthoekkader gereedschap (F) Rechthoek gereedschap

Nadere informatie

Een koptekst is een tekst, die boven aan elke pagina verschijnt. Een voettekst is een tekst, die onder aan elke pagina verschijnt.

Een koptekst is een tekst, die boven aan elke pagina verschijnt. Een voettekst is een tekst, die onder aan elke pagina verschijnt. SAMENVATTING HOOFDSTUK 9 Koptekst en voettekst Een koptekst is een tekst, die boven aan elke pagina verschijnt. Een voettekst is een tekst, die onder aan elke pagina verschijnt. Je hoeft een koptekst en

Nadere informatie

Handleiding. Ontwerpmodule Westdecor. Handleiding Ontwerpmodule 1

Handleiding. Ontwerpmodule Westdecor. Handleiding Ontwerpmodule 1 Handleiding Ontwerpmodule Westdecor Handleiding Ontwerpmodule 1 Ontwerp een Columbariumplaat Pagina 1: Keuze vorm & afmetingen Indien u reeds een eerder ontwerp gemaakt heeft en dit heeft bewaard op uw

Nadere informatie

Sneltoetsen in PowerPoint 2016 voor Windows

Sneltoetsen in PowerPoint 2016 voor Windows Sneltoetsen in PowerPoint 2016 voor Windows Hieronder een overzicht van veelgebruikte sneltoetsen in Microsoft PowerPoint. Deze sneltoetsen zijn van toepassing in vrijwel alle versies, waaronder PowerPoint

Nadere informatie

GIMP STAP-VOOR-STAP : AFGERONDE HOEKEN

GIMP STAP-VOOR-STAP : AFGERONDE HOEKEN GIMP STAP-VOOR-STAP : AFGERONDE HOEKEN HOEKEN AFRONDEN VIA MENU SELECTEREN STAP 1 : Open GIMP STAP 2 : Open de afbeelding : 1. open menu Bestand, 2. kies Openen, 3. blader naar het bestand, 4. druk op

Nadere informatie

Handleiding Word 2010

Handleiding Word 2010 Handleiding Word 2010 1 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze handleiding mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand dan wel openbaar gemaakt in einge vorm of op enige

Nadere informatie

P O W E R P O I N T - onderdeel van Microsoft Office 2000 pakket (nl) De Windows versies van Powerpoint kunnen onderling afwijken

P O W E R P O I N T - onderdeel van Microsoft Office 2000 pakket (nl) De Windows versies van Powerpoint kunnen onderling afwijken P O W E R P O I N T - onderdeel van Microsoft Office 000 pakket (nl) De Windows versies van Powerpoint kunnen onderling afwijken DEEL I De zes basisstappen Met het programma Powerpoint kun je zelf een

Nadere informatie

Week 3 Cursus Photoshop

Week 3 Cursus Photoshop Week 3 Cursus Photoshop Blenden / Mengen Lagen met elkaar mengen. 1 Week 3 Cursus Photoshop Inleiding Wat is het effect van mengen Hoe is het toe te passen? Oefening met mengen en effecten Blenden = Mengen

Nadere informatie

Titel: Workshop creatief met MS Word Auteur: Miriam Harreman / Jaar: 2009 Versie: Creative Commons Naamsvermelding & Gelijk

Titel: Workshop creatief met MS Word Auteur: Miriam Harreman /   Jaar: 2009 Versie: Creative Commons Naamsvermelding & Gelijk Versie: 1.0-1- Creative Commons Index INDEX... 2 INLEIDING... 3 INSTELLEN VAN DE PAGINA... 4 LIGGENDE KAART... 4 STAANDE KAART... 4 WERKRUIMTE... 4 WERKEN MET WORDART... 5 WORDART: WERKBALK... 5 WORDART:

Nadere informatie

Lijnen/randen en passe-partouts maken met Photoshop.

Lijnen/randen en passe-partouts maken met Photoshop. Lijnen/randen en passe-partouts maken met Photoshop. Les 1: Witte rand om de foto m.b.v. canvasgrootte. 1. Open de foto in Photoshop. 2. Klik in menu AFBEELDING op CANVASGROOTTE 3. Zorg dat in het vakje

Nadere informatie

Zelf albumbladen maken in Word 2003

Zelf albumbladen maken in Word 2003 Zelf albumbladen maken in Word 2003 Het maken van albumbladen in Word is niet moeilijk, maar laten zien hoe het precies gaat, hangt af van de versie van Word. Hieronder volgt de instructie voor Word 2003.

Nadere informatie

Workshop 11. Geef in als Naam: Cdhoes Breedte: 12 cm Hoogte: 12 cm. Klik op OK

Workshop 11. Geef in als Naam: Cdhoes Breedte: 12 cm Hoogte: 12 cm. Klik op OK Workshop 11 MicDigital Werken met tekst. In deze workshop gaan we werken met tekst. Tekst kan gebruikt worden in Photoshop om een affiche te maken, een wenskaart, menu enz. Wij gaan een CD hoes maken met

Nadere informatie

Excel afdrukken Afdrukken in Excel. Afdrukbereik, afbeeldingen, kantlijnen e.d.

Excel afdrukken Afdrukken in Excel. Afdrukbereik, afbeeldingen, kantlijnen e.d. Excel afdrukken Afdrukken in Excel. Afdrukbereik, afbeeldingen, kantlijnen e.d. Peter Franke 2-2-2014 Inhoud Excel Les 07 Afdrukken... 3 Marges [ Kantlijnen ]... 3 Afdrukstand.... 4 Afdrukbereik... 4 Afdrukken

Nadere informatie

handleiding v3.1 Overzicht toont u alle bladzijden van uw album Bladzijde toont een specifieke pagina van uw album

handleiding v3.1 Overzicht toont u alle bladzijden van uw album Bladzijde toont een specifieke pagina van uw album 3 Foto s en tekst invoegen en schikken Bovenaan het programmavenster ziet u twee tabs: handleiding v3.1 Overzicht toont u alle bladzijden van uw album Bladzijde toont een specifieke pagina van uw album

Nadere informatie

Handleiding wordpress

Handleiding wordpress Handleiding wordpress Wordpress versie 3.0.4 Handleiding versie 1.1 Auteur Website Geert Hoekzema www.geerthoekzema.nl www.geerthoekzema.nl geert@geerthoekzema.nl 1 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Beginnen

Nadere informatie

Dick Grooters Raadhuisstraat 296 5683 GM Best tel: 0499-392579 e-mail: d.grooters@home.nl. Printen en Scannen

Dick Grooters Raadhuisstraat 296 5683 GM Best tel: 0499-392579 e-mail: d.grooters@home.nl. Printen en Scannen Dick Grooters Raadhuisstraat 296 5683 GM Best tel: 0499-392579 e-mail: d.grooters@home.nl Printen en Scannen Als een nieuwe printer wordt gekocht en onder Windows XP aangesloten zal Windows deze nieuwe

Nadere informatie

Handleiding Wordpress CMS 4-5-2015

Handleiding Wordpress CMS 4-5-2015 Handleiding Wordpress CMS 4-5-2015 Inhoud 1. Het dashboard.... 3 2. Een pagina of bericht aanpassen.... 5 3. Een nieuw bericht toevoegen... 6 4. Een pagina maken... 7 5. Website met sitebuilder... 8 6.

Nadere informatie

Hoe maak ik een PowerPoint-presentatie?

Hoe maak ik een PowerPoint-presentatie? Hoe maak ik een PowerPoint-presentatie? 1) Je opent PowerPoint met dit icoontje. Je komt op dit scherm: Hier in deze balk zie je in het klein welke dia s je allemaal hebt. Je kan de volgorde ook veranderen

Nadere informatie

Ontwerp je eigen krant

Ontwerp je eigen krant Ontwerp je eigen krant 1. Maak een nieuw document van 800 px op 1200px met een resolutie van 72 ppi transparant 2. Voeg een nieuwe laag toe, vul deze met wit en noem deze laag kleur. Pagina 1 3. Geef je

Nadere informatie

Inhoud. PROGRAMMA DOWNLOADEN www.albumcollectie.nl 3. PROJECTKEUZE Nieuw project / updates 4 Productgroepen 5 Projectkeuze 6

Inhoud. PROGRAMMA DOWNLOADEN www.albumcollectie.nl 3. PROJECTKEUZE Nieuw project / updates 4 Productgroepen 5 Projectkeuze 6 HANDLEIDING Inhoud PROGRAMMA DOWNLOADEN www.albumcollectie.nl 3 PROJECTKEUZE Nieuw project / updates 4 Productgroepen 5 Projectkeuze 6 HET ONTWERP PROGRAMMA Foto s uploaden 7 Paginastijlen / maskers /

Nadere informatie

Handleiding Albupad - Album Page Designer versie 1600

Handleiding Albupad - Album Page Designer versie 1600 1 Handleiding Albupad - Album Page Designer versie 1600 Albupad (Album Page Designer) is een computerprogramma waarmee u gemakkelijk en snel albumbladen voor bijvoorbeeld postzegels kunt maken. Met het

Nadere informatie

Hoe doe je dat in Word

Hoe doe je dat in Word Hoe doe je dat in Word Linda le Grand OVC Mondriaan College Oss 29-9-2009 Inhoud 1 Lettertype wijzigen... 3 2 Tekst groter en kleiner maken... 3 3 Tekst kleuren... 4 4 Tekst markeren... 5 5 Achtergrond

Nadere informatie

Handleiding Kerstpuzzel 2 - Photoshop + PowerPoint 2007 (2010)

Handleiding Kerstpuzzel 2 - Photoshop + PowerPoint 2007 (2010) Handleiding Kerstpuzzel 2 - Photoshop + PowerPoint 2007 (2010) Deze handleiding kan eveneens gevolgd worden voor PP 2010 want verschilt niet veel met 2007. De bestanden "Puzzle effects by Panos.atn" en

Nadere informatie

2. Je eerste Prezi Klik op new Prezi. Je komt op volgend scherm uit:

2. Je eerste Prezi Klik op new Prezi. Je komt op volgend scherm uit: Prezi De basis Inleiding Prezi is een online programma om unieke en leuke presentaties te maken i.p.v. PowerPoint. Het biedt veel voordelen, maar ook enkele nadelen. Zo kan je bijvoorbeeld switchen van

Nadere informatie

Handleiding voor bloemenboek (open boek)- PP 2010

Handleiding voor bloemenboek (open boek)- PP 2010 Handleiding voor bloemenboek (open boek)- PP 2010 Belangrijk!!! De 2 animaties "Samenvouwen" en "Uittrekken", die nodig zijn om het boek te maken, ontbreken in de versie PP 2010. Daarom is het nodig dat

Nadere informatie

Stappenplan voor een werkstuk in Word

Stappenplan voor een werkstuk in Word Werkstuk maken Secties maken We gaan een werkstuk maken over dieren in Afrika. Allereerst gaan we ruwweg een indeling maken in secties. Voor ons werkstuk maken we de volgende secties: 1. Titelpagina 2.

Nadere informatie

Een eerste kennismaking

Een eerste kennismaking 27-2-2006 1 W erkstukken m a ken m et Po w erpo int Een eerste kennismaking PowerPoint is het presentatieprogramma van Microsoft waarmee we informatie, d.m.v. dia s, op een duidelijke manier kunnen presenteren.

Nadere informatie

InDesign Opdrachten. InDesign Inleiding

InDesign Opdrachten. InDesign Inleiding InDesign Opdrachten Onderstaande opdrachten zijn individueel. Maak de volgende vier oefeningen in InDesign. Het ontwerpen van een pagina met foto en tekst. Het ontwerpen van een pagina met foto en tekst

Nadere informatie

InDesign downloaden Adobe InDesign

InDesign downloaden Adobe InDesign InDesign downloaden Adobe InDesign is een desktop publishing-programma (DTP) voor het opmaken van pagina's voor drukwerk. Ga via Adobe.com/nl/downloads.html de proefversie downloaden. Allereerst meld je

Nadere informatie

2. Panorama Maker 3. Funhouse 139

2. Panorama Maker 3. Funhouse 139 Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 11 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 13 De website bij dit boek... 14 De cd-rom... 14 Uw voorkennis... 14 Hoe werkt u met dit boek?... 15

Nadere informatie

I) Wat? II) Google documenten. Deel 2 documenten

I) Wat? II) Google documenten. Deel 2 documenten Google Drive Deel 2 documenten I) Wat? 1) De meeste mensen bewerken teksten in de tekstverwerker Word van Microsoft Office. Het is echter ook mogelijk teksten op internet te bewerken en te bewaren. Het

Nadere informatie

Posters maken in PowerPoint

Posters maken in PowerPoint Posters maken in PowerPoint Een mini handleiding Nieuwe Media Dienst 2009 http://www.ua.ac.be/icnmd 1. Algemeen Het printen van grote posters is een kostbare zaak en duurt lang. Om mislukkingen te vermijden

Nadere informatie

Safira CMS Handleiding

Safira CMS Handleiding Safira CMS Handleiding Inhoudsopgave 1Mappen en artikelen... 2 1.11.1 Naam wijzigen map/ pagina... 3 1.21.2 Website structuur: nieuwe pagina aanmaken, pagina verwijderen, pagina blokkeren, structuur wijzigen...

Nadere informatie

Hoofdstuk 8 - Snelfiches Word

Hoofdstuk 8 - Snelfiches Word Hoofdstuk 8 - Snelfiches Word 8.1. Word starten 93 8.2. Een nieuwe tekst maken 94 8.3. Tekst meteen bewaren 95 8.4. Tekst schrijven 96 8.5. Tekst veranderen en verplaatsen 97 8.6. Een tabel maken 99 8.7.

Nadere informatie

INSTRUCT Samenvatting Basis PowerPoint 2010, H3 SAMENVATTING HOOFDSTUK 3

INSTRUCT Samenvatting Basis PowerPoint 2010, H3 SAMENVATTING HOOFDSTUK 3 SAMENVATTING HOOFDSTUK 3 Afbeeldingen invoegen en verwijderen Je kunt een illustratie invoegen via het tabblad Invoegen, groep Afbeeldingen, knop Illustratie. Het taakvenster Illustraties komt in beeld.

Nadere informatie

www.dubbelklik.nu Handleiding Paint 2003

www.dubbelklik.nu Handleiding Paint 2003 Handleiding Paint 2003 www.dubbelklik.nu Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand dan wel openbaar gemaakt in enige

Nadere informatie

MS PowerPoint Les 2. Wanneer we niet te veel tijd willen steken in de opmaak van onze presentatie, kunnen we gebruik maken van sjablonen.

MS PowerPoint Les 2. Wanneer we niet te veel tijd willen steken in de opmaak van onze presentatie, kunnen we gebruik maken van sjablonen. MS PowerPoint Les 2 Sjablonen (Templates) Wanneer we niet te veel tijd willen steken in de opmaak van onze presentatie, kunnen we gebruik maken van sjablonen. In PowerPoint beschikken we over honderden

Nadere informatie

Handleiding Powerpoint 2010

Handleiding Powerpoint 2010 Handleiding Powerpoint 2010 Handleiding PowerPoint 2010 Inhoudsopgave 1. Wat is PowerPoint?... 1 2. Openen... 1 Een nieuw document openen... 1 Een bestaand document openen... 1 3. Opslaan... 3 Een document

Nadere informatie

Formulieren maken. U kent ze waarschijnlijk wel, die notitieblokjes voor het noteren van een telefoongesprek.

Formulieren maken. U kent ze waarschijnlijk wel, die notitieblokjes voor het noteren van een telefoongesprek. Les 14 Formulieren maken In deze les leert u een hoe u met velden een invulformulier voor een telefoonnotitie maakt. Hierbij wordt gebruikgemaakt van velden, secties en beveiliging. Daarvoor moet wel een

Nadere informatie

Handleiding Word de graad

Handleiding Word de graad Handleiding Word 2010 3de graad Inhoudsopgave Regelafstand 3 Knippen 3 Kopiëren 5 Plakken 6 Tabs 7 Pagina-instellingen 9 Opsommingstekens en nummeringen 12 Kopteksten en voetteksten 14 Paginanummering

Nadere informatie

ONLINE. Handleiding Rapportage editor. Scipio Online

ONLINE. Handleiding Rapportage editor. Scipio Online ONLINE Handleiding Rapportage editor Scipio Online Versie 1.0 2012 Copyright 2012 Hagru BV Rapportage editor Scipio Online Met de rapportage editor bent u in staat om ongeveer elk overzicht, brief of formulier

Nadere informatie

7 stramienen. maken en gebruiken. Stramienen maken. Wat ken je na dit hoofdstuk? Tips en richtlijnen voor werken met stramienen

7 stramienen. maken en gebruiken. Stramienen maken. Wat ken je na dit hoofdstuk? Tips en richtlijnen voor werken met stramienen 7 stramienen maken en gebruiken Een stramien is te vergelijken met een achtergrond die je snel op een reeks pagina s kunt toepassen. Objecten in een stramien staan op alle pagina s Wat ken je na dit hoofdstuk?

Nadere informatie

Microsoft Word Spellingcontrole

Microsoft Word Spellingcontrole Microsoft Word 2010 Spellingcontrole Inhoudsopgave 5. Controle 5.1 Spellingcontrole 5.2 Woordenlijsten 5.3 Zoeken en vervangen 5.4 Afdrukvoorbeeld en afdrukken 5.1 Spellingcontrole Word geeft spelfouten

Nadere informatie

Handleiding Albupad - Album Page Designer versie 1700

Handleiding Albupad - Album Page Designer versie 1700 Handleiding Albupad 1 Handleiding Albupad - Album Page Designer versie 1700 Albupad (Album Page Designer) is een computerprogramma voor Windows waarmee u gemakkelijk en snel albumbladen voor bijvoorbeeld

Nadere informatie

1.Inloggen. Wat is WordPress?

1.Inloggen. Wat is WordPress? Wat is WordPress? WordPress is een Open Source Content Management System waarmee u zonder (veel) technische kennis zelf een website up-to-date kunt houden. 1.Inloggen Bij een standaard installatie van

Nadere informatie

2. Albelli Fotoboeken gebruiken

2. Albelli Fotoboeken gebruiken 19 2. Albelli Fotoboeken gebruiken Albelli Fotoboeken is een gebruiksvriendelijk programma waarmee u gemakkelijk foto s en tekst aan uw boek kunt toevoegen. In dit hoofdstuk leert u de basishandelingen

Nadere informatie

HANDLEIDING. PowerPoint 2016

HANDLEIDING. PowerPoint 2016 HANDLEIDING PowerPoint 2016 HANDLEIDING POWERPOINT 2016 2 Inhoudsopgave 1. Wat is PowerPoint?... 5 2. Openen... 6 3. Opslaan... 8 4. Presentatie afdrukken... 10 4.1 Afdrukvoorbeeld... 11 4.2 Hand-out...

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE Hoofdstuk 1: Kennismaken met Word 2010 Hoofdstuk 2: Vensters en knoppen Hoofdstuk 3: Dialoogvensters en rechtermuisknop

INHOUDSOPGAVE Hoofdstuk 1: Kennismaken met Word 2010 Hoofdstuk 2: Vensters en knoppen Hoofdstuk 3: Dialoogvensters en rechtermuisknop INHOUDSOPGAVE Hoofdstuk 1: Kennismaken met Word 2010 2 Word activeren 3 Beginscherm en het lint 4 Meer elementen van het programmavenster 5 Een programma sluiten 6 Hoofdstuk 2: Vensters en knoppen 8 Het

Nadere informatie

Vanuit het venster Pagina-instelling kun je de vensters Afdrukken en Afdrukvoorbeeld openen.

Vanuit het venster Pagina-instelling kun je de vensters Afdrukken en Afdrukvoorbeeld openen. SAMENVATTING HOOFDSTUK 9 Pagina-instelling tabblad Pagina. Via het venster Pagina-instelling, tabblad Pagina kun je de afdrukstand, het papierformaat en de afdrukkwaliteit instellen. Bij Schaal kun je

Nadere informatie

Om paint te openen volgen we dezelfde weg als bij de rekenmachine:

Om paint te openen volgen we dezelfde weg als bij de rekenmachine: Paint is een éénvoudig tekenprogramma. Vele functies hiervan komen later terug bij diverse foto- en tekenprogramma s. Om paint te openen volgen we dezelfde weg als bij de rekenmachine: rechtbovenaan zoeken

Nadere informatie

Internet Explorer 7 (IE7)

Internet Explorer 7 (IE7) Internet Explorer 7 (IE7) 1. HET VENSTER Het venster van Internet Explorer 7 ziet er als volgt uit: Het venster bestaat uit volgende onderdelen: De knoppen Volgende en Vorige. Adresbalk hierin vullen we

Nadere informatie

Handleiding voor bloemenboek (open boek)- PP 2007

Handleiding voor bloemenboek (open boek)- PP 2007 Handleiding voor bloemenboek (open boek)- PP 2007 1. Raster en hulplijnen Klik met rechter muisknop in een lege dia Klik in het afrolmenu op Raster en hulplijnen en stel onderstaande eigenschappen in 2.

Nadere informatie

Doelstellingen: module 3 beeldmateriaal. 3.1 Invoer Scannen Digitale camera Internet en fotocd-roms

Doelstellingen: module 3 beeldmateriaal. 3.1 Invoer Scannen Digitale camera Internet en fotocd-roms Doelstellingen: module 3 beeldmateriaal Met een scanner papier afbeeldingen en foto s omzetten in digitale bestanden. Werken met digitale camera, Internet en fotocd-roms. Afbeeldingen bewerken en invoegen

Nadere informatie

Zelf albumbladen maken in Word 2003

Zelf albumbladen maken in Word 2003 Zelf albumbladen maken in Word 2003 Het maken van albumbladen in Word is niet moeilijk, maar laten zien hoe het precies gaat, hangt af van de versie van Word. Hieronder volgt de instructie voor Word 2003.

Nadere informatie

Stappenplan voor een werkstuk in Word

Stappenplan voor een werkstuk in Word Werkstuk maken Secties maken We gaan een werkstuk maken over dieren in Afrika. Allereerst gaan we ruwweg een indeling maken in secties. Voor ons werkstuk maken we de volgende secties: 1. Titelpagina 2.

Nadere informatie

Stap 2: Maak een kleurlaag (vaste kleur/solid color) onder je afbeelding

Stap 2: Maak een kleurlaag (vaste kleur/solid color) onder je afbeelding Stap 1: Open je foto in Photoshop: Tip: als je geen venster met lagen/layers ziet: druk op F7 Stap 2: Maak een kleurlaag (vaste kleur/solid color) onder je afbeelding Hiervoor moet je eerst de achtergrond-laag

Nadere informatie

Ga naar http://www.domeinnaam.nl/wp-admin en log in met de gebruikersnaam en wachtwoord verkregen via mail.

Ga naar http://www.domeinnaam.nl/wp-admin en log in met de gebruikersnaam en wachtwoord verkregen via mail. INLOGGEN Ga naar http://www.domeinnaam.nl/wp-admin en log in met de gebruikersnaam en wachtwoord verkregen via mail. Vul hier je gebruikersnaam en wachtwoord in en klik op Inloggen. Bij succesvolle login

Nadere informatie

Deel 1: PowerPoint Basis

Deel 1: PowerPoint Basis Deel 1: PowerPoint Basis De mogelijkheden van PowerPoint als ondersteunend middel voor een gedifferentieerde begeleiding van leerlingen met beperkingen. CNO Universiteit Antwerpen 1 Deel 1 PowerPoint Basis

Nadere informatie

De breedte van het bestand voor het omslag wordt 343 mm en de hoogte is 246 mm. De rug van het boek is 11 mm.

De breedte van het bestand voor het omslag wordt 343 mm en de hoogte is 246 mm. De rug van het boek is 11 mm. Omslag opmaken in Word Open een nieuw bestand en ga naar Paginaindeling / Pagina instelling / Tab Marges. En geef de onderstaande waarden in: Boven: Onder: Binnenkant: Buitenkant: Rugmarge: Afdrukbestand:

Nadere informatie

Chocolade reep tekst effect maken

Chocolade reep tekst effect maken http://textuts.com/chocolate-bar-text-effect/ Chocolade reep tekst effect maken Deze tutorial legt uit hoe je een simpel patroon kan gebruiken samen met een paar laagstijlen om een chocoladereep als tekst

Nadere informatie

AAN DE SLAG SYMWRITER INSTALLEREN. Aan de slag met Communicate Symwriter. www.leerhulpmiddelen.nl

AAN DE SLAG SYMWRITER INSTALLEREN. Aan de slag met Communicate Symwriter. www.leerhulpmiddelen.nl AAN DE SLAG AAN DE SLAG Aan de slag met Communicate Symwriter Symwriter, schrijven met symbolen, is een eenvoudige tekstverwerker, voor kinderen die beginnen met leren lezen en schrijven. De symbolen verschijnen

Nadere informatie

Zelf visitekaartjes maken in Publisher 2007

Zelf visitekaartjes maken in Publisher 2007 Zelf visitekaartjes maken in Publisher 2007 Wanneer u Microsoft Publisher 2007 start, verschijnt een scherm genaamd 'Aan de slag met Microsoft Office Publisher 2007'. Hierin staan populaire typen publicaties

Nadere informatie

Altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Beheer Webredactie dashboard Het webredactie dashboard geeft u in één oogopslag een overzicht van de beheersmogelijkheden van uw website. Daarnaast blijft u via het dashboard gemakkelijk op de hoogte van

Nadere informatie

Excel 2010 NL. Stap voor Stap formulier maken. Een formulier maken in Excel 2010 NL aan stap voor stap beschreven. Blad kopiëren en Afdrukken.

Excel 2010 NL. Stap voor Stap formulier maken. Een formulier maken in Excel 2010 NL aan stap voor stap beschreven. Blad kopiëren en Afdrukken. Excel 2010 NL Stap voor Stap formulier maken Een formulier maken in Excel 2010 NL aan stap voor stap beschreven. Blad kopiëren en Afdrukken. Peter 17-11-2016 Excel 2010 NL: FORMULIER A4 LIGGEND UITLEG

Nadere informatie

HANDLEIDING VOOR HET MAKEN VAN EEN DIGITAAL PRENTENBOEK 1. POWERPOINT STARTEN

HANDLEIDING VOOR HET MAKEN VAN EEN DIGITAAL PRENTENBOEK 1. POWERPOINT STARTEN HANDLEIDING VOOR HET MAKEN VAN EEN DIGITAAL PRENTENBOEK 1. POWERPOINT STARTEN 1. Open het programma Microsoft Office PowerPoint door op start te klikken. Klik op alle programma s, vervolgens klik je op

Nadere informatie

Duizenden woorden - blz 1

Duizenden woorden - blz 1 http://www.webdesign.org/photoshop/photoshop-cs4-tutorials/a-picture-worth-a-thousandwords.17979.html Duizenden woorden 1. Foto kiezen Zoek een foto waarin de contrasten duidelijk zijn, een donkere foto

Nadere informatie

Inloggen. In samenwerking met Stijn Berben.

Inloggen. In samenwerking met Stijn Berben. Inloggen Ga naar www.hetjongleren.eu. Heb je al een gebruikersnaam en wachtwoord, log dan in op deze pagina (klik op deze link ): Vul hier je gebruikersnaam en wachtwoord in en klik op Inloggen. Bij succesvolle

Nadere informatie

Welkom! Fijn dat je er bent.

Welkom! Fijn dat je er bent. Welkom! Fijn dat je er bent. Blurbs nieuwe tool voor het maken van boeken, BookWright, werd ontworpen om zo intuïtief mogelijk te zijn. Maar iedereen is uniek. En iedereen kan wel wat begeleiding gebruiken.

Nadere informatie

TEKSTVERWERKEN, DE BASIS

TEKSTVERWERKEN, DE BASIS TEKSTVERWERKEN, DE BASIS TEKSTVERWERKEN Deze opdrachten helpen je bij het tekstverwerken waardoor je een brief of bericht kan typen in Word. Er zijn veel verschillende Word-versies. De symbolen blijven

Nadere informatie

Asta Powerdraw voor de afdrukkaders gebruiken

Asta Powerdraw voor de afdrukkaders gebruiken Asta Powerdraw voor de afdrukkaders gebruiken Powerdraw is een Asta hulpprogramma dat bedoeld is voor het bewerken van kaderbestanden. Kaderbestanden zijn bestanden waarin bepaald wordt wat er op en rondom

Nadere informatie

Tekst toevoegen in Layout & Editing. Klik op de knop Tekst. De naai eigenschappen balk verschijnt en stel dit in zoals u de letters wenst

Tekst toevoegen in Layout & Editing. Klik op de knop Tekst. De naai eigenschappen balk verschijnt en stel dit in zoals u de letters wenst Tekst toevoegen in Layout & Editing Klik op de knop Tekst De naai eigenschappen balk verschijnt en stel dit in zoals u de letters wenst Klik op de plek waar u de tekst wilt borduren Het scherm Tekst bewerken

Nadere informatie

Tips; fotoboek maken (bron: hema.nl)

Tips; fotoboek maken (bron: hema.nl) Tips; fotoboek maken (bron: hema.nl) tekst roteren Draai je tekst zodat het mooi onder of op je scheef geplaatste foto staat. Of maak zelf leuke labels in combinatie met clipart. 1. kies de clipart (bij

Nadere informatie

Het maken van kaarten in Word 2007

Het maken van kaarten in Word 2007 Het maken van kaarten in Word 2007 Voorbereidende werkzaamheden: pagina-indeling veranderen naar liggend en de marges wijzigen werkblad indelen in kolommen rasterlijnen zichtbaar maken 1. De pagina-indeling

Nadere informatie

Les 6 Kalender maken. Gerkje Gouweouwe

Les 6 Kalender maken. Gerkje Gouweouwe 2014 Les 6 Kalender maken Gerkje Gouweouwe 25-5-2014 LES 6 KALENDER MAKEN IN WORD. Open Word, klik Tabblad Invoegen klik onder Tabel op het Vinkje en kies Tabel invoegen onderstaand scherm verschijnt.

Nadere informatie

Afdrukken in Calc Module 7

Afdrukken in Calc Module 7 7. Afdrukken in Calc In deze module leert u een aantal opties die u kunt toepassen bij het afdrukken van Calc-bestanden. Achtereenvolgens worden behandeld: Afdrukken van werkbladen Marges Gedeeltelijk

Nadere informatie

www.dubbelklik.nu Handleiding BCAD

www.dubbelklik.nu Handleiding BCAD Handleiding BCAD www.dubbelklik.nu Deze handleiding is onderdeel van Dubbelklik, een lesmethode Technologie, ICT/ Loopbaanoriëntatie en Intersectoraal Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave

Nadere informatie

Instructie voor een mail-merge VZVZ toestemmingsformulier in Word.

Instructie voor een mail-merge VZVZ toestemmingsformulier in Word. Instructie voor een mail-merge VZVZ toestemmingsformulier in Word. NB: Voor deze instructie is gebruik gemaakt van Office 2016 op een Windows 7 computer; de taal staat ingesteld op Nederlands. In grote

Nadere informatie

ADRES 2000 VOOR WINDOWS

ADRES 2000 VOOR WINDOWS Theun Bollema 2011 Met Adres 2000 voor Windows is het mogelijk om eenvoudige databases te maken of om adressenbestanden (met meer dan 50000 adressen is geen probleem) te beheren. Door zijn opzet kan het

Nadere informatie

HTML en CSS. Je website bestaat uit HTML. Dat is een taal die browsers (Internet explorer, Chrome, Safari) kunnen lezen.

HTML en CSS. Je website bestaat uit HTML. Dat is een taal die browsers (Internet explorer, Chrome, Safari) kunnen lezen. Terminologie HTML en CSS HTML: Hyper Markup language Je website bestaat uit HTML. Dat is een taal die browsers (Internet explorer, Chrome, Safari) kunnen lezen. CSS: Cascading StyleSheet stylesheet for

Nadere informatie

Vooraf: Word 2007 voorbereiden

Vooraf: Word 2007 voorbereiden Wanneer je leerlingen zelfstandig wil laten werken, kan je de informatie ook schriftelijk ter beschikking stellen. En zoals je in de les beter toont, hoe het moet, is het soms beter een activiteit of een

Nadere informatie

Omslag opmaken in Word. Open een nieuw bestand en ga naar Pagina-indeling / Pagina-instelling / Tab Marges. En geef de onderstaande waarden in:

Omslag opmaken in Word. Open een nieuw bestand en ga naar Pagina-indeling / Pagina-instelling / Tab Marges. En geef de onderstaande waarden in: Omslag opmaken in Word Open een nieuw bestand en ga naar Pagina-indeling / Pagina-instelling / Tab Marges. En geef de onderstaande waarden in: Boven: Onder: Binnenkant: Buitenkant: Rugmarge: Afdrukbestand:

Nadere informatie

Je kunt een afbeelding invoegen via het tabblad Invoegen, groep Illustraties:

Je kunt een afbeelding invoegen via het tabblad Invoegen, groep Illustraties: SAMENVATTING HOOFDSTUK 12 Afbeelding invoegen Je kunt een afbeelding invoegen via het tabblad Invoegen, groep Illustraties: In het venster Afbeelding invoegen selecteer je (de juiste map en) het juiste

Nadere informatie